.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κοινή Αντιπολεμική Δήλωση εννιά αριστερών οργανώσεων


Ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινή Αντιπολεμική Δήλωση στην οποία προχώρησαν εννιά πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς, με αφετηρία τον πόλεμο της Ουκρανίας, αναδεικνύοντας τη στάση που πρέπει να έχουν το εργατικό κίνημα και η Αριστερά απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τους πολέμους του κεφαλαίου στην εποχή μας.

«Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η ανεξάρτητη πάλη των εργαζομένων και των λαών, ένα ισχυρό πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα ενάντια στους αστικούς ανταγωνισμούς, την πολεμική προετοιμασία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό που εντείνεται και γενικεύεται, είναι επιτακτικά αναγκαίο, ειδικά στην περιοχή μας που εκδηλώνεται ο επικίνδυνος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και σε βάρος των λαών και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Μόνο με την διαρκή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για να δοθούν χρήματα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ακρίβειας ενάντια στην «δική μας» αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτίθενται στους εργαζόμενους, που συντάσσονται με την τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν την ειρήνη και τη ζωή που τους αξίζει».

Οι πολιτικές οργανώσεις είναι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα, η ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), το ΕΚΚΕ, η Πολιτική οργάνωση «Κόκκινο Νήμα», το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, το Ξεκίνημα, η ΟΚΔΕ και η ΟΚΔΕ Σπάρτακος.

Η πρωτοβουλία είναι ανοικτή για συνυπογραφή και από άλλες οργανώσεις και κινήσεις.

Ακολουθεί ολόκληρη η κοινή Αντιπολεμική Δήλωση

ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ
ΚΑΜΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΤΑ ΣΧΈΔΙΑ ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ΕΕ
ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ

1. Η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ και Ρωσίας-Κίνας, μια ιστορική πράξη που σπρώχνει παραπέρα την ανθρωπότητα σε μια εποχή ανοικτών πολεμικών συγκρούσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η προσπάθεια αιτιολόγησης της ρωσικής εισβολής με την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας ή την «προστασία των λαών των «Λαϊκών Δημοκρατιών» του Ντονμπάς από τους ουκρανούς φασίστες», δεν μπορεί να κρύψει πως αποσκοπεί στην προώθηση των συμφερόντων του ρωσικού καπιταλισμού στην περιοχή της Ουκρανίας και ευρύτερα, με όχημα την αναβίωση του μεγαλορώσικου εθνικισμού και σημείο στήριξης τον αντικομμουνισμό.

2. Καθοριστικές ευθύνες για την εξέλιξη φέρνουν οι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ που όλα τα τελευταία χρόνια με επιθετικά σχέδια προωθούν: την περικύκλωση της Ρωσίας άμεσα με την είσοδο στο ΝΑΤΟ όλων των ανατολικών χωρών, όπως και της Κίνας. Τον ένταξη στο ΝΑΤΟ της Ουκρανίας, την ενίσχυση του ρόλου των φασιστικών συμμοριών («Δεξιός Τομέας», Τάγμα Αζόφ κ.λπ.), που επεδίωκαν εθνοκάθαρση στην Ουκρανία, τη θέση εκτός Νόμου των κομμάτων με αριστερό, εργατικό και κομμουνιστικό προσανατολισμό, τη δολοφονία δεκάδων εργαζόμενων κατά τον εμπρησμό του κτηρίου των συνδικάτων στην Οδησσό, την αθέτηση της συμφωνίας του Μινσκ.

Οι ΗΠΑ έχουν δείξει πως δεν θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν την ευρεία πολεμική τους υπεροπλία για να αντισταθμίσουν τη σχετική οικονομική τους υποχώρηση στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Οι καταγγελίες των ΗΠΑ και των κρατών μελών της ΕΕ είναι τελείως υποκριτικές. Δεν ξεχνάμε ότι αυτές είναι οι δυνάμεις που βομβάρδισαν την Γιουγκοσλαβία βυθίζοντας στο αίμα τα Βαλκάνια, που εισέβαλλαν στο Ιράκ και σε τόσες χώρες, που φούσκωσαν τα αντιδραστικά και εθνικιστικά πανιά του καθεστώτος της Ουκρανίας, που έχουν γεμίσει χούντες και επεμβάσεις όλο τον πλανήτη! Δεν ξεχνάμε τη δολοφονική πολιτική στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στο πλευρό της αστικής τάξης ενάντια στο λαϊκό επαναστατικό κίνημα στη χώρα μας και τη στήριξη της χούντας από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ! Ξέρουμε τον βρώμικο ιμπεριαλιστικό ρόλο τους.

3. Για τα λαϊκά στρώματα στην χώρα μας οι κίνδυνοι μεγαλώνουν. Η κυβέρνηση της ΝΔ έσπευσε να εμπλακεί στον πόλεμο στέλνοντας στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία και αναγγέλλοντας ακόμα βαθύτερη εμπλοκή. Συντάσσεται πλήρως με την βρώμικη προπαγάνδα ΗΠΑ-ΕΕ. Βάσεις, λιμάνια, θάλασσα και αέρας παραδίδονται στα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ. Η μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε κόμβο για την επίθεση του ΝΑΤΟ προς βορρά, η αξιοποίηση της στρατηγικής βάσης της Σούδας, η ολοένα και πιο έντονη στρατιωτική εμπλοκή, δυναμώνουν τους κινδύνους. Είναι αποτέλεσμα του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν» που σήμερα περιλαμβάνει την «στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ» που οικοδόμησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αναβάθμισε περαιτέρω η κυβέρνηση της ΝΔ με την επ’ αόριστον παραμονή των βάσεων, τον αντιδραστικό «άξονα» με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, την «ελληνογαλλική συμφωνία» που προβλέπει μέχρι και αποστολή δυνάμεων στο Σαχέλ, τους δυσβάσταχτους εξοπλισμούς που καθιστούν την Ελλάδα «πρωταθλήτρια» σε όλο το ΝΑΤΟ, την αναβάθμιση του μιλιταρισμού!

Ο αγώνας για να σταματήσει κάθε εμπλοκή, το κλείσιμο των βάσεων, η αποχώρηση από το ΝΑΤΟ, η κατάργηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων αποκτούν ζωτική σημασία για την επιβίωση του λαού!

4. Ταυτόχρονα οι μεγάλες επιχειρήσεις στην ενέργεια, το εμπόριο και αλλού αξιοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία για να κερδοσκοπήσουν ασύστολα. Η πρωτοφανέρωτη ακρίβεια οδηγεί τον λαό σε απόγνωση, η φτώχια εξαπλώνεται. Η αστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ επιτίθενται στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα και τις ελευθερίες, βαθαίνουν την εκμετάλλευση. Οι εργαζόμενοι με την πάλη τους πρέπει να ανατρέψουν αυτή την πορεία.

5. Η κλιμάκωση του πολέμου φέρνει θάνατο, φτώχια, προσφυγιά, μίσος και εθνικισμούς. Στεκόμαστε στο πλευρό του ουκρανικού λαού που δέχεται επίθεση και στον ρώσικο λαό που υφίσταται τις συνέπειες του πολέμου. Εκφράζουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στα εκατομμύρια ουκρανούς πρόσφυγες. Καταγγέλλουμε την υποκρισία της κυβέρνησης και της ΕΕ που χωρίζει τους πρόσφυγες σε «καλούς» και «κακούς».

Είμαστε αλληλέγγυοι, στους ουκρανούς αριστερούς, κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές που υφίστανται τις διώξεις και την ακροδεξιά τρομοκρατία. Στεκόμαστε στο πλευρό των ηρωικών αντιπολεμικών διαδηλωτών στη Ρωσία, παρά τις διώξεις και την τρομοκρατία από την ρώσικη κυβέρνηση, στο πλευρό του αντιπολεμικού-αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, στο πλάι όσων στέκονται με διεθνιστικό τρόπο ενάντια στα εθνικιστικά μίση.

Είμαστε ριζικά αντίθετοι στο απαράδεκτο κλίμα μακαρθισμού ενάντια στον ρώσικο πολιτισμό, την αποπομπή καλλιτεχνών και αθλητών, την καλλιέργεια του εθνικισμού και του μίσους.

6. Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν! Δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τον ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό. Η ανεξάρτητη πάλη των εργαζομένων και των λαών, ένα ισχυρό πλατύ αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό-αντικαπιταλιστικό κίνημα ενάντια στους αστικούς ανταγωνισμούς, την πολεμική προετοιμασία, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό, ενάντια στον πολιτικό αυταρχισμό που εντείνεται και γενικεύεται, είναι επιτακτικά αναγκαίο, ειδικά στην περιοχή μας που εκδηλώνεται ο επικίνδυνος ανταγωνισμός των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και σε βάρος των λαών και στις δύο όχθες του Αιγαίου.

Μόνο με την διαρκή πάλη ενάντια στον πόλεμο και τη φτώχεια, για αυξήσεις στους μισθούς/συντάξεις, για να δοθούν χρήματα σε παιδεία, υγεία και κοινωνική ασφάλιση, για την καταπολέμηση της ακρίβειας ενάντια στην «δική μας» αστική τάξη και την κυβέρνηση της ΝΔ, που επιτίθενται στους εργαζόμενους, που συντάσσονται με την τυχοδιωκτική και πολεμοκάπηλη πολιτική των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, μπορούν οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν την ειρήνη και τη ζωή που τους αξίζει.

• Να σταματήσουν αμέσως οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Έξω Ρωσία – ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ από την Ουκρανία.
• Καμιά εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία. Με τον αγώνα μας θα μπλοκάρουμε την μηχανή του πολέμου.
• Έξω οι βάσεις, όχι στην μετατροπή της Αλεξανδρούπολης σε ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα. Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ Διάλυση του ΝΑΤΟ και όλων των στρατιωτικών σχηματισμών. Όχι στους εξοπλισμούς.
• Όχι στην ευρωπαϊκή δύναμη ταχείας επέμβασης και τον ευρω-στρατό.
• Ανοιχτά σύνορα, άσυλο και στέγη στους πρόσφυγες από την Ουκρανία και σε κάθε πρόσφυγα. Να καταργηθούν οι αντιπροσφυγικές ευρωπαϊκές συμφωνίες και η Frontex.

Οι Πολιτικές οργανώσεις
ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Αντικαπιταλιστική Πολιτική Ομάδα
ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά)
ΕΚΚΕ
Πολιτική οργάνωση «Κόκκινο Νήμα»
ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση
Ξεκίνημα
ΟΚΔΕ
ΟΚΔΕ Σπάρτακος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 84.74% ( 19
Συμμετοχές )



237 σχόλια στο “Κοινή Αντιπολεμική Δήλωση εννιά αριστερών οργανώσεων

  1. Papillon

    Το ’99 δεν έμπαινε ζήτημα ανατροπής του Μιλόσεβιτς αλλά ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ της εθνικής κυριαρχίας της Σερβίας. Αυτό φυσικά δεν αλλάζει την πραγματικότητα ότι το καθεστώς Μιλόσεβιτς διέπραξε ΣΦΑΓΕΣ και ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΕΙΣ. Άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όποιος και να ήταν στην ηγεσία της χώρας από τη στιγμή που θα έδινε μάχη για την ανεξαρτησία της χώρας του έπρεπε να υποστηριχθεί. Σου ξαναλέω για ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟΣΤΗ φορά όταν το ΚΚΕ καλούσε σε υπεράσπιση της πατρίδας το ’40 δεν το έκανε γιατί πίστευε ότι ο Μεταξάς ήταν…δημοκράτης αλλά γιατί έπρεπε ο λαός να αποκρούσει την ιταλική εισβολή. Ο δίκαιος αυτός πόλεμος καθόλου δεν αλλάζει το χαρακτήρα του καθεστώτος Μεταξά. Αλλά που να τα καταλάβεις αυτά είναι φανερό ότι δεν έχεις ανοίξει ποτέ σου βιβλίο κλασικού. Την τύφλα σου δεν ξέρεις ούτε από Μαρξ, Ένγκελς, Λένιν τίποτα 0 σε όλα αγαπητέ μου. Γι’ αυτό και λες όλες αυτές τις μπούρδες και αυτό πηγαίνει και για το εθνικό ζήτημα και σε ποια βάση πρέπει να τίθεται για να είναι προοδευτικός ένας αγώνας.

    Αντιφασιστικός λοιπόν ο αγώνας στο Ντονμπάς. Ωραία πάρε τους κολλητούς σου ναζιστές και πολεμήστε τον….ναζισμό. Γαργάρα για τον Ζαχαρτσένκο ε; Τους σέβεσαι τους ναζήδες του Δεξιού Τομέα και εσύ;

    https://khpg.org/en/1420855493

    https://maidantranslations.com/2015/02/17/meet-one-of-the-dnr-founders-a-famous-donetsk-neo-nazi-alexander-matyushin/

    Α μην ξεχάσεις να δώσεις…αγωνιστικούς χαιρετισμούς και στα παλικάρια της Wagner:

    https://www.respublica.lt/neonacizmas-rusijos-samdiniu-tarpe

    Πως το λέει η έκφραση Fight fire with fire ε εσένα μάλλον το σλόγκαν σου είναι Fight Nazis with NAZIS. Προοδευτικότατος ο αγώνας τι λες τώρα; Είναι προοδευτικό να θες να επιβάλεις στην πλειοψηφία ένωση με άλλο κράτος. Ούτε καν αυτονομία. Τόσο…λαϊκός ο “αγώνας” που οι κάτοικοι ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ για να μην επιστρατευτούν:

    https://www.theguardian.com/world/2022/apr/28/donetsk-separatists-desperate-draft-campaign-empties-streets-of-men-ukraine

    http://www.europe-solidaire.org/spip.php?article62321

    Reply
  2. Papillon

    “Παπιγιόν, σε σχέση με Ρωσία και Κίνα, ναι, η δημοκρατία στην ΕΕ ειναι απλά καλύτερη στο πεδίο των ατομικών και λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων.”

    Ακριβώς αυτό λέω Ανώνυμε σε τόσα μου σχόλια σε ευχαριστώ. Αλλά όταν έχεις όμως Κωστήδες που θέλουν και αυτά να στα πάρουν (που τα κατακτήσαμε με αίμα) για να σε μετατρέψουν σε αποικία των ρωσοκινέζων επιλέγεις αναγκαστικά. Εγώ λοιπόν από το να γίνω μικρούλα Κίνα προτιμώ να είμαι στην ΕΕ και να φωνάζω εναντίον της μέχρι να πειστεί ο λαός να φύγει και να οικοδομήσει σοσιαλιστική εξουσία.

    Ούτε ο Οδυσσέας ήθελε να περάσει από την Σκύλλα αλλά μπροστά στην Χάρυβδη τι να έκανε και αυτός ο έρμος;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο Οδυσσέας παπιγιόν, κατάφερε και πέρασε ανάμεσα από την Σκύλλα και την Χάρυβδη. Δεν επέλεξε την μία ή την άλλη. Και εμείς σαν εργατικές τάξεις και λαοί πρέπει κάτι ανάλογο να κάνουμε.

      Reply
      1. Papillon

        Όχι Ανώνυμε επέλεξε. ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ. Γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς η Χάρυβδη θα κατάπινε όλο το πλοίο. Ανάμεσα στις δύο έπρεπε να πλεύσει προς τη Σκύλλα. Και πράγματι έτσι έκανε και είχε τις λιγότερες απώλειες. Ε καλά άμα μπορούσε να κάνεις αλλιώς δεν θα πέρναγε από το μέρος καμίας. Όταν έχεις όμως να επιλέξεις αναγκαστικά χωρίς να μπορείς να κάνεις αλλιώς ανάμεσα σε δύο κακά επιλέγεις αυτό με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Παπιγιόν μου, ΤΙ γράφεις; Πέρασε ΑΝΑΜΕΣΑ από την Σκύλλα και την Χάρυβδη! Τι είναι αυτά που γράφεις; Τι “επέλεξε την Σκύλλα” και τέτια κουλά;

        2. Ανώνυμος

          Παπιγιόν, ο Οδυσσέας, ΔΕΝ επέλεξε την Σκύλλα ε; Επέλεξε να περάσει ΚΟΝΤΑ από την Σκύλλα και όσο γινόταν μακριά από την Χάρυβδη. Δεν επέλεξε την Σκύλλα λοιπόν έτσι; Ηταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει τελικά ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ. Εσύ, όμως ΕΠΕΛΕΞΕΣ και επέλεξες τον δυτικό καπιταλισμό.

        3. Ανώνυμος

          Οι αργοναύτες δεν ήταν ισαποστάκηδες μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης! Πήραν τη σωστή μ/λ θέση, ακολουθώντας τις οδηγίες του Λένιν.
          Είστε γραφικοί!

      2. Μαρκέλα

        Αφού πιάσαμε το μύθο,κατά την άποψη μου έγινε το εξής: Ο Οδυσσέας είχε την επιλογή,να περάση κοντά από ση Σκύλα κ να χάση μερικούς συντρόφους του ή να πέραση κοντά από τη Χάρυβδη κ να χαθή το καράβι σύμψυχο ή να ΓΛΥΤΩΣΗ σύμψυχο.Σα βασιλιάς,που ήταν λοιπόν ο Οδυσσέα μετρούσε τους συντρόφους του,ανάλογα με το πόσο μετρούσαν εκείνοι για τον ίδιο. “Καλύτερα να χάσω μερικούς, παρά να διακιντυνέψω,να χαθούμε όλοι.Να θυσιασωμε λίγους,για να γλυτώσωμε οι υπόλοιποι”.Και τότε ρίξανε τον κληρο,να δούνε ποιός,ποιός,ποιός θα φαγωθή. Αν όμως υπήρχε ισότητα αναμεταξύ του,το πράμμα θα έμπαινε σε άλλη βάση.Η ζωή είναι αυταξια Ο κάθε άνθρωπος χάνεται μια φορά κ μόνο μια τον εαυτό του.Του κάνει το ίδιο να χαθή μόνο αυτός ή να χαθούν κι άλλοι πεντακόσιοι μαζί.Καμιά ύπαρξη δεν έχει λιγότερη αξία για την ίδια,απ’ όσο οποιαδήποτε άλλη.Γιατί λοιπόν θα έπρεπε,άλλοι να χαθούν κ άλλοι να σωθούν;Η ανθρωποθυσία είναι βαρβαρότητα.Σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αξίες,θα αποφάσιζαν,ή να χαθούν όλοι ή να σωθούν όλοι.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Είσαι το άκρον-άωτο του ατομισμού. “Η κι εγώ, η κανένας μας”!
          Πάνω-κάτω αυτό λέει κι ο Πούτιν στους συνεταίρους του ιμπεριαλιστές!
          Κι όμως ο άνθρωπος έχει συλλογική συνείδηση, γιατί είναι κοινωνικό ον – τουλάχιστον είναι, όσο ο καπιταλιστικός ατομισμός δεν τον υποβιβάζει σε άτομο.
          Υπάρχουν πολλοί (και γνωστοί…) άνθρωποι, που σκέφτηκαν λογικά, και έδωσαν τη ζωή τους για να ζήσουν άλλοι. Κι έχει ελάχιστη σημασία αν το αποφάσισαν μόνοι τους (τι σημαίνει άραγε “αποφασίζω μόνος μου;”) η το έκαναν “κατά διαταγήν”.
          Το αποτέλεσμα μετράει.
          Για την ομάδα, για το σύνολο, για την κοινωνία, για τη Ζωή.

        2. Μαρκέλα

          Η συλλογική συνείδηση υπάρχει μαζί με την ατομική συνείδηση κ εκδηλώνεται σε περιπτώσεις,που πρόκειται για την προάσπιση ιδανικών κ αξιών, όχι όταν μπαίνει απλά το δίλημμα του ποιοι θα ζήσουν κ ποιοι θα πεθάνουν. Στην έξοδο του Μεσολογγιού διατυπώθηκε η σκέψη,να σκοτώσουν τις γυναίκες κ τα παιδιά,για να διευκολυνθούν οι υπόλοιποι,αλλά ένας κληρικός μπήκε στη μέση κ είπε,ότι όποιος το κάνη αυτό,θα πρέπη να περάση απ’ το πτώμα του.Τελικά τα γυναικόπαιδα δε δημιούργησαν πρόβλημα στην έξοδο.Το αντίθετο έγινε με τους Γαλάτες στην πολιορκία της Αλέσιας από τους Ρωμαίους.Ο βασιλιάς αποφάσισε να ριξη τους άμαχους στα χέρια των Ρωμαίων,για να διευκολυνθούν οι υπερασπιστές. Οι Γαλάτες συνήθιζαν τις ανθρωποθυσίες,όπως εξ άλλου σε εξαιρετικές περιπτώσεις κ οι Αχαιοί.Σε τίποτα δεν ωφέλησε πάντως αυτή η θυσία,γιατί η πόλη κ η Γαλατία καταχτήθηκε κ όλοι τους είχαν κακό τέλος.

  3. Papillon

    “Μεγάλε γίνε καλύτερος από αυτόν. Διάβασε, κατέβα από το καλάμι και απέβαλλε τον λευκό ρατσισμό σου”

    Είπε ο ΟΥΚΡΑΝΟΦΟΒΟΣ, αυτός που μισεί τους Ουκρανούς γιατί το να μην αναγνωρίζεις το δικαίωμά στην αυτοδιάθεση δηλαδή να συγκροτούνται σαν έθνη-κράτη συγκεκριμένοι λαοί αυτό είναι ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ. Μόνο που δεν μας είπε ότι την εισβολή δεν την έκανε ο Πούτιν αλλά ο…Ζελένσκι. Μην γελάτε θα μας το πούνε και αυτό οι ρώσοδουλοι έτσι όπως πάμε ότι αυτοί που εισέβαλαν στην Ουκρανία είναι οι…Ουκρανοί όχι οι Ρώσοι. Γι’αυτό και βλέπει εθνικό αγώνα στο Ντονμπάς είπαμε θεωρεί όλη την Ουκρανία ΡΩΣΙΚΟ ΕΔΑΦΟΣ κατεχόμενο από τους…Ουκρανούς και θέλει η ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ να επιβάλει ΔΙΑ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΑΣ απόσχιση. Το επόμενο βήμα είναι να φωνάζει και για…διάλυση της Ουκρανίας όπως και για το Ισραήλ.

    Και την ίδια ώρα τους τρέχουν τα σάλια για τον φαιοκόκκινο ΦΑΣΙΣΜΟ. Ξέρετε αυτόν που ΦΥΛΑΚΙΖΕΙ, ΔΙΩΚΕΙ και ΦΙΜΩΝΕΙ όποιον πάει να προειδοποιήσει για μία πανδημία, όποιον κριτικάρει την εξουσία και την ίδια ώρα ο φασισμός αυτός έχει το θράσος και κρύβεται πίσω από κομμουνιστικά σύμβολα:

    https://www.theguardian.com/world/2020/mar/08/china-activist-who-called-xi-clueless-on-coronavirus-faces-years-in-jail-for-subversion

    https://www.amnesty.org/en/latest/news/2020/02/china-doctor-death-highlights-human-rights-failings-in-coronavirus-outbreak/

    Διότι για τους Κωστήδες καλός φασίστας είναι μόνο αυτός που ντύνεται στα κόκκινα. Είναι…στυλιστικό το πρόβλημα γι’αυτούς.

    Reply
  4. Papillon

    “Παπιγιόν, ο Οδυσσέας, ΔΕΝ επέλεξε την Σκύλλα ε; Επέλεξε να περάσει ΚΟΝΤΑ από την Σκύλλα και όσο γινόταν μακριά από την Χάρυβδη. Δεν επέλεξε την Σκύλλα λοιπόν έτσι; Ηταν ο μόνος τρόπος για να μπορέσει τελικά ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΗΝ ΣΚΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΑΡΥΒΔΗ.”

    Ε αυτό σου εξηγώ γιατί δημιουργείς εντυπώσεις; Έπλευσε προς την Σκύλλα, πέρασε κοντά από την Σκύλλα όχι από την Χάρυβδη, μακρυά από την Χάρυβδη. Πόσο πιο κατανοητό να το κάνω; Δεν σου λέω ότι την επέλεξε γιατί το…ήθελε ένα τέρας ήταν που καταβρόχθιζε κόσμο εσύ τι λες ότι του άρεσε που θα περνούσε από δίπλα της; Ήταν όμως ο μόνος τρόπος για να ξεφύγει αφού το λες και εσύ μωρέ.

    Πόσο πιο κατανοητό πια;

    Reply
    1. Κώστας

      Μην τσακώνεστε, τα ίδια λέτε

      ΝΑΡ-ΟΑΚΚΕ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Άστο Κωστή, τοχεις κάψεις χρόνια γμτ… Δύο χρόνια μας επρηξες κατηγορώντας μας για τραμπικους και μπολσοναρικούς επειδή δεν στηρίξαμε την κυβέρνηση στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πρόστιμα, τα σμσ όπως έκανες εσύ και πολύς ακόμα κόσμος σαν εσένα, και τώρα μας κατηγορείς για….λευκούς ρατσιστές επειδή δεν συντασσομαστε ούτε με τους ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ , ούτε με την Ρωσία και την Κίνα… Και επειδή λέμε ότι η Κίνα οικοδομεί κρατικό καπιταλισμό και όχι σοσιαλισμό όπως ανοήτως για μιαν ακόμα φορά πιστεύεις.

        Reply
      2. Κώστας

        Η στοιχειώδης ευγένεια επιβάλλει όταν ένας άνθρωπος λέει πως απέχει από την κουβέντα, που κρατάει εβδομάδες, ειδικά από το άνοιγμα νέου θέματος, να το σέβεσαι και να κόβεις τις μόνες μεθόδους που ξέρεις για να κάνεις πολιτική. Την συκοφαντία και τα ψέματα.

        Να πάρεις το ναζιστόσκυλο τον Πλεύρη, που μας τον επικαλείσαι σαν … αυθεντία στο σπίτι σου να γελάτε με τους τάφους των ανθρώπων μας. Με τους ανάπηρους, τα ορφανά, τους γονείς που θάψανε παιδιά

        Αυτός είσαι.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Όχι Κώστα. Η στοιχειώδης ευγένεια κ ο στοιχειώδης διάλογος, επιβάλλει να μην βρίζεις και να μην λες ψέματα. Εσύ και βρίζεις συστατικά και λες ψέματα χοντρά, δύο χρόνια τώρα. Τη μια συκοφαντείς ως…τραμπικους, μπολσοναρικούς και ακροδεξιούς όσους απέρριψαν απαγορεύσεις κυκλοφορίας, σμσ, πρόστιμα, διαχωρισμούς και εξευτελισμούς μέσω σκαναρισμάτων, διαχωρισμούς μέσω απολύσεων ανεμβολίαστων κλπ, και την άλλη χυδαιολογείς ξανά, κατά όσων απορρίπτουν και ΝΑΤΟ/ΗΠΑ/ΕΕ και Ρωσία/Κίνα ονοματίζοντας τους,…. λευκούς ρατσιστές!

          Κώστα, εσύ ήσουν και είσαι διαχρονικά, ο ημιμαθής τραμπούκος που επειδή δεν έχει επιχειρήματα και διαψεύδονται διαχρονικά οι πολιτικές του επιλογές, καταφεύγεις πάλι διαχρονικά στις προσβολές και στα ψεύδη..

          Αλήθεια, τώρα που ο ΠΟΥ λέει καθαρά ότι στα 15.000.000 νεκρών από την επιδημία ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ εντάσσει και τους νεκρούς από τα υπόλοιπα νοσήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν στα νοσοκομεία επειδή αυτά έγιναν για μιαν νόσο, τι έχεις να πεις; Τώρα που η ακροδεξιά κυβέρνηση με την πολιτική απαγορεύσεων με την οποία στοιχήθηκες εσύ και πολλοί ακόμα κοβιντόπληκτοι, παραδέχεται πάλι για τις δικές της σκοπιμότητες ότι ένα μεγααααλο μέρος των νεκρών που χρεώθηκαν στον κοβιντ, ήταν στην πραγματικότητα θάνατοι από τις παμπάλαιες ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, τι λες; Να σου πω; Δεν λες τίποτα. Κάνεις κοκοκό με την λογική “να ξεχαστεί το τι έλεγα επί δύο χρόνια τώρα, και πάμε για τα επόμενα”… Αυτό λες εσύ και μπόλικοι ακόμα, μαζί με διάφορες πολιτικές δυνάμεις!!

        2. Κώστας

          Δεν μιλάω με θαυμαστές του Πλεύρη

          Αυτό που λες, αυτά που λένε ο Πλέυρης, ο τΤραμπ, ο Κασιδιάρης και εσύ κλπ, τα λέτε από την αρχή, δεν είναι καινούρια.

          Τι λέγατε ? Πως ο ΠΟΥ, επειδή επηρεάζεται πολύ από το ΚΚΚ, ανεβάζει τους νεκρούς ενώ η ΠΑΝΔΗΜΙΑ είναι γριπούλα.

          Ε, αφού είναι γριπούλα δεν ενισχύθηκε το ΕΣΥ,. Η αντιμετώπιση της πανδημίας είναι πακέτο, είναι το ΕΣΥ, με καθοριστική την πρωτοβάθμια αλλά και τους άλλους βαθμούς διότι πολλοί θα χειροτερέψουν και με τέλεια πρωτοβάθμια, είναι η επιτήρηση για να βρίσκουμε, είναι ο καθολικός εμβολιασμός. Είναι ολα αυτά που δεν έγιναν στην Ελλάδα γιατί εσύ, ο τραμπ, ο Πλεύρης και ο Κασιδιάρης διαφωνείτε με τον κομμουνιστικό ΠΟΥ.

          Για όλους τους νεκρούς και τους ανάπηρους φταις, όχι μόνο για τoυς επιβεβαιωμένους covid αλλά και για την παράπλευρη νοσηρότητα. Αν δούμε τις χώρες που λες ότι το χειρίστηκαν καλά, Βραζιλία πχ και ΗΠΑ και Ελλάδα που στους 19 από τους 26 μήνες εφαρμόζει την γραμμή σου, δηλ καμία συζήτηση και πρόνοια για την πανδημία, και στους άλλους 7 λάθος μέτρα, που λένε αυτά που λες, έχουν και παράπλευρη νοσηρότητα και covid νεκρούς. Οι σοσιαλιστικές χωρες, Κίνα, Βιετνάμ και Κούβα δεν έχουν

          ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Άσε ρε Κώστα με τις ανοησίες που γράφεις .. Στηρίξες όλα τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης δύο χρόνια τώρα, κ θες να γίνει και λαϊκό κίνημα!! Αφού η πολιτική σου συνέβαλλε στο να κλειστεί ο κόσμος σπίτι του, τώρα ζητάς και τα ρέστα!

        4. Ανώνυμος

          Και είσαι τόσο συνειδητά ψεύτης και τραμπούκος Κώστα, που ξέρεις φυσικά ότι εγώ και η αντίληψη μου απορρίπτει Τραμπ και μπολσοναρο διότι είναι εθνικιστές ακροδεξιοί, ωστόσο γράφεις “οι χώρες που λες ότι πήγαν καλά στον κοβιντ , Βραζιλία και ΗΠΑ”, ενώ είχαν εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς όχι μόνο ή κυρίως από τον κοβιντ , αλλά ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΟΛΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ!

          ΓΙΑΤΙ λοιπόν χρεώνεις στον εκάστοτε συνομιλητή σου ψευδή όπως λευκό ρατσισμό επειδή απορρίπτει Ρωσία και Κίνα, ή τραμπθσμο επειδή απέρριψε τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης; Διότι πολύ απλά, αν δεν πεις ψέματα Κώστα, δεν μπορείς να στεριώσεις την άθλια θέση σου που αποδέχτηκες όλα τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης στο όνομα της υγείας σου. …Και επειδή δεν έχεις το θάρρος να βγεις να πεις “είπα και έπραξα ανοήτως, για μιαν ακόμα φορά”.

  5. Μαρκέλα

    Αυτό που βλέπω εγώ, ότι είχαν κοινό όλες οι προσπάθειες οικοδόμησης σοσιαλιστικής κοινωνίας ήταν η απουσία δημοκρατίας.Και δημοκρατία δεν είναι η διακυβέρνηση από μια ορισμένη πολιτική οργάνωση, αλλά η ισότιμη συμμετοχή ΟΛΩΝ στη λήψη των αποφάσεων.Οι ιδεολογικές κ πολιτικές διαφοροποιήσεις προάγουν το διάλογο κ συντελούν στην οριοθέτηση του σωστού κ του λάθους.Πιστεύω,ότι κ ο ικανότερος δημαγωγός δεν είναι σε θέση να καταλύση τη δημοκρατία,με παραπλάνηση των πολιτών κ μόνο,χωρίς να μεταχειριστή συνομωσία κ πραξικόπημα.Και η προάσπιση της δημοκρατίας είναι αρμοδιότητα του ίδιου του λαού.Η Κούβα νομίζω,ότι έκανε ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση αυτή, καθώς διαχώρισε σε ένα βαθμό τη διακυβέρνηση από το Κόμμα.Κατά τα λόγια του Φιδέλ,στο Κόμμα ανατέθηκε η “έκφραση της ενότητας του λαού”,που με απλά λόγια σημαίνει τη διατήρηση της λαϊκής κυριαρχίας,κόντρα σε κάθε είδους τάσεις συγκρότησης ολιγαρχιών.Αυτή η ανάθεση στο Κομμα της προάσπισης της δημοκρατίας, βρισκω ότι είναι σοφή,σαν θεωρητική αντίληψη.Αρνητική επίδραση είχε,το ότι διατηρήθηκε η εκπροσώπηση μέσω εκλογών,που μεταφέρει σταδιακά την εξουσία από τη μάζα σε ολιγαρχία κ αυτό έχει επισημανθεί ήδη από τους Κουβανούς,δλδ καθώς παρτηρούν,αν κ οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι είναι θεωρητικά ανακλητοί,στην πράξη αυτό είναι δύσκολο,για διάφορους ευνόητους λόγους.Τα όργανα λαϊκής εξουσίας πρέπει λοιπόν να εξελιχτούν παραπέρα,με τη συμβολή κ επίβλεψη του Κόμματος.Ταυτόχρονα πρέπει να προωθηθή ξ η αυτοδιαχείριση στηνωπαραγωγή.Τίποτα απ’ αυτά δεν έγινε ως τώρα.Αντίθετα η εξουσία πέρασε σε γρφειοκράτες.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Η “δημοκρατία” είναι το σύνθημα του μικροαστού, για να μην του πάρουν το μαγαζάκι του. Αλλά δε λογάριασε, ότι ακριβώς με αυτό το σύνθημα του το πήραν οι κοσμοπολίτες κεφαλαιοκράτες.
      Ο μικροαστός ήθελε το “κοινωνικό κράτος” να πληρώνει τα έξοδά του, και για το μαγαζάκι του να μένουν τα …κέρδη! Να παίρνει θαλασσοδάνεια από τις πάντοτε κρατικές τράπεζες (απόδειξη η “κεφαλαιοποίηση”…) και επιδοτήσεις από τον “ισοσκελισμένο” κρατικό προϋπολογισμό, που χρηματοδοτούν οι φορολογούμενοι προλετάριοι, να φεσώνει τα ταμεία, να έχει όμως περίθαλψη από τα ίδια φεσωμένα ταμεία σαν …προλετάριος, να έχει φορολογική ασυλία και …να κονομάει!
      Ολα αυτά του τα εξασφάλιζε η “δημοκρατία”.
      Μόνο, που η ίδια “δημοκρατία” ήταν αυτή, που θέριεψε το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα σούπερμάρκετ, που τον αφήσανε χωρίς πελατεία.
      Ας πρόσεχε….

      Reply
  6. Μαρκέλα

    Είναι κ αντικομμουνιστής ο άνθρωπος,αλλά δεν είναι αυτό το θέμα.Σημασία έχουν τα έγγραφα,που παρουσιάζει.Το αν η Rand είναι κρατική ή όχι,δεν το ξέρω.Λες όμως κι εσύ,ότι χρηματοδοτείται από το κράτος.Η έκθεση είναι του ’19, αλλά σε σύνδεση με παλιότερη έκθεση στο ίδιο πνεύμα κ πολιτική αντίληψη.Κατά τα άλλα έχουμε γενικά μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων.Εσύ το λες διαμελισμό,εγώ το λέω εμφύλιο.Εσύ λες,ότι η ανάμιξη της Ρωσίας έσπρωξε αυτές τις χώρες,να ζητήσουν τη βοήθεια του ΝΑΤΟ.Εγώ λέω,ότι οι χώρες αυτές δεν έχουν σε καμία περίπτωση συμφέρον από τη “βοήθεια” του ΝΑΤΟ. Αντίθετα είναι οι ΗΠΑ, που ολοφάνερα κ κατά δική τους παραδοχή έχουν συμφέρον να προσαρτούν αυτές τις χώρες στην πολιτική τους,μέσω της δυνατότητας πλουτισμού,που δίνουν στους ολιγάρχες τους,για να τις χρησιμοποιούν στην προώθηση της πολιτικής τους.Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη,ωστόσο δεν ήταν αυτές οι μικρές χώρες ο στόχος της,μέχρι εκεί που δε γίνονταν υποχείρια της Δύσης.Δεν είναι κανείς,που να μην αντιλαμβάνεται,ότι το ΝΑΤΟ θέλει σε όλη την υφήλιο επέκταση κ βάσεις.Οι άλλοι ιμπεριαλιστές βρίσκονται σήμερα απέναντι στην κυριαρχία της Δύσης κ θέλουν σε πρώτη φάση μερίδιο του κόσμου.Άμα εσύ βλέπεις το ΝΑΤΟ σαν υπερασπιστή των χωρών,τη στιγμή που ο ίδιος ο Μπάιντεν διακηρύσσει ανοιχτά,ότι θέλει την ηγεμονία του πλανήτη – δε θυμούμαι τώρα ακριβώς τη διατύπωση,αλλά αυτό είπε – ε,τότε δε συνεννοούμαστε. Ούτε με τον τρόπο σκέψης κ τα επιχειρήματα σου μπορώ να συμφωνήσω.Οι πολιτικοί λένε το ένα κ το άλλο κατά περίσταση,ενώ παράλληλα προασπίζουν κ προωθούν τα συμφέροντα τους, όπως κ όσο μπορούν.Η περικύκλωση της Ρωσίας προχωρούσε σταδιακά κ φανερά όλο το διάστημα μετά τον ψυχρό πόλεμο κ η ίδια αντιδρούσε,όπως μπορούσε.Και ξέρεις κάτι,ο ιμπεριαλισμός έχει καθορισμένους νόμους κ τρόπο κίνησης. Το ΝΑΤΟ συμπεριφέρθηκε κ συμπεριφέρεται πολιτικά,όπως θα έκανε η κάθε δύναμη με το χαραχτήρα κ τη θέση του κ το να λες εσύ,ότι δεν ήθελε να επεκταθή,δείχνει ασχετοσυνη αναφορικά με τη φύση κ τις ιδιότητες του ιμπεριαλισμού.

    Reply
    1. Papillon

      Να θυμίσω εδώ Μαρκέλα ότι πριν ανεξαρτητοποιηθούν Λιθουανία και Λετονία (που είχαν ΚΑΘΕ δικαίωμα σαν κράτη-μέλη μίας Ομοσπονδίας με βάση το σύνταγμα της ΕΣΣΔ όπως το ίδιο ίσχυε με τα κράτη-μέλη της Γιουγκοσλαβίας και όποιος δεν το αναγνωρίζει αυτό είναι ΦΑΣΙΣΤΑΣ) δέχτηκαν ΩΜΗ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ επέμβαση το 1991 της σοσιαλφασιστικής τότε Ρωσίας. Να θυμίσω και τον ακρωτηριασμό της Γεωργίας; Να πάμε πιο παλιά; ’68 Τσεχοσλοβακία. Παράλογο λοιπόν που και η Τσεχία δεν γούσταρε να την απειλεί η Ρωσία; Την Τσετσενία την ξεχάσαμε; Μετά σας φταίνε τα…θύματα;

      Είχαν ή δεν είχαν μετά ΚΑΘΕ δικαίωμα οι χώρες αυτές να θέλουν να κρατήσουν τον Ρώσο μακρυά ώστε να αισθάνονται ασφάλεια; Αυτοί φώναξαν το ΝΑΤΟ δεν πήγε το ΝΑΤΟ να τους κατακτήσει ούτε τους βομβάρδισε. Μιλάω για αυτά τα κράτη μη μου αρχίσετε για την Σερβία. Και επειδή δεν ακολουθούν πολιτική επιθετική και επεκτατική εναντίον της Ρωσίας και ΠΟΤΕ δεν το έκαναν (δεν μπορούν και άλλωστε αντικειμενικά διότι έχουν απέναντί τους υπερδύναμη) ε αμύνονται όσο μπορούν απέναντι στους διαμελιστές. Τι θέλετε μία ζωή να είναι στο έλεος των Ρώσων ιμπεριαλιστών;

      Εξασφαλίζει άραγε το ΝΑΤΟ προστασία απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα; Εάν αποφάσιζε ο νεοτσάρος να χτυπήσει μέλος του ΝΑΤΟ ή να εισβάλει τι θα έκανε το ΝΑΤΟ; Τι να πω θα ήθελα η απάντηση να είναι ότι το ΝΑΤΟ θα υπερασπιστεί τα μέλη του αλλά δεν εμπιστεύομαι τους δυτικούς ιμπεριαλιστές έχουν αποδείξει πόσο υφεσιακοί είναι απέναντι στη Μόσχα και πως της παραδίδουν όχι μόνο τον τρίτο αλλά και τον δεύτερο κόσμο.

      Αν με ρωτάς αν ήταν σωστή κίνηση να φέρει η ΕΕ το ΝΑΤΟ όχι για μένα έπρεπε το ΝΑΤΟ να μείνει έξω από την Ευρώπη και η Ευρώπη να συγκροτηθεί σαν ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ πόλος και στρατιωτικά απέναντι στις δύο υπερδυνάμεις ώστε να προστατεύει αυτή τα σύνορά της από τον ΠΙΟ επικίνδυνο από αυτήν ιμπεριαλιστή την Ρωσία. Bασικά αυτό λέω και τώρα. Έπρεπε και τα ανατολική κράτη να πιέσουν όσο δεν πάει τις Βρυξέλλες προς αυτήν την κατεύθυνση.

      Αν με ρωτάς αν έπραξαν σωστά και μπήκαν οι ανατολικές χώρες στο ΝΑΤΟ όχι ήταν πολύ μεγάλο λάθος έπρεπε να φροντίσουν να φτιάξουν στρατούς και πολιτική αμυντική απέναντι στους επιθετιστές με ενότητα μεταξύ τους μαζί και με τους σκανδιναβούς αλλά σαν ανεξάρτητα κράτη. Θα μπορούσαν να αγοράσουν όπλα και τα πάντα από τη Δύση ή ακόμα καλύτερα να παράγουν οι ίδιες, θα μπορούσαν βασικά να κάνουν αυτό που έκανε μέχρι τώρα η Φιλανδία και η Σουηδία πχ και πάνε να κάνουν και αυτές το λάθος (για το οποίο ο Πούτιν ευθύνεται που με την επιθετικότητά του τους σπρώχνει στο ΝΑΤΟ θα ήθελα την άποψή σας έτσι για να μου πείτε πως νιώθετε εσείς οι…αντιαμερικάνοι) αλλά κράτα σαν κράτος την ανεξαρτησία σου μην εντάσσεσαι σε έναν επιθετικό, ιμπεριαλιστικό συνασπισμό που ελέγχεται από τη μία εκ των δύο πιο επικίνδυνων υπερδυνάμεων που ο στόχος του αποδεδειγμένα ήταν η διάλυση του τρίτου κόσμου και τελικά η παράδοσή του στον…αντίπαλο (γιατί αυτό ζούμε εξαιτίας των επεμβάσεων της Δύσης) και γίνεσαι και εσύ μέρος αυτής της διαδικασίας.

      Βέβαια και σε αυτό την πρώτη και κύρια ευθύνη φέρει η ΕΕ. Αν ήθελε να εγγυηθεί την προστασία των ανατολικών κρατών και κατ’ επέκταση των ευρωπαϊκών συνόρων δεν θα χρειαζόταν το ΝΑΤΟ. Όλα αυτά όμως εξισώνονται με την απειλή της Ρωσίας; Για μένα και θεωρώ για κάθε αριστερό, κομμουνιστή και δημοκράτη ΌΧΙ. Όχι γιατί όταν ο άλλος θεωρεί ότι εσύ δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι ανεξάρτητος διότι του χαλάς την…Μεγάλη του πατρίδα ε εδώ το κύριο πρόβλημα είναι αυτός και όχι το ΝΑΤΟ. Αλλιώς υποτάσσεσαι στον ΝΑΖΙΣΜΟ του. Τη θεωρία του “ζωτικού χώρου” να σου θυμίσω ότι ο Χίτλερ την προπαγάνδιζε.

      Συνεχίζεται…

      Reply
    2. Papillon

      Πάντως σου λέω αν θέλουν να φύγουν οι λαοί από το ΝΑΤΟ να φύγουν. Αλλά να το θέλουν αυτοί όχι να τους απειλεί η Μόσχα για το που θα πάνε και με ποιον θα είναι. ΜΕ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΟΥΝ από την στιγμή που τους απειλεί. Δεν γίνεται ρε Μαρκέλα να το προσπερνάς έτσι αυτό και να κατηγορείς τους άλλους για όλα. Να μην έκαναν πολέμους οι Ρώσοι εναντίον των χωρών αυτών. Να σεβόντουσαν το δικαίωμά τους στην ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΑΘΕΣΗ που πρώτα και κύρια σημαίνει να αναγνωρίζεις το δικαίωμά τους να ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΑΝ ΕΘΝΗ-ΚΡΑΤΗ βασικά να τους αναγνωρίζουν σαν τέτοια αφού ΕΙΝΑΙ. Να σταματήσουν να μιλάνε για…χαμένες πατρίδες και για…ανύπαρκτα, κατασκευασμένα έθνη. Από τη στιγμή που κάνουν τα ακριβώς ανάποδα ε όχι δεν θα ρίξω το φταίξιμο στους άλλους.

      Εσείς θεωρείτε ότι η Ρωσία έχει κάθε δικαίωμα να επεμβαίνει, να αμφισβητεί έθνη, να θεωρεί τα γειτονικά της κράτη εδάφη της, να διαμελίζει, να ΣΦΑΓΙΑΖΕΙ, να ξαμολά ναζήδες και την υποστηρίζετε σε όλα αυτά ενώ όποιος της αντιστέκεται τον πολεμάτε. Μαρκέλα πράγματι έχουμε ριζικά διαφορετικές ιδεολογίες εγώ δεν γουστάρω να τα κάνει αυτά ΚΑΝΕΝΑΣ και όποιος λαός αντιστέκεται σε αυτά ΤΟΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΩ.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Παπιγιόν,δεν μπορεί να απαντά κανείς, έτσι που βάζεις τα πάντα στη μέση από άποψη κ χώρου κ χρόνου. Παίρνω όμως αφορμή, να κάνω μια παρατήρηση,που σχετίζεται κ με άλλα σχόλια. Η έννοια λαός περιλαμβάνει ορισμένα στοιχεία,που συνιστούν σταθερές για τις δυνάμεις, που αναφέρονται στα λαϊκά συμφέροντα. Να έχωμε ξεκάθαρο, τι είναι λαός κ λαϊκές αξίες.Δεν μπορούμε να συζητούμε, για το αν π.χ. προτιμά δημοκρατία η ολοκληρωτισμό ή φονταμενταλισμό ή επικυριαρχία. Όχι, ότι δεν βγαίνουν τέτοια αποτελέσματα σε δημοψηφίσματα, αλλά πρόκειται για στρεβλώσεις. Ακόμα κ οι ομοσπονδίες είναι ένα αναγκαίο κακό σε ειδικές περιπτώσεις που δεν υπάρχουν καλύτερες λύσεις,το ιδανικό όμως είναι η ανεξαρτησία. Όσο για έναν οργανισμό σαν το ΝΑΤΟ, καμία σχέση δεν έχει με τα λαϊκά συμφέροντα κ δε μπαίνει ζήτημα επιλογής του από ένα λαό. Σκοπός του ΝΑΤΟ δεν είναι η προάσπιση της ανεξαρτησίας κ της κυριαρχίας των λαών, αλλά η προώθηση των συμφερόντων των Δυτικών ιμπεριαλιστών,με τη συνδρομή των αστικών τάξεων των χωρών μελών του,για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.. Στη Σουηδία έγινε από την αντιπολίτευση πρόταση για δημοψήφισμα αναφορικά με το ΝΑΤΟ, αλλά η κυβέρνηση δεν ήθελε καν συζήτηση. Ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα είχε νόημα,μόνο για να νομιμοποίηση τη λαϊκή εντολή σε ένα αστικό καθεστώς κ όχι γιατί θα υπήρχε δίλημμα από την άποψη των λαϊκών συμφερόντων. Αλλά η λαϊκή βούληση συνιστά πολυτέλεια στην εποχή μας.

        Reply
        1. Papillon

          Βρε κορίτσι μου καλό σωστό είναι αυτό το ΝΑΤΟ δεν υποστηρίζει τα λαϊκά συμφέροντα. Ερώτηση ο σουηδικός λαός δεν θα αποφασίσει εάν η χώρα του θα μπει στο ΝΑΤΟ ή όχι; Πες ότι η σουηδική κυβέρνηση τους βάζει μέσα χωρίς δημοψήφισμα, εκλογές τίποτα. Ο σουηδικός λαός αν θέλει θα βγει στο δρόμο να το αποτρέψει ή θα το δεχτεί. Αυτόν αφορά ΚΑΙ ΜΟΝΟ. Συμφωνείς με αυτό ΝΑΙ ή ΟΧΙ; Αυτό σημαίνει δικαίωμα εθνικής αυτοδιάθεσης.

          Εάν ο Πούτιν αποφάσιζε αύριο να εισβάλει και σε Φιλανδία και Σουηδία τι θα έλεγες; Θα τον καταδίκαζες ναι ή όχι; Εγώ απαντώ ΝΑΙ. Είσαι υπέρ του να επιβάλει το κάθαρμα αυτό στους άλλους λαούς που θα ανήκουν; Ειδικά όταν τους απειλεί ανοιχτά; Εγώ απαντώ ΟΧΙ. Το αναγνωρίζεις αυτό το “δικαίωμα” σε ιμπεριαλιστή; Εγώ ΟΧΙ. Μήπως θα έλεγες πάλι τα ίδια όπως για την Ουκρανία; Αν και η Ιαπωνία αποφάσιζε να μπει στο ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ανοίξει μέτωπο και εκεί; Μήπως να έμπαινε και η Κίνα στο παιχνίδι; Δηλαδή όποιος από εδώ και πέρα πάει στο ΝΑΤΟ πρέπει να βομβαρδίζεται από τον Πούτιν; Το υποστηρίζεις αυτό; Τι θέλετε πια Γ παγκόσμιο; Να ανοίξει η Ρωσία παντού μέτωπα στα σύνορά της; Πείτε το να τελειώνουμε.

          Απλές ερωτήσεις Μαρκέλα.

        2. Ανώνυμος

          ..και, εντάξει, και ο Κωστάκης ο Καραμανλής ανατράπηκε με ανακτορικό πραξικόπημα και έφυγε νύχτα με ψευδώνυμο “Τριανταφυλλίδης”, για να γλυτώσει το τομάρι του! Να τον καθαγιάσουμε κι αυτόν; Μια ζωή θα σέρνεστε πίσω από τις δολοπλοκίες και τις ενδοαστικές φαγωμάρες;
          Δεν αγωνιζόμαστε για έναν πιο σοφτ καπιταλισμό, ούτε για τους σοφτ απατεώνες του.

        3. Κώστας

          Από το αίμα του ήρωα του λαού και της Αριστεράς ανατράπηκε ο Καραμανλής σου μεγάλε. Σε βολεύει να λες πως πέθανε για το τίποτα, πως “το έφαγε το κεφάλι του” αλλά δεν είναι έτσι.

          και από την ψήφο του λαού, άλλωστε αν κάποιος πθ εκείνα τα χρόνια ΔΕΝ ήταν εκλεγμένος, τουλάχιστον το 56 και το 61, ήταν ο Καραμανλής σου. Και σίγουρα δεν ήταν εκλεγμένος γιατί το 61 βγήκε με λιγότερες ψήφους και το 61 με όργιο τρομοκρατίας

          φέρε πηγές πως έτσι βγήκε ο ΓΑΠ το 63-64, δεν μπορεί να το λες έτσι, δεν μπορεί να αναθεωρείς τα βασικά. Λέει ο Β Τόμος πως ο ΓΑΠ εκλέχτηκε το 63 και το 64 με νοθεία, τρομοκρατία κλπ ? Το αποκλείω, λες βλακείες

          Κώστας

        4. Κώστας

          ήρωα του λαού και της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          Mη ζωχαδιάζεσαι, καθένας ντύνει με “λαϊκή θέληση” την χειραγώγηση του “Λαού”, που τον βολεύει!
          Εσένα σε βολεύει ο “Λαός”, που “ψηφίζει ελεύθερα” παπατζήδες η διαλέγει “ελεύθερα” τον Καραμανλή και όχι τα τάνκς. Εμένα όχι.
          Για σένα ο Λαός ψηφίζει ελεύθερα, όταν δε γίνεται νοθεία/αλλοίωση της δικής σου ψήφου η όταν δεν ασκείται ανοιχτή τρομοκρατία στη δική σου πρόθεση ψήφου.
          Τυπική σοσιαλδημοκρατική, αταξική, κεντρώα αστική/”πεφωτισμένη” αντίληψη.
          Αλλά ο Καπιταλισμός βρήκε και άλλους, πιο εκλεπτυσμένους τρόπους διαχείρισης της “λαϊκής θέλησης”. Είναι η “δημοκρατία” δυτικού τύπου.
          Θα στο επαναλάβω για να μη σκιαμαχούμε: Τον έχω χεσμένο το Ναζί του “Αζόφ” η τον “δικό μας” μακεδονομάχο, που χύνει ακόμη και το αίμα του, για την ελεύθερη επιβολή της “λαϊκής” του θέλησης. Το ίδιο και τον “Λαό”, που σέρνεται γονατιστός, παραπλανημένος και ηττημένος πίσω από τους δολοφόνους των μπελογιάννηδων και τους μακελλάρηδες του Κόκκινου Δεκέμβρη ’44 και του Γράμμου, που κατά “περίεργη” σύμπτωση συνήθως δεν είναι οι Καραμανλήδες αλλά κάτι “δημοκράτες” της αρεσκείας σου.
          Τα χθεσινά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών επιτρέπουν την αισιοδοξία, ότι η νεολαία αφήνει πίσω της αυτές τις δουλικές νοοτροπίες.
          Δεν είμαστε πια ούτε στο 1965, ούτε και στο 1986.
          Εχετε γεια, “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις”!

        6. Κώστας

          Δεν ζωχαδιάζομαι, σε πατατηρώ να προσπαθείς να κάνεις κωλοτούμπα

          Τελικά είχα δίκιο, δεν έκανε πραξικόπημα, δεν βγήκε με νοθεία κλπ αλλά δεν είχαμε ξέρωγω δικτατορία του προλεταριάτου, εργατική εξουσία ή κάτι τέτοιο.

          Αλλά ήταν εκλεγμένος.

          Πως λέει το ΚΚΕ, ορθά, πως ο εκλεγμένος πρόεδρος της Ουκρανίας ανετράπη με πραξικόπημα ? Δεν λέει πως με τον Γιαννουκόβιτς είχαν εργατική εξουσία αλλά πως ήταν νόμιμος εκλεγμένος πρόεδρος και η ανατροπή του κακό πράγμα και παράνομο

          Κώστας

      2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Τα περι εισόδου και ιδιαιτερα εξοδου απο το ΝΑΤΟ ” οποτε θελει ο λαος” ειναι στη καλυτερη περιπτωση αφελεια και στη χειροτερη ξεπλυμα της πιο δολοφονικης μηχανης του πλανήτη.Αυτα ισως μπορει να ρα γραφει καποιο αμερικανακι ή καποιος ελβετός αλλά να τα γραφει καποιος στη Ελλάδα ειναι τραγικο.Η χωρα μας για να μπει στο ΝΑΤΟ μας φορεσαν δυο γυρους εμφυλιου οι δυτικοι και οι λακεδες τους και μια χουντα προσεξτε οχι επειδη πηγαμε να βγουμε απο το Νατο ,αλλα επειδη ο δημοκρατικα εκλεγμενος πρωθυπουργος δεν ηταν οσο υποτακτικος νομιζαν.Ασε που εχουμε δυο εκλεγμενα κομματα ( το 81 κ το 2015) με προγραμμα την εξοδο απο το Νατο που ουδεποτε έγινε.Στο Νατο λοιπον μπαινεις συνηθως με αίμα και δεν βγαινεις παρα μόνο με τον τροπο που μπήκες…

        Reply
        1. Papillon

          Πάμε πάλι γιατί δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε σε απλά πραγματάκια. Αυτά για τους κομμουνιστές είναι εύκολα και αυτονόητα αλλά για κάποιο λόγο ενώ 1+1 ισούται με δύο εσείς…διαφωνείτε.

          Ο σουηδικός λαός έχει δικαίωμα να αποδεχτεί την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Έχει δικαίωμα ο Πούτιν να του επιβάλει με τα όπλα το αντίθετο; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Εσείς προφανώς για να μην απαντάτε ή για να δικαιολογείτε τα αδικαιολόγητα λέτε ναι. Άρα ο “αντιιμπεριαλισμός” σας πάει περίπατο αμέσως αμέσως. Ο σουηδικός λαός έχει δικαίωμα να απορρίψει την ένταξή του στο ΝΑΤΟ και να αντισταθεί; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Πρέπει να το κάνει; Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Είμαι υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ; Η απάντηση είναι ΌΧΙ. Υπερασπίζομαι το δικαίωμα των Σουηδών να αποφασίσουν αυτοί για τη χώρα τους και ΚΑΝΕΝΑΣ άλλος; Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

          Πιο καθαρά δεν γίνεται. Περιμένω τις απαντήσεις σας. Άντε να σας δω…

        2. Ανώνυμος

          Συμφωνώ θοδωρε. Αυτά που λέει ο παπιγιόν, είναι ξέπλυμα του ΝΑΤΟ. Η ένταξη μιας χώρας στο ΝΑΤΟ, είναι ένταξη σε μια από τις πιο δολοφονικές και εγκληματικές οργανώσεις εβερ.: Προφανώς και η απάντηση δεν είναι “η Ρωσία να επιβάλλει στον και της Σουηδίας την έξοδο από το ΝΑΤΟ”. Είναι ο αγώνας του λαού για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ

        3. Ανώνυμος

          Ο “δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός” ήταν ο Παπατζής Α’;!
          Και …”δεν ήταν όσο υποτακτικός νόμιζαν”;!;! Ο Παπατζής;!;!
          Αυτό είναι το εξωκοινοβούλιο. Ενας αχταρμάς αστικών και αριστεριζουσών απόψεων χωρίς ειρμό και συνάφεια.

        4. Κώστας

          Δείτε σε τι γελοία σχόλια οδηγεί τους κκεδες η μανία του να παριστάνουν πως την βγαίνουν από τα Αριστερά.

          Σχόλια άρνησης βασικής ιστορίας, σχόλια αγραμματοσύνης

          Ναι μεγάλε, οι εκλογές του 63-64 ήταν οι πρώτες καθαρές εκλογές της μετεμφυλιακής περιόδου γιατί το Παλάτι, θορυβημένο από την 2η θέση της ΕΔΑ το 58, τον σάλο με τις εκλογές του 61 και τον σάλο από την Δολοφονία του Λαμπράκη και την παλαική κηδεία του, αναζητούσε βαλβίδες δικομματικής εκτόνωσης και ενσωμάτωσης. Η ΕΡΕ είχε φθαρεί, ήθελε πλέον την ΕΚ αλλά την ανέτρεψε γιατί επέμεινε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο του στρατού και αρνήθηκε το σχέδιο Ατσεσον, μειοψηφούντος του Μητσοτάκη

          Κυβερνούσε κατόπιν πραξικοπήματος ή νοθείας ο Παπατζής ο Α και δεν το ξέρουμε ?

          Κώστας

        5. Ανώνυμος

          “Καθαρές εκλογές”….;;;!!!
          Με τους νόμους 506, 375 κλπ.;! Με τους “φακέλλους” σε πλήρη ανάπτυξη, με το εμφυλιοπολεμικό κράτος απείραχτο, το παρακράτος να δολοφονεί τους ενοχλητικούς, ας ήταν και βουλευτές, με ένα τρομερό χαφιέδικο μηχανισμό, όπου ο περιπτεράς, ο θυρωρός και ο παπάς ήταν καταδότες της ασφάλειας, και την “Αυγή” έπρεπε να την πάρεις διπλωμένη για να μην “σταμπαριστείς”. (Για τον Ρίζο” δε συζητάμε – κατευθείαν σύλληψη/παραπομπή για κατασκοπία κλπ.). Που η ΕΔΑ συμφωνούσε να στερήσει εθελοντικά το δικαίωμα της ελεύθερης ψήφου στους μισούς αριστερούς πολίτες της επαρχίας για να ….εξασφαλιστεί προκαταβολικά το αποτέλεσμα των …”καθαρών εκλογών”, που θα αναδείκνυε άλλη μια “κυβέρνηση” της εμπιστοσύνης της κεφαλαιοκρατίας, του ΔΟΛ και των αμερικανοεγγλέζων, με την εγγύηση του αρχιπαπατζή (“και εις την Λαοκρατίαν πιστεύομεν”), που …”δεν ήταν και τελείως υποτακτικός”!!!
          …………………………
          Αυτοί είσαστε! ΟΙ ….Λοιπές Δημοκρατικές Δυνάμεις!
          Ζωγραφιά!

        6. Κώστας

          Εντάξει ρε μεγάλε, η κυβέρνηση εκείνη βγήκε με πραξικόπημα και ανατράπηκε νόμιμα. Αλλά κανονικά είχε νικήσει η ΕΡΕ που, μας λεει ο κκες, δεν είχε σχέση με τον 506, τον 375 κλπ

          Οι επιδόσεις του ΚΚΕ στον ιστορικό αναθεωρητισμό συναγωνίζονται τον Στάθη Καλύβα

          Κώστας

        7. Ανώνυμος

          Mερικοί, Κώστα μου, προσπαθείτε να κρύψετε τον κεντρώο προσανατολισμό σας, αλλά κάθε τόσο …η χαρά δε σας αφήνει!
          Ακου …”δημοκρατικά εκλεγμένος με …ελεύθερες εκλογές”, και ποιός; Ο παπατζής, υπάλληλος της Ιντέλλιτζενς Σέρβις, τιμής 2000 λιρών!

        8. Ανώνυμος

          εδώ πάει το σχόλιο, που κατά λάθος κρέμασα πιο πάνω:

          ….και, εντάξει, και ο Κωστάκης ο Καραμανλής ανατράπηκε με ανακτορικό πραξικόπημα και έφυγε νύχτα με ψευδώνυμο “Τριανταφυλλίδης”, για να γλυτώσει το τομάρι του! Να τον καθαγιάσουμε κι αυτόν; Μια ζωή θα σέρνεστε πίσω από τις δολοπλοκίες και τις ενδοαστικές φαγωμάρες;
          Δεν αγωνιζόμαστε για έναν πιο σοφτ καπιταλισμό, ούτε για τους σοφτ απατεώνες του.

      3. Μαρκέλα

        Σου απαντώ λοιπό εδώ άλλη μια φορά σχετικά με το ΝΑΤΟ, με δυο λόγια. Λαός κ ΝΑΤΟ είναι ασυμβίβαστα πράμματα,που θα πη,ότι δεν μπορεί ο λαός να θέλη το ΝΑΤΟ, όπως δε χωρούν δυο πόδια σε ένα παπούτσι.Αν ο λαός δε βγη για μια,οποιαδήποτε υπόθεση στο δρόμο, δε σημαίνει απαραίτητα,ότι συμφωνεί με αυτή.Αρκετές φορές σημαίνει, ότι στη συγκεκριμένη ιστορική φάση βρίσκεται σε αδυναμία.Οι κομμουνιστές,σαν πρωτοπορία του λαϊκού κινήματος, που θεωρείται εξ ορισμού ότι είναι,στο βαθμό βέβαια που ανταποκρίνονται στην ιδιότητα του κομμουνιστή κ δεν την παριστάνουν, πρέπει να έχουν ξεκάθαρο,τι είναι ο λαός κ τι θέλει.Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε.Τόσο απλό, αλλά κ τόσο δύσκολο.

        Reply
  7. Μαρκέλα

    Εγώ εννοώ τη λέξη δημοκρατία με την ουσιαστική της σημασία κ σε καμιά περίπτωση την ψευδεπίγραφη δημοκρατία των αστών

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “Ουσιαστική σημασία” έξω από τον πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει.
      Δημοκρατία τίνων και για ποιούς;
      Η δημοκρατία των αστών και των μικροαστών καθόλου ψευδεπίγραφη δεν είναι γι αυτούς. Εχει νόημα και ουσία. Είναι η κόλαση των προλεταρίων.

      Reply
      1. Μαρκέλα

        Οι αστοί διαστρεβλωσαν την έννοια της δημοκρατίας. Αυτό που ψευδεπίγραφα αποκαλούν δημοκρατία είναι η ρωμαϊκή res publika με άλλα λόγια τα δημόσια.Δημοκρατία σημαίνει επί λέξει κράτος του δήμου δλδ εξουσία του λαού, που υλοποιείται με ισηγορία,ισονομία, ισοπολιτεία.Η δημοκρατία συμπεριλαμβάνει όλους, διαφορετικά δεν υφίσταται.Εσύ πώς ακριβώς εννοείς τη “δημοκρατία των αστών”;

        Reply
  8. Μαρκέλα

    Ευχαριστώ που με κάλυψες σαν απάντηση στον Παπιγιόν,γιατί τα σχόλια άλλοτε δίνουν δυνατότητα απάντησης και άλλοτε όχι και έτσι διακόπτεται ο απ’ ευθείας διάλογος.Τι να πω τώρα,για την ερώτηση του Παπιγιόν, πώς θα χαραχτήριζα εισβολή του Πούτιν σε Φινλανδία και Σουϊδία,όταν τόσον καιρό συζητούμε για την περίπτωση της Ουκρανίας και έχομε αραδιάσει όσα επιχειρήματα υπέρ ή κατά υπάρχουν,καθένας από την πλευρά του; Αυτό που με λειπεί είναι,ότι υπώθηκαν τόσα εξαιρετικά ενδιαφέροντα πράμματα σ’ αυτόν το διάλογο και ήταν για μένα τουλάχιστον τεχνικά αδύνατο,να τα συζητήσω όλα. Αλλά ελπίζω να έχω τη δυνατότητα προσεχώς,να τα θίγω σταδιακά.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.