.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Κάλεσμα οργανώσεων στα αντινατοϊκά συλλαλητήρια 11/7


ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΑ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΙΟΥ

ΑΘΗΝΑ: 6.30μμ, ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ – ΒΟΥΛΗ – ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: 6.30μμ Άγαλμα Βενιζέλου

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 11 και 12 Ιούλη αποτελεί ένα νέο μεγάλο βήμα κλιμάκωσης του πολεμικού κινδύνου και των πολεμικών προετοιμασιών από την πλευρά των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους, όξυνσης της επιθετικότητας απέναντι σε κάθε τάση αμφισβήτησης της πολιτικής τους, και του ανταγωνισμού τους με τα άλλα καπιταλιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα (Ρωσία-Κίνα κλπ.).

Η Σύνοδος αυτή θα αποφασίσει:

– Την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων και την αύξηση της δυνατότητας επεμβάσεων παντού στον πλανήτη μέσα από την δημιουργία δύο νέων διοικήσεων και της «Πρωτοβουλίας Ετοιμότητας» με την συγκρότηση δυνάμεων άμεσης επέμβασης σε στεριά, θάλασσα και αέρα.

– Την κατάργηση της δυνατότητας οποιασδήποτε χώρας να φέρει εμπόδια στην απρόσκοπτη διέλευση των νατοϊκών στρατευμάτων, συνολικά στις πολεμοκάπηλες και τυχοδιωκτικές επιλογές του ΝΑΤΟ.

– Την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών όλων των χωρών στο εξωφρενικό 2% του ΑΕΠ και το φόρτωμα των λαών με δισεκατομμύρια για την βιομηχανία του θανάτου, ενώ ήδη βρισκόμαστε σε μια περίοδο που οι στρατιωτικοί εξοπλισμοί αυξάνονται διαρκώς.

– Τα βήματα στην νατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων, με όχημα μετά την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ και την «σύσφιξη» των σχέσεών του με νέες χώρες σε Μ Ανατολή και Αφρική.

Με αυτή την επικίνδυνη πολεμοκάπηλη πολιτική ευθυγραμμίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Είναι η πρώτη που δαπανά το 2% του ΑΕΠ για τις πολεμικές δαπάνες, επεκτείνει και αναβαθμίζει τις αμερικανονατοϊκές βάσεις στην περιοχή, οικοδομεί τον αντιδραστικό και επιθετικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου-Ισραήλ, πολλαπλασιάζει τις στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων (στέλνοντας μέσα και προσωπικό σε αποστολές φωτιά από την Αδριατική έως το Σουέζ και από την Κεντρική Μεσόγειο μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα), διεκδικεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων μέσα από την πρόσφατη συμφωνία Τσίπρα–Ζάεφ, επιδιώκοντας την αναβάθμιση της θέσης και του ρόλου του ελληνικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή, εμφανιζόμενη σαν ο «καλός στρατιώτης του ΝΑΤΟ».

Γι αυτούς τους λόγους καλούμε κάθε δύναμη του κινήματος και της αριστεράς, τους εργαζόμενους, άνεργους και νέους να οργανώσουν-συμμετάσχουν σε:

ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΕΣ και ΑΝΤΙΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ

Την Τετάρτη 11 Ιουλίου, πρώτη μέρη της νατοϊκής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Οι διαδηλώσεις αυτές αποτελούν βήμα στην ανάπτυξη ενός αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού, αντικυβερνητικού και αντιεθνικιστικού κινήματος.

Για να φύγει η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ και να ενθαρρυνθεί το αντινατοϊκό κίνημα σε όλες τις άλλες χώρες.

Για άμεση διακοπή κάθε ελληνικής υποστήριξης σε οποιοδήποτε πολεμικό μέτωπο, για την επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών εκτός συνόρων.

Για την άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών, και να μην υπάρξει νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Ενάντια στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων – υπέρ της κοινής πάλης όλων των λαών των Βαλκανίων ενάντια στους εθνικισμούς, τις αστικές τάξεις, τον ιμπεριαλισμό.

Ενάντια στους εθνικισμούς και σε κάθε μέτρο στρατιωτικοποίησης της κοινωνίας (στράτευση στα 18, γυναικών κ.λπ.).

Για τα δικαιώματα των φαντάρων, για μαζικό κίνημα μέσα και έξω από το στρατό.

Ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αντιδραστική της πολιτική.

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΕΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ, ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ, ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ
(ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ–Κόκκινο Δίκτυο, Κόκκινο Νήμα, ΟΚΔΕ)

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 4
Συμμετοχές )



14 σχόλια στο “Κάλεσμα οργανώσεων στα αντινατοϊκά συλλαλητήρια 11/7

  1. Left G700

    ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

    Κάλεσμα στην αντιπολεμική, αντιΝΑΤΟΪΚΗ, αντιιμπεριαλιστική, συγκέντρωση στις 11 Ιούλη, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια και πορεία προς την Βουλή και την Αμερικάνικη Πρεσβεία

    ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ – ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΙΚΗ, ΜΕ ΚΥΡΙΑΡΧΟ ΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ

    Στις 11-12 Ιουλίου πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, που μεταξύ των άλλων θεμάτων της είναι και η επέκτασή του στα Δυτικά Βαλκάνια.

    ● Το ΝΑΤΟ είναι η ιμπεριαλιστική στρατιωτική συμμαχία, που παράγει πολέμους και ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στην περιοχή μας και σε όλο τον κόσμο.

    ● Το ΝΑΤΟ στήριξε και στηρίζει αντιδημοκρατικά καθεστώτα σε πολλές χώρες, όπως έκανε και στη χώρα μας με την 7χρονη δικτατορία.

    ● Το ΝΑΤΟ ενισχύει το ανεξέλεγκτο κυνήγι των εξοπλισμών, ακόμα και μεταξύ χωρών μελών του, όπως μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, αναπαράγει συνεχώς κλίμα ανασφάλειας στις διεθνείς σχέσεις και στην ευρύτερη περιοχή μας, ευθύνεται για την κυπριακή τραγωδία.

    ● Το ΝΑΤΟ είναι μια πολεμική μηχανή που διαλύει κράτη, καταδυναστεύει λαούς και αποσταθεροποιεί την περιοχή μας.

    Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη του ευρωατλαντισμού. Συνεχίζει τις μνημονιακές πολιτικές που εξαθλιώνουν τα λαϊκά στρώματα, μετατρέπει την Ελλάδα σε γεωστρατηγικό συμπλήρωμα του άξονα ΗΠΑ – Ισραήλ, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων.

    Η στρατιωτική συμμαχία της με την ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, που σφαγιάζει τους Παλαιστίνιους, και με την στρατιωτική χούντα της Αιγύπτου, την εκθέτει στους λαούς της περιοχής και όλο τον κόσμο.

    Είμαστε αντίθετοι με τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για τις εκκρεμούσες διαφορές ανάμεσα σε Ελλάδα και FYROM, γιατί διευκολύνει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Είναι μια επικίνδυνη προοπτική για τους λαούς των Βαλκανίων (θυμόμαστε ακόμα το αιματοκύλισμα της περιοχής στη δεκαετία του 90), μια προοπτική που αποσταθεροποιεί την περιοχή και την μετατρέπει σε μπαρουταποθήκη. Η δική μας αντίθεση είναι στον αντίποδα με αυτήν της ακροδεξιάς και της Ν.Δ. Η Νέα Δημοκρατία και οι άλλες μνημονιακές δυνάμεις πλειοδοτούν στην ταύτιση με ΗΠΑ/ΝΑΤΟ-ΕΕ.

    Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να παλέψουμε ενάντια στη φτώχια, τη λιτότητα, το ρατσισμό, να ενισχύσουμε την προσπάθεια για κοινούς αγώνες με τους λαούς των Βαλκανίων.

    Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί ο αγώνας για την ειρήνη, εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων και των αντιδραστικών εθνικισμών.

    Αγωνιζόμαστε, για να αποτραπεί οποιαδήποτε εμπλοκή, άμεση ή έμμεση, της Ελλάδας στις φονικές, ληστρικές εκστρατείες των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην περιοχή.

    Αγωνιζόμαστε για:

    ● Έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ.

    ● Την μη επέκταση του ΝΑΤΟ στα Δυτικά Βαλκάνια.

    ● Απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από την Ελλάδα.

    ● Απεμπλοκή του ΝΑΤΟ από το προσφυγικό και τον έλεγχο του Αιγαίου.

    ● Απεγκλωβισμό της χώρας μας από τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών.

    ● Κανένας Έλληνας φαντάρος να μην βρίσκεται εκτός συνόρων.

    ● Απεμπλοκή της χώρας μας από τη στρατιωτική συμμαχία με Ισραήλ και Αίγυπτο.

    ● Ελλάδα ανεξάρτητη και ειρηνική με κυρίαρχο το λαό της.

    Υποστηρίζουμε την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, φιλίας και συνεργασίας με όλα τα βαλκανικά και γειτονικά κράτη και την επίλυση των όποιων εκκρεμών προβλημάτων στη βάση της ειρήνης και της αποκήρυξης των εθνικισμών και αλυτρωτισμών, ενάντια σε όποια προσπάθεια ιμπεριαλιστικής επαναχάραξης των συνόρων.

    Επιδιώκουμε τη σύναψη ενός βαλκανικού συμφώνου ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης, έξω από ιμπεριαλιστικές επιδιαιτησίες.

    ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΝΑΤΟΪΚΗ-ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΙΣ 11 ΙΟΥΛΗ, ΣΤΙΣ 6:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ

    Reply
    1. konstantinos

      Εν έτει 2018 μία άποψη (που εκφράζει και ο ευρύτερος χώρος της ΛΑΕ) είναι ότι η Ελλάδα είναι υποτελής στα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα κάτι που στο δια ταύτα καταλήγει στο πρόταγμα για ανεξάρτητη ελλάδα κι εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα.

      Ας δούμε σύντομα την δραστηριότητα του ελληνικού κεφαλαίου στα Βαλκάνια:
      -Σερβία: αμεσες επενδύσεις πάνω από 2,0 δις €, με πάνω από 25 χιλιάδες εργαζόμενους.
      -ΠΓΔΜ: με αμεσες επενδύσεις πάνω από μισο δις €, το ελληνικό κεφάλαιο είναι ο 3ος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα.
      -Βουλγαρία: οι αμεσες επενδύσεις ξεπερνούν τα 2,5δις €.
      -Αλβανία: με αμεσες επενδύσεις πάνω από 5δις €, η Ελλάδα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής μετά την Ιταλία.
      -Ρουμανία: οι άμεσες επενδύσεις ξεπερνούν τα 1,7 δις €
      -Τουρκία: οι ελληνικές αμεσες επενδύσεις ξεπερνούν τα 6,6 δις €.

      Σε όλα αυτά τονίζω το άμεσες επενδύσεις, καθώς στα επισημα στοιχεία δεν υπολογίζουν τα κεφάλαια που φτάνουν σε κάθε χώρα μέσω τρίτων χωρών (βλ. φορολογικούς παραδείσους κλπ).
      Κατ’ εμέ αυτή η εικόνα μεταφράζεται στο ότι η Ελλάδα δεν είναι απλά υποτελής στα ξενα συμφέροντα, αλλά προσδένεται στο άρμα των ΗΠΑ, γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου κεφαλαίου, που θέλει ένα περιβάλλον σταθερότητας ώστε να μπορεί να εντείνει την εκμετάλλευσή του προς τους εργαζομένους των Βαλκανίων και της ευρύτερης επριοχής.

      Υ.Γ. left G700 το σχόλιο το κάνω μιας και το παρατήρησα και σ’ αυτή την ανακοίνωση της ΛΑΕ.

      Reply
      1. Left G700

        ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

        Υ.Γ. left G700 το σχόλιο το κάνω μιας και το παρατήρησα και σ’ αυτή την ανακοίνωση της ΛΑΕ.
        ~~~~~~~~~~

        Φίλε konstantinos,

        Θα κάνω αργότερα ένα δυο παρατηρήσεις (remarks) πάνω σε κάποια σημεία τού σχολίου σου. Για την ώρα θέλω να καταθέσω την εξής απορία μου:

        Τι σε έκανε να προσθέσεις το υστερόγραφο; Έχεις την εντύπωση ότι θα στραβώσω επειδή κριτικάρεις τη ΛΑΕ και θα τραβήξω κάνα μαχαίρι σαν τον Παπαγιαννόπουλο στη Λόλα; Ή με πέρασες για κανένα κομματόσκυλο; Συχνάζω εδώ οκτώ περίπου μήνες και ανάθεμα αν έχω ποστάρει κάποιο άλλο κείμενο της ΛΑΕ (πιθανόν άλλο ένα, χωρίς να είμαι καθόλου σίγουρος) και ανάθεμα αν έχω πληκτρολογήσει τη λέξη ΛΑΕ από δική μου πρωτοβουλία πάνω από πέντε φορές (κι αυτό όχι πάντα για καλό). Μπορεί να πέφτω έξω και να έβαλες το υστερόγραφο για εντελώς τελείως άλλους λόγους, πάντως, αν είναι αυτοί που προανέφερα, δεν σου κρύβω ότι νιώθω και λίγο προσβεβλημένος.

        Fire at will, φίλε μου. Από μένα κανένα πρόβλημα!

        Τα λέμε

        Reply
        1. konstantinos

          Left G700 σε καμία περίπτωση σκοπός μου δεν ήταν να σε προσβάλλω, όπως επίσης και δεν συγκρατώ ποιος σχολιάζει τι. Γενικότερα το πρόβλημα με τις διαδικτυακές κουβέντες είναι ότι καταλήγουν να γίνονται ροντέο χωρίς ουσιαστική αντιπαράθεση, όχι απαραίτητα απ’ αυτούς που ξεκινάνε την οποιαδήποτε κουβέντα.

          Αυτά και περιμένω με ενδιαφέρον την οπτική σου πάνω στο αρχικό μου σχόλιο.

        2. Left G700

          Φίλε Konstantinos,

          Το σχόλιό σου βάζει στο τραπέζι ένα ζήτημα το οποίο διαχρονικά έχει απασχολήσει την ελληνική Αριστερά (αλλά και διεθνώς) και το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει «ξαναζεσταθεί», αρχικά με την ‘‘τροτσκιστική’’ στροφή τού ΚΚΕ, και ειδικά στις μέρες μας με την αναζωπύρωση του Μακεδονικού και την όξυνση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Στον υψηλότερο βαθμό αναγωγής του το ζήτημα αυτό μάς πηγαίνει πίσω στο Εθνικό Ζήτημα (αυτό κι αν έχει απασχολήσει την Αριστερά!). Αν σταματήσουμε λίγο πιο χαμηλά, θα βρεθούμε φάτσα με φάτσα με τις θεωρίες τής εξάρτησης. Φόντο και των δύο (Εθνικό Ζήτημα/εξάρτηση) ο ιμπεριαλισμός. Ας αρχίσω από τον τελευταίο. Κατά την άποψή μου, συμβαίνει το εξής, συνοπτικά:

          Σε μεγάλα τμήματα της εγχώριας Αριστεράς τείνει να θεωρείται αυτονόητη αλήθεια και μη επιδεχόμενη αμφισβήτηση η ιδέα, που κατά τους θιασώτες τους πηγάζει απ’ ευθείας από τις λενινιστικές αναλύσεις περί ιμπεριαλισμού, ότι κάθε καπιταλιστική χώρα που έχει εισέλθει στο μονοπωλιακό στάδιο της οικονομικής της ανάπτυξης πρέπει να θωρείται ιμπεριαλιστική. Πρόκειται περί μιας ανοησίας. Για να τη διαπράξει κάποιος πρέπει να:

          α) Να ‘‘διαβάσει’’ τις λενινιστικές αναλύσεις από στενά και τυπικά οικονομίστικη σκοπιά, πράγμα που δεν θα του επιτρέψει να προσεγγίσει σε ικανοποιητικά κοντινή απόσταση το λενινιστικό πνεύμα. Σε μια τέτοιου τύπου ‘‘ανάγνωση’’, οι δύο μικρές φράσεις, λόγου χάρη, που γράφει ο Λένιν στην εισαγωγή τής μπροσούρας του «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», προσπερνιόνται ως αδιάφορες ή άνευ σημασίας (η έμφαση με πλάγια από το πρωτότυπο, με bold δική μου):

          ~~~~~~~~~~
          Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε σύντομα και με όσο το δυνατό πιο εκλαϊκευμένη μορφή τη συνάφεια και την αμοιβαία σχέση τών βασικών οικονομικών ιδιομορφιών τού ιμπεριαλισμού. Δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε, όσο κι αν αξίζει τον κόπο, στη μη οικονομική πλευρά τού ζητήματος.
          ~~~~~~~~~~

          β) Να ‘‘διαβάσει’’ τις λενινιστικές αναλύσεις όχι μόνο από στενά και τυπικά οικονομίστικη σκοπιά, αλλά, επιπλέον, και επιλεκτικά, αφήνοντας απ’ έξω ως μη υπάρχοντα το λενινιστικό νόμο τής ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ο οποίος, αν ισχύει (που ισχύει), ισχύει για όλες τις φάσεις τής καπιταλιστικής ανάπτυξης, από το στάδιο της πρωταρχικής συσσώρευσης μέχρι το τελευταίο γνωστό και κοινής αποδοχής που είναι το ιμπεριαλιστικό. Πράγμα που με τη σειρά του σημαίνει ότι, ακόμα κι αν δεχθούμε για την οικονομία τής συζήτησης πως όλα τα κράτη τού ανεπτυγμένου καπιταλιστικά είναι ιμπεριαλιστικά, κάποια είναι πιο ιμπεριαλιστικά από τα άλλα και κάποια πιο ιμπεριαλιστικά απ’ όλα (κατά το «πάνω χέρι, κάτω χέρι, τίνος είν’ το πάνω-πάνω;»). Δεν κλείνει, μ’ άλλα λόγια, το κεφάλαιο «ιμπεριαλισμός» χαρακτηρίζοντας όλα τα κράτη του μονοπωλιακού καπιταλισμού ιμπεριαλιστικά, ούτε παύει να υπάρχει η ανάγκη τού προσδιορισμού τής συνολικής ισχύος ενός δοσμένου ιμπεριαλιστικού κράτους σε συσχετισμό με την ισχύ κάποιου ή κάποιων άλλων, προκειμένου να βγάλεις άκρη ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε μια δοσμένη αντιπαραθετική ή συγκρουσιακή κατάσταση. Αυτήν την «τρύπα» στη θεωρία «όλα τα ανεπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη είναι ιμπεριαλιστικά» την έχουν ψυχανεμιστεί κάποιοι τροτσκιστές (έχω στο μυαλό μου τη ΔΕΑ, π.χ.). Γι’ αυτό και θα δεις να κάνουν συχνά λόγο στις αναλύσεις τους για τον ελληνικό (ή τον τουρκικό) «υποϊμπεριαλισμό», σε μια μάταιη (και κωμική) προσπάθεια να τη μπαλώσουν.

          Απ’ ό,τι βλέπω, φίλε μου, κι εσύ «φλερτάρεις» με αυτού τού τύπου την ανάγνωση και εξέταση του ιμπεριαλιστικού φαινομένου. Γι’ αυτό και μου παραθέτεις τα στοιχεία για τις ελληνικές ΑΞΕ στις βαλκανικές χώρες. Και τι αποδεικνύει αυτό; Ότι η Ελλάδα ασκεί συνολικά ιμπεριαλιστική πολιτική στα Βαλκάνια; Η ιμπεριαλιστική πολιτική είναι η διείσδυση κάποιων κεφαλαίων και μόνο και αρκεί να βάλουμε κάτω αυτή τη διείσδυση και να τη δούμε συγκριτικά με άλλων κρατών για να βγάλουμε πόρισμα ποιος είναι πιο πολύ ιμπεριαλιστής; Λαμπρά! Πηγαίνω κι εγώ στη λίστα[*] με τις ΑΞΕ 111 κρατών και βλέποντας ότι για το 2017 η Κύπρος είναι στην 26η θέση με 180 δισ. και η Τουρκία στην 45η με μόλις 42 δισ. βγάζω το συμπέρασμα ότι η Κύπρος είναι 4,3 φορές πιο ιμπεριαλιστική από την Τουρκία! Πώς σού φαίνεται;

          Σταματώ εδώ, αφήνοντας αρκετά ανοιχτά ζητήματα. Θα περιμένω την απάντησή σου για να τα κλείσω συνδυαστικά με αυτήν.

          Τα λέμε

          [*] https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_FDI_abroad

        3. Σ.Τ.

          Δεν υπάρχει πλέον χώρος στην αριστερά για το εθνικό ζήτημα και αυτό οχι διότι το αφήνουμε για την Δευτέρα παρουσία, αλλά διότι δεν μπορεί πλέον να διαχωριστεί από το ζήτημα της εργατικής λαϊκής εξουσίας. Κάθε ζήτημα σύγκρουσης κρατών, ανάγεται πλέον στην λύση του με συναδέλφωση. Να το λέμε και τώρα, πριν ξεσπάσει πολεμική αναμέτρηση και μετά. Χωρίς φυσικά να ξεχνάμε να αποκαλύπτουμε τα ιμπεριαλιστικά παιχνίδια της κάθε αστικής τάξης και την διαπλοκή των με τους μεγάλους ιμπεριαλιστές. Κλασσικό παράδειγμα αυτού η μικρασιατική περιπέτεια, όπως εξηγεί ο ΝΖαχαριαδης και ο ΠΠουλιοπουλος.

        4. Left G700

          Φίλε Σ.Τ.,

          Εντάξει. Παρεμβαίνεις σε μια συζήτηση όπως έχεις κάθε δικαίωμα. Γιατί όμως πρέπει να την εκτρέψεις από το ιδιαίτερο θέμα της; Αυτό δεν είναι το Εθνικό Ζήτημα. Έκανα μια αναφορά για να βάλω ένα ευρύτερο πλαίσιο. Δεν είναι αυτό όμως που απασχόλησε τον Konstantinos, ούτε εστίασα εγώ εκεί την απάντησή μου. Ένα δεύτερο, διαδικαστικό:

          Ήταν επίσης ανάγκη να παρεμβάλεις το σχόλιό σου μεταξύ τού δικού μου και της διόρθωσης που κάνω; Να παρέμβεις σε μια συζήτηση δυο σχολιαστών, δεν λέω. Αλλά και μια ελάχιστη μέριμνα για να μη τους δυσκολέψεις το διάλογο δεν βλάπτει, νομίζω.

          Τα λέμε

        5. Σ.Τ.

          Καθήκοντα του προλεταριάτου
          α) διαλέξετε ιμπεριαλισμό.τοπε ο Λένιν (τι όχι;)

        6. Left G700

          ΔΙΟΡΘΩΣΗ

          Από λάθος δικό μου οι εμφάσεις στο απόσπασμα από τη μπροσούρα τού Λένιν για τον ιμπεριαλισμό δεν πέρασαν. Επαναλαμβάνω:

          α) Να ‘‘διαβάσει’’ τις λενινιστικές αναλύσεις από στενά και τυπικά οικονομίστικη σκοπιά, πράγμα που δεν θα του επιτρέψει να προσεγγίσει σε ικανοποιητικά κοντινή απόσταση το λενινιστικό πνεύμα. Σε μια τέτοιου τύπου ‘‘ανάγνωση’’, οι δύο μικρές φράσεις, λόγου χάρη, που γράφει ο Λένιν στην εισαγωγή τής μπροσούρας του «Ο ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού», προσπερνιόνται ως αδιάφορες ή άνευ σημασίας (η έμφαση με πλάγια από το πρωτότυπο, με bold δική μου):

          ~~~~~~~~~~
          Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να εκθέσουμε σύντομα και με όσο το δυνατό πιο εκλαϊκευμένη μορφή τη συνάφεια και την αμοιβαία σχέση τών βασικών οικονομικών ιδιομορφιών τού ιμπεριαλισμού. Δεν θα μπορέσουμε να σταθούμε, όσο κι αν αξίζει τον κόπο, στη μη οικονομική πλευρά τού ζητήματος.
          ~~~~~~~~~~

        7. Σ.Τ.

          Άλλη μια τρύπα στον νερό με την αντιδιαλεκτικη και αντιιστορικη ανάγνωση του ιμπεριαλισμού .
          Βαθμολογία κάτω από την βαση?.

        8. Γιώργος

          Οπότε έχουμε και λέμε:

          Α. Είναι λάθος η αντίληψη περί “ισότητας μεταξύ των σχέσεων των καπιταλιστικών κρατών μεταξύ τους. Αυτή η αντίληψη, είναι λαθος διότι δεν παίρνει υπόψη της την ανισόμετρη ανάπτυξη, άρα την ανισόμετρη επιρροή και δύναμη μεταξύ των καπιταλιστιω΄ν κρατών. Δεν λαμβάνει επίσης υπόψη της, το επίσης δομικό χαρακτηριστικό του λυσαλέου ανταγωνισμού ανάμεσα στις καπιταλιστικές χωρες, μικρές, μεσαίες και μεγάλες!

          Αυτά τα 2 χαρακτηριστικά, προσδιορίζυον την καπιταλιστική γεωπολιτική. Διαμορφώνουν σχέσεις όχι αλληλεξάρτησης, αλλά σχέσεις όπου, οι μικρές και μεσαίες καπιταλιστικές χώρες, ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ να συμπλέουν με τα συμφέρονται μιας μεγάλης ιμπεριαλιστικής χώρας, προκειμένου να μπορούν να υλοποιήσουν και την ΔΙΚΗ τους αυτοτελή, επιθετική ατζέντα και συμφέροντα.

          Β. Ειναι επίσης λάθος και ψέυτικη και η θεωρία της εξάρτησης, που ταλαιπώρησε επίσης το ελληνικό και διεθνές κομμουνιστικό κίνημα: Η ελληνική καπιταλιστική τάξη και το ελληνικό κράτος, δεν είναι σκλάβοι των μεγάλων καπιταλιστικών ταξεων και χωρών: ΣΥΜΠΛΕΟΥΝ μαζί τους, με στόχο να μπορούν να υλοποιήσουν ΚΑΙ τα δικά τους επιθετικά συμφέροντα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Ν.Α Μεσογείου!

        9. Ανώνυμος

          Για το θέμα που συζητάμε δυο παρατηρήσεις:

          Α. Η άνισο.ετρη ανάπτυξη συνεπώς και οι ανισοτιμες διακρατικές σχέσεις, εξακολουθούν να χαρακτηριζουν την γεωπολιτική και σήμερα. Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες (ηπα, ρωσια, κίνα, γερμανια, Αγγλία, Γαλλία), συμμετέχουν στα στο ιμπεριαλιστικα μπλοκ το δυτικό και το ανατολικό απο ηγεμονικές θέσεις, εξυπηρετώντας το μέγιστο των κρατικών και καπιταλιστικών συνφετιντων τους.

          Β. Οι υπόλοιπες χώρες, συμμετέχουν σε αυτά τα ιμοετιαλιστικα μπλο, όχι απο θέσεις υποταγης και αλλα τετοια φαιδρά, αλλα απο την σκοπιά της όσο γίνεται πληρέστερης εξυπηρέτησης των δικών τους κρατών και αστικών τους τάξεων. Με απλά λόγια, μια μεσαία και μικρη καπιταλιστική χώρα, μπορεί να υλοποιήσει την δική της αυτοτελή επιθετική πολιτική ατζέντα, μόνο αν μπορεί να συμπλευσει με τα συμφεροντα μιας μεγάλης, ιμπεριαλιστικης χώρας. Αυτή ακριβώς η πραγματικότητα προσδιορίζει και την καπιταλιστική Ελλάδα! Η ελληνική κρατική πολιτική, εξ ίσου επιθετική σε σχέση με τις υπόλοιπες καπιταλιστικες χώρες, μπορεί να υλοποιηθεί μόνο στα πλαίσια του νατο και της ρε, υπό την σκεπη και την ηγεμονία των συμφερόντων των δυτικων ιμπεριαστικων χωρων.

          Αυτή είναι η ανάλυση του ΝΑΡ και της ανταρσυα με την οποία συμφωνώ.

    2. Γ.Κ.

      Στο μπλοκ της ΛΑΕ θα συμμετέχει (όπως πάντα) κι ο κύριος με το καπελάκι και το τύμπανο που εθεάθη στο συλλαλητήριο των Μακεδονομάχων στο Σύνταγμα; Επίσης θα υπάρχει και πανό που θα ζητά ξανά την απελευθέρωση των 2 καραβανάδων;

      Reply
    3. Σ.Τ.

      Δυστυχώς η ανάλυση της Λαε είναι πολύ μακρυά απο το σήμερα. Έχει μείνει. να θυμίζει τις αντινατοικες αναλύσεις του πακ.
      Πολύ πιο κοντά την πραγματικότητα είναι η θέση του ΚΚΕ και του ναρ .
      Η αστική Ελλάδα δέν είναι θυμα του ΝΑΤΟ, αφου προθυμα συμμετέχει στους πολεμικούς σχεδιασμούς και στα σχετικα παζάρια με του ισχυρούς για να πάρει κάνενα κομμάτι επιρροής και υπεραξίας. Όπως στην μικρασιατική περιπέτεια…

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.