.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ: Ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος – Όργιο κρατικής καταστολής – Κλιμάκωση του αγώνα


Ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος
Όργιο κρατικής καταστολής
Ώρα κλιμάκωσης και γενίκευσης του αγώνα

Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας, σε μια από τις μεγαλύτερες αντιφασιστικές διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων, ανακοινώθηκε η απόφαση του δικαστηρίου που χαρακτηρίζει εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή και καταδικάζει για συμμετοχή σε αυτή και διεύθυνση τα ηγετικά πολιτικά της στελέχη. Κάτω από τη διαρκή κινητοποίηση του κινήματος, ειδικά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, και την αποδεικτική διαδικασία στην αίθουσα του Εφετείου, το δικαστήριο κατέληξε σε αυτό που η ίδια η ζωή είχε φωνάξει τόσες φορές, ακόμα και με το θάνατο αθώων ανθρώπων: η Χρυσή Αυγή είναι μια εγκληματική οργάνωση. Κι αυτό γιατί ήταν οργάνωση νεοναζιστική, φασιστική και εθνικιστική, το μακρύ οπλισμένο χέρι του κράτους και του κεφαλαίου.

Η απόφαση του δικαστηρίου αποτελεί δικαίωση όχι μόνο για το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά κυρίως για τον κόσμο του αγώνα και το αντιφασιστικό κίνημα, όλων όσοι συνέβαλαν να μείνει το μέτωπο κατά της Χρυσής Αυγής και της φασιστικής απειλής ανοικτό. Είναι το αντιφασιστικό κίνημα που έδωσε τις μάχες στους δρόμους και στη ζωή, που έκοψε τον αέρα από τη νεοναζιστική συμμορία και διαμόρφωσε τους όρους για τη δίωξη και την καταδίκη της. Αποδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, ότι τα μαζικά λαϊκά και νεολαιίστικα κινήματα μπορούν να γράψουν ιστορία, ότι ο αγώνας μπορεί να φέρει νίκες και ανατροπές.

Η Χρυσή Αυγή δεν ηττήθηκε από τα κοινοβουλευτικά κόμματα και τα δήθεν δημοκρατικά τόξα τους, την αστική δημοκρατία και τους θεσμούς (ίσα ίσα χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σε βρόμικο ρόλο), νικήθηκε από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία. Νικήθηκε από το πολύμορφο αντιφασιστικό δίκτυο, από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής και όλους όσους έδωσαν και την μάχη της δίκης, με ξεχωριστή μορφή την Μάγδα Φύσσα. Σε αυτό τον κόσμο που αγωνίστηκε και νίκησε ανήκει η σημερινή μέρα και όχι στα μνημονιακά πολιτικά κόμματα, που κρύβουν τους Μπαλτάκους και τις κοινές επισκέψεις με τη ΧΑ στο Καστελόριζο…

Αυτό τον κόσμο φοβάται η κυβέρνηση της ΝΔ και το αστικό σύστημα εξουσίας. Γι’ αυτό εξαπέλυσε σήμερα την απρόκλητη αστυνομική επίθεση με σκοπό να διαλύσει την μεγάλη συγκέντρωση και να δείξει πυγμή απέναντι στο «άλλο άκρο», να μην ξεθαρρέψουν οι δυνάμεις του αγώνα. Επρόκειτο για προαποφασισμένη επίθεση, ενταγμένη στην προετοιμασία των κατασταλτικών μηχανισμών για την αντιμετώπιση των οξύτατων κοινωνικών εντάσεων που φέρνει η πολύπλευρη καπιταλιστική κρίση και η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

Μετά τη σημερινή νίκη, ο αγώνας συνεχίζεται με νέα ορμή:

Πρώτο, για την ολοκλήρωση της δίκης και την επιβολή παραδειγματικών ποινών, έτσι ώστε οι ναζί να μπουν επιτέλους στη φυλακή!

Δεύτερο, για την ήττα του φασισμού, του εθνικισμού και του ρατσισμού, καθώς και των συμμοριών που γεννιούνται μέσα στα σαπρόφυτα της κρίσης, της φτώχειας και της ανεργίας. Μέσα στο κλίμα του πολεμοκάπηλου ανταγωνισμού ελληνικής τουρκικής ολιγαρχίας και των ιμπεριαλιστικών σχεδίων, της απάνθρωπης πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ κατά προσφύγων και μεταναστών, του σκοταδισμού και του ανορθολογισμού. Η βάρβαρη πολιτική της ακροδεξιάς γίνεται σε πολλούς τομείς κυρίαρχη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τρίτο, για τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, που τώρα τόσο εμφατικά καταπατούνται από «Χρυσαυγίτες με στολή» και από ένα ασφυκτικό νομοθετικό πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ολοκληρωτισμού, που βάζει στο γύψο το δικαίωμα στη διαδήλωση, στην απεργία, στην ελεύθερη έκφραση.

Τέταρτο, για την ήττα και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ, που αναγκάζεται να βάλει στο περιθώριο τη ΧΑ, την ίδια στιγμή ενθαρρύνει και αναπαράγει την ακροδεξιά, εθνικιστική και ρατσιστική πολιτική αντίληψη και πρακτική. Για μια γραμμή ρήξης και ανατροπής του καπιταλιστικού συστήματος, που γεννά το φασισμό και τη βαρβαρότητα.

Από την κυβέρνηση της ΝΔ και γενικότερα το αστικό πολιτικό σύστημα εμφανίζεται η Χρυσή Αυγή ως ένα δημιούργημα του «λαϊκισμού», ακόμα και της «αντιμνημονιακής πάλης»(!), ως μια παρένθεση που έκλεισε μέσω των αστικών θεσμών. Για την αντιμετώπιση των «άκρων» θέλουν να επιβάλλουν από εδώ και πέρα μια ακραία αντιδημοκρατική πολιτική, που θα στηρίζεται στη νομιμοποίηση της κάλπικης αστικής δημοκρατίας. Την εκδήλωση αυτής της λογικής είδαμε και σήμερα, όταν ο «θεσμός» της ΕΛΑΣ επιτέθηκε στους αντιφασίστες. Ακραία είναι η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου και γι’ αυτό συχνά χρειάζεται και τη σιδερογροθιά των φασιστικών ομάδων. Η «δημοκρατία» του κεφαλαίου δεν είναι το φάρμακο, είναι η αρρώστια.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όλες οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της Αριστεράς οφείλουν να ανεβάσουν σε ανώτερο επίπεδο την παρέμβασή τους, να απορρίψουν τις λογικές «αντιφασιστικής δημοκρατικής ενότητας» με τα αστικά μνημονιακά κόμματα και δήθεν «θεσμικής κάθαρσης». Απεναντίας να αναπτύξουν την κοινή δράση και την ανατρεπτική τους παρέμβαση.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.00% ( 12
Συμμετοχές )



89 σχόλια στο “ΝΑΡ: Ιστορική νίκη του αντιφασιστικού κινήματος – Όργιο κρατικής καταστολής – Κλιμάκωση του αγώνα

  1. κάποιος

    Kαλησπέρα, μια άλλη άποψη για το σύνθημα “οι ναζί στη φυλακή”:
    Από τη στιγμή που
    1) Σε μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής αρμονίας μάλλον δεν έχει θέση ο θεσμός της φυλακής, αλλά άλλοι τρόποι “σωφρονισμού” χωρίς στέρηση ελευθερίας (πχ κοινωνική εργασία κλπ)
    2) Οι φυλακές στον καπιταλισμό μπορούν να φιλοξενήσουν άνετα και αριστερούς αντικαπιταλιστές-ακτιβιστές κλπ εκτός των χρυσαυγιτών

    Για αυτό άλλωστε και τα αστικά ΜΜΕ υϊοθετούν άνετα μια λογική φυλακής για τους συγκυριακά εχθρούς χρυσαυγίτες, θεωρώ ότι πιο σωστό θα ήταν ένα σύνθημα για το αντιφασιστικό κίνημα κάτι σαν : ” Οι ναζί έξω από τον κόσμο μας, ο φασισμός για πάντα προϊστορία”

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν δεν καταδικαστεί στην στην συνείδηση του Λαού όχι απλά ο Φασισμός, και μάλιστα όχι απλά μια συγκεκριμένη μορφή του, αλλά η μήτρα, που γεννάει τον Φασισμό, αυτές οι νίκες θα είναι προσωρινές και εύκολα θα μετατρέπονται σε πύρρειες. Απλά πράγματα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Και το σταλινισμό ο καπιταλισμός τον γέννησε. Πιο σωστά η καπιταλιστική κατανόηση του μαρξισμού σαν ποσοτικό άλμα της παραγωγης. Ενώ ο σοσιαλισμός είναι ποιοτικά φαινόμενο. (Κομμουνιστικοποιηση στις Σχέσεις παραγωγής).

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Και το σταλινισμό ο καπιταλισμός τον γέννησε. Πιο σωστά η καπιταλιστική κατανόηση του μαρξισμού σαν ποσοτικό άλμα της παραγωγης. Ενώ ο σοσιαλισμός είναι ποιοτικά φαινόμενο. (Κομμουνιστικοποιηση στις Σχέσεις παραγωγής).”….
          …αυτό θα μείνει!
          Η πλήρης αυτονόμηση της γλώσσας από τον εγκέφαλο!
          Θα μου πείτε, ποιόν εγκέφαλο….

        2. Ανώνυμος

          Μακαριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

        3. Ανώνυμος

          Ο Σταλινισμός ως ρεύμα σκέψης και πράξης εντός του κομμουνιστικού κινήματος, είναι πολύ επηρεασμένος από την καπιταλιστική αντίληψη για την οικονομία και την κοινωνία, όντως.

          Η λατρεία του σταλινισμού για το κράτος, την ιεραρχία και την υποταγή του κατώτερου στον ανώτερο, είναι κατεξοχήν ταξική καπιταλιστική αντίληψη. Η βαθιά υποτίμηση έως και απόρριψη ως “μικροαστικες θεωρήσεις” εκ μέρους του σταλινισμού πεδίων της ταξικής πάλης όπως πχ η οικολογία, αποτέλεσαν ουσιαστικά και ΠΕΡΑ από την….μαρξιζουσα φρασεολογία, καπιταλιστική αντίληψη για την σχέση ανθρώπου/φύσης.

  2. λαθραναγνώστης

    Καινούργιος ινστρούχτορας στο ΝΑΡ παιδιά?

    Reply
  3. μαρξιστής-λενινιστής

    και ο Μαρξ σταλινικός πρέπει να ήταν δεν εξηγείται αλλιώς. Κάποιοι ανακαλύψατε στα στερνά σας τους μικροαστούς Μπακούνιν και Προυντόν. Καλά ξεμπερδέματα

    Reply
    1. μαρξιστής-λενινιστής

      α, ναι, ξέχασα και την…Πάνκχορστ…, να δέσει το βύσσινο…διαβάστε και λίγο Μαρξ ρε παιδιά, δε βλάπτει, ειδικά τις αντιπαραθέσεις με Μπακούνιν στην Α Διεθνή…μπας και καταλάβετε τίποτα από την ΕΣΣΔ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Επειδή διαβάζουμε Μαρξ απορρίπτουμε την σταλινική αντίληψη

        Reply
        1. μαρξιστής-λενινιστής

          επειδή δεν διαβάζεις κανέναν Μαρξ, απλώς αναπαράγεις την αστική προπαγάνδα, απορρίπτεις την μαρξιστική αντίληψη. Ολα όσα αποδίδεις στον Στάλιν ήταν οι κατηγορίες του Μπακούνιν στον Μαρξ: “λατρεία του κράτους”, “φετιχοποίηση της παραγωγής”, υπεράσπιση της ύπαρξης ιεραρχίας (δες απάντηση του Μαρξ για τον αναγκαίο και απαραίτητο ρόλο των τεχνικών διευθυντών στη διεύθυνση της παραγωγής), δες απάντηση του Εγκελς για τη σημασία του κύρους, τον παραλληλισμό με τα πλοία, τους καπετάνιους, την ιεραρχία της διοίκησης κ.ο.κ Ο Μαρξ χαρακτήρισε τις θέσεις του Μπακούνιν μικροαστικές. Αρα, οι κατηγορίες περί μικροαστισμού επιστρέφονται στους υπερασπιστές της παλινόρθωσης του καπιταλισμού στην ΕΣΣΔ :-)

  4. Τάκης

    Ο Φασισμός είναι εδώ,αδίστακτος εγκληματικός,έχει βαθιές ρίζες,κουβαλάει αμέτρητα εγκλήματα κατά των λαϊκών ανθρώπων,ταΐζετε από το σύστημα,ενεργεί παράλληλα,αλλα κυρίως διαχέετε στον βασικό φορέα της δεξιάς
    ως κράτος η παρακράτος .
    Να μην αναπαυτούμε στην απόφαση του δικαστηρίου,κυρίως να μην αποπροσανατολιστούμε, από τις σειρήνες του συστήματος,πως ακόμα και ομοϊδεάτες τους έχουν κάνει τοίχο μαζί με όλα τα κόμματα τους.
    Αυτό το αφήγημα(το όλοι μαζί)το χρησιμοποιούν,για να ακυρώσουν,να αφοπλίσουν,το λαϊκό κίνημα βλέπε”εθνική αντίσταση ,πολυτεχνείο κ.α.λ
    Τάκης

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Και ο Στάλιν είχε ελαφρυντικά, τι να λέμε τώρα…

    Reply
  6. Τάκης

    Προς Στάλιν,Τρότσκι,και άλλα απολιθώματα! όχι άλλο κάρβουνο,πνιγήκαμε με τόση καρβουνίλα.
    Να μιλήσουμε για την πορεία μας,προς τον κομουνισμό σήμερα πως τον έχουμε στο μυαλό μας ,και πως πάμε πρός τα ‘κεί ,χωρίς ιερατεία,και αρρωστημένες αντιπαλότητες.
    Τάκης

    Reply
    1. μαρξιστής-λενινιστής

      άσε τάκη, τώρα άρχισε η προκάλυψη, φούμο και κάρβουνο και λαϊκισμός με Κούρκουλο στη διαπασών.

      Οχι και ο Τρότσκι…απολίθωμα ρε καρντάσι. άλλα μας έλεγες πριν είκοσι μέρες, και να που καταλήξαμε…:-).

      Μην αλλάζεις απόψεις σαν τα πουκάμισα ρε φίλε.

      Αρρωστημένη αντιπαλότητα είναι την ημέρα της καταδίκης των ΝΑΖΙ να ξεφυτρώνει ο καθένας εδώ μέσα και να μιλάει για “σταλινικά ελαφρυντικά”.

      υγ: ανώνυμε “αντάρτη” τρολίστα ώρα δημοσίευσης (11:04), έλα τώρα ξέρουμε πολύ καλά ποιος είσαι, δεν σε χάλασε, έτσι; Με τις υγείες σου χαχαχαχα

      Reply
      1. Τάκης

        Δεν ξέρω ποια είναι η διανοητική σου κατάσταση, ή η τύφλωση και το μίσος του κάθε σταλινικού, για όποιον εναντιώνεται στα εγκλήματα τους, που έθαψαν την ελπίδα της εργατιάς, που ακύρωσαν τις θυσίες εκατομμυρίων αγωνιστών, που έκαναν παντοδύναμο τον καπιταλισμό, που η διαχρονική άμυνα σας είναι το τσουβάλιασμα, πράκτορες (Αρης, Πλουμπίδης,Καραγιώργης,) και χιλιάδες ακόμα.
        Που και πότε ρετσιναδόρε συκοφάντη κλασικέ σταλίνα αναφέρθηκα θετικά στον τρότσκι, και πότε πρόβαλα θέσεις η πράξεις οποιουδήποτε για να με χαρακτηρίζεις τροτσκιστή;.
        Τάκης

        Reply
        1. μαρξιστής-λενινιστής

          μπα, απλώς είμαι μια θεατρικά επηρμένη φιγούρα που επισημαίνει το αυτονόητο. Κόψε την ταύτιση ναζισμου=κομμουνισμού με όπλο την αναπαραγωγή της δαιμονοποίησης της αστικής προπαγάνδας. Αυτή την κάνει ο ταξικός αντίπαλος τάκη. Η διαχρονική μας επίθεση είναι το ξεσκέπασμα όσων ελεεινολογούν το παρελθόν και προσπαθούν ταυτόχρονα να καπηλευτούν το σφυροδρέπανο τάκη.

          Χαίρομαι που η λέξη τροτσκιστής σου ακούγεται συκοφαντική και όχι τίτλος τιμής.Παρά ταύτα, εγώ ήμουν πολύ σαφής, όχι και…απολίθωμα ο Τρότσκι, άλλα έλεγες πριν και ακόμη το εννοώ. Μην μας κρύβεσαι πίσω από το γενικό ανάθεμα τάκη. Αυτό πιάνει μόνο σε αφελείς και απολιθώματα τάκη.

          Σιγά την φρεσκάδα που αποπνέις ρε μεγάλε…και μόνο που μας επέλεξες Κούρκουλο και τη κλασική κασέτα για την ακύρωση θυσιών, στο χρονοντούλαπο των χαλκείων είσαι και δεν το έχεις καν καταλάβει.Κάνε μας τη χάρη.

        2. Ragnarok

          μαρξιστή λενινιστη γιατί γράφεις ανοησίες; Ως αναγνώστης επισημαίνω:

          1. Που ταύτισε ο Τάκης κομμουνισμό κ φασισμό; Γιατί λασπολογεις;

          2. Που είπε ο Τάκης ότι ο τροτσκισμός σαν προσδιορισμός ακούγεται συκοφαντικος; Πας καλά;

          Ρε σταλινικοί μην προσπαθείτε θλιβερά να γίνεστε γραφικοί!

        3. Ragnarok

          Αυτό που λέμε είναι ότι όλα τα ρεύματα του κομμουνιστικού κινήματος ηττήθηκαν. Και το σταλινικό /μαοικο, και το τροτσκιστικό και.και..

          Το να προσδιορίζεται σήμερα ως σταλινικός,μαοικος, ευρωκομμουνιστης, τροτσκιστής, κλπ είναι χρεοκοπία, ήττα, κ προσωπολατρεία (κ για τους ευρωκομμουνιστες καπιταλιστική ενσωμάτωση).

          Γκωσαμε πια, όχι άλλο κάρβουνο.

  7. Φάνης

    πόσο εντυπωσιακό είναι που ακόμα και σε σάιτ της αριστεράς κάτω από την καταδίκη του φασισμού βρίσκουμε σχόλια ταύτισης φασισμού-κομμουνισμού μέσω της πάντα βολικής σταλινολογίας. Όσοι νομίζετε ότι ταυτίζοντας την περίοδο Στάλιν με φασισμούς και καπιταλισμούς κάνετε καλό στην κομμουνιστική υπόθεση πλανάστε πλάνην. Είναι άλλο να δούμε τα λάθη που έγιναν με τα δικά μας γυαλιά (και με τα μαρξιστικά γυαλιά σίγουρα θα πρέπει να παραδεχθούμε και τα θετικά) και άλλο να καταπίνουμε την αστική προπαγάνδα μαζί με το κουκούτσι.

    Εδώ ειπώθηκε μέχρι και ότι ο Στάλιν απέρριπτε την οικολογία, ενώ μιλάμε για το 1930 και το 1950. Σεβασμό δεν έχετε για αυτήν την τιτάνια προσπάθεια που έγινε εκεί σε συνθήκες πολέμου και περικύκλωσης (και έγινε από τα κάτω παρά τους αστικούς μύθους) αλλά τουλάχιστον η κριτική σας να πατάει λίγο στη γη και στις τότε συνθήκες

    Reply
    1. Ragnarok

      Φανη να κατανοείς τι λέμε: δεν απέρριψε ο Στάλιν την οικολογία ως πεδίο ταξικής πάλης, γιατί στον καιρό του δεν είχε ακόμα εμφανιστεί ως πρόβλημα. Το σταλινικό ρευμα του κομμουνιστικού κινήματος απέρριψε την οικολογία με το σκεπτικό ότι αποτελεί…μικροαστική παρέκκλιση και αντίληψη!

      Ο οικονομισμος κ ο παραγωγικισμος που επέβαλλε ο Στάλιν αποτέλεσε την βάση για την μελλοντική απόρριψη της οικολογίας από το σύνολο σχεδόν των κ.κ. που ηγεμονευε η σταλινική αντίληψη για τον κομμουνισμό. Και χάρισε την οικολογία (όπως και το εμφυλο ζήτημα) στον δικσιωματισμο που είναι η κατεξοχήν συντεχνιακή μεταρρυθμιστική λογική σε αυτά τα πεδία, ανάλογη του συντεχνιασμου/μεταρρυθμισμου στο συνδικαλιστικό εργατικό κίνημα.

      Reply
      1. όχι ο Φάνης

        Ragnarok είσαι παντελώς άσχετος.Το να ισχυρίζεται πως “οικολογία ως πεδίο ταξικής πάλης, [στον καιρό του Στάλιν] δεν είχε ακόμα εμφανιστεί ως πρόβλημα” επιβεβαιώνει απλά την ασχετοσύνη σου. Το πρόβλημα της οικολογίας είναι κεντρικό θέμα από τα πρώτα χρόνια της επανάστασης. Διατρέχει την ανάπτυξη της ΣΕ από τα πρώτα βήματα με πρωτοποριακές συμβολές στα οικολογικά θέματα που είναι ακόμη και σήμερα επίκαιρες.Εκθέτεις τον εαυτό σου και το “χώρο σου” με το να θεωρητικολογείς και να γενικεύεις (με ύφος 100 καρδιναλίων) βασισμένος σε διάφορες περιρρέουσες δοξασίες και “καθολικές αλήθειες” χωρίς να έχεις κάνει, για τα θέματα που καταπιάνεσαι, ούτε μια στοιχειώδη αναζήτηση. Πίστευε ό,τι θέλεις αλλά ερεύνα.

        Reply
        1. Ragnarok

          Αμ τα λέω εγώ ότι το μουλου σταλινικό ρεύμα του κομμουνισμού είναι ουσιαστικά αγράμματο! Φροντίζει ο όχι ο φάνης να μας το αποδεικνύει! Τι λές ωρέ γίγαντα της νηπιακής σκέψης; Η Αράλη που από τεράστια λίμνη απέμεινε ένας νερόλακκος γιατί εκτρέψανε τα ποτάμια για να ποτίζουνε βαμβάκια στην έρημο δεν σου λέει τίποτα; Ο οικονομισμός και ο παραγωγικισμός τα οποία ήταν κυρίαρχα στην σταλινική σκέψη και στα περισσότερα ΚΚ στα οποία ηγεμόνευε η σταλινική οικονομίστικη σκέψη δεν σου λέει τίποτα;

          Το ότι ΚΑΙ το ΚΚΕ για δεκαετίες κατήγγειλε την οικολογία ως μικροαστική σκέψη και πράξη (αντι να την αναγνωρίσει ως πεδίο ταξικής πάλης) πάλι δεν σουλέει τίποτα; Ακόμα και στις Σκουριές το ΚΚΕ ποιά θέση είχε το ’12 και μετά που υπήρχε επίδικο με μεγαλειώδες κίνημα “να φύγει η εταιρεία, να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού”;;

          Ασε ρε φίλε που θα το παίξεις και σχετικός…

        2. κάτω οι Καρδινάλιοι

          Kανά ντοκουμέντο, που “το ΚΚΕ κατήγγειλε την οικολογία ως μικροαστική σκέψη” υπάρχει;
          Γιατί εμείς ξέρουμε πως το ΚΚΕ ήταν και είναι αντίθετο με την αστική/μικροαστική “οικολογία”, και πράξη, βεβαίως!
          Αλλά, άμα σε πάει και σε φέρνει η αστική ιδεολογία, που να ψειρίζεις τέτοια….
          Και την Αράλη δεν την ξέραναν τα …βαμπάκια!
          Σε λίγο θα μας πείτε, πως και τον Β. Πόλο τον έλειωσε το παγοθραυστικό “Λένιν”!
          Οι μικροαστοί “οικολόγοι” κάνετε ό,τι μπορείτε για να αθωώσετε την Κλιματική Αλλαγή του Καπιταλισμού. Και του Τραμπ!

        3. Ragnarok

          Καρδινάλιος, δεν φταίει το ΝΑΡ, που το ΚΚΕ για δεκαετίες απέρριπτε την οικολογία ως πεδίο της ταξικής πάλης με την συκοφαντία περί μικροαστικής …ευαισθησίας κ λογικής! Και χάρισε στον καιρό του την οικολογία στην μεταρρυθμιστική λογική! Ούτε φτάσει το ΝΑΡ που ηγεμονευσει διεθνώς στο κ.κ. η οικονομιστικα παραγωγικιστικη σταλινική αντίληψη.

          Το ΝΑΡ, όπως και άλλες δυνάμεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής αριστεράς όπως κ η αναρχία όπως και πάρα πολλοί ανένταχτοι, εδώ και πολλά πολλά χρόνια έχουν κατανοησει την κρισιμότητα της οικολογίας ως πεδίο της ταξικής πάλης κ χειραφέτησης, για αυτό και είχαν κ έχουν συγκεκριμένη θέση για τις σκουριές πχ, και ευρύτερα για την παραγωγή κ την κατανάλωση.

        4. Ανώνυμος

          “Αέρα-πατέρα”, αλλά για το επίμαχο ντοκουμέντο, να θεμελιώσει όλο αυτό το “αέρα-πατέρα” …μώκο!
          Μας έπεισες!

  8. Ανώνυμος

    Κάποιοι θα που ότι φταίει η εποχή, ότι οι συνθήκες είναι που καθόρισαν πολιτικές και συμπεριφορές αδιανόητες σε μια περίοδο σχετικής ειρήνης.
    Σωστό αλλά παράλληλα η εποχή έβγαλε στον αφρό μια ειδική κατηγορία ανθρώπου. Γιατι χρειάζεται μια ειδικά διεστραμμένη ψυχοσύνθεση για να μην έχεις φίλους να υποπτεύεται το χειρότερο για όλους κτλ.
    Θυμίζω ο Ζαχαριάδης ήταν σκληρός με όλους όσοι μπορεί να χαρακτηριστούν φίλοι του η άμεσοι συνεργάτες. Για να δικαιολογήσει τις κομματικές αποτυχίες δεν χαρίστηκε ούτε στον Ιωαννίδη , ούτε στην γυναίκα του κτλ κτλ.
    Όμοια ο Στάλιν κατάφερε να μην έχει αφήσει άνθρωπο που να είχε συνεργαστεί στο παρελθόν που να μην εκτελέσει (με ελάχιστοτατες εξαιρέσεις)
    Προφανώς υπάρχουν άνθρωποι που τους πάει η εξουσία, αδίστακτοι, διορατικοί, σατανικοί κτλ κτλ, άλλοι όμως αυτοί που γίνονται ήρωες κλπ

    Reply
    1. Κώστας

      Ανώνυμε δεν έκανε κάτι ο Ζαχαριάδης στην γυναίκα του, δεν θέλω να επεκταθώ

      Κώστας

      Reply
  9. μαρξιστής-λενινιστής

    Ράγνκαροκ αναπαράγεις φτηνή αστική προπαγάνδα για την Αράλη. Και στην τελική δεν θα καθόμουν καν να ασχοληθώ αφού η εκτροπή των πηγών της ξεκίνησε επί Χρουτσόφ στο πλαίσιο της δημαγωγικής “υπερ-εκτακτικής καλλιέργειας”, αντί για επενδύσεις σε λιπάσματα, αλλά επειδή η υπόθεση όπως αξιοποιείται από τα χαλκεία του ιμπεριαλισμού γίνεται για να χτυπήσει τους μπολσεβίκους ας εξετάσουμε συνολικά ιστορικά την κατάσταση. Ασε που για άλλη μια φορά ξεσκεπάζεσαι σαν ένας χαρακτήρας που έχει άποψη για όλα, χωρίς καν στοιχειωδώς να ψάξεις πράγματα. Για να εξετάσουμε τα δεδομένα.

    Το 1960 έγινε εκτροπή των πηγών της Αράλης για την άρδευση εκτάσεων του Ουζμπεκιστάν, στις οποίες καλλιεργείτο ήδη βαμβάκι. Γενικά το βαμβάκι χρειάζεται αρκετό νερό. Οι περιοχές αυτες δεν συνιστούσαν καμία ΕΡΗΜΟ. Απλώς δεν ήταν τόσο γόνιμες όσο οι βόρειες της ΡΣΣΔ..Ανάμεσα σε αυτές ήταν και η περιοχή τη κοιλάδας Fergana.
    https://en.wikipedia.org/wiki/Fergana_Valley

    Για να καταλάβεις τι μπαρούφα πέταξες πριν περί ερήμου.
    Το Ουζμπεκιστάν ήταν από τις πρώτες χώρες στον κόσμο σε εξαγωγές βαμβακιού το 1988, λόγω της άρδευσης των περιοχών αυτών.

    Από που και ως που είναι αντι-οικολογική εκτροπή ποταμών, πηγών μεγάλων λιμνών για άρδευση κοιλάδων; Είσαι σοβαρός; Η εκμηχανισμένη αγροτική οικονομία και βιομηχανία στις ΗΠΑ έτσι χτίστηκαν.
    Αντι-οικολογική θα ήταν μόνο στην περίπτωση που πραγματοποιούνταν χωρίς κανένα σεβασμό στον υδροβιότοπο που κατέληγαν οι πηγές. Ομως δεν έγινε πλήρης εκτροπή των ποταμών επί Χρουτσόφ.Αυτό έγινε τη δεκαετία του 90 και του 2000.

    Πάγιο σχέδιο των μπολσεβίκων με επικεφαλής τον Λένιν ήταν η εκτροπή βόρειων πηγών για την άρδευση των νότιων περιοχών της μη ρωσικής ΕΣΣΔ, που δεν ήταν γόνιμες. Για να εκμηχανιστεί η αγροτική παραγωγή, και οι αγρότες να απαλλαγούν από τη φτώχεια και τη μιζέρια. Το 1932 με την κολεκτιβοποίηση και αντίστοιχα αρδευτικά κανάλια η ΕΣΣΔ είχε εξασφαλίσει ήδη όλο το βαμβάκι που χρειαζόταν για την ικανοποίηση των εσωτερικών της αναγκών
    https://www.newscientist.com/article/mg12416910-800-soviet-cotton-threatens-a-regions-sea-and-its-children/?ignored=irrelevant

    Το παραδέχονται καραστικές πηγές:
    “Under
    Stalin, self-sufficiency in cotton production was officially achieved in
    1932.”
    πήγη το λινκ παραπάνω από newscientist.

    Η άρδευση χωρίς καμία οικολογική προΫπόθεση ξεκινάει από το 1980 την εποχή της Γκλαζονστ-Περεστρόϊκα και ολοκληρώνεται μετά το 1989, όταν πλέον ο γνώμονας ήταν καθαρά το μέγιστο κέρδος από τους κατσαπλιάδες της περεστρόϊκα και της μετα-περεστρόϊκα εποχής.
    Για να δούμε τους χάρτες
    1) χάρτης λίμνης Αράλης 1853
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fa/Survey_of_the_Sea_of_Aral_1853.jpg

    2) χάρτης λίμνης Αράλης 1989 αριστερά, και δεξιά
    https://en.wikipedia.org/wiki/File:AralSea1989_2014.jpg

    και συνολικά η αλλαγη της λίμνης από το 1960
    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Aral_Sea.gif

    Καθώς προχωράει το ξήλωμα του σοσιαλισμού, το μέγιστος κέρδος ήταν το βασικό κινητρο της παραγωγής και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στο χάρτη. Στην πραγματικότητα η λίμνη εξαφανίζεται τη πρώτη δεκαετία μετά το 1989.

    Πάλι στον κουβά, να χρησιμοποιήσω την έκφρασή σου. Αγεσαι και φέρεται από την αστική ιδεολογία. ΠΡόσεξέ το. :-)

    Reply
    1. Ragnarok

      Αγαπητέ μουλου, πάλι γράφεις σεντόνι για να μην πεις τίποτα. Μας γράφεις άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Υπάρχει έρημος στο Ουζμπεκιστάν μάθε πριν γράψεις:

      https://el.m.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CF%81%CE%AC%CE%BB%CE%B7

      Τα ποτάμια που τροφοδοτούσαν την Αράλη εξετραπησαν από την δεκαετία του ’60 βάσει σχεδίων της αγαπημένης σου σταλινικής οικονομιστικης εποχής που θεωρούσε την οικολογία μικροαστική ενασχόληση. Μην μας λες σαχλαμάρες που προσδίδουν ασχετοσυνη κ ιδεολογική εμμονή.

      Για τα άλλα που τόνισα δεν λες φυσικά τπτ. Η δε χρουτσωφικη εποχή ήταν η εποχή όπου διαγωνίστηκε η σταλινική αντίληψη για την κοινωνία κ την πολιτική, αποκαθηλωνοντας τον Στάλιν. Ευκολακι: φορτώνουμε στο πρόσωπο όλες τις αμαρτίες και συνεχίζουμε στα ίδια (ή/και πιο δεξιά) με τους προηγούμενους.

      Reply
      1. Ragnarok

        Σωστό: όπου διαιωνιστηκε η σταλινική αντίληψη …

        Reply
      2. μαρξιστής-λενινιστής

        Ποιες ειναι οι σαχλαμάρες; Είσαι από θέση αρχής εναντίον της εκτροπής ποταμών για την άρδευση κοιλάδων και καλλιεργούμενων εκτάσεων; Είσαι σοβαρός τώρα; Μπας κι είσαι πρωτογονιστής; Ολη η βιομηχανία και η εκμηχανισμένη αγροτική οικονομία όπου χτίστηκε στον πλανήτη γη με αυτόν τον τρόπο χτίστηκε.

        Να κατηγορήσεις τον Λένιν λοιπόν, όχι μόνο τον Στάλιν και γενικά όλους τους μπολσεβίκους, γιατί τα σχέδια εκτροπής ποταμών από τη Σιβηρία και άρδευσης των νότιων περιοχών ήταν στο μυαλό τους εξαρχής ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΚΠΕΦΡΑΣΜΕΝΑ. Και τα εφάρμοσαν χωρίς να προκαλούν καταστροφές όπως αυτές της λίμνης Αράλης.
        Αυτά τα έκαναν οι μεταγενέστεροι που καμία σχέση δεν είχαν με την μπολσεβίκικη πολιτική. Ασε τα παραμύθια λοιπόν.

        Τι λέει αυτό λινκ που μας πέταξες δεν κατάλαβα; Ειδες κάπου να γράφουν για έρημο και μας το πέταξες στα ξεκούδουνα. Είσαι πραγματικά οτινανιστής.
        Ερημος ξέρεις τι σημαίνει; Δεν καλλιεργείται τίποτα. Εδώ μιλάμε για καλλιέργειες.

        Πες μας τα ποσοστά εκτροπής των πηγών της Αράλη σε κάθε ιστορική εποχή και άσε τις εξυπνάδες. Η Αράλη άρχισε να χάνεται από το 70 και μετά, επί Μπρέζνιεφ, αλλά το μεγάλο χτύπημα είναι μετά την περεστρόϊκα. Ξεκάθαρα λοιπόν κυριαρχεί στην εκτροπή των ποταμών το κίνητρο του κέρδους.

        Φαντάζομαι καταλαβαίνεις ότι η ροή των ποταμών δεν είχε αλλάξει όλα αυτά τα χρόνια. Αρα, η εξαφάνιση της λίμνης οφείλεται στην πλήρη εκτροπή των ποταμών-πηγών της. Είναι απλή φυσική.
        Εσύ τι κάνεις τώρα, παίρνεις την προπαγάνδα της αστικής προπαγάνδας που στόχο έχει να χτυπήσει μπολσεβίκους και μας τη σερβίρεις σαν αλήθεια.

        υγ:
        Ο όρος “οικονομισμός” για τους λενινιστές είναι πολύ συγκεκριμένος. Διάβασε το “Τι να κάνουμε”, όπου τον διατυπώνει με σαφήνεια ο Λένιν εναντίον των αντιπάλων των μπολσεβίκων και της επαναστατικής τότε σοσιαλδημοκρατίας. Ο οικονομισμός είναι η πολιτική της συντεχνίας, της γραφειοκρατίας των συνδικάτων που θέλουν απλώς να διαιωνίσουν το είδος τους στο σύστημα της αστικής εξουσίας, εξασφαλίζοντας ψίχουλα από μονομερείς ρεφορμιστικούς αγώνες για τους εργάτες, αδιαφορώντας για την συστηματική αποκάλυψη των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, αδιαφορώντας για την πολιτική πάλη του προλεταριάτου προς την επανάσταση και τον σοσιαλισμό.

        Ο όρος που χρησιμοποιεις εσύ είναι μια μπετελεμική μπαρούφα. Ο Μπετελέμ κατηγορούσε τους μπολσεβίκους ότι υπόταξαν τα πάντα στις παραγωγικές σχέσεις και έχασαν το εποικοδόμημα. Αστειότητες. Την ίδια στιγμή που έγραφε αυτές τις μπαρούφες υποστήριζε…το μεγάλο άλμα προς τα μπρος του Μάο, την τυχοδιωκτική τακτική της απόλυτης οικονομικής καταστροφής με τους υπαίθριους φούρνους να φτιάχνουν ….ατσάλι.

        Reply
        1. Ragnarok

          Α μα εσύ ρε μουλου, δεν παίζεσαι με τίποτα! Στον κουβά η άποψή σου ότι δεν υπάρχει και έρημος εκεί στο ουζμπεκιστάν. Πάρτε όλο το κείμενο:

          Η Αράλη, ή Αράλ, ή Οξειανή λίμνη ήταν μια ηπειρωτική λίμνη, σχεδόν «εσωτερική θάλασσα» στην Κεντρική Ασία. Μοιραζόταν μεταξύ του Καζακστάν στα βόρεια και του Καρακαλπακστάν, μιας αυτόνομης περιοχής του Ουζμπεκιστάν, στα νότια και ανάμεσα στις στέπες του Κιργκίς και του Τουρκεστάν, σε υψόμετρο 49 μ. υπέρ την επιφάνεια του Ευξείνου Πόντου και 79 μ. υπέρ της Κασπίας από την οποία απέχει περίπου 250 χλμ. Το όνομά της σήμαινε κατά προσέγγιση Θάλασσα-νησί λίμνη του κόσμου, μετά την Κασπία και την Σουπίριορ της Αμερικής, με έκταση 68.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου τη μισή έκταση της Ελλάδας, με μέγιστο βάθος 70 μ.(1930). Από τη δεκαετία του 1960 συρρικνώθηκε σταθερά, καθώς τα δύο ποτάμια που την τροφοδοτούσαν, ο Συρ Ντάρια και ο Αμού Ντάρια, εκτράπηκαν επί Σοβιετικής Ένωσης προς την έρημο για να τροφοδοτήσουν έργα άρδευσης.

          Αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές του πλανήτη.[1] Το 2004 η λίμνη είχε συρρικνωθεί στο 24% του αρχικού της μεγέθους, και ο πενταπλασιασμός της αλμυρότητάς της σκότωσε σχεδόν το σύνολο της χλωρίδας και πανίδας που φιλοξενούσε. Το 2007 είχε το 10% της αρχικής της έκτασης και διαχωρίστηκε σε τρεις ξεχωριστές λίμνες, δύο από τις οποίες είναι υπερβολικά αλμυρές για να φιλοξενήσουν ψάρια.[2] Τα ψαροχώρια που κάποτε άκμαζαν στις όχθες της σήμερα απλά φιλοξενούν πλοία στη στεριά, και πλήττονται από την ανεργία και την οικονομική ύφεση. Το 2014 εξαφανίστηκε το νότιο τμήμα της.

          Η περιοχή της Αράλης είναι επίσης σοβαρότατα μολυσμένη, κυρίως ως αποτέλεσμα της βιομηχανίας βιολογικών όπλων που λειτουργούσε σε ένα από τα νησιά της, των βιομηχανιών και της απορροής λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων. Το αλάτι που παρασύρει ο άνεμος από τον πυθμένα της αποξηραμένης λίμνης καταστρέφει τις σοδειές, και ο μολυσμένος αέρας και νερό προκαλούν σοβαρά προβλήματα στη δημόσια υγεία στην περιοχή. Η εξαφάνιση της λίμνης έχει προκαλέσει και αλλαγές στο μικροκλίμα της περιοχής, φέρνοντας θερμότερα καλοκαίρια και ψυχρότερους χειμώνες.[3] Η εξαφάνιση της Αράλης συχνά περιγράφεται ως η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που έγινε από τον άνθρωπο. Το Καζακστάν καταβάλλει σήμερα προσπάθειες να διασώσει ότι απέμεινε από το βόρειο τμήμα της Αράλης (τη Μικρή Αράλη) κατασκευάζοντας το 2005 ένα φράγμα που ανύψωσε τη στάθμη των υδάτων κατά δύο μέτρα και μείωσε κάπως την αλμυρότητα, επιτρέποντας την επανεμφάνιση. Τέλος καταστράφηκε λόγω της πολλής ξηρασίας που υπήρχε σε αυτήν την περιοχή.

          Η λίμνη που είχε έκταση όσο η μισή Ελλάδα μετατράπηκε σε νεκροταφείο πλοίων. Το σοβιετικό πείραμα που απέτυχε και προκάλεσε μια τεράστια οικολογική καταστροφή[νεκρός σύνδεσμος]
          Philip Micklin; Nikolay V. Aladin (Μάρτιος 2008). «Reclaiming the Aral Sea». Scientific American. http://www.sciam.com/article.cfm?id=reclaiming-the-aral-sea&sc=rss. Ανακτήθηκε στις 2008-08-30.
          U.S. Geological Survey (1 Μαΐου 2007). «Earthshots: Aral Sea». Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΠΑ. Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2008.

          Β. Οικονομισμός αδερφέ μου άσχετε, είναι ΚΑΙ αυτό που γράφεις, είναι ΚΑΙ η πολιτική η οποία αναγνωρίζει ουσιαστικό ρόλο μόνο στο οικονομικό πεδίο της ταξικής πάλης και υποτιμά/υποβαθμίζει ή ενίοτε και εξαφανίζει όλα τα υπόλοιπα. Στην περίπτωσή σας, δηλαδή στην περίπτωση του μουλου σταλινικού κομμουνιστικού ρεύματος, την οικολογία την εξαφανίσατε ως μικροαστική μπουρδολογία (αυτά πχ έλεγε διαχρονικά το ΚΚΕ μέχρι πριν λίγα χρόνια) ανάγει την κατάργηση των εκμεταλλευτικών σχέσεων. Επίσης οικονομισμός είναι να υπερτιμάς τον ρόλο της “βάσης” και να υποτιμάς τον ρόλο του “εποικοδομήματος”.

          Στον βαθμό που έχει νόημα σήμερα ο διαχωρισμός σε “βάση” και “εποικοδόμημα”, οικονομισμός σήμαινε και σημαίνει το να υπερτιμάς την βάση (δλδ την οικονομία/παραγωγή) και να υποτιμάς έως και λοιδωρίας ενίοτε, το εποικοδόμημα, όπως διαχρονικά έπραξε το σταλινικό κομμουνιστικό ρεύμα. Και έτσι, να αρνείσαι να δεις την διαρκή ανατροφοδότηση/αλληλεπίδραση ανάμεσα σε αυτά τα δύο, σε σημείο που το ένα να μην μπορεί να κάνει χωρίς το άλλο και τούμπαλιν..

          Εκμεταλλευτικές παραγωγικές σχέσεις και οικονομία με απλά λόγια για να το κατανοήσεις ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να υπάρξουν ούτε στιγμή χωρίς τις ανάλογες ιδέες/πρακτικές/νοοτροπίες στο εποικοδόμημα. Το “εποικοδόμημα” βοηθά, συμβάλλει καθοριστικά στην διαιώνιση εκμεταλλευτικών σχέσεων σε παραγωγή/οικονομία, στην παγίωση των εκάστοτε εκμεταλλευτικών σχέσεων και στον ερχομό νέων. Και το ανάποδο: Οι εκάστοτε σχέσεις παραγωγής διαμορφώνουν και το κατάλληλο, το δικό τους εποικοδόμημα μέσα στο διάβα των αιώνων.

        2. Ανώνυμος

          Οι παραγωγικές δυνάμεις έχουν την κυρία επίδραση στο δίπολο που εκφράζεται η ουσία κάθε δοσμένου τρόπου παραγωγής.!!!
          σύμφωνα με το Κ.Μαρξ (Η γερμανική Ιδεολογία σελ 45 εκδ αναγνωστιδή) και εισαγωγή στην. Κριτική της πολιτικής οικονομίας (Grundrisse). Αυτή είναι η διατύπωση με όρους φιλοσοφίας. Αυτή είναι η ουσία του μαρξιστικού φιλοσοφικού συστήματος.

          (ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
          Ο σοσιαλισμός είναι παγκόσμιο, ΟΛΙΚΟ φαινόμενο, και έτσι αντιμετωπίζεται από τον Μαρξ, όπως φαίνεται σε κάθε γραμμή που έχει γράψει. Συνεπώς η Διαρκής επανάσταση, ως φιλοσοφική αρχή δεν είναι εφεύρεση
          κάποιων εφαρμοστέων, πρακτικων κατευθύνσεων, αλλά προέρχεται απ’ ευθείας από τον Μαρξ.)

          Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι: όταν ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ανθρωποτητα περάσει μέσα από μια διαρκή επανάσταση στον σοσιαλισμό, τότε η μετάβαση αυτή θα επικαθοριζεται από τους όρους ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων. Δηλαδή όσο πιο ΓΡΉΓΟΡΑ αναπτύσσουμε την παραγωγή με νέες γνώσεις, ανακαλύψεις, εκπαίδευση, εργοστάσια, αυτοματισμό, κεντρική διεύθυνση, οικολογική παραγωγή κτλ, τόσο πιο ΓΡΉΓΟΡΑ φτάνουμε στον ΚΟΜΟΥΝΙΣΜΟ.

          (Δηλαδή τόσο πιο γρήγορα επισυμβαίνει η αλλαγή στις σχέσεις παραγωγής)

          Αυτά στο πεδίο της θεωρίας. Ας δούμε τώρα την ιστορική εξέλιξη.

          Ο σοσιαλισμος σε μια χώρα, όπως είναι η περίπτωση της εδραίωσης της εξουσίας των γραφειοκρατών στην ΕΣΣΔ, παρουσιάζει μια νέα προβληματική. Όπως είχε αναλύσει η φιλολογία της εποχής ηδη, και δεν έχει αμφισβητηθεί ως τώρα, η παραγωγικότητα της παγκόσμιας καπιταλιστικής συμμαχίας, επιδρά πάνω στις αντίστοιχες εξελίξεις στο εσωτερικό της ΕΣΣΔ παράγοντας μια συνεχή και συνθλιπτικη πίεση πάνω στα πλάνα της παραγωγής. Κατά συνέπεια κάθε τι που αντιπροσωπεύει μια πιθανή η βέβαια αντίσταση, έμμεση ή άμεση αντίρρηση στην άνοδο της παραγωγικότητας, στην απρόσκοπτη εφαρμογή του κεντρικού σχεδιασμού, κτλ κτλ, δηλαδή οτιδηποτε…αναλογα με την πολιτική του εξειδίκευση από την εξουσία πεφωτισμένη η όχι, πρέπει ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΡΙΖΕΤΑΙ.

          Πρώτη συνέπεια αυτού του νόμου είναι η δημιουργία της πολιτικής αστυνομίας NKVD, η απαγόρευση των άλλων σοσιαλιστικών επαναστατικών κομμάτων και κατόπιν η απαγόρευση της αντιπολίτευσης (συνδικαλιστικά αρχικά αριστερή κατόπιν και τελικά οποιασδήποτε είχε άλλη άποψη από το ΣΤΕΝΟ ΚΥΚΛΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΝΑΠΑΡΗ ΣΤΑΛΙΝ). Δεύτερη συνέπεια εξίσου βασική, η στρατηγική οικονομικής ανάπτυξης με σκοπό να ξεπεραστεί αρχικά η παραγωγικότητα και ύστερα η ανάπτυξη των καπιταλιστικών συμμαχικών δυνάμεων. Η στρατηγική αυτή της ποσοτικής ανάπτυξης, με απώτερο σκοπό την απόκρουση της καπιταλιστικής επιθετικότητας, την υπέροχη του σοσιαλιστικού παραδείγματος και την παγκόσμια ακτινοβολία της ΕΣΣΔ τελικά, την νίκη του σοσιαλισμου σε ένα μπλοκ χωρών αρχικά και μετά παγκόσμια, ή η εφαρμογή του γραφειοκρατικού σοσιαλισμου-βοναπαρτισμου με άλλα λόγια, ως ΜΗΧΑΝΙΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ των αρχών του υλισμου, μέσα από μια εντελώς πρακτικιστικη και άρα εσφαλμένη κατανόηση φιλοσοφικών όρων, είχε άμεσα θετικά αποτελέσματα τις πρώτες δεκαετίες και αρνητικά τις κατοπινες.-δεν θα επεκταθω είναι γνωστά και παραδεχτα από ολους. Ίσως ήταν αδύνατο να ζητήσουμε κάτι περισσότερο από τους πρωτοπόρους του σοσιαλισμού.
          Τώρα όμως;

          Αυτό που έκαναν οι μπολσεβίκοι λογικοτατα ήταν να ανταπτυξουν την οικονομία. Αυτός ο δρόμος οδηγεί στο κομμουνιστικό περιεχόμενο μετά από κάποιες εκατοντάδες η χιλιάδες χρόνια. Μέχρι τότε όμως, αυτό που επικαθοριζει τις ασθενείς (και ακόμα πολύ μακρυά από το κομμουνιστικό σταδιο) παραγωγικες δυνάμεις και άρα την τύχη του σοσιαλιστικού στρατοπέδου μσοπροθεσμα είναι η κατανομή στις σχέσεις εξουσίας των συντελεστών της παραγωγής (εργατική τάξη, διανοούμενοι αγρότες και γραφειοκράτες) δηλαδή το επικοδομημα.
          Για να το διατυπώσω με όρους θεωρητικούς, στην μεταβατική περίοδο που ονομάστηκε (γενικά και άρα αόριστα) ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ, η επίδραση των εγχώριων παραγωγικών δυνάμεων είναι ασθενής ακόμα, ενώ καθοριστική είναι η επίδραση των διεθνών καπιταλιστικών παραγωγικών δυνάμεων στην εσωτερική παραγωγή μέσα από την πίεση πάνω στην πολιτική κατεύθυνση της διανομής των όρων εξουσίας της εργατικής τάξης και των συμμάχων δηλαδή στην διαμόρφωση μιας παρασιτικής διευθύνοντας κάστας ανθρώπων της πράξης, της εξουσίας, της στασιμότητας.

          Βλέπουμε δηλαδή ότι η διατύπωση της θεωρίας του Μαρξ εδώ έχει ΑΠΟΛΥΤΗ εφαρμογή σε μακροπεριοδους της ιστορίας των παραγωγικών τρόπων χιλιάδες η εκατονταδες έτη). Σε μια μικρότερη περίοδο ισχειει μόνο στο βαθμό που η αλληλεπίδραση συντελείται με ΟΜΑΛΟ ΤΡΟΠΟ).ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΠΑΝΤΟΤΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΚΡΗ ΘΕΩΡΙΑ. Το γεγονός αυτό το είχε παραδεχτεί και ο ιδιος ο μαρξ, εμπρακτα αλλαζοντας πολλές φορές τις απόψεις του. Αν ο Μαρξ είχε ζήσει την εξέλιξη της ΕΣΣΔ είναι περισσότερο από σίγουρο ότι θα είχε αλλάξει την θεωρία του, έτσι ώστε να εξειδικεύεται αναφορικά με τις μικροπεριοδους ετών και δεκαετιών, ας μην δισταζουμε να το παραδεχτούμε.

      3. Ανώνυμος

        Αναμασήματα αντιδραστικης αστικότατης “οικολογίας” τα περί “Αράλης”. Καμιά μπολσεβίκικη εξουσία, ούτε καν και του οπορτουνιστή καιροσκόπου Χρουστσώφ, δεν θα αποφάσιζε την …αποξήρανση(!) της Αράλης. Ασφαλώς και ο άνθρωπος πρέπει να σταθμίζει ολιστικά (πραγματική Οικολογία, όχι αστικές φιοριτούρες για …”αρκουδάκια” και “φώκιες” την ίδια ώρα που η καπιταλιστική βιομηχανία καταστρέφει την βιόσφαιρα και για τις αρκούδες και για τις φώκιες…) όλες τις μείζονες ανθρώπινες παρεμβάσεις στη Φύση. Να θυμίσω τα περίφημα αντιανεμικά δάση, (υπάρχει και Συμφωνικό Ποίημα, “Το Τραγούδι των Δασών” αφιερωμένο σε αυτή την, μία ακόμη, τιτανική εποποιϊα των μπολσεβίκων) που έκαναν βιώσιμες και καλλιεργήσιμες τεράστεις εκτάσεις στέπας; Μια πιο ορθολογική αξιοποίηση των ποταμών σε όφελος της χλωρίδας (και το βαμβάκι δεν παύει να είναι χλωρίδα!) μπορεί να είναι ολιστικά σωστότερη από την φυσική εξάτμιση των νερών μέσω μιας εκτεταμένης λίμνης, της οποίας η έκταση αυξομειώνεται κάθε τόσο ανάλογα με τον δείκτη βροχόπτωσης των απορρεουσών λεκανών. Aρδευόμενες, πρώην έρημες, εκτάσεις σημαίνουν περισσότερη χλωροφύλλη και οξυγόνο, και πιο ομαλούς κύκλους βροχοπτώσεων, περισσότερες βροχοπτώσεις, λιγότερους χειμάρρους, και τελικά μια πιο βιώσιμη, “αειφόρο” Αράλη.
        Η Φύση χρειάζεται την επιστημονική, κοινωνικά προσανατολισμένη.ανθρώπινη παρέμβαση. Για την παράταση της ζωής της Βιοσφαίρας!
        Η Οικολογία της μεταμοντέρνας “αριστερά”, WWF είναι “επιστροφή στη φύση” και βασικά πρωτογονισμός – καλά σας τα σέρνει ο “μαρξιστής/λενινιστής”!
        Εκαναν κι άλλα τέτοια θαύματα οι μπολσεβίκοι, που έσωσαν την Φύση στην ΕΣΣΔ, όπως τα τεράστια φράγματα στα μεγάλα ποτάμια, που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για μιαν εκρηκτική ανάπτυξη της γεωργίας, δηλαδή της Χλωρίδας, σε πριν έρημες περιοχές, άσχετα αν μετά το ’60 πλακώσαν οι “αγοραίοι”, που τάγραψαν όλα αυτά στα παληά τους τα παπούτσια, εν ονόματι του κέρδους!
        Είσαστε θύματα της αντιδραστικής προπαγάνδας, που πλασσάρει “πιασάρικα” κάποια εγκαταλελειμένα καράβια σε τωρινά ξηρές περιοχές της Αράλης για να εντυπωσιάσει τους άσχετους.
        Οπως είπα, οι Πόλοι, και ιδίως ο Βόρειος, λειώνουν και αυτή είναι μια πολύ μεγαλύτερης κλίμακας καταστροφή, χωρίς οικολογική εξισορρόπιση, ακόμη και από την Αράλη επί “αγοραίων”! Εκτός και αν πιστεύετε, πως οι πετρελαιοπηγές, που στήνονται εκεί, θα …σώσουν την Βιόσφαιρα.
        Φέτος καταγράφηκαν στη Σιβηρία σχεδόν …τροπικές θερμοκρασίες!
        Μήπως και αυτά οφείλονται στις μερικές εκτροπές ποταμών, που έγιναν επί μπολσεβίκων (και όχι “αγοραίων”);
        Είσαστε σοβαροί;
        Την Αράλη ξήρανε ο Καπιταλισμός!

        Reply
        1. Ragnarok

          Υπέρ της εκτροπής του Αχελώου το ΚΚΕ και μάλιστα διαχρονικά!! Το ότι φυσικά καλλιεργούν βαμβάκι στον Θεσσαλικό κάμπο το οποίο είναι εξαιρετικά υδρόφιλο , δεν απασχολεί τόσο το ΚΚΕ! Αλλα το απασχολεί να είναι διαχρονικά υπέρ της εκτροπής του Αχελώου! Έλα μουλου μουλου σταλινικε, εκχυδαισε πάλι την οικολογία παρουσιάζοντας την ως μικροαστική ενασχόληση εστιάζοντας μόνο στην καρέτα καρέτα:

          https://energypress.gr/news/yper-tis-ektropis-toy-ahelooy-kke

        2. Ανώνυμος

          Χα, χα! Η οικολογία είναι μία και υπερταξική!!!!!
          Το “πιάσαμε”.

        3. Ανώνυμος

          Φίλοι/μέλη του ΚΚΕ αγαπητοί μουλουμουλου σταλινικοι, η καλύτερη απόδειξη για την οικονομιστικη/παραγωγικιστικη αντίληψη του σταλινικου κομμουνιστικού ρεύματος διαχρονικά, όπως κ για την λοιδωρηδη της οικολογίας ως μικροαστική ενασχόληση , είναι οι τοποθετήσεις σας εδώ μέσα! Συνεχίστε ακάθεκτοι

      4. κάτω οι Καρδινάλιοι

        Σας έχω κι άλλα: Σε μερικά κυκλαδονήσια, οι πεζούλες, αν γίνονταν τώρα (ευτυχώς όταν έγιναν, προ 5000 ετών, δεν υπήρχαν «οικολόγοι»!) γύρευε τι «οικολογικούς» αλαλαγμούς θα ξεσήκωναν! «Καταστροφή του περιβάλλοντος», πως θα περπατάνε οι …χελώνες»(!) και άλλα τέτοια τερπνά!
        Αλλά αυτά τα νησάκια είναι γεμάτα πηγές, έχουν κρατήσει και το χώμα τους και χάρη στην συνακόλουθη χλωρίδα έχουν κτηνοτροφία και ζωή!
        Να προσθέσω, πως σε αυτό έχει συμβάλλει καθοριστικά και το «παστούρωμα» των κατσικιών, που προκαλεί την ιερά μήνι των «φιλοζώων/οικολόγων». Αλλιώς η Φύση θα ήταν κι εκεί όπως στα Λευκά Ορη και στα Σφακιά, κρανίου τόπος και ακατοίκητη, για όσους ξέρουν…
        Η «λεύτερη γίδα» χωρίς και τα αναλογούντα λεύτερα αιλουροειδή, λιοντάρια, τίγρεις, η έστω καπλάνια, τους λεγόμενους «ρυθμιστές», είναι ο ορισμός της καταστροφής της φύσης.
        Τα έχει πει και ο Ενγκελς αυτά, και μάλιστα με παράδειγμα την …Ελλάδα!
        Αγράμματοι παπαγάλοι, η ….Αράλη σας μάρανε.
        (από μένα και το ανώνυμο προηγούμενο σχόλιο).

        Reply
    2. μ

      μια διορθωσούλα:
      Η άρδευση χωρίς καμία οικολογική προΫπόθεση ξεκινάει από το 1970 επί Μπρέζνιεφ. Θα το δείτε και στο χάρτη. Η ροή του βόρειων ποταμών προφανώς και δεν είχε σταματήσει τότε. Αρα…η εκτροπή μεγάλωσε έκτοτε και εξού τα αποτελέσματα.

      Reply
  10. μαρξιστής-λενινιστής

    πάμε τώρα να δούμε “θετικά” ποιες ήταν οι πραγματικά οικολογικές κινήσεις των μπολσεβίκων επί Στάλιν, αυτά που κανείς δεν τόλμησε να κάνει σε όλο τον καπιταλιστικό πλανήτη. ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣΕ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ , ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ

    Διαβάζουμε από την αστική πηγή, δημοσίευση του του 2015:
    https://monthlyreview.org/2015/06/01/late-soviet-ecology-and-the-planetary-crisis/#en15
    Late Soviet Ecology and the Planetary Crisis
    by John Bellamy Foster (Jun 01, 2015)

    “Ήδη το 1936 η σοβιετική κυβέρνηση είχε δημιουργήσει την κύρια διοίκηση της προστασίας των δασών και της αναδάσωσης, η οποία δημιούργησε «υδατοπροστατευτικά» δάση σε μεγάλες ζώνες σε ολόκληρη τη χώρα.

    Ενώ δάση σε συγκεκριμένα μέρη της Σοβιετικής Ένωσης υφίσταντο εκμετάλλευση ως βιομηχανικά δάση, τα καλύτερα παλαιά αναπτυσσόμενα δάση της ρωσικής καρδιάς προστατεύονταν, με προτεραιότητα την οικολογική ανησυχία, δημιουργώντας τελικά ένα συνολικό «δάσος που διατηρεί το μέγεθος της Γαλλίας, το οποίο μεγάλωσε με την πάροδο του χρόνου σε μια περιοχή ίση το μέγεθος του Μεξικού »(περίπου τα δύο τρίτα των Ηνωμένων Πολιτειών) .

    Να μη πιάσω το σταλινικό σχέδιο για την μετατροπή έξη εκατομμυρίων εκταρίων σε στέπες σε δάση που είχε εκπονηθεί επί Στάλιν αλλά οι χρουτσοφικοί το μετρίασαν. Μέχρι το θάνατό του είχε εξασφαλίσει ήδη δάση σε 1.000.000 εκτάρια γης.

    Συνέχισε να αυτοσχεδιάζεις Ράγκναροκ και να μας διασκεδάζεις.

    Πες μας που ακριβώς στον κόσμο ήταν πιο οικολόγοι από τους μπολσεβίκους;

    Reply
    1. Ragnarok

      Λύσσα κακια σε έχει πιάσει μουλουμουλου μου σταλινικε!!!

      Λύσσα κακια κ έχεις ρεταρεις γράφοντας ακόμα μερικά κατεβατα για να πεις ελάχιστα! Και πιο είναι το ελάχιστο ; Είναι ότι μας λες ότι ο καπιταλισμός είναι πολύ χειρότερος του λεγόμενου υπαρκτού και στο οικολογικό! Συμφωνούμε απόλυτα σε αυτό από την πρώτη στιγμή! Ο λεγόμενος υπαρκτός υπήρξε πολύ καλύτερος του καπιταλισμού όσον αφορά την οικολογία επειδή δεν είχε το ατομικό κέρδος ως δομικό χαρακτηριστικό του τρόπου παραγωγής που έχει ο καπιταλισμός. Και επειδή είχε κεντρικό σχεδιασμό στην οικονομία που εξασφαλίζει λιγότερη σπατάλη πόρων . Μέχρι εδώ είναι αυτά που συμφωνούμε!

      Από κει κ πέρα, επειδή ζοριστηκες άρχισες πάλι την γνωστή καραμέλα των σταλινικών μουλουμουλου την οποία μας πλασάρουν εδώ κ δεκαετίες για την οικολογια! Λοιδωρεις την οικολογία παρουσιάζοντας την ως καρικατούρα μόνο για την καρέτα καρέτα, τα κατσίκια κλπ! Και μάλιστα κανείς την ανοησια η οποία δείχνει πόσο αγράμματος είσαι κ είστε , που μας παρουσιάζεις την εκτροπή ποταμών κ την καλλιέργεια βαμβακιού ως…οικολογία!!!

      Αδερφέ μου συγνώμη αλλά κάτω από βαρυγδουπη φρασεολογία δείχνετε πόσο εσείς οι μουλουμουλου είστε ουσιαστικά οικονομιστες και άσχετοι.

      Α. Ναι η εκτροπή ποταμών συνήθως είναι τραγική συμβολή στην οικολογική καταστροφή. Δε πα να το είχε προτείνει ο Λένιν; Ε λάθος είχε! Άλλο πράγμα να προσπαθείς να φτιάξεις δάσος ως ανάχωμα στην έρημο (πχ Αφρική) κ άλλο πράγμα να αλλάζεις τον του των ποταμών! Να υποθέσω πως είστε υπέρ της εκτροπής του Αχελώου;

      Β. Η οικολογία ως πεδίο ταξικής πάλης σημαίνει “ναι, ο άνθρωπος επεμβαίνει και μετασχηματίζει την φύση προς όφελος του για να ζήσει, αλλά πλέον, αυτή η επέμβαση πρέπει να αποκτήσει όσο γίνεται λιγότερο καταστροφικη λογική κ πρακτική διότι τον ήπιαμε “. Κατάλαβες λοιπόν αυτό που δεν κατάλαβε ο λεγόμενος υπαρκτός που ήταν βέβαια λιγότερο καταστριφικος για την φύση από ότι ο καπιταλισμός; Κατάλαβες γιατί πρέπει να πεις να κλείσει τώρα η εξουρηξη χρυσού στην Χαλκιδική; Να μην γίνει η εκτροπή του Αχελώου; Να μην μπουν ανεμογεννήτριες; Κατάλαβες μουλου μουλου σταλινικε;

      Ελπίζω να μην εκχυδαισεις πάλι την συζήτηση με μια τυχόν νέα απάντηση σου.

      Reply
      1. μαρξιστής-λενινιστής

        δεν είπα εγώ για την καρέτα-καρέτα. Αλλωστε εγώ ειμαι και φαν της στήριξης της μεγάλης φάλαινας.

        Σχετικά πρόσφατα αποδείχθηκε το εξης: το πλαγκτόν που παράγεται από τη δραστηριότητα της φάλαινας στη θάλασσα (τρώει μικροοργανισμούς στο βυθό και αποβάλλει διάφορες ουσίες στα ανώτερα στρώματα της θάλασσας που ευνοούν τη δημιουργία του πλαγκτόν) μπορεί να απορροφήσει το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν δεκάδες χιλιάδες δέντρα. Η ίδια η μεγάλη φάλαινα από μόνη της μπορεί να απορροφήσει διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν χιλιάδες δέντρα.

        Αν ο πληθυσμός των φαλαινών φτάσει σε αυτόν της δεκαετίας του 70, έχουμε αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέσω θαλάσσης. Αυτό σημαίνει βέβαια τσάκισμα των μεγάλων κυνηγών, που προστατεύονται από ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως Ιαπωνία κ.α.

        https://youtu.be/rYBwHnz-yZE

        Ράγκναροκ, στην πέφτουνε πολύ, Μη νομίζεις οτι μόνο εγώ στα χώνω.

        Reply
        1. Ragnarok

          Μουλουμουλου σταλινικε τρεις είστε όλοι κι όλοι : ο καλός, ο κακος κι ο άσχημος. Εσύ ξέρεις ποιος από τους τρεις είσαι.

      2. μαρ

        εξυπνάδες, όσο η άρχουσα τάξη σε αυτή τη χώρα είναι η αστική τάξη, προφανώς και εγώ δεν θέλω εκτροπή ποταμών και όλα τα άλλα γιατί ξέρω που θα καταλήξει η κατάσταση.

        Αλλά είσαι “συνδικαλιάρης” Ράγκναροκ. Εδώ μιλάμε για μια χώρα που την εξουσία έχει η εργατική τάξη.

        Προφανώς λάθος έχεις εσύ κι όχι ο Λένιν για τα αρδευτικά κανάλια. Σοβαρέψου.

        Reply
        1. Ragnarok

          Την εξουσία την είχε η εργατική τάξη στην ΕΣΣΔ; Ε αυτά λέτε μουλουμουλου σταλινικοί κ τα σκατωσατε.

          Η καταστροφή της φύσης φίλε Μαρ, εάν κ εφόσον πρόκειται για καταστροφή, έχει ταξικό πρόσημο: τα αποτελέσματα της, στρέφονται πρωτίστως κατά των ταξικά κ κοινωνικά καταπιεσμένων είτε κυβερνούν καπιταλιστικα, είτε κυβερνούν κομμουνιστικά κόμματα.

          Όταν κ άμα το καταλάβει ποτέ αυτό το πάλαι ποτέ και χρεοκοπημένο σταλινικό ρευμα του κομμουνισμού, σε κάτι θετικό μπορεί να συμβάλλει.

          Προσέξτε: ναι πάντα ένας ανθρώπινος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης μετασχηματίζει ΚΑΙ καταστρέφοντας την φύση. Το θέμα δεν είναι λοιπόν να μην καταστρέψεις ποτέ και πουθενά την φύση.Το θέμα είναι να μην την αντιμετωπίζει με όρους κατάκτησης όπως την αντιμετωπίζει ο καπιταλισμός (συν το εμπόρευμα) και κάθε ταξικό κοινωνικό σύστημα, αλλά με όρους μιας οδό γίνεται αρμονικής σχέσης. Ε ο λεγόμενος υπαρκτός την σντιμετωπισε και αυτός με όρους κατάκτησης.

          Και τα κ.κ. υποτίμησαν δια του χλευασμού την οικολογία ως πεδίο ταξικής πάλης. Αυτή η διαχρονική υποτίμηση κ χλευασμός φαίνεται καθαρά και από τις τοποθετήσεις μελών κ φίλων του ΚΚΕ εδώ μέσα.

  11. Ανώνυμος

    Όχι στο παραγωγικό σαμποτάζ της λογικής μας

    Reply
  12. μαρξιστής-λενινιστής

    κι άλλες πηγές για το σταλινικό πλάνο εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Ειπαμε οι μπολσεβίκοι ασχολούνταν με την ουσία, ούτε μικροαστοί πρωτογονιστές ήταν, ούτε βέβαια καπιταλιστές, αδιάφοροι για το περιβάλλον. Ισα-Ισα

    Ας αρχίσουμε λοιπόν με τη μεγάλη προπαγανδιστική αφίσα που αναγγέλλει το σταλινικό πλάνο μεταμόρφωσης της φύσης, με τον μεγάλο να έχει την πίπα του στο χέρι και να εξετάζει τον χάρτη με το πράσινο
    https://en.wikipedia.org/wiki/File:Stalin_drought.jpg

    Για να δούμε , απλό wiki:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Plan_for_the_Transformation_of_Nature
    The Soviet government launched a number of extensive projects in land improvement, hydroengineering for water control, irrigation and power, and in supporting areas. Planned for completion in 1965, the projects were mostly abandoned after the death of Stalin in 1953.

    Ξεκάθαρα το πλάνο που ήταν να εφαρμοστεί μέχρι το 1965 και ως το 1953 είχε εφαρμοστεί κατα το 1/6 -όπως είδαμε πριν- εγκαταλείπεται από τους…μεταγενέστερους.

    Ποιος είπαμε δεν ασχολούνταν με την οικολογία Ραγκναροκ;

    Ρε μπαγάσα, κατάλαβέ το εχεις παραμυθιαστεί από την αστική προπαγάνδα. Βλέπεις έχεις φάει τόνους σανό για την κολεκτιβοποίηση, τις Δίκες της Μόσχας, τις εκκαθαρίσεις κτλ…λογικό να νομίζεις οτι οι μπολσεβίκοι ήταν τίποτα δαίμονες, αγροίκοι. Αυτά που λέει εδώ ο γνωστός ΑΝΩΝΥΜΟΣ :-). Ασχολήσου λίγο σοβαρά με την ιστορία. Δεν μπορεί αυτοί που τσάκιζαν τους ΝΑΖΙ να ήταν αντεπαναστάτες και να μην ασχολούνταν με την οικολογία. ΣΟΒΑΡΕΨΟΥ, grow up αγόρι μου,

    υγ2: καλά η αφίσα αυτή είναι όλα τα λεφτά. Φάτε τη σκόνη μας γατάκια, οι λενινιστές είμασταν οι πρώτοι οικολόγοι τον εικοστό αιώνα.

    υγ3: μην αρχίσει κανείς τις μπούρδες για Λυσένκο κτλ…Ειπαμε εδώ υπάρχουν ντοκουμέντα για την ανάπτυξη των δασών επί Στάλιν. 2/3 των ΗΠΑ σε έκταση στην ενδοχώρα της Ρωσσίας (έγραψα καρδιά, κατά λάθος, δεν διόρθωσα την μετάφαση του google-translate για το heartland). Απίθανα νούμερα.

    Μα την αλήθεια κι εγώ δεν είχα ιδέα ότι ειχαμε σαν παρακαταθήκη τέτοια τεράστια ιστορία υπεράσπισης του περιβάλλοντος στην ΕΣΣΔ. Τώρα το έψαξα και το βρηκα.Για άλλη μια φορά αισθάνομαι περηφάνια που είμαι σταλινικός. Ο μεγάλος μας έβγαλε ασπροπρόσωπους και σε αυτόν το τομέα :-)

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε σταλινικε αυτά που ποσταρεις από την βικιπαίδεια είναι απλά, ” έργα μεταμόρφωσης κ εκμετάλλευσης της φύσης” δηλαδή υδρονομικα, φράγματα, καλλιέργειες κλπ.

      Αν πας σε μελέτες καπιταλιστικών κυβερνήσεων, έτσι παρουσιάζονται κ αυτές! Δεν σου λένε “καταστρέφουμε την φύση”, αλλά “μεταμορφώνουμε την φύση κ την κάνουμε παραγωγική”. Κάπου ελεος δηλαδή

      Reply
      1. μαρξιστής-λενινιστής

        βρε μάτια μου τη δημιουργία δέντρων σε έκταση των 2/3 των ΗΠΑ στην ρωσική ενδοχώρα επί Στάλιν τα είδες;

        Από το 1936 μέχρι το 1953 έγινε.Αρχικά σε έκταση ίση με αυτή της Γαλλίας, μετά σε έκταση ίση με αυτή του Μεξικού.

        https://monthlyreview.org/2015/06/01/late-soviet-ecology-and-the-planetary-crisis/#en15
        Late Soviet Ecology and the Planetary Crisis
        by John Bellamy Foster (Jun 01, 2015)

        Το ανέβασα πιο πάνω. Ειπαμε είστε για τις εντυπώσεις του ενός λεπτού. Δεν σας βγαίνει πουθενά ρε η αντικομμουνιστική προπαγάνδα, πουθενά. ΠΟΥΘΕΝΑ ΟΜΩΣ ΧΑΧΑΧΑΑ

        Παλέψτε το κι άλλο.

        αυτό από το wiki είναι για το σταλινικό σχέδιο για τον μετασχηματισμό της φύσης για την αντιμετώπισης της ξηρασίας και της κλιματικής αλλαγής. Σε 1.000.000 εκτάρια γης σε στέπες φυτεύτηκαν δέντρα επί στάλιν. Το σχέδιο μέχρι το 1965 ήταν 6.000.000.
        Τα γράφει και η πηγή με τη δημοσίευση σε αυτο το ποστ που γράφω τώρα αυτή τη στιγμή.

        ΟΡΙΣΤΕ ΚΑΛΗ ΧΩΝΕΨΗ:
        The Great Stalin Plan for the Transformation of Nature, introduced in the context of attempts at ecological restoration following the Second World War, was the most ambitious plan of afforestation in all of history up to that point. It sought to create some 6 million hectares (15 million acres) of entirely new forest in the forest-steppe and steppe regions, and constituted “the world’s first explicit attempt to reverse human-induced climate change.” The trees were planted in shelterbelts along rivers (and roads) and around collective farms, with the goal of staving off the drying influence of winds emanating from Central Asia, while protecting watersheds and agriculture. Although the plan had not been realized at the time of Stalin’s death (when it was discontinued), a million hectares of new forest were planted, with 40 percent surviving.

        Δεν σε έπιασα; Ποιο είναι το πρόβλημά σου; Οτι από την αντιμετώπιση της ξηρασίας θα ανέβαινε γονιμότητα του εδάφους και η παραγωγικότητα της αγροτικής οικονομίας; Και έτσι οι αγρότες θα είχαν μεγαλύτερο εισόδημα και καλύτερη ζωή;

        Εχεις πρόβλημα με αυτό;

        Είστε αστείοι ρε!!! Μικροαστόπαιδα

        _________________.

        Οι χρουτσοφικοί το σταμάτησαν το σταμάτησαν το σχέδιο αυτό.

        Κόψτε τα αντικομμουνιστικά παραμύθια.

        Οικολόγοι ήταν ΜΟΝΟ οι σταλινικοί, εσείς απλώς μιλάτε για τον καιρό.

        Reply
        1. Ragnarok

          Ρε σταλινικε πας καλά με τις ανοησίες που ανεβάζεις για… δημιουργία δάσους στην ΕΣΣΔ του στυλ “….βρε μάτια μου τη δημιουργία δέντρων σε έκταση των 2/3 των ΗΠΑ στην ρωσική ενδοχώρα επί Στάλιν τα είδες;

          Από το 1936 μέχρι το 1953 έγινε.Αρχικά σε έκταση ίση με αυτή της Γαλλίας, μετά σε έκταση ίση με αυτή του Μεξικού…..”!!!

          Πας καλά; Από το 1940 με τον πόλεμο με την Φινλανδία μέχρι το 1945 όπου τελείωσε ο β παγκόσμιος πόλεμος με 27.000.000 νεκρούς και χιλιάδες πόλεις κ χωριά τελείως κατεστραμμένα , η ΕΣΣΔ φύτευε ….δέντρα; Και μετά από το 45 όπου έπρεπε να επουλώσει τις τεράστιες πληγές της συνέχιζε να φυτεύει …δέντρα; Και μάλιστα σε έκταση ίσαμε του Μεξικού;

          Ρε γιατί θέλεις κ θέλετε σώνει κ ντε να κρεμάσετε κουδούνια στους εαυτούς σας;

          Ξέρεις μουλουμουλου μου, πόσοι άνθρωποι , μηχανήματα, τεχνογνωσία και πόροι απαιτούνται για να φυτέψεις μέσα σε 15 χρόνια δάσος ίσαμε την έκταση του…. Μεξικού; Και να έχεις πόλεμο όπου ο ναζί φτανει μέχρι την πρωτεύουσα σου έχοντας κάψει στο πέρασμα του τα πάντα; Και εσύ μας λες ότι παράλληλα φυτευανε δάση με έκταση ίσαμε του Μεξικού; Ρε κόψτε τα ναρκωτικά και εσείς κ οι πηγές σας.

        2. Ανώνυμος

          Ναι εν μέσω παγκόσμιου πολέμου με τους ναζί να έχουν καταλάβει σχεδόν όλη την Ευρωπαϊκή έκταση της ΕΣΣΔ , οι σταλινικοί φύτευαν δέντρα και μάλιστα σε έκταση ίση με την…. Γαλλία. Ή μετά τον πόλεμο που είχε διαλυθεί η μισή χώρα , οι σταλινικοί συνέχιζαν να φυτεύουν δέντρα ίσαμε το …53 και φτάσανε να έχουν φυτέψει έκταση ίση με το Μεξικό.

        3. Ragnarok

          Τα πεντάχρονα πλάνα ταχείας εκβιομηχάνισης της δεκαετίας του ’30 όπου κινητοποιήθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι του παραγωγικά ενεργού πληθυσμού , τα ακολούθησε ο εξοντωτικός για την ΕΣΣΔ β παγκόσμιος όπου οι ναζί κατέλαβαν ολόκληρο σχεδόν το ευρωπαϊκό της τμήμα φτάνοντας μέχρι την Μόσχα. Ο πόλεμος τελείωσε το 45 με κατεστραμμένη από όλες τις απόψεις, την μισή σχεδόν χώρα κ 27.000.000 νεκρούς. Μετά ακολούθησε η δύσκολη ανοικοδόμηση χιλιάδων πόλεων κ χωριών που είχαν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά.

          Στα διαλείμματα όλων αυτών, οι μουλουμουλου σταλινικοί φίλοι μας φύτεψαν δάση με έκταση ίση με το Μεξικό.

  13. μαρξιστής-λενινιστής

    και εδώ ειδική “κοινωνική παραγγελία”, έργο του Σοστακόβιτς για την καμπάνια του σταλινικού σχεδίου
    https://youtu.be/lcbv0Yriu2Q

    Το τραγούδι των δασών.

    Reply
  14. μαρξιστής-λενινιστής ή σταλινικός ή el quinto regimiento

    ευκαιρία να συστηθούμε Ράγκναροκ. Οι παλιοί με γνωρίζουνε :-).
    Κουίντο κάποτε με έλεγαν.
    Επρεπε να τους ρωτήσεις.
    __________________________
    Για όσους ενδιαφέρονται:
    Λοιπόν τώρα γράφω το κεφάλαιο για την 5η Φάλαγγα της Μαδρίτης, λίγο πριν την προδοσία Μέρα-Κασάδο. Με στοιχεία νέας εσοδείας, το στελεχιακό δυναμικό της CNT είχε μετατραπεί σε σουρωτήρι.
    Μετά από πολλή ταλαιπωρία, ξενύχτια και κούραση ελπίζω να φάτε 500 σελίδες. Λίγο ακόμη έμεινε.

    ____________________

    σεκτάρ τους χαιρετισμούς μου :-)

    Reply
    1. Α. Marty

      Το σχολιο που περιμενα να διαβασω σε καποιο τυχαιο κομμενο στο ιντι, επιτελους το διαβασα σημερα στη παντιερα.

      Ελ κουιντο βγαλε επιτελους το βιβλιο για τον Ισπανικο εμφυλιο, περιμενουμε τοσα χρονια. Αν και θα συνεχισουν να λειπουν μεταφρασεις Lister (απ’τους παροντες) και Vinas (απο ιστορικους).

      Ερωτηση: φορουμ ιντι, τωρα που ξανανοιξε, θα υπαρξει επισκεψη;

      Reply
      1. el quinto regimiento

        Θα βγει βιβλίο και ίσως δυο τόμοι.

        Δεν ειναι εύκολο να κάνεις μεροκάματο, να κάνεις τα καθήκοντά σου ως οργανωμένος κομμουνιστής, και μετά να γράφεις με πηγές συγκροτημένες 500 σελίδες συνολικά με αναλυτικα στοιχεία για οικονομικούς δείκτες, την ταξική πάλη στην Ισπανία, την περιγραφή των μεγάλων μαχών, (π.χ. η μάχη της Μαδρίτης περιγράφεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα με όλα τα highlights) την υπονόμευση του μετώπου από Καμπαγιέρο και μετά Πριέτο, τα γεγονότα στην Καταλονία, τις αντιφάσεις όλων των αστών ιστορικών, το ξεσκέπασμα όλων των fake news, π.χ. ότι η Πράβντα έγραψε ότι επίκειται εκκαθάριση αναρχικών τον Δεκέμβρη του 1936 κτλ..Εκεί πραγματικά έπαθα πλάκα όταν ανακάλυψα το γαϊτανάκι των διαδοσιών. Τα κρύβουν οι αστοί ιστορικοί. Περιλαμβάνει φασιστικές φιλοφρανκικές φυλλάδες στο Μαξικο, διεθνές γερμανικό ναζιστικό δίκτυο ειδήσεων, αποστάτες της ΝΚVD, αποστάτη τιτοϊκό ισπανό κομμουνιστή, και βέβαια τους τροτσκίζοντες του POUM. Μη σου πω την άλλη την μπούρδα του ψευταρά ορλόφ, ότι ο Στάλιν έλεγε ότι οι ισπανοί δεν θα δουν ξανά το χρυσό κτλ…

        .Ολα αυτά πλέον καταρρέουν με ντοκουμέντα από ΠΟΛΥ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΠΗΓΕΣ τα οποία έχω καταγράψει. Ειδικά για το Μάη του 1937, θα πέσει πολύ κλάμα. Οι κομμουνιστές του PSUC τσάκισαν μόνοι τους τους πραξικοπηματίες στη Βαρκελώνη και αυτό πλέον αποδεικνύεται με αναρχικά ντοκουμέντα.Πλέον περιγράφω και όλα τα στελέχη της CNT-FAI της Βαρκελώνης που πήγαν για πραξικόπημα τον Μάη του 1937., τα ονόματά τους, τις φάτσες τους, την ιστορία τους.

        Οι επισημάνσεις στις δίκες της Μόσχας ήταν απλώς μερικές παρατηρήσεις σημειώσεων :-), τις είχα έτοιμες και σας τις ανέβασα για….trailer….

        Θα τα έχεις όλα, όμως, αυτή τη φορά. Τώρα είμαι στο τέλος. Στη διασύνδεση Κασάδο, Μέρα, με τα αναρχικά στελέχη της CNT Μαδρίτης και την Πέμπτη Φάλαγγα της Μαδρίτης, πριν το πραξικόπημα των στρατιωτικών εναντίον της κυβέρνησης του Λαϊκού Μετώπου και της παράδοσης των κομμουνιστών στον Φράνκο. Πλέον υπάρχουν στοιχεία από κορυφαίους αστούς ιστορικούς, π.χ. Paul Preston που τα περιγράφουν αναλυτικά.

        Λοιπόν υπομονή, τελειώνω
        υγ: μπα, δεν ασχολούμαι ξανά με το ίντυ. Εχει πέσει το επίπεδο πολύ. Προτιμω παντιέρα-κοκκινιώτη και “ξύλο” με Ράγκναροκ. Αλλά οχι με τη συχνότητα που προηγήθηκε εδώ τώρα. Αραιά και πού. Καλή συνέχεια

        Reply
  15. el quinto regimiento

    o Ράγκναροκ επιμένει πάντα… χα χα χα

    Είσαι, ότι να ναι φίλε.
    πάρε ξανά ολο το πρωτότυπο που μετέφερασα πριν.

    Already in 1936 the Soviet government had created the Main Administration of Forest Protection and Afforestation, which established “water-protective forests” in wide belts across the country. While forests in parts of the Soviet Union were exploited relentlessly as industrial forests, the best old growth forests of the Russian heartland were protected, with ecological concerns given priority, eventually creating a total “forest preserve the size of France, which grew over time to an area the size of Mexico” (roughly two-thirds of the contiguous United States).14

    Προφανως οταν ακομη και οι αστοί παραδέχονται ότι δημιουργήθηκαν δάση σε έκταση στα 2/3 των ΗΠΑ στην εσωτερική ενδοχώρα , έχετε ξοφλήσει στο ζήτημα της αντισταλινικής σπέκουλας για την οικολογία στην εποχή του Στάλιν.

    Οι δίκες της Μόσχας ήταν αυτό που λέμε trailer….για αυτό που έρχεται. Σε ευχαριστώ κοκκινιώτη που με ανέχτηκες :-), ελπίζω να μην σε κούρασα πολύ.
    Και οκ, θα σου έλεγα να επαναφέρεις τον Σ.Τ. είναι μόνιμος θαμώνας εδώ και καιρό , δεξιοφέρνει βέβαια πολύ είναι αλήθεια, αλλά εντάξει που και που τρώγεται. Ας μη γράφει συνεχώς σαν ανώνυμος. Παρέα θέλει.

    Reply
    1. Ragnarok

      Εσύ έχεις ξοφλήσει ρεγκιμιεντο κ όχι εμείς. Αυτά που γράφεις δεν στέκουν αδερφέ. Μέσω φονικοτατου πολέμου, με 27.000.000 νεκρούς με χιλιάδες πόλεις κ χωριά διάλυμενα, βρήκε ο Στάλιν καιρό να φυτέψει μια Γαλλία σε δάσος. Ρε ποιον κοροϊδεύετε;

      Reply
  16. κάτω οι Καρδινάλιοι

    ,a href=”http://www.katiousa.gr/koinonia/kai-o-stalin-esfaze-katadikazoume-kai-ta-dyo-akra-kalyptei-tous-chrysavgites-me-antikommounismo-o-dimarchos-spaton/”>Δημοτική αρχή Σπάτων; “και ο Στάλιν έσφαζε”…. γι αυτό “να μην καταδικάσουμε τους …”συμπολίτες(!) μας”! [….”Μπορεί στο εφετείο να τους αθωώσουμε!” – Αυτό δεν το είπανε ευθέως, αλλά μπαμ κάνει τι θέλει η ψυχούλα τους. Και μπορεί και να γίνει, αν νομίσουμε ότι πετύχαμε “ιστορική νίκη”. Μια ταχτική νίκη ήταν, που μόνο σαν αρχή έχει αξία.]

    Να ποιοί είναι οι …”φίλοι του Λαού”, καλοί μου σταλινοφάγοι!
    Μην αμφιβάλετε, πως είναι και φίλοι της …Αράλης!!!
    Εσείς;

    Reply
    1. κάτω οι Καρδινάλιοι

      Διόρθωση της ανορθογραφίας:
      Δημοτική αρχή Σπάτων; “και ο Στάλιν έσφαζε”…. γι αυτό “να μην καταδικάσουμε τους …”συμπολίτες(!) μας”!
      [….”Μπορεί στο εφετείο να τους αθωώσουμε!” – Αυτό δεν το είπανε ευθέως, αλλά μπαμ κάνει τι θέλει η ψυχούλα τους. Και μπορεί και να γίνει, αν νομίσουμε ότι πετύχαμε “ιστορική νίκη”. Μια ταχτική νίκη ήταν, που μόνο σαν αρχή έχει αξία.]

      Να ποιοί είναι οι …”φίλοι του Λαού”, καλοί μου σταλινοφάγοι!
      Μην αμφιβάλετε, πως είναι και φίλοι της …Αράλης!!!
      Εσείς;

      Reply
  17. el quinto regimiento

    κι ομως ειναι αλήθεια. Η Ρωσσία σήμερα έχει 885 εκατομύρια εκτάρια γης σε δάση, περίπου το 45% της έκτασής της:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Forestry_in_Russia

    885 million hectares, representing 45% of the total area of the country.

    Το μεξικό έχεi έκταση 1,972,550 τετραγωνικά χιλιόμετερα, δηλαδή περίπου
    197 εκατομμύρια εκτάρια γης. Tέσσερις φορές κάτω!!!

    Aκόμη κι αν επί Στάλιν η δεντροφύτευση δεν ειχε φτάσει στην έκταση του Μεξικού αλλά κάτι πολύ μα πάρα πολύ παραπάνω από την έκταση της Γαλλίας και λιγότερο από την έκταση του Μεξικού, τότε τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά..
    Ο θεμελιωτής όμως του σχεδίου ήταν ο Στάλιν. Χωρίς αυτόν δεν θα υπήρχε αυτή η τρομακτική ανάπτυξη των δασών στην ρωσική ενδοχώρα.

    Το σχέδιο του μετασχηματισμού της φύσης αφορά κυρίως τον άνυδρο νότο της ΕΣΣΔ. Δεν αφορά την ρωσική ενδοχώρα.

    Απίστευτο πόσο οικολόγοι ήταν οι μπολσεβίκοι

    Reply
    1. Ragnarok

      Ρεγκιμιεντο οι πηγές αυτές δεν στέκουν βάση κοινής διαλεκτικής λογικής. Διότι αυτές οι ο,τι ναι πηγές θέλουν να μας πείσουν ότι η ΕΣΣΔ μέσω υπερταχειας εκβιομηχάνισης, μέσω φονικοτατου, ολοκληρωτικού Παγκοσμίου πολέμου με 27.000.000 νεκρούς, με τιυςναζι να κατέχουν το ευρωπαϊκό της τμήμα, κλπ, κλπ, φύτεψε δάσος ισοε την έκταση έστω της…. Γαλλίας.

      Σόρρυ κιόλας, αλλά είναι τιτανοτεραστιο ψέμα.

      Reply
      1. el quinto regimiento

        όπως βλέπεις Ράγκναροκ η ΕΣΣΔ σε κάθε πεντάχρονο προέβλεπε δεντροφύτευση εκατοντάδων χιλιάδων εκταρίων γης έως 1 εκατομμύριο και βάλε

        Στο ΒΠΠ, οι φασίστες σταμάτησαν έξω από τη Μόσχα. Δεν έκαψαν όλη τη Ρωσσία.

        Η οικολογική πολιτική της ΕΣΣΔ οδήγησε επί σταλινικών-λενινιστικών χρόνων στην αύξηση των δασών, σε μια άυξηση περίπου όσο η έκταση μιας Γαλλίας. Αυτή ήταν η βάση για να αυξηθούν πολύ περισσότερα τα δάση συνολικά αργότερα, μια αύξηση έκτασης ίσης περίπου με αυτή του Μεξικό, ίση με αυτή των 2/3 της έκτασης των ΗΠΑ.

        Ναι έκανα λάθος πριν, στο ζήτημα της δεντροφύτευσης, αλλά τα δάση δεν αυξάνονται μόνο από δεντροφύτευση. (άμπαλο παιδί της πόλης γαρ) Για την ακρίβεια αυξάνονται μάλλον πολύ περισσότερο όταν τα προστατεύεις από ασθένειες, όταν ακολουθείς συστηματική δασοπονική πολιτική και δασοκομία, δασοπυρόσβεση, δασικούς δρόμους.. Αυτούς τους κλάδους τους είχε υπεραναπτύξει η ΕΣΣΔ σε αντίθεση με κάθε άλλη χώρα διεθνώς. Βαριέμαι τώρα να μεταφράζω μακρινάρια από τ λινκς που σου εχω βάλει.

        Νομίζω οτι είναι ξεκάθαρο, ότι αν αυτά τα στοιχεία ισχύουν, που προφανώς ισχύουν, ότι δεν μπορεί να κάνετε πια σπέκουλα για την ΕΣΣΔ. Κι εκει έχει ξοφλήσει η αντισταλινική σπέκουλα.

        Reply
        1. Ragnarok

          Δλδ συνεχίζεις την ίδια απάτη ρεγκιμιεντο. Ότι φυτευτηκε μια Γαλλία σε δέντρα, την εποχή του β Παγκοσμίου πολέμου, λίγο πριν κ λίγο μετά κ εν μέσω κ υπερταχειας εκβιομηχάνισης της ΕΣΣΔ. Και θες να πιστέψουμε αυτά που γράφεις.

      2. Ανώνυμος

        Ραγναροκ, ρπιβεβαιώνεις με κάθε σου απάντηση ότι είσαι θύμα των δοξασιών και των μοτίβων που έχει διαμορφώσει στο μυαλό σου η “κοινή λογική” και η κυρίαρχη αφήγηση των πραγμάτων. Ειπώθηκε και αποδείχθηκε από την αρχή ότι αυτό που έλεγες για την ιστορία της οικολογίας στην ΣΕ ήταν μια τεράστια απάτη. Αντί να κάτσεις να διαβάσεις κάτι πέρα από τις γνωστές μαύρες βίβλους…το στρίβεις διά της μπάλας στην κερκίδα νομίζεις πως κάτι καταφέρνεις. Εκτίθεσαι. Ο έξυπνος παραδέχεται το λάθος του, ο πονηρός λέει ότι άλλο εννούσε και ο βλάκας επιμένει. Πίστευε ό,τι θες, αλλά ερεύνα.

        Reply
        1. Ragnarok

          Επειδή ερευνών ανώνυμε και επειδή ταυτόχρονα έχω την κοινή διαλεκτική και υλιστική λογική, απορρίπτω ως μπούρδα το αφήγημα του ρεγκιμιεντο και των….πηγών του, ότι και καλά η ΕΣΣΔ εν μέσω ολοκληρωτικού πολέμου και υπέρ των πάντων ταχείας εκβιομηχάνισης, βρήκε τον χρόνο να….φυτέψει δάση έκτασης Γαλλίας!!!

          Μουφα η είδηση, μουφα και οι πηγές.

  18. el quinto regimiento

    και εδώ αναλυτικά στοιχεία για τη δεντροφύτευση στην ΕΣΣΔ και για την αύξηση των δασών στην ΕΣΣΔ, για να …λυθεί το δήθεν….μυστήριο.

    http://www.fao.org/3/x5387e/x5387e03.htm

    Από το 1921 εως το 1928 410.000 εκτάρια γης δεντροφυτεύτηκαν.
    Στο πρώτο πεντάχρονο 534.000 εκτάρια γης
    Στο δεύτερο πεντάχρονο 684.000 εκτάρια γης
    Στα τρια πρώτα χρόνια του τρίτου πεντάχρονου 684.000 εκτάρια γης.
    Στο τέταρτο πεντάχρονο 1,716,000 εκτάρια γης

    Απίστευτα νούμερα.

    H δασοκομία περιελάμβανε 800.000 εκτάρια γης κάθε χρόνο, σε σχέση με τα 60.000-80.000 επί τσαρικής εποχής

    Προφανώς υπήρχε σημαντική αύξηση και επέκταση στα δάση της ενδοχώρας, όχι λόγω δεντροφύτευσης αλλά της προστασίας των δασών από ασθένειες, φωτιές, δημιουργία δασικών δρόμων, κτλ….

    Το 1937 τα δάση στη Ρωσσία υπολογίζονταν σε 628 εκατομμύρια εκτάρια. Το 1956 τα δάση της Ρωσσίας ήταν 681 εκατομμύρια εκτάρια.
    681-628=53 εκατομμύρια εκτάρια γης. η αύξηση αυτή είναι λίγο κάτω από την έκταση της Γαλλίας για το 1937-1956.

    Thus, whereas in 1914 the forested area of Tzarist Russia was reckoned at approximately 570 million hectares 5, by 1937, as a result of inventory corrections, this figure was increased to 628 million hectares 6, while according to the data available on 1 January 1956 it comprises 681 million hectares, even without reckoning the collective farm forests. Estimates of the growing stock of timber have risen from 45,000 million cubic meters, according to 1937 calculations, to 78,000 million cubic meters, according to the latest data.

    Reply
  19. kokkiniotis

    Αντιλαμβανόμενοι τη δυναμική που αποκτά από ένα σημείο και έπειτα η πολιτική αντιπαράθεση, και χωρίς να θέλουμε να αποκλείσουμε απόψεις, ερχόμαστε ωστόσο να θυμίσουμε σε όλους τους σχολιαστές ότι τα σχόλια πρέπει να έχουν σχέση με το περιεχόμενο της εκάστοτε ανάρτησης.

    Reply
  20. el quinto regimiento

    δάση και δέντρα υπήρχαν από πριν Ράγκναροκ στην ΕΣΣΔ. Το θέμα είναι η επέμβαση σε αυτά με κατάλληλες δασοπονικές πολιτικές, που περιλαμβάνουν από πίσω έναν ολοκαίνουριο καταμερισμό εργασίας, μια νέα βιομηχανία, για να αναπτυχθούν και αυξηθούν γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ ότι θα αναπτύσσονταν μόνα τους.

    Γι αυτό σου λέω ότι είσαι πρωτογονιστής. Ακου κει λέει η φύση δεν μετασχηματίζεται, να την αφήσουμε. Και μετά δηλώνεις μαρξιστής. Διάβαζε λίγο Μαρξ μπας και καταλάβεις τίποτα για το πως η μεγάλη βιομηχανία μετασχηματίζει τη φύση. Από την ανάπτυξη των δασών με γνώμονα την ικανοποίηση των αναγκών των εργαζομένων και όχι με γνώμονα την μεγιστοποίηση των κερδών βγαίνει όφελος για την κοινωνία στον σοσιαλισμό.

    Το ζήτημα της αύξησης των δασών στη ρωσική ενδοχώρα είναι άσχετο με τον πόλεμο. Εδώ λέμε σήμερα η Ρωσσία εχει ΣΗΜΕΡΑ 800 εκατομμύρια εκτάρια γης. Είναι ψέμα αυτό; Η Ρωσσία έχει από τα μεγαλύτερα δάση στον πλανήτη.

    Προφανώς κάνεις και εσύ το ίδιο λάθος που έκανα εγώ πριν. Δεν αυξάνονται τα δάση κυρίως από δεντροφύτευση. Στην ΕΣΣΔ κάθε χρόνο 800.000 εκτάρια γης υφίσταντο συστηματική δασοκομία. Και η δεντροφύτευση χρειάζεται, και τα νούμερα σε κάθε πεντάχρονο είναι αστρονομικά, εκατοντάδες χιλιάδες σε κάθε πεντάρχρονο.

    Οπότε πάπαλα κι αυτά που λες για την εκβιομηχάνιση.

    Μείνε εσύ με την Αράλη και τον οικονομισμό του Μπετελέμ

    Reply
    1. Ragnarok

      Ρεγκιμιέντο, άσε τα σάπια και κοίτα να αντιπαρατίθεσαι βάσει αυτού που σου λέει ο συνομιλιτής σου και όχι βάσει αυτού που εσύ νομίζεις οτι σου λέει. Εχώ ΗΔΗ από την αρχή σημειώσει ότι, κάθε ανθρωπινος τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης, επεμβαίνει στην φύση και την μετασχηματίζει. Και αυτό ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ και καταστροφή δυστυχώς.

      Το θέμα είναι ΜΕ ΠΟΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΠΕΜΒΑΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ. Με καταστροφική/κατακτητική, ή με μια αντίληψη που αναγνωρίζει την φύση σαν το ανόργανο σώμα του ανθρώπου και ανάποδα τον άνθρωπο σαν αναπόσπαστο κομμάτι που ΥΠΑΓΕΤΑΙ στην φύση;

      Τόσο όλοι οι προηγούμενοι τρόποι παραγωγής όσο και ο καπιταλιστικός αλλά και αυτος του λεγόμενου υπαρκτού, επενέβαιναν και επεμβαίνουν (για τον καπιταλιστικό) με κατακτητικούς και καταστροφικούς όρους. Αλλος λιγότερο , άλλος περισσότερο, με τον καπιταλισμό να διατηρεί μακράν, τα πρωτεία της καταστροφής και της βαρβαρότητας.

      Συνεπώς και ένας σύγχρονος κομμουνιστικός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης ΟΛΑ ΑΥΤΑ πρέπει να τα δει. Και εμείς που θέλουμε αυτόν τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης πρέπει να απορρίψουμε δια παντός την κατακτητική αντίληψη που ΚΑΙ ο υπαρκτός είχε. Αυτό λέω, αλλιώς πάπαλα η ανθρωπότητα. Α, για πες λοιπόν γιατί το ΚΚΕ είναι σήμερα υπέρ της εκτροπής του Αχελώου και κομψί κομψά υπέρ και του να συνεχίσει η εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική; (Τουλάχιστον αυτά έλεγε το 2012 ταυτόχρονα με το μεγαλειώδες λαικό κίνημα στην χαλκιδική που μαχονταν ΕΝΑΝΤΙΟΝ της εξόρυξης και μάχεται ακόμα).

      Reply
      1. el quinto regimiento

        ανθρωπέ μου Ράγκναροκ κάνεις ένα σοβαρό λάθος. Εχεις στο μυαλό σου την μπετελεμική παραμύθα για τους σταλινικούς και την αναπροσαρμόζεις παντού.

        Οπως είδες με ντοκουμέντα εδώ, η αποξήρανση της Αράλης πάει πακέτο με το σάρωμα του σοσιαλισμού και την επικράτηση του καπιταλισμού.
        Με αυτά που γράφεις δικαιώνεις τους ρεβιζιονιστές και αργότερα τους καπιταλιστές.

        Ποιος σου ‘πε ότι εγώ είμαι υπέρ της εξόρυξης στις σκουριές; Καταστρέφουν μια ολόκληρη περιοχή και τα κονομάνε μονοπώλια.Αν ο Περισσός μπαλατζάρει ύπουλα σε αυτά τα ζητήματα, αυτό δεν οφείλεται σε κάποιον “οικονομισμό” που θεωρητικά έχει στοιχειώσει τα στελέχη του από το 1917. Σοβαρέψου.
        Τους αθωώνεις :-)

        Reply
        1. Ragnarok

          Ρεγκιμιεντο που θεμελιώθηκε η πολιτική της ΕΣΣΔ μετά το 53; Σε ποια κεκτημένα πάτησε το ΚΚΣΕ μετά το 53 για να πάει συνολικά, ακόμα πιο δεξιά την ΕΣΣΔ (με ελάχιστη θετική εξαίρεση όπως έχω ξαναγράψει, μια κάποια απαλυνση της αστυνομοκρατιας μέσω απελευθέρωσης από τις φυλακές πολλών διαφωνούντων κομμουνιστων)?

          Στα κεκτημένα και τις παρακαταθήκες της σταλινικής περιόδου πάτησε!!

          Α. Στον οικονομισμό, παραγωγικισμο, που ήδη είχαν εδρεύει σαν κριτήρια ανάλυσης της πραγματικότητας σε ΚΚΣΕ κ λοιπό κομμ. Κίνημα.

          Β. Στον μονοκομματισμο, στην υπαγωγή των εργατολαικων θεσμών σε κράτος και κομμουνιστικο κομμα και διαμέσω αυτής της υπαγωγής, στην ανάδειξη του κράτους και του κόμματος σαν τους μοναδικούς πολιτικούς θεσμούς. Άρα της ηγεσίας αυτών, σαν τα μοναδικά όργανα διαμόρφωσης και άσκησης πολιτικής.

          Αυτά είναι αλήθεια ναι ή όχι; Ποιον μπετελεμ λοιπόν ; Το ότι ο μπετελεμ αποδέχεται αυτή την αλήθεια, μπράβο του!

          Γ. Και ανάποδα: αν δεν είχε ήδη επί σταλινικης περιόδου πραγματωθεί ο διακοσμητικός ρόλος των εργατολαικων θεσμών και η αφαίρεση από αυτούς τους θεσμούς οποιαδήποτε πολιτικής εξουσίας η οποία είχε μεταφερθεί αποκλειστικώς στην ηγεσία κόμματος κ κράτους, θα είχε περάσει τρένο η ακόμα πιο δεξιά στροφή του ΚΚΣΕ μετά το 53;

          Όχι είναι η απάντηση. Αλλά πώς και γιατί να αντιδράσει ο λαός κ η εργατική τάξη από την στιγμή που είχε μάθει να βγάζει τον σκασμό απέναντι στο κράτος και στο κομμουνιστικο κομμα ;; Και να υπακούει περιοριζόμενη στην εκτέλεση των πενταχρονων; Όταν είχαν απαγορευθεί από δεκαετίες πίσω τα σωματεία που δεν υπάγονται εκ των προτέρων στον έλεγχο κράτους κ κόμματος;

          Πώς λοιπόν να μην γιγαντωθεί η κρατική/κομματική γραφειοκρατία από την στιγμή που η ταξική εξουσία της ήταν ανεξέλεγκτη από και/εργατική τάξη; Και αφού της είχαν λυθεί τα χέρια με το μονοκομματισμο και με την υπαγωγή των εργατολαικων θεσμών στο έλεγχο κράτους και ηγεσίας του κ.κ. δλδ στον έλεγχο από αυτή την ίδια την κρατική/κομματική γραφειοκρατία;

        2. κάτω οι Καρδινάλιοι

          Ούτε ο “Περισσός” ούτε η Καλογρέζα “μπαλατζάρουν ύπουλα”: Είναι σταθερά η πρωτοπορία της εργατικής τάξης στον αγώνα ενάντια στα μονοπώλια. Στις Σκουριές εμφανίστηκε το αρπακτικό χρηματιστικό κεφάλαιο να χρηματοδοτεί μιαν επένδυση, που, σαν “υποπροϊόν” δίνει δουλειές σε μερικές εκατοντάδες εργάτες εξορύξεων, που είχαν μείνει άνεργοι από τις άλλες εξορυκτικές, που κλείσαν εκεί. Οι άνθρωποι δεν είχαν ψωμί να φάνε, (ούτε και οικόπεδα τουριστικά….) και το είδαν σαν σανίδα σωτηρίας. Ετσι δουλεύει το κεφάλαιο. Από την άλλη, η “επένδυση”, είναι καταστροφική για το περιβάλλον λόγω των αποβλήτων, που “δε συμφέρει” στο κεφάλαιο να ανακυκλωθούν και απλώς αφήνονται να δηλητηριάζουν το υπέδαφος. Εχει και άλλη μια επίπτωση η “επένδυση”, για την οποία δε νομίζω πως άξιζε να χύσουν αίμα οι προλετάριοι (ούτε η …”Καλογρέζα”, χε, χε!): απαξίωνε τα τουριστικά οικόπεδα, και το λεγόμενο “τουριστικό προϊόν” η ορθότερα τουριστικό κεφάλαιο. Το μέτωπο “Οχι στις Σκουριές” δεν το έλεγες και …ανόθευτα προλεταριακό! Μάλλον ένα είδος, γνωστού από τα παληά, και πια ξωφλημένου, αστικού/μικροαστικού αντιμονοπωλιακού αγώνα έκανε. Που βολικά/ευκαιριακά έγινε και “οικολογικό”. Η αστική/μικροαστική “οικολογία”, που λέγαμε, χε, χε! Βουτηγμένη μέχρι τα μπούνια σε κάθε παραπλανητική αντίθεση με πρόσχημα πάντα αληθινά οικολογικά προβλήματα.
          Η “Καλογρέζα” δεν θα τσίμπαγε ποτέ σε τέτοιες ψευτοαντιθέσεις, ούτε θα παρασύρει πια τους εργάτες, να τρέχουν πίσω από ξένες σημαίες. Και τους μικρομεσαίους, που με προσωπική εργασία κατάφεραν να πάρουν ένα χωραφάκι για να χτίσουν όνειρα απαλλαγής από την εκμετάλλευση στο δρόμο της ταξικής αναβάθμισης σε κεφαλαιούχους-μεσαίους, δεν τους θεωρεί κλέφτες μεν, αφού ακόμη δεν είναι, αλλά και δεν τους χαϊδεύει τα μικροαστικά αυτάκια δε. Ο δρόμος είναι η απελευθέρωση της εργασίας και όχι η απελευθέρωση από την εργασία. Εχετε μπλέξει την εργασία με την δουλειά και την δουλία.
          Η “Καλογρέζα” είναι χτισμένη κι αυτή πάνω σε σκουριές, για όσους είναι από κει και την ξέρουν. Ξέρει από “σκουριές” γι αυτό και δεν επιχειρεί ούτε σκοπεύει να επιλύσει ενδοαστικές αντιθέσεις για να παραπλανήσει την εργατιά. Αμα η “Κόντρα” και το Ναρ τα καταφέρουν, με γειά τους!
          Αλλά μέχρι τότε “έχουμε καιρό”, όπως θάλεγε και ο Μοναρχίξ.
          Κάποιοι άλλοι μπαλαντζάρουν στην ταξική πάλη!
          Κάποια στιγμή θα τα βρείτε, κουϊντο και ραγκναρόκ. Δε θα σας χωρίσει η …Αράλη! Φαίνεται….

        3. Ανώνυμος

          Ragnarok , ξέρεις κανέναν κομμουνιστή, που “απελευθερώθηκε το ’53”;
          Ο Σολζενίτσυν; Ο Ζαχάρωφ; Ποιόν έχεις υπόψιν σου;

        4. Ανώνυμος

          Νάτος ο ανώνυμος κκες που απορρίπτει την οικολογία ως μικροαστική ενασχόληση. Μπράβο ΚΚΕ σχολιαστή συνέχισε στον πάτο….

        5. Ανώνυμος

          Αυτοι οι λίγοι αντιπροσωποι του πάλαι ποτέ σταλινικού συνεδρίου των νικητών του 34 που είχαν επιζήσει από τις εκτελεσεις και τις κακουχίες, απελευθερώθηκαν μετα το 53.

        6. Ανώνυμος

          Οχι στην αστική/μικροαστική “οικολογία”, μικρέ Λωλοστεφανή (17/10/2020 at 23:41). Δεν είσαστε το κέντρο του κόσμου, ούτε σεις, ούτε η “οικολογία” σας.

        7. Ragnarok

          Η συστημική οικολογία φίλε του ΚΚΕ, είναι οι ατενιστας, οι οικολόγοι πράσινοι, οι ΜΚΟ.

          Είδες κάποιον από αυτούς στον αγώνα του λαού στην Χαλκιδική για να σταματήσει η εξόρυξη χρυσού; Όχι

          Επίσης αδερφέ μην μας τα κάνεις τσουρέκια με τους 700 μεταλλορυχους της εταιρείες στις σκουριές . Μπορούσαν κ μπορούν κάλλιστα να γίνει θέμα για να μεταπηδήσουν σε αλλο τομέα της παραγωγής. Ούτε να μας πρηζεις ότι κ καλά οι μικροαστοί θέλουν να σταματήσει η εξόρυξη και οι εργάτες να συνεχίσει. Πιο ψεύτης ΚΚΕ, πεθαίνεις. .

        8. Ανώνυμος

          Αν ήταν σαφείς οι διαφορές, ραγκναρόκ, δε θα είχα λόγο.
          Και “Λαός της Χαλκιδικής” είναι επίσης και οι μεταλλωρύχοι.
          Αυτόν τον Λαό λοιπόν διαιρέσαν τα μονοπώλια και σείς πέσατε στη λούμπα.

        9. Ragnarok

          Είμαι κακό φίλε του ΚΚΕ να προσπαθείς τραβώντας από τα μαλλιά να υπερασπιστείς την ουσιαστική ανύπαρκτη ή/και αντιθετική πολλές φορές πολιτική του ΚΚΕ στο πεδίο της ταξικής πάλης που λέγεται οικολογία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *