.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΝΑΡ: Για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024


Για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024

1. Στο γενικότερο αποτέλεσμα σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο, αποτυπώνεται η κρίση προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ήττα και υποχώρηση των βασικών κομμάτων που αποτελούν πυλώνες του πολιτικού οικοδομήματός της (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι). Η άνοδος της ακροδεξιάς είναι κοινό στοιχείο της αναδιάταξης των συσχετισμών σε όλες τις χώρες της ΕΕ με μια γραμμή για «ΕΕ των Εθνών». Οι δυνάμεις της αριστεράς (με κάποιες εξαιρέσεις) υποχωρούν ακυρωμένες στο πλαίσιο «εναλλακτικών κυβερνητικών λύσεων» με τη σοσιαλδημοκρατία και άρνησης ή αδυναμίας να αντιπαρατεθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το γεγονός ότι αυξάνεται κατακόρυφα η δυσαρέσκεια των λαών εναντίον της, ειδικά σήμερα με την μεγαλύτερη εμπλοκή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και της συνενοχής της στη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Η γενική εικόνα των συσχετισμών σφραγίζεται και από την κραυγαλέα απουσία μιας ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς που να εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας με πολιτική σύγκρουσης και ρήξης με το βάρβαρο σύστημα.

2. Στην Ελλάδα, η σημαντική πτώση της ΝΔ (28,3%) στις ευρωεκλογές σε ψήφους και ποσοστά (-12,5% ή 1 σχεδόν εκατομ. ψήφους σε σχέση με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές και -5% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019), εκφράζει ευρύτατη κοινωνική δυσαρέσκεια και σημαντική φθορά της πολιτικής της κυβέρνησης στη λαϊκή συνείδηση. Η πτώση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συντελείται με απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης από πλευράς των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και σχετίζεται περισσότερο με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο στο εσωτερικό τους.

3. Η αποχή στις ευρωεκλογές στην Ελλάδα (60% φέτος, 41% το 2019 και το 2014 όμως μαζί με δημοτικές και 48% το 2009), είναι παράγοντας που δεν αφορά στενά την Ελλάδα, ούτε μόνο τις ευρωεκλογές. Αντανακλά βαθύτερες διεργασίες που σχετίζονται με την αυξανόμενη απόσταση των λαϊκών στρωμάτων από τους θεσμούς της αστικής πολιτικής, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης επίγνωσης του κόσμου ότι η ψήφος δεν καθορίζει κυρίαρχα την ασκούμενη πολιτική, το προνόμιο της οποίας έχουν τα αστικά κέντρα εξουσίας. Ενσωματώνει αντιφατικές ή/και αντίθετες τάσεις στο εσωτερικό της, ενώ φανερώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα δεν πείθει εύκολα μέσω της κάλπης. Έχει ωστόσο ενδυναμώσει άλλους μηχανισμούς για εξασφάλιση ανοχής, επιβολής ή/και συναίνεσης.

4. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ (14,9%) όσο και το ΠΑΣΟΚ (12,8%) δεν κατάφεραν τίποτα περισσότερο στις ευρωεκλογές από το να επιβεβαιώσουν την εικόνα μιας ανύπαρκτης και αδύναμης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αποτέλεσμα της συναίνεσης που προσφέρουν στις κύριες πλευρές της πολιτικής της ΝΔ και τις επιλογές κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι εντυπωσιακό ότι ΣΥΡΙΖΑ/ΠΑΣΟΚ δεν εισπράττουν εκλογικά μέρος έστω της φθοράς της ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ αποτυγχάνει να αντικαταστήσει το ΣΥΡΙΖΑ στη δεύτερη θέση αν και βελτιώνει το συσχετισμό απέναντί του.

5. Τα αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης (9,3%) και άλλων μικρότερων σχηματισμών του ακροδεξιού χώρου, σχετίζονται κυρίαρχα με τη μετατόπιση του άξονα της πολιτικής συζήτησης προς τα δεξιά που διασφαλίζουν η ΝΔ και οι θεσμοί της ΕΕ με τη ρητορική και πολιτική τους (μεταναστευτικό, ζητήματα τάξης και ασφάλειας, ισλαμοφοβία, «εθνικές απειλές», ζητήματα φύλου κλπ), αλλά δυστυχώς και δυνάμεις της αριστεράς. Ο χώρος της ακροδεξιάς παρουσιάζει αθροιστικά σημαντική αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όσο και συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό και απόδειξη της αδυναμίας αντιμετώπισης της από τα συστημικά «δημοκρατικά τόξα» των αστικών δυνάμεων. Η σύγχρονη ακροδεξιά μπορεί να αντιμετωπιστεί πραγματικά μόνο από ένα νέο εργατικό κίνημα με έντονο το στοιχείο της αντιφασιστικής πάλης στο εσωτερικό του και μια σύγχρονη κομμουνιστική αριστερά. Αποδεικνύεται έτσι και εκλογικά, ότι η ΕΕ αποτελεί φυτώριο ρατσιστικών πολιτικών, αντιδημοκρατικό αυταρχικό φρούριο και αντικομμουνιστικό μηχανισμό, επιτελείο καταστολής των λαών και των κινημάτων στον οποίο ανθίζουν οι κάθε λογής φασίστες και σκοταδιστές.

6. Το ΚΚΕ (9,25%) αυξάνει τα ποσοστά του (+ 1,5% σε σχέση με βουλευτικές του Ιουνίου του 2023 και +3,9% σε σχέση με τις ευρωεκλογές). Εκφράζει μια τάση λαϊκής αριστερής διαμαρτυρίας, κινούμενο σε μια λογική κυρίως κοινοβουλευτικής ανάθεσης, ωστόσο, με την πολιτική του τακτική και γραμμή δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανατροπής και ουσιαστικής σύγκρουσης με την αστική πολιτική και το σύστημα. Πολύ περισσότερο που σε αυτή την πολιτική μάχη έκανε σημαντικά βήματα αποστασιοποίησης από στόχους ανατροπής και τον κομβικό στόχο για την έξοδο από την ΕΕ, και «ανοίγματα» σε εθνικιστικές απόψεις.

7. Το αποτέλεσμα των ΜέΡΑ25 (2,54%) και Νέας Αριστεράς (2,45%), και η αποτυχία επίτευξης του στόχου για εκπροσώπηση στην Ευρωβουλή καταγράφει την κρίση συνολικά του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας και στην Ελλάδα και το αδιέξοδο «μετώπων» που συγκροτούνται στη βάση του κυβερνητισμού ή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με απουσία αριστερής πολιτικής και ταξικής αναφοράς και εξοστρακισμό ακόμη και στοιχειωδών στοιχείων ρήξης.

8. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ και η νΚΑ έδωσαν τη μάχη των εκλογών από θέσεις αντικαπιταλιστικού προγράμματος και προβολής της ανάγκης για απειθαρχία, ρήξη και έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση. Προσπάθησαν να θέσουν ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα και θέσεις για τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας, ξεχωρίζοντας ιδιαίτερα και το ζήτημα της αντίστασης στην πολεμική υστερία. Σε αντίξοες συνθήκες που καθορίσθηκαν από τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών και την κυρίαρχη πολιτική ατζέντα, οι σύντροφοι και συντρόφισσες του ΝΑΡ, της νΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσαν μια αξιόλογη μάχη και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες ανθρώπους που στήριξαν με την ψήφο τους την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία μέσα σε αυτές τις συνθήκες. Το εκλογικό αποτέλεσμα της εκφράζει την επιμονή ενός πρωτοπόρου τμήματος των κοινωνικών αγώνων και της αντικαπιταλιστικής και σύγχρονα κομμουνιστικής αριστεράς σε μια αντικαπιταλιστική προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Υπογραμμίζει την ανάγκη ενός μετώπου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού, σύγχρονου και μαζικού, ικανού να δημιουργεί ρήγματα στην αστική πολιτική και να αλλάζει σήμερα τους αρνητικούς κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς. Το αποτέλεσμα καταγράφει και εκλογικά την απουσία μιας αριστεράς επαναστατικής και σύγχρονα κομμουνιστικής που έχει ανάγκη η εποχή μας, ικανής να επιδρά με μαζικούς όρους στην κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Το ΝΑΡ και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση έχουν επισημάνει με τις αποφάσεις του 5ου συνεδρίου του ΝΑΡ τα ποιοτικά βήματα που απαιτούνται για να συγκροτηθεί αυτή η αριστερά και θα εργαστούν με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε αυτή την κατεύθυνση το επόμενο διάστημα, με την ταυτόχρονη επιδίωξη για ανώτερη συγκρότηση των δυνάμεων της νέας κομμουνιστικής επαναθεμελίωσης.

το γραφείο της ΠΕ

του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

10 Ιουνίου 2024

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 61.43% ( 7
Συμμετοχές )



7 σχόλια στο “ΝΑΡ: Για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου 2024

  1. Θανάσης Α. (πάνθηρας *29)

    Νίκησε η Αποχή…. Δεν είναι συνειδητή αποχή διαμαρτυρίας ενάντια στους θεσμούς αλλά κυρίως είναι αδιαφορία, απογοήτευση και ιδιώτευση του κοινωνικού σώματος που προτιμά την ησυχία του… Θα δεχόμασταν το καθήκον της αποχής κάτω από επαναστατικές ταξικές συγκρούσεις…

    Είχαμε την βαριά ήττα της ΝΔ, τις σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από το ενεργό εκλογικό σώμα που προτίμησε να ψηφίσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταδικάσει, να φρενάρει τον αέρα του 41%. Όμως οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της προτίμησαν πιο ακροδεξιό λόγο και κόμματα παρά να διαμαρτυρηθούν αριστερά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που δεν έπιασε τον στόχο του 20%, πήγε «καλά» αν σκεφτεί κανείς την διάσπαση του, την εσωστρέφεια πολλών μηνών, ότι κάποια στιγμή τον έδιναν και 4ο κόμμα…., η επιτυχία είναι του Κασσελάκη, που είναι χαρισματικός και σκληρό καρύδι για το καθεστώς του Μητσοτάκη και των πληρωμένων ΜΜΕ. Αποτελεί για τις ευρύτερες κοινωνικές αριστερές – δημοκρατικές δυνάμεις η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να καταφέρει να κυβερνήσει…

    Το «Κ»ΚΕ ανέβηκε σε ποσοστό όχι όμως σε ψήφους…. Καλό το πανηγύρι των κνιτών με τα μηχανάκια.

    Το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε εσωκομματική φαγούρα…

    Αρνητικό αποτέλεσμα είχε δυστυχώς το ΜΕΡΑ25 που είναι όαση στην «άλλη» αριστερά …. Σε σχέση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εννοώ…

    Και Τώρα ;

    Αφού ο πολιτικός συσχετισμός δεν άλλαξε άρδην… Μένει σε εκείνους –και σε εμάς- που πλήττονται από τον καπιταλισμό, την πολιτική του καθεστώς της ΝΔ…. να αποτελέσουν την «πρωτοπορία» για τις μάζες, για να συμμετέχουν στο σωματείο, στην γειτονιά, σε επιτροπές, σε συλλογικότητες που θα οδηγούν στην αντίσταση, στον αγώνα για τα «μικρά» και «μεγάλα» προβλήματα…

    Να μπει ο αριστερός λόγος, οι αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας παντού για να ορθώσουμε τείχος στην φασιστική – ακροδεξιά απειλή ….. για να ανοίξουμε το δρόμο στην ανατροπή της ΝΔ και τον ανασχηματισμό της κοινωνίας, στον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ…

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

    Reply
    1. Νίκος

      Ο ΣΥΡΙΖΑ του cashελάκη, του Αντώναρου, του Σπηλιωτόπουλου, της Λινού, του Αποστολάκη, του Μαραντζίδη, του “δικαίωμα του Ισραήλ η αυτοάμυνα”.. “αποτελεί για τις ευρύτερες κοινωνικές αριστερές – δημοκρατικές δυνάμεις η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να καταφέρει να κυβερνήσει”;;; Τι σου συμβαίνει ρε συ ‘πάνθηρα’; Και κλείνεις και με σοσιαλισμό;

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Νικήσε η αποχή με 75% στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Αθήνας με δήμαρχο τον Πασοκο Δούκα στον Β Γύρο. Αλλά τότε πανηγυρίζατε για την νίκη των “αριστερών προοδευτικών δημοκρατικων” δυνάμεων και την ήττα του Μπακογιάννη

      Άλλα κριτήρια για τότε. Μάλλον έ;

      Δεν θετε να ασχοληθεί ο κοσμος με την πολιτικη,
      δεν θέτε να πηγαίνει στα σωματεία του,
      δεν θέλετε αφίσσες και πανό,
      ξηλώνετε αφίσες και πανό του ΚΚΕ,
      δεν μπορείτε να κάνετε ανοικτές ομιλίες σε πλατείες γιατί είσαστε 3 και ο Κούκος,
      δεν θέτε πολιτικες αντιπαραθέσεις πάνω στις Ευρωεκλογές για το τι ψηφίζετε στην ΕΕ’
      δεν θέτε έστω και στα κανάλια και ραδιόφωνα,προεκλογικό κλίμα για κανένα τριμηνο,
      ε τελικά τι θέλετε;

      Καλωφάγωτο το 9,3% του ΚΚΕ. Μία ζωή το κοροϊδεύατε λέγοντας πως είναι το κόμμα του 5-5,5%, τώρα θα λουστείτε τις κοροϊδίες σας. Και θα πιείτε τιο ποτηρι της κοροϊδίας ολόκληρο θετε δεν θέτε.

      Χθες και σήμερα είναι μερες νίκης, αναπτέρωσης του ηθικού της εργατικής τάξης παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό. Από χθες το ποσοστό του ΚΚΕ κατατείθετε στους αγώνες Πλέον υπάρχει ορατή διέξοδος.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        @ 11/06/2024 at 14:12

        Κάποιο προεκλογικό και όχι μόνο προπαγανδιστικό τύπου υλικό του ΚΚΕ αφαιρέθηκε από συνεργεία κάποιων Δήμων [1]. Όχι ό,τι αλλάζει κάτι

        Επιθέσεις φασιστοειδών έγιναν σποραδικά κάποια βράδυ σε λίγα άδεια εκλογικά περίπτερα του ΚΚΕ. Με κόσμο φυσικά δεν θα τολμούσαν καν να το σκεφτούν

        ———————————————
        —– ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ —————–
        ———————————————

        [1]ΤΕ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ ΚΚΕ
        ΠΟΛΙΤΙΚΗ
        Τρίτη 04/06/2024 – 12:17
        Καταγγέλλει τη δημοτική αρχή Αθήνας για την αφαίρεση προπαγανδιστικού υλικού του ΚΚΕ
        https://www.902.gr/eidisi/politiki/366012/kataggellei-ti-dimotiki-arhi-athinas-gia-tin-afairesi-propagandistikoy-ylikoy

        “Τη δημοτική αρχή Αθήνας για την αφαίρεση προπαγανδιστικού υλικού του ΚΚΕ καταγγέλλει η ΤΕ Α΄ Αθήνας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρει:

        «Η Δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Αθηναίων, την Τρίτη 4/6 αφαίρεσε από το κέντρο της πόλης προπαγανδιστικό υλικό του ΚΚΕ που καλούσε στην προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος στις 5 Ιουνίου με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

        Μάλλον στην διοίκηση του Δήμου, άξιοι συνεχιστές της δημαρχίας Μπακογιάννη, ενδιαφέρονται να μην υπάρχουν αφίσες που να καλούν σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, την ίδια ώρα που η πλατεία μπροστά από την Πρυτανεία, για παράδειγμα, είναι γεμάτη με σύριγγες χρησιμοποιημένες, την ίδια ώρα που γειτονιές της πόλης ζέχνουν. Είναι επιλεκτική η καθαριότητα που κάνουν, όπως έγινε με τα ονόματα των παιδιών από τα Τέμπη στη πλατεία συντάγματος ή ακόμα με την παλαιστινιακή σημαία που είχαν ζωγραφίσει οι φοιτητές στην ολονύκτια διαμαρτυρίας τους.

        Ό,τι και να κάνουν η δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και όσοι την στηρίζουν, δεν θα μας σταματήσουν να φτάσει το κάλεσμα του ΚΚΕ σε ακόμα περισσότερο κόσμο, ώστε στις 9 του Ιούνη να γίνει η μεγάλη έκπληξη, με ένα δυνατό ΚΚΕ και στο Δήμο της Αθήνας να είναι πιο ψηλά.

        Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ, αγωνιστές που συμπορεύονται μαζί του, νέοι και νέες, στο δήμο Αθήνας συνεχίζουν με περισσότερο πείσμα τη μάχη για να αγκαλιάσει το κάλεσμα για ισχυρό ΚΚΕ χιλιάδες εργατοϋπάλληλους. Για να πλημμυρίσει το Σύνταγμα την Τετάρτη, κόντρα στις προσπάθειες φίμωσης της φωνής του ΚΚΕ».”

        Reply
    3. Red

      “Όαση” ο Βαρουφάκης.. “Χαρισματικός” ο Κασσελάκης.. Μάλλον σε λάθος σελίδα σχολιάζεις πλέον φίλε Θανάση..

      Reply
  2. Μαρκέλα

    Η σημερινή ιστορική συγκυρία μου θυμίζει τη φάση, πριν από το ξέσπασμα του Α’ ΠΠ. Έχω ξαναπεί, ότι κατά τη γνώμη μου, το καταλυτικό αίτιο της διατάραξης τότε του status quo υπήρξε το αίτημα των εθνών των Ευρωπαϊκών αυτοκρατοριών, για εθνική ανεξαρτησία κ συγκρότηση εθνικών κρατών. Γιατί οι λαοί διέβλεπαν, ότι το έθνος – κράτος είναι προϋπόθεση της ισχυροποίησης του λαϊκού παράγοντα κ της δημοκρατίας. Και όντως ο Α’ΠΠ έληξε με τη διάλυση των συτοκρατοριών κ με νίκη των εθνικών κρατών. Οι αποικιοκρατικές χώρες, όπως η Βρετανία, δεν ήταν πολυεθνικές αυτοκρατορίες, όπως οι Γερμανία, Αυστρία, Οθωμανική αυτοκρατορία, Ρωσία, αλλά εθνικά, στην ουσία κράτη. Και σήμερα οι λαοί αναδιπλώνονται στα έθνη – κράτη, για ν’ αντιμετωπίσουν τον ιμπεριαλισμό του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου. Η άκρα δεξιά αξιοποιεί συτή την τάση, με σκοπό να μην ξεπεράση το σημείο ασφάλειας για την ίδια, που θα οδηγούσε στην ισχυροποίηση του λαϊκού στοιχείου.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.