Στις εκλογές της 19 Φλεβάρη 1956, η ΕΡΕ του Κ. Καραμανλή – πρόγονος της ΝΔ – ήρθε δεύτερο κόμμα σε ψήφους με 47,38%, αλλά πρώτο σε βουλευτικές έδρες με 165!
Αντίθετα το πρώτο κόμμα σε ψήφους, ο συνασπισμός της «Δημοκρατικής Ένωσης» με 48,15% (με 26.000 ψήφους περισσότερους) ήρθε δεύτερο σε έδρες (!), πήρε 33 έδρες λιγότερες, δηλαδή μόνο 132!
Το εκλογικό αυτό «θαύμα» – παγκόσμια πρωτοτυπία – που μετέτρεψε βιαίως τη μειοψηφία σε πλειοψηφία και τον χαμένο σε εκλογικό «νικητή», έγινε με το έκτρωμα του «τριφασικού» εκλογικού συστήματος που ήταν ένας συνδυασμός κυρίως πλειοψηφικού, ενισχυμένης και ολίγον απλής αναλογικής (μόνον εκεί που ήταν ισχυρή η Αριστερά).
Τις εκλογικές αυτές αθλιότητες νοσταλγεί τώρα ο κ. Μητσοτάκης, γιατί βλέπει ότι «δεν του βγαίνουν τα κουκιά». Βαφτίζει «βόμβα και καταστροφή» την ανύπαρκτη – μαϊμού αναλογική του κ. Τσίπρα, δηλαδή το Νόμο 4406/16 που έχει εκλογικό «κόφτη» 3% για τα μικρά κόμματα και με τον οποίο θα γίνουν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές.
Λόγω της διευρυνόμενης λαϊκής αγανάκτησης και νεολαιίστικης οργής ο κ. Μητσοτάκης βλέπει ότι δεν του φτάνει τώρα ούτε ο δικός του εκλογικός νόμος (αριθ. 4654/29-1-20) με τον οποίο θα γίνουν οι δεύτερες εκλογές. Τον θεωρεί ανεπαρκή, γιατί δίνει «κλιμακωτό μπόνους» – δώρο στο πρώτο κόμμα μόνο 30 έως 50 έδρες! Δηλαδή 30 έδρες επιπλέον στο πρώτο κόμμα αν αυτό πάρει 30%, 40 έδρες με 35% και 50 έδρες με 40%! Συγκεκριμένα, δίνει 150 έδρες με 36%, 155 με 37%, 160 με 38%, 165 με 39% και 170 έδρες με 40%!
Γι’ αυτό ετοιμάζεται τώρα, όπως διαδίδουν τα καθεστωτικά ΜΜΕ και οι «ενσωματωμένοι» δημοσιογράφοι, να τροποποιήσει τον δικό του εκλογικό νόμο «επί το ληστρικότερον». Με πλήρη διακωμώδηση κάθε έννοιας δημοκρατίας, ισονομίας, ισηγορίας και ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου.
Η πάλη ενάντια στις επερχόμενες νέες καλπονοθείες και τα ληστρικά εκλογικά συστήματα, για την καθιέρωση της καθαρής αναλογικής, αποτελεί άμεσο καθήκον και ζήτημα αρχής για το μαζικό λαϊκό κίνημα και για όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς.
Νέα Ιωνία, 18/7/2022
Ο Δημήτρης Δεσύλλας είναι μέλος του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της ΠΕ του ΝΑΡ
Όταν το εκλογικό μόρφωμα ΑΝΤΑΡΣΥΑ ζητεί καθαρή απλή αναλογική, σημαίνει ότι θέλει να παίξει στα κοινοβουλευτικά έδρανα μιας και αποτελεί μόνο εκλογικός “μηχανισμός”…. Τότε μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ το 2015 (τώρα μέλος κομμουνιστικής οργάνωσης…) είχα προτείνει καθαρά με άρθρο που δημοσιεύθηκε και στο σάιτ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ που πρέπει να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ…. αν τότε “δυσκολευόμουνα” …. τώρα ΔΑΓΚΩΤΟ ……
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τελειωμένος. Το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα πάει καλύτερα.
Για δες το. Μην έχουμε κολλήματα.
Θανάση Α., θυμήσου αυτά που γράφεις στα σχόλια σου, όταν θα τρως γιαούρτια. διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εαν κυβερνήσει θα είναι πολύ χειρότερος από το 2019, θα είναι πια, πολύ κοντά στη ΝΔ.
Αϊ Θανάση μ., που ήσουν και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ συριζούλη μ! Αλλά και ΑΝ ήσουν, καλύτερα που έφυγε ! Αϊντε και μια θέση στον μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ της ντροπαλής ΝΔ….
