Παναγιώτης Μαυροειδής
Ας δούμε λίγο τον μύθο και πώς κατασκευάζει την πραγματικότητα
1. Η Ευρώπη βασικά κινδυνεύει από τη Ρωσία που προετοιμάζει εισβολή ως τα στενά της Μάγχης.
2. Ο Τράμπ έχοντας τεράστια αγάπη για την Αμερική, είπε ότι δε θα πληρώνει πλέον για να σώσει την Ευρώπη από τη Ρωσία και πρέπει αυτή να δει τι θα κάνει μόνη της.
3. Έτσι λοιπόν η Ευρώπη, για να σωθεί από τη Ρωσία και πάλι, αναγκάζεται να πάει προς την πολεμική οικονομία. Στο πλαίσιο αυτό θα χρειαστεί ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα 800 δισ.
Επίσης, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο θα τεθεί και επισήμως από τα μέλη της Συμμαχίας στόχος για αύξηση των “αμυντικών” δαπανών πάνω από 2% του ΑΕΠ. Αν ο πήχης τεθεί στο 3%, οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ θα χρειαστεί να δαπανήσουν επιπλέον 176 δισ. ευρώ ετησίως. To 2024 οι δαπάνες τους είχαν ανέλθει στα 326 δισ. ευρώ.
Το παραμύθι τελειώνει εδώ.
Πρώτο ερώτημα: Τι ωθεί την Ευρώπη προς τον πολεμικό παροξυσμό;
Μα η πεποίθηση πως οι παραγγελίες στην πολεμική βιομηχανία, αλλά και η στροφή γενικά της βιομηχανίας προς τον πόλεμο, θα τονώσουν την ανάπτυξη και πιθανά θα δώσουν και ώθηση στην έρευνα που καρκινοβατεί.
Ας παράξουμε λοιπόν κανόνια, τανκς, drones κλπ μήπως ξεκολλήσουμε. Αυτή είναι η ουσία.
Δεύτερο ερώτημα: Από πού θα βρεθούν τα 800 δισ.; Δύο δρόμοι υπάρχουν και φυσικά ο συνδυασμός τους. Ο ένας είναι μέσω εκτροπής σημερινών δαπανών από κοινωνικές δαπάνες προς πολεμικές. Για αυτό και οι δεύτερες θα εξαιρεθούν από τον κανόνα περί ελλείμματος, ενώ οι πρώτες όχι. Ο δεύτερος δρόμος είναι η έκδοση πολεμικών ομολόγων, δηλαδή η μετάθεση μέσω χρέους στις επόμενες γενιές, ακόμη και τις αγέννητες.
Ερώτημα τρίτο: Μα καλά, με τη Ρωσία δεν τρέχει τίποτα; Αυτό που τρέχει είναι ότι και αυτή είναι στον ίδιο δρόμο, στροφής στον μιλιταρισμό και την πολεμική οικονομία.
Όπως άλλωστε είναι πρωτίστως και η Αμερική, αλλά είναι και η Κίνα.
Κάπως έτσι ο κοινωνικός πόλεμος, η συντριβή των εργατικών κοινωνικών οικονομικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών φτάνει, μέσω της παρόξυνσης του ανταγωνισμού των βασικών καπιταλιστικών κέντρων, στον ίδιο τον πόλεμο, δηλαδή την μετατροπή των λαών σε κρέας για τα κανόνια.
ΥΓ: Το γράφημα είναι μαρτυριάρικο. Η άνοδος των πολεμικών δαπανών της ΕΕ ξεκίνησε πολύ πριν τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
To NATO έχει πάνω από τις μισές πολεμικές δαπάνες παγκοσμίως ενώ έχει το 1/8 του πληθυσμιού
Η Κίνα δεν έχει πολεμήσει ΠΟΤΕ, άντε πες στα σινοβιετναμέζικα.
Η ΡΟ δεν απειλεί κανέναν από ΕΕ και ΝΑΤΟ, προσπαθεί να υπάρξει απέναντι τους και στην προσπάθεια αυτή πήρε η μπάλα τον ενοχλητικό χρήσιμο ηλίθιο γείτονα της.
Κακώς αλλά αυτό ήταν\
Κώστας
Κουκουέδικου στυλ αναλύσεις.
Μπορείς Παναγιώτη να τεκμηριώσεις τα περί πολεμικής οικονομίας της Ρωσίας; Έχεις κάποια σοβαρή οικονομική μελέτη σαν υπόβαθρο, η είναι απλά ένα ζητούμενο που γίνεται δεδομένο; Ο Δημήτρης Λιάτσος, ο Θανάσης Αυγερινός αλλά και σωρεία ξένοι αναλυτές ( Pepe Escobar, Larry Jonson, Scott Ritter…) μαρτυρούν για εντελώς διαφορετικά πράγματα. Η πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας στηρίζεται στην κρατική πολεμική βιομηχανία και στα τεράστια αποθέματα πολεμικού υλικού της ΕΣΣΔ. Στην καθημερινή του ζωή ο Ρώσος πολίτης δεν έχει νοιώσει συνέπειες από τον πόλεμο της πατρίδας του ενάντια στο ΝΑΤΟ.
Δεύτερο ερώτημα: ακόμα και το ολίγιστο ΚΚΕ παραδέχεται ότι η Ρωσία τελεί υπό Νατοϊκή περικύκλωση και δεν πολεμά με την Ουκρανία, αλλά με την φασίζουσα Δύση, που νοιώθει καλά μόνο όταν συναγελάζεται με τους μακελάρηδες του ISIS και τους νεοναζί του ΑΖΟΦ. Απάντησέ μας λοιπόν Παναγιώτη, είναι αμυνόμενη χώρα η Ρωσία; ακόμα και εσύ σε αυτό το μικρό αρθρο σου διακωμωδείς τον ισχυρισμό ότι η Ρωσία είναι επιθετική χώρα. Εάν δεν είναι επιθετική χώρα, τότε τι άλλο παρά αμυντική είναι η πολεμική της προσπάθεια; Μα, εάν αμύνεται, δεν θα πρέπει να κινητοποιήσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή την άμυνα, των οικονομικών δυνάμεων συμπεριλαμβανομένων; Εάν τώρα εσύ το ονομάζεις αυτό πολεμική οικονομία, μικρή σημασία έχει, σημασία έχει ότι ότι η άμυνα της Ρωσίας είναι ηθικά και νομικά στηριγμένη.
Τέλος, κάθε εξομοίωση του ματωβαμμένου ΝΑΤΟ και του Αμερικάνικου ιμπεριαλισμού ( από τα σχεδόν 250 χρόνια ύπαρξης των ΗΠΑ μόνο 5-6 χρόνια δεν έκαναν πόλεμο, έχουν ρήξει 2 ατομικές βόμβες και διατηρούν περίπου 1.800 στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό ) με την Ρωσία , την Κίνα, το Ιράν η με οποιαδήποτε άλλη χώρα, καταλήγει να ξεπλένει τους πραγματικούς ιμπεριαλιστές.
Πουτινάκια, το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι περίπου το 1/10 του USA, κι αυτό είναι μόνο μια ποσοτική διαφορά. Αλλά στα περίπου ~30 χρόνια της ζωούλας του ο ρώσικος ιμπεριαλισμός, έχει προλάβει να κάνει καμπόσους πολέμους και αντιδραστικές επεμβάσεις εκτός συνόρων. Δε θάλεγα ότι υπολείπεται, κι ας μην έχει 250 χρόνια προϋπηρεσία! Πάνω από όλα σημασία έχει η ποιοτική ταυτότητα των ιμπεριαληστών, που προσδιορίζει και την συμπεριφορά τους, άρα και τι έχουν να περιμένουν η εργατική τάξη και οι Λαοί από αυτούς: Κτηνωδία, αντικομμουνισμό, εκμετάλλευση, πολέμους, και ΦΑΣΙΣΜΟ.
Σε αυτές τις εξετάσεις η Ρωσία σας παίρνει ήδη άριστα και αξίζει μια καρέκλα στα ιμπεριαληστρικά σαλόνια! Νομίζω, πως θα τακτοποιηθεί κι αυτό, από τους “αμερικανούς εταίρους” της!
Ε;!
Άσχετε, στο ΑΕΠ των ΗΠΑ μετρούν ακόμα και την ιδιοκατοίκηση σαν εισόδημα. Με βάσει το πιό αντικειμενικό PPP η αναλογία είναι περίπου 1/5,5 εκφρασμένη βέβαια σε δολάρια το οποίο επηρεάζει τα μεγέθη. Με βάση αξιόπιστες αναπροσαρμογές η αναλογία είναι 1 προς δύο. Σε τελική ανάλυση δεν έχει σημασία τι νομίζεις ότι είσαι, αλλά τι πραγματικά είσαι. Τους αστροναύτες π.χ. από τον ISS αν δεν κάνω λάθος ακόμα να τους κατεβάσει η Αμερική.
Συμφωνώ με 18/03/2025 at 15:29,
και θα το πω με άλλα λόγια ο ρωσικός ιμπεριαλισμός έχει εμπειρία αρκετών δεκαετιών, από το 1968. Ξέρει να καλύπτεται πίσω από λόγια άλλοτε πατριωτικά και άλλοτε “διεθνιστικά”.
Βέβαια, τα μπρεσνιεφακια αλλα έλεγαν τότε.
Τραμπ οσαν ο νέος Λένιν, δεξιά του ο €uro κομμουνιστικός συρφετος σε διατεταγμένη υπηρεσία.
Μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις. Δεν με εντυπωσιάζει το παλάτι του μετρό της Μόσχας, με εντυπωσιάζει το ερείπιο της Νέας Υόρκης. Δεν θα έμπαινα ποτέ σε αυτόν τον βόθρο.
https://www.bitchute.com/video/ePmYIPWtz9f8/
ανώνυμε, μάλλον είναι η πίστη σου στην Αγία Ρωσία που σε κάνει να βλέπεις στο κείμενο του Παναγιώτη εξομοίωση ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Η αντίθεση στους πολέμους και του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, δε σημαίνει ταύτισή τους. Καμιά καπιταλιστική χώρα δεν είναι ταυτόσημη με άλλη. Αν ήταν δε θα σκοτώνονταν και μεταξύ τους
Για το αν η Ρωσία βαδίζει σε πολεμική οικονομία ή όχι, θα μπορούσες να ρίξεις μια ματιά στα άρθρα του μαρξιστή οικονομολόγου Michael Roberts εδώ
Russia’s war economy
https://thenextrecession.wordpress.com/2023/08/17/russias-war-economy/?fbclid=IwY2xjawJGTgxleHRuA2FlbQIxMQABHRHMDqNr589_ODVh_TFFi7-5DabqB1_AH15zDI7an98Upgc3YI0goqZwYQ_aem_lP0Z35qpd4M0tVHzeTMPJw&sfnsn=mo
Michael Roberts, 19/08/23
Russia-Ukraine war: three years on
https://thenextrecession.wordpress.com/2025/02/24/russia-ukraine-war-three-years-on/
Michael Roberts, 24/02/25
Αμφιβάλλω ωστόσο αν μπορείς να επικοινωνήσεις με την πραγματικότητα όταν γράφεις στο σχόλιό σου ότι “Στην καθημερινή του ζωή ο Ρώσος πολίτης δεν έχει νοιώσει συνέπειες από τον πόλεμο της πατρίδας του ενάντια στο ΝΑΤΟ.”
Έχεις μήπως υπόψη σου ότι κάποιες δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί, εκατοντάδες χιλιάδες έχουν ακρωτηριαστεί και πάνω από 1,5 εκατομμύριο Ρώσοι έφυγαν στο εξωτερικό για να γλυτώσουν τον πόλεμο;
Για τους Ουκρανούς δε σε ρωτάω διότι τους θεωρείς μάλλον όλους ομογάλακτους του φασίστα Ζελένσκι
Περαστικά
Μιχάλη, αν δεν ήταν η Ρωσία, τώρα θα μίλαγες τούρκικα και θα νύστευες το Ραμαζάνι σου,
Ο Ρήγας έλεγε:
Ακόμα τούτ’ την άνοιξη ραγιάδες, ραγιάδες,
τούτο το καλοκαίρι, καημένη Ρούμελη, όσο να ’ρθεί ο Μόσκοβος ραγιάδες, ραγιάδες, να φέρει το σεφέρι, Μοριά και Ρούμελη…
Αλλά τι να ξέρει ο Ρήγας Φερραίος μπροστά στον κολοσσό της σκέψης Μιχάλη!
Αυτά για τα περί πίστης μου στην Αγία Ρωσία.
Καλό το αρθράκη του “μαρξιστή” (είσαι ότι δηλώσεις…) Michael Roberts, μόνο που δεν προκύπτει ότι η Ρωσική οικονομία έχει μετατραπεί σε πολεμική. Σου δίνω το ελαφρυντικό ότι μάλλον δεν γνωρίζεις την σημασία του όρου. Το πιό αστείο είναι που ανακάλυψε ο “μαρξιστής” μαζική φυγή Ρώσων προς την …ευημερούσα Γεωργία. Τον Οκτώβριο του 2024 ο Πούτιν υπέγραψε καθεστώς visa-free για τους εργαζόμενους από Γεωργία όπως επίσης επαναλήφθηκαν οι αεροπορικές πτήσεις από και προς Γεωργία. Αυτό εξόργισε την γαλλίδα υπήκοο και πρόεδρο της Γεωργίας Salome Zurabishvili (Salome στα εβραϊκά σημαίνει Ειρήνη).
Όσο για την άποψη ότι ο Ουκρανικός λαός είναι ομογάλακτος του Ζελένσκι, υπάρχουν οι δημοσκοπήσεις για το ποιός είναι ο πιθανότερος διάδοχος του Ζελένσκι, στις οποίες επικρατεί ο αρχιναζιστής Ζαλούζνι. Μετά την αντεπανάσταση του 1990-1991, έχουν ανατραφεί τουλάχιστον 2 γενιές με την πεποίθηση ότι ο Μπαντέρα ήταν εθνικός ήρωας. Για τον οποίο Μπαντέρα και τους οπαδούς του έλεγε ο Γκαίμπελς ότι είναι τρελοί, αλλά χρήσιμοι για να κάνουν τη βρωμοδουλειά.
Όταν θα ξεβρωμίσει ο Πούτιν την Ουκρανία από τους ναζί, να είσαι σίγουρος ότι θα τους υποδεχτείς εσύ στη γειτονιά σου. Και στη δουλειά σου. Πάντα χρήσιμοι είναι οι τραμπούκοι.
Αυτά λέει η πραγματικότητα με την οποία εγώ δεν μπορώ να επικοινωνήσω…
Ο Ρήγας δεν ήταν ραγιάς, ραγιά μου! Μην τα μαγειρεύεις!
Και κοίτα να επικοινωνήσεις με την πραγματικότητα, όσο είναι καιρός…..
Φασισταριά πλακώνουνται και από τις δυό μεριές του Δνείπερου. Απλά οι εξ Ανατολών, το παίζουν παπατζήδες, την ανάγκην χρείαν ποιούμενοι.
…. «εγχειρίδιο τρομοκρατών» το θεμελιώδες και εμβληματικό έργο του Λένιν «Κράτος και Επανάσταση», με σκοπό να καταδικαστούν ως «τρομοκράτες» τα μέλη ενός «Μαρξιστικού Ομίλου» τα οποία έχουν προφυλακιστεί!
Οπως ποταπή είναι και η απόφαση να ανοιχτεί σχολή στο όνομα του Ρώσου φασίστα φιλοσόφου Ιβάν Ιλίν σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, ο οποίος είχε χαιρετίσει το καθεστώς της ναζιστικής Γερμανίας, στο όνομα της «νίκης κατά του μπολσεβικισμού»…..
Εκτός κι αν πολύ καλά γνωρίζεις τι λες…… οπότε πάμε αλλού.
Ελληνόφωνος που δεν γνωρίζει τον Θούρειο του Ρήγα με εννιά γράμματα…
Πολύ καλό για τους ομογάλακτους:
https://kosmodromio.gr/2025/03/20/αζόφ-και-μόβνικι-η-κόντρα-των-φασιστών/
Διαβάστε το άρθρο του γνωστού “φιλόσοφου” του Πούτιν εθνομπολσεβίκου (ήμαρτον!) για την ανάγκη στρατιωτικοποίησης της Ρωσίας (όχι μόνο της οικονομίας της)
https://ria.ru/20240307/militarizatsiya-1931565800.html?in=t
Με google translate βγαίνει ικανοποιητική μετάφραση
Το άρθρο γράφτηκε ακριβώς ένα χρόνο πριν και η κατάσταση ήταν πολύ διαφορετική από ότι είναι τώρα. Είχε μεν ανασχεθεί η μεγάλη αντεπίθεση της Ουκρανίας, στην οποία η Δύση έριξε ενάντια στη Ρωσία ότι είχε και δεν είχε, αλλά ακόμα δεν είχε “γείρει” η κατάσταση προς την μεριά της Ρωσίας. Αυτοί που λιγότερο παρακολουθούσαν τα πράγματα μάλλον σαν βαλτωμένο αντιλαμβάνονταν τον πόλεμο. Πλέον η Ρωσία έχει νικήσει κατά κράτος το ΝΑΤΟ, έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της και η αντίπαλη πλευρά (ΗΠΑ) έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι έχει ηττηθεί . Αυτό προσπαθεί να κάνει ο Τραμπ: διαχείρηση της ήττας.
Παρόλο λοιπόν που αυτά που λέει ο Ντούνκιν είναι απολύτως απαραίτητα για μία χώρα που δέχεται επίθεση (εδώ να πω ότι η έκφραση “ο πόλεμος πρέπει να γίνει υπόθεση του λαού” μου άρεσε, πάντα μου αρέσει να είναι οπλισμένος ο λαός. Σε αντίθεση, η φασίζουσα Δύση αρέσκεται στους επαγγελματικούς στρατούς και μισεί τον οπλισμένο λαό) είναι πλέον παρωχημένα. Η Ρωσία τα κατάφερε χωρίς να στρατιωτικοποίσει την κοινωνία της.
Και επειδή μία εικόνα ισούται με χίλιες λέξεις:
https://www.pf.org.tw/en/pfen/33-10998.html#images
Τρικυμία εν κρανίω: Η φασίζουσα Δύση “αρέσκεται στους επαγγελματικούς στρατούς γιατί μισεί τον οπλισμένο Λαό”. Ενώ αντίθετα η Ρωσία, που …δεν μισεί τον οπλισμένο λαό(!!) …”δεν στρατιωτικοποίησε την κοινωνία της” …χρησιμοποιώντας όχι βέβαια οπλισμένο λαό, αφού …δεν θέλει να τον στρατιωτικοποιήσει(!!) αλλά τι;! Μάλλον χρησιμοποίησε επαγγελματίες μισθοφόρους, κατά προτίμηση ποινικούς!
Τρικυμία….
Κατανοώ πλήρως το υβρεολόγιο. Ελλείψει επιχειρημάτων…
Λυπάμαι που σου προκάλεσα τρικυμία εν κρανιω. Θα μπορούσες βέβαια να το αποφύγεις αν δεν διάβαζες το σχόλιο.