.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Οι εξελίξεις στη Συρία και οι αντιπαραθέσεις στην αριστερά


Παναγιώτης Μαυροειδής

Μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΠΕ του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Παρακολουθούμε με θλίψη τις μέρες αυτές μια σειρά συντρόφους και συντρόφισσες να αυτο- ακυρώνονται με – φαινομενικά αντίθετες – λαθεμένες τοποθετήσεις για τις εξελίξεις στη Συρία. Οι οποίες τελικά, έχουν και ισχυρή κοινή βάση, αλλά αυτό ας το αφήσουμε για το τέλος.

Η πρώτη άποψη – εξαιρετικά επιζήμια και επικίνδυνη – ειδικά για μας που ζούμε σε μια χώρα ΝΑΤΟϊκότερη του ΝΑΤΟ -, πανηγυρίζει για τη “νίκη του λαού” στη Συρία, ενάντια στο “δικτάτορα Άσαντ”.

Λες και το μοναδικό ερώτημα στη Συρία ήταν η μακροημέρευση του Άσαντ.

Λες και δεν ήταν εκεί οι ΗΠΑ με στρατεύματα, η Τουρκία με το στρατό της και ελεγχόμενες οργανώσεις, άλλες οργανώσεις ένοπλων σκοταδιστών μισθοφόρων, πληρωμένων από πορτοφόλια δεκάδων υπεραντιδραστικών καθεστώτων.

Λες και δεν υπάρχει το όπλο των κυρώσεων, ούτε η στρατηγική των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για τεμαχισμό των χωρών της Μέσης Ανατολής, ακόμη και των απολύτως υποτακτικών σε αυτούς.

Λες και δεν υπάρχουν οι Κούρδοι, η Παλαιστίνη και ο Λίβανος, ούτε και ο ιμπεριαλιστικός ανταγωνισμός για τον έλεγχο της περιοχής.

Λες και “ό,τι κινείται” είναι κίνημα και μάλιστα προοδευτικό και λαϊκό.

Λες και η αγαθιάρα καπιταλιστική Δύση δεν ξέρει να εκτρέπει κινήματα ή να στήνει καταστάσεις για τα συμφέροντά της.

Η δεύτερη λαθεμένη τοποθέτηση, παρουσιάζει τον Άσαντ και το απολυταρχικό καθεστώς του, σαν ήρωες του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα. Λες και δεν είναι το ίδιο καθεστώς που το 1976 εισέβαλε και κατέλαβε το Λίβανο για να συντρίψει τους Παλαιστίνιους αντάρτες της PLO και της αριστεράς, σε συμμαχία με τους ακροδεξιούς φιλοϊσραηλινούς Φαλαγγίτες. Λες και δεν είναι ο Άσαντ που το 1990 ήταν σύμμαχος με τις ΗΠΑ για την εισβολή τους στο Ιράκ. Λες και δεν είναι αλήθεια ότι από την τελευταία μάχη για την ανακατάληψη των (Συριακών) υψωμάτων του Γκολάν το 1973 που κατείχε το Ισραήλ από το 1967, η Συρία δεν έχει ρίξει ούτε μια σφαίρα προς τη μεριά του. Λες και δε λέει κάτι το γεγονός ότι το καθεστώς γκρεμίστηκε χωρίς ούτε μια τουφεκιά από τη στιγμή που Ρωσία, Ιράν και Χεζμπολάχ έκριναν ότι είναι χαμένη υπόθεση η στήριξή του. Λες και δεν υπάρχουν λαοί και τάξεις, φτωχοί, εργαζόμενοι, νέοι, γυναίκες σε κάθε χώρα, παρά μόνο «γεωστρατηγικά» συμφέροντα κρατών και ανταγωνιστικών καπιταλιστικών πόλων. Λες και δεν υπάρχει ταξική πάλη ενάντια σε ανέχεια, πείνα, εκμετάλλευση σε κάθε χώρα, εννοείται ποτέ σε “καθαρή” μορφή. Λες και ο αγώνας για ελευθερία ταυτίζεται με την υποκρισία της Δύσης.

Όλα αυτά δεν είναι απλά προβληματικές τοποθετήσεις. Έχουν τραγικές πολιτικές συνέπειες για την αριστερά και τα λαϊκά κινήματα.

Μετά την εισβολή και κατάληψη του Ιράκ από τις ΗΠΑ, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ βρέθηκε στο όνομα της “αντίστασης ενάντια στο δικτάτορα Σαντάμ” στην διορισμένη από τις δυνάμεις κατοχής κυβέρνηση με επικεφαλής Αμερικανό γκαουλάιτερ Πολ Μπρέμερ! Την ίδια, στιγμή, μια διάσπασή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράκ (στελέχη), δήλωνε “πίστη στον Πρόεδρο Σαντάμ”. Αμφότεροι χάθηκαν μεταξύ αμερικανικών στρατευμάτων και του σουνιτικού αντάρτικου που κατέληξε σε ISIS. Επίσης, στο όνομα της “υπεράσπισης του Ουκρανικού λαού και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας έναντι της ρωσικής εισβολής του δικτάτορα Πούτιν”, δυνάμεις της αριστεράς σε Ευρώπη και ΗΠΑ ψηφίζουν πολεμικές δαπάνες και απαιτούν “όπλα τώρα στην Ουκρανία”!

Από την άλλη πλευρά:

-Στο όνομα τού ότι η Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν ήταν εχθρός των ΗΠΑ (ήταν και είναι !), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιράν (Τουντέχ), δήλωσε στο πλευρό του σκοταδιστικού, απολυταρχικού καθεστώτος, βγήκε από την παρανομία, για να συλληφθούν η ηγεσία και τα μέλη του, με φρικτό και ατιμωτικό τέλος στο Γραμματέα του Νουρεντίν Κιανούρι και σε χιλιάδες αγωνιστές.

-Στο όνομα τού ότι η Τουρκία είχε πάντα προσκόλληση αλλά και παζάρι με τη Δύση (σωστό, ακόμη και επί Κεμάλ και Λένιν!) το ΚΚ Τουρκίας από την ίδρυσή του μιλούσε για “προοδευτικό ρόλο της αστικής τάξης”, που εκφραζόταν μάλιστα κυρίως μέσω του…. στρατού (ήμαρτον!).

-Στο όνομα τού ότι το 1978 η Αργεντινή είχε σχέσεις εμπορικές με την ΕΣΣΔ και του γεγονότος ότι η τελευταία αποφάσισε να μη μποϋκοτάρει την Ολυμπιακή φιέστα, σε συνθήκες όπου χιλιάδες αριστερών αγωνιστών τους πετούσε ο δικτάτορας Βιντέλα από τα ελικόπτερα, έφτασε το ΚΚΕ στην Ελλάδα να μιλάει για “κεντρώο δικτάτορα”.

Όχι δεν πρέπει να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Δεν είναι ιστορικά θέματα του παρελθόντος, αλλά ζητήματα που θα κρίνουν το παρόν και το μέλλον του κινήματος.

Είναι ταυτολογία να πούμε απλά ότι τα πράγματα “είναι πολύπλοκα”.

Είναι ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι άλλο κράτη, άλλο επαναστατικά κινήματα. Μπορεί στην τάδε στιγμή, στην τάδε φάση, να εφάπτονται, πραγματικά ή τυχαία, οι τροχιές τους, όμως τελικά έχουν εντελώς διαφορετικές αφετηρίες και στοχεύσεις.

Όταν οι Άσαντ και το Συριακό κράτος είναι πότε με την Αίγυπτο ενάντια στο Ισραήλ, πότε με το Ισραήλ ενάντια σε Λίβανο και PLO, πότε με τις ΗΠΑ ενάντια σε Ιράκ, πότε με τη Ρωσία και το Ιράν ενάντια σε Ισραήλ, είναι διότι θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Αυτό δε σημαίνει προστασία των λαών του. Όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν τη μια ήταν ενάντια στο Ισραήλ, την άλλη με τις ΗΠΑ ενάντια (και με εισβολή) στο επαναστατημένο Ιράν, την άλλη ενάντια στις ΗΠΑ λόγω της διαμάχης για τα πετρέλαια με το Κουβέιτ και πάντα σφάζοντας τους Κούρδους, είναι διότι τον ενδιέφερε τελικά η μακροημέρευση ενός καθεστώτος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.

Αν λοιπόν η λογική “ο εχθρός του εχθρού μου, είναι φίλος μου”, ταιριάζει στα κράτη και τις σχέσεις τους, διότι όπως λένε ωμά “υπάρχουν μόνο συμφέροντα, όχι φιλίες”, η λογική αυτή είναι ο τάφος για τους λαούς και τα επαναστατικά κινήματα.

Η κοινή βάση των παραπάνω φαινομενικά αντιθέτων λαθεμένων τοποθετήσεων είναι η απόσταση που έχουν από την αδιάλλακτη υπεράσπιση της ταξικής και πολιτικής ανεξαρτησίας των κινημάτων από τα κράτη και τις συμμαχίες που αυτά συγκροτούν. Ακόμη και αν καμιά φορά, τυχαίνει να συμμαχήσεις και με το διάβολο, θα πρέπει να θυμάσαι ότι είναι διάβολος και όχι άγγελος. Διαφορετικά σε λίγο θα γίνεις πιο διαβολικός και από αυτόν. Συμβαίνει και αυτό. Γράφτηκε στο διαδίκτυο και αναπαράχθηκε σωρηδόν ασυλλόγιστα – σε αντίδραση υποτίθεται στο πραξικόπημα κατά του μη αρεστού στη Δύση εκλογικού αποτελέσματος στη Ρουμανία – ότι ο ακροδεξιός Γκεοργκέσκου όχι μόνο δεν είναι τέτοιος, αλλά τον υποστηρίζουν σοσιαλιστές και κομμουνιστές!

Όποιος όμως νομίζει ότι πλήττει ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ προσχωρώντας στις πιο αντιδραστικές αξίες τους, ασφαλώς και κάνει τραγικό και πολλαπλό επιζήμιο λάθος.

Ας δούμε πολιτικά λοιπόν αυτή την αντιπαράθεση, χωρίς κλισέ περί ΝΑΤΟϊκής ή Πουτινικής αριστεράς. Υπάρχουν και τέτοιες “αριστερές” πράγματι, αλλά μακάρι να ήταν μόνο αυτό το πρόβλημα.

Είναι βαθύτερο. Έχει ταξικές και θεωρητικές αιτίες και ρίζες. Ορισμένοι από τους θιασώτες των παραπάνω απόψεων, λένε με ειλικρίνεια ότι κάθε φορά πρέπει να διαλέγει κανείς κάποιο πόλο της αστικής πολιτικής για να συρθεί από πίσω του, κατά περίπτωση τον «δημοκρατικό» ή τον (λαθεμένα εννοούμενο) «αντιιμπεριαλιστικό». Ή διατυπώνεται και θεωρητικά, ρητά ή υπόρρητα, η άποψη ότι δεν έχει νόημα πλέον η ταξική διαπάλη ως υπόβαθρο και ουσία των καπιταλιστικών ανταγωνισμών, αλλά τελικά το να πάρει κανείς θέση αν είναι με την «παλιά τάξη πραγμάτων, που είναι η μπότα της Δύσης ή με το νέο πολυπολικό κόσμο που πρέπει να δημιουργηθεί». Λες και ο περίφημος «πολυπολικός» κόσμος θα είναι κόσμος «αρμονίας» και δεν προεικονίζεται με πολύ τραγικό τρόπο ακριβώς από τις εικόνες της Λιβύης χθες και της Συρίας σήμερα, όπου όλοι ορμούν εναντίον όλων σαν γύπες, αφήνοντας για τους λαούς αίμα, δάκρυα, μίσος, εμφυλίους.

Το αριστερό και κομμουνιστικό κίνημα χρειάζεται ανασυγκρότηση εκ βάθρων σε κατεύθυνση πολιτικής, ταξικής ανεξαρτησίας και επαναστατικής προοπτικής.

Απέναντι, αφενός σε αυτή την ανάγκη και την καθήλωση σε λογικές ουράς της μιας ή της άλλης μορφής, δεν χωρούν ίσες αποστάσεις.

Εύκολο δεν είναι, αλλά καιρός να καταλάβουμε ότι οι “ευκολίες” είναι που στρώνουν το δρόμο του κατήφορου για την κόλαση…

ΥΓ: Υπήρξαν κομμουνιστές και κομμουνίστριες που με πόνο ψυχής (ή και περισσή αφέλεια) υμνολόγησαν τα Σοβιετικά τανκς σε Ουγγαρία το 1956, Τσεχοσλοβακία το 1968 ή το στρατιωτικό νόμο στην Πολωνία το 1980.

Δικαιολογία δεν υπάρχει για αυτές τις λαθεμένες θέσεις.

Αιτιολογία υπήρχε και υπάρχει: νόμιζαν ότι υπερασπίζονται το σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ (αυτή που νόμιζαν ότι ήταν) απέναντι στην ιμπεριαλιστική Δύση.

Σήμερα άραγε, τι αιτιολογία υπάρχει στην ασυλλόγιστη δικαιολόγηση της πολιτικής ενός καθεστώτος στη Ρωσία που αποτελεί το τέλος της αντίστροφης μετάβασης της ΕΣΣΔ προς τον καπιταλισμό;

Αν αρκεί το γεγονός ότι είναι αντίπαλο κράτος στις ΗΠΑ, οφείλουν όσοι έχουν αυτή την άποψη, να ξανασκεφτούν τη σχέση τους με την κομμουνιστική διεθνιστική αριστερά ή έστω να ρίξουν μια ματιά στις θέσεις του Λένιν ή της Λούξεμπουργκ περί πολέμου.

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 75.83% ( 12
Συμμετοχές )



22 σχόλια στο “Οι εξελίξεις στη Συρία και οι αντιπαραθέσεις στην αριστερά

  1. Ανώνυμος

    Για τη Συρια, εγινε γνωστο αυτη τη βδομαδα οτι οι συριακες μυστικες υπηρεσιες συνεργαζονταν με τη Μοσαντ και εδιναν τις θεσεις των ιρανων διοικητων στη Συρια.

    Reply
  2. Redhood

    Ε καλά μην το παίζετε τώρα και αντιασαντικοί ξαφνικά. Πότε κατεβήκατε ως αλληλέγγυοι με τους Σύριους πρόσφυγες έξω από την ρωσική πρεσβεία; Γιατί διαδηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Εγώ όμως καλέσματα δεν είδα από ΑΝΤΑΡΣΥΑ και λοιπούς “αντιφασίστες”:

    https://www.kinimatorama.net/event/76557

    02-11-2016 είχε έρθει ο Λαβρόφ. Κατεβήκατε να διαδηλώσετε εναντίον της επίσκεψής του; Διότι ήρθε ως εκπρόσωπος του ρωσικού ιμπεριαλισμού που την ίδια ώρα ΚΑΤΕΣΦΑΖΕ τον συριακό λαό υποστηρίζοντας ένα ΑΙΜΟΣΤΑΓΕΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟ καθεστώς. Που ήσαστε και δεν σας πήρε το μάτι μου; Γιατί εμείς ήμαστε στο Σύνταγμα με τους Σύριους πρόσφυγες.

    Μην τρελαθούμε τώρα ο Πούτιν με τον Άσαντ κατέσφαζαν τον συριακό λαό και εσείς εξαφανιζόλ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Η επιστροφή των Τζενταϊ.
      Πανηγυρίζει ο Οακκιτης που η δημοκρατια νικησε επιτελους στην Συρια.

      Reply
  3. Redhood

    ΚΑΜΙΑ δημοκρατία δεν νίκησε. Εσύ θα αναγνωρίσεις ότι δημοκρατία ΔΕΝ υπήρχε και πριν; Θα αναγνωρίσεις τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ του ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΚΟΥ καθεστώτος Άσαντ. Βασικά θα παραδεχτείς επιτέλους ότι ο Άσαντ ήταν ένας ΑΙΜΟΣΤΑΓΗΣ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ και μεγάλος ΣΦΑΓΕΑΣ; Θα παραδεχτείς επιτέλους ότι μετέτρεψε την χώρα του σε ένα ΥΠΕΡπροτεκτοράτο όπου έμπασε μέσα Αμερικάνους, Ρώσους, Τούρκους, Ιρανούς και δεν συμμαζεύεται; Και να που το πλήρωσε. Διότι όταν ξεπουλιέσαι, όταν η ύπαρξή σου εξαρτάται σε βαθμό αηδίας από την “προστασία” ξένων δυνάμεων έρχεται η ώρα που το πληρώνεις. Τα παραδείγματα πάμπολλα στην ιστορία.

    Θα παραδεχτείς επιτέλους ότι η Ρωσία όχι μόνο δεν αποτελεί σύμμαχο των λαών αλλά τον ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ εχθρό τους; Η Συρία αυτό απέδειξε. Μπράβο στον Βλαδίμηρα που για άλλη μία φορά σας εκθέτει. Βασικά δεν βαρέθηκες να σε εκθέτει και να σε ξεφτιλίζει ο ρωσικός ιμπεριαλισμός;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε ανόητε ρεντχουνταίε, το ΝΑΤΟ η ΕΕ και οι ΗΠΑ δεν είναι διαχρονικά οι νταβατζήδες των λαων; Δεν είναι για σένα.

      Η Ρωσία είναι ανερχόμενη ιμπεριαλιστικη δύναμη; Είναι. Αλλά μην μας πρήζεις κάνοντας γαργάρα το αιμοσταγες ΝΑΤΟ ε;

      Reply
      1. θεοδωρος Σαμιωτακης

        Ο καινούργιος Οακκιτης είναι λίγο πιο επιθετικός από τον παλιό.Ταπεινη μου γνώμη είναι ότι η Ρωσία στριμωγμένη και στραπατσαρισμενη σε πολλά επιπεδα( στρατιωτικο,οικονομικό κσι πολιτικο) από το ουκρανικό έκανε πίσω στη Συρία αφού δεν μπορούσε να στηρίξει τον Ασαντ.Βεβαια αυτό το έκανε με φοβερό κυνισμό αφού μπορούσε να δώσει μια μάχη για την τιμή των όπλων . Κάνοντας λοιπόν την ανάγκη φιλότιμα οι ρωσοι κάθονται στο τραπέζι χωρίς πολλά χαρτιά στα χέρια τους κάνοντας συμφωνίες με τον διάολο για να κρατήσουν τις βάσεις τους.Προφανως η ρωσικη άρχουσα τάξη κ το ρωσικο κρατος παίζει σε κατηγορία που δεν ανήκει για αυτό έχει ζόρια.Εχει το όνομα αλλά όχι τις δυνατότητες.Ειναι σαν κάτι ιστορικούς συλλόγους ποδοσφαρου που παίζουν σε χαμηλές κατηγορίες και θυμούνται τις παλιές εποχές

        Reply
        1. Redhood

          Ναι η καημένη είναι πολύ…στριμωγμένη. Τόσο που στην Ντόχα έκανε αυτή παιχνίδι μαζί με Τουρκία και Ιράν χωρίς καν την παρουσία των δυτικών ιμπεριαλιστών και εκεί ακριβώς αποφασίστηκε η τύχη της Συρίας και του Άσαντ ενώ την ίδια ώρα προελαύνει στην Ουκρανία και ενισχύει τις πολιτικές της θέσεις μέσω του αρχιπράκτορα της ΦΑΣΙΣΤΑ Τραμπ μέσα στο δυτικό στρατόπεδο. Ξαναλέω ότι ήταν η Μόσχα που έμπασε μέσα τον Ερντογάν ακόμα και τους Αμερικάνους στα βορειοανατολικά που είναι οι Κούρδοι (κίνηση ματ ώστε να δυναμώσει τα ρήγματα στις σχέσεις Δύσης-Τουρκίας με στόχο να φέρει την δεύτερη πιο κοντά της).

          Τα παραμύθια περί…αδύναμης και…περικυκλώμενης Ρωσίας έχουν τελειώσει. Καλό είναι να το συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή και να μην τους αφήνετε άλλο να σας κοροϊδεύουν. Σας εξαπατούν ήδη από το ’70 με την…διεθνιστική ΕΣΣΔ δεν νομίζετε ότι πρέπει κάποια στιγμή να φύγετε από το Μάτριξ του Κρεμλίνου;

    2. Ανώνυμος

      “ΚΑΜΙΑ δημοκρατία δεν νίκησε.”
      Μπα! Εγώ νομίζω ότι μια χαρά τάχαν βρει οι “Σύριοι πρόσφυγες” με τους αποκεφαλιστές της Αλ Κάϊντα, νυν HTS, δουλεύαν απευθείας στους ΝΑΤΟϊκούς, κι όλοι τώρα τα μοιράσατε και με τους νεο-Ρώσσους ιμπεριαλιστές, …μια αγαπημένη οικογένεια με αθώα οικογενειακά καυγαδάκια!

      Reply
      1. Redhood

        Λοιπόν για να καταλάβετε επιτέλους τι παίχτηκε και να μην σας παραμυθιάζουν:

        https://www.youtube.com/watch?v=NsK4PUs5fVI

        Όπως αναφέρει και το υπουργείο εξωτερικών του Κατάρ σχετικά με την συνάντηση στην Ντόχα 07/12 μεταξύ Ιράν, Τουρκίας και Ρωσίας:

        «Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι η συνέχιση της συριακής κρίσης αποτελεί επικίνδυνη εξέλιξη για την ασφάλεια της χώρας και την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια, η οποία απαιτεί από όλα τα μέρη να αναζητήσουν ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στη συριακή κρίση… Οι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία της συνέχισης των στενών διαβουλεύσεων και του συντονισμού μεταξύ τους, προκειμένου να συμβάλουν αποτελεσματικά στην εξεύρεση ειρηνικής λύσης στη συριακή κρίση»

        https://mofa.gov.qa/en/latest-articles/statements/joint-statement-by-foreign-ministers-of-arab-countries-and-the-astana-process-on-the-situation-in-syria

        Τι αποδεικνύεται και από τα γεγονότα; Ότι η πτώση του Άσαντ αποφασίστηκε ΑΠΟ ΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. Επιπλέον οι τζιχαντιστές και με τις δηλώσεις τους απέδειξαν ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του ρωσικού ιμπεριαλισμού:

        https://www.rudaw.net/english/middleeast/syria/061220245-amp

        Αναρωτηθείτε επίσης εάν είναι σύμπτωση που η πτώση του Άσαντ πραγματοποιείται ένα χρόνο μετά την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να δεχτεί την Συρία και την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την Δαμασκό με άλλα λόγια να σπάσει ο οικονομικός αποκλεισμός της Δαμασκού.

        Το παράδειγμα της Συρίας απέδειξε ότι η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λαών. Αφού δημιούργησε ένα ΥΠΕΡπροτεκτοράτο σφαγιάζοντας τον συριακό λαό τώρα πετάει τον Άσαντ σαν λεμονόκουπα και παραδίδει την χώρα στους ισλαμοφασίστες.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οακκείτη, 17/12/2024 at 20:30, έχεις πλάκα αν νομίζεις ότι το παραμυθάκι, που σερβίρεις θα το χάψει κανένας! Κλασσική ΟΑΚΚΕ, του τάχατες “ναϊβ” αντι-τσαρισμού, από τα χρόνια του “αντι-σοβιετισμός νάναι, κι ό,τι νάναι”, που τώρα αντιμετωπίζει κι αυτή τα υπαρξιακά προβλήματα της στυμμένης λεμονόκουπας.
          Η “Ντόχα”, μανάρι μου έγινε ….κατόπιν εορτής(!), απλά για να τακτοποιηθούν και οι δύστροποι ….τσαρικοί(!) νεο-Ρώσοι κεφαλαιοκράτες μέσα στην υπό εξέλιξη αναδιάρθρωση της ιμπεριαλιστικής πυραμίδας. Η “δημοκρατία” της “εξεγερσιακής” “Αραβικής Ανοιξης” ολοκληρώθηκε σε αυτή τη φάση με την Συρία, βάζοντας και …λίγη Σαρία(!) στη σούπα, ας πούμε σαν πιπέρι(!!) για να νοστιμίσει! Μαζί με …λίγο Πούτιν, θα δούμε σύντομα πόσο…
          Τα ανταλλάγματα θα φανούν στην Ουκρανία. Προς το παρόν η Ταρτούς και η Λαττάκεια παραμένουν “τσαρικές”, αλλά μπορεί και να συμπτυχθούν στην Λιβύη του Χαφτάρ, θα δείξει, στα παζάρια είμαστε….
          Είναι δύστροποι οι τσαρικοί, τί να κάνουμε ρε οακκείτη, κι έχεις κι αυτούς τους “πολυπολικούς”, Ινδία και Κίνα, που αντί να συνδράμουν στις αγωνίες των εγχωρίων μας πουτινίστας, κοιτάνε το μικροσυμφεροντάκι τους, σαν παραδοσιακοί γνήσιοι “αδέσμευτοι”, χα, χα, χα!
          Μην είστε ανυπόμονοι, πουτινίστες και αντιτσαρικοί, παζάρια είναι αυτά και το μπρα ντε φερ ακόμη δεν έχει τελειώσει …θα τους θάψουμε καλά τους Λαούς και τους κομμουνιστές τους – μην ανησυχείτε!

      2. Ανώνυμος

        ….κι όχι και πως “δε νίκησε και καμιά δημοκρατία”!
        “Η δημοκρατία ενίκησεν”, για να θυμηθούμε τις παρόλες ενός διαβόητου εγχώριου παπατζή. Νίκησε, και μάλιστα η καλύτερη από όλες τις “δημοκρατίες”, η δημοκρατία της “Αραβικής Ανοιξης”, που πολλοί ζητωκραύγασαν τότε, πλην Λακεδαιμονίων, γιατί ήταν …”εξεγερσιακού τύπου”!
        Δείτε, τώρα κι εδώ, λίγα-λίγα βγαίνουν στη φόρα από τις “τεχνικές λεπτομέρειες” μιας μεγάλης εικόνας, που φώναζε από μόνη της σε ώτα κουφών….
        Ολα εδώ θα πληρωθούν….

        Reply
  4. Ανώνυμος

    Χαιρεσαι, που θριαμβευει η δημοκρατία, αδυνατο να κρυφτεις…
    Οπως στο Μεϊνταν, οπως στην Ιγουϊρια, οπως στο Τζατζικισταν, οπως ( καλομελετα) στην Τυφλιδα και το Βουκουρέστι.
    Χαιρεσαι, αλλα οχι μονος, εχεις καλη παρεα τους κκεδες.

    ΥΓ δημοκρατία με καθε τροπο ..” με νυχια και με δοντια”
    ΥΓ 2 προς τι η κουκούλα (hood) ? Δημοκρατία εχουμε.

    Reply
  5. ManosPAOK

    Ρε φίλε Redhood αυτό ακριβώς δε λέει σε άπειρα σημεία το άρθρο του Παναγιώτη;;; Ξέρεις να διαβάζεις ή…..;;;;

    Reply
  6. Redhood

    Για τον Ανώνυμο 19/12/2024 at 08:46

    Δεν βγάζουν κανένα νόημα αυτά που λες. Το ξαναλέω στην Ντόχα δεν υπήρχε ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ εκπρόσωπος της Δύσης. Την συνάντηση την κανόνισε η πουτινική Ρωσία και αυτή έκανε παιχνίδι μαζί με τον υποτακτικό της Ιράν και τον νέο της φίλο την Τουρκία. Τι ακριβώς δεν καταλαβαίνεις; Τι κατόπιν εορτής και κουραφέξαλα; Ποιοι να…τακτοποιηθούν; Αφού οι Ρώσοι το οργάνωσαν όλο. Αυτά που λες θα ίσχυαν εάν την πρωτοβουλία των κινήσεων την είχαν ΗΠΑ-ΕΕ. Εδώ ήταν ΑΠΟΝΤΕΣ. Πήραν…απουσία τι δεν καταλαβαίνεις ξαναρωτάω.

    Ήδη από το 2018 και τα γεγονότα στο Αφρίν η στρατηγική της Ρωσίας είναι να χώνει την Τουρκία μέσα στην Συρία για να την απομακρύνει από την Δύση και να την τραβάει πιο κοντά της. Και επειδή όταν μιλάτε για τις “ανοίξεις” σας αρέσει να βάζετε και τζιχαντιστές στην κουβέντα ας θυμηθούμε ότι α) ο Άσαντ το 2012 ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕ πολλούς από αυτούς οι οποίοι αμέσως μπήκαν σε Νούσρα και ISIS, β) ήταν το καθεστώς Άσαντ που τους ενίσχυε οικονομικά αγοράζοντας πετρέλαιο από τις περιοχές που ήλεγχαν γ) η Νούσρα εκεί στο 2013 όταν δυνάμωσε αρκετά σε επίπεδο οπλισμού και χρημάτων αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο και άρχισε να χτυπάει με λύσσα τον FSA ενώ ο ISIS στράφηκε από την πρώτη στιγμή εναντίον του FSA πριν του παραδώσει ο Άσαντ Παλμύρα, Ράκα και άλλα εδάφη αφού τον άφησε να μπει από το Ιράκ δ) η συντριπτική πλειοψηφία των ρωσικών βομβαρδισμών αφορούσε εδάφη που ήλεγχαν οι αντικαθεστωτικοί και όχι ο ISIS.

    Τι εννοώ; Ότι οι τζιχαντιστές ήταν πολύτιμοι σύμμαχοι του Πούτιν. Αυτοί έσωσαν τον Άσαντ το 2013 και τώρα που οι Ρώσοι δεν τον ήθελαν πια τους ξαμολύσανε για να τον ανατρέψουν. Και ακόμα δεν έχετε απαντήσει στα εξής: ΗΠΑ-ΕΕ ευνοήθηκαν από την διάσπαση του αντιασαντικού μετώπου; Τους εξυπηρετούσε το τσάκισμα του FSA από τους τζιχαντιστές; Γιατί ποτέ δεν υποστήριξαν τον FSA με βαρύ οπλισμό; Γιατί πέταξαν τον FSA και από ένα σημείο και μετά υποστήριζαν ΜΟΝΟ τον SDF και τους Κούρδους; Σύμφωνα με την λογική σας ήθελαν να ανατρέψουν τον Άσαντ από την πρώτη στιγμή έτσι δεν είναι; Μα τα παραπάνω οδηγούσαν με βεβαιότητα στο ακριβώς αντίθετο. Άρα; Θα απαντήσετε ποτέ σε αυτά;

    Όσο για τους πολυπολικούς που αναφέρεσαι πάλι δεν βγάζει νόημα αυτό που λες. Ινδία και Κίνα στο πλευρό της Ρωσίας είναι απλά το παίζουν και καλά μεσολαβητές αλλά πάλι τα ρωσικά συμφέροντα υποστηρίζουν. Μίλησε κανείς τους για…επιστροφή των κατεχόμενων στην Ουκρανία; Καταδίκασε κανείς την προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών από τον ρωσικό στρατό και την εισβολή της Ρωσίας; Εφαρμόζουν μήπως…κυρώσεις;

    Ό,τι και να γίνει οι Ρώσοι κερδισμένοι θα βγούνε γιατί πολύ απλά αυτοί παίζουν μπάλα. Αυτή η λεγόμενη αραβική άνοιξη ήταν άνοιξη τελικά αλλά για τους ΡΩΣΟΥΣ. Στην Αίγυπτο έχουν υποτακτικό δικτάτορα τον Σίσι, η Τυνησία γέρνει προς Ρωσία, στην Λιβύη μέσω του Χαφτάρ δυναμώνει την επιρροή της, η Συρία έχει γίνει κανονικό προτεκτοράτο της Μόσχας αυτά ήταν τα αποτελέσματα της “άνοιξης” ο ρωσικός χειμώνας. Ναι μεν ξεκίνησαν από γνήσιες πράγματι λαϊκές εξεγέρσεις αλλά γρήγορα κατάφερε ο Πούτιν μέσω των πρακτόρων του να τις ελέγξει και να τις οδηγήσει εκεί που ήθελε αυτός.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Οακκείτη,19/12/2024 at 20:03: Αχαχούχαα! Ηταν “γνήσιες πράγματι λαϊκές εξεγέρσεις”, εδώ συμφωνείτε όλοι του “όλου ΠΑΣΟΚ”!
      Οι “εξεγέρσεις” είναι “γνήσιες”, όταν εξυπηρετούν το Κεφάλαιο, βασικά την κυρίαρχη χρηματιστική-μονοπωλιακή μερίδα του, την αποκαλούμενη (και όχι εντελώς άστοχα) και “κοσμοπολίτικη”, αλλά κοντά σε αυτόν το βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα, το παρακατιανό κεφάλαιο, μαζί με τις μικροαστικές φαντασιώσεις σας.
      Στη συνέχεια όμως τα χαλάτε, οι υπόλοιποι μικροαστοί παραμένετε πιστοί στις φαντασιώσεις σας, που νομίζετε ότι τις πραγματώνει ο …Πούτιν, ενώ οι “δυτικοί αριστεροί”, Μελανσόν και ΛΔΔ, μέσα και η γραφική ΟΑΚΚΕ των πέντε (; – άραγε είσαστε πέντε;) αντιτσαρικών νυχτωμένων αστών “αγωνισταράδων”, προσχωρείτε στην ανοιχτή υποστήριξη της τρέχουσας κυρίαρχης μερίδας του χρηματοπιστωτικού.
      Εχετε όλοι πλάκα, καθώς η εξέλιξη της υποφώσκουσας/υπολανθάνουσας ταξικής πάλης, συνέχεια σας “αδειάζει”! Με όλο το κατεβατό, που έγραψες, απλά επιβεβαιώνεις την εκτίμηση ότι όλο αυτό στη Συρία έγινε απλά για να μην μείνει η ιμπεριαλιστική Ρωσία έξω από το κόλπο. Να πάρει κι αυτή κάτι. Γιατί, θα σας το πως ουλουνώνε άλλη μια φορά: Μην ποντάρετε σε άλογα, ….ανύπαρκτα! Οι ιμπεριαληστές, έχουν αντιθέσεις μεταξύ τους καθώς αλλάζουν οι κεφαλαιακοί ανάμεσά τους συσχετισμοί. Η “πυραμίδα” συνεχώς αναδιαρθρώνεται. Ακόμη και στην κορφή, αύριο μπορεί νάναι κάποιος άλλος. Σάμπως και οι αμερικλάνοι δεν αντικατέστησαν τους εγγλέζους; Εχουν, όμως, κάτι, πιο ισχυρό, που τους “λερώνει” και τους ενώνει: Την Εκμετάλλευση της Εργατικής Τάξης. Και την εγγενή αστάθεια του κοινωνικού συστήματος, που έχει σαπίσει τόσο πολύ ώστε να συνταράσσεται από όλο και βαθύτερες ενδογενείς κρίσεις, που εκφράζονται πολύ χαρακτηριστικά στο πολιτικό του εποικοδόμημα. Κι όχι μόνο στη “Δύση”. Θυμηθείτε τον Πριγκόζιν….
      Οταν το εργατικό κίνημα απαλλαγεί από τις δικές σας, ουλουνώνε, μικροαστικές θολούρες, θα σαρώσει το σύστημά σας σαν χάρτινο πύργο.

      Reply
      1. Redhood

        Δεν καθορίζεις εσύ ούτε εγώ ούτε κανένας το περιεχόμενο μίας λαϊκής εξέγερσης ούτε εμείς αποφασίζουμε γι’αυτό. Όταν ένας λαός δεν αντέχει άλλο ένα δικτατορικό καθεστώς ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ. Όταν το βιοτικό επίπεδο ενός λαού έχει καταβαραθρωθεί αυτός ΕΞΕΓΕΙΡΕΤΑΙ. Επίσης όταν συμμετέχουν σε μία εξέγερση νεολαία, εργατικά-λαϊκά στρώματα, καταπιεσμένες ομάδες όπως εθνότητες κλπ και όλοι αυτοί αγωνίζονται για καλύτερες συνθήκες ζωής, για δημοκρατία και στοιχειώδης ελευθερίες, εθνική ανεξαρτησία τότε ναι αυτός είναι ο ορισμός της λαϊκής εξέγερσης.

        Αυτό όμως είναι ένα ζήτημα. Το άλλο είναι ποιες πολιτικές δυνάμεις θα μπούνε επικεφαλής αυτών των εξεγέρσεων και τι σκοπούς έχουν, ποιανών συμφέροντα εξυπηρετούν. Κοίτα αγαπητέ το να ασκούν κριτική σε αυτό οι “κομμουνιστές” σου που για χρόνια υπηρετούσαν τον τύραννο Άσαντ και τον υποστήριζαν φανατικά όταν αυτός ΚΑΤΕΣΦΑΖΕ τον λαό του ε πάει πολύ. Το να ασκούν κριτική οι “κομμουνιστές” σου που υποστηρίζουν τους Ρώσους νεοχιτλερικούς στην Ουκρανία και τους Ουκρανούς υποτακτικούς τους ε πάει πολύ. Το να μας μιλάνε οι “κομμουνιστές” σου που για χρόνια υποστήριζαν τον τσαβισμό και τώρα ξαφνικά θυμήθηκαν ότι ο Μαδούρο είναι…κακός γιατί στρέφεται πλέον εναντίον και των “κόκκινων” συμμάχων του ε πάει πολύ.

        Η “αριστερά” λοιπόν τύπου Περισσού αφού υπηρέτησε για χρόνια και εξακολουθεί να υπηρετεί με πάθος τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ πράκτορές του και πάσαρε ουσιαστικά κάθε ταξικό, αντιϊμπεριαλιστικό και δημοκρατικό κίνημα στον κάθε αντιδραστικό αντί να μπει αυτή μπροστά και να καθοδηγήσει τους λαούς έρχεται και τους κουνάει το δάκτυλο αφού για χρόνια έπαιζε τον πιο ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ρόλο μέσα στη εργατική τάξη που την υπέτασσε σε δικτάτορες, φασίστες και σε δύο ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥΣ ιμπεριαλισμούς. Το πιο λογικό ήταν όταν αυτοί οι λαοί ή τμήματά τους εξεγείρονταν ακολουθούσαν δημαγωγούς, λαϊκιστές, φασίστες τύπους που τους έλεγαν ψέματα και τους εξαπατούσαν. Τα κενά λοιπόν που άφησε η “αριστερά” σου τα καλύψανε ναζήδες, τζιχαντιστές, οπορτουνιστές, σοσιαλφασίστες και δεν συμμαζεύεται.

        Όσο αφορά την επικαιρότητα συνεχίζεις να μην αντιλαμβάνεσαι την πραγματικότητα. Ό,τι γίνεται δεν γίνεται για να μην μείνει η Ρωσία…έξω από το κόλπο όπως λες αλλά γιατί Ρωσία-Κίνα έχουν το πάνω χέρι οπότε προφανώς και ΔΕΝ θα μείνουν εκτός και όχι μόνο αυτό αλλά επεκτείνουν τις σφαίρες επιρροής και τους δορυφόρους τους πετώντας ΗΠΑ και ΕΕ έξω από το κόλπο (βλέπε Αφρική, Μ. Ανατολή και Λατινική Αμερική). Βεβαίως να πούμε εδώ ότι η Δύση πληρώνει ακριβά την για χρόνια επεμβατιστική πολιτική της με τους πολέμους και τα πραξικοπήματά της οπότε ναι πολλοί λαοί πράγματι στρέφονται πλέον στο αντίπαλο στρατόπεδο.

        Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα.

        Reply
  7. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

    Διαβάζοντας το κείμενο βλέπω για άλλη μια φορά μια προσπάθεια ανιστορητης ταύτισης των Αντιιμπεριαλιστικων σοσιαλιστικών καθεστώτων τύπου Μπάαθ (και όχι μόνο)με γνωστές αμερικανοκινητες δικτατορίες τύπου Βιντελα κλπ.Μια ανάλυση εντελώς επιδερμική με μανδύα μαρξισμού αλλά εντελώς δογματική.Αναλυση που κρύβει την ουσία και ποια είναι αυτή; Είναι μια ανατροπή εντελώς αντεπαναστατική, μια ήττα του άξονα αντίστασης απέναντι στην δύση και τόν ιμπεριαλισμό σιωνισμό με νικητές τα δύο πρακτορεία της Δύσης Τουρκία Ισραήλ.Ειδικα η Τουρκία κόντρα στις αναλύσεις των εγχώριων εκφραστών του ιμπεριαλισμού είναι ο ξεκάθαρος νικητής το μακρύ χέρι ο πιο πιστός στρατιώτης της Δύσης μαζί με το Ισραήλ τον ανταγωνιστή της Τουρκίας για την εξασφάλιση ζωνών επιρροής σε μέση Ανατολή Βαλκάνια κεντρική Ασία κλπ.Στοχος τους είναι η οριστική διάλυση των μεγάλων αραβικών κρατών κάτι που επετεύχθη πρώτα με την εισβολή στο Ιράκ και ύστερα με την λεγόμενη “αραβική Άνοιξη”με μια σειρά ανατροπών διαφόρων καθεστώτων τύπου Μπάαθ ή Νασερικων εκφυλισμενων καθεστώτων.Σε αυτό εντάσσεται και η διάλυση διχοτόμηση της καρδιάς του αραβικού σοσιαλισμού εθνικισμού το Παλαιστινιακό κίνημα η χρεοκοπία της Φατάχ και η δολοφονία Γιάσερ Αραφάτ και η ενθρόνιση του Αμπάς στην δυτική όχθη της κατεχόμενης Παλαιστίνης η ενίσχυση της Χαμάς και τού ισλαμικού βραχίονα της αντίστασης.Η ανάλυση του κειμένου πέρα από την γενικολογη υπεραπλούστευση ουσιαστικά κρύβει την ουσιαστική ευθύνη της αριστεράς που εδώ και δέκα και πλέον χρόνια στήριξε το ιδεολόγημα της Δύσης περί “αραβικής άνοιξης”. Κορυφαίοι εκφραστές της με στασίδι μάλιστα σε κατεξοχήν αστικά δεξιά έντυπα ήταν αυτοί που πανηγύριζαν για την πτώση Καντάφι στην Λιβύη ή την “εξέγερση”στην Συρία το 2010 κλπ.Ηταν ο ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΕ και ο ΑΝΤΑΡΣΥΑ που υποδέχονταν ως “πρόσφυγες”τους ισλαμοφασιστες με τις τριαστερες σημαίες της γαλλικής αποικιοκρατίας, τούς πράκτορες της Άγκυρας του Κατάρ και άλλων καθεστώτων του κόλπου με μανδύα ΜΚΟ.Αλλα και το ΚΚΕ που και αυτό στην ίδια γραμμή της ουδετερότητας στήριξε και αυτό το ίδιο ιδεολόγημα της Δύσης περί αραβικής Άνοιξης και το ψέμα περί “προσφύγων μεταναστών”με “ταξικό”μανδύα.Κανεις από εσάς δεν μίλησε για τις δολοφονίες Μπάαθικων σοσιαλιστών κομμουνιστών και Αλεβιτών ή και χριστιανών από τους ισλαμοφασιστες πράκτορες της Άγκυρας και της Δύσης.Κανεις από εσάς δεν μίλησε για την ματοβαμμενη σιιτική εξέγερση στο Μπαχρέιν ούτε βέβαια επί δεκαετία κουβέντα για την Υεμένη.Ομως αυτή η αριστερά είναι συνενοχή στο ξέπλυμα του ιμπεριαλισμού συνενοχή στην εδραίωση της Δύσης και της παγκοσμιοποίησης και αυτό δεν αλλάζει με υπεραπλούστευση.Ιδια στάση και για το Ντονμπας και τις Λ.Δ.των ανταρτών που υπερασπίζονταν την ρωσική εθνική ταυτότητα και ανεξαρτησία και την κοινωνική απελευθέρωση ταυτόχρονα αναγκάζοντας οκτώ χρόνια μετά την Ρωσία να κάνει την στρατιωτική επιχείρηση του 2022.Δεν υπάρχει ουδετερότητα είτε με τον άξονα αντίστασης απέναντι στην δύση και τόν ιμπεριαλισμό σιωνισμό είτε με την παγκοσμιοποίηση και τή δύση.Η ήττα στην Συρία είναι προσωρινή,ο αγώνας του άξονα αντίστασης συνεχίζεται σε Παλαιστίνη Υεμένη Ντονμπας Λατινική Αμερική κόντρα στον ιμπεριαλισμό σιωνισμό και να ξέρετε ότι η σημαία του αραβικού σοσιαλισμού και κάθε σοσιαλισμού με ξεχωριστά εθνικά χαρακτηριστικά θα ξαναγεννηθεί μαζί με μια νέα αριστερά σοσιαλιστική πατριωτική και αντιιμπεριαλιστική που θα μας βγάλει από το βούρκο της εξάρτησης και της υποτέλειας στην Δύση.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Περαστικά “κομμουνιστοεθνίκι”, ντροπαλέ “ανένταχτε” πασοκορεφορμιστάκο.

      Reply
    2. Κώστας

      Γιώργο λες πολλά σωστά, αρκετά χρήσιμα, αρκετά αμφιλεγόμενα και κάνεις και ένα μεγάλο φάουλ

      Το ότι οι Σύριοι πρόσφυγες ήταν λογικά αντιμπααθικοι, αν και σε μια χώρα τέτοιων αντιθέσεων και τέτοιας διάλυσης τα τελευταίά χρόνια δεν είναι δεδομέενο, και το οτι το μπααθικό καθεστώς στοχοποιήθηκε από τον ιμπεριαλισμό, δεν είναι λόγος να επιτρέψουμε την διείσδυση ξενοφοβικών συνωμοσιολογικών ισλαμοφοβικών αντιπροσφυγικών απόψεων στην Αριστερά

      Είδες εσύ η δυτική μας χώρα να τους υποδέχεται μετά βαίων και κλάδων ? Να κάνοθν καμιά μεγάλη ζωή ? Στα camps είναι, ανοιχτά, κλειστά, ημίκλειστα, χωρις περίθαλψη, δουλειά με δικαιώματα, στέγη, τροφή και νερό, σε επαρκές επίπεδο. Με μόνο στήριγμα τις ΜΚΟ τις οποίες συκοφαντεί΄ς. Όχι πως αποκλείέται να παίζουν παιχνίδια, κάποιες. Αλλα΄δεν είμαι και ντετέκτιβ. Αυτ’ο που γνωρίζω είναι πως προσφέρουν και πως μέσα από αυτές προσφέρουν και πολλοί σύντροφοι. Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις, μωρά παιδιά κάνουν μπάνιο μια φορά την εβδομάδα, πχ, γιατί΄τα κάνουν μπάνιο συντρόφισσες και σύντροφοι για 800 ευρώ ως εργαζόμενοι ΜΚΟ. NAI, μακάρι αυτό να το έκανε η Μεταναστευτική Προσφυγική Υπηρεσία γης Αντιιμπεριαλιστικής Ελλάδαε αλλά πρότεινε μου κάτι και για αύριο το πρωί, σε παρακαλώ

      Δηλ πως φαντάζεσαι μια αριστερή πρόταση για τους Σύριιους πρόσφυγες όσο ήταν ο Άσσαντ ? Να βρούμε τους αντιμπααθικούς και να τους χαλάσουμε κι άλλο το επίπεδο διαβίωσης ? Να τους απελάσουμε ?

      Κώστας

      Reply
    3. πικάπα

      Γιώργο ανένταχτε αριστερέ, με κινείς την πρόθεση για ένα νέο κύκλο σεντονιών, σχετικά με το ζήτημα του σοσιαλισμού. Θα συμφωνήσουμε όλοι στην διεθνή διάστασή του (εξ ορισμού), ωστόσο εμείς οι 2 οι ανένταχτοι θα αποκλίνουμε από τα βουλιαγμένα βαρίδια της τρέχουσας (Σ-Κ) αριστεράς μας, συμφωνώντας ότι το διεθνές παίρνει συγκεκριμένα την διάσταση των συντονισμών των υπαρκτών και πραγματικών επί μέρους εθνικών προσπαθειών και όχι την φυγή μέσω κάποιων ετσιθελικών υποθέσεων και ανύπαρκτων προϋποθέσεων (*1).

      Ωστόσο, αυτό μας κάνει-αν και πιο πρακτικούς- να τοποθετούμε το ζήτημα του σοσιαλισμού σε πιο “καθυστερημένο” επίπεδο, φαινομενικά. Καθώς, εκκινώντας από την δεδομένη κατάσταση Α, διαπιστώνουμε με σαφήνεια ότι ενώ το σοσιαλιστικό πρόταγμα (κατάσταση Β) είναι η απάντηση, οι τρέχουσες ερωτήσεις και οι υπαρκτές αντιμαχίες επί του πεδίου το συσκοτίζουν. Ενώ η βασική αντίθεση είναι η βασική αιτία, βλέπουμε στις τρέχουσες αντιπαραθέσεις “τυφλές” ή το πολύ μονόφθαλμες εκφράσεις της ταξικής πάλης. Και βεβαίως τοποθετούμε την κύλιση των εξελίξεων μέσω της κυρίαρχης αντίθεσης, που είναι (χοντρικά) ο αντι-ιμπεριαλισμός. Αυτό όμως, εάν δεν θέλει να αποτελεί νερό στο μύλο της ουτοπίας του “καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο”, δεν απλοποιεί τα πράγματα. Αντίθετα, προσθέτει επιπλέον – για την ακρίβεια πρόδρομα- προβλήματα. Και δεν αφαιρεί τα ήδη διαπιστωμένα και άλυτα προβλήματα της κατάστασης Β = “σοσιαλιστική οικοδόμηση”.

      Αντίθετα, ο τυφλοσούρτης της υπαρκτής (Σ-Κ) αριστεράς τοποθετεί το θέμα σε πιο “ώριμο” στάδιο, φαινομενικά. Η υπαρκτή μας αριστερά, σαφώς μενουευρωπαϊκή, δηλώνει λοιπόν χαρούμενα την ωριμότητα του σοσιαλισμού, χωρίς όμως να έχει απαντήσει ούτε στο ποια ακριβώ ςκαι συγκεκριμένα ήταν τα προβλήματα των αποτυχιών του 20ου αιώνα (κεφαλαιώδες), ούτε το πώς θα έπρεπε να έχουν επιλυθεί (αυτό είναι και χαζομάρα δηλαδή, να μαλώνουμε σημερα για το δεξιότερα κουροπάτκιν του τότε), ούτε στο πως θα επιλυθούν σήμερα (το ουσιώδες). Σχετική συζήτηση έχω επιχειρήσει εδώ, πλην ματαίως λέω.

      ‘Ετσι λοιπόν εμείς έχουμε να απαντήσουμε και σε αυτά που δεν απαντά η μενουμευρωπαϊκή δήθεν Σ-Κ αριστερά μας και επιπλέον στα πιο πρόδρομα προβλήματα που έχουν να κάνουν με τον αντι-ιμπεριαλισμό, όπως αυτός εκφράζεται σήμερα στο πεδίο (ως τυφλή ή μονόφθαλμη έκφραση της ταξικής πάλης). Δεν είναι απλό βέβαια.

      (*1) Αλλά εις τούτο είμαστε πολύ πιο “μπροστά”, θεωρητικά (νομίζω και πρακτικά) από τα άγονα επιτελεία κομμάτων και κομματιδίων. Και επειδή και οι (ελάχιστοι πια) μεμονωμένοι διανοητές σκεπτόμενοι και ομιλούντες έξω από τον τυφλοσούρτη των βουλιαγμένων βαριδίων, αποκλίνουν και αυτοί σε διάφορα χασίματα, είναι κραυαγελέα η ανάγκη κάποιοι “παρακατιανοί” να συμμαζέψουν θεωρητικά (κατόπιν και πρακτικά) το χάος που αφήνουν όλοι αυτοί. Δεν θα είμαι εγώ αυτός, αλλά ίσως αντέξω κάπου κάποτε να εξηγήσω κάπως τι εννοώ. Πρόκειται για κάτι που χρειάζεται τη συντεταγμένη σκέψη πολλών, σε αμφισβήτηση βεβαίως των βαριδίων.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *