.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές


Παναγιώτης Βασιλάκης

Ένα σύντομο σχόλιο για πλευρές της πολιτικής στρατηγικής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Στις 19 Μαΐου έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών (δημοτικών και περιφερειακών) εκλογών καθώς και των ευρωεκλογών, ενώ πιθανό είναι και το ενδεχόμενο της ταυτόχρονης διεξαγωγής και των βουλευτικών εκλογών.

Ανεξάρτητα από τη διάταξη του πολιτικού σκηνικού ενόψει των τριπλών ή τετραπλών εκλογών είναι ιδιαίτερα σημαντικό η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. να χαράξει έγκαιρα μία κοινή πολιτική στρατηγική για την παρέμβαση των δυναμικού της στο επίπεδο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Μία στρατηγική που θα συνεισφέρει τόσο πολιτικά στην ενίσχυση των ριζοσπαστικών, αντιδιαχειριστικών, αντικαπιταλιστικών και αντι-ΕΕ συνδυασμών όσο και οργανωτικά με την κατανομή των χιλιάδων οργανωμένων μελών της στις τοπικές και περιφερειακές κινήσεις.

Ειδικότερα, η οργανική ένταξη και συμμετοχή των μελών μας – ακόμα και ως δευτερεύουσα ένταξη – στην εσωτερική ζωή των κινήσεων θα συνεισφέρει και στην πολιτική ενεργοποίηση ενός δυναμικού που βρίσκεται στο μεταίχμιο της εργασιακής ένταξης, της επισφάλειας και της ανεργίας αλλά θα έχει και πολυεπίπεδη συνεισφορά στην ανασυγκρότηση του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος που εδράζεται σε σημαντικό βαθμό σε τοπικό επίπεδο.

Αναφερόμενοι όμως σε ριζοσπαστικές, αντιδιαχειριστικές, αντικαπιταλιστικές και αντι-ΕΕ δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις είναι σκόπιμο να γίνουν κάποιες επισημάνσεις:

1. Πληθώρα από αυτές υπάρχουν πλέον εδώ και δεκαετίες, όχι ως προϊόν ενός «κομματικού» σχεδιασμού αλλά ως αποκρυστάλλωση μίας πραγματικής συσπείρωσης ενός μάχιμου πολιτικού δυναμικού, μίας αδιάλειπτης πολιτικής παρέμβασης σε κρίσιμα μέτωπα και μίας φυσιογνωμίας που πραγματώνει τόσο την αντιδιαχειριστική στάση όσο και την πραγματική εσωτερική δημοκρατική λειτουργία. Αυτές οι τοπικές κινήσεις συμπυκνώνουν και μία μάλλον πρωτοτυπία αλλά και συνεισφορά της «εκτός των τειχών» ελληνικής αριστεράς, του μοντέλου των πολιτικο-συνδικαλιστικών ενοτήτων του «κοινωνικού χώρου» που παράγουν πολιτική και οικοδομούν τις αναγκαίες για τη δράση τους κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες.

2. Πάνω σε αυτό το πολιτικό «κεκτημένο» επέδρασαν καταλυτικά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ διαβλέποντας ορθά την κρισιμότητα της παρέμβασης στο τοπικό και περιφερειακό επίπεδο και την κομβικότητά του συνολικά για το λαϊκό κίνημα. Αυτός ήταν και ο «τόπος» που επιτεύχθηκε το πλέον έμπρακτο και παραγωγικό ξεδίπλωμα της πολιτικής στρατηγικής συμμαχιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της υλοποίησης του αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής. Ως αποτέλεσμα σήμερα, σε μία περίοδο σχετικής υποχώρησης των μεγάλων κινητοποιήσεων των προηγουμένων ετών, αλλά και των συγκροτημένων πολιτικών δομών στη νεολαία και το εργατικό κίνημα, καταμετρούμε πολλές δεκάδες τοπικών σχημάτων/κινήσεων, με έμφαση στο χώρο της Αττικής αλλά και πανελλαδικά καθώς και 11 συγκροτημένες περιφερειακές κινήσεις. Ας αναλογιστούμε το τεράστιο πολιτικό βάρος που διαθέτει σήμερα η «Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική», η οποία στηρίζεται (αλλά και στηρίζει) από το σύνολο των αντικαπιταλιστικών κινήσεων της Αττικής για να αντιληφθούμε την κρισιμότητα της παρέμβασης σε αυτό το επίπεδο.

3. Αυτή η ευρεία κατανομή των δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων, που διεκδικεί χαρακτηριστικά πανελλαδικής διάρθρωσης, συνεισέφερε και συνεισφέρει τα μέγιστα σε πληθώρα μαχών του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Από τις δεκάδες μικρές και μεγάλες μάχες για τα θέματα του περιβάλλοντος και της διαχείρισης του αστικού χώρου και τη μάχιμη αντιπαράθεση στους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου, τις πλατείες και τις λαϊκές συνελεύσεις την περίοδο του πρώτου μνημονίου, τη μάχη του «ΟΧΙ», τη διαρκή αντιπαράθεση και σύγκρουση με τη δράση της Χ.Α. και των φασιστικών συμμοριών, τις καθημερινές μάχες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων μέχρι και την εξαιρετικά ελπιδοφόρα συγκρότηση των Εργατικών Λεσχών σε μία σειρά γειτονιών.

4. Οι κινήσεις δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση «κινηματικό εργαλείο» ή ένα επίπεδο πολιτικού πειραματισμού. Διαχρονικά αποτελούν ένα εργαστήριο πολιτικής γραμμής και ιδεολογίας.

Κομβική ήταν η θεωρητική συνεισφορά τους στην ερμηνεία της λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης ως αναπόσπαστο τμήμα του κρατικού μηχανισμού, αναπόσπαστο στοιχείο ιστορικά της πολιτικής, ιδεολογικής και οικονομικής λειτουργίας του αστικού κράτους, που εξασφαλίζει την μακροπρόθεσμη αναπαραγωγή των καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας και εκμετάλλευσης, επιτρέποντας την αποτελεσματικότερη οργάνωση του συνασπισμού εξουσίας σε τοπικό επίπεδο.

Η εμπέδωση αυτής της θεωρητικής θέσης μέσα από τον μετασχηματισμό της σε μάχιμη αντιδιαχειριστική παρέμβαση έθεσε ίσως την πλέον κρίσιμη οριοθέτηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς από οικονομίστικες απόψεις της παραδοσιακής ρεφορμιστικής αριστεράς για το ρόλο και τη λειτουργία των ΟΤΑ, όσο και από ανανεωτικές μεταμοντέρνες αντιλήψεις περί δυνατότητας «αυτονόμησης» ή κατοχύρωσης «τοπικής δημοκρατίας» στο επίπεδο της «τοπικής αυτοδιοίκησης».

Επίσης, ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η δράση της «Πρωτοβουλίας Κατοίκων στα Νότια» – «Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας» (μετέπειτα) – στον επαναπροσδιορισμό και την οριοθέτηση της μάχιμης αντικαπιταλιστικής τοποθέτησης σε σχέση με τα «μεγάλα έργα» και τους αναπτυξιακούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου στο επίπεδο του χώρου (πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού – περιφερειακή Υμηττού), τόσο από μία οικονομίστικη προσέγγιση υπέρασπισης της «μεγέθυνσης», όσο και από ρεφορμιστικές διαχειριστικές λογικές εναλλακτικών προτάσεων/σχεδιασμού ή/και αυτόνομες λογικές «απο-ανάπτυξης», από τις οποίες επικαθοριζόταν η δράση μας μέχρι και πριν μία δεκαετία.

Είναι ενδεικτικό το βάρος και το εύρος αυτών των τοποθετήσεων – προϊόν της πολιτικής δράσης των κινήσεων στο τοπικό επίπεδο – που έχουν ενσωματωθεί στις πολιτικο-ιδεολογικές θέσεις τόσο συνιστωσών όσο και της ίδιας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Συγκεφαλαιώνοντας τα παραπάνω, οι ριζοσπαστικές, αντιδιαχειριστικές, αντικαπιταλιστικές και αντι-ΕΕ δημοτικές και περιφερειακές κινήσεις αποτελούν μία από τις θεμέλιους λίθους της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς στη χώρα. Αλλιώς ειπωμένο είναι η ριζοσπαστική και αντικαπιταλιστική αριστερά σε ό,τι αφορά το τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Έχουν κατοχυρώσει:

1. Tην πραγματική κοινωνική τους γείωση στις περιοχές παρέμβασής τους, τη διαρκή κινηματική παρέμβαση και τη σημαντική τους συμβολή στη δημιουργία θεσμών αυτοοργάνωσης και εργατικής λαϊκής δημοκρατίας, στη δημιουργία λαϊκών συνελεύσεων και επιτροπών αγώνα, εργατικών λεσχών και στήριξη της λαϊκής αυτενέργειας και πρωτοβουλίας.

2. Το απαιτούμενο σήμερα πολιτικό και ιδεολογικό βάθος που τις φέρνει σε διάταξη μάχης συνολικά απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων που απορρέει από την ΕΕ και ΟΝΕ, αποτελώντας κρίσιμο βραχίονα – αλλά και δυνητικό υποδοχέα των «υλικών» – του αναγκαίου σήμερα αγωνιστικού μετώπου ρήξης και ανατροπής.

3. Την απαιτούμενη φυσιογνωμία, τόσο σε σχέση με τον αντιδιαχειριστικό χαρακτήρα της παρέμβασής τους, όσο και σε σχέση με τη δημοκρατική τους λειτουργία, την αυτοτέλειά τους ως πολιτικές οντότητες, την πολυμορφία τους και την εμπεδωμένη τελικά εσωτερική πολιτική τους «γεωμετρία».

Συμπερασματικά λοιπόν, ενόψει των επερχόμενων δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και σε ό,τι αφορά τις τοπικές και περιφερειακές κινήσεις στις οποίες παρεμβαίνουμε η κατεύθυνσή μας πρέπει να έχει τις εξής ορίζουσες:

• Με δεδομένο ότι το σημερινό πολιτικό-ιδεολογικό βάθος των κινήσεων αποτελεί σήμερα προϋπόθεση μιας ικανής παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο, αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ή απομείωσης για την επίτευξη ευρύτερων ενοτήτων. Οι προτάσεις ενότητας ή κοινής δράσης που θα προκύψουν – ενόψει και των εκλογών – πρέπει να εξετάζονται στη βάση του πολιτικού κεκτημένου, των κοινών κινηματικών πρακτικών και της αντιδιαχειριστικής φυσιογνωμίας των κινήσεων και όχι στο πλαίσιο είτε ενός εκλογικίστικου ετεροκαθορισμού ή / και ικανοποίηση πολιτικών σχεδιασμών με ορίζοντα το κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Μία παρόμοια κατεύθυνση δεν θα σηματοδοτούσε την ενίσχυση της δράσης και της παρέμβασης στο τοπικό επίπεδο, αλλά αποκλειστικά κεντρικούς πολιτικούς σχεδιασμούς στο πλαίσιο μίας επίπλαστης «ενότητας».

• Η πολιτική συμπύκνωση που έχει προκύψει ως αποτέλεσμα της κρίσης και το αναπόφευκτο βάθεμα των πολιτικών απαντήσεων που δίνουν οι πολιτικές συγκροτήσεις της αριστεράς και συνακόλουθα οι κινήσεις δεν σηματοδοτεί και ενιαιοποίηση των πολιτικών επιπέδων παρέμβασης. Το πολιτικό κεκτημένο των κινήσεων είναι αποτέλεσμα κυρίως της εσωτερικής πολιτικής τους λειτουργίας, βρίσκεται σε ώσμωση και επικοινωνία με το πολιτικό κεκτημένο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά δεν ταυτίζεται υποχρεωτικά. Η πολιτική φυσιογνωμία λοιπόν των κινήσεων πρέπει να διαφυλαχθεί από μία εργαλειακή προσέγγισή τους ως «ιμάντα μεταβίβασης και εξειδίκευσης» της «γραμμής», όπως επίσης και να περιφρουρηθεί από «αυτο-αναφορικές» λογικές καθαρότητας, που τροφοδοτούνται από την κινηματική υποχώρηση και την αντικειμενική – ως ένα βαθμό – αδυναμία υλοποίησης μίας μάχιμης πολιτικής συμμαχιών. Και τα δύο θα οδηγούσαν στην απώλεια των όρων μαζικής παρέμβασης, δημοκρατικής λειτουργίας και τελικά παραταξιοποίησης και αποπτώχευσης του υφιστάμενου αλλά και δυνητικού πολιτικού δυναμικού τους.

• Μέσα στο προφανώς «ναρκοθετήμενο» επερχόμενο εκλογικό σκηνικό, πρέπει να αξιοποιήσουμε το πολιτικό ενδιαφέρον που αναπόφευκτα πυροδοτεί με παραγωγικό πολιτικά τρόπο:
­

-Να συμβάλουμε έγκαιρα στην ενίσχυση ειδικά των τοπικών κινήσεων με την ενεργοποίηση του συνόλου των οργανωμένων μελών των συνιστωσών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, τα οποία πρέπει να τεθούν με προτεραιότητα στη διάθεση των δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων.

-Το επόμενο διάστημα πρέπει να ανατάξουμε τυχόν δυσλειτουργίες σε σχέση με την εσωτερική λειτουργία των κινήσεων.

-Να ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερο των πολιτικό συντονισμό των αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης.
­

-Να εξασφαλίσουμε τον ενιαίο προεκλογικό βηματισμό με έκδοση κοινής αφίσας και κάλεσμα αγώνα σε κάθε αγωνιστή για στήριξη των κινήσεων μας στους δήμους και τις περιφέρειες αλλά και συμμετοχή σε αυτές.

Παναγιώτης Βασιλάκης
μέλος ΠΣΟ ΑΝΤΑΡΣΥΑ
μέλος Τ.Ε. ΑΝΤΑΡΣΥΑ Νοτίων Προαστίων
μέλος Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας
19-12-2018

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 69.17% ( 12
Συμμετοχές )



8 σχόλια στο “Η αντικαπιταλιστική αριστερά μπροστά στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

  1. Κώστας

    Καλά θα ήταν κάποια απ όλα όσα λες Παναγιώτη Βασιλάκη αν από πίσω δεν κρύβονταν ψηφοδέλτια φάντασματα που εμφανίζονται στις εκλογές (όχι όλα αλλά σίγουρα τα περισσότερα) κομματικές επετηρίδες και ισορροπίες (εσύ τον Δήμο, εγώ την περιφέρεια) και διασπάσεις ιστορικών σχημάτων το 2014 για να προχωρήσει το “πουθενά με την αριστερή ανασύνθεση”. Γιατί έχει μεγάλη πλάκα να μας λες τώρα ότι δεν πρέπει το κεντρικό πολιτικό να καθορίζει τα σχήματα (βέβαια κάποιο πολιτικό περιεχόμενο που δεν μας το αναπτύσσεις είναι λες αδιαπραγμάτευτο γιατί περιγράφεις μια σκληρή τυπική κομματική παραταξιακή συγκρότηση με συσπειρωσιακές σάλτσες) και το 2014 να έχει καθορίσει το κεντρικό πολιτικό τα σχήματα, να τα έχει διασπάσει και μάλιστα η εκτίμηση της ηγετικής ομάδας της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για το ποια θα ήταν η κεντρική πολιτική συγκυρία, και οι ανάγκες της, έναν χρόνο μετά.

    Κώστας

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Αντί να γράφεις παραμύθια για διασπάσεις κλπ θα μπορούσες απλά να διαβάσεις το άρθρο και μετά να το σχολιάσεις.
      Το σίγουρο είναι ότι το μέτρο για να κρίνει κανείς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τις επιλογές της δεν είναι αν θα προχωρούσε σε μια συνεργασία με τη ΛΑΕ. Η οποία δεν μπορεί κάνει με σοβαρό τρόπο ούτε τη διαφοροποίηση από τον εθνικισμό των “μακεδονικών συλλαλητηρίων” σκιαμαχώντας με τον “αλυτρωτισμό των Σκοπίων”.

      Reply
      1. Κώστας

        Τι παραμύθια, τι έγινε στα Γιάννενα, στου Ζωγράφου ? Η ΛΑΕ που κολλάει ? Ξέρεις που κολλάει, εκεί που είπα ακριβώς, διασπάσατε τα σχήματα προεξοφλώντας και ανοίγοντας την διάσπαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        Αντί να γράφεις παραμύθια για ΛΑΕ κλπ θα μπορούσες απλά να διαβάσεις το άρθρο και μετά να το σχολιάσεις

        Κώστας

        Reply
        1. Κ.Σ.

          Ποιο σχήμα διασπάστηκε στα Γιάννενα; Για του Ζωγράφου ξέρουμε όλοι ότι η διάσπαση μεθοδεύτηκε από τη ΛΑΕ.

        2. Κώστας

          Ποια ΛΑΕ ρε άντε να μην σε πω, πριν τις εκλογές του 2014 έγιναν όλα με αφορμή το θέμα του επικεφαλής, αν έχει η Αριστερή Ανασύνθεση δικαίωμα να έχει επικεφαλής όταν ήταν ο βασικός κορμός του σχήματος. Ούτε ξέρω ούτε έχει σημασία πότε επισημοποιήθηκε η διάσπαση, τοτε έγινε.

          Στα Γιάννενα διασπάστηκε η ΔΡΑΣΥ, δεν νομίζω να κάνω λάθος, το 2010 πρέπει να είχε κατέβει ενιαία.

          Κώστας

        3. Κ.Σ.

          Τι να μην πεις που λες σταθερά.
          Αποχωρήσεις στου Ζωγράφου έχουμε τώρα για να προσχωρήσουν κάποιοι στο σχήμα της ΛΑΕ.
          Η ρήξη στα Γιάννενα έγινε επειδή υπήρξε διαφωνία στο άνοιγμα στο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο απέτυχε κιόλας, οπότε Ανασύνταξη, ΑΡΑΝ κλπ κατέβηκαν σαν ΔΡΑΣΥ. Προφανώς δεν έγινε “προεξοφλώντας και ανοίγοντας την διάσπαση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ”, αλλά για να μην ρευστοποιηθεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το ότι η ΑΡΑΝ διέσπασε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πήγε στη ΛΑΕ, δείχνει την κατάληξη αυτών των σχεδιασμών.

  2. Ανώνυμος

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΑΚΟΜΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΟΤΙ Ο ΛΑΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΑΣ ΨΗΦΙΣΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΩΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΤΑΛΙΝ.ΤΟΝ ΕΧΕΤΑΙ ΑΠΟΚΥΡΗΞΕΙ Η ΟΧΙ.ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΛΠΙΖΕΤΑΙ.ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ.

    Reply
  3. Γιάννης Σ.

    Οι Εργατικές Λέσχες είναι αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα. Δεν ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ούτε και φτιάχτηκαν από αυτήν. Είναι λάθος να προσπαθείτε να τις καπελώσετε… Φυσικά, δεν είναι γενικά “ανεξάρτητες”, αλλά με κανένα κόμμα δεν μπορούν να συνδεθούν…

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.