Θανάση ας κάνουμε λοιπόν πολιτική συζήτηση γι αυτό που λες.
Αρχικά βάλε μας το άρθρο σου αν υπάρχει ακόμα. Σε ποιες εκλογές το είχες προτείνει αυτό ? Το 19 ? Το 15 στις δευτερές ? Στις πρώτες ? το 12 στις δευτερες ? Τότε μόνο, στις β του 12, γνωρίζω για τέτοιες προτάσεις και ασχέτως τι έλεγε ο καθένας γι αυτές τότε θεωρώ πως δεν έχουν σχέση με το σήμερα. Αλλά αν υπάρχει το άρθρο σου θα μας κατατοπίσεις για το πότε, και πως, το πρότεινες
Πέρα από αυτό θεωρώ πως είσαι σε θέση να καταλάβεις πως είναι άλλο πράγμα το τι θα ψηφίσεις εσύ ως πολίτης και άλλο το τι λες να κάνουν πολιτικοί χώροι.
Δηλ τι ζητάς να κάνουν τα κόμματα και οι οργανώσεις Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ ?
1)Να μην κατέβουν στις εκλογές άνευ όρων ? Αυτή θα ήταν μια άποψη υιοθέτησης ενός αμερικάνικου τύπου δικομματισμού που δεν καταννοώ πως έφτασες σε αυτήν. Μια αρκετά αντιδημοκρατική πρόταση καθώς Αριστερά πέραν του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζουν, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, κάπου 550.000 άνθρωποι οι οποίοι έχουν δώσει μια πολιτική εντολή η οποία ζητάς να ακυρωθεί αρκετά βίαια.
2)Να κάνουν πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ για ένα πολιτικό περιεχόμενο ώστε να κατέβουν μαζί του ή να τον στηρίξουν ? Ποια πρόταση θεωρείς πως θα μπορουσε να συζητηθεί, να υιοθετηθεί και όντως να γεφυρώνει τον ΣΥΡΙΖΑ με τα κόμματα στα Αριστερά του ? Πρέπει κάτι να προτείνεις.
Προφανώς εγώ δεν θεωρώ πως μπορούν ή πρέπει να κάνουν είτε το ένα είτε το άλλο αλλά όταν λες πως πρέπει “να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ” πρέπει να έχεις και ένα πολιτικο σκεπτικό, όπως υποθέτω είχες και όταν έγραφες το άρθρο σε εκείνες τις παλαιότερες εκλογές που δεν μας είπες ποιες ήταν.
Βέβαια μπορείς ως πολίτης να ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ “γιατί έτσι”, αυτό είναι εντελώς θεμιτό. Το να λες όμως να το κάνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και μάλλον όλοι οι εξ αριστερών του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργεί και την ανάγκη κάπως να το στηρίξεις
Κώστας
Χωρις ειρωνεια λεω οτι μπορεις να ψηφισεις οτι θελεις Συριζα ,ΝΔ ,Πασοκ κλπ ,ποτέ δεν εχω παει να ψησω καποιον να ψηφισει ή να μην ψηφισει κατι.Ο καθενας ξανει οτι θελει.Αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι γιατι πθσω απο την επιλογη αυτη πρεπει να βαλεις καποια ιδεολογικη πλατφόρμα ή μια δικαιολογηση.Ετσι το χαλας και δινεις δικαιωματα για απαντησεις ,κουβεντα κλπ
Δεν νομίζω να το τολμήσει να αλλάξει τον εκλογικό νομο που ο ίδιος πέρασε, για τις δευτερες εκλογές. Το έχει ήδη πει θεσμικό παιχνίδι. Όλα γινονται βέβαια με τον βαθμό που έλεγχει τα ΜΜΕ αλλά μέχρι να το δω δεν το πιστεύω
Να ζητήσει άμεση, δηλ με συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλαγή της “απλής αναλογικής” με αντικατάσταση της με τον Νομο Παυλοπουλου, τον νομο με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ βγήκε 2 φορές, όπως θα επιχειρηματολογήσει τότε, μπορεί. Αν καταφέρει και το ΠΑΣΟΚ να το ζητάει για λόγους σταθερότητας, εθνικά κλπ θα έχει στήσει ένα win win δίπολο με την έννοια πως θα έχει απομονώσει τον ΣΥΡΙΖΑ εντός του συστημικού τρικομματικού καρτέλ. Αυτό εκτιμώ πως θα κάνει. Να πει “καλώ τον ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξουμε μαζί τον εκλογικό νόμο για τις πρώτες” αλλά δεν θα προχωρήσει μόνος του, δηλ χωρίς 200, δηλ αλλάζοντας τον νόμο των δευτερων.
Ας μην μηδενίζουμε και την πιθανότητα να έχουμε κυβέρνηση στις πρώτες εκλογές, της “απλής αναλογικης”, ακριβώς λόγω του οριου. Αν τα εκτός Βουλής είναι επιπέδου ευρωεκλογών, πχ 18 %, η αυτοδυναμία θα είναι 41 %. Αν επικρατήσει η βεβαιότητα πως οι εκλογές είναι πρώτος και μη καθοριστικός γύρος, δεν αποκλείεται. Δεν είναι το πιθανότερο αλλά υπάρχει ως ενδεχόμενο
Κώστας
Μερικές σκέψεις στην απόφαση του ΠΣΟ της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ [του Θανάση Ανεστόπουλου]
Του Θανάση Ανεστόπουλου*
Σύντροφοι, καταρχήν να δηλώσω ότι συμφωνώ σε γενικές γραμμές με την πολιτική εκτίμηση της απόφασης αλλά έχω να δηλώσω ότι έχω κάποιες παρατηρήσεις και διαφωνίες.Έτσι σύμφωνα με τα κεφάλαια της απόφασης έχω να εκφράσω τις παρακάτω παρατηρήσεις :
Α. ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΩΝ
Ο καπιταλισμός βρίσκεται στην μεγαλύτερη κρίση του (δομική), το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα το μόνο που έχει να προσφέρει είναι την ολομέτωπη επίθεση στην πλατιά κοινωνική πλειοψηφία. Σίγουρα χρειάζεται αντίσταση σε αυτή την επίθεση ΑΛΛΑ αυτό που απαιτείται σαν μόνη λύση για την απελευθέρωση της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ με την εγκαθίδρυση της κοινωνίας ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ (εργατική εξουσία)….αυτός πρέπει να είναι ο δρόμος που αναφέρει η απόφαση «ως σύγχρονη επαναστατική προοπτική».
Β. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΝΑ ΚΟΠΑΣΕΙ
Η κρίση όχι μόνο δεν κοπάζει αλλά είναι και δύσκολο να την ξεπεράσει το κεφάλαιο και αν την ξεπεράσει αυτό θα γίνει για μικρό χρονικό διάστημα, ξαναβάζοντας την εργατική τάξη στον τοίχο. Παρόλο ότι η οικονομική κρίση γεννά και την πολιτική κρίση παρατηρούμε ότι η κρίση δεν οδηγεί πλατιά κομμάτια της εργατικής τάξης προς τα αριστερά (ευθύνες έχει η αριστερά και όχι μόνο τώρα αλλά και πριν την κρίση…. έλλειψη οράματος κ.α.) αλλά και στην ακροδεξιά («εκδίκηση» κομματιών της εργατικής τάξης).
Γ.ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ
Σύμφωνα και με την απόφαση οδηγούμαστε σε περισσότερους ανταγωνισμούς και συγκρούσεις. Θέλω να τονίσω ότι σε περίπτωση ιμπεριαλιστικού πολέμου στην περιοχή μας καθήκον μας είναι ότι δεν πολεμάμε για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αλλά πολεμάμε για τα συμφέροντα της τάξης μας.
Δ.ΕΠΟΧΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΕΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΝ
Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που πολλά κρίνονται. Υπάρχει η τάση για την επαναστατική διέξοδο όσο και η τάση να κυριαρχήσουν οι αντεπαναστατικές δυνάμεις. Βέβαια ο συσχετισμός είναι δυσμενής αλλά είναι τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις που μπορούν να δημιουργηθούν (αντικειμενικά και υποκειμενικά) γεγονότα που δεν μπορούμε να προφητεύσουμε… Συμφωνώντας ότι χρειαζόμαστε μια άλλη αντικαπιταλιστική, επαναστατική, κομμουνιστική αριστερά (αλλά αυτό δεν πρέπει να είναι μόνο διακήρυξη…)
Ε.Η ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τις εκτιμήσεις της απόφασης του ΠΣΟ.
Θέλω να τονίσω όμως την «καθίζηση» μεγάλων εργατικών αγώνων τα τελευταία 2 χρόνια, και ότι ο πλατύς κόσμος έχει απογοητευτεί από την αναποτελεσματικότητα των προηγούμενων σημαντικών αγώνων, με αποτέλεσμα να περιμένει κυβερνητική λύση (ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό πρέπει να το πάρουμε υπόψη για το πώς πρέπει να πορευτούμε…
ΣΤ.Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ αλλά να γίνει πιο αναλυτική περιγραφή το πώς θα παντρεύονται η τακτική και η στρατηγική μας. Η στρατηγική μας (εργατική εξουσία) πρέπει να «υποτάσσει» την τακτική μας (αιτήματα, στόχους…).
Σε περίπτωση κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ η στάση μας πρέπει να είναι εργατικής – λαικής αριστερής αντιπολίτευσης….αλλά ΔΙΑΦΩΝΩ ότι δεν μπορούμε εκλογικά να στηρίξουμε τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή και του ΚΚΕ μιας πιστεύοντας (ότι δεν είναι για μένα αρχή ότι πρέπει να κατεβαίνουμε σε κάθε εκλογική μάχη και μάλιστα στις πιθανόν εκλογές που έρχονται) ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν πρέπει να είναι ΜΟΝΟ ένας εκλογικός μηχανισμός αλλά επαναστατικό κύτταρο που θα έχει σαν στόχο να νικά (και εκλογικά που σήμερα δεν μπορεί), ας λύσουμε τα προβλήματα μας (εσωκομματικά, αδυναμίες παρέμβασης, εσωτερική δημοκρατία…) και μετά να πάμε στο «σταύλο της δημοκρατίας».
Ζ.ΤΟ ΜΕΤΩΠΟ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ Η ΜΕΤΩΠΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Κύριο μέλημα μας πρέπει να είναι ο ανέντακτος κόσμος του αγώνα που συμφωνεί (όχι σε όλα βέβαια) αλλά δεν συμμετέχει στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Βέβαια για τη μη συμμετοχή αυτών των αγωνιστών έχουμε εμείς την ευθύνη και η ανεπάρκεια των διαδικασιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ. και ο προσανατολισμός για “συμφωνίες κορυφών”.
Άμεσα επαφές με ΕΕΚ, ΟΚΔΕ και άλλες επαναστατικές δυνάμεις, κάλεσμα σε αγωνιστές και συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ να διαχωρίσουν την θέση τους για να ενταχθούν στο ΜΕΤΩΠΟ.
Η.ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Πρέπει να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την ανασυγκρότηση του κινήματος. Πέρα και έξω από την συνδικαλιστική γραφειοκρατία και την οικονομικίστικη αριστερά αλλά με την αυτοργάνωση και τις συνελεύσεις των εργαζομένων για την ανατροπή του μαύρου μετώπου.
Θ.ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ
ΔΙΑΦΩΝΩ (για εκλογική κάθοδο) ότι θα παρέμβουμε σε κάθε περίπτωση. Όπως και ανάφερα και πιο πάνω για μένα δεν είναι φετίχ η κάθοδος στις εκλογές και φαίνοντας ότι οδεύουμε προς τα εκεί καθήκον μας είναι να ΜΗΝ κατέβουμε στις εκλογές (μιας δεν έχουμε καμιά ελπίδα για εκπροσώπηση…έξοδα…κλίμα υπέρ ΣΥΡΙΖΑ που θα μας απογοητεύσει το μικρό ποσοστό μας αν κατέβουμε….) όσο θα δώσουμε την μάχη που αναφέρει η απόφαση από την σκοπιά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής μπορεί να ΓΙΝΕΙ (γιατί σώνει και καλά) όχι μέσω της εκλογικής καθόδου. Με το πρόγραμμά μας μπροστά…Με κεντρικό σύνθημα…Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ * ΕΛΠΙΔΑ Η ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ – ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Στηρίζουμε την υποταγμένη αριστερά χωρίς αυταπάτες…
Συντροφικά…
*μέλος της ΤΕ ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ Περιστερίου
19/12/2014
Τον Ιανουάριο του 15 Θανάση αρκετοί το έκαναν ή το σκέφτηκαν. Δεν επηρέασαν κάτι, ούτε κατά την γνώμη μου, όσοι δεν το έκαναν οικοδόμησαν κάτι επαρκές για πάνε αλλιώς το πράγματα το καλοκαίρι. Βασικά τον Ιανουάριο του 15 ήταν αργά, αρκετά χρόνια πιο πριν ήταν για μένα τα σημεία χωρίς επιστροφή στα οποία τα πράγματα πήραν τον δρόμο προς την ήττα αλλά τέλος πάντων ήταν το 15 ένα κόμμα του αριστερού ρεφορμισμού ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργούσε διλήμματα
Σήμερα δεν σε καταλαβαίνω αλλά εντάξει, όλα μέσα στο παιχνίδι είναι
Να είσαι καλά
Κώστας
Θανάση, καταρχάς, οκ, ήσουν μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Το αποσύρω, διότι ναι, είχα και μια υποψία ότι πετάς άδεια για να πιάσεις γεμάτα. Οκ λοιπόν σε αυτό.
Ολο το κείμενό σου το βρίσκω σωστό, εκτός από την εκλογική σου πρόταση και τότε και πολύ περισσότερο σήμερα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, η υποταγμένη αριστερά όπως σωστά τον έλεγες τότε (σήμερα είναι ένα σοσιαλφιλελεύθερο καπιταλιστικό κόμμα) ΒΓΗΚΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΤΣΑΡΟΥΧΙΑ ΤΟ 2015! Και συγκυβέρνησε με τους ανελ, και ψήφισε 3ο μνημόνιο, και συνέβαλε στο περαιτέρω δέσιμο της εργατικής τάξης και του λαού, στο άρμα της ελληνικής καπιταλιστικής τάξης και του κράτους της.
Αρα; Αρα καταρχάς διαψεύστηκε ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ η τότε πρότασή σου, για στήριξη ΣΥΡΙΖΑ. Πολύ δε περισσότερο σήμερα, η υπερψήφιση του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόσμο, μόνο στην βάση της υπαρκτής απελπισίας και του ακόμα πιο υπαρκτού αδιεξόδου μπορώ να την καταλάβω. Εγώ προφανώς και δεν υπ-ήρχε, ούτε υπάρχει πιθιανότητα να ψήφιζα ΣΥΡΙΖΑ, ειδικά σήμερα! Από την άλλη, στήριξη έγραφες και στο ΚΚΕ. γιατι; Απέδειξε μήπως το ΚΚΕ ότι συνέβαλλε σε μαζικούς ταξικούς αγώνες; Μάλλον όχι. Αρα ΓΙΑΤΙ στήριξη στο ΚΚΕ; Εχει κάποιο πρακτικό νόημα; Οχι θαρρώ.
Για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα δικά της αδιέξοδα, έχεις δίκιο. Αυτή όμως η διαπίστωση δεν πρέπει να οδηγήσει σε στήριξη ΣΥΡΙΖΑ ή και ΚΚΕ. Πρέπει να οδηγήσει σε ένα σοβαρό πια μέτωπο της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς. Που θα έχει εσωτερική λειτουργία και ουσιαστική δημοκρατία, π[ου θα παράγει ταξική πολιτική και πολιτισμική θεωρία, που θα σκιαγραφεί ποια κοινωνία θέλουμε και πως σε αδρές γραμμές θα το καταφέρουμε. Αυτά, ΔΕΝ τα έκανε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καιρός να τα κάνει, αλλιώς, πάπαλα.
Ωραίο κι αυτό: “…Απέδειξε μήπως το ΚΚΕ ότι συνέβαλλε σε μαζικούς ταξικούς αγώνες; ….”
κι ακόμη πιο ωραία η ρητορική απάντηση στο ρητορικό ερώτημα:
“Μάλλον όχι.”!
Ζείτε στον κόσμο σας.
Μουμιοποίηση λέγεται αυτό….
Για πε ρε ΚΚΕ, ποιους μαζικούς αγώνες πυροδότησε το ΚΚΕ, ή έστω συνέβαλλε στο να γίνουν μετά το 2015; Αλλά και πιο πριν; Μόνο ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργων το 2010 αν δεν απατωμαι αποτελεί κάτι τέτοιο!
Συμμετείχε πχ το ΚΚΕ στον αγώνα στις σκουριές Χαλκιδικής εναντίον της εξόρυξης χρυσού; Όχι κ το κατήγγειλε κιόλας! Συμμετείχε στο λαϊκό κίνημα των πλατειών; Όχι και το κατήγγειλε κιόλας! Μήπως συμμετείχε στις πορείες κατά της κρατικής καταστολής περισυ με αφορμή τα γεγονότα στη νέα Σμύρνη; Μόνο στη νέα Σμύρνη συμμετείχε με μπλοκ παμε και μαλλον πουθενά αλλού, άντε κ σε καμία μικρή επαρχιακή πόλη. Μήπως συμμετείχε στις πορείες για την εμφυλη βία; ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΟΧΙ! Λοιπόν;
Ζείτε σε ένα άλλο περιθωριακό Σύμπαν, μακρυά από τους εργαζομένους και τους αγώνες τους. Νεκρική ακαμψία….
Ωπα ρε ΚΚΕ που ζούμε σε άλλο σύμπαν μακριά απο τους εργαζόμενους! Εργάτες και εργαζόμενοι είμεθα και εμείς φίλε μου! Την πραγματικότητα περιγράφουμε μέσω των σχολίων που απάντησες!