.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Με διαφοροποιήσεις η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου για Ουκρανία


Γιατί δεν συμμεριζόμαστε την πολιτική θέση της «Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Κοινής Δράσης» σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Κείμενο μελών της Συντονιστικής Επιτροπής της «Πρω­το­βου­λί­ας Δια­λό­γου και Κοι­νής Δρά­σης»| 21.03.2022

Η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία, υπήρξε ένα «μεγάλο γεγονός», που θα έχει σημαντικές οικονομικές, πολιτικές, γεωπολιτικές συνέπειες. Ο κόσμος μετά τις 22 Φλεβάρη γίνεται ένας διαφορετικός, ένας πολύ πιο επικίνδυνος τόπος.

Η Αρι­στε­ρά, διε­θνώς, το­πο­θε­τή­θη­κε σύ­ντο­μα και στη με­γά­λη πλειο­ψη­φία της κα­τα­δι­κά­ζει απε­ρί­φρα­στα την ει­σβο­λή. Ακόμα και κόμ­μα­τα και ορ­γα­νώ­σεις που στην ιστο­ρι­κή τους δια­δρο­μή είχαν στε­νές σχέ­σεις με την ΕΣΣΔ, κά­νο­ντας σή­με­ρα τη διά­κρι­ση με τη Ρωσία του Πού­τιν, δεν είχαν δυ­σκο­λία να το­πο­θε­τη­θούν.

Η «Αρι­στε­ρή Πρω­το­βου­λία Δια­λό­γου και Κοι­νής Δρά­σης», επί τρεις πε­ρί­που εβδο­μά­δες μετά την ει­σβο­λή, πα­ρέ­μει­νε συλ­λο­γι­κά σιω­πη­λή. Ήταν μια έν­δει­ξη για το πρό­βλη­μα που υπέ­βο­σκε.

Στη συ­νε­δρί­α­ση της Συ­ντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής της «Πρω­το­βου­λί­ας» (που συ­γκλή­θη­κε στις 14/3) προ­τεί­να­με μια πο­λι­τι­κή στάση που θα στη­ρι­ζό­ταν σε δύο άξο­νες:

1. Τη σαφή κα­τα­δί­κη της ρω­σι­κής ει­σβο­λής, το αί­τη­μα για την άμεση απο­χώ­ρη­ση των ρω­σι­κών στρα­τευ­μά­των από το ου­κρα­νι­κό έδα­φος, την απαί­τη­ση για άμεση ει­ρή­νη.

2. Τη σαφή κα­τα­δί­κη των ευ­θυ­νών της ηγε­σί­ας του στρα­το­πέ­δου της Δύσης, των ΗΠΑ και της ΕΕ, την κα­τα­δί­κη των ευ­θυ­νών της κυ­βέρ­νη­σης Μη­τσο­τά­κη που ευ­θυ­γραμ­μί­ζε­ται απο­λύ­τως με το ΝΑΤΟ, τα αι­τή­μα­τα να κλεί­σουν οι βά­σεις, να κα­ταγ­γελ­θούν οι εξο­πλι­σμοί, να προ­ω­θη­θεί μια συ­νο­λι­κή πο­λι­τι­κή ρήξης απέ­να­ντι στον ευρωατλαντισμό.

Κατά πλειο­ψη­φία (πα­ρό­τι γνω­ρί­ζου­με και ανα­γνω­ρί­ζου­με δια­φο­ρε­τι­κές ευαι­σθη­σί­ες και δια­κυ­μάν­σεις…) οι δυ­νά­μεις που συμ­με­τέ­χουν στην «Πρω­το­βου­λία» ενέ­κρι­ναν μια πο­λι­τι­κή που υπο­βαθ­μί­ζει τη ση­μα­σία της ρω­σι­κής ει­σβο­λής και τις ευ­θύ­νες του κα­θε­στώ­τος Πού­τιν. Αυτή η επι­λο­γή είναι, κατά τη γνώμη μας, ανα­ντί­στοι­χη με τις πραγ­μα­τι­κές εξε­λί­ξεις, ενώ κα­τα­λή­γει να υπο­νο­μεύ­ει και την αξιο­πι­στία της ανα­γκαί­ας αντι­να­τοϊ­κής αιχ­μής.

Στο δια­βό­η­το διάγ­γελ­μα ανα­κοί­νω­σης της ει­σβο­λής, ο Πού­τιν αι­σθάν­θη­κε την υπο­χρέ­ω­ση να επι­τε­θεί στην πα­ρά­δο­ση του Λένιν, ει­δι­κά στη θέση για το δι­καί­ω­μα των λαών στην αυ­το­διά­θε­ση, όπως και στην ανει­ρή­νευ­τη αντί­θε­σή του στο με­γα­λο­ρώ­σι­κο σο­βι­νι­σμό. Θε­ω­ρού­με ότι μια άλλη θέση του Λένιν, που δια­μορ­φώ­θη­κε στις πα­ρα­μο­νές του Πρώ­του Πα­γκο­σμί­ου Πο­λέ­μου, απο­κτά σή­με­ρα με­γά­λη αξία για την Αρι­στε­ρά, σε όλες τις εκ­δο­χές της: Μπρο­στά σε μια σύ­γκρου­ση με­τα­ξύ «χορ­τά­των» και «πει­να­σμέ­νων» ιμπε­ρια­λι­στών, έχει κα­θο­ρι­στι­κή ση­μα­σία η δια­τή­ρη­ση της από­λυ­της ανε­ξαρ­τη­σί­ας του ερ­γα­τι­κού κι­νή­μα­τος και της Αρι­στε­ράς απέ­να­ντι και στα δύο συ­γκρουό­με­να στρα­τό­πε­δα.

Για τους πα­ρα­πά­νω λό­γους δεν υπο­γρά­ψα­με και δεν συμ­με­ρι­ζό­μα­στε την τε­λι­κή ανα­κοί­νω­ση της «Πρω­το­βου­λί­ας» σχε­τι­κά με τον πό­λε­μο στην Ου­κρα­νία.

Πα­ρα­μέ­νου­με υπο­στη­ρι­κτές της με­τω­πι­κής τα­κτι­κής μέσα στη ρι­ζο­σπα­στι­κή/αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή Αρι­στε­ρά. Όμως γνω­ρί­ζου­με ότι η «Πρω­το­βου­λία» βγαί­νει τραυ­μα­τι­σμέ­νη μετά από τη δο­κι­μα­σία να δια­μορ­φώ­σει μια γραμ­μή απέ­να­ντι στη ρω­σι­κή ει­σβο­λή στην Ου­κρα­νία, που θα μπο­ρού­σε να στα­θεί στο ύψος των πε­ρι­στά­σε­ων.

Τα μέλη της Συ­ντο­νι­στι­κής Επι­τρο­πής της «Πρω­το­βου­λί­ας Δια­λό­γου και Κοι­νής Δρά­σης»:

Γιώρ­γος Σα­που­νάς (εκ μέ­ρους της ΑΠΟ)

Μαρία Μπό­λα­ρη και Αντώ­νης Ντα­βα­νέ­λος (εκ μέ­ρους της ΔΕΑ)

…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου και Κοινής Δράσης

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

  • Όχι στον πόλεμο!
  • Καμία συμμετοχή – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη ξανά με το φάντασμα του πολέμου. Η ρωσική εισβολή ως συνέπεια και συνέχεια του διαρκούς αποσταθεροποιητικού ρόλου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή και εντός του πλαισίου των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εγκυμονεί κινδύνους για τους λαούς. Η συντονισμένη προσπάθεια των ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ για τη μετατροπή όλων των πρώην ανατολικών και όμορων με τη Ρωσία χωρών σε Νατοϊκές είναι η αφετηρία των γεγονότων που παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες στην Ουκρανία.

Ανεξάρτητα όμως από την κύρια ευθύνη της πολεμικής μηχανής του ΝΑΤΟ και τη διαχρονικά επιθετική και φιλοπόλεμη στάση του, η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας σε ένα άλλο κράτος, δεν δικαιολογείται, και είναι καταδικαστέα. Η φρίκη του πολέμου δεν μπορεί να βρει σύμφωνους το εργατικό και λαϊκό κίνημα, τη μαχόμενη αριστερά, κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό άνθρωπο. Η ειρήνη και η ασφάλεια των λαών δεν μπορεί να διασφαλιστεί με πολεμικές επεμβάσεις ακόμα και αν αυτές παρουσιάζονται ως ή αποτελούν απάντηση στη δράση άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Τα γεγονότα αυτά λειτουργούν ως επιταχυντής επικίνδυνων εξελίξεων, για τα συμφέροντα των λαών, όπως το τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα 100 δις ευρώ στη Γερμανία, η συσπείρωση των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ και η παραπέρα διεύρυνσή του, η επιβολή σημαντικών οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία. Ο λαός της Ουκρανίας δοκιμάζεται και υποφέρει από τον πόλεμο και την προσφυγιά, ο ρωσικός λαός από τις κυρώσεις της Δύσης και οι λαοί της Ευρώπης πληρώνουν ήδη την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, που οφείλεται και στην πλήρη ευθυγράμμιση της ΕΕ με την πολιτική των ΗΠΑ στο ζήτημα των κυρώσεων. Γι’ αυτό, πρέπει να υπάρξει άμεση παύση του πολέμου και ειρηνική – διπλωματική επίλυση των διαφορών.

Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τη βασική απειλή διαχρονικά για την ειρήνη και την ασφάλεια διεθνώς, που δεν είναι άλλη από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Γι αυτό και είναι κροκοδείλια αν όχι προκλητικά τα δάκρυα της « πολιτισμένης Δύσης » για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Δύση δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία, στην περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, της Συρίας, του Λιβάνου, του Αφγανιστάν ή της Λιβύης.

Πολύ περισσότερο δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία όταν από το 2014 μέχρι σήμερα στην Ανατολική Ουκρανία διεξάγεται πολύνεκρος εμφύλιος πόλεμος με χιλιάδες νεκρούς, θεσμική ενσωμάτωση των νεοναζιστικών ταγμάτων, οργανωμένη καταστολή της πολιτικής και κοινωνικής αντιπολίτευσης με μαζικές φυλακίσεις, ακόμα και με δολοφονίες, με συστηματικό πολεμικό εξοπλισμό της Ουκρανίας από χώρες του ΝΑΤΟ. Αντίθετα τώρα σύσσωμη η Δύση εξαπολύει μια άνευ προηγουμένου ρητορική και πολιτική μίσους απέναντι στη Ρωσία, με οικονομικές κυρώσεις και αποκλεισμούς, που διαμορφώνουν ένα σύγχρονο και πιο αναβαθμισμένο ψυχροπολεμικό κλίμα.

Η χώρα μας δεν είναι απλός θεατής των εξελίξεων, ούτε απλός συμμέτοχος στις επιλογές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, εμφανιζόμενη ως βασικός συντελεστής της απάντησης της Δύσης στις εξελίξεις στην Ουκρανία. Ειδικά η επιλογή αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και η επιθετική στήριξη των κυρώσεων και η αίτηση για νέες, πρέπει να καταδικαστoύν απερίφραστα. Η διαχρονική πρόσδεση όλων των κυβερνήσεων της χώρας στο άρμα της Δύσης ( ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ) αποτελεί τον υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνο για την ειρήνη και την ασφάλεια της χώρας. Οι βάσεις του ΝΑΤΟ ( Σούδα, Άκτιο, Αλεξανδρούπολη, Στεφανοβίκειο) εμπλέκουν τη χώρα στους τυχοδιωκτισμούς των αστικών κυβερνήσεων και δεν έχουν καμία σχέση με τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, που υποφέρει παγιδευμένος στη μέγγενη της οικονομικής, υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης.

Μπροστά στις συνθήκες αυτές αποτελεί ανάγκη ζωτικής σημασίας η ανάπτυξη ενός πλατιού σύγχρονου φιλειρηνικού, ενωτικού αντιπολεμικού και αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ικανού να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Με μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στην πολεμική βαρβαρότητα πρέπει να παλέψουμε για:

  • Καμία συμμετοχή – καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ
  • Άμεση παύση εχθροπραξιών
  • Διεθνής συμφωνία αμοιβαίων εγγυήσεων στη βάση του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ & αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, έτσι ώστε να μπορέσει ο λαός της Ουκρανίας προοπτικά να ζήσει ελεύθερος σε μια ανεξάρτητη, ουδέτερη, δημοκρατική χώρα.
  • Καμία επέκταση του ΝΑΤΟ και των εξοπλισμών του στην Ανατολική Ευρώπη
  • Διεθνής συμφωνία για τη συλλογική ασφάλεια με σεβασμό στην κυριαρχία όλων των χωρών
  • Άρση των κυρώσεων.
  • Στήριξη των προσφύγων, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία,
  • Έξω οι βάσεις από την Ελλάδα
  • Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ

Αθήνα 21.3.2022

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 86.67% ( 6
Συμμετοχές )



1 σχόλια στο “Με διαφοροποιήσεις η ανακοίνωση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Διαλόγου για Ουκρανία

  1. Κώστας

    Καλά, με τον μεγενθυντικό φακό τις ψάχνουμε τις διαφορές

    Κώστας

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *