.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Οταν η αλληλεγγύη βαφτίζεται… «οικειοθελής αποχώρηση»


sakis_papadopoulosΕίναι ήδη γνωστή η εξοργιστική εξαίρεση του γνωστού αγωνιστή Σάκη Παπαδόπουλου, από τον νόμο Κατρούγκαλου και την επάνοδο στη δουλειά του από την εφεδρεία, στην οποία τέθηκε στα τέλη του 2011. Πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην εταιρεία του Δημοσίου «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.» τότε, είχε αρνηθεί να επιστρέψει στην εργασία του χωρίς τους υπόλοιπους συναδέλφους του. Σήμερα όλοι έχουν γυρίσει, με εξαίρεση αυτόν!

Δείτε σχετικά σε προηγούμενες αναρτήσεις μας: Εκδικητική εξαίρεση από το ν. Κατρούγκαλου -Στοχοποίηση της ταξικά αλληλέγγυας στάσης

και Ο Σάκης Παπαδόπουλος στην ertopen για την εξαίρεσή του από το ν. Κατρούγκαλου (Βίντεο)

Διαβάστε επίσης σημερινό δημοσίευμα στην Εφημερίδα των Συντακτών του δημοσιογράφου Γιάννη Μπασκάκη:

Οταν η αλληλεγγύη βαφτίζεται… «οικειοθελής αποχώρηση»

sakis-papadopoulos  Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΑΣΚΑΚΗ

ΜΠΟΡΕΙ οι εργαζόμενοι της εταιρείας του Δημοσίου «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», που είχαν τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, να επιστρέφουν στη δουλειά τους μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου, όμως αυτό δεν ισχύει για όλους. Ενας μόνο εργαζόμενος μένει εκτός και δεν είναι άλλος από τον πρώην πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων της εταιρείας, Σάκη Παπαδόπουλο.

Στις 29 Δεκεμβρίου του 2011 τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία συνολικά 57 εργαζόμενοι της εταιρείας «Θέμις». Ανάμεσά τους και ο Σάκης Παπαδόπουλος. Δύο μήνες μετά, όμως, αποφασίζεται με Κοινή Υπουργική Απόφαση η εξαίρεση 27 εργαζομένων από το καθεστώς της εφεδρείας και η επιστροφή στα καθήκοντά τους. Ο Σ. Παπαδόπουλος βρίσκεται στον κατάλογο εκείνων που πρόκειται να επιστρέψουν, όμως αρνείται να το κάνει, διεκδικώντας την επιστροφή όλων των συναδέλφων του. «Αυτή η απόφαση διεμβόλιζε το κοινό μέτωπο των εργαζομένων και τους διαχώριζε σε δύο κατηγορίες. Στους “τυχερούς” που θα επέστρεφαν και στους “άτυχους”. Ομως με ποια κριτήρια έγινε αυτός ο διαχωρισμός; Εγώ ταξικά θεώρησα ότι έπρεπε να γυρίσουν όλοι, γιατί όλοι ήταν αναγκαίοι», δηλώνει ο Σ. Παπαδόπουλος στην «Εφ.Συν.».
 
Μετά την επιστροφή όσων εργαζομένων εξαιρέθηκαν από την εφεδρεία, σταδιακά άρχισαν να επανέρχονται και άλλοι εργαζόμενοι, που κατάφεραν να κερδίσουν πίσω τη δουλειά τους μέσω της δικαστικής οδού. Κι έπειτα στις 11/5/2015 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 4325 (νόμος Κατρούγκαλου), ο οποίος προέβλεπε την επαναφορά των εργαζομένων που τέθηκαν σε εργασιακή εφεδρεία.

Στις 27/7/2015 το Δ.Σ. της εταιρείας «Θέμις» συνεδρίασε, με μοναδικό θέμα την επαναφορά των εργαζομένων που είχαν βγει στην εφεδρεία. Ηταν λίγες μέρες πριν από τη συγχώνευση της «Θέμιδας» με άλλες δύο εταιρείες του Δημοσίου και την υπαγωγή των συγχωνευμένων πλέον εταιρειών στο υπουργείο Υποδομών. Το Δ.Σ. λοιπόν της εταιρείας «Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε.», που τότε εποπτευόταν από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποφάσισε την επαναφορά όλων των εργαζομένων που είχαν βγει σε εφεδρεία, με μία μόνο εξαίρεση. Τον Σ. Παπαδόπουλο…

Η εταιρεία θεώρησε την άρνηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων να εξαιρεθεί από την εφεδρεία τον Φεβρουάριο του 2012, διεκδικώντας την επιστροφή των συναδέλφων του, ως οικειοθελή αποχώρηση. Και κάπως έτσι είναι τώρα ο μόνος που δεν επωφελείται από τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν επιστρέφει στη δουλειά του. Είναι ο μόνος που μένει στον αέρα.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών, 4.8.2015

efsyn.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *