.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


ΗΔΙΚΑ: 48ωρη απεργία για αυξήσεις και σταθερή εργασία


ΗΔΙΚΑ: 48ωρη απεργία για αυξήσεις και σταθερή εργασία

Παντελής Αυθίνος*

▸Με 48ωρη απεργία στις 15 και 16 του Φλεβάρη κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενες/οι στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

Μετά από μια απόλυτα επιτυχημένη 24ωρη απεργία στις 24 του Γενάρη –που νέκρωσε κυριολεκτικά το σύνολο του οργανισμού– και μέσα από μαζικότατες γενικές συνελεύσεις, οι εργαζόμενοι/ες προχωρούν διεκδικώντας πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις για όλο το προσωπικό, παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων ορισμένου χρόνου, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Εδώ και τέσσερα χρόνια, ενώ στα χαρτιά η ΗΔΙΚΑ «αναβαθμίζεται», στην πράξη το προσωπικό συνεχώς υποβαθμίζεται και απαξιώνεται. Οι ανάδοχοι (ιδιωτικές εταιρείες) κυριαρχούν όλο και περισσότερο σε όλους τους τομείς της πληροφορικής, στους τομείς της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Δημόσιας Υγείας και Πρόνοιας. Προσλήψεις προσωπικού δεν έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάρα τις επαναλαμβανόμενες κυβερνητικές υποσχέσεις. Οι 47 προσλήψεις τακτικού προσωπικού που το υπουργείο είχε ρητά δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει το 2022 δεν περιλήφθηκαν στον νέο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Μια σύγκριση με το 2009 αρκεί για να δείξει το μέγεθος του προβλήματος. Τότε υπηρετούσαν στην ΗΔΙΚΑ 490 εργαζόμενοι (90 συμβασιούχοι έργου με διετείς συμβάσεις και 400 τακτικό προσωπικό). Σήμερα υπηρετούν 206 εργαζόμενοι (182 τακτικό προσωπικό και 24 ΙΔΟΧ). Μείωση προσωπικού της τάξης του 58%. Ταυτόχρονα, η μείωση του μέσου μισθού στους εργαζόμενους έφτασε το 55%, σε σχέση με τις 31/12/2009, γεγονός που οφείλεται τόσο στις μνημονιακές περικοπές των αποδοχών όσο και στην υποχρεωτική ένταξη στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Για τους/τις εργαζόμενους/ες στην ΗΔΙΚΑ η λειτουργία της πρέπει να ανταποκρίνεται στην ανάγκη αντιμετώπισης των υπηρεσιών πληροφορικής και επικοινωνιών ως δημόσιο αγαθό, που πρέπει να παρέχεται προς τους πολίτες από δημόσιους οργανισμούς και όχι αποκλειστικά από τον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος λειτουργεί με κριτήριο το κέρδος. Ουσιαστικός στόχος του αγώνα μας είναι η ανάπτυξη της δημόσιας συνιστώσας της πληροφορικής στη χώρα μας μέσα από τη δημιουργία ενός ελκυστικού εργασιακού περιβάλλοντος για τους νέους/ες εργαζόμενους/ες.

* Πρόεδρος ΔΣ του Σωματείου Προσωπικού ΗΔΙΚΑ

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Πριν (11.2.23) στην στήλη “Ζητώ τον λόγο”

Πηγή: ΠΡΙΝ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 0.00% ( 0
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.