.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μιχάλης Ρίζος στο ΛΕΤΡΙΝΑ FM για το “ΟΧΙ”: “Ο λαός σκέφτηκε με λαϊκό κριτήριο” [Ηχ]


Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, ιατρός – εντατικολόγος Μιχάλης Ρίζος, μιλάει στον ραδιοφωνικό σταθμό Λετρίνα FM την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023, επέτειο του ιστορικού “ΟΧΙ” του ελληνικού λαού στο Δημοψήφισμα του 2015.

Μεταξύ άλλων, μιλάει και για την ”ταξική διαστρωμάτωση” της ψήφου στο Δημοψήφισμα, με βάση την εμπειρία του στη διάρκεια της μάχης του 2015 στο Νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ.

Ακούστε όσα είπε στο ηχητικό που ακολουθεί:

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 77.50% ( 8
Συμμετοχές )



6 σχόλια στο “Μιχάλης Ρίζος στο ΛΕΤΡΙΝΑ FM για το “ΟΧΙ”: “Ο λαός σκέφτηκε με λαϊκό κριτήριο” [Ηχ]

  1. Ανώνυμος

    “Λαϊκά” ναι, Λαός είναι λαϊκά σκέφτεται, αλλά αυτό δε λέει και πολλά. “Λαϊκό” δε σημαίνει υποχρεωτικά και “ταξικό”. Το “ταξικό” σαν έκφραση συνείδησης και όχι απλά/αντικειμενικά σχέσης με τα μέσα παραγωγής, πριν από όλα σημαίνει συνείδηση “τάξης-για-τον-εαυτό-της”. Και γι αυτό η “λαϊκότητα”, ειδικά σήμερα, στην εποχή του θιαμβεύοντος Καπιταλισμού δεν προσφέρει καμιάν εγγύηση ταξικότητας!
    Περισσότερο μετράει τον βαθμό αλλοτρίωσης των λαϊκών μαζών στην ιδεολογική επιρροή της α/τ. Και βέβαια, και την ανεπάρκεια των κομμουνιστών να ανατρέψουν αυτή την επιρροή. Δεν ωφελεί λοιπόν να εκστασιάζεται κανείς από την έκφραση της υποκειμενικής θέλησης του Λαού, και μάλιστα να “κατεβαίνει πιο χαμηλά” για να βρει πιο “γνήσια” (μήπως καιο πολιτικά ασφαλέστερη;) τέτοια σε κρίσιμες δοκιμασίες όπως αυτό το δημιοψήφισμα του 2015. Αυτό, που ακούει, το πιθανότερο, είναι μια παραλλαγμένη φωνή της αστικής τάξης μέσα από λαϊκά χείλη. His Master’s Voice.
    H συνείδηση του Λαού, γανωμένη από το ΤΙΝΑ της Αντίδρασης, από την προδοτική συνηγορία των οπορτουνιστών φκειασιδωμένη με “αριστερά” ξόμπλια, και ελάχιστα επηρεασμένη από το συνεπές κομμουνιστικό κίνημα, προσανατολίστηκε στην κατεύθυνση, που επέτρεψε η διατύπωση του Τσίπρα: Ενα “ΟΧΙ” καθόλου επαναστατικό, απλά ένα φκειασιδωμένο “ΝΑΙ-με-όρους” απέναντι στο ξετσίπωτο “ΝΑΙ-άνευ-όρων” των καμαρωτών ευρωληγούρηδων.
    Η Αριστερά, που προσπάθησε να το παλαίψει μέσα σε αυτά τα οριοθετημένα πλαίσια το πλήρωσε ακριβά, κι ας νόμισε ότι “επιανε τον παλμό της Λαϊκής Θέλησης” τότε….

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Υπήρχε άλλος δρόμος;
      ….αντί να ψάχνουμε δικαιολογίες στις απελπισμένες επιλογές, ενός Λαού, που είχαν πέσει όλοι επάνω του να τον παραπλανήσουν. Και από πολλά χρόνια.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το ίδιο το ΚΚΕ τα χρόνια 2088 έως και 2015, στάθηκε ΕΞΩ και ΑΠΕΝΑΝΤΙ σε κάθε λαικό και εργατικό κίνημα εκείνης της εποχής! Με εξαίρεση κάποιες απεργίες όπως πχ των Χαλυβουργών. Τι να πρωτοθυμηθώ ταλιμπαν ΚΚΕ μου;

        α. Το εναντίωση του ΚΚΕ στο μεγαλειώδες λαικό κίνημα κατά της ΕΛΝΤΟΡΑΝΤΟ και της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική;

        β. Την εναντίωση του ΚΚΕ στην νεολαιιστικη εξεγερση του 2008 και τα καθεστωτικά κείμενα στον Ριζοσπάστη;

        γ. Την εναντίωση του ΚΚΕ στο επίσης μεγαλειώδες λαικό κίνημα των πλατειών το 10-12 και τις καθεστωτικές του θέσεις ότι τάχα το λαικό κίνημα των πλατειών “ανέδειξε την Χ.Α.” που ηταν και ψέματα; Βέβαια δεν βλέπουμε το ΚΚΕ σήμερα να λέει τα ίδια για το πρόσφατο κίνημα των Τεμπών στο οποίο αυτή την φορά συμμετείχε ενεργά και έβαλε και την σφραγίδα του και το οποίο πήγε Α ΠΑ ΤΟ με την συμβολή και του ΚΚΕ!! Και βγηκε στο καπάκι και ενισχυμένη η ΝΔ!

        Δ. Την εναντίωση του ΚΚΕ στην θέση για αντικαπιταλιστική ρήξη και αποδέσμευση από την ΕΕ στο όνομα του ότι “οι συσχετισμοί δεν ευνοούν κάτι τέτοιο”! Και βέβαια οι διεθνείς συσχετισμοί είναι αρνητικοί, όμως υποτίθεται ότι ένα ΚΚ και μάλιστα ένα ΚΚ που λέει για τον εαυτό του πως έχει πια “αποκαταστήσει τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του” υπάρχει για να συμβάλλει στην επαναστατική διαδικασία της χώρας του “παρόλο που οι διεθνείς συσχετισμοί είναι αρνητικοί”.

        Αστο φίλε ΚΚΕ, μην μας πρήζετε με την επαναστατική σας φρασεολογία που έλεγε κάποτε και ο Ασιμος. Μέχρι εκεί είστε: Για κανενα μνημείο για τον ΔΣΕ σε καμιά ραχούλα, για κανα αφιέρωμα στον Ριζοσπάστη και που και που, στο μάξιμουμ για κάποια απεργία. Μέχρι εκεί. Και στα υπόλοιπα, τζίφος και θρησκοληπτη λατρεία του υπαρκτού.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Συγνώμη φίλ του ΚΚΕ, όποιος έζησε εκείνα τα χρόνια, θυμάται πολύ καλά ότι το ΚΚΕ δεν ήθελε με τίποτα να πάρει ο λαός κάποιον άλλον δρόμο. ΔΕΝ συμμετείχε σε ΚΑΝΕΝΑ λαικό εργατικό κίνημα εκτός από κάποιες απεργίες όπως πχ των Χαλυβουργών!

        Και όχι μόνο απείχε από αυτά τα λαικά και εργατικά κινήματα εκείνου του καιρού, τα περισσότερα τα έβριζε κιόλας και έλεγε και ψέματα! Οπως πχ ότι το κίνημα των πλατειών έφερε την Χρυσή Αυγή ενώ είναι παντού γνωστό πως α. η Χρυσή Αυγή, ΗΔΗ από τις δημοτικές εκλογές του 2010 που έγινα ΠΡΙΝ το κίνημα των πλατειών, χτύπαγε 5% και β. Η Χρυσή Αυγή ΕΒΡΙΖΕ και αυτή τις πλατείες!

        Σε αντιθεση μ ε το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ συμμετείχαν έμπρακτα παντού! Και πολύ καλά κάναμε!

        Reply
    2. Κοινη λογικη

      Αν ισχυοι το οτι το ΟΧΙ ηταν ναι με ορους τοτε ο κ.Τσιπρας θα πρεπει να καταγραφει ως ενας τιμιος πολιτικος που ειπε μονο την αληθεια στους ελληνες αλλα δεχτηκε την επιθεση και λασπη της αστικης ταξης και των αρτιστερων φερεφονων της(ΚΚΕ κτλπ) που κινδυνολογούσαν για εξοδο.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Για εξήγησε και σε μένα γιατί το ΚΚΕ προεκλογικά μίλησε για λαϊκή αντιπολίτευση; Μαχητική μεν, 100% αλλά λαϊκή. Δε λέει ταξική, ούτε εργατική.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.