Δεν προσθέτει κάποιο νέο ποιοτικό στοιχείο η πρόσφατη μελέτη της ΓΣΕΕ που διαβιβάστηκε στον πρωθυπουργό, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και τους αρχηγούς των κομμάτων. Απλώς έρχεται να επιβεβαιώσει για άλλη μια φορά τον κοινωνικό όλεθρο που έχει σπείρει η πενταετής άγρια μνημονιακή «προσαρμογή» των εργατικών δικαιωμάτων και της ελληνικής κοινωνίας στο άρμα του ευρωπαϊκού και εγχώριου κεφαλαίου.
Υπερδιπλασιασμός των φτωχών
Σύμφωνα με τη μελέτη, λοιπόν, της ΓΣΕΕ, ο φτωχός πληθυσμός στην Ελλάδα υπερδιπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 4 στους 10 κάτοικους της χώρας να έχουν διαθέσιμο εισόδημα μικρότερο του αντίστοιχου ορίου φτώχειας του 2009.
Το ποσοστό απόλυτης φτώχειας των μισθωτών πλήρους απασχόλησης το 2009 ανερχόταν στο 7,6%, ενώ το 2012 στο 19,7%. Για τους αυτοαπασχολούμενους πλήρους απασχόλησης το ίδιο ποσοστό υπολογιζόταν το 2009 στο 23,5%, ενώ το 2012 είχε αυξηθεί στο 37,4%.
Φτωχός 1 στους 2 μερικώς απασχολούμενους
Η μερική απασχόληση η οποία επελαύνει όλα αυτά τα χρόνια -από περίπου 6% το 2009 στο 10% το 2014- έχει δημιουργήσει μια νέα γενιά εξαθλιωμένων «εργαζόμενων». Η επιδείνωση της ζωής για τους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης, αύξησε κατακόρυφα το ποσοστό της απόλυτης φτώχειας σε αυτή την κατηγορία από 30,1% το 2009 σε 51,7% το 2012. Σημειωτέον ότι το ποσοστό της μη ηθελημένης μερικής απασχόλησης είναι εξαιρετικά υψηλό και πλησιάζει το 70%.
Μόλις 14 ΣΣΕ σε ισχύ το 2014…
Μπορεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να είχε «τάξει» αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αύξηση του ελάχιστου μισθού, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πλήρης διάλυση των κλαδικών/εθνικών ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων εργασίας συνεχίζεται. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι συμβάσεις μειώθηκαν από 65 το 2010 σε 14 το 2014, υπονομεύοντας το επίπεδο συλλογικής προστασίας για τους εργαζόμενους. Όσες νέες επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις υπογράφηκαν με την… αρωγή του υποταγμένου και εργοδοτικού συνδικαλισμού, προέβλεπαν στην πλειονότητά τους δραστική μείωση των αποδοχών της τάξης του 10-40%. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης του πραγματικού κατώτατου μισθού την περίοδο 2010-2014 ήταν περίπου 25%, ενώ για τους νέους κάτω των 25 ετών άγγιξε ακόμη και το 34,5%…
Η υποκρισία της ΓΣΕΕ
Το Ινστιτούτο της ΓΣΕΕ συνόδευσε την εν λόγω έρευνα και με μια σειρά από «προτάσεις» οι οποίες βέβαια ακολουθούν την πεπατημένη του αστικοποιημένου συνδικαλισμού της ΓΣΕΕ: προτείνονται μέτρα όπως ο επανασχεδιασμός της χρηματοδότησης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας και η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους, η ενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης με αύξηση επενδύσεων και ιδιωτικής κατανάλωσης, η επαναρρύθμιση της αγοράς εργασίας, η αποκατάσταση του συστήματος των συλλογικών διαπραγματεύσεων και άλλα τινά…
Μόνο που η άθλια στάση της ΓΣΕΕ υπέρ του ΝΑΙ στο πρόσφατο δημοψήφισμα, η «θερμή» υποδοχή της συμφωνίας με τους δανειστές-ληστές του λαού και οι «πανηγυρισμοί» της για το τρίτο μνημόνιο, την έχουν καταστήσει σαφή εχθρό του ταξικού εργατικού κινήματος. Το μόνο που έχει απομείνει στους καρεκλοκένταυρους του νεοκλασικού του Πεδίου του Άρεως είναι η διενέργεια… μελετών που αποτυπώνουν την απόλυτη εξαθλίωση της ελληνικής εργατικής τάξης και του λαού. Το καθήκον όμως του μαχόμενου ταξικού εργατικού κινήματος είναι όχι η αποτύπωση του σημερινού «συσχετισμού δυνάμεων» και το μέγεθος της ένδειας που μαστίζει το λαό, αλλά ο αγώνας για την ανατροπή τους, και την απελευθέρωση από τα δεσμά του ευρώ, της ΕΕ και της εκμετάλλευσης.