.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η στάση των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ (Βίντεο)


Η στάση των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

(σχόλια για ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά)

Παναγιώτης Μαυροειδής

Ας μιλήσουμε συγκεκριμένα για την ΕΕ και το ρόλο της

Από το τέλος της δεκαετίας του 50 έως σήμερα, έχει γίνει φανερό ότι στο βαθμό που η ΕΕ έχει συμβάλει στην ενδυνάμωση του δυτικού καπιταλιστικού στρατοπέδου, σε πολλαπλάσιο βαθμό έχει διευρύνει την απόσταση ανάμεσα στο κεφάλαιο και την εργασία, ενώ έχει πλήξει ιδιαίτερα τα λαϊκά στρώματα σε χώρες της δεύτερης ταχύτητας όπως η Ελλάδα.

Σε μια γενική συνθήκη όπου η καθαρότητα των τοποθετήσεων θεωρείται «μειονέκτημα» έναντι της αοριστολογίας και του «περίπου», οι γενικές θέσεις των κλασικών αστικών κομμάτων (δεξιών ή σοσιαλδημοκρατικών) είναι θετικές και υπερασπιστικές ως προς τη μορφή της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης που συνιστά η ΕΕ, ενώ αυτές των δυνάμεων που αναφέρονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αριστερά είναι (σε κάποιο έστω βαθμό) κριτικές ή αρνητικές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το χώρο της κάθε είδους αριστεράς ή «αριστεράς», η ολίσθηση πολλών ρευμάτων σε θέσεις υπερασπιστικές της ΕΕ, έχει εξελιχτεί ταυτόχρονα με την εγκατάλειψη από μεριάς τους της επαναστατικής πολιτικής και κομμουνιστικής στόχευσης. Η λεγόμενη «ευρωπαϊκή αριστερά», βλέπει πλέον ως «αντικειμενικά θετική εξέλιξη» την ΕΕ που «προετοιμάζει υλικοτεχνικά» την επικράτηση ενός κάποιου σοσιαλισμού στην Ευρώπη.

Κομμουνιστικά ρεφορμιστικά ρεύματα, ενώ διατηρούν τη γενική αντίθεση στην ΕΕ, αρνούνται στην πράξη το στόχο της αντικαπιταλιστικής αποδέσμευσης από αυτήν ως σημερινή αναγκαιότητα και (πιθανό) δρόμο δημιουργίας επαναστατικής κατάστασης στην Ελλάδα ή άλλη χώρα και συμβολής στη διάλυση της ΕΕ και παραπέμπουν …στο σοσιαλισμό που θα προκύψει άγνωστο πώς και μάλλον με το πλαίσιο της ΕΕ άθικτο.

Και στις δύο παραπάνω προσεγγίσεις, η «εναντίωση στις συνέπειες των πολιτικών της ΕΕ», έρχεται να χρυσώσει το χάπι…

Εικόνα 1: Όταν η ΝΔ ζητά την έκδοση ευρωομόλογου πολέμου

Αστικά κόμματα όπως η ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ, δεν έχουν να σκεφτούν πολλά σε ό,τι αφορά τη στάση τους απέναντι στην ΕΕ. Η ένταξη σε αυτήν ήταν τεράστια στήριξη για την αστική τάξη. Κυριολεκτικά διαμορφώθηκε μέσα από αυτήν. Η «Δύση» ήταν το μεγάλο της όπλο για την θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος απέναντι στο εργατικό κίνημα και την αριστερά. Ο πολιτικός «λώρος» αμοιβαίου οικονομικού και πολιτικού συμφέροντος φάνηκε ξεκάθαρα στη λεγόμενη μνημονιακή περίοδο όπου χωρίς την «τρόικα» τα αντεργατικά μέτρα δε θα περνούσαν και χωρίς τους ωμούς εκβιασμούς της δύσκολα θα καταστελλόταν το λαϊκό κίνημα. Και σήμερα βέβαια η αστική τάξη στην Ελλάδα στηρίζει τις ελπίδες της στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Σα να μην έφτανε η αφαίμαξη εισοδήματος και η διάλυση κάθε ίχνους κοινωνικής πολιτικής την οποία προώθησε με φανατισμό η κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρωθυπουργός ζήτησε πρόσφατα να δώσουμε και τον «οβολόν» μας για να ριχτεί πετρέλαιο στη φωτιά του φονικού πολέμου που συντηρούν ΝΑΤΟ/ΕΕ στην Ουκρανία (μαζί με τη Ρωσία)

«Μητσοτάκης: «Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που εδώ και δεκαετίες ξεπερνά το όριο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες. Όμως αν η Ευρώπη θέλει πραγματικά να παραμείνει θωρακισμένη αμυντικά θα πρέπει να εξετάσει νέους τρόπους για τη χρηματοδότηση των αμυντικών της δαπανών και αναφέρομαι στην έκδοση ευρωομόλογου για την αμυντική της θωράκιση».

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Εικόνα 2: Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε «καμία θυσία για το ευρώ», έως ότου αυτό τέθηκε επί τάπητος

Από το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015 μας χωρίζουν σχεδόν 9 χρόνια. Ήταν τότε που με τις τράπεζες κλειστές, ο λαός που πάντα υποτίθεται «φοβάται» και για αυτό οι ηγεσίες και καλά «έχουν μια κάποια τακτική», ψήφιζε ΟΧΙ σε ποσοστό 61,5% κόντρα στους ωμούς εκβιασμούς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ.

Μαύρες πλερέζες όμως το βράδυ στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, αντί για πανηγύρια! Ο λόγος ήταν απλός: Ο Τσίπρας είχε την ελπίδα ότι ο κόσμος θα ψήφιζε ΝΑΙ, οπότε θα μπορούσε μετά να δικαιολογήσει τον συμβιβασμό. Αυτό, ήταν ολοφάνερο τότε σε όσους δεν είχαν καταπιεί αμάσητο το αφήγημα της δήθεν «ρήξης βήμα το βήμα». Το ομολόγησε ο Βαρουφάκης αργότερα, όταν πλέον δεν ήταν επικεφαλής της διαπραγμάτευσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως ακόμη μεγαλύτερη αξία έχει η κυνική ομολογία του ίδιου του Τσίπρα πρόσφατα στο συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια από τη μεταπολίτευση:

Τσίπρας: «Ούτε μια στιγμή δεν πέρασε από το μυαλό μου να διαπραγματευτώ την παρουσία της χώρας στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη»

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Εικόνα 3: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ (του Κασσελάκη πλέον) θέλει 1000% και στο χακί την ΕΕ

Κύλησε ο καιρός. Ο πάλαι ποτέ ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ μας άφησε χρόνους. Η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ με αρχηγό τον Στ. Κασσελάκη (ο οποίος δηλώνει στα 35 του ότι έχει τόσο πολλά λεφτά που δε θα χρειαστεί να ξαναδουλέψει στη ζωή του), δε χρειάζεται να λέει ψέματα, ούτε να χειρίζεται αντιμνημονιακές διαθέσεις.

Θαυμάστε τον Πρόεδρό του ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική συνέντευξη:

«EURACTIV: Πιστεύετε στο ευρωπαϊκό εγχείρημα;

Στέφανος Κασσελάκης: Πιστεύω στο εγχείρημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 1.000%, και αυτή η Ένωση πρέπει να δυναμώσει με μια πολύ σαφή στρατιωτική ικανότητα, με πραγματική αλληλεγγύη»

Εικόνα 4: όταν ο Τσακαλώτος της Νέας Αριστεράς περηφανεύεται ότι έσωσε την Ελλάδα από την έξοδο από την Ευρωζώνη

Θα πει κανείς, ότι εκτός του Κασσελάκη, υπάρχουν και όσοι έφυγαν από το ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν «προς τα αριστερά».

Ας ξεκινήσουμε με τη Νέα Αριστερά και με μια σχετική δήλωση του Ε. Τσακαλώτου (ο οποίος νιώθει και κολακευμένος από τις θετικές αναφορές του Σόιμπλε σε αυτόν):

«Τσακαλώτος: είχα μια ευθύνη στον ελληνικό λαό να βρεθεί ένας συμβιβασμός να μην καταρρεύσει η χώρα, γιατί αν μας έδιωχναν από το ευρώ και υπήρχε υποτίμηση, θα μειωνόταν το εισόδημα 24% επιπλέον»

Δημοσιογράφος: ήταν ρεαλιστικό το σενάριο να μας διώξουν από το ευρώ;

Τσακαλώτος: Ναι ο Σόιμπλε το επεδίωκε»

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι καθόλου παράξενο να βλέπουμε τη Νέα Αριστερά από τη μια να υπερασπίζει με φανατισμό τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ και τα μνημονιακά, ευρωδουλικά του «κατορθώματα» και από την άλλη να παρουσιάζεται ως μόνος αξιόπιστος κουμπάρος στην «προοδευτική σύγκλιση» των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ.

Εικόνα 5: Όταν ο Βαρουφάκης λέει «ότι κακώς μπήκαμε στην ΕΕ, αλλά τώρα θα είναι κακό να φύγουμε»

Ας συνεχίσουμε με το ΜέΡΑ25 και τον Βαρουφάκη, με τον οποίο μάλιστα συνεργάζεται η ΛΑΕ/ΑΡΑΣ που υποτίθεται είναι και αντιΕΕ δύναμη.

Βαρουφάκης: «Εμείς θεωρούμε ότι ήταν λάθος η είσοδος στο ευρώ, αλλά ταυτόχρονα αναγνωρίζουμε το μεγάλο κόστος εξόδου. Για αυτό δεν έχουμε πρόθεση, θεωρούμε ότι θα ήταν πολύ μεγάλο το κόστος εξόδου από το ευρώ».

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Με άλλα λόγια, ο Βαρουφάκης είχε επιφυλάξεις για την ΕΕ έως το …2002, όταν έγινε η είσοδος στην Ευρωζώνη, αλλά τώρα συνηγορεί υπέρ της.

Έτσι λοιπόν, ενώ βλέπουμε παραμονές ευρωεκλογών το ΜέΡΑ25 να προσπαθεί να ψαρέψει σε αντιΕΕ διαθέσεις, η κριτική του εντάσσεται στην άποψη που περίπου λέει:

«Υπάρχουν κάποιες αρνητικές συνέπειες που τις αντιπαλεύουμε, όμως αυτές δεν έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα της ΕΕ, αλλά με το σημερινό της Διευθυντήριο. Με μια άλλη αρχιτεκτονική, όλα αυτά θα λυθούν».

Εικόνα 6: Όταν το ΚΚΕ έτρεχε να σώσει τη χώρα από την έξοδο από το ευρώ στο Προεδρικό Μέγαρο

Το ΚΚΕ διαχρονικά ήταν κατά της ΕΕ, αλλά σταδιακά γλιστρούσε περισσότερο στο δίπτυχο «πάλη ενάντια στις συνέπειες σήμερα- έξοδος όταν έχουμε σοσιαλισμό». Αυτή η θέση μοιάζει βολική, αλλά το 2015 ήρθε η μεγάλη στιγμή του ξεβολέματος: Κατά τα φαινόμενα το ΚΚΕ (όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ), πίστεψε πως δεν θα είχε τύχει το ΟΧΙ σε εκείνο το δημοψήφισμα. Άλλωστε έκανε ό,τι μπορούσε για αυτό, πολεμώντας το ανοιχτά και καλώντας για …άκυρο. Έλα όμως που βγήκε ΟΧΙ! Το ίδιο βράδυ το ΚΚΕ έτρεξε στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ να συνδράμουν τον Π. Παυλόπουλο και τον ΣΥΡΙΖΑ στην προειλημμένη απόφαση να ακυρωθεί η λαϊκή θέληση και να μετατραπεί το ΌΧΙ σε ΝΑΙ, εκλιπαρώντας μόνο να σημειωθεί ότι «το ΚΚΕ γενικά είναι κατά της ΕΕ, αλλά τώρα είναι άλλο το θέμα».

Δηλώσεις Κουτσούμπα μετά την έξοδο από το Προεδρικό Μέγαρο:

«Δημοσιογράφος: Λύσεις εκτός Ευρώπης κύριε Πρόεδρε;

Κουτσούμπας: Όχι! Όχι!»

Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ εξήγησε στη συνέχεια πως όσο έχουμε καπιταλισμό και όχι κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, είτε μέσα είτε έξω απ’ την ΕΕ, το ίδιο είναι. Όλως περιέργως όμως οι πρώτες λέξεις που του ήρθαν στο μυαλό δεν ήταν «ναι, ναι» και να συνεχίσει λέγοντας πως «αυτό δεν αρκεί», αλλά το «όχι, όχι»

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Εικόνα 7: Όταν ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγχαίρει όλες τις «δημοκρατικές δυνάμεις» και «ιδιαιτέρως το ΚΚΕ» για την υπεύθυνη στάση τους

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλος, έκανε αποτίμηση εκείνης της βραδιάς μετά το συντριπτικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος και του πολιτικού/συνταγματικού πραξικοπήματος ακύρωσής του που συντόνισε. Αφού διευκρίνισε ότι είχε «ενημερώσει» εκ των προτέρων τα αφεντικά της ΕΕ, στη συνέχεια εξήρε την υπεύθυνη στάση όλων των κομμάτων που μαζεύτηκαν στην αυλή του στο ζήτημα της αντιμετώπισης του «κινδύνου εξόδου από την ΕΕ». Διευκρίνισε ότι είχε καλέσει μόνο τις «δημοκρατικές δυνάμεις», υπονοώντας τον αποκλεισμό της φασιστικής Χρυσής Αυγής.

Ξεχώρισε μάλιστα με έμφαση την υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ:

«Π. Παυλόπουλος: ήταν συγκλονιστική εκείνη η μέρα. Η υπευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Ήταν αρνητικό το ΚΚΕ αλλά μόνο για τη γενικότερη θέση του στην Ευρώπη (…). Εγώ δεν κατάλαβα ότι ο Κουτσούμπας ήταν ο άνθρωπος που θα μου έλεγε «ας αφήσουμε την Ελλάδα να χαθεί». Αντίθετα ήταν ο άνθρωπος που μου είπε «κοιτάξτε, εσείς τα καταφέρατε ως εδώ, εσείς που οδηγήσατε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Μπήκες, δεν μπορείς τώρα να βγεις έτσι έξω. Εγώ δεν μπορώ να το στηρίξω.»

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Εικόνα 8: όταν η ίδια η ΕΕ κοροϊδεύει τους υποτακτικούς της

Η Ούρσουλα Γκέρτρουντ φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ δήλωσε ότι

«η Ελλάδα χάρη στη ΝΔ είναι ‘’κολώνα’’ του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και της στήριξης της Ουκρανίας στον πόλεμο».

Με βάση τα προηγούμενα, είναι φανερό ότι τα ίδια θα μπορούσε να πει σε οποιοδήποτε κομματικό οικοδεσπότη αν μιλούσε σπίτι του.

Εδώ το σχετικό βίντεο:

 

Τώρα πλέον σχηματίζεται η Μεγάλη εικόνα:

Σε ό,τι αφορά τη λεγόμενη «ευρωπαϊκή προοπτική», δηλαδή την καθολική, βίαιη προσαρμογή οικονομίας, πολιτικής και κοινωνικής ζωής της Ελλάδας στην ένωση καπιταλιστικής ληστείας που λέγεται ΕΕ, έχει διαμορφωθεί- στην πράξη και πέρα από λογοκοπίες- ένα πλαίσιο συναίνεσης.

Στον παρόντα πολιτικό χρόνο, δηλαδή σε αυτόν που μετράει πραγματικά, από αυτό το πλαίσιο αστικής συναίνεσης, δεν εξαιρούνται δυνάμεις ούτε φυσικά της «αριστεράς» όπως ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, ΜέΡΑ25, αλλά ούτε και της κοινοβουλευτικής αριστεράς όπως το ΚΚΕ. Ως γνωστόν, όλοι στις στροφές της ταξικής πάλης κρίνονται. Τα υπόλοιπα είναι «να ’χαμε, να λέγαμε».

Στη διατήρηση του ευρωμνημονιακού αστικού status quo, όσοι μιλούν στο όνομα της αριστεράς προσφέρουν λαθεμένες πολιτικές πρακτικές, επιλογές και θέσεις. Το «βαθύ σύστημα» ωστόσο, στο οποίο δεν αρέσουν τα πειράματα και τα ρίσκα, κάνει κάτι περισσότερο: Συγκροτεί μια διαρκή προληπτική αντεπανάσταση, μέρος της οποίας είναι η πολιτική και ιδεολογική καταστολή όσων δυνάμεων του εργατικού κινήματος και της επαναστατικής αριστεράς αντιστέκονται. Στο πλαίσιο αυτό, θα παίξουν ευχαρίστως σε όλα τα κυρίαρχα Μέσα πολλές ζεμπεκιές και πασχαλινές λαμπάδες του Κουτσούμπα, αλλά θα ψάξει κανείς με το κιάλι, να δει τοποθετήσεις όπως της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «απειθαρχία, σύγκρουση και έξοδο τώρα από την ΕΕ», που εκφράζει πρακτικά και όχι στα λόγια τη συνολική ρήξη με την αστική εξουσία και τους ευρωενωσιακούς συμμάχους της.

Πού θα οδηγηθεί λοιπόν η κοινωνική και πολιτική δυσαρέσκεια που φουντώνει σε όλες της χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο του πολέμου, των υπέρογκων πολεμικών δαπανών, των κοινωνικών περικοπών, της ενεργειακής φτώχειας, της ακρίβειας, της ανεργίας, του ρατσισμού;

Αν από μεριάς των αστικών κομμάτων τύπου ΝΔ ή ΕΛΚ στην Ευρώπη, «επιτρέπεται» να υπάρχει κάποιος χώρος «αντι-ευρωπαϊκής κριτικής» και έκφρασης αυτής της δυσαρέσκειας, αυτός αφορά αποκλειστικά τον απολύτως ελεγχόμενο χώρο της ακροδεξιάς, φασιστικής ή νεοφασιστικής. Δεν αποτελεί για αυτούς «κίνδυνο» όπως λένε, αλλά φαιά εφεδρεία. Μια δεύτερη εναλλακτική της βασικής αστικής γραμμής διατήρησης του σημερινού ευρωπαϊκού και γενικότερου αστικού status quo, είναι μια ανοιχτή κοινωνική και πολιτική αντεπανάσταση προς τα πίσω. Την βηματίζουν ήδη, την δοκιμάζουν τα «επίσημα», τα «κανονικά» αστικά πολιτικά κόμματα και ένα δείγμα του αντιδραστικού πειράματος παίζεται στην Ελλάδα από το 2010. Όμως η «εφεδρεία» θα μπορούσε να το κάνει και με «το δικό της τρόπο», άρα δεν τα έχουμε δει όλα ακόμη. Η ΕΕ των Μακρόν και Σολτς, είναι η ίδια η ΕΕ των Λεπέν και Afd.

Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι κανενός είδους «δημοκρατικά μέτωπα», ευρωπαϊκής ή άλλης κοπής, ούτε αριστερά «αναχώματα» που στις κρίσιμες στιγμές τρέχουν «να μη σπάσει κανένα τζάμι». Αυτό που απαιτεί η εποχή μας, είναι εκείνη η αριστερά που θα τολμήσει όχι απλά να κλαψουρίζει για τα «λαϊκά προβλήματα», αλλά να μιλήσει ξανά για το δικαίωμα της εργατικής τάξης και της φτωχολογιάς σε Ελλάδα και Ευρώπη να σαρώσουν επαναστατικά και ως το τέλος αστικές κυβερνήσεις και το επιτελείο συντονισμού τους που συνιστά η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αντικαπιταλιστική αποδέσμευση από αυτήν, για να ανοίξει ο δρόμος της εργατικής εξουσίας και του κομμουνιστικού μετασχηματισμού.

ΥΓ: Από τον κατάλογο των τοποθετήσεων των κομμάτων για την ΕΕ, λείπουν:

α) το ΠΑΣΟΚ, το οποίο σε ό,τι αφορά τη στάση απέναντι στην ΕΕ (και όχι μόνο), έχει ξεχάσει εδώ και χρόνια ότι είναι χωριστό κόμμα από τη ΝΔ και

β) η Πλεύση Ελευθερίας, μιας και η Ζωή Κωνσταντοπούλου σκορπίζει πλέον μόνο «αγάπη και χαμόγελα» που πουλάνε περισσότερο, χωρίς τις «αγριάδες» της πρώτης εποχής

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.38% ( 21
Συμμετοχές )



206 σχόλια στο “Η στάση των κομμάτων απέναντι στην ΕΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ (Βίντεο)

  1. Θανάσης Α. (πάνθηρας *29)

    Η Στάση Μας Στις Ευρωεκλογές

    Λιγότερο από έναν μήνα έχουμε ευρωεκλογές αλλά στην πραγματικότητα η ψήφος μας θα έχει “εθνικό” πρόσημο. Οι εργαζόμενοι, τα πλατιά λαϊκά στρώματα θα έχουν κύριο κριτήριο τι συμβαίνει στην χώρα και κυρίως τι έχει η τσέπη τους… Το τι Ευρώπη θέλουμε, που πάει η Ε.Ε., τις συνέπειες της Ε.Ε. είναι θέματα αζήτητα και δεν παίζουν στην προεκλογική περίοδο… Η εικόνα των αρχηγών των κομμάτων είναι πιο κυρίαρχη από την ουσία των προγραμμάτων τους… Σε αυτό το πλαίσιο τι περιμένουμε και τι προσδοκούμε ;

    Ο καπιταλισμός στην εποχή της κρίσης του γεννάει τέρατα από πάνω μέχρι κάτω. Οι πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, η ακρίβεια, η κοινωνική – οικονομική άβυσσος πλουσίων – φτωχών, η κλιματική κρίση κ.α. είναι αποτελέσματα του ίδιου του συστήματος που γεννάει την “ελεύθερη” ακρίβεια και εκμετάλλευση. Το ελληνικό αστικό κράτος μαζί με τους ντόπιους καπιταλιστές έχουν επιδοθεί χωρίς όρια σε μια επίθεση στα λαϊκά στρώματα, ξεζουμίζοντας τους οικονομικά – κοινωνικά – πολιτιστικά – ηθικά…

    Στην περίοδο της κυβέρνησης της ΝΔ υπάρχουν και υπήρξαν αντιστάσεις, κάτω όμως από τις περιστάσεις και την ανάλογη της επιθετικότητας της πολιτικής της – και γι’ αυτό δεν ευθύνονται μόνο οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις – αλλά η κατάσταση του κινήματος, η Αριστερά, ακόμα και ο ίδιος ο κόσμος…

    Στους σκεπτόμενους, στους δημοκράτες, τους αριστερούς το ερώτημα που μπαίνει είναι μπορούμε να ΠΑΜΕ ΑΛΛΙΩΣ – ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΝΔ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ; Εμείς απαντάμε ΝΑΙ και ΒΕΒΑΙΑ και αρχή μπορούμε να κάνουμε στις επερχόμενες εκλογές ΨΗΦΙΖΩΝΤΑΣ ΚΡΙΤΙΚΑ τον ΣΥΡΙΖΑ…. Αυτή η στάση μας δεν είναι καινούργια ήδη από το 2015 έχουμε αυτήν την επιλογή. Και τώρα με Κασσελάκη θα ρωτήσουν οι “αριστεροί -επαναστάτες” ; Λένε είναι ο Κασσελάκης αριστερός ; Όσο το “Κ”ΚΕ είναι μαρξιστικό κόμμα, όσο οι λεγόμενες εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις είναι επαναστατικές… Ο Κασσελάκης έχει ηγετικά χαρακτηριστικά, ξέρει τα ΜΜΕ και τα χειρίζεται, ακουμπάει το μέλλον – την νεολαία – …. Έχει όμως αριστερό λόγο ; Και βέβαια – δεν θέλει να ανατρέψει τον καπιταλισμό – αλλά την πολιτική της ΝΔ και το καθεστώς της. Και αυτό είναι το κριτήριο μας να ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΝΔ…
    Νίκη για μας είναι να πέσει η ΝΔ κάτω από 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πάνω από 20% και μαύρο στην ακροδεξιά…

    Τέλος, το μη κατέβασμα του Επαναστατικού Εργατικού Κόμματος (ΕΕΚ) στις ευρωεκλογές (και οι σωστές θέσεις του για ήττα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία, Νίκη στην Παλαιστίνη, για Κόκκινη Ευρώπη…) με απαλλάσσει από το να ψήφιζα “συναισθηματικά – ιδεολογικά”… Όσο για οργανώσεις και συντρόφους (περισσότεροι πλέον..) που επιλέγουν το “Κ”ΚΕ θα τους τονίσω ότι αριστερίζει με σταλινισμό στην πράξη…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “Νίκη για μας είναι να πέσει η ΝΔ κάτω από 30%, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πάνω από 20% και μαύρο στην ακροδεξιά…”

      ΠΑΣΟΚΑΡΑ ΟΛΕ! Αν εσείς γράφεται αυτά, τι να γράψει π.χ; το ΣΕΚ ή το αδελφάκι του ΔΕΑ ή το Ξεκίνημα(Ο εισοδισμός στο ΠΑΣΟΚ πως πάει;); ΟΚ ο Ανδρέας ήταν πολύ παλιά Τροτσκιστής Τελικά ακόμα δεν είναι “ώριμες” οι αντικειμενικές συνθήκες και ζητάτε να ξαναναέβει η σσοιαλδημοκρατία;

      Αντιγράφεται τους μλδες με το “Κ”ΚΕ.

      Πάντως έντιμη η παραδοχή πως “όσο για οργανώσεις και συντρόφους (περισσότεροι πλέον..) που επιλέγουν το “Κ”ΚΕ”. Το ίδιο λέμε. πως από το παλιό καλό εξωκοινοβούλιο που γνώρισε δόξες ανάμεσα σε 2008-2015 αρκετοί στρέφονται προς το ΚΚΕ

      O Στάλιν ήταν Κομμουνιστής και η λογική συνέχεια του Λένιν και με την έμμεση γνώμη του τελευταίου αν κρίνουμε το πως “στόλιζε” τους άλλους στην πολιτική διαθήκη του. Δεν ήταν σημερινός “αριστερός” του ΝΑΤΟ της ΕΕ ή των “μεταβατικών προγραμμάτων” μέσα στον Καπιταλισμό και της”καλύτερης σοσιαλδημοκρατίας”.

      Η Λέξη “σταλινικός” αποτελεί τίτλο τιμής μιας και η Σ.Ε. με ΓΓ τον Στάλιν κάρφωσε στην καρδιά του Ναζιστικού Κτήνους την σημαία με το σφυροδρέπανο. Η κομματική αποκατάσταση Ζαχαριάδη και Βελουχιώτη οφείλεται ακριβως στον “σταλινισμό” που γράφεις. Η ηθοποιός Τιτίκα Σαριγκούλη αλλά και άλλοι παλαιότεροι της “δρακογενιάς” ξαναήρθαν όσο ζούσαν πιο κοντά στο Κόμμα λόγω του “Σταλινισμού” του. Μην θέλετε μονά ζυγά δικά σας

      Reply
    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αν δεν κανει πλάκα ο ” πάνθηρας” πιο πανω έχουμε θεμα.Αλλα μονο σαν χαβαλε μπορω να πάρω τα γραφόμενα ,αν δεν προκειται για κατι τετοιο δεν νομιζω οτι μπορει να υπρξει σχολιασμος εκτος ισως απο την οροταση μου ατον φιλο να στηριξει την κινηση κοσμος του Πετρου Κοκκαλη που ειναι πιο αριστερη απο τον συριζα και ο ηγετης της ειναι κομμουνιστης μπροστα στον αμερικανο εφοπλιστη που θελει να ψηφισει για να γκρεμισει…την δεξιά.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      τΣυριζοτραβάτε με ……κι ας κλαίω!
      Το Αθάνατο νεοελληνικό μΠατσόκ!
      …..Ξεπουπουλιασμένο!
      Με την άδολη συμπάθειά μας!

      Reply
    4. Ανώνυμος

      Ρε Πανθηρα, σοβαρα;
      Μας λες γιατι να μην ψηφισουμε “Κ”ΚΕ και μετα το χαλας. Γιατι δηλαδη ο Κασελακης ειναι επιλογη; Εξηγησε το λιγο. Που διαφερει;
      Μας λες οτι ο Κασ. μιλαει στη νεολαια. Και ο Κυριάκος μιλαει στη νεολαια, οχι μονο ο Κασελακης. Επισης να Το ψηφιζουν ολοι ακομα και το “Κ”ΚΕ
      Καλυτερα να παμε για μπανιο.

      Εγω προσωπικα δεν θελω οι αριστεροι να θεωρουν αριστερο ουτε το Κασσελακη ουτε τον Κουτσουμπα. Ουτε για πλακα.
      Οσο για την ΕΔΕ(τρ), τωρα ΕΕΚ, παλια ψηφιζε πασ0κ, τωρα “Κ”ΚΕ ;
      Ειναι σοβαρα πράγματα αυτα;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ναι ο Κουτσουμπας δεν είναι απλά ένας ακόμα που δηλώνει φιλολογικά “αριστερός”. Κάτι παραπάνω κομμουνιστής και στην θεωρία και στην πράξη.
        Όσοι γοητευτηκατε από τον “Τσε των Βαλκανίων” (της Κεντρικής Ευρώπης, της Σκανδιναβίας μάλλον είχαν άλλους Τσε), χρεωθηκατε και μας χρεώσατε ένα μνημόνιο μιας και “παιδί ήθελε΄αλλά δεν μπόρεσε”.

        Αριστερά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν υπήρχε και δεν θα υπάρξει πουθενά όπως είχε πει ο Μάκης Παπαδόπουλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην γνωστή παρέμβαση του στο παλιό Mega με παρουσιαστές Καβουράκη Οικονομέα το σωτήριο έτος του 2015 μήνα Απρίλιο. Για να συμπληρώσει το:
        “Βάρκιζα Τέλος”,
        Ο Οικονομέας με την τελευταία δήλωση είχε ταραχθεί.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Πάρτε δείγματα πετυχημένων εργατικών λαϊκών αγώνων με μικρές νίκες μόνο μέσα στις τελευταίες 10 μερες απο αρχές Μαϊου που οφείλονται κυρίως στις συμμαχίες του “Κ”ΚΕ

        ΖΑΚΥΝΘΟΣ
        Λύθηκε η απεργία στα πλοία της «Levande Ferries» – Η εταιρεία κάτω από την κινητοποίηση δεσμεύτηκε να συναντήσει τους ναυτεργάτες
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364162/lythike-i-apergia-sta-ploia-tis-levande-ferries-i-etaireia-kato-apo-tin

        ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
        Δευτέρα 13/05/2024
        ΛΑΡΥΜΝΑ
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364127/sygklonistikes-stigmes-sto-ergostasio-tis-larko-stigmes-agonistikis
        Συγκλονιστικές στιγμές στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Στιγμές αγωνιστικής ανάτασης για τη συνέχιση του αγώνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)

        ΛΑΡΚΟ. Με τον σθεναρό και επίμονο αγώνα παραμένουν στις εργασίες τους και συνεχίζουν να παλεύουν για ΛΑΡΚΟ ανοιχτή (VIDEO)
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364056/me-sthenaro-kai-epimono-agona-paramenoyn-stis-ergasies-toys-kai

        Σάββατο 11/05/2024
        ΕΛΕΥΣΙΝΑ
        Κάτω από την πίεση του αγώνα ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των εργαζομένων της ΜΚΟ Φάρος Ελπίδας
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/363853/kato-apo-tin-piesi-toy-agona-ikanopoiithikan-ta-aitimata-ton-ergazomenon

        Η ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΕΡΝΕΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
        Η εργοδοσία του Allou Fun Park ενημέρωσε ότι «θα ολοκληρωθεί η αποπληρωμή των δεδουλευμένων έως το τέλος του μήνα»
        Ανακοίνωση του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Εμπορικών Καταστημάτων και Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Πειραιά
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/363458/i-ergodosia-toy-allou-fun-park-enimerose-oti-tha-oloklirothei-i

        ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
        Τετάρτη 08/05/2024 – 11:34
        ΠΑΜΕ
        Με παρέμβαση στην «Intrum» αποτράπηκε η έξωση οικογένειας συνταξιούχων (VIDEO – ΦΩΤΟ)
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/363626/me-paremvasi-stin-intrum-apotrapike-i-exosi-oikogeneias-syntaxioyhon

        Το ΚΚΕ με τις συμμαχίες που κάνει με τον λαό ήταν εκεί. Εσύ ή ο πολιτικός φορέας τον οποίο στηρίζεις “αριστερέ” 13/05/2024 at 19:39 που ήσασταν;

        Reply
        1. Μαρκέλα

          14.05 13.14
          Παρηγοριά στον άρρωστο, ως που να βγή η ψυχή του. Αυτές οι “επιτυχίες” αποσκοπούν, όχι στην ανατροπή του συστήματος, αλλά μόνο στη συντήρηση του ΚΚΕ.

        2. Ανώνυμος

          Επιτυχίες μόνο μέσα σε 10 μέρες
          Για περισσότερα

          https://www.902.gr/ergazomenoi-symmahia

          Αλλά εδώ έχουμε πέσει σε “ντούρα” “επαναζντατιγκι” “γραμμμή” και άρα τι να κάνουν μερικές επιτυχίες όπως αύξηση μισθού, αποτροπή απολύσεων, αποτροπή εξώσεων, μετρα προστασίας για τους εργάτες καταβολή δεδουλευμένων τήρηση ωραρίου;

          Όποιος έχει λύσει το πρόβλημα της καθημερινής επιβίωσης μπορεί να κάνει και αφ υψηλού “κριτική” Μαρκέλλα

  2. Ανωνύμ

    τεκμηριωμένη κριτική και ξεκάθαρες θέσεις από τον Μαυροειδή. Η πολιτική συζήτηση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι κι η κοινωνία.
    Επείγει η αποδέσμευση από την γραμμή της “πάλης ενάντια στις συνέπειες” που λάνσαρε το ΚΚΕ στη δεκαετία του 80 και έχει καθηλωθεί εκεί , βάζοντας πλάτη τελικά στους φιλοΕΕ του νυν και πρώην ΣΥΡΙΖΑ

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Ο κύριος Μαυροειδής μιας και ασχολείται με το ΚΚΕ μπορεί να μας “διαφωτίσει” πως μέσα σε Καπιταλισμό θα ήταν προς το συμφέρον της εργατικής τάξης η επιστροφή σε “εθνικό νόμισμα” ;
    Ένα τρόπο να αποφύγουμε υποτίμηση 30-40%(επίσημη – ανεπίσημη μετά από λίγο διάστημα κοντά στο 50%) μισθων συντάξεων; Εδω σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα που λέει και η λαϊκή παροιμία

    Μην ξαναγράψουμε πόσο “εθνικά” είναι τα νομίσματα με ελεύθερες διαπραγματεύσεις σε χρηματηστήρια με παράδειγμα την υποτίμηση κατά 15% της Αγγλικής λίρας μέσα σε μία ώρα το 1992

    Το μόνο που οι λαοί έχουν δικό τους στον Καπιταλισμό είναι το δημόσιο χρέος τους έγραφε ο Μαρξ σε ένα από τα καύτερα βιβλία του “Οι ταξικοί αγώνες στην Γαλλία 1848 – 1850”

    Όσο αποφεύγετε το ζήτημα της εξουσίας τόσο περισσότερα λογικά εμπόδια θα βρίσκεται μπροστά σας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Με το καταραμένο εθνικό νόμισμα, τη δραχμή, είχα μισθό 100.000 δρχ.
      Για ένα πακέτο τσιγάρα, ένα καφέ, 2 εισητήρια λεωφορείου και μία τυρόπιτα έδινα 800 δρχ, ήτοι το 0,8% του μισθού μου.
      Επί ευρώ παίρνω μισθό 850 ευρώ και για τα ίδια παραπάνω πρέπει να δώσω 11 ευρώ, η 3.748 δρχ, ήτοι το 1,2% του μισθού μου. Αυτό αναλογεί σε υποτίμηση της αγοραστικής μου ικανότητας κατά 61,76%
      Μήπως με δουλέψαν με το ευρώ; μπορεί να μας εξηγήσει το κόμμα της εργατικής τάξης τι γίνεται εδώ;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δεν χρειάζεται να σου τα εξηγήσει το κόμμα της Πρωτοπορίας της Εργατικής τάξης. Απλά να βάλεις το μυαλό σου να δουλέψει. Μην καταπίνεις όσα σου έλεγαν ανυπόγραφα διάφοροι οικονομολόγοι τις εποχές των aganacticos

        Όπως το έγραφες. Είχες. Δεν θα έχεις Δεν θα ξαναγυρίζεις στην αγοραστική δύναμη των τότε 50 δραχμών για να αγοράσεις ένα μπουκαλάκι νερό.

        Δεν θα ξαναγυρίσεις σε αυτές τις εποχές.
        Κάθε μετάβαση γίνεται πάντα για το συμφέρον της αστικής τάξης.
        Το νερό από 50δρχ πήγε 50 λεπτά(= 170 δραχμές) σε μία μέρα. Και θεωρητικά με καλούς δείκτες αστικής οικονομίας σε χρέος / έλλειμα, ζώνη δραχμής. στα Βαλκάνια, αποθεματικά σε χρυσό για να στηριχθεί το “εθνικό” νόμισμα

        Θέλεις δεν θέλεις η νέα δραχμούλα θα είναι έρμαιο των πιο ισχυρών νομισμάτων. Και των χρηματιστηριακών αρμπιτάζ. Η Αγγλία κλασικό παράδειγμα.

        Μετέπειτα το ελληνικό αστικό κράτος θα κάνει νέες υποτιμήσεις για να ενισχύσει τον εξαγωγικό τομέα(π.χ. τουρισμός) . Μέχρι να ξαναφτιάξουν οι νέοι “οικονομικοί δείκτες”. Δηλαδή μέχρι να πετύχει το νέο ξεζόυμισμα του λαού αυτή την φορά με την δραχμή.

        Για δες και το παράδειγμα της Αργεντινής με την κλειδωμένη ισοτιμία ανάμεσα σε πέσο δολλάριο που είχε πριν 20+ χρόνια και το μετέπειτα σπάσιμο ισοτιμίας. Ήταν σαν να είχε δολλάριο και ξαναεπέστρεψε στην ελέυθερη ισοτιμία με το “εθνικό” της νόμισμα

        Καλή η συναισθιηματική κουτοπονηριά αλλά ο καπιταλισμός έχει την δική του λογική

        Reply
    2. Κώστας π

      Εδώ ο Κουτσούμπας αντίθετα διευκρινίζει πως θα λύσει το πρόβλημα της εξουσίας:
      “Εμείς αυτό που θέλουμε δεν είναι αυτή η ΕΕ, εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη των εργαζομένων, την Ευρώπη των εργατών.

      Αυτό πώς θα γίνει; Με το να αλλάξει ο συσχετισμός, για παράδειγμα στην Ελλάδα και να βγει πολύ ψηλά το ΚΚΕ, να υπάρχει μία διακυβέρνηση με βάση το σχέδιο και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να γίνονται οι ισότιμες εμπορικές πολιτικές, οικονομικές, άλλες σχέσεις με τα σημερινά κράτη – μέλη της ΕΕ και με όλο τον κόσμο. Πρέπει να αλλάξει, για παράδειγμα, η κατάσταση στη Γαλλία, όπου βρέθηκα πριν μήνες εκεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις στην πλατεία της Βαστίλης και μίλησα.”
      Δηλαδη, θα ανέβει εκλογικά το ΚΚΕ, θα κάνει κυβέρνηση, θα γίνει αλλαγή στη Γαλλία και αλλού και τότε όλα κομπλέ. Όλη η συνέντευξη εδώ
      https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12520711

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κάθε παραμύθι που σέβεται τον εαυτό του, έχει δράκο. Στο παραμύθι της συνέντευξης του Κουτσουμπα, που κρύβεται ο δράκος;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Le Monde Diplomatique λίγες μέρες μετά από τις εκλογές του Μαϊου 2012.

        Αποκαλυπτικό Άρθρο πρωην δημοσιογραάφου της “Ελευθεροτυπίας”

        Στην Ελλάδα, επιτυχία τής ριζοσπαστικής Αριστεράς, θεσμικό αδιέξοδο

        https://waltendegewalt.wordpress.com/2012/05/08/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CF%89%CE%BB%CE%B1

        ” Le camarade Staline peut reposer tranquillement dans sa tombe, le Parti communiste (PC) grec veille, bien décidé à poursuivre sa mission éternelle : servir la révolution ouvrière, guetter son arrivée, préparer les troupes, et surtout ne pas permettre aux sirènes de faire entendre le chant d’une victoire de la gauche. Pendant la courte campagne électorale, en Grèce, tous les invités communistes des plateaux de télévision insistaient sur une chose : nous sommes le PC, pas la gauche … Cette fois, [Alexis] va aller plus loin, proposer des congrès communs, tendre la main aux écologistes (qui n’ont pas pu franchir le seuil de 3 %), aux maoïstes, aux léninistes, aux trotskistes, aux dissidents du PC, à toute la galaxie des partis de la gauche. But inavoué et vœu cher à tous les grecs de gauche, faire imploser le PC pour le reformer sur de nouvelles bases et donner à la gauche grecque sa juste position dans la société.

        Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της[1], να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς.

        Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά». […] Τώρα όμως, [ο Αλέξης-ΣΥΝ/ΡΙΖΑ] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω [το πρώτο ήταν το «μήνυμα ενότητας»], προτείνοντας [στις δυνάμεις τής αριστεράς] να κατεβάσουν κοινό ψηφοδέλτιο, [;[2]], τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι τού 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ [!!!!!], σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς.

        Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων τής αριστεράς είναι η κατάρρευση τού ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία.

        [1] [οι οπορτούνες έχουν πρόβλημα με τις μεταφορές, δεν φταίει ο μεταφραστής]
        [2] [Αναφέρεται μάλλον σε αυτό: «Κι αν δεν καταφέρει και το τρίτο κόμμα, το ΠΑΣΟΚ, με τη διερευνητική εντολή, δεν καταφέρει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να σχηματίσει κυβέρνηση με συνεννόηση, δεν ξέρω ποιόν, πάμε σε εκλογές, χωρίς δική μας ευθύνη και χωρίς να τις ζητάμε θα απευθύνουμε μήνυμα κάλεσμα στις δυνάμεις της Αριστεράς να κατεβάσουμε κοινό ψηφοδέλτιο, πήραμε 35% όλοι μαζί πρόκειται ιστορικά υψηλό ποσοστό για την Αριστερά, ώστε το πρώτο βήμα που κάναμε να έρθουμε δεύτερη δύναμη με νίκη της όλης Αριστεράς στις εκλογές να κάνουμε πράξη την Αριστερή κυβέρνηση» (Δ.Στρατούλης, Βήμα 8/5· δείτε και το εξής). ”

        Επίσης θα το βρειτε και σε φιλοΚΚΕ blog
        https://mygranma.wordpress.com/2012/05/09/lets_play_ball_comrades/

        https://redflyplanet.blogspot.com/2013/05/blog-post_2223.html

        https://fanthis.blogspot.com/2013_10_07_archive.html

        Κόμμα που δεν διαλύθηκε μετα από εξορίες απαγορεύσεις ιδιώνυμα, μεταξάδες, κατοχές εμφυλίους. χούντες ανατροπές του σοσιαλισμού, Φαράκους Μίμηδες Λαφαζάνηδες θα το διέλυε ο κατά την Αλέκα “λουκουμάς”;

        Τωρα το μόνο που σας μένει είναι οι διαρκείς “απορίες” το “δεν καταλαβαίνετε”, το “δεν ξέρετε” για το Πρόγραμμα Εξουσίας του ΚΚΕ ήδη από 19ο Συνέδριο, κλπ κλπ.

        Reply
  4. Ανώνυμος

    Να θυμίσουμε πως ο Κουτσούμπας Παφίλης Αλέκα μέσα στη Βουλή είχαν δηλώσει πως και η πρόταση του Σύριζα αντιστοιχεί σε μνημόνιο. Πως είχαν κάνει πρόταση να συμπεριληφθεί και η πρόταση του ΚΚΕ

    Και φυσικά οι Συριζαίοι με τον τότε αντιπρόεδρο της Βουλής αρνήθηκαν να μπει καν σε ψηφοφορία! Τόση “δημοκρατία”

    Παρόλα αυτά το ΚΚΕ δεν πτοήθηκε, Έβαλε την πρόταση του σε ξεχωρισό ψηφοδέλτιο. Ας ήταν και άκυρο. Το πιο έγκυρο άκυρο ενάντια και στις 2 προτάσεις μνημονίων του “ΝΑΙ” και “ΌΧΙ”

    Να θυμίσουμε συντόμως τι είχε προηγηθεί. Δείγματα γραφής υπήρχαν νωρίτερα στο τι θα επακολουθούσε.

    Τον Βαρουφάκη ως υπουργό οικονομίας του Σύριζα να δηλώσνει στην πρώτη του ομιλία ως υπουργός για 70% “καλό μνημόνιο”

    Η παράταση του 2ου μνημονίου 4,5 μήνες πριν το Δημοψήφισμα μία μέρα μετα τον Καρνάβαλο (20/02/2015) που το Ελληνικό κράτος δεσμεύονταν να πληρώσει το χρέος του στο ακέραιο και στην ώρα του. Η παράταση δεν ήρθε ως πρόταση στην Βουλή με τον τότε υπουργό του Σύριζα να λέει πως δεν την φέρνουν να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής γιατί το ΚΚΕ θα τους πει… μνημονιακό κόμμα!

    Την τότε πρόεδρο της Βουλής που 2-3 εβδομάδες πριν το Δημοψήφισμα δήλωνε πως η καταργηση του μνημονίου με ένα νόμο και ένα άρθρο ήταν σχήμα λόγου.

    ———- ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ —————————————

    ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ- ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
    https://www.youtube.com/watch?v=FcHZgmxfKHQ

    Απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για προσθήκη δύο ερωτημάτων στο δημοψήφισμα
    https://vouliwatch.gr/news/article/aporrifthike-i-protasi-toy-kke-gia-prosthiki-dyo-erotimaton-sto-dimopsifisma

    “Σύμφωνα με το άρθρο 115 παρ.4 του Κανονισμού της Βουλής, το ερώτημα δημοψηφίσματος διαμορφώνεται κατά τη συζήτηση. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για προσθήκη δύο ερωτημάτων στο δημοψήφισμα για ονομαστική ψηφοφορία.

    να αποφασίσει ο λαός αν συμφωνεί με την πρόταση των θεσμών και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και
    αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
    Το αίτημα επανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πριν κλείσει η συζήτηση, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο, ούτε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίστηκε «χαρούμενος» επειδή το ΚΚΕ θα ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΚΚΕ για μικροπολιτικά παιχνίδια. «Κάνετε λάθος. Εσείς δε ξέρω που θα είστε την άλλη Δευτέρα», απάντησε καταχειροκροτούμενος από το ΚΚΕ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Κουτσούμπας.

    «Εσείς κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε πρωθυπουργός. Τη δική σας πρόταση λέμε να βάλετε σε ψηφοφιρία. Αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο, είναι καραμπινάτο μνημόνιο, είναι μνημόνιο καρμανιόλα», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πρόταση ουδέποτε άλλαξε και μπήκε σε ψηφοφορία το αρχικό ερώτημα, το οποίο και υπερψηφίστηκε με 178 ψήφους υπέρ και 120 κατά.

    Ειρήνη Κωστάκη”

    29.06.2015 – 16:09
    Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα
    https://www.alfavita.gr/koinonia/160101_psifodeltio-toy-kke-gia-dimopsifisma

    Διάλογος Δημήτρη Κουτσούμπα και Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.
    https://www.youtube.com/watch?v=gAxjKoBqAqs

    6 χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015
    https://www.odigitis.gr/article/6-xronia-apo-to-dimopsifisma-tis-5is-Ioylioy-toy-2015/

    Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κατάργηση του Μνημονίου «με ένα νόμο» ήταν σχήμα λόγου
    https://www.protothema.gr/politics/article/476688/zoi-konstadopoulou-i-katargisi-tou-mnimoniou-me-ena-nomo-itan-shima-logou/

    και
    Ζωή Κωνσταντοπούλου:«Σχήμα λόγου η κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο»
    https://www.star.gr/eidiseis/politiki/277285/zoi_konstantopoulou_schima_logou_i_katargisi_tou_mnimoniou_me_ena_nomo

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το ρέκβιεμ της αυταπάτης
      Μηλιός: Η απόφαση για την υπογραφή νέου μνημονίο και υποταγής στο κεφάλαιο και στις αγορές είχε παρθεί από το 2013
      https://fadomduck2.blogspot.com/2016/01/blog-post_20.html

      Μανιφέστο Μηλιού κατά της κυβερνητικής πολιτικής
      https://newpost.gr/politiki/manifesto-mhlioy-kata-ths-kybernhtikhs-politikhs/

      Με απλά λόγια, ο Σύριζα από την αρχή πολιτικά “δούλευε” τον κόσμο. Εσείς πως τόσο έξυπνοι γιατί δεν το πήρατε χαμπάρι πως είναι αδύνατο μέσα σε ΕΕ ΝΑΤΟ Καπιταλισμό να σκιστούν μνημόνια;

      Αλλά μάλλον φταίει το ΚΚΕ που προειδοποιούσε για το πολιτικό “δούλεμα” του Σύριζα., Ίσως και ο Στάλιν

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ότι και να λέτε όσα πλήκτρα και να βαράτε για το δημοψήφισμα δεν ξεφεύγετε.
      Σας πόνεσε. Ο λαός δεν μάσησε. Είπε όχι. Και είναι οι μόνες εκλογές που το ΚΚΕ ψήφισε άκυρο. Μαχητικά.
      Το πόσο πόνεσε τους αστούς το ΟΧΙ φάνηκε από τη λυσσασμένη μάχη που έδιναν για να μην περάσει.
      Αν δεν ήταν τόσο χαβαλές και χέστης ο Γιωργάκης το 11,12 ; πότε ήταν που ψέλλισε για δημοψήφισμα ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην ΕΕ; εκεί θα είχε γέλιο. Είμαι σίγουρος πως θα λέγατε ή άκυρο η μένουμε ΕΕ, παρέα με τον Τσίπρα. Βεβαία και τμήμα του εξωκοινοβούλιου θα έλεγε τα ίδια. 10~20 κόμματα 1 πολιτική.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το ΚΚΕ κατέβασε δικό του ψηφοδέλτιο με τις προτάσεις που οι άλλοι αρνήθηκαν καν να συζητήσουν μέσα στην Ολομελεια στην Βουλή.

        Μπροστά στα ψευτοδιλλήματα της αστικής τάξης το ΚΚΕ έβαλε την δική του πρόταση.

        Αυτό αποτελεί μία κληρονομιά. Δεν “μάσησε” στα διλλήματα. της αστικής τάξης. Γινόντουσαν προσαγωγές σε μέλη του που προπαγάνδιζαν την πρόταση του ΚΚΕ την μέρα του Δημοψηφίσματος

        Το πόσο πόνεσε τους αστούς φανηκε από την “ειρηνική συνύπαρξη” των συγκεντρωσεων την ίδια μέρα των ΟΧΙ-δων και των ΝΑΙ-δων επί μίας πρότασης που είχε ήδη αποσυρθεί από “θεσμούς – δανειστές” περίπου 10μέρες νωρίτερα. Και από την παρέμβαση του Κωνσαντίνου Καραμανλή του Β του σεμνού και ταπεινού

        Η πρόταση του Τσίπρα λίγες μέρες πριν το Δημοψήφισμα με αίτηση για δάνειο από τον ESM πέρα του Ριζοσπάστη είχε δημοσιευτεί σε οικονομικές εφημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό.

        Μάλιστα ο Τσίπρας δεν τόλμησε καν να βάλει σε Δημοψήφισμα την Δική του Πρόταση όπως τον προκαλούσε στη Βουλή ο Κουτσούμπας. Περιορίστηκε στο να πει πως το “ΟΧΙ” ισοδυναμεί με την δική του πρόταση στους “δανειστές – θεσμούς”. Δηλαδή νέο δάνειο & άρα νέο μνημόνιο

        Νωρίτερα ο Σύριζα είχε δώσει δείγματα γραφής. Είχε προηγηθεί το 70% καλό μνημόνιο ως πρωτη ομιλία του Βαρουφάκη σαν υπουργός Οικονομίας
        Είχε προηγηθει η παράταση του Μνημονίου στις 20/02/2015 η οποία δεν πέρασε καν απο ψηφοφορία στη ΒΟυλή γιατί σύμφωνα με στελε΄χη του Σύριζα για να μην πει το ΚΚΕ τον Σύριζα “μνημονιακό κόμμα”

        Ο Τσίπρας πολιτικά “δούλευε” τον λαό ελπίζοντας πως με τακτικισμούς θα παρασύρει στην κατρακύλα και το ΚΚΕ
        Ατύχησε στο τελευταίο για αυτό αποσύρθηκε έστω και προσωρινά περιορίζοντας τον πολιτικό ρόλο του θείου με την νεολαία που δίνει συμβουλές.

        Χωρίς να το καταλαβαίνει από το “αόρατο χέρι” της ιστορίας και πάνω στην φούρια να εξυπηρετήσει τα κοντοπρόθεσαμ συνφέροντα της αστικής τάξης π.χ. μη βάζοντας της νέους φόρους όπως απαιτούσαν Γερμανοί – Ολλανδοί – Γάλλοι
        πρόσφερε μακροπρόθεσμα μία μεγάλη υπηρεσία στην εργατική τάξη.

        Πολιτικά”έκαψε” μακροπρόθεσμα την σοσιαλδημοκρατική πτέρυγα μαζί με τον οπορτουνισμό, δεξιό και αριστερό.

        Όπως είχε αποκαλύψει και ο μέχρι το 2016 στον Σύριζα Μηλιός, η απόφαση για νέο μνημόνιο είχε παρθεί ήδη από το 2013. Χαρακτηριστικό το επεισόδιο που περιγραφει μεταξύ Δραγασάκη και του τότε Διοικητη της ΤΤΕ Στουρνάρα

        https://newpost.gr/politiki/manifesto-mhlioy-kata-ths-kybernhtikhs-politikhs/

        “(..)Το 2013 η ομάδα φορολογικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα παρουσιάζουν το σχέδιο τους σε ημερίδα του ΕΒΕΑ. Ο Γιάννης Στουρνάρας ως υπουργός οικονομικών εκδίδει μια ανακοίνωση πολεμικής. Τελικώς η Επιτροπή Προγράματτος υπό τον Γιάννη Δραγασάκη αποσύρει τις προτάσεις φορολογικής μεταρρύθμισης..”

        50 κόμματα – 2 πολιτικές. Ή με το Κεφάλαιο ή με τους Εργάτες. Τόσο απλά και καλά “αντιμνημονιακέ” που μας το παίζεις και ενημερωμένος και σαν ενημέρωμενος κατάπιες το μνημονιάκι με το “ΟΧΙ” με δάνειο από ESM που σου πάσαρε ο Τσιπράκος. Και να πεις πως δεν διάβασες το ΚΚΕ να το καταλάβω.

        Ο εγχωριος και ο Διεθνής οικονομικός τύπος που έγραφαν και για το δάνειο από τον esm και για την παράταση του 2ου μνημονίου στις 20/02/2015, δεν τον διάβασες;

        Αντι για μνημόνια τελικά σκίστηκαν καλτσόν.
        Αφού το μνημονιάκι το ψήφισες με το “ΟΧΙ” 20/05/2024 at 10:45

        Υ.Γ.
        Όπως έλεγε και ο μεγαλοβιομήχανος Ανιέλι υπάρχει κατα περιόδους ένα είδος “αριστεράς” που μπορεί να πετύχει όσα δεν μπορεί η Δεξιά. Στην Ελλάδα αυτό τον ρόλο είχε ο Σύριζα της συγκυβέρνησης των Σύριζα-Ανελ.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Καλά και εγώ στήνομαι έξω από ένα σχολικό συγκρότημα και μοιράζω ψηφοδέλτιο της δικής μου ανεξάρτητης υποψηφιότητας λέγοντας στον κόσμο ότι δεν το δίνουν μέσα γιατί με φοβούνται και με πολεμάνε. Στο τέλος της μέρας όλα τα άκυρα τα θεωρώ δικά μου και το ότι οι πιτσιρικάδες δεν μου έχουν κρεμάσει κονσερβοκούτια το στρατηγικής σημασία νίκη.

        2. Ανώνυμος

          Ανάμεσα στς εκλογικές αναμετρησεις Ιανουαριος 2015 – Ιούλιος 2015 με περίπου σταθερό εκλογικο πληθυσμό μετράς τα επι πλέον άκυρα, και ένα μέρος(όχι όλη) της επιπλέον αποχής

          Δύσκολα κάποιος να δώσει 300 ευρω για να μεταβεί σε μακρινούς προορισμούς εκτός Αθηνας / Θεσ/κης για να ψηφίσει άκυρο ή λευκό. Π.χ από Αθηνα να πάει σε νησιά πέρα του Αργοσαρωνικού. Η να πληρωσει βενζίνα οικογενειακά έξοδα απο Θεσ/κη για Άρτα

          Στο περίπου με αυτό τον τρόπο έχεις τις ψήφους της πρότασης του ΚΚΕ για το Δημοψήφισμα.

          Αλλά έχετε πάρει διαζύγιο πέρα από απλή λογική και με την αριθμητική δημοτικού. Αναμενόμενο μιας και ψηφίζετε μνημόνια και να παραμένετε αμετανόητοι

    3. Κώστας

      H Αλέκα είχε πει μέσα στην Βουλή

      “κσλούμε την κυβέρνηση να μην τολμήσει να μετρήσει το ΟΧΙ μας με το δικό της”

      Η Αλέκα είχα ανοιχτά μιλήσει για ΟΧΙ στην κάλπη, δηλ. Όχι ότι είναι κάτι ιδιαίτερο η ίδια, από πολιτική εμπειρία είχε καταλάβει το φιάσκο στο οποίο πήγαινε το ΚΚΕ και στον προφανώς ανοικτό και, πράγμα σπάνιο, δημόσιο διάλογο στο ΚΚΕ, πήρε θέση κατά της θέση που πήρε το ΚΚΕ

      Μια μικτή λεπτομέρεια του 2015, όχι πολύ μικρή, ούτε λεπτομέρεια

      Και κείμενο θα βρω, και βίντεο, αν με προκαλέσεις

      Κώστας

      Reply
  5. Ανώνυμος

    Στα λόγια καλά τα πάτε, στην πράξη χωλαινετε. Κακό το Μάαστριχτ, καλά τα ευρωπουλα. Οπορτουνες…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Περιμένω μελέτη για το πως μέσα στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌ το “εθνικό νόμισμα”θα αποφύγει την υποτίμηση κατά 30-40% στους μισθούς και τις συντάξεις των λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ δεν σας έκανε την χάρη να συνταχθεί μαζί σας στην μείωση των εισοδημάτων των λαϊκών τάξεων παραμένοντας στον Καπιταλισμό.

      Ντάξει σε ένα τέτοιο σενάριο θα έκαναν καλύτερες δουλειές ο εξαγωγικός κλάδος (π.χ. ξενοδόχοι) και θα διπλασιάσουν σε μία μέρα τις τιμές οι εισαγωγείς. Σκληρή πολιτική απέναντι στην αστική τάξη

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μπορεί να έχει καμιά πρόχειρη μελέτη ο Καζάκης΄΄ Η οι υπόλοιποι “αριστεροί οικονομολόγοι” των εποχών 2010-2012

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Υποτιμηση γινεται τωρα, χωρις εξοδο απο το Ευρω. Απλα πραγματα.
        Αλλα αμα δεν θες να ζυμωσεις…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Καπιταλισμός = εκμετάλλευση.
          Είτε με Ευρώ, είτε με δραχμή (“Δήμητρα” κλπ.).
          Απλά πράγματα.
          Κι άμα κάνεις αέρα στους ελιγμούς του Κεφαλαίου για αποπροσανατολισμό της λαϊκής αγανάκτησης γίνεσαι μαθητευόμενος μάγος….
          ….που δεν πρόκειται να μάθει ποτέ γιατί δε θέλει να ζυμώσει.
          Τον Καπιταλισμό.
          Και τρέχει πίσω από τα σκιάχτρα του: Ο Ιμπεριαλισμός, ο Φασισμός, το Ευρώ, κλπ., κυνηγώντας ανεμόμυλους.
          Πιο απλά πράγματα.

        2. Ανώνυμος

          Έξτρα υποτίμηση της αξίας της εργατικής δύναμης, χειρωνακτικής, πνευματικής και συνδιασμού τους έγινε και γίνεται με το Μνημονιάκι που κάποιοι κάνατε “αριστερη κριτική” στο ΚΚΕ ψηφίσατε όπως σας το έφερε ο Τσίπρας στο Δημοψήφισμα.

          Φυσικά δεν είναι το ίδιο ένας βιοπαλαιστής εργάτης αγρότης αυτοπασχολούμενος που κάνει 2 δουλειές για να τα βγάλει πέρα, που λογικά δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί
          Αντιθέτως με ένα “ειδικό” που καμώνεται πως τα ξέρει όλα και κάνει και “κριτική” στο ΚΚΕ. Ο “ειδικός” θα έπρεπε να τα ήξερε. Εκτός αν ήξερε αλλά απλά πολιτικά κοροϊδευε τον κόσμο

          Αν το ζήτημα ήταν απλά “τεχνικό”, δηλαδή θέμα νομίσματος
          Βουλγαρία
          Κροατία
          Τσεχική Δημοκρατία
          Ουγγαρία
          Πολωνία
          Ρουμανία
          Σουηδία
          θα ήταν ή σοσιαλιστικές ή τουλάχιστον σε προεπαναστατικές καταστάσεις

          Πάμε τωρα στο υποθετικό σενάριο της μετάβασης σε μία υποθετική δραχμή

          Πως μέσα στον Καπιταλισμό κατά την μετάβαση θα αποφύγουμε μεγάλη υποτίμηση 30 – 40% αρχικά και διολίσθηση προς το 50% σε ένα χρόνο;

          Οι αστοί έχουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό πέρα από “παράδοση” σε μεγαλύτερο βαθμό από το 2009
          Ο τουρισμός και ο εξαγωγικός κλάδος θα πάρει τα ακόμα πιο πάνω του όπως π.χ. στην Τουρκία με το υποτιμημένο νόμισμα της
          Οι εισαγωγείς θα κρατήσουν απόθεμα στην αποθηκή και θα περιμένουν την ευκαιρία για μία διπλάσια τριπλάσια τιμή σε δραχμούλες. Αν τις υιοθετήσουν. Ειδικά στην αρχή οι συναλλαγές με το “¨εθνικό” νόμισμα θα είναι περιορισμένες μέχρι που να αποκατασταθεί η εμπορική”πίστη”

          Φυσικά οι οφειλές, τα τραπεζικά δάνεια θα εξακολουθούσαν να είναι στην ΟΥΣΊΑ ΣΕ ΕΥΡΩ δηλαδή στην διολισθαίνουσα αντιστοιχία υποθετικής δραχμής και του ευρώ. Οι καπιταλιστές δεν θα χάσουν. Θα φορτώσουν τον “λογαριασμό” της υποτίμησης αλλού

          Φυσικά γνωρίζεις πως ο “λογαριασμός” της υποτίμησης θα τον πληρώσει η εργατική τάξη, και τα σύμμαχα στρωματα της εργατικής τάξης όπως π.χ. η φτωχομεσαία αγροτιά μικρούς επαγγελματίες. Αφού προτύτερα είχαν καταναλώσει για βασικές ανάγκες κάθε ευρώ που θα είχαν εκτός τραπεζών

          Σε μία μέρα τα ευρω θα γίνουν δραχμές στις τράπεζες. Οι πληρωμές θα γίνεται σε δραχμές. Μέρος τους μπορεί και σε κάποιου τύπου “κρατικές οφειλές” στυλ iou στο ρόλο του νομίσματος / κουπονιού για να γίνονται τουλάχιστον κάποιες λίγες στοιχειώδεις συναλλαγές π.χ. σε τρόφιμα / φάρμακα. Και πως θα υπάρχουν στο αρχικό διάστημα συσσίτια όπως είχε πει ο Σόιμπλε στον Αλέξη

          Εννοείται πως στην ανεπίσημη “μαύρη”αγορά θα κυριαρχεί γαι ένα διάστημα το ευρω / δολλάριο ή με τα τροφιμα ως μέσο ανταλλαγής και για τις βασικές αναγκες ενδυσης θέρμανσης τροφής στέγασης .

          Για όλα τα προηγούμενα έχετε ενημερώσει τον λαό; Ή θα χτυπάτε το χέρι στο τραπέζι και θα βαράτε ζουρνάδες για να χορεύει η Γερμανία;

          Καλά όλα αυτά; Έχει και συνέχεια

          Το πως θα αποφευχθούν τα επίσημα χρηματηστηριακά κόλπα με αρμπιτάζ όπως σαν αυτά που βίωσε η Αγγλία το 1992 με το “εθνικό” της νόμισμα. Όταν και θα αποκατασταθεί αν αποκατασταθεί μετά από χρόνια η “εμπορική” πίστη
          Για τα ανεπίσημα, δες την ταινία Βαλκανιζατέρ του 1997 με Μαϊνα Σκιαδαρέση για την ημιεπίσημη – ανεπίσημη “μαύρη αγορά” νομισμάτων και τις επιπλέον πιέσεις που ασκεί στα “εθνικά” και καλά νομίσματα. Βάζοντας στην νομισματική θέση της Καπιταλιστική Βουλγαρίας του λέβα την Καπιταλιστική Ελλάδα του υποθετικού σεναρίου της νέας μεταευρώ δραχμούλας

    2. Ανώνυμος

      Πάρε και δείγμα χθεσινού “οπορτουνισμού”

      https://www.youtube.com/watch?v=9N7Cb49wJuc

      Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ υποχρέωσαν πολιτικά με τον αγώνα τους υπουργούς πριν 3 μέρες και μητσοτάκη σήμερα να τους δεχθούν. Αν και ο Μητσοτάκης πήγαινε στον Ερτογάν υποχρεώθηκε να τους δει

      Και πέτυχαν μία ακόμα μικρή νική. Η οποία προστέθηκε στις μικρές νίκες που κερδίζουν εδώ και 4,5 χρόνια
      https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364056/me-sthenaro-kai-epimono-agona-paramenoyn-stis-ergasies-toys-kai

      Με τον αγώνα τους ανάγκασαν ‘πολιτικά τον Κασελλάκη να τους χειροκροτήσει το Σάββατο στο Συνταγμα.
      https://www.youtube.com/watch?v=7dwbFX_fias

      Αν και ο πρόεδρος του σωματείου είναι υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ.

      Τα συριζοτρολ καταφέρθηκαν εναντίον των απεργών της ΛΑΡΚΟ στο twitter
      https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/363914/evgalan-kai-tin-pempti-falagga-enantia-sti-larko

      Η απάντηση του Προέδρου του σωματείου της ΛΑΡΚΟ να μαζέψει ο Σύριζα τα τρόλλ του (στο 3:50)
      https://www.dailymotion.com/video/x8ydurm

      Τι σας κάνει το ΚΚΕ και “βογκάτε”; Ότι και το ΠΚΚ-μπ με ΓΓ τον “μουστάκια”

      Reply
      1. Ανώνυμος

        @Ριζο

        Ξεχνάς πως το ΕΑΜ ήταν μέτωπο κυρίως με αριστερή σοσιλαδημοκρατία Μετά την διάλυση της 3ης Διεθνούς το ΚΚΕ αποπροσανατολισμένο αμφιταλανατεύονταν μεταξύ “καλού καπιταλισμού”, δηλαδή “λαοκρατίας” & επανάστασης. Τα στελέχη του ΚΚΕ ή ήταν φυλακισμένα ή δολοφονημένα ή εκτελεσμένα. Αρκετοί από τον κόσμο ήταν κουρασμένοι μετά από τις διώξεις αρχικά του ιδιωνυμου του 1929 την μεταξική δικτατορία τους πολέμους, την κατοχή

        Από την μία κατακρίνεται το ΚΚΕ πως δεν “συνεργάζεται ” από την άλλη το κατακρίνεται για τα αποτελέσματα της “συνεργασίας”με την σοσιαλδημοκρατία. Κανονική αντίφαση και δεν είναι η μόνη όπως π.χ. το διάστημα 1986-1991

        Ο ΔΣΕ ήταν η έμπρακτη άρνηση της Βάρκιζας.δηλαδή του συμβιβασμού με την “καλή σοσιλαδημοκρατία” για ένα “καλό καπιταλισμό”. Έβαλε καθαρά το ζήτημα της σοσιαλιστικής εξουσίας. Μετά την αθέτηση της συμφωνίας της Βάρκιζας από τους αστούς, τις διώξεις του αστικού κράτους υπήρξαν πολιτικά μαθήματα

        Ο ΔΣΕ θα κέρδιζε αν δεν υπήρχε “το στιλέτο του Τίτο”. Ενδεικτικό πως οι Αμερικάνοι ως συζήτηση είχαν προτείνει ημιεπίσημα στους Σοβιετικούς ξεχωριστό κράτος στη Β.Ελλάδα το 1949. Οι περιοχές που έλεγχε ο ΔΣΕ ειχαν δικές τους ας πούμε κρατικού τύπου δομές.

        “Στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι δυνατόν να κρατηθούν στη δουλειά τους;”

        Ευτυχώς την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι οικογένεις τους εδώ και 5 χρόνια. Ευτυχώς που το manual που έχεις στο μυαλό σου δεν “λειτουργεί” στο έδαφος της πραγματιοκότητας

        Για της “ψευτοαυξήσεις” μπορείς να απευθυνθείς στους Οικοδόμους πο υπήραν μεσοσταθμικά πάνω από 20% αύξηση και στους εργάτες της Ν/Ζ

        Για το αν οι αγώνες έχουν αποτέλεσμα στους εργάτες της e-food & της Cosco
        Αναφέρω τα πιο εμβληματικά παραδείγματα, χωρις άλλες μικρές νίκες σε άλλους χώρους εργασίας

        Όπως γράφει & ο πιο πάνω ξαναδιάβασε το Μανιφεστο του Κομμουνιστικού Κόμματος σχετικά με τις μικρές νίκες των εργατών.

        Να μην διαβάζεις τον Κομματικό Τύπο του ΚΚΕ είναι δικαίωμα σου αν & για να κάνεις κριτική δεν αρκεί να φαντάζεσαι αλλά να δαιβάζεις τα επίσημα έντυπα του ΚΚΕ.

        Να μην γνωρίζεις ούτε τα βασικά της μ-λ θεωρίας απποτελεί ανεπίττρεπτο για κάποιο που μπορεί να εμφανίζεται ως αριστερός, κομμουνιστής

        Το ΚΚΕ έβαλε το ζήτημα της εξόδου από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία(=σοσιαλισμό) τόσο μέσα στη Βουλή στην συζήτηση για το Δημοψήφισμα όσο και σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο την μέρα του Δημοψηφίσματος 05/07/2015. Παρά τις απαγορεύσεις, τις προσαγωγές μελών του ΚΚΕ έξω από τα εκλογικά τμήματα

        Το ΚΚΕ αμφισβήτησε στην πράξη τα διλλήματα που έβαλε η αστική τάξη. Ήταν μία πολιτική νίκη. Άλλοι πίστευαν σε “μεταβατικά προγράμματα” “αντικαπιταλισμούς” με αριστερές κυβερνήσεις μέσα στον Καπιταλισμό. Δεν πήγε και τόσο καλά

        Ένα συνολικό σχόλιο

        Κατά ειρωνικό τρόπο ακολουθείς όσα κατα καιρούς “καλοθελητές” “χρεώνουν” στο ΚΚΕ. Πως τάχα μου τα παραπέμπει όλα ακόμα και τις μικροβελτιώσεις μέσα στον Καπιταλισμό στην Γ Παρουσία του Εργατικού κράτους μετά την Κομμούνα στο Παρισι του 1871 & της Οκτωβριανής Επανάστασης. Οι μικρές νίκες που δίνουν μία ανακούφιση, μία μικρή βελτίωση τι ακριβως είναι;

        Όπως απέδειξε ο Λένιν στο γνωστό βιβλίο του για τον “αριστερισμό” ο αριστερός οπορτουνισμός μεταλλάσεται σε ελάχιστο χρόνο σε δεξιό οπορτουνισμό μόλις από τον “{επαναστατικό”υπερεθουσιιασμό έρθει η άσχημη πραγματικότητα με την απογοήτευση. Όπως βέβαια έγραψε ένα άλλος φίλος του ΚΚΕ αν παλιά ο αριστερισμός ήταν η παιδική αρρωστια του Κομμουνισμού τώρα μετά από τόσα χρόνια θα έχει μεταλλαχθεπι σε γεροντική άνοια

        Το μνημόνιο όμως το ψηφίσατε. Δεν ήταν αποτελέσμα μιας στιγμιαίας απόφασης αλλά μίας συγκεκριμμένης εκφυλιστικής πολιτικής πορείας προς την σοσιαλδημοκρατία, πρώτα από όλα ιδεολογικής ήττας[1] που έγινε πιο εμφανής στις αρχές του πρώτου μνημονίου με κοινές συγκεντρώσεις με τον Σύριζα. Όταν έχετε αποδεχθεί το “Τέλος της Ιστορίας” του Φουκουγιάμα δεν περιμένουμε θαύματα.

        Είίδες τι κανει η πολιτική του ΚΚΕ;

        Αναγκάζει ακόμα & τον Κασελάκη να χειροκροτήσει πριν 3 μέρες τους ομιλητές των εργαζόμενων στην ΛΑΡΚΟ ανάμεσα τους και τον πρόεδρο τπου σωματείου υποψήφιο στις ευρωεκλογές του 2024 με το ΚΚΕ
        https://www.youtube.com/watch?v=7dwbFX_fias

        Με το ΚΚΕ θα συμπορευτούν όσοι θελουν να αγωνιστούν & να νικήσουν
        Στις περιοχές γύρω από την ΛΑΡΚΟ το ΚΚΕ το ψηφίζουν κοντά στο 20%.Όσοι το ψηφίζουν δεν είναι όλοι κομμουνιστές. Κάθε άλλο παρά τυχαία να λάβουμε υπόψη με τις καταστάσεις που αντιμετωπιίζουν για απόλυση τους έμμεσα πάνω από 6 χρόνια & άμεσα κοντά στα 5

        Δεν υπάρχει κανένα πολιτικό σύστημα που να λέγεται “αντικαπιταλισμός”
        Δύο είναι τα συστηματα από την εποχή του Μάρξ σύμφωνα με τον ίδιο; καπιταλισμός ή σοσιαλισμός.
        Την άλλη φορα καλό θα είναι να φροντίσεις να είσαι περισσότερο διαβασμένος. Τόσο σε ζητήματα της τρέχουσας εργασιακής καθημερινότητας, ιδεολογικά σε θέματα μ-λ θεωρίας αλλά & ιστορικά

        Όπως καταλαβαίνεις η προσπάθεια σου να τα σπείρεις απογοήτευση πέφτει
        στο κενό. Δεν θεωρώ πως εκπροσωπείς το ΝΑΡ, δεν ξέρω αν είσαι καν μέλος
        Για να μην νομίζεις διάφορα σου απαντώ ως ένας άλλος φίλος(δεν είμαι μέλος) του ΚΚΕ από τους 3 – 4 που συνολικά σχολιάζουν στο Pandiera. Το ΚΚΕ έχει τα δικά του έντυπα, έντυπα & ηλεκτρονικά. Εκεί θα αναζητησεις τις απαντήσεις

        “πολιτικού πολιτισμού”. Κάποιους σας έχει διαβρώσει σε τόσο μεγάλο βαθμό ο Σύριζα που χρησιμοποιείται copy-paste ακόμα & την ορολογία του

        [1] Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν υπάρχει επαναστατική πράξη

        Reply
    3. Μαρκέλα

      14.05 13.14
      Παρηγοριά στον άρρωστο, ως που να βγή η ψυχή του. Αυτές οι “επιτυχίες” αποσκοπούν, όχι στην ανατροπή του συστήματος, αλλά μόνο στη συντήρηση του ΚΚΕ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Τα ίδια με σένα Μαρκέλα λένε οι “άκαπνοι” και όσοι παραπέμπουν τον σοσιαλισμό σε ένα άλλο μέλλον που θα πέσει από τον ουρανό μέσα σε ηλιόλουστα λειβάδια
        Είσαι σίγουρη πως έχεις διαβάσει το Κομμουνιστικό Μανιφέστο”;

        Reply
  6. ΡΙΖΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

    1. Στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ είναι δυνατόν να κρατηθούν στη δουλειά τους;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να εθνικοποιηθούν επιχειρήσεις;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να μη γίνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να αυξηθούν γενναία οι μισθοί;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να βγούμε από το ΝΑΤΟ;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ;
    Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να κέρδιζε η κυβέρνηση του βουνού και η επανάσταση και όχι ο Λίβανος και η Βάρκιζα;
    ΣΥΜΦΩΝΑ με το ΚΚΕ όχι, θα ήταν λένε μάλιστα – τα τελευταία χρόνια συνεχώς και ανερυθρίαστα – και καταστροφή. ΑΡΑ στον καπιταλισμό μόνο άμυνα, αγώνες διαμαρτυρίας, αποκαλύψεις, ψευτοαυξήσεις και κόμμα αποκούμπι.
    2. Μόνο με άλλη εξουσία κατοχυρώνονται και γίνονται όλα αυτά λέει πονηρά το ΚΚΕ Σωστά. Γιατί όμως το ΚΚΕ δεν έβαλε στα 106 χρόνια ιστορίας του ποτέ θέμα εξουσίας ή έστω γενικότερης ανατροπής ακόμα και όταν τα επαναστατικά γεγονότα μπαίναν στη σκηνή της ιστορίας; Ακόμα και στα Δεκεμβριανά ή στον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ ΄46-’49 ο στόχος ήταν αγώνας “κατά του μοναρχοφασισμού”, “ομαλές δημοκρατικές εξελίξεις” κλπ.
    3. Αλήθεια πως θα τεθεί το θέμα εξουσίας όταν δεν φτιάχνεις συσχετισμό γι’ αυτό; Όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ θεωρείς ανεφάρμοστα και καταστροφικά τα έξω από ΕΕ, ΝΑΤΟ, διαγραφή χρέους, 30 ώρες δουλειά με αυξήσεις μισθών, εθνικοποιήσεις, κατάργηση των ΜΑΤ κλπ και δεν τα βάζεις στο πλαίσιο πάλης του κινήματος (γιατί θεωρείς ότι σπέρνεις έτσι αυταπάτες για τον καπιταλισμό – τώρα πως εξηγείται λογικά να δημιουργούν αυταπάτες για τον καπιταλισμό τα αντικαπιταλιστικά αιτήματα και η αντικαπιταλιστική τακτική θα μας το εξηγήσουν οι σοφοί του μέλλοντος) θα φτιάξεις ποτέ συσχετισμό για άλλη εξουσία; Συσχετισμό για τον Μητσοτάκη, τον Κασελάκη άντε στην καλύτερη για τον Βαρουφάκη φτιάχνεις. Πραγματικό όχι εκλογικό για 5-10 κουκιά παραπάνω.
    4. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το θέμα της εξουσίας είναι η “λαϊκή εξουσία” ως εναλλακτική στην αστική εξουσία; Τι είναι αυτές οι δημιουργικές ασάφειες; Γιατί δεν μιλάει καθαρά για αντικαπιταλιστική, εργατική εξουσία που θα έρθει μόνο με επανάσταση και συντριβή του κράτους και των αστικών θεσμών, και θα στοχεύει στην κομμουνιστική απελευθέρωση; Φοβάται κάτι ή δεν το πιστεύει;
    Το ΝΑΡ για την κομμουνιστική απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ βάζουν καθαρά και ανοιχτά στο λαό και τους αγωνιστές το θέμα της αντικαπιταλιστικής ανατροπής και εξουσίας και πως τίθεται σήμερα.

    Τόσες και τόσες ειρωνείες και τρολλαρίσματα (δείγμα σοβαρού πολιτικού πολιτισμού) από τους υποτιθέμενους οπαδούς του ΚΚΕ που γεννούν τόσες και τόσες απορίες …..για το αν αντιλαμβάνονται τον κομμουνισμό ως πραγματική κίνηση που καταργεί την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.

    Ο επώνυμος Ρίζος Μιχάλης

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εν συντομία την δική μου γνώμη

      1. Οι εργάτες στην ΛΆΡΚΟ πετυχαίνουν εδώ και 4,5 χρόνια μικρές νίκες. Αν σου φαίνεται λίγο να πας στην Λάρυμνα να τους το πεις.

      Να πας να το πεις σε εργάτες εργαζόμενους του ιδωτικού τομέα που κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα φοβούνται μην τους καλέσουν στο λογιστήριο για την αποζημείωση τους.

      Μάλλον σας ενοχλούν οι μικρές νίκες. Δεν εξηγείται αλλιώς. Οι μικρές νίκες φέρνουν και τις μεγάλες. Από τα πιο απλά προχωράς προς τα πιο σύνθετα. Αξιοποιώντας την σύνδεση ανάμεσα σε πολιτική θεωρία την πολιτική πείρα ως αποτέλεσμα της πολιτικής πράξης

      Ξαναδιάβασε το Μανιφέστο του Κομμουνιιστκού Κόμματος για το τι πετυχαίνουν οι μικρές νίκες των εργατών. Σε απλή γλώσσα, δεν είναι “ξύλινη”

      2. Τις επαναστάσεις τις κάνουν οι λαοί. Το Κόμμα προσανατολίζει
      Υπήρχαν αρκετές φορές που αντικειμενικά υπήρχαν επαναστατικές / προεππαναστατικές καταστάσεις και οι αστοί δεν το ξεχνάνε.
      α) 1922 πρόσφυγες από μικρά ασία με μόνο το τότε ΣΕΚΕ μετέπειτα ΚΚΕ να τους στηρίζει. Οι αστοί ανησυχούσαν για τον ερχομό τους και ενώ θα μπορούσαν να εκκενώσουν νωρίτερα αρκετές πόλεις της μικράς ασίας και με την συνδρομή της τότε Σ.Ε. δεν το έκαναν
      β) 1936 Θεσ/κη Απεργίες με πρωταγωνιστή το ΚΚΕ. Ένωση στρατιωτών με τον λαό. Τα αστικά κόμματα αφού πρώτα εφάρμοσαν με δυσκολία την καταστολή μετά από λίγες μέρες παρέδωσαν την εξουσία στον Μεταξά του 7%
      γ) 1944 ΕΑΜ / ΚΚΕ
      δ)1946-1949 ΔΣΕ-μπήκε επίσημα-
      ε)1974 πτωση της χούντας με παράνομο ακόμα ΚΚΕ να έχει κεντρικά γραφεία στην Ομόνοια. Για αυτό έφεραν άρον άρον τον Καραμανλή ο οποίος υποχρεώθηκε σε υποχωρήσεις. Τον είχαν κατηγορήσει οι βιομήχανοι για “σοσιαλμανία”

      3. Το Μάαστριχ επιδίωκε το ημερομίσθιο του εργάτη να είναι το ύψος του Κινέζου / Ινδού εργάτη. Το πέτυχε

      Σε Ουγγαρία, Βουλγαρία, Σουηδια η εργατική τάξη δεν περνάει και τόσο καλά με το “εθνικό” της νόμισμα. Ούτε φυσικά και με το ευρώ. Το ζήτημα όμως είναι στην μετάβαση. Γιατί υπάρχουν και χειρότερα

      Πολιτική σπέκουλκα για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα σε συνθήκες καπιταλισμού θα πρέπει να συνοδεύεται στο ποιος θα πληρώσει την αρχική υποτίμηση 30-40% και τις μετέπειτα υποτιμήσεις της νέας δραχμούλας του αστικού κράτους.

      Αν κάποιοι επιθυμούν μέσα σε καπιταλισμό να μιεωθούν μισθοι συντάξεις τψν λαϊκών στρωμάτων χωρίς ορατή προοοπτική για ανάκαμψη δεν κάνουν κάτι περισσότερο από το να συντάσσονται με το Μάαστριχ

      Περιμένω λοιποίν να αποδείξεις το πως θα αποφευχθεί όχι απλά η υποτίμηση κατά την μετάβαση αλλά και οι μετέπειτα υποτιμήσεις που θα ακολουθήσουν
      Δύο είχε κάνει ο Ανδρέας σε 5 χρόνια σε πιο “ομαλές” συνθήκες και με ένα σοσιαλιστικό στρατόπεδο εν ενεργεία

      Σε σοσιαλισμό θα έχουμε το δικό μας νόμισμα. Το οποίο δεν θα γίνεται αντικείμενο αρμπτιτάζ – χρηματηστηριακών παιχνιδιών

      Όπως αντικείμενα κερδοσκοπίας γίνονται όλα τα νομίσματα που εκδίδονται από ιδιωτικές στην ουσία τράπεζες με την εποπτεία του αστικού κράτους
      Τα οποία και συναλλάσονται στην “ελεύθερη” αγορά. Π.χ η υποτιμηση της Αγγλικής λίρας κατα 15% το 1992 σε μία μέρα (25% μέχρι το τέλος του έτους) μιας και οι “δείκτες της οικονομίας” της δεν ήταν τόσο καλοί

      Με την ευκαιρλία για διάβασε το παράδειγμα της Αργεντινής και του πέσο

      4. Η εργατική λαϊκή εξουσία είναι ο σοσιαλισμός όπως είπε η Αλέκα

      Προσθήκη εκτός αρίθμησης.

      Τα ζητήματα κρίθηκαν την ημέρα του Δημοψηφίσματος. Εκεί ξεχώρισαν οι πολιτικές γραμμές. Η μεγαλύτερη νίκη του οπορτουνισμού στην Ελλάδα συνοδεύτηκε την επόμενη μέρα με την ιδεολογική κατραακύλα του.

      Ο Τσίπρας χωρίς να το καταλάβει ως τακτικιστής του “εδω και τώρα ανδρέα δώστα όλα” που ταέδωσε όλα για τα συμφέροντα της αστικής τάξης με το αρνητικό του παράδειγμα πρόσφερε στο παγκόσμιο εργατικό κίνημα έτοιμο παράδειγμα προς αποφυγή.
      Στρατηγική ιδεολογική ήττα του οπορτουνισμού την οποία λίγες φορές πετύχαν 150 χρόνια κριτικής και πρακτικής Ουδέν κακό αμοιγές καλού όπως έγραψε κάποιος. Απομένει η πολιτική του ήττα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        “Το Κόμμα προσανατολίζει”. Επιπλέον οργανώνει δίνει υπαρκτή διέξοδο πάνω σε ρεαλιστικές βάσεις θα πρόσθετα

        Reply
        1. Μαρκέλα

          Πολύ σωστό! Η επαναστατική οργάνωση δεν είναι κάτι ξεχωριστό από το λαό, αλλά το πρωτοπόρο κομμάτι του. Ένας σύντροφος λέει κάτι πολύ ωραίο, αναφορικά με την Ισπανική επανάσταση, που έχει επιβεβαιωθεί σε όλες τις λαϊκές εξεγέρσεις της τελευταίας ιστορικής περιόδου.(κανάλι ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, “Η Ισπανική Επανάσταση”). “Δεν αρκεί να υπάρχουν αντικειμενικά επαναστατικές συνθήκες κ να στραφούν οι μάζες προς μια αλλαγή όλου του συστήματος, πρέπει να υπάρχη κ μια ηγεσία, για να οδηγήση προς τη νίκη, να προσφέρη προοπτικές, προγράμματα, συνθήματα κ να συγκεντρώση την πρωτοπορία. Αυτό έλειπε στην Ισπανία κ ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας ήττας.Καθήκον μας λοιπόν είναι, να χτίσωμε αυτή την επαναστατική οργάνωση, που πρέπει να υπάρχη πριν ξεκινήαουν τα επαναστατικά γεγονότα, γιατί η εκπαίδευση των στελεχών κ μελών απαιτεί πολύ χρόνο, που δε θα υπάρξη πια μέσα στα επαναστατικά γεγονότα.Και σας καλώ, να χτίσωμε αυτή την επαναστατική οργάνωση που χρειαζόμαστε”. Και μιλεί για οργάνωση, που βάνει στόχο την επανάσταση, όχι για κόμμα, που κάνει διαχειριστική πολιτική, του τύπου “εκείνο το μπορούμε, το άλλο δεν το μπορούμε” περιμένοντας την “επαναστατική ή πτοεπαναστατική κατάσταση”. Τα ίδια λέει κ ο Λένιν, για κάποιον που υποστήριζε, ότι περιμένει την επαναστατική κατάσταση, για να επαναστατήση κι αυτός.

      2. μεταβατικος

        Λολ ωραία στρατηγική να φορτώνεις τη δικιά σου λογική χρεοκοπία επιχειρημάτων στον συνομιλητή. Αυτό λέγεται προβολή. Εσύ λες για να μην υποτιμηθεί ο μισθός σου εργάτη, κάτσε στο Μάατριχτ, όχι όσοι λένε έξοδος άμεσα και όχι στη δευτέρα παρουσία. Ουσιαστικά, αυτό που λέει και ο Βαρουφάκης λες: ότι κακώς μπήκαμε, τώρα είναι ακόμα πιο κακό να βγούμε. Οι ρεφόρμες πάντα τα βρίσκουν μεταξύ τους στα βασικά.

        Επίσης, γιατί δεν πας εσύ να πεις την πραγματική γραμμή του ΚΚΕ στη ΛΑΡΚΟ; Ότι κρατικοποιήσεις στον καπιταλισμό είναι το ίδιο με τις ιδιωτικοποιήσεις, παλεύετε κάτω από ξένη σημαία βρε χαζοί(πού ξεχάστηκε αυτή η ατακάρα που μεγαλούργησε, αλήθεια;)

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ περιμένω ενημέρωση για το πως μέσα στον καπιταλισμό με την μετάβαση από ένα νόμισμα σε άλλο δεν θα μειωθεί ακόμα περισσότερο ο μισθός του εργάτη του συνταξιούχου με μία υποτίμηση που υπολογίζεται από 30%++ και πάνω

          Από ΕΕ μαζί με το Μααστριχ θα φύγεις με μία άλλη εξουσία. ‘Ήταν διατυπωμένο αίτημα από το ΚΚΕ να συμπεριφθεί στο Δημοψήφισμα στην συζήτηση στην Βουλή. Και αφού δεν συζητήθηκε καν στη Βουλή μπήκε σε ξεχωριστό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ την μέρα του δημοψηφίσματοςμε τις επιλογές μνημονιο 1 των δανειστων, μνημόνιο 2 του Σύριζα
          Το οποίο σχεδόν όλοι όσοι κάνετε κριτική στο ΚΚΕ το ψηφίσατε

          Επαναλαμβάνω για έξοδο από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία(= σοσιαλισμό).
          Εκτός αν το Η.Β. που απλά έφυγε το 2016 αλλά με καπιταλισμό έγινε ξαφνικά σοσιαλιστική νησίδα στην Ευρώπη. Ή καλυτέρεψαν οι συνθήκες για τους εργαζόμενους

          Επίσης δεν πήρα απάντηση από τον κύριο γιατί απαξιώνει τις μικρές νίκες των εργατών. Όποιος τις απαξιώνει, πρωτα να διαβάσει το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος και μετέπειτα να πάει στους εργάτες σε cosco, e-food, N/Z, Οικοδόμους ΛΑΡΚΟ να τους πει πως ουσιαστικά δεν κάνουν και τίποτα . Τις ποιο εμβληματικές μέχρι στιγμής μικρές αλλά σημαντικές νίκες του εργατικού κινήματος. Δηλαδή όσα έγραψα στηρίζονται τόσο θεωρητικά όσο και στην πράξη

          Δεν χρειάζεται να πάω εκεί. Το ΚΚΕ έχει μέλη του που πρωτοστατούν και πέτυχαν τις μικρές νίκες απένατι στο Κεφάλαιο. Αντίθετα όσοι απαξιώνουν τις μικρές νίκες ας πάνε να τους τα πούνε από κοντά. Να τους πουν μια διαφορετική γνώμη

          Αλλά δεν πηγαίνει πάντα και πολυ καλά αυτό,
          Αν λάβουμνε υπόψη μας μία παλαιότερη επίσκεψη βουλευτή του Σύριζα στην Cosco
          https://www.youtube.com/watch?v=rz5wDxiSb5E

          Η επίσημη θέση του ΚΚΕ όλοι ξέρουν πως βρίσκεται στα κομματικά του έντυπα. Ριζοσπάστη, 902 ΚΟΜΕΠ. Άρα πολιτικές κουτοπονηριές αλλού. Στην πραγματική ζώη κάποια πραγματάκια έχουμε μάθει από συνδικαλιές αμφιθεάτρου αλλά και πασοκων τόσο original όσο και wanna be σε σωματεία

          Περιμένω απάντηση πάνω στην χρεωκοπία των επιχειρημάτων μου.

          1 στις 4 απαντήσεις. Για να περάσεις ένα μάθημα χρειάζεται τα μισά το 50%. Είμαι πιο large και με ένα 25% μία χαρά. Ακόμα δεν πήρα απάντηση. Απάντησε αν μπορείς εσύ. Μην κάνεις τον χαζό. Γιατί δεν είσαι

          Μην υποτιμάται την νοημοσύνη μας

        2. Ανώνυμος

          Συμπληρώνοντας Μεταβατικέ στις 5 μεγαλύτερου μεγέθους εργατικές νίκες που έχουν έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια(Cosco – e-food – LARKO – Οικοδόμοι – Ν/Ζ) οι πρόεδροι των 4 σωματείων είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές του 2024

          Όσοι λοιπόν θέλετε να πείτε μία διαφορετική άποψη, π.χ. πως είναι μάταιο να παλεύουν για το καλύτερο μεροκάματο, για τις συμβάσεις, για τις συνθήκες εργασίας / προστασίας γιατί είναι προσωρινά ή γιατί δεν θα πάρουν αυξήσεις στον καπιταλισμό ας απευθυνθείτε λοιπόν στους εκεί εργαζόμενους
          Το ΠΑΜΕ ήταν και είναι εκεί.
          Εσείς που είσασταν είναι το ερώτημα

          Η ταξική πάλη συνεχίζεται και δεν υπάρχει εφησυχασμός.
          Οι εργάτες /εργαζόμενοι το ξέρουν
          ΛΑΡΚΟ μετά την συνάντηση με τον Μητσοτάκη
          https://www.youtube.com/watch?v=dYkgF9YF1bE

        3. Ανώνυμος

          Η ….”έξοδος άμεσα”!!!!!
          Χα, χα, χα!
          Με κανά Κασελάκι/Μπαρουφάκι, η κανά Πολάκι, η μήπως (όλα να τα περιμένουμε..) με κανά ….Βελόπουλο;!
          Πλάκα έχει η αγωνία του μικροαστού να ξορκίσει, ή έστω να καθυστερήσει τον εφιάλτη της “Δευτέρας Παρουσίας” με οποιονδήποτε τρόπο!
          Τώχουν ξανακάνει ….
          ….και νομίζουν, πως κάθε μέρα είναι του Αη Γιαννιού!

        4. μεταβατικος

          Καλύτερο, φίλτατε με τα πολλά εισαγωγικά, από το να υποστηρίζεις το Μάαστριχτ και να κινδυνολογείς για την «καταστροφή που θα μας εύρει» αν βγούμε ανεύθυνα από τον ευρωπαράδεισο που ο μισθός μας είναι και πάνω 30% όπως λέει ο άλλος κκες – Και όλα αυτά μαζί με το Μητσοτάκι, το Τσιπράκι και το Ανδρουλάκι. Πέρα από την (αυτ)απάτη ότι υπάρχει αστικό κόμμα που είναι υπέρ της εξόδου από ΕΕ.
          Προφανώς, κάθε αριστερός άνθρωπος που σέβεται τον εαυτό του προσπαθεί να πείσει ότι ο σοσιαλισμός δεν είναι μια δευτέρα παρουσία, αλλά ανάγκη και υπαρκτή προοπτική. Δεν ξέρω από πού πηγάζει αυτή η έπαρση, ό,τι είναι η φοβερή στρατηγική να λες ότι οποιοσδήποτε στόχος και αγώνας χωρίς εργατική εξουσία είναι ανώφελος. Στην πράξη βέβαια, μια χαρά κωλοτούμπες κάνει το κόμμα σε αυτό το θέμα, αλλιώς δε θα έλεγε στη ΛΑΡΚΟ ότι τελικά καλή η κρατικοποίηση.
          Προφανώς, ο Περισσός δεν έχει καμιά όρεξη να μιλήσει για μια άμεση ρήξη με την ΕΕ γιατί μια χαρά βολεμένος είναι -με τα λεφτά του ευρωκοινοβουλίου που παίρνει για να κάνει ανένδοτο αγώνα βεβαίως – και όλα τα δάνεια που παίρνει από το δημόσιο.
          Ανώνυμε 1, η υποτίμηση θα γίνει στους μισθούς ακόμα και με εργατική εξουσία να φύγεις από την ΕΕ, υποτίθεται απαντάει σε κάτι αυτό; Δεν πρόκειται να το αποφύγεις αυτό, αν τύχει και βγεις από την ΕΕ με την αστική τάξη στο τιμόνι, πάλι θα κάνεις πάλη για να πληρώσουν αυτοί την απαξίωση των μισθών. Παράλληλα, ακόμα και αν δεν καταφέρεις αλλαγή εξουσίας, έχεις αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έχεις αποσταθεροποιήσει την ίδια την αστική εξουσία, εκτός αν πιστεύεις ότι η αστάθεια στο ΗΒ (που οι Συντηρητικοί έχουν γίνει ανύπάρκτοι πολιτικά, δες δημοσκοπήσεις)δεν έχει σχέση με την έξοδο.
          Ανυπομονώ να πας στους εργάτες της ΛΑΡΚΟ και να πεις τη γραμμάρα ότι δεν πρέπει να παλέψετε για κρατική ΛΑΡΚΟ γιατί είναι το ίδιο με το να την έχει ιδιώτης. Εδώ για μια υπενθύμιση:
          https://kommon.gr/theoria/item/3316-to-kke-oi-kratikopoiiseis-kai-i-larko-tou-kosta-markou

        5. Ανώνυμος

          @Μεταβατικός

          Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ να παρέμβω
          Κινδυνολογία δεν αποτελεί η υποτίμηση των μισθών συντάξεων μέσα στον Καπιταλισμό σε σενάριο αλλαγης νομίσματος
          Κάθε νόμισμα συνοεδέυεται από κάποιες ασφαλιστικές “δικλείδες” πωςτο “χαρτί” δεν αποτελεί κάποιο απλό χαρτί, Κάποιους κανόνες. Αποθεματικά σε “σκληρό νόμισμα”, σε χρυσό, πλουτοπαραγωγικέ πηγές, χρέος, έλλειμα, ισοζύγιο τρεχουσων συναλλαγων, εμπορικό ισοζύγιο. Ανεπίσημα η γεωπολιτική επιρροή στην περιοχή, η οικονομική πολιτική πολιτιστική επιρροή, η στρατιωτική ικανότητα,
          ,
          Η κατάρρευση που θα ακολουθήσει χωρίς ορατή δυνατότητα για μία κάποια ανάκαμψη σε βάρος των λαϊκών εισοδήματων με μία “αλλαγη” στο νόμισμα δεν αποτελεί “μπλόφα”. Θα είναι ‘ανευ προηγουμένου σε σκηνικά που θα θυμίζουν Αργεντινή 2002, 2012

          Υπήρχε ήδη υπαρκτό σχέδιο όπως είχε αποκαλύψει ο Σοϊμπλε που θα ετοίμαζε 50δις για να υπάρχουν κάποια ταμειακά αποθέματα στα δημόσια ταμεία μαζί με συσσίτια.

          Οι αστοί, αρκετοί ευκατάστραστοι, μερικές & οι διάφορες πονηράτζες έχουν ήδη τα λεφτά τους στις τράπεζες του εξωτερικού. Το μόνο που ΄άφησαν είναι κάποιες επιχειρήσεις ίσα ίσα να ξαναρμέγουν το λαό για να ξαναστέλνουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό ζητώντας επιπλέον “κίνητρα επένδυσης” από διάφορα μαξιλαράκια των 37 δίς(όσα έχουν μείνει) και από το νέο μνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

          Νέο Μνημόνιο αποτελεί το “Ταμείο Ανάκαμψης”. Μονο το ΚΚΕ το αποκάλυψε[1]

          Να υποτιμηθεί ελάχιστα το νέο νόμισμα; Δύσκολο. Οι οικονομικοί αλλά και άλλοι δείκτες που προαναφέρθηκαν δεν μπορούν να το στηρίξουν αν θεωρούμε πως η όλη κατάσταση αποτελεί “τεχνικό ζήτημα”

          Επιπλέον ως αριστερός που φαντάζομαι πως είσαι, γιατί συντάσεσαι με τα συμφέροντα του εξαγωγικού κλάδου;

          Λίγα βγάζουν οι ξενοδόχοι;

          Ή μήπως νομίζεις πως και οι εισαγωγείς δεν θα ξαναοικονομήσουν, αφηνωντας σε αποθήκες τα εισαγώμενα & διπλασιάζοντας τις τιμές των ειαγώμενων; ανατροφοδοτώντας τον τιμάριθμο ασκώντας νέες πληθωριστικές πιέσεις & άρα εκ νέου νέα μείωση των λαϊκών εισοδημάτων; Θα ξαναθυμηθούν κάποιοι τους πληθωρισμούς του 25%

          Λεφτά υπήρξαν και φαγωθηκαν
          Στο χρηματιστήριο, στην ολυμπιάδα, στα μεγάλα έργα, στα ασφαλιστικά ταμεία με τα δανεικά και αγυριστα ακόμα και με την διαγραφή χρέους μιας & τα ασφαλιστικά,ταμεία είχαν ομόλογα ελληνικού δημοσίου,

          Φαγωθηκαν & ακόμα φαγώνονται στα νέα μεγάλα έργα, στα κίνητρα για επενδύσεις στα 37 δις για “”μαξιλάρι” , στην “πράσινη αναπτυξη” στα δανεικά και αγύριστα που συνόδευε και συναδεύει κάθε Ευρωπαίκό κονδύλιο με συγχρηματοδοτήσεις με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. ‘Οπου εγγύηση συνηθως σημαίνει μεταφορά χρέους στο δημόσιο.Δηλαδή στις δικές μας πλάτες.

          Επί χρόνια παρακολουθούμε μια λεηλασία του δημοσίου πλούτου με κάθε τρόπο, στην οποία δεν συμμετείχε απλώς μόνο το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά και δεκάδες για να μην γράψουμε εκατοντάδες χιλιάδες. Κονόμησαν εξοχικά με πισίνες, βίλες σε ακριβές περιοχές, σε νησιά, κότερα, Καγιέν
          Εκ των οποίων αρκετοί “πονηράντζες” που “μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται η γλάστρα”.

          Τελικά ο Ολι Ρεν δεν πήρε τα Καγιέν από την Μύκονο.
          Χάρη & στον Τσίπρα.
          Από εμάς μείωσαν τους μισθούς, τις συντάξεις, την υλικοτεχνική υποβάθμιση σε παιδεία, υγεία. Με ένα μνημόνιο για 60χρόνια & μια δέσμευση των περιοσιακών στοιχείων του Δημοσίου μέχρι το 2114. Κουράγιο σε 90 χρόνια “ξεχρεώνουμε” χρέη που δεν είναι δικά μας.

          Το Ταμείο Ανάκαμψης θα τελειώσει & θα μείνουν ξανά μόνο κουφάρια επιχειρήσεων όπως το 2010. Με επιπλέον 30δις φορτωμένα στις πλάτες του λαού. Το μόνο που οι λαοί έχουν δικό τους είναι το Δημόσιο Χρεός τους όπως έγραφε ο Μαρξ σχολιάζοντας την “συμπεριφορά” της Γαλλικής Αστικής Τάξης

          Αν μέσα στον Καπιταλισμό μπορούμε να βρούμε λύση τότε ας ρωτήσουμε το ΑΚΕΛ στην Κύπρο.
          Ας γίνουν μαθήματα το 1ο 6μηνο της Κυβέρνησης Σύριζα -Ανελ.
          Ας μαθουμε από το Η.Β που έφυγε από την ΕΕ ενω στην ουσία “παζάρευε” “καλύτερη συμφωνία” με την ΕΕ.
          Ας μάθουμε αν βελτιώθηκε η κατάσταση της εργατικής τάξης και των φτωχών μικρών στρωμάτων σε εκτός ευρώ χώρες αλλά μέσα στην ΕΕ όπως Πολωνία, Σουηδία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία.
          Ας μάθουμε από το παράδειγμα της Αργεντινής με το συνδεδεμένο σε σταθερή ισοτιμία πέσο με δολλάριο η οποία λόγω οικονομικών καταστάσεων, – χρεοκοπίας για ένα φαινομενικά ασήμαντο “χρέος” προς το ΔΝΤ “ξεκλειδώθηκε”. Τον υπερπληθωρισμό που ακολούθησε, τα κουπόνια φαγητού

          Όπως καταλαβαίνεις η λογική σου σε οδηγεί σε πολιτικά αδιέξοδα. Σαν τον σκύλο που κυνηγά την ουρά του.

          Είναι προφανές για κάθε αριστερό, προοδευτικό άνθρωπο, για κάθε εργάτη εργαζόμενο ότι αν πραγματικά θέλουμε να βρούμε διέξοδο χρειάζεται να βάλουμε χέρι στο Κεφάλαιο.

          Στην τελική η κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής των αστών, που γίνεται μόνο με την αλλαγη τάξης στην εξουσία, με την εργατική ταξη στην εξουσία μαζί με τα συμμαχικά της μικροαστικά στρώματα, την μικρομεσαία αγροτιά, μπορεί να δώσουν ρεαλιστική λύση

          Η αποσπαση των μέσων παραγωγής από τα χέρια των αστών μαζί με την παραγωγική αναδιοργάνωση της οικονομίας σε σοσιαλιστική βάση με Κεντρικό Σχεδιασμό για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. αποτελεί την μόνη ρεαλιστική διέξοδο.

          Μόνο που δεν γίνεται με την αστική τάξη στην εξουσία δηλαδή με την ιδιωτική κατοχή των μέσων παραγωγής(π.χ. βιομηχανίες, εργοστάσια, πλοία, υποδομές κ.α.).

          ————————————————————————
          ———- ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ————————————–
          ————————————————————————
          [1] «Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι κι άλλο σφίξιμο στο ζωνάρι του κόσμου»! Ανέστης Τσουκαράκης υποψήφιος Ευρωβουλευτης με το ΚΚΕ ΤΟ 2024
          https://www.youtube.com/watch?v=l3H76BXM3_I

          Ο προηγούμενος στο 07:20
          https://www.youtube.com/watch?v=tqKbuUuXpAE

          ΚΟΙΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ
          Στο εξώφυλλο γράφει «Ταμείο Ανάκαμψης»
          Πώς λειτουργεί;
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=12095223

        6. μεταβατικος

          Άλλε φίλε, το σεντονάκι θα μπορούσε να παίξει άνετα μαζί με το τρομοκρατικό προεκλογικό σποτάκι Σαμαρά το ’15. Τελικά, στα εθνικά ζητήματα όντως κρατάει υπεύθυνη στάση το ΚΚΕ, υπέρ της αστικής τάξης βέβαια. Το είπε και ο Παυλόπουλος πρόσφατα άλλωστε πόσο έκπληκτος έμεινε με την υπεύθυνη στάση του ΚΚΕ μετά το μεγαλειώδες ΟΧΙ στο δψ, το οποίο πολεμήσατε από κοινού.
          Μήπως έχεις κάποια δήλωση αυτού του – σίγουρα όχι βγαλμένου από τη φαντασία σου- εξαγωγικού κεφαλαίου, που σίγουρα έχει ταράξει στην πίεση τις ελληνικές κυβερνήσεις να βγούμε από ΕΕ; Έστω κάποια απόδειξη ότι υπάρχει τέτοια στρατηγική, έστω και μη υπολογίσιμη πολιτικά;
          Κατά τ’ άλλα άκυρες παρομοιάσεις και λόγια στο στόμα συνομιλητών ότι το εθνικό νόμισμα = σοσιαλισμός απλώς καταδεικνύουν το πολύ χαμηλό επίπεδο που έχουν μάθει να συζητούν οι ΚΚΕδες.

        7. Ανώνυμος

          Όσοι συγκυβέρνησαν ή προπαγανδιζαν την συγκυβέρνηση με πολιτικά ακροδεξίό Καμμένο μιλούν για τον (ακρο)δεξιό Σαμαρά της Συγκυβέρνησης Σαμαρά -Βενιζέλου-Κουβέλη

          Αξιά ανεκτίμητη

        8. Ανώνυμος

          Ακολουθεί το παράδειγμα της Αγγλίας και του UKIP (Κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου)

          Σύμφωνα με τον μεταβατικό (15/05/2024 at 14:27) στο απάλευτο σχόλιο του
          “(..)Παράλληλα, ακόμα και αν δεν καταφέρεις αλλαγή εξουσίας, έχεις αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έχεις αποσταθεροποιήσει την ίδια την αστική εξουσία, εκτός αν πιστεύεις ότι η αστάθεια στο ΗΒ (που οι Συντηρητικοί έχουν γίνει ανύπάρκτοι πολιτικά, δες δημοσκοπήσεις)δεν έχει σχέση με την έξοδο.”

          Η Αργεντινή, το Η.Β.(Αγγλία), οι ΕΕ χώρες εκτός Ευρώ διδάσκουν και τα παραδείγματα τους τι συμβαίνει με τα νομίσματα στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ. Ειδικά το H.B.(Αγγλία) μάλλον βρίσκεται σε επαναστατική κατάσταση μιας και έχει και μορφές “αυτοδιαχείρισης” και “αλληλέγυας οικονομίας”

          Λοιπόν στο Η,Β.υπήρχαν 2 λογικές του Κεφαλαίου.

          Η μία να μείνουν στην ΕΕ και η άλλη να φύγουν. Την 2η την πατρόναραν Εταιρίες και Μονοπώλια. που δεν ήθελαν η ΕΕ(δηλαδή Γερμανία – Γαλλία – Ολλανδία -Βέλγιο – Ισπανία) να ανακατεύεται και να βάζει όρους στις εμπορικές συναλλαγές τους με την Βρεττανική Κοινοπολιτεία.
          Μία ματιά στους χρηματοδότες των προεκλογικών καμπανιών αρκεί

          Ποιος πρωταγωνίστησε; Μα ΦΥΣΙΚΆ οι ακροδεξιοί του UKIP(Kόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου).

          Που φωναζαν να φύγουν από την ΕΕ. Ήταν τόσο αντιΕΕ που συνεχάρηκαν τον τότε προηγουμενο Πρόεδρο – Δικτάτορα της Τυνησίας,” γιατί δεν η χώρα του να έχει κάποια ιδιαίτερη σχέση με την ΕΕ σαν “συνεργαζόμενο μέλος”

          Οι Ακροδεξιοί του UKIP(λέγονται και “ευρωσκεπτικιστές”), λοιπόν φώναζαν να βγουν από ΕΕ (μέσα φυσικά στον Κπαιταλισμό) για να δωθούν χρήματα που θα δίνονταν για την ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS). Το οποίο είναι χάλια.

          Ε λοιπόν αμέσως μετά τα θετικά για αυτούς αποτελέσματα στο ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ του 2016, ο πρόεδρος του UKIP αντί να δηλώσει περήφανος δικαιωμένος, ΠΑ-ΡΑΙ-ΤΗ-ΘΗ-ΚΕ. Ξεχάστηκαν και τα λεφτά που θα πήγαιναν στην Υγεία (NHS)

          Οι συντηρητικοί με την προσφιλή τακτική (οι μισοί υπέρ / οι μισοί κατά) πήραν τις εκλογές. Στις επόμενες έβγαλαν και πρωθυπουργό τον αντιΕΕ Μπόρις Τζόνσον.

          Άλλη μια νίκη του “κινήματος” που “(..)έχει αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έχεις αποσταθεροποιήσει την ίδια την αστική εξουσία, εκτός αν πιστεύεις ότι η αστάθεια στο ΗΒ” όπως μας πληροφορεί ο “έγκριτος” Μεταβατικός

          Δηλαδή οι εργατικοί που εδω και χρόνια ασπάστηκαν την Θατσερ όπως ο Σύριζα τον Καραμανλή τον Α από το 2012 μάλλον είναι “σοσιαλίζοντες”.

          Καλά το πάτε

          Υ.Γ.

          Συμπεράσματα για το UKIP και Αγγλία. Και όχι μόνο.

          1-Κόβεται το πολιτικό καραγκιοζιλίκι; Όχι.

          2-Οι ακροδεξιοί δεν ήθελαν αν φύγουν από την ΕΕ. Απλά να πιέσουν για “καλύτερους όρους” μέσα στην ΕΕ.

          3-Λογικό δεν είναι να πάει το μυαλό σας σε Δημοψηφίσματα άλλων χωρών;

          4-Στον Καπιταλισμό και στα ψευτοδιλλήματα που βάζει η αστική τάξη μονά ζυγα λειτουργούν υπερ των Καπιταλιστών. Μόνο την οργανωμένη πάλη του λαού, και την προοπτική του σοσιαλισμού φοβούνται

        9. Ανώνυμος

          Η γραμμή του ΚΚΕ στην ΛΑΡΚΟ μεταβατικέ είναι πετυχημένη.
          Κατάφερε να έχει στην εργασία 4,5 χρόνια επίσημα και 6 ανεπίσημα τους εργάτες και εργαζόμενους κόντρα σε θεούς και δαίμονες. Ίσως για αυτό το ΚΚΕ έχει ποσοστά κοντά στο 20% στην γύρω περιοχή. Και ας μην είναι όλοι που το ψηφίζουν κομμουνιστές.Οι εργάτες θέλουν τις δουλειές τους, τις συμβάσεις τους και να μείνουν στον τόπο τους. Και να συμπεριληφθούν και οι εργολαβικοί.. Εμπιστεύονται τον αγώνα του Κόμματος αλλά και τον πρόεδρο του σωμετείου υποψήφιο με το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές 2024

          Και φυσικα το ΚΚΕ είναι εκεί

          Εσείς ως πολιτικός φορέας γιατί δεν πάτε εκεί.
          Εκτός να πήγατε στην Λάρυμνα μέσω Κασελάκη ταχα μου ταχα μου “αριστεροί” .
          Μην ταράζεστε και ο τελευταίος χειροκρότησε τους ομιλητές της ΛΑΡΚΟ στο συλλαλητήριο στο Συνταγμα.
          (Στο 01:45)
          https://www.youtube.com/watch?v=UkyQdEqDFto
          Ανάμεσα στους ομιλητές και ο πρόεδρος του σωματείου, ο υποψήφιος με το ΚΚΕ στις Ευρωεκλογές του 2024 (στο 0:10)

          Και παρά τις διαδικτυακές επιθέσεις που έχουν δεχθεί ακόμα και από τρολλ του Σύριζα που σαν δεκανίκια του Μητσοτάκη έσπευσαν να βοηθήσουν την Κυβέρνηση Μητσοτάκη
          https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/363914/evgalan-kai-tin-pempti-falagga-enantia-sti-larko

          Για να πάρουν άμεση απάντηση από τον Πρόεδρο του Σωματείου να μαζευτούν τα συριζοτρολ (στο 3:50)
          https://www.dailymotion.com/video/x8ydurm

          Παραλίγο να αναβάλει το ταξίδι του στην Τουρκια ο Μητσοτάκης που αναγκάστηκε να τους δεχθεί μετά απο συλλαλητήρια πιέσεις απεργιακούς αγωνες στην ΛΑΡΚΟ στις γυρω περιοχές, στο Σύνταγμα και λόγω της εργατικής αλληλεγγύης που εκδηλώθηκε από σωματεία που είναι γύρω ή με το ΠΑΜΕ

          Ωραίο το site μιας ακόμα συμμαχίας του “Δεξιού Εξωκοινοβουλίου”. Το “μαχόμενη” είναι ωραίο και σαν τίτλο. Το kommon πιασάρικο σαν όνομα. Και ας λείπει κάπου το τι πολιτικά αντιπροσωπεύει .
          Όπως συνηθίζεται
          Μάλλον ούτε οι ιδιοι δεν ξέρουν μετά απο τις παρενέργειες του Δημοψηφίσματος του 2015

          Αλλά δεν χρειάζεται. Μόνο και μόνο το αφιέρωμα σε ένα τύπο που αποκαλούσε τους “αριστερο”-ακροδεξιούς των Συριζα-Ανελ “μισοκομμουνιστική κυβέρνηση”(καλά διαβάσατε ), φτάνει. Δεν χρειάζεται πλέον να διαβάσω περισσότερα

          Σε γλωσσικά φαντασιακά σχήματα καλοί είσαστε. Στην συνέπεια θεωρίας πράξης κάπου τα χαλάτε.

          Μία χαρά πήγαν οι “κρατικοποιήσεις” που είχε κάνει ο Καραμανλής ο Α.
          Εμ οι επενδύσεις σε απαραίτητες υποδομές είναι πανάκριβες και δεν μπορούσε να τις κάνει ο ιδιωτικός τομέας .Άρα ποιος θα τΙς εκανε;
          Το καπιταλιστικό δημόσιο

          Εδω και χρόνια (από το 1996 ) που τα βρήκαν έτοιμα άρχισαν οι αποκρατικοποιήσεις
          Όντως ξεχνάτε πως ιδιωτικοποιήθηκαν σε μία μέρα η Τράπεζα της Ιωνικής και Λαϊκής επι Σημίτη, ο ΟΤΕ από τον Καραμανλή τον Β κ.α. επιχείρήσεις. Με πιέσεις για να αλλάξουν οι συμβάσεις σε εργαζόμενους.

          Το νερό σε κάποιες μεγάλες πολεις μπήκε στο υπερταμείο με την Συριζάρα. Και ας διοργάνωνε “δημοψηφίσματα” επι ΣαμαροΒενιζέλων για να παραμείνει το νερό στο κράτος

          Όταν η πραγματικότητα διάφέρει με όσα λέτε τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

          Ξεχνάτε πως κουμάντο κάνει το αστικό κράτος. Το Κράτος των Αστών.
          Που δουλεύει για τα συμφέροντα των αστών
          Λεπτομέρεια βεβαια αν διαβάζεις την “ουδετερότητα” του κράτους από Πουλατζά αντί για το “Κράτος και επανάσταση”

          Όσο αποφεύγεται το θέμα της εξουσίας, τόσο θα το βρίσκεται μπροστά σας.

          Καλά το πάτε

        10. Ανώνυμος

          @Μεταβατικός

          Όσα δεν μπορείς τα κάνεις κρεμαστάρια. Η” σεντονιάδα” αποτελεί μια λεπτομερή ανάλυση πιθανών καταστάσεων στα -της πλάκας-” “επιχειρήματα σας.

          Είναιι πολύ εύκολος ο χαρακτηρισμός, πολύ δύσκολη η επιχειρηματολογία στο έδαφος της πραγματικότητας

          Τελικά ποιος θα πληρώσει τις συνέπειες με την αλλαγή νομίσματος στον Καπιταλισμό; Δεν μας το είπες

          Να θυμήσω πως ο πρωην υπουργός του ΓΑΠ έκανε υπαινιγμό πως μπορούν να φύγουν από το ευρω.Σύμφωνα με τους “πανέξυπνους” η Γερμανία θα έκανε πίσω, αφού θα “σκάγανε” τα Cdo;s από τις απαιτήσεις των πιστωτών σε περίπτωση μόνο φημολογούμενης αλλαγής νομίσματος

          Αμ δε. Πονηριές στον πονηρό δεν περνάνε. Δεν γίνεται η Αλεπου να έχει 100 και το αλεπουδάκι 101
          Σε μία μόλις ώρα το SPIGEL ανάρτησε δημοσίευμα με τις Ελληνικές Καταθέσεις στο Εξωτερικό. Η ένδοξη Κυβέρνηση του ΓΑΠ, σαν προάγγελος του τι θα ακολουθούσε λίγα χρόνια μετά, έκανε πίσω

          Τελικά το παλιό ΠΑΣΟΚ με το “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο” τι το εμπόδισε να μας βγάλει έστω από μία από τις δύο συμμαχίες σε πολύ πιο ευνοϊκες πολιτικές συνθηκές;
          Μέ ένα σοσιαλιστικό στατόπεδο εν ενεργεία;
          Με ένα κόσμο που συμμετείχε & είχε παλμό; Είχα δει σε φωτογραφια διαδήλωση στην Αθήνα για την Νικαράγουα με πολλές χιλιάδες κόσμου

          Μετα θέλατε να πιστέψει ο λαός πως το παλιό ΠΑΣΟΚ που έκανε επίσημο ¨εισοδισμό ” στο πολιτικό ξαδελφάκκι του Σύριζα το 2011 αφού τα είχε βρει στο παρασκηνιο εδω και χρόνια (από το 2007-2008) θα έσκιζε μνημόνια.

          Τελικά γιατί δεν το κάνατε εσείς του “δεν είσαι σύριζα αλλά”;
          62% πήρατε στο Δημοψήφισμα που όπως αποδείχθηκε είχε δίκιο ο Κουτσούμπας στο Δημοψήφισμα με δύο μνημονιακές προτάσεις ένα Δημοψήφισμα “μούφα”

          “Χέρι που δεν μπορείς να το δαγκώσεις, φίλα το” έγραφε ο Μακιαβέλλι

          Ο λόγος που οι αστοί πολιτικοί σαν τον Παυλόπουλο που ψηφίστηκε από τον Σύριζα ο οποίος έμεινε “άγαλμα” στους τραμπουκισμούς κασιδιάρη σε βάρος της Κανέλή, να λένε καλά λόγια για το ΚΚΕ μόλις έρθουν σε πολύ δύσκολη πολιτική θέση.
          Δεν μπορούν “να το δαγκώσουν”

        11. μεταβατικος

          Σεντονιάδη, μια μακρόσυρτη, χαώδης και παράλογη ανάλυση δεν ισούται ούτε με λεπτομερή ούτε την καθιστά άξια απάντησης. Και η ΟΑΚΚΕ μια χαρά σεντονιάδες κατεβάζει νομίζοντας ότι λέει και σοβαρά πράγματα, δεν κάθεται κανένας σοβαρός άνθρωπος να απαντήσει σε βάθος.
          Δε χρειάζεται να απαντήσω σε λογικά άλματα τύπου «και άλλες χώρες έχουν εθνικό νόμισμα, γιατί δεν έχουν σοσιαλισμό;». Και δεν ξέρω και τι θες να σχολιάσω, αν λες σωστά ότι ο Όλι Ρεν δεν πήρε τα Καγιέν από τα νησιά; Ε, μάλλον. Στείλτο στην κομεπ το κείμενο είναι πολύ καλό. Παρόλα αυτά, πώς λες ότι μέσα στην ΕΕ έχει λεηλατηθεί ο δημόσιος πλούτος μας και από την άλλη κινδυνολογείς για την καταστροφή που θα έρθει αν βγούμε, δεν το πιάνω.
          Εγώ έχω πολιτικά αδιέξοδα, αλλά εσύ επιχειρηματολογείς υπέρ της παραμονής στο ευρώ μέχρι την εργατική εξουσία (και βλέπουμε), ενώ παράλληλα λες έξω από την ΕΕ στο πολιτικό σου πρόγραμμα. Ναι, σίγουρα.
          Αν θέλεις όμως, πες μας γι αυτό το εξαγωγικό κεφάλαιο που μας έχει ταράξει στο να βγούμε από ΕΕ, αν ψάξεις λίγο ακόμα θα το βρεις πιστεύω.
          Και προσπάθησε να είσαι λίγο ειλικρινής. Δεν είπα ούτε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει ανώδυνα η έξοδος από την ΕΕ γενικά, ούτε εις βάρος των εργατών. Στην Ελλάδα που δεν υπάρχει καν μη αριστερή πολιτική δύναμη που να είναι υπέρ της εξόδου, είναι απίθανο να γίνει ομαλά και με σχέδιο συγκεκριμένης πολιτικής δύναμης στο σήμερα και στο άμεσο μέλλον. Επομένως, έχεις άπειρα περιθώρια ελιγμών να συσπειρώσεις κόσμο πάνω σε αυτό το ζήτημα και εσύ προσπαθείς να εφεύρεις συμφέροντα που θέλουν έξοδο. Ηττοπάθεια και παράνοια.
          Σε τι δύσκολη θέση ήρθε ο Παυλόπουλος, λολ; Σε ένα συνέδριο τα έλεγε αυτά, ούτε σε πολιτικό διάλογο ούτε σε στρίμωγμα από κανένα δημοσιογράφο. Απλώς, έμεινε έκλπηκτος ο άνθρωπος με το πόσο τους βοήθησε (αντικειμενικά και όχι ηθελημένα ελπίζω) η στάση του κκε τότε.

          «Κάλεσα όλους τους πολιτικούς αρχηγούς των δημοκρατικών δυνάμεων. Ήταν συγκλονιστική εκείνη η ημέρα. Η υπευθυνότητα των πολιτικών αρχηγών, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γιατί ήταν μεγάλη υπόθεση, ως αξιωματική αντιπολίτευση, να πάρει επάνω το βάρος να στηρίξει κάτι για το οποίο θα μπορούσε να ‘σταθεί στη γωνία», ανέφερε. Άμα θες το λινκ για να θαυμάσεις τα χάλια του ΚΚΕ στο στέλνω.

        12. Ανώνυμος

          @Μεταβατικός

          Το ΚΚΕ είναι αντίθετο σε κάθε μείωση λαϊκού εισοδήματος

          Όπως μειώθηκε το λαϊκό εισόδημα από την αλλαγή νομίσματος από δραχμή σε ευρω,
          το ίδιο θα γίνει & με την αντιστροφη πορεία αν η αστική τάξη αποφασίσει σαν σύνολο να επιστρέψουμε ξανά στην δραχμή μέσω αρχικής υποτίμησης & της μετέπειτα συνεπαγώμενης διολίσθησης σε σχέση με άλλα πιο “σκληρά” νομίσματα π.χ. ευρώ, δολλάριο,

          Εκτός αν εσυ βρηκες την “μαγική” λύση¨& άρα καλό θα ήταν να την μοιραστείς μαζί μας.

          Δαφορετική θα είναι η κατάσταση σε ένα σοσιαλιστικό κράτος με το δικό του νόμισμα με τα μέσα παραγωγής στα χέρια της εργατικής εξουσίας, με κεντρικό σχεδιασμό προσανατολισμένη στις λαϊκές ανάγκες

          Αλλη όμως σε περιβάλλον καπιταλισμού ένα χειραγωγούμενο νόμισμα ευάλωτο σε χρηματηστηριακά παιχνίδια, σε κυρώσεις & καπιταλιστικές κρίσεις

          Σε όλο το προηγούμενο καπιταλιστικό πλέγμα προσθέτουμε την καπιταλιστική αναρχία της παραγωγής & τον διεθνή καπιταλιστικό καταμερισμό ο οποίος ορίζει ποιες υπηρεσίες /προϊόντα θα παράγει κάθε χώρα

        13. Ανώνυμος

          Η Σουηδία με δικό της νόμισμα και μία σοσιαλδημοκρατική παράδοση που κάλυπτε αρκετά (*) όπως τις αποκαλύψεις για “ευγονική” και το φιλοφασίζων παρελθόν μέρους της αστικής τάξης της βρίσκεται για σένα το λιγότερο σε προεπαναστατική κατάσταση όπως έγραψα και στο σχόλιο μου 14/05/2024 at 12:32

          Τό ίδιο Ουγγαρία Κροατία & άλλοι που είναι εκτός Ευρώ και εντός ΕΕ

          Μάλλον λόγω της “προεπαναστατικής” κατάστασης Μεταβατικέ η Σουηδία παράτησε στην άκρη τις “ουδετερότητες” και μπήκε & αυτή στο ΝΑΤΟ χωρίς σχεδόν να υπάρξει αντίδραση

          Θα περίμενα στο Δημοψήφισμα από έναν που θεωρητικά είναι έναντια στην ΕΕ σαν και σένα να ψήφιζε / στήριζε την πρόταση για έξοδο από την ΕΕ και κατάργηση των μνημονίων. Οι του Σύριζα αρνήθηκαν να το συζητήσουν στη Βουλή

          Αν η πρόταση του ΚΚΕ δεν είχε ανταπόκριση απο τον λαό, γιατί οι του Σύριζα αρνήθηκαν καν να να μπει σαν συζήτηση στην Ολομέλεια ως ερωτήματα για το Δημοψήφισμα;
          https://vouliwatch.gr/news/article/aporrifthike-i-protasi-toy-kke-gia-prosthiki-dyo-erotimaton-sto-dimopsifisma

          Παρόλα αυτά τους αστικούς περιορισμούς το ΚΚΕ ξαναέβαλε την πρόταση του “πιο ενισχυμένη” στον λαό την μέρα του Δημοψηφίσματος με δικό του Ψηφοδέλτιο
          https://www.alfavita.gr/koinonia/160101_psifodeltio-toy-kke-gia-dimopsifisma

          Παλιά τα κόλπα με το ΠΑΣΟΚ σε πολύ πιο ευνοϊκές συνθήκες το οποίο με ένα κόσμο κυριολεκτικά στους δρόμους με ένα σοσιαλιστικό στρατόπεδο σε ενεργεία δεν έκανε τα στοιχειώδη που είχε υποσχεθεί
          Δεν γράφω για τον 3ο δρόμο για τον “σοσιαλισμό”
          Δεν έδιωξε τις “βάσεις του θανάτου” αντίθετα ανανέωσε την παραμονή τους το 1988, δεν έβγαλε την χώρα από την τότε ΕΟΚ μετέπειτα ΕΕ γιατί τότε έπεφταν τα ΜΟΠ(Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα), δεν έκανε τον διαχωρισμό κράτους εκκλησίας.
          Αντίθετα μας έχωσε πιο βαθειά στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

          Μετά τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες ειδικά μετά το 2000 τα προσχήματα έπεσαν με τον νεοφιλελεύθερο Μάνο παρόν στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ να απευθύνει χαιρετισμό. Αλλά ακόμα και τότε ο Σύριζα απευθύνοταν στο ΠΑΣΟΚ Σημίτη – ΓΑΠ για προοδευτική συγκυβέρνηση

          ————————————————————————————————
          (*)
          Δεν θα περίμενα να δείτε το
          “Τραγούδια από το δεύτερο όροφο” του Ρόι Άντερσον που όπως γράφει ο “Ρ”
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6279226

          “(..)Τα «Τραγούδια από το δεύτερο όροφο» μιλούν για τον «ανθρωπάκο» και την μεγαλοσύνη του και για το πόσο δύσκολο είναι να είσαι άνθρωπος στην Σουηδία του σήμερα.

          Οι περίφημες καπιταλιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν στις αρχές του ’90 ως επακόλουθο της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης του δεύτερου μισού της δεκαετίας του ’80, άφησαν πίσω τους τα συντρίμμια της κοινωνίας του σήμερα και τους ανθρώπους,
          που η σοσιαλδημοκρατία κράτησε για δεκαετίες καθηλωμένους στον καναπέ, παραλυμένα έρμαια, στη σαρκοβόρα ιδιωτικοποίηση των πάντων.
          Από τα μέσα του ’90 η κατάσταση για το λαό, οδεύει σταθερά προς το χειρότερο.

          Ο Αντερσον κάνει μια ταινία αποκάλυψης και καταγγελίας για το πώς, μια τουλάχιστον γενιά, θυσιάζεται στο βωμό των αποφάσεων των πολιτικών υπαλλήλων των καπιταλιστών. ”

          Τελικά ούτε την ταινία “το κορίτσι με τα σπίρτα” είδατε;

      3. Ανώνυμος

        Μεταβατικέ τα 4 ερωτήματα δεν πήρα καμία απάντηση . Μόνο υπεκφυγές
        ‘Είναι σαφέστατη η πολιτική στάση σου μπας και πείσεις κανένα απληροφόρητο
        Σύμφωνα με το σχόλιο σου, μάλλον καλύτερα να έχουμε αστική κυβέρνηση για την μετάβαση σε νέο νόμισμα παρά εργατική γιατί….

        “(..)Παράλληλα, ακόμα και αν δεν καταφέρεις αλλαγή εξουσίας, έχεις αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και έχεις αποσταθεροποιήσει την ίδια την αστική εξουσία, εκτός αν πιστεύεις ότι η αστάθεια στο ΗΒ (που οι Συντηρητικοί έχουν γίνει ανύπάρκτοι πολιτικά, δες δημοσκοπήσεις)δεν έχει σχέση με την έξοδο.”

        Μαργαριτάρια, τι να πω; Δηλαδή Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία Σουηδία γαι σένα έχουν “,αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ”

        Για την Σουηδία που πριν λίγους μήνες μπήκε στο ΝΑΤΟ! Για αυτήν λέμε;
        Που τα πουλάτε; Σε αφελείς; Σε απληροφόρητους;

        Κάθε μετάβαση από ένα νόμισμα σε άλλο γίνεται πάντα για το συμφέρον της αστικής τάξης. Το κράτος είναι αστικό και μάλλον το ξεχνάτε

        Και προς το ευρω και αν τυχον γίνει και από το ευρω.

        Κλασικό Παράδειγμα η “κλειδωμένη” ισοτιμία Πέσο – Δολλαρίου στην Αργεντινή, δηλαδή το Πέσο στην ουσία λειτουργούσε ως Δολλάριο. Μέχρι που η ισοτιμία “ξεκλειδώθηκε” και αντί για νόμισμα Πέσο είχνα νόμισμα αλλά Βαϊμάρης σε σημείο που κυκλοφορούσαν κουπόνια φαγητού για αντάλλαγμα

        Ωραίες εποχές 2010-2015 αλλά το παραμυθάκι σας στο Δημοψήφισμα κάπου κατέρρεψε.Αν θέλατε να πάτε γιατί δεν προχωρούσατε;
        Τι σας εμπόδισε να “αποδυναμώσετε τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς”;

        Καλά τα φιλολογικά (ζητώ συγγνωμη από τους φιλόλογους) αλλά όταν η αγοραστική δύναμη των εργατών / συνταξιούχων θα μειωνόταν σε μία μέρα κατά 30%+ και όλα αυτά μέσα στον ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ χωρίς σχέδιο και ορατό ορίζοντα για ανάκαμψη θα ΄βλέπαμε ποιοι θα έβρισκαν ελικόπτερο για να φύγουν από την οργή του κόσμου. Όπως έγινε με τον ολίγον αριστερό τότε Πρόεδρο της Αργεντινής το 2001

        Αν επιθυμείς μπαγιάτικη επιχειρηματολογία στυλ κάποιων “αριστερων οικονομολόγων” οι οποίοι αππεφευγαν να θίξουν το θέμα της υποτίμησης σε περίπτωση επιστροφής της δραχμής μέσα στον Καπιταλισμό από ένα “εθνικό” νόμισμα εκδιδόμενο από ιδιωτική τράπεζα και διαπραγματευόμενο στα χρηματηστήρια ας μας το πεις. Που ξέρεις, μπορεί να υπερισχύσει το “ελληνικό dna” και να μην υποτιμηθεί το νόμισμα. Υπήρξε “αριστερός οικονομολόγος” που μετατράπηκε αργότερα σε fan του Καμμένου

        Ακολουθεί το Παράδειγμα του U.K.(-Αγγλία-)
        Ή απλά η έξοδος από την ΕΕ με καπιταλισμό και τα πολιτικά καραγκιοζιλικια της Βρεττανικής ακροδεξιάς

        Reply
        1. μεταβατικος

          Δηλαδή Ουγγαρία, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία Σουηδία γαι σένα έχουν “,αποδυναμώσει την εξάρτηση της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τους ίδιους αυτούς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ”
          Πότε βγήκαν από την ΕΕ αυτές οι χώρες, σαΐνι μου; Ζείτε σε παράλληλα σύμπαντα μου φαίνεται γι’ αυτό μάλλον το ΚΚΕ επιβεβαιώνεται παντού.
          Ε, κοίτα εσύ συγκεκριμένα δεν έχεις ούτε γνώσεις ούτε συνειρμό σκέψης οπότε λίγο χαμένος χρόνος να απαντάει κανείς στα 35 λινκ που βάζεις γιατί δεν μπορείς να αρθρώσεις λόγο μόνος σου, αλλά άντε για να μην επιβάλλετε την προπαγάνδα ότι δεν μπορούν να σας απαντήσουν μιας και γίνατε περισσότεροι από τους μη κκεδες εδώ:
          1. Για τη λαρκο αυτό που παίζεται είναι η ύπαρξη των θέσεων εργασίας και καλώς το κκε συμμετέχει σε αυτό τον αγώνα. Η θέση του ότι είναι αδιάφορη η ιδιοκτησία της λαρκο είναι τραγική και σε περίπτωση που μπει αυτό ως πρωτεύον επίδικο θα φάει φάπες από τους εκεί εργάτες.
          2. Οκ, αλλά το κόμμα ( ή ο υποκειμενικός παράγοντας) δρα και προεπαναστατικά και παίζει ρόλο το τι στρατηγική και τακτική έχει τότε. Η σημερινή γραμμή επαναλαμβάνουμε ότι παλεύουμε για το σοσιαλισμό και κάνουμε μόνο οικονομικό αγώνα δεν επαρκεί για την προετοιμασία της τάξης για επανάσταση.
          3. Προφανώς, το εθνικό νόμισμα δε λύνει από μόνο του τα προβλήματα στον καπιταλισμό, όμως είναι πιο ευνοϊκό πεδίο ταξικής πάλης από το να είσαι στην ΕΕ και στο ευρώ.
          4. Ήττα γενικά της αριστεράς, δεν ξέρω από τι παίρνετε θάρρος. Ότι μετά από 12 χρόνια και τη διάλυση του σρζ πήγατε στα ποσοστά προ κρίσης με το συνδικαλιστικό και όλα τα άλλα κινήματα σε πολύ χειρότερη κατάσταση και το επίπεδο ζωής στα Τάρταρα;
          Επίσης πηγούλα για το χαρακτηρισμό ως μισοκομμουνιστική κυβέρνηση των συριζανελ;

  7. Βασίλης

    Τζάμπα ξόδεψε χρόνο για αναλύσεις ο Μαυροειδής.
    Στη συνέντευξή στο ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ ο Κουτσούμπας τα εξηγεί μια χαρά για την ΕΕ
    Θα ανεβάσει σιγά σιγά τις ψήφους του το ΚΚΕ, θα βγει στην κυβέρνηση, θα εφαρμόσει το πρόγραμμα του, θα γίνει το ίδιο σε όλη την ΕΕ (με άλλα ΚΚ ίσως) και έτσι θα οδηγηθούμε από τη σημερινή καπιταλιστική ΕΕ στην Ευρώπη των λαών
    Δείτε το απόσπασμα :
    “Αυτό πώς θα γίνει; Με το να αλλάξει ο συσχετισμός, για παράδειγμα στην Ελλάδα και να βγει πολύ ψηλά το ΚΚΕ, να υπάρχει μία διακυβέρνηση με βάση το σχέδιο και το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, για το πώς πρέπει να γίνονται οι ισότιμες εμπορικές πολιτικές, οικονομικές, άλλες σχέσεις με τα σημερινά κράτη – μέλη της ΕΕ και με όλο τον κόσμο”
    Πολύ καλά τα λέει!

    Reply
    1. Χ.Π.

      Μοοοοονο καλα? Υπεροχα, ντρεπεσαι να πεις? Κι αν αυτα τα λεει τωρα που μετα βιας εχει το 5ο/ο ,σκεψου τι θα λεει αμα φτασει ( γυρω στο 2168) στο 12-14 … Μπροστα σε αυτον , το ΚΚΕεσ. της δεκαετιας του 70 φανταζει σαν υπερεπαναστατικη οργανωση …

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Βασιλάκη, αυτό: “θα γίνει το ίδιο σε όλη την ΕΕ (με άλλα ΚΚ ίσως)” το έβαλες εσύ για να δέσει η σουπίτσα σου. Το ΚΚΕ δεν κατσικώνεται για ΚΚΕυρώπης!
      Τα κολλημένα μυαλά σας προσπαθεί να ξεκουνήσει. Για τους Ευρωπέους ας αναλάβουν άλλοι, πιο αρμόδιοι.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Βασίλη Γράφεις: “Στη συνέντευξή στο ΠΡΏΤΟ ΘΕΜΑ ο Κουτσούμπας τα εξηγεί μια χαρά για την ΕΕ”

      Όπως διάβασες στο Πρώτο Θέμα(*) το άρθρο δεν είναι με την μορφη ερωτοαπαντήσεων. Μεταφέρει περικοπές και περιλήψεις
      Γιατί πολύ απλά ΔΕΝ έγινε στο “Πρωτο Θέμα” όπως γράφεις

      Η συνέντευξη ΟΜΩΣ έγινε στο One Channel στον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή.
      Να το λινκ της συνέντευξης
      https://www.youtube.com/watch?v=0ER3DpVG54M

      Βιάστηκες πολύ να ποστάρεις σχόλιο Βασίλη και έκανες πολιτική γκάφα. Μαζί με τον Χ.Π. 15/05/2024 at 12:59. που μάλλον έκανε λάθος γιατί σε ακολούθησε

      Σαν τακτική αν θέλεις να γράψεις κάτι για το ΚΚΕ, απλά διάβασε πρωτα τον 902 ή τον Ριζοσπάστη – ΚΟΜΕΠ. Μην βάζετε γιατί βάζεις αυτογκόλ σαν αυτό που έβαλες

      Αν είναι να κάνεις μία δουλειά, κάντη σωστά. Μην κάνει πασαλλείματα. Έλεος πια. Ούτε ένα καλο παλιάς κοπής αντιΚΚεδισμό δεν είσαστε πλέον ικανοί να κάνετε;

      Μετά φταίω εγω να σας πω “Που τα βρήκατε αυτά τα φυντάνια”;

      Πότε θέλεις να γίνει “μπανάσζταζη”;
      Να κάνουμε μία παραγγελία ρε αδελφέ στον ΓΓ. Μόνο μην πεις αυτό τον μηνα γιατί έχει τελικούς ποδοσφαίρου / final4. Τον άλλο έχουμε τριημερο, τον Ιούλιο έχει ζέστη, Από Αύγουστο μετά τις διακοπές και βλέπουμε

      (*).
      Βάλε το λινκ από την συνέντευξη του Κουτσουμπα όπως το μεταφέρει την συνένευξη από το One Channel
      https://www.youtube.com/watch?v=0ER3DpVG54M

      το φιλοκυβερνητικό “Πρωτο Θέμα” μεταφέρει αποσπάσματα και “περιλήψεις”

      https://www.protothema.gr/politics/article/1497550/koutsoubas-na-anevei-polu-psila-to-kke-giati-einai-to-mono-komma-pou-amfisvitei-tin-ee-tis-ekmetalleusis-kai-ton-polemon/

      Reply
    4. Ανώνυμος

      Το “Κ” ΚΕ, στα γεραματα (αντικειμενικα ειναι στο τελος του και οσο πευτουν οι μασκες τοσο θα κοντευει) θυμηθηκε τα νιατα του. Θεωρητικα οι θεσεις τους ειναι ενα μιγμα τροτσκισμου και σταλινισμου. Ελα ομως που στην πραξη ειναι ενα κλασσικο αστικο κομμα. “Απορριπτει” θεωρητικα τον Καπιταλισμο, αλλα υπερασπιζεται -ναι, υπερασπιζεται-δεν ανεχεται απλα- το Ευρω!! ως μη χειρον βελτιστον. Θεωρητικα ειναι εναντιον στον Ιμπεριαλισμό αλλα πρακτικα παιρνει θεση υπερ του “δικου του” Ιμπεριαλισμού.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μόνο το ΚΚΕ ζήτησε να συμπεριληθεί στο Δημοψήφισμα το ερώτημα εξόδου από την ΕΕ (άρα και από το Ευρώ) μέσα στη στη Βουλή [1], [2],. Την οποία αρνήθηκαν καν να βάλουν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής οι Δημοκράτες ττου τΣύριζα

        Αν και προειδοποιύσε το ΚΚΕ για το Δημοψήφισμα με δύο προτάσεις μνημονίων [3]

        Και εκτός Βουλής την ξαναέβαλε την πρόταση του με δικό του ψηφοδέλτιο στο Δημοψήφισμα[4]

        Οι υπόλοιποι άλλοι δεν το ξέρατε γιατί είσασταν απληροφόρητοι, αλλοι παρασυρμένοι από τιο κίμα της εποχής & άλλοι γιατί ξέρατε ψηφίσατε μνημόνιο.

        Κάποιοι καταλάβατε τι έγινε. Πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που σας προειδοποιόυσε

        Όσοι παραμένετε αμετανόητοι να ξέρετε πως ακόμα γελάει ο Τσιπράκος στο πως “σας την έφερε”. Στο κάτω κάτω της γραφής “η κατάργηση του μνημονίου με ένα νόμο ήταν σχήμα λόγου ” [5], [6]. Κοινως πολιτικά σας κοροϊδευαν στα μούτρα

        Πως λέει το ανέκδοτι με την μαϊμού και το λιοντάρι; Λέτε και καμία σαχλαμάρα να περάσει η ώρα

        Τα inks από ένα άλλο φίλο του ΚΚΕ (σχόλιο 13/05/2024 at 10:04)
        ————————————————————————————
        ————- ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ———————————————-
        ————————————————————————————

        [1] Απορρίφθηκε η πρόταση του ΚΚΕ για προσθήκη δύο ερωτημάτων στο δημοψήφισμα
        https://vouliwatch.gr/news/article/aporrifthike-i-protasi-toy-kke-gia-prosthiki-dyo-erotimaton-sto-dimopsifisma

        “Σύμφωνα με το άρθρο 115 παρ.4 του Κανονισμού της Βουλής, το ερώτημα δημοψηφίσματος διαμορφώνεται κατά τη συζήτηση. Το ΚΚΕ κατέθεσε πρόταση για προσθήκη δύο ερωτημάτων στο δημοψήφισμα για ονομαστική ψηφοφορία.

        να αποφασίσει ο λαός αν συμφωνεί με την πρόταση των θεσμών και την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και
        αποδέσμευση από την ΕΕ, κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων
        Το αίτημα επανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης πριν κλείσει η συζήτηση, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τον προεδρεύοντα Αλέξη Μητρόπουλο, ούτε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο οποίος εμφανίστηκε «χαρούμενος» επειδή το ΚΚΕ θα ψηφίσει όχι στο δημοψήφισμα μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ΚΚΕ για μικροπολιτικά παιχνίδια. «Κάνετε λάθος. Εσείς δε ξέρω που θα είστε την άλλη Δευτέρα», απάντησε καταχειροκροτούμενος από το ΚΚΕ αλλά και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ο κ. Κουτσούμπας.

        «Εσείς κάνετε μικροπολιτικά παιχνίδια και είστε πρωθυπουργός. Τη δική σας πρόταση λέμε να βάλετε σε ψηφοφιρία. Αυτή η πρόταση είναι μνημόνιο, είναι καραμπινάτο μνημόνιο, είναι μνημόνιο καρμανιόλα», τόνισε σε υψηλούς τόνους ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Η πρόταση ουδέποτε άλλαξε και μπήκε σε ψηφοφορία το αρχικό ερώτημα, το οποίο και υπερψηφίστηκε με 178 ψήφους υπέρ και 120 κατά.

        Ειρήνη Κωστάκη”

        —————————————————————–

        [2] ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ- ΒΟΥΛΗ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
        https://www.youtube.com/watch?v=FcHZgmxfKHQ

        —————————————————————–

        [3] Διάλογος Δημήτρη Κουτσούμπα και Αλέξη Τσίπρα για το δημοψήφισμα.
        https://www.youtube.com/watch?v=gAxjKoBqAqs

        —————————————————————–

        [4] 29.06.2015 – 16:09
        Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ για το δημοψήφισμα
        https://www.alfavita.gr/koinonia/160101_psifodeltio-toy-kke-gia-dimopsifisma

        “Το δικό του ψηφοδέλτιο καλεί να ρίξουν στην κάλπη τα μέλη και οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ κόντρα δίλλημα το οποίο θέτει η Κυβέρνηση.

        Όπως λέει στην ανακοίνωσή του το «ΚΚΕ καλεί το λαό στο δημοψήφισμα της Κυριακής να μην επιλέξει ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη. Να σηκώσει το ανάστημά του και να εκφράσει στο δημοψήφισμα την αντίθεσή του στην ΕΕ και τα μνημόνια διαρκείας της.

        Ούτε η πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ, ούτε η κυβερνητική πρόταση των 47 + 8 συμπληρωματικών σελίδων διορθώνονται γιατί είναι γεμάτες βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Το κάλπικο «όχι» που προτείνει η κυβέρνηση είναι ένα μεγάλο «ναι» στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ, είναι «ναι» στην κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος του λαού».

        Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μη διαλέξει νέο μνημόνιο. Να «ακυρώσει» αυτό το δίλημμα, «ρίχνοντας» στην κάλπη την πρόταση του ΚΚΕ:

        Όχι στην πρόταση των ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ.

        Όχι στην πρόταση της κυβέρνησης.

        Αποδέσμευση από την ΕΕ,

        με το λαό στην εξουσία.”

        —————————————————————–

        [5] Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η κατάργηση του Μνημονίου «με ένα νόμο» ήταν σχήμα λόγου
        https://www.protothema.gr/politics/article/476688/zoi-konstadopoulou-i-katargisi-tou-mnimoniou-me-ena-nomo-itan-shima-logou/

        [6] Ζωή Κωνσταντοπούλου:«Σχήμα λόγου η κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο»
        https://www.star.gr/eidiseis/politiki/277285/zoi_konstantopoulou_schima_logou_i_katargisi_tou_mnimoniou_me_ena_nomo

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ερωτημ στο δημοψήφισμα για έξοδο από Ε.Ε.; Και γιατί όχι ερώτημα για οικοδόμηση του σοσιαλισμού;
          Φτηνά συνδικαλιστικά κολπακια.

      2. Ανώνυμος

        Την περίόδο τέλη Ιουνίου 2015- αρχές Ιουλίου 2015 μπήκε επίσημα 2 φορές
        Μεσα στη Βουλή & εκτός Βουλής. Η λαΙκή εξουσία ειναι ο σοσιαλισμός όπως είχε πει & η Αλέκα

        Όπως πρωτύτερα & επίσημα μπήκε & η κατάργηση των μνημονίων & των εφαρμοστικών νόμων 2 φορές με πρότασεις νόμου του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή.

        Την 1η με κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟ-ΔΗΜΑΡ, την 2η με Κυβέρνηση Σύριζα-Ανέλ.
        Αξιεζει να διαβάσει κάποιος ή από τον “Ρ” ή από τα πρακτικά της Βουλής τις απαντησεις των “αντιμνημονιάκων” στα λόγια εκπροσώπων του τότε Σύριζα, ανάμεσα τους Λαφαζάνης και Τσακαλώτος την 1η φορά.

        Την 2η μάλλον την “έψαχνε” κάπου στα συρτάρια της ο Κων/λου ως τότε πρόεδρος της Βουλής & δεν την έφερε στην Ολομέλεια

        Οι προσαγωγές μελών του ΚΚΕ που προπαγάνδιζαν την πρόταση του ΚΚΕ την μέρα των Δημοψηφίσματος δεν ήταν καθόλου “Φτηνά συνδικαλιστικά κολπακια.”

        4 φορές δόθηκε η ευκαιρία να στηρίξετε τις καταργήσεις των μνημονίων με προτάσεις του ΚΚΕ αλλά “πετούσατε χαρταετό”
        Άρα 17/05/2024 at 06:42 είσαι με τα μνημόνια. Απλά το παίζατε “αντιμνημονιακοί”

        Reply
        1. Κώστας

          H κατάθεση από το ΚΚΕ προτάσεων νόμου που το ίδιο αποκαλεί τις συνέπειες τους “καταστροφή”, αν “χρεοκοπήσουμε ” ή “βγούμε από το ευρώ” “στον καπιταλισμό” δεν είναι και κάποια κίνηση που διεκδικεί δάφνες σοβαρότητας και πολιτικής εντιμότητας. Μάλλον πολιτικαντισμού και υποκρισίας

          Οι δε “προσαγωγές”, αν έγιναν, ήταν αποτέλεσμα της θεμιτής αγωνίας των δικαστικών αντιπροσώπων, κάτι παιδιά, ιδιώτες, 30 χρονών συνήθως, τότε, τώρα ο Μητσοτάκης στέλνει κυρίως του δικαστικού μηχανισμού, για την τήρηση της εκλογικής νομοθεσίας.

          Πρέπει να καταγγείλεις συγκεκριμένα πως ο/η τάδε δικαστικός αντιπρόσωπος επέτρεψε στα άλλα ή σε άλλα κόμματα την διανομή κομματικού εκλογικού υλικού στα εκλογικά τμήματα αλλά όχι του ΚΚΕ

          Προφανώς δεν συνέβη αυτό. Όχι, το ΚΚΕ δεν είχε δικαίωμα να δίνει άκυρο ψηφοδέλτιο στους πολίτες. Να είχε κομματικούς μηχανισμούς και ρίζες στον κόσμο να το δώσει αλλού, μια μέρα πριν, μια ώρα πριν. Όχι στα εκλογικά τμήματα

          Κώστας

        2. Ανώνυμος

          To KKE υπερασπίζεται το λαΙκό εισόδημα. Όπως η εργατική τάξη & τα λαϊκά στρώματα μέσα στον καπιταλισμό έχασαν κατά την αλλαγή από την δραχμή στο ευρώ θα ξαναχάσει από την αλλαγή από το ευρώ στην δραχμή μέσα στον καπιταλισμό

          Το 30% της υποτίμησης που γράφει ένας άλλος φίλος του ΚΚΕ αποτελεί μία “χαλαρή” πρόβλεψη.
          Ο Μηλίος σε κοινό άρθρο με ένα του ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην Αυγή το 2010 [1] απαντώντας στις αοριστίες του Λαπαβίτσα έγραφαν για 40-60% υποτίμηση βάση των δεδομένων της εποχής εκείνης

          Πέρα του σεναρίου το τι θα προηγηθεί, π.χ. η αστική τάξη θα βγάλει και το τελευταίο σεντς έξω και τι θα ακολουθήσει η αγορά παγίων σε ευξετελιστικές τιμές. Η τότε γενιά των 700 ευρω θα γίνονταν η γενιά των 350 ευρώ

          Το ερώτημα αποτελεί γιατί κάποιοι από την αυτοπροσδιοριζόμενη “αριστερά” θέλουν να συμμαχήσουν με την εξαγωγική μερίδα του κεφαλαίου στην ελλάδα μαζί με την αστική τάξη που θα μυριστούν ευκαιρίες για να ξαναγοράσουν πάγια στο μισό της τιιμής.

          Στον σοσιαλισμό θα έχουμε το δικό μας νόμισμα, μην ανησυχείς, δεν θα διαπραγματεύεται “ελεύθερα στα χρηματηστηρία” η εκδοτική τράπεζα θα είναι κρατική, με την οικονομία, τα μεγάλα μέσα ππαραγωγής στα δικά μας χέρια με Κεντρικό Σχεδιασμό.
          Τα πρώτα 3-5 χρόνια δεν θα είναι ρόδινα από πιέσεις που θα δεχθούμεκυτριως από το εξωτερικό & από την διαδικασία μετά την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής της νέας οικονομίας προσανατολισμένης στις ανάγκες λαού αντί για το κέρδος

          Όμως ήδη ήμαστε στα 14 χρόνια μνημονίων με την προοπτική τα πράγματα να βαίνουν διαρκώς από το κακό προς το χειρότερο χωρίς κανένα μνημονιακός νόμος να έχει καταργηθεί & με ένα σενάριο για γενικευμένο πόλεμο. στην περιοχή

          Με λαό αποφασισμένο χωρίς να χρωστά στα δικά του σπίτια με εργασία με αρχικά στα 3-5 χρόνια τουλάχιστον τα στοιχειώδη(υγεία-παιδεία-αθλητισμό-πολιτισμό-διατροφή-διακοπές), τα οποία σήμερα στιον καπιταλισμό δεν τα έχει, θα τα καταφέρουμε

          Τέλος πάντων όποιος ενδιαφέρεται ας κατεβάσει το Πρόγραμμα Εξουσίας του ΚΚΕ στο 19ο συνέδριο

          [1] Αν κάποιος βρει τα άρθρα Λαπαβίτσα από την μία & Μηλιού μαζί με οικονομολόγο φιλικά προσκείμενο στο Ανταρσύα στην Αυγή κάπου στα μέσα περίπου του 2010 ας ποστάρει τουλάχιστον τα λινκ

        3. Ανώνυμος

          @Κώστας

          Οι προσαγωγές την μέρα του Δημοψηφίσματος & μάλιστα πολλές είχαν γίνει με κυβέρνηση Σύριζα-Ανελ. Μην προσπαθείς αν κάνεις κάποιου είδους “στρεψοδικία”.

          Καταγγελίες κατά των ανθρωπων του ΚΚΕ έγιναν & τηλεφωνικά & από κάποιους “αριστερούς”. Περισσότερα στο άρθρο του “Ρ” τιε επόμενες μέρες του Δημοψηφίσματος

          Τα εισαγωγικά καλό θα ήταν να τα αφήσεις λοιπόν κατά μέρος.
          Στο εκλογικό τμήμα που ψήφιζα υπήρχαν 2 παιδιά της ΚΝΕ. Είχα ήδη προμηθευτεί το ψηφοδέλτιο για το Δημοψήφισμα του 2015. που πρότεινε το ΚΚΕ

          Δεν ξεπλένεται η σοσιαλδημοκρατία
          Μνημόνιο ψηφίσατε με ένα νόμο και πολλά άρθρα

        4. Ανώνυμος

          Η ε.ε. μας προστατευει απο την υποτιμηση.
          Πανω απ ολα η πορτοφολα.
          Η Συμμαχια μας προστατεύει απο την Τουρκία.
          Δεν θελουμε πολεμο.

          Ριζος.

        5. Κώστας

          Τι αποκάλυψη ήταν αυτή ρε τιτάνα της Πολιτικής και της Ιστορίας ?

          ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είχαμε στο δημοψήφισμα ? Δεν το ήξερα.

          Προτείνω δημόσια αν το ΚΚΕ επιτεθεί και πάλι σε εκλογικά τμήματα και πάλι οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να κάνουν την δουλειά τους.

          Αν έγιναν προσαγωγές δεν το γνωρίζω οπότε βάζω εισαγωγικά μακάρι να έγιναν. Και τυπικά θεσμικά, στο κομμάτι της υποχρέωσης του δικαστικού αντιπροσώπου αλλά και πολιτικά.

          Δεν έπρεπε το ΚΚΕ να βοηθήσει να μην γίνει το δψ, να μην βγει το αποτέλεσμα, να μην καταγραφεί η ταξική αντιιμπεριαλιστική νίκη του λαού και να μην έχει ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ την κατακόρυφη πτώση του από το 50% στο οποίο ήταν στο τελικά 36%.Μια ματαίωση, διακοπή του δψ θα ήταν δώρο στον Τσίπρα και την ΕΕ

          Το ΚΚΕ το έκανε από πολιτική αναπηρία, από δεξιές στροφές εντός επαναστατικών ονειρώξεων, όχι από πρακτοριλίκι. Αν όμως δεν υπήρχε το ΚΚΕ θα το είχαν κάνει άλλοι, κάποιους θα έβαζε το βαθύ κράτος, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Φασίστες, οννεδίτες, παρακρατικούς, “αναρχικούς”, κάποιοι θα έβρισκαν να πάνε να το κάνουν αλλά πηγαν οι χρήσιμοι ηλίθιοι

          Κώστας

        6. Ανώνυμος

          Αυτό, που τα συριζοειδή είναι έτοιμα να κατηγορήσουν το ΚΚΕ για, κρατηθείτε, απόπειρα …νόθευσης(!) του “τίμιου” δημιοψηφίσματος του 2015, είναι από τα άγραφα. Ο πολιτικός μακιαβελισμός αυτού του κατ ευφημισμό “πολιτικού” χώρου δεν έχει όρια. Κατευθείαν απόγονοι των Νόσκε-Εμπερτ-Σάϊντεμαν!

        7. μεταβατικος

          Εγώ λέω μιας και στην επανάσταση θα καταβαραθρωθεί το λαϊκό εισόδημα να την αφήσουμε για μια στιγμή που να έχουμε κάνει όλοι και όλες τις οικονομίες μας, μη βρεθούμε εξ απροόπτου, βρε παιδί μου. Προφανώς, είναι μια εξήγηση που δεν πείθει στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και δεν επιχειρηματολογεί τόσο ευρωληγούρικα υπέρ της σημερινής τάξης πραγμάτων ούτε το ίδιο το ΚΚΕ.
          Αλήθεια, για το ΝΑΤΟ που με ακριβώς την ίδια λογική σου λέει ο κόσμος, αν βγούμε θα μας επιτεθεί η Τουρκία – καθόλου παράλογο-, λες και εκεί τα ίδια; Έξοδος μόνο με λαϊκή εξουσία;

          Εγώ πάντως ανώνυμε, δε βλέπω να διαφημίζει το ΚΚΕ ότι έφαγε καταστολή, οπότε μάλλον ξέρει ότι οι σφοι δε δρούσαν στα πλαίσια της πολιτικής σοβαρότητας, μοιράζοντας άκυρα ψηφοδέλτια που ήταν υπέρ του φραπέ εκείνη τη μέρα.

        8. Ανώνυμος

          Ανώνυμε, δν νομίζω εδώ μέσα κάποιος να ήταν ση Βουλή και να ψήφισε μνημόνιο, εκτός ίσως κάποιος από εσάς τους ΚΚέδες. Οι οποίοι μπορεί να μην ψηφίσατε μνημόνια στη Βουλή, αλλά ψηφίζετε κάθε μέρα ΤΟ μνημόνιο, που λέγεται ευρώ.
          Λαλίσταττοι να προβοκάρετε τη συζήτηση, αλλά ποτέ δεν καταπιάνεστε με την καυτή πατάτα: ευρώ =Μάαστριχτ και Μάαστριχτ=ευρώ.
          Έτσι απλά!
          Τα υπόλοιπα είναι οπορτουνιστικές κωλοτούμπες.

        9. Ανώνυμος

          Εγω λέω, μεταβατικός και κώστας να ξαναδιαβάσουν από την “δική τους πλευρά” το τότε κείμενο μηλιού και λαπατσιώρα και μάλιστα στην τότε Κυριακάκατικη Αυγή μέσω του iskra.

          Αν καιι δεν συμφωνώ με την λύση στην τελευταία παράγραφο (καθαρά υποστηρίζω την αλλαγή τάξης στην εξουσία) δημοσιεύεται αυτούσιο

          Το φαντασιακό της Αριστεράς και η πρόταση εξόδου από το Ευρώ

          Κυριακάτικη ΑΥΓΗ 18.07.2010
          Των ΣΠΥΡΟΥ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑ και ΓΙΑΝΝΗ ΜΗΛΙΟΥ

          Ο συναγωνιστής Κ. Λαπαβίτσας (Λ. στη συνέχεια), στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στην Αυγή στις 11 και 13/7, υπερασπίζεται μεταξύ άλλων τη θέση της εξόδου από το ευρώ.

          Πώς μπαίνει το επιχείρημα της εξόδου από το ευρώ

          Η έξοδος από το ευρώ και η αναγκαστική υποτίμηση της νέας δραχμής παίζει δύο ρόλους στη ρητορική του Λ.: α) Είναι μέσο, για να μπορεί η χώρα να επιδιώξει αποτελεσματική παραγραφή χρέους. β) Είναι αυτοσκοπός, εφόσον επιτρέπει «την παραγωγική αναδιάρθρωση της οικονομίας, έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο της ΟΝΕ» και «θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της εγχώριας παραγωγής, θα τονώσει τις εξαγωγές και άρα θα προστατεύσει την απασχόληση».

          Σε αυτό το κείμενο θα εξετάσουμε ορισμένα από τα οικονομικά αποτελέσματα της εξόδου από το ευρώ, με την εισαγωγή της «νέας δραχμής» και την υποτίμησή της.

          Βελτίωση στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών;
          Το νέο νόμισμα θα υποτιμηθεί άμεσα κατά ένα μεγάλο ποσοστό, μεταξύ 40-60%. Η υποτίμηση έχει διάφορα δυνητικά αποτελέσματα. Κατ’ αρχή αυξάνει τις τιμές των εισαγόμενων εμπορευμάτων και μειώνει τις τιμές των εξαγόμενων εμπορευμάτων.

          Όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την αξία των εξαγωγών σε σχέση με τις εισαγωγές, δηλαδή ότι θα μειώσει το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου. Το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από το πόσο ευαίσθητες είναι στις μεταβολές των τιμών οι ποσότητες εισαγωγών και εξαγωγών και απαιτείται περαιτέρω έρευνα.
          Ωστόσο οι σημαντικότερες συνέπειες δεν αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

          Ποσοστό κέρδους και «ανταγωνιστικότητα»

          Στην αριστερά έχει κυριαρχήσει η αντίληψη ότι τα ελλείμματα στο εμπορικό ισοζύγιο σημαίνουν μειωμένη ανταγωνιστικότητα. Δηλαδή οι ΗΠΑ είναι μη ανταγωνιστικές, ενώ η Κίνα ανταγωνιστική! Είναι όμως έτσι; Θα ήταν, αν δεν υπήρχε η χρηματοπιστωτική σφαίρα και το ισοζύγιο (αυτόνομων) κεφαλαιακών ροών, αν ακόμα δεν έπαιζε κανένα ρόλο το ύψος του ποσοστού κέρδους. Με άλλα λόγια, η αντίληψη αυτή θα ήταν ορθή μόνο στο πλαίσιο μιας αστικής προβληματικής. Ας δούμε κάποια στοιχεία:

          Στο διάστημα 1996-2008 η Ελλάδα σημείωσε υψηλή πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 61,0%, η Ισπανία κατά 56,0% και η Ιρλανδία κατά 124,1%, σε αντίθεση με τις περισσότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Το αντίστοιχο ποσοστό για την Γερμανία ήταν 19,5%, την Ιταλία 17,8% και για τη Γαλλία 30,8%. Οι χώρες που σημείωσαν υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης κατά βάση κατέληξαν με σημαντικά ελλείμματα στις τρέχουσες συναλλαγές. Κατά την ίδια ακριβώς περίοδο η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας βασίστηκε περισσότερο στη σημαντική πραγματική αύξηση του παγίου κεφαλαίου (102,8%) και στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας και λιγότερο στην κρατική κατανάλωση.

          Η έκθεση στον διεθνή ανταγωνισμό που υπηρετήθηκε με την εισαγωγή στο ενιαίο νόμισμα επέβαλε σημαντικές αναδιαρθρώσεις προς όφελος του κεφαλαίου και επέτρεψε στις χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» να μειώσουν την ψαλίδα του κατά κεφαλήν ΑΕΠ που τις χώριζε από πιο προηγμένες χώρες του ευρωπαϊκού «κέντρου» (το μέγεθος αυτό σε καμία περίπτωση δεν μεταφράζεται σε κοινωνική ευημερία), ενώ σημείωσαν υψηλότερα μέσα ποσοστά κέρδους, τα οποία και συνοδεύτηκαν από αντίστοιχα υψηλότερους ρυθμούς κεφαλαιακής συσσώρευσης.

          Τα υψηλότερα ποσοστά κέρδους στην «περιφέρεια» «συμπαρέσυραν» προς τα πάνω και το σύνολο των χρηματοπιστωτικών αποδόσεων, με αποτέλεσμα οι διεθνείς επενδυτές να είναι ολοένα και πιο «πρόθυμοι» να χρηματοδοτήσουν τους υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης εκεί. Συνεπώς, οι χώρες της «περιφέρειας» κατέγραψαν ισχυρά πλεονάσματα στο ισοζύγιο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Οι επενδυτικές «ευκαιρίες» διαφόρων μορφών στις χώρες αυτές τις έκαναν ελκυστικές για τα κεφάλαια του «κέντρου», με αποτέλεσμα να αναπτυχθεί ένας δίαυλος μεταφοράς πόρων υπό τη μορφή ιδιωτικών χρηματοπιστωτικών επενδύσεων σε αυτές. Σαν αποτέλεσμα, για την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της «ευρωπαϊκής περιφέρειας» δημιουργήθηκε πριν την κρίση η δυνατότητα να εισάγουν περισσότερα από όσα εξήγαγαν.

          Υποτίμηση της εργασίας

          Η έξοδος από το ευρώ και η αναγκαστική υποτίμηση έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθωτών και των συνταξιούχων. Δηλαδή μια αναδιανομή, με όρους απόλυτης υπεραξίας, προς όφελος του κεφαλαίου.

          Δεν θα μιλάμε πλέον για «γενιά των 700 ευρώ», αλλά για «γενιά των 350 ευρώ»!

          Μια τέτοια θέση, όταν εκφέρεται από την αριστερά, αποτελεί μια πρόταση ταξικής συμμαχίας με τις πιο καθυστερημένες μερίδες του κεφαλαίου που στηρίζονται στην εξαγωγή απόλυτης υπεραξίας. Καλούνται δηλαδή οι εργαζόμενοι να αποδεχτούν αποτελέσματα χειρότερα του Μνημονίου, με το επιχείρημα ότι, «πιθανότατα», θα υπάρξει μεγέθυνση της καπιταλιστικής οικονομίας (από την οποία κατόπιν και αυτοί θα ωφεληθούν).

          Αποτελεί παράδοξο για την αριστερά να διεκδικεί ως διέξοδο από την κρίση την πτώση των μισθών στη διεθνή αγοραστική τους δύναμη, με αντάλλαγμα μια μελλοντική «ανάπτυξη» που θα εξαρτηθεί από την αλλαγή της σύνθεσης του συνολικού κοινωνικού κεφαλαίου. Αξίζει μάλιστα να επισημάνουμε ότι, μέχρι πρόσφατα, πολλοί από τους θιασώτες του «Νέου ΕΑΜ» και υποστηρικτές της πρότασης εξόδου από το ευρώ υποστήριζαν την αύξηση των ελληνικών μισθών στο μέσο επίπεδο της Ευρωζώνης: «κατώτατος μισθός 1.300 ευρώ» κ.λπ.

          Πρόκειται για στρατηγική που υποτάσσει τους εργαζόμενους στο σύνθημα «πάνω από όλα η Ελλάδα», ως όρο για τη μελλοντική κάλυψη των αναγκών τους.

          Χρηματοπιστωτικός πανικός και υποτίμηση των παγίων

          Έξοδος από το ευρώ σημαίνει αναγκαία στάση πληρωμών προς τους πάντες. Η ίδια η έξοδος από το ευρώ δεν είναι «απλό τεχνικό ζήτημα».

          Πολύ πριν υπάρξει η αναγγελία υποτίμησης, όταν θα αρχίσουν οι κάτοχοι πλούτου να διαμορφώνουν την αντίληψη ότι σχεδιάζεται έξοδος από το ευρώ, θα εμφανιστεί μαζική φυγή κεφαλαίων.

          α) Τα νοικοκυριά των εργαζομένων θα αποσύρουν τις καταθέσεις τους και θα διατηρούν ευρώ σε ρευστή μορφή. Με την υπόθεση ότι κατά μέσο όρο το κάθε νοικοκυριό θα αποσύρει μόνο 500-1000 ευρώ, θα έχουμε απόσυρση 17,5-35 δισ. ευρώ (από σύνολο καταθέσεων 225 δισ. ευρώ). Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί μια οικονομία δύο νομισμάτων με μαύρη αγορά και μεσάζοντες, που θα δώσει στην υποτίμηση ορμή κερδοσκοπικού πυρετού.

          β) Οι καπιταλιστές θα αποσύρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, αναμένοντας την υποτίμηση. Τότε θα μπορούν να αγοράσουν τις πάγιες εγκαταστάσεις της οικονομίας μισοτιμής: Συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ενίσχυση της οικονομικής ισχύος του απέναντι στην εργασία.
          Σαν αποτέλεσμα, πρακτικά θα κλείσουν οι τράπεζες και θα αντιμετωπίσουν πτώχευση οι επιχειρήσεις που εξαρτώνται από την αναχρηματοδότηση του χρέους τους. Οι τράπεζες θα εξαγοραστούν από το κράτος (με ποιους πόρους;) και θα υπάρξει νέο πρόγραμμα μεταβίβασης κεφαλαίων, εφόσον μάλιστα θα αντιμετωπίζουν διπλάσιο εξωτερικό χρέος, το ίδιο και οι επιχειρήσεις που έχουν εξωτερικό δανεισμό.

          Τελικά, η αλματώδης αύξηση της ανεργίας, η αδυναμία των ασφαλιστικών ταμείων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, η μείωση των μισθών αναλογικά με το ύψος της υποτίμησης, η κατάρρευση των κοινωνικών δαπανών θα είναι τα αποτελέσματα που θα αντιμετωπίσει η εργασία.
          Μία ιστορική μετατόπιση του συσχετισμού δυνάμεων προς όφελος του κεφαλαίου, ακόμη χειρότερη από αυτή που επιβάλλεται από τη κυβέρνηση Παπανδρέου και τους διεθνείς συμμάχους της μέσω του Μνημονίου.

          Ποια «άλλη κυβέρνηση»;

          Για να απαντήσουν στην κριτική, οι υποστηρικτές της υποτίμησης προσφεύγουν σε μια φαντασιακή λύση: Υποτίμηση, αλλά με «άλλη κυβέρνηση», η οποία θα έχει τη δύναμη να πάρει μέτρα που θα απαλύνουν τις επιπτώσεις της υποτίμησης. Έτσι βγαίνουν μέτρα όπως η υπεράσπιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας (με τι συναλλαγματικά διαθέσιμα απέναντι σε μια «κερδοσκοπική» επίθεση;), αναδιανομή του εισοδήματος για να αντιμετωπιστούν οι πληθωριστικές πιέσεις (μετά την κατάρρευση της διεθνούς αγοραστικής δύναμης των μισθών!), κατάλληλοι έλεγχοι τιμών, δηλαδή όλα τα εργαλεία που έχουν τα αστικά κράτη.

          Το ζήτημα είναι ότι αν συζητάμε για μια επαναστατική ρήξη με τον καπιταλισμό, τότε τα επίδικα είναι κυρίως άλλα (τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτειακό και πολιτικό επίπεδο) και όχι μια πρόταση για υποτίμηση του νομίσματος.

          Ας προσγειωθούμε: Οι προτάσεις που μπορούν άμεσα να συσπειρώσουν τις δυνάμεις της εργασίας σήμερα περνάνε από την αναδιανομή, πρωτογενή και δευτερογενή, από την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, από την οργάνωση του συλλογικού-κοινωνικού ελέγχου. Η παραγραφή του χρέους πρέπει να αντιμετωπιστεί ως περίπτωση της αναδιανομής, που θα προέλθει από ένα απλό σύνθημα: Να πληρώσουν οι πλούσιοι, δεν πληρώνουμε εμείς!

        10. Ανώνυμος

          Ρίζο ακόμα δεν μου είπες ποιος “θα πληρώσει τα σπασμένα” με μία αλλαγή νομίσματος στον καπιταλισμό.

          Ωραίες εκφράσεις πορτοφόλα και άλλες παραπλήισες,. Βάλε και άλλες παραπλήσιες εκφράσεις για να θυμηθώ την παλιά καλή Αυριανή αρχές 1990’ς μέχρι τέλη 2000’΄ς.

          Όταν με το καλο έρθει σοσιαλισμός στην Ελλάδα θα έχουμε το δικό μας νόμισμα. Αλλά είμαι σχεδόν σίγουρος πως θα τον καταγγείλετε

        11. Ανώνυμος

          Κώστα ‘εχεις να μας δώσεις συγκεκριμμένες πληροφορίες;
          Που συγκεκριμένα, σε ποιο μέρος το ΚΚΕ κατά εσένα την μέρα του Δημοψηφίσματος επιτέθηκε σε εκλογικά τμήματα ;
          Όταν απλά μέλη του προπαγάνδιζαν έξω από αυτά την θέση του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο του;

          Για πες μας. Πάνω στον πανικό σας σας γράφεται κουβέντες ενδεικτικές της πολιτικής σας ήττας. Είσαστε τελεια προσαρμοσμένοι στις πολιτικές επιταγές της αστικής τάξης

          Η προσπάθεια πολιτικού εξορκισμού μέσω της αστειοποίησης από την μία και της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας από την άλλη πέφτει στο κενό. Το μνημόνιο ;oπως σου ΄έγραψε και ένας άλλος φιλοΚΚες το ψήφισες στο Δημοψήφισμα

          Ο Τσίπρας για να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αστικής τάξης πολιτικά “έκαψε” την σοσιαλδημοκρατία και τον οπορτουνισμό. Σε μία μερα πρόσφερε στον απλό λαό μία μεγάλη υπηρεσία πως τα ίδια είναι δεξιοί – ψευτοαριστεροί που δεν μπορεσαν να προσφέρουν τόσα χρόνια κριτικής του ΚΚΕ στην σοσιαλδημοκρατία / οπορτουνισμό

        12. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ άλλο το νόμισμα στον σοσιαλισμό με την οικονομία στα χέρια του λαού με Κεντρικο Σχεδιασμό προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες μέσω της κοινωνικοποπιησης των μέσων παραγωγής(εργοστασια, πλοία κ.α.).

          Και άλλο το νομισμα στον καπιταλισμό με την αναρχία στην παραγωγή.ευάλωτο σε κάθε χρηματηστηριακό παιχνίδι και κάθε παιχνίδι κυρώσεων

          Καλή η προσπάθεια αποφυγής σύγκρισης μεταξύ των δύο πολιτικοοικονομικων συστημάτων,καπιταλισμού – σοσιαλισμού αλλά δεν πείθει

          Όσο και να το αποφεύγεται, το ζήτημα της εξουσίας μπαίνει αντικειμενικά από μόνο του. Και στα πιο απλά. Ο Καπιταλίσμός παράγει για την εργατική τάξη και τα συμμαχικα΄της στρωματα μόνο πολιτικά αδιέξοδα

          Απλά δεν έχετε τα κάκαλα να παραδεχθείτε πως θέλετε καπιταλισμό.Τόσο απλά

        13. Κώστας

          Εγώ να δώσω πληροφορίες ανώνυμε ?

          Επιτρέπεται ή απαγορεύεται αυτό που έκανε το ΚΚΕ ? Προφανώς απαγορεύεται. Δεν μπορείς να δίνεις το “ψηφοφέλτιο του ΚΚΕ”, ένα άκυρο κωλόχαρτο βασικά, έξω από τα εκλογικά. Αν ήμουν δικαστικός αντιπρόσωπος θα σου έκοβα τον ****, στο λέω χύμα, μπράβο στα παιδιά των 30 χρόνων, δικαστικοί αντιπρόσωποι, έκαναν αυτο που τους πληρώνει ο λαός να κάνουν εκείνη την μέρα

          Πάμε παρακάτω, προφανώς δεν τελειώνουμε εκεί. Έχει το ΚΚΕ να καταγγείλει δικαστικούς αντιπροσώπους για επιλεκτική εφαρμογή του κανονισμού αυτού κατά του ίδιου ? Δεν έχει.

          “Επίθεση στα εκλογικά τμήματα”. Μερικές εκφράσεις είναι σκόπιμα υπερβολικές, είναι επίθεση στην εκλογική διαδικασία, όμως. Έστω ότι το ΚΚΕ ήταν σε θέση να το κάνει αυτό σε μια μεγάλη κλίμακα, είχε τον κόσμο, την λαική γείωση και δεν ψηφιζε η βάση του ΟΧΙ, μαζικά. Έστω όμως ότι δεν ήταν έτσι, πως το ΚΚΕ μπορούσε να γίνει η εμπροσθοφυλακή των γερουνγεράδων. Τι θα γινόταν έξω από τα εκλογικά αν οι Επιτροπές του ΟΧΙ αποφάσιζαν να προστατέψουν την διαδικασία ? Να σου πω τι θα γινότανε ? Το ξύλο της αρκούδας θα έπεφτε, χημικά, ξύλο, συλλήψεις και η κάθε Βικτώρια Νούλαντ, μετά το Κίεβο ήταν στην Αθήνα, θα αμόλαγε τους φασίστες να χτυπάνε αριστερούς και κομμούνια, αδιακρίτως, και τους ΟΧΙ και του ΚΚΕ.

          Απ όλα αυτά ποιο θα ήταν το πολιτικό αποτέλεσμα ? Ο Τσίπρας και η ΕΕ να καταγγέλουν αποσταθεροποίηση της χώρας από τα “άκρα” και να μην χρεώνονται το ΟΧΙ που έγινε ΝΑΙ. Αν τελείωνε το δψ, και αν έβγαινε ΟΧΙ διότι αν γινόταν Βιετνάμ στα εκλογικά η αποχή ποιον θα έθιγε ? Το ΟΧΙ θα έθιγε, από την εικόνα του ξύλου μεταξύ των Επιτροπών του ΟΧΙ και του ΚΚΕ

          Κώστας

        14. Ανώνυμος

          @20/05/2024 at 09:38

          Πολιτική παράκρουση 20/05/2024 at 09:38
          Δεν ήξερα πως όσοι συναλλάσονται σε ένα αστικό καθεστώς σε ΕΕ – ΗΠΑ – Η.Β. υποχρεωτικά σε ευρώ, δολλάρια, αγγλικές λίρες είναι μνημονιακοί ή αποδέχονται τις αντιλαϊκές πολιτικές της αστικής τάξης της κάθε μίας χώρας;

          Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ που είμαι & σχολιάζω, δεν μας διευκρινίζεις πως θα φύγουμε από τα μνημόνια μέσα στον Καπιταλισμό με ένα υποτιμημένο “εθνικό” νόμισμα εκδιδόμενο από ιδιωτική τράπεζα επιρρεπές σε νόμιμα χρηματηστηριακά αρμπιτάζ.

          Γιατί λοιπόν αφού είχατε το 62% δεν το κάνατε; Την έξοδο από το ευρω. Πρωτύτερα &ο Πούτιν κατάλαβε πως ο Σύριζα “μπλοφαρε” & τον “έδωσε στεγνά” στον Ολάντ.

          Κατά βάθος αρκετοί προτιμούσατε σε ατομικό επιπεδο καπιταλισμό, ΕΕ 70% καλό μνημόνιο όπως έλεγε ο Βαρουφάκης με μικρές για εσάς ατομικά εισοδηματικές απώλειες. Και θα βλέπατε στο μέλλον. Μετράμε ήδη 14 μνημονιακά χρόνια & από το κακό πάμε στο χειρότερο

          Η κατάρρευση της Lieman Brothrers δεν σας έμαθε πως είμαστε στην μεγαλύτερη κρίση του καπιταλισμού ακόμα & μετά από το 1929

          Περισσότερα διάβασε το σχόλιο 20/05/2024 at 13:45 που πόσταρε ένας άλλος φίλος του ΚΚΕ με την θέση των Οικονομολόγων Μηλιού(Πρόγραμμα Θεσαλλονικής 2014) / Λαπατσιώρα στην “Αυγή”” το 2010. Εκτός του ΚΚΕ & οι δύο

          Ο Μηλιός εκτός ΚΚΕ με δικό του περιοδικό (“Θέσεις”).ήταν για κάποιο καιρό κοντά στον Σύριζα & ένας από τους υπεύθυνους των Οικονομικών του Προγραμμάτων
          Π.χ. “Προγράμματος Θεσ/κης 2014”. Στην συνέχεια έφυγε από τον Σύριζα από το 2016 έκανε μεταβολή και ήρθε κοντά στο ΚΚΕ από το 2017- 2018

          Το μνημόνιο το ψηφίσατε όπως ακριβώς σας το έφερε ο Τσίπρας.

          Κάποιοι καταλάβατε & μετανιώσατε. Ξαναρχίσατε να διαβάζετε τις επεξεργασίες του Κόμματος. Χωρίς να σημαίινει πως συμφωνείτε σε όλα. Δεκτό

          Κάποιοι νευριάσατε οργιστήκατε από το “πολιτικό δούλεμα” .Αξιοποιήσατε την πολιτική εμπειρία του 2010-2018 βγάλατε συμπεράσματα και συντάσεστε / συμπορεύεστε με το ΚΚΕ ή τις συμμαχίες του ( ΠΑΜΕ / ΠΑΣΕΒΕ / ΟΓΕ / ΛαΙκή Συσπείρωση – Λαϊκή Συμμαχία )

          Άλλοι απογοητευτήκατε & πήγατε στα σππιτια σας.

          Άλλοι αμετανόητοι προσπαθείτε με κουτοπονηριές να πιαστείτε από κάπου, για να δικαιολογήσετε σε ατομικό επίπεδο το πως την “πατήσατε”στο Δημοψήφισμα 20/05/2024 at 09:38

        15. Ανώνυμος

          @Μεταβατικός¨
          Για την μέρα του Δημοψηφίσματος. Περιστατικά και Καταγγελίες από το ΚΚΕ

          Σε Αττικη Ζωγράφου, Αιγάλεω, Κορυδαλλό, Πέραμα, Αιγάλεω κ.α.
          Σε Μακεδονία και Θράκη Καβάλα Καστοριά κ.α.
          Στην Θεσαλία και στους 4 νομούς
          Σε Μεσσηνία
          Σε Θήβα

          Περισσότερα
          Ριζοσπαστης 06/05/2015
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8508904

          Είχαν καταγραφεί πληθώρα τέτοιων περιστατικών πανελλαδικά.
          Κάποια με πρωταγωνιστές τότε στελέχη του Σύριζα.

          Το Καλύτερο: Φωνές για «Προδότες», «απάτριδες» (!), «φίλοι των δανειστών» απέναντι στο ΚΚΕ που παραπέμπουν σε άλλους πολιτικούς χώρους που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά. Τα αποτελέσματα της πολιτικής “όσμωσης των πλατειών” του 2011

        16. Ανώνυμος

          Νοιώθω φοβερή μοναξιά, οι κουκουέδες δεν μου δίνουν καμία σημασία.
          Ωστόσο, θα επιμείνω:
          Ευρώ = Μάαστριχτ και Μάαστιχτ = ευρώ.
          Η αν προτμάτε αλλιώς κουκουέδες, το ευρώ είναι μνημόνια για πάντα!

        17. Ανώνυμος

          Αντε, να μην πικραίνεσαι, Ανώνυμε 20/05/2024 at 21:19 : Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ είναι “Μνημόνια μέχρι το τέλος” του. Και υπάρχει Καπιταλισμός και χωρίς ευρώ. Μια ζωή κυνηγάτε σκιές, σα Δον – Κιχότες. Η τις ουρές σας.

        18. Ανώνυμος

          Αντε, να μην πικραίνεσαι…
          Το ΚΚΕ θα καταργήσει τον καπιταλισμό με ένα νομοσχέδιο και το να άρθρο. Αρκεί να αυγατισουν τα ψηφαλακια.

        19. Ανώνυμος

          Ανώνυμε 17, Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ είναι “Μνημόνια μέχρι το τέλος” του.
          Γιατί όμως το ΚΚΕ του κάνει πιό εύκολη τη ζωή;

          Η Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, του ευρώ.

          https://www.ecb.europa.eu/ecb-and-you/explainers/tell-me-more/html/maastricht_treaty.el.html

        20. Ανώνυμος

          Μάλλον, δε ζούσες τότε, Ανώνυμε 21/05/2024 at 11:56, γιατί αλλιώς θα ήξερες ότι το ΚΚΕ ήταν το μόνο κόμμα, που πολέμησε και την Συνθήκη της Ρώμης, και την Σύνδεση με την ΕΟΚ, και το Μάατριχτ, και την Λευκή Βίβλο, και την Σένγκεν, και την ένταξη στο Ευρώ, και τα Μνημόνια και τους χιλιάδες πλέον εφαρμοστικούς νόμους, διατάγματα και θεσμούς της λεγόμενης “Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης”, όπως και τις απάτες περί “Σύγκλισης”, που τσαμπουνάγαν οι συχνοί ευκαιριακοί σου πολιτικοί “συμπράκτες” (2012 ….2015). Και πολεμάει και σήμερα την ΕΕ, σαν ανώτερη έκφραση του Καπιταλισμού και όχι σαν αυτοτελές και ξεκομμένο από αυτόν ζήτημα. Mε πολύ πιο μελετημένους τρόπους. Kαι, κυρίως, όχι για …να κάνει αντίπραξη στο περιθωριακό εξωκοινοβούλιο! Εχει σαν πολιτικός οργανισμός πιο σοβαρούς στόχους και στρατηγική, που αξίζει να μελετήσετε.

        21. Ανώνυμος

          Μνημόνιο υπόγραψε και η Ουγγαρία στα τέλη των 2000’s αρχές 2010’s και χωρίς να είναι στο ευρώ. Τα εκεί πολιτικά καραγκιοζιλίκια των ακροδεξιων του Ορμπάν άφησαν εποχή, τύφλα να έχει ο Σύριζα. Βρείτε κάτι άλλο που να ψιλοστέκει στο έδαφος της πραγματικότητας μπας και πείσετε καέναν απληροφορητο ή αφελή 20/05/2024 at 21:19

        22. Ανώνυμος

          Η Ουγγαρία εκτός ευρω υπόγραψε μνημόνιο τέλη 2000’ς αρχές 2010’ς .
          Μάλιστα η τότε ακροδεξιά κυβέρνηση που σαν αντιπολίτευση το έπαιζε “αντιμνημονιακή” παρακαλούσε το ΔΝΤ να επιστρέψει

          Επανεξέτασε την “θεωρία” σου 21/05/2024 at 11:56.
          Κάπου δεν “κολλάει” το εκτος ευρω μνημόνιο

        23. Ανώνυμος

          Η Ουγγαρία εκτός ευρω υπόγραψε μνημόνιο τέλη 2000’ς αρχές 2010’ς
          Σωστά!
          Όμως το ΑΕΠ της Ουγγαρίας από 132 το 2010 έγινε 177 δισ δολ. Αντίθετα, η Ελλάδα από 297 δις το 2010, έπεσε στα 217.
          Πρέπει να καταλάβετε κουκουέδες, η νομισματική πολιτική είναι εργαλείο διαχείρισης, μία χώρα είτε διατηρεί το δικαίωμα να ασκεί νομισματική πολιτική, είτε το εκχωρεί, όπως πχ ο τρελάρας της Αργεντινής.
          Το λινκ: https://www.ecb.europa.eu/ecb-and-you/explainers/tell-me-more/html/maastricht_treaty.el.html
          είναι της ΕΚΤ και λέει:
          “Η Συνθήκη του Μάαστριχτ άνοιξε τον δρόμο για τη δημιουργία ενός ενιαίου νομίσματος, του ευρώ”
          Μην φοβόσαστε, ανοίξτε το να δείτε πόσο κατά το Μάαστριχτ είσαστε.

        24. μεταβατικος

          Εγώ δε βλέπω προσαγωγές να καταγγέλλονται πάντως στο ρίζο. Μου φαίνεται άλλη μια παραμύθα που πουλάνε οι ΚΚΕδες στους κνίτες για να τους καλλιεργήσουν μίσος σε οτιδήποτε μη κκε υπάρχει. Αυτό που δεν ήξερα ήταν το κράξιμο από χύμα κόσμο, που έγιναν «αγανακτισμένοι πολίτες» και το οποίο βγάζει νόημα δεδομένου του ότι η γραμμή του ΚΚΕ δεν είχε καμία αποδοχή ούτε καν από τους ψηφοφόρους του.
          Εγώ για να καταλάβω, άλλε φίλε, στηρίζεις την άποψη σου για το τι θα γίνει σε ενδεχόμενη έξοδο σε έκθεση του (απ’ ό,τι καταλαβαίνω) φιλόΕΕ Μηλιού σε διαμάχες με το Λαπαβίτσα που προσπαθούσε να μαντρώσει το δυναμικό του σρζ να μην ψάξουν αντιΕΕ λύση στα μνημόνια. Θα υιοθετήσετε και άλλα επιχειρήματα των ευρωληγούρηδων τώρα, τι θα γίνει; Σε λίγο θα μας λέτε ότι όντως ο Βαρουφάκης μας έβαλε μέσα 200 δισ. σαν τον Άδωνι, μαζευτείτε λίγο ρε. Και πας και να μου φορτώσεις τον Μηλιό ως «δικό μας», ενώ πλέον του έχει δώσει πολιτική στέγη το ΚΚΕ από τα πάνω και με λογική μεταγραφής αεροδρομίου. Δεν έχει μείνει καθόλου σοβαρότητα σε αυτούς που στέλνει εδώ η ΚΕ. Απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον είναι βαθύτερη η συμπόρευση Μηλιού-ΚΚΕ: και οι δύο, την κρίσιμη στιγμή σύγκρουσης με την ΕΕ, θα επιλέξουν ευρωπαράδεισο και υποταγή στις Βρυξέλλες από την «καταστροφή» της εξόδου.

        25. Ανώνυμος

          Όποιος θέλει έξοδο από ευρώ από την πλευρά της εργατικής τάξης η μόνη λύση είναι με το ΚΚΕ με την αλλαγή τάξης στην εξουσία. Με το νέο σοαιαλιστικό νόμισμα

          Ο άλλος δρόμος, αλλαγή νομίσματος στον καπιταλισμό τους αστούς σε ακόμα πιο απίστευτο πλουτισμό μέσα σε μία μέρα. Οδηγεί όμως την εργατική τάξη και τους συμμάχους της σε επιπλέον μεγάλη φτωχοποίηση μαζί με πολιτικά αδιέξοδα.

          Όπως τα αδιέξοδα που έβαλε τον λαό ο Σύριζα. πως μέσα στον καπιταλισμό δεν θα πληρωσουμε μία, θα διαγραφούν χρέη μνημόνια ενφια και οι “δανειστές”θα ξαναδανείσουν στο Ελληνικό κράτος.

          Δεν γνωρίζετε τι γίνεται στα δικαστήρια για ένα απλό κομματάκι γης ανάμεσα σε κληρονόμους; Πως λοιπόν είχατε την εντυπωση πως οι “δανειστές” – “θεσμοί” – “τρόικα” θα άφηναν στο έτσι απαιτήσεις για δισεκατομμύρια ευρώ;

          Το μνημόνιο του Τσίπρα το ψηφίσατε άλλοι γιατί παρασυρθήκατε από το πολιτικό κλίμα της εποχής .
          Άλλοι για να τιμωρήσετε νδ-πασοκ
          Και άλλοι με χέρια και πόδια γιατί ξέρατε πως τα μνημόνια δεν τα γλυτώνατε αλλά κάπου ελπίζατε πως με τα πολιτικά καραγκιοζιλικια, την διπλή γλώσσα μπροστά στην Μερκελ – Σοϊμπλε του Σύριζα θα καταφέρνατε να παρθεί πίσω ένα 10% από τα μέτρα / εφαρμοστικούς νόμους των 2 μνημονίων.

          Αντι για αυτό(μπορούμε να το αναλύσουμε άμα θέλετε) ήρθε ένα 3ο μνημόνιο με όλα τα μετρα / εφαρμοστικούς νόμους των 2 προηγούμενων άλλων + και άλλα επιπλέον πολλαπλάσια

          Ένα μέρος κατάλαβε το λάθος και την παγίδα του Δημοψηφίσματος. Οι “αμετανόητοι” μόνο “προφάσεις εν αμαρτίες” ξέρουν να λένε.

          Το Δημοψήφισμα θα μπορούσε να το κάνει ο ΓΑΠ όπως του πρότειναν το 2010-11 αρκετοί πασοκοι που μετέπειτα πολιτικά “μετακόμισαν” στον Σύριζα.
          Αλλά τότε το ΠΑΣΟΚ επιβαρυμένο με τα πολλά σκάνδαλα δεν είχε το “ηθικό πλεονέκτημα” να το κάνει. Δεν υπήρχε έτοιμη η “διάδοχη”κατάσταση με “άφθαρτους” “τίμιους” για μία ομαλή αλλαγή σκυτάλης” ανάμεσα σε αστικά κόμματα κοροϊδεύοντας τον λαό. Εποχές προ “πλατειών” με τον Σύριζα τότε να βολοδέρνει μεταξύ 4-5%

          Καλά το πάτε

        26. Ανώνυμος

          Ωραία για εσάς η “αύξηση του ΑΕΠ” Μαζί με το “ξέπλυμα” της ακροδεξιάς στην Ουγγαρία. Όσων δηλαδή μαζί με τον Τσίπρα ΣΥΝ-υπόγραψαν για το “σιδηρούν παραπέτασμα” στην ΕΕ το 2019

          “Ξεχνάτε” όμως να τα γράφετε όλα 21/05/2024 at 16:47.

          Πως στο μνημονιο πέρα από τα πολιτικά καραγκιοζιλίκια της ακροδεξιάς στην Ουγγαρία που έδιωξε 2 φορές το ΔΝΤ αλλά το ξαναπαρακαλούσε να γυρίζει πίσω η κυβέρνηση του Ορμπάν βρήκε τον ένοχο

          Όχι φυσικά δεν ήταν ο καπιταλισμός.Ο “ένοχος” ήταν ο Σο – σι – α – λι – σμός!

          Δηλαδή όσα εργατικά πολιτικά δικαίωματα είχαν παραμείνει από το (όχι και τόσο φανατικό) Σοσιαλιστικό παρελθόν της Ουγγαρίας .
          Μετα απο μία μολις δεκαετία (10 χρονάκια 2008-2018) η ισχνή αύξηση του ΑΕΠ με σκαμπανεβάσματα εννοείται πως ευννόοησε τους πλούσιους σε βάρος φυσικά των φτωχών.. Αφου και εκεί προηγήθηκαν οι “διαρθρωτικές αλλάγες”. Τα “κακά” “αναχρονιστικά” για τους καπιταλιστές δικαιώματα του σοσιαλισμού

          Ή σε ευρώ ή σε φιορίνι τον “λογαριασμό” τον πληρώνει ο λαός. Είτε με απόλυτη μείωση. Είτε με ποσοσοτό μείωσης από την πίτα όπως εδώ επί “ανάπτυξης” λόγω αποκρατικοποιήσεων και Ολυμπιακών αγώνων επί Σημίτη

          Τελικά δεν ήταν τυχαίο που κάποιοι αριστεροί κατά τα άλλα δημοσιογράφοι εκθείαζαν τότε τον Ορμπάν. Εδω με Συριζα-Ανελ είχαμε κοτζάμ “μισοκομμουνιστική” κυβέρνηση(*) όπως μας πληροφορούσε ένα site πολύ μα πάρα πολύ κατα τα άλλα “κόκκινο”

          Καλά το πάτε

          ————————————————————————————-

          (*) Δεν Παρεχεται κατευθείαν το link.
          Όσοι ενδιαφέρονται μέσω το παλιού φιλοΚΚΕ blog που “κράτησε” τα screenshots.

          https://fadomduck2.blogspot.com/2015/06/blog-post_65.html

        27. Ανώνυμος

          Συνθήκη Μάαστριχτ: Το θεμέλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης
          Αναλυτικά χρονιά με χρονιά και συνθηκη επι συνθήκης
          Το «πρόγραμμα σύγκλισης

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=6865570

          Οι 4 “ελευθερίες” του Μάαστριχ μαζί με τα μέτρα λιτότητας σε βάρος του λαού με κύριο σκοπό να εκλμεταλευτεί τις ανατροπές στις σοσιαλιστικές χώρες και παράλληλα να “ανταγωνιστεί” η ΕΕ τις Ιαπωνία – ΗΠΑ(*). kαθως και αναδυόμενες τότε καπιταλιστικές οικονομικές δυνάμεις Κίνα – Ινδία
          Και ξέρετε τι σημαίνει “ανταγωνισμός” . Φθηνότερα μεροκάμματα, χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, λιγότερες κοινωνικές παροχές. Πως νομίζεται πως έρχονται τα κέρδη;

          Μόνο το ΚΚΕ είχε το ένθετο με την Συνθηκη του Μάαστριχ to 1992 Τα άλλα κόμματα “μούγκα στην στρούγκα”. Οι βουλευτές τους ψήφιζαν χωρίς να ξερουν τι ψηφίζουν. Οι τότε (μη ενιαιος Συνασπισμός 1992 και μετά μιλούσαν για “κοσμογονία”

          ——————————————————————————-

          (*) “(..) Οι «αρχιτέκτονες» της Συνθήκης επιχειρούν με την ΟΝΕ να θεσμοθετήσουν τη διεθνοποίηση των μηχανισμών διεύρυνσης και αναπαραγωγής του κεφαλαίου.

          Κίνητρό τους δεν είναι φυσικά η ευημερία των λαών, όπως ψευδεπίγραφα διακηρύσσουν στην εισαγωγή της Συνθήκης, αλλά η αντιμετώπιση των δυσκολιών στην αναπαραγωγή του κεφαλαίου, που προέρχονται από τη ραγδαία ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και τον οξύτατο ανταγωνισμό των αμερικανικών και γιαπωνέζικων μονοπωλίων στο χώρο της Ευρώπης και σ’ όλο τον κόσμο.

          Επομένως, το «όραμα» της «Ενωμένης Ευρώπης» με μια ενιαία οικονομική και νομισματική πολιτική, με κοινή εξωτερική πολιτική και άμυνα, είναι το όραμα που ανταποκρίνεται στην ανάγκη των ευρωπαϊκών μονοπωλιακών κύκλων να επιβληθούν ως ένας ισχυρός πόλος στις παγκόσμιες οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις, με ιδιαίτερη επιδίωξη την κατάκτηση και εκμετάλλευση των αγορών στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες.

          Το ΚΚΕ τάχθηκε εξαρχής κατά της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

          Στην απόφαση της ευρείας Συνόδου της ΚΕ του ΚΚΕ (16 – 17 Μάη 1992) αναφέρεται: «Το Κόμμα μας δεν μπορεί να συμφωνήσει με την αντίληψη του “μονόδρομου” και όταν μάλιστα είναι δεδομένη η 11χρονη αρνητική εμπειρία της χώρας από την ένταξη στην ΕΟΚ. Πρόκειται για αντίληψη, που ταυτίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της χώρας με τα συμφέροντα και τις επιλογές του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Αντίληψη που καταδικάζει την Ελλάδα στο περιθώριο των πολιτικών που χαράσσουν οι ισχυροί της ΕΟΚ. Το όραμα της “Ενωμένης Ευρώπης”, της Ευρώπης των μονοπωλίων, που συνενώνει και εμπνέει βιομηχάνους, εφοπλιστές, μεγαλέμπορους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, “ΣΥΝ” και ο συγκεκριμένος στόχος “να μπούμε στο σκληρό πυρήνα της ΕΟΚ” δεν έχει καμιά σχέση με τα οράματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης, των εργαζομένων».

          Σχετικά με την ΟΝΕ, στην ίδια απόφαση αναφέρεται: «Η ΟΝΕ όχι μόνο δεν πρόκειται να απαλλάξει τους εργαζόμενους από τα δεινά του καπιταλισμού (εκμετάλλευση, κρίσεις, φτώχεια, καταπίεση εθνών και λαών, πόλεμοι κ.λπ.), αλλά, αντίθετα, ενισχύει τον κύριο της καπιταλιστικής παραγωγής, το μονοπωλιακό υπερκέρδος, με τις πολλαπλές πηγές άντλησής του, στη σφαίρα παραγωγής και κυκλοφορίας, στην εσωτερική και την εξωτερική αγορά, αναπτύσσοντας το μονοπωλιακό ανταγωνισμό ως τα έσχατα όρια».”

        28. Ανώνυμος

          Τιτανοτεράστιε δεν ήξερα πως αν φύγουμε από το ευρώ θα καταργούνταν αυτόματα οι 1000+ εφαρμοστικοί νόμοι των μνημονίων + τα προαπαιτούμενα του νέου μνημονίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Πως και δεν το σκέφτηκαν τα “φυντάνια” του Σύριζα που θα “σκίζαν τα μνημόνια”;

          Τετοιες παπάτζες λέγατε στις “πλατείες” πως θα διαγραφούν τάχα μου τα΄χα μου τα κρατικά χρεη και του κοσμάκη αν έρθει το νέο νόμισμα. γιατί είναι σε ευρώ.

          Αλλά δεν φαίνεται να “σβήστηκαν” τα χρέη με τις αλλαγές νομίσματος από την δραχμλη του 1822 στον φοίνικα του Καποδίστρια και μετά στην δραχμή του Όθωνα.Ούτε σβήστηκαν χρέη από την έξοδο από την Λατινική Νομισματική Ένωση,τη νομισματική σύγκληση της εποχής εκείνης κυρίως με το γαλλικό φράγκο.

          Με τα χαρτονομίσματα σε πολλές εκδόσεις από την ΤΤΕ στα οποία η ονομαστική αξία στην πίσω πλευρά του γραμματίου αναγραφόταν στα γαλλικά φράγκα. Εξου και η λαϊκή φράση “δεν έχω φράγκο”

          Καλά το πάτε

        29. Ανώνυμος

          @Μεταβατικός

          Χαιρομαι που για ακόμα μία φορά επιβεβαιώνειος την ιδεολογική “όσμωση των πλατειών” με τους “aganactistas” .

          Το 2011 στο ΚΚΕ(μ-λ) είχαν επιτεθεί όχι απλά λεκτικά αλλά τους τραμπούκισαν κάποιοι “αγανακτισμένοι”[1 ]. Λέει κάτι αυτό; Εκτος να θεωρήσουμε πως κραυγές όπως “”προδότες” , “ανθέλληνες”, προέρχεται από μία “αριστερή κριτική”

          Την μέρα του Δημοψηφίσματος ούτε απειλές για προσαγωγές σε μέλη του ΚΚΕ ούτε απειλές για συλλήψεις από στελέχη του τότε Σύριζα (κάποια γράφονται με ονοαμτεπώνυμο στοο πιο κάτω link) από ακροδεξιούς , από “αριστερούς” φίλους ούτε το κράτημα στοιχείων από την Αστυνομία πτόησαν το ΚΚΕ.[2]

          Παρέμεινε όπου μπορούσε στις θέσεις του έξω από τα εκλογικά τμήματα διατηρώντας την εκλογική του δύναμη. Ενημερωνοντας τον λαό για το Δμοψηφισματικο μνημόνιο. Σώζοντας την πολιτική τιμή / αξιοπρέπεια όσων απλώς θα θέλανε να λέγονται αριστεροί από τις κωλοτούμπες του Σύριζα.

          Παράλληλα ανοίγοντας έμπρακτα ένα άλλο δρόμο. Αψηφώντας την “αστική νομιμότητα”. Βάζοντας μέσα στις ίδιες τις αστικές διαδικασίες μέσα και εξω από την Βουλή τον Σοσιαλισμό, ΄Πόσο πιο επίσημα;

          Πολιτικά έχεις εκπαιδευτεί να μην βλέπεις τον ελέφαντα στο δωμάτιο.
          Στο κάτω κάτω το ΚΚΕ για σένα λέει ψέμματα. Πήρες λοιπόν την “αλήθεια” την μέρα του δημοψηφίσματος με΄ένα πανικόβλητο τότε πρωθυπουργό που ένα 62% δεν ήξερε τι να το κάνει & που πολιτικά να κρυφτεί

          Ζητώντας βοήθεια από τον Ολάντ(Ολαντρέου τον ειρωνεύονταν ο Τσίπρας), Ομπάμα(& αυτός των “κινημάτων” σαν τον Μπάιντεν). Πολιτικά κρυμμένος πίσω από τον Προκόπη.

          Που ήταν εκείνος που πιστέψατε πως θα “βάραγε ζουρνάδες” και θα χτυπούσε το “χέρι στο τραπέζι”; Τόσα χρόνια με τον πολιτικο συνέταιρο Καμμένο, εκπαιδεύτηκε να υπογράφει με το δεξί. Ο Καμμένος χρόνια μετά περιέγραψε πως μεσολάβησε στο deal να μείνει η Ελλάδα στο ευρω και για αντάλλαγμα άλλες επιπλέον βάσεις των ΗΠΑ [3]

          Μετά γιατί διαμαρύρεστε για την ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών;

          Ο Μηλιός(πρόγραμμα Θεσ/κης) ήρθε στις πιο κοντα θέσεεις του ΚΚΕ από 2018
          Δεν έγινε το αντίθετο .
          Ο Λαπατσίώρας αν δεν κάνω λάθος ήταν στο ψηφοδέλτια του Σύριζα όπως και ο Λαπαβίτσας . Ακόμα δεν διαπιστωσα κάποιον να τους αποστομώσει πως γράφουν αν γράφουν βλακείες για υποτίμηση 40-60%

          Μεταβατικέ ιδόυ πεδίο δόξης λαμπρό Βγάλε μια δική σου μελέτη ή δανείσου κάποια άλλη. Σε καμία περίπτωση τις αοριστίες του Λαπαβίτσα που αν και οικονομολόγος αποφεύγει στο συγκεριμμένο άρθρο του να παραθέσει συγκεκριμμένα αριθμητικά δεδομένα

          Μέσα στον Καπιταλισμό οι αλλαγές νομίσματος λειτουργούν για αν κονομάει ακόμα περισσότερο η αστική τάξη & να πληρωνει ο λαός. Προσπαθείτε να βρείτε λύση σαν τον Δον Κιχώτη με τους ανεμόμυλους ή σαν τον σκύλο που κυνηγά την ουρά του. Μόνομπου οΔον Κιχώτης ήταν ρομαντικός & σε καμία περίπτωση ένας πολιτικός σαλτιπάγκος που υπολόγιζε το πως θα ξεγελούσε τον λαό με το “νέο” & “άφθαρτο”

          Εκτός αν θέλεις την αλλαγή νομίσματος στο έδαφος του σοσιαλισμού. Δηλαδή το μόνο ρεαλιστικό σενάριο που προτείνει το ΚΚΕ. & ο Λένιν είχε ποσοστά παρόμοια του ΚΚΕ. Η Επανάσταση έγινε διαψεύδοντας ευχάριστα ακόμα & τις πρωτύτερες προ ενός περίπου έτους προβλέψεις του ίδιου του Λένιν .ΟΙ επαναστάσεις δεν έρχονται κατά “παραγγελία”. Ο Λένιν τότε θεωρούνατν διανοούμενος Β διαλογής σε σχέση με άλλους πιο προβεβλημμένους Μενσεβίκους αριστερούς εσέρους κ.α.

          Το μνhμόνιο Τσίπρα το ψήφισες στις 05/07/2015. μεταβατικέ

          Ότι & να λες για να δικαιολογήσεις πως ένας Τσίπρας σας την έφερε πολιτικά σε εσάς τους δήθεν “περισπούδαστους”. το κοντέρ δείχνει πως είπες ΝΑΙ στο μνημόνιο Σύριζα μέσω του “ΟΧΙ”. Όπως ακριβως σας πριοειδοποιπυσε ο ΓΓ ο Παφίλης η Αλέκα

          Αναμενόμενο να προαπσθείς να βρεις τροπους πολιτικού διεξόδου. Ειδικά αν είσαι αμετανόητος

          Καλά αν δεν ήταν ο Τσιπρας αλλά στην θέση του ένας πιο επιδέξιος σαν π.χ το Ανδρέα παπανδρέου θα πέφτατε ακόμα & από το γκρεμό αν σας το ζητούσε;

          —————————————————————————————-
          —————– ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ————————————–
          —————————————————————————————-

          [1] Επιτέλους, να τελειώνει η πλάκα, γιατί τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά

          https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/08/%ce%b5%cf%80%ce%b9%cf%84%ce%ad%ce%bb%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%ce%bb%ce%b5%ce%b9%cf%8e%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%b7-%cf%80%ce%bb%ce%ac%ce%ba%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1%cf%84%ce%af-%cf%84/

          Σκέψεις για την πλατεία Συντάγματος
          https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/05/29/%cf%83%ce%ba%ce%ad%cf%88%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%80%ce%bb%ce%b1%cf%84%ce%b5%ce%af%ce%b1-%cf%83%cf%85%ce%bd%cf%84%ce%ac%ce%b3%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%82/

          Που ήταν χθες οι «αγανακτισμένοι»; (Σε μέρα απεργίας δούλευαν)
          https://avantgarde2009.wordpress.com/2011/06/16/%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%ae%cf%84%ce%b1%ce%bd-%cf%87%ce%b8%ce%b5%cf%82-%ce%bf%ce%b9-%ce%b1%ce%b3%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%cf%84%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%ad%ce%bd%ce%bf%ce%b9/

          ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΚΑΛΕΣΜΑ του ΚΚΕ(μλ) Ιούνιος 2011
          https://antigeitonies3.blogspot.com//2011/06/blog-post_3935.html

          [2]Ριζοσπαστης 06/05/2015.
          Μία μέρα μετά το Δημοψήφισμα
          Οι απειλές για προσαγωγές / αυτόφωρο / συλλήψεις και από ΕΠΩΝΥΜΑ στελέχη του τότε Σύριζα.
          Φωνές από ακροδεξιούς, λοιπούς του “δεν ήταν Σύριζα αλλά” και από “”αριστερούς”. Παράλληλα με το κράτημα στοιχείων της ταυτότητας από την αστυνομία σε κάποιες περιπτώσεις

          Αναλυτικά ανά περιοχές . Και με ονόματα στελεχών
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8508904

          [3] Καμμένος: Οι ΗΠΑ κράτησαν την Ελλάδα στο ευρώ – Τα ανταλλάγματα
          https://www.sofokleousin.gr/kammenos-oi-ipa-kratisan-tin-ellada-sto-eyro-ta-antallagmata

          https://www.skai.gr/news/politics/panos-kammenos-ompama-kai-olant-mesolavisan-gia-na-kleisei-to-trito-mnimonio-ti-eipe-gia-t

          Ο Καμμένος θυμήθηκε το 2015: Τι είπε για το δημοψήφισμα και τη 17ωρη διαπραγμάτευση του Τσίπρα – Δείτε βίντεο
          https://www.protothema.gr/politics/article/1389573/o-kammenos-thumatai-to-2015-ti-leei-gia-to-dimopsifisma-kai-tin-17ori-diapragmateusi-tou-tsipra/

        30. Ανώνυμος

          Η Σουηδία παρόλο που είναι εκτός ευρώ(νόμισμα Κορώνα συμμετέχει στην συνθήκη του Μάαστριχ
          Η Ουγγαρία εκτός ευρω υπόγραψε μνημόνια με ΔΝΤ το 2008
          Η Δανία εκτός ευρω εξαιρέθηκε από 4 σημεία (τα υπόλοιπα τα δέχθηκε) με την συνθήκη του Εδιμβούργου
          Το H.B. μέσα σε ΕΕ παραλίγο να μπει στο ΔΝΤ στα τέλη της δεκαετίας 1970’s.
          Δεν χρειάστηκε. Μετά ήρθε η Θάτσερ

          Το μόνο που παραμένει σταθερή αξία είναι τα μετρα λιτότητας σε βάρος των λαών όπως και αν ονομάζονται

          Συμπέρασμα
          Μνημονια υπογράφονται & εκτός Ευρώ.
          Χώρες εκτός ευρω συμμετέχουν στο Μάαστριχ με την προοπτική “ανοικτό παράθυρο” κάποτε να συμμετέχουν
          Βρείτε κάποιο άλλο “σοσιαλδημοκρατικό” πιο πιασάρικο.

          Εντωμεταξύ αργά αλλά σταθερά διαμορφωνεται ένα υπαρκτό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης καπιταλιστικης πολιτικής
          Όλα τα ρυάκια οδηγούν στον ποταμό που λέγεται συμμαχίες του ΚΚΕ με τον λαό

          Αν κρίνω την ομιλία εν ενεργεία αξιωματικού της Πολεμικης Αεροπορίας
          και την επακόλουθη ομιλία συμβασιούχου καθαρίστριας λίγο πριν την ομιλία του ΓΓ
          Όπως τις ομιλίες της Κολοβού με την έξωση από το σπίτι της στου Ζωγράφου

          Καλά το πάτε

          Περισσότερα & εκτός “Ρ”
          ————————————————————————————
          https://www.iefimerida.gr/kosmos/4-simantika-stoiheia-gia-ti-synthiki-toy-maastriht
          ” Έκτοτε άλλες 16 χώρες εντάχθηκαν στην ΕΕ και υιοθέτησαν τους κανόνες της Συνθήκης και αυτών που ακολούθησαν”. Τα κράτη μέλη που έχουν υιοθετήσει τη Συνθήκη είναι 27, ενώ το Ην. Βασίλειο που αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συγκαταλέγεται στα κράτη που συμμετέχουν σε αυτήν αν και ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Συνθήκης”

          https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/euro/countries-using-euro_el

    5. Ανώνυμος

      Μητσαραααα, ξέρεις κάτι για την ανισομετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού; του αλλάξατε τα φώτα του μαρξισμού, ρεεε!

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Να τα πείτε στους “μεταβατικούς” του 2012 (Τσίπρας – “διερευνητικές”) και του 2015 “προοδευτική κυβέρνηση”, που όλο για “σύγκλιση” τσαμπουνάγαν, όπως και οι πρόγονοί τους τότε με το Μάαστριχτ. Το ΚΚΕ, ακόμη και στα χειρότερα του (“ενιαίο επαναστατικό προτσές με στάδια…”) δεν έπεσε σε τέτοιες λούμπες!

        Reply
      2. Ανώνυμος

        @ 17/05/2024 at 17:39
        Μόνο που κάποτε πιστέψατε Σημίτιδες & το σχετικό παρεάκι για την σύγκληση μισθών με την Γερμανία / Γαλλία / Ολλανδία. Αλλά ένα Μαρξ δεν τον είχατε ακουστά.

        Οι εποχές του Λαλιιώτη με τον “Σημιταρά τον Τουρκοφάγο”όπως τον αποκαλούσε το “Ποντικι” που πιστέψατε στην σύγκληση των οικονομιών.

        Τότε που στην πλατεία Εξαρχείων & τις γυρω περιοχές μέχρι την Κουμουνδούρου “έδεναν” κάποια μερίδα από “αναρχικούς” & από “αριστερούς” με λουκάνικα όπως θα έλεγε παραφρασμένη η λαϊκή έκφραση.

        Πως νομίζεις η κυβέρνηση του Σημιταρά πήρε τότε 44% & 2,30% παραπάνω από την νίκη του το 1996 αν & πολιτικά είχε χρεωθεί τα Ίμια αποκρατικοποιήσεις λιτότητα ζώνη “σκληρής δραχμής” στα Βαλκάνια, ΑΣΕΠ, τους πρώτους κλυδωνισμούς του χρηματιστηρίου & παρά τα πρώτα οικονομικά σκάνδαλα που άρχιζαν να αχνοφαίνονται;

        Τι να πρωτοθυμηθεί κάποιος; Τους σεισμούς του 1999 με την Ρικομέξ
        Τα κοντέινερ που ακόμα & σήμερα κάποιοι ζουν μέσα;
        Τους “τραγκαουνάκηδες” και τον “ζούγκλα”;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ασχετο το σχόλιο σου, αλλά αν πας λίγο παρά πίσω χρονικά, θα δεις εσάς που πιστέψατε το μητσοτακαιικο. Φρέσκες ακόμα οι μνήμες από τους εναγκαλισμους Φλωράκη Μητσοτάκη. Μόνο οι κουκουεδες έχετε μια τάση να τους ξεχνάτε. Τότε που συνηγορησατε στο ξεπούλημα του ΟΤΕ ( Γερμανός μπαταρίες γαρ…).

        2. Ανώνυμος

          και για τους νεότερους, από πρώτο χέρι απολογίες:
          “…«στην περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης, η τότε πολιτική συμφωνία αφορούσε επέκταση υφιστάμενης σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα αναπτυξιακά προβλήματα του τότε δημόσιου ΟΤΕ, με παράλληλη ισχύ νέων συμβατικών όρων που διασφάλιζαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Οργανισμού»….”
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=430268
          Πράγματι, πολύ επείγοντα. Αφού εκπαραθυρώθηκαν κορεάτες και Σουηδοί, παρέμεινε “επειγόντως” η ΖΉΜΕΝΣ.

        3. Ανώνυμος

          ‘Άλλα είπε ο υπουργός ακροδεξιέ στην ερωτηση Παφίλη στην εξεταστική. Πως ΔΕΝ διαπιστωσε σχέση μεταξύ “Γερμανού” ΚΚΕ

          Καλά το πάτε

        4. Ανώνυμος

          Μάθε να γράφεις όλο το κείμενο από τον “Ρ”ακροδεξιέ. Μην ντρέπεσαι

          Η αλήθεια για τα ψηφιακά

          Η διαστρέβλωση, τα παπαγαλάκια και ποιους εξυπηρετούν
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=430268

          ” Απίστευτης σύλληψης ήταν τα όσα ακούσαμε στη Βουλή τις προηγούμενες μέρες, διά στόματος πρώην υπουργού, βουλευτή της ΝΔ, σχετικά με τα διαπλεκόμενα. Οι αναφορές του Γ. Κεφαλογιάννη στο θέμα των παλαιότερων προμηθειών ψηφιακού υλικού από τον ΟΤΕ, εξέπληξαν λόγω της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, την οποία ο ίδιος γνωρίζει καλά. Αλήθεια ποια η σκοπιμότητα αυτής της ταχτικής; Παράλληλα, έδωσαν λαβή σε πολλούς για να προβάλουν ίδιες απόψεις και να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

          Σύμφωνα με τον βουλευτή, ανατέθηκε έργο στον Σ. Κόκκαλη. Η ανάθεση έγινε – δήθεν – χαριστικά, με τη συμφωνία των τότε τριών πολιτικών αρχηγών που στήριζαν την Οικουμενική Ζολώτα.

          Η διαστρέβλωση είναι εξόφθαλμη, με βάση τα πραγματικά τότε γεγονότα. Γι’ αυτήν την υπόθεση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ από το Μάη 1996 σημείωνε ότι «στην περίοδο της οικουμενικής κυβέρνησης, η τότε πολιτική συμφωνία αφορούσε επέκταση υφιστάμενης σύμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν επείγοντα αναπτυξιακά προβλήματα του τότε δημόσιου ΟΤΕ, με παράλληλη ισχύ νέων συμβατικών όρων που διασφάλιζαν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα συμφέροντα του Οργανισμού».

          Ομως, σήμερα κάποιοι παπαγαλίζουν. Ισως ποντάρουν στο γεγονός ότι τα γεγονότα έχουν λησμονηθεί, άρα μπορεί να «πιάσει» η τέτοια προπαγάνδα. Ετσι, εξυπηρετούν τα διαπλεκόμενα, αναπαράγοντας διαστρεβλωμένες ειδήσεις για τη διαπλοκή, την ουσία της και τις αιτίες που την αναπαράγουν. Κάπου σκοπεύουν συνειδητά. Το «έλα μωρέ, δε γίνεται τίποτα», γίνεται προσπάθεια να γίνει συνείδηση.

          Και τους σπιλώνουν όλους: «Ολοι διαπλέκονται. Ελπίδα δεν υπάρχει. Και το ΚΚΕ, (μήπως γι’ αυτό ανασκάλεψαν αυτή την υπόθεση και μ’ αυτό τον τρόπο;). Ετσι προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού, για την ουσία των λεγόμενων διαπλεκομένων. Να ακυρώσουν κάθε προσπάθεια αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα διαπλεκόμενα και που επιβάλουν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, προς όφελός των συμφερόντων της.

          Η αλήθεια είναι διαφορετική και η αποκάλυψή της συμβάλλει στην αντίσταση στα διαπλεκόμενα και στην πολιτική που τα υπηρετεί. Γι’ αυτό, και σήμερα, δημοσιεύουμε τα πραγματικά γεγονότα για τα ψηφιακά.

          Συγκεκριμένα:
          Η υπόθεση της ψηφιακής τεχνολογίας ξεκινά το 1977. Η κυβέρνηση της ΝΔ ιδρύει την «Ελληνική Βιομηχανία Ηλεκτρονικών» (ΕΛΒΗΛ), θυγατρική του ΟΤΕ. Στόχος, η εισαγωγή της απαραίτητης τεχνογνωσίας για την παραγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ελλάδα.

          Με το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία, το Σεπτέμβρη 1986, και με εισήγηση της Βάσως Παπανδρέου, ως υφυπουργού Βιομηχανίας, το Κυβερνητικό Συμβούλιο αποφασίζει την « επιλογή δύο συστημάτων ψηφιακών τηλεφωνικών κέντρων του AXE – 10 της ΕΡΙΚΣΟΝ και του EWSD της ΖΗΜΕΝΣ». Ετσι, η ΕΛΒΗΛ από παραγωγός μετατρέπεται σε μεσάζοντα, που θα μοιράζει τις δουλιές στις ιδιωτικές εταιρίες.

          Αναθέσεις
          Το Μάρτη 1988, το ΔΣ του ΟΤΕ, στο οποίο προΐσταται ο Θεοφάνης Τόμπρας, υλοποιώντας κυβερνητικές κατευθύνσεις, αποφασίζει να αναθέσει στη ΖΗΜΕΝΣ και στην ΕΡΙΚΣΟΝ – ΙΝΤΡΑΚΟΜ την προμήθεια 84.000 ψηφιακών κυκλωμάτων και 20.000 ψηφιακών παροχών. Επίσης αποφασίζει την προμήθεια ακόμα 350.000 ψηφιακών παροχών και κυκλωμάτων. Ακολούθως, ο αριθμός των παροχών αυξάνεται και αφορά στην προμήθεια 1.200.000 ψηφιακών.

          Το Μάη 1989, ο Τόμπρας εισηγείται στο ΔΣ του Οργανισμού για την ανάθεση στις δύο εταιρίες 470.000 ψηφιακών . Στη συνεδρίαση διαφωνούν και μειοψηφούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων . Αντιδρώντας στην απόφαση αυτή, η ΟΜΕ – ΟΤΕ αρχίζει κινητοποιήσεις, ζητώντας να εξεταστεί ξανά η απόφαση μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση, τρεις μόλις μέρες πριν από τις εκλογές του Ιούνη, ζητάει από τη διοίκηση να μην υπογράψει τελικά τη σύμβαση ανάθεσης.

          Η Οικουμενική
          Μετά τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη, η νέα διοίκηση του ΟΤΕ, με πρόεδρο τον Τάσο Μήνη και διευθύνοντα σύμβουλο τον Κυριάκο Κιουλάφα, αναθέτει σε τετραμελή επιτροπή του ΟΤΕ να εξετάσει το ζήτημα. Η επιτροπή καταλήγει σε πόρισμα για τους χειρισμούς της προηγούμενης διοίκησης. Αποφασίζεται το πόρισμα ν’ αποσταλεί στον εισαγγελέα, για να διαπιστώσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες και επιπλέον να αξιοποιηθεί στην επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων με τις δύο εταιρίες.

          Μετά από διαπραγματεύσεις, η επιτροπή επαναδιαπραγμάτευσης καταλήγει σε πόρισμα. Στη βάση αυτού του πορίσματος, η διοίκηση Μήνη – Κιουλάφα, στις 26 Γενάρη 1990, στέλνει ενημερωτικό σημείωμα στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς και στον Ξ. Ζολώτα, πρωθυπουργό της Οικουμενικής Κυβέρνησης που είχε προκύψει από τις νέες εκλογές, στο οποίο επισημαίνεται ότι επιτεύχθηκε βελτίωση της σύμβασης του Θ. Τόμπρα, κατά 6 δισ. δραχμές (από 32,5 σε 26,5). Παράλληλα, τίθενται υπόψη τους δύο εναλλακτικά σενάρια:

          Είτε να υπογραφεί η βελτιωμένη σύμβαση, είτε να ακυρωθεί και να προκηρυχτεί νέος ανοιχτός διαγωνισμός, με συνέπεια όμως, αφ’ ενός, ατέρμονες δικαστικές διαμάχες με τις δύο εταιρίες και, αφ’ ετέρου, αδυναμία του Οργανισμού για δύο χρόνια να ικανοποιήσει το επενδυτικό του πρόγραμμα για την ψηφιακοποίηση του δικτύου του.

          Οι πολιτικοί αρχηγοί και ο τότε πρωθυπουργός, διατυπώνουν τη γνώμη ότι ο ΟΤΕ πρέπει να προχωρήσει στην πρώτη λύση. Το ΔΣ του Οργανισμού ομόφωνα κατακυρώνει την αναθεωρημένη σύμβαση των 470.000 ψηφιακών. Με ανακοίνωσή της, η ΟΜΕ – ΟΤΕ εκτιμά θετική την απόφαση. Θεωρεί ότι κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες ήταν η μόνη δυνατή λύση. Ο τότε ΣΥΝ δηλώνει ότι έπρεπε άμεσα να αρχίσουν οι διαδικασίες για την προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για τις νέες ανάγκες του ΟΤΕ.

          Παρ’ όλα αυτά, επί κυβέρνησης Κ. Μητσοτάκη, στις 15 Γενάρη 1991, η καινούρια διοίκηση του ΟΤΕ εισηγείται στο ΔΣ την ανάθεση προμήθειας 720.000 παροχών στις δύο εταιρίες. Με την εισήγηση διαφωνεί ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΟΤΕ. Λίγους μήνες αργότερα, η σύμβαση κατακυρώνεται, αλλά μειώνεται ο αριθμός των παροχών στις 400.000.

          Νέος διαγωνισμός
          Το Μάρτη του 1992, το ΔΣ του ΟΤΕ αποφασίζει την προκήρυξη του ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού για 1.100.000 ψηφιακές παροχές. Στις 21 Ιούλη 1992, το ΔΣ του ΟΤΕ αποφασίζει την προμήθεια άλλων 157.000 περίπου παροχών για τις ανάγκες του 1993 από τις εταιρίες ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ΖΗΜΕΝΣ, ως επέκταση προηγούμενων συμβάσεων με τις δύο αυτές εταιρίες.

          Δύο μέρες αργότερα, καταθέτουν προσφορές για τις 1.100.000 παροχές οι εταιρίες ΑΤ& Τ, ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ, ΑΛΚΑΤΕΛ, ΖΗΜΕΝΣ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ. Αξιολογήθηκαν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές.

          Στις 13 Απρίλη 1993 γίνεται από το ΔΣ του ΟΤΕ η πρώτη αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών των πέντε εταιριών, με βάση δύο βαθμολογίες: Της Επιτροπής Αξιολόγησης και της Διεύθυνσης Κέντρων. Με βάση την πρώτη βγαίνουν εκτός διαγωνισμού οι προσφορές των ΑΤ&Τ, ΑΛΚΑΤΕΛ και ΝΟΡΘΕΡΝ ΤΕΛΕΚΟΜ. Από τη σύνθεση των δύο βαθμολογιών κατατάσσεται πρώτη η ΙΝΤΡΑΚΟΜ και ακολουθεί η ΖΗΜΕΝΣ.

          Στις 7 Μάη 1993 το ΔΣ του ΟΤΕ ανοίγει τις οικονομικές προσφορές των πέντε εταιριών.

          Μόλις μια μέρα πριν, ο πρόεδρος της ΙΝΤΡΑΚΟΜ Σ. Κόκκαλης δήλωνε ότι πίσω από την όλη σκανδαλολογία και τον πόλεμο κατά της εταιρίας του, βρίσκεται η ΑΛΚΑΤΕΛ, η οποία, “δε θα δίσταζε να ρίξει την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση”, προκειμένου να μπει στην “πολλά υποσχόμενη ελληνική αγορά”. Σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη, η ΑΛΚΑΤΕΛ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό πολιτικό λόμπι υπεράσπισης των συμφερόντων της. Δηλώνει ότι οι παρεμβάσεις της γίνονται μέσω βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος .

          Ενόψει ιδιωτικοποίησης
          Στις 2 Ιούνη 1993 η κυβέρνηση προχωρά στην αντικατάσταση του γενικού διευθυντή του ΟΤΕ Δ. Κουρεμένου, γιατί “δεν ανταποκρίθηκε στα μεγάλα θέματα της ιδιωτικοποίησης και των ψηφιακών”, καθώς και των βοηθών γενικών διευθυντών. Στο μεταξύ διάφορες πολυεθνικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά του 35% των μετοχών και του μάνατζμεντ του ΟΤΕ.

          Αρχές Αυγούστου 1993 ο πόλεμος των μεγάλων συμφερόντων σχετικά με τη μοιρασιά της τεράστιας περιουσίας του ΟΤΕ, ενόψει της ιδιωτικοποίησης, κορυφώνονται. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει την προμήθεια – μαμούθ των 1.100.000 ψηφιακών παροχών προίκα για τον τότε επερχόμενο «στρατηγικό επενδυτή». Γι’ αυτό και μπλοκάρεται η κατακύρωση του διαγωνισμού.

          Το Σεπτέμβρη 1993, η κυβέρνηση της ΝΔ πέφτει με αποχωρήσεις βουλευτών της. Η νέα Επιτροπή Προμηθειών που συστήνεται επί ΠΑΣΟΚ, γνωμοδοτεί στο ίδιο πνεύμα με την προηγούμενη. Τον Απρίλη 1994, η σύμβαση κατακυρώνεται στους δύο μειοδότες. ”

          Η συγκυβέρνηση Ζολώτα τελείωσε τον Απρίλιο του 1990

          Υπήρχαν καλύτερα από σένα “παπαγαλάκια” με σχόλια σε φιλοΚΚΕ Blog για να πετάξουν την “βρωμία” τους τις εποχές 2011-2016. Προσπάθησε περισσότερο

          Για τον Γερμανό το είπαν νδ -πασοκ -Καρατζαφέρης- ΛΑΟΣ
          Αλλά..

          Καταρρέει πλήρως η προβοκάτσια με τη «Γερμανός»
          Κόλαφος για τους πρωτομάστορες της αθλιότητας σε βάρος του ΚΚΕ η ομολογία του Χρ. Βερελή, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, στην εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5748476

        5. Ανώνυμος

          Ακροδεξιέ 4, τα κολλητιλίκια με το ακροδεξιό σόι το έκανες γαργάρα.
          Τα κατεβατά σου δεν αλλάζουν την ουσία:
          Μετά που σώσατε τα ήθη στη χώρα με την δίωξη του Παπανδρέου, σώσατε και τον ΟΤΕ.
          Κόμμα παντός καιρού και για όλες τις (όχι και τόσο καθαρές ) δουλειές.

        6. Ανώνυμος

          Χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη 23/05/2024 at 14:57΄. Όπως & έγινε όταν μαζί το ΠΑΣΟΚ του George Παπανδρέου με το ΛΑΟΣ το ΠΑΣΟΚ ψήφισε το 1ο μνημόνιο.

          Μετά ήρθε η συγκυβέρνηση Παπαδήμου(ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ) με το ΛΑΟΣ. Μετά η συγκυβέρνηση Σαμαρά(ΝΔ)-Βενιζέλου(ΠΑΣΟΚ) -Κουβέλη(ΔΗΜΑΡ). Και μετά το ΣυριζοΠασοκ συγκυβέρνησε με τον ακροδεξιό Καμμένο.

          Τόση πολιτική “μίξη” με την ακροδεξιά σας έχουν μείνει κάποια “χούγια”. Ειδικά τα “αντικομμουνιστικά”

          Καλά εδώ το κόμμα του Βελόπουλου ψήφισε την ΚΑΠ η οποία διαλύει την μικρομεσαία αγροτιά στο Ευρωκοινοβούλιοκαι και από την άλλη το παίζει φίλος των αγροτών(*)

          Είναι γνωστό πως η (ακρο)δεξιά του Κυρίου απεχθάνετε το διάβασμα. Πόσο μάλλον τα “κατεβατά”(*) που γράφουν αναλυτικότατα με ημερομηνίες πρόσωπα γεγονότα . Για να μην πω πως με την σκέψη πήρατε διαζύγιο.

          Αλλά η “κολοβή αλεπού” θεωρεί πως το φυσιολογικό είναι να είναι όλες οι αλεπούδες “κολοβές”. Και άλλοι προσπάθησαν πολύ πιο επίδεξιοι να πετάξουν “κουστουλιές” μπας και “λερώσουν” για το “Κόμμα”. Αλλά δεν τα κατάφεραν. Απέτυχαν

          Κάποιους μάλιστα δημοσιογράφοι που επώνυμα “παπαγάλιζαν” μέσω εφημερίδων τους πήγε το Κόμμα στα δικαστήρια. Εκεί τα “μασούσαν” και τα “άλλαζαν”.

          Περιμενα για πολλά χρόνια την παραίτηση του Πάγκαλου(*) αλλά τελικά αποδείχθηκαν για άλλα μία φορά λόγια πασοκων. Που συγκυβέρνησαν με την ακροδεξιά. Τα “χούγια” που λέγαμε.

          Καλά το πάτε

          Περισσότερα
          —————————————————————————————-
          (*)
          Η διαστρέβλωση, τα παπαγαλάκια και ποιους εξυπηρετούν
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=430268

          —————————————————————————————-
          Καταρρέει πλήρως η προβοκάτσια με τη «Γερμανός»
          Κόλαφος για τους πρωτομάστορες της αθλιότητας σε βάρος του ΚΚΕ η ομολογία του Χρ. Βερελή, πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, στην εξεταστική της Βουλής για το σκάνδαλο «Ζήμενς»
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=5748476

          ——————————————————————————–
          ——————————————————————————–
          Ουδέν πρόβλημα
          https://www.rizospastis.gr/columnPage.do?publDate=23/5/2024&id=19684&columnId=161

          Δεν συνεργάζεται – είπε ο Βελόπουλος – με τη ΝΔ που εφαρμόζει «πολιτική ακραίου νεοφιλελευθερισμού», ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, επειδή διαφωνεί μαζί τους. Δεν εξήγησε ωστόσο τι ακριβώς τον χωρίζει με όλους αυτούς…

          Για παράδειγμα, ο Βελόπουλος υπήρξε πρώην στέλεχος της ΝΔ και στο Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζουν κατά 54% τα ίδια.

          Αντίστοιχα στη Βουλή έχει υπερψηφίσει ή τοποθετηθεί με «παρών» τουλάχιστον στις μισές προτάσεις νόμων της κυβέρνησης. Απογειώνοντας την κοροϊδία, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα (άκουσον άκουσον!) των καπιταλιστών.

          Πάει πολύ όμως να το παίζει ο Βελόπουλος …αντικαπιταλιστής, όταν ο ίδιος διαφημίζει ως δυνατό του σημείο ότι ξέρει από επιχειρηματικότητα και θα βοηθήσει τους ελληνικούς ομίλους να αναπτυχθούν, ενώ στις Ερωτήσεις και στις παρεμβάσεις του αποτυπώνεται πάντα η έγνοιά του για τα πιο «δυναμικά» τμήματα της αστικής τάξης και τη στήριξη της κερδοφορίας τους.

          Θυμίζουμε, επίσης, για την ιστορία, ότι η Ελληνική Λύση στην Ευρωβουλή ψήφισε, μαζί με τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, το σκανδαλώδες ψήφισμα που αναγνωρίζει ως «ζωτικό στοιχείο της ευρωπαϊκής δημοκρατίας» την παρέμβαση των γιάπηδων από τα λόμπι των ομίλων για να επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ.

          Τέλος, προσπάθησε ο Βελόπουλος να πείσει ότι σπαράζει η καρδιά του που η κυβέρνηση «έκλεισε τους λιγνίτες», με συνέπειες στο κόστος παραγωγής για αγρότες και κτηνοτρόφους.
          Οταν όμως ψήφιζε, μαζί με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, την ΚΑΠ και κάθε της αναθεώρηση, που σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά στους βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους, τότε «ουδέν πρόβλημα» για τον δήθεν αντισυστημικό βαστάζο της πολιτικής της ΕΕ.

          —————————————————————————————-
          ——————————————————————————–
          Στη ΝΔ προσχώρησαν οι πρώην βουλευτές του ΛΑΟΣ Κ.Βελόπουλος και Π.Μαρκάκης
          https://www.in.gr/2012/05/22/greece/sti-nd-prosxwrisan-oi-prwin-boyleytes-toy-laos-k-belopoylos-kai-p-markakis/

        7. Ανώνυμος

          Διάβασες κάπου για Τόμπρα και μάλλον θυμήθηκες τις ωραίες εποχές της “εφημερίδας που γκρέμισε τον καραμανλισμό” . Μέχρι το 2005, μετά & για ένα διάστημα τον στήριξε αποσύροντας την παραπάνω φράση από την εφημερίδα

          Στην Οικουμενική του Ζολώτα συμμετείχε και το ΠΑΣΟΚ . Αυτό μάλλον άνηκε στο “καθαρό” 1989-1990

          Υ.Γ.
          Άντε κάποιος να λύσει την απορία του teddy από το 2015

          Μια απορία από το “βρόμικο ’89”
          https://teddygr.blogspot.com/2015/10/89.html

          “Με τον Βασίλη Λεβέντη δεν είχα σκοπό να ασχοληθώ, όπως δεν ασχολήθηκα ποτέ στην ζωή μου μέχρι σήμερα. Όμως, παίρνω αφορμή από κάτι που είπε προ ημερών στην βουλή, ώστε να μιλήσω για κάτι άλλο που μου κάθεται εδώ και χρόνια στον λαιμό.

          Η ιστορία μάλλον σας είναι γνωστή. Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει την Ένωση Κεντρώων ως “λαγό τού συστήματος”, με την έννοια ότι το εν λόγω κόμμα και ο αρχηγός του μας έχουν πρήξει με τα “εννιά σημεία” τους, τα οποία συνιστούν στο σύνολό τους ευχής έργον για την εξουσία. Έτσι, ο Βασίλης Λεβέντης είπε από το βήμα τής βουλής, απευθυνόμενος σε βουλευτή τού ΚΚΕ: “Εσείς μάλλον με είπατε λαγό χθες. Θα δούμε ποιος είναι ο λαγός θα το δείξει η ιστορία. Mε τον Μητσοτάκη είδαμε ποιος είναι ο λαγός”, εννοώντας προφανώς την συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με τον -ενιαίο τότε- Συνασπισμό το 1989.

          Επειδή, λοιπόν, έχω βαρεθεί να ακούω τον κάθε ηλίθιο, τον κάθε άσχετο, τον κάθε ανιστόρητο αλλά και τον κάθε προβοκάτορα (από Λεβέντη μέχρι Χρυσή Αυγή) να μιλάει για “βρόμικο ’89” δείχνοντας με το δάχτυλο το ΚΚΕ, ας γυρίσουμε πίσω στον χρόνο για να βάλουμε τα πράγματα στην σειρά τους.

          Εκείνη την εποχή, εν όψει ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών, συστάθηκε από το ΚΚΕ και την ΕΑΡ (την μετεξέλιξη του ΚΚΕ-εσωτερικού), ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, στον οποίο προσχώρησαν η “Σοσιαλιστική Πορεία” του Νίκου Κωνσταντόπουλου αλλά και κάποιοι πρώην πασόκοι, όπως ο Μανώλης Δρεττάκης, ο Στάθης Γιώτας και ο Στάθης Παναγούλης.

          Παρένθεση. Όσοι δοκησισοφούν ακόμη και σήμερα, διατυμπανίζοντας ότι πρέπει να ενωθεί όλη η αριστερά (π.χ. Λαζόπουλος), ας ηρεμήσουν κι ας ανοίξουν και κανένα βιβλίο να ξεστραβωθούν. Η ενότητα που ζητούν, έχει δοκιμαστεί στην πράξη από το 1989, τα δε αποτελέσματά της είναι γνωστά και ιστορικώς καταγεγραμμένα. Κλείνει η παρένθεση.

          Στις εκλογές του Ιουνίου 1989, ο νεοπαγής Συνασπισμός κλπ παίρνει 13,1% και εκλέγει 28 βουλευτές. Τους αναφέρω αλφαβητικά:
          Ανδρουλάκης Μίμης,
          Γαλανός Νίκος,
          Γιάνναρος Γρηγόρης,
          Γιώτας Στάθης,
          Δαμανάκη Μαρία,
          Δραγασάκης Γιάννης,
          Δρεττάκης Μανώλης,
          Καλούδης Νίκος,
          Κάππος Κώστας,
          Κατσαρός Γιάννης,
          Κόρακας Στρατής,
          Κοσιώνης Παναγιώτης,
          Κοταμανίδου Εύα,
          Κύρκος Λεωνίδας,
          Κωστόπουλος Μήτσος,
          Λεβέντης Θανάσης,
          Λεντάκης Ανδρέας,
          Μπιτσάνης Ηλίας,
          Νέστωρ Στέλιος,
          Παφίλης Θανάσης,
          Ρήγας Κώστας,
          Σκοτινιώτης Παναγιώτης,
          Σκυλλάκος Αντώνης,
          Σπαθής Θόδωρος,
          Στριφτάρης Σπύρος,
          Φαράκος Γρηγόρης,
          Φλωράκης Χαρίλαος,
          Χατζηδημητρίου Τραϊανός.

          Παρατήρηση. Όσοι καταλαβαίνουν, αντιλαμβάνονται ότι στην παραπάνω κοινοβουλευτική ομάδα τού Συνασπισμού, οι “σκληροπυρηνικοί” (συγγνώμη για τον όρο) του ΚΚΕ αποτελούν μειοψηφία. Από τους υπόλοιπους, κάποιοι προέρχονται από το ΠαΣοΚ, κάποιοι από την ΕΑΡ/ΚΚΕ-εσωτερικού και

          κάποιοι ανήκουν μεν στο ΚΚΕ αλλά επρόκειτο να αποχωρήσουν σύντομα,

          μιας και ήσαν από εκείνους που ονειρεύονταν την μετάλλαξη του κόμματος σε ευρωκομμουνιστικό (όπως το ιταλικό ΚΚ υπό τον Μπερλίνγκουερ ή το γαλλικό ΚΚ υπό τον Μαρσαί), αλλά δεν τους έκατσε.

          Σ’ εκείνες τις εκλογές, λοιπόν, κανένα κόμμα δεν κατάφερε να πετύχει αυτοδυναμία. Κι ενώ η χώρα συγκλονίζεται από -πραγματικά ή μη- σκάνδαλα των πασοκικών κυβερνήσεων, τον Κοσκωτά με τα πάμπερς του και τις περιπέτειες του Ανδρέα με την αρρώστια του, με την Μιμή και με το “κωλόσπιτο” της Εκάλης, οι επιλογές είναι δυο:
          ή νέες εκλογές ή κυβέρνηση συνεργασίας.

          Το πρόβλημα είναι πως οι οποιεσδήποτε διώξεις κατά πολιτικών προσώπων για οποιοδήποτε σκάνδαλο της προηγούμενης περιόδου, πρέπει να ασκηθούν από την νεοεκλεγμένη βουλή αλλιώς θα παραγραφούν.

          Το δίλημμα είναι τεράστιο για τους ηγέτες της αριστεράς. Αν δεν συμφωνήσουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, τα σκάνδαλα θα παραγραφούν και η αριστερά θα κατηγορηθεί για συναίνεση στο κουκούλωμα.

          Με το ΠαΣοΚ δεν γίνεται να συνεργαστούν αφού το ΠαΣοΚ είναι που κατηγορείται για τα σκάνδαλα. Μόνο με την Νέα Δημοκρατία μπορούν να συνεργαστούν αλλά πώς είναι δυνατόν να συγκυβερνήσει η δεξιά με την αριστερά;

          Ακολουθεί έντονη και μακρά συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα και το θέμα μπαίνει σε ψηφοφορία.
          Οι δώδεκα “σκληροπυρηνικοί” βουλευτές του ΚΚΕ ψηφίζουν όχι στην συνεργασία, οι υπόλοιποι δεκάξι ψηφίζουν ναι.

          Οι υπέρμαχοι του ναι επιχειρηματολογούν τονίζοντας ότι, αν δεν διαλυθεί η βουλή και ασκηθούν διώξεις, το ΠαΣοΚ θα οδηγηθεί στην διάλυση, οπότε ο Συνασπισμός θα αναδειχθεί σε αξιωματική αντιπολίτευση στην επόμενη βουλή.

          Όμως, οι διαφωνούντες εμμένουν ανυποχώρητα στις θέσεις τους, με πρώτο και καλύτερο τον Κώστα Κάππο. Όταν ο Φλωράκης παρατηρεί ότι ο Συνασπισμός θα διαλυθεί αν δεν βρεθεί λύση, κάποιοι επιμένουν “να διαλυθεί” και κάποιοι αρχίζουν να το ξανασκέφτονται, μη θέλοντας να δυναμιτίσουν την περιβόητη ενότητα της αριστεράς.

          Τελικά, η κοινοβουλευτική ομάδα αποφασίζει κατά πλειοψηφία την συμμετοχή τού Συνασπισμού σε κυβέρνηση συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία, υπό τον όρο ότι η θητεία αυτής της κυβέρνησης θα είναι τρίμηνη και θα εστιαστεί στην άσκηση διώξεων κατά των πολιτικών προσώπων που είχαν οποιαδήποτε εμπλοκή σε οποιοδήποτε σκάνδαλο.

          Έτσι, δυο βδομάδες μετά τις εκλογές, στις 2 Ιουλίου ορκίζεται ως πρωθυπουργός της κυβέρνησης συνεργασίας ο Τζαννής Τζαννετάκης.

          Στην κυβέρνησή του συμμετέχουν τέσσερα στελέχη τού Συνασπισμού αλλά κανένας από τους “σκληροπυρηνικούς”. Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών, ο Φώτης Κουβέλης το δικαιοσύνης και ο Γιώργος Μυλωνάς το πολιτισμού, ενώ ο Γιάννης Δραγασάκης τοποθετείται αρχικά υφυπουργός εμπορίου και κατόπιν υφυπουργός εθνικής οικονομίας.

          Επίλογος. Σκοπός του σημερινού κειμένου δεν είναι η παρουσίαση ή η ανατομία όσων έγιναν εκείνο το “βρόμικο ’89”. Ούτε, βέβαια, η ανάλυση των τριγμών που επεφύλασσε στο ΚΚΕ εκείνη η απόφαση της κοινοβουλευτικής ομάδας τού Συνασπισμού. Σκοπός των όσων είπα παραπάνω ήταν να φτάσω ως εδώ για να διατυπώσω μια απορία που την έχω χρόνια:

          Αφού η συνεργασία τού ενιαίου τότε Συνασπισμού με την δεξιά αποφασίστηκε από την κοινοβουλευτική του ομάδα, με μια απόφαση που καταψηφίστηκε από τους καθαρόαιμους κουκουέδες
          και υπερψηφίστηκε από όλα τα -τοτινά ή κατοπινά- μέλη της που είτε ανήκαν είτε θα μετακόμιζαν στον ΣυΡιζΑ, τα οποία και την υποστήριξαν διά της συμμετοχής τους στην κυβέρνηση, γιατί κατηγορείται το ΚΚΕ γι’ αυτή την συνεργασία;

          Δεν θα ήταν πιο λογικό αυτή η κατηγορία να απευθύνεται στον ΣυΡιζΑ;

          Ας μου λύσει κάποιος αυτή την απορία, επί τέλους! Κάποιος! Κι ας είναι κι ο Βασίλης Λεβέντης!”

      3. Ανώνυμος

        Χάρυ Κλυνν – Ραντεβού Με Την Εισαγγελία 1989

        https://www.youtube.com/watch?v=jQ9oCr6MdQg

        Σχολιάζει τα σκάνδαλα,επί εποχές παλιού “καλού” ΠΑΣΟΚ ανάμεσα τους και το σκάνδαλο Κοσκωτά. Κάποιος από το “πουθενά” βρέθηκε να έχει τράπεζα να αγοράζει εφημερίδες ομάδες κλπ

        Reply
        1. Χρ Παρισης

          Στον 24/,5,13.58. Εσυ πιστευεις πριφανως οτι απευθυνεσαι σε κρετινους, προβαλλοντας ενα “επιχειρημα” αξιο των δικηγορισκων που κανανε κουμαντο τοτε στο Συνασπισμο . Λες, “γιατι κατηγορειτε το Κκε για τη στηριξη στο Μητσοτακη ωστε στις επομενες εκλογες να βγει αυτοδυναμος [ ΑΥΤΟ ηταν το νοημα εκεινης της βρωμιας, και το ξερουν και οι γατες], αφου τηναποφαση την πηρε η κοινοβουλευτικη ομαδα του Συν.”? Δηλαδη σε αυτην δεν μετεθχε το Κκε? Μετειχε! Αλλα νομιζεις οτι με δικολαβικες γελοιοτητες θα κρυψεις την αληθεια. Παμε παρακατω. Λιγο ενδιαφερει τον υπολοιπο κοσμο αν ειχατε διαφωνιες μεσα στο ΚΚΕ, οι οποιες σε καθε περιπτωση επρεπε να λυθουν με εσωτερικες σας διαδικασιες και συμμετοχη των μελων σας,αφου επροκειτο για ενα τοσο κρισιμο ζητημα.Και εδω ομως ,χωρις να το καταλαβαινετε,δειχνετε ΠΟΥ γραφει η ελιτ του Κκε τα μελη σας. Την αποφαση πηραν καποια λιγα ατομα! Αυτα,ως δειγμα της “δημοκρατιας” την οποια εχετε στο ιδιο το εσωτερικο σας, οχι ως δειγμα της “δημοκρατιας για το … λαο”, που θα εφαρμοσετε αν καπου στα 2168 παρετε το περιποθητο 50 + 1 ( που το γραφει αυτο ο Λενιν η ο Σταλιν ,μηπως μπορει καποιος να μας πει απο το κκε?). Βεβαια, ολα αυτα τα κωμικοτραγικα σας του 89 ,μοιαζουν με οπερεττα ,(που στο κατω-κατω δεν ηταν και καποια σοβαρη εκπληξη) μπροστα στην Ιστορικη και πρωτοφανη στα παγκοσμια χρονικα ,ειδικα τα στρατιωτικα τετοια, οταν στις 19/20 Μαη του 1944, στον Λιβανο, στειλατε τους εκπροσωπους σας με ενα και μονο σκοπο,να υπογραψουν την Ανευ Ορων Παραδοση ενος νικηφορου Λαικου επαναστατικου Στρατου και ενος Λαικου κινηματος ,σε εναν αντιπαλο που, α) Ηταν στρατιωτικα και πολιτικα ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ στο εσωτερικο ,β) Βρισκοταν ως ανδρεικελο των Αγγλων τρεις χιλιαδες χιλιομετρα μακρυα, στο Καιρο!!!.Εκει ,λοιπον, υπο εμπτυσμους,υβρεις,χλευασμους των ανδρεικελων τυπου παπανδρεου, υπογραψατε την παραδοση στη λευκη τρομοκρατια και τη σφαγη εκατονταδων χιλιαδων αγωνιστων, και οχι στη Βαρκιζα,οπως πονηρα εχετε κανει τον πολυ κοσμο να πιστευει μεσω της προπαγανδας αθλιων “ιστορικων” σας. Ο αφοπλισμος του ΕΛΑΣ και η παραδοση της εξουσιας στο οργανο των Αγγλων ,τον παπανδρεου,οπως και η απιδοχη του Σκομπυ ως αρχηγου του νεου Εθνικου Στρατου ,υπογραφηκαν απο εσας στο Λιβανο. Στηθηκε μετα το πρωορισμενο απο εσας να αποτυχει ψευδοκινημα του Δεκεμβρη,για να δικαιολογησετε την Προδοσια σας με την δηθεν “αποτυχια” του κινηματος. Υπηρχε βαρια οπλισμενη Μεραρχια του ΕΛΑΣ στην Παρνηθα, της απαγορευθηκε να επεμβη!!! Στη Βοιωτια ξεκινησε αλλη μεγαλη στρατιωτικη δυναμη, της απαγορευσε την πορεια προς Αθηνα ο ιδιος ο Σιαντος! Οι πολιτικοι επιτροποι και οι επικεφαλης των στρατιωτικων δυναμεων του ΕΛΑΣ Αθηνας ,μελη και στελεχη τιυ κκε,ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ κατοπιν διαταγης βεβαια ,απο την πρωτη μερα του ψευδοκινηματος ( Μαρτυρια Μικη Θεοδωρακη). Το οτι κανενα μεγαλοστελεχος του ΚΚΕ δεν ειχε την παραμικρη συνεπεια και το 99 ο/ο διεφυγαν θαυματουργικως στις τοτε σισιαλιστικες χωρες,διχνει οτι στις κρυφες ρητρες του Λιβανου, κρυφες ρητρες που υπαρχουν παντα σε τετοιες συμφωνιες, υπηρχε αυτη η προβλεψη για προσωπικο απυριβλητο των ατομων αυτων. Σημερα, η ελθτ αυτου τιυ μικροαστικιυ μιρφωματος,απολαμβανει τα “καλα” της αστικης δημοκρατιας, εξασφαλισμενη οικονομικα απο το αστικο κρατος και χωρις αγχος για το αυριο, που καταλαβε ποσο χρησιμη του ειναι για την υπαρξη του ως μηχανισμου εξοντωσης των πληβειακων στρωματων. Οπως λοιπον στα 1989,ετσι και το 44 γραψατε το λαο,την εργατικη ταξη και τους αγωνιστες στα παπουτσια σας,οπως παντα κανετε. ( Αυτα στα γραφω γιατι δε μου αρεσει να βλεπω καποιους να παιρνουν τα μυαλα τους αερα λογω της ενταξης τους στον καθεστωτικο μηχανισμο). Ξερετε ποια ειναι η χειροτερη ιστορικη καταδικη σας? Οτι δεν συγκινειτε πια κανεναν, οσους θεατρινισμους κι αν μετερχεσθε …

        2. Ανώνυμος

          Μπράβο Παρίση, έξοχος. Προσωπική μαρτυρία: η νονά του γιου μου, ελασιτισα από τη Δαφνη, τους είχαν στον Υμηττό στρατωνισμενους και δεν τους άφησαν να κατέβουν. Ο δε Ζαχαριάδης ήλθε με εγγλέζικο αεροπλάνο στην Ελλάδα και μετά από μια δυο βδομάδες κυνήγησε τον Άρη σαν σκυλί.

        3. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Χωρις να διαφωνω πολυ με το σεντονι του ανωνυμου να υπενθυμισω οτι ο Βασιλης Λεβεντης σε καποιες απο τις εκλογες του 89 κατεβηκε υποψηφιος/ συνεργαζομενος με τη ΝΔ…

        4. Ανώνυμος

          Ο ΄Άρης ήταν μέλος του ΚΚΕ, κομμουνιστής, δεν ήταν σοσιαλδημοκράτης. Ήθελε λαϊκή δημοκρατία, σοσιαλισμό[1] . Αυτό που προσπάθησε αργότερα ο ΔΣΕ. Ο Άρης μπορεί να είχε πικρία αλλά ποτέ δεν καταφέρθηκε δημόσια κατά του ΚΚΕ. Το 2011 αποκαταστάθηκε . Πορεία που είχε ήδη αρχίσει να φαίνεται από το 1962. Ήρθαν στο φως νέα ντοκουμέντα

          Οι τότε σοσιαλδημοκράτες, π.χ. Τσιριμώκος οι πολιτικοί πρόγονοι των σημερινών πασοκων που καπηλεύονται τον Άρη τότε πολιτικά πίεζαν για συμφωνία με την αστική τάξη & του Άγγλούς για “καλύτερο καπιταλισμό”. Το ΚΚΕ τότε παλιδρομούσε μεταξύ “λαοκρατίας”(=καλύτερου καπιταλισμού) & σοσιαλισμού. Μπορούν να αναλυθούν λεπτομερώς οι καταστάσεις, οι λόγοι αλλά μην διαμαρτύρεστε μετά για “σεντονιάδες”.

          Άρα λοιπόν κριτική στο ΚΚΕ για τον Άρη κάνουν εκείνοι που θα ήθελαν λαϊκή δημοκρατία, σοσιαλισμό, στην δική σας γλώσσα “Σοβιετία”.

          Ο Ζαχαριάδης παραλίγο να εκτελεστεί 2 φορές φυλακισμένος στο Αουσβιτς. Από όπου ήρθε. Ούτε καν δεν λέτε πόσα χρόνια ήταν φυλακισμένος από το Ελληνικό Αστικό Κράτος, πόσες φορές είχε αποδράσει. Μέχρι & η “μηχανή του χρόνου” τα αφηγούνταν στην τηλεόραση ειδικά η δραπέτευση του απο φυλακές στην Θεσαλλονίκη σαν παπάς.

          Αν θέλετε να πείτε κάτι για τον Ζαχαριάδη να θυμήσω πως ο Λένιν πήγε στην Ρωσία με το γνωστό τραίνο διασχίζοντας την Γερμανία σε δημόσια γνώση και επικύρωση αρκετών σοσιαλιστών. Η επανάσταση στη Ρωσία έγινε

          Όλοι μα όλοι οι Πασόκοι που προσπαθούν να σπιλώσουν το ΚΚΕ έχουν πάντα & ένα Ελασίτη συγγενή.

          Είδαμε πόσο καλά πήγε το ΠΑΣΟΚ του ανδρέα, του σημίτη, του ΓΑΠ και το νέο ΠΑΣΟΚ του Σύριζα. Τώρα έχετε 4 ιδεολογικοπολιτικά ΠΑΣΟΚ(Κασελλάκη, Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη, Νέας Αριστεράς) & άρα περισσότερα ΠΑΣΟΚ για να επιλέξουν

          Παρατηρώ σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ από αυτούς που σχολιάζουν στο pandiera, μόλις κάποιος σας “πατήσει τον κάλο” για το παλιό ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα αμέσως φωνάζετε. Ναι άλλα δεν είσαστε στο ιδεολογικό ΠΑΣΟΚ & οι αναγνώστες σας πιστέψαμε

          Λέγεται πως του Ανδρεά ήταν η χαρακτηρηστική φράση για ένα διευθυντη οργανισμού πως είπανε να πάρει (ο διευθυντής) ένα “δωράκι” αλλά όχι τόσα εκατομμύρια[2]. Το ΠΑΣΟΚ από νωρίς είχε δείξει το πως εννοούσε μία διάσταση πάνω στον δικό του “πράσινο σοσιαλισμό”

          Καλώς μπήκε από ένα άλλο φίλο του ΚΚΕ ο τότε δίσκος του Χάρρυ Κλίν “Ραντεβού με την εισαγγελία”.

          Για το σκάνδαλο Κοσκωτά[3] καλαμποκιού[4 ] κ.α.
          Ας μας πουν ποιοι και πόσοι τότε βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τις παραπομπές σε δίκη δικών τους βουλευτών[5], [6]. Και πόσοι καταδικάστηκαν και γιατί.

          ————————————————————————————————-
          ————————— ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ———————————————
          ————————————————————————————————-
          ΑΡΗΣ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ

          Ατσαλωμένος στο ΚΚΕ, Πρωτοκαπετάνιος του ΕΛΑΣ

          https://www.902.gr/eidisi/istoria/100349/atsalomenos-sto-kke-protokapetanios-toy-elas

          “(..)Το Μάρτιο του 1962 δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Νέος Κόσμος” άρθρο μέλους του τότε ΠΓ, στο οποίο γινόταν λόγος για αποκατάσταση σειράς στελεχών του ΚΚΕ, ανάμεσά τους και του Άρη. Το άρθρο ανέφερε: “Η ΚΕ ακύρωσε αποφάσεις της παλιάς καθοδήγησης για διαγραφή ή καθαίρεση μελών της ΚΕ, που αποδείχτηκαν αβάσιμες και αδικαιολόγητες. Ταυτόχρονα αποκατέστησε τη μνήμη των συντρόφων […] Άρη Βελουχιώτη […] κ.ά.”.”

          [2] https://www.thetoc.gr/politiki/article/22-xronia-xwris-ton-andrea-papandreou/

          [3] Το 13ο και το 14ο Συνέδριο του ΚΚ
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=2698347

          [4] https://www.in.gr/2020/01/17/stories/features/pos-skandalo-tou-gioukoslavikou-kalampokiou-odigise-sti-fylaki-ton-niko-athanasopoulo/

          [5] https://www.in.gr/2023/01/16/stories/16-1-1992-athoosi-tou-papandreou-kai-katadiki-tou-d-tsovola-gia-skandalo-koskota/

          [6] https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3765658

        5. Ανώνυμος

          @Χρ.Παρίσης
          Αν ενδιέφερε λίγους, δεν θα γίνονταν σημείο αναφοράς & έντονης συζήτησης το 13ο – 14ο συνέδριο του ΚΚΕ του 1991

          Με την εκλογή της Αλέκας στην θέση του ΓΓ& την επανάκτηση κομμουνιστικών χαρακτηρηστικών που είχαν κάπως “στρογγυλευτεί” στην συνύπαρξη με τους ΠΑΣΟΚΟΥΣ, τους “ανανεωτικούς” στο μέχρι 1991 εναίο σχήμα του ΣΥΝ

          Να επισημάνω σαν άλλος ένας φίλος του ΚΚΕ που σχολιάζει στο pandiera πως οι μειοψηφούντες “εκσυγχρονιστές” του ΚΚΕ (π.χ Δραγασάκης, Λαφαζανης Αλαβάνος Μίμης, Δαμανάκη κ.α.)που ήθελαν να διαλύσουν πολιτικά και οργανωτικά το Κόμμα &να φτιάξουν μια νέα “σούπα” με κομμάτια του ΠΑΣΟΚ τελικά κάποιοι πήγαν στο ΠΑΣΟΚ & οι υπόλοιποι στον μη ενιαίο ΣΥΝ κύρια συνιστώσα του μετέπειτα Σύριζα.

          Για τα υπόλοιπα που γράφεις, θα προσπαθήσω όσο μπορω να γράψω όσο πιο συνοπτικά γίνεται μία άλλη φορά. Το βασικό ιδεολογικό περίγραμμα της απάντησης μου βρίσκεται στο σχόλιο μου 18/05/2024 at 18:47.

          Τότε το ΚΚΕ παλινδρομούσε ανάμεσα σε 2 καταστάσεις:Σοσιαλισμό “Καλό Καπιταλισμό”.
          Φαντάζομαι πως θα σου άρεσε να ζεις σε σοσιαλισμό, “σοβιετία” κατά άλλους. Επίσης πως διαφωνείς με την τότε σοσιαλδημοκρατία που πολιτικά πίεζε το ΚΚΕ μέσω του μετώπου ΕΑΜ για “καλύτερο καπιταλισμό”

        6. Ανώνυμος

          @Χρ Παρισης, 24/05/2024 at 20:38, μερικούς αρκεί να τους τσιγκλίσεις λίγο για να βγάλουν ό,τι πασόκικο έχουν και δεν έχουν μέσα τους…..

        7. Ανώνυμος

          Τον Άρη τον αποκαταστήσει το ΚΚΕ πολιτικά, αλλά όχι κομματικά. Τσαρλατανιες γραφειοκρατών. Επίσης, το αεροπλάνο του Ζαχαριάδη ήταν εγγλέζικο, όσες Αρκάδες και να γράψεις.

        8. Ανώνυμος

          οι μειοψηφούντες “εκσυγχρονιστές” του ΚΚΕ!!!
          Ποιοί μειοψηφούντες, θα σας είχαν πάρει και τα σώβρακα αν δεν καθάριζαν οι οικοδόμοι για παρτη σας

        9. Χρ Παρίσης

          Τρείς απαντήσεις στο χθεσινό σχόλιό μου και οφείλω να απαντήσω . Πρώτα στον φίλο που με καποια , ας το πώ υπερβολή φιλοφροσύνης , σχολίασε θετικα τα γραφόμενά μου ,ότι βέβαια περιστατικά όπως αυτό που αναφέρει υπάρχουν χιλιάδες και μάλλον θα μείνουν άγνωστα,αφού εννοείται ότι οι μισθοφόροι «ιστορικοί» του ΚΚΕ αλλά και του Συριζα δεν πρόκειται ποτέ να τα καταγράψουν, για τις έδρες των «πανεπιστημιων» ( τους πανεπιστημιακούς κώλους,που έλεγε ο Ηλίας Πετρόπουλος) αυτά εξ ορισμού αποτελούν απαγορευμένα εδάφη . Για τον πολύ ζαχαριάδη, παλιοί αγωνιστές μου είχαν διηγηθεί ότι όταν γύρισε (τετράπαχος) από το Νταχάου,οπου ειχε δικό του δωμάτιο με όλες τις ανεσεις,ραδιόφωνο κλπ, και βεβαια ουτε τριχα από το μαλλι του δεν του είχαν πειραξει , ηταν τόσο αλλαγμένος σε χαρακτήρα, παίρνοντας ποζες και ύφος μικρού Ναπολέοντα, ώστε είχε κυκλοφορήσει ευρέως η φήμη ότι οι γερμανοαγγλοι τον είχαν αντικαταστήσει με κάποιον σωσία του. Λεγόταν ότι η δολοφονία ,από την ΟΠΛΑ του κομμουνιστή αγωνιστή Ασημίδη έγινε κατόπιν εντολής του, λόγω του ότι φοβόταν ότι θα του επαιρνε μια μέρα τη θέση,ως πολύ πιο μορφωμενος από αυτόν . Η κόρη του Ασημίδη έχει κυκλοφορήσει νομίζω ένα βιβλίο γι αυτά, που δυστυχώς δεν εχω διαβάσει ακόμα. Για την κατάπτυστη και δειλή στάση του στη διάρκεια της δίκης του Νίκου Πλουμπίδη,ακόμα και κατά τη μέρα της δολοφονίας του από το ελληνικό κράτος, ( Ναι, ναι, αυτό το κράτος ,στο οποίο όταν αναφέρονται οι δημόσιοι εκπρόσωποι του σημερινού κκε χρησιμοποιούν το πρώτο πληθυντικό της συνταυτίσεως και της ομοψυχίας ) εχουν γραφεί αρκετά.
          Τά αίσχη των ψευδοηγετών του ΚΚΕ στις τότε σοσιαλιστικές χώρες, όπου οι περισσότεροι κοπροσκύλιαζαν την ώρα που αλλοι πολιτικοί εξόριστοι σάπιζαν δουλεύοντας τα εργοστασια και ζώντας σε άθλια καταλύματα ( αυτά μπορούσε δυστυχώς να προσφερει τοτε η κατεστραμμένη από τους σημερινούς χρηματοδότες της εξωνημένης «Αριστεράς» , Σοβιετική Ενωση) είναι λιγώτερο γνωστά,λόγω του ότι οι αγωνιστές αυτοί δεν ήθελαν να μιλούν γι αυτά , για να μην προκαλέσουν ζημιά στο κίνημα,όπως πίστευαν. Η Ελευθεροτυπία ,γυρω στα 1977, ειχε δημοσιεύσει μια σειρα από ρεπορταζ, με μαρτυρίες κάποιων αγωνιστών που είχαν επανέλθει τα χρονια εκείνα στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι από τους ανθρώπους αυτούς ηταν τόσο αηδιασμένοι από αυτά που είχαν ζήσει εκεί με τους πανάθλιους αυτούς της «ηγεσίας», που δεν ήθελαν κάν να αναφερθούν , είχα προσωπική περίπτωση στενού συγγενούς μου ,πρώην αξιωματικού του Δημοκρατικού Στρατού.
          Σε έναν άλλο κύριο,που μιλά για «Πασοκους που εκδηλώνονται » κλπ… Μόλις πρό ημερών είχα αναφέρει σε σχόλιό μου εδώ ότι θεωρούσα από την πρώτη στιγμή της ιδρυσής του το κόμμα του γιού του παπανδρέου ως ΝΕΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΜΟΡΦΩΜΑ, ετσι το θεωρώ και σήμερα και η όλη πορεία του το απέδειξε. Αρα, σε λάθος ανθρωπο ,με λάθος χαρακτηρισμό απευθύνθηκες, φίλε μου. Πέρα από αυτό, θα ήταν καλύτερο και θα ευχόμουν να ανασκευάζονταν αυτά τα ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ που γράφω με γεγονότα ή και επιχειρήματα.
          Για τον Αρη – Πρώτα μια μαρτυρία από στενώτατο συγγενή μου ,πιο στενός δε γίνεται : Όταν υπέγραψαν την Προδοσία του Λιβάνου, έστειλαν σε ένα κιβώτιο τα σχετικά έγγραφα ,με οδηγιες κλπ. , στον Αρη Βελουχιώτη. Παρουσία πολλών αγωνιστών ,αφού το άνοιξε και διάβασε τα περιεχόμενα, γύρισε και,με τη βαρειά ρουμελιώτικη προφορά του ,τους είπε « ΑΥΤΟ ΤΟ Κ’ΤΙ ΕΙΝ’ Ο ΤΑΦΟΣ ΜΑΣ». Ο καθηγητής Αγγελόπουλος έχει καταγράψει πολλά στο βιβλίο του « Από την Κατοχή στον Εμφύλιο»,εκδ. ΠΑΡΟΥΣΙΑ, γύρω από την Προδοσία του Λιβάνου. Αυτά που επακολούθησαν ,καταγράφηκαν και στο βιβλίο του ΘΕΜΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ, «Η Σύσκεψη των καπεταναίων στη Λαμία», εκδ. ΓΛΑΡΟΣ. Από τα ντοκουμεντα που παραθέτουν ,εστω και μόνον αυτά τα δύο βιβλία, προκύπτει καθαρά ότι η παράδοση του ΕΛΑΣ στους Αγγλους και τους μοναρχοφασίστες,ηταν εσκεμμένη και εν ψυχρώ απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ. Δε θα προσθεσω τίποτε άλλο, ένα μόνο,δυστυχώς ο Αρης δεν μπόρεσε να προχωρήσει σε εκείνο που επέτασσε η ιδρυτική πράξη του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, ητοι στην άμεση σύλληψη και εκτέλεση για προδοσία της ηγετικής ομάδας του ΚΚΕ,με επικεφαλής τον Σιάντο ,όπως και των απεσταλμένων του ΕΑΜ που υπέγραψαν την αισχρή εκεινη Προδοσία. [ Υ.Γ. Η αναγραφή εκ μέρους μου κύριων ονομάτων με μικρά γράμματα, αποτελεί ένδειξη περιφρονήσεως και όχι γραμματικό λαθος]

        10. Ανώνυμος

          Χρ Παρίση, κόπιαρα τα μηνύματά σου και τα φύλαξα, κράτησα και τη βιβλιογραφία σου. Νάσαι καλά, και πάλι σε ευχαριστώ σύντροφε!

        11. Ανώνυμος

          @Χρ Παρίσης, 25/05/2024 at 21:16, αλίμονό μας, αν παίρναμε στα σοβαρά τη γνώμη του οιουδήποτε, άρα και του κάθε πασόκα, για τον εαυτό του. Τα υπέροχα γραπτά σου εδώ σε ζωγραφίζουν.

        12. Ανώνυμος

          Ο Άρης αποκαταστάθηκε και Πολιτικά και Κομματικά μετά από νέα στοιχεία που ήρθαν στην δημοσιότητα

          Κάποιοι” μπαναστατεζ” που γουστάρουν”καλό καπιταλισμό” και “συνεργασία” με την “καλή” σοσιαλδημοκρατία έμειναν στις εποχές των “πλατειών” του 2011

          “Άμπαλοι” τελείως

          Περισσότερα
          ————————————————————————-
          Η Εισήγηση της ΚΕ στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918 – 1949 και οι Αποφάσεις Κομματικών Αποκαταστάσεων
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/162400/i-eisigisi-tis-ke-stin-panelladiki-syndiaskepsi-gia-dokimio-istorias-toy

          Πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος 1918-1949
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/162180/pragmatopoiithike-i-panelladiki-syndiaskepsi-gia-dokimio-istorias-toy

        13. Ανώνυμος

          Αρχή της ήττας τους στο 13ο συνέδριο 25/05/2024 at 21:10
          Ολοκληρωθηκε στο 14ο
          Το 64-0 που έφερε από την Λάρισσα ο Φλωράκη
          Σύμφωνα με τον μύθο η Αλέκα για την θέση του ΓΓ νίκησε τον Δραγασάκη με 4 ψήφους. Αν και λέγεται πως η διαφορά ήταν πάνω από 10 ψήφους.

          Όσο για τους οικοδόμους τους μεταλλεργάτες τους λιμενεργάτες για μένα καλά έκαναν όταν κάποιοι από τους “εκσυγχρονιστές” όπως τους χαρακτηρίζει ένας άλλος ΦιλοΚΚες πήγαν να πάρουν Κομματική Περιουσία. . Υπολόγιζαν χωρίς τον “ξενοδόχο” δηλαδή την Κομματική Βάση.

          Κάποιοι νόμιζαν πως θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις εξελίξεις., τις ανατροπές στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο. Αλλά δεν..

          Σύμφωνα με όσα έλεγε χρόνια μετά και ένας μεγαλοδημοσιογράφος στον ρόλο του αριστερου σε μεγαλα κανάλια ήταν μία νυκτα που δεν ήθελε να την θυμάται καθόλου.

        14. Ανώνυμος

          Μετά την Βαρκιζα, ήρθε ο ΔΣΕ
          Η Άρνηση της Βάρκιζας ήταν ο ΔΣΕ, Με στοχό τον σοσιαλισμό (λαϊκή δημοκρατία)
          Με πολιτικά επικεφαλή τον Ζαχαριάδη. Το πάθημα της Βάρκιζας που δεν τηρηθηκε από τους αστούς έγινε μάθημα

          Όποιος λοιπον μιλάει για Βελουχιώτη που ήταν μέλος του ΚΚΕ ας ξεκαθαρίσει αν θα ήθελε αυτό που επιδιώκε ο Βελουχιώτης:
          Λαϊκή Δημοκρατία -Σοσιαλισμό.

          Εσεις κ.Παριση θα θέλατε σοσιαλισμό όπως τον εννοούσε το ΚΚΕ μέλος του οποιου ήταν ο Άρης ;Θα μπορούσατε να ζούσατε σε”Σοβιετία” όπως σας γράφει και ο αλλος φιλοΚΚες; Αν δερν θέλατe γιατί σας νοιάζει;

          Η Βαρκιζα αλλά και οι προηγούμενες συμφωνίες ήταν πολιτικό αποτέλεσμα ΚΑΙ της πίεσης της σοσιαλδημοκρατίας στο ΚΚΕ μέσω του ΕΑΜ. Βλέπε ΤΣΙΡΙΜΩΚΟΣ. Αλλά για αυτά δεν λέτε κουβέντα. Μόνο το ΚΚΕ φταίει. Πάντα. Φυντάνια σαν τον Τσιριμώκο πρωθυπουργο της μετέπειτας αποστασίας στο “δεν τρέχει και τίποτα”

          Υπήρχαν και άλλοι λόγοι
          Είχαν προηγηθεί οι διώξεις με τα ιδιωνυμα του “δημοκράτη” αστού Βενιζέλου και φίλου του Κεμάλ. Μέχρι και για Νόμπελ Ειρηνης σκόπευε να τον πριτεινει

          Επίσης η φυσική εξόντωση, ο φυλακίσεις μελών και στελεχών της ηγεσίας του ΚΚΕ από τον Μεταξα/Μανιαδακη οι ψεύτικη ηγεσία με τον χαφιέ Τυρίμο μαζί με την “διάβρωση” μέρους του μηχανισμού του ΚΚΕ από την Ασφάλεια
          Ακολούθησε η παράδοση των στελεχων του ΚΚΕ στους Γερμανούς όσων δεν μπόρεσαν να δραπετέψουν.

          Έλα μωρέ λεπτομέρεια που ο Ζαχαριάδης ήταν στην Ελλάδα από φυλακή σε Φυλακή και μετά “παραδόθηκε” στο Νταχάου.

          Η διάλυση της 3ης διεθνούς με κύρια ευθύνη των Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ιταλιας και Γαλλίας που πίστευαν πως θα έρθει ο Σοσιαλισμός αποκλειστικά μέσω αστικού Κοινοβουλίου επέτεινε τον αποπροσανατολισμό του Κόμματος. Υπήρχαν και οι αποπροσανατολιστικές θεωρίες “Σταδίων”

          Η πολιτική εμπειρία ετών και ετών εμπόδισε την διάλυση του ΚΚΕ όπως πήγε να γίνει το 1991. Όταν πιο δυνατά ΚΚ όπως στις λαϊκες δημοκρατίες έβγαζαν αντιΚομμυνιστές με σκοπό την διάλυση τους

          Το ΚΚΕ δεν ανέχθηκε καν στην “αντιμνημονιακή” οπερέτα της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου.

          Τωρα πλεον το ΚΚΕ έχει πετάξει τα οπορτουνιστικά θεωρητικά βαρίδια.
          Ξέρει τι θα κάνει. Το Κόμμα ξέρει

          Περισσότερα
          —————————————————————————-
          Ηλίας πετρόπουλος,
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=1938687

          ΗΛΙΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
          Είμαι στο πλευρό σας
          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=87678

        15. Ανώνυμος

          Τιτάνιε 25/05/2024 at 20:06 γράψε και κάτι για “Το σφραγισμένο τραίνο” με τον Λένιν της μπολσεβίκικης επανάστασης;

          Μην μένεις μόνο στον φυλακισμένο στο Νταχάου Ζαχαριάδη που ήταν ο κύριος πολιτικός του ΔΣΕ της άρνησης της Βάρκιζας

          Άντε να σε βοηθήσω

          “Το σφραγισμένο τραίνο…

          https://sfyrodrepano.blogspot.com/2013/03/blog-post.html

          …ο γερμανικός χρυσός και οι Μπολσεβίκοι

          Από τον Άναυδο – Φεβρουάριος 2013

          ” Ο ειδικός συνεργάτης της κε του μπλοκ άναυδος ανασκευάζει σε αυτό το κείμενο έναν ακόμα δημοφιλή αντικομμουνιστικό μύθο κι αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια. Η κε του μπλοκ τον ευχαριστεί για την άδεια να δημοσιεύσει το κείμενο κι εύχεται καλή μελέτη στους σφους αναγνώστες και νηφάλιο σχολιασμό.

          1. Εισαγωγή
          Στη σειρά που εγκαινίασε ο Ρ για τους μήνες πριν την Οκτωβριανή Επανάσταση αναφέρεται στην απόφαση της Προσωρινής Κυβέρνησης στις 7/7/1917 να συλλάβει τον Λένιν αλλά και άλλους επιφανείς Μπολσεβίκους μετά την αποτυχημένη εξέγερση του Ιουλίου, Οι κατηγορίες ήταν στην ουσία τρεις: η πρώτη ήταν ότι ο Λένιν ήταν κατάσκοπος της Γερμανίας με αφορμή την άφιξη του στην τσαρική Ρωσία με το περίφημο σφραγισμένο τρένο αλλά και την ‘αποκάλυψη’ εγγράφων που αποκάλυπταν την χρηματοδότηση των Μπολσεβίκων από τον Κάιζερ, η δεύτερη είχε να κάνει με την θέση του Λένιν ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και η τρίτη ότι ήταν υπεύθυνος για την εξέγερση του Ιουλίου

          Στο παρόν κείμενο θα ασχοληθούμε με την πρώτη κατηγορία αλλά και με τη διαμάχη που ξέσπασε στους κύκλους των Μπολσεβίκων για το αν έπρεπε ο Λένιν να παραδοθεί στην Προσωρινή Κυβέρνηση και να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον του

          2. Το σφραγισμένο τρένο
          Το Φεβρουάριο του 1917 ανατρέπεται ο τσάρος στη Ρωσία. Ο Λένιν βρίσκεται εξόριστος στην Ζυρίχη χωρίς καμία δυνατότητα επικοινωνίας. Μαθαίνει τα νέα από τις εφημερίδες. Ήδη με τις ευλογίες της κυβέρνησης Κερένσκυ ορισμένοι εχθροί του Τσάρου επιστρέφουν στη Ρωσία.. Ο Πλεχάνοφ επέστρεψε με μία βρετανική τορπιλάκατο. Ο Λένιν όμως δεν δικαιούται να επιστρέψει και η εξήγηση είναι απλή. Μία από τις πρώτες πράξεις του Κερένσκυ ήταν να υποσχεθεί στους Αγγλογάλλους της Ανταντ ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τον πόλεμο στο πλευρό τους. Τη δήλωση αυτή την υπέγραψε ο Πλεχάνοφ όχι όμως και ο Λένιν.

          Ο Λένιν ούτε επίσημα αλλά ούτε παράνομα μπορούσε να επιστρέψει στη Ρωσία περνώντας από εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Ανταντ. Συνεπώς η μόνη εναλλακτική ήταν επιστρέψει στη Ρωσία μέσω της Γερμανίας. Για το λόγο αυτό με τη μεσολάβηση δύο Ελβετών σοσιαλιστών των Γκριμ και Πλάτεν ήρθε σε συμφωνία με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελβετία να πάει σε κάποιο λιμάνι της Βαλτικής περνώντας μέσα από τα γερμανικά εδάφη. Τα κίνητρα της γερμανικής κυβέρνησης για να δώσει την άδεια αυτή ήταν ξεκάθαρα. Με δεδομένη τη θέση του Λένιν για τον πόλεμο πίστευαν ότι η επιστροφή του θα συντελούσε στο να βγει η Ρωσία από τον πόλεμο. Από τη μεριά του ο Λένιν αναλάμβανε το διπλό ρίσκο να κατηγορηθεί από τους εχθρούς του σαν πράκτορας του Κάιζερ αλλά και να συλληφθεί από τους Γερμανούς που φοβόντουσαν την μετάδοση της επανάστασης στην Γερμανία. Ηδη ο υπουργός εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης Μιλιούκοφ απειλούσε να συλλάβει με την κατηγορία της προδοσίας οποιονδήποτε έφτανε στη Ρωσία μέσω της Γερμανίας. Οι Άγγλοι από τη μεριά τους ρωτούσαν την Προσωρινή Κυβέρνηση τι μέτρα σκόπευε να πάρει για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε ο Λένιν

          Ο Λένιν έγραψε μία δήλωση για τη συμφωνία του με το Γερμανό πρέσβη. Δε ζητούσε από τους Γερμανούς τίποτε άλλο από το να αφήσουν αυτόν και ορισμένους φίλους του να διασχίσουν τη χώρα. Δεσμεύτηκε να μην βγει κανείς από τη συνοδεία του από το τραίνο καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής και να ζητήσει με την επιστροφή του στη Ρωσία την απελευθέρωση ίσου αριθμού Γερμανών αιχμαλώτων πολέμου. Η δήλωση αυτή του Λένιν υπογράφηκε από Γερμανούς, Γάλλους, Πολωνούς Ελβετούς Σουηδούς και Νορβηγούς σοσιαλιστές κάποιοι από τους οποίους ήταν μέλη των κοινοβουλίων των χωρών τους. Μαζί με τον Λένιν ταξίδεψαν και πέντε μέλη της Μπούντ . Ένα μήνα αργότερα ο ηγέτης τον Μενσεβίκων Μαρτόφ ακολούθησε ακριβώς τον ίδιο δρόμο με τον Λένιν χωρίς φυσικά να κατηγορηθεί για προδοσία. Ο Τρότσκι που αρχικά συνελήφθηκε στον Καναδά από τους Βρετανούς απελευθερώθηκε μετά από την παρέμβαση της Προσωρινής Κυβέρνησης. Το τραίνο δεν ήταν στην κυριολεξία σφραγισμένο απλώς οι επιβάτες του δεν κατέβηκαν από αυτό όσο βρισκόταν σε γερμανικό έδαφος. Ο Λένιν ζήτησε όπως προέβλεπε η συμφωνία του την απελευθέρωση των γερμανών αιχμαλώτων αλλά η Προσωρινή κυβέρνηση αρνήθηκε. Φτάνοντας ο Λένιν στην Πετρούπολη και αφού αποχώρησε στη μέση του καλωσορίσματος από τον μενσεβίκο πρόεδρο του σοβιέτ της πόλης Τσχάιτζε απευθύνθηκε στους συγκεντρωμένους με τα παρακάτω λόγια :

          Ο λαός χρειάζεται ειρήνη. Ο λαός χρειάζεται ψωμί. Ο λαός χρειάζεται γη. Και σας δίνουν πόλεμο πείνα και καθόλου ψωμί. Άφησαν τη γη στους τσιφλικάδες… Πρέπει να παλέψουμε για την κοινωνική επανάσταση, να παλέψουμε μέχρι το τέλος μέχρι την πλήρη νίκη του προλεταριάτου Ζήτω η επανάσταση!

          3. Ο χρυσός των Γερμανών
          Στις 4/7/1917 και στο μέσο της αντι-κυβερνητικής εξέγερσης ο Π. Περεβερζεφ υπ. Δικαιοσύνης της Προσωρινής κυβέρνησης εξέδωσε ένα δελτίο τύπου στο οποίο κατηγορούσε τους ηγέτες των Μπολσεβίκων για προδοτικές ενέργειες. Σύμφωνα με την Προσωρινή Κυβέρνηση ο Λένιν είχε σταλεί στη Ρωσία από τη Γερμανική κυβέρνηση για να ενισχύσει τις προσπάθειες για μια χωριστή ειρήνη με τη Γερμανία αλλά και για να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των Ρώσων στην Προσωρινή Κυβέρνηση. Μάλιστα σύμφωνα με τον υπουργό η Γερμανική κυβέρνηση ενίσχυε οικονομικά τους Μπολσεβίκους με ποσά που έφταναν στην Πετρούπολη μέσω Στοκχόλμης, Ο αποστολέας ήταν ο Μπολσεβίκος Γιακουμπ Φερστενμπεγκ (Χανεκι) και οι παραλήπτες ο Μπολσεβίκος δικηγόρος Μιετσισλαβ Κοζλόβσκι και η Ευγενία Σουμενσον ιδιοκτήτες μιας εμπορικής εταιρίας. Οι αποδείξεις της δήθεν προδοσίας ήταν δύο ειδών. Κατ’ αρχήν η αμφιλεγόμενη κατάθεση ενός δόκιμου του Δ. Ερμολένκο που ανέφερε ότι ενώ ήταν αιχμάλωτος πολέμου πληροφορήθηκε από Γερμανούς αξιωματικούς ότι ο Λένιν ήταν πράκτορας τους. Κατά δεύτερον μία σειρά τηλεγραφημάτων από και προς την Πετρούπολη των παραπάνω προσώπων. Μετά από έρευνα δύο εβδομάδων ο εισαγγελέας της Πετρούπολης απήγγειλε στους ηγέτες των Μπολσεβίκων την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η Προσωρινή Κυβέρνηση δεν πρόλαβε να πάει τους Μπολσεβίκους σε δίκη γιατί τον Οκτώβριο οι Μπολσεβίκοι κατέλαβαν την εξουσία.

          Βέβαια το χεράκι της στην προβοκάτσια ενάντια στους Μπολσεβίκους το είχε κατ’ αρχήν βάλει η γαλλική κυβέρνηση και οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες. Ήδη τον Απρίλιο του 1917 ο Αλμπερτ Τόμας επιφανής σοσιαλιστής και μέλος της γαλλικής κυβέρνησης ενημέρωσε τους Κερένσκι, Τερεστσένκο και Νεκράσοφ ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες υποπτεύονταν ότι ο Λένιν συνεργαζόταν με τους Γερμανούς. Τον Ιούνιο του 1917 ο λοχαγός και μέλος της γαλλικής στρατιωτικής αποστολής στην Πετρούπολη ενημέρωσε τον Τερεστσένκο (υπουργός Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης) ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες υπέκλεψαν τηλεγραφήματα μεταξύ του Λένιν και των ανθρώπων του στη Στοκχόλμη που ‘αποδείκνυαν’ τη συνεργασία του με τους Γερμανούς.

          4. Η διαμάχη
          Το αν ο Λένιν έπρεπε να παραδοθεί στην Προσωρινή κυβέρνηση και να δικαστεί δίχασε την ηγεσία των Μπολσεβίκων. Αρχικά ο ίδιος ο Λένιν σκέφτηκε να παραδοθεί και να παρουσιαστεί στο δικαστήριο αρκεί να λάμβανε εγγυήσεις για την ασφάλεια του. Οι εγγυήσεις αυτές ζητήθηκαν από την εκτελεστική επιτροπή του σοβιέτ της Πετρούπολής που βρισκόταν στα χέρια των ρεφορμιστών αλλά και σε μυστική συνεννόηση με την Προσωρινή Κυβέρνηση. Αυτό στάθηκε αδύνατο και έτσι ο Λένιν αποφάσισε να περάσει στην παρανομία.

          Το θέμα της παράδοσης του Λένιν συζητήθηκε στο 6ο Συνέδριο των Μπολσεβίκων που έγινε στην παρανομία από τις 16/7 ως τις 3/8 του 1917. Οι Κάμενεφ, Ρύκοφ, Τρότσκι και άλλοι υποστήριξαν στο συνέδριο ότι ο Λένιν έπρεπε να παρουσιαστεί στο δικαστήριο και να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες. Αντίθετα ο Στάλιν υποστήριξε με σθένος ότι ο Λένιν δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παραδοθεί. Αυτή ήταν και η τελική απόφαση του 6ου συνεδρίου για το θέμα αυτό. Στις 8/7 ο Λένιν στο άρθρο του με τίτλο ‘το ζήτημα της εμφάνισης των ηγετών των Μπολσεβίκων στο δικαστήριο’ εξηγεί ότι:

          (…) Οι αρχές δεν χρειάζονται μία δίκη αλλά μια εκστρατεία καταδίωξης ενάντια στους διεθνιστές. Αυτό που επιδιώκει ο Κερένσκυ και ΣΙΑ είναι να τους βάλει στη φυλακή και να τους κρατήσει εκεί. Ας δουλέψουν οι διεθνιστές παράνομα όσο μπορούν αλλά να μην κάνουν το λάθος να εμφανιστούν στο δικαστήριο με τη δική τους θέληση (…)

          Ήταν σε αυτό ακριβώς το συνέδριο που, παρόλη την πολύχρονη διαμάχη του με τους Μπολσεβίκους και τον ίδιο τον Λένιν, ο Λ. Τρότσκι προσχώρησε τελικά στο Μπολσεβίκικο κόμμα και εκλέχθηκε μάλιστα στην Κεντρική Επιτροπή του. Όταν εκδόθηκαν τα εντάλματα σύλληψης των Λένιν, Καμενεφ και Ζηνόβιεφ, ο Τρότσκι έστειλε μία επιστολή στην Προσωρινή Κυβέρνηση όπου έθετε εαυτόν στη διάθεση της. Αντί να περάσει στην παρανομία όπως ο Λένιν ζήτησε να εκδοθεί και γι’ αυτόν ένα ένταλμα σύλληψης υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να τον εξαιρέσει από τις συλλήψεις μιας και αυτός επίσης ήταν ενάντια στην πολιτική της Προσωρινής Κυβέρνησης! Η κυβέρνηση δεν του χάλασε το χατίρι και τον συνέλαβε άμεσα.

          Στο τέλος του Σεπτεμβρίου του 1917 η δικαστική έρευνα για τις υποτιθέμενες δοσοληψίες των Μπολσεβίκων με τους Γερμανούς έλαβε τέλος. Η πλειοψηφία των φυλακισμένων Μπολσεβίκων αφέθηκαν ελεύθεροι. Η Α. Κολοντάι, ο Α. Λουνατσαρσκι και ο Λ. Τρότσκι είχαν απελευθερωθεί ήδη στα τέλη του Αυγούστου, όταν η κυβέρνηση Κερένσκι έψαχνε εναγωνίως συμμάχους για να αντιμετωπίσει τη στάση του στρατηγού Κορνίλοφ.

          Παραμένουν αντικείμενο υποθέσεων οι προθέσεις όλως αυτών που ήθελαν να παραδοθεί ο Λένιν στην Προσωρινή Κυβέρνηση είναι όμως βέβαιο ότι μια τέτοια κίνηση θα στερούσε από την επικείμενη επανάσταση τον ηγέτη της.

          5. Επιμύθιο
          Δώδεκα χρόνια μετά ο αποστάτης Τρότσκι χρησιμοποίησε την ιστορία του ‘σφραγισμένου τραίνου’ για να δικαιολογήσει τους αντικομμουνιστικούς λίβελους που έγραφε επί πληρωμή στις εφημερίδες του συγκροτήματος του θαυμαστή του Χίτλερ Χιρστ.

          (…) Φυλακισμένος από τους θερμιδοριανούς στην Κωνσταντινούπολη χρησιμοποιώ τον αστικό τύπο σαν ένα σφραγισμένο τραίνο για να πω την αλήθεια σε όλο τον κόσμο. Οι επιθέσεις των Σταλινικών ενάντια στον ‘Κον Τρότσκι’, βλακώδεις στην ερμηνεία τους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η επανάληψη των αστικών και σοσιαλ-επαναστατικών επιθέσεων ενάντια στον ‘Χερ Λένιν’. Σαν τον Λένιν κοιτάζω με ήρεμη περιφρόνηση τη κοινή γνώμη των Φιλισταίων και των γραφειοκρατών το πνεύμα των οποίων αντιπροσωπεύει ο Στάλιν (…)

          Ετσι μια υποχώρηση, ένας ελιγμός που έφερε τον ηγέτη της επανάστασης στην επαναστατημένη Ρωσία, έγινε το ψιμύθιο για να κρυφτεί η συνεργασία του Τρότσκι με τον ταξικό εχθρό.” “

        16. Ανώνυμος

          Πολλα λογια για να θολωσουμε τα νερα. Ας γραψει καποιος μια περιληψη. Τελικα, ο Τρότσκι εβαλε τον Λενιν στο τρενο με το ζορι;
          Ο Στάλιν διαφωνουσε;
          Μην κρυβετε τα ιστορικά γεγονότα.

          Και ο Μπουχάριν, ο Χρουστσόφ;
          Ποιος ηταν ο βρωμερος ρολος τους στην υποθεση;
          Εφαγαν τα ναυλα και ο Λενιν αναγκαστηκε να ταξιδευσει τριτη θεση.
          Παρακαλω να λαμψει η αληθεια. (εμπρός στο δρμο που χαραξε το 13ο συν.)

        17. Ανώνυμος

          @ Ανώνυμος, 27/05/2024 at 12:42
          Τον Χ.Π., όπως και τον Κ.Μ. (Karl Marx), πρέπει να τους διαβάζουμε πολύ προσεκτικά για να πιάνουμε τα υψηλά νοήματα, μεγάλε!

        18. Ανώνυμος

          Καταγράφονται ιστορικά γεγονότα με την χρονική τους σειρά θέλετε δεν θέλετε
          Κάποιοι δεν έχετε χωνέψει ακόμα τον ΔΣΕ ο οποίος κατάργησε de facto την Βάρκιζα, έβαλε ευθέως το θέμα της εξουσίας των εργατών. Παραλίγο να τα καταφέρει

          Σαν άλλος ένας φίλος του ΚΚΕ που σχολιάζει στο pandiera να επισημάνω πως 50 χρόνια μεταπολιτευτικής σοσιαλδημοκρατίας έχει γίνει “δουλίτσα” στα πολιτικό καραγκιοζιλίκι με τα γνωστά χαρακτηριστικά της ήξεις -αφίξεις με την γνωστή κατάληξη Πρωτοκλασσατα στελέχη της που πλαιότερα “κουνούσαν το δάκτυλο” στο ΚΚΕ να καταλήξουν αξιωματούχοι με κυβέρνηση του Μητσοτάκη. Ενω οι υπόλοιποι οι εκτός ΝΔ να ψηφίζουν από το 70-90% των νομοσχεδίων του

          Παραλείπεται να πείτε πως στην Βάρκιζα ένας από τους συνυπογράφοντες Σοσιαλδημοκράτες ήταν ο Τσιριμώκος της ΑποσταΣίας. Ούτε πως ο Άρης ήθελε σοσιαλισμό, τον οποίο αμφιιβάλω αν θα θέλατε όσοι “κουνάτε” το δάκτυλο στο ΚΚΕ για την Βάρκιζα. Η ηγεσία και τα στελέχη του ΚΚΕ βρέθηκαν στις φυλακές στις εξορίες . ΄’Οσοι βέβαια κατάφεραν να ζήσουν.

          Τίς ταλαντεύσεις, τις λάθος εκτιμήσεις του ΚΚΕ τις πληρώνουν πρώτα από όλα τα στελέχη του, τα μέλη του, οι συνοδοιπόροι του & μετά όλος ο υπόλοιπος λαός.
          Τα παθήματα γίνονται μαθήματα. Όπως είχε πει & ο Μάκης Παπαδόπουλος στο MEGA το 2015 (Οικονομέας Καμπουράκης): “Βάρκιζα Τέλος”

  8. Ανώνυμος

    Εν συντομία νο2 για τον Ρίζο

    1. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να εθνικοποιηθούν επιχειρήσεις;”

    Προσωρινά ως
    α) υποχώρηση απέναντι στην λαϊκή αντάταση (πτωση χούντας, ύπαρξη σοσιαλιστικού στρατόπεδου)
    β) κόστος υποδομών το οποίο δεν μπορούσε να το αναλάβει ο ιδιωτικός τομέας .
    Π.χ. το έκανε ο Καραμανλής. με. ΔΕΗ κ.α. στα 1970’ς. Το ΚΚΕ μιλάει για κοινωνικοποποίηση των μέσων παραγωγής. Που απαιτεί μία άλλη εξουσία και ένα άλλο κράτος. Το προλεταριακό κράτος. Παλαιότερα στα βμέσα των 1990’ς όλες σχεδόν οι τράπεζες με εξαίρεση μία ήταν δημόσιες

    2. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να μη γίνουν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα ιδιωτικά απογευματινά χειρουργεία;”

    Ιδιωτικά Πανεπιστημια δεν υπήρχαν μέχρι την ψήφιση του νόμου αλλά και τα επαγγελματικά δικαιώματα που έδωσε ο Σύριζα σε ιδιωτικές σχολές

    3. -“Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να βγούμε από το ΝΑΤΟ;”

    Ναι αν και πολύ δύσκολο μιας και η αστική τάξη στην Ελλάδα είναι χρόνια βαθειά συνδεδεμένη για δεκαετίες . .Ο Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) είναι ένα από τα αντίπαλα Στρατιωτικά Ιμπεριαλιστικά Μπλοκ

    4. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να αυξηθούν γενναία οι μισθοί;”

    Το γενναία πως ορίζεται:
    Αυξησεις (μεσοσταθμικά πάνω από 20%) που έχουν καταφέρει το σωματείο Οικοδόμων θεωρείται “γενναία”;

    Πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων υποψήφιος ευρωβουλευτής το 2024 με το ΚΚΕ που οι συριζαίοι τον ξέρουν ως τον άνθρωπο που μίλησε με την Αχτσιόγλου μέσα στο γραφείο της ως υπουργου εργασίας για τον αντι-απεργιακό νόμο που έφερε στη Βουλή στα τέλη του 2017. Κάποιοι “πολύ επαναστάτες” στο ΕΚΑ τότε ψήφισαν λευκό αλλά έκανα σόου στα “λουλουδάδικα”

    Αυξήσεις έχουν πετύχει στη Ν/Ζ . Όπως βελτίωση συνθηκών μικρές αυξήσεις έχουν πετύχει σε Cosco e-food .
    Στην Λαρκο επίσημα εδώ και 4,5 χρόνια παραμένουν στις εργασίες τους. Ανεπίσημα εδω και 6 χρόνια.

    Αν αυτές οι μικρές αλλά εμβληματικές λόγω μεγέθους συ φαίνονται λίγες όπως φαίνεται μέσω τάχα μου”ερωτημάτων”ξαναδιάβασε το Μανιφέστο του Κομμουνιστκού Κόμματος.

    Αν ήταν κάποιος άνθρωπος που δεν έχει ασχοληθεί με την πολιτική / συνδικαλισμό να το καταλάβω. Δεν ξέρει, λογικό να του εξηγηθούν κάποια πράγματα

    Αλλά από δήθεν γνώστες που παίζουν τον Μαρξισμό στα δάκτυλα με ταχύτητες μεγαλύτερες του Malmsteen εννοείται πως είναι ανεπίτρεπτο να μην έχουν διαβάσει το “Μανιφεστο του Κομμουνιστικού Κόμματος” και να κάνουν δήθεν “ερωτήσεις”

    5. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ;”

    Η Αγγλία ήταν πάντα εκτός ευρώ και από το 2016 και εκτός ΕΕ αλλά μέσα στον Καπιταλισμό για λόγους που έχουν να κάνουν με το εμπόριο με την Βρεττανική Κοινοπολιτεία (Αυστραλία, Καναδάς Ινδία κ.α.).
    Σουηδία Ουγγαρία Βουλγαρία Τσεχία κα μερικές χώρες ακόμα

    6. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να κέρδιζε η κυβέρνηση του βουνού και η επανάσταση και όχι ο Λίβανος και η Βάρκιζα;”

    Η Κυβέρνηση του βουνού κέρδισε. Το ζήτημα ήταν πολιτικό. Τις αιτίες έγραψα στο 14/05/2024 at 10:55

    7. – Για τον ΔΣΕ ότι έγραψα στο σχόλιο 14/05/2024 at 10:55. Έβαλε ευθέως το θέμα της ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας μετά την μη τηρηση της Βάρκιζας από την πλευρά των αστών. Το ερώτημα είναι αν εσείς θα θέλατε να ζείτε σε μία Λαϊκή Δημοκρατία, “Σοβιετία” στα ειρωνικά σχόλια κάποιων

    8. -“Αλήθεια πως θα τεθεί το θέμα εξουσίας όταν δεν φτιάχνεις συσχετισμό γι’ αυτό; ”

    Απο που το συμπέρανες; Το ΚΚΕ μαζί με τις συμμαχίες του ήταν κάτω στον δρόμο, Να ξαναποστάρω video;

    9. -“Όταν από το πρωί μέχρι το βράδυ θεωρείς ανεφάρμοστα και καταστροφικά τα έξω από ΕΕ, ΝΑΤΟ, διαγραφή χρέους, 30 ώρες δουλειά με αυξήσεις μισθών, εθνικοποιήσεις, κατάργηση των ΜΑΤ κλπ και δεν τα βάζεις στο πλαίσιο πάλης του κινήματος”

    Το ΚΚΕ έβαζε αυτά τα θέματα ΕΕ ΝΑΤΟ διαγραφής χρέους αλλά για να γίνουν προς το συμφέρον του λαού χρειάζεται μία άλλη εξουσία.

    Για ΕΕ – ΝΑΤΟ ξαναδιάβασε πιο πάνω. ΄Εξοδος από ΕΕ – ΝΑΤΟ μπορεί να γίνει αρκεί να υπάρχουν άλλοι εμπορικοί εταίροι (π.χ. Αγγλία – Κοινοπολιτεία ) και άλλοι σύμμαχοι (Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (ΟΣΣΑ) ) για να γίνει η “μετ;ακόμιση”. Ο Καραμανλής είχε βγάλει την Ελλάδα εκτός στρατιωτικού σκέλους του ΝΑΤΟ . Το ίδιο για ένα διάστημα η Γαλλία

    Διαγραφές χρέους και μάλιστα “γενναίες” έγιναν στον Καπιταλισμό 2 φορές η μία στο 50% με ΓΑΠ

    10. – “γιατί θεωρείς ότι σπέρνεις έτσι αυταπάτες για τον καπιταλισμό – τώρα πως εξηγείται λογικά να δημιουργούν αυταπάτες για τον καπιταλισμό τα αντικαπιταλιστικά αιτήματα και η αντικαπιταλιστική τακτική θα μας το εξηγήσουν οι σοφοί του μέλλοντος) ”

    Δεν υπάρχει “αντικαπιταλισμός”.

    Υπάρχουν 2 συστήματα Καπιταλισμός – Σοσιαλισμός όπως έγραφε ο Μαρξ Δικαίωμα σου να μην είσαι Μαρξιστής. Αλλά διευκρίνισε το

    Τι είναι ο “αντικαπιταλισμός” όταν τα τα αιτήματα του μπορεί αν όχι όλα, αρκετά να υλοποιηθούν μέσα στον Καπιταλισμό;
    Μην μας πεις πως ο ΓΑΠ πέρα από “αντιεξουσιαστής” ήταν και “αντικαπιταλιστής” με το 50% διαγραφλή χρέους; Η ό Πρωθυπουργός της Αγγλίας που έφυγε από την ΕΕ;

    Μέχρι και η χ.α. κάπου χρησιμοποιουσε την ορολογία “αντικαπιταλισμός” πιθανόν διαβάζοντας σχόλια στο Indymedia.
    Το “αντι-” είναι άρνηση, η θέση σου ποια είναι

    Ποιος λοιπόν αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων πως “σπέρνει αυταπάτες”;

    11. – “Πραγματικό όχι εκλογικό για 5-10 κουκιά παραπάνω.”

    Το 2012 με την εκλογική μείωση των ψήφων του ΚΚΕ κατηγορούσαν αρκετοί το ΚΚΕ πως δεν ενδιαφέρεται για τις ψήφους.
    Τωρα πως ενδιαφέρεται. Κάπου να καταλήξετε.

    Μέχρι και ο Τσίπρας επιτέθηκε στο ΚΚΕ θεωρώντας το περίπου υπεύθυνο για την εκλογική συρρίκνωση του Σύριζα το 2019. Που τον Τσίπρα κάποιοι “υπεραριστεροί”ακολουθούσαν για πολλά χρόνια μέχρι και την ΝΑΤΟϊκής έμπνευσης “συμφωνία ων Πρεσπών” το 2018

    12.-“Το ΚΚΕ θεωρεί ότι το θέμα της εξουσίας είναι η “λαϊκή εξουσία” ως εναλλακτική στην αστική εξουσία; Τι είναι αυτές οι δημιουργικές ασάφειες; ”

    Από πότε είναι “δημιουργική ασάφεια” το 18o – 19ο πρόγραμμα υπου ΚΚΕ; ο σοσιαλισμός Γιατί όπως είπε η Αλέκα ως ΓΓ η λαϊκή εξουσία είναι ο σοαισλισμός

    Η μεγάλη ζύμωση σε κοινές εκδηλώσεις με τον πρώην σύμβουλο του ΓΑΠ φέρνει κάθε άλλο παρά “ασαφείς” παρενέργιες.
    Σε σημείο να νομίζετε πως δεν στηριξε το μνημόνιο ενώ με γραπτη δήλωση του στην Βουλή έδωσε “εξουσιοδότηση” για τις “διαπραγματεύσεις”

    Για τον αντικαπιταλισμό τα είπαμε

    Όπως παλαιότερα τα είχαμε πει και για μεγάλη μερίδα από το “εξωκοινοβούλιο” μαζί με μερίδα της αναρχίας με τις όχι και τόσο “ασάφεις” κοινές εκδηλώσεις με στελέχη του Σύριζα από το 2010.
    Κάποιοι ακόμα και μέρες μετα την “17ωρη διαπραγμάτευση” γιατί “το παιδί πιέστηκε να υπογράψει”

    Reply
    1. Οιστρογόνο

      Στη ΛΑΡΚΟ τι ακριβώς παίρνουν οι εργαζόμενοι;Μισθό,επίδομα ή κάτι άλλο;Μια ενημέρωση είναι αναγκαία όσο ποτέ.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ενημέρωση
        Η ξινισμένη σούπα της συκοφαντίας για τη ΛΑΡΚΟ
        ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ
        Τετάρτη 15/05/2024
        https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364262/i-xinismeni-soypa-tis-sykofantias-gia-ti-larko

        Συριζοτρολ συκοφαντούσαν στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ
        https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/363914/evgalan-kai-tin-pempti-falagga-enantia-sti-larko

        Η άμεση απάντηση του Προέδρου του σωματείου της ΛΑΡΚΟ να μαζέψει ο Σύριζα τα τρόλλ του (στο 3:50)
        https://www.dailymotion.com/video/x8ydurm

        Αντέχουν επίσημα με τον φόβο της απόλυσης πάνω από τα κεφάλια τους 4,5 χρόνια, ανεπίσημα 6
        Στις γύρω περιοχές από την ΛΑΡΚΟ το ΚΚΕ έχει κοντά στο 20%. Εκτιμούν τον αγώνα του Κόμματος ασχέτως αν δεν είναι Κομμουνιστές

        Υποχρεώθηκε πολιτικά ο Κασελλάκης να χειροκροτήσει τους ομιλητές για την ΛΑΡΚΟ (01:45)
        https://www.youtube.com/watch?v=UkyQdEqDFto

        Αν και ανάμεσα στους ομιλητές (συνδικαλιστές, μαθητές ) ήταν και ο Πρόεδρος του σωματείου της LARKO (Στο 0:10) .Στο 0:05 o Πρόεδρος του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ στις προβλήτες της Cosco σε αλληλεγγύη του σωαμτείου στον αγωνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ
        Και οι δύο υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ στις ΕΥΡΩεκλογές του 2024

        Οι εργαζόμενοι στην ΛΑΡΚΟ δεν επαναπαύονται
        ΛΑΡΥΜΝΑ
        Συγκλονιστικές στιγμές στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ. Στιγμές αγωνιστικής ανάτασης για τη συνέχιση του αγώνα (VIDEO – ΦΩΤΟ)
        https://www.youtube.com/watch?v=dYkgF9YF1bE

        Αρχικά αυτά ως ενημέρωση,

        Επειδή παραλίγο να εργαζόμουν στα “Ασπρα Σπίτια” της Βοιωτίας να προσθέσω κάτι. Μονο και μόνο να βλέπεις τον καπνό από τα φουγάρα φτάνει.

        Θα περίμενα Οιστρογόνο να ρωτήσεις για τις τεχνικές δεξιότητες των εργατών. Την εμπειρία των εργαζομένων, Για τις τεχνικές “πατέντες “που έχουν εφεύρει μόνοι τους

        Θα περίμενα Οιστρογόνο πέρα από “;Μισθό,επίδομα” να ρωτήσεις για συνθήκες εργασίας, για προβλήματα υγείας που παρουσιάζουν για το αν βγαίνουν στην σύνταξη, για τα εργατικά ατυχήματα με νεκρούς κια τραυματίες. Για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην γύρω περιοχή.

        Το κοβάλτιο, ο “μπλέ χρυσός”, ο οποίος είναι και περιζήτητος δεν είναι παίξε – γέλασε ως προς την εξόρυξη και ως προς την επεξεργασία.

        Αντικειμενικά μία πολύ δύσκολη εργασία,

        Reply
    2. Χρ Παρίσης

      Πρός τον σύντροφο του σχολίου 26/05/2024 at 09:46, ευχαριστώ κι εγώ για όσα γράφεις,να είσαι καλά. Αυτά τα δύο βιβλία τα ανέφερα ενδεικτικά, όπως σίγουρα γνωρίζεις η βιβλιογραφία είναι τεράστια. Ισως θα ήταν μιά καλή ιδέα να δημιουργηθή καποια στιγμή μια ανεξάρτητη Επιτροπή καταγραφής Μαρτυριών για το 1941-45 ,με προυπόθεση τον αποκλεισμό απο αυτήν των μισθοφόρων “ιστορικών”,ειτε του Κράτους είτε των κομμάτων. Αρκετά πιά με την “HISTOIRE COURTISANE:, που διακωμωδούσε ο Βίκτωρ Ουγκώ … [ Στο Μεσαίωνα ,οι Βασιλείς και λοιποί ισχυροί είχαν στις Αυλές τους τους επίσημους μισθοφόρους “ιστορικούς” τους,δηλαδή επαγγελματίες ψευδολόγους. Αυτή λοιπόν ήταν η “Αυλική Ιστορία”. Ο Ουγκώ θέλοντας να εξευτελίσει αυτού του είδους τους πληρωμένους κονδυλοφόρους ,γράφει κάπου ότι η αυλική Ιστορία εκεί που τη συμφέρει λέει “Κοίτα”, εκεί που δεν τη συμφέρει λέει “Μην κοιτάς” … Παίζει δε μέ την διπλή σημασία της λέξης “courtisane”, που στα γαλλικά σημαίνει “αυλική”, σημαίνει όμως και “πόρνη”, -σημασία που προήλθε απο το γεγονός ότι στην Παπική Αυλή, στις εποχές της δόξας της, συνέρρεαν και διαβιούσαν χιλιάδες πόρνες για τις ανάγκες των κληρικών και του λοιπού προσωπικού της. Πρωτοπορεία δηλαδη οι Πάπες στα σεξουαλικά,τύφλα νάχουν οι LBTQ+ , και ο Σβάμπ … για να λέμε και του Πάπα το δίκιο. Αυτά από εμένα τον …”Πασόκο”…(ίσως ναχουν και δίκιο μερικοί εδώ που με χαρακτηρίζουν έτσι, αφού το λέει το κόμμα,ετσι θάναι… Μάλλον να αρχίσω να ψάχνομαι μην έχω τιποτα μαιζονέττες εξοχικές ,τίποτα ΟΦΦ ΣΟΡ, τίποτα καταθέσεις στο εξωτερικό κλπ… δηλαδή να είμαι και πασόκος της προκοπής , … Δεν το είχα σκεφτεί …]

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δεν έχω αντέξει να διαβάσω για την ήττα πολλά πράγματα, αντίθετα από ότι εσύ όπως φαίνεται. Μια ερώτηση αν έχεις άποψη: είχε στοιχεία ο Πλουμπίδης για την επιστολή του Ζαχαριάδη όταν έλεγε ότι ήταν στημένη από την Κ.Ε. του Μανιαδάκη, η ήταν απλές υποψίες;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ωραίες εποχές 2011-2015 με σχόλια στα διάφορα blog με τους “διαφωνούντες”(*) και “ανησυχούντες” του ΚΚΕ που πήγαν να βάλουν το ΚΚΕ στις “σωστές” ράγες της Ιστορίας.
          Με σχόλια αμφίβολης “προέλευσης” & “σκοπιμότητας”

          Αλλά αυτό το Κόμμα ντουγρου για σοσιαλισμό.

          Θα πει κάποιος πως το ΚΚΕ είναι κόμμα που κάποτε είχε ΓΓ τον Ζαχαριάδη. Λογικό να αντέξει σε πολύ πιο δύσκολες συνθηκες εποχών με “Τυρίμους” “μανιαδάκηδες” “Προσωρινές Διοικήσεις”

          Περισσοτερα
          ———————————————————————————————
          (*)Μάιος 2012
          Στην Ελλάδα, επιτυχία της ριζοσπαστικής αριστεράς, θεσμικό αδιέξοδο
          Le Monde Diplomatique
          Μτφρ. αποσπάσματος: dkoss 

          https://waltendegewalt.wordpress.com/2012/05/08/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B5%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%AD%CF%89%CE%BB%CE%B1

          ” Le camarade Staline peut reposer tranquillement dans sa tombe, le Parti communiste (PC) grec veille, bien décidé à poursuivre sa mission éternelle : servir la révolution ouvrière, guetter son arrivée, préparer les troupes, et surtout ne pas permettre aux sirènes de faire entendre le chant d’une victoire de la gauche. Pendant la courte campagne électorale, en Grèce, tous les invités communistes des plateaux de télévision insistaient sur une chose : nous sommes le PC, pas la gauche …

          Cette fois, [Alexis] va aller plus loin, proposer des congrès communs, tendre la main aux écologistes (qui n’ont pas pu franchir le seuil de 3 %), aux maoïstes, aux léninistes, aux trotskistes, aux dissidents du PC, à toute la galaxie des partis de la gauche. But inavoué et vœu cher à tous les grecs de gauche, faire imploser le PC pour le reformer sur de nouvelles bases et donner à la gauche grecque sa juste position dans la société.

          Ο σύντροφος Στάλιν μπορεί να αναπαύεται ήσυχα στον τάφο του, το ΚΚΕ επαγρυπνεί, αποφασισμένο να εκπληρώσει την αιώνια αποστολή του: να υπηρετήσει την εργατική επανάσταση, να σταθεί φρουρός τής άφιξής της, να προετοιμάσει τα στρατεύματα και πάνω από άλλα να μην αφήσει να ακουστεί το τραγούδι των σειρήνων που υπόσχονται νίκη τής αριστεράς.

          Κατά τη διάρκεια τής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας στην Ελλάδα, όλοι οι κομουνιστές που προσκλήθηκαν να εμφανιστούν στα τηλεοπτικά πλατό επέμεναν σε ένα σημείο: είμαστε το Κομουνιστικό Κόμμα, και όχι «αριστερά».

          […]

          Ο κύριος Τσίπρας θα κρατήσει όσο γίνεται περισσότερο την εντολή που θα λάβει στις 8 Μάη. Στην διάρκεια των τριών αυτών ημερών, θα επαναλάβει ακούραστα το μήνυμά του για ενότητα της αριστεράς, το οποίο το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ απέρριψαν επίσημα πριν τις εκλογές.

          Τώρα όμως, [ο κος Τσίπρας] επιχειρεί ένα βήμα παραπάνω, προτείνοντας σύγκληση κοινών σωμάτων, τείνοντας το χέρι στους οικολόγους (που δεν μπόρεσαν να υπερβούν το εκλογικό κατώφλι του 3%), στους μαοϊστές, τους λενινιστές, τους τροτσκιστές, τους διαφωνούντες τού ΚΚΕ, σε όλο τον «γαλαξία» των κομμάτων τής αριστεράς.

          Ανομολόγητος σκοπός και διακαής επιθυμία όλων των ελλήνων της αριστεράς είναι η κατάρρευση του ΚΚΕ με σκοπό τον μετασχηματισμό του σε νέες βάσεις, ούτως ώστε η ελληνική αριστερά να λάβει τη θέση που της αρμόζει στην ελληνική κοινωνία. “

        2. Χρ Παρισης

          Οχι,δεν εχω ασχοληθει ειδικα με το θεμα αυτο, ισως οχι τοσο, οσο θα ηθελα. Εκεινο που προσωπικα εχω καταληξει οτι συνεβη, ηδη το ειπα εν συντομια
          . Το θεμελιωδες ειναι οτι τα γεγονοτα μιλουν καμμια φορα τοσο φωναχτα,που δεν χρειαζονται πολλες λεπτομερειες για να αντιληφθουμε το βασικο: Στις 19/20 του Μαη 1944, εικοσι μερες δηλαδη μετα τη μαζικη δολοφονια του ανθους των στελεχων του, το ΚΚΕ διεπραξε την πιο αισχρη προδοσια των Ιστορικων χρονικων, παρεδωσε εν ψυχρω εναν πανισχυρο νικηφορο λαικο στρατο και ενα κινημα σε εναν ουσιαστικα ανυπαρκτο επι του πεδιου εχθρο. Το ερωτημα ειναι ΓΙΑΤΙ το εκαναν. Οι ιδιοι μιλουν με μισολογα,οσοι απ αυτους αφησαν απομνημονευματα. Η ενεργεια βεβαια ηταν απο καιρο προμελετημενη,αυτα δε γινονται στο ποδι,ουτε απο εναν η πεντε ανθρωπους. Το γεγονος οτι ακολουθησαν μια ολοκληρη στρατηγικη συγκαλυψης ολο το καλοκαιρι, με το Σθαντο να καλμαρει τους καπετανιους οτι ταχα ” μολις γυρισουν θα τους τουφεκισω”, αν θυμαμαι καλα τα σχετικα που αναφερει ο Αγγελοπουλος, και μετα να γινεται εκστρατεια πλυσης εγκεφαλου για το ποσο πετυχημενη και σωστη ηταν η προδοτικη συμφωνια, αποδειχνει πληρως οτι υπηρχε προμελετημενο σχεδιο. Οσο για αυτο που αναφερεις για τον Πλουμπιδη, νομιζω οτι α) λογω της διαλυτικης καταστασης δεν υπηρχαν ανταλλαγες γνωμων και δεδομενων κ β) οτι η θεση του Πλουμπιδη ηταν σωστη με βαση τις γενικες επαναστατικες κατευθυνσεις σε ενα πολεμο μεταξυ αστικων κρατων, και το ειδε ετσι, δηλαδη εκανε μια πολιτικη εκτιμηση, ως “υποψιες”,οπως σωστα το λες. Να εισαι καλα!

      2. Χρ Παρισης

        προς τον ανωνυμο 27/5, 12.42, αν ειχατε διαβασει πιο προσεκτικα αυτα που γραφω,δεν θα χρειαζοταν να με ρωτησετε αν συμφωνω με τον Αρη η αν θα μπορουσα να ζησω στη “Σοβιετια”, ( ορος χλευαστικος της Δυτικης προπαγανδας του ψυχριυ πολεμου,που χρησιμοποιουν διαφορα φασισταρια) . Για την “Βαρκιζα” εχω ηδη γραψει, ειναι εφευρημα της ηγεσιας του ΚΚΕ για να συγκαλυπτει την απαρχη της καταστροφης του κινηματος,την πριδοτικη τιυ Συμφωνια του Λιβανιυ 20/5/44. ( εστειλα και χθες ποστ επ αυτου). Στη Βαρκιζα οδηγησε τον ΕΛΑΣ και το ΕΑΜ το ιδιο το ΚΚΕ,για να σερβιρει στους αγωνιστες,μεσω του σχεδιασμενου επιτηδες να αποτυχει, ψευδοκινηματος του Δεκεμβρη,μια ΔΗΘΕΝ στρατιωτικη ηττα,με την οποια συγκαλυψε την παραδοση των αγωνιστων στους Αγγλους με τον Λιβανο.

        Reply
    3. Χρηστος Παρισης

      «Βγήκε η πομπή στη στράτα και κοροιδεύει τους διαβάτες»
      « 28/05/2024 at 19:11
      @ Ανώνυμος, 27/05/2024 at 12:42
      Τον Χ.Π., όπως και τον Κ.Μ. (Karl Marx), πρέπει να τους διαβάζουμε πολύ προσεκτικά για να πιάνουμε τα υψηλά νοήματα, μεγάλε!»

      Μάταιη η προσπάθειά σου,δυστυχισμένε ανώνυμε,να εξαφανίσης την ιστορική Αλήθεια,την οποία περιέγραψα με πηγές ,αναφερόμενος χλευαστικά ( ετσι νομίζεις) στο πρόσωπό μου. Μίλα ,αν μπορής, για την επαίσχυντη προδοσία της ψευδοηγεσίας του τότε ΚΚΕ στον Λίβανο, 20 Μαίου 1944 . Σας καίει βέβαια η ημερομηνια ,σχεδόν από μόνη της ! Γι αυτό και την υπενθυμίζω.
      Θα έπρεπε να γνωρίζεις,αν είχες αίσθηση της πραγματικότητας ,ότι υπάρχουν ωρισμένες ιδιότητες σε κάποια άτομα ,που οργανικά και εξ ορισμού τους αφαιρούν το ηθικό δικαίωμα να μειώσουν,να γελοιοποιήσουν η ακόμα και να εκφέρουν αξιολογικές κρίσεις για τους άλλους .Μία από αυτές, η πιο θεμελιακή ,είναι το να ανήκουν στους μηχανισμούς του Κράτους,κατασταλτικούς και ιδιαίτερα στους ιδεολογικούς. Αρα, το τραβεστί κομμουνιστικού κόμματος, το σημερινό κκε, που ανήκει οργανικα και στους δύο, δεν μπορεί στην πραγματικότητα να κάνη τίποτε από αυτά που προανέφερα, είναι εξ ορισμού καταγέλαστο σε οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο που έχει αίσθηση των πραγματικοτήτων της καπιταλιστικής κοινωνίας. Οσους θεατρινισμούς, φανφαρονισμούς και αυτοδιαφημίσεις κι αν κάνετε, δεν μπορείτε και δε θα μπορέσετε ποτέ να σβήσετε από την οπτική του υπόλοιπου κόσμου τα αχρεία και συνάμα γελοία θεάματα που προσφέρει αφειδώς η δημόσια παρουσία σας: Ένα κόμμα εξαρτημένο πλήρως από το κρατικό Ταμείο, που τρέμει μην και τα μεγάλα αφεντικά του κόψουν την ιερή Επιχορήγηση,,που «βαζει πλάτη» -κατά την αγαπημένη έκφραση των στελεχών σας – οι δύστυχοι μιλούν με 120 λέξεις, περιορισμένα στο ελάχιστο τα εκφραστικά τους μέσα …»λαικη παιδεία» το λέτε αυτό στην κομματική αργκό- σε όλες τις ειδικές στιγμές ανάγκης του Καθεστώτος, 1974 με δήλωση ότι είστε κόμμα που δεν αμφισβητεί την αστική νομιμότητα,1981 ,θλιβεροί κολαούζοι του γιου του παπανδρέου επι δεκαετίες, 1989, κολαούζοι της Δεξιάς, 2004 ,Λεξη για την Ληστεια των «ολυμπιακων αγώνων¨,τοτε που η χώρα υποθηκεύθηκε για να καρπωθούν δισεκατομμύρια οι Ολιγάρχες από την καταστροφή της, 2008,οπου δώσατε εξετάσεις στο Καθεστώς ότι «τιθεσθε παρά το πλευρόν του», 2010 και μέχρι σήμερα , με τα «συνταγματικά και νόμιμα «Μνημόνια ,με το αναντικατάστατο ευρώ,όταν με τα ρόπαλα στηθήκατε μπροστα από τα ΜΑΤ ,που σας κοιτούσαν ειρωνικά και σας χλεύαζαν, κυνηγώντας ( ηρωικά,δε λεω…) 16 χρονα κοριτσάκια μεχρι το Μοναστηράκι και σπάζοντας τους τα κεφάλια για να περάσει ο γαπ τον Εφαρμοστικο του ( 18.10.2011) , τη μέρα εκείνη της Δόξας σας,όταν ο κύριος Αδωνις σας απένειμε εύσημα και έλεγε «τωρα κατάλαβα πόσο χρήσιμη είναι στο καθεστώς η νομιμη ύπαρξη του κκε(!!!)»,με τά αίσχη σας στην ψευδοπανδημία και τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των Φαρμακευτικών,με την συγκάλυψη που επιχειρείτε των εγκλημάτων του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία υπό το εφεύρημα της δήθεν συγκρουσης ιμπεριαλισμών… Τι αποδείχνουν αυτά και χίλια άλλα? Οτι είσαστε ένα μισθοφορικό σώμα των μηχανισμών του αατικού κρατους, ένα σώμα δημόσιων υπαλλήλων ειδικού σκοπού.
      Πάρτε το λοιπόν απόφαση και μην κοπιάζετε άδικα, κανέναν δεν είστε σε θέση να προσβάλλετε , είναι ποτέ δυνατόν ο Ταρτούφος να προσβάλη κάποιον σε ηθικό επίπεδο ? Τα λόγια σας είναι «λόγια παλιανθρώπου»,όπως λέει ο Μολιέρος στο αθάνατο αυτό έργο του,( Πραξη 4η,σκηνή 5η) κανέναν δεν συγκινούν,κανείς δεν τους δίνει σημασία. Αυτή είναι η απάντησή μου στην ανώνυμη προσβολή σου !

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Tη Γιάλτα την ξέχασες ή έχει σειρά μετά;
        Κι αν δε σε προσβάλουν τα λόγια μου, γιατί τους δίνεις σημασία;
        Πασόκια…..

        Reply
        1. Χρ Παρίσης

          Αυτα που εγραψες είχαν προσβλητική πρόθεση ,άρα έπρεπε να σου απαντήσω για να βάλω τα πράγματα στη θέση τους. Για το πασοκ ,ηδη απαντησα στις 17/5 , σου φαίνομαι να έχω σχέση με νεοφασιστικούς βόθρους? Για τη Γιάλτα, τι να πώ? Υπέροχο μέρος,όπως όλη η Κριμαία. Οταν με το καλό εμείς οι αγγλοαμερικανοί ιδιοκτήτες της επανέλθουμε εκεί αφου πρώτα διώξουμε τους Ρώσους που την έχουν καταλάβει παράνομα, θα την κάνουμε δωρεάν θέρετρο για κατι δικούς μας που κουράζονται τώρα στον αγώνα αυτόν γιά επάνοδο, ι όπως ο κ. Budraitskis, του ρωσικου τμηματος της 4ης Διεθνούς, και αλλοι ,που θα αναφερθώ σε λιγες μερες,σε μια οφειλόμενη συνέχεια σε απαντηση σε καποιον άλλο ( τροστκιστακο) που με εβρισε προ μηνος . Ως προδημοσίευση, συστήνω το βιβλίο των Burgio/Leoni/Sidoli “IL VOLO DI PIATACOV”, La collaborazione tattica tra Trotskij e i Nazisti- [ Η πτήση του Πιατακόβ,, H τακτική συνεργασία μεταξύ του Τροτσκι και των Ναζι”] ιταλικη εκδοση 2019,εξαντλημενη, γαλλικη συμμπληρωμενη έκδοση 2021, με το οποίο έλαβαν τέλος οι τροτσκιστικές ‘δόξες”…

        2. Ανώνυμος

          Δεν θα γίνω συνήγορος του Παρίση, μάλλον δεν το χρειάζεται. Ωστόσο νοιώθω την ανάγκη να κοινοποιήσω ένα προσωπικό βίωμα, απόκτημα δεκαετιών, σε απάντηση του ερωτήματός σου: έμαθα να φοβάμαι τη βλακεία και την μικροπρέπεια…

      2. Ανώνυμος

        Η ημερομηνία ήταν 20/10/2011.
        Δεύτερη μέρα της πανελλαδικής απεργίας
        19-20/10/2011
        Για την επίθεση κατά του ΠΑΜΕ για αρχή τις ανακοινώσεις καταδίκης της από ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμα & του τότε Σύριζα.

        Ανοίγει η Παρένθεση

        Στις 19 δεν ήταν το ΠΑΜΕ μπροστά στη Βουλή.
        Στους “αγανακτισμένους” το ΠΑΜΕ δεν ήταν μπροστά στη Βουλή. Οι “άλλοι” τι έκαναν; Γιατί τότε δεν περικύκλωναν την Βουλή; Ποιος εμπόδισε τους “επαναστάτες”;

        Οι “επαναστάτες” στις 19/10/2011 έβριζαν το ΚΚΕ γιατί δεν κάθονταν μπροστά στη Βουλή. Το κατηγορούσαν πως κάνει “παρέλαση”.
        Στις 20/10/2011 για το “αντίθετο” γιατί το ΠΑΜΕ κάθονταν και για αυτούς “καπέλωνε” τον αγώνα.

        Πάντα έχουν έτοιμη την δικαιολογία. Τι να πρωτοθαυμάσουμε από αυτή την λογική; Κατάσταση για Δελφινάριο αν τα πράγματα δεν ήταν τόσο σοβαρά

        Εκείνοι που επιτέθηκαν δεν ήταν από σωματείο αλλά κάποιοι σκόρπιοι από ένα “δεν πληρωνω” μαζί με “περίεργες φάτσες”.
        Κάποια από τις φάτσες λέγεται πως είχε παρεβρεθεί παλαιότερα σε συγκέντρωση της χρυσής αυγής.Αναμέσα τους σίγουρα υπήρχαν ακροδεξιοί Υπήρχε μέχρι και τύπος με κουστουμάκι που πετούσε πέτρες κατά του ΠΑΜΕ όπως φάνηκε σε video.

        Όσο τα πράγματα ήταν ήσυχα, το νομοσχέδιο δεν είχε ψηφιστεί.
        Μόλις έγιναν τα προβοκατόρικα επεισόδια από τους “άλλους” το νομοσχέδιο ψηφίστηκε σε μισή ώρα.
        Καθαρό λοιπόν το ποιοι έκαναν πολιτική αβάντα στους ΣαμαροΒενιζέλους

        Εναντίον του ΠΑΜΕ εκτοξευτηκαν “κρότου λάμψης ” ενώ κουκουλοφορεμένοι κράδαιναν πτυσόμενα γκλοπ για να χτυπήσουν ακόμα και παπούδες του ΠΑΜΕ. Οι λαλίστατοι “δημοσιολόγοι” δεν απαντούν πού βρέθηκαν κλομπ, κροτίδες κρότου – λάμψης και καπνογόνα – χημικά, στα χέρια των προβοκατόρων

        Video ανθρώπων που δεν ανήκουν στο ΚΚΕ, δικαιώνουν το ΚΚΕ
        Υπάρχουν ακόμα στα social

        Στη Βουκουρεστίου ήταν στελέχη από χρυσαυγήτες. Σε μία στοά ανάμεσα σε “κουκουλοφόρους” που “στριμώχθηκαν” μετά το κυνηγητό από το ΠΑΜΕ βρέθηκαν άλλοι “περίεργοι” που παρακαλούσαν το ΠΑΜΕ
        Τότε το 2011 τα smartphone δεν ήταν ευρύτερα διαδεδομένα για να βγουν οι φατσούλες τους με στο παρακαλετό στα social για να επιληφθεί αν τυχόν είχαν η όποια “υπηρεσία” του. Αν είχαν λέμε

        Το ΠΑΜΕ εκείνη την μέρα έχασε ένα εκλεκτό μέλος του Βυρωνιώτη από το Συνδικάτο των Οικοδόμων. Δεκάδες τραυματίστηκαν από τις πέτρες τις κρότου λάμψεις τα γκλοπ & ότι άλλο κουβαλούσαν. Ενώ άλλα μέλη του ΠΑΜΕ πήγαν στον Ευαγγελισμό για αναπνευστικά προβλήματα από τα δακρυγόνα – καπνογόνα

        Κλείνει η παρένθεση

        Μία χαρά ακούτε τον Άδωνη όταν πετάει αντιΚΚεδισμό. Χέρι-χέρι με τον Καρατζαφέρη πάτε. Ο “Αυριανισμός” εκεί οδηγεί & συγκυβέρνησε μαζί του για πολλά χρόνια. Αλλά ο πολιτικός ρόλος της “Αυριανής” τελείωσε αφού η “εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό” στα τελευταία της “αβάνταρε” για κάποιο διάστημα τον Καραμανλή τζούνιορ

        Ανεβαίνει & άλλο το ΚΚΕ & τα πολιτικά ζόρια σοσιαλδημοκρατίας νεοφιλελευθερισμού & πλέον δεν κρύβονται[1]

        [1] https://www.youtube.com/watch?v=ViE1hWNgwms

        Reply
  9. Ανώνυμος

    Μόλις διαβάσει κάποιος τη σεντονιαδα σου, έχει χάσει τουλάχιστον δέκα βαθμούς από το IQ. Όχι μόνο με τον μαρξισμό δεν έχει σχέση, ;όλα ούτε καν με τη Λογική του Αριστοτέλη.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ θα σου πρότεινα να διαβάζεις μόνο αθλητική εφημερίδα. Με μέτρο όμως Χωρίς όμως αναλύσεις στα συστηματα των προπονητών. Εύκολα κουράζεται το μυαλό σου

      Μην χάσεις άλλους 10 βαθμούς & το ΙQ σου καταντήσει μονοψήφιος αριθμός

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Επειδή σίγουρα θα καταντήσω με IQ με μονοψήφιο αριθμό, θέλω σε παρακαλώ να μου απαντήσεις σε δύο ερωτήματα:
        α. Μια ανάλυση των μαρξιστικών όρων “εθνικοποίηση επιχειρήσεων” και “γενναίες αυξήσεις μισθών”.
        β. Μια ανάλυση της φράσης: ” 6. – “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να κέρδιζε η κυβέρνηση του βουνού και η επανάσταση και όχι ο Λίβανος και η Βάρκιζα;”
        Υπάρχουν πλείστα όσα άλλα ερωτήματα, αλλά αυτά είναι τα πιο καυτά.
        Εάν βέβαια είσαι ο ίδιος ο συγγραφέας της σεντονιαδας, άστο καλύτερα, τα ίδια θα ξαναπείς.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ θα απαντήσω

          α )Εθνικοποίηση γίνεται στο έδαφος του Καπιταλισμού. Εθνικοποιήσεις έκαν ο Καρμανλής.
          “Στον καπιταλισμό είναι δυνατόν να αυξηθούν γενναία οι μισθοί;”. Να απευθυνθείς λοιπόν στον κ.Ρίζο το πως ακριβως εννοεί το “γενναία” όπως αρχικά το έθεσε ως ερώτημα.

          β ) Για λίγες μέρες η κυβέρνηση του βουνού το μέτωπο του εαμ που κύρια ήταν συμμαχία κυρίως κομμουνιστών + σοσιαλδημοκρατών είχε στα χέρια της την εξουσία.
          Ο λόγος που δεν την κράτησε ήταν η μη έγκαιρη μετατροπή του εθνικοαπελευθερωτικού αγωνα σε ταξικό άγωνα.

          Το γιατί κατά την γνώμη μου
          β.1) Οι αρχικά αναγκαίες πολιτικές υποχωρήσεις του ΚΚΕ για το μέτωπο στη συνέχεια αποδείχθηκαν ξεπερασμένες από τα γεγονότα εγκλώβιζοντάς το στην πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας

          β.2) Η ‘ελλειψη προσανατολισμού που είχε το ΚΚΕ μαζί με την παλινδρόμηση ανάμεσα στην λαοκρατία(= καλύτερος καπιταλισμός) & σοσιαλισμ’ο

          Αν τυχόν χρειάζεσαι περισσότερη ανάλυση, απλά γράψε το.

  10. Ανώνυμος

    Προς επώνυμους και ανώνυμους, η ψευδώνυμους, συσχολιαστές:
    Οταν κανείς αποσπά από τον Καπιταλισμό
    1. Τον Φασισμό (παληότερα, από τον Μεσοπόλεμο)
    2. Τον Ιμπεριαλισμό (μεταπολεμικά)
    3. Τα “Μνημόνια” και τις “Τρόϊκες” (πρόσφατα, μετά το 2010)
    4. Την ΕΕ και τα συμπαρομαρτούντα της (τελευταία “πατέντα”)
    απλά επαναλαμβάνει μια πολύ παλιά ιστορία-πληγή του εργατικού κινήματος:
    Την αμηχανία, το vertigo, την λιποψυχία και την αποσκίρτηση-αποστασία στις εποχές της υποχώρησης και της προσωρινής ήττας. Τότε ανακαλύπτονται και οι “Τρίτοι Δρόμοι”, τα “μεταβατικά στάδια”, τα “σκαλοπάτια” κλπ.
    Το ζύμωμα θέλει μπράτσα. Το κοσκίνισμα γίνεται και με πιο τρυφερά χεράκια.
    Αυτό συνοπτικά, για να μη μας κρύβουν τα μπροστινά κλαριά το δάσος.
    Το ΚΚΕ το παλεύει στην ανηφόρα.
    Οι άλλοι, ψάχνοντας για πιο βατούς δρόμους κατεβαίνουν όλο και πιο χαμηλά. Για να καταλήξουν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της υπόγας, όπου ήδη συνωθούνται εκατοντάδες. Θυμηθείτε μόνο τους δικούς μας: ΚΚεσ, μαοϊκοί, τροτσκιστές, πασόκοι, συριζάνοι, κλπ., κλπ.

    Reply
    1. Χρ Παρίσης

      Σωστά αυτά που γραφεις -19.16,σημερα- αλλά επίτρεψέ μου να σου πώ οτι το ” Για να καταλήξουν στο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων της υπόγας, όπου ήδη συνωθούνται εκατοντάδες” ,”βλεπει” μόνο ένα μέρος του συνόλου. Δεν βλέπει τις χιλιάδες -δεκάδες χιλιάδες,για να είμαι πιό ακριβής, ;αγωνιστές όλων αυτών των χώρων που ανέφερες, που αηδιασμένοι απο τίς χαμέρπειες ,τους παραγοντισμούς , τις μωροφιλοδοξίες και άλλα εκατό παρεμφερή γνωρίσματα των αντίστοιχων σε κάθε χώρο ψευδοηγετων, (των “αριστερών” ελιτ,που συχνά επαναλαμβάνω) αναγκάσθηκαν εκ των πραγμάτων να “ιδιωτεύσουν” , χωρίς να έχουν πάψει να αισθάνονται και να ΕΙΝΑΙ αριστεροί,κομμουνιστές,επαναστατες . Πολλοί πέθαναν απο μαρασμό, [σιγουρα οι βολεψάκηδες μισθοφόροι κρατικοδιαιτοι “ιστορικοί” της καρέκλας ,που τελευταια ανθούν ,ο πανεπιστημιακός Οχλος,κατα μια πολύ πετυχημενη έκφραση του Τρότσκι ( δεν είμαι τροτσκιστής) δεν θα γράψουν ποτέ λεξη γι αυτούς ],καταστράφηκαν επαγγελματικά και οικονομικά κλπ,κλπ. και σε πληροφορώ οτι ανήκαν σε όλο το φάσμα της αριστεράς..Οσοι κατέληξαν στην “υπογα” που αναφέρεις (αν καταλαβα σωστα αυτο που εννοείς), μη φοβάσαι, δεν έχασαν, οι περισσότεροι έγιναν γλείφτες του Πασοκ (81-…), έγιναν “επιχειρηματιες” με κρατικά λεφτα, διορίστηκαν εδω κι εκει, με δυο λογια ,βολεύτηκαν. Και ενα τελευταιο, γιατί δεν αναφέρεσαι στην ελίτ του ΚΚΕ ,που ειναι μόνιμα φυτώριο στελεχών του πολιτικού βόθρου? Στα 1989 ,ολη η ελιτ του τοτε ΚΚΕ προσχώρησε στο Συνασπισμο ,για να μην αναφερθώ σε αλλα. Υπάρχει δε και μια μεγάλη διαφορά ,που δε θελεις να δείς ή έμαθες να μη βλεπεις, οσοι εντασσονταν στους “μαοικους” ,στους “τροτσκιστες” κλπ, δεν το έκαναν για αλλο λόγο παρά απο επαναστατικη πρόθεση ,χωρίς προσωπικους υπολογισμους οφέλους. Αντίθετα ,πάρα πολλοί – ευτυχώς οχι όλοι ,λαμπρες εξαιρεσεις υπηρχαν- που εντάσσονταν στο τοτε ΚΚΕ η ΚΚΕεσ,( εννοείται οτι δε μιλαω καν για το νεοφασιστικο Πασοκ -,ετσι το θεωρουσα και τοτε και επαληθευθηκε στην ολη πορεια του ) και τις αντιστοιχες νεολαιες, το έκαναν για ίδιο όφελος. Απόδειξη, η μετέπειτα πορεία τους.Ας πούμε και καμμιά αλήθεια απλή, όταν μπαινεις σε ένα μαγαζί, ειτε κρεοπωλείο ειναι ειτε μπουρδέλο, ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ γιατι μπήκες…Ευχομαι αυτο που γραφεις οτι το ΚΚΕ παλεύει στην ανηφόρα ,να επαληθευτεί- αν και δεν το πιστεύω.

      Reply
      1. ;

        “ελίτ του ΚΚΕ ” Οκ καταλάβαμε

        Το ΚΚΕ δεν το ακολουθεί κανίες με το ζόρι, Αν θέλει να φύγει φεύγει.

        Όταν κάποιοι λιποψύχησαν, άλλοι απογοητεύτηκαν, άλλοι είδαν τις ευκαιρίες του Καπιταλισμού με τις ανατροπές στις Σοσιαλιστικές Χώρες-Λαϊκές Δημοκρατίες, κάποιοι έμειναν και έβαλαν το ΚΚΕ σε πιο καλές οργανωτικές ιδεολογικές θεωρητικές βάσεις

        Να γιατί τοσοι και τόσοι την “πάτησαν” στο Δημοψήφισμα σε αντίθεση με το ΚΚΕ. Αν δεν υπήρχαν στο ΚΚΕ αυτές οι όπως ονομάζεις “ελίτ”(*) του ΚΚΕ, αυτη την στιγμή η χ.α. θα ήταν 2ο-3ο κόμμα με 15%+

        (*)”Ελιτ” που να τρώει το κουλούρι της περιμένοντας σε στάση λεωφορείου εν αναμονη συνέντευξης στον Οικονομέα πρώτη φορά έχω δει. Α ρε Αλεκάρα

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Επαληθεύεται κάθε μέρα στους αγωνες,
        Επαληθεύεται κάθε μέρα στις θεωρητικέ επεξεργασίες

        Οι υπόλοιποι εαρ, μαοϊκοί, τροτσκιστές, πασόκοι, συριζάνοι, έγιναν παρακλάδια της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν χρειάζεται να είναι στο ΠΑΣΟΚ αρκεί που πολιτικά σκέφτονται σαν το παλιό ΠΑΣΟΚ. Θα το διαπίστωσες από τα σχόλια

        Reply
        1. Χ. Παρισης

          Στο βαθο που αναφερεσαι σε μενα, η σχεση μου με το Πιασοκ ειναι αυτη που ανεφερα στο προηγουμενο σχολιο μου , θεωρουσα ,ηδη απο το 1974, οταν οι περισσοτεροι τοτε ειχαν αρχισει να γλειφουν τον “Μουσολινι της Ελλαδας”,οπως αποκαλουσε τον παπανδρεου ο Παναγουλης, το θεωρουσα λοιπον καθαρα νεοφασιστικο κινημα . Οσο για το “σκεφτονται σαν παλιο πασοκ” … ισως. καποια μερα αντιληφθεις οτι μορφωματα τυπου πιασοκ δεν σκεφτονται, ΕΙΣΠΡΑΤΤΟΥΝ.Αυτα τα ολιγα…

        2. Χρ Παρισης

          Υστερογραφο- Βλεπω οτι πολλοι απο το χωρο του ΚΚΕ μπαινετε εδω και σχολιαζετε – και καλα κανετε. Μηπως θα μπορουσατε να μου δειξετε καποιο χωρο του κομματος σας η φιλα προσκειμενο , που να μπορειτε να μπειτε εσεις εστω ,για αλλους ουτε συζητηση, και να σχολιασετε ελευθερα? Για να προλαβω τυχον υποθεσεις , δεν εχω καμμια απολυτως σχεση με το Ναρ η την Ανταρσυα ,εχω αντιθετες αποψεις.

        3. Ανώνυμος

          Παλαιότερα έμπαιναν αρκετοί στα φιλικά προς το ΚΚΕ μπλοκ.

          Από αριστεροί, της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, φίλοι του Κόμματος, ακροδεξιοί, αρκετοί γύρω από τον σύριζα, απληροφόρητοι, SUIS GENERIS με “ανησυχίες” για το Κόμμα, περίεργοι,¨”περίεργοι” με εισαγωγικά, “εργατοαγωνιστές” για να γράψουν τα “λάθη” της ηγεσίας, κ.α.

          Ότι θέλεις υπήρχε από σχολιαστές

          Τα περισσότερα blog “μετακόμησαν” στο twitter

          Υ.Γ.
          Ο,τι δεν είσαι με ΝΑΡ/ ΑΝΤΑΡΣΥΑ το καταλαβαίνει ο έχων στοιχειώδη επαφή με την πολιτική πραγματικότητα

    2. Ανώνυμος

      Ψιλά γράμματα. Οι περισσότεροι που σχολιάζουν πάντως δεν είναι ΝΑΡιτες. ΟΙ ΝΑΡίτες έχουν “ειδικό τρόπο” που σχολιάζουν

      Πασοκοι Συριζαίοι και ακροδεξιοί σχολιαζουν κυρίως του ΚΚΕ στο pandiera.
      Η ολοένα αυξανόμενη πολιτική επιρροή του Κόμματος ο λόγος που ανησυχούν

      Για αυτό φώναζαν όταν έγραφα σε σχόλιο να τοποθετηθούν στο τι ψηφίζουν. Εποχές aganactistas που όλοι πλην Λακεδαιμονίων το έπαιζαν “χωρίς κόμματα””.Με ένα ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ να παίρνει ένα χρόνο νωρίτερα κοντά 44%. και μία ΝΔ σε χαμηλά τότε ποσοστά του 35% δήλωναν δήθεν “ακομματιστοί”

      Reply
  11. Ανώνυμος

    Απορώ τι μύγα πάλι τσίμπησε τους Ναρίτες!
    Σοβαρά μιλάτε, ρε παιδιά, ότι το μόνο κόμμα, που μάχεται ΚΑΙ την ΕΟΚ/ΕΕ τα γύρισε;!
    Εγώ εκείνο, που έχω καταλάβει, είναι ότι απλά δε θέλει να γίνει ακούσιος αβανταδόρος ενός αστικού ελιγμού σε κάποια ζόρια, για “έξοδο από την ΕΕ”, που θα αξιοποιηθεί από την αστική τάξη για συκοφάντηση του εργατικού και αντιϊμπεριαλιστικού/αντικαπιταλιστικού κινήματος και, τελικά, σταθεροποίηση του Καπιταλισμού. Εχει αποδείξει μια εμπειρότατη κυρίαρχη τάξη ότι ξέρει να εργαλειοποιεί την επιπολαιότητα και τον οπορτουνισμό του εργατικού κινήματος. Ορα και Λαφαζανο/Μπαρουφάκια.
    Ασφαλώς το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει σε “έξοδο τώρα” από την ΕΕ, αρκεί οι κραδασμοί και η αναπόφευκτη απότομη όξυνση της οικονομικής κατάστασης να χρεωθούν στην αστική τάξη από τον ίδιο τον Λαό και όχι από κάποιους ινστρούκτορες, που μέσα στην αναμπουμπούλα δε θα ακούει κανένας. Αλλά με νορμάλ καταστάσεις και τα μέσα παραγωγής συν μοχλοί της εξουσίας στα χέρια του Κεφαλαίου αυτό μοιάζει με ανέκδοτο.
    Αλλο το “πολεμάω την ΕΕ” και άλλο το “προβοκάρω τον αγώνα κατά της ΕΕ”!
    Ξεχνάμε την εμπειρία των μπολσεβίκων, που κοτζάμ επανάσταση αναγκάστηκε, μπροστά στην πείνα, που μπορούσαν ακόμη οι πολιτικο/στρατιωτικά νικημένοι αστοί να προκαλούν, να πισωγυρίσει με την ΝΕΠ, και να συνθηκολογήσει με τους μικροαστούς, προκειμένου ο Λαός να εντοπίσει από μόνος του τις αιτίες της κακοδαιμονίας του και τελικά να εξοντώσει ο ίδιος τους Κουλάκους.
    Λαϊκή αγανάκτηση και διάθεση πάλης, και θυσιών γι αυτό, κατά της ΕΕ, μόνο σε επαναστατικές συνθήκες μπορεί να υπάρξει και με πολλές προϋποθέσεις, όπως προετοιμασμένος και εκπαιδευμένος Λαός, συνειδητή και αποφασισμένη Πρωτοπορία και Καθοδήγηση χωρίς μικροαστικές θολούρες και αναστολές. “Δευτέρα Παρουσία” δηλαδή.
    Σήμερα, με τον ευρωληγουρισμό να κυριαρχεί σε μεγάλες λαϊκές μάζες (κοντά 90% πιάνουν τα ευρωληγούρικα κόμματα σε λαϊκή επιρροή…) αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός.
    Συμμαζευτείτε, ξεπεράστε τα αντικουκουέδικα συμπλέγματα και πιάστε ξανά τα κουπιά!
    ( Ενας βασικός λόγος, που δεν ψηφίζεται το ΚΚΕ στις εκλογές, είναι ότι “είναι κατά της ΕΕ”. Ο Λαός είναι αλλού. Μη ζείτε με τις ονειρώξεις σας….)

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Τα ευρωληγουρικα κόμματα πιάνουν το 90 % συν το 10 % του ευρωδουλου ΚΚΕ, αλλά με το λαό στη γωνία. Ο λαός ξέρει πολύ καλά τι έκανε και τι κάνει το ευρώ στη χώρα, το απέδειξε και το 2015 με το 63%, με κλειστές τις τράπεζες, με τη τρομοκρατία των καναλιών και τη Μπακογιάννη να καλεί σε έφοδο στο Μαξίμου..
      Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ είναι το χρήσιμο αμορτισέρ που απορροφά τους λαϊκούς κραδασμούς.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ποιος είπαμε πως μέσα στον Καπιταλισμό θα πληρώσει τις συνέπειες από την αλλαγη νομίσματος; Ο ίδιος που πλήρωσε την αλλαγή από δραχμή σε ευρώ.Για μάντεψε;

        Αν είναι την απώλεια της αγοραστικής δύναμης μισθωτών συνταξιούχων στον να την πληρώσεις εσύ + το πολιτικό κόμμα που στηρίζεις από την τσέπη σας να μας το πεις.

        Καλός ο α χαβαλές αλλά όταν το θέμα “καίει” το πορτοφόλι σταματάς να είσαι χαζός. Ή να κάνεις τον χαζό.

        Εκτός αν εσύ ή για εκείνους που δουλεύεις έχουν τα λεφτά στο εξωτερικό.
        Περιμένοντας μέσω μίας αλλαγής νομίσματος στον Καπιταλισμό με την συνοδεία υποτίμησης “ευκαιρίες που δημιουργεί η κρίση” σε Καπιταλιστές κ& τις “πονηράτζες”.

        Όπως π.χ. τα σπίτια του φτωχού κοσμάκη με τον νέο υποτιμημένο μισθο / σύνταξη στο νέο “εθνικό”νόμισμα . Τα δάνεια όμως θα παραμένουν σε ευρώ για να αγοράσετε ότι έχει απομείνει από τα λαϊκά σπίτια για ένα κομμάτι ψωμί + ένα τενεκέ λάδι.
        Κυριολεκτικά όμως.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ένα κίνημα που μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρωνατοικο νόμισμα, μπορεί να κάνει διαγραφή χρέους δημοσίου και ιδιωτικού. Δεν τα φάγαμε μαζί ο λαός με την πολιτική (κοινώς εσωκοινοβουλιο) και οικονομική ελίτ.
          Κιφαγια πια…

        2. Ανώνυμος

          Ευτυχώς που δεν βγήκαμε από το ευρώ και έχουν δουλειές οι δικηγορικές και τηλεφωνικές εταιρίες.

        3. Ανώνυμος

          Ενα “κίνημα” που “μπορεί να βγάλει την Ελλάδα από το ευρωνατοικο νόμισμα” …αλλά δε μπορεί να ξεκουνήσει την αστική εξουσία θα είναι:
          1. Μια ακόμη από τα αποτυχημένα ίδια: “ΠΑΣΟΚ της 3ης Σεπτέμβρη”. Με την ευγενική χορηγία της α/τ.
          Αλλά η επανάληψη αυτής της ιστορίας μόνο φάρσα μπορεί να είναι. Κανείς πια δε μιλάει στα σοβαρά για κάτι τέτοιο.
          ή
          2. Σχέδιο επί χάρτου μαθητευομένων μάγων.
          Εκείνο, που αξίζει να διερευνηθεί εδώ είναι ποιά κίνητρα/σκοπιμότητες υπάρχουν πίσω από την καλλιέργεια τέτοιων ανοησιών. Τι πράγματι παράγουν και qui bono.

        4. Ανώνυμος

          Ευτυχώς που υπάρχει ΚΚΕ & ΠΑΜΕ τα μέλη του έχουν φορτωθεί τον μισό ποινικό κώδικα για την συνδιαλιστική τους δράση αλλά & για να σταματήσουν τις εξώσεις & τους πλειστηριασμούς

          π.χ Βαλσαμος Συρίγος – Οικοδόμος

        5. Ανώνυμος

          Δεν τους περνάει από το μυαλό 17/05/2024 at 20:58 πως το ΚΚΕ είναι κατά της άμεσης ή έμμεσης μείωσης του εισοδήματος των λαϊκών οικογενειών,
          Κουβέντα από κανένα υπερασπιστή της δραχμής για την μεγάλη υποτίμηση που θα συνοδεύει ένα παρόμοιο σενάριο.

          Δεν θυμούνται για την άρνηση του ΚΚΕ πάνω στην αλλαγή από την “σκληρη δραχμή” στο ευρώ. Τότε βέβαια με τους ρυθμούς ανάπτυξης και το project της Ολυμπιακών αγώνων λίγοι μιλούσαν

          Από 50δρχ -> 50 λεπτά (=170 δρχ)
          από 120-150 δραχμές τη τυρόπιτα 1 ευρω(=340.75) σε μία μέρα
          από 100 ευρω το παγωτό 1 ευρω(=340.75) σε μία μέρα

          Το ίδιο θα γίνει & με την “ανάποδη” πορεία μέσω υποτίμησης

          Σε ένα αστικό κράτος κάθε αλλαγή νομίσματος γίνεται για τα συμφέροντα της αστικής τάξης

          Άλλη η κατάσταση στον σοσιαλισμό με το αντιστοιχο νόμισμα με την οικονομία στα χέρια του εργατικού κράτος που ο Κεντρικός Σχεδιασμός στοχευμένος στις λαϊκές ανάγκες διαφέρει από την αναρχία στην παραγωγή του καπιταλιστικού μοντέλου

      2. Ανώνυμος

        Για Ευρωληγούρηδες έλεγε & ο φιλόσοφος καθηγητής μέχρι που πήγε ως βουλευτής στους ΑΝΕΛ ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο

        ‘Αλλη η βιτρίνα της πολιτικής με τα “παχιά” παραπλανητικά λόγια που σκοπό έχουν να κρυψουν την μελλοντική πράξη
        & άλλο η πράξη που συνοδεύεται από την συνέπεια της με την θεωρία την ουσία της πολιτικής

        Δύο διαφορετικοί κόσμοι. Σαν να λέμε αστικά κόμματα & Κόμμα της Πρωτοπορίας γης Εργατικής Τάξης

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Μην νομίζεις πως όσοι απαντούν είναι ΝΑΡιτες
      Οι περισσότεροι είναι πασοκοσυριζαίοι που φοβούνται την αύξηση της πολιτικής επιρροής του ΚΚΕ. Υπάρχουν και ακροδεξιοί.

      Δεν κρατούν όλοι οι ΝΑΡιτες ή όσοι ψηφίζουν ΑΝΤΑΡΣΥΑ την ίδια στάση απέναντι σε ΠΑΜΕ και ΚΚΕ
      Συμμετέχουν και εκείνοι σε κοινές εκδηλώσεις π.χ. σε σωματεία, Αλλά και αλλού. Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα για την Παλαιστίνη με καλλιτέχνες μέλη τους και δημοτικούς συμβούλους τους σε “Κόκκινους” Δήμους.

      Μην μπερδεύεσαι από το “δεξιό” συνήθως μικροαστικό, “δημοσιογραφικό” , και μέρος από το “Πολυτεχνικό” που δίνει ας πούμε το “ιδεολογικό περίγραμμα”.

      Έχουν κάποιο δυναμικό κόσμο. Και στον αντιφασισμό και στα εργατικά Σωματεία. Αρκετοί εκτιμούν το ΠΑΜΕ και το Κόμμα. Είχαν παλιά επιρροή τον τίμιο εργάτη Μανώλη στην Χαλυβουργική που ΄ήταν μαζί με τον Σιφωνιό

      Για Περισσότερα: Μία ημερομηνία: 11/01/2015 ακριβώς δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 στο “ΠΡΙΝ”‘ συνέντευξη Ρούση.Κάνει κάποιες “παραδοχές”.

      Reply
  12. Μαρκέλα

    20/05. 11:51,
    Αποφεύγω να δίνω πληροφορίες για τον εαυτό μου, αλλά τώρα θα κάνω εξαίρεση. Από καιρό βιώνω την ψυχολογία των μελλοθανάτων στις αμερικανικές φυλακές. Αλλά επαναστάτης, που μένει κολλημένος στην καθημερινή επιβίωση, δεν υπάρχει. Δεν αναφέρομαι αυτή τη στιγμή στις μάζες, αλλά στην επαναστατική πρωτοπορία, που πάντα ξεκινά από ελάχιστους. Και υποθέτω, ότι μέσα στους αναγνώστες κ σχολιαστές της Παντιέρας υπάρχουν κάποιοι τέτοιοι κ όχι μόνο θηρία του ζωολογικού κήπου.

    Reply
  13. Ανώνυμος

    Ρε ΚΚΕδες, κατηγορειτε μονιμα και μονοτονα τους αλλους οτι ειναι οπορτουνιστες, οτι βοηθανε την αστικη ταξη, για τον ?…Ανιελι μας ειπατε την …Αυριανη κτλ,.

    Ε λοιπον, το ποιος ειναι ο οπορτουνιστης, ποιιος ειναι δεκανικι της αστικής ταξης, φανηκε σε περιοδο προεξεγερτικη, οταν το εξω απο την Ε.Ε. μπηκε αντικειμενικα και υποκειμενικα, με ορους μαζικους, εξεγερτικους και οποιος πραγματικος κομμουνιστης ηθελε, και μπορουσε, οπως πχ λεω το κομμα σας που ειχε την καταλληλη μαζικοτητα και αξιοπιστια,στον λαο, θα μπορουσε να πετυχει μεγαλειωδη πραγματα.
    Μονο ομως αν ΗΘΕΛΕ.
    Τελικα ΔΕΝ ηθελε. Δαπανησε την αξιοπιστια του στο λαο, στηριζοντας τις αστικες επιλογες. Μειναμε στο ιμπεριαλιστικο νομισμα, φαγαμε γενναια εσωτερικη υποτιμηση (αυτο δηλαδη που το ΚΚΕ ελεγε οτι ηθελε να αποφυγει..) .εχουμε πεσει σαν μεσο ΑΕΠ κατω απο ολη την Ευρώπη, το νομισμα υποτιμαται.
    Συσιτια για παντα, με ευρω και ΚΚΕ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ονειρα γλυκά ….στην αγκαλίτσα του “ΝΑΙ”!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Πράγματι φίλε μου, δαπάνησε λαϊκή αποδοχή το ΚΚΕ. Φλεβάρη του 2012, τα γκάλοπ δίναν στο ΚΚΕ 12,5%, Μαη του 2012 πήρε 8,5 και Ιούνη 4,5. Ποτέ δεν έχουν κάτσει σοβαρά να κουβεντιάσουν μεταξύ τους τι συνέβηκε. Δεν μαθαίνουν πότε από τα λάθη τους. ΚΚΕ, 107 χρόνια στη πρωτοπορία. Να τα χιλιασετε.

      Reply
      1. Χ. Παρισης

        Το να αποκαλεις τον Συριζα κομμα “οππορτουνιστικο” , οπως κανει το ΚΚΕ, ( η ,αντιστοιχως, το Συριζα κομμα “ρεφορμιστικο”, οπως κανει η ανταρσυα), δειχνει οτι -για δικους σου λογους,που δε θελω να αναφερω εδω- δεν θελεις η χειροτερα,δεν μπορεις να δεις (εστω και επιφανειακα) τι ειναι και τι ρολο παιζει ενα τετοιο πολιτικο μορφωμα. Ειναι ,παντως, κατι αναλογο με το να χαρακτηριζε καποιος εναν επαγγελματια εκτελεστη της Μαφια ” παραβατικο ατομο”…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Παρίση, σαφώς ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη δεν έχει καμία σχέση με το λαϊκό κίνημα, είναι ένα αστικό κόμμα όσον αφορά την πολιτική του και την στελεχιακή του σύνθεση, με κάποια χαλαρή σχέση με μέλη. Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ της πρώτης δεκαετίας του 2000 είχε ιστορικές καταβολές, πολιτική και κομματική συγκρότηση με στρατευμένα μέλη αριστερής αναφοράς.
          Οι χαρακτηρισμοί λοιπόν οπορτουνιστικό η ρεφορμιστικό μόνο με αυτή τη περίοδο μπορούν να έχουν σχέση.

        2. Ανώνυμος

          Πότε είχε σχέση ο Σύριζα με το λαϊκό κίνημα; Τουλάχιστον κατα πλειοψηφία;
          Νταξει δεν λέω υπήρχε ΚΑΙ ( γραφω και δεν ήταν όλοι ) πολιτικά τίμιος κόσμος κυρίως ένα μέρος στο συνδικαλιστικό.

          Όμως ως προς την χάραξη κεντρικής πολιτικής ήταν ανέκαθεν στα χέρια του παλιού ΣΥΝ κυρίως των εστέτ αστών της κύριας συνιστώσας του Σύριζα. Που εγκωμίαζε το Μάαστριζ. Του ΣΥΝ που είχε τα “κονέ” και τις “άκρες” ειδικά για τα νόμιμα ευρωπαϊκα προγράμματα

          Ο Σύριζα που σε κεντρικό επιπεδο κατάπιε την “έκθεση της Σέρκας”(*);
          Πάντοτε ήταν ένα δεξιό ΠΑΣΟΚ δεξιότερα από το τότε λαϊκό ΠΑΣΟΚ. ΜΕ μία επίφαση “Ευρωπαϊσμού”.

          Είχε κάποιες συνιστώσες ΚΥΡΊΩΣ για τις πορείες και για να κάνουν κριτική από τα “αριστερά” στο ΚΚΕ . Ή όπως λέγονταν άλλοι για να διαδηλώνουν & άλλοι για να κάνουν πολιτική

          Κάποιες συνιστωσες που κατάπιναν ακόμα και την αφαίρεση των κομμουνιστικών τους συμβόλων με photoshop από την σημαία τους.π.χ ΚΟΕ Αυγη – Μάιος 2012

          Ίσως στις πολύ αρχές πριν το 2008 να είχε κάτι που να θυμίζει κάτι από αριστερά. Μόνο και μόνο για να μην βγει εκτός Βουλής ο τότε ΣΥΝ που ήταν μία ζωη στο πάνω -κάτω 3%. Αλλά και οι συνιστώσες να έχουν κάποιο αποκούμπι για “ζόρικες στιγμές” ειδικά σε πορείες. Πέρα από τις πολιτικες φιλοδοξίες που μπορεί να είχαν κάποιοι μικροπαραγοντίσκοι μέρους τότε του “εξωκοινοβουλίου”

          Περισσότερα στο indymedia που λέγονται κάποια πράγματα από αναρχικούς ΚΑΙ για κάποιες συνιστώσες του Σύριζα αλλά και για το “εξωκοινοβούλιο”. Και το ανάποδο σε ένα πολιτικό διαδικτυακό “τζερτζελο”

          Τίτλος: “Ένας αντικαπιταλιστής για την..εθνική ανάπτυξη” το καλοκαίρι του 2008

          ——————————–

          (*)ΟΔΗΓΙΑ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
          Το 65ωρο έχει τη σφραγίδα και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

          Η υπερψήφιση της «έκθεσης Σέρκας» βάζει από την πίσω πόρτα όσα είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2005, επιδιώκοντας να περάσει την αντιδραστική οδηγία

          https://www.rizospastis.gr/story.do?id=4801655

      2. Ανώνυμος

        Τιτάνιε από το δημοτικο μάθαμε να συγκρίνουμε ομοειδή πράγματα, Όπως πορτοκάλια με πορτοκάλια. Όχι πορτοκάλια με μήλα. δημοσκοπήσεις με εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τις εκλογές αν βέβαια είναι αξιόπιστες. Και φυσικά σχολιάζονται

        Π.χ. Πόσο αξιόπιστες ήταν οι δημοσκοπήσεις που ανακοινώνοται όταν π.χ. δεν προέβλεψαν το 18-20% του Σύριζα του 2023 ενω τον έδειχναν να κυμαίνεται γύρω στο 27-28%;

        Εμείς κάτι είχαμε ψυλλιαστεί για την εκλογική κατρακύλα του Σύριζα από τις πολιτικές “επιθεσεις” των troll του στο TWITTER κατά του ΚΚΕ. Που δεν φαίνεται να ήταν μόνο πολιτικές “επιθέσεις” των τρολλ αλλά επισημη γραμμή μιας και ο Τσιπράκος που “έκλεινε το μάτι” στους ψηφοφόρους της χ.α. θεώρησε υπεύθυνο για την εκλογική καταβαράθρωση τυ Σύριζα (ποιο νομίζεις;) το ΚΚΕ!

        Από την μία κατηγορείτε το ΚΚΕ που δεν νοιάζετε για τα ποσοστά του, από την άλλη το κατηγορείτε πως τα κάνει όλα για τα “ψηφαλάκια”

        Καλά το πάει η πορεία σας. Μετά έφταιγε ο Στάλιν άνοιγε ψυχιατρεία. Ναι σίγουρα ο Σταλιν θα έφταιγε

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τιτάνιε, διακρίνω μία ψυχολογική κάμψη. Μάλλον ότι Μάαστριχ = ευρώ σε έχει καταβάλλει.
          Πάντως αυτά τα περί ψυχιατρίων του Στάλιν τα λέγαν παλιά στην ΕΗΔ (ΕΘΝΙΚΉ-ΗΘΙΚΑ ΔΙΑΠΑΙΔΑΓΩΓΙΣΗ) στο στρατό και δεν τα πίστευα. Τι μαθαίνει κανείς από έναν οπαδό του ΚΚΕ!!!

        2. Ανώνυμος

          @ 22/05/2024 at 16:12
          Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ περιμένω το πως θα καταργηθούν οι μνημονιακοι νόμοι (κοντα στους χίλιους) αν φύγουμε απο το ευρώ.

          Επίσης το πως θα επανέλθουν 13ος-14ος μισθός στο δημόσιο ευρύτερο δημόσιο και συντάξεις αν φύγουμε από το ευρώ μέσα στον Καπιταλισμό

          Μάλλον σε κατέβαλε η προσπάθεια να αποφύγεις μία απλή εξήγηση πως μέσα στον Καπιταλισμό θα αποφύγουμε υποτίμηση με 40-60% κατά πως ισχυρίζονται Μηλιός Λαπατσίωρας. Μάλλον

          Μη στρεναχωριέσαι. Λύση υπάρχει & δοκιμασμένη Χτύπησε τα χέρια στο τραπέζι, βάρα & κανένα ζουρνα & θα χορέψουν οι αγορές

        3. Ανώνυμος

          @ 22/05/2024 at 12:59

          Τι θυμήθηκα! Έγκυρη ενημέρωση από τα troll του Σύριζα.. Θα ξαναγίνει & καμία καμπάνια στο internet όπως της λογικής του “free Marka” στο twitter από στελέχη του Σύριζα-1 ή / & Σύριζα 2. Θα ξαναπέσει πολύ γέλιο.

          @ 22/05/2024 at 16:12

          Οι αριστεροί Αμερικάνοι τα δυναμικά εργατικά συνδικάτα που συναλλάσονται με δολλάριο -“paper money” το οποίο εκδίδει σύμπραξη ιδιωτικών τραπεζών με την ονομασία FED αποδέχονται την λιτότητα διαρκείας των πολυεθνικών – τραπεζιτών στις ΗΠΑ;
          Μήπως αποδέχονται,& τις ιμπεριαλιστικές επιθέσεις στην Γάζα επειδή εντάσσονται & στην αποκοπή της Κίνας από το “νέο δρόμο του μεταξιού”;

          Τα νομίσματα στον καπιταλισμό ξέρεις έχουν κανόνες. Μέ την έννοια της “ανταγωνιστικότητας της οικονομίας” και της ενίσχυσης της.

          Σε όποιο μέρος & να πας.όλα τα νομίσματα των καπιταλιστικών χωρών συναλλάσονται στο διεθνή χρηματιστήρια. Η θέση τους βρίσκεται σε σχέση με τα πιο “επικρατέστερα” ή αλλιώς ευρέως συναλλασόμενα νομίσματα

          Αν τουλάχιστον θέλεις να απαντήσεις πάνω στα σχόλια των μέχρι στιγμής τριών φίλων του ΚΚΕ για το Μάαστριχ ας απαντήσεις κάτω από σχόλια για το Μάαστριχ. Μην αποφεύγεις με σχόλια σε άλλα υπο-νήματα αλλού για αλλού.
          “Μην πετάς την μπάλλα στην εξέδρα”..

          Μύησε μας στο πως θα αποφύγουμε την υποτίμηση του 30%+ που γράφει ένας φίλος του ΚΚΕ μεγάλε μύστη. . Ή του 40-60% που λέγανε οι τότε αριστεριζοντες οικονομολόγοι του τότε ευρύτερου Σύριζα απέναντι σε άλλο φίλο & μετέπειτα βουλευτή του Σύριζα στην Ημαθία.

          Δωσε μας τια “φώτα σου”, μην το καθυστερείς. Που ξέρεις μπορεί να σε ανακηρύξει το LUBEN.TV “μύστη της οικονομίας”.

          Μάλλον εξαντλητική από την πλευρά σου η προσπάθεια για σκέψη & λογική επιχειρηματολογία. Ειδικά αν δεν υπάρχει επιχειρηματολογία. Ή πόσο μάλλον μυαλό που να παράγει σκέψη. Δεν αντιλέγω

          Γραφεις όσα γράφεις αλλά όταν το θέμα θίγει το εισόδημα μισθωτών / συνταξιούχων δεν νομίζω να μπορείς να βρεις πολλούς “πρόθυμους” για μεγάλη μείωση σε αγοραστική αξία παραμένοντας στον Καπιταλισμό μέσω υποτίμησης .

          Α ναι το τελευταίο η υποτίμηση εντάσσεται στα μέτρα για την ενίσχυση της “ανταγωνιστικότητας της οικονομίας” όπως προέγραψα.

        4. Ανώνυμος

          Άλλες φίλε του ΚΚΕ, την υποτίμηση η εργατική τάξη θα τη φάει είτε με ευρώ, είτε με δραχμή. Με 10 % ετήσιο πληθωρισμό, σε πέντε χρόνια θα έχουμε χάσει τα μισά λεφτά. Δεν έχετε ιδέα από οικονομικά και θέλετε να καθοδηγησετε τον κόσμο.
          Καπιταλισμό θα έχουν οι αυτόχθονες της Νέας Καληδονίας όταν διώξουν τους αποικιοκράτες, ευτυχώς όμως δεν έχουν το ΚΚΕ να τους καθοδηγεί και μάλλον θα τα καταφέρουν.

        5. μεταβατικος

          Άλλε φίλε, το ερώτημα του πώς θα καταργηθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι είναι άκυρο γιατί η εναλλακτική στο υποθετικό σενάριο της εξόδου δεν είναι σοσιαλισμός, που μακάρι εννοείται, αλλά παραμονή στο ευρώ με τους εφαρμοστικούς νόμους που υπέρ τους επιχειρηματολογείς, αλλά δε νιώθεις, σε πολύ χειρότερο πλαίσιο υποδούλωσης της εργατικής μας τάξης, του λαού και του φυσικού πλούτου της χώρας, πράγμα που σε αφήνει αδιάφορο.
          Το ΚΚΕ δεν έχει σκοπό να συσπειρώσει τις κοινωνικές εκείνες ομάδες που βρίσκονται υπό εκμετάλλευση και που έχουν συμφέρον από την έξοδο από τη φυλακή της λιτότητας, της καταλήστευσης του φυσικού μας πλούτου και της επιβολής ενός κομπραδόρικου παραγωγικού μοντέλου, υπόδουλου της golden visa και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού. Το μόνο που το νοιάζει είναι πώς θα προστατευτεί μικροπολιτικά από μια ενδεχόμενη ανάγκη να μπει μπροστά στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα του λαού για την έξοδο από την ΕΕ γι’ αυτό έχει δαιμονοποιήσει την έξοδο με μια εσάνς υπερεπαναστατικότητας για τους αφελείς που δεν το έχουν πάρει μυρωδιά, ξιφουλκώντας ενάντια στους ανεμόμυλους του ελληνικού κεφάλαιου που σκοπεύει να βγει από την ΕΕ. Φανερότατο και από το ότι δεν αναδεικνύει ως κύριο την ανάγκη εξόδου ,ακόμα και τώρα στις ευρωεκλογές, αλλά μένει σε μια πάλη ενάντια στις συνέπειες.

        6. Ανώνυμος

          Τι γράφεις Μεταβατικέ; Ελέγχεις τι γράφεις; Π.χ. σαν το παρακάτω

          “και της επιβολής ενός κομπραδόρικου παραγωγικού μοντέλου, υπόδουλου της golden visa και της μονοκαλλιέργειας του τουρισμού”

          Δηλάδη μας λες πως δεν παράγουμε και κάτι της προκοπής;

          Η εξαγωγή τεχνολογίας ακόμα και διαστημικής όπως είχε πει παλαιότερα Καθηγητής σε Πανεπιστήμιο / Πολυτεχνείο εν έτει 2015 με Τσίπρα Πρωθυπουργό που ανήκει;
          Στο κομπαδόρικο;

          Ή μήπως κομπαδόρικο μοντέλο δεν υπάρχει και στις ΗΠΑ με το νόμισμα χαρτί με τις φούσκες των χρηματιστηρίων με τα ομόλογα κινδύνου;
          Όπως αναμενόμενο την εποχή του Ιμπεριαλισμού να υπάρχουν κομπαδόροι με την κυριαρχία του χρηματηστηριακού κεφαλαίου και την σύμφηση του με το Βιομηχανικό.

          “Υπόδουλη” της golden visa είναι & άλλες χώρες της ΕΕ. Απο τις άλλες χώρες πήραμε την “τεχνογνωσία” για golden visa
          To “υπόδουλη” τι ακριβως σημαίνει: Για ανάλυσε το
          .
          Ισπανία Ιταλία δεν έχουν “μονοκαλλιέργειες” τουρισμού; Ή δεν “μετράνε” σαν χώρες;

          Γνωρίζεις

          Πως Βιομηχανία στο Κιλικίς εξάγει στην Κίνα ειδικού τύπου ανελκυστήρες; Σε σημείο να σχεδιάζει να κάνει ΑΞΕ στην Κίνα δηλαδή να έχει δικό της εργοστάσιο;

          Πως γαλακτοβιομήχανος έχει δικό του εργοστάσιο στις ΗΠΑ;

          Πως ελληνας εφοπλιστης έχει πετρελαιοπηγές σε άλλη χώρα

          Πως η Ναυτιλία ελληνόκτητων πλοίων είναι Νο1;

          Σε τεχνολογία π.χ. Η Intralot, η Ιntracom η Intracom Defense Electronics (IDE) με την τεχνογνωσία και τις εξαγωγές που έκαναν / κάνουν σε ποιο ακριβώς τύπο μοντέλου άνηκαν / ανήκουν;

          Η ΛΑΡΚΟ Νο1 βιομηχανία στην ΕΕ σε παραγωγή νικελίου και παραγωγων του που ανήκει;

          Ότι η ΕΕ περιορίζει της παραγωγικές δυνατότητες της χώρας είναι γεγονός.
          Σε γεωργία, στις κατασκευές π.χ επιβατηγών πλοίων σε τομείς της βιομηχανίας όπως παλαιότερα ψυγεία και αυτοκίνητα

          Αλλά έτσι είναι τα αστικά αλισβερίσια.ανάμεσα σε μονιοπωλιακούς ομίλους
          Δίνουν – παίρνουν ανάλογα με την δύναμη της κάθε καπιταλιστικής χώρας

          Αυτή είναι η ΕΕ. Αυτός είναι ο Καπιταλισμός

          Όποιος θέλει πραγματική έξοδο από ΕΕ για απελευθερωση των παραγωγικων ικανοτήτων της χώρας ψηφίζει ΚΚΕ.

          Κόψε το Κονδύλη, κάνει κακό. Αυτό το Αιώνιο ΠΑΣΟΚ που ψάχνει μία “καλή” αστική τάξη να την “εκσυγχρονίσει” αλλά δεν ξέρει τί γίνεται κυριολεκτικά δίπλα του

          Για ψάξε πόσα ελληνικά μονοπώλια είναι στην λίστα των πρώτων 2.000 επιχειρήσεων ανά τον κόσμο. Τις ΑΞΕ σε άλλες χώρς από τα site της ΤΤΕ, Εθνικής Τράπεζας.

          Δεν ξέρετε τι σας γίνεται, κατά τα άλλα έχετε και “εμπεριστατωμένη” άποψη με γενικολογίες για την οικονομία, την πολιτική

          Καλά το πάτε

          Περισσότερα
          Μερικα παραδείγματα
          ————————————————————————–
          Η διαστημική πρόκληση της Ελλάδας
          Ο στόχος της θερμοκοιτίδας ESA BIC Greece και οι νεοφυείς επιχειρήσεις ανάπτυξης υψηλής τεχνολογικής καινοτομίας
          https://www.kathimerini.gr/society/561429511/i-diastimiki-proklisi-tis-elladas/

          Ελληνική προηγμένη διαστημική τεχνολογία σύμμαχος της πολιτικής προστασίας της χώρας
          https://www.naftemporiki.gr/techscience/1421077/elliniki-proigmeni-diastimiki-technologia-symmachos-tis-politikis-prostasias-tis-choras/

          Δορυφόροι made in Greece: Η Ελλάδα κατακτά το Διάστημα με την κατασκευή σμήνους μικροδορυφόρων
          https://e-thessalia.gr/doryforoi-made-in-greece-i-ellada-katakta-to-diastima-me-tin-kataskeyi-sminoys-mikrodoryforon/

          Η Ελλάδα εξάγει καινοτομία και υψηλή τεχνολογία- Οι κλάδοι αιχμής
          https://www.reporter.gr/Eidhseis/Epicheirhseis/562547-Thema-epibiwshs-h-exwstrefeia-gia-tis-ellhnikes-epicheirhseis

          Κι όμως εξάγουμε διαστημική τεχνολογία!
          Σαράντα εταιρείες, δύο χιλιάδες υψηλής επιστημονικής εξειδίκευσης εργαζόμενοι και 150 εκατ. τζίρος, που αποκλειστικά εξάγεται, είναι το αποτύπωμα της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.
          https://www.euro2day.gr/news/economy/article/1515529/ki-omos-exagoyme-diasthmikh-tehnologia.html

          30/07/2022
          Η ελληνική διαστημική βιομηχανία έχει μεγάλες δυνατότητες
          https://www.eea.gr/arthra-eea/i-elliniki-diastimiki-viomichania-echei-megales-dynatotites/

          Η ελληνική αεροδιαστημική βιομηχανία εδραιώνει διεθνείς συνεργασίες
          https://www.capital.gr/epikairotita/2112574/i-elliniki-aerodiastimiki-biomixania-edraionei-diethneis-sunergasies/ ΄

          Εξάρτημα πυραύλου της Raytheon ανέλαβε να αναπτύξει η Intracom
          https://www.taxydromos.gr/oikonomia/137941/exartima-pyrayloy-tis-raytheon-anelave-na-anaptyxei-i-intracom/

          Εξάρτημα πυραύλου της Raytheon ανέλαβε να αναπτύξει η Intracom
          https://www.in.gr/2014/09/02/economy/eksartima-pyrayloy-tis-raytheon-anelabe-na-anaptyksei-i-intracom

        7. Ανώνυμος

          μεταβατικέ, 23/05/2024 at 22:49 τώρα γίναμε και ανεκτικοί και προς τους εφαρμοστικούς νόμους;! Θα τα θυσιάσουμε όλα, για χάρη μιας παρόλας κατά του ΚΚΕ;!
          Ποιό χαμηλά, Λόλα….
          …και τα αποτελέσματα, ιδού!
          Η πλήρης πολιτική διάλυση του εξωκοινοβουλίου και στους φοιτητές, μετά το ΤΕΕ.

        8. Ανώνυμος

          Η ζω’ή προχωρά..
          Aρκεί να μην είναι γκρεμός μπροστά…

        9. μεταβατικος

          Ανώνυμε 8, προτείνω επιστροφή στο δημοτικό μπας και το τελειώσεις και βελτιωθεί λίγο η κατανόηση κειμένου. Εντωμεταξύ, ιδιαίτερα καλά τα, έπειτα από διάσπαση, ΕΑΑΚ μπορεί να μην τα πήγαν, αλλά μήπως να κοιτάξετε τα χάλια της ΠΚΣ λέω εγώ καλύτερα. Σε μια χρονιά με 10 εβδομάδες κατάληψη και παράκαμψης του άρθρου 16 και ταφόπλακας της δημόσιας και δωρεάν παιδείας, που έφερε κόσμο στις συνελέυσεις που είχαμε να δούμε 10ετία, έχει πτώση σε ποσοστά και ψήφους. Δηλαδή, πού τη βρίσκεται τόση μιζέρια και μαυρίλα για τη χαιρεκακία για το «γλέντι στους οπορτουνιστές», ενώ πάμε κατά διαόλου όλοι.
          Για τον άλλον που έβγαλε την Ελλάδα κέντρο της παγκόσμιας βιομηχανίας, τι να πω, φαίνεται η επαφή με την πραγματικότητα που έχουν οι ΚΚΕδες. Ο Μητσοτάκης πουλάει Ελλάδα 2.0 στους σανοφάγους δεξιούς και ο ΚΚΕς τσίμπησε, ρε τι γέλια.

        10. Ανώνυμος

          Μεταβατικέ η ΠΚΣ βγήκε πρώτη ΓΙΑ 3η συνεχή χρονιά με 7% διαφορά από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ βάση αποτελεσμάτων με τις υπογραφές εφορευτικών επιτροπών στις οποίες ήταν ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ και της ΔΑΠ, και της/των ΕΑΑΚ και της ATTACK και του Δικτύου (Νέας Αριστεράς)

          Ο Σύριζα στον οποίο πολιτικά ανήκες δεν κατέβασε καν πανελλαδικό σχήμα

          Καλά πήγε και αυτό

  14. Μαρκέλα

    Το συμπέρασμα, που κατά τη γνώμη μου βγαίνει απ’ όλον αυτό το διάλογο είναι, ότι συγκρούονται δυο διαφορετικές προσεγγύσεις πολιτικής κ τακτικής, μέσα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος. Αυτό δεν είναι κακό, καθένας έχει δικαίωμα στην άποψή του. Το κακό είναι, που προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους κ τον κόσμο, ότι είναι επαναστάτες.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πολιτική “μέσα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος”με όχι & στα δύο μνημονια & του ΝΑΙ & του ΟΧΙ με έξοδο από την ΕΕ με σοσιαλισμό πρώτη φορά εχω ακούσει.

      Μπορεί πολιτικά να διαφωνεί κανείς με το ΚΚΕ αλλά άλλο σοσιαλισμός& άλλο το πλαίσιο “αυτού τουσυστήματος” ο Καπιταλισμός

      Το υπάρχον σύστημα λέγεται Καπιταλισμός. Μην ντρέπεστε να το λέτε.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δηλαδή, οι συνδικαλιστές αδίκως αγωνίζονται στο πλαίσιο αυτού του συστήματος!!!!! (πέντε θαυμαστικά)
        Μετά από 107 χρόνια, δεν σας πάει η “παιδική αρρώστεια του κομμουνισμού”, άσε που σέρνεται και η γεροντική ανοια.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Π.χ. οι διωξεις συνδικαλιστών με τον μισό ποινικο κώδικα στην πλάτη τους γιατί υπερασπίζονται εργασιακά δικαιώματα και τα σπίτια του λαού από τα “κοράκια” φαίνεται να είναι μία απο τις
          “δυο διαφορετικές προσεγγύσεις πολιτικής κ τακτικής, μέσα στο πλαίσιο αυτού του συστήματος”.

          Τσάμπα οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ
          “προσπαθούν να πείσουν τον εαυτό τους κ τον κόσμο, ότι είναι επαναστάτες.”.
          Δεν πείθεται η Μαρκέλλα.

          Αλλά αυτά συμβαίνουν όταν η στρατηγική μπερδεύεται με την τακτική. Ή μάλλον όταν υπάρχουν ευχολόγια αντί της στρατηγικής και” πάμε και όπου βγει” με τακτικισμούς χωρίς προσανατολισμό

    2. Ανώνυμος

      Δεν φαίνεται κατα την Μαρκέλλα & 21/05/2024 at 21:57 να είναι και πολύ επαναστάτες αλλά ας βάλουμε τα Link

      ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΤΗΣ «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ»
      Συγκέντρωση τώρα στην Αθήνα έξω από τα γραφεία της ΔΥΠΑ στον Άλιμο (VIDEO – ΦΩΤΟ)
      https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/365107/sygkentrosi-tora-stin-athina-exo-apo-ta-grafeia-tis-dypa-ston-alimo-foto

      ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΗΣ ΠΥΛΟΥ
      Αθώοι κρίθηκαν οι 9 κατηγορούμενοι – Τα ΜΑΤ χτύπησαν αναίτια την συγκέντρωση (VIDEO – ΦΩΤΟ)
      https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/364839/athooi-krithikan-oi-9-katigoroymenoi-ta-mat-htypisan-anaitia-tin

      ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
      Συγκέντρωση στο εργοτάξιο στα Δικαστήρια Ευελπίδων και καθολική συμμετοχή στη νέα απεργία (ΦΩΤΟ)
      https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/365114/sygkentrosi-sto-ergotaxio-toy-metro-ston-elaiona-kai-katholiki-symmetohi

      ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΚΟ
      Διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας για τους 45 εργολαβικούς εργαζόμενους (VIDEO – ΦΩΤΟ)
      https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/364820/diamartyria-sto-ypoyrgeio-ergasias-gia-toys-45-ergolavikoys-ergazomenoys

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Εσύ πάλι γιατί τσιμπήσεις; είδες τη Μαρκελα να λέει για τους κουκουεδες;
        Στο χωριό μου λένε: όποιος έχει τη μύγα, μυγιαζεται…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Οκ “φίλος”θα αφήσουμε την πορεία για τον σοσιαλισμό στα δικά σας σίγουρα χέρια.
          Όπως έκανε ο ελληνικος λαός τόσα χρόνια
          Π.χ. σαν τα χέρια του Ανδρέα, του Λαλιώτη, της Μιμής, του Σημίτη, του Τσουκάτου, του ΓΑΠ, του Αλέξη της Αχτσίογλου του Πολάκη κ.α.

          Μαζί με τα χέρια του Γιάννου του Άκη του Τάσου κ.α.

          Αυτό προτείνω

          Δεν είναι αυτό που νομίζουμε, είμαστε σίγουροι για το αποτέλεσμα

          Στην Μαρκέλα της οποίας η γραφή είναι συγκεκριμμένη απάντησε ένας άλλος φίλος του ΚΚΕ.

          Εσύ γιατί “τσίμπησες” μόλις είδες μερικούς εργατικούς / κοινωνικούς αγώνες της τελευταίας εβδομάδας στους οποίους πρωταγωνιστούν οι συμμαχίες του ΚΚΕ με τον λαό. That is the question

        2. Ανώνυμος

          Συμμαχίες του ΚΚΕ με το λαό!
          Στη ψυχολογία αυτό λέγεται φροϋδικό ολίσθημα! Πουθενά στην μαρξιστική-λενινιστική θεωρία δεν υπάρχει τέτοιος όρος. Ποτέ ένα κομμουνιστικό κόμμα δεν μπορεί να συμμαχήσει με τον λαό. Ο γράφων θα μπορούσε να πει συμμαχία της εργατικής τάξης με τμήματα του λαού η οτιδήποτε, ωστόσο στο μυαλό του έχει το σχήμα από τη μία μεριά είναι το κόμμα και από την άλλη ο λαός, ο οποίος θα κλίνει ταπεινά το γόνυ μπροστά στον καθοδηγητή του.
          Αστεία εικόνα πράγματι!

        3. Ανώνυμος

          Δεν ξέραμε πως χρειάζεται η άδεια σου για την λέξη λαός; Η λέξη λαός στην μ-λ ορολογία είναι η εργατική τάξη με τους συμμάχους της, φτωχομεσαία αγροτιά, αυτοπασχολούμενους κ..α

          Δεν συμπερλαμβάνει αστούς, τα τσουτσέκια τους τα “κοράκια” και τους “αετονύχηδες” που για αυτούς “η κρίση είναι ευκαιρία”

          Πάρε συμμαχίες για να έχεις. Του ΠΚΣ και της Δευτέρας

          Δευτέρα 03/06/2024 – 11:56
          ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ 4 ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ
          Με εξόρμηση στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα συνέχισαν τον πολυήμερο απεργιακό αγώνα τους (VIDEO – ΦΩΤΟ)
          Νέα απεργία και γενική συνέλευση την Τρίτη 4 Ιούνη
          https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/365911/me-exormisi-ston-stathmo-toy-metro-sto-syntagma-synehisan-ton-polyimero

          Πλατιά σύσκεψη φορέων την Τρίτη 4 Ιούνη ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί την αιμοδοσία
          https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/365737/platia-syskepsi-foreon-tin-triti-4-ioyni-enantia-sto-nomoshedio

          Δευτέρα 03/06/2024 – 12:02
          ΠΑΜΕ
          Εκφράζει την αμέριστη αλληλεγγύη του στον μεγάλο αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός»
          https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/365907/ekfrazei-tin-ameristi-allileggyi-toy-ston-megalo-agona-poy-dinoyn-oi

          Δευτέρα 03/06/2024 – 11:49
          ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΑΙΔΩΝ
          Συγκέντρωση στην πύλη του «Αγλαΐα Κυριακού» ενάντια στη διάλυση της παιδιατρικής περίθαλψης (ΦΩΤΟ)
          https://www.902.gr/eidisi/ygeia/365912/sygkentrosi-stin-pyli-toy-aglaia-kyriakoy-enantia-sti-dialysi-tis-paidiatrikis

          ΜΑΓΝΗΣΙΑ
          Ξεπέρασαν τα 100 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στην περιοχή
          https://www.902.gr/eidisi/ygeia/365863/xeperasan-ta-100-ta-kroysmata-gastrenteritidas-stin-periohi

          Νέα κινητοποίηση σήμερα στα καταστήματα της «Lidl» στην πόλη ενάντια στο ξήλωμα της αργίας της Κυριακής
          https://www.902.gr/eidisi/ergatiki-taxi/365472/nea-kinitopoiisi-stis-2-ioyni-sta-katastimata-tis-lidl-stin-poli-enantia

          Παρασκευή 31/05/2024 – 17:47
          ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
          Κάτοικοι και φορείς απέτρεψαν να πεταχτούν έξω από το σπίτι τους μια κατάκοιτη μάνα με τον γιο της (ΦΩΤΟ)
          https://www.902.gr/eidisi/ergazomenoi-symmahia/365735/katoikoi-kai-foreis-apetrepsan-na-petahtoyn-exo-apo-spiti-toys

          Ολά τα προηγούμενα (στέγη, υγεία, ιδιωτικοποίηση και του αίματος, εργασία, παιδικά νοσοκομεία κ.α.) δεν αφορούν τον λαό με την μ-λ έννοια; Για πες μας;

          Μάλλον την “βρίσκεται” να γίνεστε πολιτικά ρεζίλι.
          Δεν κρίνω, απλά το αναφέρω ως μία πιθανή εξήγηση. Ας βρείτε απεύθυνση λοιπόν σε κάποιο “ειδικό”. Εκτός αν για εσάς η ψευδολογία είναι “φυσιολογικό”.Άρα good

          Ο Φρόϋντ έγραφε πως δεν εξηγούνται αρκετά από την ψυχιατρική επιστήμη(α ρε Μαρκούζε με την “σχολή” σου). Θα κάνουμε όμως καποια προσπαθεια στην εργατική λαϊκή εξουσία να σας θεραπεύσουμε από τις “αντιφάσεις” σας και την ενσυνείδητη ψευδολογία σας απότοκο της θέσης σας στην καπιταλιστική παραγωγή

          Δεν περιμένω βέβαια και θαύματα.

          Επιπλέον θα λάβετε και εργατική “αγωγή”.

          Με ένα 7ωράκι 5ημερο όπως όλοι στο σοσιαλιστικό κράτος που θα δουλεύτε σε βιομηχανία ή αγροτικές εργασίες θα “φτιαχτεί” ο χαρακτήρας σας αντί να τρολάρετε περιμένοντας να “βολευτείτε” κάπου ή να σας βολέψει “κάποιος”. ‘Οταν ο απλός λαός σήμερα δουλεύει μέχρι και 13ωρο-6ημερο(ακόμα &7ημερο) για να τα βγάλει στοιχειώδώς πέρα με τις υποχρεώσεις του

          Το κάνω στο μυαλό μου νοερά σαν εικόνα να δουλεύετε δίπλα διπλα στην γραμμή παραγωγής με πρωην καπιταλιστές αφεντικά σας και όντως τότε θα είναι μία πραγματικά αστεία εικόνα.

  15. Μαρκέλα

    Το ΚΚΕ εκτονώνει δυστυχώς το επαναστατικό του μένος σε δράσεις, από χέρι καταδικασμένες σε αποτυχία. Κάνει εξαιρετικές προτάσεις στη Βουλή, που δεν έχουν έτσι κι αλλιώς καμιά τύχη, αφού είναι μειοψηφία. Καλά παθαίνει ι λαός, μέχρι να βάλη μυαλό, να ψηφίση το ΚΚΕ πρώτο κόμμα, για να έχη την πλειοψηφία. Είπε βέβαια ο καημένος ο Μαρξ, ότι οι εκλογές δεν μπορούν να φέρουν την αλλαγή, αλλά ποιός του δίνει σημασία; Με το άκυρο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στο δημοψήφισμα όμως θα βγαίναμε από την ΕΕ! Ας όψεται πάλι ο λαός, που αδιαφόρησε. Τι να σου κάνη το ΚΚΕ, αφού ο λαός δε θέλει; Μόνο που δε γίνουνται οι επαναστάσεις με αυτόν τον τρόπο.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ειρωνικά το έγραφε ο Μάρξ. Επιβεβαιώθηκε στο Δημοψήφισμα

      Παράλληλα και μανιφέστο έγραψε για το Κομμουνιστικό Κόμμα και “Κριτική του Προγράμματος της Γκότα” για το μετέπειτα γνωστό ως SPD. Ποτυαλλιώς ξεκίνησε αλλιώς κατέληξε, Αν και από την αρχή φάνηκε η “κλίση” του αναγκάζοντας τον Μαρξ να γράψει το κατακεραυνώσει στην “Κριτική¨χαρίζοντάς μας ανάμεσα σε άλλα ένα σαφές κείμενο για το πλαίσιο του σοσιαλισμού (ανωριμης κομμουνιστικής βαθμίδας)

      Για τα υπόλοιπα για τα περί μη συμμετοχής σε εκλογές το γνωστό “αριστερισμός παιδική αρρωστια του Κομμουνισμού” του Λένιν

      Νέα “αποτυχία”,
      3ο Κόμμα στην Αττική

      1ο ή 2ο ή 3ο Κόμμα σε πολλά μέρη που αναπτύχθηκαν νικηφόροι αγωνες.
      Σε εργατικές περιοχές 1ο ή 2ο ή 3ο
      1ο στα Λαρκοχώρια

      Η πολιτική επιρρροή στην εργατική τάξη μεγαλώνει.Υπάρχουν και αριθμητικά δεδομένα

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ποιος ξερει τι ειρωνιες θα ειχε ο Μαρξ για το κκε, το οποιο τα τελευταια 80 χρονια θριαμβευει σε καθε εκλογικη διαδικασια. Πχ για την δηλωση του 1974.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Δεν διάβασες όλο το κείμενο (δεν ήταν “δήλωση”). Πχ. η παράγραφος που μάλλον αναφέρεσε αναιρείτε από την αμέσως επόμενη παράγραφο,

          Στο indymedia δεν σας τα εχουν μάθει καλά συριζοπαοσκο-ακροδεξιούληδες με “αναρχική”” προβιά

          Ούτε είχες καταλάβει από το μεταχουντικό κλίμα εποχής του 1974 που το ΚΚΕ ακόμα παράνομο είχε κεντρικά γραφεία στην Ομόνοια. Αναγκάζοντας τον Καραμανή να το νομιμοποιήσει

          Την άλλη φορά καλύτερα διαβασμένος 10/06/2024 at 18:07

        2. Ανώνυμος

          @10/06/2024 at 18:07

          Στα 80 (βασικά 106 χρόνια ιστορίας του ΚΚΕ )περιλαμβάνεις και τα μισά περίπου χρόνια που το ΚΚΕ ήταν για το αστικό σύστημα “παράνομο” ή σχεδόν “παράνομο”;
          Την δικτατορία του Πάγκαλού;
          Με τις καταστάσεις “ημιπαρανομίας”
          Ή σχεδόν”παρανομίας” με τα ιδιώνυμα του 1929 του Λευτεράκη πριν τον Β Παγκόσμιο πόλεμο, μέχρι και την “παρανομία” πριν την χούντα του Μεταξά;

          Δεν υπάρχει ακροδεξιός που να ξέρει όλη την ιστορία.

        3. Ανώνυμος

          Οποιος κομμουνιστης υπογραφει δηλωση, γινεται αυτοματα , οχι ακροδεξιος, αλλα κατι πολυ χειροτερο. Αυτο κανατε το 1974.
          Τοτε το χασατε ουσιαστικα και ακομα το εχετε χαμενο, γιατι η πορεια σας απο τοτε ως σημερα απλως επιβεβαιωνει την υπαρξιακη αποφαση του ’74. Η αποφαση του 74, δεν ειναι κατι που το πηρατε πισω, στα λογια οπως κανατε με αλλα ζητηματα, οπως τον Λιβανο, την δολοφονια Βελουχιωτη, την στηριξη σε Χουρτσωφ κτλ. Η αποφαση του 74 ειναι ενα διαρκες παραπτωμα , μια προδοσια διαρκειας που επιβεβαιωνεται καθημερινα με την στηριξη στο ευρω και στις στρατηγικές επιλογες του κατεστημενου. Μια αποφαση που θελει αλλη ποιοτητα για να αμφισβητηθει, ενα αλλου τυπου κομμα.

        4. Ανώνυμος

          Αυτο το κομμα στηριζει αναφανδον τον ευρω ατλανιτισμο με τροπους που μονο αυτοι μπορουν. Βαυτιζουν λαϊκες εξεγερσεις, οσα γεγονοτα, σκηνοθετημενα στρεφονται εναντια στην ανατολη, οσες λαικες εξεγέρσεις στρεφονται εναντια στη δυση, τις ονομαζει ενδοϊμπεριαλιστικες συγκρουσεις.
          Δεν μπορω να πω, αξιος ο μισθος και ανεκτιμητη η βοηθεια στο συστημα.

        5. Ανώνυμος

          Ψαχνω στον 902 κατι για τις κινητοποιησεις σε Αργεντινή και Αρμενία.
          Δεν υπαρχει τιποτα, προφανως ο τυπος του κκε αγνοει οσα γεγονοτα δεν ειναι “λαϊκες εξεγέρσεις με επαναστατικα στοιχεια”
          Καλα το πανε.

        6. Ανώνυμος

          @ 10/06/2024 at 18:07

          Από πότε ξαναπήγαμε στο 2001; Τι έγινε με τις “αυτοδιαχειρίσεις” στο έδαφος του Καπιταλισμού; Με το ντοκυμαντέρ “The take” του 2004 της Κλάιν;
          Είχατε & (κεντρο)αριστερές κυβερνήσεις στην Αργεντινή, τί απέγιναν;

          Σκορπίζεται αυταπάτες σε ηρωϊκό εργατικό κόσμο. Μετά έρχονται οι νεοφιλελέδες για να “αυτοδιαχειριστούν” πρώην ζημιογόνες& μετά με τους κόπους & τις θυσίες των εργατών κερδοφόρες επιχειρήσεις. Να μην γράψω τι έγραφε ο ΜΑΡΞ για την “αυτοδιαχείριση”.

          Πάντως καλού – κακού αν θέλεις να μάθεις περισότερα για Αργεντινή ρώτησε τον Τσίπρα που πήγε τόσες φορές κάτω και την θεωρούσε περίπου “πρότυπο”.

  16. Μαρκέλα

    Στο 22/05 17:17
    Υποθέτω, ότι πρόκειται για το δημοψήφισμα του ‘,15 κ όχι για το μνημόνιο του ’10, που ήταν κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, με συνέπεια επιβολή δικτατορίας, που συνεχίζεται. Σήμερα δεν έχομε απλά καπιταλισμό, αλλά παραβίαση των κανόνων του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, που συνιστούσε κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ άρχουσας τάξης κ λαϊκών στρωμάτων στη βάση της πολιτικής ισχύος των δύο συμβαλλομένων. Με άλλα λόγια έχομε καθεστώς. Η παρέμβαση του ΚΚΕ στην ψευτοβουλή ήταν μέσα στο πλαίσιο που επέτρεπε το καθεστώς κ ούτε η πρόταση των άκυρων ψηφιδελτίων ήταν καθαυτό παράνομη. Δεν απαγορεύεται να βάλη κανείς στο φάκελο ό,τι δήποτε, σπαγορεύετσι μόνο η αποχή. Ο νόμος βέβαια δεν εφαρμόζεται κ ο κόσμος έχει ξεφοβηθεί. Ωστόσο κατά τη γνώμη μου η πρόταση δεν ήταν κακή. Η επανάσταση δεν πρέπει να απαιτή από τη μάζα να ρισκάρη. Το ρίσκο είναι εθελοντικό κ μόνο για την πρωτοπορία. Όσο τα πράμματα στην πορεία γίνουνται πιο εύκολα, τόσο πληθαίνει κ η συμμετοχή. Αλλά η στάση στο δημοψήφισμα από μόνη της συνιστά μεμονομένη αντίδραση, δε φτάνει, να χαραχτηρίση μια επαναστατική οργάνωση. Η έξοδος από ΕΕ με σοσιαλισμό είναι σκέτα λόγια.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “…η έξοδος από την Ε.Ε. με σοσιαλισμό είναι σκέτα λόγια…”
      Μπράβο Μαρκελα.
      Πομφόλυγες.
      Η αλλιώς, πορδες…

      Reply
  17. Μαρκέλα

    Απ’ όσο κατάλαβα, η κριτική του 25/05 21:08 αναφέρεται στο ότι διαχωρίζονται ΚΚΕ κ λαός σαν δυό ξεχωριστά σώματα, που μπορούν να κάνουν συμμαχία μεταξύ τους. Θα μπορούσε, στη θέση της λέξης λαός να ήταν η λέξη προλεταριάτο, αυτό δε άλλαζε τίποτα. Η προσέγγιση είναι ούτως η άλλως στρεβλή από θεωρητική άποψη. Ο πολιτικός φορέας δεν είναι απέναντι στο λαό, για να κάνη συμμαχίες μαζί του, αλλά το πρωτοπόρο κομμάτι του ίδιου του λαού.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο λαός δεν αποτελείται μόνο το προλεταριάτο
      Συμπεριλαμβάνει την μικρομεσαίααγροτιά , τα φτωχά καταπιεσμένα μικροαστικά στρωματα χωριών και πόλεων π.χ. μικροέμπορους, αυταπασχολούμενους κ.α.

      Το ΚΚΕ δεν αποτελεί απλά και μόνο το Κόμμα της Εργατικής Τάξης.
      Αποτελεί το Κόμμα της Πρωτοπορίας της Εργατικής Τάξης.

      Ούτε για αστείο δεν θα μπορούσε να γίνει προλεταριακή επανάσταση χωρίς τα σύμμαχα μικροαστικά στρωματα όπως περίπου έγραφε ο Λένιν

      Ιδεολογική παλινδρόμηση από δεξιό σε αριστερό παλιού τύπου “οπορτουνισμό”
      Ο οπορτουνισμός πολιτικά ακολούθησε στον γκρεμό την πολιτική μοίρα της σοσιαλδημοκρατίας την μέρα του Δημοψηφίσματος

      Δεν φτάνει που είσαστε μαρξιστικά αδιάβαστοι ακόμα και στα στοιχειώδη βγάζετε και “συμπεράσματα”. Λίγη σεμνότητα πάντως δεν βλάπτει

      Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ να επισημάνω για όποιον ενδιαφέρεται τα 4 κριτηρια του Λένιν για την Ταξική θέση του καθενός στην “Μεγάλη Πρωτοβουλία” του Λένιν

      Reply
      1. Μαρκέλα

        05/06 16:29,
        Δεν κατάλαβες! Δε διαφωνώ καθόλου μ’ αυτά που λες, σχετικά με το λαό, αντιθέτως. Εξ άλλου το ξεκαθάρισε ήδη ο ίδιος, ο Λένιν. Αυτό που είπα, είναι ότι η επαναδτατική οργάνωση δεν είνσι ξεχωριστό σώμα από το λαό, για να κάνη συμμαχίες μαζί του, αλλά κομμάτι του ίδιου του λαού. Δεν μπορώ να λέω, ότι κάνω συμμαχία με τα χέρια μου ή με τα πίδια μου, γιατί είναι δικά μου μομμάτια, γιατί είμαι εννιαία ύπαρξη κ σαν τέτοια ενεργώ, με κάθε μέλος μου στη λειτουργία που του αναλογεί. Οργάνωση κ λαός είναι ένα, η οργάνωση είναι το όργανο του λαού, δεν μπορούμε να μιλούμε για συμμαχία.

        Reply
  18. Μαρκέλα

    Διευκρινιστικά στο προηγούμενο σχόλιο, να ξεκαθαρίσω, ότι μπορούμε να μιλούμε για συμμαχία κοινωνικών στρωμάτων, όπου οι σύμμαχοι του προλεταριάτου είναι τα άλλα λαϊκά στρώματα, μια που οι κοινωνικές τάξεις είναι βασικά δυό, εργατική κ αστική, δλδ από τη μια ο κόσμος της εργασίσς κ από την άλλη αυτοί που κατέχουν τα μέσα παραγωγής.Γι’ αυτό αναφερόμαστε σε μεσοστρώματα. Άλλο συμμαχία κοινωνικών στρωμάτων κ άλλο συμμαχία οργάνωσης με κοινωνικά στρώματα (που περιλαμβάνουν άλλωστε κ το ίδιο το προλεταριάτο).

    Reply
  19. Μαρκέλα

    Σε απάντηση των σχολίων, που αναφέρονται στη δράση συνδικαλιστών, ξεκαθαρίζω, ότι εγώ αναφέρομαι συνολικά στη στρατηγική κ ταχτική της επαναστατικής οργάνωσης. Όσον αφορά συγκεκριμένα το συνδικαλισμό, έχω ξαναπεί τη γνώμη μου, ότι είναι η αιχμή του δόρατος του λαϊκού κινήματος, άρα δε στέκει η άποψη “καπιταλισμό έχομε, συνεπώς αυτονόητα κυριαρχεί η αστική γραμμή στη ΓΣΕΕ κ εμείς χτυπούμε μέσω του “δικού μας” ΠΑΜΕ.. Η ΓΣΕΕ δεν είναι η κυβέρνηση. Τα συνδικάτα είναι τα όργανα πάλης της εργατικής τάξης. Συνεπώς οι ρεφορμιστικές κ αστικές απόψεις πρέπει να ηττούνται μέσα στα σωματεία. Το όποιο ΠΑΜΕ λειτουγεί διασπαστικά, καθώς δημιουργεί δύο συνδικαλιστικά όργανα, το “αστικό” κ το “εργατικό”. Για την επικράτηση της επαναστατικής γραμμής στα σωματεία απαιτείται η μαζικοποίησή τους, που πραγματώνεται μέ την αμεσοδημοκρατική λειτουργία, όπως γινόταν στα παλιά εργατικά Συμβούλια. Η ανάθεση της διοίκησης σε “εκπροσώπους” συνιστά μεταφορά ισχύος σε λίγους, άρα χειραγώγηση της μάζας. Γι’ αυτό πιστεύω, ότι η επαναστατική οργάνωση πρέπει να παλέψη για την άμεση δημοκρατία στα σωματεία, που ισχυροποιεί πολιτικά την επαναστατική γραμμή κ το λαϊκό παράγοντα συνολικά.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Μαρκελα, η συνδικαλιστική δράση δεν μπορεί παρα να είναι ρεφορμιστικη, ακόμη κι όταν βάζει κυρίως πολιτικά αιτήματα. Δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο, παρά να ζητάει αναδιαπραγμάτευση της τιμής του εμπορεύματος “εργατική δύναμη”. Μόνο στιγμιαία, σε μια επαναστατική κατάσταση μπορεί να ξεπεράσει εαυτήν, όταν δλδ κρίνεται το ποια τάξη θα πάρει την εξουσία, μπορεί με την στάση της να ταχθεί με την επανάσταση και όχι απαραίτητα. Πχ οι τηλεφωνήτριες της Πετρούπολης τάχθηκαν με την αντεπανάσταση, ενάντια στα σοβιέτ. Το αν και κατά ποσο λοιπόν κάποια συνδικάτα είναι ταξικά κρίνεται συνεχως και με μεταβαλλόμενο σε κάθε συγκυρία περιεχόμενο. Τέλος, συνδικαλιστική οργάνωση χωρίς εργατική πολιτική οργάνωση που δουλεύει δίπλα και καθοδηγεί δεν μπορεί να πάει μακριά.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ψευδομαρξιστικες κκεδικες παπαρολογιες, με λιγο ιστορικά ψεματα. Το πως γινεται καποιος να ειναι ταξικος καθοδηγητης και παραλληλα ευρωλιγουρης το ξερουν μονο αυτο.

        Reply
      2. Μαρκέλα

        Η συνδικαλιστική δράση μπορεί κ πρέπει να είναι επαναστατική. Αν όχι τι εργατικό κίνημα, τότε ποιός;;;; Τα Σοβιέτ ανέτρεψαν την Τσαρική αυτοκρατορία. Άλλωστε εδώ μας φέρνουν κάποιοι τη δράση συνδικαλιστών σαν απόδειξη του επαναστατικού χαραχτήρα του ΚΚΕ

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μαρκέλα, συγχέεις διαφορετικά πράγματα: άλλο το εργατικό κίνημα, άλλο ο συνδικαλισμός και άλλο η επαναστατική πολιτική δράση. Μπορεί να αλληλοδιαπλέκονται, αλλά δεν είναι ίδια πράγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.