Μόνη απάντηση η κοινή πάλη και η αλληλεγγύη των λαών
Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου στη Δημοκρατία της Μακεδονίας αποτελεί σοβαρή πολιτική ήττα για την κυβέρνηση Ζάεφ, αλλά και τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έριξαν όλο το βάρος τους υπέρ της μαζικής επικράτησης του «Ναι», πιέζοντας αφόρητα και εκβιάζοντας ωμά τον λαό της γειτονικής χώρας. Η πολύ χαμηλή συμμετοχή (περίπου 37%) εκφράζει αφενός την απόρριψη της Νατοϊκής έμπνευσης Συμφωνίας των Πρεσπών (που εξέφραζε και τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου) κι αφετέρου το ξεθώριασμα στη συνείδηση του λαού της γειτονικής χώρας της ένταξης σε ΝΑΤΟ και ΕΕ ως δήθεν αναγκαίου μονόδρομου.
Με βάση τα παραπάνω αποτελεί προκλητική αντιδημοκρατική επιλογή η προσπάθεια της κυβέρνησης Ζάεφ, με την ενθάρρυνση ΝΑΤΟ, ΕΕ και των Τσίπρα – Κοτζιά, να αγνοήσει κυνικά το σαφέστατο μήνυμα του δημοψηφίσματος (που ουσιαστικά απορρίπτει τη συμφωνία) και να προχωρήσει μέσω της βουλής, στοχεύοντας ανοικτά σε εξαγορά βουλευτών της αντιπολίτευσης!
Αυτή είναι η «δημοκρατία» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που τρέμουν την έκφραση της λαϊκής βούλησης και τα δημοψηφίσματα, όπως έκαναν και στην Ελλάδα με την ακύρωση του περήφανου «Όχι» το 2015. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας έχουν την «τεχνογνωσία»…
Στο ρεύμα της αποχής επέδρασαν αναμφίβολα πολλοί παράγοντες. Υπογραμμίζουμε το γεγονός πως ήταν παρόμοια τα ποσοστά αποχής σε όλες τις εθνότητες της γειτονικής χώρας, Σλαβομακεδόνες, αλβανικής ή άλλης καταγωγής, καταρρίπτοντας τα στερεότυπα για ελεγχόμενες μειονότητες. Την αποχή τροφοδότησε η άρνηση στην ταπεινωτική επιβολή αλλαγής ονόματος και συντάγματος, την οποία προωθούσαν ΝΑΤΟ και ΕΕ, και οι αστικές τάξεις και κυβερνήσεις Ελλάδας και Δημοκρατίας της Μακεδονίας με βάση τη συμφωνία των Πρεσπών. Μια συμφωνία που εκφράζει ηγεμονικά τα συμφέροντα του ισχυρότερου ελληνικού κεφαλαίου, που επιδιώκει να κυριαρχήσει οικονομικά στη γειτονική χώρα, εμφανιζόμενος ως «πράκτορας» των συμφερόντων ΗΠΑ και ΕΕ στην περιοχή. Η αιτία της αποχής βρίσκεται, επίσης, στην αντίθεση σημαντικού τμήματος του λαού στην ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά και στην ΕΕ. Καθώς και στη γενικότερη δυσφορία και διαμαρτυρία απέναντι στην πολιτική και οικονομική ολιγαρχία της γειτονικής χώρας, στην κυβέρνηση Ζάεφ και στα διεφθαρμένα πολιτικά κόμματα, που έχουν καταδικάσει το λαό στη φτώχεια, στην ανεργία, στην ξενιτιά και στο εθνικιστικό μίσος (πόσο πολύ μοιάζουν σε αυτό οι δύο λαοί μας…).
Μέσα στο ρεύμα της αποχής έδρασαν και εθνικιστικοί παράγοντες. Δεν αποτελεί έκπληξη. Από την αρχή είχαμε τονίσει πως οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και οι αστικοί σχεδιασμοί χωρίς και ενάντια στους λαούς οδηγούν σε αναθέρμανση των εθνικισμών (και από τις δύο πλευρές των συνόρων), οι οποίοι αξιοποιούνται από τους ιμπεριαλιστές (ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, Ρωσία κλπ.)
Αξίζει όμως να αναδείξουμε το αριστερό, ταξικό, διεθνιστικό και αντιιμπεριαλιστικό «όχι» που υπήρξε μέσα στο ευρύτερο ρεύμα της αποχής, το οποίο εξέφρασε το κόμμα Αριστερά (Levica) της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, με την μαχητική γραμμή του μποϊκοτάζ στο δημοψήφισμα και μάλιστα με την ξεκάθαρη θέση: «Όχι ένταξη στο ΝΑΤΟ, ούτε με το συνταγματικό μας όνομα». Στέλνουμε θερμούς διεθνιστικούς χαιρετισμούς στις συντρόφισσες και τους συντρόφους του Levica, που με την παρέμβασή τους ανέδειξαν το δρόμο της συνεργασίας των εργατικών τάξεων και των λαών της περιοχής ενάντια στο κεφάλαιο, στις αστικές κυβερνήσεις και τους ιμπεριαλιστές. Γιατί αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να νικηθεί ο εθνικισμός και ο σοβινισμός παντού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας επιμένουν στην αντιδημοκρατική επιβολή της Συμφωνίας των Πρεσπών, αποδεικνύοντας πως είναι σταθερά με το επικίνδυνο στρατόπεδο του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού, που τίποτα το «αντιεθνικιστικό» δεν έχει. Ο Π. Καμμένος συνεχίζει τις κυνικές πιρουέτες του προσπαθώντας να μην ξεκοπεί από την εθνικιστική του βάση, αλλά να παραμείνει στην κυβέρνηση. Ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ παρακαλούν να τελειώσει ο Τσίπρας τη βρόμικη δουλειά, για να μην υποχρεωθεί σε κωλοτούμπα νομιμοφροσύνης προς ΗΠΑ και ΕΕ.
Όσο για το ΚΚΕ και την ΛΑΕ που είχαν διαφωνήσει με τη συμφωνία, σημειώνοντας το Νατοϊκό της χαρακτήρα, αλλά αναδεικνύοντας κυρίως τον «αλυτρωτισμό των Σκοπίων» (και όχι την επιθετικότητα του ελληνικού κεφαλαίου), ήρθε η ώρα να δουν πως στη γειτονική χώρα υπάρχει και λαός που αντιστέκεται στη Νατοϊκή επιβολή, υπάρχουν δυνάμεις με αριστερή διεθνιστική τοποθέτηση, που δίνουν την μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στήριξαν σταθερά το αντιιμπεριαλιστικό, διεθνιστικό και ταξικό «Όχι» στην ευρωατλαντική και αστική γραμμή στα Βαλκάνια και στη Συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ. Θα συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά σε αυτή την κατεύθυνση.
• Αλληλεγγύη, φιλία, ειρήνη των λαών.
• Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια, έξω η Ελλάδα από ΕΕ και ΝΑΤΟ.
• Όχι στην ιμπεριαλιστική επαναχάραξη των συνόρων.
• Δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών, όχι στην επιβολή ονόματος στον λαό της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
• Οι λαοί μπορούν να λύσουν τα προβλήματά τους έξω από την ιμπεριαλιστική επιδιαιτησία και τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, χωρίς νονούς και προστάτες, με αμοιβαίο σεβασμό στους αγώνες τους και στον πολυεθνικό χαρακτήρα της ιστορικής περιοχής της Μακεδονίας.
Μακεδόνες δεν είναι. Εθνότητα πιθανώς είναι, αν τεκμαίρεται ότι μερικές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναπτύξει ανεξάρτητη εθνική συνείδηση. Ας βρουν ένα όνομα που να τους ταιριάζει.
Ένα σύνολο ανθρώπων που πιστεύει πως είναι μακεδόνες και η πίστη του αυτή νομιμοποιεί τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και εξουσίας ανάμεσα τους συνιστούν το μακεδονικό έθνος. Αυτό σύμφωνα με τον μαρξιστικό ορισμό του έθνους που δεν είναι υποχρεωτικός για κανέναν να τον ακουλουθεί.
Κώστας
“Αυτό σύμφωνα με τον μαρξιστικό(!) ορισμό του έθνους”!!!
“Μαρξισμός” από τα Liddle!
Ένας πες μας εσύ γιατί υπήρχε μακεδονικό έθνος μέχρι το 88 ώσπου ο Χαρίλαος έκανε το μαγικό και το εξαφάνισε, έστω και με αυτόν που νομίζεις πως είναι ο μαρξιστικός ορισμός του έθνους δηλ αυτός που κάναμε στην Πατριδογνωσία στο σχολείο, κοινή γλώσσα, κοινά ήθη και έθιμα κλπ.
silver alert: το ΚΚΕ και ο Λαφαζάνης λένε πως το 88 εξαφανίστηκε το μακεδονικό έθνος. Μπορείτε να βοηθήσετε ?
Κώστας
Αυτό ακριβώς εννοώ κι εγώ.
Λέω, έθνος υπάρχει, πέρα από Φλωρακέικες συνδικαλιές. Μακεδόνες δεν είναι.
A καλά Γιώργο Λυγκουνάκη, υπάρχει ένα έθνος που δεν λέγεται όπως το ίδο πιστεύει εδώ και 150 χρόνια, και αυτό το αποφασίσαμε εμείς το 1991.
Κώστας
Όχι, δεν ήταν ποτέ αυτό που δηλώνουν πως είναι. Εκτός και αν πιστεύεις ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου. Και μη μου πεις ότι αμφισβητείς ότι κι εμείς είμαστε, γιατί εδώ δεν κρίνεται αυτό. Αυτοί πάντως σίγουρα δεν είναι!
Υποθέτω ότι ο παραπάνω σχολιαστής χρησιμοποίησε το “εθνικό-μετρό” του για να μετρήσει τη μακεδονικότητά του γειτονικού λαού και τους βρήκε ελλιπείς. Καλό θα είναι να μας πει κι εμάς πως φτιάχνει αυτό το “επιστημονικό όργανο” για να φτάνουμε κι εμείς σε σίγουρα κι επιστημονικά συμπεράσματα, όπως τα δικά του.
Είναι δε τόσο μεγαλόψυχος που το αφήνει πάνω τους”να βρουν το όνομα που τους ταιριάζει”. Δεν του έχει πει κανείς ότι το έχουν βρει από τον 19ο κιόλας αιώνα?
Πολύ σωστή παρατήρηση. Υπάρχουν και μικρά έθνη, με το ελληνικό μέσα σε αυτά. Δεν ορίζονται με βάση τον πληθυσμό…
Άσε που όνομα διάλεξαν
Μερικές σκέψεις:
Α. Το αποτέλεσμα του δημοψήφισματος στην βόρεια μακεδονια, συνιστά ήττα για ε.ε., νατο κ ηπα. Αυτο είναι μια σημαντική εξέλιξη.
Β. Ο μεγαλύτερο εθνικιστικος κίνδυνος όμως, προέρχεται απο τον λαό που κατοικεί στην πιο ισχυρή καπιταλιστική χώρα. Και αυτή στα βαλκανια εινσι η Ελλάδα. Ακομα ισχυροτερη καπιταλιστική χώρα ειναι η τουρκια, αλλα αυτη παίζει κυριως αλλου παιχνίδι επιρροής.
Ο ελληνικός εθνικισμός σημερα συγκροτείται με βάση 2 σχετιζόμενα αλλα όχι ταυτιζομενα στοιχεία. Το πρώτο ειναι η οικονομική διείσδυση του ελληνικού καπιταλισμού στα βαλκανια που δημιουργεί αίσθημα κ πολιτική υπεροχής που συμπεριλαμβάνει και λαϊκό κόσμο. Θα μπορούσαμε να πούμε πως συτη η πηγή εθνικισμού ειναι ευρωπαϊκής κοπής. Το δεύτερο είναι ένας παλαιάς κοπή εθνικισμός που προέρχεται απο την κλασική άγνοια, μπλεγμένη με μπόλικο ρατσισμό και απάτη του στυλ “το ελληνικό έθνος εινσι ανώτερο, γιατί Σωκράτης, Πλάτωνας” και άλλες τετιες απάτες.
Αυτές οι 2 πηγες του σύγχρονου εθνικισμού αγγίζουν και μεγάλο κομμάτι του λαού. Εξυπηρετούν τον ελληνικο καπιταλισμό, διότι φτιάχνουν ομάδες καταπιεσμένων ανθρώπων, οι οποίες δεν βρίζουν αυτόν που φταίει για την κατσπιεση/εξσθλιωση, αλλα βρίζουν τον αλβανο, τον σκοπιανό κλπ.
Ο ελληνικός εθνικισμός παρουσιάζει την Ελλάδα σαν το μόνιμο θύμα των ισχυρών. Προσέξτε: Την Ελλάδα και οχι τον ελληνικό λαό. Έτσι, πετυχαίνει πολλούς στόχους: 1. Κρύβει το γεγονος που λεει οτι το ελληνικό κράτος αναπτύσσει την δική του επιθετική ατζέντα στα βαλκανια. Οποιος διαβασει το κείμενο της συμφωνίας των πρεσπων, το καταλαβαίνει με την πρώτη!
2. Κρύβει το γεγονός οτι, το 30% του ελληνικού έθνους, θέλει την ε.ε. Και το δντ! Διότι έτσι, πέτυχε να βγάζει πολλαααα κέρδη πάνω στην πλάτη του υπολοιπου 70%. Ο φερετζες αυτης της απατης/πλυσης εγκεφαλου, ονομάζεται εθνική ενότητα! “Όλοι είμαστε Έλληνες, εναντίον των Ελλήνων γίνονται τα μνημονια, άρα να ενωθούν όλοι οι Έλληνες κατά των ξένων”. Αυτο το ψεμα διακινουν οι εθνικιστές. Και βγσζουν λάδι το ελληνικό κεφαλαιο που τους πληρώνει.
Σωστό.
Αλλά εγώ δεν εννοούσα αυτό.
Δεν αναφερθηκα κριτικά σε σένα Γιώργο με αυτά τα δυο σχολια! Έθεσα ενα πλαίσιο για να αντιληφθούμε την ποιότητα των βαλκανικών εθνικισμων και το πως παίζουν το παιχνίδι των εθνικών καπιταλισμων και των ιμπεριαλισμων.
Τώρα: Υπάρχει σλαβομακεδονικο έθνος. Η καλύτερη ονομασία για εμένα θα ήταν η “βόρεια μακεδονια”. Διότι η μακεδονια ως γεωγραφικό ορος δεν είναι μια και δεν είναι μόνο ελληνική, ή μόνο σλαβομακεδονικη!
Επίσης, το πιο σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας των πρεσοων, αφορά το οικονομικό κ το γεωστρατηγικο κ όχι το ονομα! Η συμφωνία πρέπει να καταπεσει όχι λόγω ονόματος, αλλα λόγω της διείσδυσης του ελληνικού καπιταλισμού στην βόρεια μακεδονια κ της περαιτερω παγιωσης της ηγεμονίας του δυτικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ, τα οποία προωθεί η εν λόγω συμφωνία. Ειναι μια φιλοπόλεμη συμφωνία.
Εγώ θα δεχόμουνα το Σλαβική Μακεδονία, την παλιά πρόταση του Γκλιγκόροφ.
Υπάρχει εθνικισμό στο υπόλοιπες χώρες των Βαλκανίων (πχ στην βορεια μακεδονια)? Βεβαίως και υπάρχει. Και μάλλον χρωματισε και την αποχη στο δημοψήφισμα εκεί. Παρόλο που είναι εθνικισμός που αναπτύσσεται σε πολύ χαμηλότερου καπιταλιστικού βεληνεκούς χωρες, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τον αγνοούμε. Και η εκεί αριστερά όπως η λεβιτσα, δίνει δυνατές μάχες και κατά του εκεί εθνικισμού.
Όμως, η ύπαρξη και του εκεί εθνικισμού, δεν μπορεί να είναι ο φερετζες πίσω απο την καταγγελια του οποίου θα κρύβεται η ελληνική αριστερά. Διότι έτσι, και ξεπλενεται ο πολυ πιο ισχυρός άρα κ επικίνδυνος ελληνικός εθνικισμος και δεν αντιμετωπίζεται ο εκεί εθνικισμός. Εδω το κκε και η λαε εχουν διαπράξει ένα ακομα μεγάλο λάθος. Ας το δούν διότι δεν προσφερουν καθόλου καλές υπηρεσίες στους λαούς μας.
Και αυτό σωστό.
Ναι φίλε Παρασκευά, αυτό ακριβώς χρησιμοποίησα.
Οι Μακεδόνες είναι Έλληνες. Οι Σκοπιανοί δεν είναι Έλληνες. Είναι κάτοικοι της ευρύτερης γεωγραφικής Μακεδονίας.
Όπως ακριβώς συνηθίζω να λέω, αν κάποιες φυλές από τη Λιβύη δήλωναν Κρητικοί της Αφρικής, δε θα τους το αναγνώριζα.
Δεν μπαίνω στη συζήτηση για το αν έχει όντως συντελεστεί εθνογένεση εκεί πάνω. Αν έτσι νιώθουν, έτσι είναι.
Αλλά από την άλλη δε μπαίνω και σε συζήτηση περί “Ελληνικότητας” αυτών των ανθρώπων.