Σε ιδανικό… τοποτηρητή της εφαρμογής των αντεργατικών μέτρων των μνημονιακών συμφωνιών που έχουν υπογράψει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχει εξελιχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Την προηγούμενη βδομάδα, το υπουργείο Εργασίας απέρριψε το αίτημα της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις της χώρας, να εντάξει στην πρόσφατη κλαδική συλλογική σύμβαση που υπέγραψε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, περίπου 60.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους σε σύνολο 3.250 επιχειρήσεων που δεν ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΞ, μέσω επέκτασης της νέας σύμβασης.
Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του το υπουργείο «πέταξε την μπάλα στην εξέδρα», εστιάζοντας σε «αστήριχτα και ανυπόστατα δημοσιεύματα του Τύπου», ότι είναι χωρίς αντίκρισμα ή ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης ΣΣΕ. Ωστόσο, ομολογεί πως η ουσία βρίσκεται στο ότι «η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση είναι σε ισχύ και δεσμεύει τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (άρθρο 16 ν. 1876/1990)».
Όσον αφορά τα περί κήρυξης υποχρεωτικότητας των συμβάσεων και της καθολικής εφαρμογής τους σε όλους τους εργαζόμενους, όπως… εξηγεί, «έχει ανασταλεί, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας του 2011 και ειδικότερα της παρ. 6 του Ν. 4024/2011»!
Η επίμαχη σύμβαση που συνυπέγραψε η ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων ΠΟΕΕ-ΥΤΕ κινείται μέσα στα μνημονιακά πλαίσια, προβλέποντας αυξήσεις ψίχουλα 1% από τον Απρίλιο του 2017 (!), όταν μόνο μέσα στο 2015, η τουριστική βιομηχανία γνώρισε αύξηση επισκεπτών κατά 1,5 εκατ. τουρίστες και ο τζίρος της ανήλθε σε 14,2 δισ. ευρώ, αυξημένος κατά 800 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2014. Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρέχει το νόμιμο άλλοθι σε χιλιάδες τουριστικές επιχειρήσεις που δεν ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΞ, για να μη τηρήσουν κανενός είδους σύμβαση, στην πράξη ευνοεί τις ατομικές συμβάσεις και την καθιέρωση ως ελάχιστου μισθού για όλους τους εργαζόμενους τα 586 ευρώ (μεικτά) που είναι η εθνική σύμβαση, «παρακάμπτοντας» έτσι την κλαδική σύμβαση των 761 ευρώ.
Κατά τα άλλα, το υπουργείο Εργασίας με περισσό θράσος μιλά για… συνταγματική κατοχύρωση του «θεσμού της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Στην πράξη τίποτα από αυτά δεν ισχύει…