.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΣΕ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ ΤΗΣ 9 ΙΟΥΝΗ

1. Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών αποτυπώνουν την βαθιά και πολύπλευρη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως, με την συντριπτική εκλογική ήττα όλων των βασικών κυβερνητικών κομμάτων (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες, Φιλελεύθεροι) που αποτελούσαν και αποτελούν τους πυλώνες του πολιτικού οικοδομήματός της.

2. Στην Ελλάδα, η χωρίς προηγούμενο πτώση της ΝΔ (28,3%) σε ψήφους και ποσοστά (-12,5% ή 1 εκ. ψήφους σε σχέση με τις περυσινές βουλευτικές εκλογές και -5% σε σχέση με τις ευρωεκλογές του 2019), εκφράζει την ευρύτατη κοινωνική δυσαρέσκεια και τη σημαντική φθορά της πολιτικής της κυβέρνησης στη λαϊκή συνείδηση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να επικαλείται την “παντοδυναμία του 41%. Η υπερφίαλη επίκληση της έγινε θρύψαλα και στις κάλπες. Η πτώση αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία καθώς συντελείται με απουσία ουσιαστικής αντιπολίτευσης από πλευράς των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και σχετίζεται με τις κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος, αλλά και την ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων.

3. Το έγκλημα των Τεμπών όχι μόνο δεν «ξεχάστηκε» αλλά η μαζική οργή ενάντια στην κυβέρνηση των δολοφόνων εκφράστηκε και με την τεράστια Πανεργατική απεργία στην πρώτη επέτειο στις 28 Φλεβάρη, η προσπάθεια για διάλυση και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων βρήκε απέναντί της μαχητικές απεργίες των γιατρών και νοσηλευτών, η προσπάθεια για διάλυση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας παιδείας βρήκε απέναντί της τις πολύμηνες φοιτητικές καταλήψεις, η αντίσταση στον σεξισμό και στις γυναικοκτονίες κέρδισε τη στήριξη της οργανωμένης εργατικής τάξης μετατρέποντας την 8 Μάρτη σε πανεργατική απεργία, τα μπλόκα των αγροτών ανάδειξαν την οργή της φτωχής αγροτιάς κόντρα στην κυβέρνηση, την ΚΑΠ και τις πολυεθνικές τροφίμων και εμπορίου, τα αντιρατσιστικά συλλαλητήρια στάθηκαν στο πλευρό των προσφύγων, το αντιφασιστικό κίνημα κρατάει ακόμα φυλακή τους ναζί της Χρυσής Αυγής ενώ τα μαζικά συλλαλητήρια στο πλευρό της Παλαιστίνης απονομιμοποίησαν την συνεργασία της κυβέρνησης με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ.

4. Η έκταση της πολιτικής κρίσης που ανοίγεται μπροστά μας είναι τεράστια. Η εκλογική κατάρρευση της ΝΔ, σε συνέχεια της κατάρρευσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, φανερώνει τη κρίση και το αδιέξοδο του αστικού πολιτικού συστήματος.

5. Η ήττα της ΝΔ πάει “χέρι – χέρι” με την ήττα και των δύο άλλων “κομμάτων εξουσίας”, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Κασελάκη διεύρυνε ακόμα περισσότερο το χάσμα με τον κόσμο των αγώνων και της Αριστεράς. Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ κατάφεραν να επιβεβαιώσουν την εικόνα μιας ανύπαρκτης και αδύναμης κοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης, αποτέλεσμα της συναίνεσης που προσφέρουν στις κύριες πλευρές της πολιτικής της ΝΔ και τις επιλογές κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ένωσης και γι’ αυτό δεν εισπράττουν εκλογικά μέρος έστω της φθοράς της ΝΔ. Το άθροισμα του “τρικομματισμού” ίσα που ξεπερνάει το 50%.

6. Το αποτέλεσμα των ΜέΡΑ25 (2,54%) και Νέας Αριστεράς (2,45%), με την αποτυχία επίτευξης του στόχου για εκπροσώπησή τους στην Ευρωβουλή καταγράφει την κρίση και το αδιέξοδο της δημιουργίας σχηματισμών και «μετώπων» που «σπάσανε από τα αριστερά από το ΣΥΡΙΖΑ» αλλά συγκροτούνται στη βάση είτε του κυβερνητισμού ή της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης με απουσία αριστερής πολιτικής και ταξικής αναφοράς και εξοστρακισμό ακόμη και στοιχειωδών στοιχείων ρήξης με την ΕΕ και το ίδιο το σύστημα. Η Νέα Αριστερά ακολούθησε εξ αρχής πολιτική «συνέχειας» του ΣΥΡΙΖΑ, υπερασπίζεται και την κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση του Τσίπρα σε ρόλο «υπεύθυνης δύναμης» με στόχο να συμβάλει σε δημοκρατικές εναλλακτικές λύσεις ακόμα και με το ΠΑΣΟΚ(!) και τον ΣΥΡΙΖΑ.. Το ΜέΡΑ25-ΛΑΕ έφτασε να υποστηρίζει ότι το 2024 δεν είναι 2015 για να διεκδικούμε ρήξη με την ΕΕ, την ώρα που η ΕΕ παίζει όλο και πιο αντιδραστικό ρόλο από την οικονομία μέχρι τον πόλεμο και τα κλειστά σύνορα.

7. Το ΚΚΕ έχει ανεβασμένο ποσοστό, παρόλο που καταγράφει και αυτό απώλειες σε ψήφους. Εκφράζει μια τάση λαϊκής αριστερής διαμαρτυρίας, όμως, με την πολιτική του τακτική και γραμμή δεν μπορεί να αποτελέσει δύναμη ανατροπής και ουσιαστικής σύγκρουσης με την αστική πολιτική και το σύστημα. Αυτό φαίνεται τόσο από τη στάση του στους αγώνες το προηγούμενο διάστημα. Σε κάθε μάχη που ξεδιπλώθηκε, η ηγεσία του ΚΚΕ ήταν η φωνή του «αρνητικού συσχετισμού δυνάμεων», η φωνή του κλεισίματος και όχι της κλιμάκωσης των αγώνων. Στην προεκλογική περίοδο έκανε σημαντικά βήματα αποστασιοποίησης από στόχους ανατροπής και τον κομβικό στόχο για την έξοδο από την ΕΕ, με «ανοίγματα» σε εθνικιστικές και ομοφοβικές απόψεις, αντί να υπερασπιστεί μια ταξική, διεθνιστική στάση και προοπτική .

8. Τα αυξημένα ποσοστά της ακροδεξιάς Ελληνικής Λύσης (9,3%) και άλλων μικρότερων σχηματισμών του χώρου, σχετίζονται κυρίαρχα με τη μετατόπιση του άξονα της πολιτικής προς τα δεξιά που διασφαλίζουν η ΝΔ και οι θεσμοί της ΕΕ με τη ρητορική και πολιτική τους (μεταναστευτικό, ζητήματα τάξης και ασφάλειας, ισλαμοφοβία, υποστήριξη της γενοκτονίας των Παλαιστίνιων από το Ισραήλ, «εθνικές απειλές», ζητήματα φύλου κλπ), χωρίς, δυστυχώς, απάντηση από τις δυνάμεις της κοινοβουλευτικής αριστεράς. Ο χώρος της ακροδεξιάς παρουσιάζει αθροιστικά αύξηση στα ποσοστά σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές όσο και συγκριτικά με τις ευρωεκλογές του 2019 αλλά μείωση στον αριθμό των ψήφων. Επιπλέον, η άνοδος αυτή δεν καταγράφεται με την ένταση που υπάρχει σε πολλές χώρες της ΕΕ. Αυτό δεν σημαίνει υποτίμηση της απειλής. Αντίθετα, σημαίνει αξιοποίηση των δυνατοτήτων που άνοιξε η ήττα της Νέας Δημοκρατίας ώστε το κίνημα να κόψει τον αέρα που δίνει στα πανιά των ακροδεξιών και των φασιστών η κυβέρνηση και η πολιτική της ΕΕ. Η σύγκρουση με τον εθνικισμό, τον σκοταδισμό και τις ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί άμεση προτεραιότητα ξεκινώντας με την τιμωρία των ενόχων από την κυβέρνηση, την ΕΕ και το Λιμενικό για το ρατσιστικό έγκλημα στη Πύλο.

9. Η σημαντική άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ, της νομιμοποίησης των θέσεων και των πολιτικών της εκπροσώπων της από την ηγεσία της ΕΕ, της κρίσης του αστικού πολιτικού συστήματος και της απουσίας μιας ανατρεπτικής, αντικαπιταλιστικής και κομμουνιστικής Αριστεράς που να εκφράζει τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειονότητας με πολιτική ρήξης και σύγκρουσης με το βάρβαρο σύστημα. Μια τέτοια αριστερά και ένα εργατικό κίνημα που θα συγκρούεται με τον εθνικισμό, τον ρατσισμό, τον σεξισμό, με την πολιτική και ιδεολογία τους σε όλα τα ζητήματα μπορεί να αντιμετωπίσει πραγματικά και να νικήσει ην ακροδεξιά. Η εκ νέου προβαλλόμενη «σούπα» των «δημοκρατικών μετώπων» με τον Μακρόν και τους άλλους «δημοκράτες» ρίχνει απλά νερό στον μύλο της ακροδεξιάς.

10. Η αύξηση της αποχής αντανακλά βαθύτερες διεργασίες που σχετίζονται με την αυξανόμενη απόσταση των λαϊκών στρωμάτων από τους θεσμούς της αστικής πολιτικής, σε ένα πλαίσιο αυξανόμενης επίγνωσης του κόσμου ότι η ψήφος δεν καθορίζει κυρίαρχα την ασκούμενη πολιτική, το προνόμιο της οποίας έχουν τα αστικά κέντρα εξουσίας. Η αποχή ενσωματώνει αντιφατικές ή/και αντίθετες τάσεις στο εσωτερικό της, ενώ φανερώνει ότι το αστικό πολιτικό σύστημα δεν πείθει εύκολα μέσω της κάλπης.

11. Η αδυναμία του αστικού πολιτικού συστήματος να στρατεύσει τους εργαζόμενους με την κυρίαρχη πολιτική, η κρίση εκπροσώπησης που εξελίσσεται, δεν είναι κάποιο συγκυριακό φαινόμενο. Είναι το αποτέλεσμα δύο ταυτόχρονων παραγόντων: της πολύπλευρης κρίσης του σημερινού καταστροφικού καπιταλισμού αλλά και των αγώνων της εργατικής τάξης, του λαού και της νεολαίας.
Η πορεία αυτή θα συνεχιστεί όπως δείχνουν τα σημάδια νέων σπασμών στην καπιταλιστική κρίση, οι συνεχόμενοι γύροι επιθέσεων σε βάρος της εργατικής τάξης, η κλιμάκωση των πολέμων με την ατέλειωτη σφαγή στην Ουκρανία και τη γενοκτονία των Παλαιστίνιων που οργανώνει το Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, της ΕΕ, και της κυβέρνησης ΝΔ, η στροφή της ΕΕ σε «οικονομία πολέμου», αλλά και η κλιματική και περιβαλλοντική καταστροφή που σπέρνει μαζικά την καταστροφή με φονικές πανδημίες, πυρκαγιές, πλημμύρες, καύσωνες.

12. Μπροστά μας ανοίγεται μια νέα περίοδος. Το αστικό πολιτικό σύστημα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην «συγκατοίκηση» δεξιάς-ακροδεξιάς στις κεντρικές χώρες της Ευρώπης και στην ίδια την ΕΕ, όπως δείχνει η διαπραγμάτευση Φον Ντερ Λάιεν – Μελόνι και η διαφαινόμενη συγκατοίκηση Λεπέν-  Μακρόν. Η αντιδραστική αυτή μετάλλαξη αποτελεί επιλογή των κυρίαρχων δυνάμεων για να προωθήσουν την «πολεμική πορεία» και στο κοινωνικό πεδίο και στον πόλεμο. Σε αυτή την πορεία με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα ενταχθούν και οι «προοδευτικές» ή άλλες κυβερνήσεις. Στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πορείας αντιδραστικής ανασυγκρότησης θα κριθούν όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς.

13. Χαιρετίζουμε τις/τους 20.603 αγωνιστές και αγωνίστριες που στήριξαν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία με την ψήφο τους στις 9 Ιούνη. Το εκλογικό της αποτέλεσμα εκφράζει την επιμονή ενός πρωτοπόρου τμήματος των κοινωνικών αγώνων και της Αριστεράς για μια αντικαπιταλιστική προοπτική στην ελληνική κοινωνία. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία έδωσε τη μάχη των εκλογών από θέσεις αντικαπιταλιστικού προγράμματος και προβολής της ανάγκης για απειθαρχία, ρήξη και έξοδο από Ευρωπαϊκή Ένωση, για την ανατροπή της κυβέρνησης, την αντίθεση στην συναινετική αντιπολίτευση. Έθεσε ουσιαστικά πολιτικά ερωτήματα και θέσεις για τα μεγάλα και πιεστικά προβλήματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Υπογράμμισε την ανάγκη ενός μετώπου αντικαπιταλιστικού και επαναστατικού. Σε αυτή την κατεύθυνση θα αναληφθούν πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα. Το αποτέλεσμα είναι αναντίστοιχο του ρόλου του κόσμου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στους αγώνες, και σε όλες τις μάχες από το εργατικό κίνημα και την εκπαίδευση, έως την υγεία, τον ρατσισμό και τον σεξισμό. Εκφράζει τα ελλείμματα που έχουν αποτυπωθεί και στην απόφαση της 5ης Συνδιάσκεψης.

14. Το εκλογικό μαύρισμα της ΝΔ, η αποτυχία των ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των αστικών εναλλακτικών λύσεων και συνολικά τα στοιχεία κρίσης και απόστασης των λαϊκών στρωμάτων από το αστικό πολιτικό σύστημα, ανοίγει νέες και μεγαλύτερες δυνατότητες για την ανάπτυξη των αγώνων που θα βάζουν στο κέντρο την ανατροπή της πολιτικής και της κυβέρνησης της ΝΔ, του κεφαλαίου και της ΕΕ.

15. Δυναμώνουμε την μάχη ενάντια στον πόλεμο, για Λευτεριά στη Παλαιστίνη ενάντια στη συμμαχία με το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, ενάντια στην πολεμική στροφή της ΕΕ που θα πληρώσουν οι λαοί, ενάντια στον ρατσισμό για ανοικτά σύνορα για την προσφυγιά. Παλεύουμε ενάντια στα νέα και τα παλιά Σύμφωνα σταθερότητας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τις απολύσεις, για δημόσια Υγεία και Παιδεία, για να κατακτήσουμε ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, για κρατικοποιήσεις χωρίς αποζημίωση και εργατικό έλεγχο, για μείωση των ωρών εργασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα ενάντια στην ακρίβεια, τον σεξισμό, τους πλειστηριασμούς, την κλιματική κρίση και την περιβαλλοντική καταστροφή.

16. Παλεύουμε για την ανατροπή της επίθεσης, για ρήγματα στην αστική πολιτική στην προοπτική της επαναστατικής ανατροπής αυτού του βάρβαρου συστήματος. Ενάντια στην αναμονή μίας καινούργιας «προοδευτικής» κυβέρνησης. Για να μπορεί η οργανωμένη εργατική τάξη να επιβάλλει το δίκιο της με τις δικές της δυνάμεις. Για τον Σοσιαλισμό και τον Κομμουνισμό της εποχής μας. Κάνουμε βήματα στην ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής – επαναστατικής και κομμουνιστικής Αριστεράς της εποχής μας. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλείται να μπει μπροστά και να συμβάλει αποφασιστικά σε αυτή την πορεία.

Αθήνα, 13.06.2024

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 51.67% ( 6
Συμμετοχές )



23 σχόλια στο “Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιούνη

  1. Θανάσης Α. (πάνθηρας *29)

    Νίκησε η Αποχή…. Δεν είναι συνειδητή αποχή διαμαρτυρίας ενάντια στους θεσμούς αλλά κυρίως είναι αδιαφορία, απογοήτευση και ιδιώτευση του κοινωνικού σώματος που προτιμά την ησυχία του… Θα δεχόμασταν το καθήκον της αποχής κάτω από επαναστατικές ταξικές συγκρούσεις…

    Είχαμε την βαριά ήττα της ΝΔ, τις σημαντικές απώλειες σε σχέση με τις εθνικές εκλογές από το ενεργό εκλογικό σώμα που προτίμησε να ψηφίσει και να διαμαρτυρηθεί, να καταδικάσει, να φρενάρει τον αέρα του 41%. Όμως οι συντηρητικοί ψηφοφόροι της προτίμησαν πιο ακροδεξιό λόγο και κόμματα παρά να διαμαρτυρηθούν αριστερά.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που δεν έπιασε τον στόχο του 20%, πήγε «καλά» αν σκεφτεί κανείς την διάσπαση του, την εσωστρέφεια πολλών μηνών, ότι κάποια στιγμή τον έδιναν και 4ο κόμμα…., η επιτυχία είναι του Κασσελάκη, που είναι χαρισματικός και σκληρό καρύδι για το καθεστώς του Μητσοτάκη και των πληρωμένων ΜΜΕ. Αποτελεί για τις ευρύτερες κοινωνικές αριστερές – δημοκρατικές δυνάμεις η μόνη αντιπολίτευση που μπορεί να καταφέρει να κυβερνήσει…

    Το «Κ»ΚΕ ανέβηκε σε ποσοστό όχι όμως σε ψήφους…. Καλό το πανηγύρι των κνιτών με τα μηχανάκια.

    Το ΠΑΣΟΚ θα μπει σε εσωκομματική φαγούρα…

    Αρνητικό αποτέλεσμα είχε δυστυχώς το ΜΕΡΑ25 που είναι όαση στην «άλλη» αριστερά …. Σε σχέση με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ εννοώ…

    Και Τώρα ;

    Αφού ο πολιτικός συσχετισμός δεν άλλαξε άρδην… Μένει σε εκείνους –και σε εμάς- που πλήττονται από τον καπιταλισμό, την πολιτική του καθεστώς της ΝΔ…. να αποτελέσουν την «πρωτοπορία» για τις μάζες, για να συμμετέχουν στο σωματείο, στην γειτονιά, σε επιτροπές, σε συλλογικότητες που θα οδηγούν στην αντίσταση, στον αγώνα για τα «μικρά» και «μεγάλα» προβλήματα…

    Να μπει ο αριστερός λόγος, οι αξίες της αλληλεγγύης, της συντροφικότητας παντού για να ορθώσουμε τείχος στην φασιστική – ακροδεξιά απειλή ….. για να ανοίξουμε το δρόμο στην ανατροπή της ΝΔ και τον ανασχηματισμό της κοινωνίας, στον ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟ…

    ΠΑΝΘΗΡΑΣ *29

    Reply
  2. Μαρκέλα

    Τι ησυχία να θέλη ο λαός, που τρ3χει κ δε φτάνει, με δυό κ τρείς δουλειές κ πάλι δυσκολεύεται να βγάλη το μήνα; Διέξοδο θέλει.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    1 &2, κομισάριοι αυτόκλητοι ερμηνευτές του “τί θέλει ο Λαός της αποχής”, σαν τον Μητσοτάκη κι εσείς, λέτε εκείνο, που (νομίζετε ότι) σας βολεύει, χώνοντας πιο βαθειά το κεφάλι στην άμμο.
    Κι αυτό με τον τζιτζιφιόγκο “όαση” είναι όλα τα λεφτά.
    Πάει, λάλησε ο αριστερόδοξος οπορτουνισμός, μετά το εκλογικό στραπάτσο.
    Κι ακόμη δεν έχουμε δεί τίποτε.
    ———————————-
    Υ.Γ. Η πιο σοβαρή κριτική στο ΚΚΕ είναι η απώλεια των 49000 ψήφων από την 21/5/2023. Αλλά, ποιός μπορεί να την κάνει, όταν ο δικός του έχει χάσει το 40 η και 50% των αντιστοίχων ψήφων του (και όχι ποσοστών); Σοβαρευτείτε.
    Είναι προφανές ότι και το ΚΚΕ έχει ένα ποσοστό ευκαιριακών (“περαστικών”) η και απλά χαλαρών ψηφοφόρων, κι αυτό μάλλον δεν θα διορθωθεί ποτέ. Σημασία έχει να ανεβαίνει η επιρροή γενικά, χαλαρή και “σφιχτή”, και νάναι κατά το δυνατόν πιο “σφιχτή”. Να επηρεάζεται κατά το λιγότερο δυνατόν από τα πανίσχυρα ΜΜΕ. Κι αυτό εξασφαλίζεται με την άμεση καθημερινή δουλειά στο συνδικάτο και στο δρόμο. Κι αυτό, καλύτερα από όλους, αριστερούς και αριστεροδόξους, το καταφέρνει το ΚΚΕ. Κοιτάχτε τη Λάρυμνα, τον Ασπρόπυργο, την Αθήνα γενικά, όπου έχει ποσοστά πάνω από τον μέσον όρο. Κάτι λέει αυτό και δείχνει και τον δρόμο.
    Το χάλι των δικών σας το βλέπετε; Που, μην πείτε ότι σας κάνουν και κανά πόλεμο τα ΜΜΕ. Το καθημερινό Ψ/Π περι “γκουλάγκ” και οι θεωρίες των δύο άκρων, προφανώς και δεν αφορούν εσάς….. Πόσο μάλλον, που τις υιοθετείτε κιόλας, όπως καληώρα και ο τζιτζιφιόγκος με ένα νι. Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει περάσει τα σαράντα κύματα – δεν είναι σας τις δικές σας.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      9,25% και άστους να φωνάζουν 15/06/2024 at 21:33.

      Σε ένα κλίμα γενικότερης απαξίωσης της συμμετοχής στα κοινά, στα σωματεία, στη γειτονιά, στην υγεία, στην παιδεία, με πολλούς υποψήφιους από άλλα κόμματα celebrities έγιναν ερωτήσεις από ΑΡΔ και “δημοσιογράφους” που θυμίζουν κάτι από τον “αριστερισμό” του Λένιν “Γιατί το ΚΚΕ συμμετέχει στις ευρωεκλογές;”
      Το ΚΚΕ αύξησε τα ποσοστά του όταν “έγκυρη”. Δημοσκόπηση έδινε πρόθεση ψήφου στο ΚΚΕ 5,6%(*).

      Πολλοί ψηφοφόροι του ΚΚΕ (επισιτισμού τουρισμού) δουλεύουν σαιζόν σε τουριστικές περιοχές ενω δεν εμπιστεύονται δικαιολογημένα την “επιστολική ψήφο”(*). Συν το γεινότερο κλίμα απαξίωσης των ευρωεκλογών.

      Τα ίδια συμβαίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ισπανία, Ιταλία Γαλλία Πορτογαλλία έχουν και αυτές “τουριστική βιομηχανία” Αν λοιπόν δεν θέλουν αποχή ας κάνουν εκλογές από μέσα-τέλη Οκτωβρη μέχρι αρχές-μέσα Μαϊου.
      Στον Πρωτούλη(Λαική Συσπείρωση Ατικής) άλλοι του έδιναν 6-7% και πήγε στο 14%. .Οι Περιφερειακές εκλογές έγιναν αρχές Οκτωβρη 2023.

      Ο Πασόκος δήμαρχος με 74% αποχή στον Β’ Γύρο της Αθήνας προβάρει ως ένας από τους επικεφαλής της “ενωμένης κεντροαριστεράς”(ΠΑΣΟΚ-Συριζα-μέρος από εξωκοινοβούλιο) του ΠΑΣΟΚ VERSION νο5 ή νο6. Αλλά εκεί δεν ασχολούνται με αποχή.

      ———– ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ (*)

      Το χρονικό των ευρωεκλογών…. | ΚΝΕ
      https://www.youtube.com/watch?v=pquSB08G9UA

      ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
      Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου
      https://www.902.gr/eidisi/politiki/366994/i-patagodis-apotyhia-tis-epistolikis-psifoy

      Reply
    2. Κώστας

      60.000 έχει χάσει το ΚΚΕ από τότε που λες και είναι πάρα πολλοί. Η επιρροή του πέφτει, δεν είναι αστικό κόμμα να λέει κοιτάω το ποσοστό. Επίσης δεν είναι ΝΔ να λέει πως έχω ελπίδες η ξαφνική αποχή μου να είναι συγκυριακή, σε κάποιο κομμάτι της. Το ΚΚΕ πέφτει για τους λόγους που δημιουργείται η άλλη συνιστώσα της Αποχής, η πάγια από το 15, η αριστερόστροφη. Νεολαίστικες εργατολαικές μάζες με αριστερόστροφες και αγωνιστικές προσλαμβάνουσες δεν βλέπουν λόγο να το ψηφίσουν, δεν βλέπουν “την ψήφο τους να επιστρέφει στο κίνημα”. ¨Ήταν τρομερά χαρακτηριστική η μεγάλη ποσοτική του πτώση στους φοιτητικούς συλλόγους.

      Στο ΚΚΕ δεν κάνουν καλό εκλογικά οι αγώνες δηλ ούτε σε πρωτοβάθμιο επίπεδο και η ψήφος στο ΚΚΕ δεν γίνεται αντιληπτή ως αγωνιστική ψήφος. Τώρα, γιατί ανάβετε καπνογόνα ? Εϊναι μια ρηχή εποχή, η επικοινωνία μετράει, αν πανηγυρίζεις θα πιστεψουν αρκετοί πως ΄΄εχεις λόγο

      Γενικά πολύ κακό αποτέλεσμα

      Η δε Αποχή είναι εδώ για να μείνει, δημιουργεί συνήθεια, παράγει αποτελέσματα. Εκτός από ένα κομμάτι της ΝΔκης αποχής που θα εμφανιστεί στις Εθνικές. Τα 6.000.000 έγκυρα όμως είναι παρελθόν

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        67.000+ από τις ΕΥΡΩεκλογές του 2019
        Ότι πεις κώστα.
        Την άλλη φορά εκλογές μέσα στο 15αυγουστο.
        Μετά να παραπονιέστε για την αποχή σε φουλ σαιζόν με ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου να δουλεύει μακριά σε τουριστικά μέρη.

        Για τους λογής λογής “ΚΚΕδολόγους”
        https://www.youtube.com/watch?v=pquSB08G9UA

        Ο Πασοκος του 74% αποχή προβάρει ή αφήνει να εννοηθει πως έχει βλέψεις για επικεφαλής νέου ενωτικού σχήματος. Γρηγορα μην χάσετε το νέο πασοκ βερσιον 6 ή 7. Έχουμε χάσει και τις εκδόσεις της παλιάς πολιτικά αμαρτωλής σοσιαλδημοκρατίας που “ανανεώνεται” ολοένα και προς τα δεξιότερα.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Σύμφωνα με τα “έγκυρα” και καλά exit poll το ΚΚΕ έχει 9% σε σπουδαστές φοιτητές, Ο Σύριζα έχει 17%
        Τότε γιατί ο Σύριζα 1 & 2 συγκεντρωνει με δυσκολία σε φοιτητικές εκλογές ένα ποσοστό 2 – 3 %;

        Reply
        1. Χρ Παρισης

          Απλουστατο… Τα μελλοντικα στελεχη του αστικου καθεστωτος ( ειδες,βανω τη γλωσσα μου στη σκουληκομερμηγκοτρουπα,που λεν και στην πατριδα μου, δε λεω “υπηρετικο προσωπικο της Ολιγαρχιας και τα συναφη…) στην ψυχη τους εχουν τα προτυπα τους τα κοινωνικοταξικα, στην τσεπη τους ,οσο τοχουν αυτο αναγκη,για να προωθηθουν ακοπα και ευκολα ( θα το εξηγησω αλλου αυτο) στο σκοπο τους, στην τσεπη και στο χερι τους λοιπον, εχουν το ψηφοδελτιο των κνιτων. Μην πας μακρυα, η απλη και ξηρη εμπειρια δειχνει οτι ακομα και απο τις ψευδοεπαναστατικες γκρουπες, το 98 ο/ο ,μολις παρουν το περιποθητο πτυχιο γινονται ρουφιανοι του καθεστωτος, οι πασοκοσυριζοκνιτες θα διεφεραν ?

        1. Ανώνυμος

          Μία χαρά.

          09/06/2024 21:33
          Πρώτη δύναμη το ΚΚΕ στα χωριά της ΛΑΡΚΟ – Σχεδόν 50% στη Λάρυμνα!

          ΑΤΤΙΚΗ
          Τρίτη δύναμη ξανά το ΚΚΕ με μεγάλη άνοδο σε ποσοστά!

          ΗΠΕΙΡΟΣ
          Μεγάλη άνοδος του ΚΚΕ στα Γιάννενα – Πρωτιές σε εργατοχώρια

          ΚΡΗΤΗ
          Ανοδική πορεία του ΚΚΕ για ακόμα μια εκλογική μάχη!

          ΗΠΕΙΡΟΣ – ΚΕΡΚΥΡΑ – ΛΕΥΚΑΔΑ
          Ακόμη πιο ψηλά το ΚΚΕ, διακριτή άνοδος παντού

          ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ
          Σημαντική αύξηση του ΚΚΕ σε όλους τους νομούς

          ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
          Σημαντική άνοδος του ΚΚΕ στα χωριά των μεταλλωρύχων

          Δεύτερη δύναμη το ΚΚΕ στο Βόρειο Αιγαίο

          Σημαντική νέα άνοδος του ΚΚΕ στα αποτελέσματα στην Κεντρική Μακεδονία

          Άνοδος του ΚΚΕ σε όλους τους νομούς της Πελοποννήσου

          ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ
          Στο 13,7% ανήλθε το ποσοστό του ΚΚΕ

          Οι 20 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες το ΚΚΕ είχε την μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τις βουλευτικές του Ιούνη
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366582/oi-20-eklogikes-perifereies-stis-opoies-kke-eihe-tin-megalyteri-anodo-se

          Οι εκλογικές περιφέρειες που το ΚΚΕ είναι δεύτερη ή τρίτη δύναμη
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366573/oi-eklogikes-perifereies-poy-kke-einai-deyteri-i-triti-dynami

          ΘΕΣΣΑΛΙΑ
          Γιορτάζουν τη σημαντική ενίσχυση του ΚΚΕ
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366491/giortazoyn-ti-simantiki-enishysi-toy-kke

          Πανηγυρισμοί σε γειτονιές της Αττικής από μέλη και φίλους του ΚΚΕ
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366498/panigyrismoi-se-geitonies-tis-attikis-apo-meli-kai-filoys-toy-kke-foto

          ΤΡΙΤΟ ΚΟΜΜΑ ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
          Μοτοπορεία στο Σύνταγμα για την σημαντική άνοδο του Κόμματος στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο (VIDEO – ΦΩΤΟ)
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366508/motoporeia-sto-syntagma-gia-tin-megali-anodo-toy-kommatos-sto-megalytero

          Υπάρχει λύση Κώστα
          Εκλογές τον 15αύγουστο

      3. Ανώνυμος

        Πράγματι 426741-367796=59945 μείον από τις πρώτες περσινές βουλευτικές 21/5, αλλά κι έτσι Κωστάκη, δεν βγάζει η μύγα πολύ ξύγκι! Η μείωση είναι στα όρια των αναπόφευκτων σκαμπανεβασμάτων, που σου εξηγήθηκαν στο 15/06/2024 at 21:33, κι όπως σου είπε κι ένας άλλος φίλος, οι εκλογές μέσα στη σεζόν, έχουν κι ένα γενικό συστηματικό αίτιο αποχής, οπότε είναι πιο εύλογη η σύγκριση με τις επαναληπτικές της 7/7 και στο μείον 33 χιλιάδες.
        Το ζήτημα, που σε πονάει και προσπαθείς να το ξορκίσεις με πρόσκαιρες “εκτιμήσεις”, είναι η αργή μεν, αλλά σταθερά ανοδική πορεία του ΚΚΕ μετά τις προγραμματικές διορθώσεις του. Θα απογοητευθείς αλλά δεν θα το βάλεις κάτω. Είναι ταξική η αντίθεσή σου με το ΚΚΕ.
        Και μην κάνεις την πάπια για το στραπάτσο της υπόλοιπης, οπορτουνιστικής, “αριστεράς”, που τάχει χαμένα αυτή την στιγμή και ψάχνει “ερμηνείες” μείωσης του ΚΚΕ για να ταϊσει σανό ένα απογοητευμένο ακροατήριο. Για μίλα μας καλύτερα για τον δικό σου φορέα, και πόσο “έσκισε!
        Εύκολα πάει κανείς στις σημαίες ευκαιρίας. Αλλά η σημαία του ΚΚΕ είναι βαρειά κι αλλιώς μετριέται.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Κομμουνιστής χωρίς ενσυναίσθηση είναι σκορδαλιά χωρίς σκόρδο…

        2. Ανώνυμος

          “ενσυναίσθηση ” Κλασσική νεότευκτη συριζέικη δικαιωματίστικη ορολογία
          Δεν είσαι σύριζα αλλά 18/06/2024 at 10:58

          Με 26% συμμετοχή βγαίνει Πασοκος δήμαρχος στην Αθήνα προβαροντας κατα κάποιο τρόπο τον ευατό του ως “ενωτικός” της “κεντροαριστεράς” (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ και λοιπόι συγγενείς)

          Με 40% συμμετοχή ένα Δημοψήφισμα θεωρείται έγκυρο

          Αλλά με 41,5% συμμετοχή και ειδικά όταν ανεβαίνουν τα ποσοστά του ΚΚ, οι άλλοι καταποντίζονται, τότε κάποιοι θυμούνται τις αποχές και τις ψήφους.
          Ε ρε γλέντια.

          Όταν έγιναν οι περιφερειακές εκλογές σε κλίμα που δεν ξέραμε αν είχαμε περιφερειακές / δημοτικές εκλογές τον Οκτωβρη του 2023 η Λαϊκή συσπέιρωση Αττικής με υποψήφιο Περιφερειαρχη τον Πρωτούλη της Κ.Ε. του ΚΚΕ είχε πάρει 14%.
          Οι “έγκυρες “δημοσκοπήσεις του έδιναν 6-7%
          Δεν ισχυρίζομαι πως και το 14% ήταν ψηφοφόροι του ΚΚΕ αλλά τουλάχιστον γύρω από το 12%+

          Τελείως συμπτωματικά 2012 είχαμε βουλευτικές εκλογές τον Μαϊο
          και επαναληπτικές εκλογές Ιούνιο,
          το 2014,ευρωεκλογές περιγερειακές δημοτικές τον Μάιο
          το 2015 βουλευτικές τον Σεπτέμβριο,
          το 2019 κατακαλόκαιρο εκλογές ευρωεκλογές περιφερειακές
          και 2023 τέλη Μάη, Ιούνη
          και το 2024 ευρωεκλογές τον Ιούνιο

          Τελείως Συμπτωματικά σχεδόν όλες οι τελευταίες 12 εκλογικές αναμετρήσεις πλην Δημοψηφίσματος (Βουλευτικές Ευρωεκλογές, Περιφερειακές-Δημοτικές) με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2015 και ας πούμε τις αρχές Οκτωβριου του 2023 έγιναν σε τουριστική περίοδο.ή στις αρχές ή στο φουλ

          ΣΥΜ-ΠΤΩ-ΣΗ λοιπόν το 10 στα 12 με τον Τουρισμο όπώς λένε την “βαριά βιομηχανία” που περιμένει κόσμος από άλλα μέρη να δουλέψει σαιζόν σε τουριστικά μέρη σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

          Ο Στεφανάκης του ΠΑΜΕ / ΚΚΕ δεν είναι τυχαία Πρόεδρος στο επισιτισμού – τουρισμού. Εχει πολλούς φιλοΚΚεδες εκεί ακόμα και πρώην αναρχικούς. Καλύτερα για άλλους να καταμετρούνται ως “αποχή” και να ψάχνουν οι παρά άλλοι το μήνυμα της “αποχής” Μην λέω γίνει καμία “στραβή”.λέω εγώ και ανέβουν ακόμα περισσότερο ποσοστά και ψήφοι του ΚΚΕ.
          Ειδαμε τι έγινε με το 14% του Πρωτούλη στην Περιφέρεια Αττικής αρχές Οκτωβρη 2023. Αλλά μάλλον εγώ είμαι ο καχύποπτος και όσα γράφω μάλλον δεν ισχύουν

          Γιατί δεν τολμάνε λοιπόν να γίνονται οι εκλογές από μέσα-τέλη Οκτωβρίου μέχρι τέλη Απριλίου, άντε αρχές Μαϊου; Με Φυσική παρουσία;
          Οι εκλογές δεν λένε πως είναι μία διαδικασία, μία γιορτή της δημοκρατίας και άλλα τέτοια; Γιορτές γίνονται μαζί με άλλους και όχι μόνος στο σπίτι ατομικά.
          Μιας και νοιάζεστε για την αποχή και για την ΓΙΟΡΤΗ της Δημοκρατίας
          Ποιος τους εμποδίζει; Να μου φύγει και εμένα η καχυποψία

          Και πότε θα ξέρουμε αν είναι επικαιροποιημένοι οι εκλογικοί κατάλογοι; Και τι θα γίνει με όσα λέει το ΚΚΕ για την επιστολικη ψήφο;

          Για διαβάστε τόσο τα προηγούμενα όσο και λίγο απο τα επόμενα μπας και υπάρχει κάποια άλλη άποψη πέρα από τα ΜΜΕ για το “μήνυμα της αποχής”;

          Πέρα από το Δημοψήφισμα το οποίο έστειλε αρκετό αγωνιστικό κόσμο στα σπίτια του.απαξιώνοντας σε μάτια αρκετών την συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία

          ———– ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

          Γιατί χρειάζεται επικαιροποίηση των εκλογικών καταλόγων
          Πώς διαμορφώθηκε το πραγματικό ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές της 21ης Μαΐου
          https://www.ot.gr/2023/05/31/apopseis/giati-xreiazetai-epikairopoiisi-ton-eklogikon-katalogon

          “Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, η συμμετοχή στις εκλογές της 21ης Μαΐου ήταν στο 60,94%. Συγκεκριμένα, ψηφίσαν 6.060.364 πολίτες από τους 9.944.955 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους.

          Θεωρητικά αυτή είναι μια πραγματικότητα. Ωστόσο, ο υπολογισμός της συμμετοχής, με βάση τους εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους, δεν είναι απολύτως ακριβής για δυο λόγους.

          Πρώτον, διότι περιλαμβάνονται κάποιοι που έχουν αποβιώσει (λίγοι πλέον μιας και οι εκλογικοί κατάλογοι ως προς αυτό ενημερώνονται τακτικά),
          και δεύτερον, διότι περιλαμβάνονται πάρα πολλοί που βρίσκονται στο εξωτερικό (είτε για σπουδές, είτε για εργασία), και ψηφίζουν μόνον εάν τύχει και βρεθούν στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών.”

          ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
          Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366994/i-patagodis-apotyhia-tis-epistolikis-psifoy

          ———–

          ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
          Συνεχίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα στην καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366505/synehizontai-ta-aparadekta-fainomena-stin-katametrisi-tis-epistolikis-psifoy

          “Σε συνέχεια όσων κατήγγειλε νωρίς το απόγευμα το ΚΚΕ για τη διαδικασία καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου, συνεχίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα.

          Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σοβαρά ερωτηματικά που προκαλεί η στάση εισαγγελέως – πρόεδρου εφορευτικής επιτροπής, που όταν πρόκειται για ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, κινούμενη κόντρα στις οδηγίες επιχειρεί να τα βγάλει άκυρα, ενώ όταν πρόκειται για ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων τα βγάζει έγκυρα.
          Και αυτό τη στιγμή που αφορούν ίδιες περιπτώσεις σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, φτάνοντας μάλιστα να απειλεί με σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία εκπροσώπους του ΚΚΕ που διαμαρτύρονται για την μεροληψία της.

          Η κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών εδώ και τώρα να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου.”

          ———–
          ———–

          ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
          Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιστολική ψήφο
          Το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366465/amesa-ypoyrgeio-esoterikon-na-analavei-tis-eythynes-toy-gia-sovaro-provlima

          “Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου:

          «Το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Επιβεβαιώνονται αυτά που έχει ήδη εκφράσει όλο αυτό το διάστημα από την ψήφιση του νόμου, στη συνέχεια τη διαδικασία παράδοσης των φακέλων, μέχρι και σήμερα.

          Τις τελευταίες δυο μέρες από καταγγελίες που έχουν έρθει στο ΚΚΕ, αλλά και από όσα διαπιστώνουν οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι, που από την πρώτη μέρα βρίσκονται στο χώρο έχει προκύψει ότι:

          – Παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς, ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. Για το θέμα αυτό έκανε σχετική ένσταση – παρέμβαση χθες χωρίς να δοθεί πειστική απάντηση.

          – Με βάση τη σημερινή μέχρι τώρα διαδικασία, είναι χιλιάδες οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, (υπεύθυνη δήλωση/ στοιχεία ταυτότητας), επομένως ούτε αυτοί θα καταμετρηθούν κατά τη διαλογή.

          Συνολικά προκύπτει ότι, ήδη για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, τελικά δε θα καταμετρηθεί η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στερούνται έτσι ουσιαστικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

          Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να πάρει όσα μέτρα χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της καταμέτρησης που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ.».”

          ———–
          ———–
          ———–

          ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
          Επιβεβαιώθηκε το διάτρητο της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου
          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366628/epivevaiothike-diatrito-tis-diadikasias-tis-epistolikis-psifoy

          “Η ολοκλήρωση των ευρωεκλογών επιβεβαίωσε περίτρανα τις ενστάσεις που εξαρχής είχε καταθέσει το ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο και δικαίωσε την άρνησή του να στηρίξει μια διάτρητη διαδικασία, όπως πιστοποιούσε η διεθνής εμπειρία από χώρες που έχει εφαρμοστεί και όπως τελικά αποδείχτηκε και στην περίπτωση της Ελλάδας.

          Σε όλα τα στάδια της διαδικασίας παρατηρήθηκαν παρατυπίες που εγείρουν σοβαρές αμφιβολίες και ερωτήματα.

          Σε πρώτο στάδιο ήταν η διαρροή των προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας εκλογέων του εξωτερικού, που πέρασαν απ’ το υπουργείο Εσωτερικών στα χέρια της ευρωβουλευτή της ΝΔ Αννας – Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία τα αξιοποίησε φυσικά για την προεκλογική της εκστρατεία. Παρά τις φαιδρές της δικαιολογίες, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων καταλόγισε ευθύνες και πρόστιμα, ωστόσο η ζημιά είχε ήδη γίνει και ουδείς εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί.

          Στη συνέχεια, στο στάδιο της παραλαβής του υλικού υπήρξαν πολλές καταγγελίες για μη παραλαβή φακέλων ή για αδυναμία αποστολής τους όχι με ευθύνη των εκλογέων αλλά των εταιρειών κούριερ στις οποίες η κυβέρνηση εκχώρησε τη διαδικασία αποστολής και παραλαβής της επιστολικής ψήφου. Δεν υπήρξε καν πρόβλεψη από πλευράς του υπουργείου Εσωτερικών για δυνατότητα επαναποστολής φακέλου όταν χάνεται με ευθύνη της εταιρείας (!) ή όταν ο εκλογέας παραλαμβάνει ελλιπή φάκελο (π.χ. λείπει ο φάκελος ψηφοφορίας).

          Ορισμένες απ’ τις καταγγελίες που έγιναν στη φάση αυτή αφορούσαν: Φακέλους που παραδόθηκαν σε άλλες μέρες και ώρες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί με τον εκλογέα, φακέλους που χάθηκαν από τις εταιρείες κούριερ και ο εκλογέας θα έπρεπε να λύσει το πρόβλημα μόνος του, φακέλους που δεν μπορούσαν να παραληφθούν από τον εκλογέα στη συγκεκριμένη ώρα που απαιτεί η εταιρεία (π.χ. γιατί εργάζεται), με αποτέλεσμα ο φάκελος να επιστρέφεται στο ΥΠΕΣ χωρίς τη δυνατότητα επαναποστολής! Φακέλους που παραδόθηκαν χωρίς καμία ταυτοποίηση, που αφήνονται ακόμα και έξω από το διαμέρισμα που έχει δηλωθεί ως διεύθυνση (!) και πολλά άλλα ακόμα.

          Το αποκορύφωμα ήταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το τελικό στάδιο της παραλαβής των φακέλων. Εκεί διαπιστώθηκε ότι παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. ”

          Ακόμα ότι χιλιάδες φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου δεν περιλάμβαναν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα (υπεύθυνη δήλωση / στοιχεία ταυτότητας). Συνολικά, περίπου 27.000 ψήφοι έφτασαν αλλά δεν καταμετρήθηκαν γιατί έλειπαν βασικά νομιμοποιητικά έγγραφα. Το παράδοξο είναι πως αυτές οι ψήφοι δεν καταχωρήθηκαν στα άκυρα αλλά στην …αποχή!”

          ———–
          ———–
          ———–
          ———–

          ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024
          Παρασκευή 03/05/2024
          «Κόφτες» στην επιστολική;

          https://www.902.gr/eidisi/eyrovoyli/363479/koftes-stin-epistoliki

          “Ερωτηματικά προκαλεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εξωτερικών και Εσωτερικών (δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη 1η Μάη) για τον κατάλογο των χωρών στις οποίες δεν θα σταλούν οι φάκελοι της επιστολικής ψήφου.

          Με βάση την απόφαση αυτή, δεν θα σταλεί επιστολική ψήφος σε Ουκρανία, Ρωσία, Λευκορωσία, Κούβα, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τα Ελάσσονα Εξωτερικά Νησιά των ΗΠΑ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν μια σειρά χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση στις οποίες κατοικούν Έλληνες και που δεν αποκλείονται από την επιστολική ψήφο (π.χ. το Ισραήλ).

          Στην ΚΥΑ δεν αναφέρονται ούτε τα κριτήρια που οδήγησαν σε αυτόν τον αποκλεισμό, ούτε αν υπάρχουν Έλληνες εκλογείς σε αυτές τις περιοχές οι οποίοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, ούτε, φυσικά, αν σκοπεύουν τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν άλλα μέτρα για τη διευκόλυνσή τους.

          Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει εξηγήσεις γι’ αυτήν την απόφαση και τους λόγους που την επέβαλαν. Εκτός αν το «καθολικό» δικαίωμα ψήφου (για το οποίο κόπτονταν όταν ψήφιζαν την επιστολική ψήφο) ισχύει μόνο για όσους απόδημους ζουν στις χώρες του ευρωατλαντικού στρατοπέδου και όχι στις χώρες του …«άξονα του κακού», όπου τις κατατάσσουν ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ.”

      4. Κώστας

        Δεν ξέρω ποιους άλλους θες να αποτιμήσω

        Το ΜεΡΑ 25 ΑΝΟΙΑ δεν γνώρισε στραπάτσο, κατά την γνώμη μου. Χάνει βέβαια καμία 50.000 και 1/3 των ψήφων του αλλά ήταν σε ανοδική πορεία, έκανε την έκπληξη έναντι της ΝΑ, πήγε συμπαθητικά από την άποψη πως η κατεστημένη λογική το ήθελε να εξαφανίζεται βαθιά μέσα στα λοιπά κόμματα λόγω και των εκβιασμών της χαμένης ψήφου που όμως μέσα στην προεκλογική δεν το έπληξαν, ίσα ίσα. άρχισε να μοιάζει κερδισμένη έναντι της ΝΑ όταν φάνηκε πως την φτάνει και την περνάει. Έχει πια όρους πολιτικής αντιπροσώπευσης με κοινωνικές μερίδες.

        Αν αθροίσουμε ψηφοφόρους, όχι χώρους εφόσον δεν θέλουν και έχουν αποκλίνουσες πολιτικές στρατηγικές, ψηφοφόρους όμως που από την σκοπιά της πολιτκιής ζήτησης ομοιάζουν μεταξύ τους, μπορούμε να δούμε έναν χώρο του 5%, σε αυτή την συμμετοχή αλλά που και σε μια αρκετά μεγαλύτερη χτυπάει το 3%, ακόμα και σε ένα εκλογικό σώμα 7 εκ που δεν θα το ξαναδούμε ποτέ. Η εκτίμηση σουτ δηλ για το στραπάτσο αυτού που το ΚΚΕ μπορεί να ονομάσει “οπορτουνίστικη Αριστερά” δεν προκύπτει. Δηλ από εκεί που αυτός ο χώρος σε επίπεδο μικρών κομμάτων,πήρε 155000 τον Μ23, τώρα πήρε 200.000 επιβεβαιώνοντας και την τάση προς τα μικρά κόμματα στις εκλογές β τάξης

        Οι δε εκτιμήσεις περί συγκυριακότητας της αποχής δεν πατάνε στην πραγματικότητα ενός εκλογικού σώματος που μικραίνει συνέχεια από το 2004, από τα 7,5 εκ τοτε στα 4. πόσο είναι τέλος πάντων. Και η σεζόν έχει αρχίσει Μάιο αν δεν κάνω λάθος άσε που τα στρώματα αυτά, αυτής της απασχόλησης, θα έκαναν επιστολική αν ήθελαν. Που άλλο που υπάρχουν ενστάσεις και καλώς δεν ψηφίστηκε από το ΚΚΕ, για αυτόν τον κόσμο η επιστολική και τα ιδεολογικά της συμπαρομαρτούντα, όπως τα πλαισίωσε η κυβέρνηση, τον εκσυγχρονισμό βασικά στην υπηρεσία της συμμετοχής, θα ήταν μια προφανής επιλογή. Όχι, η αποχή είναι δομική, υπάρχει κρίση της πολιτικής, είναι μια πορεία δεκαετιών που οι αλλαγές στην μορφή των κομμάτων, της επικοινωνίας, η υποχώρηση του εργατικού κινήματος, οι ήττες της αριστεράς, οι υπερεθνικές δομές που α, να αποδυναμώνουν την κρατική κυριαρχία, όλα συντείνουν στην απαξίωση της πολιτικής. Και εκεί που το ΚΚΕ πρέπει να δείξει μια μικρή τάση αντίστασης, να αντέξει ως νούμερα και να έχει εκτόξευση, δεν το κάνει. Ακόμα και να ανέβει ως νούμερο, ειδικά σε εκλογές β τάξης,, δεν υπάρχει κάτι απαγορευτικό να πέφτει η συμμετοχή και να ανεβαίνεις και σαν απόλυτο, η Ακροδεξιά το κάνει πχ γιατί απαντάει, δημιουργεί και εκμεταλλεύεται το τι ζητάει ένας κόσμος, στην γνωστή αντιδραστική κατεύθυνση βέβαια. Αλλά γίνεται να ανέβεις ποσοτικά με πτώση της συμμετοχής, βρες εσύ τους τρόπους να γίνουν οι 420.000, 500.000. Ειδικά όταν το Κίνημα λέτε είναι σε μόνιμη άνοδο και το ΚΚΕ παντού πρωταγωνιστής. Και εκεί που έγινε σοβαρό κίνημα η ΠΚΣ έπεσε αλλά δεν βαριέσαι, και εκεί καπνογόνα.

        ΕΙΣΑΙ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΚΑΤΙ ΜΑΓΙΚΟ

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Το ΜεΡΑ 25 ΑΝΟΙΑ δεν γνώρισε στραπάτσο, ”
          Ούτε σε βουλευτικές Μαιος Ιουνιος 2023 ούτε σε περιφέρεια αττικής, έβγαλε σύμβουλο ούτε σε ευρωεκλογές 2024.Ούτε νομίζω πως καν κατέβηκε σε Δήμο Αθήνας

          Δεν είναι αυτό που νομίζουμε Κώστα

          Ναι στην Β Πειραία γιόρτασαν διπλά με ΚΚΕ στο 14,5%
          Πάρε πανηγυρισμούς και από άλλα μέρη
          https://www.youtube.com/watch?v=jGjAf_Uk5D0
          https://www.youtube.com/watch?v=dpBIQdauP2c

          Μάλλον φταίει το “Βουντου-βουντου και πράσινη μαγεία”.που έφαγε συνεχόμενο 4ο εκλογικό στραπάτσο ο Βαρουφάκης όχι η πράσινογαλάζια του ΠΑΣΟΚ αλλά του μπάσκετ του ΠΑΟ

          Μάλλον

  4. Ανώνυμος

    Ειρήνη, δουλειά που να μπορεί να θρέψει εσένα και την οικογένειά σου, καθώς και μια ζωή με αξιοπρέπεια μέσα στη χώρα σου, αυτά ψήφισαν οι λαοί της Ευρώπης. Γι αυτό στάθηκαν οι Μαλανσον και η Βαγκενκνεχτ. Τα κόμματα κολαούζοι του δικαιώματισμου, της μονομερους υποστήριξης διαφόρων μειονοτήτων καθώς και της δήθεν υποστήριξης των δικαιωμάτων του ουκρανικού λαού, καταποντιστηκαν. Ας το καταλάβουν οι εγχώριοι Αριστεροί, όσοι θέλουν να υπάρχουν και αύριο.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ο Μελανσόν στήριζε το φασιστοΜαϊνταν το 2014
      Από τότε ξεκίνησε ο πόλεμος στο έδαφος της Ουκρανίας
      Ο ουκρανικός λαός δεν αντιπροσωπεύεται από τον Ζαλένσι.
      Ούτε ο ρωσικος από τον Πούτιν. Η λύση είναι οι λαοί να στείλουν στα σκουπίδια της ιστορίας τις αστικές τους τάξεις για να υπάρξει ειρήνη.

      Πολιτικοι σαν τον αριστερό πασοκο Μελανσον και την Βαγκενκνεχτ. του περιορισμού των προσφυγικών ροοών και της ενσωμάτωσης (τύφλα να έχει η Μελόνι) ας λείπουν.

      Οι κρυφοφασίστριες σε Γαλλία – Ιταλία ψηφίζουν πόλεμο γιατί αυτό απαιτούν οι αστικές ταξεις σε Γαλλία – Ιταλία. Ο Μακρόν θα φύγει, έκανε την δουλειά του πέρασε την άνοδο στα συνταξιοδοτικά όρια και έμπλεξε την Γαλλία σε ένα ακόμα πόλεμο.

      Δυστυχώς ο ευρωκομουνισμός του μόνο στο όνομα ΚΚ Γαλλίας έχει αφήσει τις αρνητικές παρακαταθήκες. Αν υπήρχε πολιτικός φορέας σαν το ΚΚΕ στην Γαλλία η επανάσταση θα είχε γίνει χθες. Παρόλα αυτά υπάρχει ελπίδα απο μία μερίδα του cgt για ξεχωριστή πορεία που δεν θα είναι “κάτω από ξένες σημαίες”.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Μια χαρα αντιπροσωπευουν οι Πιτινοζελεδες τον λαο.
        Οπως ο Μεταχας μια χαρα -τρια γραμματα- αντιπροσωπευε το λαο. Διαβαστε και μετα πειτε. Θρι λετερς μονο.
        Η λύση είναι οι λαοί να πολεμισον πισω απο την ηγεσια του καθεστωτος .Θρι λετερς ονλι.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ειρηνη μονο. Συμφωνει και ο στινας. Διαλεκτικη και αν υπηρχε κκε θα ειχε γραμματεα τον Στινα.
        Δεξιος αριστερος οπορτουνισμος σοσιαλφασιστες ευρωκομμουνισμος μελανσον σταθερες αξιες.
        Εμπρος στο δρομο κτλ
        Υ.Γ. 9,5 και τσαουσες κλαινε.
        Ολε.

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Τα στερνά τιμούν τα πρώτα. Και το ΚΚΕ καταψήφισε το Μάαστριχτ και τώρα είναι ευρωλιγούρικο.
        Σημασία έχει το τι προσλαμβάνει ο Γαλλικός λαός από την πολιτική του Μελανσόν: αρνήθηκε να καταδικάσει τις εξεγέρσεις για την δολοφονία του 17χρονου Ναχέλ, στάθηκε ενάντια στη μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό, ζητάει την ίδρυση Παλαιστινιακού κράτους, ζητάει ειρήνη στην Ουκρανία με μέτρα που θα διασφαλίζουν και την Ρωσία, θέλει την έξοδο της Γαλλίας από το ΝΑΤΟ και τέλος τοποθετείται στις ευρωσκεπτικιστικές πολιτικές δυνάμεις στη Γαλλία.
        Για αυτά τον έκρινε ο Γαλλικός λαός.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          9,25%. Και πρόγραμμα διεξόδου. Στην μεγαλύτερη κρίση του Καπιταλισμού η διέξοδος είναι ο σοσιαλισμός. Μετά θα έχουμε το δικό μας νόμσιμα Μην βιάζεστε όπως είπε ο Παφίλης στην Τζακρη. Θα το πείτε το ποτήρι σιγά – σιγά. Μπορεί να σας κεράσουμε και κανένα τσίπουρο κερασμένο από την Δημοτική Αρχή της Λαϊκης Συσπείρωσης Τυρνάβου.

          Το διάλλειμα της σοσιαλδημοκρατίας τελείωσε. Τα όνειρα για κοινωνική ανέλιξη στα σαλόνια τελείωσαν.Τα πράγματα σε ταξικό επίπεδο είναι απλά. Σε πολιτικό κομματικό επίπεδο ΚΚΕ vs ΝΔ.

          Οι υπόλοιποι της σοσιαλδημοκρατίας κοινώς τελείωσε η πολιτική ( σίγουρα )αλλά και πιθανότατα η εκλογική δυναμική σας όπως περίπου είπαν τουλάχιστον δύο δικοί σας αστοί πολιτικοί αναλυτές μέσα στην εβδομάδα.
          Παρόλο που ο Κασελάκης διευρύνει την βάση του Σύριζα με τους πρώην “α-πολιττίκ”. Του φεύγουν όμως οι “πολιτικ” και από “δεξιά” και από “αριστερά”.

          Το mainstream ως απάντηση δεν πείθει το πορτοφόλι αλλά και την ζωη του άλλου σε παιδεία, υγεία ενοίκια τρόφιμα. Έβγαλαν περιοδεία και τον Τσίπρα(εκέινος που έφυγε ή τον έδιωξαν πιθανότατα μετά την αποτυχία του να παραμείνει το ΚΚΕ γύρω στο 5,5%) να μας μιλήσει για την ΝΑΤΟϊκή συμφωνία των Πρεσπών. Μπας και συγκινηθεί κάνενας. Αλλά που.

          Μόλις 2,9% κάτω ο Σύριζα από τις εθνικές εκλογές του 17,8% 2023.
          Ο οποίος το 16,5% μεσοσταθμικό των exit-polls θα το θεωρούσε επιτυχία..
          Αξιωματική αντιπολίτευση απέναντι σε μία κυβέρνηση με διαχείριση πανδημείας, predator, τεμπη, ακρίβεια, να ξεσπούν κοινωνικά και ποινικά σκάνδαλα. με υποβαθμιοσμένα σε υλικοτεχνική υποδομή σχολεία πανεπιστήμια νοσοκομεία με αναλογικά λίγους γιατρούς νοσηλευτές, δασκάλους καθηγητές και με δύο πολέμους στην ευρύτερη περιοχή.

          Την άλλη φορα΄ θα σας πρότεινα να ζητάτε να μην ανακοινωνονται τα αποτελέσματα των όποιων εκλογών. Στα exit polls και στις δημοσκοπήσεις τα πάτε καλύτερα. Και ΝΔ και Συριζα και ΠΑΣΟΚ.

          Τα καλύτερα θα έρθουν όταν συννενωθεί ο Σύριζα με το υπόλοιπο ΠΑΣΟΚ(όσο έχει απομείνει και δεν έχει ή είχε πάει σε συριζα, νδ, ανελ,ή ακόμα και χ.α.. Για το τελευταίο ρίξτε μία ματιά για τις σχέσεις κάποιών πρωην μικροστελεχών πασοκ με χ.α. σε περιοχές της Πελλοπονήσου το 2011-2012

          Με τόσες “αγάπες” από τις εποχές των “αντιμνημονιών” μόλις γίνει η συνένωση, το merging, θα φύγουν και άλλοι από Σύριζα αλλά και λαϊκό ΠΑΣΟΚ για το ΚΚΕ Ειδικά σε εργατικές-λαϊκές συνοικίες σε πολλές από τις οποίες το ΚΚΕ είναι δεύτερο ή για λίγες ψήφους παραλίγο δεύτερο κόμμα. Με 6 δήμους στο συμμαχικό σχήμα της Λαϊκής Συσπέιρωσης ως Δημοτική Αρχή από το 2023.

          Κάποιος Κρούγκμαν είχε μιλήσει ήδη από τις αρχές της μεγαλύτερης κρίσης του καπιταλισμού το 2010 για “πολεμικό κενσυανυσμό” Τυγχάνει να είναι νομπελίστας . Κλασσίκη λύση διεξόδου από μεγάλες οικονομικές κρίσεις στον καπιταλισμό θα έλεγαν κάποιοι αστοί οικονομολόγοι αλλά και οι Μαρξιστές. Μετά κατά τα άλλα εκπλήσεστε για τους πολέμους στην ευρύτερη περιοχή. Και ένα άλλο που “σιγοψήνεται” στην Άπω Ανατολή ;

          Καλά το πάτε. Μπορείτε και χειρότερα

          ———- ΠΕΡΙΣΣΌΤΕΡΑ

          ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2024 – Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
          Η παταγώδης αποτυχία της επιστολικής ψήφου

          https://www.902.gr/eidisi/politiki/366994/i-patagodis-apotyhia-tis-epistolikis-psifoy

  5. Ανώνυμος

    Παρά τον συνολικά αρνητικό συσχετισμό ας γράψουμε τα θετικά που δίνουν αισιοδοξία

    Το “κόντυμα” της κυβέρνησης απο το κίνημα με πρωταγωνιστές τα μέλη τους φίλους του ΚΚΕ
    Ή ήττα των παλιών / νέων αναχωμάτων ΜΕΡΑ25 – ΣΥΡΙΖΑ 2 με άλλο ΑΦΜ ή νέα αριστερ
    Η στασιμότητα / παραπέρα συρρίκνωση των ποσοστών της ενωμένης σοσιαλδημοκρατίας(Συριζα-Πασοκ)
    Η άνοδος του ΚΚΕ για 4η φορά σε ένα χρόνο

    Στις εκλογές του Μαϊου του 2012 το πολιτικό φάσμα από ακροδεξιά μέχρι φασισμό κατέγραψε 23-24%. Τότε βέβαια οι περισσότεροι του “φάσματος” ήταν “αντιμνημονιακοί”(περίπου ΤΟ 21%+)

    Όσοι θέλετε “έξοδο απο ΕΕ” με την αστική τάξη στο τιμόνι χωρίς λαϊκή εξουσία (σοσιαλισμό)ψηφίστε Φάρατζ. Δεν ήξερα πως στην μεγαλύτερη κρίση του καπιαλισμού από καταβολής του η λύση είναι ξανά καπιταλισμός

    Επίσης δεν ήξερα πως η θέση του ΚΚΕ για την παρένθετη μητερα και την υιοθεσία παιδιών από ζευγάρια ίδιου φύλου αποτελεί “ομοφοβική” στάση
    Όταν το ΚΚΕ έχει ζητήσει αυστηροποίηση των ποινών σε θέματα “διακρίσεων”
    Είναι το “νέο παραμύθι” σαν αυτα που αναμασά το δημοσιογραφικό “αριστερό” ΤPP.
    Τώρα το “εθνικιστικό” ας μας πουν οι ποιητές τι εννοούν.

    Μόνο που το “”παραμύθι” δεν πείθει,
    Εξου και το 9,25%

    Μετα φταίει η ΚΝΕ που τρολλάρει; όπως παρακάτω.
    https://www.youtube.com/watch?v=pquSB08G9UA

    Ναι η ΚΝΕ φταίει, σίγουρα

    Reply
  6. πικαπα

    Οι αποτιμήσεις είναι αυτοαναφορικές όταν δεν προσδιορίζονται από την κυρίαρχη αντίθεση που εξελίσσεται πλανητικά. Πρόκειται για τη σύγκρουση που κινεί ο ένας (ένας) και ιστορικά κυρίαρχος ιμπεριαλισμός (της δύσης), με σκοπό την πάση θυσία προάσπιση της κυριαρχίας του έναντι του λοιπού αναδυόμενου κόσμου, που την αμφισβητεί. Η υποβάθμιση αυτής της κυρίαρχης αντίθεσης με θεωρίες περί 3 ή και 13 ιμπεριαλισμών, επειδή «όλα τα κράτη είναι καπιταλιστικά –και επεκτατικά», εξυπηρετεί αυτοαναφορικούς και αριστερούτσικους σχολαστικισμούς, επί ποινή αδυναμίας στρατηγικής και τακτικής στόχευσης.
    Καθώς –θα έπρεπε να είναι σαφές πια- η αιτιώδης βασική (ταξική) αντίθεση πάντοτε κυλίεται με μια κυρίαρχη αντίθεση, δεν είναι ποτέ εφικτή η αποκαθαρμένη πάλη πάνω στην βασική αντίθεση. Και πάντα θα θέλει μάστορα να περπατά στα κάρβουνα.

    Με βάση τα παραπάνω, δεν υπάρχει στο ευρωπαϊκό έδαφος πλειοψηφική βάση για ουσιώδη σριστερή εναλλακτική, καθώς ο «μέσος ευρωπαίος» φαντάζεται τον εαυτό του ευγενέστερο, αξιότερο, και εν τέλει ανώτερο έναντι των κάθε λοιπών του αναδυόμενου κόσμου -και δεν φαντάζεται την εκχώρηση των «κεκτημένων» του που προέρχονται από την πλανητική κυριαρχία 5 αιώνων.

    Αυτά επηρεάζουν άμεσα και την (πλανητική) ταξική θέση της μεγάλης πλειοψηφίας στην Ευρώπη, και αναπόφευκτα και την ταξική συνείδηση των υπηκόων. Συνακόλουθα, η έννοια αριστερά είναι πλέον πολύ διαφορετική όταν μιλούμε για δυτική αριστερά, οπότε μιλούμε πλέον κατά κανόνα για ευρωνατοϊκή αριστερά και στην καλύτερη μιλούμε για μη ενεργά αντιιμπεριαλιστική αριστερά. Αυτό ισχύει και για τα Ελληνικά αριστερά σχήματα, ενώ ακόμη και το εξωκοινοβούλιο και το κκε πρακτικά εγκλωβίζονται και αυτά εντός των (δυτικών) τειχών, έχοντας βέβαια σοβαρές κατά περίπτωση αντιρρήσεις και αντιστάσεις…[Για μια αποτίμηση των Ελληνικών πραγμάτων υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες: Δεν πρόκειται εδώ για ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος, αλλά για ένα κράτος μπανανία-προτεκτοράτο, πράγμα που οι υπήκοοι το έχουν αποδεχτεί μοιρολατρικά. Και άρα η αντι-ευρωνατοική ρητορεία οφείλει να συνοδεύεται από αντίστοιχες πρακτικές, τόσο εσωτερικά, και οπωσδήποτε με όποιες εφικτές διεθνικές διασυνδέσεις. Ανεξαρτήτως προθέσεων, δειγματοληπτικές η εθιμοτυπικές κινητοποιήσεις χωρίς μεθόδευση για ευρυτερη ώσμωση-κλιμάκωση, κατατάσσονται πρακτικά ως ρητορεία]. Μιλούμε όμως για ευρωεκλογές.

    Είναι άλλα τα ευρωπαϊκά σχήματα –όχι κκ- που επιχειρούν την ανίχνευση δυνατοτήτων σε συνάφεια με τα λαϊκά στρώματα και σε αντιιμπεριαλιστική πρόθεση. Ήταν κατα περιπτωση καπως ο Μελασνόν στη Γαλλία, είναι τώρα και να δουμε η Σάρα στη Γερμανία, ο Γκάλογουέι στην Αγγλία, ειναι κάποιοι λίγοι δημοσιογράφοι στην Αμερική, κλπ. Δεν είναι ευοίωνες οι προγνώσεις. Ενώ οι πρώτες ενδείξεις από το κατ ευφημισμό «Λαϊκό Μέτωπο 2024» στη Γαλλία, δείχνουν την ενσωμάτωση μιας (δυτικής) αριστερής καρικατούρας μίας χρήσης, σε ένα στημένο σκηνικό αντιπαράθεσης με τον ακροδεξιό μπαμπούλα.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.