.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Λευκορωσία: Εξέγερση με ξένες σημαίες


Παναγιώτης Ξοπλίδης

Ενώ η Λευκορωσία ήταν μέχρι πριν λίγες μέρες μια σχεδόν άγνωστη χώρα, έχει βρεθεί ξαφνικά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των διεθνών ΜΜΕ αλλά και της δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, ανοίγοντας μια σειρά ζητημάτων, γεωστρατηγικών, οικονομικών αλλά και ιδεολογικών. Είναι μια αυθόρμητη λαϊκή εξέγερση ή πραξικόπημα;

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μονοδιάστατη και πρέπει αρχικά να παραμεριστούν η κυρίαρχη προπαγάνδα της Δύσης αλλά και οι παρωπίδες ψευδαισθήσεων μερίδας της αριστεράς. Στην καπιταλιστική Δύση η Λευκορωσία παρουσιάζεται ως “η τελευταία δικτατορία της Ευρώπης” με “σοβιετική οικονομία” , μια “ευρωπαϊκή Βόρεια Κορέα” απομονωτισμού και αυταρχισμού. Αυτή η αφήγηση μάλλον χαϊδεύει τα αυτιά και μερίδας της αριστεράς στον πλανήτη που προσπαθεί να βρει μια σοσιαλιστική ελπίδα στο καθεστώς Λουκασένκο.

Η Λευκορωσία, όπως όλα τα μετα-σοβιετικά κράτη, είναι μια καπιταλιστική χώρα. Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγώνα για “δημοκρατία και ελευθερία” και προφανώς είναι χαζοχαρούμενη αφέλεια να κρίνονται τα γεγονότα πριν και μετά τις εκλογές χωρίς να να αναλύεται η γεωπολιτική διάσταση της σύγκρουσης ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Το οικονομικό σύστημα της χώρας είναι μια ιδιότυπη εκδοχή καπιταλισμού με ισχυρή την παρουσία του κράτους. Ο Λουκασένκο εμφανίζεται να αντιτίθεται στον καπιταλισμό και στη ρητορική του συνηθίζει να καταριέται τους «πλούσιους». Στην πραγματικότητα είναι εκπρόσωπος μιας φατρίας της λευκορωσικής αστικής τάξης. Χρησιμοποιεί τη μεγάλη δύναμη που συγκεντρώνεται στα χέρια του για να προστατεύσει τα συμφέροντα πολλών καπιταλιστών που είναι προσκολλημένοι σε αυτόν.

Η εσωτερική σύγκρουση στην χώρα σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει με την αναδιανομή του μεγάλου κρατικού τομέα της οικονομίας, την ιδιωτικοποίηση αυτού, όπως και την ιδιωτικοποίηση του συνεταιριστικού τομέα στην αγροτική οικονομία. Αυτός είναι ο στόχος μερίδας και της εγχώριας καπιταλιστικής ελίτ.

Η χώρα έχει πράγματι διατηρήσει κεκτημένα της σοβιετικής οικονομίας, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι ήταν σημαντικό βιομηχανικό κέντρο στην ΕΣΣΔ. Ο Λουκασένκο ανήλθε στην εξουσία το 1994 και ακολούθησε ένα εντελώς διαφορετικό μοντέλο οικονομικής διακυβέρνησης από τις άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που λεηλατήθηκαν από ιδιωτικοποιήσεις μαφιόζικου τύπου.

Διατηρήθηκε το σύστημα δωρεάν υγείας και παιδείας, η συνεταιριστική οργάνωση του αγροτικού τομέα, ο κρατικός έλεγχος στον ανεπτυγμένο βιομηχανικό τομέα με παραγωγή οχημάτων, γεωργικών μηχανών, λιπασμάτων, μεταλλουργίας, όπλων κ.α.

Για τα δεδομένα του σύγχρονου καπιταλισμού η Λευκορωσία ήταν πράγματι μια παραφωνία. Ακόμα και με βάση στατιστικά που αναπαράγουν δυτικά ΜΜΕ η Λευκορωσία, μια χώρα 9,5 εκατομμυρίων ανθρώπων διατήρησε ένα βιοτικό επίπεδο πολύ καλύτερο από όλες τις χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με την κοινωνική ανισότητα να συγκρίνεται με αυτήν των σκανδιναβικών χωρών. Το ποσοστό του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι στο 0,8%, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 2,9%, στη Ρωσία 2,7%, στην γειτονική Λιθουανία 4,2%, στην Ουκρανία 6,4% και στην Γεωργία 43,6%. Όλα αυτά όμως στηρίχτηκαν σε μεγάλο βαθμό σε έναν κρίσιμο παράγοντα: στο φθηνό ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο λόγω του ειδικού καθεστώτος σύνδεσης των δύο χώρων.

Η Λευκορωσία πλήρωνε το φυσικό αέριο στη Ρωσία στη μισή τιμή από αυτήν των άλλων χωρών ενώ είχε σημαντικές εκπτώσεις και διευκολύνσεις πληρωμών για το πετρέλαιο επίσης. Ο βιομηχανικός της τομέας πολύ εύκολα μπορεί να καταρρεύσει αν σταματήσει η στήριξη της Ρωσίας. Το μεγαλύτερο μέρος των βιομηχανικών εξαγωγών (φτάνει ως και το 90% στην περίπτωση των τρακτέρ) καλύπτει η Ρωσία, αλλά ακόμα και οι φθηνές εξαγωγές προς την Ε.Ε. στηρίζονται στην φθηνή ενέργεια που παρέχουν ρωσικές εταιρείες.

Σε μια εποχή που δεν είναι και η πλέον ευνοϊκή για την πετρελαϊκή οικονομία, η Ρωσία προσπαθεί να αλλάξει τις προνομιακές συνθήκες παροχής ενέργειας προς την Λευκορωσία όχι τόσο για λόγους γεωστρατηγικής πίεσης αλλά και γιατί οι ρωσικοί ενεργειακοί κολοσσοί δεν μπορούν πλέον να τις αντέξουν. Τα λευκορωσικά διυλιστήρια ήδη πληρώνουν το ρωσικό πετρέλαιο στο 80% της διεθνούς τιμής, 50% πάνω από την τιμή που πλήρωναν πριν λίγα χρόνια, ενώ προβλέπεται το 2025 να πληρώνουν πλήρως σύμφωνα με τη διεθνή τιμή.

Ο ευρύτερος στόχος της ρωσικής ολιγαρχίας είναι να βάλει χέρι στον κρατικό βιομηχανικό τομέα της Λευκορωσίας. Ο Λουκασένκο μέχρι τώρα είχε καταφέρει επιτυχώς να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα, ενώ και στο παρελθόν δεν έλειψαν οι προσπάθειές του να αναζητήσει και ερείσματα στη Δύση φτάνοντας μέχρι και στο ΔΝΤ κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το 2011. Ωστόσο, η στρατηγική συμμαχία με τη Μόσχα πρακτικά δεν αμφισβητήθηκε ποτέ καθώς ήταν και καταστροφικό το παράδειγμα χωρών όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η Ουκρανία που πλήρωσαν την απομάκρυνσή τους από τη ρωσική σφαίρα επιρροής με πολέμους, απώλειες εδαφών, ακριβή ενέργεια, φτωχοποίηση, πολιτική και οικονομική αστάθεια.

Στον σύγχρονο καπιταλισμό όμως ο βιομηχανικός και αγροτικός τομέας έχουν ένα όλο και μικρότερο ποσοστό στην συνολική οικονομία. Ακόμα και αυτά τα “σοβιετικά κληροδοτήματα” αφορούν μόνο αυτούς τους τομείς ενώ δίπλα τους αναπτύσσεται και στη Λευκορωσία ένας δυναμικός και πλήρως ιδιωτικοποιημένος ιδιωτικός τομέας με όλα τα χαρακτηριστικά του άγριου, ληστρικού καπιταλισμού. Σήμερα, το 50% της λευκορωσικής οικονομίας βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια.

Οι τομείς της λεγόμενης Νέας Οικονομίας (τεχνολογία, αλυσίδες σούπερ μάρκετ, τραπεζικός τομέας) ανθίζουν στη Λευκορωσία και έχουν δημιουργήσει μια ανερχόμενη αστική τάξη. Η οικονομία τής πληροφορικής έχει δημιουργήσει εγχώριους κολοσσούς, όπως η Epam Systems που μπήκε στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με αξία 11 δισ. δολαρίων και πλήθος άλλων που διατηρούν την παραγωγή τους στη χώρα αλλά μετακομίζουν την έδρα τους συχνά σε φορολογικούς παραδείσους όπως η Κύπρος.

Η κυβέρνηση Λουκασένκο παρέχει η ίδια φορολογικά κίνητρα σε τεχνολογικές εταιρείες, στα λεγόμενα ΙΤ Parks που ξεφυτρώνουν στα περίχωρα του Μινσκ για να αντέξουν τον ανταγωνισμό με χώρες όπως η Ινδία. Αυτή η συγκέντρωση στην περιοχή της πρωτεύουσας έχει δημιουργήσει και ανισότητες με άλλες περιφέρειες της χώρας. Ο μεγαλύτερος εργοδότης στη χώρα είναι πλέον η ιδιωτική αλυσίδα σούπερ μάρκετ Eurotorog LLC με πολλές χιλιάδες υπαλλήλους.

Το αποτέλεσμα αυτών των αλλαγών είναι η επιδείνωση από χρόνο σε χρόνο της κατάστασης των εργαζομένων της Λευκορωσίας. Ακόμα και οι μεγάλες βιομηχανίες δεν μπορούν πλέον να διατηρήσουν τα προνόμια που παρείχαν στους εργάτες τους.

Η κορωνίδα της λευκορωσικής βιομηχανίας, η παραγωγός τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων ΜΤΖ διατηρεί μια ιατρική κλινική περίθαλψης για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους η οποία κοστίζει 4 εκ. δολάρια τον χρόνο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί πλέον να συνεχιστεί σε συνθήκες ανταγωνισμού με τους άλλους τομείς της εγχώριας οικονομίας, αλλά και καθώς ο βασικός λόγος κερδοφορίας της MTZ ήταν η φθηνή ενέργεια που της παρείχε η Ρωσία. Έτσι, συνολικά η εργατική τάξη στη Λευκορωσία χάνει όλο και περισσότερα βασικά δικαιώματα και ελευθερίες, από το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, τη στέγαση και τη δωρεάν εκπαίδευση έως τους αξιοπρεπείς μισθούς. Ταυτόχρονα, χάνει το δικαίωμα στη συνδικαλιστική οργάνωση και την ελευθερία έκφρασης.

Η κατάσταση μετά τις πρόσφατες εκλογές θυμίζει αυτή του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2013-2014. Υπάρχουν ωστόσο θεμελιώδεις διαφορές.

Όλες αυτές οι αντιφάσεις παρουσιάζονται σήμερα ως σύγκρουση μεταξύ ενός “ενωμένου λαού” και ενός ισχυρού, αυταρχικού προέδρου. Αυτό δημιουργεί την ευρεία πεποίθηση ότι μόνο ένα άτομο φταίει για όλα, ο Λουκασένκο, ο οποίος είναι στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια. Αυτό το συναίσθημα ενισχύεται τόσο από φιλελεύθερους όσο και από εθνικιστικούς κύκλους που βλέπουν τη “σωτηρία της χώρας” στην απομάκρυνση ενός ατόμου.

Η κατάσταση μετά τις πρόσφατες εκλογές θυμίζει αυτή του Μαϊντάν στην Ουκρανία το 2013-2014. Υπάρχουν ωστόσο θεμελιώδεις διαφορές. Σε αντίθεση με την Ουκρανία, στη Λευκορωσία ο εθνικισμός δεν έχει ριζωθεί ποτέ έντονα μεταξύ του λαού.

Άλλωστε, ακόμα και η λευκορωσική εθνογέννηση ήταν περισσότερο ένα παράδοξο προϊόν της σοβιετικής εποχής, ενώ 30 σχεδόν χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας η συντριπτική πλειοψηφία του λαού (πάνω από το 70%) εξακολουθεί να μιλάει τη ρωσική γλώσσα και μόλις το 23% τη λευκορωσική. Λίγο πριν τη διάλυση της ΕΣΣΔ, είχε πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στο οποίο το 84% των Λευκορώσων είχε ταχθεί υπέρ της διατήρησης της ΕΣΣΔ και ενάντια στην ανεξαρτησία.

Ο Λουκασένκο αξιοποίησε και ιδεολογικά τη σοβιετική νοσταλγία μεταφέροντας τη Μέρα Ανεξαρτησίας από τη μέρα ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την ΕΣΣΔ, στην μέρα απελευθέρωσης του Μινσκ από τη ναζιστική κατοχή.

Η κοινωνία της Λευκορωσίας, ως προς την πολιτική ιστορία της και τις εμπειρίες της, διαφέρει πολύ από αυτή της Ουκρανίας και το καθεστώς Λουκασένκο είχε μια πραγματική δημοφιλία μέχρι πρόσφατα. Παρά τις φωνές της Δύσης για εκλογικές νοθείες σε όλες τις νίκες του Λουκασένκο από το 1994 μέχρι το 2016 και παρά τις προσπάθειες να εμφανιστούν φιλοδυτικά κινήματα, ποτέ μέχρι σήμερα δεν εμφανίστηκε με μαζικούς όρους μια “φιλελεύθερη” ή εθνικιστική αντιπολίτευση με ισχυρή λαϊκή βάση που να αμφισβητήσει τον Λουκασένκο.

Όμως τα τελευταία χρόνια και με βάση τις αλλαγές στην οικονομία της χώρας, εμφανίστηκαν πιο ενεργητικά “φιλελεύθεροι” κύκλοι οι οποίοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να παίξουν και το χαρτί του εθνικισμού για να πετύχουν τους στόχους τους.

Είναι ίσως συμβολικό ότι οι τρεις αρχικοί αντίπαλοι του Λουκασένκο προέρχονται από την ιδιωτική σφαίρα της “Νέας Οικονομίας” που ο ίδιος ο Λουκασένκο εξέθρεψε.

Ο Σεργκέι Τσιχανόφσκι ήταν αστέρι του Youtube με καριέρα και στη Ρωσία. Το κανάλι του στο Youtube ανέδειξε το μέγεθος της δυστυχίας της Λευκορωσίας, την παραμέληση των χωριών, τη φτώχεια και τη διαφθορά της άρχουσας ελίτ. Καθώς αυτή είναι η εμπειρία ενός σημαντικού μέρους του πληθυσμού της Λευκορωσίας, γρήγορα κέρδισε θαυμαστές σε ορισμένα μέρη της κοινωνίας και ειδικά στη νεολαία. Όταν ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία, δεν παρουσίασε κανένα πολιτικό πρόγραμμα, αλλά βασίστηκε στη μεγάλη δημοτικότητα του καναλιού του.

Ο Βίκτορ Μπαμπάρικο ήταν πρόεδρος της τράπεζας Belgazprombank, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει κυρίως στη ρωσική Gazprom και στην Gazprombank.

Ο Βαλερί Τσέπκαλο ήταν ιδρυτής του HighTech Park, που προβάλλονταν ως η λευκορωσική Silicon Valley. O Μπαμπάρικo και o Τσέπκαλο αρχικά προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την εθνικιστική αντιπολίτευση που απλά επεδίωκε τη διακοπή όλων των δεσμών με τη Ρωσία. Και οι δύο υποστήριξαν τη συνέχιση των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία αλλά με την πλήρη “απελευθέρωση” όλων των τμημάτων της κοινωνίας: ιδιωτικοποίηση της βιομηχανίας και της γεωργίας, καθώς και της υγείας και εκπαίδευσης. Η επιχειρηματική τους αξιοπιστία τούς παρείχε σοβαρή υποστήριξη.

Πριν από την κήρυξη της επίσημης υποψηφιότητάς τους (που απαιτεί τη συλλογή ικανού αριθμού υπογραφών από πολίτες της χώρας), ο Τσιχανόφσκι και ο Μπαμπάρικο συνελήφθησαν και ο Τσέπκαλο κατέφυγε στη Ρωσία.

Ο μόνος αντίπαλος του Λουκασένκο ήταν πλέον η Σβετλάνα Τσιχανόφσκαγια, σύζυγος του Σεργκέι, που συσπείρωσε τόσο την εθνικιστική, όσο και τη νεοφιλελεύθερη αντιπολίτευση.

Η σύλληψη των ανακοινωθέντων αντιπάλων κίνησε έντονα τον πληθυσμό να δώσει τις υπογραφές του προς υποστήριξη της Τσιχανόφσκαγια περισσότερο με μια κοινή λογική: οποιοσδήποτε, αλλά όχι ο Λουκασένκο.

Σχηματίστηκαν «αλυσίδες αλληλεγγύης» στο διαδίκτυο ως κανάλι επικοινωνίας για όλους εκείνους που θέλουν “αλλαγή”, σύντομα άνοιξαν ομάδες συνομιλίας στο Telegram, οι οποίες έλαβαν ισχυρή προώθηση από ήδη υπάρχουσες ομάδες αντιπολίτευσης.

Γρήγορα έγινε σαφές ότι αυτές οι ομάδες ήταν υποδομή δικτύου για μια νέα «έγχρωμη επανάσταση». Παρά την αδιαμφισβήτητη ύπαρξη μεγάλης δυσαρέσκειας για το κυβερνών κόμμα, οι «αυθόρμητες» εκφράσεις δυσαρέσκειας μεγεθύνθηκαν με τη βοήθεια και των δυτικών ΜΜΕ.

Οι συνθήκες για τα σχέδια του δυτικού κεφαλαίου για την απόσπαση της χώρας από τη Ρωσία και την πρόσδεσή της στη Δύση ήταν πιο πρόσφορες από ποτέ. Αλλά και η Ρωσία δείχνει να ταλαντεύεται για τη στήριξή της προς το πρόσωπο του Λουκασένκο και είναι ενδεικτικός ο ουδέτερος τρόπος παρουσίασης των γεγονότων στη Λευκορωσία από τα κρατικά ρωσικά ΜΜΕ.

Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Αμερικάνος υπουργός Εξωτερικών Πομπέο επισκέφτηκε για πρώτη φορά το Μινσκ και υποσχέθηκε βοήθεια σε περίπτωση διακοπής της παροχής φθηνής ενέργειας από τη Ρωσία. Λίγες μόνο μέρες πριν τις εκλογές, οι Ειδικές Δυνάμεις της Λευκορωσίας συνέλαβαν 33 μισθοφόρους της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας «Βάγκνερ», γνωστής και από τις δραστηριότητες της σε Συρία και Λιβύη.

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι υπήρχαν πληροφορίες για για άφιξη περισσότερων από 200 μισθοφόρων στη Λευκορωσία «για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση κατά την προεκλογική εκστρατεία». Οι μισθοφόροι απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στη Ρωσία σε μια ομιχλώδη κατάσταση που ίσως έχει να κάνει με μια ιδιότυπη “διαπραγμάτευση” μεταξύ Μινσκ και Μόσχας.

Η ρωσική ολιγαρχία επιδιώκει διαχρονικά την αφομοίωση της οικονομίας της Λευκορωσίας με όρους «οικονομίας της αγοράς» και ιδιωτικοποιήσεις προς όφελος ρωσικών καπιταλιστικών κολοσσών. Από το 1999 οι δύο χώρες συνδέονται και με την κήρυξη του “Ενιαίου Κράτους” που μακροπρόθεσμο στόχο έχει θεωρητικά ακόμα και την πλήρη ενοποίησή τους. Ωστόσο, ο θεσμός αυτός παραμένει για 20 χρόνια κυρίως στους τομείς της οικονομικής και στρατιωτικής συνεργασίας και οι διαδικασίες βαθύτερης ενοποίησης συνεχώς αναβάλλονται.

Αντίθετα, μετά το 2014 ο Λουκασένκο κάνει προσπάθειες ενίσχυσης της λευκορωσικής εθνικής ταυτότητας, άλλαξε τα τοπωνύμια από ρωσικά σε λευκορωσικά και ενθάρρυνε την χρήση της γλώσσας την οποία ο ίδιος για πρώτη φορά χρησιμοποίησε τότε. Σε δημοσκόπηση που έγινε στην χώρα πρόσφατα (με ζητούμενο βέβαια την αξιοπιστία αυτών) το 85% των πολιτών επιθυμεί πλέον την ανεξαρτησία της χώρας και όχι την ένωση με τη Ρωσία.

26 χρόνια ισορροπίας σε τεντωμένο σχοινί

Ο Λουκασένκο ισορροπούσε στο τεντωμένο σχοινί Δύσης-Ρωσίας αλλά δεν φαίνεται ικανός να συνεχίσει αταλάντευτος. Η ευκαιρία ανατροπής του είναι μοναδική για τη Δύση που επιχειρεί να επαναλάβει το εγχείρημα της Ουκρανίας αξιοποιώντας και μια ιδεολογική εκστρατεία κατά του “ολοκληρωτισμού”.

Η Τσιχανόφκαγια, που έχει καταφύγει στη Λιθουανία, έχει αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος (στο πρότυπο περισσότερο του Γκουαϊδό παρά του ουκρανικού Μαϊντάν) και σχηματίζεται Συμβούλιο Συντονισμού της αντιπολίτευσης στο Μινσκ με τη συμμετοχή νεοφιλελεύθερων και εθνικιστών που στηρίζονται από ΗΠΑ-ΕΕ-ΝΑΤΟ με ειδικό ρόλο της Πολωνίας και των χωρών της Βαλτικής. Ο στόχος της Δύσης είναι η περικύκλωση της Ρωσίας και αν αυτό συνοδευτεί και με ένα ιδεολογικό περιτύλιγμα ήττας της “τελευταίας σοβιετικής δικτατορίας και οικονομίας”, το κέρδος θα είναι πολλαπλό.

Για την επίτευξη αυτού του στόχου για άλλη μια φορά αξιοποιείται η σύζευξη του πλέον ακραίου νεοφιλελευθερισμού με τον εθνικισμό, ακόμα και με τον φασισμό.

Το πρόγραμμα που τώρα εμφανίζει η αντιπολίτευση περιλαμβάνει:

-Επιβολή στην εκπαίδευση της λευκορωσικής γλώσσας που ομιλείται σήμερα από μια μικρή μειονότητα.

-Παύση κάθε είδους σχέσης με τη Μόσχα με απαγόρευση ακόμα και αναμετάδοσης ρωσικών τηλεοπτικών σταθμών και ΜΜΕ, τα οποία σήμερα είναι τα πλέον δημοφιλή λόγω και της γλώσσας.

-Έναρξη διαπραγματεύσεων για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

-“Αποσοβιετικοποίηση» της Λευκορωσίας με θέσπιση της ερυθρόλευκης σημαίας η οποία προέρχεται από την εποχή της Πολωνο-Λιθουανικής Συμπολιτείας που κατείχε τα εδάφη της Λευκορωσίας στον Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε στην περίοδο της ναζιστικής κατοχής αλλά και στα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας (1991-1995) πριν την επαναφορά με δημοψήφισμα της σημαίας της σοβιετικής δημοκρατίας.

-Ιδιωτικοποίηση της γης και του αγροτικού τομέα.

-Αναδιάρθρωση, εκσυγχρονισμός, ιδιωτικοποίηση μεγάλων και μεσαίων κρατικών επιχειρήσεων.

-Ιδιωτικοποίηση εκπαίδευσης και δομών υγείας και περίθαλψης.

-Ανάπτυξη ενός ανταγωνιστικού περιβάλλοντος στον τομέα της αγοράς στέγης μέσω της αποκρατικοποίησής του και της ανάπτυξης ιδιωτικών επιχειρήσεων στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας.

Η Λευκορωσία θα γνωρίσει με 30 χρόνια καθυστέρηση το σοκ της μαφιόζικης καπιταλιστικής λεηλασίας εφόσον επικρατήσουν αυτές οι δυνάμεις, αν και είναι αμφίβολη η πραγματική διάδοση αυτών των ιδεών στη χώρα.

Υπάρχουν πληροφορίες, που δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθούν, ότι εμφανίζονται και τάσεις εντός του κινήματος ενάντια στον Λουκασένκο προερχόμενες κυρίως από τις τάξεις των βιομηχανικών εργατών που αρνούνται τα σχέδια των ιδιωτικοποιήσεων αλλά και την πρόσδεση με ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Αριστερές και κομμουνιστικές δυνάμεις εντός της Λευκορωσίας προσπαθούν να υπερασπιστούν την εργατική τάξη της χώρας καλώντας την να μη σηκώσει ξένες, ιμπεριαλιστικές σημαίες είτε της ΕΕ και των ΗΠΑ είτε της Ρωσίας.

Η θέση τους αυτή είναι σίγουρα εξαιρετικά δύσκολο να επικρατήσει στις σημερινές συνθήκες και στο πλαίσιο της γεωπολιτικής σύγκρουσης. Η Ρωσία θέλει να ελέγξει το παιχνίδι ακόμα και στην περίπτωση ανατροπής του Λουκασένκο και ήδη ο πρώην υποψήφιος της αντιπολίτευσης Τσέπκαλο, που έχει καταφύγει στη Μόσχα, δεν στηρίζει το Συμβούλιο Συντονισμού και φέρεται να ακολουθεί δικό του δρόμο.

Οι διαδηλώσεις είναι δύσκολο να ανατρέψουν τον Λουκασένκο εκτός κι αν επιχειρηθεί, όπως στην περίπτωση του Μαϊντάν, μια βίαιη και ένοπλη προσπάθεια με άμεση εμπλοκή και ξένων δυνάμεων. Όμως η Λευκορωσία δεν είναι Ουκρανία και ο Λουκασένκο εξακολουθεί να έχει ισχυρά ερείσματα και σε μέρος του λαού. Προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με μια γενικόλογη υπόσχεση περί αλλαγής Συντάγματος που θα οδηγήσει και σε νέες εκλογές κάποια στιγμή στο μέλλον.

Είναι φανερό ότι η κλεψύδρα του πολιτικού βίου του Λουκασένκο έχει γείρει και το επίδικο είναι η διάδοχη κατάσταση. Γι’ αυτήν ετοιμάζονται όλοι οι παίκτες του πολιτικού παιχνιδιού στο εσωτερικό της χώρας και διεθνώς. Ο χαμένος σε κάθε περίπτωση θα είναι ο εργαζόμενος λαός της Λευκορωσίας καθώς, είτε με επικράτηση της Δύσης είτε της Ρωσίας και των αντίστοιχων φατριών τους, η λεία θα είναι τα εργατικά συμφέροντα.

Πηγή: ΠΡΙΝ

Προσθήκη:

Η επιλογή μεταξύ δύο κακών, πάντα φέρνει χειρότερα…

Η σημερινή επίσημη σημαία της Υπερδνειστερίας με το σφυροδρέπανο

Ο λαός της Λευκορωσίας φαίνεται να έχει να επιλέξει μόνο μεταξύ δύο κακών. Οι ελιγμοί του Λουκασένκο μεταξύ Ρωσίας και Δύσης βρίσκονται πλέον σε οριακό σημείο και έχει ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση με τη Ρωσία καθώς για τον ίδιο είναι η μόνη επιλογή που μπορεί να εγγυηθεί την παραμονή του στην εξουσία.

Η Δύση επιθυμεί μια Λευκορωσία χωρίς τον Λουκασένκο και αυτό είναι το μόνο σύνθημα που αυτή την στιγμή βγάζει προς τα έξω η αντιπολίτευση χωρίς να προβάλλει κανένα πρόγραμμα διακυβέρνησης. Οι στόχοι βέβαια είναι δεδομένοι και είναι ενδεικτικές οι δηλώσεις του μέλους του Προεδρείου του Συμβουλίου της Αντιπολίτευσης Σεργκέι Ντιλέβσκι.

Ο Ντιλέβσκι προβάλλεται από τα δυτικά ΜΜΕ ως ο “ηγέτης των εργατών” καθώς δουλεύει στο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής τρακτέρ MTZ και πρωταγωνίστησε στις προσπάθειες κήρυξης απεργίας με μοναδικό αίτημα “να φύγει ο Λουκασένκο”.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ ήταν ένας καθημερινός εργάτης που συγκλονίστηκε από το μέγεθος της αστυνομικής καταστολής σε βάρος των διαδηλώσεων και μέσα σε μόλις μια εβδομάδα έφτασε να γίνει μέλος του Προεδρείου του Συμβουλίου της Αντιπολίτευσης μαζί με εκπροσώπους της διανόησης και πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν νεοφιλελεύθερες και εθνικιστικές θέσεις.

«Το γεγονός ότι δεν έχουμε ολιγάρχες στη Λευκορωσία απέχει πολύ από το να είναι επίτευγμα» δήλωσε ο Ντιλέβσκι . «Αντιθέτως, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε υγιής επιχειρηματίας, είτε είναι εκατομμυριούχος είτε δισεκατομμυριούχος, δεν θέλει να επενδύσει στη Λευκορωσία και τις επιχειρήσεις της».

Σύμβολα της σοβιετικής εποχής στους δρόμους της Υπερδνειστερίας

Όταν ο “αρχηγός των εργατών” (που η δράση του καλύφθηκε με πανηγυρισμούς και από ρεπορτάζ αντικαπιταλιστικών και αναρχικών συλλογικοτήτων!) δηλώνει τόσο φίλος των ολιγαρχών, το μέλλον της εργατικής τάξης στην Λευκορωσία δεν μοιάζει ευοίωνο σε περίπτωση επικράτησης της αντιπολίτευσης.

Όμως και η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος αν και δείχνει ως “μικρότερο κακό” για τους εργαζομένους της χώρας σε καμιά περίπτωση δεν προμηνύει οτιδήποτε θετικό. Η διατήρηση της υπάρχουσας οικονομικής οργάνωσης φαίνεται αδύνατη ακόμα και με διατήρηση του Λουκασένκο στην εξουσία ή με πιθανό συμβιβασμό που θα οδηγήσει σε νέο μοίρασμα της εξουσίας.

Ο Λουκασένκο μπορεί να απολάμβανε μια σχετική δημοφιλία μέχρι πριν λίγα χρόνια λόγω της ιστορικής παράδοσης και εμπειρίας του λευκορωσικού λαού αλλά στην καλύτερη περίπτωση αυτή δήλωνε απλά μια ανοχή και όχι την ενεργοποίηση λαού για υπεράσπιση των όποιων κεκτημένων διατηρούνται ακόμα.

Το άγαλμα του Λένιν παραμένει μπροστά από το Κοινοβούλιο της Υπερδνειστερίας στην πρωτεύουσα Τιράσπολ

Η αναφορά στο σοβιετικό παρελθόν μόνο ως “εικόνισμα” καμία σχέση με σοσιαλισμό δεν έχει. Είναι τραγελαφική (δυστυχώς όχι για τον λαό της) η περίπτωση της Υπερδνειστερίας (αποσχισθείσας από τη Μολδαβία επαρχίας με ρωσική στρατιωτική στήριξη) που διατηρεί το σφυροδρέπανο στη σημαία της και όλα τα αγάλματα του Λένιν στις πλατείες της, αλλά έχει ιδιωτικοποιήσει πλήρως την οικονομία, μετατρέποντας την σε κέντρο της μαφίας με κάθε είδους δραστηριότητες μαφιόζων και ολιγαρχών.

 

Το προσωποπαγές αυταρχικό καθεστώς Λουκασένκο τίποτα κοινό δεν έχει με τις περιπτώσεις προοδευτικών κυβερνήσεων στην Λατινική Αμερική που στηρίζονται σε μαζική συμμετοχή, στήριξη και λαϊκή αντίσταση όποτε χρειάστηκε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Δεν φαίνεται να υπάρχουν στην Λευκορωσία κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν ένα ισχυρό μέτωπο ενάντια στην καπιταλιστική ελίτ της χώρας και τους ξένους υποστηρικτές της (σε Δύση και Ρωσία). Δυστυχώς η επιλογή ανάμεσα σε δύο κακά και ιστορικά αλλά και στην πρόσφατη πολιτική ιστορία πολλών χωρών μόνο ακόμα μεγαλύτερο κακό έφερε τελικά στους λαούς και την εργατική τάξη.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 10
Συμμετοχές )



19 σχόλια στο “Λευκορωσία: Εξέγερση με ξένες σημαίες

  1. Ανώνυμος

    “Η Λευκορωσία, όπως όλα τα μετα-σοβιετικά κράτη, είναι μια καπιταλιστική χώρα….Το οικονομικό σύστημα της χώρας είναι μια ιδιότυπη εκδοχή καπιταλισμού με ισχυρή την παρουσία του κράτους.”

    “Στην πραγματικότητα είναι εκπρόσωπος μιας φατρίας της λευκορωσικής αστικής τάξης. Χρησιμοποιεί τη μεγάλη δύναμη που συγκεντρώνεται στα χέρια του για να προστατεύσει τα συμφέροντα πολλών καπιταλιστών που είναι προσκολλημένοι σε αυτόν”

    Δεν είναι απλά μία καπιταλιστική χώρα με μία αστική κυβέρνηση αλλά μία καπιταλιστική χώρα με ένα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς, μία ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. Ο δε Λουκασένκο δεν είναι ένας ακόμα εκπρόσωπος αστικής τάξης αλλά ένας ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ.

    Εντάξει έχουμε συνηθίσει από την “αριστερά” μας να εξωραϊζει φασίστες, δικτάτορες, αυταρχικά καθεστώτα κλπ. Έτσι αν ξεκινήσουμε από τον…κεντρώο Βιντέλα φτάνουμε μέχρι τους ”αντικαπιταλιστές” και “αντιιμπεριαλιστές” Τσάβες-Μαδούρο-Μοράλες, τους “αντιφασίστες” στην Α. Ουκρανία, τους “αντιιμπεριαλιστές”, “αντισιωνιστές” (στην πραγματικότητα φιλοναζί αντισημίτες γι’αυτό τα εισαγωγικά) Χαμάς και Χεζμπολάχ και άλλα πολλά.

    Έχουμε συνηθίσει επίσης την “αριστερά” να θεωρεί φασιστικά, σοσιαλφασιστικά ή έστω ημιφασιστικά-αυταρχικά καθεστώτα (αρκεί αυτά να είναι ρωσόδουλα ή έστω να έχουν ιδιαίτερες σχέσεις με την Ρωσία) πολύ καλύτερα από τις φιλελεύθερες αστικές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες με πρόσχημα τον αντιδυτικισμό της. Οι κομμουνιστές όμως ανέκαθεν παλεύανε όχι μόνο εναντίον του φασισμού, όχι μόνο υπερασπιζόντουσαν την αστική δημοκρατία όταν αυτή κινδύνευε από το φασισμό αλλά ακόμα και μέσα σε μία αστική δημοκρατία δίνανε μάχη για δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα, δίνουν μάχη για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ δημοκρατία και όχι λιγότερη. Η σημασία του δημοκρατικού αγώνα ακόμα και ΜΕΣΑ στον καπιταλισμό τονιζόταν από τον ίδιο τον Λένιν. Αργότερα θα παραθέσω αποσπάσματα.

    Σε κάνει να αναρωτιέσαι τελικά ποιο το πραγματικό περιεχόμενο της λαϊκής εξουσίας και της αντικαπιταλιστικής εξουσίας που προτείνουν.

    Συνεχίζεται…

    V For Viva La Revolucion

    Reply
  2. Ανώνυμος

    Τώρα για την Λευκορωσία. Να λοιπόν που οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν είναι και τόσο δυτικόφιλοι όσο θέλει η αριστερά μας να τους παρουσιάσει.

    Όπως αναφέρεται και στο κείμενο:

    “Ο Βίκτορ Μπαμπάρικο ήταν πρόεδρος της τράπεζας Belgazprombank, το μετοχικό κεφάλαιο της οποίας ανήκει κυρίως στη ρωσική Gazprom και στην Gazprombank”

    “O Μπαμπάρικo και o Τσέπκαλο αρχικά προσπάθησαν να παρουσιάσουν ένα πολιτικό πρόγραμμα σε αντίθεση με την εθνικιστική αντιπολίτευση που απλά επεδίωκε τη διακοπή όλων των δεσμών με τη Ρωσία. Και οι δύο υποστήριξαν τη συνέχιση των επιχειρηματικών δεσμών με τη Ρωσία…”

    Να προσθέσω και εγώ μερικές ακόμα πληροφορίες:

    https://www.capital.gr/diethni/3475148/na-kathisuxasei-ti-rosia-epixeirei-i-antipoliteusi-tis-leukorosias

    https://www.euronews.com/2020/07/29/prominent-belarusian-opposition-figure-valery-tsepkalo-flees-to-russia-amid-arrest-fears

    https://www.msn.com/en-us/news/world/belarus-opposition-seeks-to-reassure-russia-as-strikes-continue/ar-BB181vfR?li=BBnbcA1

    Δεν τους βλέπω λοιπόν τόσο αντιρώσους και δυτικόφιλους. Στην πραγματικότητα η Ρωσία ρίχνει πράκτορές της δήθεν δυτικόδουλους και δημοκράτες ακριβώς για να ελέγξει αυτή το κίνημα εναντίον του Λουκασένκο. Εδώ υπάρχουν δύο σενάρια. Ή επιδιώκει ανατροπή του Λουκασένκο ή να τον φερει πιο κοντά σε αυτήν για να μετατρέψει το καθεστώς σε ρωσόδουλο. Ο εισοδισμός είναι η πάγια στρατηγική του Κρεμλίνου. Το έκανε στην Ουκρανία, το κάνει με τον Γκουαϊδό, Σερβία, Ιράκ είναι η στρατηγική της. Είτε μέσα σε κυβερνήσεις και καθεστώτα είτε μέσα σε κινήματα και εξεγέρσεις παντού χώνει πράκτορες για να πετυχαίνει πολιτικές αλλαγές και ανατροπές προς όφελός της.

    Συνεχίζεται…

    V For Viva La Revolucion

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Η Ρωσία όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ αρρωσταίνουν με τέτοιους ηγέτες και κάνουν τα πάντα για να τους ανατρέψουν ή να τους υποτάξουν. Σε αυτό ενώνονται. Τέτοιοι ήταν ο Καντάφι, ο Σαντάμ, ο Άσαντ, ο Μιλόσεβιτς. Τέτοιος είναι και ο Λουκασένκο. Δικτάτορες και εθνικιστές μεν αλλά όχι μαριονέτες τους ενός και του άλλου. Δημιουργούνε σχέσεις εξάρτησης με τις μεγάλες δυνάμεις αλλά όχι στο βαθμό που επιθυμούν αυτές. Αυτό τους ενοχλεί και κάνουν τα πάντα για να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση.

    Αλλα η “αριστερά” μας βλέπει πραξικοπήματα και επεμβάσεις μόνο από ΗΠΑ-ΕΕ, βλέπουνε παντού πράκτορες των δυτικών ενώ για την Ρωσία όχι.

    Μάλιστα λένε και το φοβερό για να κρατήσουν και καλά τα προσχήματα “ανταγωνίζεται στα πλαίσια των ενδοιμπεριαλιστικών-ενδοαστικών αντιθέσεων τους άλλους”. Έτσι η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ της Κριμαίας, η ΣΦΑΓΕΣ στην Συρία και οι επεμβάσεις, τα εγκλήματα, τα πραξικοπήματα είτε δεν υπάρχουν για την “αριστερά” είτε συντελούνται “στα πλαίσια των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων”. Ούτε διαδηλώνουμε έξω από την Ρωσική πρεσβεία, ούτε καταγγέλουμε ονομαστικά και ανοιχτά το ρωσικό ιμπεριαλισμό και τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ του, τίποτα.

    Μας μιλάει για “περικύκλωση” της Ρωσίας από τη Δύση ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ΠΡΑΚΤΟΡΑΣ του Κρεμλίνου και οι ηγέτες της ΕΕ ρωσοκινεζόφιλοι που παραδίδουν την Ευρώπη στον ρωσοκινέζικο άξονα εξαιτίας ακριβώς της ολοένα και μεγαλύτερης εξάρτησης που δημιουργεί μέσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες.

    ΑΜΑ ΕΙΣΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ…

    Συνεχίζεται…

    V For Viva La Revolucion

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι το αίτημα των “δημοκρατών” είναι να πέσει ο Λουκασένκο και όχι συνολικά το ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς εξουσίας. Αυτοί κάνουν αυτό που κάνει και ο Γκουαϊδό που ζητάει την πτώση του Μαδούρο και όχι συνολικά του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ μηχανισμού εξουσίας ΠΡΟΒΟΚΑΡΟΝΤΑΣ έτσι το μαζικό-δημοκρατικό κίνημα των Βενεζουελάνων και ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ το όπως αποδείχτηκε υπέρ της σοσιαλφασιστικής εξουσίας. Μόνο που οι πραγματικά αντιφασίστες και δημοκράτες αγωνίζονται για την ανατροπή μίας δικτατορίας και όχι μόνο ενός δικτάτορα. Ο ελληνικός λαός δεν εξεγέρθηκε το ‘73 για να φύγει ο Παπαδόπουλος και να αναλάβει άλλος δικτάτορας αλλά για να ΠΕΣΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ.

    Επιπλέον κάθε σωστός αντιφασίστας δημοκράτης επιδιώκει να πετάξει έξω από τη χώρα του τον ιμπεριαλιστή εκείνον που στηρίζει τους τυράννους της χώρας του. Έτσι ο λαός μας φώναζε ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ, ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ και δεν έβλεπε σαν σύμμαχο του για την ανατροπή της δικτατορίας τις ΗΠΑ. Αντίθετα αυτοί εδώ μια χαρά βλέπουν τη Ρωσία σαν μέρος της λύσης του προβλήματος και σημαντικό εταίρο της χώρα τους. Έτσι αποδεικνύεται ο ΒΡΩΜΙΚΟΣ, ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΣ και ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥΣ.

    Ο λαός της Λευκορωσίας πρέπει να απομονώσει και να πετάξει έξω από τον αγώνα του τους ψευτοδημοκράτες που εμφανίζονται σαν καθοδηγητές του, στην πραγματικότητα είναι ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΙ όπως ήταν η Τιμοσένκο, όπως ήταν οι Ουκρανοί φασίστες, όπως είναι ο Γκουαϊδό. Πρέπει να δώσει στον αγώνα του χαρακτήρα πραγματικά ΤΑΞΙΚΟ, ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ και ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ.

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

    ΚΑΤΩ Η ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ

    ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ

    ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΗΣ ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑΣ ΣΤΟ ΡΩΣΙΚΟ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ

    ΕΞΩ ΟΛΟΙ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ

    V For Viva La Revolucion

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Τέλος δίνω τον λόγο στον Λένιν για τη σημασία του δημοκρατικού αγώνα και την πάλη για περισσότερη δημοκρατία στον καπιταλισμό:

    “Πιανόμαστε απ τα λόγια σας και ζητάμε προς το συμφέρον αυτών των μαζών, τη διεύρυνση της δικής σας αστικής δημοκρατίας για να προετοιμαστούν οι μάζες για την επανάσταση, που θα ανατρέψει εσάς, τους εκμεταλλευτές”

    Άπαντα Λένιν, τόμος 37, σελίδα 291

    “Η δημοκρατία είναι μορφή κράτους, μια απ τις παραλλαγές του. Επομένως, αποτελεί, όπως κάθε κράτος, οργανωμένη, συστηματική άσκηση βίας πάνω στα άτομα. Αυτό από τη μια μεριά. Από την άλλη όμως, σημαίνει την τυπική αναγνώριση της ισότητας ανάμεσα στους πολίτες, του ίσου δικαιώματος όλων να καθορίζουν τη συγκρότηση του κράτους και να το διοικούν.

    Αυτό πάλι με τη σειρά του, συνδέεται με το ζήτημα ότι σε μια ορισμένη βαθμίδα της εξέλιξής της η δημοκρατία, πρώτο, συσπειρώνει το προλεταριάτο, την επαναστατική τάξη, ενάντια στον καπιταλισμό και της δίνει τη δυνατότητα να τσακίσει, να κάνει θρύψαλα, να σαρώσει απ το πρόσωπο της γης την αστική, έστω και δημοκρατική-αστική, κρατική μηχανή, το μόνιμο στρατό, την αστυνομία, την υπαλληλοκρατία, να τα αντικαταστήσει με μια πιο δημοκρατική, που παραμένει όμως ακόμα κρατική μηχανή, με τη μορφή των ένοπλων εργατικών μαζών, που εξελίσσεται σε μια καθολική συμμετοχή του λαού στην πολιτοφυλακή.”

    Άπαντα Λένιν, τόμος 33, σελίδα 100

    “Μόνο άνθρωποι εντελώς ανίκανοι να σκέπτονται ή τελείως ανίδεοι από μαρξισμό, συμπεραίνουν από δω: άρα, το δημοκρατικό πολίτευμα δεν αξίζει τίποτα, η ελευθερία διαζυγίου δεν αξίζει τίποτα, η δημοκρατία δεν αξίζει τίποτα, η αυτοδιάθεση των εθνών δεν αξίζει τίποτα. Οι μαρξιστές όμως ξέρουν ότι η δημοκρατία δεν εξαλείφει την ταξική καταπίεση, αλλά απλώς κάνει την ταξική πάλη πιο καθαρή, πιο πλατιά, πιο ανοιχτή, πιο οξεία.

    Κι αυτό ακριβώς μας χρειάζεται… Όσο δημοκρατικότερο είναι το κρατικό καθεστώς, τόσο σαφέστερο γίνεται στους εργάτες ότι η ρίζα του κακού είναι ο καπιταλισμός και όχι η έλλειψη δικαιωμάτων. Όσο πληρέστερη είναι η εθνική ισοτιμία (δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την ελευθερία αποχωρισμού), τόσο σαφέστερο γίνεται στους εργάτες του καταπιεζόμενου έθνους ότι αιτία είναι ο καπιταλισμός και όχι η έλλειψη δικαιωμάτων και τα λοιπά.”

    Άπαντα Λένιν, τόμος 30, σελίδα 127

    V For Viva La Revolucion

    Reply
  6. Ανώνυμος

    Μετά τις αναλυσάρες τις ΟΑΚΚΕ από τον παραπάνω, (που δεν είναι όπως λέει ΟΑΚΚΕ), ας διαβάσουμε μια πιο ισορροπημένη για νάρθουμε στα ίσα μας:
    https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=22/8/2020&id=17986&pageNo=29
    Η ανάλυση του Π. Ξ. σε αδρές γραμμές νομίζω πως κινείται σε θετικά πλαίσια. Είναι καλό τα παθήματα να γίνονται μαθήματα…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Όντως σε αντίθεση με τις ίσες αποκαταστάσεις μεταξύ του ανοιχτά φασιστικού καθεστώτος του Κιέβου και των δυνάμεων της ένοπλης αντίστασης στην ανατολική Ουκρανία, το άρθρο που παραθέτεις ισορροπεί πολύ καλύτερα. Πάντα είναι ευπρόσδεκτη η αυτοκριτική, ακόμα και η άρρητη, αρκεί να μην έρχεται με 50 χρόνια καθυστέρηση.

      Reply
      1. kokkiniotis Post author

        Ποιος από όλους τους “Ανώνυμους” είσαι; Πάρε ένα ψευδώνυμο, όχι μόνο εσύ φυσικά, όλοι. (Ποιος κάνει αυτοκριτική, σε ποιον, για ποιο πράγμα, δεν έχω καταλάβει…)

        Reply
  7. Ανώνυμος

    Είναι δυο διαφορετικά πράγματα που σχετίζονται αλλά δεν ταυτίζονται, οι αιτίες που οδηγούν σε λαϊκές εξεγέρσεις και η πολιτική ηγεμονία και κατεύθυνση μιας λαϊκής εξέγερσης. Και στην Λευκορωσία, όπως και στις αραβικές χώρες και παντού, υπάρχουν αιτίες για λαϊκή εξέγερση: οι καπιταλιστικές πολιτικές εξαθλίωσης, η διαφθορά, η κρατική καταστολή, είναι μερικές από αυτές.

    Η πολιτική κατεύθυνση όμως που θα πάρει η χ λαϊκή εξέγερση είναι άλλο πράγμα: και εδώ έχουμε πολλά να πουμε: α. Ο φασισμός/εθνικισμός/θρησκευτικός φανατισμός, είναι η πολιτική του καπιταλισμού και των καπιταλιστικών ελίτ εθνικών κ υπερεθνικών, για να οδηγούν τις λαϊκές εξεγέρσεις εκεί που θελουν. Και το καταφέρνουν αρκετές φορές διότι δυστυχώς, οι κομμουνιστες σχεδόν παντού δεν μπορούν να εμπνεύσουν τους λαούς.

    Αυτό είναι το σοβαρό πρόβλημα κ όχι αυτές καθεαυτες οι λαϊκές εξεγέρσεις. Είναι μέγιστη ανοησία κ πολιτική τυφλοτητα, να μην παραδέχονται αρκετοί αγωνιστές (πχ παπαδομανωλακης, αβανγκαρντ, τμήμα του ΚΚΕ κλπ) τις υλικές αιτίες που οδηγούν τμήματα λαών σε εξέγερση. Και είναι επίσης μέγιστη ανοησία κ τυφλοτητα το να μην θέλουν διάφοροι αγωνιστές (πχ ΣΕΚ, μερικές αναρχικές ομάδες κλπ) να δουν την παρέμβαση καπιταλιστικών πολιτικών δυνάμεων εντός τους, που τις διαστρεφει σε εθνικιστικές/φασιστικές κατευθύνσεις.

    Reply
  8. Ragnarok

    Δεν υπήρξε ποτέ λογική ίσων αποστάσεων εκ μέρους του ΝΑΡ για τα του μαινταν στην Ουκρανία . Φέρε καμία απόδειξη για αυτά που γράφεις κ μην συμβάλλεις στην απαξίωση της διαλεκτικής κ της αλήθειας φίλε ανώνυμε!

    Ούτε θεοποιουμε τις λαϊκές εξεγέρσεις όπως κάνουν ορισμένοι τροτσκιστές ούτε και θεοποιπυμε τα εκεί καθεστώτα όπως κάνετε εσείς.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αν απαντάς στο δικό μου ανώνυμο (25/08/2020 at 14:55) μάλλον δεν εκφράστηκα σωστά. Στην αυτοκριτική που περιέχει -άρρητα- το άρθρο στο link του Ανώνυμου 24/08/2020 at 22:0, αναφερόμουν με την ελπίδα ότι ίσως κάποια παθήματα γίνουν μαθήματα.

      Reply
  9. Νίκος

    Όλο το ΚΝίτικο Twitter που δεν έχει τι να κάνει, εδώ και μέρες αναπαράγει το παρόν άρθρο παντού. Προφανώς απο’κεί προέρχονται και οι τόσοι ανώνυμοι. Να’ναι καλά τα παιδιά…

    Reply
  10. V For Viva La Revolucion

    Θα σταθώ στο σχόλιο του Ανώνυμου 14:46 γιατί λέει σωστά πράγματα και θα προσθέσω μερικά ακόμα.

    Σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο τα προβλήματα που ωθούν τους λαούς στο να εξεγείρονται είναι τα ίδια. Διαφθορά, αυταρχισμός, φασισμός, φτώχεια, πείνα, εξαθλίωση, εξάρτηση και υποτέλεια τα ίδια παντού. Δεν μπορούμε λοιπόν να καταδικάζουμε έναν λαό ή ένα τμήμα του που ξεσηκώνεται για δημοκρατία, για ψωμί, εθνική ανεξαρτησία κλπ. Όπου και αν συμβαίνει αυτό ΗΠΑ, Τουρκία, Γαλλία, Βενεζουέλα, Συρία, Ιράν κλπ. Οι αγώνες αυτοί πρέπει να ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ από τους κομμουνιστές.

    Το πρόβλημα δυστυχώς είναι ότι δεν υπάρχει το υποκείμενο που θα καθοδηγήσει αυτούς τους αγώνες, που θα δώσει στους αγώνες αυτούς χαρακτήρα ΤΑΞΙΚΟ, ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ- ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ και που θα συγκρουστεί με τους πράκτορες των αστικών τάξεων για να τους ξεσκεπάσει και να τους πετάξει έξω.

    Εδώ οι ψευτοαριστεροί κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά γιατί όταν έχεις τον έναν στην Συρία να υποστηρίζει τον ΣΦΑΓΕΑ, τον άλλον στη Βενεζουέλα νεροκουβαλητή του Μαδούρο, οι ομογάλακτοι του Περισσού στην Λευκορωσία υποστηρίζουν τον δικτάτορα, στη Ρωσία ο Ζιουγκάνοφ είναι πρακτορας του ρωσικού ιμπεριαλισμού ε τι να περιμένεις;

    Από την άλλη όποτε συμμετέχουν σε εξεγέρσεις και κινήματα συμμαχούν με ακροδεξιούς, ισλαμοφασίστες κλπ με στόχο ακριβώς την υποταγή τους στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, κυρίως του ρωσοκινέζικου άξονα. Είτε λοιπόν με την εναντίωσή τους σε κάθε λαϊκό και δημοκρατικό αγώνα και την πλήρη ταύτιση τους με αυταρχικά καθεστώτα και ιμπεριαλιστές είτε με την συμμετοχή τους και την πλήρη συμμαχία τους με τις χειρότερες πολιτικές δυνάμεις ΚΑΝΟΥΝ ΤΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΖΗΜΙΑ.

    Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του ΚΚ του Ιράκ. ΚΑΡΓΑ ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ αφού πήρε γραμμή από το Κρεμλίνο συμμάχησε ακόμα και με τις…ΗΠΑ για να πέσει ο Σαντάμ και το καθεστώς του (κάτι που ήθελε η Ρωσία) και μάλιστα συμμετείχε και σε ΚΑΤΟΧΙΚΗ κυβέρνηση. Στις εκλογές το 2018 συμμετείχε μαζί με τον ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΑ Σαντρ.

    ΙΔΟΥ ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΟ “ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ” ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΑ

    Συνεχίζεται…

    Reply
  11. V For Viva La Revolucion

    Σε κάθε περίπτωση πρέπει να διακρίνουμε ένα δημοκρατικό κίνημα, κινήματα που εναντιώνονται σε πολιτικές και κυβερνήσεις αντιλαϊκές από ένα αντιδραστικό κίνημα ή μία εξέγερση με σαφέστατα ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ και αντιδραστικό περιεχόμενο και ανάλογα αιτήματα. Είναι διαφορετικό όταν ένας αγώνας δίνεται για εθνική ανεξαρτησία ή δημοκρατία και εντελώς διαφορετικό όταν αυτός δίνεται για τα ακριβώς αντίθετα.

    Το Μαϊντάν για παράδειγμα ξεκίνησε σαν ένα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα, ο λαός ξεσηκώθηκε εναντίον μίας κυβέρνησης ΑΥΤΑΡΧΙΚΗΣ, ΑΝΤΙΛΑΪΚΗΣ και ΞΕΝΟΔΟΥΛΗΣ αλλά προβοκαρίστηκε γρήγορα και μετετράπη σε ένα ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ πραξικόπημα μέσω των ΝΑΖΙ ΡΩΣΟΔΟΥΛΩΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΩΝ.

    Η ένοπλη εξέγερση από την άλλη στην Α.Ουκρανία ήταν δυστυχώς ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ, ένα ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ από την αρχή γιατί είχε σαν σκοπό την εγκαθίδρυση ΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ψευτοΛΔ με στόχο την απόσχιση και στη συνέχεια την ένωση (παρόλο που οι ρώσοι ήταν μειοψηφία σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Σλαβιάνσκ και αλλού κάτι που από μόνο του αποδεικνύει τον πραξικοπηματικό χαρακτήρα της “εξέγερσης”) με την Ρωσία (άσχετα αν αυτό δεν το ήθελε το Κρεμλίνο αλλά οπωσδήποτε η “εξέγερση” και οι ψευτοΛΔ ενίσχυσαν την παρουσία του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην Ουκρανία). Το πραξικόπημα αυτό υποστηρίχθηκε τόσο από το ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ ΚΚ όσο και από άλλες αριστερές δυνάμεις που στέκονται επικριτικά (πχ Borotba) αλλά στην ουσία υποστηρίζουν και αυτοί τον ΦΑΣΙΣΜΟ.

    ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΙΣΤΕΡΑ!!!

    Άμα ήταν πραγματικοί επαναστάτες και αντιφασίστες-δημοκράτες θα επεδίωκαν από την πρώτη στιγμή ενότητα του ουκρανικού προλεταριάτου και το λαού πάνω σε ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ βάση με μόνο στόχο την απελευθέρωση της χώρας τους από το καθεστώς του Κιέβου και ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ της χώρας τους όχι ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ. Μόνο ΠΡΟΔΟΤΕΣ επιθυμούν διαμελισμό της χώρας τους. Να λοιπόν πως αποδεικνύεται ότι είναι ΦΑΣΙΣΤΕΣ.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  12. V For Viva La Revolucion

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι στην πρώτη περίπτωση πρέπει να υπάρχει συμμετοχή ακόμα και αν οι αγώνες αυτοί καθοδηγούνται από αντιδραστικές δυνάμεις. Πρέπει να συγκρουστεί η κομμουνιστική αριστερά με τους πράκτορες του ταξικού εχθρού και να δώσει την ιδεολογική και πολιτική μάχη με κάθε τρόπο.

    Αντίθετα σε κινήματα ή “εξεγέρσεις” όπου το περιεχόμενό τους υπηρετεί όχι απλά το σύστημα αλλά τις χειρότερες πλευρές του (πχ φασισμός) ενώ οι στόχοι και τα αιτήματά τους είναι ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΑ εκεί όχι μόνο δεν μπορεί να υπάρξει συμμετοχή αλλά πρέπει να υπάρξει σαφέστατη καταδίκη. Ένα παράδειγμα είναι τα συλλαλητήρια για την Μακεδονία. Πολλοί χιλιάδες λαού κατέβηκαν αλλά ο πυρήνας, το περιεχόμενο αυτών των συλλαλητηρίων ήταν ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ. Προφανώς και εδώ συμμετοχή δεν μπορεί να υπάρξει από μεριάς κομμουνιστών και πραγματικών δημοκρατών.

    Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως στην πρώτη περίπτωση είναι αυτοί που εμφανίζονται σαν αριστεροί, κομμουνιστές να ταυτίζονται και να συμμαχούν ακόμα και με τους φασίστες. Αυτό είναι ό,τι χειρότερο γιατί έτσι ένα κίνημα εκφυλίζεται και παραδίνεται στις χειρότερες δυνάμεις του ταξικού εχθρού.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  13. V For Viva La Revolucion

    Υπάρχει κάποιος λόγος που δεν δημοσιεύονται τα δύο τελευταία σχόλιά μου τόσες μέρες;

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Πράγματι, υπάρχει. Η Παντιέρα δεν επιζητεί τη δημοσίευση σχολίων που μπερδεύουν δυνάμεις της αριστεράς με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Όλοι έχουμε τις πολιτικές μας απόψεις, όμως αυτή τη διάκριση είναι καλό να την έχουμε καθαρή. Καταχρηστικώς, δημοσιεύονται τα υπόλοιπα σχόλια.

      Reply
  14. V For Viva La Revolucion

    Καλά μπορώ να πω και άλλα που ούτε αύριο δεν θα τελειώνω για να μην πιάσω και το ΚΚΕ άλλοι από εκεί. Γι’αυτούς ένα μόνο θα πω το γεγονός ότι θεωρούν αδελφά τους κόμματα σαν αυτό της Κίνας ή της Συρίας, του Ιράκ, Ρωσίας κλπ αποδεικνύει πόσο “αντιφασίστες” είναι. Και ποια είναι η δική σας αντίληψη ότι είμαι εγώ ο κακός και όχι αυτοί που υποστηρίζουν ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ. Και αν τολμήσω να τους καταγγείλω τι κάνω σύμφωνα με τη δική σας αντίληψη ταυτίζω την αριστερά με το φασισμό. Είναι δυνατόν;

    Μήπως αντί να κατηγορείτε όσους σας τα λένε αυτά να κοιτάξετε λίγο πως συμπεριφέρονται οι χώροι σας και πολλοί σύντροφοί σας; Μήπως να κοιτάξετε λίγο τις ηγεσίες σας και να αναρωτηθείτε τι πραγματικά πρεσβεύουν;

    Τέλος μία ερώτηση. Η λογοκρισία σε όσους προσπαθούν να αντιπαλέψουν την θεωρία των δύο άκρων και καταγγέλουν όσους “αριστερούς” που είτε συμπεριφέρονται σαν φασίστες είτε με τη στάση τους δείχνουν ανοχή και υποτάσσονται στο φασισμό ή υιοθετούν ακροδεξιές, φασιστικές ιδέες και αντιλήψεις είναι πράξη αριστερή;

    Αν το πιστεύεις πραγματικά αυτό τότε δεν ξέρω σε ποια κοινωνία πιστεύεις αλλά σίγουρα δεν είναι καλύτερη από αυτήν της ΕΕ και της τρόικας το αντίθετο είναι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ. Το λέω ανοιχτά μεταξύ μιας τέτοιας κοινωνίας στυλ δηλαδή Κίνας και Βενεζουέλας ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΕ. Δυστυχώς ο τρόπος σκέψης σας αυτό δείχνει κάτι που αποδεικνύει ότι δυστυχώς δεν υπάρχουν σήμερα κόμματα κομμουνιστικά και γι’αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο.

    Τα κόμματα που πλασάρονται σαν τέτοια φροντίζουν να συκοφαντούν, να διαστρεβλώνουν και να λερώνουν με κάθε τρόπο την κομμουνιστική ιδεολογία προς όφελος του ταξικού εχθρού. Αυτοί είναι οι πραγματικοί προπαγανδιστές της θεωρίας των δύο άκρων. Γι’αυτό και κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά σήμερα.

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Επειδή ίσως δεν έγινε κατανοητό, διευκρινίζω: Οι πολιτικές σου απόψεις φιλοξενούνται στα σχόλια της Παντιέρας. Όμως τα περί “φαιοκόκκινου φασισμού” με τα οποία περιγράφονται τμήματα της αριστεράς δεν είναι ανεκτά στην Παντιέρα. Για δύο λόγους: Όχι μόνο προσβάλλουν μεγάλο μέρος των αναγνωστών αλλά ταυτόχρονα ξεπλένουν τη ΧΑ. Αν νομίζεις ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή το ΚΚΕ ή κομμάτια της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς μαχαιρώνουν πχ σαν νεοναζιστές, μπορείς να κρατήσεις την εκτίμησή σου αυτή για τον εαυτό σου. Όλα έχουν ένα όριο.

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *