.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Και στο δεύτερο και βαρύτερο κύμα της πανδημίας, απών ο ιδιωτικός τομέας


Του Βασίλη Τουμπέλη

Από τις αρχές του φθινόπωρου το δεύτερο κύμα, όπως και διεθνώς, τάχιστα ήρθε και στην Ελλάδα. Οι υπάρχουσες εστίες σε συνδυασμό με τον ελεύθερο ουσιαστικά τουρισμό, έφεραν πιο δυναμική και μαζική εξάπλωση τού ιού SARS-CoV-2, με το κύριο φορτίο να εξαπλώνεται στη Βόρεια Ελλάδα.

Σήμερα έχουμε τις τραγικές εικόνες, με τριψήφια νούμερα θανάτων καθημερινά, τους εκατοντάδες διασωληνωμένους και τους χιλιάδες νοσηλευόμενους και τους περισσότερους ακόμη νοσούντες, ενώ έχουμε και εκατοντάδες υγειονομικούς νοσούντες, ακόμη και θανάτους. Κύρια θύματα της πανδημίας οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και οι εργαζόμενοι. Τα περιοριστικά μέτρα γενικής καραντίνας, από τις αρχές Νοέμβρη 2020, φαίνεται ότι δεν αποδίδουν και πολύ. Αυτό φαίνεται από την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, αλλά εκφράζεται και από σχετική μελέτη επιστημόνων.

Η κυβέρνηση δίνει όλο το βάρος στα μέτρα καραντίνας ενώ καλλιεργεί υπέρμετρες ελπίδες για το εμβόλιο, την ώρα που ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για κάτι τέτοιο.

Το ΕΣΥ και ειδικότερα τα δημόσια νοσοκομεία της Β. Ελλάδας, είναι πλέον στα όρια της κατάρρευσης. Το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό δίνει καθημερινές και εξαντλητικές μάχες για την ζωή, ώστε να υπάρχουν όσο το δυνατό λιγότερες ανθρώπινες απώλειες. Αποδεικνύονται καθημερινά οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, με την ολοφάνερη γύμνια του ΕΣΥ. Από τον προηγούμενο Απρίλη δεν έγινε τίποτε ουσιαστικά για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση του ΕΣΥ, με νέο σχεδιασμό της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με την κάλυψη έστω ενός μέρους των 35.000 κενών οργανικών θέσεων, γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, με την δημιουργία νέων ΜΕΘ και μονάδων Covid-19 με εξειδικευμένο προσωπικό και μαζικά τεστ-κόβιντ.

Αντίθετα, το Υπουργείο Υγείας και η πολιτική του ηγεσία, έκλεισαν τα αυτιά στις εκκλήσεις, στις φωνές και τα αιτήματα των συνδικαλιστικών ενώσεων, οργανώσεων και κομμάτων, για μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Στις δαπάνες για την υγεία η Ελλάδα, σε έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 2020  έρχεται προτελευταία σε κατάταξη και το τραγικότερο, στον νέο κρατικό προϋπολογισμό για το 2021, τον οποίο ψήφισε η ΝΔ, υπάρχει μείωση των δαπανών για την υγεία κατά 572 εκατομμύρια.

Σ’ αυτήν την υπάρχουσα κατάσταση, η κυβέρνηση, ουσιαστικά άφησε μέχρι σήμερα, έξω τον ιδιωτικό τομέα υγείας όπως και στο πρώτο κύμα, τόσο στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία κατά μεγάλο μέρος είναι στα χέρια ιδιωτών και κυρίως στους μονοπωλιακούς επιχειρηματικούς ομίλους. όσο και στην νοσοκομειακή περίθαλψη, καθώς ακόμη και η ΚΥΑ περί επιτάξεων, έμεινε ουσιαστικά στα χαρτιά, αφού από τις δυο κλινικές στην Θεσσαλονίκη, μόνο η μια λειτούργησε, για δε τη δεύτερη, με απλήρωτους τους εργαζόμενους για το 2020, ο ίδιος ο ιδιοκτήτης Σαραφιανός σε συνέντευξή του ανέφερε…. ότι στην κλινική του για τον ένα μήνα της επίταξης δεν έφεραν ασθενείς.

Βέβαια στα κανάλια έδειξαν μπόλικα πλάνα με εικόνες μεταφερόμενων ασθενών στις ”επιταγμένες” κλινικές, για δημιουργία εντυπώσεων και μόνο… Στην ίδια την Θεσσαλονίκη και στην Β. Ελλάδα, με τα δημόσια νοσοκομεία γεμάτα με ασθενείς Covid 19, και ΜΕΘ σε έλλειψη και την αναγκαστική μεταφορά βαρέων ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας, την ίδια χρονική στιγμή, το μεγάλο ιδιωτικό ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ,  όπως και άλλα, με 600 κρεβάτια, και σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και ΜΕΘ, μένουν προφανώς ανέγγιχτα, για να δέχονται τους πλούσιους ασθενείς-πελάτες τους.

Ως μεγάλο κενό, σήμερα αποδεικνύεται και η πρωτοβάθμια περίθαλψη, η οποία θα μπορούσε να δέχεται και ασθενείς Covid-19, κάτι που δεν γίνεται σήμερα, μιας και είναι κυρίως στα χέρια ιδιωτών. Η προσπάθεια της κυβέρνησης για διατίμηση των τεστ-κόβιντ είχε μικρά αποτελέσματα, μπροστά στις αντιδράσεις των ιδιοκτητών την ιδιωτικών κέντρων.

Γιατί όμως δεν επιτάσσεται πραγματικά ο ιδιωτικός τομέας;

Είναι κοινό μυστικό, ότι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης σήμερα δέχονται μεγάλο όγκο επισκέψεων και εξετάσεων ασθενών και μη, οι οποίοι δεν μπορούν η δεν θέλουν, κυρίως λόγω φόβου, να πάνε σε δημόσια κέντρα η νοσοκομεία, πληρώνοντας έτσι από την τσέπη τους η φορτώνοντας δαπάνες τον ΕΟΠΥΥ, στην καλή περίπτωση. Και στην δευτεροβάθμια περίθαλψη, όπου πολλά δημόσια νοσοκομεία, φέρνουν όλο το βάρος των χιλιάδων ασθενών Covid 19 και δεν μπορούν να περιθάλπουν άλλους απλούς και συνήθεις ασθενείς, καθώς και με το, ουσιαστικά, σταμάτημα των ταχτικών χειρουργείων, εξαναγκάζοντας πλέον μαζικά ασθενείς να προστρέχουν στις ιδιωτικές κλινικές, πληρώνοντας από την τσέπη τους η στην καλή περίπτωση μέσω ΕΟΠΥΥ.

Αυτή η διαμορφούμενη κατάσταση, μέσα στην πανδημία, δίνει την δυνατότητα για την ραγδαία αύξηση των κερδών των ιδιοκτητών, κλινικαρχών και των επιχειρηματικών ομίλων, οι οποίοι φυσικά δεν έχουν κανένα λόγο να εμπλακούν σε μαζική περίθαλψη ασθενών covid 19, παρά το ότι η κυβέρνηση κοστολόγησε το κάθε επιταγμένο κρεβάτι, σε 1500 ευρώ.

Με αυτήν την κερδοφορία του ιδιωτικού τομέα, η σημερινή κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να έρθει σε σύγκρουση, είναι κάτι που την υπερβαίνει σε σχέση με τα ταξικά συμφέροντα που διαχειρίζεται και τα υπηρετεί. Δεν μπορούμε να έχουμε τέτοιες αυταπάτες. Μόνο ένα δυναμικό υγειονομικό και λαϊκό κίνημα, θα μπορούσε να επιβάλει λύσεις που να σώσουν τον λαό από την πανδημία, με αιτήματα μεταξύ άλλων την επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τόσο σε πρωτοβάθμια περίθαλψη, όσο και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων χωρίς αποζημιώσεις, με κεντρικό σχεδιασμό μέσω ΕΣΥ. Σε διαφορετική περίπτωση τα νούμερα των νοσούντων και των θανάτων θα πολλαπλασιαστούν με μαθηματική ακρίβεια, αλλά και ακόμη όπως αναφέρεται από το
Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ  η προβλεπόμενη αύξηση των θανάτων στην Ελλάδα θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε κάθε περίπτωση οι ανθρώπινες ζωές δεν μπορούν να είναι απλά νούμερα και σ’ αυτό, όλοι έχουμε τον λόγο.

Ο Βασίλης Τουμπέλης είναι πρώην πρόεδρος της Ο.Σ.Ν.Ι.Ε. -Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Ένα σχόλιο στο “Και στο δεύτερο και βαρύτερο κύμα της πανδημίας, απών ο ιδιωτικός τομέας

  1. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Καλή χρονιά για όλους τους εργάτες.

    Πολύ χρήσιμες όλες οι επισημάνσεις που κάνει ο συνταχτης του κειμένου:
    α) Το πετσοκομα δημόσιων δαπανών για την υγεία στο μέσο της πανδημίας, που συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση εφάρμοσε,
    β) Η αύξηση της καταστολής και του ελέγχου πάνω σε κάθε πτυχη της ζωής μας και
    γ) Το προμοταρισμα της ιδιωτικής υγείας για τα κέρδη των αφεντικων.

    Αυτό που φάνηκε, όμως, τις δύο τελευταίες μέρες εινε ότι το σάπιο σύστημα του Κέρδους ΟΥΤΕ ΚΑΝ τη διανομή των πολυδιαφημισμενων εμβολιων δεν είνε σε θέση να κάνει.

    Τα παράσιτα που απομυζανε τον ιδρώτα των εργατών, οι καπιταλιστες, αφού ουσιαστικά πήραν τσάμπα τη φόρμουλα των εμβολιων από ερευνητές κρατικών πανεπιστημιων, αμερικανικων κλπ, είχαν ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ δουλειά να φέρουν σε πέρας: να φτιάξουν και να διανειμουν τα εμβόλια.

    ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ μπορεί να κάνει το σάπιο καπιταλιστικο σύστημα, καθώς προχτές η Φαιζερ μας ενημέρωσε ότι θα υπάρξουν καθυστερησες στην παραγωγή και στο μοίρασμα των φαρμάκων.

    Τα άχρηστα αποβράσματα που λέγονται καπιτα-ληστες μόνον ένα γνωρίζουν καλά: να κλέβουν, με τη βοήθεια του αστικού κράτους, την υπερ-εργασια και την υπερ-αξια των εργατών και να σωριαζουν πλουτη.
    Θα’ταν παρανοικη αυταπατη να περιμένει κανείς απ’ τ’ άχρηστα αυτά τρωχτικά να δώσουν λύση σ’ οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Το σάπιο καπιταλιστικο τους σύστημα ΟΥΤΕ ΕΝΑ ποτήρι νερό σε άνθρωπο που του κατσε η μπουκιά στο λαιμό δε μπορεί να κουβαλησει, όχι ν’ αντιμετωπίσει πανδημία.

    ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΣ να πετάξουμε τα βρωμερα τρωχτικά απ’ το καράβι, διότι κάθε λεπτό που περνάει φέρνουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην εξαφάνιση.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.