.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών


Απόφαση της ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ

1. Τα αποτελέσματα των τριπλών εκλογών της 26 Μάη αποτελούν μια μεγάλη πολιτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησής του. Στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα με διαφορά 10 ποσοστιαίων μονάδων. Οι υποψήφιοι που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ στις τοπικές εκλογές (δήμοι και περιφέρειες) καταγράφουν παντού πτώση. Η ίδια η προκήρυξη των πρόωρων εκλογών για τις 7 Ιούλη είναι ομολογία της ήττας, παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης και του Τσίπρα να υποβαθμίσουν το μέγεθός της.

Είναι προκλητικές και προσβλητικές οι απόπειρες της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να ρίξουν το φταίξιμο για την άνοδο της δεξιάς στον «κόσμο που δεν κατάλαβε» και είναι «αχάριστος». Στα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησής του, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέγραψε και εφάρμοσε με ζήλο την πολιτική του ευρωμνημονιακού μονόδρομου με την πλήρη συναίνεση της ΝΔ και κυριολεκτικά της έστρωσε το χαλί.

2. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε τις μνημονιακές πολιτικές των περικοπών των ιδιωτικοποιήσεων και της λιτότητας, των φοροαπαλλαγών για το κεφάλαιο στο όνομα της «ανάπτυξης». Περηφανεύτηκε για τον «αναβαθμισμένο ρόλο» του συνοριοφύλακα-δεσμοφύλακα της ρατσιστικής ΕΕ που πνίγει πρόσφυγες και μετανάστες στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, και διατηρεί τις «Αμυγδαλέζες» -στρατόπεδα συγκέντρωσης. Σφιχταγκαλιάστηκε με τον Τραμπ και τον Νετανιάχου, τις ιμπεριαλιστικές εξορμήσεις και τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Όταν οι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ κορδώνονταν γιατί «οι ΗΠΑ είναι μαζί μας ενάντια στον Ερντογάν» κι ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών τα ελληνικά F-16 πετούν πάνω από τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τροφοδοτούσαν τον εθνικισμό, δεν τον πολεμούσαν. Διέσυρε σε πλατιές λαϊκές μάζες την έννοια της αριστεράς ενισχύοντας την λογική του «μονόδρομου» και ευρύτερα τις συντηρητικές αξίες (ιδιωτικές επενδύσεις, κέρδος, επιχειρηματικότητα, κ.λ.π).

3. Η δεξιά κατάντια του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμου επανόδου της ΝΔ στην κυβέρνηση. Όμως, πιθανή νίκη της ΝΔ δεν θα φέρει την πολιτική σταθεροποίηση που ποθεί η άρχουσα τάξη και θα βρεθεί αντικειμενικά αντιμέτωπη με τις πιέσεις της οικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης, τις αντιθέσεις και ανταγωνισμούς και την «οργή των κάτω» που δεν καταλαγιάζει όσο τα πιο μεγάλα προβλήματα της επιβίωσης παραμένουν άλυτα.

4. Η μεγάλη ήττα της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής στις κάλπες ήταν θετικό μήνυμα των εκλογών της 26 Μάη. Ήταν μια νίκη του αντιφασιστικού και αντιρατσιστικού κινήματος που κάθισε τους ναζί δολοφόνους στο σκαμνί, δεν τους άφησε να πάρουν ανάσα μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Η κλιμάκωση της αντιφασιστικής αντιρατσιστικής πάλης είναι άμεσο καθήκον για το επόμενο διάστημα. Το ίδιο και η αντιμετώπιση των «φασιστών με τη γραβάτα» του Βελόπουλου που προσπαθεί να αναδειχτεί σε πόλο ανασύνταξης της «σοβαρής» ακροδεξιάς στην Ελλάδα.

5. Τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και για τις δυνάμεις της αριστερής αντιπολίτευσης. Το ΚΚΕ καταγράφει στασιμότητα ως και υποχώρηση και στις τρεις κάλπες και η ΛΑΕ μια καταστροφική ήττα. Ήταν συνέπεια της μέχρι τώρα αδυναμίας τους να παίξουν πρωτοπόρο ρόλο στο μαζικό κίνημα και κυρίως να επιδράσουν πολιτικά για τον μετασχηματισμό του αριστερόστροφου δυναμικού που έδωσε τη μάχη κατά της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και απογοητεύτηκε από το ΣΥΡΙΖΑ.

Το ΚΚΕ ποτέ δεν είχε πολιτική ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής. Ούτε επεδίωξε τη κοινή δράση μέσα στο εργατικό και λαϊκό κίνημα. με αυτό το δυναμικό. Είχε αμφίσημη στάση στο «μακεδονικό». Η ΛΑΕ πλήρωσε ακόμη πιο ακριβά την υπόκλιση της ηγεσίας της στην εθνικιστική εκστρατεία για το Μακεδονικό, ενώ η αναπαραγωγή μιας πολιτικής πρότασης «καλού ΣΥΡΙΖΑ» προσέκρουσε στην εμπειρία του μαχόμενου κόσμου που την υπερέβη. Τα όρια και των δυο κομμάτων είναι τα όρια που βάζει η κοινή ρίζα της ρεφορμιστικής στρατηγικής.

Η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τις χιλιάδες συντρόφισσες και συντρόφους που έδωσαν με αυταπάρνηση τη μάχη των εκλογών. Με τη συσπείρωση πάνω από 2300 αγωνιστών στα ψηφοδέλτια των αντικαπιταλιστικών κινήσεων, την ανάπτυξη/διεύρυνση της παρέμβασής της σε περισσότερους δήμους, με πλήρη ψηφοδέλτια σε 12 περιφέρειες. Εκλέγει, σχεδόν παντού όπου κατέβηκε, περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους, περισσότερους από κάθε άλλη φορά. Είναι παρούσα στην μάχη της επόμενη μέρα.

Όμως ούτε η αντικαπιταλιστική αριστερά κατόρθωσε να αυξήσει τις δυνάμεις της, αντίθετα σημείωσε κι αυτή υποχώρηση και στις τρεις κάλπες. Δεν μπόρεσε να γίνει πόλος έλξης του απογοητευμένου κόσμου που εγκατέλειψε τον ΣΥΡΙΖΑ και έτσι να στραφεί η δυσαρέσκεια σε αριστερή ανατρεπτική κατεύθυνση όπως είχε θέσει σαν στόχο. Δεν αγνοούμε αυτό το αποτέλεσμα. Αντίθετα δεσμευόμαστε ότι η συντροφική συζήτηση για τις αιτίες του θα γίνει μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας ενοποίησης των δυνάμεων και των παρεμβάσεών μας στις σκληρές πολιτικές μάχες που έρχονται. Το δυναμικό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι παρών και μάχιμο.

7. Ενόψει του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική καταδίκη των μνημονιακών πολιτικών και υποψηφίων, των υποψηφίων ΝΔ ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, όλων όσων θέλουν να διαχειριστούν τα επιχειρηματικά συμφέροντα και την κοινωνική λεηλασία του ευρωμνημονιακού καθεστώτος.

Παρά τις σοβαρές πολιτικές μας διαφορές με τη ηγεσία του ΚΚΕ, την ανθενωτική στάση του απέναντι στην αντικαπιταλιστική αριστερά και την διαχείριση των δήμων που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνάει τα σημερινά ασφυκτικά όρια του Καλλικράτη, καλούμε τους εργαζόμενους να υπερψηφίσουν τους υποψηφίους της Λαϊκής Συσπείρωσης στο δεύτερο γύρο, να διεκδικήσουν μια πραγματικά άλλη πολιτική, να αναπτύξουν την κοινή δράση μέσα στους αγώνες. .

8. Θα δώσουμε με μαχητικότητα και αισιοδοξία τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7 Ιούλη. Θα παρέμβουμε σε αυτή την αναμέτρηση ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, διεκδικώντας ότι η οργή του κόσμου δεν θα πισωγυρίσει στα δεξιά, για να δυναμώσουμε τις ιδέες της αριστεράς ιδιαίτερα της ανατρεπτικής και το κίνημα που μπορεί να ακυρώσει τα σχέδια όπου κυβερνητικού διαχειριστή αναδείξουν οι κάλπες.

Βασικό σύνθημα επομένως στην εκλογική μάχη είναι: «αγώνας ενάντια στον ευρωμνημονιακό μονόδρομο και τα ψεύτικα εκβιαστικά διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ, με μαχητική, ενωτική, λαϊκή αντιπολίτευση και ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά»

Στα εκβιαστικά διλήμματα και τα «δημοκρατικά προσκλητήρια» του Τσίπρα απαντάμε ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να τσακίσει τις αστικές επιθέσεις που θέλει να επιταχύνει η ΝΔ του Μητσοτάκη είναι οι αγώνες μας, η δύναμη της εργατικής τάξης και της νεολαίας. Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά σημαίνει δύναμη για το κίνημα, για την εργατική λαϊκή αντιπολίτευση που μπορεί να σφραγίσει τις εξελίξεις, σύγκρουση με το σύστημα της εκμετάλλευσης, της κρίσης του ρατσισμού, του σεξισμού.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σ αυτή την εκλογική μάχη επιδιώκει και παίρνει πρωτοβουλίες για να πετύχει πλατιά συσπείρωση δυνάμεων με τα μάτια στραμμένα στην επόμενη μέρα του κινήματος και της αριστεράς. Απευθυνόμαστε στους αγωνιστές/τριες και τις δυνάμεις που συμμετείχαν ή στήριξαν τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών, των δημοτικών, και περιφερειακών εκλογών σε όλο το δυναμικό της μαχόμενης αριστεράς με στόχο να ενισχυθεί αποφασιστικά η κοινή δράση στους αγώνες που έρχονται, να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική αριστερά που απαιτεί η εποχή μας και να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών της 7 Ιούλη.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει, μπορούμε να ακυρώσουμε τα σχέδια τους!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 42.73% ( 11
Συμμετοχές )



86 σχόλια στο “Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα αποτελέσματα των εκλογών

  1. Ανώνυμος

    ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΗΤΤΗΘΗΚΑΤΕ ΜΙΑ ΖΩΗ.ΜΟΝΟ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΧΑΝΟΥΝ.
    ΖΕΙΤΕ ΣΕ ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Πας καλά; Διάβασες την ανακοίνωση ή λές ό,τι σου κατέβει ανώνυμε;

      Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ηττήθηκε. Αυτή την στιγμή οι αντικοινωνικές και απάνθρωπες προτάσεις του νεοφιλελευθερισμού και των εθνικιστών/ακροδεξιών, βρίσκονται σε άνοδο, ΚΑΙ εξαιτίας της αβάντας που τους έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, που σε αρκετά έγινε ΣΑΝ ΑΥΤΟΥΣ!

      Εσύ ανώνυμε τι υποστηρίζεις; Για πες μας;

      Reply
  2. ARETOS

    Πάντως με την ΛΑ.Ε καταποντισμένη,το ΕΕΚ και λοιπά αριστερίστικα σχήματα να μην συμμετέχουν καθώς και με την εκλογική συνεργασία σας με το ΞΕΚΙΝΗΜΑ τα ποσοστά σας παραμείνανε αρκετά χαμηλά,δε συμφωνείτε “σύντροφοι”?
    Και αλήθεια μιας και όπως λέτε κατέχετε εσείς την δυναμική ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής γιατί αυτό δεν αποτυπώνεται στα ποσοστά σας ή τουλάχιστον με ένα σημαντικό βαθμό σε πληθώρα σωματείων,φορέων και κινήσεων?
    Γιατί εγώ με το φτωχό μου το μυαλό βλέπω πως πέρα από τις διαδικτυακές ανακυκλώσεις σκέψεων,απόψεων και τοποθετήσεων και πέρα από “αυτοκριτικές” που δεν αγγίζουν τίποτα είστε επιδεικτικοί προς άλλους χώρους άλλα για σας κρατάτε το λόγια να αγαπιόμαστε…

    Reply
    1. ΑΩ

      το αποτέλεσμα κρίθηκε από το πολιτικό κλίμα που δεν το καθόρισαν τα χάλια της ΛΑΕ και η στάση του Ξεκινήματος.
      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει μια πολιτική πρόταση ξεκάθαρη. Διαφωνείς;
      Συμφωνεί ένα πολιτικό ρεύμα που καταγράφηκε με την ψήφο στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα περιφερειακά και δημοτικά σχήματα. Θα δοκιμάσει με αυτές μικρές δυνάμεις να προχωρήσει με την πολιτική της πρόταση. Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια να αγαπιόμαστε (που δεν).

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Η αλήθεια είναι πως και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ παίζει να είχε ρεκόρ υποψηφίων αν μη τι άλλο.

        Reply
      2. ARETOS

        Σε ποια απ όλα όμως;Σε αυτά που κατεβαίνετε μαζί,σε αυτά που κατεβαίνετε χώρια ή μήπως σε αυτά που κατεβαίνετε με την ΛΑ.Ε-την αριστερά των μακεδονομάχων όπως κατά ευκαιρία την χαρακτηρίζετε (για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη);
        Την ξεκάθαρη στάση κάπου την βρίσκω και κάπου την χάνω και ναι διαφωνώ γιατί είναι αμφίσημη,τη μία ο ένας λέει το τάδε,την άλλη ο άλλος λέει το δείνα και δε συμμαζεύεται…Θες και παραδείγματα για τα ευκόλως εννοούμενα;
        Δεν είπα πως το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε από την πρώτη μου γραμμή αλλά βάζω κάποιους προβληματισμούς που εύκολα σκοντάφτουν στην πρωτοπορία που φαντάζεστε ότι είστε (αλλά σίγουρα δεν)!
        Εγώ όμως άλλο ρώτησα και άλλο έθιξα και απάντηση πουθενά…
        Όταν θυμηθείτε την ουσιαστική αυτοκριτική τα ξαναλέμε.

        Reply
  3. πικάπα

    1) Το “..να ανοίξει ένας μεγάλος διάλογος για την ανατρεπτική αντικαπιταλιστική αντιιμπεριαλιστική αριστερά που απαιτεί η εποχή μας..”, θα μπορούσε να το πει ένα μέλος, ή ένας ψηφοφόρος. Όμως η όλη Ανταρσυα καθ αυτή δεν είναι για να το πει σαν ευχή, αντίθετα όφειλε ήδη να έχει δείξει και αποδείξει πρακτικές συγκεκριμένες λύσεις για το πως αυτό θα γίνει. Ιδιαίτερα, όταν το παρελθόν διάστημα δεν έχει να επιδείξει και τόσο “ανοιχτές” απόπειρες. Όταν βέβαια αυτή η ευχή συνδέεται στην ίδια πρόταση με το “ και να δώσουμε μαζί τη μάχη των εκλογών της 7 Ιούλη”, ένας παρατηρητής καταλαβαίνει πως αυτό το τελευταίο είναι στην ουσία που ενδιαφέρει, οπότε η ευχή είναι προεκλογικό…
    2) Παράλληλα δεν γίνεται κατανοητό γιατί ντε και καλά πρέπει η ανταρσυα να κατεβεί σε αυτές τις εκλογές. Αφελές ίσως, αλλά αν ψηφίζει κρτικά ΚΚΕ στο β γύρο, γιατί να μη ψηφίσει κριτικά ΚΚΕ και στις εθνικές; Μήπως αυτές δεν είναι απλώς ένας β γύρος της σαφούς σφυγμομέτρησης των ευρωεκλογών; Ή μήπως ελπίζεται βάσιμα κάποια θεαματική αλλαγή;
    3) Και πάλι βέβαια η αυτοκρτική είναι καταφανώς πλασματική, σε αντίθεση με την αυστηρή κρτική..
    4) Κι ένα ποσοτικό. Όταν η εκλογική σου επιρροή είναι μια τάξη μεγέθους μικρότερη (περ. 1/10), δεν πάει να λες, έπεσε το ΚΚΕ, πέσαμε κι εμείς. Δε βγάζει νόημα..Γιατί σε γενικές γραμμές η διαφορά τάξης μεγέθους δεν είναι απλώς άλλη ποσότητα, αλλά είναι μη συγκρίσιμη, εν τέλει είναι άλλη ποιότητα/κατηγορία, άρα δεν αντιμετωπίζεται με τα ίδια κριτήρια…
    5) Σε γενικές γραμμές, το κείμενο της όλης Ανταρσυα είναι μάλλον ασθενέστερο κειμένων άλλων επί μέρους συνιστωσών ή μελών. Εδώ δεν επιβεβαιώνεται ο κανόνας ότι το λειτουργικό σύνολο είναι κάτι ακόμη παραπάνω από το άθροισμα των μερών.

    Reply
  4. Κώστας

    Γενικά δεν υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει ημερολογιακός χρόνος και δεν υπάρχει και πολιτικός χρόνος γιατί ο χρόνος που υπάρχει δεν είναι πυκνός.

    Όσοι όμως κάτι βλέπουν για τις 7/7 ας το κάνουν λίγο πιο συγκεκριμένο μήπως δούμε και μεις που δεν βλέπουμε

    Να επιβεβαιώσουμε δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα πως η αριστερά δεν έχει καμία δυνατότητα να εκπροσωπήσει λαικά συμφέροντα στην πολιτική σκηνή με όρους τομής με τον αγώνα του 10-15 και την ήττα του αλλά και τομής πια με το 15-19 δεν είναι κάτι που κάνει μικρό καλό ή ούτε καλό ούτε κακό. Κάνει κακό.

    Κώστας

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Προσωπικά δε θεωρώ πως το εκλογικό αποτέλεσμα είναι λόγος για να κατέβεις ή όχι. Αν έχεις κάποιο λόγο να κατέβεις κατεβαίνεις. Και όσοι σε ψηφίσουν. Αρκεί να θες να σε ψηφίσουν, και όχι απλά να κάνεις το χόμπι σου.

      Reply
    2. Κώστας

      Γιώργο ο λόγος που λες αν έχεις λόγο να κατέβεις κατεβαίνεις δεν μπορεί να είναι άλλος, για μένα, από την εκπροσώπηση λαικών συμφερόντων.

      Σε εκλογές λοιπόν που υπάρχει διασπορά ψήφου ο λαός σου ρίχνει άκυρο Το να κατέβεις με γραμμή καρμπόν ένα μήνα μετά είναι σαν να λες δεν με νοιάζει.

      Ο εκλογικισμός της αριστεράς όμως, η αυταξία της καταγραφής, της όποιας καταγραφής, είτε αυτή αφορά στις 300.000 του ΚΚΕ που μοιάζουν στο ΚΚΕ κάτι υπαρκτό και καλούτσικο, είτε σε κάτι πολύ λιγότερο, στην πραγματικότητα την απομακρύνει από τον κόσμο σε μια συγκυρία που το πολιτικό σύστημα δεν αντιπροσωπεύει λαικά συμφέροντα όπως σε παλαιότερες δεκαετίες. Η δράση της αριστεράς με εκλογικίστικους κοινοβουλευτικούς όρους λοιπόν αντιμετωπίζεται με διογκωμένη αυστηρότητα από τον λαό σε βάρος της.

      Αν είναι να είναι κακή η καταγραφή αλλά να είναι κάτι σε πραγματική τομή με το 10-15 και το 15-19 θα μπορούσα να το συζητήσω. Αλλά δεν βλέπω κάτι, δεν βλέπω κάτι που να μου κάνει όρεξη να το ψηφίσω, πόσο μάλλον να το τρέξω.

      Κώστας

      Reply
    3. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Κατ’ αρχάς με τη διασπορά ψήφου, αν συγκρίνεις με τον Σεπτέμβρη του ’15, όπου η ΛΑΕ κατέβαινε με Κωνσταντοπούλου/Βαρουφάκη μέσα, οι ψήφοι ήταν πολύ περισσότεροι τώρα. Αν μετρήσεις γενικά πόσοι ψήφισαν “αντιμνημονιακά” όπως ο καθένας το καταλάβαινε, η καταγραφή δεν ήταν καθόλου κακή, ειδικά με αυτή την αποχή που ήταν σε τεράστιο βαθμό πολιτική. Ακόμα και το ΚΚΕ, εγώ το περίμενα πολύ κατώτερα, κράτησε κάπως και αυτό είναι ένας δείκτης.

      Αυτό που με ανησυχεί εμένα, είναι η αποστράτευση, γιατί δεν οφείλεται στην πίεση που νιώθει ο καθένας από το “λαό” (ο λαός χωρίζεται σε τρία μέρη, στους προσκυνημένους που έχουν πλήρως αφομοιωθεί ιδεολογικά, σε αυτούς που γουστάρουν να αράζουν και να κουνάν δάχτυλα από το καναπέ για να νοιώσουν κάπως καλύτερα, και σε αυτούς που όντως δεν εκφράζονται από τη σημερινή κατάσταση και θέλουν να νοιώσουν ότι υπάρχουν μέρη να πάνε όπου θα τους δοθεί πράγματι επιτέλους ο λόγος-μόνο στους τρίτους θεωρώ ότι οφείλω λογαριασμό) αλλά στην απογοήτευση που νιώθει ο κάθε παλιός “αγωνιστής” για να το πούμε έτσι από τον άλλο. Αυτό με το καιρό θα βαθύνει.

      Reply
  5. ένας

    ΚΚΕ
    2015: 301.684 και 5,55%
    2019: 302.673 και 5,43%, δηλ. κράτησε.
    ΑΝΤΑΡΣΥΑ
    2015: 46.083 και 0,86%
    2019: 36.334 και 0,64%, η πτώση σε ψήφους σχεδόν -21%, δηλ. χάθηκε ένας στους πέντε.
    Για όσους δεν κατάλαβαν, γιατί βγήκε η περιώνυμη “αφίσσα”……..
    .

    Reply
    1. ένας

      Ουπς, …αναδακτυλισμός και διόρθωση!
      5,34% είναι το τρέχον ποσοστό του ΚΚΕ.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      μπούρδες ένας, και κρίμα για την κατρακύλα σου….. Συγκρίνεις βουλευτικές με ευρωεκλογές αδερφέ, ΄οπότε στον κουβά και εσύ και οι εκτιμήσεις σου, διότι συγκρίνεις ανόμοια πράγματα! Συνέκρινε, ΕΥΡΟΕΚΛΟΓΕΣ 2014 και ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 20129:

      ΚΚΕ
      2014: 349.342 και 6,11%
      2019: 302.673 και 5,35%,, η πτώση του ΚΚΕ σε ψηφους είναι -47.000 και σε ποσοστό είναι – 0,76% (ή -16,5%). Επίσης το ΚΚΕ έχει για 2η φορά πτώση συνεχόμενη στις ευρωεκλογές το 2014 ΗΔΗ είχε πέσει -2,24% σε σχέση με αυτές του 2009.

      ΑΝΤΑΡΣΥΑ
      2014: 41.299 και 0,72%
      2019: 36.334 και 0,64% η πτώση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι κοντά 5.000 ψήφοι και – 0,08%.

      Βλέπουμε λοιπόν ΕΝΑΣ ότι το ΚΚΕ έχει για 2η συνεχόμενη φορά ΜΕΓΑΛΗ ΠΤΩΣΗ στις ευρωεκλογές! ΑΠό το μακρινό πια 2009 και το 8,35% με 428.283 ψήφους, το ΚΚΕ κατρακυλά εν έτει 2019 -δέκα χρόνια μετά- στο 5,35% με 302.673 ψήφους. Πτώση 3% και 126.000 ψήφους. Σταδιακή και συνεχής συρρίκνωση.

      Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτως ή άλλως κινείται σε πολυ μικρά ποσοστά και οι αυξομειώσεις της δεν αναιρούν το όριο της πολύ μικρής έμπρακτης εμβέλειας που έχει. Οσον δε αφορά τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές, το ΚΚΕ θα πάρει κανα 3,5 με 4% (άντε ελάχιστα παραπάνω) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κανά 0,3%. Αυτά.

      Reply
      1. πικαπα

        Καλο ειναι οι αναλυτες να ενημερωθουνν πρωτα για τη μαθηματικη και μετα για τη φυσικη σημασια του ορου: ταξη μεγεθους. Κατα τα αλλα, οι λεξεις, μπουρδες, ανομοια πραγματα, κλπ, ειναι λεξεις που εκστομιζονται ελευθερως οταν υπαρχει ελευθερια λογου, χωρις βεβαια αυτο να εχει κατ αναγκη καποια φυσικη αξια. Κουραγιο στους αναλυτες!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          ασε μας ρε πικαπα…. Συγκρίνουμε βουλευτικές με βουλευτικές, ευρωεκλογές με ευρωεκλογές, δημοτικές με δημοτικές εκλογές. ΟΧΙ βουλευτικές με δημοτικές, ευρωεκλογές με βουλευτικές και άλλες τέτιες παπαριές, προκειμένου να φερθούμε ως οπαδοί και να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολογητα. Κουράγιο και σε σένα.

          Η κομμουνιστική αριστερά (ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ) έχει πια σοβαρό θέμα: Δεν καρπώνεται τπτ απο την φθορά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ όλο το κλίμα και στην Ευρωπη, πάει δεξιά. Ο καπιταλισμός είτε στην δικαιωματική είτε στην εθνικιστική/αντιδιαφωτιστική εκδοχή του, κερδίζει διαρκώς πόντους στην συνείδηση ΚΑΙ των προλετάριων. δΙΌΤΙ ΕΚΤΌς ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΊΑ, Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΌς και ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΉ και στην ΑΝΤΙΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΉ εκδοχή του, συγκροτεί ΜΕΓΑΛΗ ΑΦΗΓΗΣΗ που επαναδιαμορφώνει ΟΛΙΣΤΙΚΑ τις συνειδήσεις των καταπιεσμένων.

          ΑΥΤΟ είναι το σοβαρό συμπέρασμα. Εμείς οι αριστεροί, κομμουνιστές, αναρχικοί θα παραμείνουμε εσαεί είτε με κατακερματισμένες μικρές αφηγήσεις δικαιωματικού (δλδ συντεχνιακού/ατομικιστικού χαρακτήρα), είτε με αφηγήσεις που ΔΕΝ πιάνουν την σημερινή κατάσταση (πχ τροτσκισμός, σταλινισμός, ρόλος τωνκομμάτων, σχέση τους με την κοινωνία, κοινωνικό υποκείμενο κλπ);;

        2. πικαπα

          Φιλε ανωνυμε. Νομιζω ωστοσο, παρ ολα αυτα, θα μπορουσε η κατασταση των σχηματων να ειναι αρκετα καλυτερη. Λιγοτερα σχηματα και ισχυροτερα συνεκτικα υποκειμενα, 2,3, θα ηταν εφικτο, εαν το πεισμα αξιοποιουνταν θετικα. Εφικτο, οσο και αναγκαιο. Αλλα ωστοσο, μη αναμενομενο.

        3. πικαπα

          Φιλε ανωνυμε. Παρ ολα αυτα, η κατασταση θα μπορουσε να ειναι αρκετα καλυτερη. Λιγοτερα, αλλα ισχυροτερα συνεκτικα υποκειμενα, 2,3, θα ηταν εφικτο, αρκει το ρημαδι το πεισμα να αξιοποιουνταν θετικα. Αναγκαιο, ωστοσο μη αναμενομενο

      2. ARETOS

        Καλά γενικά τον καθένα ότι τον συμφέρει παιδάκια μου,οι εκλογές του 15′ είναι το πιο νωπό εκλογικό αποτέλεσμα και η σύγκριση πρέπει να γίνεται με βάση αυτές,δεδομένου πως οι περασμένες ευρωεκλογές είναι τουλάχιστον ενάμιση χρόνο πίσω.Οπότε η σύγκριση μόνο ανόμοια δεν είναι,μας και το κριτήριο ψήφου τα τελευταία μνημονιακά χρόνια είναι πάνω κάτω το ίδιο είτε οι κάλπες είναι βουλευτικές είτε είναι ευρωεκλογές.Επίσης ανώνυμε παραπάνω σου έχω παραθέσει και κάποιες ιδιαιτερότητες που σκοπίμως τις παρακάμπτετε..
        Καλό θα ταν να γίνει και μια σύγκριση επί των δημοτικών και περιφερειακών για να δούμε και εκεί αν όντως υπήρξε καθίζηση και σε ποιόν χώρο περισσότερο.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Τι λές ωρε αρετός; Τι νεολογισμοί και ακροβασίες είναι αυτά που γράφεις; Συγκριση αδερφέ γίνεται βάσει ίδιων και όχι ανομοιων καταστάσεων.

          Επίσης, το να ανάγεις όπως κάνει ΚΑΙ το ΚΚΕ (αλλά δυστυχώς ΚΑΙ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) αλλά και η αποβιώσασα ΛΑΕ τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφεριεακών εκλογών στο κεντρικόπολιτικό σκηνικό για να πεις “ευτυχώς που δεν χτυπήσαμε”, ενισχύει την ΤΥΦΛΟΤΗΤΑ και την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ!

          Διότι αδερφέ άσχετε, ΑΝ υπήρχε ΟΠΟΙΑΣΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΉ ΑΝΤΙΣΤΟΊΧΗΣΗ των τοπικών αποτελεσμάτωνμε το κεντρικό των ευρωεκλογών ή των βουλευτικών, ΤΟΤΕ, εδω και δεκαετιες το ΚΚΕ θα έπαιρνε σε κεντρικές εκλογές, ΑΥΤΑ που λαμβάνει στηνεκάστοτε συγκυρία στο τοπικό επίπεδο (πολύ περισσότερο παλαιά, απλά περισσότερο σήμερα)! Ελα όμως που αυτό δενισχύει!!

          Επίσης και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ή τηναποβιώσασα ΛΑΕ ισχύει το ίδιο.

          Πάντα τα αποτελέσματα τωνοποιονδήποτε τοπικώνεκλογών, ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΜΟΝΟ ΕΝΑ ΔΥΝΑΜΕΙ όσον αφορά το κεντρικό αποτέλεσμα. Μία δυνατότητα, τάση, δυναμική πως το λένε! Που μπορεί να εκφραστεί, μπορεί και όχι, και συνήθως ΔΕΝ εκφράζεται.

        2. ARETOS

          Έλεος πια σου λέω να συγκρίνεις αυτοδιοικητικές του 2019 με αυτοδιοικητικές του 2014, αφού βάζεις το παραπάνω κριτήριο περί “ανόμοιων” συγκρίσεων των εκλογών του 15′ με τις ευρωεκλογές του 19 ‘,και να κάνεις και εκεί μια διαλογή των αποτελεσμάτων.
          Διάβαζε πιο ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ τι γράφω και μην με αναγκάζεις να σου εξηγώ και τα πλέον προφανή γιατί εκτίθεσαι με τις ακροβασίες που κάνεις!!!
          Και προφανώς το κριτήριο της ψήφου των ευρωεκλογών έχει πλέον ενισχυθεί και δεν αποτελεί εκείνο το γνωστό ρητό περί χαλαρής ψήφου που λέγανε παλαιόθεν στις εποχές των παχιών αγελάδων.Ειδικά μιας και αποτελεί μια ευκαιρία καταδίκης των μνημονιακών και διαχειριστικών πολιτικών των τελευταίων ετών.
          Εγώ νομίζω πως απλά σαν ΑΝΤΑΡΣΥΑ αυτή η ανάγνωση δεν σας συμφέρει για αυτό πετάτε το μπαλάκι περί σύγκρισης ευρωεκλογών του 19-14 και όχι ευρωεκλογών-βουλευτικών 19-15…
          Στην τελευταία παράγραφο τι σε έπιασε ρε,την είδες αντιπρόεδρος Εδεσσαϊκού?

        3. Ανώνυμος

          Αρετο μου, αν δεν βλέπεις την πραγματικότητα, δεν σου φταίω εγώ.

        4. ένας

          Ανώνυμε, το πόσο “ανόμοιες” καταστάσεις είναι οι Ευρωεκλογές σε σχέση με τις εθνικές ΣΗΜΕΡΑ άστο για συζήτηση. Εγώ δέχομαι ότι παλαιότερα ήταν πράγματι “ανόμοιες” γι αυτό και βγάζανε “ανόμοια” αποτελέσματα – ήταν οφθαλμοφανές. Η ψήφος στις Ευρωεκλογές ήταν μια χαλαρή ψήφος, που άλλος την ερμήνευε σαν “ελεύθερη” (= από εκβιασμούς, δηλαδή, κάτι σαν “ψήφος συνείδησης”) και άλλος σαν ελευθεριακή η “χαβαλέ”, ελεημοσύνη κλπ. Υπάρχει η εκτίμηση ότι η τελευταία δεν ήταν τέτοια. Μάλλον η α.τ. κατάλαβε, πως αυτό έπρεπε να “μαζευτεί”, δεν την συνέφερε να αδυνατίζουν τα κόμματά της στις Ευρωεκλογές και έλαβε τα μέτρα της. Γι αυτό και το συντονισμένο-επανερχόμενο ερώτημα προς τους εκπροσώπους του ΚΚΕ στα πάνελ “αφού είστε κατά της ΕΕ γιατί θέλετε να συμμετέχετε στο Ευρωκοινοβούλιο;” Προφανώς ήταν κατευθυνόμενη πίεση μαζικής προπαγάνδας, για να φοβίσουν τον κόσμο, ότι τυχόν ψήφος στο ΚΚΕ θα έθετε σε κίνδυνο τις προσδοκίες του από την ΕΕ, που δυστυχώς ακόμη παραμένουν υψηλές, όπως για άλλη μια φορά διαπιστώσαμε. [Παρένθεση: Προφανώς η α.τ. δε θεωρεί πως το ΚΚΕ “είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ” ….σε αντίθεση με τις σχετικές δοξασίες σας! Προσγειωθείτε! ]
          Νομίζω, λοιπόν, πως πέτυχαν να πολιτικοποιήσουν και τις Ευρωεκλογές, και αν θέλετε τη γνώμη μου,ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΤΣΙ, για να ξέρουμε και που πατάμε.
          Εν πασει περιπτώσει, “κοντά-σιμά ειν’ τα Γιάννενα”, οπότε θα δούμε σε ένα μήνα αν στέκουν η όχι αυτές οι εκτιμήσεις.
          Πάντως, και ανεξάρτητα από την γνώμη, που μπορεί να έχει κανείς γι αυτό το ζήτημα, η σύγκριση, που παρέθεσα στο (01/06/2019 at 06:44) ισχύει, γιατί βάζει και τους δύο πολιτικούς σχηματισμούς ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΠΑΡΟΝΟΜΑΣΤΗ. Οσο “λάθος” είναι για τον ένα, ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΟ ΙΔΙΟ “λάθος” είναι και για τον άλλο, κι αυτό στον συσχετισμό τους προφανέστατα δεν αλλάζει κάτι.
          Γι αυτό, υποθέτω, και ορθώς, σε παραπέμπει και ο πικάπα στα μαθηματικά.
          Δείτε το πιο ψύχραιμα.

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δε νομίζω μωρέ, η ψήφος στο ΚΚΕ είχε πάντα ενιαία κριτήρια, όπως άλλωστε και γενικά στην αριστερά συμβαίνει, έστω και πιο χαλαρά. Δε νομίζω ότι έπαιξε η ψυχολογική πίεση.

          Άλλωστε το κομμάτι που ψήφισε “αριστερά” ή “αντιμνημονιακά”, όπως το ίδιο το καταλάβαινε, ήταν πολύ μεγάλο και σε συνδυασμό με την αποχή, που κατά τη γνώμη μου αυτή τη φορά ήταν στάση απόρριψης του υπάρχοντος, μιλάμε για πλειοψηφικότατο ποσοστό απόρριψης.

      3. Παναγιώτης

        Η πτώση του κκε είναι -13,35%, ενώ της ανταρσυα είναι -12,02%

        Reply
  6. nezard

    “Το ΚΚΕ είχε αμφίσημη στάση στο «μακεδονικό» ” (;;;;;;).

    Το μόνο που δεν έκανε το ΚΚΕ για να στηρίξει την “μακεδονομαχική εκστρατεία” της εγχώριας ακροδεξιάς ήταν να κατέβει στην πλατεία Συντάγματος, στα συλλαλητήρια, αγκαλιά με τον Σαμαρά και τον Μιχαλολιάκο.

    Reply
    1. ΚΟΜΠΑ

      Πού ρε ψεύτη? Επειδή βγήκε και καταψήφισε μια συμφωνία κομμένη και ραμμένη από τους ιμπεριαλιστές?
      Ή μήπως επειδή βγήκε και είπε ξεκάθαρα πως σε ένα νατοικής κοπής σύνταγμα παραμένουν σπέρματα αλυτρωτισμού?
      Είστε τόσο αφελείς που δεν καταλαβαίνετε πως σε μια περιοχή μπαρουτοκαπνισμένη από τους βομβαρδισμούς,με εξάρσεις εθνικισμών και παζάρεμα αγορών από τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα το μακεδονικό δεν αποτελεί μοχλό στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων?
      Εκτός βέβαια και αν καλέσετε πάλι με αφισέτα όπως τα ΕΑΑΚ το 98′ τις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ,ΓΕΡΜΑΝΙΑ) να επέμβουν κατά του εκάστοτε χασάπη (όπως τότε με τον Μιλόσεβιτσς) και ένα χρόνο μετά βγαίνετε στους δρόμους με συνθηματολογία κατά του πολέμου…Επαγγελματίες της κωλοτούμπας!

      Reply
      1. nezard

        ποια σπέρματα αλυτρωτισμού ρε ψεύτη;

        Αυτή τη στιγμή το ελληνικό αστικό κράτος επιτηρεί με τα πολεμικά του αεροπλάνα τον εναέριο χώρο της Μακεδονίας. Μήπως δεν το ήξερες ; Δεν νομίζω. Τα “σπέρματα αλυτρωτισμού” (;;;;) μια χαρά τα σκούπισε το ελληνικό αστικό κράτος .

        Σε αυτή την εξέλιξη βάλατε πλάτες, γιατί δεν το χαίρεστε;

        Πηγαίντε να χαρείτε τη λεία σας με την παρέα σας, με τον Τσίπρα, τον Κοτζιά, τον Σαμαρά και τον Μιχαλολιάκο και μην κουράζετε το πράγμα με παρουσία σας στην “pandiera”. H “pandiera” προσπαθεί να κάνει άλλα πράγματα.

        Reply
      2. nezard

        Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, αγιογραφεί με πραγματικό πάθος τον βαθυκρατικό, ακροδεξιό “θησαυρό”, τον ……..στρατηγό Φρ. Φραγκούλη, κεντρικό ομιλητή στο εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης

        https://www.youtube.com/watch?v=U4FWIHKEw7M

        Reply
      3. εαακίτης παλιός

        Η αφίσα της ΕΑΑΚ που αναφέρεις απλά δεν υπήρξε ποτέ, γελοίε γκεπελίσκε, δήθεν κομμουνιστή.

        Reply
      4. Ανώνυμος

        Κι όμως εγώ θυμάμαι το αφισέτο κολλημένο ακριβώς δίπλα στο αφισέτο της ΠΚΣ που καλούσε το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα να υπογράψουν μνημόνιο και να δώσουν δάνειο στην Κούβα γιατί καταστράφηκε η παραγωγή ζαχαροκάλαμου το ’97. Που ξέρεις λεγε – λέγε ίσως πειστούν κάποιοι και από αυτό το παραμύθι.
        (Νόμιζα ότι τα γκεμπελικά σχόλια σβήνονται…)

        Reply
    2. ΚΟΜΠΑ

      Επίσης αν είμαστε με την μακεδονική εκστρατεία το δείχνουν τόσο οι τοποθετήσεις που στέκονται ξεκάθαρα εναντίον της,τόσο οι θέσεις μας στα γεωπολιτικά ζητήματα καθώς και οι πρωτοβουλίες με αντισυγκεντρώσεις (όπως λόγου χάρη στη Θεσσαλονίκη) και εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης για να σπάσει το απόστημα της εθνικής παπαροσύνης.
      Η ξεκάθαρη στάση είναι εδώ:
      https://www.902.gr/eidisi/politiki/159679/gia-legomeno-makedoniko-zitima
      https://www.efsyn.gr/politiki/antipoliteysi/180506_kke-me-dika-toy-syllalitiria-gia-makedoniko
      https://www.imerodromos.gr/pros-mathites-alitheies-kai-psemmata-gia-to-makedoniko/
      Προφανώς επειδή τα επιχειρήματα σας πιάνουν πάτο,ακολουθείτε γκεπελισμούς στο μακεδονικό (πες πες κάτι θα μείνει) προκειμένου να συκοφαντήσετε το οργανωμένο και ταξικό κίνημα.
      Και μιας και το παίζεις αντι-εθνικιστής πες μας πόσο όμορφα αισθάνεσαι κάθε φορά που κατεβαίνετε με την ΛΑ.Ε(του ΑΚΕΠ,της Χριστιανικής Δημοκρατίας και των λοιπών λούμπεν στοιχείων) σε πλήθος σωματείων,δημοτικών κινήσεων και φοιτητικών συλλόγων?
      Εκεί σε τρώει τίποτα ή βγάζεις το άχτι σου πετώντας λάσπη στο ΚΚΕ ανώνυμα στο διαδίκτυο?

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Οι ηλικιωμένοι της Χριστιανικής Δημοκρατίας είναι μια χαρά, λούμπεν είσαι εσύ, που βρίζεις το κόσμο με ψευδώνυμο.

        Reply
      2. nezard

        Για τη ΛΑΕ γράφω συνέχεια εδώ πέρα μέσα. Είναι ο έτερος πυλώνας του σοσιαλσωβινισμού και η συντριβή της είναι, μαζί με την μείωση της ναζιστικής ΧΑ, τα μόνα αισιόδοξα στοιχεία του εκλογικού αποτελέσματος.

        Εννοείται πως η ασυγχώρητα συμβιβαστική ΑΝΤΑΡΣΥΑ φέρει ευθύνη για το γεγονός ότι συμπαρατάχθηκε με τη ΛΑΕ σε εκλογικές διαδικασίες. Αυτό είναι τελείως προφανές, όπως τελείως προφανές είναι και ότι αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του έτερου πυλώνα του σοσιαλσωβινισμού, του ΚΚΕ.

        (έχεις να μας δώσεις κάποιο λινκ από τα όργανα διαφώτισης του ΚΚΕ όπου να ασκείται κριτική στη ΛΑΕ για τις θέσεις της στο “Μακεδονικό”, ή/και τα ελληνοτουρκικά ή/και το κυπριακό ;)

        Reply
        1. nezard

          λάθος μου.

          και η σαφής υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι καλό στοιχείο του εκλογικού αποτελέσματος.

      3. nezard

        τα έχω ανεβάσει, θα τα ξαναανεβάσω.

        ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΑ.
        ΟΛΑ ΤΑ ΠΕΙΣΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΣΟΣΙΑΛΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΥΠΟΨΙΝ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

        ΤΟ ΑΝΕΛΕΗΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΣΑΣ ΔΙΚΑΣΕΙ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ.

        Reply
      4. nezard

        https://www.youtube.com/watch?v=36vAXb3TZ4s

        Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, σε παροξυσμό εθνικιστικό, ιδίως από το 7.00 και επόμενα ( “εάν δεν φύγουν τα αλυτρωτικά”, “το ΝΑΤΟ θα βγει μαζί με τους Σκοπιανούς στη Θεσσαλονίκη”, “το αλυτρωτικό των Σκοπίων (δις)”, “άμα μπει στο ΝΑΤΟ το κρατίδιο, θα αποκτήσει την ισχύ που χρειάζεται για να κυνηγήσει τις επιδιώξεις του”, “με το ΝΑΤΟ θα είναι πανίσχυρο”) .

        Αγνή, ανόθευτη, πεντακάθαρη σωβινιστική λύσσα.

        Προφανώς, απεικονίζεται το κράτος της Μακεδονίας ως απειλή, προφανώς λειτουργεί το ΚΚΕ ως αρωγός της εθνικιστικής /φασιστικής προπαγάνδας.

        Reply
      5. nezard

        ο Ν. Μπογιόπουλος, μέλος του ΚΚΕ, προστατεύει, με δημόσια ανάρτηση, τον ακροδεξιό Μ.Θεοδωράκη, από την δικαιολογημένη μήνιν των αντιφασιστών, πριν το κρίσιμο εθνικιστικό/φασιστικό συλαλλητήριο της Αθήνας.

        https://www.imerodromos.gr/athliotita-tou-nikou-bogiopoulou/

        Reply
      6. nezard

        https://www.youtube.com/watch?v=36vAXb3TZ4s

        η Λ.Κανέλλη, βουλευτής επί εικοσαετία του ΚΚΕ, προστατεύει τον ακροδεξιό Μ. Θεοδωράκη (“έχει πάψει να λειτουργεί ως πολιτικό ζώον κτλ, κτλ.” , εν ολίγοις, “συγχωρέστε τον, έχει το ακαταλόγιστο”, 3.00 λεπτό και επόμενα) ακόμα και μετά το εθνικιστικό ντελίριο του Μ.Θεοδωράκη, στο συλλαλητήριο της 4/2/18 στην Αθήνα

        Reply
      7. nezard

        https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9698818.

        άρθρο μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

        “Το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ αποτελεί βάση τροφοδότησης του αλυτρωτισμού”.

        Κατά τα άλλα, το ΚΚΕ δεν τροφοδότησε την εθνικιστική παράνοια των συλλαλητηρίων. ό,τι να’ ναι

        Reply
      8. nezard

        Η Λ.Κανέλλη, επί εικοσαετία βουλευτής του ΚΚΕ, χαρακτηρίζει το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο “τεράστιο” (2.02 λεπτό) και διαμαρτύρεται γιατί “δεν είχε την κάλυψη που του έπρεπε” (2.21. λεπτό) . Χαρακτηρίζει “ΘΕΤΙΚΟ τον όγκο ως προς την αντίδραση” (3.57 λεπτό)

        http://www.youtube.com/watch?v=ef1L6vOm54U

        Το ΚΚΕ είναι αρωγός της πολεμικής προετοιμασίας του ελληνικού αστικού κράτους

        Reply
      9. nezard

        https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

        Δ.Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, “Αλλαγές τώρα στο Σύνταγμα ( ενν.: της Μακεδονίας) για την εξάλειψη του αλυτρωτισμού”.

        το ΚΚΕ, ως συναυτουργός στον συνταγματικό βιασμό της Μακεδονίας .

        το ΚΚΕ, ως προαγωγός της σωβινιστικής λύσσας.

        Reply
      10. nezard

        https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

        “ανέφερε ότι δεν χρειάζονται ούτε συλλαλητήρια, ούτε αντισυλλαλητήρια, διότι οδηγούν σε αδιέξοδα”,όλα αυτά ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

        Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους εθνικιστές/φασίστες και τους αντιεθνικιστές/αντιφασίστες και απόρριψη της αναγκαιότητας για αντιφασιστική άμυνα.

        το ΚΚΕ δεν έχει πρόβλημα εάν οι φασίστες εξαπολύσουν και στην Αθήνα κύμα τρομοκρατίας ;

        το ΚΚΕ πιστεύει ότι το αστικό κράτος πρέπει να αναλάβει μόνο αυτό την προστασία της πόλης από την φασιστική τρομοκρατία;

        ό, τι κι αν συμβαίνει, το ΚΚΕ δεν δίνει την μάχη, το ΚΚΕ δεν λειτουργεί ως φραγμός στην εθνικιστική/φασιστική υστερία.

        Reply
      11. nezard

        https://www.youtube.com/watch?v=IkXoinw8RkQ

        δήλωση του Δ. Κουτσούμπα μετά το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και πριν το εθνικιστικό/φασιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας, έξω από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά από συνάντηση με τον Α.Τσίπρα.

        -σαφέστατη επικέντρωση στον …….αλυτρωτισμό της Μακεδονίας

        -κάλεσμα στον ελληνικό λαό να μην εφησυχάζει, αλλά να επαγρυπνεί έναντι του………αλυτρωτισμού της Μακεδονίας.

        -καμία απολύτως αναφορά στο προηγηθέν κύμα τρομοκρατίας των ναζιστών στη Θεσσαλονίκη

        -καμία απολύτως αναφορά στην ανάγκη αντιφασιστικής άμυνας στην Αθήνα, ενόψει του επερχομένου συλλαλητηρίου .

        και όλα αυτά, ενώ η ανοιχτά εθνικιστική/ φασιστική μερίδα του ελληνικού αστισμού λυσσομανά ενόψει του επερχομένου συλλαλητηρίου.

        μπορεί να ισχυριστεί οποιοσδήποτε ότι το ΚΚΕ λειτουργεί ως …φραγμός στην εθνικιστική παράνοια ;

        Reply
      12. nezard

        https://www.documentonews.gr/article/ellhnikh-ypothesh-h-epithrhsh-toy-enaerioy-xwroy-ths-boreias-makedonias

        Το ελληνικό αστικό κράτος είναι, επίσημα, νταβατζής του μακεδονικού αστικού κράτους, οι αναλύσεις του ΚΚΕ περί δήθεν …..απειλής εκ μέρους του μακεδονικού αστικού κράτους έχουν πάει πανηγυρικά στον κουβά, αλλά και τι έγινε;

        Τι σημασία έχει εάν το ΚΚΕ διαψεύδεται; Τι σημασία έχει αν η αλήθεια και οι πραγματικοί συσχετισμοί ισχύος εκδικούνται τους “φωστήρες” του σοσιαλσωβινισμού ; Τι σημασία έχει εάν οι “αναλύσεις” του σοσιαλσωβινισμού λιώνουν μπροστά στην πρώτη επαφή με την πραγματικότητα;

        Καμία σημασία δεν έχουν όλα αυτά.

        Σημασία έχει μόνο να μην υπάρξει ρωγμή στο moratorium με το ελληνικό αστικό κράτος.

        Σημασία έχει μόνο να επιτρέπει το ελληνικό αστικό κράτος την έκδοση του “Ριζοσπάστη”.

        Σημασία έχει μόνο να επιτρέπει το ελληνικό αστικό κράτος να τυπώνονται ψηφοδέλτια με την σφραγίδα ΚΚΕ.

        Όλα τα άλλα -περιλαμβανομένου του στοιχειώδους σεβασμού στην κοινή λογική- είναι να είχαμε να λέγαμε.

        Reply
      13. nezard

        https://atexnos.gr/koutsoumbas-allages-syntagma-fyrom-gia-eksalipsi-alytrotismoy/

        “το ΚΚΕ δεν χαρακτηρίζει όσους συμμετέχουν (ενν.; στα εθνικιστικά/φασιστικά συλλαλητήρια)”, κατά τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

        Τι κι αν η ΧΑ είχε ήδη, εκλογικά, ποσοστό κοντά στο 7%, πριν τα συλλαλητήρια;

        τι κι αν οι ΑΝΕΛ είχαν ήδη, εκλογικά, ποσοστό κοντά στο 5%, πριν τα συλλαλητήρια ;

        τι κι αν έγιναν δεκτοί στα συλλαλητήρια οι ναζί της ΧΑ δίχως ουδέν πρόβλημα;

        τι κι αν παραληρούσε το αφιονισμένο πλήθος στη Θεσσαλονίκη “είναι τρελός ο στρατηγός” ;

        τι κι αν έγινε το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ασφαλές θερμοκήπιο για την εξαπόλυση ναζιστικής τρομοκρατίας στην πόλη;

        όλα αυτά δεν συνιστούν για το ΚΚΕ επαρκείς αποδείξεις ώστε να αναγνωριστούν οι συμμετέχοντες στα συλλαλητήρια ως αυτό που πραγματικά είναι: ως εθνικιστική/φασιστική ανθρώπινη σκόνη.

        όχι, το ΚΚΕ “δεν χαρακτηρίζει”. Το ΚΚΕ “σέβεται” τον όχλο της εθνικοφροσύνης.

        Reply
  7. nezard

    Ευτυχώς,όμως, τα “scripta manent”. Ευτυχώς, όμως, η παρούσα ανακοίνωση μπορεί να αποθηκευθεί και να διασωθεί.

    Ευτυχώς, ο ιστορικός του μέλλοντος θα μπορεί να κάνει την δουλειά του και να καταγράψει τι σημαίνει συμβιβασμός με τον σοσιαλσωβινισμό, σε συνθήκες όπου η ακροδεξιά/ναζισμός πραγματοποιεί την μεγάλη επιστροφή.

    ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΜΕΙΛΙΚΤΟ, ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Καλά, εσύ προς το παρόν ….μείνε στο σκουπιδοτενεκέ σου, και καρτέρα μήπως και σε …αδειάσει κανάς περαστικός!

      Reply
      1. Βαγγέλης

        Αψογη βαθεια πολιτικη απαντηση. Ακριβως οπως την εχει αναγκη ο κοσμος της αριστερας και η δοκιμαζομενη κοινωνια. Ειστε στον σωστο δρομο. Μην αλλαξετε τιποτα

        Reply
  8. Νίκη

    Κόμπα, το αν οι κομπακιστές λένε ΚΑΘΑΡΆ έξω από ΕΕ και ευρώ, αν κρατησαν ΚΑΘΑΡΉ στάση στο μακεδονικό, αποδεικνύεται από το 5% που πήρατε.
    Επίσης πάλι καλά που βάλατε στα ψηφοδέλτια απόστρατους και την Διγενη, γιατί κοντά στο 3% σας έβλεπα.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Τι φταίει η φουκαριάρα η Διγενή τώρα;

      Reply
      1. Νίκη

        Τις εκπομπές της χυδαίας Διγενη τις ξεχνάτε? Η πρωτη που εισήγαγε τους μετέπειτα καλεσμένους της Πάνια. Έλα τώρα, το σκουπιδαριο το ίδιο.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για Ελλάδα καλή είναι.

    2. ένας

      Νίκη, οι “κομπακιστές” είναι οι μόνοι που δεν εγκλωβίστηκαν στα αστικά διλήμματα.
      Οπως ξέρεις, ο αστικός μπαξές έχει από όλων των ειδών τα λάχανα:
      Και “έξω από την ΕΕ”, και “μέσα στην ΕΕ”, και “όχι στις Πρέσπες” και “ναί στις Πρέσπες” …κι απ΄’ όλα τα καλά!
      Ενα μόνο δεν έχει: Την εξουσία των Λαών και των εργαζομένων, την “Λαϊκή Εξουσία” η αλλιώς, την “Δευτέρα Παρουσία”. Αυτά είναι τα …ψιλά γράμματα στο αστικό μενού, που κάποιοι αρέσκονται να τα …παραβλέπουν, γιατί τους χαλάνε τη σούπα…
      Σας έχουν ….μπερδέψει για τα καλά!
      Αντίθετα, οι “κομπακιστές” είχαν το κουράγιο να αποφύγουν τις κακοτοπιές και, τουλάχιστον, “διασώθηκαν” με το 5%.
      Οχι σαν κάτι άλλους …”ντούρους”, που πέφτουν στις χωσιές σαν …λεβεντόβλαχοι(!) χάνοντας και το 21% της απήχησής τους.
      Και με την ευκαιρία: Τι βλέπει το διορατικό σου βλέμμα για τις 7/7;

      Reply
      1. Νίκη

        Κ αφού τα λέει τόσα καθαρά και καλά το ΚΚΕ που πήγαν οι δυσαρεστημένοι του ΣΎΡΙΖΑ?
        Γιατί να ψηφίσει ΝΔ ο εργάτης, συνταξιούχος, μαθητής κοκ και όχι το “επαναστατικό” ΚΚΕ?
        Εχθές χάσατε όλους τους δήμους εκτός της Πάτρας γιατί?
        Δεν πήρατε ένα ψήφο από τους απογοητευμένος αντιθέτως σας κέρδισε η αποχή και “τα λοιπά”.
        Αντε σπίτια σας τώρα, αλλά εσείς θα το καταλάβετε μόνο με 2.50% το οποίο δεν αργεί…

        Reply
      2. Νίκη

        Με την χθεσινή ήττα στους δήμους? Κοντά ή και κάτω απο 5%.
        Ήταν θέμα χρόνου το ΚΚΕ να πάρει τον δρόμο των ευρωπαϊκών και γενικά όλων των ΚΚ, η διαφορά είναι ότι στην Ελλάδα άργησαν να το καταλάβουν και να το σουταρουν. Παιδιά ο Σταλινισμος έχει καταρρεύσει με την ΕΣΣΔ.

        Τωρα το θέμα είναι θα ξυπνήσουμε εκεί στην αριστερά ή όχι? Το ΚΚΕ τέλος, εμείς?

        Reply
        1. ένας

          Εσείς έχετε ψοφήσει πολύ πριν από το ΚΚΕ.
          Μια “αριστερή” οίηση σας έχει απομείνει.
          Οσο για το ΚΚΕ, τι έχασε, από αυτά, που είχε στους δήμους;
          Ολοι οι δήμαρχοι μπήκαν στον δεύτερο γύρω με καλύτερα ποσοστά από το ’14. Αρα κέρδισαν και τις εντυπώσεις και κόσμο. Τώρα αν συνασπιστήκατε όλοι εναντίον τους η δεν ήταν φέτος πρόσφορο το έδαφος για να αξιοποιήσουν τις ενδοαστικές κόντρες, όπως έτυχε την προηγουμένη φορά, που τα κόμματά σας ψάχνανε για άλλοθι μπροστά στα μνημόνια και οι οπαδοί τους ψηφίζανε ΚΚΕ για να εκδικηθούνε τους “άλλους”, ε, δε φταίει το ΚΚΕ γι αυτό, ας προσέχανε και τότε, όπως προσέξανε φέτος. Αλλά στην Πάτρα είχε πια πετάξει το πουλί…. Την άλλη φορά θάναι ακόμη καλύτερα σε όλους.
          —————
          Ονειρα, υπαρξιακά μεν, απατηλά δε, τα ….”ΚΚΕ τέλος”!
          Κυριακή, 7/7, κοντή γιορτή…….
          …και φιλάκια στον Σίμο Ρούσσο!

        2. Αλέξης

          Σε ποιούς απευθύνεσαι “ένας”; Γιατί το σχόλιό σου τσουβαλιάζει τα πάντα και τους πάντες, ενώ είναι απάντηση στη Νίκη τυπικά…
          Επίσης, μην αντιδράς σαν πληγωμένο ζώο στα πολύ άσχημα αποτελέσματα. Δεν είναι καλός σύμβουλος η συναισθηματική φόρτιση. Δεν συνασπίστηκαν όλοι εναντίων σας, δεν σας φταίνε όλοι οι άλλοι, μην περιχαρακώνεσαι σε ένα φρούριο (κόμμα) που το πολεμάνε όλοι… δεν ισχύει αυτό και δεν μπορεί να εξηγήσει τα αποτελέσματα. Επίσης δεν αρχίζουν και τελειώνουν όλα στις εκλογές, υποβάθμισέ τις λίγο… Αυτό ισχύει για όλους όσους τώρα γράφουν αναλύσεις, σεντόνια και βαρύγδουπα σχόλια… Η πολιτική των πληκτρολογίων δεν αποδίδει και συνήθως δεν βοηθάει και δεν προσθέτει κάτι. Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας.

        3. ένας

          Αλέξη, τα πολύ άσχημα αποτελέσματα ήταν για άλλους.
          Οπως έχω πει τουλάχιστον δυό-τρείς φορές από προχτές, και επανέλαβα και στη Νίκη (χαρακτηριστικότατη για τον χώρο), το ΚΚΕ κράτησε, έστω και αν δεν ήταν αυτό ικανοποιητικό, σε σχέση με την δουλειά στα συνδικάτα και στο μαζικό κίνημα, όπου το ΚΚΕ έχει ρίξει το βάρος του και αυτή τη στιγμή είναι και η μόνη δύναμη, που έχει απομείνει στο πεζοδρόμια και στις πύλες.. Αλλοι ας ψαχτούν, κυρίως για τους βασικούς προσανατολισμούς τους, του στυλ “ΚΚΕ τέλος”, κάτι, που για μας, να το ακούμε, είναι ρουτίνα …τα τελευταία 100 χρόνια!
          Καθένας, όπως στρώνει πλαγιάζει.
          Αλλά το χειρότερο, ακόμη και από τα πληκτρολόγια είναι η οίηση, το να νομίζεις διάφορα κουφά και πτερόεντα ενώ έχεις χάσει την επαφή με την ζωή, και νομίζεις πως είσαι “μέσα” επειδή παπαγαλίζεις το ποίημα του “Μπάμπη” και του Πρωτοψάλτε….
          Αλλα επαναλαμβάνω, Κυριακή, κοντή γιορτή.
          Κι όσοι δεν ζήσατε το γλέντι στην Πετρούπολη χτές το βράδι, δεν έχετε καταλάβει τίποτε από ΚΚΕ.

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το γλέντι στη Πετρούπολη δείχνει ότι συγκεκριμένα πρόσωπα δυστυχώς έχουν χάσει κάθε επαφή με τη πραγματικότητα, ασχέτως αν κάποιοι τους ξαναψηφίσαμε μια τελευταία φορά, απλά και μόνο για να (μην έχουνε να λένε)… Φυσικά ο Μπρέζνιεφ θα ενέκρινε. Τόσο το χειρότερο για τη πραγματικότητα.

          Το αύριο της Πετρούπολης προμηνύεται ζοφερό.

        5. λαθραναγνώστης

          Λυγκουνάκη,
          Δεν τα κατέεις εσύ αυτά τα τα πράματα…….
          Άστα καλύτερα, για τους κουζουλούς τους κουκουέδες…..

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Το θέμα είναι να’ χεις τη καλή τη κουζουλάδα.

        7. Ανώνυμος

          Έχουν χάσει την επαφή αυτοί που τρέχαν 5 χρόνια το δήμο και δώσαν τις μάχες, την έχεις κρατήσει εσύ που κάνεις καρριέρα στα κόμμεντς της Παντιέρας.

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ανάλογη καριέρα κάνεις κι εσύ, κι υποψιάζομαι για πολύ περισσότερο χρονικό διάστημα από μένα, και χωρίς να λες τίποτα συγκεκριμένο που και που έτσι για αλλαγή.

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κι αν έχεις και τη παραμικρή αμφιβολία δηλαδή, ρώτα να δεις την απήχηση του ΚΚΕ στη Πετρούπολη πριν 15 χρόνια και την απήχηση του τώρα και ρώτα (και από τις δύο πλευρές) να σου πούνε και τους λόγους…

          Κάποτε το ΚΚΕ έπαιρνε τη Πετρούπολη με τη πολιτική του χωρίς καμία αμφισβήτηση. Τώρα, παίρνοντας στην ουσία και όλη τη ψήφο του τρόμου για να μην έρθει η χωματερή και με ένα Βλάχο απέναντι που έχει δηλώσει πως μέχρι και τη Πετρουπόλεως θα μισοκλείσει για να βάλουν οι μαγαζάτορες τραπεζάκια πιο άνετα και πάλι δεν έφτανε…

        10. λαθραναγνώστης

          Ώρα να μας πείς ότι λυπάσαι με τα περασμένα μεγαλεία του ΚΚΕ….
          Μην κάνεις τον κόπο, δεν θα το πιστέψουμε!

        11. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Όχι λαθραναγνώστη, δε θα στο πω. Ειλικρινά λυπόμουν δέκα χρόνια, δε λυπάμαι πια. Και στο δεύτερο γύρο που ήρθα να ψηφίσω το Βαγγέλη το’ κανα επί τη βάσει της γνωριμίας και για να έχω να λέω πως το’ κανα. Άλλοι δε το’ καναν ούτε γι’ αυτό.

        12. Αλέξης

          “Ένας” η “Νίκη” λέει μια γνώμη, τη δική της γνώμη, δεν είναι η “χαρακτηριστικότατη του χώρου”. Επίσης τα αποτελέσματα είναι άσχημα στην ολότητά τους, στο γενικό πεδίο και τη συνολική εικόνα, δεν αφορά αυτό κυρίως το ΚΚΕ. Οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται είναι πιο συντηρητικοί και όχι καλύτεροι για το λαικό και εργατικό κίνημα. Το ΚΚΕ κράτησε, δεν λέω κάτι άλλο. Και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντίστοιχα κράτησε. Αλλά και οι 2 είχαν κάποιες απώλειες. Όμως το ζητούμενο δεν είναι να κρατάμε ή να έχουμε ελαφριά κάμψη, αλλά να ενισχύεται ο ταξικός εργατικός πόλος και η κομμουνιστική αριστερά. Αυτό δεν έγινε. Δεν τα βάφουμε μαύρα προφανώς, αυτό είπα και εγώ, δεν είναι για μας κριτήριο επιβίωσης ή μέτρο των πάντων οι εκλογές. Όμως χρειάζεται όλοι να βγάλουμε συμπεράσματα, όχι για να την λέμε ό ένας στον άλλο, αλλά για να τα βάλουμε με τον αντίπαλο, την αστική τάξη, το κράτος, το αστικό πολιτικό σύστημα.
          Έχουμε προφανώς διαφορετικές εκτιμήσεις, αντιλήψεις και πολιτικές γραμμές για το τι είναι ανάγκη να γίνει… Αυτό είναι φυσικό και θεμιτό.
          Δεν είναι καλό που χάσατε τους 4 από τους 5 Δήμους που είχατε. Χρειάζεται εκτίμηση τι έφταιξε και γιατί έγινε αυτό.
          Κατά τα άλλα δεν ξέρω σε ποιούς αναφέρεσαι με τα ποιήματα του Μπάμπη και την επαφή με τη ζωή…

  9. ΑΩ

    Η παραίτηση Λαφαζάνη και η αταξική γραμμή “πατριωτισμού” που βάζει για την επαναφορά του, δικαιώνουν τις επιλογές της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για μια ανεξαρτητη αντικαπιταλιστική Αριστερά. Η συμμετοχή στη ΛΑΕ αποδιοργάνωσε τις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις και δεν άνοιξε δρόμους μαζικής παρέμβασης όπως φανταζονταν ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ και ΔΕΑ. Τώρα ο ΛΑφαζάνης τις θεωρεί βαρίδιο στη δεξιά στροφή που ετοιμάζει το ΑΡ για να επιπλεύσει.
    Πρωτοβουλίες για ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά με κεντρο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ χρειαζονται τωρα

    Reply
      1. ΑΩ

        Φυσικά και άλλες πρωτοβουλίες. Δεν είναι η προσχώρηση του Μηλιού στο ΚΚΕ η τελευταία λέξη.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αδικαίωτος θα μείνεις ΑΩ. Δε προχωράει τίποτα πολιτικά μέχρι τις εκλογές. Λείπουν τα πρόσωπα που θα σπρώξουν.

        2. ΑΩ

          Μέχρι τις εκλογές μπορούν ξεκινήσουν πράγματα, να κατατεθούν προτάσεις. Υπάρχει κόσμος που το θεωρεί αναγκαίο. Δεν είναι μονόδρομος τα μπάνια ή η στάση αναμονής, αλλά καταστροφικές επιλογές

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Συμφωνώ, αλλά δε θα δουλέψει. Υπάρχουν πολύ κατεστημένα και περιπεπλεγμένα μικροσυμφέροντα που θα το μπλοκάρουν.

  10. Νίκη

    Κόμπα εγώ εδώ θα είμαι στις 8/7, εσύ θα είσαι?
    Αν δεν κερδίσατε από την “εξυγίανση” της ΓΣΕΕ δύσκολα σας κόβω για πάνω από 5% οι δημοσκοπήσεις σας βγάζουν πάντως γυρω στο 4% πάνω κάτω.
    Και το ξέρετε… γιατί εχετε ξαμολυσει την Λιάνα πρωί, μεσημέρι, βράδυ μπας και, άλλα πάλι δυσκολεύεστε.
    ΚΚΕ μολις πήρες πρέφα ότι σε πήραν πρέφα.

    Reply
  11. Νίκη

    Απάντηση στον Ένας.
    Δεν ξέρω τι σας δίνουν εκεί στο κόμμα, αλλά: η αριστερά βρίσκετε στο στρατόπεδο των εργατών και απέναντι έχει το στρατόπεδο των εργοδοτών-καπιταλιστων.
    Αν βλέπεις την αριστερά εχθρό σου, γιατί εσείς δεν ασκείτε κριτική αλλά βγάζετε φαλτσετες, βρίσκεσαι στο στρατόπεδο της αστικής τάξης. Και αν βάζεις και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ απόστρατους και πρώην Πασοκους, αποκαλείς τους μπάτσους παιδιά του λαού, τότε μάλλον κανείς βρωμοδουλεια.
    Δηλαδή εσεις, ιστορικά, δεν δυσκολεύεστε να μπείτε σε αστικές κυβερνήσεις αλλά και δεν δυσκολεύεστε καθόλου να τραμπουκιζετε ότι βρίσκετε και έχει αναφορά στα αριστερά.
    Μήπως είσαστε πράκτορες?
    Μήπως είσαστε Γερμανοί κατάσκοποι?
    Γιατί κομμουνιστικο δεν σας λες..

    Reply
  12. ένας

    Κουλ, Νίκη! Καλμάρησε λίγο την εν κρανίω θαλασσοταραχή!
    Το τι είναι κανείς δεν καθορίζεται από …τη δική του γνώμη(!), αλλά αντικειμενικά, από την ταξική του θέση μέσα στην κοινωνία. Και για πολιτικό υποκείμενο, βεβαίως και από το πως συμπεριφέρεται στην ταξική πάλη.
    Με αυτά τα κριτήρια, ασφαλώς οι αστυνομικοί είναι παιδιά του Λαού, όπως και οι μπάτσοι. Δεν ξέρω κανάν κολωνακιώτη, που να φιλοδόξησε να καταταγεί στην Αστυνομία. Η διαφορά είναι ότι οι μπάτσοι είναι παραστρατημένα παιδιά του Λαού, που έχουν φανατιστεί από το σύστημα, με ότι συνεπάγεται αυτό.
    Αλλά, αν οι εργάτες, και πολύ λιγώτερο η συνειδητή τους πρωτοπορία θεωρούσαν τους …αστυνομικούς και τους …απόστρατους(!) κύριους εχθρούς τους, θα ήταν ….”εξωκοινοβούλιο” και περιθώριο, δηλαδή ακίνδυνα-διακοσμητικά μπιμπελώ της καπιταλιστικής βιτρίνας.
    Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα, από την εποχή των Λένιν-Στάλιν.
    Βεβαίως το επαναστατικό κόμμα θα επιδιώκει να δικτυώνεται ΚΑΙ στα σώματα ασφαλείας της α.τ.! Και μάλιστα πολύ επίμονα και με όλη την απαιτούμενη προσοχή, γιατί η εξουδετέρωσή τους σε κρίσιμες καμπές του κινήματος μπορεί να είναι αποφασιστικής σημασίας.
    Χαρίζουμε τον “αντιμπατσισμό” στους γλυκανάλατους ψευτο-αριστερούς, πού αναζητούν εναγωνίως “αριστερά” πιστοποιητικά ευκολίας.
    Ενα μεγάλο μέρος της πιο ένδοξης ιστορίας μας (της δικής μας, όχι του …τΣύριζα!) είναι γραμμένο από …”μπάτσους” και …”απόστρατους”: Σαράφης, Μάντακας, Κ. Κανελλόπουλος, Κ. Μπασακίδης, ΕΛΑΣ, ΟΠΛΑ, …κλπ. ψιλά γράμματα(!) για την κολωνακιώτικη “αριστερά” της οίησης.
    Διαβάστε λίγο Ιστορία, πριν φορέσετε μπερέδες, που …δε σας πολυπάνε!
    Τώρα για τα υπόλοιπα, βαρυέμαι, τάχουμε ξαναπεί κι εδώ. Πολύ σας στοίχισε, που δεν σας αβάνταρε το ΚΚΕ το ’12 και το ’15, ….
    και γράφτε το καλά στο μυαλό σας:
    ΣΤΙΣ 7/7 ΘΑ ΦΑΤΕ ΜΑΥΡΟ ξεγυρισμένο!
    Ισως γι αυτό και η απώλεια ψυχραιμίας.

    Reply
  13. λαθραναγνώστης

    Εν τάξει, η Νίκη, είναι γεγονός, ότι έχει το ακαταλόγιστο!
    Οι διαχειριστές όμως της Παντιέρας, που είναι τόσο ευαίσθητοι στην κοσμιότητα, γιατί επιτρέπουν τους συνεχείς απαράδεκτους χαρακτηρισμούς της? “Σκουπίδια”, “πράκτορες”, “κάνεις βρωμοδουλειά” και μύρια άλλα….
    Θα μου πεις….δικό μου είναι το site, ότι θέλω κάνω!

    Reply
    1. pavel

      Έχει δίκιο ο “λαθραναγνώστης” εδώ. Είπαμε ότι οι χαρακτιρισμοί “πράκτορες” και άλλα τέτοια-που είναι ανυπόστατα και φυσικά βλακείες-δεν μπορούν να υπάρχουν σε σχόλια. Η αριστερά, ιδιαίτερα η κομμουνιστική, έχει πληρώσει πολύ πολύ ακριβά την χαφιεδολογία και την πρακτορολογία.
      Το ίδιο βέβαια ισχύει και για το ύφος κάποιων περί “θα φάτε μαύρο” κλπ
      Όπως θα έλεγε και το γραφείο τύπου του κόμματος, οι αναγνώστες θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους…

      Reply
  14. Left G700

    ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΠΟΙΕΙΝ ΚΑΚΕΙΝΟ ΜΗ ΑΦΙΕΝΑΙ*

    * Η φράση αποδίδεται από τον ευαγγελιστή Ματθαίο στον Ιησού σε κάποια απεύθυνσή του προς τους Φαρισαίους. Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει ο ένας, που είναι έξυπνο παιδάκι και του κόβει, άνετα θα μορούσε να πει κανείς ότι η φράση αυτή είναι ένας άλλος ορισμός του οπορτουνισμού. Και όπως εύχομαι να καταλάβει ο Κώστας, εύκολα ή δύσκολα, η τεράστια επιτυχία του Ιησού πρέπει να μας βάλει σε σκέψεις για την κάπως παρεξηγημένη (με ευθύνη και του Μεγάλου, για να τα λέμε όλα) έννοια του οπορτουνισμού.

    Συμφωνώ κι εγώ με τους προλαλήσαντες (λαθραναγνώστη & pavel). Από την άλλη, θα συνιστούσα μεγαλύτερη αβρότητα προς τη Νίκη. Έχουμε πήξει στην “αντρίλα” εδω μέσα. Ας μην παίρνουμε από τα μούτρα το πρώτο θηλυκό που εδώ και πολύ καιρό παίρνει το λόγο (ακόμα κι αν δεν μας τα λέει και πολύ καλά…).

    Reply
    1. ένας

      Παβελ και Λέφτ, μάλλον παρεξηγήσατε την αποστροφή μου για το “μάβρο”, δηλαδή την αρνητική ψήφο! Διαπίστωση, και πικρή, είναι, όχι προτροπή.
      Επεσε πολύ μαύρο στις εκλογές, και όλα δείχνουν, πως θα πέσει ακόμη περισσότερο στις 7/7.
      Ηταν σίγουρο πως ο Τζίφρας/τΣύριζα θα φορτωνόταν το κόστος της αντιλαϊκής διαχείρισης των Μνημονίων/Καπιταλισμού, ήρθαν και οι νατοϊκές Πρέσπες ….έδεσε το γλυκό! Και το πληρώσανε πολιτικά ΟΛΟΙ, ακόμη και όσοι (ΚΚΕ) την είχανε μυριστεί την δουλειά και φροντίσανε να κρατήσουν αποστάσεις, αδιαφορώντας για το τίμημα. Πόσο μάλλον όσοι ερωτοτρόπησαν με την Π/ΔΦΑ, ταλαντεύτηκαν η “ξυπνήσανε” αργά. Κι αυτό δυστυχώς ήταν το ρεζουμέ αυτών των εκλογών.
      Αειντε, τώρα, να “μαζέψουμε” την μαύρη ψήφο, δηλαδή τον Φασισμό.
      Αυτός ήταν πάντα ο ρόλος του ρεφορμισμού και ιδιαίτερα της σοσιαλδημοκρατίας.
      Κατά τα λοιπά, προφανώς όχι μόνο οι κομμουνιστές αλλά και οι σοβαροί άνθρωποι, ρίχνουν θετική ψήφο …αλλού!
      ————————————
      Λέφτ, ούτε η Κλάρα Τσέτκιν, ούτε η Κολλοντάϊ, ούτε και η Σωτηρία Μπέλλου καταδέχονταν την μεταχείρισή τους σαν …”αδύναμου φύλου”, πόσο μάλλον εν ονόματι ενός αμφιλεγομένου “φεμινισμού”. Δεν νομίζω να εξέφερε …”θηλυκές”(;!) απόψεις. Ακριβώς τα ίδια θα έγραφα και αν λεγόταν “Νίκος”. Ο κομμ. φεμινισμός είναι βήμα προς τα εμπρός, όχι προς τα πίσω, κι αυτό καθόλου βέβαια δεν σημαίνει πως ισοπεδώνουμε τα φύλα.

      Reply
      1. Left G700

        Φίλε ένας,

        Όχι, δεν εννοούσα μεταχείριση τύπου “αδύναμου” φύλου. Εννοώ ότι, με σκοπό την ενθάρρυνση των αναγνωστριών που διαβάζουν αλλά δεν εγγράφονται ομιλήτριες εδώ, δεν θα ήταν κακή ιδέα να ακολουθούμε απέναντί τους ένα μετριπαθές πρόγραμμα θετικών διακρίσεων.

        Αν αυτά που έχω ακούσει από το οικογενειακό περιβάλλον μου για τη Μπέλλου αληθεύουν, μάλλον θα σου έφερνε το μικρόφωνο στο κεφάλι (ή θα σου έδινε να φας τα ζάρια), αν τη μεταχειριζόσουν ως “αδύναμο” φύλο… ;- :-)

        Τα λέμε

        ΥΓ Μην κουτσουρεύεις τη γραμμή τού Κόμματος. Οι Πρέσπες δεν είναι αρνητική εξέλιξη μόνο και μονο επειδή είναι ΝΑΤΟϊκές, αλλά και επειδή αφήνουν μισάνοικτη την πόρτα για ενδεχόμενα αλυτρωτικά/μειονοτικά “παιχνίδια”. Άμα είναι να τα λέμε, να τα λέμε όλα. ;-) :-)

        Reply
        1. ένας

          Δεκτό, αλλά κι αυτά, τα “μειονοτικά” …νατοϊκά θα είναι, άντε “ρωσικά”, αν κι αυτούς ψόφιους τους βλέπω. Δεν υπάρχει πια χώρος στην εποχή μας για εθνικό-απελευθερωτικό κίνημα. Πέθανε μαζί με τη Σοβιετία. Σήμερα, υπάρχουν μόνο ιμπεριαλιστικά “κινήματα”.

        2. Left G700

          Μα ναι, φίλε ένα, νατοϊκό ή ρωσικό (χλωμό το βλέπω το δεύτερο) θα είναι το μειονοτικό, αν ποτέ προκύψει, δεν το συζητάω. Με αυτή την έννοια το λέω εγώ, με αυτή την έννοια το λέει και το ΑΡ, με αυτή την έννοια το λέτε κι εσείς. Άλλο αν πάνε να μας χρεώσουν πως υποστηρίζουμε ότι η Ελλάδα διατρέχει κινδυνο από την πΓΔΜ per se. (Διαστρεβλώνετε, διαστρεβλώνετε, στο τέλος κάτι θα μείνει…)

  15. πικάπα

    Η τελευταία μου αναφορά εδώ -στο μόνο μάλλον μπλοκ που γίνεται διάλογος- για υλοποίηση αξιόλογου αριστερού διαλόγου ίσως να ξύνισε σχολιαστές εδώ, που και αξιόλογους τους έχω, αλλά και αρκετοί είναι πολύ πιο διαβασμένοι καθώς φαίνεται, ή άλλοι πάλι έχουν περισσότερα αγωνιστικά ένσημα (η και τα 2). Ίσως ξύνισε και τους διαχειριστές του μπλοκ που φιλοξένησαν πολλά δικά μου. Όσο αφορά το μπλοκ, εξ αρχής μάλλον ήταν φανερό πως τα περισσότερα από τα άρθρα εδώ μου ήταν μάταιο να τα σχολιάσω καθαυτά: Είτε τα έβρισκα αδιάφορα ή άστοχα, είτε η απόσταση στην αντίληψη βασικών εννοιών ήταν τέτοια που η προσπάθεια θα ήταν μάταιη. Αλλά και σε όσα ελάχιστα άρθρα θεώρησα σκόπιμο να σχολιάσω καθαυτά -και όχι να περιοριστώ να κάνω ψιλοκουβέντα ως συνήθως με τους συναδέλφους της γαλαρίας- δεν υπήρξε καμία ανάδραση των αρθρογράφων για υποστήριξή τους. Βέβαια το φαινόμενο να δημοσιεύει κανείς άρθρο του σε μπλοκ και να αδιαφορεί για την υποστήριξή του είναι κανόνας..Οι λόγοι μπορεί να είναι πολλοί, μα ας το κρίνει ο καθείς τι σημαίνει αυτό το γενικό φαινόμενο. Εμένα δεν μου φαίνεται πάντως φυσιολογικό φαινόμενο για αριστερά μπλοκ και άρθρα!. Σε ότι με αφορά, βγάζω λοιπόν κι εγώ σκοπίμως την αυθάδεια να ισχυρίζομαι ότι οι αρθρογράφοι καλώς έκαναν που δεν ασχολήθηκαν, γιατί απλά δεν θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις του αντιλόγου.

    Όλα τα παραπάνω δεν είναι βέβαια προσωπικά ζητήματα, αλλά έχουν να κάνουν με την αιτιολόγηση της ανάγκης του “αξιόλογου διαλόγου”. Η οποία δικαιολόγηση βέβαια θα απαιτούσε πολλά κιλομπάιτ, αλλά και αυτά δεν θα αρκούσαν για όποιον δεν θέλει να συνειδητοποιεί τη μεγάλη εικόνα του κόσμου, ζώντας ευχαριστημένος με το κουταλάκι του υποκειμενισμού του. Να σημειώσω μόνο ότι η μονομερής κατ ουσία αρθρογραφία σε μεμονωμένα μπλοκ καθόλου δεν παράγει αποτελέσματα. ΑΝ θέλετε απόδειξη, απλά κοιτάξτε τα Αποτελέσματα!!. Τα ανοικτά μπλοκ χύδην αρθρογραφίας, με ή χωρίς χύδην σχολιασμό, (μη συντεταγμένο) δεν είναι για παραγωγή θεωρίας, αλλά ούτε και για σοβαρή κρίση ή σύγκριση επί των πολιτικών θέσεων. Οι απαιτήσεις για αυτά είναι πολύ σοβαρότερες και θα χρειάζονταν βαρύτερη τεχνολογία, ευρύτερη συμμετοχή, βάσεις δεδομένων, παραπομπές και αρκετά ακόμη, ενώ δεν είναι δεδομένο γιατί θα έπρεπε να είναι ανοικτά στο κοινό αδιακρίτως. Ανοικτό στο κοινό σημαίνει ότι προτίθεσαι να συνομιλήσεις με κάθε καλόπιστο και παραπλανημένο, ακόμη και δεξιό. Και επίσης να δημοσιεύεις κάπως ισοτίμως διαφορετικές προσεγγίσεις, ώστε να γινονται συγκρίσεις. Ο δε σχολιασμός από τη γαλαρία,, έτσι όπως γίνεται χυδην, είναι ελαφρώς ελευθεριακών αλλά ουσιαστικά φιλελεύθερων προδιαγραφών – και αυτό παρά την πολιτική αξία των κάθε σχολιασμών καθαυτών. ¨Όσο φιλελεύθερων προδιαγραφών είναι και ο τεμαχισμός των δημοσιεύσεων σε μονομερή κατ ουσία μπλοκ. (εντάξει και κάποια ΄άλλα” για ξεκάρφωμα)
    Όσο φιλελεύθερη κατέληξε τελικά στις μέρες μας και η “παραγωγή μαρξισμού” με βιβλιαράκια, περιοδικάκια και αρθράκια, έξω από την συντεταγμένη και ομαδική δουλειά ενός συντεταγμένου υποκειμένου κάποιων ικανών προδιαγραφών. Ο κόσμος όμως είναι πολύ μεγάλος και οι απαιτήσεις είναι άλλες. Αν βέβαια θέλει κανείς να κάνει δουλειά εννοείται..Γιατί από πορτοκαλιές πολλές, μα βγαίνουν νεράντζια.

    Reply
  16. Left G700

    Φίλε πικάπα, αν δεν πισωγυρίσω πάλι, το μπλοκ της Παντιέρας, σύντομα, δεν θα είναι το μόνο όπου γίνεται διάλογος. Θα ειδοποιηθείς “αρμοδίως”. ;-) :-)

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.