.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Με τον παρά τους αποκτούν τη λευτεριά τους


Πέρασαν από το ταμείο και στο… σπίτι τουςΠέρασαν από το ταμείο και στο… σπίτι τους

Γνωστοί επιχειρηματίες που διάβηκαν την είσοδο της φυλακής για βαριά κακουργήματα σε μεγάλα σκάνδαλα, αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι με μοναδικό όπλο το βάρος του πορτοφολιού τους.

Της Μαρίας Δήμα

Διαβατήριο ελευθερίας για δεκάδες ηχηρά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου που πέρασαν τον τελευταίο χρόνο τις πύλες των φυλακών Κορυδαλλού αποτέλεσε το χρήμα, καθώς τους εξασφάλισε την πολυπόθητη ελευθερία. Επιχειρηματίες που ελέγχονται για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως παράνομες δανειοδοτήσεις, ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη, αν και κρίθηκαν προφυλακιστέοι, πριν καθίσουν στο εδώλιο προκειμένου να λογοδοτήσουν, αναπνέουν αέρα ελευθερίας αντικαθιστώντας τις προφυλακίσεις τους με «χρυσές» εγγυοδοσίες

 

ΒΙΚΤΩΡΑΣ ΡΕΣΤΗΣ

(υπόθεση FBB, πολεοδομικές παραβάσεις, υπόθεση εταιρείας «ΦΑΝΤΟΜ»)

 

«Χρυσή» αποφυλάκιση εξασφάλισε τον Δεκέμβριο του 2013 ο εφοπλιστής Βίκτωρας Ρέστης, ο οποίος πέρασε την έξοδο των φυλακών Κορυδαλλού μετά την καταβολή δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, για να «κλείσει» τις δικαστικές του εκκρεμότητες. Η ειδική ανακρίτρια διαφθοράς, Ρέα Κατσιβέλη, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έδωσε με διάταξή της το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση του εφοπλιστή, ο οποίος έχει καταβάλει το συνολικό ποσό των 22.625.333,89 ευρώ και 1.179.000 δολαρίων ΗΠΑ για την εξόφληση δανείων που είχαν δοθεί από την τράπεζα FBB, υπόθεση για την οποία κρίθηκε στις 26 Ιουλίου 2013 προσωρινά κρατούμενος.

Στην κρίση των δικαστικών αρχών συνυπολογίστηκε και το γεγονός ότι ο εφοπλιστής, όντας προφυλακισμένος για τέσσερις μήνες, αποπλήρωσε επίσης πρόστιμο 400.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί για πολεοδομικές παραβάσεις που αφορούν τη βίλα του στο Λαγονήσι, καθώς και επέστρεψε 9.000.000 ευρώ μετρητά από τα 31.000.000 ευρώ για την υπόθεση της εταιρείας «Φάντομ», που εμπλέκεται στο σκάνδαλο Καρούζου. Τα υπόλοιπα θα καταβληθούν μέχρι τον Αύγουστο του 2015 σε μηνιαίες δόσεις των 300.000 ευρώ. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η κυρία Κατσιβέλη στο σκεπτικό της: «Από τις ανωτέρω καταβολές… προκύπτει ότι εμπράκτως έχει προβεί σε ενέργειες που αποσκοπούν στην άρση των συνεπειών των αξιοποίνων πράξεων που του αποδίδονται».

 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΛΛΗΣ

(συγκατηγορούμενος Ρέστη για την FBB)

 

Εξι μήνες αργότερα ακολουθεί η αποφυλάκιση του πρώην στενού συνεργάτη του και σημερινού αντιδίκου του, επιχειρηματία Αναστάσιου Πάλλη. Μετά την έκδοση βουλεύματος του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου, αντικαθίσταται η κράτηση του Πάλλη με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και μετά την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ.

Ο Αναστάσιος Πάλλης, λίγο μετά την έξοδο του Ρέστη από τη φυλακή, είχε παραδοθεί στον εισαγγελέα Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, καθώς εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης σε βάρος του για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της τράπεζας FBB, αλλά και για το οπλοστάσιο που είχε εντοπιστεί κατά τη διάρκεια ερευνών της αστυνομίας στις εγκαταστάσεις του πολεμικού του μουσείου στη Βάρη και στο σπίτι του.

ΛΑΥΡΕΝΤΗΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΑΔΗΣ

(υπόθεση PROTON BANK, υπόθεση Ανδρεαδάκη)

 

Μόλις τον περασμένο Ιούνιο, το δικαστικό συμβούλιο της Αθήνας άναψε το «πράσινο» φως για την αποφυλάκιση -με αυστηρότατους περιοριστικούς όρους- του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος παρέμενε στη φυλακή για 19 μήνες μετά τη σύλληψή του για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων από την Proton Bank.

Ο επιχειρηματίας αφέθηκε ελεύθερος με όρους την καταβολή εγγύησης 500.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση στο Α.Τ. της περιοχής του, αναφορικά με την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη στις 15 Ιουνίου 2012. Παράλληλα, για την υπόθεση με τα «κόκκινα δάνεια» της Proton Bank, λόγω παρέλευσης του 18μηνου, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε να του επιβάλει τους επιπλέον όρους: α) παράδοση διαβατηρίου και αστυνομικής ταυτότητας στο Α.Τ., β) απαγόρευση μετακίνησης εκτός του νομού Αττικής με πλωτό ή εναέριο μέσο και γ) υποχρεωτική διανυκτέρευση εντός της κατοικίας του στη Βάρη Αττικής.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της «PROTON» νοσηλευόταν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, καθώς εκτός των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, είχε επικαλεστεί και ψυχολογικά προβλήματα. Το βούλευμα έκανε δεκτό το αίτημά του να αποφυλακιστεί, λόγω της επιβαρημένης ψυχολογικής και σωματικής υγείας του.

Πριν από την αποφυλάκισή του για την υπόθεση της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Ανδρεαδάκη, ο εισαγγελέας Εφετών είχε προτείνει -αναπόφευκτα λόγω παρέλευσης του 18μηνου προσωρινής κράτησης- να αποφυλακιστεί με αυστηρούς όρους για την υπόθεση των επισφαλών δανείων ύψους 701 εκατ. ευρώ από την Proton Bank.

 

ΣΩΤΗΡΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

(υπόθεση Ναυπηγείων Σκαραμαγκά)

Πριν από λίγες μέρες άφησε πίσω του τη βαριά πύλη των φυλακών Κορυδαλλού ο πρόεδρος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, καθώς το δικαστικό συμβούλιο έκανε δεκτή την προσφυγή του για αντικατάσταση της προσωρινής κράτησής του με περιοριστικούς όρους. Για την υπό όρους αποφυλάκισή του, ο Εμμανουήλ κατέβαλε ως εγγύηση 3 εκατ. ευρώ. Ο Εμμανουήλ, που εμπλέκεται στην υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αντιμετωπίζει τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, κατηγορίες που αφορούν ποσό 17 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία είχαν φθάσει σε εταιρεία του από τη γερμανική HDW.

 

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΝΝΙΚΟΣ

(υπόθεση ALTER)

Αντίθετα, «δωρεάν» αποφυλακίστηκε πρόσφατα ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ALTER Κώστας Γιαννίκος, ο οποίος κρατούνταν από τον Ιούνιο του 2012 μετά το «κανόνι» του τηλεοπτικού σταθμού. Ο ίδιος υπέβαλε αίτημα αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης με όρους, κάτι που έγινε δεκτό. Ωστόσο, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του σταθμού είχε οδηγηθεί και πάλι στις φυλακές, αφού εκκρεμούν δύο πρωτόδικες καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του (6 και 7 ετών), στην εκτέλεση των οποίων έχει δοθεί αναστολή μέχρι την έφεση, αρκεί ο κατηγορούμενος να υποβάλει συνολικά 150.000 ευρώ εγγύηση.

Και οι δύο καταδίκες αφορούν μη καταβολή ΦΠΑ και ΦΜΥ για το ALTER. Το «πράσινο φως» για την αποφυλάκιση έδωσε το Μονομελές Εφετείο Αθηνών, που αντικατέστησε την προσωρινή του κράτηση με περιοριστικούς όρους κι έτσι ο κατηγορούμενος είχε τη δυνατότητα να βρεθεί εκτός φυλακής, καταβάλλοντας συνολική εγγυοδοσία 150.000 ευρώ. Ωστόσο, ο κατηγορούμενος προσέφυγε εκ νέου στη δικαιοσύνη, δηλώνοντας αδυναμία καταβολής της εγγυοδοσίας, αίτημα που έκανε δεκτό το δικαστήριο κι έτσι έμεινε ελεύθερος χωρίς να πληρώσει δεκάρα!

ΥΠΟΘΕΣΗ ENERGA-HELLAS POWER

Από το κελί στη Μύκονο ο Μηλιώνης

 

Ελεύθεροι με εγγύηση από 50.000 έως 200.000 ευρώ κυκλοφορούν και οι τέσσερις από τους έξι κατηγορούμενους στην υπόθεση των εταιρειών Energa και Hellas Power, οι οποίοι φέρονται ότι εισέπρατταν από τους πελάτες τους το γνωστό χαράτσι, αλλά δεν το απέδιδαν ως όφειλαν στο Δημόσιο.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών με βούλευμά διέταξαν την αποφυλάκιση με όρους των Αχιλλέα Φλώρου, Βασίλη Μηλιώνη, Χαράλαμπου Σμυρλιάδη και Αντώνη Δεκόλη. Και οι τέσσερις κατηγορούνται για απάτη και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και κρατούνταν προσωρινά για περίπου έξι μήνες.

Πηγή:efsyn.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Με τον παρά τους αποκτούν τη λευτεριά τους

Γνωστοί επιχειρηματίες που διάβηκαν την είσοδο της φυλακής για βαριά κακουργήματα σε μεγάλα σκάνδαλα, αυτή τη στιγμή είναι ελεύθεροι με μοναδικό όπλο το βάρος του πορτοφολιού τους.

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



2 σχόλια στο “Με τον παρά τους αποκτούν τη λευτεριά τους

  1. αλήθειας

    και μετά μιλάνε για τον μέγιστο εχθρό τον… συνδικαλισμό, και την καλή ΕΕ που θα μας κάνει κράτος, εμάς την …τελευταία ….σοβιετική χώρα που λέει και ο Λοβέρδας!!!

    Οχι ότι εκεί δεν υπήρχε διαφθορά, αλλά ο καπιταλισμός έχει μάστερ στη διαφθορά εδώ και αιώνες.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.