Το ΚΚΕ αν και ήταν το κόμμα που διαχρονικά είχε αναδείξει τον αντιδραστικό ρόλο της ΕΕ καθώς και την ανάγκη της εξόδου από αυτήν, όταν ήρθε η στιγμή της τραγικής κατάδειξης αυτού του ρόλου μέσω της επιβολής των μνημονίων και της πληρωμής του δημόσιου χρέους στην Ελλάδα, αντί να μιλάει τη γλώσσα της ρήξης και της αποδέσμευσης, άρχισε να …βήχει.
Ποια ήταν η μόνιμη επωδός της θέσης του ΚΚΕ ως τώρα:
«Είτε με ευρώ, είτε με δραχμή, σε μια καπιταλιστική Ελλάδα, το μάρμαρο θα το πληρώνει ο λαός».
Έως ένα σημείο, αυτή η επισήμανση θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη: Το ζητούμενο δεν είναι μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να σωθεί ο καπιταλισμός στην Ελλάδα, αλλά, αντίθετα, η έξοδος αυτή να αποτελέσει μια αφετηρία ρήξης ενάντια στην καπιταλιστική τάξη πραγμάτων και για την ανατροπή της.
Αν μιλάμε με αφετηρία τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα, «σκέτη» έξοδος δεν υπάρχει. Είτε αυτή θα συνδεθεί με μια πορεία ρήξης με την αστική κυριαρχία στην Ελλάδα, ακριβώς στη «ρωγμή» της χρεωκοπίας της βασικής «ευρωπαϊκής» στρατηγικής, είτε τα σπασμένα της απώλειας των δικών της ωφελειών από αυτή την πρόσδεση στο άρμα της ΕΕ θα μετακυληθούν ταχύτατα στις πλάτες του λαού, σε συνδυασμό με την καλλιέργεια ενός αντιδραστικού εθνικισμού.
Το ΚΚΕ όμως, ουδέποτε διατύπωσε αυτή τη θέση για να επισημάνει ότι δεν αρκεί η έξοδος από την ΕΕ αν δε συνδεθεί με ένα άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο, αλλά ακριβώς για να αρνηθεί τη θέση της εξόδου ως άμεσο πολιτικό στόχο.
Ας σκεφτούμε αναλογίες: Το να έλεγε κάποιο ρεύμα στην εποχή της δικτατορίας ότι το «όραμά μας δεν είναι απλά η ανατροπή της χούντας, αλλά η ρήξη και επανάσταση για μια εργατική λαϊκή δημοκρατία», ήταν αναγκαίο, αλλά και δεν έκρινε τα πάντα. Όταν αυτό παλευόταν μέσα στο δημοκρατικό κοινωνικό αγώνα για να ηττηθούν οι δικτάτορες και η αμερικανοκρατία, έδινε κύρος στους κομμουνιστές και την επαναστατική προοπτική. Αν, αντίθετα, διατυπωνόταν για να δικαιολογήσει την απουσία από αυτό τον αγώνα, (αλλά και τη δυνατότητα της λαϊκής νίκης που θα άνοιγε την «όρεξη»!), αποτελούσε γελοιοποίηση των κομμουνιστών. Είμαστε τυχεροί στην Ελλάδα που -με ταλαντεύσεις βέβαια- τα αριστερά και κομμουνιστικά ρεύματα, χωρίς να νικήσουν το αστικό καθεστώς, κατάφεραν, ακολουθώντας τον πρώτο δρόμο, να συμβάλλουν σε μια τεράστια κοινωνική και πολιτική δυναμική, που σε μεγάλο βαθμό, 50 σχεδόν χρόνια μετά, μένει ενεργή.
Το ΚΚΕ ως τώρα, σε σχέση με τη θέση της Ελλάδας εντός ή εκτός της ΕΕ, έβλεπε μόνο «αστικές και ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις».
Δεν έβλεπε την επιλογή ζωής και θανάτου της αστικής τάξης στην Ελλάδα να επιβάλλει «δια πυρός και σιδήρου» την πρόσδεση στην ΕΕ.
Δεν είδε τον καθοριστικό ρόλο της ευρωζώνης και της ΕΕ στην επιβολή των μνημονίων και της αστικής πολιτικής γενικά στην Ελλάδα.
Δεν εκτίμησε καθόλου τη δυνατότητα πλατιές λαϊκές μάζες να στρέφονται υπερ της εξόδου από την ΕΕ, μέσα από την πείρα της μνημονιακής σφαγής και του ρόλου της τρόικας και παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ να σώσει την «τιμή της Ευρώπης».
Δεν αξιολόγησε με κανένα τρόπο την ισχυρή δυνατότητα στην Ελλάδα σύνδεσης της αντιΕΕ πάλης με την αντικαπιταλιστική διέξοδο, ακριβώς επειδή-τουλάχιστον σε αυτή την περίοδο- το σύνολο του αστικού κόσμου είχε ποντάρει στην παραμονή στην ΕΕ, αποκλείοντας με λύσσα άλλες επιλογές.
Έτσι το ΚΚΕ, έμεινε σε μια εντελώς λαθεμένη και πολιτικά αδρανή θέση που θα μπορούσε να συνοψιστεί στο σχήμα
«τι μέσα τι έξω από το ευρώ»
Επιχείρησε βέβαια να δικαιολογήσει την συστημική του θέση με τη συμπλήρωση: «Είμαστε υπερ της αποδέσμευσης από την ΕΕ, αλλά με εργατική εξουσία και σοσιαλισμό».
Κοινώς, συμφωνείστε ενισχύοντας το Κόμμα στις εκλογές να έρθει ο σοσιαλισμός και τότε θα λυθεί το ζήτημα.
Δε φαίνεται να αναρωτιέται η ηγεσία του ΚΚΕ αν επιτρέπεται «εργατική εξουσία και σοσιαλισμός» εντός της ΕΕ. Αντίθετα φαίνεται να το θεωρεί δυνατό.
Ούτε απαντάει στο ερώτημα: «πως θα έρθει η μαγική μέρα της εργατικής εξουσίας;». Εξ αποκαλύψεως με κομματική κατήχηση ή μέσα από δρόμους ρήξης με τις κορυφαίες αστικές επιλογές;
Το ΚΚΕ έβλεπε λοιπόν τις «αστικές αντιθέσεις» και επέλεγε να παριστάνει τον σωστό …τροχονόμο.
Αυτή όμως η λαθεμένη θέση ανήκει στο παρελθόν. Μέσα από την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ στο 20ό συνέδριο, το ΚΚΕ θεωρεί υπαρκτό πλέον στη συγκυρία το δίλημμα μέσα ή έξω από την ΕΕ και απαντάει:
Ας παραθέσουμε ολόκληρο το σχετικό τμήμα της εισήγησης:
«Από τη μετάβαση, είτε σ’ ένα «διπλό νόμισμα» (ένα για την εσωτερική κυκλοφορία και ένα για τις διεθνείς συναλλαγές) και –στη συνέχεια– σ’ ένα αμιγώς εθνικό νόμισμα είτε στη σύνδεση με οποιαδήποτε μορφή με νόμισμα άλλης ισχυρής καπιταλιστικής δύναμης, μεγάλος χαμένος θα είναι και πάλι ο λαός, κάτι που ισχύει φυσικά και στην περίπτωση της υπογραφής μιας νέας δανειακής Συμφωνίας-Μνημονίου με σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης, θα χτυπηθεί κι ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών».
Το παρακάτω απόσπασμα της εισήγησης δείχνει την πλήρη σύγχυση στην οποίο βρίσκεται το ΚΚΕ και το πώς προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:
«Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που θα βγει και σε αυτή την περίπτωση κερδισμένο. Η ελληνική αστική τάξη και ιδιαίτερα τα μονοπώλια, παρά το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους δεν επιθυμούν την έξοδο από την Ευρωζώνη, έχουν τη δυνατότητα να προσαρμοστούν, μετακινώντας κεφάλαια και αναπληρώνοντας την όποια ζημιά με την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων και το τσάκισμα μισθών και μεροκάματων. Ιδιαίτερα, μάλιστα, ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν ωφελημένα, γι’ αυτό και στήριξαν και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Κερδισμένο θα βγει κι εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που θα ωφεληθεί περισσότερο από την αύξηση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης μέσω της καταστροφής ενός μέρους του κεφαλαίου που πιθανώς θα συνοδεύσει την αλλαγή νομίσματος».
Με λίγα λόγια το κεφάλαιο αν και είναι υπερ της παραμονής στην ΕΕ, παλεύει για την έξοδο από αυτήν. Και αν και θα χάσει από την έξοδο, βασικά θα κερδίσει! Τι να πει κανείς…
Η εισήγηση τρομοκρατεί μάλιστα σημειώνοντας:
«Ειδικότερα, το ΚΚΕ έχει μελετήσει σχέδιο δράσης και πρότασης προς το εργατικό λαϊκό κίνημα σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, οπότε και οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες».
Με λίγα λόγια, θα συμβούν τόσο φριχτά πράγματα, που το ΚΚΕ έχει μελετήσει ειδικό σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει ανείπωτα και πικρά πράγματα!
Φυσικά, το ελληνικό κεφάλαιο και ο αστικός πολιτικός κόσμος που το υπηρετεί, αν και έχουν ως PLAN A την παραμονή στην ευρωζώνη (Ο Μητσοτάκης μάλιστα θέλει την Ελλάδα στο …σκληρό πυρήνα!), φυσικά και δεν αγνοούν την περίπτωση να βρεθεί η Ελλάδα εκτός ευρώ και εντός της ΕΕ και μάλιστα υπό μεγαλύτερη κηδεμονία και επιτροπεία.
Το ΚΚΕ, θα επισημανθεί και πάλι, δεν αναφέρεται ωστόσο σε αυτό το αντικειμενικό γεγονός αλλά στη θέση που ΔΕΝ πρέπει κατά τη γνώμη του να επιλέξει το λαϊκό κίνημα και η κομμουνιστική αριστερά. Διαβάζουμε:
«Κοροϊδεύουν συνειδητά το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός πιο υποτιμημένου νομίσματος μπορεί να αποτελέσει κρίκο βελτίωσης της ζωής του λαού…».
Φυσικά υπάρχουν τμήματα αστικών και μικροαστικών δυνάμεων που υιοθετούν μια τέτοια θέση και είναι εντελώς λογικό όταν σκέπτονται χωρίς μια αντικαπιταλιστική αφετηρία και από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων. Δεν περνάει ωστόσο από το μυαλό της ηγεσίας του ΚΚΕ, ότι οι αντικαπιταλιστικές κομμουνιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, θα όφειλαν και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια επιλογή ρήξης και μια αντεπίθεση ενός ανατρεπτικού πολιτικού κινήματος έχοντας ως σύνθημα το «έξω από την ΕΕ τώρα- ψωμί, δουλειά και δημοκρατία για το λαό-μέσα σε ένα άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο!»;
Κατά το ΚΚΕ, με απόλυτη σιγουριά, έξω από την ευρωζώνη όλα θα είναι χειρότερα, όχι μόνο επειδή ο καπιταλισμός θα είναι ζωντανός και κυρίαρχος, αλλά και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κατάσταση ρήξης και αστάθειας να αποτελέσει κρίκο για μια αντικαπιταλιστική και επαναστατική διέξοδο.
Με τούτα και με εκείνα και μιας και η έξοδος από την ΕΕ “στα σίγουρα” θα σημάνει τεράστια δεινά για το λαό και μεγάλα οφέλη για το κεφάλαιο, το ΚΚΕ στην ουσία μας λέει:
“μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ είναι καλύτερα…”
Και για τα άμεσα συμφέροντα του λαού και για την υπόθεση της εργατικής εξουσίας και της κομμουνιστικής προοπτικής!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσχηματική θέση «έξω από την ΕΕ ταυτόχρονα με την εργατική εξουσία», «τεκμηριώνεται» σε δύο μόλις προτάσεις και 44 λέξεις μέσα στην πολυσέλιδη εισήγηση, ενώ η επίθεση ενάντια στη θέση για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, με διαστρεβλώσεις και αστήριχτα επιχειρήματα, απλώνεται σε δύο σελίδες και 1000 λέξεις.
Πως όμως αλήθεια βλέπει το ΚΚΕ τις εξελίξεις στην ΕΕ συνολικά:
«Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό – αντιλαϊκό που στηρίζεται από λόμπι δισεκατομμυριούχων, από φασιστικές δυνάμεις».
Το ΚΚΕ λοιπόν δε βλέπει τη χρεωκοπία της ΕΕ στα μάτια των λαών, ούτε το μίσος των λαϊκών στρωμάτων για αυτήν. Υπάρχει μόνο ο σχεδόν φασιστικός «ευρωσκεπτικισμός», αναπαράγοντας τη συκοφαντική γλώσσα του αστικού μπλοκ.
Το ΚΚΕ, τα ίδια και χειρότερα –στο συγκεκριμένο θέμα- με την λεγόμενη «ευρωπαϊκή αριστερά», αντιστρέφει την εικόνα: «που τη βλέπετε την οργή κατά της ΕΕ; Οι φασίστες και ακροδεξιοί κερδίζουν!»;
Πρόκειται πραγματικά για ιστορική κατάντια.
Όταν υπάρχουν δυνάμεις που έχουν μπερδέψει τον εργατικό διεθνισμό με τον αντιδραστικό αστικό κοσμοπολιτισμό και την καπιταλιστική διεθνοποίηση ή δυνάμεις που έτσι ξεδιάντροπα ταυτίζουν κάθε εργατική και λαϊκή αντίθεση με την ΕΕ με τον …εθνικισμό, ε τότε ναι, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ακροδεξιά ή για άλλες αστικές εναλλακτικές και την πλήρη περιθωριοποίηση κάθε κομμουνιστικής φωνής στην Ευρώπη.
Αλλά, εδώ οι αγωνιστές της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος δεν έχουν πει την τελευταία λέξη… Αυτός ο δρόμος μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, με πρώτο βήμα ένα μέτωπο αντικαπιταλιστικών, αντιϊμπεριαλιστικών και αντι-ΕΕ δυνάμεων, που θα θέτουν το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ στην πρώτη γραμμή.
Η θέση του ΚΚΕ για την έξοδο από την ΕΕ (αλλά και από το Ευρώ ή και το ΝΑΤΟ…) είναι πλέον ανοιχτά προδοτική για τα συμφέροντα της ε.τ. και του λαού.
Και ενώ γίνεται σε ένα βαθμό σωστή κριτική από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ, δυστυχώς δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι λόγω των δικών τους εμμονών και βολουνταριστικών φόβων, οι συναγωνιστές αδυνατούν να κάνουν μια πιο πειστική κριτική, που θα οδηγούσε και σε πιο αποτελεσματική πολιτική δράση.
πχ Παραθέτω από το άρθρο αυτό:
”
(σημ δική μου: λέει το ΚΚΕ:) «Κοροϊδεύουν συνειδητά το λαό όσοι ισχυρίζονται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η υιοθέτηση ενός πιο υποτιμημένου νομίσματος μπορεί να αποτελέσει κρίκο βελτίωσης της ζωής του λαού…».
Φυσικά υπάρχουν τμήματα αστικών και μικροαστικών δυνάμεων που υιοθετούν μια τέτοια θέση και είναι εντελώς λογικό όταν σκέπτονται χωρίς μια αντικαπιταλιστική αφετηρία και από τη σκοπιά των εργατικών συμφερόντων. Δεν περνάει ωστόσο από το μυαλό της ηγεσίας του ΚΚΕ, ότι οι αντικαπιταλιστικές κομμουνιστικές δυνάμεις στην Ελλάδα, θα όφειλαν και θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν μια επιλογή ρήξης και μια αντεπίθεση ενός ανατρεπτικού πολιτικού κινήματος έχοντας ως σύνθημα το «έξω από την ΕΕ τώρα- ψωμί, δουλειά και δημοκρατία για το λαό-μέσα σε ένα άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο!»;
”
Ο προσεχτικός αναγνώστης θα παρατηρούσε ότι ο ΠΜ δεν επιχειρηματολογεί υπέρ της αντικειμενικότητας του οφέλους για το λαό από μια έξοδο από το Ευρώ και την ΕΕ με πρωτοβουλία λαϊκών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αλλά την εξαρτά από την συνειδητότητα με την οποία αυτή γίνεται, όπως αυτή συνάγεται από το κεντρικό σύνθημα, που πιστεύει ότι θα έπρεπε να ηγεμονεύει, και το οποίο περιλαμβάνει το “μέσα σε ένα άλλο αντικαπιταλιστικό δρόμο!”…
Και όλα αυτά λες και δεν συνειδητοποιεί ο λαός έστω και διαισθητικά, πόσο δύσκολο και ριζοσπαστικό είναι να συγκρούεσαι με τους ισχυρότερους, αν όχι όλους, τους ιμπεριαλιστές του κόσμου…
Και έτσι, από άλλη πόρτα καταλήγουμε σε παρόμοια θέση με αυτή του ΚΚΕ: “είτε θα έχουμε έναν λαό έτοιμο να παλέψει για άλλη αντικαπιαλιστική/λαϊκή/εργατική/επαναστατική (σημ. ΔΠ: ας συμπληρώσει ότι θέλει ο καθένας…) εξουσία, είτε η έξοδος από το Ευρώ και η ρήξη με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κοκ, μπορεί και να αποβεί εις βάρους του λαού”…
Εδώ περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΝΑΡ στο παρακάτω ερώτημα: μπορεί να υπάρξει ελληνικός καπιταλισμός, δηλ. ελληνική αστική τάξη, έξω από ΕΕ, Ευρώ ΚΑΙ ΝΑΤΟ, χωρίς σχέσεις υποταγής είτε υπό των Ευρωπαίων, είτε υπό των Αμερικανών ιμπεριαλιστών (είτε και των 2 όπως τώρα…), η οποία να ανταγωνίζεται ΚΑΙ τους ιμπεριαλιστές αυτούς, ΚΑΙ τους υπόλοιπους βαλκανικούς και μεσογειακούς ανταγωνιστές (Τουρκία κοκ), αλλά ΚΑΙ να καταφέρνει να ποδηγετεί την ελληνική εργατική τάξη; Έχει υπάρξει ιστορικά από το 1821 τέτοια ελληνική αστική τάξη;
Αν ναι, τότε όντως υπάρχει έξοδος από ΕΕ και ΝΑΤΟ που μπορεί να έχει και εθνικιστικό χαρακτήρα.
Αν όχι, τότε είναι αντικειμενικά θετικές εξελίξεις για τον ελληνικό λαό, ακόμη και αν η ε.τ., οι κομμουνιστές, ή οι αντικαπιταλιστές, δεν έχουν το πάνω χέρι πολιτικά, και δεν μπορούν άμεσα να επιβάλουν την στρατηγική τους.
Υπάρχουν άλλες ενδιάμεσες καταστάσεις; Φυσικά.
Υπάρχει η έξοδος από το Ευρώ αλά Σόιμπλε με παραμονή στην ΕΕ.
Η’ αχνοφαίνεται μια δυνατότητα για ολική σύγκρουση ΕΕ-ΗΠΑ σε κάποιο όχι και τόσο κοντινό μέλλον, που θα μπορούσε να οδηγήσει τις ΗΠΑ να θελήσουν να αποσπάσουν τον έλεγχο της Ελλάδας κατά 100%…
Η’ και ακόμη…ίσως σε κάποιες δεκαετίες να είναι η Κίνα ιμπεριαλιστική με βλέψεις να αποσπάσει την Ελλάδα…
Το θέμα είναι ότι σήμερα, ένα πρόγραμμα που στρέφεται ενάντια ΚΑΙ στην ΕΕ-Ευρώ, ΚΑΙ στο ΝΑΤΟ-ΗΠΑ, και συνοδεύεται από τους ανάλογους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους (διαγραφή χρέους, εθνικοποιήσεις, συνταντική συνέλευση για λαϊκό σύνταγμα κοκ) δηλ. συνολικά ενάντια στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό, δεν κινδυνεύει να χειραγωγηθεί από καμία μερίδα της α.τ. με στοιχειώδη κοινωνικο-πολιτική ισχύ (η ελληνική μικροαστική τάξη δεν έχει τέτοιες δυνατότητες…).
Και αυτό ισχύει χωρίς “ναι μεν αλλά”, χωρίς αναγκαίες προσθήκες για ένα “αντικαπιταλιστικό δρόμο” για “ρηξεις και ανατροπές” και άλλους ευφημισμούς της ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ…
Από πότε η άρνηση υιοθέτησης ρεφομιστικών αιτημάτων και συναφών τακτικισμών αποτελεί “προδοτική θέση για ….τα συμφέροντα της …ε.τ.(!) και του …λαού(!);
Μέχρι τώρα ακούσασταν στο “σεχταρισμός”. Τώρα, βλέπω, το τεντώνετε….
Πανικός;
Πρέπει να εγκαλέσεις τον Λένιν για το ρεφορμιστικό σύνθημα της διανομής της γης στους αγρότες και γιά το Διάταγμα για την Γη που ψήφισε το Ανώτατο Σοβιέτ στις 26/10/1917 (ως γνωστόν η Οκτωβριανή επανάσταση έγινε στις 25/10/1917, μία μέρα πρίν). Επίσης είναι γνωστό οτι το σύνθημα του αναδασμού της Γής ήταν σύνθημα των Αριστερών Εσέρων και όχι μπολσεβίκικο. Ελπίζω η Κ.Ε. του ΚΚΕ να ασχοληθεί με το θέμα σοβαρά και να το καταγγείλει!
Στον καλόπροαίρετο που θέλει να γνωρίσει πραγματικά την εισήγηση της Κ.Ε του ΚΚΕ πάνω στο συγκεκριμμένο θέμα, θα πρότεινα να την διαβάσει απ ευθείας από τον “Ριζοσπάστη” στις 31/03 και να μην βασιστεί στη “κοπτοραπτική” προτάσεων και παραγράφων, τόσο του αρθρογράφου, όσο και του κου Περδίκη.
δεν υπάρχει καμια διάθεση κακής πληροφόρησης. Μεσα στο κειμενο εχει μπει λινκ για την αναγνωση της εισήγησης από το πρωτότυπο. Έτσι και αλλιώς έχει και γενικότερο ενδιαφέρον. Μακάρι να υπάρξει επι της ουσίας αντίκρουση
Π.Μ.
Είναι θέματα για τα οποία έχουμε συζητήσει επι της ουσίας στο διαδύκτιο άπειρες φορές και μάλιστα και σε αυτό το μπλογκ.
Διάβασα την εισήγηση δύο φορές – την δεύτρη πριν από λίγο. Δεν κατάλαβα να παρουσιάζει κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που έλεγε και λέει συνεχώς το ΚΚΕ.
Προσωπικά, δεν μπορώ να ξαναρχίσω απ την αρχή. Απλά μπούχτησα!
“Διάθεση κακής πληροφόρησης”;
Μα, αλίμονο, ποιός θα σκεφτόταν κάτι τέτοιο για σας!;!
Θα έλεγε κανείς όμως ότι πάει πολύ τα μέχρι χτες λιβανιστήρια του ΣΥΡΙΖΑ να τολμάνε να κατηγορούν το ΚΚΕ ότι “μένει Ευρώπη”. Έχει και ο αυριανισμός τα όριά του. Αν θεωρείτε ότι απευθύνεστε σε χουλιγκάνους τότε καλά κάνετε, διαστρέβλωση, κοπτοραπτική και μπόλικο αντιΚΚΕ μίσος είναι η συνηθισμένη συνταγή (τη χρησιμοποιούν πολύ πετυχημένα και άλλοι, φαινομενικά πολύ μακρινοί χώροι απ’ το αντίπερα μαύρο φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος).
Αν όχι, υπάρχει και η πραγματική θέση του ΚΚΕ, όπως διατυπώθηκε στην Εισήγηση (και μέχρι την έκδοση της Απόφασης ας μείνουμε σ’ αυτή) του 20ού Συνεδρίου: Τι πιο “επίσημο” άλλωστε;
«(…) Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα «κλειδιά» της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια. Αυτό αποτελεί πραγματική εναλλακτική λύση προς όφελος του λαού και αξίζει κάθε θυσία, ενώ η πρόταση των άλλων, γενικώς «αντι-ευρώ» δυνάμεων, αναπαράγει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.»
και το λινκ από το πόρταλ:
http://www.902.gr/eidisi/politiki/125621/eisigisi-tis-ke-toy-kke-sto-20o-synedrio-foto
Τώρα άμα απ’ αυτή την πεντακάθαρη θέση βγάζει κανείς συμπέρασμα “μένουμε Ευρώπη” και παπαριές, είναι απλά ΤΥΦΛΟΣ (από αντικομμουνιστική εμπάθεια)…
Μπράβο Π.Μ! Από τον απλό “ερασιτεχνικό” αντιΚΚΕδισμό αναβαθμιστήκατε σε κανονικό γκεμπελισμό: Τόσα χρόνια δεν πήγαν χαμένα…
Η στρεψοδικία, η μισαλλοδοξία και το αντιΚΚΕ μένος στο μεγαλείο τους.
Ο Μαυροειδής μπαίνει πλέον επάξια στο ίδιο “πάνθεον” με τον Καρτερό.
(Πολύ πανικό όμως διαβλέπω ρε παιδιά. Καρφώνεστε…)
Πάνικ και οδυρμός από το κουκουεδοχώρι….
Διαβάστε μπρε προσεχτικά το κείμενο του συντρόφου Παναγιώτη Μαυροειδή! Θα δείτε πως όχι μόνο δεν διαστρεβλώνει κάτι από τις θέσεις του ΚΚΕ, αλλά και πως λέγοντας την πραγματικότητα, ανοίγει ουσιαστικό πεδίο διαλόγου!
“….Κατά το ΚΚΕ, με απόλυτη σιγουριά, έξω από την ευρωζώνη όλα θα είναι χειρότερα, όχι μόνο επειδή ο καπιταλισμός θα είναι ζωντανός και κυρίαρχος, αλλά και επειδή δεν υπάρχει περίπτωση αυτή η κατάσταση ρήξης και αστάθειας να αποτελέσει κρίκο για μια αντικαπιταλιστική και επαναστατική διέξοδο.
Με τούτα και με εκείνα και μιας και η έξοδος από την ΕΕ «στα σίγουρα» θα σημάνει τεράστια δεινά για το λαό και μεγάλα οφέλη για το κεφάλαιο, το ΚΚΕ στην ουσία μας λέει:
«μέσα στην ευρωζώνη και την ΕΕ είναι καλύτερα…»
Και για τα άμεσα συμφέροντα του λαού και για την υπόθεση της εργατικής εξουσίας και της κομμουνιστικής προοπτικής!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η προσχηματική θέση «έξω από την ΕΕ ταυτόχρονα με την εργατική εξουσία», «τεκμηριώνεται» σε δύο μόλις προτάσεις και 44 λέξεις μέσα στην πολυσέλιδη εισήγηση, ενώ η επίθεση ενάντια στη θέση για έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ, με διαστρεβλώσεις και αστήριχτα επιχειρήματα, απλώνεται σε δύο σελίδες και 1000 λέξεις.
Πως όμως αλήθεια βλέπει το ΚΚΕ τις εξελίξεις στην ΕΕ συνολικά:
«Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό – αντιλαϊκό που στηρίζεται από λόμπι δισεκατομμυριούχων, από φασιστικές δυνάμεις».
Το ΚΚΕ λοιπόν δε βλέπει τη χρεωκοπία της ΕΕ στα μάτια των λαών, ούτε το μίσος των λαϊκών στρωμάτων για αυτήν. Υπάρχει μόνο ο σχεδόν φασιστικός «ευρωσκεπτικισμός», αναπαράγοντας τη συκοφαντική γλώσσα του αστικού μπλοκ.
Το ΚΚΕ, τα ίδια και χειρότερα –στο συγκεκριμένο θέμα- με την λεγόμενη «ευρωπαϊκή αριστερά», αντιστρέφει την εικόνα: «που τη βλέπετε την οργή κατά της ΕΕ; Οι φασίστες και ακροδεξιοί κερδίζουν!»;
Πρόκειται πραγματικά για ιστορική κατάντια.
Όταν υπάρχουν δυνάμεις που έχουν μπερδέψει τον εργατικό διεθνισμό με τον αντιδραστικό αστικό κοσμοπολιτισμό και την καπιταλιστική διεθνοποίηση ή δυνάμεις που έτσι ξεδιάντροπα ταυτίζουν κάθε εργατική και λαϊκή αντίθεση με την ΕΕ με τον …εθνικισμό, ε τότε ναι, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την ακροδεξιά ή για άλλες αστικές εναλλακτικές και την πλήρη περιθωριοποίηση κάθε κομμουνιστικής φωνής στην Ευρώπη.
Αλλά, εδώ οι αγωνιστές της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος δεν έχουν πει την τελευταία λέξη… Αυτός ο δρόμος μπορεί και πρέπει να ανατραπεί, με πρώτο βήμα ένα μέτωπο αντικαπιταλιστικών, αντιϊμπεριαλιστικών και αντι-ΕΕ δυνάμεων, που θα θέτουν το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ στην πρώτη γραμμή….”.
ΑΥΤΑ γράφει ο ΠΜ. Μάθετε να διαβάζετε κουκουεδοχωριανοί, γιατί διαχρονικώς πετάτε την μπάλα στην εξέδρα.
Διαβάζοντας τα σχόλια φίλων του ΚΚΕ πάνω στο κείμενο κριτικής διαπιστώνεται μια έλλειψη επιχειρημάτων επι της ουσίας και ένας πληθωρισμός χαρακτηρισμών και πολωτικών φράσεων.
Σταχυολογώ κατηγορίες:
«κοπτοραπτική» προτάσεων και παραγράφων
αυριανισμός
αντιΚΚΕ μίσος
«ερασιτεχνικός» αντιΚΚΕδισμός
κανονικός γκεμπελισμός
στρεψοδικία
μισαλλοδοξία
αντιΚΚΕ μένος
Όλοι γνωρίζουμε ότι η καταφυγή σε χαρακτηρισμούς και ακόμη χειρότερα σε ύβρεις, δεν προάγει κάποια συζήτηση ίσα ίσα εξασφαλίζει την ακύρωσή της ή τον εκφυλισμό της. Δεν είναι ωστόσο αυτό το ζητούμενο.
Επί της ουσίας, πέρα από τον εκτραχηλισμό των ύβρεων και του πανικού που εκφράζουν, προβάλλεται η κατηγορία της «κοπτοραπτικής» και της απόκρυψης της πραγματικής θέσης του ΚΚΕ
Αυτό φυσικά και δεν ισχύει, μιας και από το σχετικό link μέσα στο άρθρο ο καθένας μπορεί να δεί ολόκληρη την εισήγηση της ΚΕ στο Συνέδριο και να κρίνει και αυτήν και το κείμενο κριτικής.
Ένας από τους φίλους του ΚΚΕ πήγε να περισωθεί πίσω από την ακόλουθη φράση της εισήγησης την οποία παραθέτει στο σχόλιο του:
«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα «κλειδιά» της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια»
Πράγματι αυτή η φράση κωδικοποιεί τη γνωστή και λαθεμένη θέση του ΚΚΕ ότι η αποδέσμευση από την ΕΕ γίνεται αποδεκτή μόνο αν γίνει ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ με τη σοσιαλιστική αλλαγή, αλλά όχι ως ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ξεδιπλώματος του αγώνα που μπορεί υπό προϋποθέσεις να οδηγήσει στην αντικαπιταλιστική επανάσταση και τον σοσιαλιστικό μετασχηματισμό.
Αν ήταν έτσι σύντροφοι ούτε αυξήσεις στους μισθούς θα έπρεπε να ζητούνται από το εργατικό κίνημα, ούτε την έξοδο από το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να προβάλει το ΚΚΕ. Θα έπρεπε, αντίθετα, να εξηγεί τον «κίνδυνο» ρεφορμιστικών αυταπατών ότι ο μεγαλύτερος μισθός καταργεί την καπιταλιστική εκμετάλλευση ή ότι η έξοδος από το ΝΑΤΟ δεν εχει νόημα αν «οι καπιταλιστές ελέγχουν την οικονομία».
Το κείμενο όχι μόνο δεν «αποκρύπτει» αυτή τη θέση του ΚΚΕ αλλά αυτή ακριβώς κριτικάρει έντονα και με επιχειρήματα στο μισό του μέρος!
Το ενδιαφέρον είναι ότι οι φιλοι του ΚΚΕ στέκονται εντελώς αμήχανα απέναντι στη «νέα» θέση του ΚΚΕ στην οποία κωδικοποιούνται οι «καταστροφές» της εξόδου από την ΕΕ.
Επίσης, καλό θα ήταν να προσέξουν και να αξιολογήσουν καλύτερα, διότι έχει ξεχωριστή σημασία, ότι ακόμη και η υπεράσπιση της ως τώρα γνωστής θέσης του ΚΚΕ «Αποδέσμευση με λαϊκή εξουσία» καταλαμβάνει ελάχιστη θέση μέσα στην εισήγηση της ΚΕ, ενώ αντίθετα η προβολή των καταστροφών που θα έρθουν, είναι κατι παραπάνω από δεσπόζουσα.
Πράγματι ,έχει γίνει συζήτηση πάνω στο θέμα πολλές φορές,επειδή λοιπόν έχω εκφράσει την άποψη μου και να μην λέμε τα ίδια,απλώς επισημαίνω ότι στη γνωστή συνέντευξη Κουτσούμπα σε Λυριτζή-Οικονόμου,είπε ακριβώς τα αντίθετα απ αυτά που γράφει ο Π.Μ για την έξοδο από την ΕΕ..Παραθέτω την ερώτηση και την απάντηση.
Ερ.Άρα είναι άμεσος στόχος να φύγουμε από την Ευρώπη ,από την Ε.Ε;
Απ.Μα βέβαια όλα αυτά είναι άμεσα.Ακόμα και η αλλαγή του συστήματος είναι άμεση αναγκαιότητα…
Ριζ.11/3/17 σελ.6
τι νόμισες ότι απέδειξες τωρα ΤΚ.;
Ο Κουτσούμπας είπε και εδώ την ίδια θέση του ΚΚΕ στην οποία κάνει κριτική ο ΠΜ: ότι η έξοδος από την ΕΕ τίθεται με την ίδια αμεσότητα που τίθεται και η αλλαγή του συστήματος
Φαντάζομαι ότι η αλλαγή του συστήματος γίνεται με επανάσταση. Δεν είδα όμως τον Κουτσούμπα πράγματι να μας καλεί άμεσα σε επανάσταση! ή κάνω λάθος;
Στα ίδια καταλήγουμε αγαπητέ: Επειδή τελικά η επανάσταση δεν είναι άμεσο ζήτημα, δεν είναι και η έξοδος από την ΕΕ. Αυτή είναι η συλλογιστική του ΚΚΕ.
Επομένως φάτε μνημόνια και σανό τώρα και αργότερα «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» βλέπουμε. Εχει ο θεός. Ή το Κόμμα τέλος πάντων…
O Kουτσούμπας λέει χρόνια τώρα πως οι συνθήκες είναι παραώριμες.
Τα μυαλά σας είναι κολημμένα, αυτό λέει, και μέχρι να γυρίσουν, ματαιοπονούμε όλοι.
η πλάκα είναι ότι κι όταν προκύψει με το καλό επαναστατική κατάσταση (:αντικειμενική εξέλιξη) εσείς πάλι με τα γύρω γύρω θα ασχολείστε, (τα μνημόνια, το χρέος και το αν είναι επαχθές- τα θυμάστε αυτά;!- το νόμισμα κλπ) γιατί ο κόσμος δήθεν δεν καταλαβαίνει κλπ. Αυτός είναι ο ρόλος σας όπως φαίνεται…
“…..τον Κουτσούμπα να καλεί σε επανάσταση.”
Ουάου ρε μεγάλε!
Έτσι νομίζεις ότι γίνεται η επανάσταση?
Καλεί…..ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σε επανάσταση (ή το ΠΑΜΕ – αν θέλεις) και την άλλη μέρα γίνεται επανάσταση?
Για “επαναστατική κατάσταση” έχεις ακούσει ποτέ? Για “ωρίμανση υποκειμενικού παράγοντα”..?
Αλλά, πως να ωριμάσει ο υποκειμενικός παράγοντας όταν οι “αριστεροί” λένε στον κόσμο ότι γίνεται και χωρίς επανάσταση….?
Δεν ξέρω τι εννοείς με τον όρο επανάσταση,αλλά πρόσεξε στις διάφορες συνεντεύξεις που δίνει ο Κουτσούμπας δεν μιλά για επανάσταση,και όταν τον ρωτούνε αν μπορεί να πάρει την εξουσία με εκλογές αυτός απαντά πως γίνεται.Σου παραθέτω την απάντηση του σε ερώτηση στον ΑΝΤ.
Ερ.Δηλαδή ,ας υποθέσουμε ότι στις επόμενες εκλογές ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού λαού πειστεί μ’ αυτά που λέτε και σας δόσει ποσοστό εξουσίας,θα κάνετε κυβέρνηση ΚΚΕ;
Απ.Εάν μας δόσει ποσοστό εξουσίας δεν θα κάνουμε κυβέρνηση;Βεβαίως θα κάνουμε.Και σημαίνει ότι ένας λαός θα είναι αποφασισμένος γι’αυτό,σημαίνει ότι θα έχει ακούσει το πρόγραμμα μας,θα έχει ακούσει την πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ θα είναι αποφασισμένος..Ριζ.30/5/13.
Να μην σου γράψω για τις τόσες άλλες συνεντεύξεις που έδοσε,διάβασε για παράδειγμα την απάντηση στην ερώτηση του Ν.Μάνεση Ριζ,17/9/15.
Απ’ τα λεγόμενα του Κουτσούμπα ,λοιπόν,που εκφράζει και εκλαικεύει τις θέσεις του κόμματος δεν βγαίνει ότι η λεγόμενη λαική εξουσία θα προκύψει από επανάσταση αλλά μέσα από την αλλαγή των κοινοβουλευτικών συσχετισμών.
Κατά τα άλλα ,εάν κάποιος στόχος είναι άμεσος ή όχι αυτό το κρίνουν τα κόμματα,η ανάλυση του ελληνικού καπιταλισμού ,οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επανάσταση στη χώρα μας είναι σοσιαλιστική,αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι άμεσος στόχος.Τώρα είναι η φάση της προετοιμασίας,το πόσο θα διαρκέσει αυτό κανένας δεν το γνωρίζει.Η επανάσταση γίνεται μόνο σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης και δεν έχει σχέση με εκλογές.
Αυτοί που μιλούνε για άμεσο στόχο μιμούνται τον Αντρέα,το 1981,που έλεγε εδώ και τώρα σοσιαλισμός.
Το αίτημα για έξοδο από ΕΕ/ΟΝΕ από μόνο του, είναι ενσωματώσημο από την αστική τάξη.
Όχι μόνο δεν είναι “ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΡΙΚΟΣ ξεδιπλώματος του αγώνα”, αλλά ΣΠΑΕΙ οποιονδήποτε τέτοιο κρίκο προς αυτή την κατεύθυνση.
Ήδη, το εργατικό κίνημα μετράει ένα σωρό αιτήματα, τα οποία στην αρχή εμφανίστηκαν σαν ριζοσπαστικά και τα οποία σύντομα ενσωματώθηκαν, αχρηστεύτηκαν και ακόμα και γύρισαν και μπούμεραγκ εναντίον του.
Το πιό χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το αίτημα “Να φύγει η δεξιά” της ΕΔΑ, την περίοδο από το 55 και μέχρι τη χούντα. Τι έγινε? Σκοτώθηκε ο λαός στους δρόμους για χάρη του σκατόγερου του Παπανδρέου και τελικά, η αστική τάξη το ενσωμάτωσε μέσω του ΠΑΣΟΚ και του Αντρέα που προκάλεσαν και την καταστροφή της χώρας.
Το αίτημα για αυξήσεις στους μισθούς, που φέρνεις για αντιπαράδειγμα, θα συμφωνούσα ότι όντως είναι και αυτό ενσωματώσημο. Η αστική τάξη μπορεί όντως να δώσει κάποιες αυξήσεις. Αλλά σε αυτή την περίπτωση τουλάχιστον, ο εργαζόμενος παίρνει κάτι άμεσα. Χώρια που ΚΑΙ σε αυτή την περίπτωση, το ΚΚΕ λέει ότι πρέπει να εξηγούμε στον εργαζόμενο ότι δεν πρέπει να επαναπαύεται, οι αυξήσεις μπορούν να ανακληθούν αν η αστική τάξη διατηρεί την εξουσία και ότι ο μόνος τρόπος να εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, είναι η αλλάγή κοινωνικοοικονομικού καθεστώτος – η εργατική λαϊκή εξουσία, κατοχή μέσων παραγωγής κλπ.
ΝΑΙ, όλα τα μερικά αιτήματα εάν ξεκόβονται από την συνολική αντικαπιταλιστική λογική, είναι ενσωματώσιμα.
ΝΑΙ, επίσης, στο συμπέρασμα πως ΑΝ δεν έχεις τέτιου τύπου αιτήματα/στόχους, δεν έχεις τακτική.
ΝΑΙ, λοιπόν στο ότι ΚΑΙ οι 2 παραπάνω λογικές είναι τελειωμένες όσον αφορά την υπεράσπιση και ηγεμονική ανάδειξη στην κοινωνία των εργατικών/λαϊκών αναγκών και στόχων. Η μεν πρώτη θα οδηγεί πάντα σε ΣΥΡΙΖΕΣ, ή δε δεύτερη θα οδηγεί πάντα στο περιθώριο.
Οσον αφορά το ΝΑΡ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εδώ και 7 χρόνια, προσπαθούν να εμπεδώσουν μια 3η λογική: Την όσμωση/σύνδεση των επιμέρους στόχων με μια γενικότητερη αντικαπιταλιστική/κομμουνιστική στόχευση.
Προσοχή,όμως,πότε κατεβάζεις ένα σύνθημα-αίτημα για δράση,διότι αν οι διαθέσεις των μαζών,η πίεση των μαζών δεν είναι τέτοια,που να μπορεί να παλαίψει γι’αυτό το αίτημα,να πετύχεις με όρους λαικού κινήματος, τότε αναπόφευκτα θάχεις αρνητικό αποτέλεσμα και απογοήτευση.
Άλλο η ζύμωση ,η σύνδεση των αιτημάτων με τον τελικό σκοπό και άλλο η προβολή αιτημάτων σήμερα που για να έχουν επιτυχία χρειάζονται ειδικές συνθήκες.Το αίτημα για έξοδο απ την ΕΕ είναι ένα μεγάλο αίτημα,χρειάζεται επαναστατική κινητικότητα των μαζών,και μπορεί να προβληθεί σαν σύνθημα σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης.Εάν δεν έχεις επαναστατική κινητικότητα των μαζών τότε καταλήγεις αλά Βρετανία όπου οι όποιες συζητήσεις γίνονται για το συμφέρον των καπιταλιστών και σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης.
Φυσικά,όμως,και κάνεις ζύμωση πάνω σε τέτοια επαναστατικά αιτήματα όπως η έξοδος απ την ΕΕ και απ το ΝΑΤΟ κατατοπίζοντας τις μάζες πάνω στους όρους του επιθετικού αγώνα ενάντια στο καπιταλιστικό καθεστώς.
Η γενικότερη αντικαπιταλιστική/κομμουνιστική στόχευση συμπεριλαμβάνει και συγκεντρώσεις υπέρ της κυβέρνησης ? Ή μήπως περιλαμβάνει το ρόλο του λαγού σε δημοψηφίσματα?
Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο αίτημα δεν είναι ενσωματώσημο από την αστική τάξη. Όταν έχεις την εξουσία μπορείς αργά ή γρήγορα να ενσωματώσεις οτιδήποτε.
Και την κοινωνική ασφάλεια δεν την χρησιμοποίησε σαν μοχλό ενσωμάτωσης. Και τα κεφάλαια έφαγε αλλά και συνειδήσεις εξαγόραζε με τα ανώτερα και διευθυντικά στελέχη. Αλισβερίσι με επιχειρηματίες που δεν πλήρωναν. Μέχρι και την επανάσταση, αν δεν την υπερασπίσεις και δεν την αναπτύσσεις καθημερινά η αντεπανάσταση θα σε τσακίσει.
Και γιατί όταν εκτιμάς ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος πολέμου στην περιοχή μας ζητάς έξοδο από το ΝΑΤΟ; Που θα πας χωρίς σύμμαχους; Θα βασιστείς στο λαό; Δηλαδή ο λαός μπορεί να ανταποκριθεί στον πόλεμο με όπλα αλλά στον οικονομικό πόλεμο δεν μπορεί;
Θα ήμουν προκλητικός αν έλεγα: όποιος έχει την δυνατότητα να σκέφτεται πως ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, δεν έχει τα κότσια να το παλέψει. Οπότε ρίχνει το φταίξιμο στους άλλους. Οπορτουνιστές, ρεφορμιστές, ρεβιζιονιστές, προδότες και τόσες άλλες αριστερές ομορφιές.
Επειδή το ΚΚΕ έχει την δυνατότητα να σκέφτεται ότι ένας άλλος κόσμος είναι εφικτός, γι αυτό ακριβώς και προβάλει την εργατική εξουσία σαν λύση. Και ακριβώς για τον λόγο, ότι το μόνο ΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΙΜΟ από την αστική τάξη αίτημα, είναι η ίδια η κατάργησή της, δηλαδή η εργατική εξουσία!
Όπως γράφεις, η αστική τάξη, με την πείρα και τη δύναμη που έχει, έχει μέχρι στιγμής, την δυνατότητα να ενσωματώνει όλα τα αιτήματα.
Εκτός από την κατάργησή της!
Αλλά ταυτόχρονα, η κατάργηση της αστικής τάξης, είναι και ο στρατηγικός στόχος του εργατικού κινήματος.
Αυτός ακριβώς, είναι και ο λόγος που είναι πλέον καιρός, το εργατικό κίνημα να προβάλει μια ταχτική σχεδόν παρόμοια με την στρατηγική του. Γιατί τι άλλο είναι, η κατάργηση της αστικής τάξης, εκτός από τον στρατηγικό στόχο?
Όποιος ζητάει από το εργατικό κίνημα να κάνει ακόμα τους ταχτικισμούς του παρελθόντος, δεν βλέπει ότι ο τελευταίος και τελικός ταχτικισμός είναι ο ίδιος ο στρατηγικός στόχος, ο οποίος έχει πια πλησιάσει τόσο κοντά, ώστε δεν αφήνει χώρο για άλλους ενδιάμεσους.
Χα, χα!
“Προσπαθώ να σκεφτώ ποιο αίτημα δεν είναι ενσωματώσημο από την αστική τάξη”!!!!!
ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ!
Το πιο πρόχειρο, που το ζείς εδώ και 30 χρόνια: ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ.
Οταν το διατυπώνεις έτσι απλά, χωρίς διαχειριστικές σάλτσες, είναι μη ενσωματώσιμο!
Δες τι γίνεται σε όλο τον κόσμο!
Και θυμήσου, ποιός ΑΛΛΟΣ κόσμος το είχε κάνει πράξη αυτό;
Εκείνος, που σας έμαθαν να λέτε ότι “δεν ήταν αυτός, που ήταν”…..
Είστε βαθειά ανοσοποιημένοι απέναντι στο “μικρόβιο” της Επαανάστασης…..
Δηλαδή τόσα χρόνια η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν ενσωματώθηκε στο σύστημα..
Δηλαδή σήμερα αν ρωτήσεις τους εργαζόμενους η πλειοψηφία θα σου πει καλύτερα ΕΦΚΑ και ας δίνω το 35% του μισθού μου χωρίς να πάρω ούτε υγεία ούτε σύνταξη παρά ιδιωτική ασφάλεια που με τα μισά χρήματα θα είμαστε σε πρώτης θέσης νοσοκομεία. Η παλιότερα όταν παιζόταν στα χρηματιστήρια τα αποθεματικά ο κόσμος σου έλεγε είναι λάθος αυτό και όχι ότι οι διοικήσεις πρέπει να εξασφαλίσουν μεγάλο κέρδος.
Μπορεί να ζούμε σε άλλες γειτονιές. Στη δική μου πάντως λένε ναι στη ιδιωτική ασφάλιση και τότε μου έλεγαν ναι στο χρηματιστήριο. Αυτό εγώ το λέω ενσωμάτωση. Αυτονόητο όμως θεωρώ ότι το εργατικό κίνημα πρέπει να παλεύει για κοινωνική ασφάλεια όχι στο χρηματιστήριο ναι στην πληρωμή των ταμείων από τους εργοδότες ναι στη χρηματοδότηση της ασφάλισης από τον κρατικό προϋπολογισμό. Και ας είναι ενσωματώσιμα κατά τη λογική του λαθροαναγνωστη.
Δε λέω τυχαία ότι “Είστε βαθειά ανοσοποιημένοι κλπ”.
Απόδειξη τούτο: “… η δημόσια κοινωνική ασφάλιση δεν ενσωματώθηκε κλπ….”.
Αμέσως έτρεξες να μου προσθέσεις στο απλό και ΜΗ ΕΝΣΩΜΑΤΏΣΙΜΟ αίτημα για “ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ” τις ….αγαπημένες σου διαχειριστικές σάλτσες: “δημόσια κοινωνική” (εννοώντας το ….ΙΚΑ;!;!, προφανώς…), “χρηματιστήρια”, “ιδιωτικές ασφαλίσεις” κλπ. κλπ..
Το απλό και μη ενσωματώσιμο αίτημα για ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, γίνεται “ενσωματώσιμο” όταν απευθύνεται στα …γκόλντεν μπόϋς και την αφρόκρεμα με τα υψηλά εισοδήματα, που μπορούν να σηκώσουν το βάρος της στον Καπιταλισμό. Δηλαδή σε εκείνους, …που δεν την έχουν ανάγκη! Τόσο …”ενσωματώσιμο”.
Κι επαναλαμβάνω: Δες τι γίνεται σε όλο τον κόσμο!
Κατεδαφίζονται και τα υποκατάστατα.
Ο Καπιταλισμός δεν μπορεί να δώσει “”ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ”. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ!
(Το τελευταίο το είχα παραλείψει θεωρώντας το αυτονόητο. Ζητάω συγγνώμην.)
Ηλία Τζ., αγρόν αγοράζεις!
Η κοινωνική ασφάλιση δεν αποτέλεσε εκτός από κατάκτηση και μοχλό ενσωμάτωσης; Α ρε τζιμάνι ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ σας μαθαίνουν στο κουκουεδοχώρι χαμένε.
Κατά βάση τα πράγματα είναι απλά:
Απ’ τη μια έχουμε το ΚΚΕ: έχει αποκαταστήσει πλήρως τον επαναστατικό χαρακτήρα του (και μέσα από το Πρόγραμμά του, αλλά και μέσα από την μελέτη της ιστορίας του και την εξαγωγή συμπερασμάτων απ’ αυτήν, αλλά και τη μελέτη των αιτιών που οδήγησαν στις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες), έχει σύγχρονες επαναστατικές επεξεργασίες και αντίστοιχη στρατηγική, έχει σοβαρή συμβολή στη θεωρητική πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό, ενάντια στις κυβερνητικές αυταπάτες της “αριστεράς”, ενάντια στην υποταγή του εργατικού κινήματος “κάτω από ξένες σημαίες” στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η συμβολή του αυτή αφορά και στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Ταυτόχρονα είναι μπροστάρης σε κάθε εργατικό-λαϊκό αγώνα, προσπαθώντας να μπολιάσει τα αιτήματα για την επιβίωση στο σήμερα με την ανάγκη συνολικής κοινωνικής ανατροπής.
Από την άλλη, το ΝΑΡ είχε μια αντίστροφη (προς τα δεξιά) πορεία: την ώρα που το ΚΚΕ ξεκαθάριζε μια και καλή με τη λογική των “σταδίων”, το ΝΑΡ-ΑΝΤΑΡΣΥΑ την υιοθετούσε. ΑΚΡΙΒΩΣ πάνω σ’ αυτή την λογική πατάνε τόσο τα “μεταβατικά προγράμματα” όσο και οι “ενδιάμεσοι” στόχοι τύπου έξω από ευρώ-ΕΕ με καπιταλισμό και εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για την αποκρυστάλλωση ενός ρεφορμιστικού-σοσιαλδημοκρατικού προγράμματος που πέρα από φραστικές γαρνιτούρες δεν αμφισβητεί τις καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής και την αστική εξουσία, μένοντας σε ουτοπικές “βελτιώσεις” του απάνθρωπου καπιταλισμού. Και αυτό τους φέρνει αντικειμενικά κοντά και με τα υπόλοιπα ρετάλια της σοσιαλδημοκρατίας τύπου ΛΑΕ-ΣΥΡΙΖΑ2 κλπ που έχουν αντίστοιχο πρόγραμμα και επιχειρηματολογία.
_____________________________________________________
Πάντως, σε κάποιον καλοπροαίρετο ίσως θα φάνταζε περίεργο:
Πώς γίνεται να έχεις στην Ελλάδα ένα ΚΚ με επαναστατικές θέσεις, με σαφέστατη επιρροή στο λαό και με διαρκή ενδυνάμωση του στην εργατική τάξη, μ’ αυτές ακριβώς τις θέσεις, κι εσύ ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο όνομα υποτίθεται του “αντικαπιταλισμού” να επιμένεις να του κάνεις κριτική από τα δεξιά και να είσαι και περιθωριοποιημένος; Τέτοια στοχοπροσήλωση λοιπόν;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χάνετε τις ώρες σας να μιλάτε με δικά σας λόγια με τους υπαξιωματικούς υπηρεσίας τού ΚΚΕ και δεν τους σερβίρετε λόγια δικών τους, για να τα φάνε και να τους κάτσουν στο λαιμό. Π.χ.:
Όλα βοούν! Η αποδέσμευση της Ελλάδας από το ευρωενωσιακό Κολοσσαίο είναι προϋπόθεση ύπαρξης για το λαό της, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ώστε να μπει ένα τέλος στην μετατροπή της χώρας σε σάκο του μποξ, είναι βασικός όρος ώστε ο τόπος μας να πάψει να αποτελεί θύμα και θύτη ενός ειδεχθούς εγκλήματος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας.
Ή το άλλο:
Τελικά, τι αποφάσισε το 20ό για ΕΕ-ΕΖ ρε παιδιά;
Δεν θέλει κόπο, ρε παίδες, για να τους στείλετε αδιάβαστους (έτσι κι αλλιώς, αδιάβαστοι είναι!). Τρόπο θέλει, τρόπο!
Τηρουμένων των αναλογιών, θα μπορούσε κάποιος να προβάλλει αντίστοιχα το θέμα του μνημονίου και να λέει “να βγούμε τώρα απ’ το μνημόνιο-τελεία”, καλή ώρα οι απίθανοι φίλοι σας του επαμ. Κι όποιος το συνδέει με την πάλη για την εξουσία να καταγγέλλεται ως “μνημονιακός”. Άλλωστε για να μην ξεχνιόμαστε, και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον καιρό της τρελής στήριξης στο ΣΥΡΙΖΑ έτσι έβγαινε- αντιμνημόνιο (σκέτο) και στα κάγκελα… Κατάλαβαν ότι η φάση δεν είχε και πολύ ψωμί και είπαν να το γυρίσουν στο πιο “πολιτικό”.
‘Η πάλι το θέμα του νομίσματος (ΛΑΕ, Κωνσταντοπούλου κλπ)- γιατί κι αυτό “κρίκος” δεν μπορεί να είναι με τη δική σας λογική;
Η ίδια (οπορτουνιστική και ενσωματωμένη) αντίληψη σε διαφορετικές παραλλαγές.
Το ζήτημα είναι λοιπόν πως όποιος δε θέλει να ζυμώσει… το ρίχνει στους “κρίκους”, στα “μεταβατικά”, στα “ενδιάμεσα”, αρκεί να μη μιλάει για την ταμπακέρα: την ανατροπή του καπιταλισμού, την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό… και σε τέτοια κόλπα είστε μανούλες όλοι στο αριστεροχώρι
Εκτός από το “χεράκι κάτω” που έβαλε στο σχόλιό μου το ξεφτέρι (ο Θεός να μας φυλάει από τέτοια ξεφτέρια, θα ‘λεγε ο Μεγάλος), έχει να μας πει κάτι για τις απόψεις τών δικών του που συμπίπτουν με αυτές τών “οπορτουνιστών”;
Όχι, ε; Άχου και δεν με εκπλήσσει, άχου και δεν με εκπλήσσει!
Δε φτάνει που έχουν καταντήσει να λένε τα ίδια με το Πορτοσάλτε και το Πρετεντέρη τα νούμερα του Περισσού μιλάνε και για επαναστάσεις. Βαριά η καλογερική της υπηρέτησης του συστήματος δεν σας αφήνει πλέον ούτε τα προσχήματα. Αιδώς γελοίοι…
Ρε παιδιά δεν το βρίσκω αυτό το σημείο στις θέσεις. Που είναι ?
Αυτό από την εισήγηση του μεγάλου επαναστάτη το βρίσκεις ή θέλεις τη βοήθεια του κοινού;
”Στην περίπτωση αλλαγής νομίσματος στη χώρα μας, το λαϊκό εισόδημα θα εξανεμιστεί μέσω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, της αισχροκέρδειας, της ραγδαίας πτώσης της αγοραστικής δύναμης, καθώς και μέσω της μεγάλης ανατίμησης των εισαγόμενων εμπορευμάτων, στα οποία στηρίζεται όχι μόνο η κατανάλωση αλλά και η βιομηχανία. Επίσης, θα χτυπηθεί και ένα μεγάλο μέρος αυτοαπασχολούμενων, φτωχών αγροτών, δανειοληπτών…Το μεγάλο κεφάλαιο είναι αυτό που θα βγει και σε αυτήν την περίπτωση κερδισμένο. Ιδιαίτερα μάλιστα ορισμένα τμήματα του κεφαλαίου θα βγουν ωφελημένα, γι’ αυτό και στήριξαν και στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη”
Γιατί βρε γελοίοι, ποιός θα ωφεληθεί ΚΑΙ σ’ αυτή την περίπτωση με τον καπιταλισμό άθικτο και το λαό σε παθητικό ρόλο όπως είναι σήμερα; Με το brexit ποιός ωφελείται, το κεφάλαιο ή η εργ. τάξη της Αγγλίας; Μα προφανώς ο ίδιος που ωφελούνταν και πριν απ’ αυτό, απ’ τη στιγμή που και η οικονομία και η εξουσία είναι στα δικά του χέρια. Μήπως τώρα θα σταματήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, ή θα κάνει φιλολαϊκή πολιτική το κεφάλαιο;
Το κλειδί και ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ, πέρα από στρεψοδικίες, γκεμπελίστικες διαστρεβλώσεις, τερατολογίες και τη μόνιμη αντιΚΚΕ πώρωση που σας δέρνει βρίσκεται σε μια απλή πρόταση:
«Ο ελληνικός λαός μπορεί και πρέπει να επιλέξει ο ίδιος -με τη θέληση και τη δράση του- την έξοδο από την ΕΕ, να βάλει αυτό τον στόχο στην προμετωπίδα των συνθημάτων του, να οργανώσει την πάλη του με τέτοιο τρόπο ώστε να διεκδικήσει ταυτόχρονα τα «κλειδιά» της οικονομίας και το πέρασμα της εξουσίας στα δικά του χέρια».
Αυτό λέει το ΚΚΕ. Εσείς όμως διαφωνείτε γιατί ξορκίζετε κάθε σύνδεση με την εργατική εξουσία και το σοσιαλισμό, τα οποία στην πρόταση όλων ανεξαιρέτως των ομάδων του οπορτουνισμού έχουν εξοβελιστεί στις καλένδες, όλως τυχαίως… Και επιπλέον γιατί σας αρέσουν οι “εύκολες λύσεις” που ΠΟΤΕ δεν περιλαμβάνουν συνολική σύγκρουση με την αστική τάξη για την εξουσία: πότε “αριστερές κυβερνήσεις”, πότε “επιτροπές λογιστικού ελέγχου” για το χρέος, πότε “δραχμή αντί για ευρώ” και πότε εθνικός καπιταλισμός vs ΕΕ. Κατά τα άλλα, βαυκαλίζεστε ότι είστε “αντικαπιταλιστική αριστερά” τρομάρα σας. Μια ακόμα εκδοχή της σοσιαλδημοκρατίας είστε, άμα ξύσεις λίγο το φαμφαρόνικο περίβλημα
Μα είναι προφανέστατο γιατί “ξορκίζουν κάθε σύνδεση με την εργατική εξουσία και τον σοσιαλισμό”. Διότι εκεί, δεν θα έχουν καμία θέση. Θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!
Η εργατική τάξη μίλαγε για την κόλαση εκτός ευρώ ή ο Μπογδάνος και ο Πετεντέρης θλιβεροί απολογητές το παίζετε και επαναστάτες.
Θα βγούμε από το ευρώ και την ΕΕ και ο καπιταλισμός θα μείνει στην Ελλάδα άθικτος μιλάς και για γελοίους Πορτοσάλτε της δεκάρας
σκληρές αλήθειες, που μόνο για την δική του εξουσία θα άξιζε να αντιμετωπίσει ο Λαός.
Δεν υπάρχει πασοκο-κολωνακιώτικος δρόμος για την Επανάσταση, μανάρια μου!
Καλείτε τον κοσμάκη πάλι να κάνει θυσίες για να υπηρετήσει τις μηχανορραφίες των κεφαλαιοκρατών. Μια ζωή τα ίδια.
Κάτω από ξένες σημαίες.
Θα την πατήσετε πάλι, όπως τότε με το ….”μεγαλειώδες ΟΧΙ”!
Ενώ εσύ θα πάς στο Σκάι να μιλήσεις για την “αύξηση των πρώτων υλών στη βιομηχανία” μεγάλε επαναστάτη. Θα συμφωνήσει και ο Πορτοσάλτε
Μετά από “αριστεροί” απολογητές του Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ, θα γίνετε, μαζί με τη ΛΑΕ αυτή τη φορά, “αριστεροί” απολογητές του επερχόμενου GREXIT.
Μυαλό δεν βάζετε.
Keep up the good job!
Εσύ είσαι απολογητής του Τσίπρα θεωρείς ότι καλά έκανε και μας άφησε στο ευρώ άλλωστε οι αγκαλίτσες στην Αμαλιάδα και ο Βούτσης στο συνέδριο το δείχνει. Βαριά η καλογερική ετοιμαστείτε να ξεφτιλιστείτε χωρίς τέρμα. Αλλά ξέρετε εσείς από το 89…
Χιχιχιχι…..(γέλιο ασταμάτητο)!!
Κοιταξτε πόσο χαίρονατι οι δεξιοι
http://www.dimokratianews.gr/content/73613/lathos-o-dihasmos-me-anafores-sto-hthes
Μ. Κοττάκης: “Συστήνω σε συντηρητικούς πολίτες να μελετήσουν την ομιλία Κουτσούμπα στο 20ό Συνέδριο του Κόμματος. Θα εντυπωσιαστείτε, αγαπητοί, με τη συμφωνία σας σε βασικές θέσεις του ΚΚΕ. Τη στιγμή που τμήματα της ημετέρας διαπλοκής προπαγανδίζουν την επιστροφή στη δραχμή, το ΚΚΕ τάσσεται κατά της δραχμής. Την ώρα που για κάποιους στα βόρεια προάστια η Θράκη κείται μακράν, το ΚΚΕ με πατριωτικό λόγο προτάσσει την ασφάλεια των συνόρων. Τη στιγμή που κάποιοι στην Αριστερά προπαγανδίζουν Βενεζουέλες και Μαδούρο, το ΚΚΕ υποστέλλει μέσα στην κρίσιμη συγκυρία το θεωρητικό έστω ενδεχόμενο της επανάστασης για την εγκαθίδρυση της λαϊκής εξουσίας”.
Καλά ο Κοττάκης τη δουλειά του κάνει και βγάζει απ’ την κοιλιά του ότι συμπέρασμα τον βολεύει. Η πλάκα είναι ότι κι εσύ την ίδια δουλειά με του Κοττάκη κάνεις: Ξορκίζετε το φόβο σας (και της τάξης σας)…
Τελικά ΠΜ, είδες κι απόειδες ότι με την “πολιτική αντιπαράθεση” δεν τα βγάζεις πέρα και το ‘ριξες στις πασοκιές… Έτσι, να πέφτουν οι “αντικαπιταλιστικές” μάσκες. Πώς το ‘πες παραπάνω; “δεν υπάρχει καμια διάθεση κακής πληροφόρησης.” Χαχαχαχα!
Σα να διαβάζεις αυριανή έγινες, ντρέπομαι για λογαριασμό σου
Ε, αφού το είπαν οι έγκριτοι Μαυροειδής-Κοττάκης, έτσι θα είναι. Δυστυχώς όμως, μεγάλα κομμάτια της εργατικής τάξης και του λαού δεν τους δίνουν την πρέπουσα προσοχή και εξακολουθούν να εμπιστεύονται το τρισκατάρατο αυτό Κόμμα. Εντείνετε τις προσπάθειές σας λοιπόν, μην ολιγωρείτε!
Ακόμα βρίσκεσαι κολλημένος στο δίπολο δεξιοί – αριστεροί?
Πρώτα το ΠΑΣΟΚ και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξαν ότι αυτοί που κόπτονται ότι είναι αριστεροί, είναι πιο επικίνδυνοι από τους επώνυμους δεξιούς.
Και μια και αναφέρθηκε, είμαι περίεργος πως θα ξεμπλέξετε με τον Μαδούρο. Ρωγμές και ξεφλουδίσματα στην “αριστερή” πανοπλία του….!
http://www.rizospastis.gr/story.do?id=9304566
ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ
Επειδή οι χρεωμένοι αυτό το ιστολόγιο από «το Κόμμα» κάνουν το Γερμανό, ας (ξανα)ρίξουμε λίγο αλατάκι στις πληγές τους. :-)
Τα παρακάτω λόγια ανήκουν σε αναντάμ παπαντάμ Κουκουέδες και φαίνεται να συμπίπτουν με όσα λένε “οι δεξιοί κι αριστεροί οπορτουνιστές”:
1. Όλα βοούν! Η αποδέσμευση της Ελλάδας από το ευρωενωσιακό Κολοσσαίο είναι προϋπόθεση ύπαρξης για το λαό της, είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση ώστε να μπει ένα τέλος στην μετατροπή της χώρας σε σάκο του μποξ, είναι βασικός όρος ώστε ο τόπος μας να πάψει να αποτελεί θύμα και θύτη ενός ειδεχθούς εγκλήματος που έχει όλα τα χαρακτηριστικά της γενοκτονίας.
2. Τελικά, τι αποφάσισε το 20ό για ΕΕ-ΕΖ ρε παιδιά;
Έχουν κάτι να δηλώσουν (εκτός από τη δειλία τους που την ξέρουν κι οι πέτρες);
Ρε υποτιθέμενοι οπαδοί του ΚΚΕ αυτές τις τρίχες γιατί δεν πάτε να τις πείτε στο Σκάι, στον Alpha, στον ΑΝΤ1 κάπου που τις εκτιμούν τέλος πάντων και μπορεί να σας δώσουν και κανένα φράγκο, μην κάθεστε να τις λέτε εδώ να ξεφτιλίζεστε και τζάμπα. Άσε που τελείωσαν και τα non paper των ανεπάγγελτων (γιατί επαγγελματίες επαναστάτες δεν είναι σίγουρα) της ιδεολογικής σας επιτροπής και επαναλαμβάνεστε, ενώ στα κανάλια δεν έχουν αποσβεστεί αυτές οι παπαριές ακόμα, θα έχετε καμμιά βδομάδα να λέτε.
Βρε κουκουεδοχώρι, ο Κοττάκης και ο Καρτερός σας λιβανίζουν το κόμμα σας το ΚΚΕ για τις υπεύθυνες θέσεις που έχει! Αϊντε ζωντόβολα ταλιμπάν, για διαβάστε τους ύμνους του Κοττάκη για το ΚΚΕ:
http://www.dimokratianews.gr/content/73613/lathos-o-dihasmos-me-anafores-sto-hthes
Όταν ο Θανάσης Καρτερός και ο Μανώλης Κοττάκης λιβανίζουν τις αποφάσεις του συνεδρίου του ΚΚΕ, Ίσως να προβληματιστούν έστω και λίγο κάποιοι ?
http://www.dimokratianews.gr/content/73613/lathos-o-dihasmos-me-anafores-sto-hthes
“εργάτη”/”κάποιε”, 19:45/19:47, αν δεν είσαι το ίδιο πρόσωπο, τότε το team έχει άριστο συντονισμό!
Αλλά, καλά είναι να συνεννοείστε, ό ένας του …Κοττάκη κι ο άλλος του …Καρτερού!
Κοινό εχθρό έχετε.
Συνομοσιωλογε κουκουεδοχωρικέ, βαριέμαι να ριξω βάρος στην αρρωστια σου. Απαντω με την κοινη λογικη. Ο κοττάκης και ο καρτερός ΥΜΝΟΥΝ το κκε για την…. σωφροσυνη και την υπευθυνότητά του…………… Ψαξτο φιλε μου.
προς κουκουεδοχώρι: Για διαβάστε χαβαλέδες μου που γραφετε άρες μάρες κουκουνάρες:
Άκρως αποκαλυπτική συνέντευξη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, που δόθηκε στον Ν. Χατζηνικολάου στις 7 Ιουλίου 2016, όπου ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ ομολογεί τέλεση εσχάτης προδοσίας.
Η συνέντευξη, η οποία μεταδόθηκε μεν, αλλά με λογοκριμένο το σημείο της ομολογίας, έφτασε δια πολλών βασάνων στα χέρια μας, η οποία θα αποτελέσει, φυσικά, ένα από τα πολλά δικογραφικά στοιχεία όταν θα τους καθίσουμε στο «σκαμνί».
Ο Μεϊμαράκης, σε άσχετη ερώτηση του δημοσιογράφου, άρχισε να διηγείται τι ακριβώς συνέβη εκείνο το βράδυ του δημοψηφίσματος.
Ξεκινώντας, αποκαλύπτει ότι όλα τα κόμματα παρασύρθηκαν από τις δημοσκοπήσεις και ανέμεναν ότι θα ο λαός θα ψήφιζε ΝΑΙ με πολύ μεγάλη διαφορά (άνω του 60%). Ο ίδιος μάλιστα λέει ότι στην αρχή ήταν υπέρ της αποχής από το δημοψήφισμα, όμως τελικά αποφάσισαν να συμμετάσχουν διότι όλοι οι δημοσκόποι προέβλεπαν μεγάλη διαφορά υπέρ του ΝΑΙ.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος αποκαλύπτει, και ο ίδιος ο Τσίπρας παρασύρθηκε από τους δημοσκόπους. Πίστευε ότι θα βγει το ΝΑΙ και θα του λύσει τα χέρια. Γι’ αυτό εξ άλλου και έκανε το δημοψήφισμα, για να πάρει το ΝΑΙ που ήθελε και να έχει το πολιτικό άλλοθι της άνευ όρων υποταγής.
Έλα όμως που βγήκε το ανάποδο; Πράγματι, λέει, έχει δίκαιο ο Βαρουφάκης και η Κωνσταντοπούλου, που λένε ότι όταν πήγαν στο Μαξίμου τον είδαν σκυθρωπό και δεν ήξερε τι να κάνει. Διότι του βγήκε το ΟΧΙ. Και μάλιστα ψηλά!
Ακούστε τι λέει ο Μεϊμαράκης στη συνέχεια: «Και πρέπει να σας πω ότι εκείνη την ημέρα, όλες οι ηγεσίες, είχανε και ψυχολογικά, αν θέλετε, καταρρεύσει και πολιτικά». Προσέξτε δήλωση. ΟΛΕΣ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ! Ποιοι ήταν εκείνο το βράδυ εκεί μέσα; Οι πάντες. Και ο Κουτσούμπας! Και όλοι αυτοί προσπαθούσαν να βρουν μια άκρη με το αναπάντεχο αποτέλεσμα.
Στη συνέχεια αποκαλύπτει όλο τα παρασκήνιο μετά την παραίτηση Σαμαρά. Πως ανέλαβε εκείνος την ηγεσία της ΝΔ, πως έπρεπε μέσα σε εκείνες τις κρίσιμες ώρες να πάρουν ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ «σημαντικές αποφάσεις», να έβρισκαν μια λύση ώστε το ΟΧΙ να το μετέτρεπαν σε ΝΑΙ. [προσέξτε εδώ πως χασκογελάει με το «κατόρθωμά» τους να αντιστρέψουν την λαϊκή ετυμηγορία].
Συνεχίζει εκθειάζοντας τον «πολύ θετικό ρόλο» του προέδρου της Δημοκρατίας, που επικοινωνούσε λέει και με το εξωτερικό και τους «θεσμικούς παράγοντες» της Ε.Ε. (προφανώς για να πάρει τις εντολές του) Επικοινώνησε, λέει, και ο ίδιος με «πολλούς ευρωπαϊκούς παράγοντες», οι οποίοι τον έπεισαν ότι έπρεπε να αναλάβει εκείνη την δύσκολη ώρα. [προσέξτε, ο μέγας δημοκράτης, πως χαρακτηρίζει «δύσκολη ώρα» όταν ο λαός αποφασίζει αντίθετα με τα κελεύσματα των ξένων «πατρώνων» τους.]
[….]
http://teleytaiaexodos.blogspot.gr/2016/11/blog-post_70.html
ωχ! Πλακώσανε και οι πυρσοφόροι της απάνω αμεσοδημοκρατίας!
Ολες οι ….δημιοκρατικές δυνάμεις!