.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Οι αντιπολεμικές γραμμές και η πάλη για διαρκή ειρήνη


Γράφει ο Νίκος Πελεκούδας

Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Έχουν περάσει ήδη οι πρώτες μέρες από την επίθεση της Ρωσίας στα ουκρανικά εδάφη, και είναι φανερό πια, πως τα όποια επιχειρήματα περί υπεράσπισης της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ελευθερίας, που κατά κόρον έχει χρησιμοποιήσει ο πιο έμπειρος αμερικανονατοϊκός ιμπεριαλισμός, όπως άλλωστε και οι ηγεσίες της Ε.Ε., αλλά και τα περί αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας από τη μεριά των Ρώσων, φαντάζουν όλο και πιο προσχηματικά, όλο και πιο ψεύτικα. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως δε μπορούν να γίνουν ανά πάσα στιγμή και πιστευτά, αναλόγως των εξελίξεων, δηλαδή του βαθμού πολεμικής εμπλοκής των ευρωπαϊκών κοινωνιών, και βεβαίως της εμβέλειας ενός αντικαπιταλιστικού αντιπολεμικού κινήματος με εργατικά χαρακτηριστικά.

Ο πόλεμος αυτός, είναι συνέχεια και τομή όλων των περιφερειακών πολεμικών επεισοδίων που έχουν εμπλακεί και οι σημερινοί αντίπαλοι, με πιο εμβληματική περίπτωση αυτήν της Συρίας (στον πόλεμο της Συρίας έχουν εμπλακεί συνολικά 62 κράτη, με άμεση ή υποστηρικτική συμμετοχή). Είναι απόρροια της βαθιάς συστημικής κρίσης στη δίνη της οποίας έχουν βρεθεί όλοι οι μεγάλοι «παίκτες» της αντιπαράθεσης. Η κρίση του 2008 δεν έχει ξεπεραστεί. Και όχι μόνο αυτό, αλλά επιτάθηκε και από την υγειονομική κρίση, η οποία επιτάχυνε την σύγκρουση. Η αναζήτηση νέων πλουτοπαραγωγικών χώρων με σαφή αναδιάταξη στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, στο ποιοι δηλαδή θα είναι οι ληστές αφέντες, είναι μια διαδικασία που και στα ίδια τα ουκρανικά εδάφη ξεκινά από το 2008 με τις διμερείς συμφωνίες Γερμανών και Ουκρανών σε σχέση με το φυσικό αέριο, και την ταυτόχρονη προσπάθεια των Αμερικανών να ακυρώσουν τις συμφωνίες προσδένοντας την Ευρώπη ακόμα περισσότερο στους σχεδιασμούς τους.

Ο χαρακτήρας του πολέμου λοιπόν, καθορίζεται από την εναγώνια προσπάθεια αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων, πολιτικής ισχύος και οικονομικής καλυτέρευσης της θέσης των πρωταγωνιστών της αναμέτρησης. Είναι η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που καθορίζει και την οξύτητα της σύγκρουσης. Η οικονομική κρίση θα επιλυθεί με τον ύστατο τρόπο που πάντα συμβαίνει. Με τον πόλεμο.

Η ανθρωπότητα και πιο ειδικά η εργαζόμενη πλειοψηφία «εκπαιδεύτηκε» μέσα στην πανδημία στην αναστολή δικαιωμάτων της. Η διάρρηξη του διεθνούς δικαίου που όλοι οι εμπόλεμοι, ο καθένας από τη δική του σκοπιά έθεσε ιδιαίτερα στην αρχή της αναμέτρησης, είναι η φυσική συνέχεια της διάρρηξης του λεγόμενου κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου. Και τα δυο, κοινωνικό κράτος και διεθνές μεταπολεμικό δίκαιο, ήταν οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ανάσχεση των κομμουνιστικών ιδεών και του αυξημένου κύρους της Σοβιετικής Ένωσης. Στη μετά το 1990-91 περίοδο, και ιδίως στην μετά το 2008 και τα δυο γίνονται πολυτέλεια.

Ταυτόχρονα έγινε πιο «οικεία» η πραγματικότητα του θανάτου, οι μαζικοί θάνατοι ανθρώπων από Covid, που κανένα ασφαλιστικό σύστημα στον πλανήτη ούτε θέλησε ούτε μπόρεσε να βάλει φραγμό. Για δεκαετίες ολόκληρες θρηνούμε ανθρώπινες ζωές λόγω εργοδοτικών δολοφονιών, συντριβή προσφύγων, κακοποίηση του όποιας μορφής αδύναμου ή διαφορετικού, σε μια κούρσα επίθεσης από την εξουσία, άμεσα, αλλά και έμμεσα, με την διασπορά μικρών εμφύλιων μέσα στο σώμα των υπό εκμετάλλευση. Τώρα μάλλον ήρθε η ώρα της απώλειας ζωών εργαζομένων στο πεδίο του πολέμου.

Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ

Στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση είναι παρούσα και η γραμμή από συντρόφους καθώς και συνιστώσες της αριστεράς, που υπονοούν, αν δεν δηλώνουν κιόλας, πως εδώ πρέπει να λάβουμε θέση υπέρ ή κατά κάποιου αντιμαχόμενου. Βέβαια και εδώ έχουμε μια μετατόπιση επιχειρημάτων. Η υποστήριξη της Ρωσίας είναι σαφής όμως σε κάθε περίπτωση. Στην αρχή έχοντας ως βάση επιχειρημάτων την υπεράσπιση των Λαϊκών Δημοκρατιών απέναντι στη νεοναζιστική Ουκρανία. Το διάγγελμα Πούτιν έβαλε βέβαια τα πράγματα στη θέση τους, με τον υστερικό αντικομουνισμό του, και ακολούθησε το επιχείρημα της αναγκαίας συντριβής των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, που αυτοί είναι που αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για την ανθρωπότητα. ”Δεν είναι καλύτερος ένας πολυπολικός κόσμος από την επικράτηση της Νατοϊκής μπότας;”, συμπληρώνουν. Μάλιστα επιστρατεύονται και επιχειρήματα του τύπου της υπενθύμισης της στάσης του Μαρξ και του Ένγκελς σε πολέμους στην εποχή τους, όπου λάμβαναν το μέρος κάποιας από τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Ο πόλεμος αυτός δεν έχει καμία σχέση με τους πολέμους του 19ου αιώνα, πολέμους που οδήγησαν κατά βάση μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα στη δημιουργία των εθνικών κρατών και τη διάλυση όλων των αυταρχικών αυτοκρατοριών. Δεν έχει επίσης καμία σχέση με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την εμφάνιση του ναζισμού, όπλου άμεσης διάλυσης κάθε οργάνωσης του εργατικού κινήματος και αρνητή κάθε τι του ανθρώπινου, καθώς και με την κατοχή ολόκληρων χωρών από τον ένα από τους αντιμαχόμενους, τη ναζιστική Γερμανία. Ο χαρακτήρας της αντιφασιστικής πάλης και η συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης σε αυτόν, με βάση και τους τότε συσχετισμούς, καθιστά ακόμα πιο άστοχη τη σύγκριση.

Έπειτα η κυριαρχία των βασικών μεγάλων καπιταλιστικών δυνάμεων, στο πεδίο της κρίσης έχει ήδη θρυμματιστεί. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Δεν είναι ο πόλεμος που πρέπει να ευχόμαστε να κερδίσουν οι αντιΝΑΤΟϊκές δυνάμεις για να γίνει πολυπολικός, άρα και καλύτερα διαχειρίσιμος για το εργατικό κίνημα. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Με αμερικανική ηγεμονία ψαλιδισμένη αλλά υπαρκτή, ο κόσμος είναι ήδη με πολλούς πόλους διεκδίκησης σφαιρών επιρροής, και αυτό μας οδηγεί στον πόλεμο. Είτε Νατοϊκή κυριαρχία είτε διαφορετικοί καπιταλιστικοί πόλοι, το μόνο σίγουρο είναι η ασφυξία της εργατικής τάξης και η συνέχιση των πολέμων.

Ιδιαίτερα στην εποχή μας οι πόλεμοι που διεξάγουν οι αστικές τάξεις σε βάρος των εργαζομένων εμφανίζονται με τη μορφή του αστικού ανταγωνισμού, του πολέμου ανάμεσα σε εκμεταλλευτές. Η καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων, ανάμεσά τους και της εργατικής δύναμης, δεν γίνεται με μια ανά τακτά διαστήματα ευθεία επίθεση στην εργατική τάξη. Επιλέγεται ο πόλεμος μεταξύ εκμεταλλευτών. Αυτό είναι δύναμη και αδυναμία του συστήματος. Δύναμή του γιατί έστω και βραχυπρόθεσμα μπορεί να συσκοτίζει τις πραγματικές ταξικές διαφορές, αδυναμία του όμως γιατί αυτό που πετυχαίνει σε εθνικό επίπεδο δεν μπορεί να το καταφέρει διεθνώς, δηλαδή το ότι δεν μπορεί να τιθασεύσει τους ανταγωνισμούς εντός του για χάρη των συνολικών αστικών ταξικών συμφερόντων. Παρά την επίκληση ξανά της ειρήνης, της δημοκρατίας, της προαιώνιας εθνικής συνέχειας, ή όποιου άλλου πολυφορεμένου και φθαρμένου κοστουμιού φορέσουν Ουκρανοί, Ρώσοι, Αμερικάνοι, Γερμανοί, Έλληνες και Τούρκοι, όταν η συζήτηση σοβαρεύει, και δημόσια ακόμα, τότε αναφέρονται το φυσικό αέριο, οι θαλάσσιοι δρόμοι, η οικονομική κρίση κ.τ.λ. Οι σύγχρονοι πόλεμοι ύστερα από γιγαντιαίους ιστορικούς μετασχηματισμούς ξαναγυρνούν πιο άμεσα στην αιώνια κοίτη τους, ως η ανώτερη εκδήλωση της καταπίεσης των άμεσων παραγωγών. Ο πόλεμος είναι πάντα συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα.

Οι γραμμές που επιθυμούν τη νίκη της Ρωσίας ενώ ταυτόχρονα καλούν σε μη συμμετοχή της Ελλάδα στον πόλεμο είναι ασυνεπείς. Εάν πρέπει να κερδίσει κάποιο αστικό ληστρικό στρατόπεδο, τότε θα έπρεπε και το ελληνικό εργατικό κίνημα και η αριστερά, να καλούν σε αλλαγή των συμμαχιών της χώρας και στη συμμετοχή της στον πόλεμο στο πλευρό της Ρωσίας. Με αντίστοιχο τρόπο θα έπρεπε να κινηθούν σε αυτή την περίπτωση και οι δυνάμεις της αριστεράς και του εργατικού κινήματος. Είναι σαφέστατα μια πολιτική γραμμή υποθήκευσης της ανεξαρτησία του εργατικού κινήματος.

Την ίδια στιγμή συνιστά αφέλεια στην καλύτερη περίπτωση η αντίληψη αυτού του πολέμου, ως μιας αντιπαράθεσης που επιλέγουμε ή όχι πλευρά, συντασσόμαστε ή όχι πίσω από κάποιον αντίπαλο και περιμένουμε την έκβαση της αναμέτρησης. Ήδη φαίνεται πως μπαίνουν οι προϋποθέσεις για έναν πόλεμο παγκοσμίων διαστάσεων, με συσσώρευση εύφλεκτου υλικού και εξοπλισμών σε κάθε γωνιά της Ευρώπης, και με το άνοιγμα μεγαλύτερων ή μικρότερων εστιών πολέμου σε όλη την υφήλιο.

Αυτό στα καθ’ ημάς σημαίνει ελληνοτουρκική αναμέτρηση (θα επανέλθουμε σε αυτό το ζήτημα). Εδώ είναι και το σημείο στο οποίο ιδιαίτερα το ΚΚΕ φαίνεται να σιωπά. Γεγονός που καθιστά τη γραμμή του επικίνδυνη. Γιατί φαινομενικά πάνω στο ζήτημα θα έλεγε κανείς πως δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο ΚΚΕ και την αντικαπιταλιστική αριστερά. Αυτό με ιδιαίτερη ένταση άλλωστε, διακινούν και τα μέλη και οι φίλοι του.

Η άρνηση της υποστήριξης ενός εκ των δύο εμπόλεμων στρατοπέδων, που συνδυάζεται με την πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ στην περιοχή μας, δε συνοδεύεται με την αντίστοιχη πολιτική δέσμευση, πως εάν μια ελληνοτουρκική αναμέτρηση θα είναι υποσύνολο μιας ενδοκαπιταλιστικής διαμάχης για το ξαναμοίρασμα των αγορών και το ξεπέρασμα της κρίσης, θα είναι αντικειμενικά αντιδραστική. Κατά συνέπεια το εργατικό κίνημα πρέπει από τώρα να δίνει τη διπλή μάχη άρνησης της συμμετοχής στον πόλεμο και στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής σύρραξης. Αντίθετα σε συνδυασμό με προηγούμενες τοποθετήσεις του, τελευταία με αφορμή την παραγγελία των Rafale, το ΚΚΕ δείχνει να ανησυχεί για την εθνική άμυνα, την τουρκική προκλητικότητα, και αναζητά στρατιωτικό εξοπλισμό αυθεντικής εθνικής υποστήριξης! Η τωρινή γραμμή του, και με το δεδομένο ότι στο εργατικό κίνημα δεν είναι με τη λογική της κλιμάκωσης και του συντονισμού των αγώνων, τελικά το τοποθετεί στις δυνάμεις διατήρησης της τάξης. Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα και οι καταγγελίες περί καθυστέρησης της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, τόσο σε όσα αφορούν τη σχέση τους με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο και στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.

Ο μύθος της Ελλάδας της εξάρτησης, της καθυστέρησης, της αποβιομηχάνισης, της αιώνια προδομένης από τους ισχυρούς της γης (στους οποίους η ίδια δίνει εγγυήσεις ευόδωσης των σχεδίων τους), αποσκοπεί πρώτα από όλα στην στρεβλή και αταξική παρουσίαση του ελληνικού κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων, στην πίεση για εθνικές συναινέσεις, στην «εθνικοποίηση» τελικά των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών στην ευρύτερη περιοχή ακόμα και με τις καλύτερες προθέσεις. Η ελληνική αστική τάξη που και τώρα πιστεύει πως βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, το κάνει γιατί είναι πράγματι πεισμένη πως έτσι θα διατηρήσει τα κεκτημένα της και τη λεία που απολαμβάνει από τις εκστρατείες της ανά τον κόσμο.

Παρά τη σιωπή λοιπόν του ΚΚΕ, λόγω της εθνικής επαγρύπνησής του, ο ενδεχόμενος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ή πρώτα η κοινή επιχείρησή τους για την «ειρήνη» στην Ουκρανία και το αλληλοφάγωμα μετά για τη μοιρασιά της λείας στην περιοχή, δε θα γίνει για την υπεράσπιση καμιάς πατρίδας, για όποια εθνικά ή δημοκρατικά ζητήματα, για τα Ίμια, τις ΑΟΖ ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι αστικές τάξεις της περιοχής, αλλά για τα συμφέροντα των μεγάλων και μικρών Ελλήνων και Τούρκων κεφαλαιοκρατών. Θα είναι μια αναμέτρηση δύο χωρών μεσαίου επιπέδου στο ιμπεριαλιστικό πλέγμα, με στόχο την άνοδό τους στην ιμπεριαλιστική ιεραρχία, ανεξάρτητα ποιος θα είναι ο επιτιθέμενος ή ο αμυνόμενος. Είναι από αυτή την άποψη που η γραμμή της καταγγελίας του πολέμου ως ληστρικού από όλες τις πλευρές, μπορεί από τώρα να καταδεικνύει και τους ενδεχόμενους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς της Ελλάδας. Δυστυχώς την ίδια σιωπή για το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής αναμέτρησης, ως προϊόν του πολέμου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, τηρούν και οι πιο «ρωσόφιλες» φωνές.

Είναι πολύτιμη η διεκδίκηση της ειρήνης. Οι κινητοποιήσεις χιλιάδων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη δείχνουν αυτή την ανάγκη. Στο βαθμό όμως που δεν απειλούν τα εθνικά και ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της χώρας τους, φωνάζουν για μια ειρήνη που ήδη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου.

Δεν αρκεί λοιπόν η διεκδίκηση της άμεσης και δίκαιης ειρήνης. Δεν αρκεί όσο πολύτιμο και να είναι να αρνηθούμε να δώσουμε πολιτική κάλυψη στους καταπιεστές μας. Είναι η επαναστατική πάλη ενός νέου εργατικού κινήματος και των πρωτοποριών του με στόχο την εργατική δημοκρατία που δίνει την προοπτική. Η σταθερή, μακρόχρονη και ειρηνική διέξοδος προς όφελος των λαών σε αυτή την αναμέτρηση βρίσκεται μόνο στην άμεση και από τα κάτω, από το εργατικό κίνημα ανατροπή των κυβερνήσεων που προετοίμασαν, καθοδήγησαν, αποδέχτηκαν και κλιμάκωσαν την πολεμική σφαγή. Στην άρνηση της συμμετοχής μας στα σχέδια των εκμεταλλευτών μας βασικά πρέπει να αντιπαραβάλλουμε τον πόλεμο των υπό εκμετάλλευση για την κατάργηση κάθε πολέμου και του συστήματος που τον γεννά. Αυτός είναι και ο δρόμος για διαρκή και πραγματική ειρήνη.

Ταυτόχρονα η αντιπαράθεση στον πόλεμο είναι άρρηκτα συνδεδεμένη για τους κομμουνιστές και αντικαπιταλιστές επαναστάτες με τη σύνδεση με το κοινωνικό πρόβλημα. Ήδη η εξευτελισμένη Ευρωπαϊκή Αριστερά και μαζί της ο ΣΥΡΙΖΑ, δίνει λευκή επιταγή διεξαγωγής του πολέμου υπέρ του αμερικάνικου και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, με υποσχέσεις για μια ρωμαλέα εθνική πολιτική. Είναι η δική του γραμμή ειρήνης. Η μοναδικά αναγνωρίσιμη ειρήνη είναι η ειρήνη των καπιταλιστικών κερδών και των ιμπεριαλιστικών συμφωνιών που και αυτοί έχουν υπογράψει και ανανεώσει (νέες αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, αναβάθμιση Σούδας κ.τ.λ. Ειρήνη είναι η πραγματικότητα της διεξαγωγής του ταξικού πολέμου χωρίς αντίπαλο, με στόχο τα κέρδη. Μας πάνε στο σφαγείο κανονικά.

Η αντιπολεμική πάλη είναι η εργατική κοινωνική πάλη. Ίσως αυτό είναι και το βασικότερο τμήμα της για το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής, μαζί με την πάλη μέσα στη στρατευμένη νεολαία και τους «ειδικούς» του πολέμου. Δεν υπάρχουν «αντιπολεμικές» διεκδικήσεις για τη στιγμή του πολέμου, και «κοινωνικές» για τους καιρούς της «ειρήνης». Αναβαθμίζεται η ανάγκη εργατικού συντονισμού, που σε περιεχόμενο και μορφή θα επιχειρεί να θέσει στο κέντρο της πάλης τον μαζικό απεργιακό αγώνα παρά και ενάντια στη ΓΣΕΕ.

Είναι ύβρις απέναντι στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας, δηλαδή της κρατικής αναλγησίας, η οικονομική ετοιμότητα συμμετοχής στον πόλεμο στην Ουκρανία. Η ακύρωση όλων των πιστώσεων συμμετοχής στον πόλεμο είναι εκ των ανώτερων κοινωνικών διεκδικήσεων σε αυτή τη φάση.

Η απελευθέρωση των προσφύγων από όλα τα κάτεργα και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αποκτά άλλη σημασία σήμερα.

Η διαγραφή του χρέους και η ακύρωση των μνημονίων και όλων των νόμων που τους συνοδεύουν, είναι ενδεικτικά κάποιες διεκδικήσεις που οι δυνάμεις του νέου εργατικού κινήματος έχουν θέσει.

Το νέο εργατικό κίνημα δεν κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην οποιαδήποτε ιμπεριαλιστική αστική δύναμη και τα εργατικά συμφέροντα. Συνδέει την αντιπολεμική πάλη με το μπλοκάρισμα της πολεμικής μηχανής και της καπιταλιστικής αγοράς. Δηλώνει πως δε θα πολεμήσει για τα συμφέροντα κανενός καπιταλιστή, σφετεριστή των εργατικών δικαιωμάτων, και ταυτόχρονα έχει επίγνωση πως μόνο με πόλεμο κατά του πολέμου μπορούμε να έχουμε διαρκή ειρήνη.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 55.45% ( 11
Συμμετοχές )



35 σχόλια στο “Οι αντιπολεμικές γραμμές και η πάλη για διαρκή ειρήνη

  1. Μαρκέλα

    Δε διάβασα ακόμα προσεκτικά αυτό το μεγάλο άρθρο, από μια γρήγορη ματιά όμως,συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την άποψη του συντάκτη, ότι ζητούμενο δεν είναι,να στοιχηθούμε πίσω απ’ τη μια ή την άλλη πλευρά ούτε το ευκολάκι του αιτήματος,ειρήνη εδώ κ τώρα και ως εκεί,αλλά το πώς κινείται κ ελίσσεται το εργατικό – λαϊκό κίνημα μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον,για το προχώρημα των στόχων του.Αναφορικά όμως με τα επιχειρήματα,που διατυπώνουνται από τις διάφορες πλευρές,θέλω να εκφράσω ορισμένες απορίες.Πληροφορούμαστε,ότι δεν υπάρχει Ουκρανικό έθνος,αλλά ο Ουκρανικός λαός αποτελείται από μια σαλάτα εθνοτήτων.Λοιπόν οι δύο περιφέρειες,αυτοαποκαλούμενες λαϊκές δημοκρατίες -άλλο,το κατά πόσο πρόκειται για δημοκρατίες- έχουν ρωσική γλώσσα κ εθνική συνείδηση,ζήτησαν αυτονομία κ μετά αναγνώριση της ανεξαρτησίας τους.Δεν είπε ο Λένιν,για την αυτοδιάθεση των εθνών; Είναι ιερή αγελάδα η όποια διαμορφωμένη επικράτεια των κρατών; Το ότι οι χειρισμοί τους στο θέμα αυτό (αίτημα αναγνώρισης από τη Ρωσία κ στη συνέχεια αίτημα στρατιωτικής συμβολής) δεν είναι σύμφωνοι με το γράμμα του Διεθνούς Δικαίου,ισχύει.Δεν είναι όμως σύμφωνοι με το πνεύμα του διεθνούς δικαίου; Να δεχτώ,ότι η επιχείρηση θα έπρεπε να σταματήση στα όρια των δύο περιφερειών.Επιχειρησιακά όμως μπορεί κανείς,από τη στιγμή που θα ξεκινήση,να σταμαματήση οπωσδήποτε εκεί που προγραμμάτισε;Σημασία σε κάθε περίπτωση έχει ο τελειωτικός στόχος,που θα επιδιωχτή.

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Τώρα,που διαβάζω με προσοχή αυτό το άρθρο,διαφωνώ στο ότι,αν σε ένα πόλεμο που γίνεται,εκτιμάς καλώς ή κακώς,ότι σε συμφέρει να επικρατήση ο ένας απ’ τους δυο αντιπάλους,πρέπει κ να συμμετέχης στο πλευρό του.Όταν οι Μαρξ κ Έγκελς έπαιρναν θέση σε πολέμους της εποχής τους υπέρ της μιας ή άλλης πλευράς,δε σημαίνει,ότι έπαιρναν κ το τουφέκι κ πήγαιναν στην πρώτη γραμμή.Ύστερα,καθώς λέει ο συντάκτης,”ο χαραχτήρας του πολέμου καθορίζεται από την προσπάθεια αναδιάταξης του συσχετισμού δυνάμεων,πολιτικής ισχύος κ οικονομικής καλυτέρευσης της θέσης των πρωταγωνιστών”.Μα κ οι τότε πόλεμοι δεν είχαν την ίδια αιτία,ασχέτως του αποτελέσματος,που ήταν η διάλυση των αυτοκρατοριών κ η δημιουργία εθνικών κρατών; Αυτό που ενδιαφέρει σε μια τέτοια περίπτωση το λαϊκό παράγοντα,είναι,το πώς να αξιοποιήση τη σύγκρουση προς το δικό του ώφελος,σε ό,τι τον αφορά.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Για να το διατυπώσω πιο σωστά,σχετικά με τους πολέμους της εποχής του Μαρξ κ αργότερα,ο ανταγωνισμός ισχύος ήταν το επίδικο της σύγκρουσης για τις μεγάλες δυνάμεις,όμως ο καταλύτης κ βαθύτερο αίτιο συγχρόνως ήταν ακριβώς η “αφύπνιση” των εθνών,με το αίτημα για δημιουργία εθνικών κρατών.

        Reply
  2. Ανώνυμος

    Η εναγώνια αναζήτηση του “Τρίτου Δρόμου” τριάντα χρόνια μετά τη χρεοκοπία του.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Εάν θέλουμε να έχουμε διάλογο, καλό είναι να επισημανθούν ορισμένες ανακρίβειες που αναπαράγονται με μπόλικη σοβαροφάνεια στο άρθρο. Για αρχή, ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι τα μέλη ή οι φίλοι του ΚΚΕ διακινούν ότι οι θέσεις του πρώτου δεν διαφέρουν από εκείνες της λεγόμενης «αντικαπιταλιστική» Αριστεράς στο ζήτημα του πολέμου και για λόγους αποκατάστασης(?) της αλήθειας ή της ευθιξίας(?) του οφείλει να το διευκρινίσει. Επειδή όμως θα ήταν ανιαρό να παραθέσω πολλά λινκς με άρθρα από ΚΟΜΕΠ, Ριζοσπάστη και 902 που αποδεικνύουν το ακριβώς αντίθετο από όσα λέει ή να ισχυριστώ τη δική μου βιωματική αλήθεια σε συζητήσεις με μέλη ή και φίλους του ΚΚΕ, θα αρκεστώ απλά να επισημάνω ότι μάλλον τα λέει για να τα λέει προκειμένου να δώσει λόγο στο άρθρο του. Δεύτερον, αναφέρεται ότι το ΚΚΕ επιζητά ενίσχυση της άμυνας της Ελλάδας και μάλιστα το κάνει και με αφορμή την έλευση των Rafale. Δεν ξέρω τι διαβάζει/βλέπει ο κύριος Πελεκούδας και σίγουρα δεν μπορώ να είμαι και βέβαιος για το τι ακριβώς καταλαβαίνει, αλλά που συγκεκριμένα το ΚΚΕ ζήτησε περεταίρω ενίσχυση της άμυνας της χώρας όταν επί σειρά ετών οι τοποθετήσεις του για τους εξοπλισμούς του ΝΑΤΟ είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση? Άραγε, το γεγονός ότι το ΚΚΕ ζητά να μην κλείσει η ΕΑΒ ή τα ΕΑΣ αποτελεί κάποιου είδους συγκατάθεση για αύξηση των αμυντικών δαπανών? Πάμε παρακάτω, ο αρθρογράφος φτάνει ένα βήμα παραπέρα στις διαστρεβλώσεις του λέγοντας πως είναι «Είναι χαρακτηριστικές μάλιστα και οι καταγγελίες περί καθυστέρησης της Ελλάδας σε σχέση με την Τουρκία, τόσο σε όσα αφορούν τη σχέση τους με τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, όσο και στο μεταξύ τους ανταγωνισμό.» . Όπως είπα και παραπάνω δεν φταίει κανένας για τα συμπεράσματα που μπορεί ή καλύτερα θέλει να βγάλει ο κύριος Πελεκούδας και ο κάθε κύριος Πελεκούδας. Εάν δεν είναι κατανοητό με αντικειμενικούς όρους ότι το τουρκικό αστικό κράτος ως περιφερειακή δύναμη με στρατό κατοχής σε 3 χώρες και μέλος των G20 διαμορφώνει συσχετισμούς με καλύτερους όρους από το αντίστοιχο ελληνικό και αυτό σε κάποιους μεταφράζεται ότι το ΚΚΕ γκρινιάζει για κάποιου είδους καθυστέρηση του ελληνικού κεφαλαίου τότε η λογική για ακόμα μια φορά σηκώνει τα χέρια ψηλά σε αυτό το άρθρο! Λίγο παρακάτω ο αρθρογράφος μας ενημερώνει πως «Η ελληνική αστική τάξη που και τώρα πιστεύει πως βρίσκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, το κάνει γιατί είναι πράγματι πεισμένη πως έτσι θα διατηρήσει τα κεκτημένα της και τη λεία που απολαμβάνει από τις εκστρατείες της ανά τον κόσμο.». Εάν ανατρέξει κανείς στην ΚΟΜΕΠ του Μάρτη-Απρίλη για το 2020 με λίγη λογική και λίγη ψυχραιμία θα διαπιστώσει ότι το παραπάνω «πρωτοφανές» συμπέρασμα του αρθρογράφου συμπίπτει με την ανάλυση του ΚΚΕ για τις επιλογές της ελληνικής αστικής τάξης. Εν κατακλείδι, το άρθρο τελειώνει και επαναφέρει για ακόμη μια φορά τις θεωρίες για τον πασιφισμό και για την διεκδίκηση της ιμπεριαλιστικής ειρήνης ξεχνώντας να αναφέρει ότι η τελευταία αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία προκύπτει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος και επιπλέον να αναλύσει ρητά και καθαρά τι στάση θα κρατήσει το ΝΑΡ και η «αντικαπιταλιστική» Αριστερά στο ενδεχόμενο πολέμου.

    Reply
  4. Μαρκέλα

    Συμπλήρωση: Στο μεταξύ πληροφορήθηκα,ότι οι δύο αυτές ρωσογενείς περιφέρειες έχουν πράγματι προωθημένο δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης.

    Reply
  5. unitat

    https://korrespondent.net/ukraine/politics/3541010-zakharchenko-zaiavyl-chto-zauvazhal-pravyi-sektor?fbclid=IwAR0vIyI5flRymhuFtzKVVVQ30sNt3Wyo_M8Wd4NE-0NY2xqYuaExDtZxrXo———-Ο Ζαχαρτσένκο δήλωσε ότι σέβεται τον «Δεξιό Τομέα».Να τους χαρώ κάτι …αντιφασίστες προ-έ δρους της «Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονμπάς».Σάιτ korrespondent.net,18 Ioυλίου 2015

    Reply
  6. Papillon

    Ε καλά μωρέ και εσύ γιατί να μην τον σέβεται; Αφού το ίδιο αφεντικό υπηρετούν. Και είπε και το άλλο:

    “The Right Sector rose and said: “Down with Poroshenko!” For the first time in my life, I began to respect them. I respect them for two moments: when gays were beaten in Kiev and when they tried to remove Poroshenko. I realized that the Right Sector is the same normal men “Zakharchenko said.”

    Καταλάβατε τώρα ποιοι είναι οι “αντιφασίστες” που ηγούνται εκεί; Τους σεβάστηκε λέει πέρα από την εναντίωσή τους στον Ποροσένκο και όταν έδειραν ομοφυλόφιλους στο Κίεβο. Όταν όμως φωνάζουμε οκτώ χρόνια τώρα ότι ΝΑΖΙΣΤΑΡΑΔΕΣ κάνουν κουμάντο στις “Λαϊκές “Δημοκρατίες” κάποιοι κλείνουν τα μάτια (και έχουν το θράσος και τις βαφτίζουν και Λαϊκές Δημοκρατίες και δεν ντρέπονται κιόλας οι ΧΥΔΑΙΟΙ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ). Θα μου πεις εδώ τολμήσανε να κρεμάσουν τον τσαρικό αετό στο…Πολυτεχνείο εκεί θα κολλήσουν τώρα;

    Για κάντε ένα κόπο να κατεβάσετε το pdf εδώ και να το διαβάσετε προσεκτικά για να καταλάβετε ποιους υπηρετούν πραγματικά οι αζοφικοί, οι δεξιοί τομείς και τα ναζισταριά:

    https://www.illiberalism.org/unexpected-friendships-cooperation-of-ukrainian-ultra-nationalists-with-russian-and-pro-kremlin-actors/

    Ενδεικτικά να αναφέρω ότι συνιδρυτές του τάγματος Αζόφ είναι ο Ντμίτρο Κορτσίνσκι (εκπαιδευμένος από πουτινόφιλη οργάνωση νεολαίας και υποστηρικτής του Γιανουκόβιτς κάποτε) και ο Oleh Liashko υποστηρικτής της Τιμοσένκο (κρυφορωσόδουλης πρακτόρισσας του Πούτιν).

    https://en.wikipedia.org/wiki/Dmytro_Korchynsky

    Το καθοδηγητικό κέντρο των απανταχού ναζήδων είναι ο άξονας Κρεμλίνο-Πεκίνο. Χωρίς τους ναζήδες Κριμαία γιοκ για τον Πούτιν, ούτε Ντομπάς ούτε τίποτα και δεν θα μπορούσε με την καμία να εισβάλλει σήμερα και σε άλλα ουκρανικά εδάφη. Άξιος ο μισθός των ναζισταράδων, οι τέλειοι προβοκάτορες για τον Βλαδίμηρα.

    Αλήθεια η ρωσόφιλη Χρυσή Αυγή τι δουλειά είχε με τους…αντιρώσους αζοφικούς;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Είχε και παραείχε δουλειά: Είναι και οι δυό λυσσασμένοι αντικομμουνιστές …σαν κι εσένα! Που να καταλάβει ένα ΟΑΚΚίτικο κεφάλι, όμως!

      Reply
  7. κομμουνιστής

    Η Τιμοσένκο κρυφοροσώδουλη πρακτόρισα του Πουτιν!!!!!
    ρε οακκίτη, ελεος ρε παρανοϊικέ.Ολοκληρη ΕΕ απαιτούσε επανειλημμένα με κατακλυσμιαία καμπάνια από τον Γιανουκόβιτς να την βγάλει από την φυλακή, και εσύ μας λες οτι ειναι πρακτόρισα του…Πουτιν, χαχαχαχαχα

    Είσαι εντελώς άσχετος. Σταμάτα να σπαμάρεις.

    Reply
  8. Papillon

    Φίλε μου όταν βλέπω όλους εσάς τους ρωσόδουλους να ξεφτιλίζεστε όχι μόνο δεν σταματώ αλλά με πορώνετε ακόμη περισσότερο. Πανάσχετος είσαι όμως αδερφέ μου έχεις καταπιεί αμασητή την προπαγάνδα των ρωσόδουλων ψευτοαριστερών. Πάρε τα έργα της…δυτικόφιλης Τιμοσένκο:

    https://warsawinstitute.org/yulia-tymoshenko-collaborate-kremlin/

    Η τύπισσα πλούτισε ακριβώς χάρη στις μπίζνες της με το ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ παραδίδοντας τη χώρα της στη Ρωσία μέσω αυτού και ταυτοχρόνως την Ευρώπη μαζί με τις ρωσόφιλες ηγεσίες της (Σρέντερ, Μέρκελ, Σαρκοζί Γιούνγκερ κλπ), συγκρούστηκε με τον ΔΥΤΙΚΟΦΙΛΟ Γιουστσένκο (για κάνε σε παρακαλώ ένα κόπο να μας εξηγήσεις το γιατί εφόσον και αυτή ήταν…δυτικόφιλη έτσι να γελάσουμε λίγο το έχουμε ανάγκη με όλα αυτά που συμβαίνουν) όπως πχ για την Γεωργία το 2008 όπου η κατά τα άλλα δυτικόφιλη κράτησε….ουδετερότητα (που στην πράξη σήμαινε ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΠΟΥΤΙΝ) ενώ ο άλλος ξεκάθαρα πήρε το μέρος της Γεωργίας και μάλιστα την κατηγόρησε για ΠΡΟΔΟΣΙΑ και ΦΙΛΟΡΩΣΙΚΗ ΣΤΑΣΗ (πολύ δυτικόφιλη ρε συ τόσο που ο έταιρος δυτικόφιλος την ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ) ενώ η ξανθόψειρα αυτή ήταν υπέρ της ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΚΡΙΜΑΙΑΣ στον Πούτιν το 2014 (όπως έπραξαν και οι…”αντιρώσοι” ναζήδες το οποίο ακόμα να σχολιάσεις).

    Είσαι πανάσχετος ακριβώς γιατί δεν έχεις καταλάβει ακόμα όπως και όλοι στην βάση των ψευτοαριστερών κομμάτων ότι η Ρωσία ακολουθώντας την στρατηγική του ΕΙΣΟΔΙΣΜΟΥ, ρίχνοντας ανθρώπους δικούς της σαν φιλοδυτικούς, ΔΙΑΣΠΑ την Ευρώπη και τη Δύση και δημιουργεί ρήγματα ώστε να την αποδυναμώνει για να αξιοποιεί στην συνέχεια την κατάσταση αυτή και να ενισχύει την επιρροή και την διείσδυσή της στον δυτικό ιμπεριαλισμό αλλά και τις τρίτες χώρες ώστε να παίρνει με το μέρος της μια σειρά χωρών από τον δεύτερο και τον τρίτο κόσμο είτε άμεσα είτε έμμεσα. Φυσικά εκμεταλλεύεται και τους ρωσόφιλους μέσα στην ΕΕ που την σπρώχνουν στις ρωσικές δαγκάνες. Το ότι η Ευρώπη εξαρτάται σε βαθμό αηδίας από το ρωσικό αέριο δεν σου λέει τίποτα;

    Ρε εδώ ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΣ ήταν…πλανητάρχης πριν λίγο καιρό, το μόνο που έκανε ήταν να εξυπηρετεί τον ρωσικό ιμπεριαλισμό και να παραδίδει τον τρίτο κόσμο στον Πούτιν σταματήστε να τρώτε τα ψέματα των ρωσόδουλων, ξεκολλήστε από την δεκαετία του ’70 και προσγειωθείτε στο 2022.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αναρρωτιεμαι αν κάνεις ελεγχει τις πηγες του μυαλοφυγοδικου. Γιατι υποπτευομαι οτι αν το κανει θα ανακαλυψει καποια μαργαριτάρια.

      Reply
    2. κομμουνιστής

      βρε πανάσχετε οακκίτη. Τόσο ο Γιούσενκο, όσο η Τιμοσένκο, όσο και ο ίδιος Γιανουκόβιτς ήταν κυβερνητικοί παράγοντες στο καθεστώς του Λεονίντ Κούτσμα.Ο Κούτσμα κυβερνούσε σε ένα βοναπαρτικό καθεστώς από το 1992 μέχρι το 2004. (κάπου τόσο) Η Τιμοσένκο έφαγε διώξεις επί Κούτσμα. Ο Γιούσενκο παραιτήθηκε. Ολοι αυτοι έχουν την ίδια μήτρα: το μετασοβιετικό καθεστώς των ουκρανών ολιγαρχών που προέκυψαν μες στη Περεστρόικα, απλώς κάνουν συνεχώς διαφορετικές συμμαχίες, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους οπαδούς τους που τους ψηφίζουν για κάτι ψίχουλα πους τους τάζουν ή τους προσφέρουν όσο έχουν δύναμη εξουσίας.

      Η Τιμοσένκο δεν ήταν καμία πρακτόρισα κανενός. Η Τιμοσένκο φέρεται να υπόγραψε επώδυνη για τα κρατικά συμφέροντα της ουκρανίας συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό, πουλώντας τον Γιούσενκο (ήταν μαζί και οι δυο στην “πορτοκαλί επανάσταση”) . Ο Γιανουκόβιτς την εκλεισε στη φυλακή γι αυτην ακριβώς στη συμφωνία. Ειπε στον Πούτιν, οκ θέλουμε καλές σχέσεις μαζί σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι δεν θα κοιτάμε τα συμφέροντά μας κτλ…

      Η Τιμοσένκο, ομως ήταν το βασικό χαρτί για να στριμώξουν τον Γιούσενκο οι ευρωπαίοι σε περίπτωση που την έκανε με τη συμφωνία σύνδεσης με την ευρωπαϊκή ένωση ο ίδιος το 2012. Το πιασες; Το κόμμα του Γιούσενκο λόγω διαφθοράς είχε εξαϋλωθεί. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΛΛΗ ΙΣΧΥΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΟΜΕΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΣ ΤΙΜΟΣΕΝΚΟ.

      Αλλά είπαμε είσαι παρανοϊκός.
      Σε αυτή τη χώρα η ρωσική αρκούδα πλακώνετια με το θείο σαμ και τους ευρωπαίους για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι. Το πολιτικό προσωπικό μπαλατζάρει, κλείνει συμμαχίες, πουλάει τους προηγούμενους κ.ο.κ

      αυτα τα γράφω μονο για όσους σε διαβάζουν και αναρωτιούνται, λες; Οχι μην
      ΑΚΟΥΤΕ ΟΑΚΚΕ, ΤΡΟΛ ΠΑΡΑΝΟΙΚΟΙ

      Reply
      1. Ανώνυμος

        *διάβασε παραπάνω για να στριμώξουν τον Γιανουκόβιτς

        Reply
    3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Μου αρεσει οτι αυτοι της ΟΑΚΚΕ ψαχνουν παντου φασιστες( υπσρκτους και μη ) εκτος απο την Ουκρανία βεβαια οπου εκει ειναι οπλισμενοι,εχουν σβσστιχες κ τρωνε κόσμο.Γενικα αυτη η συλλογικοτητα ανεκαθεν σε ολα τα θεματα παιρνει την θεση των ευρωπαιστων κεντροδεξιων νεοφιλελευθερων.Επειδη ειμαι μεγαλο παιδι θυμαμαι θρυλικες στιγμες με την οακκε να ειναι υπερ της ιδιωτικοποιησης των συγκοινωνιων επι πατερα Μητσοτακη.Οι Οακκιτες ηταν ανεκαθεν κατα των μαθητικων καταληψεων κ παντα με τις κυβερνησεις.Στις αρχες των 90 s ειχαν φτασει στο σημειο καθηγητες δικοι τους να ζητουν την αποβολή καταληψιων μαθητων με φοβεροτερο ζηλο κ απο τους διευθυντες των σχολειων.Τελος πάντων οι ΟΑΚΚΕ ειναι νεοφιλελευθερη ,Ευρωλιγουρικη και φιλοαμερικανικη γκρουπα που χρησιμοποιει σφυροδρεπανο ή απο συνηθεια ή για να ψαρευει κορόιδα ή μαλλον για να σπερνει συγχυση

      Reply
  9. Papillon

    Όταν μία χώρα είναι σε βαθμό αηδίας υποτελής, ξενόδουλη και εξαρτημένη από το ιμπεριαλιστικό κεφάλαιο αυτό εκφράζεται πάντα και σε πολιτικό επίπεδο. Και αυτό γιατί η άρχουσα τάξη δεν είναι ενιαία άλλα τμήματά της θέλουν τους μεν άλλα τους δε. Και όταν συμβαίνει αυτό οι πολιτικοί που εκφράζουν τα συμφέροντα κάθε τμήματος εξυπηρετούν πολιτικές συγκεκριμένες που πρώτα και κύρια παραδίδουν την εθνική ανεξαρτησία αυτής της χώρας στους ισχυρούς, τους ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ.

    Δεν υπάρχει απλά σύγκρουση διεφθαρμένων κλικών και συμμοριών για την εξουσία όπως το παρουσιάζεις ναι προφανώς και υπάρχει και αυτό αλλά παίζονται πολλά περισσότερα. Αλλιώς υποβαθμίζεις τον χαρακτήρα της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και τον ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Εκτός και αν υποστηρίζεις ότι όλες οι χώρες είναι…ιμπεριαλιστικές ή…ανισότιμα αλληλοεξαρτώμενες μεταξύ τους όπως ισχυρίζεται τελευταία ο Περισσός.

    “Η Τιμοσένκο φέρεται να υπόγραψε επώδυνη για τα κρατικά συμφέροντα της ουκρανίας συμφωνία με τον Πούτιν για τον αγωγό,”

    Ακριβώς και αυτό αποδεικνύει πόσο ΡΩΣΟΦΙΛΗ είναι. Σε ευχαριστώ που με ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ. Πάντως δεν υπήρχε ΚΑΝΕΝΑΣ λόγος για να έχουν χαρτί την Τιμοσένκο εφόσον ο Γιουστσένκο ήταν δυτικόφιλος και αυτός και μάλιστα πολύ περισσότερο (βασικά αυτός ήταν ο δυτικόφιλος η άλλη το έπαιζε αυτό το ρόλο της έδωσε το Κρεμλίνο αλλά η ΕΕ το έχαψε το παραμύθι και την θεωρούσε από τότε δική της είπαμε εδώ βασικό ρόλο έπαιζαν από τότε οι ρωσόφιλες ηγεσίες της). Απλά η άλλη υπονόμευε την φιλοευρωπαϊκή πορεία της χώρας για λογαριασμό του Πούτιν. Ένα ακόμα στοιχείο ο Pavlo Lebedyev Υπουργός Άμυνας που παρέδωσε την Κριμαία στην Ρωσία το 2014 και παρέδωσε την εξουσία στους “δυτικόφιλους” ναζί είχε εκλεγεί βουλευτής με το κόμμα της…Τιμοσένκο το 2006 και μετά πήγε με τον Γιανουκόβιτς. Αλλά ήταν η Τιμοσένκο που τον “σύστησε” στην πολιτική σκηνή.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Pavlo_Lebedyev

    Τεσπα μπορούμε να διαφωνούμε σε αυτά αλλά θα πω αυτό που είχα πει στο προηγούμενο ποστ άλλα είναι τα βασικά και χάνουμε την ουσία σήμερα με αυτή τη συζήτηση. Υιοθετείς και εσύ την άποψη ότι ο πόλεμος είναι ΆΔΙΚΟΣ από μεριάς Ουκρανίας; Εξισώνεις Ουκρανία με Ρωσία δηλαδή εξισώνεις το θύμα με τον θύτη; Τι σημαίνει πρακτικά αυτή τη στιγμή ο ουκρανικός λαός να πολεμήσει ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία; Ο “ταξικός” πόλεμος εναντίον του ουκρανικού καθεστώτος ενισχύει άραγε τον αγώνα εναντίον των Ρώσων εισβολέων αυτή τη στιγμή; Από τη στιγμή που ο μόνος που ΒΟΜΒΑΡΔΙΖΕΙ και ΣΦΑΖΕΙ, που κατέχει εδάφη, που έχει ΔΙΑΜΕΛΙΣΕΙ και επιχειρεί είναι ο ρωσικός στρατός αυτό πρακτικά δεν σημαίνει ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΕΙΣΒΟΛΕΑ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ; Όχι γιατί τα ίδια έλεγαν οι ΠΕΜΠΤΟΦΑΛΑΓΓΙΤΕΣ το ’40 και το ’41 τι Βρετανία τι Ιταλία τι Γερμανία, κάτω ο καπιταλισμός ταξικός πόλεμος εναντίον όλων και…εργατική εξουσία. Μόνο που αυτό όταν δίνεις έναν αγώνα ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ είναι ΠΡΟΔΟΣΙΑ.

    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τι λέει ποια είναι η θέση της; Θα ήθελα να ακούσω ξεκάθαρες κουβέντες από ένα μέλος της. Είναι ιμπεριαλιστικός ο πόλεμος από μεριάς ουκρανικού κράτους; Εξισώνεται με αυτόν της Ρωσίας; Μπορούμε να εξισώσουμε ΝΑΤΟ και ΕΕ που δεν έχουν μπει ακόμα μέσα με την Ρωσία της οποίας ο στρατός είναι ο μόνος που ισοπεδώνει και βομβαρδίζει; Υπάρχει ή όχι ΚΑΤΟΧΗ ουκρανικού εδάφους σε Κριμαία και Α.Ουκρανία και ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟΣ; Τα θύματα πρέπει να υποστηριχθούν; Και αν ναι θεωρείτε ότι το να διαδηλώνετε μόνο εσείς μακρυά από αυτά χωρίς αυτά παραδίδοντάς τα στον κάθε Μπακογιάννη και στον κάθε ΥΠΟΚΡΙΤΗ αστό αυτό είναι…αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό;

    Θα ήθελα μερικές απαντήσεις σε αυτά από φίλο ή μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όπως και από σένα.

    Reply
    1. κομμουνιστής

      υποβαθμίζω λέει την ιμπεριαλιστική εξάρτηση, γιατί δεν δέχομαι την παλαβομάρα του ότι η Τιμοσένκο είναι ..πρακτόρισα του Πούτιν.

      Δείτε τι γράφουν οι ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές
      https://www.iss.europa.eu/content/tymoshenko-case

      On 30 April 2013, the European Court of Human Rights (ECHR) in Strasbourg delivered a ruling on the Tymoshenko v. Ukraine case. It confirmed that Yulia ­Tymoshenko – one of the leaders of the Orange ­Revolution (2004) and former prime minister of Ukraine – had been subject to arbitrary and unlawful detention before her trial in 2011. An unsuccessful contender in the 2010 presidential election, which she lost to the current president Viktor Yanukovich by a 3.5% margin,

      ο τρολοοακκε βέβαια μας έχει πει και πιο κορυφαία
      οτι το τάγμα ΑΖΟΦ και ο Δεξιός τομέας ειναι πράκτορες του Πούτιν
      ΒΓΑΖΕΙΣ ΑΚΡΗ ΜΕ ΣΑΛΤΑΡΙΣΜΕΝΟΥΣ;

      ΤΡΟΛ ΟΑκε προσπεράστε με κόκκινο, μην περιμένετε πράσινο κι ας τους πατήσετε.Δεν θα χάσετε τίποτα απολύτως

      υγ: οντως σπέρνουν σύγχυση γιατί υπάρχει και κόσμος που αυτά δεν τα έχει ζήσει που λες Θοδωωρή. Τώρα έχουν επιλέξει άντερκάβερ κατήχηση

      Reply
  10. Papillon

    Τι να σου πω ρε φίλε θα έπρεπε να ντρέπεσαι για τον εαυτό σου. Είναι δυνατόν να λες τέτοια πράγματα για άλλους ανθρώπους; Να θέλεις το κακό τους; Άκου ας τους πατήσετε. Ούτε για πλάκα δεν λες τέτοια πράγματα. Είπα κάτι τέτοιο για σένα; Πραγματικά δεν θέλω με τίποτα ανθρώπους σαν και εσένα στην εξουσία εσείς θα γίνετε οι μεγαλύτεροι ΦΑΣΙΣΤΕΣ, οι μεγαλύτεροι ΤΥΡΑΝΝΟΙ της ανθρωπότητας αν πάρετε και κράτος στα χέρια σας. Από σένα και τους ομοϊδεάτες σου χίλιες φορές Μητσοτάκης, Τσίπρας και τρόϊκα τουλάχιστον έχουμε ακόμα κάποιες δημοκρατικές ελευθερίες με εσάς πάνε και αυτές.

    Όχι δεν θέλουμε να γίνουμε Βενεζουέλα, Συρία, Κούβα, Βόρεια Κορέα, Λευκορωσία ευχαριστούμε πολύ δεν θα πάρουμε κύριε “κομμουνιστή” άμα είναι αυτή η εναλλακτική σας προτιμώ αυτό που ζω σήμερα γιατί τουλάχιστον ΕΙΜΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟΣ.

    Πάντως συνεχίζεις ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ και αυτή είναι η αιτία που άρχισες τα μακάβρια η ΑΔΥΝΑΜΙΑ σου να απαντήσεις. Πάντως εγώ δεν θέλω να σε πατήσει κανένας ειλικρινά στο λέω σου εύχομαι υγεία για όλη σου τη ζωή και να είσαι καλά. Τώρα σοβαρά έχεις διάθεση να δώσεις καμία απάντηση στα παραπάνω ή να το λήξουμε εδώ;

    Η εικόνα πάντως την Τρίτη 01/03 στον Σύνταγμα να είναι οι “κομμουνιστές”, “αντιιμπεριαλιστές” απέναντι από το θύμα, διότι οι Ουκρανοί συμπολίτες μας για το λαό τους διαδηλώνουν και αυτόν υπερασπίζονται, ήταν ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ στην πραγματικότητα η διαδήλωση των “αριστερών” λειτούργησε σαν ΑΝΤΙΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ οπότε σόρρυ αλλά εγώ δεν βλέπω καμία αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό εκ μέρους σας. Αλληλεγγύη σημαίνει διαδηλώνω μαζί με τους συγγενείς, τους ομογενείς φωνάζοντας εναντίον του εισβολέα που ΔΟΛΟΦΟΝΕΙ το λαό τους και τους ρίχνει στην προσφυγιά.

    Reply
    1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αν ηθελε η Οακκε να συμπαρασταθει στους ουκρανους ας εκανε μονη της συγκεντρωση κ οχι να παει στην μαζωξη της πρεσβειας με ομιλητη των συντροφο Δοξιαδη που ελπιζω να μην αναλαβει και την στηριξη των Ουκρανων ανηλικων προσφύγων…..

      Reply
  11. Papillon

    Ερώτηση κρίσεως. Όταν αποφασίσατε μεταξύ σας να οργανώσετε τις διαδηλώσεις κάνατε κάλεσμα και στους Ουκρανούς για να συμμετέχουν μαζί σας; Απευθυνθήκατε σε αυτούς; Και αν ναι αυτοί είπαν όχι; Ή μαζευτήκατε εσείς και εσείς και αποφασίσατε να κινητοποιηθείτε και τους αφήσατε στην απέξω;

    Αλλα να σου πω κάτι τώρα που το καλοσκέφτομαι; Τι νόημα έχει μία συγκέντρωση υποτίθεται αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό όταν ακούγεται σαν βασικό το σύνθημα “Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι” την ίδια ώρα που ο μόνος που σφάζει τον ουκρανικό λαό αυτή τη στιγμή είναι ο ΡΩΣΟΣ ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗΣ; Αυτό δεν είναι συμπαράσταση ούτε αλληλεγγύη στους Ουκρανούς σε καμία περίπτωση το αντίθετο είναι ξεκάθαρη θέση υπέρ του ΕΙΣΒΟΛΕΑ-ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΗ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ. Ε ναι αν θέσατε τέτοια ατζέντα πως μετά οι άνθρωποι αυτοί να κατέβουν και σε διαδήλωση μαζί σας στην πραγματικότητα τους πασάρετε κατευθείαν στους φιλοδυτικούς και τους νεοφιλελέδες.

    Απο εκεί πηγάζει το πρόβλημα από την στιγμή που εξισώνεις ΗΠΑ-ΕΕ με Ρωσία ενώ ο μόνος που σκοτώνει εκεί είναι ο δεύτερος τότε για ποια αλληλεγγύη μιλάμε; Από την στιγμή που δεν καταδικάζεις ανοιχτά την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ από τους Ρώσους μην αναγνωρίζοντας καν αυτά τα δύο γεγονότα τότε για ποια αλληλεγγύη μιλάμε;

    Τελικά το πρόβλημα είναι η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΟΝ ΡΩΣΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ οπότε ναι πως να διαδηλώσεις μετά και με τα θύματα όταν τα ταυτίζεις με τον θύτη και όταν στην ουσία παίρνεις το μέρος του θύτη μην καταγγέλοντας πρώτα και κύρια αυτόν;

    Reply
    1. κομμουνιστής

      θα απευθυνθούμε στην τρολοάκκε και τον πρόεδρα Ζαφειρόπουλο να μας εξηγήσει πως διεξάγεται η… διεθνιστική αλληλεγγύη.

      Ρε είσαι σίγουρος ότι και ο Ζελένσκι δεν είναι (εισ)πράκτορας του Πούτιν; Γιατι δηλαδή να είναι η Τιμοσένκο και όχι ο γελωτοποιός; Με τη δική σου λογική, και τη δική σου ανάλυση, ο μεγαλύτερος πράκτορας του Πούτιν είναι η τωρινή ηγεσία της Ουκρανίας, που …βοήθησε να εισβάλλει ο ρωσικός στρατός και να διαμελίσει τη χώρα.

      Θέλω ανάλυση επειγόντως τρολοΟΑΚΚΕ από τον αντερκάβερ διεθνιστή πράκτορα της ΟΑΚΚΕ ονόματι παπιγιόνε.

      Παπιγιόνε σε στρίμωξα τώρα με λογικά επιχειρήματα επί των συλλογισμών σου. Θέλω να μας εξηγήσεις γιατί ο Ζελένσκι δεν είναι πράκτορας του Πούτιν και είναι η Τιμοσένκο.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Εμένα με τριβελίζει η φριχτή υποψία, πως και η ΟΑΚΚΕ είναι κρυφοί ρωσόδουλοι και προβοκάρουν την αγνή και ανόθευτη ρωσοβοφία του Λαού.

        Reply
      2. Papillon

        Τι συγκρίνεις τώρα; Η καθεστωτική μεγαλοαστή ξανθόψειρα έχει τόσα χρόνια στην πολιτική σκηνή και με αυτά που παρέθεσα αποδεικνύεται ο βρώμικος ρόλος της, ο άλλος τώρα ξεπετάχτηκε και από εκεί που ήταν ηθοποιός έγινε ξαφνικά ο “μεσσίας” που θα έλυνε τα πάντα. Ο ρόλος του δεν ήταν άλλος από το να διαχειριστεί μία υπάρχουσα κατάσταση που βέβαια άλλοι την επέβαλαν χρόνια πριν και μεταξύ αυτών και η “βασίλισσα του αερίου”.

        Ο Ζελένσκι λοιπόν δεν είχε και άλλη επιλογή αποδέχτηκε την ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ. Ήταν έτοιμος να διαπραγματευτεί δηλαδή να συμβιβαστεί με τους ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΣ-ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ για το μέλλον της Ουκρανίας. Έφτασε στο σημείο να μιλάει για…δημοψήφισμα για ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ουκρανικά εδάφη κοροϊδευόμαστε τώρα; Είναι δυνατόν ο άλλος να κατέχει εδάφη σου και εσύ να μιλάς για δημοψηφίσματα; Αυτό όμως αφορούσε Ντονμπάς και Κριμαία. Ο Πούτιν του την έφερε και τον αιφνιδίασε με την τελευταία εισβολή αυτός ήταν που το τράβηξε στα άκρα και ο μόνος που ευθύνεται για τα τελευταία βασικά τον έφερε σε πολύ δύσκολη θέση. Σκέψου να είσαι έτοιμος να αναγνωρίσεις τα δικαιώματα του κατακτητή και αυτός να σου τη φέρνει κανονικότατα μετά είσαι σε φάση “Πω ρε φίλε τι μου κάνεις τώρα και με σέρνεις σε πόλεμο, με φέρνεις σε πολύ δύσκολη θέση, δεν σου έφταναν αυτά θέλεις και άλλα”.

        Ο Ζελένσκι είναι πρόεδρος δεν μπορούσε παρά να πάει σε πόλεμο. Αν παρέδιδε και άλλα εδάφη ή ακόμα και όλη την Ουκρανία στον Πούτιν οι ίδιοι οι Ουκρανοί θα τον έπαιρναν με τις κλωτσιές δεν θα τον προλάβαινε ο ρωσικός στρατός. Ήταν αναπόφευκτο λοιπόν να πάει σε πόλεμο δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς διότι αυτός είχε στόχο να διαπραγματευτεί την υπάρχουσα κατάσταση και όχι να δώσει και άλλα στον ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ δεν μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο.

        Δεν είναι το θέμα ο Ζελένσκι όπως ούτε το ’40 ήταν ο Μεταξάς το ζήτημα. Το θέμα είναι αν έχει δικαίωμα μία υπερδύναμη να εισβάλλει σε μία χώρα με τσαμπουκά, να σκοτώνει το λαό της και να αρπάζει όλο και περισσότερα εδάφη της. Όποιος και αν βρίσκεται στην ηγεσία της χώρας αυτής ο πόλεμος εκείνη τη στιγμή αυτής της χώρας είναι ΔΙΚΑΙΟΣ. Και είναι δίκαιος διότι ένα άλλο κράτος θέλει να την κατασπαράξει, να την καταπιεί. Είναι δίκαιος διότι μία υπερδύναμη θέλει να υποδουλώσει ένα ολόκληρο λαό. Δεν αφορά λοιπόν τον Ζελένσκι αφορά τον ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ. Και αυτός ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ να τον αντιμετωπίζει η Ρωσία σαν σκουπίδι. Και γι’αυτό ΑΝΤΙΣΤΕΚΕΤΑΙ. Ο ουκρανικός λαός δεν επιθυμεί να αποφασίζει η Ρωσία για την πατρίδα του ούτε να του τρώει τα εδάφη του. Αν δεν το αναγνωρίζεται αυτό προφανώς δεν έχετε ιδέα από ΜΑΡΞΙΣΜΟ-ΛΕΝΙΝΙΣΜΟ και φυσικά δεν είστε ούτε αντιιμπεριαλιστές, ούτε καν δημοκράτες.

        Ανώνυμε μπερδεύτηκες. Αυτός που κατέχει εδάφη άλλης χώρας είναι ο ΡΩΣΟΣ αυτός είναι ο ΚΑΤΑΚΤΗΤΗΣ. Σας αρέσει δεν σας αρέσει Κριμαία και Ντονμπάς ανήκουν στην Ουκρανία. Η Ρωσία τα κατέλαβε με ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑΤΑ και ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ. Οι πολυαγαπημένοι ναζισταράδες σας στο Ντονμπάς από την αρχή έβαλαν ζήτημα ένωσης με την Ρωσία ούτε καν έθεσαν ζήτημα να τσακιστεί ο φασισμός (για τον οποίο υποτίθεται ξεσηκώθηκαν) αυτοί είχαν στόχο τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ από την αρχή. Όσο αφορά την Οδησσό ορίστε τι έγινε και μην καταπίνετε τα παραμύθια της ΡΩΣΟΔΟΥΛΗΣ ΨΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΑΣ γιατί όλοι λέτε για την φωτιά αλλά κανείς σας δεν ασχολείται με το πως φτάσαμε εκεί:

        https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2014/05/06/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%80%ce%bf%cf%81%cf%84%ce%ac%ce%b6-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b1-%ce%b3%ce%b5%ce%b3%ce%bf%ce%bd%cf%8c%cf%84%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%cf%83/

        https://en.wikipedia.org/wiki/2014_Odessa_clashes

        Αλήθεια γιατί η αστυνομία δεν σταμάτησε τους φιλορώσους ναζιχούλιγκανς και τους έδινε κάλυψη;

        ΟΕΟ;

        Reply
        1. κομμουνιστής

          ρε μη μας ζαλίζιες τα ίδια και τα ίδια. Ο πολεμος ειναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα. Ξαφνικά η ρωσία εισέβαλε για να κατασπαράξει στην Ουκρανία. Αυτο μας λες σαν αμερικανόφιλος που είσαι. Τσου, ειχε προηγηθεί ένα πραξικόπημα και με αμερικανικη σφραγίδα και 2 δισ. δολάρια της Νούλαντ. Ο πόλεμος είναι άδικος απ όλες τις μπάντες.

          μ’ αρέσει που προσπαθεις να εξηγήσεις γιατί η Τιμοσένκο είναι περισσότερο πράκτορας από τον Ζελένσκι του Πούτιν. Το ξερα οτι εισαι θεομουρλος.

          υγ τωρα μας δικαιολογεί και το κάψιμο δεκάδων αριστερών στα γραφεία των συνδικάτων από φασίστες. ΦΤΟΥ ΣΟΥ ΡΕ

    2. Ανώνυμος

      Εγώ βάζω στοίχημα, πως τη φωτιά στο κτίριο των Συνδικάτων στην Οδησσό τη βάλανε ρωσόδουλοι Ουκρανοί, για προβοκάτσια. Και τους ~14000 νεκρούς στις ρωσόφωνες περιοχές το ίδιο. Και στο κάτω-κάτω, τι θέλετε εσείς οι ρωσόδουλοι, να σταυρώσουν τα χέρια οι δημοκρατικοί Ουκρανοί, και να παραδοθούν στους ρωσόδουλους μισθοφόρους του Πούτιν; Πήραν τα όπλα, όπως ακριβώς και τα ένδοξα Τάγματα Ασφαλείας μας στην Κατοχή, για να αμυνθούν στην δολοφονική και προβοκατόρικη δράση των ρωσόδουλων ελασιτών κατά των νομίμων δυνάμεων κατοχής.

      Reply
    3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Η Ρωσία προφανώς εχει κάνει αδικη εισβολη και εχει φάει κόσμο.Απο την αλλη ξερουμε το φιλονατοικο καθεστως του Κιεβου.Δηλωνω λοιπον ισαποστακιας και μαλιστα περηφανα.Τωρα οι Οακκιτες που οταν οι φιλοι τους οι Αμερικανοι ισοπεδωναν χωρες κατηγορουσαν … τη Ρωσία τι να πει κανεις.Ψυχιατρικη μονομανία ή εύκολος τροπος να βγαζουν τα προς το ζειν ορισμενοι αυτο δεν θα το μαθουμε ποτε…

      Reply
  12. Papillon

    “Ο πόλεμος στην Ουκρανία πηγάζει από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας. Οι Ουκρανοί εργάτες και αγρότες είναι —και για τις δύο πλευρές— απλώς πιόνια στους ανταγωνισμούς τους.”

    “Είμαστε ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην αλληλοσφαγή των λαών, γνωρίζοντας ότι ο κύριος εχθρός είναι μέσα στην ίδια μας τη χώρα.”

    https://antarsya.gr/node/6064

    Μάλιστα δηλαδή οι Ουκρανοί εργάτες, οι εργαζόμενοι που πολεμούν για την πατρίδα τους για να μην καταπιεί ο ρωσικός ιμπεριαλισμός και άλλα εδάφη είναι…πιόνια γιατί δεν πολεμάνε τον κύριο εχθρό που είναι ο…Ζελένσκι και επίσης δεν πολεμάνε και ΗΠΑ-ΕΕ μαζί (οι οποίοι δεν έχουν επέμβει καν αλλά εσείς για κάποιο λόγο καλείτε σε αγώνα εναντίον τους δηλαδή καλείτε τον ουκρανικό λαό να πολεμήσει έναν…ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ εχθρό εκτός και αν είναι αόρατοι Predators).

    Μάλιστα δηλαδή κύριος εχθρός δεν είναι αυτός που ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ, που ΚΑΤΑΚΤΑ, που ΔΙΑΜΕΛΙΖΕΙ που εισβάλλει και ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ-ΕΔΑΦΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ενός άλλου έθνους-κράτους αλλά είναι το…κεφάλαιο.

    Δεν πάτε να τα πείτε αυτά σε αυτούς που πολεμούν και σκοτώνονται; Τολμάτε να τα πείτε αυτά στους πρόσφυγες που οι άνθρωποι τρέχουν να ξεφύγουν από τις βόμβες του Πούτιν; Θα ήθελα να πάτε να τα πείτε αυτά μπροστά τους και να έβλεπα από μία μεριά πως θα σας αντιμετώπιζαν.

    Πάντως εγώ ξέρω ότι όταν χίπηδες, πασιφιστές και φιλελελεύθεροι φωνάζανε όχι στον πόλεμο, φέρτε πίσω τους στρατιώτες μας οι κομμουνιστές ξεκάθαρα ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΝΕ ΤΟΥΣ ΒΙΕΤΚΟΝΓΚ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ και φωνάζανε ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΒΙΕΤΝΑΜΕΖΙΚΟ ΛΑΟ που πολεμούσε γενναία τους γιάνκηδες. Γιατί οι κομμουνιστές ξεχωρίζουν ΔΙΚΑΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟΥΣ πολέμους. Τα ίδια και για Αφγανιστάν (και επι ΕΣΣΔ όταν οι πραγματικοί κομμουνιστές υποστηρίζανε τον αγώνα των Αφγανών και των μουτζαχεντίν και δεν κρυβόντουσαν πίσω από σοσιαλιμπεριαλιστικές δικαιολογίες στυλ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους ισλαμιστές), για Σερβία, Ιράκ, Λιβύη κλπ.

    Εκεί διαφέρουμε από τους αστικοδημοκράτες, τους οπορτουνιστές, τους αναρχικούς και όλους τους άλλους. Εσείς ταυτίζεστε με όλους αυτούς.

    Και κάτι άλλο στο οποίο δεν αναφερθήκαμε και είναι βασικό. Το 2001 οι Ουκρανοί ήταν στο Ντονέτσκ το 56,9% και στο Λουγκάνσκ 58%. Εδώ ο Ριζοσπάστης αναφέρει και αυτό το μεταφέρει σαν πηγή και το ela liberta σε άρθρο ότι τα ποσοστά είναι: Ντονέτσκ 56,87% Ουκρανοί και Λουγκάνσκ 57,96% Ουκρανοί:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Ukraine

    https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/129-%CE%BF%CF%85%CE%BA%CF%81%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%83%CE%B7-%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%84%CF%8E%CE%BD,-%CE%B1%CF%80%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%B4%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C

    Από που και ως που λοιπόν η μειοψηφία θα επιβάλλει…απόσχιση και ανεξαρτησία και ακόμα χειρότερα να απαιτεί ένωση με την Ρωσία; Αν αυτό δεν είναι ΦΑΣΙΣΜΟΣ τότε τι είναι; Και γιατί αφού ήταν “αντιφασίστες” δεν έθεσαν ζήτημα ανατροπής του ουκρανικού φασισμού μέσα από την ενότητα με τον ουκρανικό λαό όπως θα έκανε κάθε συνεπής και πραγματικός αντιφασίστας και κήρυξαν την…Νοβορωσία;

    ΘΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ;

    Reply
  13. Papillon

    Δεν δικαιολογώ τίποτα ρε ΨΕΥΤΗ αυτό που λέω και που ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΩ είναι ότι το έγκλημα ήταν ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ προβοκάτσια των ναζήδων ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΕΣ που όμως υπηρετούν ένα αφεντικό τον Πούτιν. Αυτό ήθελε ο νεοτσάρος το διχασμό ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους και το πέτυχε. Έτσι κατέλαβε την Κριμαία και το Ντονμπάς ρίχνοντας τους ναζήδες και στις δύο μεριές σκηνοθετώντας μια σύγκρουση ανάμεσα στους δύο ώστε να πετύχει τον πλήρη έλεγχο των περιοχών αυτών που υπάρχουν Ρώσοι και ταυτόχρονα να κρατάει την Ουκρανία αιχμάλωτη εκβιάζοντας όχι μόνο αυτή αλλά και την Δύση. Οκτώ χρόνια τώρα ακόμα να μπει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ ούτε καν ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει μόνο λόγια και τίποτα άλλο. Τι τους εμποδίζει άραγε τόσα χρόνια αφού είναι….δυτικόδουλοι και το πραξικόπημα το 2014….ευρωατλαντικό;

    Τώρα που έκανε αίτημα ο Ζελένσκι άκουσες κάτι από τον Πούτιν, τον Λαβρόφ, την Ζαχάροβα; Γιατί δεν υπήρχε αντίδραση άραγε; Μήπως γιατί καλοβλέπει ο Πούτιν μία Ουκρανία κράτος μέλος της ΕΕ με…ρωσικό κατοχικό στρατό, διαμελισμένη και διασπασμένη στο εσωτερικό της και απόλυτα εξαρτημένη από τον ρωσικό ιμπεριαλισμό γενικότερα; Ειδικά μετά από τα τελευταία;

    Απλά διάβασε τα γεγονότα και μην διαστρεβλώνεις αυτά που σου λένε οι άλλοι.

    Reply
    1. κομμουνιστής

      ποια ΕΕ βρε νούμερο; Ούτε τα στοιχειώδη δεν καταλαβαίνεις. Ο άλλος καταστρέφει και ισοπεδώνει βασικές υποδομές. Για να ανασάνει και να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία θα πάρει χρόνια. Ποιος θα κάνει επενδύσεις εκει πέρα; Ηδη ήταν υπό συντηρημένη πτώχευση με κεφάλαια του ΔΝΤ. Ποια ΕΕ; Μαλάκες τους πέρασες του ευρωπαίους; Ο Πούτιν απλώς καταστρέφει την οικονομία της Ουκρανίας. Αφού δεν μπορει να να είναι δικιά του, δεν θα ειναι κανενός και θα ελέγχει και πλήρως την έξοδο προς την Μαύρη Θάλασσα. Οι γερμανοί έστειλαν κάτι όπλα της κακιάς ώρας που συντηρούσαν από το οπλοστάσιο της ΓΛΔ. Αστειότητες. Παραμυθιάζεσαι κακομοιρη από την δυτική προπαγάνδα. Η Ρωσία εξάγει το περισσότερο πετρέλαιο που εισάγουν οι ευρωπαίοι. λες αυτό να σταματήσει; Ούτε για πλάκα.

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Χωρίς να διαφωνω με τον πυρήνα τον όσων γράφεις θα διαφωνησω για τις επενδυσεις σε κατεστραμμενες χώρες που λες.Ο Καπιταλισμος κανει επενδυσεις και σε λιγοτερο” κυριλε” τομεις της οικονομιας οπως εμποριο λευκης σαρκος,οργάνων κλπ .Αλλά ακομα και πιο νομικοφανή κόλπα οπως η φαμπρικα με τις παρενθετες μητερες που ανθουσε στην Ουκρανια κλπ.Επιπλεον οι δυτικες ΜΚΟ θα φανε τεραστια κονδυλια για να βοηθησουν τον ουκρανικο λαο.Πιστευω απλα οτι οσο πιο κατεστραμενη ειναι η χώρα τοσο πιο σκοτεινοι οι επενδυτες.Παντου όμως υπάρχει χρήμα αν καποιος θελει να τζογαρει στη δυστυχία

        Reply
      2. Papillon

        Κοίτα “κομμουνιστή” γενικά δεν το’χεις ρε φίλε με τις αντιπαραθέσεις οπότε τι τις θέλεις; Πότε είπα εγώ ότι θα σταματήσει η εξαγωγή πετρελαίου ή φυσικού αερίου από την Ρωσία; Μακάρι να γινόταν, μακάρι να ξυπνούσε η Ευρώπη, (βασικά οι ευρωπαϊκοί λαοί) και κόντρα στις ρωσόφιλες ηγεσίες της να έκανε τα βήματα για την πλήρη απεξάρτησή της από την Ρωσία. Εδώ όμως χρειάζεται ΜΑΖΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα παντού.

        Προφανώς και θα χυμήξουν τα ξένα κεφάλαια για να κάνουν “επενδύσεις” για νέο μας το λες; ΟΥΑΟΥ!!!

        Εδώ όχι πόλεμος φυσική καταστροφή γίνεται και πέφτουν πάνω σαν τους γύπες. Εντωμεταξύ όμως ο άλλος είναι έτοιμος να συρθεί στα πόδια του Βλαδίμηρου. Όπως είπε…έχασε το ενδιαφέρον του για το ΝΑΤΟ ενώ είναι έτοιμος και για…συμβιβασμούς για Ντονμπάς και Κριμαία. Εάν πάμε και στο άλλο σενάριο δηλαδή η Ρωσία προσαρτήσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη από αυτό τον πόλεμο (αν γίνουν και αυτά κατεχόμενα δηλαδή και απολύτως ελεγχόμενα από την Μόσχα) και ειδικά αν όπως λες ελέγχει πλήρως την έξοδο στην Μαύρη Θάλασσα αυτό σε συνδυασμό με τα προηγούμενα πολύ απλά σημαίνει ότι η Ουκρανία ΥΠΟΔΟΥΛΩΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ στην Ρωσία. Ακόμα και αν μπει στην ΕΕ δούρειος ίππος και από μέσα θα βγει ο Πούτιν και θα αλώσει την Ευρωπαϊκή Τροία.

        https://www.ethnos.gr/World/article/198561/polemossthnoykraniazelenskiexasatoendiaferonmoygiatonato

        Ρε συ διαβάζεις καν τα σχόλια των άλλων ή απλά μπαίνεις σε ένα μπλογκ για να παραληρείς; Εδώ δεν έχει σταματήσει καν το αέριο που περνάει από την Ουκρανία παρά τον πόλεμο. Δεν σταμάτησε να δραστηριοποιείται ο ρωσικός ιμπεριαλισμός στην χώρα όπως και στην Ευρώπη σε επίπεδο οικονομικό, εμπορικό και ενεργειακό γενικότερα όλα αυτά τα χρόνια πως θα μπορούσε άλλωστε;

        Μην διαστρεβλώνεις τα σχόλια του άλλου, διάβαζε προσεκτικά τι γράφει και μην πετάς κοτσάνες. Άντε έχουμε φτάσει στο σημείο να σας κάνουμε και μαθήματα περί διαλόγου και αντιπαράθεσης απόψεων ούτε τα βασικά δεν ξέρετε αν είναι δυνατόν.

        ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΚΑΛΩ να σημειωθεί αυτό στα πρακτικά.

        Reply
  14. Ανώνυμος

    Εμπαινε κρυφοτσαρικέ ΟΑΚΚ-ίτη, θα τα φάμε το κουμμούνια, που θέλουν να συκοφαντήσουν τον αγνό και ιερό αγώνα της υπεράσπισης της ένδοξης πατρίδας του Μπαντέρα και του Βλασσώφ, για να κάνουν μετά απερίσπαστοι το βιομηχανικό σαμποτάζ τους πίνοντας το αίμα της αντιτσαρικής ουκρανικής ολιγαρχίας σε συνεργασία με το αντι-τσαρικό ΝΑΤΟ και την κουμμουνιστική-μπολσεβίκικη ΕΕ.

    Reply
    1. Papillon

      Ανώνυμε όταν λες κομμούνια σε ποιους αναφέρεσαι; Μάλλον σε αυτούς:

      https://khpg.org/en/1394442656

      http://newslanc.com/images/slava_church4.png

      https://en.wikipedia.org/wiki/Igor_Girkin#Involvement_in_Transnistria,_Bosnia,_and_Chechnya

      Φαντάζομαι ότι σύντροφοί σου είναι και ΜΑΦΙΟΖΟΙ:

      http://vathikokkino.gr/archives/86656

      Δηλαδή αυτοί που πολεμάνε για…Λαϊκή Δημοκρατία και…ενάντια στον φασισμό είναι…ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΚΑΓΚΕΜΠΙΤΕΣ, FSBΙΤΕΣ, ΜΑΦΙΟΖΟΙ.

      Οι οπαδοί του ΝΑΖΙΣΤΗ Ντούγκιν βαφτίζονται…κομμουνιστές:

      http://1.bp.blogspot.com/-8JnUT5WjL00/U1KgShGqltI/AAAAAAAABc8/2PkDB2LIAUU/s1600/Donetsk_republic-03.jpg

      Στη φωτογραφία “αντιφασίστες” που…μάχονται για…ελευθερία:

      http://1.bp.blogspot.com/-KD_NuZprs5k/U1KbpfsSk9I/AAAAAAAABcw/_PD9afVxmts/s1600/Donetsk_republic-02.jpg

      Παιδιά την θεωρία των δύο άκρων την έχουν αναλάβει οι κλασικοί αντικομμουνιστές του ΣΚΑΪ, του ΜΕΓΚΑ και οι υπόλοιποι δεν χρειάζονται την βοήθειά σας. Εκτός και αν το κάνετε…ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ποιά “άκρα” και μπούρδες, ρε ΟΑΚΚ-ίτη! Πας τώρα να μας τρελλάνεις.
        Δεν υπάρχουν αυτά – είναι “αφηγήματα” των ρωσόδουλων.
        Ο κόσμος χωρίζεται σε τσαρικούς και αντιτσαρικούς!
        Αυτά είναι τα δυό άκρα.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *