.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Μια οφειλόμενη απάντηση σε άρθρο του Ριζοσπάστη


Σε άρθρο του Ριζοσπάστη της Παρασκευής 14 Φλεβάρη 2025 (εδώ) που έχει ως θέμα τη στάση των εργατοπατέρων ενόψει της απεργίας της 28ης Φλεβάρη και το υπογράφει ο/η Δ.Π., υπάρχει η εξής αναφορά στους συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ:

”Λένε (οι συνδικαλιστές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ) π.χ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας ότι «στρατηγική του κινήματος» πρέπει να είναι να …πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μάλιστα, στο ΕΚΑ, η συγκεκριμένη παράταξη καταψήφισε την πρωινή απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να μην καθοριστεί συγκέντρωση από το μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο της χώρας στις 28 Φλεβάρη!

Τι φανερώνει η στάση τους; Την προσπάθεια να περιοριστεί η πάλη των εργαζομένων στο ανεβοκατέβασμα κυβερνήσεων. Τέτοια όρια επιχειρούν να βάλουν στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει το εργατικό κίνημα, επειδή το βλέπουν σαν το χαλάκι πάνω στο οποίο θα σκουπίσουν τα πόδια τους οι επόμενοι επίδοξοι σωτήρες, αντί να κατοχυρώνεται σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη ο προσανατολισμός στην ανατροπή της πολιτικής του καπιταλιστικού κέρδους, που οδηγεί σε διαρκή εγκλήματα σε βάρος του λαού.”

Για να αποκατασταθεί η αλήθεια από τα ψεύδη:

Η θέση της ΑΤΕ-ΕΚΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι πως δεν αρκεί να γίνουν προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζομένων στο σιδηρόδρομο και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μηδενιστούν οι πιθανότητες ενός παρόμοιου εγκλήματος με αυτό της 28ης Φλεβάρη 2023 στο μέλλον.

Αλλά και ότι πρέπει το εργατικό κίνημα να βάλει ως στόχο να φύγει ΤΩΡΑ η HELLENIC TRAIN. Να καταγγελθεί άμεσα η Σύμβαση. Να εθνικοποιηθεί – κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση, να επιστρέψει στο δημόσιο με εργατικό κοινωνικό έλεγχο.

Δεν αρκούν γενικόλογες αναφορές στα «δημόσια αγαθά» χωρίς καμία συγκεκριμένη αιχμή στο ιταλικό μονοπώλιο, την HELLENIC TRAIN. Όμως για αυτό το θέμα οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ στο ΕΚΑ δεν είπανε ούτε μισή κουβέντα! Η ΔΑΣ θεωρεί “διαχείριση” ένα ρήγμα στην κεντρική επιλογή κεφαλαίου-ΕΕ για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά θεωρεί πολύ επαναστατική γραμμή το να μείνει η ΗΤ στην θέση της και να ζητάει να πάρει μέτρα ασφαλείας, η ΗΤ της δολοφονίας και της συγκάλυψης.

Ποιος είναι ο λόγος;

Για αυτούς δεν έχει σημασία ποιανού ιδιοκτησία είναι ο σιδηρόδρομος; Αντίστοιχα, δεν έχει σημασία για αυτούς σε ποιον ανήκουν οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής, τα δίκτυα διανομής, τα διυλιστήρια, το δίκτυο του πόσιμου νερού και τα λοιπά;; Το “επιχείρημα”’ είναι πως σε συνθήκες καπιταλισμού είναι πάνω κάτω το ίδιο! Για αυτό σε πρόσφατο άρθρο στο Ριζοσπάστη στις 12 Δεκέμβρη ο συντάκτης εξίσωνε τη θέση της χωρίς αποζημίωση επιστροφής στο δημόσιο με μια λίγο καλύτερη ή λίγο χειρότερη ιδιωτικοποίηση!

Κατά τον ίδιο τρόπο γιατί το ΚΚΕ έχει λόγο ενάντια στην κυβέρνηση αν είναι κάθε αντικυβερνητική πάλη να ευνοεί έναν “άλλο διαχειριστή”. Πότε είναι καλύτερα για το σύστημα; Αν η κυβέρνηση ανατραπεί από την όξυνση της λαϊκής πάλης δυναμώνοντας την πολιτική τους αστάθεια ή αν τους αφήνουμε τον χρόνο να κλιμακώνουν την επίθεση προετοιμάζοντας και τις κοινοβουλευτικές εναλλακτικές τους λύσεις;

Πού οδηγεί αυτή η λογική;

Στην αποφυγή της σύγκρουσης με την κυβερνητική πολιτική και φυσικά με την κυβέρνηση, η οποία με χαρά υποδέχεται το γεγονός πως ένα μεγάλο κόμμα όπως το ΚΚΕ απεμπολεί τον στόχους του φρεναρίσματος και της ανατροπής των ιδιωτικοποιήσεων και της επιχειρηματικής λειτουργίας του δημοσίου.

Το ΚΚΕ δεν επιδιώκει να ανέβει η αντικυβερνητική πάλη μέσα στο λαό και όχι στο κοινοβούλιο, δεν επιδιώκει να τεθούν σήμερα τέτοιου είδους πολιτικοί στόχοι από το κίνημα, ακόμα και τώρα που οι κυβερνητικές ευθύνες στη συγκάλυψη είναι παραπάνω από έκδηλες.

Τέλος, όπως είπε και ο ίδιος ο εκπρόσωπος της ΔΑΣ στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, σχετική πλειοψηφία στο ΔΣ υπήρχε για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα (και όντως υπήρχε). Γι’ αυτό το θέμα της συγκέντρωσης δεν έκλεισε και παρέμεινε ανοιχτό όπως αναφέρει και το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΕΚΑ.

Σ.Δ.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης
Be Sociable, Share!


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 79.29% ( 14
Συμμετοχές )
1 2 3 4 5



4 σχόλια στο “Μια οφειλόμενη απάντηση σε άρθρο του Ριζοσπάστη

  1. ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

    Ο συντάκτης του κειμένου γράφει:
    «Να εθνικοποιηθεί – κρατικοποιηθεί ο σιδηρόδρομος χωρίς αποζημίωση, να επιστρέψει στο δημόσιο με εργατικό κοινωνικό έλεγχο».
    Τόσο δύσκολο ήταν να γράψει:
    «Να καταργηθεί η ιδιωτική ιδιοκτησία στον σιδηρόδρομο χωρίς αποζημίωση, να επιστρέψει στο δημόσιο με εργατικό κοινωνικό έλεγχο»
    Είναι η δεν είναι το εμβληματικό στοιχείο κάθε συνεπούς αντικαπιταλιστή η κατάργηση της ιδιωτικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, στις μεταφορές κ.α. ? Η ιδιωτική ιδιοκτησία είναι η πηγή κάθε εκμεταλλευτικού συστήματος όπως τεκμηρίωσε πριν 510 ολόκληρα χρόνια ο Τόμας Μόρ συγγραφέας του περίφημου βιβλίου «ΟΥΤΟΠΙΑ»
    Στις συνθήκες της νέας εποχής/σταδίου/βαθμίδας του καπιταλισμού δεν έχει νόημα και γι αυτό είναι λάθος, η χρήση των όρων εθνικοποίηση/κρατικοποίηση. Στην χώρα σήμερα δεν έχουμε εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα ούτε στοχεύουμε σε αστικοδημοκρατική επανάσταση, όπως λεγόταν πριν πολλά χρόνια, ως προαπαιτούμενο μάλιστα της εργατικής επανάστασης.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Με άλλα λόγια …να λέτε το ίδιο πράγμα!
      Και πως θα γίνεται ο “εργατικός-κοινωνικός έλεγχος” με την εξουσία στα χέρια της α/τ, βρε …”αντικαπιταλιστή”;!
      Σοσιαλδημοκρατικές καραμέλες του Μεσοπολέμου αναμασάτε.
      “Εργατικός-κοινωνικός έλεγχος” εν μέσω Καπιταλισμού υπήρξε, είναι και θα είναι μια φάρσα!
      Αει, στο καλό σας….

      Reply
  2. ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

    Ευχαριστώ που με στέλνεις στο καλό! Μάλλον όμως έχεις μπερδέψει τον εργατικό έλεγχο με την συμμετοχή και συνδιοίκηση του δημόσιου οργανισμού σε καπιταλιστικό έδαφος. Δηλ. προτείνεις το συνδικάτο να μην ελέγχει τις εισηγήσεις/αποφάσεις της κατά κανόνα διορισμένης Διοίκησης για απολύσεις, μείωση μισθών, υπερωρίες, χρήση τοξικών ουσιών στην παραγωγή, σύναψη σκανδαλωδών συμβάσεων με ημετέρους, εξουθενωτική οργάνωση της παραγωγής σε βάρος των εργατών/τριων, συστήματα αμοιβών και πριμ με τις γνωστές αστικές αηδίες περί αξιολόγησης και ποιότητας, ανισοτιμία σε βάρος των γυναικών και νέας εργατικής γενιάς, καταστρατήγηση συνδικαλιστικών ελευθεριών, απαγόρευση παρουσίας εργατικών κομμάτων στο τόπο δουλειάς κ.λ.π. κ.λ.π. Τόσο πολύ υποτιμάς τελικά την εργατική τάξη ότι αυτά δεν μπορεί να τα κάνει η ίδια αλλά μόνο οι “ειδικοί”? Και τότε το συνδικάτο πως θα οργανώσει την πάλη για να ηττηθεί η όποια Διοίκηση και το Υπουργείο που είναι από πίσω της? Θα κάνει τελικά μόνο συναυλίες? Αλλά ξέχασα ο έλεγχος θα γίνεται με επερωτήσεις στο αστικό κοινοβούλιο!!
    ΥΓ. Διαβάζω ανακοινώσεις σας που μιλάνε για Δημόσια Παιδεία. Καλέ, τι οπορτουνισμός είναι αυτός? Ακου εκεί Δημόσια, γρήγορα σβήστε το! Και όποιος ξαναπεί την λέξη Δημόσια, πιπέρι αφού τι Δημόσια τι Ιδιωτική, δηλ. τι Λοζάνη τι Κοζάνη. Αχ……….

    Reply
    1. πικαπα

      Οπως και να το πεις, ειτε κρατικοποιηση, ειτε εργατικος ελεγχος, στο σημερινο συστημα θα ειναι αστικοδημοκρατικη και σοσιαλδημοκρατικη διεκδικηση. Και καλως θα κανει να ειναι. Ειναι ασυστατο οτι τετοια διεκδικηση ειναι εκτός, οσο δεν εχουμε σοσιαλισμο – δεν είναι. Γα πήγαινε πεστο αυτο σημερα στον κόσμο που θαναι στους δρομους, μαγκες λάθος είστε, αυτα ειναι τριχες, και παμε ολοι τωρα για εργατικη επανασταση, αλλιως διαδηλωνω μονος. Αχαχουχα.

      Απο την αλλη, στο σοσιαλισμο, σε καθε περιπτωση θα ειναι κρατικοποιηση-εθνικοποιηση. Επισης σοσιαλδημοκρατικο και αυτο, κατ αρχην. Γιατι στη σοσιαλιστικη μεταβαση το ζητούμενο ειναι το διευθυντικο δικαιωμα, ο σχεδιασμός και ο ελεγχος. Και δηλαδη η πραγματικη κυριοτητα των μεσων παραγωγης.
      Άσχετα με τους απαραιτητους ρολους του μηχανικου, του ειδικου, του διευθυντή ακόμη, το θεμα ειναι να την νοιωθεις “δική σου δουλειά” και θα την νοιωθεις ετσι μονο οταν πραγματι ειναι δικη σου.
      Αυτο θα σε βγάζει απο την θεση αυτου που εχει απλα καποια εργατικα δικαιωματα και θα σε βαζει στη θεση της συλλογικης ιδιοκτησιακης ευθυνης, απαιτησεων, κρισεων, αξιολογησεων, και καποτε δυσκολων η αυστηρων αποφασεων. Αλλιως η δουλειά θα παει φουντο. Αυτο θα σε βγαζει απο την υπαλληλικη “ασφαλεια” κ θα σε χειραφετει, ωστε να εχεις ευθυνη κ μερισμα και απο τις επιτυχιες σου και απο τις ζημιες των λαθων σου. Αλλιως η δουλειά θα παει φουντο…(Μέρισμα, γιατι μετοχος-ιδιοκτητης θα ειναι και η υπολοιπη κοινωνια εξω απ τη δουλειά σου, απο την οποια παρελαβες και στην οποια θα παραδωσεις = αυτο θα πει εργατικός ΚΑΙ λαικος ελεγχος).

      Εισαι έτοιμος να τα ασκησεις αυτα συλλογικα; Αν οχι, σοσιαλδημοκρατια και πολυ σου πεφτει
      Και μεχρι τοτε, προφανως και αστικοδημοκρατικη και σοσιαλδημοκρατικη διεκδίκηση. (Δε στο λεω προσωπικά)

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *