.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός και Μέση Ανατολή


Σεΐτ Αλντογάν*

Ο Άσαντ άφησε την εξουσία και έφυγε στη Ρωσία. Όλα τα βλέμματα έχουν στραφεί στη Συρία και συζητάνε για το μέλλον αυτής της χώρας. Ταυτόχρονα, για το ποιος ωφελείται, πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες, ποιες οι συνέπειες του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων, εάν θα γίνει διαμελισμός, εάν η HTS (Heyet Tahriri El Sam) είναι τρομοκρατική οργάνωση ή όχι κ.λπ.

Καταρχήν, από την Αμερική μέχρι την Τουρκία, το Ισραήλ έως και την ΕΕ, όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το τέλος του καθεστώτος του Άσαντ. Τα διεθνή ΜΜΕ και οι εκπρόσωποι προπαγανδιστικών κέντρων ως χανούμισες των αφεντικών τους χορεύουν το χορό της κοιλιάς και με κροκοδείλια προπαγανδίζουν για τα υπόγεια κελιά και τις αίθουσες βασανιστηρίων. Βέβαια ξεχνώντας το Γκουαντάναμο, την Παλαιστίνη, τον Λίβανο, το Κουρδιστάν, τις φασιστικές δικτατορίες, εισβολές των χωρών, τον αλληλλοσκοτωμό που προκάλεσαν κ.α. Το Ισραήλ μέσα σ’ ένα χρόνο δολοφόνησε πάνω από εκατό χιλιάδες γυναικόπαιδα, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ξεριζώθηκαν, δεκάδες χιλιάδες είναι σακατεμένοι, το 10% των οικογενειών εξαφανίστηκαν. Όλα αυτά ξεχάστηκαν λες και έγιναν πριν εκατό χρόνια.

Μέχρι χτες με απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών η οργάνωση του Τζολάνι ήταν τρομοκρατική. Τον είχαν επικηρύξει με 10 εκατομμύρια. Σήμερα τον χαιρετάνε. Ετοιμάζουν το έδαφος για αναγνώριση. Είναι σαφές ότι ο Τζολάνι και το μέτωπό του εξυπηρετούν τα αμερικανοϊσραηλινά σχέδια για μια νέα τάξη των πραγμάτων στην περιοχή.

Η Τουρκία ήδη διαπραγματεύεται για μια ζώνη ασφαλείας 30 χιλιομέτρων μέσα στη Συρία. Το Ισραήλ προχώρησε σε εισβολή σε μία μεγάλη έκταση στα υψώματα του Γκολάν επίσης για ζώνη ασφαλείας. Η Αμερική ήδη είναι εισβολέας στο βόρειο τμήμα, οι Ρώσοι έχουν δικές τους βάσεις. Οι σιίτες που συνεργάζονται με το Ιράν δεν φαίνεται πως θα αναγνωρίσουν το νέο καθεστώς, οι Κούρδοι έχουν κηρύξει αυτονομία. Από την άλλη, κάθε δύναμη εκφράζει την επιθυμία για εδαφική ακεραιότητα της Συρίας. Αυτό σημαίνει ότι όλοι θέλουν την απόλυτη κυριαρχία ενάντια στον άλλον.

Η HTS είναι μέτωπο και αποτελείται από τουλάχιστον δέκα οργανώσεις οι οποίες στο παρελθόν είχαν έρθει αντιμέτωπες με ένοπλες συγκρούσεις. Η οργάνωση του Τζολάνι είναι η πιο δυνατή και προέρχεται από την Αλ Κάιντα. Αποτελείται από μισθοφόρους Τσετσένους, Ουζμπέκους, Τούρκους, Άραβες, Αφρικανούς ακόμα και Ευρωπαίους πολίτες οι οποίοι πληρώνονται απ’ την Τουρκία και το Κατάρ. Στην αρχή μπορεί να συμβιβαστούν για το μοίρασμα της εξουσίας, όμως σε βάθος χρόνου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έρθουν σε ρήξη και να προχωρήσουν λύνοντας τις διαφορές τους με τα όπλα.

Αυτοί οι μισθοφόροι βιάσανε γυναίκες, έκοβαν κεφάλια μπροστά στις κάμερες σε απευθείας μετάδοση, τους έβαζαν φωτιά και τους έκαιγαν ζωντανούς… Τώρα έγιναν σωτήρες… Οι Μητσοτάκης, Ερντογάν, Αμερική, ΕΕ τρέχουν και ανοίγουν πρεσβείες. Είναι βέβαιο πως σε λίγο θα αναγνωρίσουν και το καθεστώς.

Το τόξο “της αντίστασης” στη Μέση Ανατολή χτυπήθηκε από το Ισραήλ. Έκοψαν τα φτερά του Ιράν. Πολλές χώρες πια πρέπει να συμμορφωθούν με τη νέα κατάσταση. Οι σχέσεις Ρωσίας- Τουρκίας δεν θα είναι όπως χτες. Λόγω του καθεστώτος σε σχέση με το κουρδικό ζήτημα αναγκάσανε την Τουρκία να πατήσει σε δύο βάρκες. Τώρα όμως πρέπει να μπει στη βάρκα της Αμερικής. Αυτό σημαίνει ότι η εξάρτηση της Τουρκίας απ’ την Αμερική θα είναι πιο έντονη.

Μία σίγουρη εξέλιξη είναι ότι το Ιράν θα χτυπηθεί στην αρχή πιο έντονα με οικονομικές κυρώσεις και αν κριθεί ωφέλιμο, στη συνέχεια με στρατιωτικά μέσα.

Το κύριο πρόβλημα της Τουρκίας είναι το κουρδικό ζήτημα. Η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει τις καλές της σχέσεις με την HTS στις διαπραγματεύσεις με την Αμερική. Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν πήγαν στη Συρία και βρέθηκαν με τον Τζολάνι. Αμέσως μετά ο υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Άντονι Μπλίνκεν ήρθε στην Άγκυρα. Το πρώτο κεφάλαιο στην ατζέντα ήταν το κουρδικό ζήτημα. Η Αμερική και το Ισραήλ ήδη έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στους Κούρδους. Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι να μην υπάρχουν ελεύθερες κουρδικές περιοχές είτε σαν ομοσπονδία είτε σαν κάτι άλλο.

Τι είδους λύση θα βρουν αυτό θα το δούμε τις επόμενες μέρες. Όμως είναι μια πραγματικότητα ότι το κουρδικό είναι το αδύνατο σημείο της Τουρκίας και η Αμερική το χρησιμοποιεί για να φέρει το καθεστώς της Άγκυρας στα νερά της. Οι Κούρδοι βρίσκονται στα ανατολικά σε συμφωνία με τους Ρώσους, ενώ στα δυτικά με τους Αμερικάνους. Οι τζιχαντιστές επιτέθηκαν στα ανατολικά και ανάγκασαν τους Κούρδους να φύγουν από κει. Όμως με την ίδια ευκολία δεν θα μπορέσουν να το κάνουν και στα δυτικά γιατί ελέγχονται απ’ τους Αμερικάνους. Οπότε η Τουρκία αναγκαστικά θα διαπραγματευτεί με τους Αμερικάνους.

Η αλλαγή των ισορροπιών θα έχει συνέπεια στην ευρύτερη περιοχή. Ακόμα και στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο κ.λπ. Και σ’ αυτά τα ζητήματα θα υπάρξουν εξελίξεις και διαπραγματεύσεις. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα δούμε τον Μητσοτάκη βασιλικότερο του βασιλέως. Δηλαδή θα είναι πιο εξυπηρετικός στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμφέροντα.

Με λίγα λόγια οι πατημασιές του αλόγου και του σκύλου έχουν μπερδευτεί. Η ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, οι επιθέσεις του Ισραήλ, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια θα φέρουν πολύ πόνο στους λαούς της περιοχής εάν δεν φύγουν οι ιμπεριαλιστές από κει. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον κοινό αγώνα και την αλληλεγγύη των λαών.

*Δημοσιογράφος, ανταποκριτής της εφημερίδας Εβρενσέλ που κυκλοφορεί στην Τουρκία και το Κουρδιστάν

Πηγή: efsyn

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 70.00% ( 3
Συμμετοχές )



17 σχόλια στο “Ιμπεριαλιστικός επεκτατισμός και Μέση Ανατολή

  1. Ανώνυμος

    “….εάν δεν φύγουν οι ιμπεριαλιστές από κει.”
    Καλό το παραμύθι σας αλλά τα θολώνει λίγο με τον δράκο.
    Ποιοί ακριβώς “ιμπεριαλιστές” είναι, που πρέπει να φύγουν;
    Είτε όλα αυτά γίναν ενάντια στη θέληση και τα συμφέροντα του Ρωσσικού Ιμπεριαλισμού (πείτε τον και “Ρώσσους” σκέτα, ή και “ρώσσικη ελίτ”, που είναι και πιο “in” στο μεταμοντέρνο “αριστερό” ιδιόλεκτο – δε θα τα χαλάσουμε εδώ!), είτε γίναν σε συμφωνία μαζί του, εμφανώς στα πλαίσια συνολικότερων διευθετήσεων.
    Αλλά, κάθε εκδοχή έχει τις συνέπειές της και οδηγεί σε συμπεράσματα.
    Δε μας λέτε την άποψή σας επ’ αυτού.
    Τουλάχιστον η ανάλυση Π. Μαυροειδή. έστω και δειλά, αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση της πραγματικότητας.

    Reply
    1. Κώστας

      Ανώνυμε 09:34 δεν καταλαβαίνω.

      Σε ποιο θέμα παίρνει θέση ο ΠΜ και όχι ο ΣΕ και πρέπει και κάποιοι άλλοι να πάρουν ? Και οι 2 πως αυτό που έγινε δεν ήταν καλό για την Ρωσία λένε. Ο ΠΜ θέτει και το θέμα της αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων, κακώς κατά την γνώμη μου, δεν είναι ένα επίκαιρο λαικό αίτημα. Ο ίδιος λέει πως λογικα΄θα γίνει έτσι κι αλλιώς γιατί τα τζιχάντια δεν θα κρατήσουν τον λόγο τους.

      Αυτό εννοείς ? Ποιους θέλει ο ΣΕ να φύγουν ?

      Ποιες συνέπειες έχει κάθε απάντηση δηλ και ποιοι φοβούνται να την δώσουν ? Σε ποια συμπεράσματα οδηγεί ? Ενάντια στα συμφέροντα της ΡΟ έγιναν όλα και προφανώς αποδέχεται και την νέα κατάσταση και θα προσπαθήσει για το καλύτερο για τα συμφέροντα της και με όρους κυνισμού αν χρειαστεί. Προφανώς η ΡΟ δεν κινείται με όρους αλληλεγγύης και διεθνισμού διεθνώς. Δεν το έκαναν πάντα η ΕΣΣΔ και η Λαική Κίνα, θα το κάνει η καπιταλιστική ΡΟ του ορθόδοξου alt right κρατισμού ?

      Γενικά είναι μια εξέλιξη κακή για την Συρία, την Χεσμπολάχ, την Παλαιστίνη και το Ιράν. Εϊναι καλή για τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το Ισραήλ και την Τουρκία. Εϊναι κακή και για την Ρωσία που αποδυναμώνεται στην Μέση Ανατολή και αυξάνεται η πιθανότητα διάλυσης της ως Κράτος αν δεν επικρατήσει στην Ουκρανία και οι δυτικοί πετύχουν τον σκοπό τους, διάλυση της ΡΟ μπροστά στο δίλημμα “διάλυση/πυρηνικός πόλεμος” το οποίο θέλουν να τεθεί έγκαιρα, πριν δηλ την απόλυτη ταύτιση Κίνας Ρωσίας. Οπότε θα διαλύσουν την ΡΟ και θα φέρουν πιο κοντά και το τέλος της Κίνας ή τον πόλεμο. Όλη αυτή η εξέλιξη είναι κακή και για τους λαούς γενικά γιατι αν εμπεδωθεί, αν πάει μέχρι το τέλος το ντόμινο, αλλάζουν πολλά στα περιθώρια τους να έχουν συμμαχίες αν χτίσουν κάτι εναλλακτικό στις χώρες τους

      Μην παριστάνεις την Πυθία όμως. Ποιοι δεν λέμε τι και γιατί ? Ποιες είναι οι συνέπειες και ποια τα συμπεράσματα που φοβόμαστε και δεν λέμε αν το θέλει η Ρωσία ή όχι αυτό που έγινε ? Εσύ τι λες ? Το θέλει ?

      Κώστας

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Εναντια στον ασιατικο κομμουνιστικο Ιμπεριαλισμό εχουμε ευτυχως τα μεγαλειωδη ειρηνιστικα κινηματα του Μεϊνταν, της Ουιγουριας, του Τζατζικισταν και της Τυφλιδας.

      Reply
  2. Ανώνυμος

    Δεν τα λες ολα. Ηλθε η ωρα να μιλησουμε ανοικτα. Ο κινεζικος, ο Λαίκοδημοκρατικος Κορεατικος, ο Κουβανεζικος ιμπεριαλισμος, απειλουν ανοικτα την ειρηνη μεσω “διευθετησεων” που προωθει η συμβιβαστικη και φιλοειρηνικη ατλαντικη σ@μμ@χι@, η Ρωσια, Τουρκια, ευρωπη, Αυστραλια, Καναδάς κτλ.

    Reply
  3. Χρ Παρισης

    Κωστα,
    Διευκρινισε λιγο το7 σημειο που λες οτι οι δυτικοι θελουν να τεθει εγκαιρα το διλημμα διαλυση της Ρωσιας η πυρηνικος πολεμος.Σε καθε περιπτωση, εκεινο που διαβλεπω- και γι αυτο παρεμβαινω στο διαλογο σας- στην γενικωτερη “αριστερα”, ( δεν το λεω για σενα) ειναι οτι εχει ως δεδομενο -αυτο φαινεται απο τα γραφομενα τους- οτι δεν υπαρχει παρα ελαχιστη πιθανοτητα πυρηνικης συγκρουσης και οτι ο Πουτιν κλπ παιζουν θεατρο. Δυστυχως,παρα τις “αισιοδοξες” αυτες αυταπατες, το ακριβως αντιθετο συμβαινει, ολοι οι σοβαροι διεθνεις αναλυτες αυτη τη γνωμη εχουν. Οταν τεθουν οι Ρωσοι μπροστα σε αυτο το διλημμα,θα απαντησουν με ολα τα μεσα ,ακομα και με πυρηνικα. Η ολη ιστορια της Δυσης δειχνει παντως οτι θα ειναι αυτη που θα κανει πρωτη χρηση πυρηνικων,ηδη απο το 1945 υπηρχε σχεδιο- προταση του Πενταγωνου για εξαλειψη διακοσιων ( αν καλα θυμαμαι) μεγαλων πολεων της Σοβ.Ενωσης με χρηση πυρηνικων. Ηδη ο Τραμπ εχει μιλησει για εξαλειψη του Ιραν με χρηση πυρηνικων απο το Ισραηλ, ο δε νεο θας υπ.Αμυνας που διορισε, ειναι ενας ημιτρελος φανατικος χριστιανοσιωνιστης. Οπως εγραψε προ λιγου καιρου ο καθηγ. ( πραγματικος και οχι τηλεμαιντανος) Μισελ Τσοσουντοβσκι, ειμαστε καποια νανοδευτερολεπτα πριν απο τον πυρηνικο Αρμαγεδωννα.[ και, Ναι, οι χαζοχαρουμενες αριστερες ελιτ, μεσα στην απεραντη Νιρβανα τους, βλεπουν σε καθε σοβαρο αναλυτη ενα “συνωμοσιολογο” , που απο χομπυ διαταρασσει τη βολεμενη ζωουλα τους]

    Reply
    1. Κώστας

      Χρήστο κουβέντα κάνουμε και σίγουρα δεν ανήκω σε κάποιους που είναι δική τους παραπάνω από άλλους. Θα ήθελα να ξέρω όμως πως και γιατί δεν σε αφορά η συζήτηση της Αριστεράς. Δεν λέω πως είναι κακό αν και περίπου νομίζω πως καταλαβαίνω. Μπορεί και όχι.

      Επίσης δεν είμαι και ειδικός επί της “γεωπολιτικής”, κάνω μια υπόθεση πως σκέφτονται, ειδικά οι Δημοκρατικοί, πως μια πολύ γρήγορη κλιμάκωση της κατάστασης θα φέρει την Κίνα σε δύσκολη θέση να στηρίξει την ΡΟ. Αντίθετα ο Τραμπ θα θελήσει, ίσως και αν μπορέσει να τα περνάει στα λόμπι και στις Γερουσίες κλπ, να αφήσει την ΡΟ κάπως ήσυχη και θα στοχεύσει την Κίνα απ ευθείας. Το έγκαιρα έχει να κάνει και με το να προλάβουν ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης των ΗΠΑ από τον Τραμπ ή ενδεχόμενη διαθεσιμότητα της Κίνας υπέρ της ΡΟ.

      Η βεβαιότητα ΓΠΠ, πυρηνικού ολέθρου κλπ δεν βοηθάνε την Αριστερά και το ΚΚ. Περιορίζουν την πολιτική συζήτηση και την πολιτική της απήχηση εντός υπεριδεολογικοποιημένων κύκλών με μια ορισμένη αντίληψη για το ΚΚ και τον αντιιμπεριαλισμό με το εργατικό κίνημα και γενικά τους λαικούς αγώνες, μάλλον κομπάρσους. Δηλ, όπως και να έχει, είμαστε σήμερα μια χώρα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και μάλιστα από τις πιο φανατικές, δεδομένοι σύμμαχοι, που λέει ο Μητσοτάκης. Αν ο πόλεμος είναι προ των θυρών ο Μητσοτάκης και ο Ρούτε θα πείσουν, όχι εμείς.

      Επίσης οι τάσεις της Αριστεράς και του ΚΚ που κεντρικοποιούν τον πόλεμο με τον τρόπο που λες έχουν και άλλα ενοχλητικά χούγια. Δεν βλέπουν πχ στον Πούτιν έναν ασταθή, αναξιόπιστο ενδεχόμενο σύμμαχο, έχουν αποκτήσει αυθόρμητες ιδεολογικές συγγένειες, με τα anti woke, τα αντιεμβολιαστικά, και ας μην τα είπε ποτέ τα δεύτερα ο Πούτιν, κλπ Κάπως έτσι έχουμε και φαινόμενα, για μένα, τερατογένεσης τύπου Σάρα Βάγκενχεντ. Όπως βέβαια εξίσου αρνητικό είναι και το αντίθετο. Διασπάστηκε το ΚΕΑ και η διάσπαση του είναι σε κατεύθυνση πιο … φιλοουκρανική και αντιρώσικη, άστα να πάνε δηλ, και εκεί μέσα είναι και ο Μελανσόν που αρκετοί, όχι άδικα, κατά την γνώμη μου, περιμένουν περισσότερα, έναν συνεπή αριστερό σοσιαλιστή τέλος πάντων. Όμως όχι μόνο έκανε το ΛΜ, με τέρμα φιλοουκρανική γραμμή, που ας πούμε υπήρχαν λόγοι κατεπείγοντος κλπ, τα κάνει και στο ΚΕΑ, για να πάει λέει κόντρα στο ΓΚΚ και της Ισπανίας και τον ΣΥΡΙΖΑ και αφού τα βρήκε με τα σκανδιναβικά μοιραία πήγε με την πιο φιλοουκρανική γραμμή. Τραγικό αλλά ο … ΣΥΡΙΖΑ έχει πιο καλή γραμμή στην Ευρωπαική Αριστερά από τον Μελανσόν για το ουκρανικό ή η ΝΕΑΡ.

      Τέλος πάντων, φλυαρώ για να πω πως δεν έχεις άδικο να μην βλέπεις φως στην ευρωπαική Αριστερά. Απλά αυτό δεν θα το δούμε ούτε με το να φωνάζουμε στην χριστουγεννιάτικη αγορά ΜΗΝ ΧΑΙΡΕΣΤΕ, ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΟΛΕΜΟΣ, ούτε με τα antiwoke και τα αντιεμβολιαστικά, με τον κοινωνικό συντηρητισμό, τον αντιμεταναστατευτισμό και με μια ατμόσφαιρα συντηρητισμού τέλος πάντων που βλέπω σε μεγάλο μέρος της αντινατοικής Αριστεράς, ας την πούμε έτσι.

      Εννοείται πως όσα έγραψα ως στραβά πολλών που καλώς τονίζουν το θέμα του ΝΑΤΟ κλπ δεν στα χρεώνω απλά αναπαρήγαγες το ένα, πως η καταστροφή είναι προ των πυλών, κάτι που παγώνει το αίμα, εξουδετερώνει κάθε διάθεση αγώνα.

      Καλή συνέχεια

      Κώστας

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Εσύ, που δεν έχεις αυταπάτες, θα έχεις και άλλη ανώμαλη προσγείωση, μετά το πούλημα της Μ. Ανατολής από τον Πούτιν.
      Οσο τρέχετε πίσω από απατεώνες και χάφτετε το σανό, που σας σερβίρουν.
      Αλλά, τα θέλει η ψυχούλα σας.
      Και Γ’ΠΠ δεν πρόκειται να γίνει.
      Αλλά οι συνέπειες της υποταγής στους απατεώνες για τα γίδια δεν θα απέχουν και πολύ από έναν Γ’ΠΠ. Και χωρίς …καταφύγια!
      Αυτό είναι η μαύρη αλήθεια.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Αν δεν υπήρχε το αντίπαλο δέος (πρώτα ΕΣΣΔ και τώρα Ρωσία) η “πολιτισμένη Δύση” θα είχε αφανίσει την μισή ανθρωπότητα με πυρηνικά όπλα. Κορέα, Βιετνάμ, Αφγανιστάν, Ιράν είναι μερικές από τις χώρες που προτάθηκαν για πυρηνικό πλήγμα από κορυφαίους πολιτικούς των ΗΠΑ.
      Ναι μεν οι Μινιούτμαν αποτελούν αντίκες ( το λογισμικό τους είναι εποχής “floppy disk”) αλλά με τα μυαλά που κυβερνούν οι ελίτ των ΗΠΑ πιστεύουν ότι μπορούν να ξεκινήσουν ένα πυρηνικό πόλεμο και αυτοί να τη γλυτώσουν στα πυρηνικά καταφύγια στη Νέα Ζηλανδία.
      Όπως το λές: μερικά νανοδευτερόλεπτα απέχουμε, αλλά η κατάπτυστη “Αριστερά” δεν ενδιαφέρεται.

      Reply
  4. Χρ Παρισης

    Κωστα,μολις θα εχω χρονο,πολυ συντομα,θα σου απαντησω,σε ευχαριστω. Κατα τα λοιπα ,οσον αφορα στον “ανωνυμο” που υβριζει, δεν απαντω ουτε ασχολουμαι με ανωνυμους υβριστες και θαυμαστες- οπαδους τηλεπαρουσιαστριων και κρατικων μισθοφορων “κομμουνιστων” δημοσιων υπαλληλων.

    Reply
  5. πικάπα

    Προς ΚΚΕ και ΝΑΡ. Δεν είστε ούτε ο ομφαλός της γης, ούτε του κομμουνισμού. Υπάρχουν πια εκατοντάδες χιλιάδων, μέσα στο δυτικό κόσμο, όπου “ανήκουμε”, και εκατομμύρια των λοιπών, που στον πολύπλοκο κόσμο που ζούμε δεν τα κάνουν ένα δύστροπο κουβάρι.

    Αλλά βλέπουν καθαρά το ποια είναι η άμεση -με διαφορά- απειλή για την ίδια την αυριανή ύπαρξή μας. Είναι ο νυν υπέρ πάντων αγών των αρχουσών -και των προνομιούχων- τάξεων του χρυσού δισεκατομμυρίου, για ανάσχεση κάθε αναδυόμενου ανταγωνισμού και για συνέχιση της μακραίωνης μετα-νεο-αποικιοκρατίας.
    Πάρα πολλοί κομμουνιστές, πολύ περισσότεροι από εσάς (κκε και ναρ, σε ποιο ξενοδοχείο μένετε;). Αλλά και απλοί δημοκράτες πολίτες, που σε όλες τις κρίσιμες εποχές παραδοσιακά οι κομμουνιστές προσμετρούν (και μόνον έτσι μπορούν να κατακτούν πλειοψηφία). Ακόμη και συντηρητικοί, όπως το κατανοούν αυτοί τέλος πάντων.

    Για μια ακόμη φορά, αντί η ελληνική “κομμουνιστική” (έτσι λέει..) αριστερά να είναι μπροστά σε μαζικό λαϊκό αγώνα της ανθρωπότητας, ως αυτονόητο με τις ιεραρχήσεις και τις στοχεύσεις της συγκυρίας, μαμουνιάζει τα δικά της. Με “όρους και προϋποθέσεις” που τελικά δεν είναι σε θέση να θέσει, παρά μόνο στον εαυτό της….
    Τάχα για έναν κομμουνισμό, που 1) ούτε ξέρει πως να τον κάνει, 2) ούτε έτσι όπως τα λέει έγιναν παλιότερα, 3) ούτε αυτά που μουρμουρά για συνταγές είναι αποδεκτά από την παγκόσμια πλειοψηφία κομμουνιστών, δημοκρατών, λαών.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Στα ζόρικα πέφτουν οι μάσκες “τω μπζαγμένω”.
      “Κομμουνιστές” του Πούτιν(!) και του …Ντούνγκιν(!!), περαστικά!

      Reply
        1. Ανώνυμος

          Οι επαναστατες που εριξαν το καθεστώς σε ενα βραδυ, δεν αντιπροσωπευουν καποια κοινωνικη ή πολιτιστικη-θρησκευτικη πλειονότητα μεσα στη χωρα. Πιο πολυ εκμεταλλευθηκαν την διαλυση των κρατικων θεσμων σε οικονομικο βασικα επιπεδο. Η κατάρρευση σε επιπεδο στρατου ηταν επακολουθο της οικονομικης διαλυσης.
          Η μελλοντική κυβερνηση πρεπει περα απο το θρησκευτικο, πρεπει να καταθεσει και ενα οικονομικο σχεδιο.
          Κατα συνέπεια, εχουμε να δουμε (νομοτελειακα) και άλλα επεισοδια στο εργο.

        2. πικαπα

          Ανωνυμε 12.01, καταρρευση εσωτερικη, απο πολλες αποψεις κ διαστασεις, πολυπαραμετρικο δηλαδη, θελει πολλες περιγραφες. Για τις καταρρευσεις, να θυμομαστε οτι η διαφοροδοαγνωση σε εκ των εσω η εξωθεν σπανια ειναι καθαρη, δεν υπαρχει εσω διαχωρισμένο σαφως απο το εξω. Η δε χρηματοδοτηση κ γενικα μεθοδευση απεξω, δεν περιοριζονταν στους “diversion friendly jihadists” αλλα και στη δωροδωκια αξιωματουχων του εσω…διαφορα…αν τα αναλογιστω ολα, κλινω περισσοτερο στο εξωθεν. (Σε ενα εσωθεν που παρεπαιε…θυμιζει κατι; και εσσδ, αλλα οχι μονο)
          … Η αληθεια ειναι οτι καπως σχετικα εγκυρες πληροφοριες μπορεις να βρεις μονο μεσω αυτων των ετεροκλητων “dissent” του δυτικου στρατοπεδου , αυτους που η καθε ειδους αυτομπουρδουκλωμενη αριστερα χαρακτηρίζει “ψεκ”. Κακο του κεφαλιου της…υπαρχουν ουκ ολιγοι κομμουνιστες σε αυτους…και νομιζω πως η αριστερα χωνει κι αλλο το κεφαλι στην αμμο σε μια εποχη που θαπρεπε να σπινταρει. Και μετα γκρινιαζει για ακροδεξια, ενω η ιδια η αριστερα την προμοταρει με θετικο κ αρνητικο τροπο (δηλ κ λαθος πραξεις και παραλειψεις). Μιλω για τη δυτικη αριστερά εννοειται, στο λοιπο κοσμο οτι θετικο προερχεται απο αριστερα. Που ωστοσο είναι αντικειμενικα πιεσμενη, για αλλους ομως λογους. Δηλ αντιμετωπιζει το γνωστο ιστορικο και πιεστικο θεμα ισχυος. Βεβαιως υλικης ισχυος σε μια εποχη τρομακτικων τεχνολογικων οπλων και μεσων, οπου η κινηματικη ισχυς αποδεικνυεται τελικως ανεπαρκης.

        3. Ανώνυμος

          Να διευκρινήσω οτι ηταν ο πολεμος που εκοψε τα εσοδα του κρατους (πετρελαιο). Οποτε, ναι, ο εξωτερικος παραγων επαιξε καλα το χαρτι της ισχυος.
          “”Το Συριακό Κέντρο Πολιτικής Έρευνας, ο ΟΗΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπολογίζουν ότι το συριακό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 40% σε σχέση με την περίοδο πριν ξεσπάσει η σύρραξη, το 2011.”” Wikipedia
          Αλλα οπως εγραψα, ειναι μια προσωρινη κατασταση. Αλλο καθοριστικο συστατικο ηταν οτι δεν υπαρχει συριακο εθνος ουτε υπηρξε ποτε. Απο ιδρυσης του υπηρξε μονο διοτι ηταν ο καλυτερος τροπος συμβιβασμου των μεγαλων παικτων Στάλιν Αικ Τσωρτσιλ κτλ. Ουτε μια αλεβιτικη σιητικη μειοψηφια μπορουσε να δημιουργήσει στο λαο μια ενιαια εθνικη συνειδηση απο το μηδεν. Αυτο θα συνέβαινε αν η χωρα ηταν πραγματικα σοσιαλιστικη και οχι ψευδεπιγραφη. Η αν ειχε στην εξουσια μια πολιτισμικη πλειοψηφία οπως οι σουνητες. Εκει θα παιχτει το ματς, δηλαδη μεταξυ σιητων όπου διπλα εχουν το Σιητικο Ιρακ και σουνιτων υποστηριζομενων απο την Τούρκυα. Και οι Κουρδοι απο δίπλα για ντε φακτο ανεξαρτησία.
          “”Οι Σουνίτες Μουσουλμάνοι αποτελούν το 69 με 74% του πληθυσμού της Συρίας.””Οι περισσότεροι Κούρδοι (8.5%)[20] και οι περισσότεροι Τουρκομάνοι (3%)[20] είναι Σουνίτες και ευθύνονται για τη διαφορά μεταξύ των Σουνιτών και των Σουνιτών Αράβων, ενώ το 13% των Σύρων είναι Σιίτες (ιδιαίτερα οι Αλαουίτες, οι Twelver -ο μεγαλύτερος κλάδος του Σιιτικού Ισλάμ και οι Ισμαηλίτες αλλά υπάρχουν επίσης Άραβες, Κούρδοι και Τουρκομάνοι), 10% Χριστιανοί”” Wikipedia
          Θα επιτρεψουν οι εξωτερικοι παραγοντες να κανει παιχνίδι η Τούρκυα με 3% ή θα γινει (εγινε ηδη) νεος συμβιβασμος αλα Λιβύη;
          Η διεθνης αριστερα δεν παιζει πουθενα μπαλλα, ειναι στον καναπε και στα στασιδια του διαδικτύου, αλλα νιωθει την υπερτατη αναγκη να ΠΑΡΕΙ ΘΕΣΗ….δεξιοτερα Κουροπατκιν-(τραγικο)οταν δεν συμπαραστεκεται ευθεως στον ατλαντισμο, εχει τη λογικη της συμμαχιας με το διαβολο , ειτε αυτος λεγεται ταλιμπαν ειτε χαμας. Ισως αυτο ειναι μια ακομα γεροντικη ασθενεια του κομμουνισμου-σταλινισμου. Η Κινα ομως; (ο ανερχόμενος και επικινδυνος ιμπεριαλισμός οπως λεει το ΚΚΕ) Οι ανθρωποι ειναι τοσο σοφοι, ή τοσο υποχθονιοι που δεν παιρνουν θεση πουθενα.

        4. πικάπα

          ανωνυμε, Ναι, στις περιγραφές. Ένσταση για το χαμάς=διάολος, κατ αρχήν πληροφοριακά υστερώ, αλλά δεν είναι καλό να είσαι σαν δυτικός ιεροεξεταστής για μια μαζική κατάσταση σε εντελώς διαφορετικό κοινωνικό σχηματισμό. Δηλαδή αν είναι έτσι, θάλεγες και διάβολους τους σιου και τους απάτσι; Που όπως λέγανε τα γουεστερν κάνανε αγριότητες; Ας αρκεστούμε σε αυτό που γενικά ξέρουμε, ότι η παλαιότερη καταστολή των κομμουνιστων σε αυτές τις περιοχές, εξέτρεψε την όποια λαϊκοαπελευθερωτική έκφραση σε θρησκευτικό φονταμενταλισμό. (Παράλληλα βέβαια, η κατάρρευση εσσδ κλπ, όπως και η μπαχαλίαση της σημερινής αριστεράς. ). Το “άλλο” στην περιοχή είναι ο μαύρος φονταμενταλισμός μαζί με απαρτχάιντ σε σαουδική και εμιράτα – και εδώ ο “άξονας της αντίστασης” του ιράν ήταν ότι πιο θετικό, πέστο “προοδευτικό” αν και ο όρος μπάζει).

          Η Κίνα, έχω γράψει σχετικά πριν 1-2 μήνες δεν θα ξαναπιάσω. Δεν μπορείς να βασίζεσαι σε οτιδήποτε εάν δεν έχει σαφές ταξικό πρόσημο στην πράξη του, και παρά το ότι και εδώ οι πληροφορίες μας είναι ανεπαρκείς, αυτό φαίνεται απο κει. Το χοντρό ζήτημα είναι όμως τι βάζεις στο σημερινό τραπέζι, όταν στην ουσία από την άποψη του ταξικού προσήμου έχουν απομείνει συμβολικά αμυνόμενες μόνο κάποιες χωρες της Λατινικής Αμερικής. Υπάρχουν βέβαια τα αγωνιώδη εγχειρήματα στην Αφρική..Οι αναδυόμενες χώρες των bricks, ενώ δεν στηρίζουν ουσιαστικά αυτά τα εγχειρήματα, ούτε όμως τα απειλούν, απλά παρευρίσκονται εκεί ή όχι ανάλογα με τα συμφέροντά τους.
          Ενώ η απειλή είναι μία, από το ένα (ένα) ιμπεριαλιστικό κέντρο και την αυλή του. Θα χρειάζονταν πολλές δυνάμεις -και σε διεθνές επίπεδο- στον ταξικό-αριστερό χώρο για να μπορέσεις να μπεις το παιχνίδι, όπως λες όμως οι κοντινές μας υπαρκτές αριστερές είναι γιαταμπάζα. Ενώ οι μακρινές, νομίζω είναι σε δυσχερή θέση λόγω φτώχειας. Εάν αντέξουμε, ίσως δούμε.

      1. Ανώνυμος

        Αντάμα με τον φασίστα ΥΠ.ΑΜ. της Ιταλίας και συ.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *