.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κοινή Αντιπολεμική Δήλωση εννιά αριστερών οργανώσεων


Ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινή Αντιπολεμική Δήλωση στην οποία προχώρησαν εννιά πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, με αφετηρία τον πόλεμο της Ουκρανίας, αναδεικνύοντας τη στάση που πρέπει να έχουν το εργατικό κίνημα και η Αριστερά απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους του κεφαλαίου στην εποχή μας.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η ανεξάρτητη πάλη των εργαζομένων και των λαών, ένα ισχυρό πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα ενάντια στους αστικούς ανταγωνισμούς, την πολεμική προετοιμασία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό που εντείνεται και γενικεύεται, είναι επιτακτικά αναγκαίο, ειδικά στην περιοχή μας που εκδηλώνεται ο επικίνδυνος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και σε βάρος των λαών και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Μόνο με την διαρκή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για να δοθούν χρήματα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ακρίβειας ενάντια στην «δική μας» αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτίθενται στους εργαζόμενους, που συντάσσονται με την τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν την ειρήνη και τη ζωή που τους αξίζει».

Οι πολιτικές οργανώσεις είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), το ΕΚΚΕ, η Πολιτική οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το Ξεκίνημα, η ΟΚΔΕ και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος.

Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή για συνυπογραφή και από άλλες οργανώσεις και κινήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή Αντιπολεμική Δήλωση

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΕΕ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

1. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας, μια ιστορική πράξη που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η προσπάθεια αιτιολόγησης της ρωσικής εισβολής με την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ή την «προστασία των λαών των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τους ουκρανούς φασίστες», δεν μπορεί να κρύψει πως αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων του ρωσικού καπιταλισμού στην περιοχή της Ουκρανίας και ευρύτερα, με όχημα την αναβίωση του μεγαλορώσικου εθνικισμού και σημείο στήριξης τον αντικομμουνισμό.

2. Καθοριστικές ευθύνες για την εξέλιξη φέρνουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που όλα τα τελευταία χρόνια με επιθετικά σχέδια προωθούν: την περικύκλωση της Ρωσίας άμεσα με την είσοδο στο ΝΑΤΟ όλων των ανατολικών χωρών, όπως και της Κίνας. Τον ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, την ενίσχυση του ρόλου των φασιστικών συμμοριών («Δεξιός Τομέας», Τάγμα Αζόφ κ.λπ.), που επεδίωκαν εθνοκάθαρση στην Ουκρανία, τη θέση εκτός Νόμου των κομμάτων με αριστερό, εργατικό και κομμουνιστικό προσανατολισμό, τη δολοφονία δεκάδων εργαζόμενων κατά τον εμπρησμό του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό, την αθέτηση της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει πως δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την ευρεία πολεμική τους υπεροπλία για να αντισταθμίσουν τη σχετική οικονομική τους υποχώρηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι καταγγελίες των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ είναι τελείως υποκριτικές. Δεν ξεχνάμε ότι αυτές είναι οι δυνάμεις που βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία βυθίζοντας στο αίμα τα Βαλκάνια, που εισέβαλλαν στο Ιράκ και σε τόσες χώρες, που φούσκωσαν τα αντιδραστικά και εθνικιστικά πανιά του καθεστώτος της Ουκρανίας, που έχουν γεμίσει χούντες και επεμβάσεις όλο τον πλανήτη! Δεν ξεχνάμε τη δολοφονική πολιτική στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο πλευρό της αστικής τάξης ενάντια στο λαϊκό επαναστατικό κίνημα στη χώρα μας και τη στήριξη της χούντας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! Ξέρουμε τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό ρόλο τους.

3. Για τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να εμπλακεί στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και αναγγέλλοντας ακόμα βαθύτερη εμπλοκή. Συντάσσεται πλήρως με την βρώμικη προπαγάνδα ΗΠΑ-ΕΕ. Βάσεις, λιμάνια, θάλασσα και αέρας παραδίδονται στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για την επίθεση του ΝΑΤΟ προς βορρά, η αξιοποίηση της στρατηγικής βάσης της Σούδας, η ολοένα και πιο έντονη στρατιωτική εμπλοκή, δυναμώνουν τους κινδύνους. Είναι αποτέλεσμα του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν» που σήμερα περιλαμβάνει την «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ» που οικοδόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβάθμισε περαιτέρω η κυβέρνηση της ΝΔ με την επ’ αόριστον παραμονή των βάσεων, τον αντιδραστικό «άξονα» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την «ελληνογαλλική συμφωνία» που προβλέπει μέχρι και αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ, τους δυσβάσταχτους εξοπλισμούς που καθιστούν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» σε όλο το ΝΑΤΟ, την αναβάθμιση του μιλιταρισμού!

Ο αγώνας για να σταματήσει κάθε εμπλοκή, το κλείσιμο των βάσεων, η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποκτούν ζωτική σημασία για την επιβίωση του λαού!

4. Ταυτόχρονα οι μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια, το εμπόριο και αλλού αξιοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα. Η πρωτοφανέρωτη ακρίβεια οδηγεί τον λαό σε απόγνωση, η φτώχια εξαπλώνεται. Η αστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθενται στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, βαθαίνουν την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να ανατρέψουν αυτή την πορεία.

5. Η κλιμάκωση του πολέμου φέρνει θάνατο, φτώχια, προσφυγιά, μίσος και εθνικισμούς. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που δέχεται επίθεση και στον ρώσικο λαό που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες. Καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και της ΕΕ που χωρίζει τους πρόσφυγες σε «καλούς» και «κακούς».

Είμαστε αλληλέγγυοι, στους ουκρανούς αριστερούς, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που υφίστανται τις διώξεις και την ακροδεξιά τρομοκρατία. Στεκόμαστε στο πλευρό των ηρωικών αντιπολεμικών διαδηλωτών στη Ρωσία, παρά τις διώξεις και την τρομοκρατία από την ρώσικη κυβέρνηση, στο πλευρό του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλάι όσων στέκονται με διεθνιστικό τρόπο ενάντια στα εθνικιστικά μίση.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο απαράδεκτο κλίμα μακαρθισμού ενάντια στον ρώσικο πολιτισμό, την αποπομπή καλλιτεχνών και αθλητών, την καλλιέργεια του εθνικισμού και του μίσους.

6. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η ανεξάρτητη πάλη των εργαζομένων και των λαών, ένα ισχυρό πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα ενάντια στους αστικούς ανταγωνισμούς, την πολεμική προετοιμασία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό που εντείνεται και γενικεύεται, είναι επιτακτικά αναγκαίο, ειδικά στην περιοχή μας που εκδηλώνεται ο επικίνδυνος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και σε βάρος των λαών και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Μόνο με την διαρκή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για να δοθούν χρήματα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ακρίβειας ενάντια στην «δική μας» αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτίθενται στους εργαζόμενους, που συντάσσονται με την τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν την ειρήνη και τη ζωή που τους αξίζει.

• Να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Έξω Ρωσία – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ουκρανία.
• Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον αγώνα μας θα μπλοκάρουμε την μηχανή του πολέμου.
• Έξω οι βάσεις, όχι στην μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ Διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών σχηματισμών. Όχι στους εξοπλισμούς.
• Όχι στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης και τον ευρω-στρατό.
• Ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε κάθε πρόσφυγα. Να καταργηθούν οι αντιπροσφυγικές ευρωπαϊκές συμφωνίες και η Frontex.

Οι Πολιτικές οργανώσεις
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα
ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)
ΕΚΚΕ
Πολιτική οργάνωση «Κόκκινο Νήμα»
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Ξεκίνημα
ΟΚΔΕ
ΟΚΔΕ Σπάρτακος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 84.74% ( 19
Συμμετοχές )



237 σχόλια στο “Κοινή Αντιπολεμική Δήλωση εννιά αριστερών οργανώσεων

  1. Papillon

    http://www.katiousa.gr/epikairotita/ti-gyrevei-alepou-sto-pazari-synantisi-voulefti-tis-cha-tin-presveira-tis-kinas/

    “Για ΔΕΥΤΕΡΗ φορά μέσα σε ένα χρόνο (η προηγούμενη ήταν στις 15 Δεκέμβρη 2017), η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα καλεί σε εκδήλωσή της αντιπροσωπεία της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή.”

    https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=8/12/2018&id=17366&columnId=81

    Διάσκεψη ακροδεξιών και ΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ κομμάτων στην Ρωσία την οποία οργάνωσε το φιλικό προς το Κρεμλίνο ακροδεξιό ρωσικό κόμμα Ρόντινα (Πατρίδα):

    https://m.naftemporiki.gr/story/930695/rosia-sunantisi-dekadon-akrodeksion-kommaton-tis-europis-stin-ag-petroupoli

    https://ourbabadoesntsayfairytales.wordpress.com/2015/03/22/γράμματα-κάτω-από-το-χιόνι-письма-под-9/

    Να ποια είναι τα αφεντικά του ναζιφασισμού παγκοσμίως.

    Και ενώ το ψευτοκκε ενοχλείται” με τις ΑΡΙΣΤΕΣ σχέσεις του “Κ”ΚΚ με τους ΝΑΖΗΔΕΣ παρόλα αυτά διατηρεί…ΑΡΙΣΤΕΣ σχέσεις με ένα ΣΟΣΙΑΛΝΑΖΙΣΤΙΚΟ κόμμα με το οποίο υπογράφουν κοινές διακηρύξεις για το….σοσιαλισμό και ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ την ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ και τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της Ουκρανίας με τους παρατηρητές που έστειλε.

    Και ο Κώστας συνεχίζει και κατηγορεί τον Περισσό για…γλύψιμο στον ευρωατλαντικό ιμπεριαλισμό.

    Η ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΕΙΑ χτυπάει κόκκινο στην “αριστερά” μας…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Παπιγιόν εσύ πιστεύεις τα αντίθετα λάθη από αυτά που πιστεύει ο Κώστας για το δυτικό και το ανατολικό μπλοκ: Οι όποιες κομμουνιστικές πολιτικές δυνάμεις όπως το ΝΑΡ πχ, δεν διαλέγουν ιμπεριαλιστικό μπλοκ. Εσύ, αυτή την θέση την θεωρείς ….ρωσοδουλη. γούστο σου καπέλο σου, αλλά ξερε ότι έχεις λάθος.

      Η Κίνα, η Ρωσία , η Ινδία και το Ιράν ηγούνται του αναδυόμενου ανατολικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Δεν είναι καθόλου χειρότερες σε επίπεδο γεωπολιτικής από το δυτικό μπλοκ. Ισα-ισα, είναι καλύτερες όσον αφορά την σχέση τους με τις φτωχές χώρες , αλλά αυτό μέχρι να φτάσουν την επιρροή τους στα επίπεδα που θέλουν και να την παγιωσουν. Από καταπίεση δε των εργατικών τους τάξεων, είναι ίδιες με το δυτικό μπλοκ: Πειθαρχηση, καταπίεση, εκμετάλλευση και ξύλο.

      Reply
  2. Papillon

    Για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η καταδίκη της ρωσικής εισβολής απλά διαβάστε τι γράφει ο Τιμοφέι Σεργκέιτσεφ στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ria Novosti:

    https://ccl.org.ua/en/news/ria-novosti-has-clarified-russias-plans-vis-a-vis-ukraine-and-the-rest-of-the-free-world-in-a-program-like-article-what-russia-should-do-with-ukraine-2/

    Αυτά γράφτηκαν σε ΡΩΣΙΚΟ ΜΕΣΟ από ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΗ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. Το γράφει ξεκάθαρα ΑΦΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ. Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΥ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ!!!

    Αυτά υποστηρίζει ο Κώστας και ο κάθε ¨αντιφασίστας” Κώστας γι’αυτό και δεν τον πειράζει που η Ουκρανία..χάνει εδάφη θεωρώντας το φυσιολογικό. Διότι από την στιγμή που δεν αναγνωρίζεις ένα έθνος είναι λογικό να υποστηρίζεις την προσάρτηση εδαφών του ακόμα και την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ του από μία ιμπεριαλιστική υπερδύναμη.

    Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το ανατολικό ιμπεριαλιστικό μπλοκ δεν είναι απλά ένα άλλο ιμπεριαλιστικό μπλοκ ίδιο με το δυτικό ώστε να λέμε ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα όλοι το ίδιο αλλά ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ και ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ για τους λαούς όπως και ο ΝΑΖΙΣΤΙΚΟΣ Άξονας Γερμανία-Ιταλία-Ιαπωνία ήταν τρισχειρότερος από τους ιμπεριαλιστές ΗΠΑ-Βρετανία-Γαλλία.

    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ ΟΥΚΡΑΝΙΚΟ ΛΑΟ!!!

    ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟ ΑΓΏΝΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ!!!

    ΕΞΩ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ!!!

    Reply
  3. Papillon

    “Οι λιμενεργάτες αγωνίζονται και θα αγωνίζονταν όποιον και αν είχαν απέναντι τους. Σε καμία περίπτωση δεν έχουν συνείδηση πως αγωνίζονται κατά της ΛΔΚ και του ΚΚΚ, δεν τους απασχόλεισαι το θέμα αυτό και καλώς. Η Cosco είναι μια κανονική καπιταλιστική επιχείρηση όπως όλες, όπως ήταν οι σοβιετικές καπιταλιστικές επιχειρήσεις μέχρι το 91”

    Τι λέει το άτομο. Κωστή μου η Κόσκο ΕΙΝΑΙ το “Κ”ΚΚ. Ο πρόεδρος, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ΜΕΛΗ του κόμματος. Είναι κρατική εταιρεία 100% επομένως κουμάντο κάνει το “Κ”ΚΚ. Κόσκο=Κινέζικο κράτος=”Κ”ΚΚ. Αυτή την αποσύνδεση που κάνεις μόνο οι ΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΟΙ την κάνουν όπως εσύ και ο Περισσός ο οποίος είναι εναντίον της Κόσκο αλλά υπέρ του…”Κ”ΚΚ. Με άλλα λόγια το “Κ”ΚΚ όχι απλά ασκεί καπιταλιστική πολιτική, ΕΙΝΑΙ το ίδιο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ. Και μάλιστα ΣΤΥΓΝΟΣ.

    https://lines.coscoshipping.com/home/About/about/Lead

    Ωραίοι είστε εσείς όταν μιλάτε για κρατικές ή ημικρατικές εταιρείες αμερικανικές, γερμανικές, γαλλικές η πάλη είναι ενάντια στα ιμπεριαλιστικά κράτη και τον ιμπεριαλισμό ενώ για τις ρωσικές και κινέζικες κρατικές επιχειρήσεις η πάλη αφορά μόνο τις…επιχειρήσεις και όχι τα κράτη. Από εδώ το φέρνετε από εκεί το φέρνετε πάλι σε ουρά του ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΙΚΟΥ ΑΞΟΝΑ καταλήγετε. Α ρε Κώστα δεν μπορείς να κρυφτείς η ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΕΙΑ σου ξεχειλίζει άφθονη δεν κρύβεται.

    Ε λοιπόν όχι φίλε μου δεν θα γίνουμε ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ, ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΔΟΥΛΟ ΚΑΤΕΡΓΟ επειδή το θέλεις εσείς και οι “σύντροφοί”. Ανάμεσα σε φιλελελεύθερη αστική δημοκρατία και φασισμό το κομμουνιστικό κίνημα επιλέγει την πρώτη και το έχει αποδείξει αυτό από το ’30. Και οι λαοί αυτή την γραμμή ακολούθησαν και ΤΣΑΚΙΣΑΝ ΤΟΝ ΝΑΖΙΣΜΟ. Όσο δεν μπορούμε να ανατρέψουμε την αστική δημοκρατία παλεύουμε α) για εκδημοκρατισμό όπου αυτό είναι εφικτό και στο βαθμό που είναι αυτό εφικτό (ναι είναι οπορτουνισμός να θεωρείς ότι μπορεί να εκδημοκρατιστεί πλήρως το αστικό κράτος και να γίνει έτσι…φιλολαϊκό) και για περισσότερη δημοκρατία μέσα στον καπιταλισμό και β) να ΤΣΑΚΙΣΤΕΙ ο φασισμός όταν αυτός απειλεί την αστική δημοκρατία.

    Συνεχίζεται…

    Reply
    1. Κώστας

      Είπα εγώ πως η COSCO δεν είναι κρατική και κομματική ? Το ότι εγώ ΣΤΗΡΙΖΩ ηθικά, πολιτικά, ιστορικά, το ΚΚΚ και την ΛΔΚ δεν σημαίνει πως θα στηρίξω και την κάθε όψη της κοινωνικής της παραγωγής και αναπαραγωγής. Μάλλον εσείς δεν μπορείτε να το φανταστείτε αυτό, δικό σας πρόβλημα, δεν είναι δικό μου. Η ΛΔΚ και το ΚΚΚ και ο κινέζικος λαός έχουν αποφασίσει πως θα αναπτύξουν τις παραγωγικές δυνάμεις μέσα από μια εκτεταμένη ανάπτυξη του καπιταλισμού. Μια τέτοια καπιταλιστική επιχείρηση έφτασε στο λιμάνι και κάνει καφρίλες, δεν καταλαβαίνω γιατί φταίω εγώ, δεν καταλαβαίνω που είναι η αντίφαση. Εγώ στηρίζω την Κίνα για τον διεθνή της γεωπολιτικό ρόλο, για το ότι δεν καταργεί τα στοιχεία κεντρικού σχεδιασμού, για το ότι την στοχοποιούν ως “μαρξιστική λενινιστική δικτατορία”, για το ότι ανεβάζει το βιοτικό της επίπεδο εν μέσω κρίσης και θέτει πλέον και την ανισότητα στο στόχαστρο, την αναλογική φτώχια δηλ, για το ότι η ατελείωτη καπιταλιστική κρίση όλο θα φτάσει όλο θα φτάσει και ποτέ δεν την φτάνει κλπ κλπ κλπ.

      ΟΧΙ, οι λιμενεργάτες δεν αγωνίζονται υπέρ του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού και το ΟΧΙ-ΟΧΙ είναι αυτό, τοποθέτηση υπέρ του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού, του μοναδικού δηλ ιμπεριαλισμού.

      Οι λιμενεργάτες δεν θεωρούν πως το να καταρρεύσει η ΛΔΚ θα … φτιάξει τις εργασιακές σχέσεις στο λιμάνι. Έχουν απέναντι τους μια καπιταλιστική επιχείρηση όπως όλες. Δουλειά των κομμουνιστών είναι να τους οξύνουν και την πολιτική συνείδηση αλλά όχι σε μια κατεύθυνση υπαγορευμένη από τον ιμπεριαλισμό και την ελληνική αστική τάξη

      Επίσης δεν χρειάζονται αυτόκλητους εργατοπατέρες του διαδικτύου που εκβιάζουν άλλους ανθρώπους πως αν δεν προσυπογράψουν τα ιδεολογικοπολιτικά μανιφέστα του τάδε κόμματος και της τάδε οργάνωσης τότε δεν στηρίζουν τους εργάτες. Παρατράβηξε το αστείο.

      Κώστας

      Reply
      1. Γνώστης

        Δουλειά των κομμουνιστών είναι να φτιάξουν εργατική πολιτική και κίνημα ανατροπής του καπιταλισμού αντί να κάνουν αναλύσεις για τον ποιος καπιταλιστής είναι καλύτερος.
        Αλλιώς θα βολοδέρνουν πότε στον Μπάιντεν για να φύγει ο Τραμπ, πότε στον ΣΙ και τον Πούτιν για να χάσει ο Μπάιντεν, μετά στον Τσίπρα για να φύγει ο Μητσοτάκης κλπ.
        Τα απίθανα σχήματα είμαι με την Κίνα γεωπολιτικά αλλά όχι οικονομικά-κοινωνικά (στο εξωτερικό) κλπ απλά δείχνουν τα αδιέξοδα αυτής της λογικής

        Κανείς δε θα νικήσει για λογαριασμό της εργατικής τάξης ούτε θα φτιάξει όρους για να χτίσει το κίνημα της. Μόνο η ίδια.

        Reply
      2. Κώστας

        Χαίρομαι γνώστη που συμφωνείς μαζί μου γιατί εδώ οι άλλοι μου λένε πως πρέπει να πάμε με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

        Εγώ τους λέω πως χρειαζόμαστε ταξική ανεξαρτησία και με λένε υπερβολικό

        Κώστας

        Reply
        1. Papillon

          Ναι ναι “ταξική ανεξαρτησία” και εγκαλείς τους άλλους που είναι…ευρωατλαντιστές επειδή είναι “ούτε ούτε”. “Ταξική ανεξαρτησία” και σου φαίνεται…φυσιολογικό που άλλος κομματιάζει και καταπίνει εδάφη (για το Κόσοβο κουβέντα). “Ταξική ανεξαρτησία” αλλά δικαιολογείς πλήρως τον ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ πόλεμο (για το κατάπτυστο ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ άρθρο στο ΚΡΑΤΙΚΟ πρακτορείο κιχ) υιοθετώντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα του Πούτιν. Μέχρι που κατηγόρησες τους μπολσεβίκους που…άφησαν κληρονομιά τον σοβινισμό στον…δημοκράτη Πούτιν και του τον..επέβαλαν.

          Τουλάχιστον επί ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΣΣΔ είχατε τα κότσια και υπερασπιζόσασταν ανοιχτά τα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΑ-ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ. Θα μου πεις τα δικαιολογούσατε σαν…διεθνιστικές επεμβάσεις αλλά τέλος πάντων παίρνατε θέση υπέρ. Ούτε αυτό πλέον. Ενώ δικαιολογείτε πλήρως τα ΡΩΣΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ, ενώ παίρνετε θέση υπέρ του ρωσικού ιμπεριαλισμού στην ουσία παρόλα αυτά μιλάτε για…ταξική ανεξαρτησία. Εκτός από ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΙ είστε και ΔΕΙΛΟΙ.

          Θα σε εκτιμούσα πολύ περισσότερο αν έλεγες ανοιχτά ΝΙΚΗ ΣΤΗΝ ΡΩΣΙΑ. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΠΟΥΤΙΝ. Αλήθεια στο λέω θα σε εκτιμούσα πραγματικά, θα σε παραδεχόμουν και θα σεβόμουν την ειλικρίνειά σου.

      3. Papillon

        “Το ότι εγώ ΣΤΗΡΙΖΩ ηθικά, πολιτικά, ιστορικά, το ΚΚΚ και την ΛΔΚ δεν σημαίνει πως θα στηρίξω και την κάθε όψη της κοινωνικής της παραγωγής και αναπαραγωγής.”

        Κώστα μου φαίνεται ότι τα έχεις εντελώς ΜΑ ΕΝΤΕΛΩΣ μπερδεμένα μέσα στο κεφάλι σου. Αφού είναι το κόμμα το οποίο ως κυβέρνηση εφαρμόζει την κυρίαρχη πολιτική που καθορίζει την κάθε όψη της κοινωνικής παραγωγής της Κίνας πως γίνεται να το στηρίζεις; Αν δεν καταλαβαίνεις πραγματικά πόσο ΠΑΡΑΛΟΓΟ και ΑΚΡΑΙΑ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΟ είναι αυτό τότε τι να πω δηλαδή είσαι της άποψης Κόκκινες Σημαίες, τίτλος Κομμουνιστή και ό,τι να ναι ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, ΦΑΣΙΣΜΟΣ όλα επιτρέπονται αρκεί να βλέπω “Κ”Κ στην κυβέρνηση και σφυροδρέπανα. Ε τι να σου πω άμα είναι τα “Κ”Κ να γεμίζουν με ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ μέλη και εσύ να τα υποστηρίζεις σαν…κομμουνιστικά ε άστο πήγαινε στον ΣΥΡΙΖΑ καλύτερα να τελειώνουμε. Μη σου πω και στο ΚΙΝΑΛ.

        Όσο για το βιοτικό επίπεδο μεγάλη επιτυχία τέτοια που ο πρωθυπουργός το 2020 δήλωσε ότι 600 εκατομμύρια ζούνε με 1000 Γουαν (140$) μηνιαίο εισόδημα:

        https://www.cnbctv18.com/economy/china-has-over-600-million-poor-with-140-monthly-income-premier-li-keqiang-6024341.htm

        https://theepochtimes.gr/nea-erevna-katarriptei-to-thavma-tou/

        Και να τα ψέματά τους:

        https://www.youtube.com/watch?v=lzKqKhCsc10

        https://www.voanews.com/a/east-asia-pacific_voa-news-china_china-claims-it-has-eliminated-poverty-true/6202791.html

        Αύξηση και στην ανεργία στις αστικές περιοχές στο 5.8% τον Μάρτιο:

        https://tradingeconomics.com/china/unemployment-rate

        Κομμουνιστικό κόμμα με ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΠΙΤΑΛΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ. Αν διαφωνείς σε αυτό τότε δεν έχεις καταλάβει τίποτα από μαρξισμό-λενινισμό. Εγώ πάντως δεν γουστάρω το σφυροδρέπανο και η κόκκινη σημαία για την οποία τόσοι αγώνες δόθηκαν και τόσο αίμα χύθηκε να ταυτίζεται με ό,τι χειρότερο έχει να επιδείξει ο καπιταλισμός αυτό προσωπικά με προσβάλει σαν κομμουνιστή πολύ περισσότερο και από τις αντικομμουνιστικές βλακείες του κάθε Πορτοσάλτε. Συγγνώμη αλλά στη δική μου ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ συνείδηση η κόκκινη σημαία και το σφυροδρέπανο είναι ΑΠΕΝΑΝΤΙ στον φασισμό και όχι δίπλα του. Εάν εσύ τα θέλεις αυτά δίπλα δίπλα μόνο και μόνο για να τα βλέπεις και να εκστασιάζεσαι ως άλλος ΤΥΠΟΛΑΤΡΗΣ-ΝΕΟΠΑΓΑΝΙΣΤΗΣ τότε ας το αφήσουμε εδώ δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε.

        Απλά είναι κρίμα γιατί τόσα χρόνια ιστορίας και δεν έχουμε καταλάβει ακόμα τι έγινε. Διότι δεν είναι η πρώτη φορά που ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ βάζουν μπροστά το σφυροδρέπανο σαν φερετζέ τους. Η ΕΣΣΔ όταν ΑΙΜΑΤΟΚΥΛΟΥΣΕ την Τσεχοσλοβακία αυτά τα σύμβολα είχε, το ίδιο και το ’79 με το Αφγανιστάν, το ίδιο και όταν υποστήριζε τον ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Μεγκίστου, το ίδιο και όταν υποστήριζε τον ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ Βιντέλα, τα ίδια σύμβολα είχαν και ο Γιαρουζέλσκι, ο Τσαουσέσκου, ο Μπρέζνιεφ όλοι δηλαδή οι ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΕΣ. Η σφαγή της Τιεν Αν Μεν έγινε στο όνομα του…σοσιαλισμού. Ε όχι ρε φίλε δεν το ανέχομαι αυτό ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ να μου σηκώνουν και κόκκινα λάβαρα, να μου το παίζουνε…κομμουνιστές ενώ είναι οι ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ. Ναι ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ να τα ρίξουνε και να τσακιστούν να φύγουν από την εξουσία να έρθουν κανονικά αστικά κόμματα στην εξουσία.

        Απλά είναι κρίμα να μην διδασκόμαστε τίποτα από την ιστορία και να καταντάμε να λατρεύουμε σημαίες και σύμβολα σαν τους…παγανιστές. Εγώ δεν θεοποιώ ούτε αντικείμενα ούτε χρώματα για μένα αυτά έχουν ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟ και περιεχόμενο. Δεν πιστεύω στο σφυροδρέπανο γιατί μου αρέσει το σχήμα του ούτε ακολουθώ την κόκκινη σημαία γιατί μου αρέσει το κόκκινο αλλά γιατί αυτά τα σύμβολα κουβαλάνε μία συγκεκριμένη ιδεολογία και μία ολόκληρη ιστορία επαναστάσεων και αγώνων.

        Αυτός που τα χρησιμοποιεί είναι πιστός σε αυτά τα ιδεώδη; Τα εφαρμόζει; Τότε τον ακολουθώ. Πράττει τα ακριβώς ανάποδα απόλυτα συνειδητά ακολουθώντας την αντίπαλη ιδεολογία; ΤΑΞΙΚΟΣ ΜΟΥ ΕΧΘΡΟΣ. Τελεία και παύλα. Δε πα να μου σηκώνει ό,τι θέλει. Ε το “Κ”ΚΚ εφαρμόζει και υλοποιεί τα ακριβώς αντίθετα από αυτά. ΤΑΞΙΚΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ οπότε ΚΑΜΙΑ στήριξη αλλά ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΙΠΑΛΟΤΗΤΑ.

        Reply
      4. Κώστας

        Παπιγιόν εννοείται δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε.

        Ως φοιτητές εν μέσω κάποιων κοινωνικά παραβατικών πράξεων που έκαναν τον γέλωτα πιο εύκολο, αν με νοείς,, διαβάζαμε ΟΑΚΚΕ, τώρα τα έχω κόψει αυτά.

        Ναι εφαρμόσανε το ΠΛΟΥΤΙΣΤΕ του Μπουχάριν σε ακραίο βαθμό. Υπάρχουν δισεκατομυριούχοι και τυπική αστική τάξη χωρίς όμως πολιτική εξουσία η οποία είναι στο Κομμουνιστικό Κόμμα και τους συμμάχους τους όπως και στις Λαικές Οργανώσεις. Διεθνώς συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό τις πρακτικές των Αδεσμευτων. Εσωτερικά αντιμετωπίζουν την φτώχεια με εξαιρετικά αποτελέσματα αλλά δεν αρκεί γιατί υπάρχει η αναλογική φτώχεια. Από το 18ο Συνέδριο κάτω από την ηγεσία του Σοφού Οδηγού και Core Leader συντρόφου XIJinping (σε τρολλάρω μωρέ, αν και είναι σύντροφος, είναι κομμουνιστής και σπουδαίο πρόσωπο, σπουδαιότερο του Τενγκ, τολμώ να πω) στρέφονται προς τα αριστερά. Προς αναδιανεμητικότερες πρακτικές και αύξηση του πολιτικού αγώνα μέσα στιςι μονάδες παραγωγής. Στρατιωτικά ενισχύονται γιατί ο ευρωατλαντισμός ετοιμάζει πόλεμο. Οικονομικά είπαμε, πλουτίστε, ξένες επενδύσει στην Κίνα για την μεταφορά τεχνογνωσίας, κάτω από κομματικό και κρατικό έλεγχο, αντιμετώπιση της φτώχιας και αναδιανομή. Ιδεολογικά θεωρούν πως είναι στην ΝΕΠ και τον Κρατικό Καπιταλισμό, αντιμετώπισαν την φτώχια στο πρώτο 100άρι των 100 ετών από την ίδρυση του Κόμματος και πάνω για το δευτερο κατοστάρι του 2049 για μια μοντέρνα αναπτυγμένη σοσιαλιστική κοινωνία. Εκτίμηση μου είναι ότι σε 20 χρόνια θα τρίβουμε τα μάτια μας. Πολιτικά η απήχηση του ΚΚ και της Λαικής Εξουσίας είναι ασύλληπτη, αυτό λένε οι δυτικές, ΔΥΤΙΚΕΣ, έρευνες.

        Και όχι Παπιγιόν, καμία αντίφαση δεν υπάρχει να μην στηρίζεις τα πάντα. Για τους κομμουνιστές μιλάω, όχι για την ΟΑΚΚΕ, την ΜΠΑΟΚ ΘΥΡΑ 4 και τους Ταλιμπάν. Επίσης ΙΔΕΑ δεν έχει το ΚΚΚ τι κάνει η Cosco, είναι μια νορμαλ καπιταλιστική επιχείρηση, δεν ασχολούνται. Επίσης παίζει πολύ και το θέμα με τις υπεργολαβίες αλλά να πω εγώ πως όλα τα κάνει η Cosco, να μην θίξουμε και τίποτα Μπατριώτες επιχειρηματίες. Όλα τα κάνουν οι μοβόροι σχιστομάτηδες

        Για να δείτε ποιο είναι το κλίμα, το ιδεολογικό κλίμα, στην νεολαία και την κοινωνία, οι εποικοδομημένοι μαοικοί όροι (είσαι και μαοικός υποτίθεται, της παράδοσης με τα 5 καραμπάτσια) δείτε πως μέχρι και ένα talent show στην τιβί μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικής διαπαιδαγώγησης και επαναστατικής ανάτασης. Δεν θέλετε να το πιστέψετε λόγω τεμπελιάς και οκνηρίας αλλά δεν σας φταίω εγώ, η Κίνα είναι μια χώρα στην οποία ο Κομμουνισμός υπάρχει παντού και ΟΧΙ, δεν θα υπήρχε ως καρτποστάλ. Αφήστε λοιπόν, όχι ο οακκίτης που δεν μετράει, την τεμπελιά, την οκνηρία, τον ωχαδερφισμό, την αλαζονεία και την πολιτική εντός στημένων πολιτικών αμφιθετρων στα οποία βγαίνεις για να πεις την πιο αριστερή παράτα . Οι ιδέες που δεν γίνονται όπλο των μαζων είναι θρησκευτικές δοξασίες και όχι μαρξισμός λενινισμός.

        Αν δεν βλέπεται μια κοινωνία που το πιστεύει είναι γιατί δεν σας συμφέρει να την δείτε, εγώ την βλέπω

        https://www.youtube.com/watch?v=GQFxUdzT-m0

        Και επειδή πολύ στην Κίνα το ρίξαμε μακάρι να μπορούσαν οι λαοί και οι κομμουνιστές στην πρώην ΕΣΣΔ και να στήσουν και εκεί κάποτε κάτι. Τέλειο, όχι τι τέλειο, η ΕΣΣΔ του Γκορμπατσόφ ήταν τέλεια ? Η Κίνα είναι τέλεια ? Αλλά όταν η μόνη κατάρρευση που παίζει είναι από τα δεξιά και καπιταλιστικά να λέμε ένα όχι. Αν είμαστε κομμουνιστές και όχι αριστεροί χομπίστες και μας φέρνει δάκρυα στα μάτια ο μοναδικός εθνικός ύμνος που το κάνει αυτό σε ανθρώπους ασχέτως εθνικότητας

        https://www.youtube.com/watch?v=o-Ac99kNGWk

        Κώστας

        Reply
        1. Papillon

          Καλά ρε Κώστα το καταλάβαμε το κόμμα μέσω των…ΜΕΛΩΝ του που διοικούν την ΚΡΑΤΙΚΗ Κόσκο (και όπου κρατική=κομματική αφού το κόμμα διαχειρίζεται την κρατική εξουσία και είπαμε μέλη του διοικούν τις κρατικές επιχειρήσεις) δεν έχει ιδέα. Ο καθένας με την στοιχειώδη λογική καταλαβαίνει πόσο ΠΑΡΑΛΟΓΟ είναι αυτό που λες.

          Διώξεις και καταστολή κατά μαοϊκών στην…σοσιαλιστική Κίνα:

          https://parapoda.wordpress.com/2019/01/01/%CE%BA%CE%AF%CE%BD%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CF%8E%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BC%CE%B1%CE%BF%CF%8A%CE%BA%CF%8E%CE%BD-%CF%86%CE%BF%CE%B9%CF%84%CE%B7%CF%84%CF%8E%CE%BD-%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BE/

          Μάλιστα δεν μας ενοχλεί ο κομμουνισμός αρκεί να μην μας…ενοχλεί.

          “Αλλά όταν η μόνη κατάρρευση που παίζει είναι από τα δεξιά και καπιταλιστικά να λέμε ένα όχι.”

          Προτιμώ την κατάρρευση από τα δεξιά παρά την ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ παραμονή που ταυτίζει τον κομμουνισμό με τον φασισμό. Βέβαια ο Λι Γουενλιάγκ που τιμήθηκε αφού πρώτα τον…ΦΙΜΩΣΑΝΕ δεν πρόφτασε να καταλάβει τα…σοσιαλιστικά χαρακτηριστικά του κινέζικου κράτους. Πολύ κρίμα. Όπως και οι πολίτες του Χονγκ-Κονγκ με το “σοσιαλιστικό” ΞΥΛΟ που φάγανε το 2019. Ούτε και οι Ουιγούροι που…”αναμορφώνονται” στα στρατό..ε γκουχου γκουχου εννοώ στα σχολεία, στα σχολεία “μαρξιστικής” συνείδησης.

          Ρε πόσο αχάριστοι είναι μερικοί άνθρωποι που δεν εκτιμούν τον…σοσιαλ(φασ)ισμό.

        2. Ανώνυμος

          Θα ειταν πολυ ενδιαφερον να σιγκριθει η Κινα με την Ινδια. Και οι δυο χωρες ηταν αποικιες, απελευθερωθηκαν ταυτοχρονα, ας δουμε που εφτασε η μια και που η αλλη σε επιπεδο ΕΥΗΜΕΡΙΑΣ στο γενικο πληθυσμο και στην ακραια φτωχια. Οπως λεμε, το αν εναι σοσιαλιστική μια κοινωνια φαίνεται σε διαφορα επιπεδα, περα απο φανελλες, σημαιες καπελλακια ή νομους συνταγματα που μπορεί να ειναι και ψευδεπιγραφα απο λιγο εως πολυ. Ο Σταλιν πχ ειχε καταργησει τις τάξεις με ενα νομο, στο Σύνταγμα του 1936…ενω στην πραγματικότητα η ανισοτητα και οι αντιθεσεις μεγαλωναν.

          Η ευημερία του πληθυσμου, η ανοδος του βιωτικου επιπεδου, η εξαλειψη παρακμιακων ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΩΝ φαινομενων οπως ακραια φτωχια, αποβιομηχανηση, κριση υπερσυσσωρευσης, η ανοδος δεικτων οπως κοινωνικος μισθος, ΚΡΑΤΙΚΕΣ παραγωγικες επενδυσεις, υποδομες κοινωνικης προνοιας, ΔΙΚΤΥ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ κτλ κτλ. κτλ ειναι ΒΑΣΙΚΩΤΑΤΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ που προδινουν το κατα ποσον ειναι σοσιαλιστική μια κοινωνια.

          Επισης οπως έδειξε ο Λενιν και ο Τρότσκι με τις αναλυσεις τους, υπαρχει μια σειρα κοινωνιων αναμμεσα στον καπιταλισμο και το σοσιαλισμό αναλογα με το ποιος κυβερναει, -το κρατος, ποιος διοικει, -την οικονομια (που δεν ειναι το ιδιο)….και βεβαια, ποιες ειναι οι αντιφασεις στην κινηση της παραγωγης, στην σχεση των παραγωγών μεταξυ τους.

        3. Ανώνυμος

          Ο Στάλιν μεγάλωσε τις αντιθέσεις της κοινωνικής ισότητας της …ΝΕΠ(! – με τους κουλάκους, ντε;), δεν ξέρω μήπως και της τσαρικής!
          Απαιχτο το δίδυμο ΟΑΚΚΕ-Τρότσκα.
          Πρίμο-σεκόντο.

        4. Μαρκέλα

          Επειδή οι απαντήσεις εμφανίζονται ανάκατα,αναφέρω,ότι απάντησα με 2 σχόλια στο τελικό ερώτημα του Ρapillon 02/05.Σχετικά με τη ρωσική περικύκλωση,αναφέρω από βίντεο με συνέντευξη του Γιώργου Ρωμανού https://youtu.be/awVgToHA91c αδιάψευστα έγγραφα του κορυφαίου κρατικού οργανισμού RAND CORPORATION,του 2019,που αποχαραχτηρίστηκαν κ δημοσιεύτηκαν κ συνιστούν επιτελικό σχέδιο από τότε κ σε σύνδεση με παλιότερη έκθεση του 1972 προβλέπουν μέτρα για την εξόντωση της Ρωσίας,συγκεκριμένα 1.μέτρα μεγάλου οικονομικού κόστους 2.παροχή θανατηφόρας (έτσι ακριβώς) βοήθειας στην Ουκρανία,για την ανακοπή της ανασύστασης της Ρ.Ο. 3.”απελευθέρωση” Λευκορωσίας 4.ανατροπή σε Υπερδνιστερία 5.επαναφορά ταχτικών πυρηνικών όπλων σε Ευρώπη κ Ασία κ επανατοποθέτηση συμμαχικών συστημάτων βαλιστικων έτσι που να απειλούν τη ΡΟ 6.έλεγχο της Μ. Θάλασσας 7.ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη 8.κίνητρα σε Ρώσους επιστήμονες να μετοικήσουν στη Δύση 9.προπαγάνδα ενάντια στο ρωσικό πολιτικό σύστημα (τύπου Β.Κορέας).Ακόμα υπάρχει ο σχεδιασμός ασκήσεων του ΝΑΤΟ για το 2022 σε επαφή με τα ρωσικά σύνορα, από αέρα,ξηρά κ θάλασσα που περιελάμβαναν επιθέσεις χημικές,βιολογικές,πυρηνικές,ραδιολογικές,ηλεκτρομαγνητικές κ κυβερνοεπιθέσεις,αυτά εννοείται πριν το ’22 κ τη ρωσική επέμβαση.Στην Ουκρανία -που δεν ήταν στο ΝΑΤΟ- βρίσκονταν σύμφωνα με μεγάλα δυτικά ΜΜΕ χιλιάδες Αμερικανοί,Βρετανοί,Τούρκοι κ.α. νατοϊκοί σύμβουλοι,εκπαιδευτές,πράχτορές,μιστοφόροι κ διοικούσαν πληροφοριακά κ επιτελικά τον Ουκρανικό στρατό.Υπάρχουν κ 3 έγγραφα του ρωσικού επιτελείου στρατού,με την πληροφορία ότι αναμενόταν γενική επίθεση κατά των Ρωσοφώνων της Ουκρανίας στις 28.02.22. Οι Δυτικοί ήξεραν,ότι η ΡΟ γνωρίζει σχετικά,άρα θα αντίδραση.Γι’ αυτό προέβλεπαν ρωσική επίθεση εκείνες τις μέρες,όπως κ έγινε.

  4. Papillon

    Ακόμα και όταν έχεις αστική δημοκρατία πολύ πιο αυταρχική με ΦΑΣΙΣΤΙΚΑ χαρακτηριστικά (όπως στην Ρωσία) οι κομμουνιστές παλεύουν και πρέπει να παλεύουν για περισσότερη δημοκρατία. Ναι οι κομμουνιστές δεν γουστάρουν αστικά κράτη να ασκούν ολοκληρωτικό έλεγχο στα ΜΜΕ, τα μέσα παραγωγής, την δικαιοσύνη, τον συνδικαλισμό και γενικότερα σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής. Γι’αυτό και προτιμάω ΗΠΑ και ΕΕ (κυρίως ΕΕ) από Ρωσία και Κίνα. Διότι στις πρώτες ο καπιταλισμός είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ σε σχέση με τις δεύτερες. Στην δε ΕΕ είναι ο ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ και αυτό γιατί οι λαοί ΠΑΛΕΨΑΝ και ανάγκασαν τα αστικά κράτη να παραχωρήσουν δημοκρατικές ελευθερίες. Αυτή ήταν η συνεισφορά της Γ’ Διεθνούς και των ΛΑΪΚΩΝ-ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΩΝ ΜΕΤΩΠΩΝ. Ναι είμαι υπέρ της ΕΞΟΔΟΥ της Ελλάδας από ΕΕ-ΝΑΤΟ αλλά με στόχο την Λαϊκή Δημοκρατία και όχι με στόχο να ΥΠΟΔΟΥΛΩΘΩ ΣΤΟΝ ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΙΚΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΑΞΟΝΑ. Αν η επιλογή μου είναι Ρωσία-Κίνα ή ΕΕ-ΝΑΤΟ-ΔΝΤ ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ τους δεύτερους και την ίδια ώρα παλεύω ενάντια στους δεύτερους και τα μνημόνιά τους, τις επεμβάσεις τους ώστε να υπάρξει επιτέλους ένα ΤΑΞΙΚΟ-ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα που θα τους ανατρέψει.

    Είμαι επίσης ενάντια στην ΡΩΣΟΚΙΝΕΖΟΠΟΙΗΣΗ της ΕΕ όσο η χώρα μου είναι κράτος μέλος της υπερασπίζοντάς την σαν αντίπαλο πόλο απέναντι σε Ρωσία-Κίνα αλλά και σε ΗΠΑ (γι’αυτό και εγώ προσωπικά δεν γουστάρω το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και θα ήθελα η Ευρώπη να έχει πολιτική ανεξάρτητη από τις δύο υπερδυνάμεις σε όλα τα επίπεδα) και ταυτοχρόνως παλεύω ενάντια στην ιμπεριαλιστική φύση της ΕΕ όταν αυτή επιβάλει αντιλαϊκές πολιτικές στο εσωτερικό της προβάλλοντας το ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ αίτημα για ΕΞΟΔΟ σαν βασικό αίτημα ενός ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΥ κινήματος που θα ανατρέψει κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό για μία Ελλάδα ΕΘΝΙΚΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ. Για το δε ΝΑΤΟ ακόμα περισσότερο και εκεί τάσσομαι υπέρ της ΕΞΟΔΟΥ από αυτό.

    Όπως βλέπεις λοιπόν ΚΑΜΙΑ σχέση δεν έχω με την ΟΑΚΚΕ διότι αυτή έχει εγκαταλείψει πλήρως το αίτημα για ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ-ΕΞΟΔΟ από ΕΕ-ΝΑΤΟ σαν στόχο ενός ταξικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος θέση που κάποτε είχε το ’85 όταν ιδρύθηκε αλλά δυστυχώς την εγκατέλειψε νομίζω κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’90.

    https://www.oakke.gr/basic-articles/declaration

    Επίσης έχω την άποψη ότι εφόσον είμαστε μέσα στην ΕΕ και δεν μπορούμε να φύγουμε σήμερα ή αύριο όσοι παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές όταν βρεθούν στο ευρωκοινοβούλιο πρέπει να διεκδικήσουν και κάποια πράγματα ώστε να βελτιωθεί η θέση της Ελλάδας και του ελληνικού λαού μέσα στην ΕΕ, πρέπει να έχουν κάποιες συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις ώστε να πιέσουν τους γραφειοκράτες εξουσιαστές των Βρυξελλών. Αλλιώς η συμμετοχή τους είναι ΥΠΟΚΡΙΤΙΚΗ. Το να θες να πας στο ευρωκοινοβούλιο με συνθήματα “Αποδέσμευση, έξοδο, ρήξη, ανυπακοή” κλπ απλά είναι ΠΑΡΑΛΟΓΟ αν είναι έτσι είναι πολύ πιο έντιμο αυτό που κάνει το “Κ”ΚΕ “μλ” που ΑΠΕΧΕΙ.

    Σόρρυ αλλά δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο ψευτοκκε, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, “ΜΛΚ”ΚΕ κλπ παίρνουν μέρος στις ευρωεκλογές.

    Νομίζω πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται έτσι;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “…στις πρώτες ο καπιταλισμός είναι ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ σε σχέση με τις δεύτερες”
      Είσαι για τα πανηγύρια.
      Μπροστά σου, η Φωτεινή Πιπιλή “η Ελλάδα θα είχε γίνει Μονακό” είναι θεά!

      Reply
  5. Άρης

    Το σωματείο “Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά” είναι ένα μαζικό ταξικό σωματείο. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πάλης ενάντια στο καθεστώς της στυγνής ταξικής καταπίεσης που θέλουν να επιβάλλουν στο λιμάνι του Πειραιά η Cosco και το εφοπλιστικό κεφάλαιο σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις και τον Δήμο Πειραιά.
    Μετράει νεκρούς και δεκάδες τραυματίες και σακατεμένους εργάτες. Στο ενεργητικό του έχει δεκάδες απεργίες, σκληρές αναμετρήσεις με τη εργοδοσία, τους εφοπλιστές, τις δυνάμεις καταστολής, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τους φασίστες. Αναμετρήσεις που έδωσαν πολύ σημαντικές εργατικές νίκες, αναμετρήσεις που αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη για το εργατικό κίνημα και την εργατική τάξη συνολικά, ειδικά σε μια περίοδο ταξικής οπισθοχώρησης και κινηματικής άμπωτης, όπως είναι αυτή που διανύουμε. Για αυτό και χαίρει αναγνώρισης και εκτίμησης από όλο το εργατικό κίνημα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές που μπορεί να υπάρχουν με την δύναμη που έχει την αποφασιστική επιρροή σε αυτό, δηλαδή το ΚΚΕ, όπως αντίστοιχα οι πολιτικές διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν με τη ΣΒΕΟΔ, δεν θα μπορούσαν ποτέ να αναιρέσουν την αναγνώριση και το σεβασμό της εργατικής τάξης και του κινήματος για την αταλάντευτη ταξική θέση και στάση της. Αυτός είναι ο πλούτος του εργατικού κινήματος. Και σήμερα οι διεργασίες που παρατηρούνται στο εσωτερικό του, με συνθέσεις και συνδέσεις που άλλοτε θα έμοιαζαν αδύνατες, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι κάτι κινείται στον κατεξοχήν πεδίο ανάπτυξης της ταξικής πάλης.

    Τα εκατοντάδες μέλη και υποστηρικτές της “ Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραία” είναι προλετάριοι με πολύ ανεπτυγμένη την ταξική τους συνείδηση. Γνωρίζουν πολύ καλά το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του σωματείου τους. Δεν είναι κάποιοι αφασικοί αποδέκτες των ανακοινώσεων που τους σερβίρει η ηγεσία του σωματείου, όπως προσβλητικά και με περισσή μικροαστική υπεροψία υπονοεί ο Κώστας. Στις απεργιακές συνελεύσεις που πραγματοποιούν, η μαζικότητα και η συμμετοχή είναι εντυπωσιακή, όπως εντυπωσιακός είναι ο παλμός και ο ενθουσιασμός, όταν διαβάζονται οι ανακοινώσεις του σωματείου. Οι συνελεύσεις τους είναι πραγματικά πεδία ανάπτυξης εργατικής και λαϊκής δημοκρατίας, και ως τέτοια βρίσκονται στο στόχαστρο των εντεταλμένων της “Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας”, δηλαδή της Cosco.

    Η καπιταλιστική κανονικότητα που εξάγει η “ Λ. Δ. Κίνας” στον Πειραιά έχει σύμφωνα με τους εργάτες που τη βιώνουν αυτά τα χαρακτηριστικά : «Δουλεύουμε με απειλές, με το πιστόλι στον κρόταφο. Κόντρα βάρδιες χωρίς ξεκούραση. Δηλαδή μπορεί να σχολάσουμε 7 το πρωί και 2 το μεσημέρι να πρέπει να ξαναβαρέσουμε κάρτα. Αν αρνηθείς, την πάτησες. Σε απειλούν ότι δεν πρόκειται να σου ανανεώσουν τη σύμβαση», «Για τους χειριστές αυτό που ισχύει είναι το “γρήγορα”, γιατί τις γερανογέφυρες τις χρονομετράνε. Εμείς που είμαστε στο δέσιμο των κοντέινερς, με τις στοίβες του να είναι και 7 όροφοι, αντί να μας βάλουν μηχάνημα με κλούβα για να κάνουμε τη δουλειά μας, κρεμόμαστε από το μηχάνημα της γερανογέφυρας. Οποιος ζητήσει κλούβα, έφυγε. Στα καράβια ο φωτισμός δεν επαρκεί και παρά τρίχα τις προάλλες τη γλίτωσα και δεν έπεσα σε αμπάρι. «Ετσι βγάζει τα κέρδη της η COSCO. Πάνω στα κορμιά μας πατάει. Είναι αμέτρητοι οι σακατεμένοι εδώ μέσα, οι σπονδυλοδεσίες σε 30χρονους συναδέλφους. Κάποια στιγμή ήταν βέβαιο ότι κάποιος από μας θα την πλήρωνε και με τη ζωή του. Ελαχε στον Μήτσο».

    Το αν γελάνε οι λιμενεργάτες με την ανακοίνωση του σωματείου τους ή αν τη “θεωρούν φιλονατοϊκή προβοκατόρικη αθλιότητα” μπορείς να το επιβεβαιώσει ο Κώστας ρωτώντας τους. Ας πάει λοιπόν στις απεργιακές τους συγκεντρώσεις ή αν θέλει στην πρωτομαγιάτικη συναυλία τους το απόγευμα με αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι.
    Η επιρροή που ασκεί το ΚΚΕ στο σωματείο δεν είναι δεδομένη. Παρότι τα μέλη του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ βρίσκονται αναμφισβήτητα στην εμπροσθοφυλακή του σωματείου και χαίρουν αναγνώρισης και αποδοχής ακριβώς γιατί είναι και οι ίδιοι σάρκα από τη σάρκα των λιμενεργατών και των αγώνων τους, αυτό δεν μεταφράζεται σε άκριτη αποδοχή των πολιτικών του ΚΚΕ. Ειδικά για την αδελφική σχέση του ΚΚΕ με το ΚΚΚίνας, με άλλα λόγια για την αδελφική σχέση του ΚΚΕ με τα αφεντικά τους, το ΚΚΕ έχει βρεθεί πολλές φορές απέναντι στους λιμενεργάτες στριμωγμένο μη μπορώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Και είναι σίγουρο ότι μια τέτοια κραυγαλέα ανακολουθία του ΚΚΕ γεννά αναμφίβολα αμείλικτα ερωτήματα σε πολλούς εργάτες όσο και σε μέλη του ίδιου του ΚΚΕ, για τη θέση της ηγεσίας του ΚΚΕ συνολικά στα δρώμενα της εγχώριας ταξικής πάλης.

    Κλείνοντας θα επαναλάβω ότι το πρωτομαγιάτικο κείμενο του Σωματείου είναι εξαιρετικό. Συνδέει τον ταξικό με τον αντιιμπεριαλιστικό και τον αντιπολεμικό λόγο, χωρίς να χάνει ποτέ την αντινατοϊκή αιχμή του, θέτοντας ως καθήκον, όπως αντίστοιχα οι Ιταλοί λιμενεργάτες, το έμπρακτο σαμποτάζ της αποστολής νατοϊκών όπλων στην Ουκρανία. Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από τότε που το σωματείο καλούσε στην αντιπολεμική πορεία στον Πειραιά ενάντια στην άφιξη γαλλικού αεροπλανοφόρου με το σύνθημα “ Ούτε γη, ούτε νερό στους Φονιάδες των Λαών”.

    Τώρα βέβαια μπορεί κάποιοι να βρουν και σε αυτό το σύνθημα φιλονατοϊκή τοποθέτηση. Όταν γίνεσαι ΟΑΚΚΕ από την ανάποδη όλα μπορείς να τα ξεστομίσεις!

    Reply
    1. Άρης

      Παραθέτω ένα απόσπασμα από την ανακοίνωση του εργοδοτικού απεργοσπαστικού σωματείου της Cosco. Είναι πραγματικά αποκαλυπτικό των μεθόδων που μετέρχεται η εργοδοσία για να χτυπήσει τους απεργούς και της έντασης που έχει λάβει ο αγώνας στο λιμάνι του Πειραιά. (από τα ξημερώματα δυναμεις των ΜΑΤ και Αύρες έχουν δημιουργήσει ένα κλοιό μπροστά στις προβλήτες για να σπάσουν την απεργία. Ωστόσο η απεργία είναι μαζική και καθολική)

      «Για μια μικρή κομματική μειοψηφία, που με απόλυτα προσχηματικούς τρόπους και αφορμές, αποκλείουν το εμπορικό λιμάνι του Πειραιά και επιβάλλουν με βίαιους και απροκάλυπτους τρόπους την παρεμπόδιση του δικαιώματος της εργασίας», κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το συνδικάτο εργαζομένων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά Σ.Ε.Ε.Δ.Π. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του το εν λόγω συνδικάτο, το ίδιο αποτελεί το αντιπροσωπευτικό όργανο των εργαζομένων, εκπροσωπώντας περισσότερους από 1200 εργαζόμενους στο εμπορευματικό λιμάνι, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των σχετικά πρόσφατων αρχαιρεσιών. Προσθέτει ότι βρίσκεται σε διαρκείς διαπραγματεύσεις με τις διοικήσεις των εταιριών, με στόχο το ταχύτερο δυνατόν τη συμφωνία και υπογραφή της νέας ΣΣΕ, που θα κατοχυρώνει «ουσιαστικά οφέλη για όλους μας και διαρκή εργασιακή ειρήνη».

      Reply
      1. Άρης

        Την ώρα που ο συγκλονιστικός αγώνας των λιμενεργατών της Cosco και του σωματείου τους, της ΕΝΕΔΕΠ, συνεχίζεται, υποχρεώνοντας την κυβέρνηση και την εργοδοσία να επιστρατεύσουν εναντίον τους την ωμή καταστολή, τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς και τη συκοφαντία, καλό είναι να δούμε τι έλεγαν για την Cosco λίγους μόνο μήνες πριν, επιφανείς εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής αστικής τάξης και της «Λ.Δ» της Κίνας. Είναι πραγματικά άκρως αποκαλυπτικά για το χαρακτήρα αμφότερων των πλευρών.

        «Η Κίνα έκανε μια σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά και έχουν αναβαθμίσει σημαντικά το λιμάνι. Είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για εμάς και βεβαίως η Κίνα είναι ένας μεγάλος εμπορικός εταίρος για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα».
        Μητσοτάκης για τις σχέσεις με την Κίνα στο Forbes, Νοέμβρης 2021

        «Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η win-win συνεργασία μας στο λιμάνι του Πειραιά. Χάρη στις κοινές μας προσπάθειες, μέσα στο σύντομο χρονικό διάστημα 10 χρόνων, έχει μετατραπεί στο μεγαλύτερο λιμάνι της Μεσογείου και το 4ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, δημιουργώντας περίπου 10.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας […] Και, είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να δεχθεί την πρόκληση της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, ώστε να υπάρξει αναδιάρθρωση της οικονομίας. Τον προηγούμενο χρόνο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει πολλά αποφασιστικά βήματα ώστε να βελτιώσει τις οικονομικές επιδόσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται πολύ ευνοϊκά τόσο από Κινέζους όσο και γενικότερα από διεθνείς επενδυτές».
        Τσανγκ Τσιγιουέ, πρέσβης της Κίνας, Νοέμβρης 2021

        «Η κυβέρνηση θεωρεί την επένδυση του ΟΛΠ στο λιμάνι του Πειραιά κομβικής σημασίας για την πόλη, την τοπική κοινωνία, την εθνική οικονομία, αλλά και τη γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας στην ευρύτερη περιοχή. Με την τροποποίηση της Σύμβασης του 2016, διασφαλίζουμε την εξέλιξη της επένδυσης, διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου, διασφαλίζουμε πολλά και σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την τοπική κοινωνία».
        Γιάννης Πλακιωτάκης, Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Από ομιλία του στη Βουλή για την κύρωση της τροποποίησης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε. Σεπτέμβριος 2021.

        «Είμαι σίγουρος ότι η επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά θα αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο. Αλλά αυτό που έχει σημασία από εδώ και εμπρός είναι η κοινωνική προσφορά της Cosco στον Πειραιά και στον πειραϊκό λαό. Μια προσφορά η οποία θα πρέπει να είναι αντάξια τόσο της ιστορικότητας της πόλης όσο και της ίδιας της επένδυσης των Κινέζων φίλων μας στο λιμάνι μας.»
        Βαγγέλης Μαρινάκης σε συνάντηση με κινεζική αντιπροσωπεία, 2019

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Αρη, ό,τι δεν μπορούμε να δαγκώσουμε το γλείφουμε χύνοντας και λίγο δηλητήριο, ε;! Ποτέ δε μίλησαν οι κουκουέδες στην ΕΝΕΔΕΠ για …”αδελφική σχέση του ΚΚΕ με το ΚΚΚίνας”, πολύ λιγότερο δεν έδειξαν …”αδελφική σχέση η στάση με τα αφεντικά της COSCO”. Κι αυτό το αμίμητο …” έχει βρεθεί πολλές φορές απέναντι στους λιμενεργάτες στριμωγμένο…”. Ξέρουμε πως πολύ θα το ήθελες αλλά φρούδες ελπίδες! Και σε προκαλώ να τεκμηριώσεις αυτές τις βρωμερές συκοφαντίες, που αναίσχυντα και ύπουλα χώνεις, τάχα υπερασπιζόμενος το σωματείο και τους εργάτες του!
      Τέτοιοι είσαστε και στο λιμάνι και παντού! Αλλά οι εργάτες σας έχουν πάρει χαμπάρι …

      Reply
      1. Άρης

        Άκουσε να δεις ανώνυμε..ύπουλα και προβοκατόρικα μιλάς εσύ… …δεν έγραψα όπως ψευδώς αναφέρεις οτι “μίλησαν οι κουκουέδες στην ΕΝΕΔΕΠ για την αδελφική σχέση ΚΚΕ και ΚΚ Κίνας”, ούτε ότι έδειξαν “αδελφική σχέση ή στάση με τα αφεντικά της COSCO”. Αυτά τα προβοκατόρικα και τα ύπουλα τα γράφεις εσύ.
        Το ρόλο του σωματείου στον αγώνα και την καθοριστική συμβολή των μελών του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ σε αυτόν, ως η πρωτοπορία του νομίζω ότι την ανέδειξα ευκρινώς…

        Αυτό που έγραψα είναι ότι το αναμφισβήτητο γεγονός ότι το ΚΚΕ είναι με το ΚΚΚίνας αδελφά κόμματα (συμμετέχουν από κοινού σε διεθνείς διασκέψεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων με θεματικές για την πάλη της εργατικής ταξης και των λαών, την εναντίωση στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους κλπ),
        είναι ένα γεγονός που πρακτικά σημαίνει οτι το ΚΚΕ, από τη στιγμή που το ΚΚΚίνας είναι το αφεντικό της Cosco, έχει ουσιαστικά αδελφική συντροφική σχέση με τους ιδιοκτήτες της εταιρείας.

        Αυτό είναι κάτι που ενίοτε φέρνει σε δύσκολη θέση, που στριμώχνει το ΚΚΕ όταν τίθεται στα μέλη του από τους εργάτες αυτό το ζήτημα.
        Εσύ πιστεύεις οτι αυτό το ερώτημα δεν τίθεται; τίθεται και παρατίθεται… είναι ένα ευλογο ερώτημα, που ταλανίζει ακόμα και μέλη του ΚΚΕ… Αλήθεια εσύ τι απαντάς; έχεις απάντηση; πώς δικαιολογείς το γεγονός οτι το ΚΚΕ καταγγέλει την Κίνα ως ιμπεριαλιστική, ως παράγοντα του
        Ιμπεριαλιστικού πολέμου αλλά εξακολουθεί να έχει στενές σχέσεις με το ΚΚΚίνας… είναι δυνατόν να είναι σύντροφοι με τους ιμπεριαλιστές… να συζητάνε μαζί για το μέλλον της εργατικής ταξης… γιατί δεν κόβει κάθε συνεργασία μαζι του και δεν το καταγγέλει ως εχθρό των λαών;

        Έγραψα οτι αυτή η κραυγαλέα ανακολουθία του ΚΚΕ γεννά συνολικότερα ερωτήματα τόσο στους λιμενεργάτες όσο και στα μέλη του ΚΚΕ για την πολιτική του ΚΚΕ εν γένει. Αυτό είναι εκτίμηση μου,την οποία δικαιούμαι να έχω και να διατυπώνω.

        Οσο για αυτά που γράφεις ότι “τέτοιοι είστε κλπ” τι να πω…δεν ξέρω σε ποιους αναφέρεσαι… εμένα με λένε Άρη, είμαι κομμουνιστής, εργαζόμενος στην εστίαση και σήμερα θα είμαι από τις 6 το πρωι ως αλληλέγγυος στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση των λιμενεργατων… αν είσαι κι εσυ έλα να μιλήσουμε…και να τα βρούμε πραγματικά.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αντιγράφω ξανά: “…το ΚΚΕ έχει βρεθεί πολλές φορές απέναντι στους λιμενεργάτες στριμωγμένο μη μπορώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.”
          και ρωτάω πάλι ξανά: Μπορείς να το τεκμηριώσεις αυτό: Είναι κάπου γραμμένο; Εχει γίνει ερώτηση σε Γ.Σ. η σε συνεδρίαση του Δ.Σ.;
          Η δίνεις σαφή απάντηση, η όχι, οπότε δεν βλέπω να έχω πέσει έξω στις κρίσεις μου για σένα και τους αυτοαποκαλούμενους “κομμουνιστές” της κατηγορίας σου.
          Δε θα έθετα καν θέμα, αν δεν μετερχόσουν αυτές τις μαυρογιαλούρικες γενικεύσεις εντυπωσιασμού: “…στους εργάτες” η “…στους λιμενεργάτες” αντί, έστω, “σε κάποιους εργάτες η λιμενεργάτες”, που και γι αυτό πολύ αμφιβάλλω, ότι οι μεγάλη πλειοψηφία των εργατών άλλη πρεμούρα δεν έχει παρά το …αν έχει η όχι αδελφικές(!) σχέσεις το ΚΚΕ με το ΚΚΚ! Μικροαστικός αριστερισμός στην αποθέωση του γνωστού υποκειμενισμού του είναι για μένα όλο αυτό.
          Δεν αμφιβάλλω, πως γίνονται και πολιτικές συζητήσεις στις εργατικές εκδηλώσεις και αυτό το επιδιώκουν οι κομμουνιστές σαν μέσο ανύψωσης του αγώνα τους και όχι βέβαια σαν μέσο υπονόμευσης και προβοκάτσια στην εργατική ενότητα, όπως το βλέπετε οι “κομμουνιστές” της κατηγορίας σου, που ζείτε με το άγχος μην τυχόν “η επιρροή του ΚΚΕ στους εργάτες είναι δεδομένη”.
          Χωρίς να εκπροσωπώ παρά μόνο τον εαυτό μου, μπορώ να παρατηρήσω ότι το ΚΚΕ, σαν μ/λ κόμμα νέου τύπου δεν επιδιώκει καμιάν “επιρροή” η “influencing” στους εργάτες – αυτές τις αμερικανιές τις αφήνει στις φοβίες και στους εφιάλτες σας. Η δουλειά του είναι να επιδιώκει να καθοδηγήσει τους αγώνες και την αφύπνιση της εργατικής τάξης για να γίνει “τάξη-για-τον-εαυτό-της”, γι αυτό ιδρύθηκε και αυτά είναι γραμμένα σε όλα τα κατά καιρούς καταστατικά του. Και το ότι “είναι χωμένο” σε κάθε νικηφόρο αγώνα της εργατιάς λέει πολλά για την πρόοδο αυτής της δουλειάς.
          Τώρα για το πολιτικό ζήτημα, (που μπορούσες να βάλεις με πιο αξιοπρεπή τρόπο) των σχέσεων του ΚΚΕ με το ΚΚΚ, να σου θυμήσω το τι έχει ακούσει από τους δικούς σας …”αδελφικούς” συντρόφους(!), δεν ξέρω μήπως ανήκεις κι εσύ εκεί, τους μαοϊκούς κάθε κοπής εννοώ αλλά και το συγγενικό αριστεροχώρι, που εμφανίζεστε μαζί πρώτης ευκαιρίας τυχούσης, (όπως και σήμερα…) για την εξαπανέκαθεν εξοντωτική (και ορθώς) κριτική του στον Μαοϊσμό, του οποίου άξια κληρονόμος και ευθεία συνέχεια είναι η σημερινή Κίνα του Ντενγκ Χσιάο Πινγκ, και από την οποία ούτε έχει παραιτηθεί ούτε έχει ανακαλέσει το ΚΚΕ. Βλέπεις, εξηγείστε “στους εργάτες” (για να κάνω κι εγώ τον μαυρογιαλούρο…) τις δικές σας εμφανέστατες αδελφικές σχέσεις, και μετά εξηγείστε και σε μένα, πως προκύπτουν “αδελφικές” οι σχέσεις του ΚΚΕ με το ΚΚΚ. Εγώ το μόνο, που βλέπω, είναι ότι προσκαλείται το ΚΚΚ στις συνδιασκέψεις των Κομ. Κομμάτων, από την σχετική διεθνή γραμματεία, που βέβαια δε βρίσκεται υπό την “επιρροή”(;!) του ΚΚΕ. Τη σκοπιμότητα αυτών των συναντήσεων, αν θέλεις τη συζητάμε, αλλά δεν με πολυκόφτει κιόλας, αφού δεν βλέπω πως και αν φρενάρει την δράση του ΚΚΕ. Υποθέτω ότι όλο αυτό βρίσκεται σε μιαν εξέλιξη, για να μην χαριστούν στον εχθρό χρήσιμες κομμουνιστικές δυνάμεις με βεβιασμένες βουλησιαρχικές διασπάσεις. Είναι γνωστό ότι στα πλαίσια αυτά το ΚΚΕ υποστηρίζει μια πιο στενή συσπείρωση κκ, που συμμερίζονται πολύ πιο συγκεκριμένες απόψεις για τα τρέχοντα πολιτικά προβλήματα (ίδε ανακοίνωση 41 κομμ. κομμάτων για “Ουκρανικό” όπου απουσιάζουν τόσο το “αδελφικό” ΚΚΚ όσο και άλλα πιο αδελφικά μέχρι τώρα κκ) αλλά και πολλά θεωρητικά ζητήματα, που εμφανώς έχουν μείνει πίσω. Αλλά όλο αυτό είναι έξω από το θέμα της χθεσινής παρέμβασής μου.

          Κάτι ακόμη:
          Κανένας σεμνός αγωνιστής του ΚΚΕ δεν κορδώνεται για “κομμουνιστής” στο ..τσαμπέ! Μόνο στα δικαστήρια σκοπιμότητας το δήλωναν, ακριβώς γιατί εκεί πλήρωναν το ακριβό τίμημα αυτής της βαρειάς δήλωσης, με την ίδια τη ζωή τους.
          Ο κομμουνιστής υπό κανονικές συνθήκες δεν αυτοανακηρύσσεται σαν τέτοιος. Αφήνει στους τριγύρω του αυτή τη μέριμνα.

  6. Papillon

    Έλα βρε Μαρκέλα όταν δηλαδή επενέβη η Ρωσία για να σώσει τον Άσαντ από τον FSA εκεί δηλαδή μπορούσε ενώ δεν μπορούσε στην Ουκρανία; Που την θεωρεί και..αυλή της; Με..δικό της καθεστώς; Άμα ήθελε θα τον είχε σώσει μπορούσε και παραμπορούσε. Ολόκληρο πόλεμο κάνει σήμερα δεν μπορούσε τότε να κάνει μία μίνι επέμβαση και να “επιβάλει” την τάξη; Όπως έκανε και με το Καζακστάν; Ξέρεις πως “έπεσε” ο Γιανουκόβιτς; Από τους…δικούς του. Μία φράξια μέσα στο ΡΩΣΟΔΟΥΛΟ κόμμα του έριξε την κυβέρνηση. Ο Γιανουκόβιτς επέλεγε ποιον να τσακίζει και ποιον όχι. Δηλαδή όταν χτύπησε τον κόσμο που διαδήλωνε ΕΙΡΗΝΙΚΑ στις 30 του Νοέμβρη το 2013 ήταν ισχυρός ενώ όταν μετά ανέλαβαν οι πιο λίγοι σε αριθμό ναζήδες ξαφνικά…υποχωρούσε και δεν μπορούσε να κουμαντάρει εντελώς τυχαία μόνο τους ναζήδες;

    Υπάρχει επίσης και ένα άλλο στοιχείο. Οι διαδηλώσεις στην αρχή ήταν καθαρά φιλοευρωπαϊκές. Όσο όμως περνούσε ο καιρός και όσο ο Γιανουκόβιτς τις χτυπούσε και ανέδειξε σε…μαχητική πρωτοπορία τους ναζιστές και ενώ η μαζικότητα έπεφτε (ακριβώς εξαιτίας της άγριας καταστολής του Γιανουκόβιτς αλλά και των ναζήδων) και το πάνω χέρι το έπαιρναν οι φασίστες ο χαρακτήρας άλλαξε και από φιλοευρωπαϊκή ατζέντα πήγαμε σε στενά αντι-Γιανουκόβιτς ατζέντα. Γιατί άραγε εγκαταλείφθηκε ο φιλοΕΕ προσανατολισμός της Μαϊντάν; Οι φασίστες δεν ήταν πράκτορες της ΕΕ; Γιατί λοιπόν εγκαταλείψανε την φιλοΕΕ γραμμή που αρχικά “υποστηρίζαν唨; Τυχαία άλλαξε η αρχική γραμμή όταν οι φασίστες ανέλαβαν την καθοδήγηση του κινήματος ενώ είχαν φροντίσει με τις προβοκάτσιές τους να διώξουν τις λαϊκές μάζες;

    Μα γιατί αυτός ήταν ο στόχος η καταστροφή ενός φιλοευρωπαϊκού ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ κινήματος και η μετατροπή του σε ένα ΡΩΣΟΚΙΝΗΤΟ πραξικόπημα. Έφεραν λοιπόν τους άλλους που το έπαιξαν φιλοδυτικοί, η Δύση ηρέμησε σου λέει “οκ δικοί μας τελειώσαμε”, έριξαν από δίπλα και τους ναζήδες για να τρομάξουνε τους ρωσόφωνους ε η συνέχεια γνωστή.

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Δε θέλω να αρχίσω να σχολιάζω τα συγκεκριμένα γεγονότα,καθώς δεν έχω κ την απαιτούμενη πληροφόρηση.Γενικές αρχές κ απόψεις μόνο σχολίασα,όπου βασίζεται το οικοδόμημα της πολιτικής σου θεωρίας.Πρώτα παρουσιάζεις μια γενική αρχή,π.χ. οι ισχυρές χώρες δεν τα παρατούν.Κσι απαντώ,τα παρατούν κάποια στιγμή,όταν δεν μπορούν παραπέρα.Αρα διαφωνώ μαζί σου.Εσύ συνεχίζεις,αδιαφορώντας για το ότι διαφωνούμε στη βάση.Μα είναι δυνατόν,να μην μπορούσε η Ρωσία το τάδε πράμμα κλπ.Δεν ξέρω,τι μπορούσε κ τι όχι κ δεν έχει νόημα η περαιτέρω συζήτηση,αφού ήδη διαφωνήσαμε από θέση αρχής,κατάλαβες; Δεν πρόκειται για εποικοδομητική συζήτηση.Ο διάλογος έχει νόημα,όταν είναι καλοπιδτος κ καλοπροαίρετος.

      Reply
  7. Γνώστης

    Το ΚΚ Κίνας καθοδηγεί την καπιταλιστική ανάπτυξη στην χώρα έχοντας εξαφανίσει το εργατικό κίνημα, ακόμα και τον συνδικαλισμό. Έχει γίνει η τελευταία ελπίδα του καπιταλισμού γι’αυτό και οι αστοί στη Δύση θαυμάζουν με ζηλοτυπία το πολιτικό μοντέλο των ανταγωνιστών τους της Κίνας γιατί οι ίδιοι αναγκάζονται στην ανοχή έστω και τυπικά των δημοκρατικών ελευθεριών, αν και κάνουν συνεχή βήματα σε κατεύθυνση κοινοβουλευτικής δικτατορίας.
    Στην πορεία του ΚΚ Κίνας προς την πλήρη αποκατάσταση της καπιταλιστικής οικονομίας σταθμοί ήταν ασφαλώς το σαρωτικό ξήλωμα της επαναστατικής κληρονομιάς υπό τον Ντενγκ μετά την αποτυχία και το τέλος της πολιτιστικής επανάστασης, κυρίως μετά τον θάνατο του Μάο, η υπονόμευση της ΕΣΣΔ και του υπαρκτού σοσιαλισμού σε συμμαχία με τις ΗΠΑ (συνάντηση με Νίξον, θεωρία τριών κόσμων), η σφαγή της πλατείας Τιεν αν μεν, η έξαρση του κινεζικού εθνικισμού.
    Είναι απορίας άξιον τι κομμουνιστικό βρίσκουν στο ΚΚ Κίνας διάφορα ρεύματα που θεωρούσαν -και σωστά- τη μεταμαοϊκη Κίνα ρεβιζιονιστική και δύναμη παλινόρθωσης του καπιταλισμού. Βέβαια στη μεταμοντέρνα εποχή μας, ρεύματα που σωστά είχαν καταγγείλει την ΕΣΣΔ για την επέμβαση στο Αφγανιστάν σε βάρος της ισλαμιστικής και οπισθοδρομικής αντίδρασης, που τελικά οδήγησε στην επικράτηση της, σήμερα εκθειάζουν σαν βήμα προς το σοσιαλισμό την εισβολή στην Ουκρανία της αστικής Ρωσίας με εθνικιστική και αντικομμουνιστική ηγεσία. Ο πόλεμος που δε θα είναι σύντομος, η είσοδος όλης της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ, οι ανατιμήσεις, η αντιδραστική στροφή με σημαία τον αντιρωσισμό είναι οι πρώτες συνέπειες…

    Οι εθνικιστικές δυνάμεις της αγοράς που έβαλαν ταφόπλακα στον υπαρκτό σοσιαλισμό και ότι ξεκίνησε η οκτωβριανή επανάσταση θα φέρνουν τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα για την παγκόσμια εργατική τάξη, ακόμα και στον ανταγωνισμό τους με την αστική τάξη στις ιμπεριαλιστικές χώρες της Δύσης και των ΗΠΑ.
    Το παράδειγμα του Λένιν στον Α παγκόσμιο πόλεμο περιμένει μιμητές. Για να χαθούν κι άλλες δεκαετίες σε επαναλήψεις της αποτυχημένης θεωρίας των σταδίων, του ευρωκομμουνισμού, του δήθεν δημοκρατικού δρόμου στον σοσιαλισμό που οδηγούσε στον Μιτεράν, τον Μπλερ, τον Κλίντον και τον Πρόντι, τους Παπανδρέου, τον Μπάιντεν αλλά και το 3ο μνημόνιο του Τσίπρα.

    Reply
    1. Κώστας

      Γνώστη οι αστοί της Δύσης ετοιμάζουν με μανία τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατά του συστημικού τους αντιπάλου, της μαρξιστικής λενινιστικής δικτατορίας του ΚΚΚ. Αν τους επικαλείσαι θα λες αλήθειες, υποχρεωτικά αν θες την εκτίμηση των συνομιλητών σου.

      Ο σ Τενγκ ήταν ένας γίγαντας, αυτή ήταν η άποψη του σ Μάο, αυτό πιστεύουν 1, 5 δισεκατομμύριο Κινέζοι και 100 εκ οργανωμένοι κινέζοι κομμουνιστές. Βέβαια η ΜΠΠΕ ήταν το υψηλότερο σημείο της ταξικής πάλης παγκοσμίως αλλά να μην έχανε, δεν φταίει ο Τενγκ σε αυτό, φταίει η επανάσταση που εκφυλίστηκε σε μια υπεραριστερή πραξικοπηματική γελοίο βία. Που έφτασε στο σημείο, πχ τον Απρίλιο του 76, να καταστέλλουν στην Τιεν Αν Μεν το … μνημόσυνο του μεγάλου κομμουνιστή Τσου Εν Λάι. Με τον Μάο εκτός μάχης και τυπικά μόνο ζωντανό και τους υπεραριστερούς, υπο την συζύγου, να κάνουν μόνο καφρίλες. Έχεις μπλέξει πολλά. Τι σχέση έχει η συνάντηση με τον Νίξον, τι κακό είχε να πουν ΗΠΑ και ΛΔΚ πως δεν θα επιτεθούν η μια στην άλλη ? Ο μηδενισμός της ΕΣΣΔ από το ΚΚΚ ναι, ήταν λάθος αλλά όχι το να έχει διπλωματικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Αν γκουγκλάρεις Νίξον-Μπρέζνιεφ ξέρεις τι θα βρεις ? Συναντήσεις. Κακό είναι ? Εϊναι η κυριαρχούμενη απο το ΚΚΕ ιστοριογραφία που έχει κάνει τόσο θέμα το Νίξον-Μάο λες και έπρεπε η ΛΔΚ να εισβάλλει στις ΗΠΑ. Πριν λίγα χρόνια το ΚΚΣΕ αυτά έλεγε, πως στο ΚΚΚ είναι τρελλοί, δεν θέλουν σχέσεις με τις ΗΠΑ, αυτό είναι μια ειρωνεία της ιστορίας. Επισης από το τι έλεγε ο Μάο τότε, μέχρι το τι του αποδώθηκε και τι κατάλαβε η … ΟΑΚΚΕ, που ήταν ο τελικός και χειρότερος κληρονόμος της Θτ3Κ ήταν πολλά ανάμεσα, πολλά φίλτρα και παράσιτα. Επίσης δεν σου αρέσει η Θτ3Κ αλλά είσαι 100% μέσα στο πνεύμα της , λέγοντας μας πως η Κϊνα είναι η ηγετική ανερχόμενη δύναμη. Ρε την ΟΑΚΚΕ, καλά τα λέει τελικά. Το βέβαιο είναι πως ο μηδενισμός της μετά το 56 ΕΣΣΔ ήταν λάθος και σε αυτό μάλλον έφταιξε και ο Μάο. Για την Τιεν Αν Μεν να πω πως σε όποια χώρα του κόσμου διαδηλωτές και “διαδηλωτές” καίνι ζωντανούς αστυνομικούς και στρατιώτες, και φέρουν και βαρύ οπλισμό με σκοπό τρομοκρατικές ενέργεεις επιπέδου ανατίναξης κρατικών και εθνικών μνημείων (εν προκειμένω κομματικά και κρατικά κτίρια και το … Μαυσωλείο του Μάο, με σύμβολο το άγαλμα της Ελευθερίας και φιλοδυτική γραμμή), ε, να επέμβουν οι δυνάμεις καταστολής. Οι ατελείωτες χιλιάδες νεκροί δεν υπήρξαν ποτέ, το έχουν παραδεχτεί οι … ανταποκριτές του δυτικού τύπου που τα λέγανε. 300 νεκροί ήταν, και από τις δυνάμεις ασφαλείας, και παρακρατικοί διαδηλωτές με δολοφονικά μέσα και σκοπούς και αθώοι διαδηλωτές. Προφανώς είναι αδυναμία του ΚΚΚ το ότι δημιουργήθηκαν οι κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις που έκαναν την εγκληματική αυτή εξέγερση, είναι δείκτης των κινδύνων μιας πολιτικής γραμμής ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων τύπου ΝΕΠ αν δεν ρίχνεις το βάρος στην ιδεολογική και πολιτική δουλειά. Προφανώς έχει ευθύνες ο σ Τενγκ, όχι ομως για την καταστολή, όχι για το όχι στην διάλυση της ΛΔΚ και στην αυτοάμυνα των στρατιωτών και των αστυνομικών που τους καίγανε ζωντανούς

      Δεν έχω υπόψη μου κανένα αντιτενγκικό ρεύμα που να στηρίζει το ΚΚΚ και την ΛΔΚ. Οϋτως ή άλλως δεν είναι εκείνα τα χρόνια, δεν συζητάμε αν ήταν καλή η Κϊνα μέχρι το 76 ή μέχρι το 78, αν ήταν καλη η Τσιανγκ Τσινγκ ή ο Τσου εν Λάι και το ΚΚΚ, από την επικράτηση του σ Τενγκ, μάλλον τον Δεκέμβρη του 78, δεν έχει φιλοδοξίες καθοδήγησης του Κομμουνιστικού Κινήματος. Συζητάμε για το δικαίωμα μιας τριτοκοσμικής χώρας να υπάρχει οργανώνοντας την οικονομική και πολιτική της ζωή σύμφωνα με τις πιο δεξιές οικονομίστικες και ρεφορμιστικές τάσεις του ΔΚΚ αλλά σαφώς εντός του ΔΚΚ και έχοντας κάθε δικαίωμα, ιστορικά, να λέει πως ο δρόμος ανάπτυξης της εντάσσεται στον σοσιαλιστικό δρόμο

      Ουδείς στην Ελλάδα, πλην γραφικών εκδοχών αριστερισμού τύπου ΚΕΔ, δεν στηρίζει τον Πούτιν. Το θέμα είναι αν θα δούμε το φαινόμενο στο σύνολο του (Ντονμπάς, προστασία κρατικής υπόστασης της ΡΟ, ναζιστική Ουκρανία, νατοική επιθετικότητα και ρώσικος σοβινισμός) ή θα αναμασάμε παραμυθια της δυτικής ειδησιογραφίας πως ο Πούτιν, χωρίς λόγο, στις 24 Φεβορουαρίου, επιτέθηκε. Η δε πληθώρα ενδείξεων σοβιετικης νοσταλγίας στον λαό της ΡΟ αλλα ΚΑΙ στο κράτος προφανώς θα μας χαροποιεί

      Κώστας

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Ο Πούτιν αποφεύγει την αναγνώριση Ουκρανικού έθνους,γιατί διέπεται από την αστική,εθνικιστική νοοτροπία,που αντιμετωπίζει με εχθρότητα τις εθνικές μειονότητες κ προωθεί την ενότητα του λαού στη βάση του κυρίαρχου έθνους,με την ολιγαρχική ελίτ στην ηγεμονία.Η Ουκρανία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μέρος της Ρωσικής επικρατείας κ η αναγνώριση Ουκρανικού έθνους υπονομεύει την ισχύ κ τους στόχους της Ρωσικής αστικής τάξης,ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθή τελικά η Ουκρανία,γιατί όσο πιο πολλά ερείσματα έχει το ρωσικό καθεστώς,τόσο ισχυρότερη η θέση του.Στην Ελλάδα ξέρομε πολύ καλά τον αστικό εθνικισμό,την αποπομπή στο πυρ,το εξώτερο κάθε εθνοτικής,θρησκευτικής κ.α. διαφοροποίησης κ τη μισητή προπαγάνδα του αστικού “πατριωτισμού”.

        Reply
        1. Μαρκέλα

          Συμπληρωματικά στην προηγούμενη απάντηση,το ΝΑΤΟ δεν αμφισβήτησε τα έθνη,όταν βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία,γιατί ήταν διαφορετική περίπτωση.Δεν είχε εδαφικές διεκδικήσεις κ αυτό που ήθελε,ήταν στρατιωτικές βάσεις.Η αναγνώριση εθνών κ το συνεπαγόμενο δικαίωμα αυτοδιάθεσης ήταν ακριβώς η δικαιολογία που ήθελε, για την επέμβαση.Νομίζω,ότι η περίπτωση Κόσσοβο,οι ομοιότητες κ διαφορές με την περίπτωση Ουκρανία,ο χαραχτήρας των αντιθέσεων ανάμεσα σε κρατίδια,εθνότητες ιμπεριαλιστές,μαζί με τον ταξικό παράγοντα περιλαμβάνει στοιχεία,που τα υποτιμήσαμε ή αγνοήσαμε τότε κ απαιτεί μια εκτεταμένη ανάλυση κ συζήτηση,που δεν είναι όμως ναι κ καλά σκόπιμο,να γίνη σ’ αυτό το διάλογο.

      2. Κώστας

        Μαρκέλα η ΡΟ είναι πολυεθνικό κράτος, με εκ των πραγμάτων κυρίαρχη εθνότητα που αποτυπώνεται και στο όνομα. Όπως αποτυπώνονταν και στον ύμνο της ΕΣΣΔ όπου αναφέρεται ως Great Russia. Δεν θέλουν πολλοί να τα βασανίζουν τα πράγματα, βολεύει πολλούς αριστερούς να τα ρίξουν όλα στον Πούτιν και να μην δουν πως ο ρώσικος σοβινισμός δεν επιννοήθηκε από αυτόν. Και πως η αναβίωση του στην εποχή του Πούτιν, μαζί με την σοβιετική νοσταλγία, ήταν αμυντικές κινήσεις στην ιμπεριαλιστική πίεση. Πάντως δεν ισχύει οτι κυνηγάει τις εθνικές μειονότητες. Για παράδειγμα στην ΡΟ υπάρχουν, στην Ελλάδα, όπως λες και εσύ, υπάρχουν στην παρανομία

        Δεν ισχύει το ότι ο Πούτιν δεν αναγνωρίζει ουκρανικό έθνος.Λέει ότι τα θεωρεί συγγενικα, αδερφικά, το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο και το ρώσικο κάτι σαν την μήτρα του βόρειου σλάβικου σκέλους. Δηλ αν πουν οι Σέρβοι ότι είμαστε το παλαιότερο έθνος στην πρώην Γιουγκοσλαβία θα είναι ψέμα, απόδειξη ότι δεν αναγνωρίζουν τους άλλους ? Αλλά οι Ουκρανοί καλώς να διεκδικήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητα τους, αυτό λέει. Είναι και ένα προβληματικό θέμα αυτή η μανία απόδειξης της εθνικότητας, ένα ρευστό θέμα συνείδησης είναι και αναγνώρισης μαζών εντός μιας ιδεολογίας που νομιμοποιεί τις καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας, δεν υπάρχει απόδειξη της ρωσότητας και της ουκρανότητας.

        Βέβαια είναι γενικά ρώσος αστός σοβινιστής και θέλει την Ρωσία ηγεμονική στην περιοχή, πολιτικά, πολιτισμικά και οικονομικά, απλά να μην δημιουργούμε μύθους. Θα λέει ο Παπιγιόν ότι είπε ότι δεν υπάρχει ουκρανικό έθνος, θα το λέει γιατί έτσι πρέπει, δεν το είπε όμως, είπε πως τους έδωσε ο Λένιν εδάφη για να έχουν βιομηχανία. Αναλυτικά για το θέμα σας παραπέμπω σε έναν πολύ ενδιαφέρον έμμεσο διάλογο του Πούτιν με τον Γιάτσενιουκ, σιδεροδέσμιο, ίσως ζωντανός είσαι όχι, του ναζιστικού καθεστώτος ΝΑΤΟ Ζελένσκι και αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, και κουμπάρο του Πούτιν, τον οποίο ο Ζελένσκι θέλει να δώσει ως … Ρώσο στον Πούτιν σε ανταλλαγή κρατουμένων. Και μετά φταίει ο Πούτιν που δήθεν δεν αναγνωρίζει ουκρανικό έθνος. ΟΧΙ, ο Ζελένσκι, το ΝΑΤΟ και οι ναζι λένε πως Ουκρανοί είναι οι ανατολικοί, καθολικοί ή ουνίτες ή ορθόδοξη της σχισματικής εκκλησίας που αναγνώρισε ο Βαρθολομαίος που αγαπάνε το ΝΑΤΟ, αγαπάνε ή ανέχονται τον Μπαντέρα και μισούν την ΕΣΣΔ και την Ρωσία. ¨Οσοι δεν πληρούν όλα αυτά είναι βρωμορώσοι με μογγολικό αίμα, αυτά λέει το Ουκρανικό Κράτος. Ο διάλογος γίνεται στο β μερος του συγκλονιστικού ντοκυμαντέρ του μεγάλου Αμερικάνου Δημιουργού και Ανθρώπου Oliver Stone. Αυτά όποιος δεν τα έχει δει να τα δει οπωσδήποτε, αν δεν βαριέται την πιστοποίηση που έχει βάλει το youtube για να σου πει πως βλέπεις κάτι πολιτικά επικίνδυνο. Βέβαια είναι συγκλονιστικό στα μάτια των σοβαρών ανθρώπων, οι οακκίτες και άλλοι που πιστεύουν στα μικρά πράσινα ανθρωπάκια θα πουν πως ένας χολιγουντιανός σκηνοθέτης τα παίρνει από τον Πούτιν, πολύ λογικό

        Εθνικός Ύμνος της USSR με το Great Russia
        https://www.youtube.com/watch?v=rHomETco0MI&t=31s

        Το β μέρος του ντοκυμαντέρ που συζητάνε στο 16:00 το θέμα του αν Ρώσσοι και Ουκρανοί είναι τό ίδιο

        https://www.youtube.com/watch?v=jhu3lfgHhCI

        Το α μέρος του Ντοκυμαντέρ
        https://www.youtube.com/watch?v=pKcmNGvaDUs

        Κώστας

        Reply
        1. Μαρκέλα

          Εγώ δεν άκουσα αυτούσιο εκείνο το διάγγελμα του Πούτιν κ δεν ξέρω,τι ακριβώς είπε Άκουσα μόνο από διάφορες πλευρές,ότι επέκρινε το Λένιν από μεγαλορώσικη θέση,επειδή αναγνώρισε Ουκρανικό έθνος κ αυτό δυσαρέστησε τους κομμουνιστές,που το χαρακτήρισαν παραχάραξη της ιστορίας.Πάντως γενικά κ ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη περίπτωση,δε χαλά έναν άστο εθνικιστή,να αρνηθή την αναγνώριση σε μια εθνότητα της επικράτειάς του,ώστε να έχη ένα λιγότερο κίντυνο απόσχισης μελλοντικά,έστω κ αν αναγνωρίζη ήδη εθνότητες.Είδαμε το Ζελένσκι να αναγνωρίζη άλλες εθνότητες κ άλλες όχι.Τώρα όσο για τη Ρωσία,σήμερα πράγματι είναι πολυεθνική ομοσπονδία κ σε μια ομοσπονδία δεν -πρεπει να- υπάρχη κυρίαρχο έθνος.Η τσαρική αυτοκρατορία Πασών των Ρωσιών δεν ήταν ομοσπονδία κ από ‘κει προέρχεται η καθιέρωση του Ρωσικού έθνους σαν κυρίαρχου.

        2. Κώστας

          Μαρκελα δεν γνωρίζω κάτι για το στατους των Ουκρανών στην ΡΟ, δεν είναι και τόσο πολλοί και δεν έχει και ιδιαίτερη λογική να εικάσουμε πως είναι αντίστοιχο εκείνου των Ρώσων στην Ουκρανία. Διότι Ουκρανοί στην Ρωσία είναι βασικά άνθρωποι που λογω των θετικών τους αισθημάτων για την ΕΣΣΔ και την Ρωσία και διάφορων φάσεων ουκρανικής καταπίεσης πήγαν στην Ρωσια σε διάφορες φάσεις μετά το 91 και το 2014. Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν γηγενείς Ουκρανοί στην Ρωσία, δεν έχει ιδιαίτερη λογική. Γηγενείς Ρώσοι στην Ουκρανια υπάρχουν γιατι σε διάφορες φάσεις η ΕΣΣΔ μετέφερε στην Ουκρανία ρώσικα εδάφη. Αυτό είπε ο Πούτιν, επικαλούμενος ως και τον Λένιν και τα απομνημονεύματα του και θέλει αρκετές πολύ εξειδικευμένες γνώσεις ιστορίας για να τα κρίνουμε αυτά. Την τεχνητή εδαφική σύνθεση επέκρινε, όχι την ύπαρξη του έθνους. Επίσης είπε ότι δεν του αρέσει η συμοσπονδία ως σύστημα οργάνωσης της ΕΣΣΔ κα έκανε και το λογοπαίγνιο με την αποκομμουνιστικοποίση. Επίσης τους είπε πως πήραν εδάφη το 39 από το Ρίμπερντοπ Μολότοφ. Να ακούσω σε αυτό τον αγαπημένο μου σταλινικό Παπιγίον, τα δικαιούτο εκείνα τα εδάφη η σοβιετική Ουκρανία ή η αντικομμουνιστική προπαγάνδα έκτοτε έχει δίκιο, Στάλιν και Χίτλερ ήταν συνέταιροι και μοίρασαν την Πολωνία ? Διοτι η σοβιετική ιστορία λέει ορθά πως τα εδάφη ήταν ουκρανικής συνείδησης. Αλλά αν μια χώρα απαγορεύεται να χάνει εδάφη κακώς τα πήραν.Τους έιπε είστε αχάριστοι που γκρεμίζετε αγάλματα του Λένιν και θα σας δειξουμε τι είναι πραγματική αποκομμουνιστικοποίηση, θα χάσετε τα εδάφη που σας έδωσαν οι κομμουνιστές

          Τέλος πάντων, το διάγγελμα του Πούτιν, το πρώτο ειδικά γιατί ήταν 2 μέσα σε 2-3 μέρες, πρέπει να διαβαστεί για να γνωρίζουν όλοι τι ειπώθηκε διότι αυτά που λέγονται, και εντός της Αριστεράς, είναι εκτός τοπου και χρόνου. Η δε “υπεράσπιση” αστών ηγετών στο κομμάτι που είναι αμυνόμενοι στον ιμπεριαλισμό, διότι ο Πούτιν έχει και επιθετικό κομμάτι που τον έφερε να χτυπάει το Κίεβο που δεν είχε κανένα δικαίωμα, είναι υποχρέωση του κομμουνιστικού κινήματος. Δεν “είμαστε” με κανέναν Μιλόσεβιτς, Σαντάμ, Άσσαντ, Καντάφι και Πούτιν, είμαστε κατά του ιμπεριαλισμού και της ελληνικής αστικής τάξης που ταυτίζεται μαζί του

          Κώστας

    2. Μαρκέλα

      Μα την εποχή που αναφέρεις εσύ,ότι η Κίνα υπονόμευε την ΕΣΣΔ κ τον υπαρκτό,η ΕΣΣΔ ήταν πιο σοσιαλιστική από την Κίνα; Η δική μου γνώμη είναι,ότι κ στις δυό χώρες το εγχείρημα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης είχε συναντήσει τότε ήδη αδιέξοδο,οπόταν οι πολιτικές επιλογές κ γενικά η πολιτική κ της μιας κ της άλλης δεν είχαν σχέση με τους στόχους του μαρξισμού κ του κομμουνισμού κ με τα συμφέροντα των εργατικών τάξεων κ των λαών.

      Reply
  8. Papillon

    Αυτό που δεν αναλογίζονται όλοι όσοι πέφτουν εύκολα στην ρωσική προπαγάνδα είναι ότι η Ρωσία δεν είναι…Σερβία, ούτε Ιράκ αλλά ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. Εδώ και οκτώ χρόνια η Ουκρανία βρίσκεται υπό ΡΩΣΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ έστω και μερικώς αλλά αυτή είναι αρκετή για να την κρατά σε αιχμαλωσία ώστε εδώ και οκτώ χρόνια να μην έχει ενταχθεί ούτε σε ΕΕ ούτε σε ΝΑΤΟ ενώ βρίσκεται σε έναν εμφύλιο για τον οποίο την κύρια ευθύνη φέρουν οι Ρώσοι ιμπεριαλιστές. Δεν αναρωτηθήκατε ποτέ ποιον ευνοεί ο εμφύλιος; Πως θα έμπαινε ρε παιδιά μια χώρα με εμφύλιο σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και με ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ δυνάμεις του..εχθρού; Ακόμα όμως και να έμπαινε ποιος θα έβγαινε κερδισμένος; Γιατί δεν είπαν κουβέντα οι Ρώσοι για το αίτημα ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ άραγε; Βλέπετε να τους ενοχλεί; Γιατί δεν έβγαλαν άχνα Πούτιν, Ζαχάροβα, Λαβρόφ; Μήπως γιατί μία Ουκρανία με ΡΩΣΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΚΑΤΟΧΗΣ και ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΕΝΗ, διχασμένη ευνοεί τελικά τα ρωσικά συμφέροντα και την περαιτέρω διάσπαση της Δύσης ειδικά της ΕΕ;

    Έτσι όπως το βλέπω εγώ είναι ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ κάτι που δεν θα μπορούσε να καταφέρει αν ερχόταν μία πραγματική φιλοδυτική κυβέρνηση σε συνθήκες ομαλότητας. Με ποια δικαιολογία θα εισέβαλε ο Πούτιν αν δεν υπήρχε κλίμα έντασης ανάμεσα σε Ουκρανούς και Ρώσους; Αν δεν υπήρχε η ΒΟΛΙΚΟΤΑΤΗ δικαιολογία της απαγόρευσης της ρωσικής γλώσσας και οι ναζιστές να αλωνίζουν;

    Είπαμε ο Γιανουκόβιτς ήταν καμμένο χαρτί έτσι και αλλιώς θα έφευγε η Δύση είχε συμφωνήσει μαζί του για πρόωρες εκλογές. Δεν είχε λοιπόν η Δύση ΚΑΝΕΝΑ λόγο να προχωρήσει σε πραξικόπημα ειδικά σε ένα που θα προκαλούσε επέμβαση του..αντιπάλου της και αρπαγή εδαφών. Καλά ήταν τόσο ηλίθια η Δύση που ήθελε να χώσει τον Ρώσο μέσα σε μία…σφαίρα επιρροής της; Απλά όταν έγινε το πραξικόπημα και ήρθαν οι ναζήδες μαζί με τους μεταμφιεσμένους φιλοδυτικούς οι δυτικοί ιμπεριαλιστές όπως κάνουν πάντα τους ανέχτηκαν και τους υποστήριξαν ακριβώς εξαιτίας της ΥΦΕΣΙΑΚΗΣ πολιτικής τους (εξαιτίας των ρωσόφιλων ηγεσιών τους οι οποίοι παρέδωσαν την Ευρώπη στον Πούτιν μέσω του αερίου) απέναντι στην Ρωσία και στην λογική “ε τι να γίνει αυτοί είναι τώρα πάνω πάμε να κάνουμε μπίζνες για να αρπάξουμε όσο γίνεται περισσότερα και ας είναι και ο Πούτιν μέσα δεν πειράζει για να τον έχουμε ήσυχο ας του κάνουμε το χατίρι να πάρει Κριμαία και Ντονμπάς”. Σε αυτό το πλαίσιο και οι ΗΠΑ του ΡΩΣΟΦΙΛΟΥ Ομπάμα στηρίξανε τους ναζήδες.

    Επίσης μιλάμε για μία χώρα με σύνορα μέχρι την…Ιαπωνία είναι τουλάχιστον γελοίο να γίνεται λόγος για…περικύκλωση όταν μόνο το Καλίνινγκραντ που είναι στα σύνορα με Λιθουανία και Πολωνία έχει τουλάχιστον 20.000 δύναμη στρατιωτική με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και οι μόνες χώρες που συνορεύει και είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ είναι Εσθονία, Λετονία και Νορβηγία (στα Βόρεια σε ένα τμήμα). Τόσα χρόνια ούτε η Γεωργία ούτε η Ουκρανία μπήκαν στο ΝΑΤΟ. Ο Γιουσένκο δεν ήταν δυτικόδουλος; Γιατί λοιπόν δεν μπήκε η Ουκρανία από τότε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ; Εφόσον είχε και την άλλη…δυτικόδουλη την Τιμοσένκο “σύμμαχο”; Τώρα βέβαια θα πρέπει να απαντήσετε γιατί ο Γιουσένκο έφτασε να κατηγορεί την…σύμμαχό του Γιούλα σαν…ΠΡΑΚΤΟΡΙΣΑ του Πούτιν αλλά δε βαριέσαι…λεπτομέρειες. Μάλιστα δύο λοιπόν φιλοδυτικοί (με τον έναν να κατηγορεί την άλλη αλλά είπαμε ασήμαντες λεπτομέρειες για εσάς) αλλά η Ουκρανία ούτε ΕΕ ούτε ΝΑΤΟ. Γιατί άραγε Μπους και Ομπάμα κατέστρεψαν το 2005 συμβατικό οπλισμό της Ουκρανίας; Έτσι…περικυκλώνεις μία υπερδύναμη; Δεν τα καταλάβατε καλά ρε παιδιά.

    Ποτέ κανείς δεν απείλησε την Ρωσία. Αντίθετα είναι το ρωσικό καθεστώς που προπαγανδίζει τις ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ αντιλήψεις περί…χαμένων εδαφών και μη υπαρκτών εθνών. Ποιος απειλεί ποιον επομένως; Ο διαμελισμός Γεωργίας και Ουκρανίας αποδεικνύει ότι είναι η Ρωσία που απειλεί τους γείτονές της και όχι το αντίθετο. Ας μου πει κάποιος ποιος αμφισβήτησε την ύπαρξη ρωσικού έθνους. Ποιος έβαλε στόχο του την κατάκτηση ρωσικών εδαφών και τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της Ρωσίας. Μίλησε κανείς για…καταστροφή της Ρωσίας; Επιτέθηκε κανείς σε ρωσικό έδαφος με στόχο να το κατακτήσει; Η Πολωνία; Η Λιθουανία; Η Ουκρανία; Πηγές θα ήθελα παρακαλώ και ΓΕΓΟΝΟΤΑ όχι θεωρίες συνομωσίας.

    Ξανακάνω το ερώτημα για ΧΙΛΙΟΣΤΗ φορά και υποθέτω ότι για ΧΙΛΙΟΣΤΗ φορά δεν θα πάρω απάντηση. Αφού το πρόβλημα είναι το ΝΑΤΟ και η…περικύκλωση γιατί οι ΝΑΖΙΣΤΙΚΕΣ αντιλήψεις περί ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ ενός ΥΠΑΡΚΤΟΥ έθνους; Γιατί να μην αναγνωρίζει ο Πούτιν ένα ΥΠΑΡΚΤΟ έθνος; Τι σχέση έχει αυτό με την..ασφάλεια εναντίον του ΝΑΤΟ; Εγώ πάντως δεν θυμάμαι οι ΗΠΑ όταν βομβάρδιζαν την Σερβία, το Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη να μιλάνε για…ανυπαρξία εθνών και για…καταστροφή εθνών μόνο την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα τους περί “ασφάλειας” και “δημοκρατίας” θυμάμαι. Γιατί δεν τοποθετείται κανείς σε αυτά ρε παιδιά; Τι πρόβλημα έχετε;

    Θα σχολιάσει κανείς το ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ άρθρο στο ρωσικό ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ; Γιατί το αποφεύγετε; Εσείς δεν είστε όλοι…αντιφασίστες; Έχετε κάποιο πρόβλημα να καταδικάσετε τον ναζισμό; Ή δεν το θεωρείτε και πολύ ναζιστικό τελικά; Μήπως συμφωνείτε κιόλας;

    Απλά ερωτήματα θέτω.

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Ο Πούτιν αποφεύγει την αναγνώριση Ουκρανικού έθνους,γιατί διέπεται από την αστική,εθνικιστική νοοτροπία,που αντιμετωπίζει με εχθρότητα τις εθνικές μειονότητες κ προωθεί την ενότητα του λαού στη βάση του κυρίαρχου έθνους,με την ολιγαρχική ελίτ στην ηγεμονία.Η Ουκρανία αποτελούσε μέχρι πρόσφατα μέρος της Ρωσικής επικρατείας κ η αναγνώριση Ουκρανικού έθνους υπονομεύει την ισχύ κ τους στόχους της Ρωσικής αστικής τάξης,ανεξάρτητα από το πώς θα διαμορφωθή τελικά η Ουκρανία,γιατί όσο πιο πολλά ερείσματα έχει το ρωσικό καθεστώς,τόσο ισχυρότερη η θέση του.Στην Ελλάδα ξέρομε πολύ καλά τον αστικό εθνικισμό,την αποπομπή στο πυρ,το εξώτερο κάθε εθνοτικής,θρησκευτικής κ.α. διαφοροποίησης κ τη μισητή προπαγάνδα του αστικού “πατριωτισμού”.

      Reply
  9. Άρης

    Γράφεις -και συμφωνώ- πώς : «Δεν αμφιβάλλεις, πως γίνονται και πολιτικές συζητήσεις στις εργατικές εκδηλώσεις και αυτό το επιδιώκουν οι κομμουνιστές σαν μέσο ανύψωσης του αγώνα τους…». Ως εκ τούτου, φαντάζομαι πως δεν έχεις επίσης αμφιβολία ότι οι συζητήσεις αυτές, δεν είναι περί ανέμων και υδάτων, αλλά περιστρέφονται γύρω από κρίσιμα πολιτικά ζητήματα, και τέτοια είναι σαφώς αυτά που αφορούν στη φυσιογνωμία και τη δυναμική του ταξικού αντίπαλου, εν προκειμένω της COSCO. Αν δεν γνωρίζεις τον εχθρό σου δεν μπορείς να τον αντιμετωπίσεις.

    To «τι είναι η COSCO», λοιπόν, αποτελεί σαφώς θέμα των συζητήσεων στο λιμάνι και επίσης θα συμφωνήσω ότι οι κομμουνιστές πρέπει να επιδιώκουν τέτοιες συζητήσεις για να ανυψώνουν τους αγώνες. Τι είναι λοιπόν η Coscο; Είναι λαϊκή ιδιοκτησία, είναι μια κανονική καπιταλιστική επιχείρηση ή είναι ένα ιμπεριαλιστικό μονοπώλιο; Η χώρα από την οποία προέρχεται, η Κίνα, είναι σοσιαλιστική, μια απλή καπιταλιστική, χώρα, μια εξαρτημένη από τον ιμπεριαλισμό χώρα, ή μια ιμπεριαλιστική χώρα. Ποιο είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης; Ποιοι είναι αυτοί που απομυζούν την υπεραξία των λιμενεργατών, αυτοί που την διοικούν και την κατευθύνουν. Ποιοι είναι αυτοί που συνομιλούν -δια των υπαλλήλων τους- με τον Μαρινάκη, τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών; Που είναι αυτοί που από κοινού με τους παραπάνω πετυχαίνουν σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, τους στόχους τους, δηλαδή την κερδοφορία τους; Στα τελευταία ερωτήματα το ΚΚΕ δυσκολεύεται –επειδή στον ουσία δυσκολεύεται στα πρώτα- να απαντήσει, κοινώς στριμώχνεται. Γιατί οι απαντήσεις δεν είναι καθόλου ανώδυνες γι αυτό.

    Ιδιοκτήτης της Cosco και τυπικά και ουσιαστικά είναι το ΚΚΚίνας. Και το ΚΚΚίνας με το ΚΚΕ είναι σύμμαχοι, σύντροφοι, όπως διακήρυξαν εμφατικά και με κάθε επισημότητα από κοινού με δεκάδες (91 κόμματα από 73 χώρες) άλλα αδελφά κόμματα, στην τελευταία – όπως τιτλοφορείται – 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβρη του 2018, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του Κόμματος. Θέμα της συνάντησης, κεντρικός ομιλητής της οποίας ήταν ο γγ του ΚΚΕ, ήταν : «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας – των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων – στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το ΚΚΕ αναγνωρίζει και θεωρεί το ΚΚΚίνας ως πρωτοπορία της διεθνούς εργατικής και αντιιμπεριαλιστικής πάλης. (αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή του ΚΚΚίνας σε εκείνη τη διάσκεψη ήταν αναβαθμισμένη. Αποτελούνταν από 4 μέλη, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες που εξακολουθούν να κοσμούν το σάιτ της Διεθνούς Συνάντησης. Στη λήξη των εργασιών μάλιστα τραγούδησαν όλοι μαζί τη Διεθνή, ύψωσαν τις γροθιές τους και ανέμιζαν σημαίες με σφυροδρέπανα).

    Τέτοιου είδους κρίσιμα ερωτήματα λοιπόν όταν τίθενται δεν απαντιούνται ή απαντιούνται με ευκολίες ότι το ΚΚΕ έχει διαχωρίσει τη θέση του από το ΚΚΚίνας. Αυτό όμως δεν ισχύει, αν θεωρούμε ότι ο διαχωρισμός, πόσο μάλλον ο διαχωρισμός από τον ταξικό εχθρό και τον ιμπεριαλισμό, είναι κάτι ριζικά διαφορετικό από την –για μένα προσχηματική- διαφωνία στα κοινά πολιτικά και ιδεολογικά φόρουμ. Αν δεν είναι λόγος ρήξης σε ένα εργατικό ή αντιμπεριαλιστικό ή κομμουνιστικό διεθνές μέτωπο η παρουσία ενός κόμματος που διοικεί –σύμφωνα με τα λεγόμενα σου- μια ιμπεριαλιστική χώρα και εκμεταλλεύεται στυγνά εκατομμύρια εργάτες, τότε τι είναι;
    Επειδή όμως απαντήσεις δεν υπάρχουν σε όλα τα παραπάνω, αποφεύγονται τέτοιου είδους συζητήσεις. Γι αυτό και ποτέ σε καμία ανάλυση στον Ριζοσπάστη για την Cosco δεν έχει γραφτεί ποιοι είναι, και τι είναι, οι διοικούντες την Cosco. Ανυψώνει μια τέτοια παράλειψη την κρίσιμη, για τον αγώνα, κατανόηση του χαρακτήρα του ταξικού εχθρού; Συμβάλλει μια τέτοια απόκρυψη στην κατανόηση των όρων της καπιταλιστικής παλινόρθωσης, ή την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό;
    Είναι ή δεν είναι το ΚΚΚίνας ταξικός εχθρός των λιμενεργατών; Απλά ερωτήματα και απλές απαντήσεις. Αυτό είναι το στρίμωγμα, η δυσκολία που σου λέω. Μια δυσκολία που όπως έγραψα εκτιμώ ότι δημιουργεί ερωτηματικά ακόμα και σε μέλη του ΚΚΕ.

    Αντίστοιχη δυσκολία και στρίμωγμα το ΚΚΕ αντιμετωπίζει και στους κόλπους του εγχώριου και διεθνούς αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, όταν τοποθετείται για το ρόλο της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία, και τον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα. Γιατί και εκεί –παρά τις διαφωνίες σε επίπεδο συντροφικών και αδελφικών κομμάτων που επικαλείται – δεν προβαίνει στις ρήξεις που απαιτούνται με εκείνα τα συμμαχικά, αδελφικά του κόμματα από τη Ρωσία, τα οποία τοποθετούνται ανοιχτά υπέρ της ιμπεριαλιστικής εισβολής. Με κόμματα που στηρίζουν ιμπεριαλιστικές εισβολές, με κόμματα δηλαδή καθαρά αστικά, δεν μπορείς απλά να διαφωνείς στο πλαίσιο των κοινών σας συναντήσεων.
    Δεν πάει άλλωστε πολύς καιρός από τότε –ήταν ένα χρόνο πριν την 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων- που το ΚΚΕ συμμετείχε, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος, στη «Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων» στο Λένινγκραντ «για τα 100 χρόνια από τον Οκτώβρη του 1917», στο οποίο λάμβανε μέρος επίσης η Κίνα. Όπως έγραφε ο Ριζοσπάστης, κατά τη διάρκεια των εργασιών «μίλησαν και οι 103 εκπρόσωποι των Κ.Κ. που συμμετείχαν» ενώ συμφωνήθηκε η επόμενη «Διεθνής Συνάντηση» να γίνει του χρόνου στην Αθήνα. Οι εργασίες της Συνάντησης ολοκληρώθηκαν με την έγκριση ενός «καλέσματος» στο οποίο «περιγράφονται οι κοινές δράσεις των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων για το 2018. Την έναρξη των εργασιών έκανε ο –γνωστός, ο γνωστότατος -Γκενάντι Ζουγκάνοφ, πρόεδρος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ). Χαιρετισμό απεύθυνε ακόμα ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αναφερόμενος στην Οκτωβριανή επανάσταση σημείωσε: «Η επανάσταση είχε τεράστια επίδραση όχι μόνον στη Ρωσία, αλλά και σε όλον τον κόσμο, και εκφράζεται η ελπίδα ότι η Διεθνής Συνάντηση θα συμβάλει στην τεκμηριωμένη ανταλλαγή απόψεων για την αποτίμηση αυτής της πορείας»

    Συνοψίζοντας, η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, πόσο μάλλον όταν αυτός έχει μεταβληθεί σε ιμπεριαλιστική δύναμη, και στυγνό καπιταλιστή, προϋποθέτει ρήξεις, πολιτικές καταγγελίες, κατάδειξη όλων αυτών στην εργατική τάξη και το λαό. Δύσκολες αποφάσεις σαφώς και με μεγάλο κόστος που προϋποθέτουν και απαιτούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Το ΚΚΕ μιας άλλης εποχής τα είχε, για αυτό και αναμετρήθηκε στα ίσια με τον ρεβιζιονισμό πληρώνοντας –τα χιλιάδες μέλη του και η ηγεσία του, που δεν υπέκυψαν στους εγκάθετους της νέας ηγεσίας του- βαρύ τίμημα.

    Παρεμπιπτόντως δεν είμαι Μαοϊκός. Συμφωνώ πάντως ότι « ο ρεβιζιονισμός στην εξουσία είναι η αστική τάξη στην εξουσία» Ωστόσο έχει σημασία να παρατηρήσεις αυτό. Για δεκαετίες το ΚΚΕ δεν είχε ουσιαστικές πολιτικές σχέσεις με το ΚΚΚίνας. Απέκτησε και μάλιστα του βάθους που προανέφερα την περίοδο που η Κίνα ολοκλήρωνε την καπιταλιστική παλινόρθωση και μετατρεπόταν σε καθαρόαιμη ιμπεριαλιστική δύναμη.

    Αντιπαρέρχομαι τους χαρακτηρισμούς σου, και αν αισθάνθηκες προσβεβλημένος με αυτά που έγραψα δεν ήταν αυτή η πρόθεση μου. Σε κάθε περίπτωση μπροστά υπάρχει μια κρίσιμη περίοδος για τον αγώνα στην Cosco. Αν η εργοδοσία και η κυβέρνηση δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματα του σωματείου , ο αγώνας στο λιμάνι εισέρχεται σε μια φάση που πρέπει να βρει όλη τον εργαζόμενο λαό και το κίνημα στο πλευρό των λιμενεργατών και του σωματείου τους. Η χθεσινή Πρωτομαγιά, των απεργιακών συγκεντρώσεων στο Λιμάνι, στην Αθήνα και το απεργιακό ποτάμι της ΣΒΕΟΔ δείχνουν το δρόμο.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δυστυχώς επιμένεις σε μιαν εικονική πραγματικότητα, που την κατασκευάζεις για άδηλους λόγους, με πιθανότερο ότι έτσι σε βολεύει.
      1. Το τι είναι η COSCO το ξέρει, εκτός από το ΚΚΕ, και όλη η κοινωνία εκτός από κάποιους κλειστούς και απομονωμένους κύκλους, που βράζουν στις ιδεοληψίες τους: Μια κλασσική καπιταλιστική επιχείρηση του κινέζικου κρατικομονοπωλιακού καπιταλισμού. Το ότι το ΚΚΕ “δυσκολεύεται” να το απαντήσει ανήκει στη φαντασία κάποιων περιθωριακών. Αλλωστε, πέρα από τα λόγια, καθένας κρίνεται από την στάση του, και μέσα στο λιμάνι, και έξω από αυτό.
      2. Ούτε τυπικά, ούτε ουσιαστικά είναι ιδιοκτήτης της COSCO το ΚΚΚ. Αυτές είναι “εκτιμήσεις” τύπου “Μακελειού” και πρωϊνάδικου. Δεν είναι, για τον ίδιο λόγο, που π.χ. η ΔΕΗ δεν ανήκε στη ΝΔ η στο ΠΑΣΟΚ, τον καιρό, που ήταν “δημόσια επιχείρηση”. Τυπικά ανήκει στο Κινεζικό Κράτος και ουσιαστικά στην ιμπεριαλιστική μονοπωλιακή κινέζικη αστική τάξη, ακριβώς όπως συνέβαινε και με την ΔΕΗ. Και δεν το λέω από καμιά πρεμούρα να απαλλάξω το ΚΚΚ από ευθύνες, αλλά μπας και καταλάβει κανένας τρίτος, που ενδεχόμενα χάνει τον καιρό του παρακολουθώντας μας, πως λειτουργεί ο Ιμπεριαλισμός.
      3. Το ότι τα ΚΚ πρέπει να είναι πολιτική πρωτοπορία στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό, καθόλου δεν συνεπάγεται ότι ανταποκρίνονται όλα, πολύ λιγότερο και στον ίδιο βαθμό, σε αυτά τα πρωταρχικά καθήκοντα, και ακόμη λιγότερο το ΚΚΚ, που όπως προείπα, ούτε καν την κοινή ανακοίνωση των 42 κκ για την Ουκρανία δεν προσυπέγραψε. Ούτε υπάρχει τέτοια εκτίμηση καταγραμμένη σε ντοκουμέντο του ΚΚΕ. Διάβαζε πιο προσεκτικά. Virual reality λοιπόν κι αυτή η παρόλα, γιατί “έτσι σας αρέσει”.
      4. Το να τραγουδάει κανείς την Διεθνή η να κραδαίνει σφυροδρέπανα δεν είναι κακό. Ξέρεις πολύ καλά, πως αυτό το κάνουν πολλοί… Το κακό είναι να μην πιστεύουν σε ότι λέει το τραγούδι. Αλλά γι αυτό δε φταίνε …εκείνοι που πιστεύουν! Πάλι σε κριτικές “Μακελειού” γυρνάμε.
      5. Το ότι συμμετέχει το ΚΚΚ στις διεθνείς συναντήσεις το κάνει για τους δικούς του λόγους και μπορείς να ρωτήσεις κάποιον εκπρόσωπο η θιασώτη του, αν βρείς… Γιατί οι λαλίστατοι απολογητές του Μαοϊσμού βγάλαν την ουρίτσα τους κανονικότατα μετά το 1978, χωρίς να εξηγήσουν το πως και το γιατί. Σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που αντίστοιχα για τον Σοσιαλισμό και την ΕΣΣΔ, έχει αφιερώσει και ειδικά συνέδρια. Το ΚΚΚ είναι ένα κλασσικό οπορτουνιστικό αριστερό κόμμα, ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο, από αυτά, που καθόλου άννωστα δεν είναι και στην εγχώρια εκτός ΚΚΕ Αριστερά. Και λιγότερο απεχθή πάντως από το ίδιο το ΚΚΕ…, ε; Ασχετα αν τώρα η ταξική πάλη στο λιμάνι σας επιβάλλει κάποιες αναπροσαρμογές τακτικής.
      6. Σε κάθε περίπτωση, είναι κατανοητή αυτή η ύπουλη επιθετικότητα προς το ΚΚΕ, με πρόφαση το ΚΚΚ! Πολύ φοβάμαι, πως ακριβώς στοχεύει την ταξική πάλη στων εργατών του λιμανιού, όπου πρωταγωνιστούν οι κουκουέδες. Πόσο καλύτερα θα ήταν να είχατε ένα ΚΚΕ διστακτικό, ξέρω-γω, διαλλακτικό με την COSCO!
      7. Για τα της Ουκρανίας, ειλικρινά βαρυέμαι να συνεχίσω. Διάβασε την ανακοίνωση τω 42 κκ και των 30 κν, διάβασε και την εκτεταμένη αρθρογραφία στον κυριακάτικο “Ριζοσπάστη” και δες τι σχέση έχουν οι απόψεις και η στάση του ΚΚΕ, με αυτά, που γράφεις. Και θυμήσου πως το ΚΚΕ ήταν η αριστερή “ανορθογραφία” μέσα στον χαρούμενο αριστερό επαναστατικό κήπο σας όταν ξέσπασε το ναζιστικό πραξικόπημα της πλατείας Μαϊντάν, που τρέξατε όλοι να προϋπαντήσετε, (μερικοί επιμένουν ακόμη και σήμερα…) και επίσης ότι το ΚΚΕ δεν διαλέγει ιμπεριαλιστή. Βρείτε τα πρώτα μεταξύ σας, όσοι είστε με τον Πούτιν η με το ΝΑΤΟ και μετά ελάτε να συζητήσουμε.
      8. Στην Κίνα δεν έγινε καμιά καπιταλιστική “παλινόρθωση”, όπως στην ΕΣΣΔ, γιατί απλά …δε χρειάστηκε! Ο Μπουχάριν (“πλουτίστε!”), το 1924 βρήκε μπροστά του τους Μπολσεβίκους με τον Στάλιν. Ο Ντενγκ (“πλουτίστε!”), το 1978, δε βρήκε τίποτε…, του είχαν ανοίξει το δρόμο ο Τσανγκ Κάϊ Σεκ, ο Μάο και η …Χήρα του.
      9. Η πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό δεν αυτονομείται από την ταξική πάλη, αλλά υπαγορεύεται από τις γενικές νομοτέλειες της τελευταίας. Αυτό επιβάλει πιο σκληρές αποφάσεις, που δυστυχώς “πολλές χιλιάδες μέλη του ΚΚΕ” απέφυγαν ακολουθώντας εύκολους δρόμους, τάχατες “συνεπείς”, που οδηγούσαν στο …πασόκ, που μάλον ήταν και το ζητούμενο! Τι να την κάνω εγώ αυτή τη “συνέπεια”; Τι ωφέλησε το κίνημα στην Ελλάδα; Ευτυχώς, που υπάρχει και το ΚΚΕ, χάρη σε αυτούς, που δεν ξεχάσαν την ταξική πάλη.
      Καλό βράδι.

      Reply
      1. Κώστας

        Βασικά όταν έγινε το ναζιστικο πραξικόπημα στο Μαιντάν το ΚΚΕ ήταν αδιάφορο και αρνητικό προς την αντίσταση απέναντι του στην Ανατολική και Νότια Ουκρανία. ¨Οπως και η μεγάλη πλειοψηφια της Αριστεράς, όπως είναι και σήμερα και το ΚΚΕ και η μεγάλη πλειοψηφία της Αριστεράς.

        Γι αυτό άλλωστε είναι απομονωμένο από μεγάλο κομμάτι του ΔΚΚ παρόμοιων ιδεολογικών αναφορών με το ίδιο. Γι αυτό βγαίνει το ΚΕΚΡ (όχι το ΚΚΡΟ) και του κάνει πολύ σκληρή κριτική και το ΚΚΕ αδυνατεί να απαντήσει, προφανώς δεν είναι απλό και εσωτερικά. Δεν είναι όμως απομωνομένο από το ελληνικό πολιτικό σύστημα και τα ελληνικά ΜΜΕ, τους λες καλημέρα και σου λένε “καταδικάζω μετα βδελυγμίας την ρωσικη εισβολη”, δεν είναι τίποτα αλήτες στο ΚΚΕ

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Δεν νομιζω να πιστεύει κανεις οτι ολα αυτά που ζουμε γινονται για την προστασία των φιλορωσων λαικων δημοκρατιων…. αντικειμενικά η ρωσικη ιμπεριαλιστικη αστικη ταξη η εστω η μεριδα της που εχει στην δεδομενη ιστορικη στιγμη το πανω χερι δεν φειδεται ιδρωτα και αιμα (των αλλων) προκειμενου να επιβαλλει την δικαιωσυνη. Η μονη ελπιδα που εχουν οι λαοι ειναι να γινει καποιο θαυμα και να τα βρουν οι ιμπεριαλιστές μεταξυ τους γιατι οι λαοι απλα απουσιαζουν.

      2. Ανώνυμος

        a. Μαλισταααα, η Κosco ειναι κατι σαν τη δεη,
        Αμ δεν ειναι.
        Γιατι αν ηταν, οπως λες, τοτε θα ηταν και η Τυποεκδοτικη κατι σαν. Ειναι;
        b.Η Cosco…”ουσιαστικα” ανηκει στον κρατικο μονοπωλιακο καπιταλισμο…. φοβερή μαρξιστική αναλυση.
        Αμ δεν ανήκει…
        Γιατι αν ανηκε, τοτε θα ανηκαν ολες οι κρατικες υποδομες και τα μεσα παραγωγης στην γραφειοκρατικη ταξη στην Ρωσια του Σταλιν. Αυτο υποστηρίζεις;

        Η Κινα δεν είναι απλα μια καπιταλιστικη χώρα οπως λες.
        Οπως δεν ηταν και η Ρωσια οταν ο Λενιν εισηγαγε την ΝΕΠ.
        Δεν νομιζω να ειναι σε θεση το ΚΚΕ να κανει μαρξιστική αναλυση και να αποδηξει το κατα ποσον ειναι καπιταλιστικη. Για κατι τετοιο χρειάζεται γερα μυαλα, πρωτοτυπος στοχασμος ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και οχι, η παπαγαλια των κλασσικων δεν βοηθαει….

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Στην Ρωσία επί Λένιν, μόλις είχε νικήσει μια επανάσταση, είχε χάσει την ιδιοκτησία της η καπιταλιστική τάξη, λειτουργούσαν ακόμα με αποφασιστικό ρόλο τα εργατικά συμβούλια. Στην Κίνα σήμερα, η καπιταλιστική τάξη κατέχει τεράστια ιδιοκτησία, δεν υφίσταται ουδείς αποφασιστικός ρόλος κάποιου εργατικού συμβουλίου και έχουν περάσει και 70 και χρόνια απο την επανάσταση. Τι διάολο συγκρίνεις; Διάβασε και λίγο θέσεις όπως πχ αυτή του ΝΑΡ για το θέμα!

        2. Ανώνυμος

          Δεν ειπα οτι η Κινεζική κοινωνια ειναι υπόδειγμα κομμουνισμου οπως ξεπηδαει απο τις σελιδες του μαρξισμου και του αναρχισμού, οπως η Αθηνα ξεπηδησε απο το κεφαλι του Δια. Ειναι οτι πιο κοντινο ομως ειτε το θέλουμε ειτε οχι. Η Κινα ειναι οτι ηταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός δηλαδη εξαρταται λιγο-πολυ απο ποια πλευρα την κοιτας.
          Εγω δεν εχω νοσταλγία για ενα ανύπαρκτο παρελθόν που υπηρχε μονο στις σελιδες των οικονομικων και φιλοσοφικων χειρογραφων, του Μαρξ, ουτε για την δεκαετία του τριαντα, ουτε συμπαθω τον Πουτιν γιατι ειναι ρωσος…
          Δεν πιστευω καν οτι ο εχθρος του εχθρου μου ειναι φιλος μου.
          Με ενδιαφέρει η πραγματική κινηση της κοινωνιας.
          Η Κινα ειναι μια κοινωνια μεταβατικη οπως ηταν και η ΕΣΣΔ. Υποδειγματικη κοινωνια οπως την εχουμε στο μυαλο μας ειναι απιθανο να υπαρξει μεσα σε ενα περιβαλλον ιμπεριαλισμού. Ισως σε καποιο ανωτερο σταδιο, οταν δεν θα υπαρχουν πλεον εξωτερικοι κινδυνοι, οταν ολη η ανθρωπότητα θα συναγωνιζεται οχι σε πολεμους αλλα σε δημοκρατια, σε πολιτισμο, σε προοδο, να ξεπηδησουν ιδανικα πολιτευματα, και ιδανικες κοινωνιες. Στο σημερα οι κοινωνιες πρεπει πρωτα να σκευτονται την ΕΠΙΒΙΩΣΗ τους απο τον ιμπεριαλισμό.
          Η Κινα θα μπορούσε να παρακμασει οπως η Κουβα, το Βιετνάμ, η ΕΣΣΔ, να καταρρευσει απο μεσα ή εναλλακτικά να γινει μια υπερμεγεθης Κορεα, με δυο τομεις ο ενας ιδεολογικα καθαρος και ο αλλος οικονομικα εξελιγμενος αλλα ιδεολογικα νοθος.

          Υπαρχουν επισης και καποια αλλα δεδομενα, η πραγματικη ζωη:

          Το οικονομικό αλμα της Κινας, και η επακολουθη ευημερια του λαου, ισοδυναμει με 50-100 ΝΕΠ… καλος ο Λένιν για τα τοτε δεδομενα, τωρα οι Κινέζοι το κανουν καλυτερα. τι να γινει. Το γατι μεγαλωσε και εγινε τιγρη, αλλα ακομα πιανει ποντικια, Οσο θα εξακολουθει να το κανει, η αποψη μου δεν πρόκειται να αλλαξει. Φυσικα υπαρχει και η αποψη, κομμουνισμος και να τρωμε πετρες. Με αλλα λογια, τι προτιμας, μια νεα Οκτωβριανη επανασταση ή πενηντα εκατο Κινες;
          Οι κινδυνοι δεδομενοι και τοτε και τωρα, ουτε αυτο αμφισβητείται σε ενα περιβάλλον ιμπεριαλισμού, αλλα οι κινδυνοι δεν ειναι μονο να χαθει η ιδεολογικη καθαροτητα, ευτυχως η Κινα εχει μεγαλωσει αρκετα και οικονομικά και γεωπολιτικα και δεν χωραει πλεον στο στομα τους. Μην ξεχναμε και κατι αλλο: οταν δεν σε νικουν στο οικονομικο στιβο, οπως εκαναν με την τεως ΕΣΣΔ, και τις λαικες δημοκρατιες, απλως αλλαζουν το γηπεδο……

        3. Ανώνυμος

          Νομίζω ότι ανώνυμε, εσύ που γουστάρεις Κίνα, είσαι όπως αυτοί που δεν έβλεπαν τις δυσμορφίες των χωρών του ανύπαρκτου σοσιαλισμού, και στο τέλος αυτός κατέρρευσε. Και αυτοί όπως και εσύ τώρα ανώνυμε, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑΝ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΟΥΝ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ για τις αιτίες εκφυλισμού και κατάρρευσης αυτών των χω΄ρων. Και τα έριχναν σε φυσικά πρόσωπα κλπ.

          Ετσι και εσύ τώρα ανώνυμε, εντελώς συγκινησιακά, γουστάρεις Κίνα. Την ωραιοποιείς, όπως ωραιοποιούσαν τότε τον λεγόμενο υπαρκτό. Δεν βλέπεις ότι η Κίνα, σου αρέσει, δεν σου αρέσει είναι μια καπιταλιστική ιμπεριαλιστική χώρα, με πανίσχυρο κράτος που ελέγχει και την εργατική τάξη, αλλά και κομμάτια της καπιταλιστικής τάξης, να μην ξεφεύγουν. Το κράτος όμως, δεν είναι ποτέ ένας ουδέτερος μηχανισμός με μόνο σκοπό την εξομάλυνση των ταξικών αντιθέσεων. Είναι και αυτό, αλλά κυρίως είναι όργανο και τμήμα της ίδιας της άρχουσας τάξης. Και στην Κίνα, άρχουσα τάξη είναι η καπιταλιστική. ΔΕΝ είναι η εργατική. Ψάξου.

        4. Ανώνυμος

          “Διάλογος” ελλήνων “αριστερών”! Ο καθένας βλέπει ό,τι χρειάζεται για να μην ξύσει την κούτρα του και να μην αλλάξει τον μικρόκοσμό του.
          Αλλος βλέπει ότι η COSCO είναι …Τυποεκδοτική(!), άλλος ανακαλύπτει την …Κίνα, που όμως δεν μπορεί να μας πεί τι ακριβώς είναι (γι αυτόν – εμείς δεν έχουμε απορίες), άλλος θεωρεί πως ο κομμουνισμός είναι μείγμα(;!) μαρξισμού και …αναρχισμού ….έρμε Μαρξ, αν ζούσες θα είχες ξεριζώσει τα γένια σου!

        5. Ανώνυμος

          Τα κοινωνικά συστηματα της ΕΣΣΔ, της Κινας, της Κουβας, της Κορεας/Λ.Δ, είναι ομοια αλλα οχι ιδια. Θα μπορούσα να πω οτι είναι ολα τους μεταβατικα καθεστωτα αναμμεσα στον καπιταλισμο και μια αλλη οργανωση η οποια ειχε θεωρητικα προβλεφτει απο τον Μαρξ, χωρις ομως καμμια αλλη διευκρινηση.
          Δεν ηταν η ΕΣΣΔ κρατικοκαπιταλιστικη αυτο ειναι μπακαλικο μαρξισμος, ο οποιος δεν κατανοει οτι, εφοσον η ναζιστικη Γερμανία ηταν κρατικοκαπιταλιστικη δεν μπορει να ανηκει και η ΕΣΣΔ σε αυτη την συνομοταξια. Εξισου δεν ψηνομαι οτι η Κινα ειναι ιμπεριαλιστικη, τα καθεστωτα αυτα ειναι οτι πιο κοντινο εχει παραγει η παλη των ταξεων στην θεωρητικη σοσιαλιστική κοινωνια. Κανενα απο αυτα τα καθεστωτα δεν υπακουει στο μαρξικο προσταγμα της απελευθέρωσης της εργασιας, της μοναδικης και πραγματικης νομοτελειας του κομμουνιστικού τροπου παραγωγής. Δεν ειναι ομως και καπιταλιστικα γιατι το κρατος εγγυαται την εργασια σε ολους τους πολιτες πραγμα που σημαινει οτι η εργασια δεν ειναι τμημα του κεφαλαιου αλλα μια αυτονομη μεταβλητη, η οποια αναπαραγεται ανεξαρτητα απο το κεφαλαιο. (η με ορους που αντιλαμβάνονται οι αναρχικη, ειναι αυτεξουσια).
          Πιστευω οτι επεται η αναλυση των καθεστωτων αυτων στις ομοιοτητες και τις διαφορές τους, με νηφαλιότητα και χωρις μικροκομματικες σκοπιμοτητες και παρωπιδες.

        6. Ανώνυμος

          Η διαφορά του Μαρξ απο τους αναρχικους ειναι οτι αυτος ηταν ο μοναδικός πραγματικος αναρχικος, δηλαδη υλιστης.

        7. Ανώνυμος

          Ανώνυμε, η εργασία θα γίνει αυτεξούσια, όταν η οργάνωση της κοινωνίας, ΔΕΝ θα έχει κρατικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, ΔΕΝ θα ασκείται από επαγγελματίες δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έχουν ως δουλειά/επάγγελμα, την ΔΙΟΙΚΗΣΗ ανθρώπων. Οσο υπάρχει λοιπόν κράτος, η εργασία ΔΕΝ μπορεί να γίνει αυτεξούσια. Η Κίνα , το Βιενάμ κλπ, είναι κρατικοκαπιταλιστικές χώρες. Η ΔΟΜΙΚΗ διαφορά τους έναντι μιας άλλης κρατικοκαπιταλιστικής χώρας όπως η ναζιστική Γερμανία είναι ότι, η κρατική/εθνική αφήγηση ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩς ΑΝΤΙΘΕΤΗ και ΔΕΝ δομείται πάνω στις έννοιες του αίματος, της φυλής, και ενός υπερανθρώπου.

          Η σημερινή Κίνα είναι πολύ πιο κοντά σε ένα μονοκομματικό αυταρχικό σοσιαλδημοκρατικού/κευνσιανού χαρακτήρα μεταπολεμικό ευρωπαϊκό καπιταλιστικό κράτος. Η σημερινή Ρωσία είναι πιο κοντά σε ένα σημερινό δυτικοευρωπαϊκό καπιταλιστικό κράτος ΄από όσο φανταζόμαστε! Η μόνη ουσιαστική διαφορά της σημερινής Ρωσίας με τα αντίστοιχα δυτικοευρωπαϊκά κράτη (και αυτά όχι όλα), είναι πως η καπιταλιστική άρχουσα τάξη της Ρωσίας στο μεγαλύτερο μέρος της, ΔΕΝ έχει την συνεκτικότητα, τον εκσυγχρονισμό και την “εθνική” ενοποίηση που έχει η αντίστοιχη γερμανική, γαλλική, ισπανική, σκανδιναβική κλπ άρχουσα καπιταλιστική τάξη. Είναι λόγω ιστορικότητας, πολύ πιο “της στιγμής”, “της άμεσης κονόμας”, του κατσαπλιαδισμού.

        8. Ανώνυμος

          “Η Κινα ειναι οτι ηταν ο υπαρκτός σοσιαλισμός”(;! – γιατί …έτσι μας αρέσει) …και … “δηλαδη εξαρταται λιγο-πολυ απο …ποια πλευρα την κοιτας”(!!!! – η “αποθέωση” του …Υλισμού!).
          Φίλε @04/05/2022 at 14:32, καλύτερα να διαβάσεις την Ιστορία για να μην λές ό,τι σου φανεί! Δεν υπάρχει καμία ομοιότητα μεταξύ της Κίνας και της ΕΣΣΔ, πέρα από το ότι και στις δύο επαναστάσεις ηγήθηκαν κόμματα, που καταρχήν επικαλούνταν τον μαρξισμό, αλλά από εκεί και πέρα οι διαφορές είναι εμφανέστατες, άσχετα πως κρίνει κάθε υποκείμενο τον …εαυτό του!
          Η Επανάσταση των Μπολσεβίκων ήταν μια ταξική Επανάσταση, δηλαδή με την κυριολεκτική σημασία του όρου στη θεωρία του Ιστορικού Υλισμού. Που βέβαια, δεν εξαντλήθηκε με της λήξη των “10 ημερών, που άλλαξαν τον Κόσμο”, αλλά επεκτάθηκε σε μιαν ολόκληρη ιστορική περίοδο, που τυπικά έληξε το 1989-’91. Στη διάρκειά της έγιναν σοβαρές, κοσμογονικές αλλαγές στις σχέσεις παραγωγής, πάλη και καταστολή των εκμεταλλευτριών τάξεων εσωτερικών αλλά και εξωτερικών, για να οικοδομηθεί ένας νέος τρόπος παραγωγής, ο Σοσιαλιστικός, χωρίς καπιταλιστική εκμετάλλευση, με κοινωνική, επιστημονική και ολική οργάνωση της παραγωγής, που κρίθηκε και πέτυχε στη δοκιμασία του ιμπεριαλιστικού/ταξικού ολοκληρωτικού πολέμου εναντίον της ΕΣΣΔ. Πάλη κατά του Τσαρισμού, ανατροπή της προδοτικής αστικής Προσωρινής Κυβέρνησης Κερένσκι, αμυντικός υπερδεκαετής και σύγχρονα εσωτερικός πολιτικός πόλεμος, εναντίον της εσωτερικής και εξωτερικής Αντίδρασης, τακτικός συμβιβασμός με τα μικροαστικά στοιχεία της ΝΕΠ, επανεκκίνηση μετά της ταξικής πάλης για την έξοδο από την καθυστέρηση και μετάβαση στην ταχεία εκβιομηχάνιση, βίαιη αποκουλακοποίηση, αντιμετώπιση εσωτερικής δολιοφθοράς της ηττημένης α/τ με καταστροφή της γεωργικής παραγωγής, αντιμετώπιση λιμού (Γκολοντομόρ) και μηχανορραφιών στη διοίκηση, αντεπίθεση με τον Σταχανοβισμό, προετοιμασία και νικηφόρα έκβαση της μάχης που έληξε προσωρινά με το κάρφωμα της σημαίας στο Reichstag, και μετάβαση στη φάση του “Ψυχρού Πολέμου”, κλπ., κλπ.
          Τι από αυτά ανάλογο υπήρξε στην Κίνα; Ελάχιστα πράγματα, αρχικά βήματα, που έμειναν μετέωρα και τελικά πισωγύρισαν. Η εργατική τάξη της Κίνας, μετά την εθνικοαπελευθερωτική Νίκη του ’49, έχασε τριάντα πολύτιμα χρόνια με τους μικροαστικούς μαοϊκούς τσαρλατανισμούς, “πολιτιστικές”(!) “επαναστάσεις” και σχετικές ιδεαλιστικές βλακείες, έφτασε, στο “αμήν”, μέχρι την δική της …ΝΕΠ το 1978 και …εκεί έμεινε, η, σωστότερα, από εκεί συνέχισε απρόσκοπτα στον …Καπιταλισμό! Ανοιξε τις πόρτες στο ξένο, κυρίως αμερικάνικο και δυτικοευρωπαϊκό, κεφάλαιο, έρριξε το κινέζικο προλεταριάτο στην πιο βάρβαρη εκμετάλλευση, εσωτερική και εξωτερική σιδηροδέσμιο, σε ένα προτσές πρωταρχικής συσσώρρευσης, που μπροστά του η “Αγρια Δύση” μοιάζει μια ειδυλλιακή ιστορία. “Γκοσπλαν” δεν υπήρξε ποτέ στην Κίνα, δεν το ανέχτηκαν ποτέ η αστική και μικροαστική τάξη, που είχαν το πάνω χέρι μέσα στο ΚΚΚ του “μεγάλου τιμονιέρη”. Σήμερα η ΚΕ του ΚΚΚ βρίθει …δισεκατομμυριούχων(!) βάσει του …Καταστατικού του …”Κόμματος Νέου Τύπου” κινεζικής έκδοσης…. Ο κινέζικος Καπιταλισμός εκμεταλλευόμενος κύρια τις τεράστιες μάζες ενός Λαού εθισμένου στην φεουδαρχική υποταγή χιλιετηρίδων, πέτυχε στους δείκτες υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής “ανάπτυξης” για τα επόμενα του ’78 τριάντα χρόνια. Μόνο, που αυτή η “ανάπτυξη” διοχετεύθηκε στη Δύση και ήταν κυρίως ανάπτυξη του δυτικού καπιταλισμού, ενώ στην κινεζική α/τ κληροδότησε μιαν γέρικη χώρα, με τεράστια καταστροφή περιβάλλοντος και πόρων, άλυτο δημογραφικό πρόβλημα, και βέβαια όλα τα προβλήματα και τις αντιφάσεις του σύγχρονου Καπιταλισμού στην πιο σκληρή τους έκδοση.
          Ο κινέζικος καπιταλισμός είναι πιο ετοιμόρροπος από τον δυτικό…. και γι αυτό η πτώση του θα είναι πολλαπλά επικίνδυνη για την Ανθρωπότητα.

        9. Ανώνυμος

          A. Ναι, η Κίνα ήταν σαν τις υπόλοιπες χώρες του λεγόμενου υπαρκτού “σοσιαλισμού”. Είχε ΟΛΑ τα βασικά τους γνωρίσματα:
          – ισχυρό κράτος με διακοσμητικό και τυπικό ρόλο των λαικών θεσμών οι οποίοι υπάγονταν στον οργανωτικό κ πολιτικό έλεγχο κράτους και κόμματος
          – Μονοκομματικό πολιτικό σύστημα με μπόλικο αυταρχισμό και καταστολή σε βάρος και της εργατικής τάξης/λαού
          – Ηττημένη καπιταλιστική τάξη (με μια διαφορά εδώ της Κίνας όπου σε ορισμένους τομείς επέτρεψε την ύπαρξη ιδιωτικών επιχειρήσεων)
          – Γενναίο κράτος πρόνοιας με δωρεάν βασικά αγαθά.

          Β. Σήμερα η Κίνα είναι μια κρατικοκαπιταλιστική χώρα, στην οποία το καπιταλιστικό κράτος παίζει πολύ πιο σοβαρά τον ρόλο του ως συλλογικός κεφαλαιοκράτης από ότι στην Δύση: Ο κεντρικός σχεδιασμός στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Και το κεφάλαιο υπόκειται στους αυστηρούς ελέγχους του δικού του κράτους, για να μπορέσει ο καπιταλισμός συνολικά, να έχει μέλλον. Και το μέλλον για τον καπιταλισμό, μπορεί να επιτευχθεί ΜΟΝΟ εάν ελεγχθούν οι καταστροφικές του τάσεις που είναι εγγεγραμμένες στα γονίδιά του: Ο ανταγωνισμός και η επιδίωξη του μέγιστου ποσοστού κέρδους.

          Ο καπιταλισμός είναι πια, πολύ μεγάλος, πολύ εξελιγμένος τεχνολογικά και επιστημονικά και για αυτό απειλεί ευθέως πια άνθρωπο και πλανήτη με καταστροφή πλήρη. Αυτή την επίγνωση της έχουν τα βασικά καπιταλιστικά κέντρα Ομως, η πελώρια αντίφαση του καπιταλισμού είναι ότι την ίδια στιγμή που έχει επίγνωση ότι γαμάει άνθρωπο και πλανήτη, την ίδια ακριβώς στιγμή κάνει τα πάντα για να καταστρέψει περαιτέρω άνθρωπο και πλανήτη, εξαιτίας της φύσης του η οποία είναι άπληστη για κέρδος, επέκταση, ηγεμονία, εξουσία. Εξ ου και οι πόλεμοι….

          Αυτό είναι που έχει εντοπίσει η Κίνα και προσπαθεί να βάλει χαλινάρι στον καπιταλισμό. Μην μπερδεύεστε διάφοροι και νομίζετε το χαλινάρι που προσπαθεί να βάλει η Κϊνα στο δικό της πχ κεφάλαιο ότι συνιστά….κομμουνιστική πολιτική! Καθόλου. Στοιχειώδης αυτοσυντήρηση λέγεται αυτό, και την ίδια ακριβώς στιγμή, η εργατική τάξη της Κίνας, είναι στον κουβά.

        10. Ανώνυμος

          Στο μικροαστικό κεφαλάκι οι έννοιες “Κράτος” και “Κεφάλαιο” είναι πρωταρχικές και διακριτές. Δύσκολη σύλληψη η διάκριση “Εποικοδόμημα” και “Βάση”….
          Πως να μην αλωνίζει η αστική αντιδραστική ιδεολογία;

        11. Ανώνυμος

          a. Νομιζω εχετε ξεχασει το βασικο προβλημα του σοσιαλισμού ιστορικα που ειναι η ανάπτυξη των παραγωγικών δυναμεων. Στην πρωτη εποχη, βασικο ζητημα ειταν ο επισιτισμος. Αυτο λυθηκε με την ΝΕΠ που επεβαλλε ο Λένιν.. Η κολλεκτιβοποιηση του αγροτικού τομεα απο τον Στάλιν προκαλεσε τοσο τεραστια καταστροφή παραγωγικων δυναμεων, που εμεινε στην ιστορία σαν επισιμος κεντρικα κατευθυνομενος λιμος (Χολοντομορ)
          Η μεταπολεμική περιδος, αυξησε την ευημερία αλλα αναποφευκτα αυξησε και τις προσδοκίες.
          Οι ευνοικες συνθηκες, σε ειρηνικη περίοδο, οι κατακτησεις νεων εδαφων, η αυξηση της τεχνολογίας δημιουργησε την προσδοκία ο σοσιαλισμός να ξεπεράσει γρηγορα τον καπιταλισμο σε επιεπδο ευημερίας.
          Τα πράγματα δεν πηγαν τόσο καλα οσο αναμενόταν.
          Η στασιμοτητα (μαζι με την γενικευμένη διαφθορα) ηταν αυτη που προκαλεσε την πτωση του 1989-91. Αυτα τα προβληματα ηταν τοσο μεγαλα που πετυχαν την κατάρρευση της ΕΣΣΔ …….αναιμακτα ενω σε αυτο το έργο απετυχαν οι ναζι…….με εκατομμύρια θυματα….

          Κανενα συστημα κινητρων, που εφαρμοσαν, ειτε αυτο λεγεται σταχανοβισμος δηλαδη μισθος με το κομματι, ειτε η αυτοσυντήρηση των (κρατικων ομως) επιχειρήσεων δηλαδη εφαρμογη νομων της αγορας δεν μπορεσε να μακροημερευσει και εγκαταλείφθηκε…

          Συνεπως, (και να μην μας διαφεύγει) ο σοσιαλισμός εγινε πλεον ζητημα ποσοτικο. Χωρις την αυξηση της παραγωγικοτητας, ο σοσιαλισμός πλέον χανει μια βασικη πυλωνα σταθεροτητας που ειναι η ικανοποίηση των αναγκων των πολιτων.
          Στο σημερινό σταδιο ανάπτυξης του σοσιαλισμού, το οποιο πιθανοτατα θα διαρκέσει πολυ…..το βασικο ζητημα ειναι το ποσοτικο (παραγωγικες δυναμεις). Αν αυτο το ζήτημα δεν λυθει (και κανενας δεν έχει την σιγουρη συνταγη) δεν θα μπορεσει να επιβιώσει ο σοσιαλισμός σε ενα εχθρικο περιβάλλον.
          Αυτο νομιζω ειναι η γενικη κατεύθυνση των χωρων οπως η Κινα, και εφοσον οι επιτυχίες σε αυτο το πεδιο συνεχιζονται, με τοσο θεαματικο τροπο δηλαδη με αλλεπαλληλα αλματα, τετοια που δεν εχουν ξαναεπιτευχθει ποτε στην παγκόσμια ιστορία, η κατεύθυνση αυτή θα παραμενει.

          Φυσικα ο σοσιαλισμός δεν είναι απλα μονο ποσοτικο ζητημα.
          Χρειαζεται η πολιτικη γραμμη που να βελτιωνει την συμμετοχή του λαου στην διεύθυνση της οικονομιας, η απο-κρατικοποιηση του σοσιαλισμού, με την αύξηση του ελεύθερου χρονου με την εκπαίδευση ολων στην διαχείριση και της καθε επιχείρησης αλλα και κεντρικα του κρατους. Χωρις αυτα τα οποια ειναι απαραίτητα ο σοσιαλισμός ποτε δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει το επίπεδο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής.

        12. Ανώνυμος

          Όλα «τουρλού», Ανώνυμε 07/05/2022 at 14:04, όπως πάντα….
          Το βασικό πρόβλημα της Επανάστασης, και ιεραρχικά πρώτο, είναι η αντιμετώπιση της καταστολής της Αντίδρασης, της Αντεπανάστασης. Αμεσα και σε πρώτο χρόνο η ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής υποτάσσεται σε αυτή την νομοτελειακή ανάγκη.
          Το Γκολοντομόρ είναι το απαίσιο πρόσωπο της Αντίδρασης.
          Που δε διστάζει σε κανένα ανθρωπιστικό έγκλημα και καμιά γενοκτονία μπροστά στο ταξικό συμφέρον της. Και, κυρίως, να φορτώνει αυτά τα εγκλήματα στον ταξικό εχθρό της.
          Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην καταστροφή της σοδειάς και του ζωϊκού κεφαλαίου από τους κουλάκους, σαν αντίδραση στην ταχεία και αναγκαστική συνεταιριστικοποίηση και κρατικοποίηση της αγροτιάς, και κατά δεύτερο λόγο στην άσχημη κλιματική συγκυρία.
          Για το δεύτερο και δευτερεύον αρκεί να παρατηρήσουμε πως αυτή ήταν η τελευταία φορά, που η σοβιετική γεωργία δοκιμάστηκε από φυσικά αίτια, και αιτία ήταν αποκλειστικά η βασισμένη στους κουλάκους αστική/μικροαστική δομή της. Αφ’ ότου εντάχθηκε στην Σοβιετική Οικονομία η γεωργία αντιμετώπισε κι άλλες κλιματικές δυσχέρειες, χωρίς, όχι λιμούς, αλλά ούτε καν σοβαρές ελλείψεις. Τηρούνταν από το Γκοσπλάν τα απαραίτητα περιθώρια και αποθέματα σύμφωνα με τους κανόνες της επιστήμης. Ηταν τόσο απλό για το Σοβιετικό Κράτος και τόσο αδύνατο για τον πασοκοκουλακισμό!
          Για το πρώτο, τα ιστορικά στοιχεία του κουλακικού εγκλήματος είναι καταγραμμένα, και είναι αυτά, που προκάλεσαν τη λαϊκή οργή κατά των δολοφόνων της κοινωνίας, με αποτέλεσμα η αποκουλακοποίηση να γίνει, όπως και όφειλε μετά από αυτά, ορμητική, και να πάρει βίαιες μορφές, σε κλίμα επαναστατικού οίστρου.
          Το ερώτημα είναι, αν έπρεπε να γίνει ταχεία αποκουλακοποίηση η να αφεθεί, είτε στους νόμους της ΝΕΠ, δηλαδή της «αγοράς», είτε στην …καλή θέληση των ίδιων των κουλάκων! Η απάντηση έγινε φανερή και στους πιο δύσπιστους πολύ γρήγορα, μόλις 7-8 χρόνια μετά, με την «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσσα». Η ταχεία αποκουλακοποίηση, όπως εξηγούσαν ήδη από πριν τα συνέδρια των μπολσεβίκων, που την αποφάσισαν, ήταν όρος sine qua non για την ταχεία εκβιομηχάνιση της οικονομίας, που επέτρεψε στην ΕΣΣΔ, σε πολύ στενά χρονικά περιθώρια, να αντιμετωπίσει τον μεγαλύτερο πόλεμο της Ιστορίας. Αλλιώς, αυτό, είτε δε θα γινόταν ποτέ, είτε θα χρειαζόταν, (στην καλύτερη και αν…) όχι 7-8, αλλά πάνω από 50 χρόνια. Χωρίς την αποκουλακοποίηση, η ΕΣΣΔ, αλλά και η Ασία, θα είχε γίνει ζωτικός χώρος του Ιμπεριαλισμού με επικεφαλής τον Ναζισμό.
          Ας δούμε, πως η Κίνα, που επέλεξε τον δρόμο της ΝΕΠ, ακόμη σήμερα, ~70 χρόνια μετά το ‘49, και όχι 7-8 αλλά 45 χρόνια ασύδοτης καπιταλιστικής «ανάπτυξης» όχι μόνο δεν έχει αποκτήσει τις αντίστοιχες ικανότητες για να αντιμετωπίσει τους δικούς της ιμπεριαλιστικούς αντιπάλους, αλλά έχει φορτωθεί και όλες, και επαυξημένες, τις δικές τους αντιφάσεις. Αν η Κίνα ήταν κομμουνιστική και πραγματική απειλή για τον «παραδοσιακό» Ιμπεριαλισμό, δεν θα είχε επιζήσει μετά την κατεδάφιση της ΕΣΣΔ. Θα την είχαν «καταρρεύσει» κι αυτήν.
          Γι αυτό λέμε, ότι ο κομμουνισμός στην μεταβατική του περίοδο της πάλης με τον Καπιταλισμό, που γι αυτό ονομάστηκε Σοσιαλισμός, δεν μπορεί παρά να είναι «πολεμικός κομμουνισμός» και όχι παιδική χαρά. Και η ανάπτυξη των σοσιαλιστικών δυνάμεων παραγωγής να υποταχτεί σε αυτή την αναγκαιότητα.
          Κάτι ακόμη, που ξεβρακώνει το αντιδραστικό αφήγημα για το Γκολοντομόρ και τις αιτίες του: Αν αλήθευε αυτή η ψευτιά, τότε το πιο αντιδραστικό κομμάτι της Ουκρανίας λογικά θα έπρεπε να είναι αυτό, που κυρίως χτυπήθηκε από τον λιμό, δηλαδή το ανατολικό, και βασικά οι λεγόμενες ρωσόφωνες περιοχές της, το Ντονμπάς. Βλέπουμε όμως το ακριβώς αντίθετο, η αντίδραση έχει τα προπύργιά της στα δυτικά, εκεί, που δεν έγινε ούτε αποκουλακοποίση ούτε λιμός…. Αρα ο λιμός δεν ήταν «κεντρικά κατευθυνόμενος» αλλά ταξικά/αντιδραστικά μεθοδευμένος.
          Τώρα, ο ισχυρισμός ότι η πτώση της ΕΣΣΔ οφείλεται στις … «προσδοκίες» και την διαφθορά(!), που τάχα προκάλεσαν την «κατάρρευσή» της δείχνει απλά την απλοϊκότητα μιας «αριστερής» κριτικής στο κεντρικό ζήτημα του 20ού αιώνα. Ανεκπλήρωτες προσδοκίες και πολύ μεγαλύτερη διαφθορά υπήρχαν πάντα στον καπιταλιστικό κόσμο και υπάρχουν και σε όλο τον σημερινό. Και επιπλέον ασύγκριτα μεγαλύτερες κοινωνικές διαφορές και αντιθέσεις. Αλλά, όσοι περιμένουν γι αυτό να … «καταρρεύσει» ο Καπιταλισμός πλανώνται πλάνην. Αλλά, επειδή το ΚΚΕ έχει ασχοληθεί πιο σοβαρά με το θέμα παραπέμπω στα σχετικά 17ο και 18ο συνέδριά του.
          Και ο Σταχανοβισμός δεν ήταν «μισθός με το κομμάτι», είστε και άσχετοι και τον μπερδεύετε με τις «μεταρρυθμίσεις» Κοσύγκιν.
          Καλή νύχτα.

  10. Μαρκέλα

    Βρίσκω πολύ ενδιαφέρουσα τη συζήτηση για τον κομμουνισμό,από Ανώνυμος 27/04 μέχρι Κώστας,29/04 κ θέλω να πω κι εγώ λίγα πράμματα πάνω εκεί.Για μένα ο κομμουνισμός δεν είναι η σημαία,τα σύμβολα,τα πρόσωπα,οι θετικές κ αρνητικές φάσεις ούτε η απονέκρωση του κράτους κ η αταξική κοινωνία.Προτιμώ το μαρξισμό ορισμό “κομμουνισμό δε θεωρούμε τη συμμόρφωση με ένα ιδανικό,αλλά την πραγματική κίνηση στο σήμερα,που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων”.Είναι η ανατροπή κάθε κοινωνικής αδικίας με τη μέθοδο της “εις άτοπον απαγωγής”.Ξεκαθαρίζομε ό,τι σκάρτο,για να μήνη το καλό.Έτσι δεν υπάρχει φόβος,να χαθούμε σε ουτοπικά οράματα,που υπόσχονται επιτήδειοι εκμεταλευτές κ φτάνουμε απλά στο εφικτό,όποιο κ αν είναι αυτό.Αυτό αναφορικά με το πρώτο σχόλιο κ συνεχίζω.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μαρκέλλα, ως κομμουνισμό ορίζουμε τόσο την κοινωνική κίνηση που κάθε φορά καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων προς μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, κοινωνικές τάξεις και κράτος, όσο και την κοινωνία των ελευθερα συνεταιρισμένων παραγωγών στην οποία οι κοινωνικές τάξεις και το κράτος έχουν πια, απονεκρωθεί.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Όταν ο μαρξισμός αναφέρεται στην “απονέκρωση του κράτους”,δίνει στη λέξη κράτος τη σημασία μιας εξουσίας ολιγαρχικής,αυτονομημένης από το κοινωνικό σύνολο,εκμεταλευτικής κ καταπιεστικής για τα λαϊκά στρώματα,αυτό δλδ που συμβαίνει κατά κανόνα.Όταν όμως εγώ εννοώ τη λέξη με την πρωταρχική της σημασία,δλδ ισχύς,δύναμη,πηγαίνω στην ίδια την ουσία αυτού που είναι το κράτος,η δύναμη που συνιστά η οργανωμένη κοινωνία.Όταν επομένως η δύναμη αυτή διαχέεται ισότιμα σε όλους,δλδ όταν όλοι συμβάλλουν ισότιμα στη δημιουργία της,τότε αναιρείται το φαινόμενο της εκμετάλλευσης,γιατί υπάρχει ισορροπία δυνάμεων.Το κράτος “απονεκρώνεται” σαν καταπιεστικός μηχανισμός,γιατί η ισχύς κατανέμεται ισότιμα.Ομολογώ όμως,ότι δεν πιστεύω,πώς αυτό μπορεί να γίνη στον απόλυτο βαθμό κ σε κάθε περίπτωση δεν το έχομε δει πουθενά μέχρι σήμερα,οπόταν δεν υπάρχει η βεβαιότητα,ότι μπορεί να υλοποιηθή.Κατά τη δική μου γνώμη πάντως συνιστά ένα ιδανικό,για να εμπνέη κ να προσανατολίζη κ αυτό φτάνει,για να πετυχαίνουμε το εφικτό,όποιο κ αν είναι συτό.Να επιζητούμε το αδύνατον κ να είμαστε ρεαλιστές.

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Ανωνυμε 1:57, 8/5/2022, πριν συνεχίσω στο θέμα μου θα απαντήσω σε όσα γράφεις.
      Αρχικα παρατηρώ μία αδυναμία ερμηνείας της ανατροπής 89-91. Μάλιστα η απάντησή σου διακατέχεται από το σταθερό μοτίβο ΚΚΕ και πριν το 18ο συνέδριο ότι όλα πηγαίνουν καλά στη σοβιετική Ένωση και ότι για κάποιο ανεξήγητο λόγο ξαφνικά όλοι από κομμουνιστές έγιναν αντικομμουνιστές οι κομισάριοι οι βουλευτές ο λαός οι εργάτες οι αγρότες όλοι συμφώνησαν ότι καλός ο κομμουνισμός αλλά δεν θέλουμε άλλο. Υπάρχει κάτι πιο αντι-επιστημονικό από αυτήν την ερμηνεία, ο Θεός να την κάνει ερμηνεία; Χωρίς να το καταλάβεις πέφτεις στις αρρώστιες του ΚΚΕ πριν το 18ο. Χωρίς να το καταλάβεις η στάση αυτή υπονομεύει όλη την προηγούμενη επιχειρηματολογία σου περί σταχανοβίτικου κινηματος, περί κολεκτιβοποίησης κτλ.
      Η ΕΣΣΔ είχε συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία έχω αναφέρει.

      Γραφεις:”ο κομμουνισμός στην μεταβατική του περίοδο της πάλης με τον Καπιταλισμό, που γι αυτό ονομάστηκε Σοσιαλισμός, δεν μπορεί παρά να είναι «πολεμικός κομμουνισμός»”.
      Φαίνεται ότι αγνοείς βασικά πραγματολογικά στοιχεία της επανάστασης.
      Ο πολεμικός κομμουνισμός λειτούργησε μέχρι το 22 όπου και ο Λένιν επέβαλε στο κόμμα την κατάργηση του και την υιοθέτηση της νεπ. Βασικός υποστηρικτής του πολεμικού κομμουνισμού ήταν ο Τρότσκι ο οποίος για το λόγο αυτό θεωρήθηκε σαν γραφειοκράτης όταν o Λενιν αποφάσισε τη στροφή προς την ΝΕΠ. Ο πολεμικός κομμουνισμός είναι η πολιτική γραμμή του Λένιν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου. Βασικό χαρακτηριστικό του είναι η δικτατορία του προλεταριάτου και διακυβέρνηση μέσω βίας και διαταγών.
      Αναμμεσα στον πολεμικό κομμουνισμό και στην κολεκτιβοποίηση μεσολαβεί ούτε λίγο ούτε πολύ μία δεκαετία την οποία διαγράφεις και αγνοείς. Η κολεκτιβοποίηση καμία σχέση δεν έχει με το πολεμικό κομμουνισμό.

      Ο πολεμικός κομμουνισμός ήταν απαραίτητη στρατηγική επιβίωσης όπου όλες οι προσπάθειες πέρναγαν μέσα από τον κύριο στόχο της νίκης στο Πεδίο της μάχης.
      Ο πολεμικός κομμουνισμός είναι ο πόλεμος των κομμουνιστών με ντουφέκια ενάντια στους λευκούς και αν δεν το γνωρίζεις σε παραπέμπω στο 11ο συνέδριο των μπολσεβίκων. Οταν οι μπολσεβίκοι πέτυχαν να νικήσουν στο Πεδίο της μάχης ανέλαβαν το επόμενο καθήκον πού ήταν η επίλυση του προβλήματος του επισιτισμού της τεράστιας αυτοκρατορίας η οποία είχε καταστραφεί από τον πόλεμο. Αυτο χρειάστηκε μία στροφή κυριολεκτικά 180 μοιρών με την υιοθέτηση της νεπ δηλαδή συμμαχία με τα μικροαστικά στοιχεία. Σε αυτο η ΝΕΠ ήταν απόλυτα πετυχημένη. Πριν προλάβει να δεί τα αποτελέσματα της πολιτικής του ο Λένιν πέθανε. Ετσι, δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σήμερα αν η ΝΕΠ τότε θα αποκτούσε μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα ή θα αντικαθιστοταν απο κάτι άλλο σίγουρα όμως όχι από την κολεκτιβοποίηση.

      Η κολεκτιβοποίηση κατα Στάλιν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη γρήγορη εκβιομηχάνιση που είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το πολεμικό κομμουνισμό. Η κολεκτιβοποίηση ξεκίνησε σαν μία προσπάθεια φυγής προς τα εμπρός, ξεπεράσματος βολονταριστίκα όλων των συγκεκριμένων προβλημάτων και αντιφάσεων του σταλινισμού. Δεν έχεις παρα να δεις το Σύνταγμα του ’36 όπου βολτάριστικά ο Στάλιν καταργεί τις τάξεις.

      Το λάθος των κινέζων ήταν ότι καθυστέρησαν 40 χρόνια να υιοθετήσουν διαφορετική πολιτική. Το λάθος των κινέζων ήταν ότι επί 40 χρόνια επέμεναν σε μία πολιτική την οποία ο Στάλιν είχε επιβάλει ως πολεμικό κομμουνισμό το οποίο είναι μέγιστο σφάλμα όπως εξήγησα παραπάνω. Το λάθος του Μάο ήταν όχι ότι συγκρούστηκε με τον Στάλιν αλλά ότι αποδείχτηκε ο πιστοτερος μαθητής του.

      Ουτε η ΝΕΠ είναι σοσιαλισμός. Ουτε η κολεκτιβοποίηση είναι σοσιαλισμός.
      Ποτε δεν υπήρξε σοσιαλισμός στον πλανήτη εκτός από τα πέντε χρόνια του εμφυλίου πολέμου. Διαβασε λίγο Λένιν και τα ξαναλέμε.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Συνεχιζω ανωνυμε 2:57, 8/5/2022.
      “Και ο Σταχανοβισμός δεν ήταν «μισθός με το κομμάτι», είστε και άσχετοι και τον μπερδεύετε με τις «μεταρρυθμίσεις» Κοσύγκιν.
      Καλή νύχτα.”
      Μάλλον έγινες ΚΚΕ τη νύχτα, γράφεις τη νύχτα και “μελετάς” τη νύχτα για αυτό μου έυχεσαι καληνύχτα.
      Ισως για αυτό δεν καταλαβαίνεις και τι διαβάζεις. Δεν είπα ότι ο Σταχανοβισμός είναι ο μισθός με το κομμάτι ούτε ότι έχει σχέση με τις μεταρρυθμίσεις Κοσιγκιν. Αναφερθηκα στις διάφορες προσπάθειες ξεπεράσματος της στασιμότητας και αύξησης της παραγωγικότητας. Ναι, ναι ακόμα και ο Στάλιν ήταν αναγκασμένος να αναμετρηθεί με πρακτικά προβλήματα. Εστω και αν αυτό το έπραττε αποκλειστικά για την διατηρηση στην εξουσια του καθεστώτος του.

      Ο Σταχανοβισμός είναι ανταγωνισμός ανάμεσα στους εργάτες, για την αύξηση της παραγωγής, οι μεταρρυθμίσεις Κοσιγκιν έχουν σχέση με τον ανταγωνισμό ανάμεσα στις επιχειρήσεις για την παραγωγή ομοειδών προϊόντων χαμηλότερης αξίας. Και οι δύο μέθοδοι είχαν σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας, πόσο πια απλά μπορώ να το πω.

      Και οι δύο μέθοδοι απέτυχαν. Ο σταχανοβίσμος απέτυχε γιατί ήταν ψευδεπίγραφος όπως κάθε τι στον σταλινισμο και οδήγησε στη δημιουργία ενός προνομιούχου στρώματος μεσα στην εργατική τάξη, το οποίο είχε σχέσεις με την γραφειοκρατία και απολάμβανε της ευνοιας του σε ανταλλαγμα για την στήριξη της. Η ιδιοσυντηρηση των επιχειρήσεων ειναι πιο συνθετο θεμα, δεν θα επεκταθω περισσότερο, οι μεταρρυθμίσεις Κοσιγκιν σχετιζονταν ομως και με την ΔΙΑΦΘΟΡΆ, αλλου ειδους τωρα, που αγκαλιαζε πολλους τομεις της κοινωνιας και ενσωματωνε καθαρα καπιταλιστικες αντιθεσεις, οπως την συγκρουση κρατικου και “μαυρου” κεφαλαιου, η οποια πολλαπλασιασε τις αντιθέσεις και τελικα οδήγησε στην ανατροπη 89-91.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “…ειτε αυτο λεγεται σταχανοβισμος δηλαδη μισθος με το κομματι,…” και…
        “…Δεν είπα ότι ο Σταχανοβισμός είναι ο μισθός με το κομμάτι…”!!
        Αμ πέστο, βρε χριστιανέ πως είσαι τρότσκας!
        Κάθομαι κι εγώ και ξενυχτάω…..

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Είναι χαρακτηριστική ιδιότητα των πολιτικών εκπροσώπων των μικροαστικών αμφιταλαντευομένων στρωμάτων, τη μια στιγμή να λένε αυτό, και την επομένη το ακριβώς αντίθετο. Η να αλλάζουν με εντυπωσιακή ευκολία θέσεις αντιθετικές και αλληλοσυγκρουόμενες, όπως, για παράδειγμα, η θέση του Τρότσκι για τη ΝΕΠ, που αντί για τακτικό ελιγμό, όπως μόνο μπορούσε να είναι μέσα στην Επανάσταση, την είδε στρατηγική και ξέχασε μέσα σε ένα πρωϊ τα περί πολεμικού κομμουνισμού και την Κρονστάνδη. Ο μικροαστός τρέπεται σε φυγή, σκοτώνοντας και τη μάνα του στην πρώτη αναποδιά της ταξικης πάλης.
          Θυμηθείτε και τον “Ανδρέα” σε μας εδώ. Είναι περίεργο, που ξεκίνησε τροτσκιστής;!
          Καλή μέρα κι από μένα.

        2. Ανώνυμος

          Ανώνυμε 9/5 των 7:52, γνώρισμα του μικροαστισμού είναι η δική σου αντίληψη: γενικούρα, αοριστολιγία κ μπάλα στην εξέδρα!

        3. Ανώνυμος

          Να που μαθαμε να κουβεντιαζουμε….

  11. Μαρκέλα

    Ως προς το δεύτερο σχόλιό της συζήτησης για τον κομμουνισμό,ο ιμπεριαλισμός είναι φαινόμενο οικονομικής επέκτασης του κεφαλαίου κ συνδέεται με τον καπιταλισμό.Άλλο οικονομική επέκταση κ άλλο στρατιωτική καταχτήση (Ρώμη,Μικρασιατική Εκστρατεία,Τουρκία κλπ.Συνεχίζω

    Reply
  12. Μαρκέλα

    Λοιπόν συνεχίζω το σχολιασμό στη συζήτηση για τον κομμουνισμό.Το τρίτο σχόλιο (Ανώνυμος,28/04),απ’ ότι καταλαβαίνω,θεωρεί αδύνατη την ύπαρξη λαϊκού κράτους.Η λύση που δίνει,είναι,να υπάρχουν συγκροτημένοι λαϊκοί αντιθεσμοι δίπλα στο κράτος κ τους θεσμούς του,ώστε να το ελέγχουν.Νομίζω,ότι πρόκειται για εξωπραγματική άποψη.Αν πάμε στην ίδια την ουσία την έννοιας κράτος,θα δούμε ότι η λέξη,αρχαιοελληνικής καταγωγής σημαίνει απλά δύναμη.Στη γλώσσα είναι κωδικοποιημένη η ιστορία της ανθρωπότητας,κατά τον τρόπο που βιώνει την πραγματικότητα του είναι.Το κράτος λοιπόν δεν είναι,παρά η δύναμη που συνιστά η κάθε συγκροτημένη κοινωνία κ ασκεί προς τα έξω,σε άλλες κοινωνίες,αλλά κ προς τα μέσα,σε κάθε μέλος της χωριστά.Αυτή η δύναμη έχει για διάφορους λόγους την τάση να συγκεντρώνεται σε λίγους,σε βάρος των πολλών.Ζητούμενο λοιπόν είναι η αποκατάσταση της ισοκατανομής ισχύος μέσα στην κοινωνία,δλδ το κράτος όλων των πολιτών ή κράτος του λαού ή με μια λέξη,δημο-κρατία,όπως το λέμε σήμερα,λαϊκή εξουσία.Αυτό το στόχο βάνει κ ο ίδιος ο μαρξισμός.Μένει να συζητήσωμε για τους τρόπους κ για το τι δε λειτούργησε σωστά στην πρώτη φάση της προσπάθειας,όπως κ για τα σημεία που απαιτούν βελτίωση.

    Reply
  13. Μαρκέλα

    Προχωρώντας παρακάτω,αναφορικά με τη συζήτηση για τον κομμουνισμό,δεν μπορώ να διατυπώσω υπεύθυνη άποψη,κατά πόσο Ρωσία,Κίνα ή κ άλλοι είναι ιμπεριαλιστές,αφού δεν έχω ειδικές γνώσεις οικονομίας.Νομίχω όμως,ότι ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να δεχτώ τα 5 κριτήρια του Λένιν,που έχουν διατυπωθεί σε ανάρτηση στην Παντιέρα.Όποιες χώρες τα πληρούν,είναι λοιπόν κατά τη γνώμη μου ιμπεριαλιστικές,αν κ όχι απαραίτητα ίδιας ισχύος.Αυτές οι χώρες ούτως η άλλως είναι λίγες.Τώρα,δυνάμεις όπως Ιράν,Ινδία κ.άλλες,μεγαλύτερες ή μικρότερες ούτε είναι ούτε μπορούν να γίνουν “φιλολαϊκές”,όσο η εξουσία είναι στα χέρια ολιγαρχιών,δλδ αστικών τάξεων,εφ’ όσον μιλούμε για την εποχή του καπιταλισμού.Οι διάφορες χώρες έχουν όμως οπωσδήποτε ρόλο κ σημασία για τις εργατικές τάξεις κ τα λαϊκά συμφέροντα διεθνώς,στη βάση του συσχετισμού δυνάμεων κ των διεθνών αντιθέσεων κ αυτή την πραγματικότητα πρέπει κ μπορούν να αξιοποιήσουν οι επαναστάτες μαρξιστές.Ωραία θα ήταν,να υπήρχε ένα κίνημα αδέσμευτων χωρών,δυστυχώς όμως δεν υπάρχει.Εξαιρετικά προβληματική,για να μην πω απορριπτέα.είναι η στήριξη λαϊκών δυνάμεων σε ιμπεριαλιστές,όπως έκαναν π.χ. οι Κούρδοι.Με τη μόνη επιφύλαξη όμως,ότι αυτοί που διατυπώνουν την κριτική,δεν είδα,να κάνουν,μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μεγαλύτερη προκοπή.Σε κάθε περίπτωση ισχύει το κλασικό κ αναντικατάστατο “να στηριζώμαστε στις δικές μας δυνάμεις” κι από ‘κει κ πέρα απαιτούνται ταχτικές συμμαχίες κατά περίπτωση κ εκεί δεν υπάρχουν έτοιμες συνταγές.

    Reply
  14. Μαρκέλα

    Σχετικά με τη συζήτηση για τον κομμουνισμό κ αναφορικά με την Κίνα συγκεκριμένα: Κι εγώ δέχομαι,ότι ο ιμπεριαλισμός έχει στέραιη οικονομική βάση,που είναι μετρήσιμη στη βάση των 5 στοιχείων της λενινιστικής ανάλυσης (“Ο Μαρξισμός,ο Πόλεμος και το Ουκρανικό Ζήτημα”,Γιώργου Κόλλια).Ούτε η έκταση ούτε ο πληθυσμός ούτε οι στρατιωτικές επιχειρήσεις ούτε το καθεστώς είναι κριτήρια.Όσον αφορά στο κινέζικο καθεστώς κ το τι θέλει: Οι μαρξιστές αξιολογούν τα πολιτικά φαινόμενα με ιστορικά δλδ πραγματιστική,υλιστικά κ όχι ψυχολογικά – συναισθηματικά κριτήρια.Η Κινέζικη ολιγαρχία θέλει το ίδιο με όλες τις ολιγαρχικές εξουσίες,από καταβολής της συγκρότησης κρατικών σχηματισμών.Να επεκτείνεται κ να ισχυροποιήται από κάθε άποψη,σε βάρος των ανταγωνιστών της.Το κατά πόσο θα ισχυροποιηθή, εξαρτάται,νομίζω,από την τύχη των όποιων ανταγωνιστών.Δεν ξέρω,αν ή κατά πόσο διαχωρίζεται το οικονομικό – επιχειρηματικό από το πολιτικό κατεστημένο.Αν συμβαίνη αυτό,υπάρχει πάντως μια ισορροπία.Αν διαταραχτή η ισορροπία υπέρ της επιχειρηματικής ελίτ,μπορεί να συμβή ό,τι έγινε κ στη Ρωσία.Αυτό που θέλει η γραφειοκρατική κάστα της πολιτικής εξουσίας,είναι,να περνά καλά κ να πέραση στο μέλλον ακόμη καλύτερα.Για τα εργατολαϊκά στρώματα ενδιαφέρεται,κατά τον τρόπο που ενδιαφέρεται ο τσέλιγκας για το κοπάδι του,το να είναι δλδ εύρωστο,στο βαθμό που του αποδίδη πλούτο.Αυτό ήταν πάντα το ενδιαφέρον των ολιγαρχιών για τους λαούς.

    Reply
    1. Μαρκέλα

      Παρ’ ότι εδώ έδωσα ήδη μια συνοπτική απάντηση,θα προσπαθήσω να απαντήσω πιό αναλυτικά,αν κ είναι πράμματα,που έχω ήδη πει.Ούτε στο Κόσσοβο ούτε στη Σερβία ούτε στη Λιβύη ούτε στο Ιράκ υπήρχε τότε επαναστατικό λαϊκό κίνημα,αλλιώς η έκβαση θα ήταν πολύ διαφορετική.Το εδαφικό είναι βασικό για ένα λαό,αλλά το πρωταρχικό ζήτημα είναι αυτό της εξουσίας.Δεν έχει να κάνη με μικρούς ή μεγάλους.Για τους επαναστάτες η εθνική ανεξαρτησία δεν έχει νόημα χωρίς τη λαϊκή κυριαρχία.Όχι,δε θα έπρεπε κ δε θα πολεμούσαν στις γραμμές του Μιλόσεβιτς,του Καντάφι,του Σαντάμ.Θα μπορούσαν να κάνουν ταχτικη συμμαχία μ’ αυτούς ενάντια στον ξένο κατακτητή,αλλά θα είχαν αυτόνομη συγκρότηση.Και ακριβώς τέτοιες καταστάσεις είναι ευνοϊκές για την επικράτηση επαναστάσεων.Για την περίπτωση που αναφέρεις,σχετικά με το Ζελένσκι,σα να θυμούμαι κάτι,είχε δείξει σε μια φάση τη διάθεση,να τα βρη με τον Πούτιν,αλλά τονε σφίξανε οι πάτρωνές του κ υπαναχώρησε άρδην.

      Reply
  15. Papillon

    Ποια είναι η άποψή σου Μαρκέλα; Να κομματιάζουν οι ιμπεριαλιστές τα μικρά έθνη όποτε γουστάρουν; Αλήθεια; Να αποφασίζουν αυτοί ποιος είναι έθνος και ποιος όχι; Τα “καλά” των φασισταράδων μας για τους ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ; Ό,τι έλεγε ο Λένιν για τις ΒΙΑΙΕΣ ΠΡΟΣΑΡΤΗΣΕΙΣ πάει περίπατο δηλαδή; Έχει δικαίωμα ο ισχυρός να αρπάζει δηλαδή εδάφη από έναν μικρότερο; Απάντησέ μου σε παρακαλώ το ΝΑΤΟ “απελευθέρωσε” το Κόσοβο; Ο σερβικός λαός λοιπόν πολεμούσε στις γραμμές του ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗ Μιλόσεβιτς εναντίον του ΝΑΤΟ για την εθνική του ανεξαρτησία. Τι έπρεπε να κάνει κατά τη γνώμη σου; Πόλεμο εναντίον του…Μιλόσεβιτς ενώ η χώρα του βομβαρδιζόταν από το ΝΑΤΟ; Ο λιβυκός λαός; Ο ιρακινός λαός; Καντάφι και Σαντάμ ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ και οι δύο. Η μήπως η…φυσιολογική για εσάς αρπαγή εδαφών ισχύει μόνο για την Ουκρανία, την Γεωργία και όχι για τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου; Δηλαδή εντελώς τυχαία όσες χώρες βάζει στο στόχαστρο ο ρωσικός ιμπεριαλισμός.

    Τι παραδέχτηκε ο ίδιος ο Λαβρόφ και είναι η αλήθεια; Ότι ο Ζελένσκι από τον Μάρτιο αποδεχόταν την “ουδετερότητα”.

    “Τον Μάρτιο, στην Κωνσταντινούπολη, ο Ζελένσκι είχε πει ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να γίνει μια ουδέτερη χώρα…”

    https://www.businessnews.gr/kosmos/item/235859-lavrof-i-oukrania-na-stamatisei-tis-exthropraksies-zelenski-o-polemos-tha-teleiosei-otan-nikisoume

    Αυτό που δεν μας λέει ο Λαβρόφ είναι γιατί δεν σταμάτησαν οι Ρώσοι τον πόλεμο και δεν πήγε ο Πούτιν σε διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι εφόσον αυτός αποδεχόταν την ουδετερότητα; Γιατί συνέχισε; Αφού όπως ισχυρίζεσαι και εσύ οι Ρώσοι…δεν ήθελαν πόλεμο. Ε άμα δεν ήθελαν γιατί λοιπόν δεν τον σταμάτησαν αφού ο άλλος αποδεχόταν αυτό για το οποίο υποτίθεται η Ρωσία έκανε τον πόλεμο; Πράγματι από τον Μάρτιο ο Ζελένσκι όχι μόνο συζητούσε για ουδετερότητα αλλά και για το Ντονμπάς:

    https://www.amna.gr/home/article/629813/Zelenski-Den-epimenei-stin-entaxi-tis-Oukranias-sto-NATO—Dilonei-anoichtos-ston-dialogo-gia-to-kathestos-Louchansk—Ntonetsk

    Βασικά ποιο Μάρτιο από τον…Φλεβάρη κιόλας:

    «Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό», δήλωσε μέσω γραπτού μηνύματος. «Μπορούμε να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη».

    https://www.sofokleousin.gr/lygizei-i-oukrania-etoimi-gia-synthikologisi-me-tous-orous-tou-po

    Για ποιο λόγο λοιπόν Μαρκέλα ο Πούτιν συνέχισε τον πόλεμο αφού όπως λες…δεν τον ήθελε; ΟΕΟ; Είναι απλό θέλει να αρπάξει όσα περισσότερα μπορεί από την Ουκρανία γιατί δεν την θεωρεί ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΕΘΝΟΣ-ΚΡΑΤΟΣ αλλά ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΣ. Όταν λοιπόν θεωρείς…φυσιολογικό η Ουκρανία να χάνει εδάφη (μία άποψη και για το εάν συμφωνείτε με την…φυσιολογική απόσπαση του Κοσόβου) όποτε το θέλει ο Πούτιν ταυτίζεσαι 100% με τον ΡΩΣΙΚΟ ΥΠΕΡΕΘΝΙΚΙΣΜΟ και την αντίληψη περί..ζωτικού χώρου, ανυπαρξίας εθνών και..χαμένων πατρίδων (ρε λες να έχει δίκιο και ο Ερντογάν για την..γαλάζια πατρίδα;).

    Επίσης είναι ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΟ το ότι όλοι σας κιχ δεν βγάζετε για τα ΝΑΖΙΣΤΙΚΑ που εκτοξεύουν οι Ρώσοι κάθε τρεις και λίγο. Τη μία ο Λαβρόφ για τα περί…εβραϊκού αίματος του Χίτλερ, από την άλλη το ΝΑΖΙΣΤΙΚΟ άρθρο στο ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΊΟ περί ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ του ουκρανικού έθνους, την άλλη ο φασισταράς πουτινικός live εκτοξεύει πυρηνικές απειλές 200 δευτερολέπτων εναντίον της Βρετανίας δεν σχολιάζεται ΤΙΠΟΤΑ από όλα αυτά.

    Και έχεις και τον Κώστα ο οποίος συνεχίζει και τα χώνει στον Περισσό αντί να τον ευχαριστεί που νομιμοποίησε τον ΡΩΣΙΚΟ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ σε Κριμαία και Ντονμπάς. Να είσαι ρωσόδουλος και να τα ακούς κιόλας από άλλον ρωσόδουλο. Θα μας τρελάνετε οι πουτινικοί. Αλλά ο Κώστας για να σε πιστέψει πρέπει να φιλάς τα πόδια του Πούτιν. Όπως ο Λαφαζάνης. Αλλιώς σε θεωρεί “ούτε-ούτε” made in USA.

    Reply
    1. Κώστας

      Ποια Γεωργία ρε οακκίτη ?

      Αυτήν που ο Πρόεδρος της, ο Πρόεδρος της, ξαναλέω, ο Πρόεδρος της, o Πρόεδρος που, δήθεν, δέχτηκε εισβολή από την ΡΟ και αντιστάθηκε με μπατριωτισμό, εγκατέλειψε την υπηκοότητα του για να τον διορίσουν …κυβερνήτη στην Οδησσό μετά την ναζιστική σφαγή ? Αυτός είναι ο μπατριωτισμός και η εθνική συνείδηση ? Να τον χαίρεσαι.Μα είναι τόσο καθαρό το τι έγινε, ήδη από το 45.Οι ΗΠΑ καλλιέργησαν ότι ακροδεξιό, ρατσιστικό, εγκληματικό και αντιρώσικο μπορούσαν να βρουν, ή να κατασκευάσουν, στα κράτη μέλη της ΕΣΣΔ για να την υπονομεύσουν και τώρα υπονομεύουν την ΡΟ. Μας εκβιάζεις εδώ πέρα μέσα για το ότι δήθεν λέμε αν υπάρχουν Ουκρανοί ή Γεωργιανοί. ΟΑΚΚΙΤΗ μου καλέ και αγαπημένε, ούτε ο Πούτιν δεν το λέει πως δεν υπάρχουν, παρα τα υποννοούμενα που πετάει για σπάσιμο. Αλλά οι ίδιοι λένε πως δεν υπάρχουν, ο Σαακασβίλι το είπε και το Post 14 ημιναζιστικό καθεστώς το είπε. Δηλ ουκρανοί και γεωργιανοί είναι ένα έθνος που τους ενώνει η αγάπη στο ΝΑΤΟ και το μίσος για την Ρωσία ? Από που κι ως που ΟΑΚΚΙΤΗ Ουκρανοί και Γεωργιανοί είναι ένα έθνος ? Δηλ το δικαίωμα του ουκρανικού έθνους να υπάρχει είναι να λέει πως οι Ρώσοι είναι Μογγόλοι και όχι ευρωπαίοι στο Αίμα και οι Ουκρανοί θα προστατέψουν την Ευρώπη ? Πως θα γίνουν το νέο Ισραήλ, ο νέος τρομοκράτης τσάτσος και οι Ρώσοι οι νέοι Παλαιστίνιοι ? Σκέφτηκες ποτέ τι σημαίνει η ουκρανική σημαία ? Γη και Σιτάρι, Δυτική Ουκρανία, η Ανατολική είναι βρωμορώσσοι, μοσχοβίτες. Ε αυτο είπε ο Πούτιν, πως την Ανατολική Ουκρανία την έβαλαν οι Μπολσεβίκοι στην Ουκρανία για να έχει βιομηχανία, δεν την θέλετε, ξεχάστε την. Στα σχολεία τα παιδάκια κάνουν μαθήματα για τότε που θα μπουν στην Μόσχα και χαιρετάνε φασιστικά.Όπως τα λένε οι Ρώσοι κομμουνιστές είναι τα πράγματα, η ΡΟ άργησε γιατί δεν γούσταρε την προλεταριακή αντιιμπεριαλιστική εθνικοαπελευθερωτική αντιφασιστική εξέγερση γιατί είναι ένας δεξιός βοναπαρτστής ηγέτης ενός ολιγαρχικού καθεστώτος μιας μεσαίας περιφερειακής δύναμης που είναι στρατιωτική υπερδύναμη. Που κάνει και νταηλίκια στην περιοχή, για την αστική του τάξη ή και για πολιτικούς σοβινιστικούς λόγους χωρίς άμεσο οικονομικό αντίκρυσμα, και τέτοιο ήταν το χτύπημα του Κιέβου, και η αίσθηση στόχου ακύρωσης κάθε ουκρανικής κρατικής υπόστασης. Οι κομμουνιστές λοιπόν στηρίζουν, στην βάση της ετερογονίας σκοπών και αποτελεσμάτων, όσες ενέργειες της καπιταλιστικής ΡΟ είναι σύμφωνες, στην πράξη, με δίκαιους σκοπούς, δηλ την εθνική αυτοδιάθεση της Ανατολικής Ουκρανίας, το τέλος της εθνοκάθαρσης και την προστασία της κρατικής υπόστασης της ΡΟ. Ποιες προτάσεις ποιου Ζελένσκι ρε οακκίτη, μας βάζεις και λινκ ? Εϊπε ποτέ ο Ζελένσκι πως θα κοπεί κάθε δεσμός στρατιωτικός με το ΝΑΤΟ ? Η Ουκρανία είναι η πιο νατοική χώρα στον κόσμο, τι σχέση έχει τώρα πια το αν θα μπει ? Και ποιος τον χέζει τον Ζελένσκι, οι ναζί κυβερνούν και το ΝΑΤΟ. Ποιοι να κάνουν προτάσεις ρε οακκίτη, οι τύποι εκτέλεσαν μέλος της διαπραγματευτικής τους ομαδας. Εϊναι πολύ πιθανόν να στείλανε … πράκτορα του Πούτιν ? ΟΧΙ φίλε, υπερασπίστηκε μια προοπτική ειρήνης προφανώς ο άνθρωπος και τον φάγανε όπως νβασανίζουν και σκοτώνουν κάθε ρώσο, έλληνα, ρομά κλπ.

      Ποια Γιουγκοσλαβία ρε οακκίτη. Αρχικά κόψε το θέατρο, με τον UCK και το ΝΑΤΟ ήσουν, είσαι πολύ μικρός για να με κοροιδέψεις. Αλλά έστω πως δεν καταλαβαίνω το θέατρο. Τι σχέση το δικαίωμα, ποιο δικαίωμα, η ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της ΡΟ να προστατέψει τους ανθρώπους της στην Ανατολική και στην Νότια (προφανώς δεν είναι μόνο το Ντονμπάς) Ουκρανία, και την κρατική της υπόσταση, με το … δικαίωμα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να βοηθήσουν εγκληματικές μαφιόζικες οργανώσεις των αλβανικής καταγωγής γιουγκοσλάβων για την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Έστω πως η εθνοκάθαρση του Μιλόσεβιτς υπήρχε. Θα … κατέρρεαν οι ΗΠΑ ? Η ΡΟ θα κατέρρεε.

      Στο μόνο που έχεις δίκιο είναι το μακεδονικό όπου φαντάζομαι συμφωνείς με την μοναδική αντιεθνικστική αντιιμπεριαλιστική θέση που την υπερασπίστηκε τότε η καπιταλιστική ΡΟ. Δηλ να μην μπει η ΔτΜ στο ΝΑΤΟ και να κρατήσει το όνομα της. Ή στηρίζεις το … δικαίωμα του Ζάεφ να βάλει την χώρα του στο ΝΑΤΟ ? Εδώ μας έλεγες πως είναι το πιο ιερό δικαίωμα της Εθνικής Ανεξαρτησίας να μπαίνουν οι χώρες στο ΝΑΤΟ και κρύβεσαι πως δεν είσαι ΟΑΚΚΕ ? Μήπως επίκειτο καμία εισβολή της ΡΟ στην ΔτΜ και … αγχώθηκε ο Ζάεφ και μπήκε στο ΝΑΤΟ ?

      Ετοιμάζομαι ΟΑΚΚΙΤΗ, έρχεται η 9 Μάη, ΣΗΚΩ ΧΩΡΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

      https://www.youtube.com/watch?v=S_ptN4Oq0-8&t=93s

      Κώστας

      Reply
      1. Papillon

        Γι’αυτόν ακριβώς το λόγο συνεχίζω και σχολιάζω διότι όσο συνεχίζουμε αποκαλύπτεται όλο και περισσότερο το αληθινό πρόσωπο του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟΥ.

        Οι ουτσεκάδες έκαναν αυτό που κάνουν οι κολλητοί σου στο Ντονμπάς. Απλώς οι πρώτοι υπηρετούσαν τις ΗΠΑ ενώ οι δικοί σου την Ρωσία. Συνεργάστηκαν με τον νατοϊκό κατακτητή για να αποσπαστεί το Κόσοβο και να διαμελιστεί η Σερβία μέσω ΒΙΑΙΗΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ, ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ. Το ίδιο πράττουν και οι “σύντροφοί” σου στην Ουκρανία. Απλώς εσύ τα έχεις με τους ουτσεκάδες γιατί υπηρετούσαν λάθος ιμπεριαλιστή. Η ειρωνεία είναι ότι οι δικοί σου δεν έχουν καν δικαιολογία διότι οι Αλβανοί τουλάχιστον ήταν πλειοψηφία οπότε είχαν και ένα προπαγανδιστικό αφήγημα, κάπου να πατήσουν ενώ στο Ντονμπάς συντελείται εδώ και οκτώ χρόνια ένα ΚΑΘΑΡΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ εφόσον αποδείξαμε ότι οι Ρώσοι είναι ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑ. Καλά για τα περί…γενοκτονίας αποδείξαμε ότι είναι ΨΕΜΑΤΑ οπότε εκτίθεσαι άδικα.

        Επιπλέον η κατάργηση της ισοτιμίας μίας γλώσσας και η απαγόρευσή της δεν συνιστά απόδειξη εθνοκάθαρσης ούτε γενοκτονίας από μόνη της αλλά απαιτεί ένα συνδυασμό ΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΩΝ μέτρων εναντίον μίας εθνικής ομάδας. Φυσικά εσύ θα πεις ότι τους πολεμάνε γιατί είσαι της άποψης ότι οι Ουκρανοί πρέπει να αποδεχτούν οπωσδήποτε τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ της χώρας τους από μία υπερδύναμη θεωρώντας σωστό οι Ρώσοι να μπουκάρουν όπου γουστάρουν και να τεμαχίζουν χώρες σαν καλός ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΣ που είσαι. Άλλωστε φροντίζεις σε κάθε σου σχόλιο και στο τελευταίο είσαι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ότι ΔΕΝ αναγνωρίζεις ουκρανικό έθνος ούτε Ουκρανία όπως ακριβώς ο Πούτιν και όλοι οι Ρώσοι ΝΑΖΙΦΑΣΙΣΤΕΣ μαζί και οι ΝΑΖΙπράκτορές του φυσικά. Εξού και το ότι βλέπεις κίνδυνο διάλυσης της ΡΟ λόγω του πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία (κάτι το οποίο είναι μόνο μέσα στο κεφάλι σου αφού τα εδάφη αυτά είναι ουκρανικά επομένως οι Ουκρανοί έχουν κάθε δικαίωμα να προσπαθούν να τα πάρουν πίσω αυτό δεν συνιστά πράξη αντιρωσική αλλά ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ) γιατί θεωρείς τα εδάφη αυτά ρωσικά και όχι ουκρανικά γι’αυτό και την όποια αντίσταση των Ουκρανών απέναντι στον ακρωτηριασμό της πατρίδας τους την θεωρείς…διάλυση της Ρωσίας. Με άλλα λόγια ταυτίζεσαι 100% με τον ρωσικό ΝΑΖΙΣΜΟ και θέλω προσωπικά να σε συγχαρώ διότι στο τελευταίο σου σχόλιο επιτέλους το ξεκαθαρίζεις. Είδες γιατί επιμένω; Μπορεί να αργείτε λίγο κάποιες φορές αλλά στο τέλος πάντα αποκαλύπτεστε. Γι’αυτό και συνεχίζω με τα σχόλιά μου.

        Αυτό αποδεικνύεται και από την επιχειρηματολογία σου η οποία είναι βγαλμένη από τα γραφεία του Κρεμλίνου κατευθείαν. Ποια Ρωσία κινδυνεύει να διαλυθεί; Τρολάρεις; Από ποιον την…Ουκρανία; Μου θυμίζεις τους φασισταράδες μας που μας…προειδοποιούσαν ότι κινδυνεύει η Ελλάδα από διαμελισμό εάν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών γιατί η…Βόρεια Μακεδονία θα…προσαρτούσε την ελληνική Μακεδονία. Ποιος είναι όχι μόνο στρατιωτική αλλά και πυρηνική υπερδύναμη; Ποιος είναι εξαρτημένος από τον άλλον; Ποιος κατέχει ΞΕΝΑ ΕΔΑΦΗ η Ουκρανία ή η Ρωσία; Ποιος επιτίθεται στο έδαφος του άλλου τρώγοντάς του εδάφη και διαπράττοντας ΜΑΖΙΚΕΣ ΣΦΑΓΕΣ; Μήπως κινδυνεύει από το ΝΑΤΟ; Ποιο ΝΑΤΟ; Αυτό που προσπαθεί επίμονα να ΜΗΝ επέμβει και μέχρι σήμερα ΔΕΝ το έχει κάνει; Ή αυτό που βασικά του μέλη ΔΕΝ θέλουν την Ουκρανία μέσα; Ο ίδιος ο Ζελένσκι έχει παραδεχτεί ότι:

        https://www.capital.gr/diethni/3616032/zelenski-an-den-mas-thelete-sto-nato-na-mas-to-peite

        Συνεχίζεται…

        Reply
    2. Μαρκέλα

      Ποτέ δεν είπα,να αποφασίζουν οι ιμπεριαλιστές,για το ποιός είναι έθνος.Κατά τα άλλα,πιάνεις πάλι κ πάλι πράμματα που έχουμε πει επανηλειμμένα.Κσι ούτε είναι δυνατόν να γίνη συζήτηση,άμα τσουβαλιαζης ξεχωριστές περιπτώσεις,που η κάθε μία απ’ αυτές έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.Αλλά κ δε γίνεται να τις πιάσωμε όλες σε μια κ μόνη ανάρτηση,ιδίωε όταν ο διάλογος είναι ήδη εξαιρετικά μακρύς.Το ζήτημα της ταχτικής κ στρατηγικής των λαϊκών κινημάτων είναι κεντρικής σημασίας κ πιστεύω,ότι θα έχωμε κι άλλες ευκαιρίες.Όσον αφορά τώρα στα της Ουκρανίας,το πρόβλημα με το Ζελένσκι,για μένα,είναι,ότι πρόκειται για ενεργούμενο της Δύσης,με αποτέλεσμα να λέη ποτέ το ένα κ ποτέ το άλλο,χωρίς να έχη ορισμένη στόχευση.Τους στόχους του Πούτιν πάλι,μόνο ο ίδιος τους ξέρει,αλλά κ πάλι πάει βλέποντας κ κάνοντας.Και αναφορικά με το τι λέει κι αυτός κ ο Λαβρόφ,εγώ,αλλά κ άλλοι σχολιαστές απ’ όσο κατάλαβα,δεν είμαστε απολογητές ούτε των δηλώσεων ούτε των πολιτικών στόχων τους.

      Reply
  16. Papillon

    Φυσικά εσύ θεωρείς και την όποια βοήθεια δίνουν στον αμυνόμενο σαν…επέμβαση εναντίον της Ρωσίας γιατί ο πόλεμος της Ρωσίας για σένα δηλαδή ο πόλεμος της ώστε να ΦΑΕΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΑ ΕΔΑΦΗ είναι…δίκαιος. Είπαμε δεν αναγνωρίζεις Ουκρανία αλλά..ρωσική επαρχία. Ποιος αμφισβητεί ένα ΥΠΑΡΚΤΟ έθνος; Δεν άκουσα ΚΑΝΕΝΑ Ζελένσκι να μιλάει για…ανύπαρκτο ρωσικό έθνος, για Μογγόλους και για…καταστροφή του ρωσικού έθνους δεν βλέπω καμία τέτοια προσπάθεια από το ουκρανικό κράτος. Έχεις πηγές ή προσπαθείς αγωνιωδώς να υπερασπιστείς το αφεντικό σου πετώντας τούβλα από το κεφάλι σου;

    Με αυτές τις βλακείες προσπαθείς να υπερασπιστείς τους ιμπεριαλιστές σου; Δηλαδή το ότι υπάρχουν εθνικιστές και φασίστες που λένε τέτοια πράγματα αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία απειλεί την Ρωσία, ότι αυτό είναι η επίσημη πολιτική του κράτους; Είναι το ίδιο με το να βγαίνει ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ της γειτονικής χώρας και να μιλάει για…ανυπαρξία έθνους εκφράζοντας την πολιτική του ρωσικού κράτους; Γιατί αυτό εκφράζει ο Πούτιν έτσι δεν είναι; Σαν διαχειριστής της εξουσίας του ρωσικού ιμπεριαλισμού. Πες μου πότε ο Ζελένσκι μίλησε για…κατάλυση της ΡΟ. Πότε μίλησε για κατάκτηση ρωσικών εδαφών. Πότε μίλησε για..ανυπαρξία ρωσικού έθνους. Θα μου παραθέσεις πηγές και όχι πηγή δεν είναι το…κεφάλι σου.

    Δε φτάνει που είσαι ρωσικό φερέφωνο είσαι και κακός σε αυτό. Ούτε σωστός ΓΚΕΜΠΕΛΙΣΚΟΣ δεν είσαι. Ούτε αυτό δεν μπορείτε. Κουβέντα για τις απειλές περί πυρηνικού πολέμου από τους ΠΟΥΤΙΝΟΦΙΛΟΥΣ φασίστες ε; Ευθαρσώς πλέον μέσα στα μούτρα μας. Ποιος απειλεί λοιπόν τον κόσμο με πυρηνικό πόλεμο; Είναι τουλάχιστον αφελές να υποστηρίζεις ότι η ειρήνη δεν επετεύχθει λόγω της δολοφόνίας του Denis Kireev (αυτό μάλλον εννοείς). Δεν μπορώ να γνωρίζω τι παίχτηκε και δεν παίρνω θέση αλλά αναρωτιέμαι ποιος εμπόδιζε τον Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο και να πάει σε διαπραγμάτευση με τον Ζελένσκι όταν αυτός αποδεχόταν την ουδετερότητα; Γιατί δεν σταμάτησε τον πόλεμο ο Πούτιν και δεν αποσύρθηκαν οι ρωσικές δυνάμεις; Ποιος τον εμπόδιζε; Οι…ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες; Είναι απλό ποιος εισβάλει στο έδαφος ποιανού; Ο Πούτιν εισβάλει στη χώρα που είναι πρόεδρος ο Ζελένσκι. Όταν λοιπόν ο Ζελένσκι αποδεχόταν όχι μόνο ουδετερότητα αλλά και συζήτηση για το καθεστώς στο Ντονμπάς ποιος ήταν αυτός που έπρεπε να σταματήσει; Έτσι όπως το βλέπω εγώ αυτός που πραγματοποιούσε την ΕΙΣΒΟΛΗ. Αυτός έχει την κύρια ευθύνη σε αυτήν την περίπτωση. Σταμάτησε ο Πούτιν; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Αυτό δεν δείχνει κάποιον που…σπρώχτηκε σε πόλεμο, που τον “ανάγκασαν” να πάει σε πόλεμο αλλά κάποιον που ΗΘΕΛΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ.

    Συνεχίζεται…

    Reply
  17. Papillon

    Δεν είπα ότι Ουκρανία και Γεωργία είναι το ίδιο έθνος. Αυτό που λέω είναι ότι ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ έθνη τα οποία ο ιμπεριαλισμός θέλει να τα υποδουλώνει, να ακρωτηριάζει ή ό,τι άλλο. Και αυτό δεν έχει να κάνει ούτε με τον Σαακασβίλι, ούτε με τον Ζελένσκι όπως δεν είχε να κάνει και με τον Μεταξά το ’40. Υπερασπίζομαι τον πόλεμο όποιου είναι στην κυβέρνηση εφόσον ο πόλεμος του είναι ΔΙΚΑΙΟΣ-ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΣ. Και αυτό δεν προκύπτει από την πολιτική που εφαρμόζει αυτός ο πολιτικός στο εσωτερικό της χώρας του ούτε από το τι πρεσβεύει ιδεολογικά-πολιτικά αλλά από το εάν έχει δικαίωμα ή όχι ένα κράτος να καταλύει την ΕΘΝΙΚΗ-ΕΔΑΦΙΚΗ κυριαρχία ενός άλλου κράτους προσπαθώντας να το υποδουλώσει ή να το ακρωτηριάσει. Για μένα λοιπόν που είμαι ΔΙΕΘΝΙΣΤΗΣ και ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΗΣ τέτοιο δικαίωμα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ, για σένα υπάρχει αλλά ΜΟΝΟ για την Ρωσία. Είσαι…μερικώς αντιιμπεριαλιστής δηλαδή ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ.

    Έτσι θεωρώ ότι ο πόλεμος του ΦΑΣΙΣΤΑ-ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΗ Μιλόσεβιτς εναντίον του ΝΑΤΟ ήταν ΔΙΚΑΙΟΣ όπως και ο πόλεμος του ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΑ Σαντάμ, του Καντάφι, των Ταλιμπάν εναντίον των δυτικών ιμπεριαλιστών.

    Έχεις πολύ θράσος για την 9η του Μάη. Τέτοιο ΧΥΔΑΙΟ ΑΝΤΙΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ούτε ο Πορτοσάλτε. Η 9η του Μάη σήμαινε το ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΟΥ ΝΑΖΙΣΜΟΥ και την ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ από αυτόν. Σήμερα μία ιμπεριαλιστική υπερδύναμη θέλει να ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ευρωπαϊκή χώρα με ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ στο οπλοστάσιό της και με ΝΑΖΗΔΕΣ στην πρώτη γραμμή για να το πετύχει απειλώντας ταυτόχρονα τη Δύση με πυρηνικό πόλεμο. Μούγκα για τον Ζαχαρτσένκο ε; Που σέβεται τους ΝΑΖΗΔΕΣ του Δεξιού Τομέα. Ε ναι τι να πεις; Ότι ένας ήρωάς σου σέβεται…ΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥΣ; Για την Βάγκνεvρ που ο ιδρυτής τους είναι ΝΑΖΙΣΤΑΡΑΣ και που πολεμάνε στις τάξεις της ΝΑΖΙΣΤΑΡΑΔΕΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ θα πεις τίποτα; Ή μήπως αυτοί οι ναζί για σένα είναι απλά…δεξιοί; Μήπως αν είσαι ναζί αλλά υπηρετείς τον Πούτιν προάγεσαι σε…δεξιό; Όχι δεν θα γιορτάσω την 9η με…ναζήδες συμμάχους όχι αγορίνα μου είμαι ΠΟΛΕΜΙΟΣ της θεωρίας των δύο άκρων εσύ που είσαι υπέρ να γιορτάσεις με τα ναζίδια σου λερώνοντας για άλλη μία φορά τον κομμουνισμό αυτή είναι η προσφορά σας άλλωστε στον καπιταλισμό.

    https://www.respublica.lt/post/neonacizmas-rusijos-samdiniu-tarpe

    https://en.wikipedia.org/wiki/Wagner_Group

    https://www.elaliberta.gr/%CE%B4%CE%B9%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%AE/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7-%CE%B2%CE%B1%CE%BB%CE%BA%CE%AC%CE%BD%CE%B9%CE%B1/8139-%CE%B2%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%AF%CF%81-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CE%BC%CF%80%CE%BF%CF%81%CE%B5%CE%AF-%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CF%8C%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85-%CF%86%CE%B1%CF%83%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B1-%C2%AB%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%C2%BB-%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CF%87%CF%8E%CF%81%CE%B1#_edn68

    Μιλάς και για την Τιενανμεν. Όχι ρε έπρεπε να κάτσουν οι Κινέζοι δημοκράτες και να δεχτούν να τους απαγορεύουν να μιλάνε, να διαμαρτύρονται, να τους επιβάλουν ΧΟΥΝΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΝΟΜΟ, να τους πλακώνουν στο ξύλο, να τους συλλαμβάνουν, να τους σκοτώνουν οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ σου χωρίς καμία αντίσταση. Θα το ήθελες αλλά οι Κινέζοι δεν σου έκαναν τη χάρη αντιστάθηκαν στην ΧΟΥΝΤΑ σου και ενώ πολλοί το πλήρωσαν φυσικά με το αίμα τους εντούτοις άφησαν μία παρακαταθήκη, μία κληρονομιά. Ότι ένας λαός αν θέλει και αν είναι αποφασισμένος μασάει σίδερα και δεν υποχωρεί μπροστά σε ένα ΣΤΥΓΝΟ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς αντιθέτως ορθώνει ανάστημα και παλεύει για ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Όπως έπραξε και ο ελληνικός λαός το ’73.

    Reply
    1. Κώστας

      Εγώ διαφωνώ οακκίτη με τον Ζελένσκι, τον Σαακασβίλι και εσένα

      Ουκρανικό και γεωργιανό έθνος υπάρχουν και δεν είναι αυτό που είναι σήμερα. Διεθνείς τρομοκρατικές οργανώσεις στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ και του νεοναζισμού. Έχουν την ιστορία τους και το μέλλον τους είναι η ειρηνική τους συνυπαρξη με το αδελφο τους ρώσικο έθνος.

      Πούλα την κι εσύ ρε μεγάλε την εθνικότητα σου αφού δεν πειράζει να το κάνει μέχρι και Πρόεδρος που δήθεν έκανε και εθνικοαπελευθερωτικό πόλεμο,, γίνε μέλος του μεγάλο αντιρώσικου νατοικου φιλοναζιστικού έθνους, πάνε και εθελοντής στο Τάγμα Αζόφ.

      ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΜΕΙΝΑΝ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΤΡΕΛΛΑΙΝΟΜΑΙ

      https://www.youtube.com/watch?v=Kd-sHp8oN8M&t=104s

      Βεβαίος λέω για την Τιεν Αν Μεν, γιατί να μην πω. Πραξικόπημα, με ισχυρή αμερικάνικη παρέμβαση, ήταν και το κράτος αμύνθηκε με τον στρατιωτικό νόμο. Προσωπική μου προτίμηση θα ήταν να αμυνθεί με τίποτα Κοκκινοφρουρούς αλλά δεν ήταν δυστυχώς τα χρόνια εκείνα. Για τις κοινωνικές δυνάμεις που επιχείρησαν το πραξικόπημα φταίει το ΚΚΚ που με την οικονομική, πολιτική και ιδεολογική του γραμμή τις άφησε να θεριέψουν. Η αυτοάμυνα αστυνομικών και φαντάρων μετά ήταν κάτι το αυτονόητο

      Κι εφόσον μπλέκεις και την Λαική Δημοκρατία της Κίνας να σου απαντήσω με τα λόγια του paramount leader, συντρόφου XiJinpIng, ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Προεδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας και Προεδρου της Λαικής Δημοκρατίας της Κίνας στα 100χρονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας

      The Chinese People will never allow any foreign forces to bully, oppress or enslave as.Whoever nurses dellusions of doing that, will crack their heads and spill blood on the Great Wall of Steel build from the flesh and blood of 1,4 billion Chinese people

      https://www.youtube.com/watch?v=rQVMj6DFPm8

      Κώστας

      Reply
  18. Papillon

    “…το μέλλον τους είναι η ειρηνική τους συνυπαρξη με το αδελφο τους ρώσικο έθνος”

    Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ΥΠΟΔΟΥΛΩΜΕΝΟΙ στον Πούτιν. Αυτό εννοείς στην πραγματικότητα όταν την ίδια ώρα αποδέχεσαι τον ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ τους και την ΚΑΤΟΧΗ εδαφών τους.

    Και για να απαντήσω και για την Βόρεια Μακεδονία είναι δικαίωμα ενός λαού αν θέλει να μπει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Όσο και αν δεν μου αρέσει εμένα ή εσένα αυτοί αποφασίζουν γι’ αυτούς και όχι εμείς γι’ αυτούς και εγώ αναγνωρίζω το δικαίωμά τους αυτό. Θεωρώ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ να εκβιάζεις ένα λαό χρησιμοποιώντας σαν μοχλό εκβιασμού την ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. Υπό αυτήν την έννοια αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με ΕΕ και ΝΑΤΟ ήταν ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ. Επέβαλαν αλλαγή συντάγματος και ονομασία σε μία χώρα ΕΝ ΚΑΙΡΩ ΕΙΡΗΝΗΣ εκμεταλλευόμενοι την θέληση των ΕΘΝΙΚΑ ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Είναι ντροπή που η Ελλάδα τόσα χρόνια εμπόδιζε την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ να μπει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ βάζοντας σαν όρο για την είσοδό της την αποδοχή των ελληνικών θέσεων. Ακόμα και το ερώτημα στο δημοψήφισμα δεν ήταν καν για το εάν συμφωνούν ή όχι οι Μακεδόνες με τις Πρεσπες αλλά για το εάν ήθελαν να μπουν σε ΕΕ και ΝΑΤΟ μέσω της συμφωνίας των Πρεσπών. Εδώ η κύρια ευθύνη πέφτει στην Ελλάδα και θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι όσοι υποστηρίζανε τον ελληνικό καπιταλισμό όλα αυτά τα χρόνια αποδεχόμενοι αυτόν τον εκβιασμό όχι μόνο τα αστικά κόμματα αλλά και ο Περισσός, ο Λαφαζάνης και όλοι οι ΣΟΣΙΑΛΣΟΒΙΝΙΣΤΕΣ.

    Η δική μου λοιπόν άποψη είναι ότι εάν ο μακεδονικός λαός ήθελε να αυτοπροσδιορίζεται σαν μακεδονικός και να μπει σε ΕΕ και ΝΑΤΟ σαν Δημοκρατία της Μακεδονίας ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΠΕΙ και εμείς δεν είχαμε ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να τους εμποδίζουμε σε αυτό τόσα χρόνια και να τους πιέζουμε να αποδεχτούν την δική μας θέση. Είναι άλλο να προειδοποιείς ένα λαό εξηγώντας του ότι η συμμετοχή του σε ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς δεν είναι προς το συμφέρον του και άλλο να αποδέχεσαι εκβιασμούς και πιέσεις εναντίον του δικαιώματός του να επιλέξει ελεύθερα, αυτός και ΜΟΝΟ αυτός με ποιον θα πάει χωρίς πραξικοπήματα και ξένες επεμβάσεις στα πλαίσια της εθνικής αυτοδιάθεσης. Αυτό το δικαίωμα το ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΙ.

    Τέλος όποτε ένας λαός διαδηλώνει απέναντι σε καθεστώτα της αρεσκείας σας το θεωρείτε πραξικόπημα. Δεν είχαν δικαίωμα για σένα οι Κινέζοι να διαδηλώσουν ενάντια στον πληθωρισμό, την φτώχεια, την ανεργία, τον αυταρχισμό και την κρατική διαφθορά, έπρεπε το κινέζικο ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καθεστώς να επιβάλει ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ νόμο δηλαδή ΧΟΥΝΤΑ γιατί…απειλούνταν κατά τη γνώμη σου επειδή ΧΙΛΙΑΔΕΣ εργάτες, εργαζόμενοι, φοιτητές και δημοκράτες τόλμησαν να φωνάξουν εναντίον του πολυαγαπημένου σου καθεστώτος τραγουδώντας την Διεθνή. Αυτό για σένα είναι…πραξικόπημα.

    Όταν ο τουρκικός λαός διαδηλώνει εναντίον του Ερντογάν διαδηλώνεις εναντίον του Ερντογάν, των ΗΠΑ και της ΕΕ και είσαι αλληλέγγυος. Όταν ο γαλλικός λαός διαδηλώνει εναντίον του Μακρόν φωνάζεις εναντίον του Μακρόν και είσαι αλληλέγγυος. Όταν ο αμερικανικός λαός διαδηλώνει τον υποστηρίζεις επίσης. Όταν όμως ο βενεζουελάνικος λαός διαδηλώνει εναντίον του Μαδούρο βλέπεις πραξικόπημα. Όταν στο Χονγκ-Κονγκ διαδηλώνουν βλέπεις πραξικόπημα. Όταν οι Κουβανοί διαδηλώνουν βλέπεις πραξικόπημα.

    Μάλιστα είσαι κομμουνιστής…αλά καρτ, όπου σε βολεύει για άλλους λαούς αναγνωρίζεις το δικαίωμά τους να διαδηλώνουν ενάντια σε αντιλαϊκές πολιτικές ενώ για άλλους όχι. Δηλαδή απαιτείς με ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ από ορισμένους λαούς να υποφέρουν από την φτώχεια, την εξαθλίωση και τον φασισμό και τους λες “Σκάστε, σκύψτε το κεφάλι και υποφέρετε γιατί οι δυνάστες σας είναι αντιαμερικάνοι”. Δεν ντρέπεσαι να μας κοροϊδεύεις έτσι; Ο “σοσιαλισμός” σου βρωμάει και ζέχνει ΧΟΥΝΤΑ αγαπητέ μου. Το ξαναλέω ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ φορές με τον Κούλη και την ΕΕ παρά με εσένα, τον Πούτιν και τον Σι στην εξουσία. Τουλάχιστον έχω ακόμα μερικές αστικές ελευθερίες….

    Reply
    1. Κώστας

      Οι πορτοκαλί επαναστάσεις είναι ορατές από χιλιόμετρα αγαπητε μου.

      Οταν οι φιλελέδες και οι ναζήδες Ουκρανοί εξεγέρθηκαν για την σύνδεση με την ΕΕ και για τους επαχθέστερους όρους δανεισμού που πρότεινε το ΔΝΤ και για το “μοσχοβίτες μογγόλοι θα πεθάνετε, θα σώσουμε τον Λευκό Άνθρωπο” οι μαρξιστές δεν χρειάζονται κάτι.

      Όχι, κόσμος στον δρόμο, πχ για … τις ταυτότητες, για την Μακονία, για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και για να κυρηχτεί εθνικός ήρωας ο Μπαντέρα και εθνικό σύνθημα το “θα ρίξουμε τα κεφάλια των Εβραίών στα πόδια του Χίτλερ” δεν είναι προοδευτικό κινημα Ο μαρξισμός κάνει ενοχλητικές ερωτήσεις, ποια κοινωνικά στρώματα με ποια αιτήματα. Έστω πως το 15 το Μένουμε Ευρώπη, ήταν μαζικό. Διότι ήρθε η Βικτόρια Νούλαντ και έστησε το Μένουμε Ευρώπη μετά το Μαιντάν και θα ειχε αιματοκυλίσει και την Αθήνα αν η κυβέρνηση και ο λαός υπερασπίζονταν το ΟΧΙ. Έστω λοιπόν πως αυτό το αίσχος ήταν μαζικό. Λαικό Κίνημα σε προοδευτική κατεύθυνση δεν θα ήταν

      Επίσης το ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ έχει και κυριολεκτική σημασία, έχει νομική σημασία. Ο Γκουάιδο προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα, ασχέτως που εσύ και ο Κούλης τον υποστηρίζετε ακομα, οι τελευταίοι στην γη. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΚ το 89 προσπάθησε να κάνει πραξικόπημα διότι το Κομμα, και το Λαικό Κογγρέσο είχε άλλες θέσεις από αυτές που αυτός ξεστόμιζε, και τις ξεστόμιζε εκ της θέσεως του, και ελέγχοντας πραξικοπηματικά την τιβί και τα έντυπα του κράτους και του κόμματος, σκορπώντας σύγχυση και ωθώντας σε ανατροπή του Πολιτεύματος και της κοινωνικοοικονομικής θέσμισης της κινέζικης κοινωνίας δημιουργώντας δομές κατά του κράτους. Η οποία κινεζική κοινωνία, τι να κάνουμε, θέλει την παρούσα κοινωικοοικονομική και πολιτική αποκρυστάλλωση, αυτό λένε οι δυτικές έρευνες σε ποσοστά πάνω από 90% και όχι, δεν είναι ζώα οι κινέζοι, δεν … φοβούνται να πουν την γνώμη τους σε δυτικούς δημοσιογράφους και ερευνητές. Και τα παιδιά του PLA που τα καίγανε ζωντανά ήταν παιδιά του λαού, είχαν δικαίωμα αυτοάμυνας. Και στην Ελλάδα σήμερα το λέω και ας μην την υπερασπίζομαι ως πολιτικό σύστημα και κοινωνικοοικονομικό καθεστώς, με το χέρι στην καρδιά, αν “διαδηλωτές” συλλάβουν ματατζήδες, τους γδύσουν και τους καψουν ζωντανούς το κράτος να παρέμβει δυναμικά. Ο Γιαννουκοβιτς ανατράπηκε κόντρα στις διαδικασίες του Συντάγματος και αυτό λέγεται πραξικόπημα. το κράτος να αμυνθεί Το 15 τα σχέδια που αποκάλυψε, περήφανος κιόλας, ο Στουρνάρας για την αποτροπή ελέγχου της ΤτΕ από την Βουλή, αν αυτή το αποφάσιζε, θα ήταν πραξικόπημα

      Κώστας

      Reply
      1. Papillon

        Πράγματι Κώστα δεν είναι όλοι οι λαϊκοί αγώνες ντε και καλά προοδευτικοί. Αυτοί όμως που έχουν περιεχόμενο ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ, ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ, αυτοί που θέτουν αιτήματα όπως το τέλος της κρατικής διαφθοράς που εντείνει την φτωχοποίηση και την εξαθλίωση ενός λαού, αυτοί που εναντιώνονται στον κρατικό αυταρχισμό και τον ΦΑΣΙΣΜΟ ναι αυτούς τους λαϊκούς αγώνες πρέπει να τους υποστηρίζουμε και ας προσπαθούν να τους υποτάξουν οι ιμπεριαλιστές στα δικά τους συμφέροντα. Οι διαδηλώσεις της Τιενανμέν όσο και αν σε ενοχλεί είχαν αυτό το περιεχόμενο. Ήταν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ. Όχι οι Κινέζοι εργάτες, οι φοιτητές δεν ανέχτηκαν την ΧΟΥΝΤΑ σου να τους σκοτώνει, να τους απαγορεύει να μιλάνε και ΕΞΕΓΕΡΘΗΚΑΝ. Είχαν κάθε δίκιο. Το ότι προσπαθούσαν να τους χειραγωγήσουν από πάνω κάποιοι σιγά το νέο έτσι και αλλιώς ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ήταν το καθεστώς έτσι κάνουν οι φασίστες όταν οξύνονται οι αντιθέσεις μεταξύ τους. Αυτό δεν έχει να κάνει με το λαό που αγωνίζεται και δίνει την ζωή του για δημοκρατία και ελευθερίες.

        Ήταν ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ το καθεστώς; ΝΑΙ. Ήταν διεφθαρμένο; ΝΑΙ. Παρήγαγε φτώχεια και ανεργία για το λαό; ΝΑΙ. Επομένως ήταν ΔΙΚΑΙΗ η εξέγερση που απαιτούσε δημοκρατία, ελευθερίες και αντιμετώπιση της διαφθοράς, του πληθωρισμού, της ανεργίας κλπ. Αυτό ήταν το περιεχόμενο της εξέγερσης συνεπώς ήταν ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ. Οι διαδηλώσεις ήταν απόλυτα ΕΙΡΗΝΙΚΕΣ μέχρι τον στρατιωτικό νόμο και τανκς. Ο κόσμος είχε κάθε δικαίωμα να σταματήσει την καταστολή των δικαιωμάτων του και έτσι έπρεπε. Δεν έκατσε να τον σκοτώνουν οι αγαπημένοι σου ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ και αντιστάθηκε.

        Και πολλές φορές όταν εξεγείρεται ένας λαός συντελούνται και ακρότητες. Από όλες τις μεριές. Πρώτη φορά το ακούς; Οι ακρότητες από μόνες τους δεν κρίνουν τον χαρακτήρα ενός πολέμου ή μίας εξέγερσης, μίας επανάστασης. Μήπως καταδικάζεις και τον ΟΠΛΑ επειδή πράγματι είχαν προχωρήσει και σε άδικες αλλά και ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΙΚΕΣ τελικά εκτελέσεις τις οποίες το κόμμα καταδίκαζε; Μήπως είσαι υπέρ της άποψης περί…κόκκινης τρομοκρατίας; Αυτά λένε και για την εκτέλεση της οικογένειας του τσάρου οι αστοί και χαρακτηρίζουν την Οκτωβριανή επανάσταση…κόκκινη δικτατορία. Φαντάζομαι καταδικάζεις και κάθε διαδήλωση στην Ελλάδα επειδή μερικοί ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ καταστρέφουν ή ακόμα και σκοτώνουν κόσμο. Μήπως υπήρχε…πραξικόπημα την 5η του Μάη; Θυμάσαι τι έγινε στην Νέα Σμύρνη πέρσι; Μήπως σχεδιαζόταν…φασιστικό πραξικόπημα από τον…ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως είσαι υπέρ να…κατέβαινε ο στρατός και να ΣΚΟΤΩΝΕ αβέρτα κόσμο σε αυτές τις περιπτώσεις;

        Διαδηλώσεις με πυρήνα τους τον ΦΑΣΙΣΜΟ, τον εθνικισμό, τον συντηρητισμό πράγματι είναι αντιδραστικές και πρέπει να καταδικάζονται όπως τα φασιστοσυλλατήρια για την Μακεδονία ή για τις ταυτότητες. Πάμε τώρα για το ’15. Λες για το Μένουμε Ευρώπη. Ναι αντιδραστικές ήταν. Το θέμα ξέρεις ποιο είναι; Ότι οι δικές σας τελικά ήταν ΠΟΛΥ ΠΙΟ αντιδραστικές. Διότι αποδείχτηκε τελικά ότι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν να καθυποτάξει τις μάζες, να τις συσπειρώσει γύρω από το “ΟΧΙ” του το οποίο ήταν ΝΑΙ και να τις εγκλωβίσει σε ένα ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ώστε να τις αφοπλίσει τελείως. Έτσι αντί ο λαός να απεργεί και να μάχεται ενάντια στην κυβέρνηση που τον εξαπάτησε από πριν τις 25/01 και ενώ προηγήθηκε η συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, προάγγελος του 3 του μακρύτερου, διαδήλωνε…περήφανα το κυβερνητικό “ΌΧΙ” ενώ πριν ορισμένοι τρέχανε για να…πιέσουν την κυβέρνηση να…διαπραγματευτεί “αριστερά” με την τρόϊκα και εγώ θυμάμαι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκεί να σπέρνει αυταπάτες. Ειδικά από την 20η Φλεβάρη φώναζα συνέχεια ότι το τρίτο…σύντομα κοντά μας αλλά εσείς…τρέχατε έξω από την Βουλή για να βοηθήσετε την κυβέρνηση να…διαπραγματευτεί καλύτερα ενώ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ από τότε ο ρόλος της.

        Αυτές τις ανοησίες ότι ψηφίζουμε στις 5 “ΌΧΙ” και…διώχνουμε την τρόϊκα και τα μνημόνια τα προπαγανδίζατε όλοι σας μαζί με τον Τσίπρα, τον άλλο ΑΠΑΤΕΩΝΑ τον Λαφαζάνη, τον Καζάκη, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και όλους τους ψευτοεπαναστάτες. Το αποτέλεσμα. Ένα ΝΑΙ που έπεσε στην κεφάλα του λαού και μετά τον Σεπτέμβρη ΣΥΡΙΖΑ δαγκωτό και ο λαός ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΣ. Συγχαρητήρια λοιπόν ωραία παίξατε το παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ για να τσακίσει τις μάζες (εννοώ ηθικά, πολιτικά και ιδεολογικά) και να τις εξαφανίσει από το δρόμο. Επειδή αυτά τα είχα καταλάβει ΑΠΕΙΧΑ από το ΨΕΥΤΟΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ σας γιατί δεν ήθελα να λάβω μέρος στο τσίρκο που στήσατε ώστε να μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να επιβάλει το τρίτο το μακρύτερο χωρίς ΚΑΜΙΑ αντίσταση και να μπορέσει να κυβερνήσει άνετος και ωραίος.

        Κανένα πραξικόπημα δεν θα γινόταν από τον Στουρνάρα. Και αυτό γιατί το “κίνημα” σας ήταν χρεοκοπημένο από την αρχή και δεν θα οδηγούσε σε κανενός είδος λαϊκή αντίσταση ο σκοπός του ήταν το ακριβώς αντίθετο. Φρόντισαν γι’αυτό τα κεφάλια του όχι μόνο ο Τσίπρας αλλά και ο Λαφαζάνης και όλοι οι άλλοι που συμμετείχαν. Κοροϊδέψατε τους πάντες Κώστα από το ’11 με τους “Αγανακτισμένους” μέχρι το καλοκαίρι του ’15. Τέσσερα χρόνια ΑΠΑΤΗΣ και ΨΕΜΑΤΩΝ για έχουμε τελικά ναζήδες στην Βουλή, ακροδεξιούς ψεκασμένους και ένα κυβερνητικό πλέον ΣΥΡΙΖΑ για να χώσει πιο βαθιά το ρωσοκινέζικο κεφάλαιο στη χώρα. Αυτό το σκοπό άλλωστε εξυπηρετούν και οι πρώτοι γι’αυτό και συμμαχήσατε μαζί τους στις πλατείες.

        Τον Γκουαϊδό έπρεπε να τον ευχαριστείς αποδείχτηκε εξαίρετος ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΑΣ. Αφού προηγήθηκε ένα ΜΑΖΙΚΟ-ΛΑΪΚΟ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ κίνημα εναντίον του Μαδούρο ανέλαβε αυτός με την πράγματι πραξικοπηματική λογική του να το προβοκάρει και τελικά να το καταστρέψει ώστε να διώξει τις λαϊκές μάζες. Και ποιος έμεινε να “αγωνίζεται” εναντίον του Μαδούρο; Ο Γκουαϊδό και μερικοί…στρατιώτες. Μπράβο μιλάμε για φοβερό…αντιπολιτευτικό κίνημα να έχεις χιλιάδες λαού και να μένεις με μερικούς εκατοντάδες είναι γνωστό ότι έτσι…ανατρέπεις καθεστώτα. Γιατί άραγε οι πράκτορες που τον συνέλαβαν ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ;

        https://noticias.caracoltv.com/mundo/gobierno-maduro-destituyo-a-agentes-que-detuvieron-a-juan-guaido-en-un-procedimiento-irregular

        Αφού επεδίωκε…πραξικόπημα. Βασικά γιατί είναι ακόμα ελεύθερος ένας πραξικοπιματιστής; Ενώ την ίδια ώρα φυλακίζονται άνθρωποι μόνο και μόνο επειδή…διαδηλώνουν εναντίον του Μαδούρο; Ρε μας κοροϊδεύετε; Πόσο δούλεμα πια; Δεν ντρεπόσαστε;

        Reply
        1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Προφανως η κινα και η Ρωσια ειναι ολιγαρχικα κρατικοκαπιταλιστικά κρστη με λαμογια που ” επενδυουν ” οπου μπορουν ακομα και στην Ελλαδα.Αλλα χαιρομαι ρε παπιγιον που το μονο που σου εμεινε απο την ιστορισ των μνημονιων ήταν αυτο.Η δημοσια περιουσια που την πηραν ολοι οι φιλοι σου οι Ευρωπαιοι,η χωρα που γεμισε κ αλλες αμερικανικες βασεις κσι η βουλη που για να νομοθετησει θελει αδεια απο την Ε.Ε δεν τα πηρες χαμπαρι.Πιστευα οτι η ΟΑΚΚΕ ηταν ψιλοβλαμμενοι.Απο το 2010 κ μετα που μεχρι κ δεξιοι ειδαν τι εκαναν στη χωρα η ΕΕ κ οι ΗΠΑ αλλα οι δεξιοι με σφυροδρεπανο ( η οακκε) δεν ειδε ,πειστηκα οτι παιζουν και άλλα θεματα.Αυτα γιστι πολυ αξια εδωσα στους συνοδοιπορους των ΣΕΠ( θυμασαι;) ,της φιλελευθερης συμμαχιας και των “παραιτηθητε””.Αληθεια τι γιναν αυτες οι ψυχες που η οακκε τους στηριζε; Αυτοι ήταν τοσο βλαμμενοι κ γλιτσες που δεν τους εφτανε η μνημονιαρα που εφαρμοζε ο Τσιπρας αλλα θελαν να φυγει για να ερθει η ΝΔ.Αυτους η ΟΑΚΚΕ τους εβρισκε αυθεντικο λαικο κινημα διαμαρτυριας( Τον Τσουκαλαδακη!) .Και επειτα εχουν κ το θρασσος να μιλανε για φασιστες…

      2. Κώστας

        Δεν έχει κανένα νόημα η κουβέντα μαζί σου Παπιγιόν

        Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει το ένα μετά το άλλο τα κινέζικα ρεκόρ στην εξάλειψψη της φτώχιας,κι εσύ σαν χαλασμένο γραμμόφωνο ανακαλύπτεις πως το 1989 υπήρξε εξέγερση κατά της φτώχιας. Με αμερικάνικη καθοδήγηση και χρηματοδότηση και καίγοντας ζωντάνά τα παιδιά του λαού και με συνθήματα υπέρ της ανοικτής καπιταλιστικής παλινόρθωσης. Τα περί … Διεθνούς είναι παραμύθια, οι ηγέτες του Πραξικοπήματος έχουν δηλώσει πως απαιτούνταν ένα ορισμένο θέατρο υπέρ του ΚΚΚ και του σοσαλισμού, άλλωστε όταν στους αρχιπραξικοηματίες πρωταγωνιστούσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΚ μια δόση Κόκκινου απαιτείται στην σκηνοθεσία. ΟΧΙ, στην Τιεν Αν Μεν δεν υπήρχε ΤΙΠΟΤΑ απολύτως που να θυμίζει τις σοσιαλιστικές αναφορές είτε της Άνοιξης της Πράγας είτε της Αλληλεγγύης. Δεν υπήρχε κίνημα που στράφηκε δεξιά αλλά θα μπορούσε να στραφεί και αριστερά.

        Ανακαλύπτεις εξέγερση κατά της φτώχιας σε μια χώρα που πριν την επανάσταση τεράστιες εκτάσεις της και εκατοντάδες εκτατομμύρια ανθρωποι παίζει να διανύανε το τροφοσυλλεκτικό στάδιο που λέει ο λόγος. Τέτοια ήταν η οπισθοδρόμηση από τον 19ο αι λόγω του αποικιοκρατικού της ελέγχου, της φεουδαρχίας και της στρεβλής καπιταλιστικής ανάπτυξης. Και σήμερα έχει βγάλει, από το 1978, 800 εκ ανθρώπους από την φτώχια, έχει εκτοξεύσει, ίσως και υπερ, το προσδόκιμο ζωής από το 1949, έχει 90+% αποδοχή του πολιτικού της συστήματος σε δυτικές έρευνες. Δεν θυμάμαι που το έβλεπα, από το 1978 λέει ο πραγματικός μισθός έχει αυξηθεί … 400%.

        Λες και δεν δοκιμάστηκε αυτό το πράγμα που προτείνεις

        Τέλος πάντων, πάω και γω τώρα με ΟΑΚΚΙΤΗ να συζητήσω για την Τιεν Αν Μεν.

        Αφιερώστε τον αρκετό, ομολογώ, χρόνο για να έχετε μια πολύ αναλυτική γνώμη για τα γεγονότα διαβάζοντας αυτή την εκτεταμένη μπροσούρα γραμμένη το 1989

        https://frso.org/main-documents/looking-back-at-tiananmen-square-the-defeat-of-counter-revolution-in-china/

        Κώστας

        Reply
  19. Papillon

    Μέχρι το ’89 ο καπιταλισμός προχωρούσε σε βαθμό που οι ανισότητες άρχισαν να χτυπάνε κόκκινο και φυσικά δεν θα έλειπαν τα ίδια προβλήματα που προκύπτουν από το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, τις ιδιωτικοποιήσεις, η αποκολεκτιβοποίηση του ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΑ ήρωά σου Ντενγκ (που έστειλε εκατομμύρια αγρότες στην ανεργία, την εξαθλίωση η στην μισθωτή δουλεία μέσα από την προλεταριοποίησή τους) και την εισαγωγή ξένων κεφαλαίων όπως ανεργία, πληθωρισμός (ο οποίος όταν αυξάνεται συνεχώς κατατρώει το εργατικό-λαϊκό εισόδημα), φτωχοποίηση προλεταριακών και αγροτικών μαζών. Η κρατική διαφθορά εντείνει τα προβλήματα αυτά και όπου είναι εκτεταμένη χειροτερεύει τις συνθήκες διαβίωσης για τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. Φυσικά αυτά σε ένα πλαίσιο ΑΝΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ελέγχου κάθε πτυχής της κοινωνίας από το κράτος δημιουργεί εκρηκτικο μείγμα. Η ανάγκη λοιπόν των εργατών και των εργαζομένων να δημιουργήσουν πχ ανεξάρτητα συνδικάτα και οργανώσεις ώστε να αντισταθούν στον ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καπιταλισμό που εφαρμοζόταν και που χειροτέρευε το βιωτικό τους επίπεδο ήταν κάτι παραπάνω από αναγκαία.

    https://www.rrojasdatabank.info/chinaemp.htm

    Ο δε ΓΓ ο Ζάο Ζι Γιάνγκ προσπαθούσε να λειτουργήσει πυροσβεστικά ώστε να μην αφήσει την λαϊκή δυσαρέσκεια να ξεφύγει από τον έλεγχο. Είναι χαρακτηριστικό ότι προσπαθούσε να σταματήσει την απεργία πείνας των φοιτητών με επιχειρήματα του στυλ “Εμείς είμαστε ήδη γέροι, δε μας απασχολεί πια, εσείς που είστε νέοι κοιτάξτε να μείνετε υγιείς και να μη θυσιαστείτε τόσο εύκολα”.

    https://www.bbc.com/news/blogs-china-blog-46901248

    Ευτυχώς δεν τσίμπησε η πλειοψηφία και συνέχισε τον αγώνα της. Πράγματι προσπαθούσε να τους ελέγξει αλλά προς την κατεύθυνση του να σταματήσει την εξέγερση και να “συμβιβάσει” τις δύο πλευρές. Δεν ήταν όμως αυτό που ήθελε ο κόσμος γι’αυτό και συνέχισε τον αγώνα του. Και αυτό ήταν που τρόμαξε το καθεστώς γι’αυτό και ο στρατιωτικός νόμος. Είναι εντυπωσιακό πάντως ότι είσαι θαυμαστής των Κινέζων Μπρέζνιεφ και φανερώνει την ιδεολογία σου. Αυτό θέλεις και για την Ελλάδα ένα ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΟ καπιταλισμό, μία μικρή Κίνα αποικία βέβαια. Εγώ πάλι θέλω ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ και ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ. Εκεί είναι η διαφορά μας εγώ είμαι ΜΑΡΞΙΣΤΗΣ-ΛΕΝΙΝΙΣΤΗΣ γι’αυτό και σιχαίνομαι τον ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΜΟ που ναι τον θεωρώ πολύ μεγαλύτερο εχθρό για το προλεταριάτο και από τον φιλελεύθερο καπιταλισμό δυτικού τύπου. Το να έχεις αστική τάξη στην εξουσία και κράτος ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ πάνω από κεφάλι και μάλιστα με…κόκκινο προσωπείο είναι πολύ χειρότερο από την φιλελεύθερη αστική δημοκρατία.

    Αποδείχτηκε στην πράξη (και είσαι μία ζωντανή απόδειξη από τις πάμπολλες δυστυχώς όπως και τα κόμματά σας) τι ζημιά κάνει ο σοσιαλφασισμός στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα.

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν είναι δουλειά του σοσιαλισμού να μοιράζει την φτώχια και την ανέχεια σε 1,5 δισ ίσα κομματάκια πάντως. Διότι παίρνεις κάτι που δεν είναι σοσιαλισμός και το συγκρίνεις με κάτι άλλο που επίσης δεν είναι και λες το πρώτο είναι καλύτερο. Εντάξει αλλά 1,5 δισ κινέζοι, που έζησαν και το ένα και το άλλο, διαφωνούν διότι ξέρουν πως η Κίνα, και η ζωή τους, έγιναν αγνώριστες προς το καλύτερο. Αυτό στο σύνολο και ως γενική τάση, προφανώς τα ανοίγματα στην καπιταλιστική ιδιοκτησία πέραν της κρατικής της μορφής αλλά και στην αγορά ως μέσο για την κατανομή των πόρων, στο ξένο κεφάλαιο για την απόκτηση τεχνογνωσίας κλπ δημιουργούν καπιταλιστικές αρρώστιες. Δεν είναι όμως δουλειά μου να πω αν ο σ. Τενγκ ήταν ήρωας, το λένε οι συμπατριώτες του. Οπότε εγώ δεν έχω επιλογές παρά να είμαι και με τον Μάο, να είμαι και με τον Τενγκ. Μακάρι η επαναστατική προλεταριακή τάση να μην εκφυλιζόταν, να κράταγε την κρατική ενότητα, και την δική της, και σταθερότητα και να ανέπτυσσε σταθερά, και επαρκώς σε συγκριση με την Δϋση, τις παραγωγικές δυνάμεις ταυτόχρονα με την επαναστατικοποίηση των παραγωγικών σχέσεων. Αλλά οι κινέζοι αποφάσισαν αλλιώς, πως θέλουν άλματα στην βελτίωση της ζωής, της τεχολογίας, της παραγωγικότητας, στον εκσυγχρονισμό της καθημερινότητας κλπ. Δεν θέλουν έναν γιγαντιαίο ορυζώνα. Δεν θέλουν το iron bowl of rice για όλους, για να στα πω με τους όρους του τότε debate της ολοζώντανης κινέζικης Κοινωνιας των Πολιτών. Αποφάσισαν πως το θέλουν και αυτό αλλά θέλουν και κινητά τηλέφωνα και τάμπλετ και 3d εκτυπωτές και επιδημιολογικό έλεγχο που να σου λέει πως στο σούπερ μάρκετ που πήγες διασταυρώθηκες με κρούσμα covid και διαστημόπλοια και 1000 φορές λιγότερη θνησιμότητα από την τουλάχιστον αστικοδημοκρατική, μας λες, καπιταλιστική δύση. Ας έχουν και gold bowl of rice κάποιοι αν ο μόνος τρόπος που μας προτείνετε, με μολύβι και χαρτί και με χειροπιαστά αποτελέσματα, είναι αυτός.

      Αλλά καλώς ή κακώς ο Λένιν πέθανε νωρίς, άφησε τον κρατικό καπιταλισμό της ΝΕΠ ως ανάγκη και ως θεμιτή πολιτική επιλογή, μπορεί όποιος θέλει να λέει πως αυτό μπορεί και να κρατάει 100 χρόνια, Επίσης οι άλλες επιλογές που κυριάρχησαν, δηλ λίγο πολύ ο κρατικός καπιταλισμός βαφτισμένος ως σοσιαλισμός, δεν προκόψανε και πολύ. Τουλάχιστον οι κινέζοι κομμουνιστές το λένε πως κάνουμε άνοιγμα στον καπιταλισμό, δεν λένε πως προχωράνε στον κομμουνισμό. Ούτε καν πως έχουν σοσιαλισμό δεν λένε, ένα ιδιαίτερο δικό τους μοντέλο λένε πως έχουν που αναπτύσσει τις παραγωγικές δυνάμεις, βελτιώνει την ζωή του πληθυσμού και αμύνεται στον πάντα παρόντα νεοαποικιακό ιμπεριαλιστικό κίνδυνο. Το ότι στην Κίνα δεν υπάρχει αποδοχή του πολιτικού συστήματος αλλά … φασισμός είναι γελοίο, όλο ξεχνάς, λέμε τώρα, να απαντήσεις στα θηριώδη ποσοστά στήριξης στην ΛΔΚ από τον λαό σε δυτικές έρευνες. Καθυστερημένοι ? Κιτρινιάρηδες ? Τα δυτικά πανεπιστήμια και τα ΜΜΕ είναι πρακτορεία του σοσιαλφασισμού ?

      Όταν λοιπόν η ΟΑΚΚΕ, που θα την ανασυγκροτήσεις στην μορφή που είχε μέχρι το 1990 ή δεν θυμάμαι πότε είπες ότι δυστυχώς ηττηθήκατε σε μια ιστορική εσωκομματική της κρίση, που έκοψε την ανάσα στο Διεθνές Κομμουνιστικό Κίνημα, καθοδηγήσει την προλεταριακή επανάσταση στην Ελλάδα, να εφαρμόσει άλλες μεθόδους. Να εφαρμόσει τον γιγαντιαίο ορυζώνα. Δεν θα έρθει η Λαική Δημοκρατία της Κίνας να σας κάνει πόλεμο, μην το έχεις τόσο άγχος.

      Καλή συνέχεια, πρέπει κάποτε να το κλείνουμε. Θα συζητήσουμε εκτενώς όταν θα μπει στην ημερήσια διάταξη το ιστορικά δίκαιο αίτημα της επανένωσης της Κίνας. Ε μεγάλε μαοικέ ? Το 71 επί του συντρόφου Προέδρου Μάο πήρε η Κινα την έδρα της στο ΣΑ του ΟΗΕ. Δεν νομίζω και σε αυτό να είσαι με τις “τουλάχιστον αστικοδημοκρατκές” ΗΠΑ που ούτε αυτές δεν έχουν επίσημα αναγνωρίσει ακόμα την Ταιβάν ως ανεξάρτητο κράτος. Άντε πάρε τον τελευταίο λόγο και πες μου, τι να γίνει η Ταιβάν ?

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κώστα, όλο το σχόλιο που κάνεις είναι λάθος! Όλο!

        Α. Καταρχάς από πού και ως που λες ότι, “αποφάσισαν οι Κινέζοι το άλφα ή το βητα’;; Ποιοί Κινέζοι αποφάσισαν; Ο λαός ; Η εργατική τάξη; Μάλλον όχι. Αποφάσισαν αυτοί που αποφασίζουν πάντα και παντού. Η άρχουσα τάξη της χώρας και το πολιτικό διοικητικό προσωπικό. Δηλ οι γραφειοκράτες κ το κεφάλαιο για το που θα πάει η χώρα. Πρώτο σου στρατηγικό φάουλ λοιπόν

        Β. Από πού και ως που Κώστα δουλειά του σοσιαλισμού δεν είναι να μοιράζει την φτώχεια ισότιμα σε όλους; Ναι ξέρω θα μου πεις για την περίφημη ρήση του Μαρξ σχετικά με το βασίλειο της αφθονίας! Και εγώ θα σου απαντήσω Κώστα ότι, αυτό είναι λάθος! Γιατί; Διότι φίλε μου, εάν σήμερα πάρεις την εξουσία σε μια χώρα, ο καπιταλισμός μέσω του ιμπεριαλισμού, θα προσπαθήσει να σε γυρίσει στην λίθινη εποχή. Εσύ λοιπόν Κώστα θα πρέπει ήδη να λες και να εκπαιδεύεις τον λαό και τον εαυτό σου ότι, σοσιαλισμός είναι η αφθονία για όλους, είναι όμως και η σπάνη για όλους, εφοσον αυτή μας επιβάλλεται αναγκαστικά, δεν είναι κάτι που θέλουμε, αλλά αναγκαζόμαστε να το υποστούμε και τη μοιράζουμε ισότιμα σε ολους! Ναι αυτό είναι σοσιαλισμός. Δεν είναι σοσιαλισμός η σκέψη σου Κώστα. Διότι σύμφωνα με την θέση σου, η Κούβα μετά το ’90 και την τρελή χοάνη κ φτώχεια που έπεσε, έπρεπε να τα παρατήσει και ο λαός της να επιλέξει τις ΗΠΑ διότι ναι ένα του κομμάτι θα πέρναγε πολύ καλύτερα και ένα άλλο πολύ χειρότερα.

        Γ. Εσύ παπιγιόν, έχεις λυσδαξει με την Κίνα κ την Ρωσία, βγάζοντας λάδι τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Είσαι η αλλή όψη του νομίσματος που έχει και την μορφή του Κώστα. Ο μεν Κώστας νομίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία οικοδομούν κάτι φιλολαϊκό, εσύ νομίζεις ότι στην ΕΕ και στις ΗΠΑ υπάρχει πιο πολύ δημοκρατία…. Κρίμα και στους δύο τρόπους σκέψης σας, διότι είναι πολύ πίσω πια από την ίδια την εξέλιξη του καπιταλισμού σε Ανατολή και Δύση.. .

        Reply
        1. Papillon

          Κοίτα Ανώνυμε αν δεν μπορείς να καταλάβεις ότι το επίπεδο δημοκρατίας ειδικά στην ΕΕ είναι το ανώτερο σε σχέση και με τις ΗΠΑ και ακόμα περισσότερο με Ρωσία και Κίνα δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’αυτό. Εγώ πάντως δεν θέλω αυτό:

          https://theconversation.com/russias-feminists-are-protesting-the-war-and-its-propaganda-with-stickers-posters-performance-and-graffiti-179989

          Ένα πλακάτ σήκωσε η γυναίκα και συνελήφθη. Και είναι και άλλα πολλά. Θυμάσαι τις Pussy Riot; Αν δεν μπορείς να καταλάβεις πόσο χειρότερο είναι αυτό δεν έχεις καταλάβει τίποτα από μαρξισμό-λενινισμό ούτε από ολόκληρη την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος.

          Οι κομμουνιστές μάχονται ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ και όχι για λιγότερη δημοκρατία ακόμα και μέσα στον καπιταλισμό. Οι κομμουνιστές υπερασπίζονται τα δικαιώματα των γυναικών, των εθνικών μειονοτήτων, των Αφροαμερικάνων, της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, των μεταναστών και ΚΑΘΕ καταπιεσμένου απαιτώντας από τον καπιταλισμό να αναγνωρίσει τα δικαιώματά τους, να τους δώσει τις αστικές, δημοκρατικές ελευθερίες που δικαιούνται. ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Ο Λένιν διδάσκει ότι ο δημοκρατικός αγώνας είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη του ΤΑΞΙΚΟΥ αγώνα. Η πάλη για δημοκρατία μέσα στον καπιταλισμό μπορεί να συσπειρώσει την εργατική τάξη απέναντι σε κεφάλαιο και ιμπεριαλισμό. Η Κομιντέρν το έκανε πράξη αυτό με το 7ο και βουαλά…ΛΑΪΚΕΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ μετά τον πόλεμο.

          Τέλος για την Μαρκέλα ένα στοιχείο. Η Ρωσία είχε συγκεντρώσει στα σύνορα με την Ουκρανία πριν το πόλεμο τον Γενάρη πάνω από 100.000 στρατιωτική δύναμη. Μόνο στο Καλίνινγκραντ έχει πάνω από 20.000. Πόση δύναμη έχει αναπτύξει το ΝΑΤΟ στην περιοχή μέσα στον Μάρτιο; 40.000. Το 2016 ανέπτυξε δύναμη μόλις…5.000 στην Α.Ευρώπη:

          https://www.tovima.gr/2015/02/05/world/dynami-taxeias-drasis-stin-anatoliki-eyrwpi-dimioyrgei-to-nato

          https://www.capital.gr/diethni/3623571/g-stoltenmpergk-enisxuoume-tin-anatoliki-pteruga-tou-nato-me-40-000-stratiotes

          https://www.theguardian.com/world/2022/jan/23/russian-ships-tanks-and-troops-on-the-move-to-ukraine-as-peace-talks-stall

          Είπατε τίποτα για…περικύκλωση;

        2. Ανώνυμος

          Παπιγιόν, σε σχέση με Ρωσία και Κίνα, ναι, η δημοκρατία στην ΕΕ ειναι απλά καλύτερη στο πεδίο των ατομικών και λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Μέχρι εκεί. Τίποτα λιγότερο ή περισσότερο που να σε κάνει να την επιλέγεις έναντι του ανατολικού καπιταλισμου.

      2. Papillon

        Είδες που κάνει μπαμ ότι δεν έχεις ιδέα από μαρξισμό-λενινισμό; Το εθνικό ζήτημα δεν είναι αυτοσκοπός, ούτε κάτι το απόλυτο αλλά εντάσσεται και αυτό στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και για δημοκρατία. Διάβασε ή μάλλον μελέτησε προσεκτικά τον Λένιν για να τα καταλάβεις και μην παίρνεις γραμμή από τους ΡΩΣΟΔΟΥΛΟΥΣ ψευτοαριστερούς ΑΝΤΙΜΑΡΞΙΣΤΕΣ-ΑΝΤΙΛΕΝΙΝΙΣΤΕΣ:

        «Οι διάφορες διεκδικήσεις της δημοκρατίας, μαζί και η αυτοδιάθεση, δεν είναι κάτι το απόλυτο, αλλά ένα μέρος του πανδημοκρατικού (σήμερα: πανσοσιαλιστικού) παγκόσμιου κινήματος. Μπορεί σε ορισμένες συγκεκριμένες περιπτώσεις το μέρος να έρχεται σε αντίθεση με το όλο και τότε πρέπει να απορρίπτεται. Μπορεί σε κάποια χώρα το δημοκρατικό κίνημα να είναι απλώς όργανο των κληρικών ή χρηματιστικών-μοναρχικών ραδιουργιών των άλλων χωρών. Τότε εμείς δεν πρέπει να υποστηρίζουμε αυτό το δοσμένο συγκεκριμένο κίνημα, θα ήταν όμως γελοίο να πετάξουμε γι’ αυτό το λόγο το σύνθημα της δημοκρατίας από το πρόγραμμα της διεθνούς σοσιαλδημοκρατίας».

        Λένιν: «Τα Αποτελέσματα της Συζήτησης για την Αυτοδιάθεση»

        Το αίτημα να επανενωθεί η Ταϊβάν με την Κίνα γενικά είναι κάτι σωστό. Αυτό όμως πρέπει να τεθεί πάνω στη βάση της επανένωσης με μία ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Κίνα και όχι με την σημερινή ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗ-ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ Κίνα. Αυτό δεν υπηρετεί τον ταξικό-αντιιμπεριαλιστικό-δημοκρατικό αγώνα δεδομένο ότι το ρωσοκινέζικο φασιστικό-ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο μέρα με τη μέρα ενισχύεται. Συνεπώς μία ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση της ΣΟΣΙΑΛΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ-ΣΟΣΙΑΛΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗΣ Κίνας στην ΑΣΤΙΚΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Ταϊβάν με στόχο την προσάρτηση της δεύτερης από την πρώτη θα ήταν επιζήμιο για όλους τους λαούς διότι θα άνοιγε η όρεξη για τον κινέζικο σοσιαλιμπεριαλισμό και για άλλες επεμβάσεις και θα συνιστούσε απειλή και για άλλες χώρες. Η ανεξάρτητη Ταϊβάν σήμερα με μία τέτοια Κίνα είναι θετικό στοιχείο. Η προσάρτηση της Ταϊβάν θα έφερνε δεινά για τον λαό πολύ μεγαλύτερα, ιμπεριαλιστική αλλά και ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ υποδούλωση και με γνώμονα την θέληση του ταϊβανέζικου λαού να παραμείνει ανεξάρτητος και να μην θέλει να υποταχτεί σε ΣΤΥΓΝΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ με τον κίνδυνο να χάσει τις αστικές του ελευθερίες όχι ΔΕΝ την υποστηρίζω.

        Υποστηρίζω τους ΕΘΝΙΚΟΥΣ αγώνες των Σέρβων, των Ιρακινών, των Αφγανών, των Λίβυων, των Ουκρανών, των Τσετσένων διότι είναι ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΙ αγώνες τριτοκοσμικών, εξαρτημένων εθνών ενάντια σε ιμπεριαλιστικές υπερδυνάμεις για το δικαίωμά τους στην αυτοδιάθεση. Αυτοί οι αγώνες ήταν ΔΙΚΑΙΟΙ. Κάθε αγώνας ενός λαού μίας χώρας αδύναμης, εξαρτημένης ενάντια στην ιμπεριαλιστική υποδούλωση είναι ολόσωστος. ΔΕΝ υποστηρίζω ιμπεριαλιστικούς πολέμους που στόχο έχουν την ΒΙΑΙΗ προσάρτηση μικρότερων κρατών και την ενίσχυση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ειδικά αυτών του ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΥ ανατολικού-ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου το οποίο εκτός από την ιμπεριαλιστική εξάρτηση επιβάλει φασιστικά ή μισοφασιστικά καθεστώτα άντε στην καλύτερη πολύ πιο αυταρχικές αστικές δημοκρατίες. Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι πρόοδος.

        Οτιδήποτε λοιπόν υπηρετεί την πάλη ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό, την πάλη για δημοκρατία πρέπει να υποστηρίζεται. Η ανεξαρτησία της Ταϊβάν, το δικαίωμα του λαού της να θέλει να είναι ελεύθερος και ανεξάρτητος από ιμπεριαλιστές φασίστες είναι κάτι το προοδευτικό σήμερα και πρέπει να υποστηριχθεί. ΒΙΑΙΗ προσάρτηση της Ταϊβάν σημαίνει ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ταξική εκμετάλλευση αλλά και ιμπεριαλιστική εξάρτηση βασικά ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ για τον ταϊβανέζικο λαό και ΦΑΣΙΣΜΟ. Όχι μόνο δεν το υποστηρίζω είμαι πολέμιος αυτού του ενδεχομένου. Η αυτοδιάθεση της Ταϊβάν σήμερα είναι ΔΙΚΑΙΗ και πρέπει να υποστηριχθεί.

        Τέλος θυμίζω το σύνθημα του ΚΚΕ και του Νίκου Ζαχαριάδη: Λεύτερη Κύπρος σε Λεύτερη Ελλάδα.

        https://parapoda.wordpress.com/2016/04/03/%CE%BD-%CE%B6%CE%B1%CF%87%CE%B1%CF%81%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CE%B5%CE%BD%CE%AC%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B9%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83/

        Reply
        1. Κώστας

          Ωραίος ο Παπιγιόν

          ΝΑΙ στην Ταιβάν και στο Κόσσοβο, κόψε το θέατρο σφαγέας Μιλόσεβιτς έλεγες το 99, όχι στις ΛΔ του Ντονμπάς.Βάλτε λεγόμενες μπροστά αν θέλετε, δεν είναι καθοριστικό.

          Γενικά ΝΑΙ σε ότι πουν οι ΗΠΑ. Εθνική ανεξαρτησία = στρατηγέ μου ιδου ο στρατός σου και Μνημόνια. Το ΝΑΤΟ μας λέει ο Παπιγιόν είναι μια προστατευτική ομπρέλα για τους λαούς. Τα οποία μνημόνια αρνήθηκε η Ουκρανία με την ουδέτερη κυβέρνηση Γιαννουκόβιτς το 2014 και ο ευρωατλαντισμός έδωσε την εξουσία στο μπλοκ ναζισμού νεοφιλελεδισμού. Αν αρνήσαι λοιπόν τον ναζισμό και τα μνημόνια, όπως τα αρνήθηκε η εξέγερση του ρωσοουκρανικού λαού στην Ανατολική και την Νότια Ουκρανία, απελευθερώνοντας τελικά μικρό μέρος του Ντονμπάς γιατί πολεμούσαν με λιανοντούφεκα, είσαι καταδικαστέος και αυτή είναι μια εθνική ανεξαρτησία που δεν αντίκεται στον ιμπεριαλισμό. ΟΧΙ μεγάλε μου, οι κομμουνιστές λένε το αντίθετο ακριβώς επειδή το εθνικό ζήτημα δεν είναι αυτοσκοπός. Ο αγώνας αυτοδιάθεσης των ρωσοουκρανών ήταν προοδευτικός γιατί ήταν αντίθετος στα Μνημόνια και στον ναζισμό. Η “ανεξαρτησία” του νατοικού και ναζιστικού καθεστώτος της Ουκρανίας δεν είναι προοδευτική

          Αν όμως φτιάχνεις μια παράνομη, από το 71 επίσημα, κυβέρνηση απέναντι στην νίκη της “νεοδημοκρατικής και σοσιαλιστικής επανάστασης”, με όρους του πως τα λέει το ΚΚΚ για την Επανάσταση στην Κίνα εώς το 49 και μετά ως το 56 είσαι μια χαρά λέει ο Παπιγιόν. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το πει και αρχίζει την Ρυθμική Γυμνασική. Πρσέχτε τρέλα τρέλλα, ο Παπιγιόν μας λέει πως η Κίνα έπρεπε να επανενωθεί και δεν έπρεπε να υπάρχει Ταιβάν. Αλλά το 78, όπου η ΟΑΚΚΕ τοποθετεί την καπιταλιστικοποίηση της Κίνας, έπρεπε … να ξαναφύγει. Αν το 89 επικρατούσε η φράξια που βρώμιζε την Τιεν Αν Μεν με το ¨Αγαλμα της Ελευθερίας έπρεπε να ξαναέρθει. Δεν υπάρχει δηλ αντικειμενικό μαρξιστικο λενινιστικο κριτήριο για το που πρέπει να ανήκει μια περιοχή, πάει ανάλογα με τα κέφια. Δεν πήρε “καλή” απόφαση η Γ Ολομέλεια της 11ης ΚΕ του ΚΚΚ τον Δεκέμβριο του 78, όπου είναι το οριακό σημείο επικράτησης του Τενγκ, φεύγει η Ταιβάν από την Κίνα. Γίνεται νατοικό ναζιστικό πραξικόπημα για την επιβολή ακράιων μνημονιακών όρων στην Ουκρανία μέσω συμμαχίας με όσους λένε πως οι ρώσοι έχουν βρώμικο μογγόλικο αίμα, τότε οι ρωσοουκρανοί πρέπει να κάτσουν στα αυγά τους και να αποδεχτούν την θέση των νέων Παλαιστίνιων. Πρέπει να ανεχτούν την Κατοχή. Στην παπιγιονική “λογική” όλα γίνονται

          Δεν τήρησα την υπόσχεση σιωπής αλλά δεν γίνεται, θα μου πέσουν τα μαλλιά, διαβάζω ότι περιοχές σε μια σοσιαλιστική ή “σοσιαλιστική” χώρα πρέπει να μπαινοβγαίνουν όποτε γουστάρουν ανάλογα με το αν τους αρέσουν οι αποφάσεις του ΚΚΚ αλλά σε μια καπιταλιστική να ανέχονται τα πάντα, να τους κυβερνούν οι “θα ρίξουμε τα κεφάλια των Εβραίων στα πόδια του Χίτλερ” και “είστε βρωμορώσοι και μογγόλοι”

          Όχι καλό μου, δεν είναι καλό πράγμα το αβύθιστο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ και πρέπει να τελειώσει σήμερα. Ειρηνικά κατά προτίμηση αλλά αν κηρύξει ανεξαρτησία ΝΑΙ, ο PLA πρέπει να επανενώσει την κινέζικη πατρίδα. Κανείς τίμιος άνθρωπος δεν θα κατηγορίησει την ΛΔΚ, προσπάθησε για ειρηνική λύση επί 73 χρόνια. Αν οι ΗΠΑ κλιμακώσουν μακάρι να απαντήσει.Το ΚΚΚ έχει αποδείξει όμως πως θέλει να γίνει ειρηνικά και πως σε θέματα κοινωνικοοικονομικής και πολιτικής οργάνωσης είναι ελαστικό με το δόγμα “μια χώρα 2 συστήματα”. Ο μόνος λόγος να υπάρχει Ταιβάν είναι για τον πόλεμο κατά της Κίνας.

          Κώστας

      3. Κώστας

        Ανώνυμε το σχόλιο σου με στεναχωρεί γιατί είναι μια ριζική άρνηση κάθε έννοιας μαρξισμού, και μαρξικής σκέψης. Είναι μια τρομερά ακραία, που δεν δικαιολογείται ούτε από πορωμένο πρωτοετή αριστεριστή, ταύτιση σοσιαλισμού -κομμουνισμού στα πάντα. Στο κράτος, στις παραγωγικές δυνάμεις, στην ισότητα

        Α. Στον Καπιταλισμό, όταν δεν υπάρχει κράτος Έκτακτης Ανάγκης, αποφασίζουν γενικώς οι λαοί. Στο πλαίσιο του συνόλου των κυρίαρχων καπιταλιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας αλλά το Κράτος και το Πολιτικό Σύστημα έχουν λαική αποδοχή, δεν είναι δικτατορικά καθεστώτα. Η σκέψη σου σε αυτό το σημείο έρχεται από ένα κράμμα αναρχισμού και τριτοπεριοδισμού, μου λες το περίφημο “δικτατορία της αστικής τάξης ασχέτως μορφής της”. Ο μαρξισμός προχώρησε πολύ από τότε, αποδέχτηκε πως το κράτος επικρατεί με έναν συνδυασμό ενσωμάτωσης και βίας. Βέβαια οι πλεον οξυδερκείς τα λέγανε από τότε, πχ ο Γκράμσι, αλλα ποιος τον άκουγε. Επίσης εγώ απαντάω σε κάτι πολύ συγκεκριμένο, στον οακκίτη που μου λέει πως στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα έχουμε περισσότερη δημοκρατία απ΄οτι στην Κϊνα. Οι δυτικές έρευνες λένε το αντίθετο. Στην ερώτηση λοιπόν “ποιος αποφασίζει στην Κίνα” η απάντηση είναι πως αποφασίζει ένα σύνολο συμμετοχικών και αντιπροσωπευτικών θεσμών με κεντρικό ρόλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας. Αυτό λένε τα γεγονότα και όλες οι υπαρκτές εκτιμήσεις είναι πως η Συμμετοχή λειτουργεί. Οι ίδιοι το λένε πλέον whole process democracy αν και στο Σύνταγμα παραμένει πάντα το δημοκρατική δικτατορία του λαού που αλλού λέγανε πως είναι περίπου η δικτατορία του προλεταριάτου. Αλλά γενικώς υπάρχει τάση απομάκρυνσης από τυπικές μλ έννοιες για το κράτος που εμένα δεν με νοιάζει και πολύ. Γενικώς η διαδικασία γίνετια εντός των κυρίαρχων σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης δηλ όπως και αλλού ο λαός αποφασίζει με όρια. Αλλά είναι όρια δομικό, πυρηνικά, κυτταρικά, ενσωματοποιημένα στον λαό, δεν είναι βούρδουλας. Προφανώς λοιπόν έχουν πολιτικό προσωπικό διακριτό από τον λαό, έχουν σώματα καταστολής κλπ, δεν έχουν κράτος που απονεκρώνεται, του θεωρητικού λενινισμού, ούτε προχωρημένες κομμούνες και απουσία πολιτικής διαδικασίας που θα έχουμε στον κομμουνισμό.

        Β.:¨Οχι, ο λόγος που στην Κίνα δεν έχουν σοσιαλισμό (θα πω τι έχουν) δεν είναι ότι δεν μοιράζουν το ΑΕΠ με το 1,5 δισ. Στον σοσιαλισμό υπάρχει ανισότητα, όχι μόνο ονομαστική αλλά πραγματική, γιατί δεν πάει στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του αλλά με την προσφορά του. Αλλά η Κίνα δεν έχει καν σοσιαλισμό, δεν λέει πως έχει σοσιαλισμό με την αυστηρή μαρξιστική έννοια. Λέει πως έχει Σοσιαλισμό με Κινέζικα Χαρακτηριστικά εννοώντας πως είναι στον Δρόμο γι αυτόν έχοντας θέσει προτεραιότητες αντίστοιχες της ΝΕΠ. Και, ΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ, ολόιδιες με την Κούβα. Ο οακκίτης σε αυτό είναι ειλικρινέστερος, δεν λέει ναι στην Κούβα, όχι στην Κίνα. Οι προτεραιότητες είναι η ανάπτυξη των πατραγωγικών δυνάμεων μέσα από την Μεικτή Οικονομία με σημαντικό κρατικό έλεγχο. Δεν το επιννόησαν οι κινέζοι αυτό, η Μεικτή Οικονομία για κάποιον χρόνο, δεν ξέρουμε πόσο γιατί πέθανε, είναι του Λένιν, η προτεραιότητα των παραγωγικών δυνάμεων είναι του ορθόδοξου μαρξισμού. Δυστυχώς η ΜΠΠΕ ηττήθηκε, αν και δεν σε αφορά πολύ γιατί, παραδόξως, σε αυτό το σημείο, ως ΚΚΕδογενής, δεν είσαι με την ΜΠΠΕ. Και η Κίνα πήρε τον δρόμο της Μεικτής Οικονομίας, των εμπορευματοχρηματικών σχέσων με το κράτος και τον Κεντρικό Σχεδιασμό να κρατάνε σημαντικές αρμοδιότητες. Επί Ζιανγκ Ζεμίν και Χου Ζιντάο η κατάσταση πήρε να ξεφεύγει και το ΚΚΚ επιννόησε, με τον λαό, την αριστερή στροφή του Ξι Ζινπινγκ. Το κοινωνικο μοντέλο έγινε πλέον Σοσιαλισμός με Κινέζικα Χαρακτηριστικά για μια Νέα Εποχή δηλώνοντας πως δεν είναι τώρα το κεντρικό η ανάπτυξη αλλά η ανισότητα, την αύξηση του πολιτικού αγώνα μέσα στην παραγωγή και τον περιορισμό του ιδιωτικού κεφαλαίου. Εκεί είναι τα πράγματα σήμερα και σε όποιον αρέσει, ας μην ασχολείται με την Κίνα, δεν είναι υποχρεωτικό. Επίσης να μην καπελώνει την Κούβα επειδή μας αρέσει, είναι χαριτωμένη και μας αρέσει η μουσική της. Υπαρχει υποδόρια σινοφοβία στα γραφόμενα σου, δεν τους καταλαβαίνεις τους κινέζους ως λαό, ως έθνος, ως φυλή, ως πολιτισμό. Και όντως, δεν έχουν καμία σχέση με την Ευρώπη ως λαός, ως έθνος, ως φυλή και ως πολιτισμός, ενώ η Κούβα, λόγω ισπανικής αποικιοκρατίας, θυμίζει ευρώπη και τον παλιό Λατινικό Κόσμο. Και έτσι λες πως “δεν μπορεί παρά στην Κουβα να είναι καλύτερα”. Είναι το ίδιο ακριβώς, μόνο σε κλίμακα 1/150

        https://socialistchina.org/2022/03/21/carlos-miguel-pereira-hernandez-cuba-and-china-are-united-in-the-struggle-for-peace-and-socialism/

        Γενικά να διαβάζεις περισσότερο. Αν και πολύ φοβάμαι πως είναι συλλογικό το πρόβλημα και όχι ατομικό σου. Πολιτικοποιηθήκατε πάνω σε ένα ανερμάτιστο κράμα αναρχοκομμουνισμού και δογματικού τριτοπεριοδίστικου σταλινικού μαρξισμού.

        Καλά ξεμπερδέματα

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Κώστα αν κρίνω διαχρονικά από τα σχόλια που κανείς εδώ μέσα και για διάφορα ζητήματα όπου είσαι σχεδόν πάντα λάθος, μάλλον εσύ πρέπει να διαβάσεις περισσότερο και τα κατανοήσεις κιόλας, αυτά που διαβάζεις, ειδικά την διαλεκτική και τον υλισμό από την σκοπιά του κομμουνισμού!

          Α. Όχι φίλε μου, δεν υφίσταται όρος “σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά”! Ο σοσιαλισμός είναι ένας, προσαρμοσμένος εννοείται στις εκάστοτε εθνικές συνθήκες, αλλά δεν υπάρχει εθνικός σοσιαλισμός όπως λες κ λένε οι Κινέζοι. Αυτό είναι ένας απολογητικός όρος, για να μην πουν ότι έχουν κρατικό καπιταλισμό!

          Β. Όχι, στον καπιταλισμό δεν αποφασίζουν ποτέ οι λαοί. Απλά, συναινούν, ναι αυτό είναι που συμβαίνει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Συναινούν, όχι αποφασίζουν. Ακόμα ένα ζήτημα που πρέπει να κατανοήσεις γμτ!!!!

          Γ. Ο παπιγιόν κάνει το ολέθριο λάθος να επιλέγει τον δυτικό καπιταλισμό ως πιο δημοκρατικό από τον ανατολικό…. Εσυ κανεις το διαμετρικά αντίθετο λάθος: επιλέγεις τον ανατολικό καπιταλισμό ως πιο….φιλολαϊκό…. έναντι του δυτικού. Και οι δύο είστε λάθος.

        2. Papillon

          Έλα πες την αλήθεια επίτηδες το κάνεις έτσι; Μας τρολάρεις. Ποιος σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά; Σοσιαλισμός με δισεκατομμυριούχους από τη μία και μόλις 140 δολάρια το μήνα ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

          https://www.chinadaily.com.cn/a/202006/10/WS5ee02eafa310834817251f8b.html

          Τι μοίρασμα του ΑΕΠ μας λες μετά όταν οι λίγοι στερούν τα πολλά από τους περισσότερους; Εάν είναι αυτός ο σοσιαλισμός εξήγησέ μου για ποιο λόγο να ψηφίζει κανείς τα κόμματά σας και όχι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κατευθείαν αφού θα συνεχίσουμε να έχουμε εκμεταλλευτές που θα κατέχουν όλο τον παραγόμενο πλούτο. Άμα είναι αυτή η κοινωνία που οραματίζεσαι άστο ρε φίλε καλά είμαστε με τον Κούλη και τον Αλέξη μέσα στην ΕΕ προτιμώ αυτό που ζω τώρα από αυτό που μου προτείνεις.

          Κινέζικα χαρακτηριστικά ο ένας, Juche ο άλλος, του 21ου αιώνα ο άλλος πόσοι “σοσιαλισμοί” υπάρχουν τελικά δεν μας λες.

          Ένας είναι ο σοσιαλισμός αυτός που ξεκίνησε να οικοδομείται το ’17 και δυστυχώς ΑΝΕΤΡΑΠΗ το ’56 αυτός που στηρίζεται στις αρχές του ΜΑΡΞΙΣΜΟΥ-ΛΕΝΙΝΙΣΜΟΥ.

        3. Κώστας

          Ο άλλος αποφάσισε οτι δεν υφίσταται ο όρος “σοσιαλισμός με κινέζικα χαρακτηριστικά”.

          Έτσι γουστάρει, λογαριασμό θα μας δώσει ? Και μου μιλάει με τους πλεμπαίους για τους κιτρινιάρηδες πολύ μας είναι

          Θέλουν και σοσιαλισμό και ιθαγενείς όρους οι κιτρινιάρηδες, εδώ μου κάθονται, πήρα και ένα πιστολάκι από ένα κινέζικο και έκανε μπαμ.

          Τι κι αν ο όρος έχει πάρει απ όταν επιννοήθηκε 100 διαφορετικές σημασίες ? Ένας είναι λέει, αυτός που θα μας πει το ΚΚΑ.

          Λένε λοιπόν οι άνθρωποι, και οι σύντροφοι, πως δεν έχουμε σοσιαλισμό με την αρχική αυστηρή έννοια της επέλασης των κομμουνιστικών σχέσεων εκμετάλλευσης και εξουσίας κατά των καπιταλιστικών σχέσεων. Λένε αυτό που λέμε όλοι δηλ, πως δεν έχουν σοσιαλισμό αλλά διεκδικούν να προσθέσουν άλλη μια έννοια σοσιαλισμού στις 100. Που δεν είναι και τόσο καινούρια και πρωτότυπη και δικιά τους, από την ΝΕΠ την πήραν και τον Λένιν. Το αν θα την πουν κρατικό καπιταλισμό ή σοσιαλισμό με διάφορους προσδιορισμούς δεν έχει σημασία. Το μαρξιστικά βέβαιο είναι πως οι χώρες αυτές δεν είναι καπιταλιστικές με την έννοια του υπόλοιπου καπιταλισμού αλλά στα πρώτα βήματα της σοσιαλιστικής επανάστασης. Διότι ο σοσιαλισμός με την αυστηρή μαρξιστική έννοια δεν υπήρξε ποτέ και πουθενά και πρέπει να διαλέξουμε αν αυτό σημαίνει πως είναι ανέφικτος ή υπήρχαν και υπάρχουν στις πρωιμες σοσιαλιστικές χώρες πράγματα που τα υπερασπιζόμαστε. Βέβαια το να λέμε πως δεν υπάρχουν μας γλιτώνει από μπελάδες απέναντι στην αστική μας τάξη και τον ιμπεριαλισμό, έχει τα πλεονεκτήματα του. Αλλά δεν είναι κομμουνιστική στάση.

          Και έρχεται ο άλλος, με ύφος χιλίων καρδιναλίων και του λέει σας απαγορεύω. Και δεν καταλαβαίνει πόσο γελοίο είναι να λέει “διαβάστε τις θέσεις του ΝΑΡ για την Κίνα”. Σοβαρά ρε φίλε τώρα ? Του ποιου ? Λίγη σεμνότητα ρε μεγάλε, λίγη αίσθηση του μετρου.

          Πραγματικά στο αφιερώνω με την καρδιά μου το βιντεάκι, είναι σαν να σε βλέπω.

          O λευκός καλοταισμένος δυτικός αριστερός που τα ξέρει όλα και κουνάει το δάχτυλο ειδικά κατά όσων είναι πιο φτωχοί από τον ίδιο και έχουν πετύχει πολυ΄περισσότερα πράγματα στην ταξική πάλη από τον ίδιον.

          Είναι για την τρίτη χώρα του ολόιδιου μοντέλου, Κούβα, Κίνα, Βιετνάμ. Δεν γνωρίζω για το Λαος και η PRK παραείναι εξωτική και μυστήρια σε αυτό που κάνει οπότε μπαίνει και δεν μπαίνει αν και πρέπει να την στηρίζουμε και εκείνη. Το Βιετνάμ βέβαια με στεναχωρεί με το σινοβιετναμέζικα, που δεν τα έχω ψάξει όσο πρέπει και που έχουν πια λυθεί λίγο πολύ νομίζω και ελπίζω, και κάνει λόγο και η συντρόφισσα στο βίντεο για αυτά. Αλλά το βίντεο είναι απολαυστικό στην έκφραση της απόγνωσης των εξωτικών στα μάτια μας κομμουνιστών που επιμένουμε να μην τους επιτρέπουμε, οι λευκοί αριστεροί του πληκτρολογίου, να κάνουν τον σοσιαλισμό τους όπως νομίζουν. Δείτε το η συντρόφισσα είναι απολαυστική και ο white leftist όλα τα λεφτά

          https://www.youtube.com/watch?v=mMubOw5H-yo&t=884s

          Ο white leftist στο 01;00.

          Μεγάλε γίνε καλύτερος από αυτόν. Διάβασε, κατέβα από το καλάμι και απέβαλλε τον λευκό ρατσισμό σου

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Πάλι άρχισες ρε Κώστα το παραλήρημα; Οποίος ασκεί κριτική κ απορρίπτει τον ….κινεζικό σοσιαλισμό σου, είναι λευκός ρατσιστής; Έχεις πρόβλημα φίλε, και το πάθος του ιεροεξεταστή…..

          Δεν απαντάς σε τίποτα, μόνο κρύβεσαι για μιαν ακόμα φορά πίσω από ύβρεις για να καλύψεις το ότι πάλι για μιαν ακόμα φορά, πιστεύεις παπάντζες….

        5. Ανώνυμος

          Κώστα σου αρέσει να παραληρεις συχνά πυκνά έτσι; Θυμάμαι να αποκαλείς επί δύο χρόνια τώρα, όποιον δεν θεώρησε ότι ήρθε η συντέλεια του κόσμου με τον κοβιντ, όποιον δεν αποδέχτηκε την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πρόστιμα, τα σμσ,τα εξευτελιστικά σκαναρίσματα μέσω ….πιστοποιητικού… εμβολιασμού και τις απολύσεις ανεμβολίαστων, ότι είναι…τραμπικς, ακροδεξιός, μπολσοναρικος και άλλα τέτοια φαιδρά κ γελοία….

          Τώρα, όποιος δεν συμφωνεί μαζί σου για την Ρωσία και τον πόλεμο εκεί, είναι ..λευκός…ρατσιστής…

          Θεωρητικώς και ιστορικώς αγράμματε Κώστα, πάντα υβρίζεις όταν δεν έχεις επιχειρήματα

        6. Κώστας

          Θεωρώ πως έχω γράψει πολλά ανώνυμε 15:50.

          Θα περιοριστώ να πω πως για την πανδημια συμφωνείς εσύ με τους υποστηριχτές του Πούτιν που προέρχονται ή και εξακολουθούν να είναι στην Αριστερά, ή και άλλους υποστηριχτές του Πούτιν που ανήκουν στην ακροδεξιά γιατί στην Ελλάδα έχουμε και αρκετούς τέτοιους, και όχι εγώ διότι όλοι αυτοί είναι βασικοί διακινητές των σεναρίων περί … υγιεινομικής δικτατορίας.Οπότε είναι ατυχές το παράδειγμα σου. Και το να μου βάζεις λόγια στο στόμα δεν είναι όμορφο. Ούτε μου φαίνεται σκόπιμο να αρχίσουμε κουβέντα περί της πανδημίας τώρα και να φτάσουμε τα 300 σχόλια. Νικήσατε, δεν ενδιαφέρεται κανένας για 15 εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως. Παγκοσμίως λέμε τώρα, στο κομμάτι του κόσμου που στα δυτικά ΜΜΕ προβάλει σαν να είναι όλος ο κόσμος. Εγώ θα λέω μπράβο στην Κίνα, στην Κούβα και το Βιετνάμ, γούστα είναι αυτά. Εσύ βλέπε κάθε μέρα Ευαγγελάτο, πριν την Πισπιρίγκου έχει για την “κινέζικη χούντα”.

          Περί σινοφοβίας μίλησα και γενικώς αποανατολικοφοβίας, επιννοώ έναν όρο γιατί πόσταρα για το Βιετνάμ, στους κόλπους της Δυτικής Αριστεράς.Εμένα με πείθει η συντρόφισσα που λέει πως αισθάνεται θύμα του, απάντησε της στο κανάλι της, όχι σε εμένα.

          Καλή συνέχεια

          Κώστας

        7. Ανώνυμος

          Κώστα, μην μπλέκεις άλλους και άλλες, ΣΕ ΕΣΕΝΑ απαντάω έτσι;

          Α. Υστερίαζες επί 2 χρόνια κατηγορώντας αυτούς που απέρριπταν τις απολύσεις ανεμβολίαστων, τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα σμσ, τα πρόστιμα, τα εξευτελιστικά σκαναρίσματα, ΣΑΝ ΤΡΑΜΠΙΚΟΥΣ, ΜΠΟΛΣΟΝΑΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ! Και έκανες ΜΟΚΟ Κώστα στην επιβολή κατασταλτικών και αυταρχικών μέτρων που επεβλήθησαν από την κυβέρνηση, στο όνομα της …υγείας του κοσμάκη. Και με στόχο να χεστεί ο κοσμος, να διασπαστεί ο κοσμάκης, να πάρει απάνω του σε ατομική βάση την ευθύνη και να ξελασπώσει η κυβέρνηση για να μπορέσει να διαλύσει το ΕΣΥ ανενόχλητη. Όπως και έγινε.

          Β. Ο ίδιος ο ΠΟΥ λέει ότι μέσα στα 15.000.000 θανάτους, βάζει και όλα τα περιστατικά ΜΗ ΚΟΒΙΝΤ που δεν αντιμετωπίστηκαν διότι τα νοσοκομεία έγιναν μόνο για κόβιντ έτσι; Αλλά και η ακροδεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της ΝΔ την οποία και στήριξες με την δίχρονη στάση σου, παραδέχτηκε ότι ενέταξε στις 30.000 νεκρών ΚΑΙ μεγάλο αριθμό νεκρών από ΑΛΛΕΣ, ανδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

  20. Papillon

    Καταρχήν Μαρκέλα ο Ρωμανός είναι ένας ακόμα ρωσόφιλος εθνικιστής, “Μακεδονομάχος” και “Τουρκοφάγος”:

    https://www.youtube.com/watch?v=YpuS3MuEdoQ

    https://www.youtube.com/watch?v=OhsDBKygIsM

    https://www.pentapostagma.gr/apopseis/7026038_pos-i-politiki-mitsotaki-dendia-enishyse-tin-toyrkia-sto-aigaio-kai-efere-ton

    Επιπλέον ο τύπος είπε και μία μεγάλη ανακρίβεια. H RAND ΔΕΝ είναι κρατική αλλά ΙΔΙΩΤΙΚΗ εταιρεία, “ανεξάρτητος-μη κερδοσκοπικός” φορέας. Προφανώς και υπηρετεί τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, χρηματοδοτείται και από τις κυβερνήσεις αλλά να είμαστε ακριβείς. Αλλά σου λέει ε πρέπει να υποστηρίξουμε την πουτινική προπαγάνδα ας την βαφτίσουμε κρατική ώστε να τονίσουμε την…κύρια ευθύνη του δυτικού επεμβατισμού. Εκτός των άλλων αυτά τα προτείνει η εταιρεία το 2019. Ξέρεις η Ουκρανία έχει ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΙ από το 2014 ενώ μία άλλη χώρα η Γεωργία έχει επίσης ΔΙΑΜΕΛΙΣΤΕΙ από τον Πούτιν. Ήταν ο Πούτιν λοιπόν που έσπρωξε τις γειτονικές του χώρες στο να ζητήσουν ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ.

    Και για να καταλάβεις ότι ο τύπος αυτός είναι φερέφωνο του Κρεμλίνου μιλάει για “επανατοποθέτηση βαλλιστικών που θα απειλούν την ΡΟ” ενώ αυτό που λέει η RAND και ο ανεκδιήγητος αυτός τύπος το διαστρεβλώνει τελείως είναι: “Repositioning U.S. and allied ballistic missile DEFENSE systems to better engage Russian ballistic missiles would also alarm Moscow but would likely be the least effective option because Russia could easily saturate current systems and any planned upgrades with a small percentage of its existing missile inventory, leaving many missiles still available to hold U.S. and allied targets at risk”

    https://www.rand.org/pubs/research_briefs/RB10014.html

    Ρε παιδιά εντάξει ούτε ο Γκέμπελς τόσο χοντροκομμένη προπαγάνδα έλεος πια ο κόσμος παίρνει και Proficiency σήμερα δεν μπορείτε να μας δουλεύετε έτσι. Παρένθεση να πούμε εδώ ότι είναι η Ρωσία που και ΠΥΡΗΝΙΚΑ διαθέτει και βαλλιστικά-επιθετικά πυραυλικά συστήματα. Αντίθετα οι γείτονες τους οποίους απειλεί ανοιχτά διαθέτουν αντιπυραυλική ασπίδα και ΑΜΥΝΤΙΚΑ συστήματα.

    Η ιστορία γράφεται με ΓΕΓΟΝΟΤΑ και όχι με προτάσεις. Ένα γεγονός είναι η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ συμβατικού οπλισμού της Ουκρανίας. Άλλο γεγονός είναι η πώληση όπλων από…κράτη μέλη ΕΕ-ΝΑΤΟ στην Ρωσία. Γεγονός είναι η ΜΗ ύπαρξη πυρηνικών όπλων σε Ουκρανία, Πολωνία, Βαλτικές (η RAND προτείνει επαναφορά ταχτικών πυρηνικών όπλων που αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ΚΑΝΕΝΑΣ γείτονας της Ρωσίας δεν διαθέτει αντίθετα η Ρωσία είναι πυρηνική υπερδύναμη άλλωστε οι φιλοπουτινικοί απειλούν ανοιχτά με πυρηνική καταστροφή την Δύση και δημοσίως). Γεγονός είναι ότι η Ουκρανία με πολύ πιο δυτικόφιλη κυβέρνηση στο παρελθόν (αυτή του Γιουσένκο) δεν εντάχθηκε σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

    Είναι επίσης γεγονός ότι ο Πούτιν το 2001 έλεγε ότι δεν μπορεί να…απαγορεύσει σε άλλους πως θα ενισχύσουν την ασφάλειά τους:

    “We of course are not in a position to tell people what to do. We cannot forbid people to make certain choices if they want to increase the security of their nations in a particular way.”

    https://legacy.npr.org/news/specials/putin/nprinterview.html

    To 2002 έλεγε για την Ουκρανία:

    “I am absolutely convinced that Ukraine will not shy away from the processes of expanding interaction with NATO and the Western allies as a whole. Ukraine has its own relations with NATO; there is the Ukraine-NATO Council. At the end of the day the decision is to be taken by NATO and Ukraine. It is a matter for those two partners.”

    http://en.kremlin.ru/events/president/transcripts/21598

    Όπως βλέπεις τότε δεν είχε και ιδιαίτερο πρόβλημα με την είσοδο των χωρών αυτών στο ΝΑΤΟ ή με το ενδεχόμενο αυτό. Έμμεσα τους έκλεινε το μάτι. Έλεγε από τη μία “οκ δεν το βλέπω λογικό να θέλουν να μπουν στο ΝΑΤΟ” αλλά από την άλλη “ό,τι θέλουν κάνουν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αυτοί”. Μα καλά δεν έβλεπε την…περικύκλωση από τότε; Γιατί δεν αντιδρούσε από τότε; Μόνο εσείς την βλέπατε; Όχι ο ηγέτης της χώρας που την…περικύκλωναν; Μια χαρά τον βόλεψε Μαρκέλα μου τώρα το χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία. Και αν ήθελαν οι δυτικοί να διαλύσουν την ΡΟ θα το είχαν προσπαθήσει όλα αυτά τα χρόνια. Δεν έκαναν τίποτα γιατί δεν είχαν ΠΟΤΕ αυτό το σκοπό.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.