Τετάρτη 8 Ιανουαρίου, 6:30 μ.μ., στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20, 1ος όροφος)
Καθώς το ενδιαφέρον και οι συζητήσεις για τις εξελίξεις στη Συρία αλλά κι ευρύτερα στη Μέση Ανατολή έχουν φουντώσει, η εφημερίδα Πριν διοργανώνει μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση-συζήτηση με θέμα
«Συρία, στη δίνη της κρίσης στη Μέση Ανατολή».
Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιανουαρίου, στις 6.30 μ.μ., στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20), στην αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο.
Εισηγητές θα είναι τρεις δημοσιογράφοι γνώστες της περιοχής και συγκεκριμένα οι:
– Πάνος Χαρίτος
– Σεΐτ Αλντογάν (ανταποκριτής στην Αθήνα της τουρκικής αριστερής εφημερίδας Εβρενσέλ)
– Γιώργος Παυλόπουλος
ΚΚΕδες, εγκαλειτε την Ρωσία ότι πούλησε τη Συρία. Το Ιράν; η Χεζμπολάχ; κι αυτοί πούλησαν τη Συρία; μα η Συρία ήταν ζωτικής σημασίας για τις δυνάμεις της αντίστασης στη Μέση Ανατολή. Τι τους έκανε λοιπόν όλους αυτούς να αποτραβηχτουν και να αφήσουν το καθεστώς Άσαντ να καταρρεύσει; μήπως κατάλαβαν κάτι που εσείς δεν μπορείτε να καταλάβετε; θα το καταλαβαίνατε λιγάκι αν ξεφευγατε από το επίπεδο καφενείου. Όχι τίποτα άλλο, θέλετε να θεωρείται τους εαυτούς σας πρωτοπόρους καθοδηγητές. Τρομάρα σας!
Μην ανησυχείς, την “πούλησε” σε καλή τιμή ο καρπαζοεισπράκτορας των δυτικών Πούτιν.
Κοτζάμ δυτικός “δρόμος του μεταξιού” θα γίνει στην περιοχή, κόντρα στον κινέζικο δρόμο όπως μας έδειχνε με εικόνες ο πολυαγαπημένος του σύριζα “Μπίμπι”, Κάτι θα τσίμπησε & η αστική τάξη στην Ρωσία με τον δεξιό πρόεδρο του αδελφοποιημένου κόμματος με τη ΝΔ
Η ρωσία. διαπαραγματεύεται με τον ex-ζιχαντι νυν βαπτισμένο από τους Δυτικούς “δημοκράτη”[1] τις 2 βάσεις της ενώ οι δυτικοί της δίνουν ένα τράτο με βάση στη Λιβύη. Ενω φαίνεται να ψιλοσυμφωνούν με τα εδάφη που θα της δώσουν στην Ουκρανία.
Σε ένα παράλληλο σύμπαν..
Πρώην ορκισμένοι στον Άσαντ προσαρμόζονται & ίσως & να ξερογλύφονται για θέσεις στη νέα “κατάσταση”[2]
Παρόλο που το Ισραήλ έκανε επεμβάση στη Συρία & φαίνεται να συζητά με το νέο καθεστώς[3] παράλληλα φτώχεια υπάρχει & μέσα στο Ισραήλ[4] αλλά μην τυχόν μιλήσουμε για ταξικές διαφορές & μέσα στο Ισραήλ.
“Βολεύει” αρκετούς το “αποικιοκράτες” ως “ανάλυση”.
Ο κύριος Γιαννόπουλος γιατί δεν εμφανίζεται να σχολιάσει; Περιμένω μία ΑΚΟΜΑ βαθυστόχαστη ανάλυση του για τον εκτός πραγματικότητας βάση των εξελίξεων”άξονα της αντίστασης” στην Μ.Ανατολή..
——————————————————————————————
—————— ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ————————————————
——————————————————————————————
[1]”βιογραφικό” “ανταρτών”
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/380758/rebranding-ton-tzihantiston-poy-eginan-antartes
[2] Όταν η “προσαρμογή” γίνεται γρηγορα στο βάθος μάλλον θα υπάρχει θέση
Χόλυγουντ movies.Κλακέτα & πάμε!
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/381939/holigoynt
Περιμένω κριτική από το περιοδικό για το cinema
“(..) Τι αποδεικνύεται όμως; Οτι ο «κρατούμενος» ήταν fake και ότι η απελευθέρωσή του ήταν σκηνοθετημένη για προπαγανδιστικούς λόγους!
Αποκαλύπτεται μάλιστα ότι ο «κρατούμενος» ήταν ανθυπολοχαγός στην Υπηρεσία Πληροφοριών της συριακής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος προσαρμόστηκε γρήγορα στην καινούργια κατάσταση!”
[3] Ο βήχας και ο έρωτας…
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/382394/o-vihas-kai-o-erotas
[4] Φτώχεια για έναν στους τρεις Ισραηλινούς
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/382135/ftoheia-gia-enan-stoys-treis-israilinoys
Ο δρομος του μεταξιου ειναι χρησιμος οταν εχεις να πουλησεις ενα υλικο αγοθο. Σε αυτο το θεμα πρεπει να πεισεις τα αφεντικα σου να σταματησουν να τυπωνουν χαρτια και να χτισουν καμια φαμπρικα….
Όπως τα γράφεις Τιτάνιε. Σου ξέφυγε πως & αγαθά υπάρχουν & παράγονται π.χ. σε φυτείες / εργοστάσια της Ινδίας. Ινδονησίας Κεϋλάνης κ.α. καθώς & Ορυκτοί Πόροι – ενέργεια για να μεταφεθούν: Σ.Αραβία. ΗΑΕ, Κουβέιτ κ.α.
Για κοίτα τους δύο χάρτες της “Κατάρας” & της ¨”Ευλογίας” & τον Δυτικό Δρόμο του Μεταξιού που μοστράρει ΔΗΜΟΣΙΑ ο ΝΕΤΑΝΙΆΧΟΥ [1] & η αστική τάξη του Ισραήλ. Μαζί με το σιγοντάρισμα των “ευαίσθητων”Ευρωπαίων της ΕΕ.
Βλέπεις δεν κρύβουν τις προθέσεις τους.
Ένα μόνο πράγμα δεν μπορείς να γράψεις.
Πως δεν έχουν σχέδιο.
——————————————————————————————-
—————- ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ————————————————-
——————————————————————————————-
[1] Τρίτη 01/10/2024
Η αλήθεια… ανάποδα
https://www.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/375442/i-alitheia-anapoda
Για πες μας εσύ …σοφέ….
Δεν χρειάζεται σοφία, το καθεστώς Άσαντ έχασε κάθε λαϊκό έρεισμα, κανείς δεν είχε πλέον την όρεξη να το συνδράμει. Η διαφθορά είχε αναχθεί από την Αγγλίδα σύζυγο Άσαντ σε επιστήμη, είχαν οικειοποιηθεί ακόμα και την διεθνή βοήθεια μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2023. Κατά πληροφορίες ο Πούτιν και οι Ιρανοί έχουν προμηθευτεί ποσότητες ποπ κορν και περιμένουν τα μαλλιοκουβαρα Ισραηλ-Τουρκιας- ΗΠΑ-κουρδων.. Αποτερος στόχος Ισραήλ είναι να επιτεθούν στο Ιράν το οποίο πρόκειται όμως σύντομα να γίνει μέλος της στρατιωτικής συμφωνίας CSTO. Δεν χρειάζεται λοιπόν σοφία για να καταλάβουμε ότι η κατάρρευση της Συρίας είναι ένα απλό επεισόδιο στην σύγκρουση Δύσης και του λεγόμενου παγκόσμιου Νότου.. Πως αντιδρούν Ρωσία -Κινα; όπως διδάσκει ο Σουν Τζου. Έβαλαν το καρεκλακι τους δίπλα στην όχθη και περιμένουν το ποτάμι να κατεβάσει το πτώμα του εχθρού.
Ωστε …είχε λαϊκό έρεισμα το καθεστώς Ασαντ;! Προφανώς το κληρονόμησε από την …συριακή “Αραβική Ανοιξη” του 2011!
Και να προσέχουμε να μην παντρευόμαστε …αγγλίδες!
Θεούλης!
Τελικά το εξωκοινοβούλιο και η ευρύτερη πασοκοαριστερά έχετε πάθει χοντρό κοκομπλόκο….
…κι ακόμη στην αρχή είμαστε!
Δεν καταλαβαίνω τι συμπέρασμα είναι ότι η Συρία είναι ένα απλό επεισόδιο, δηλαδή τι άλλο θα μπορούσε να είναι; Και αν καταλαβαίνω λες ότι Ρωσία και Κίνα ψιλοαδιαφορούν για την εξέλιξη και μάλιστα θα τους βγει και στρατηγικά στο μέλλον. Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.
Η Ρωσία έχασε τις σίγουρες βάσεις της στη Μεσόγειο από τις οποίες εφοδίαζε τα φασισταριά της Βάγκνερ στην Αφρική και τις παζαρεύει. Και το χειρότερο για τους λαούς είναι η απώλεια της χερσαίας σύνδεσης Ιράν-Γάζας με συνέπεια το σπάσιμο εφοδιασμού του παλαιστινιακού αντιστασιακού αγώνα που δυστυχώς κάνει κυρίως η ισλαμιστική δεξιά εκεί.
Στο γενικότερο επίδικο τώρα, αυτό που σηματοδοτεί η εξέλίξη είναι ότι τα 2 ιμπεριαλιστικά μπλοκ που συγκρούονται σήμερα δε βρίσκονται ούτε κατά διάνοια σε παρόμοιο επίπεδο ισχύος. Και μάλιστα το νατοϊκό συνεχίζει να είναι το κύριο (οριακά μοναδικό) μπλοκ επιβολής πολέμων και οικονομικής λεηλασίας στους λαούς παγκοσμίως. Επομένως, μία πολιτική γραμμή ίσων αποστάσεων βοηθά την επέλαση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αντί να τις εμποδίζει.
Και για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να υπάρχει σαφή εναντίωση από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ΚΑΙ στην μεγαλοκρατική επεκτατική πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία. Ούτε την «ανάγκασαν», ούτε την προκάλεσαν οι Ουκρανοί να προσαρτήσει το 1/6 της χώρας αν πάρουμε τα γεγονότα που έχουν συμβεί με ειλικρίνεια. Έκανε μία μεγαλεπίβολη κίνηση επιστροφής της Ουκρανίας στο δικό της μπλοκ και κατάλαβε ότι δεν είναι σε θέση να παίξει τέτοια παιχνίδια. Ως αποτέλεσμα, έχει βαλτώσει απέναντι σε μια πολύ μικρότερη χώρα που δέχεται μια -δεδομένου του αμερικανικού αμυντικού προϋπολογισμού- μικρού μεγέθους οικονομική και στρατιωτική ενίσχυση. Παρέλυσε τόσο που δεν είχε τις απαραίτητες στρατιωτικές δυνάμεις για να κρατήσει στην εξουσία το λαομίσητο καθεστώς Άσαντ με τα αρνητικά αποτελέσματα για τον παλαιστινιακό λαό που είχε αυτό.
Πιο σημαντικό όμως οι οργανώσεις που θέλουν να πετύχουν κάτι απέναντι στη μαυρίλα των πολέμων να βάλουν μπροστά κοινές πρωτοβουλίες φιλειρηνικές-αντιιμπεριαλιστικές για να συσπειρώσουν ακόμα και αν δε συμφωνούν σε λεπτομέρειες για το φύλο των αγγέλων. Με τελικό στόχο να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, την εθνική ανεξαρτησία.
@μεταβατικος
09/01/2025 at 00:34
Χάνει άλλου κερδίζει αλλού
Κερδίζει σε χώρες του Σαλέχ, μία βασούλα για παρηγοριά στην Λιβύη κάτι από Ουκρανία
Νταξει τις παζαρεύει τις βάσεις της με τον νέο φιλοαμερικανό, φιλοΙσραηλινό “Δημοκράτη” πρώην ζιχάντι, δεν τις έχασε ακόμα.
Όλα μοιράζονται βάση της δύναμης των Ιμπεριαλιστών. Τι σου προξενεί εντύπωση;
Η κύρια χαμένη είναι η Κίνα, το Ιραν που έρχεται η σειρά του (με πόλεμο; με πορτοκαλί επανάσταση; με επώδυνο συμβιβασμό; κανείς δεν ξέρει ) & ο ΚΙΝΕΖΙΚΟΣ της ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, ΔΡΟΜΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΑΣ δρόμος του Μεταξιού.
O Νετανιάχου το έδειξε με δύο χάρτες κοντά ένα 6μηνο πριν ΔΗΜΟΣΙΑ. Διαβάστε που & πυ κανένα Ριζοσπάστη η 902
Μαργαριτάρι δικό σου
“Στο γενικότερο επίδικο τώρα, αυτό που σηματοδοτεί η εξέλίξη είναι ότι τα 2 ιμπεριαλιστικά μπλοκ που συγκρούονται σήμερα δε βρίσκονται ούτε κατά διάνοια σε παρόμοιο επίπεδο ισχύος. Και μάλιστα το νατοϊκό συνεχίζει να είναι το κύριο (οριακά μοναδικό) μπλοκ επιβολής πολέμων και οικονομικής λεηλασίας στους λαούς παγκοσμίως. Επομένως, μία πολιτική γραμμή ίσων αποστάσεων βοηθά την επέλαση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων αντί να τις εμποδίζει.”
Αν πχ. κάποιος έχει 500 σκλάβους & κάποιος άλλος 200 σκλάβους στηρίζεις αυτόν που έχει τους λιγότερους σκλαβους;
Θαυμάσια αντι-ιμπεριαλιστική Γραμμή. Τι να πρωτοθαυμάσουμε σε αυτή την λογική
Στην ας πούμε εξωφρενική μάλλον για σένα σκέψη να μην υπάρχουν καθόλου σκλάβοι που λένε Λένιν, ΚΚΕ δεν σου πέρασε από το μυαλό;
Μάλλον για αυτό παραμένεις στην Μετάβαση Μεταβατικέ. & όχι στην λύση από την πλευρά της εργατικής τάξης
Φίλε ανώνυμε, είπα ότι θεωρώ ότι η γραμμή ίσων αποστάσεων και σκληρού αριστερισμού σε όλα τα επίπεδα που ακολουθεί το κόμμα σήμερα είναι άκαιρη όπως ήταν και στο μεσοπόλεμο που οδήγησε στην ασυνεννοησία με αντιφασιστικές δυνάμεις, την ήττα και εξόντωση του KPD από τον Χίτλερ και στη γρήγορη διόρθωση της από τις αντιφασιστικές συμμαχίες και τα ΛΜ. Όπως, καλώ να γίνει και σήμερα για να μην έχουμε αντίστοιχα ιστορικών διαστάσεων ήττες.
Είμαι με τη λογική της τριτοδιεθνιστικής νικηφόρας παράδοσης κόντρα στον φασισμό. Είμαι με τη γενναία στάση του ΚΚΕ όταν βομβάρδιζαν οι νατοϊκοί φονιάδες τη Γιουγκοσλαβία. Εσύ καταδικάζεις την απροκάλυπτη στήριξη στο Μιλόσεβιτς που έδειξε τότε το κόμμα και η Αλέκα;
Όταν βρείτε τα πολιτικά κάκαλα να καταδικάσετε δημόσια τη γραμμή του ΚΚΕ τότε έλα να μου κουνήσεις το δάχτυλο για παραχάραξη του Λένιν.
Οι “αντιφασιστικές δυνάμεις” ήταν ο …Λεόν Μπλούμ, που πούλησε την Ισπανία στον Φράνκο/Χίτλερ και παρέδωσε την Γαλλία μετά στη Βέρμαχτ ουσιαστικά αμαχητί;!
Ποιά …”Λαϊκά Μέτωπα” με σοσιαλφασίστες;!
Κάθε τι πληρώνεται όσο αξίζει και ούτε δεκάρα παραπάνω.
Καλά ήταν τα ΛΜ για ό,τι πρόσφεραν, που δεν ήταν και πολύ σπουδαίο, και μάλλον …πανάκριβο.
Η μόνη σςοβαρή χρησιμότητά τους ήταν ότι τα εργαλειοποίησε “ο Στάλιν” (οι Μπολσεβίκοι) για τον ιστορικό ελιγμό του Συμφώνου Μολότωφ-Ρίμπεντροπ, που κρέμασε αστούς, φασίστες και σοσιαλφασίστες από τον γλόμπο, και επέτρεψε την μεγάλη στρατιωτική Νίκη της ΕΣΣΔ στον Β’ΠΠ.
Κατά τα άλλα, τα μυαλά των κομμουνιστών (και wannabe-κομμουνιστών ή μελλόντων “πασόκων”) φταίνε, που δάγκωσαν τη λαμαρίνα των “συμμαχιών” με σοσιαλφασίστες και “κεντρώους”, όπως εμείς εδώ, που πολλοί (και όχι όλοι…) νομίσαν ότι έτσι θα κάναν επανάστα!
Και μερικοί το νομίζουν ακόμη.
Ενώ οι προοπτικές των ΛΜ δεν ξεπέρναγαν, στην καλύτερη, την παπατζήδικη “Αλλαγή” και τα Μνημόνια, Κατρούγκαλους, χρηματιστικοποιήσεις, “ανακεφαλαιώσεις”, πλειστηριασμούς, “Τέμπη” και ό,τι άλλες συμφορές βρήκαν του εργαζομένους.
Δηλαδή μΠατσόκ-τΣύριζα και μέχρις εκεί…..
Ανώνυμος
10/01/2025 at 10:50 τα ΛΑΪΚΑ ΜΕΤΩΠΑ ήταν αποτέλεσμα της τακτικής που εκπόνησε ο Στάλιν, το σταλινικό ηγεμονικό ρεύμα στην ΕΣΣΔ και την Κομιντέρν. Το λαϊκό μέτωπο Γαλλίας (συμμαχία ΚΚ Γαλλίας και Σοσιαλιστών) κυβέρνησε και αρνήθηκε να βοηθήσει έστω και λίγο την Ισπανική επανάσταση !!!!
Τα λαικά μέτωπα, καθόρισαν ως όριο και ταβάνι της πολιτκής των ΚΚ την καπιταλιστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ετσι, τα ΚΚ έγιναν ουρά της λεγόμενης δημοκρατικής καπιταλιστικής αντίληψης και σταδιακά μετατράπηκαν σε σοσιαλδημοκρατικά. Για αυτό και δικαίως, ο Στάλιν διεκδικεί τον τίτλο του πρώτου ευρωκομμουνιστή της ιστορίας.
Δυστυχως για το νεο-σταλινικο ΚΚΕ, τα λαϊκα μετωπα τα επεβαλλαν οι Δημητρώφ Σταλιν στο 7ο Συνέδριο της Διεθνους, οι αποφασεις της οποιας ηταν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΕΣ για τα ΚΚ,
Ακολουθησε η περιβοητη 6η ολομελεια του ΚΚΕ, συμφωνα με Σοφουλη, κυβερνηση ΚΚΓ με αστους “ριζοσπαστες” ταξικηςς συνεργασιας, η Τεχερανη, η Γκαζερτα το Λιβανο, Γιαλτα και Βαρκιζα, κτλ κτλ.
Αυτα δυστυχως για το ΚΚΕ ειναι πλεον και ΚΑΤΑΓΡΑΜΜΕΝΗ και απο το ΚΚΕ, ιστορια και μη επιδεχομενη αμφισβητησης.
Μπαμπακας των “Λαϊκών” μετώπων ειναι ο Σταλιν.
@ 10/01/2025 at 10:50
Υπάρχουν & άλλα
Το σχήμα του Λαϊκού Μετώπου χρησιμοποιήθηκε ίσα ίσα για περάσει η Γαλλία στην “ουδετερότητα”& μα μην “ανακατευτεί” στον Ισπανικό Κοινωνικό Πόλεμο
Αν η Γαλλία έμπαινε στην συνοριακή χώρα της Ισπανία, ο Φράγκο θα είχε “τελειώσει”. Όμως όπως γράφει ο Ραφαηλίδης στον ΜΠΛΟΥΜ απαγόρευσε το ΓΑΛΛΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ την “ανάμειξη”
Τον Φεβρουάριο του 1937 ο ΜΠΛΟΥΜ πήρε πίσω τις αυξήσεις με το “επιχειρημα” πως “δεν άντεχε η οικονομία”
Μετά τον Μαΐο του 1937 με την προβοκάτσια αναρχικών-τροτκιστών στην Βαρκελώνη ήταν φανερό πως το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία είχε πολιτικά τελειώσει. & Πως θα κέρδιζε ο Φράγκο
& Άρα δεν υπήρχε λόγος για την αστική τάξη στη Γαλλία να ανέχεται την κυβέρνηση Λαϊκού Μετώπου στη Γαλλία
& Ω ΤΙ ΣΎΜΠΤΩΣΗ -Σύμπτωση, σύμπτωση – ένα μήνα μετά την Προβοκάτσια στην Βαρκελώνη ο ΛΈΟΝ ΜΠΛΟΥΝ Πα-ραι-τείτε
ΤΕΛΕΙΟ TIMING
Μετά περάσαμε στον “αριστερό” ΝΤΑΛΑΝΤΙΕ που καταδίωκε τους Κομμουνιστές & τους εργάτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, λίγο πριν έρθει ο ΥΠΕΞ ττης Ναζιστικής Γερμανίας Ρίμπερντοφ το 1938 στη Γαλλία για να κάνει τα ντηλ με την κυβέρνηση ΝΤΑΛΑΝΤΙΕ, οι Γάλλοι σοσιαλδημοκράτες που κυβερνούσαν πετούσαν έξω τους εργάτες από ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ με την ΓΑΛΛΙΚΉ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ να τους υποχρεώνει να χαιρετούν Φασιστικά(καλά διαβάσατε)!
Περισσότερα στα βιβλία “Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ” & “ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΑΧΟ ΩΣ ΤΟ ΒΙΣΥ” -ΛΑΚΡΟΥΑ ΡΙΤΖ- που στηρίζονται σε εφημερίδες της εποχής καθως & αποχαρακτηρισμένα αρχεία Αστυνομίας & ΓΑΛΛΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αποσπάσματα & των 2 βιβλίων υπάρχουν ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ στο internet
Μίλησε κανείς για “μέτωπα” ;
Ομολογώ ότι ο πάνσοφος λαός του ΚΚΕ θα έλεγε ότι το ΛΜ της Ισπανίας που οργάνωσε τον αντιφασιστικό 3ετή πόλεμο απέναντι στον Φράνκο είναι σαν τα μνημόνια δεν το περίμενα.
Οι αποτυχίες του ΛΜ στη Γαλλία ήταν τραγικές και δεν έδωσε όση βοήθεια έπρεπε στη Δημοκρατική Ισπανία, αλλά δεν πούλησε τη Γαλλία στη Βερμάχτ. Ένα χρόνο κυβέρνησε ο Μπλουμ, όλα τα άλλα τα έκανε ο Νταλαντιέ με τους κεντροδεξιούς, ούτε ιστορία δεν έχεις διαβάσει.
Αλλά, εφόσον καταλαβαίνεις ότι όντως είχαν αξία και το παραδέχεσαι όταν μιλάς για το Μολότοφ-Ριμπεντρόπ γιατί δεν το πας ένα βήμα παραπέρα;
Τι θα είχε γίνει αν δεν υπήρχε ΛΜ στην Ισπανία και ο Φράνκο έπαιρνε την εξουσία, όπως στη Γερμανία, που δεν υπήρξε ΛΜ, μέσα σε λίγους μήνες; Το ’39 δε θα είχε μια διαλυμένη χώρα και θα μπορούσε να συμμετέχει άνετα στο πλευρό του Χίτλερ και ίσως τα πράγματα να πήγαιναν πολύ χειρότερα για την ΕΣΣΔ το ’41 όταν η Αγγλία θα έχανε το Γιβραλτάρ και ίσως δεν υπήρχε μέτωπο στη Βόρεια Αφρική.
Έχετε γίνει πολύ ανεύθυνοι, το μόνο που σας νοιάζει να πουλήσετε επαναστατιλίκι και ανωτερότητα λες και είστε καμιά γκρούπα, άλλο αν η πραγματικότητα δείχνει ότι ακόμα η εργατική τάξη πάει από ήττα σε ήττα. Ελπίζω να υπάρχουν ακόμα σοβαροί άνθρωποι εκεί μέσα που δε θα κάνουν τα λάθη του Τέλμαν όταν τα πράγματα ζορίσουν.
Το λαϊκό μέτωπο ως τακτική, υπολείπεται σε όλα από την τακτική του εργατικού μετώπου, εκτός από ένα:
Το καθοριστικό αρνητικό του λαικού μετώπου, είναι πως ορίζει ως όριο και ταβάνι της πολιτικής ενός ΚΚ το καπιταλιστικό κοινοβουλευτικό σύστημα. ΑΥΤΟ όρισε η ΕΣΣΔ, το σταλινικό ηγεμονικό ρεύμα των ΚΚ και η Κομιντέρν, ως πεμπτουσία της φυσιογνωμίας και της πολιτικής ενός λαικού μετώπου. Τα ΚΚ που ακολουθησαν αυτή την πολιτική, χρεοκόπησαν ως επαναστατικές δυνάμεις ήδη από τη δεκαετία του ’30: Το Γαλλικό Λαικό μέτωπο πχ όντας κυβέρνηση, ΑΡΝΗΘΗΚΕ να βοηθήσει την ισπανική επανάσταση! Ενώ, το Λαικό μέτωπο Ισπανίας, ΠΕΡΙΟΡΙΣΕ την επαναστατικη διαδικασία σε καπιταλιστικά δημοκρατικά πλαίσια, συμβάλλοντας έτσι στην ήττα της ισπανικής επανάστασης.
Το επίσης καθοριστικό ΘΕΤΙΚΟ όμως του λαικού μετώπου, το οποίο ΔΕΝ απέκτησε ΠΟΤΕ Η ΤΑΚΤΙΚΉ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΎ ΜΕΤΏΠΟΥ σε οποιαδήποτε εκδοχή της, ήταν το εξής: Ηταν η μοναδική τακτική που επέτρεψε στα ΚΚ να μαζικοποιηθουν και να αποκτήσουν τεράστιο κύρος στον λαό κ την εργατική τάξη.
Το ότι ο Στάλιν και η ΕΣΣΔ χρησιμοποίησαν την τακτική του λαϊκού μετώπου με στόχο την εξυπηρέτηση των κρατικών συμφερόντων της ΕΣΣΔ μέσω της ενσωμάτωσης των ΚΚ των άλλων χωρών στο καπιταλιστικό πλαίσιο των χωρών τους, δεν πρέπει να πετάξει γενικά τα λαϊκά μέτωπα ως τακτική στα σκουπίδια.
Λαικο μέτωπο εφάρμοσαν για παράδειγμα τα ΚΚ Γιουγκοσλαβιας κ Αλβανίας κ πήραν την εξουσία. ΤΙ ΔΕΝ έκαναν αυτά τα ΚΚ; Σε πλήρη αντίθεση με την γραμμή Στάλιν-ΕΣΣΔ αυτά τα ΚΚ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ να περιορίζουν την πολιτΙκή του λαικού μετώπου μέσα στα καπιταλιστικά πλαίσια των χωρών τους. Και έθεσαν ως στόχο αυτών των λαικών μετώπων, την εξουσία και την πήραν. Αν ποεριμέναν από τον Στάλιν και την ΕΣΣΔ, θα είχαν την τραγωδία του ΕΑΜ….
Εχεις δίκηο, Μεταβατικέ, τώκανε πάσα στον Νταλαντιέ, το θυμώμουν, αλλά ξεχνούσα το όνομα και βαρέθηκα να το ψάξω – άλλωστε για μένα “τί λάχανα τι μπρόκολα”, ο ένας κόβει ο άλλος ράβει. Δεν πρόκειται να ψιλολογήσω τις μπομπές σοσιαλφασιστών-κεντροφασιστών. Είναι κάτι σα να λέμε “τα Τέμπη τάκανε ο Μητσοτάκης και όχι ο Τσίπρας”… Για σένα το ξέρω, είναι σημαντικές οι διαφορές – τι διάολο “μεταβατικός” θάσουν!
———————————————
Ο κήπος με τα …κρεμμυδάκια, 7. Ανώνυμος, 13/01/2025 at 03:04!
Αυτή η οπορτουνιστική νοοτροπία είναι η καρδιά της μετατροπής των ΛΜ από τακτικό ελιγμό σε στρατηγικό λάθος: Για να γίνουν “πλατείς” και να μαζέψουν μάζες (“με τις καμπάνες…”), πρέπει οι κομμουνιστές να βάλουν “νερό στο κρασί τους”, δηλαδή να γίνουν κι αυτοί οπορτουνιστές! Δηλαδή …..ΠΑΣΟΚ!
Ετσι, …το ξέρω κι εγώ!
Αλλά ιδού και τα αποτελέσματα: Δες τι έπαθε το κομ. κίνημα αλλά και η ευρύτερη “Αριστερά” και ο …”προοδευτικός χώρος” παγκοσμίως.
Και η Νίκη του Β’ΠΠ, δηλαδή η λύση στο πρόβλημα, που κλήθηκαν να λύσουν τα ΛΜ, μόνο επικουρικά προήλθε από τα ΛΜ. Το βάρος του Αγώνα και της στρατιωτικής Νίκης το σήκωσαν 90% οι κομμουνιστές. Οι “πλατείς” των ΛΜ, εμ συμβολικά συμμετείχαν, εμ και συχνά υπονόμευσαν τον αγώνα των ίδιων των ΛΜ! Ορα ΠΕΕΑΑ, “Λίβανους-Καζέρτες”, καταδίκες κινήματος Μ. Ανατολής-ΑΣΟ, τα γνωστά της Ισπανίας, που αναφέρει και ο 5. Ανώνυμος, 3/01/2025 at 03:04, τη στάση του ΚΚ Μεγ. Βρετ. στην εγκληματική/φασιστική επέμβαση στην Ελλάδα, (που στην ουσία της ήταν μέρος της απελπισμένης προσπάθειας του Τσώρτσιλ να αποτρέψει την κατάληψη του Βερολίνου και την Γιάλτα-Πότσνταμ, που στέρησαν από τους ιμπεριαληστές το 1/3 του κόσμου και υποβίβασαν την Μ. Βρετανία στην δεύτερη θέση του Ιμπεριαλισμού). Ασφαλώς σε κείνη την κρίσιμη μάχη δεν υποτιμάς την αξία κι αυτού του +10%, αλλά δεν του δίνεις και …υπεραξία!
Αυτά τα περί Αλβανίας-Γιουγκοσλαβίας άσχετα μεταξύ τους. Αφήνω την περιθωριακή περίπτωση της Αλβανίας, που ζούσε ακόμη στην εποχή των γενών αλλά δέχτηκε αμέριστη βοήθεια από την ΕΣΣΔ ενώ δεν ήταν και άμεσος στόχος των ιμπεριαληστών, ….για νάρθω στην Γιουγκοσλαβία, με το “πισώπλατο χτύπημα” σαν χαρακτηριστική εκδήλωση ΛΜ, που βέβαια το 1999 εισέπραξε τα επίχειρα για την “εξουσία” των αστών της…..
—————————————
Αυτό το τροτσκιστικό “επιχείρημα”-ούφο για την ΕΣΣΔ, που “δεν ήταν έτοιμη” για την ιμπεριαληστρική επίθεση, ….άστε το γιατί γελοιοποιείστε! Δε νίκησαν οι Μπολσεβίκοι με επικεφαλής των Στάλιν με την βοήθεια του ….Θεού! Ούτε η …”αυτοοργάνωση”(;!) του Σοβιετικού Λαού ….”από τα κάτω”, κάνοντας …διμέτωπο(;!) με τα …δίκρανα(;!) εναντίον Ναζί-Στάλιν!!!!
Διαβάστε και λίγο Κλαούζεβιτς, Θεωρία Πολέμου, για να μην λέτε δυτικοευρωπαϊκές αστικές και μικροαστικές γελοιότητες, επιπέδου “ΣΚΑΕΙ”.
…και να μην ξεχνάμε και την σοφή ρήση: “μόνο ο ιδεολογικά αδιάλλαχτος μπορεί να κάνει πλατειά πολιτική”! Οι άλλοι κάνουν απλά οπορτουνισμό!
Μωρέ, ποιος τώπε, ποιος τώπε…
Ανώνυμος
13/01/2025 at 15:52, αγαπητό μέλος του ΚΚΕ, φάσκεις και αντιφάσκεις διαρκώς:
Α. Γράφεις ότι τα λαϊκά μέτωπα οδήγησαν στον συμβιβασμό αλλά λες ότι το κύριο βάρος το σήκωσαν τα ΚΚ! Μα τα ΚΚ ήταν η καρδιά κ πολιτικά ο καθοδήγησης των λαϊκών μετωπων και αυτά ήταν που επέβαλλαν τον ταξικο συμβιβασμό με την αστική τάξη. Αλλιώς, σύμφωνα με την αντίληψη σου, τα λαϊκά μέτωπα θέλανε συμβιβασμό, τα ΚΚ όχι αλλά τι να κάνουμε, ήταν η… Πλατεία των λμ που επέβαλλε στα κκ τον ταξικο συμβιβασμό…
Προφανως καταλαβαίνεις το ακροβατικό σου λάθος ε; Δυστυχώς ήταν τα ΚΚ και η ΕΣΣΔ υπό τον Στάλιν που προώθησαν μέχρι τέλους της ταξική συνεργασία με την αστική τάξη των χωρών της δύσης….
Β. Για το πισώπλατο χτύπημα και καλά, του Τίτο: Φρονιμως ποιον το γιουγκοσλαβικο κκ όπως και το αλβανικό κκ, απέρριψαν την προσπάθεια της ΕΣΣΔ να τα βρουν με τις αστικές τους τάξεις κ πήραν την εξουσία. Αυτό ο Στάλιν δεν το συγχώρεσε ποτέ. Έλα όμως που ανοητως ποιον το ΚΚΕ συντάχθηκε με τον Στάλιν κ την ΕΣΣΔ και κατήγγειλε το γιουγκοσλαβικο κκ και τον Τίτο ως…. αποστατη(!!!). Ε τι ήθελες να κάνουν οι γιουγκοσλαβοι; Έκλεισαν τα σύνορα τους. Γιατί να μην συντάσσονταν το ΚΚΕ με το κκ γιουγκοσλαβιας; Και σύμμαχο δίπλα στα σύνορα θα είχε, και βοήθεια έμπρακτη κλπ. Όχι όμως, το ΚΚΕ συντάχθηκε με την ΕΣΣΔ και είδαμε τα χαΐρια..
Γ. Μην μου πεις ως αντεπιχειρημα “και που πήγαν γιουγκοσλαβια κ Αλβανία, είναι ι ανόητο: θα σου απαντήσω, εκεί που πήγε και η ΕΣΣΔ με τις υπόλοιπες πιστές σε αυτήν, λαϊκές δημοκρατίες.
Είναι πολύ μικρές οι δυνάμεις μεταβατικέ, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει.
Δηλ, ποιες οργανώσεις ? Κάποιοι κύκλοι στελεχών είναι με κοινωνιολογικά προβλήματα αντίστοιχα της δυτικόφιλης Αριστεράς, βασικά μεγαλύτερα, χωρίς καμία προνομιακή διεισδυση κάπου, που και να πάρουν πρωτοβουλίες συνήθως είναι άμαζες και παίρνουν και χρώματα στρακουλίασης (σορυ), γραφικού φιλορωσιμού, αρχίζουν και τα antiwoke, απωθητικό καταντάει.
Μιλάμε για επίδικα που έχουν φυσική ηγεσία το ΚΚΕ το οποίο μοιάζει μπετό στην “αντικαπιταλιστική” γραμμή αλλά όσο περνάνε τα χρόνια και δεν δημιουργείται κάτι πολλοί προσβλέπουν εκεί. Ξέρεις πόσος κόσμος περιμένει πως και πως το επικείμενο Συνέδριο μήπως δει φραστικές μετατοπίσεις ?
Επόμενος σχετικά συγκροτημένος χώρος με τέτοιες ευαισθησίες είναι η ΛΑΕ που έχει μια στρατηγική “αριστερού πόλου” γύρω από Ελάχιστους Κοινούς Παρανομαστές γύρω από αυτά τα θέματα και με έναν βασικό εταίρο που και να προσπαθήσει να τραβήξει αντιδυτική αντιιμπεριαλιστική γραμμή δεν θα μπορέσει. Ακόμα και αν τα κείμενα βγουν καλά.
Κώστας
Κώστα, καταλαβαίνω την απογοήτευση της πολυδιάσπασης και της ομφαλοσκόπησης, αλλά νομίζω ότι υπάρχει ανεκμετάλλευτο πολιτικό κενό και ας μη γίνεται άμεσα αντιληπτό το πόσο ρευστό είναι το σκηνικό στην αριστερά και γι’ αυτό καμιά δύναμη δεν πάει χαμένη.
Δεν ξέρω σε ποιες οργανώσεις κάνουν συσκέψεις που βγάζουν αυτά τα χαρακτηριστικά, ίσως Πατέληδες ή Λαφαζάνη, δεν μπορώ να σκεφτώ κατι άλλο. Αλλά ακόμα και αυτά δε με ξενίζουν, λογικό μου φαίνεται ένας κόσμος ακόμα και αριστερός να τσιμπάει στη φιλορωσική και -επίτρεψε μου- ακροδεξιά ανάγνωση της κατάστασης εφόσον δεν υπάρχει σοβαρή αντιιμπεριαλιστική εναλλακτική ανάλυση και πολιτική πρακτική. Αν θέλουν τέτοιες οργανώσεις και αγωνιστές να συμμετέχουν χωρίς να επιβάλλουν τα φιλορώσικα και αντιγουοκ ως βασικά συστατικά θα πρέπει να μπορούν να το κάνουν.
Δεν ξέρω κόσμο που να είναι σε αυτή τη φάση προσμονής να αλλάξει κάτι στο ΚΚΕ, χαμένος χρόνος μου φαίνεται και κόπος αν νομίζει ότι μπορεί να μετατοπίσει κάπως αυτό το κόμμα απ’ έξω. Εδώ όπως είπες αλλού κατάφεραν να μη γίνει η πολύ σφοδρότερη διαφαινόμενη διάσπαση του ’10-15. Το κατανοώ ως μια στάση παράδοσης μετά τις τόσες ήττες, αλλά δε νομίζω ότι υπάρχει ουσιαστική πολιτική νίκη του ΚΚΕ απέναντι στην υπόλοιπη αριστερά. Την αυξημένη δημοτικότητα δεν μπορεί να την μετατρέψει σε ουσιαστική συμπόρευση: ούτε ιδεολογικές μετατοπίσεις καταφέρνει, ούτε στρατολογεί.
Τι να σου πω, δεν έχω απάντηση στο τι μπορεί ακριβώς να γίνει ούτε στο αντιιμπεριαλιστικό, ούτε γενικά. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει περιθώριο μιας δημοκρατικής, αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής πολιτικής λογικής με μαζική προοπτική και ενωτική λογική συνεννόησης με ό,τι θέλει να παλέψει σε τέτοια κατεύθυνση. Χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές και με τη λογική επίλυσης των διαφορετικών προσεγγίσεων μέσα στην επαφή με τις μάζες και την ταξική πάλη. Ας ξεκινήσει με τις οργανώσεις που μιλάνε για κάτι τέτοιο και όσους ακούνε (μετάβαση, δεα κλπ) και νομίζω υπάρχουν στρατιές απογοητευμένων αριστερών στους οποίους μπορούμε να πούμε πιο σοβαρά πράγματα από τα επαναστατικά ευχολόγια του κκε.
Με τα καύσιμα του ότι μπόρεσαν οι αριστερές δυνάμεις να είναι σοβαρή αν όχι ισότιμη δύναμη της κνε στο φοιτητικό. Με τα καλά αποτελέσματα στις τοπικές εκλογές και τον αναγκασμό των σεχταριστών σε αναδίπλωση.
Δύσκολος δρόμος, αλλά οτιδήποτε άλλο μου φαίνεται είτε παραίτηση των όπλων είτε ακόμα πιο καταδικασμένο.
Μεταβατικέ η αλήθεια είναι πως δεν το είχα φτάσει μέχρι Μετάβαση και ΔΕΑ, δεν εννοούσα κάτι τόσο ευρύ γιατί αυτό το εύρος δοκιμάστηκε και τελείωσε το 22 με την ρώσικη εισβολή και δεν νομίζω να μπορεί να δώσει κάτι στο αντιιμπεριαλιστικό γιατί η ομοφωνία στην οποία θα καταλήξει θα είναι αναγκαστικά στενή, άντε να πουν “αφού είμαστε χώρα του ΝΑΤΟ ήττα του ΝΑΤΟ”. Τι βλακεία είναι αυτή ? .Δεν το λέω για σένα, για όσους νομίζουν πως με αυτό τετραγώνισαν τον κύκλο το λέω. Για να μην πουν πως είμαστε σε συγκυρία τύπου Α ΠΠ, λένε αυτό, που είναι περίπου το ίδιο. Δηλ στην ΡΟ και την Λευκορωσία να αγωνιστούν για να ηττηθεί η ΡΟ και να τελειώσουν ως κράτη ?
Νομίζω χρειάζεται κάτι πιο στενό, κάτι που να μπορεί να προσυπογράφει το ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ, ως οικουμενική γραμμή, ως το σωστό και το δίκαιο για τους λαούς παντού
Άρα αν κατάλαβες πως θέλω να αποκλειστούν οι “τζινγκοιστές”, από το jingoism, αυτοί που, 3 χρόνια μετά, παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τι έγινε στο χ χωριό της Ουκρανίας και της Ρωσίας, όχι, δεν εννοούσα αυτό.
Αρκεί να είναι ελεγχόμενοι, όπως λες αλλιώς ο τόνος θα είναι γραφικός και μειοψηφικός
Ας υπάρχουν, και ομάδες τύπου ΔΗΚΚΙ τέλος πάντων, δεν εννοώ το ίδιο ντε και καλά, αν υπάρχουν, δυνάμεις δηλ μη κομμουνιστικής προέλευσης. Με τον Λαφαζάνη δύσκολα θα μιλήσει ο οποιοσδήποτε, ούτε ο ίδιος θα ήθελε, δεν λέω πως το πρότεινες, ο τύπος κάηκε
Αλλά δεν υπάρχει κομμουνιστικό κέντρο για να είναι η διαδικασία σοβαρή και ταυτόχρονα να προχωράει και η παρέμβαση στο εργατικό κίνημα και στο πολιτικό επίπεδο και να μην μοιάζει με εκπροσώπους της Αντιιμπεριαλιστικής Πλατφόρμας, πως τα λέει ο Πατέλης τέλος πάντων βασικά κάποιοι αντινατοικοί διαννοούμενοι που ψιλογουστάρουν τον πόλεμο και που σχολιάζουν την “γεωπολιτική”..
Εδώ είναι που μου δημιουργείται το γιατί, γιατί δεν δημιουργήθηκε κάτι και, εικάζω, πως κόσμος προσβλέπει στο ΚΚΕ. Έστω ως εργαλείο και άλλοθι παραίτησης, για να έχει κάτι να ψηφίζει.
Μακάρι να μην χάθηκε οριστικά το timing, δεν το ξέρω, δεν είναι και ο χώρος προέλευσης μου οπότε δεν ξέρω και λεπτομέρειες, και κάτι να γίνει
Ας πούμε, συγκεκριμένα, αυτό εδώ, πρωτοβουλία του Κορδάτου, απ ότι καταλαβαίνω, εμπλέκει αρκετό κόσμο ? Θα γίνει κάτι ? Διαβάζω σοβαρά κείμενα αλλά δεν ξέρω το αντίκρυσμα.
Να είσαι καλά
Κώστας
Δεν έβαλα λινκ
https://www.anasygkrotisikk.gr/
Κώστας
Κώστα, οκ τώρα κατάλαβα το σκεπτικό λίγο καλύτερα και συμφωνώ ότι δεν έχει νόημα ένας τέτοιος συντονισμός. Μετάβαση, δεα κυρίως εννοούσα ότι μιλάνε γενικά για κοινή δράση στο κίνημα κλπ. και όχι τόσο στο αντιιμπεριαλιστικό. Αλλά, μιας και τέθηκε νομίζω ότι η ΜΕτάβαση μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο που λες, του κομμουνιστικού κέντρου μιας τέτοιας προσπάθειας. Το σύνθημα «ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ-ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ-ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» βγαίνει άνετα από τις αναλύσεις τους, όχι; Δε γνωρίζω αν έχουν προσπαθήσει κάτι αντίστοιχο.
Μια αντιιμπεριαλιστική γραμμή στη Λευκορωσία και Ρωσία δε θα λέει να παλέψουν για την ήττα τους,αλλά μπορούν να ζητήσουν τουλάχιστον να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα από τις περιοχές που δεν τους ζήτησαν εκεί και να προστατέψουν το λαό του Ντονμπάς. Δηλαδή, πόσο αντιιμπεριαλιστική είναι η προσάρτηση Ζαπορίζια και Χερσώνας; Νομίζω ότι η εισβολή της Ρωσίας περισσότερο τους πάει για διάλυση παρά η προηγούμενη κατάσταση.
Οπότε, ίσως αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν οι αριστερές οργανώσεις σε κάποια κοινά σημεία καλύτερα ο προσανατολισμός να είναι κυρίως το αντιπολεμικό που μπορεί να αποφέρει και μαγιά για αντιιμπεριαλιστικό συντονισμό. Μου κάνει εντύπωση που δεν μπορούν να τα βρουν σε αυτό και δεν έχω καταλάβει λεπτομέρειες γύρω από τη διάλυση του ΠΑΚΣ. Ίσως θεωρούν ότι είναι ακόμα νωρίς για δεύτερη προσπάθεια;
Αντικειμενικά, πιστεύω και οι φιλορώσοι και αυτοί που δε στηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμο θα ήθελαν να υπάρχει κάτι μαζικό που να βάλει φρένο σε αποστολή πολεμικού εξολπισμού από Ελλάδα, τη μη συμμετοχή σε επόμενες κυρώσεις που νομίζω είναι ψιλορεαλιστικοί στόχοι αν όντως μαζικοποιηθεί το πράγμα. Πρέπει να υπάρξει πίεση πάνω σε αυτό.
Για το συγκεκριμένο εγχείρημα πρώτη φορά το βλέπω είναι η αλήθεια. Αναγνωρίζω το όνομα του Περδίκη που έγραφε σχόλια στο σφυροδρέπανο νομίζω, ίσως τον θυμάσαι κι εσύ και αν θυμάμαι ήταν στο ΚΚΕ παλιά. Δεν ξέρω αν υπάρχει κόσμος πρώην ΚΚΕ που ετοιμάζεται να συμμετέχει κάπου αλλού ξανά, εγώ προσωπικά δεν έχω καταλάβει κάτι τέτοιο από γνωστούς μου, θα δούμε.
Ακόμα και να υπάρχει κόσμος δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι το ΚΚΕ θα κάνει μετατόπιση. Δεν έχει κανένα λόγο σε αυτή την περίοδο ανόδου του νομίζω. Οπότε, αν ισχύσει τελικά, ιδού η Ρόδος για οποιαδήποτε οργάνωση θέλει κάτι σοβαρό.
Ευχαριστώ, επίσης να σαι καλά.
Μεταβατικέ έχω χάσει επαφές με την Μετάβαση και δεν ξέρω αρκετά πράγματα. Νομίζω όμως πως θέλει οπωσδήποτε την ΔΕΑ, κυρίως οι εκ της ΑΡΑΝ προερχόμενοι που, λογικά, είναι πλειοψηφία. Οπότε έχουμε ένα σκηνικό που η ΔΕΑ μπορεί με την Μετάβαση, και το ανάποδο, η Μετάβαση μπορεί με τους Κορδάτους, και το ανάποδο αλλά τα άκρα, οι κκεδογενείς και η ΔΕΑ, δεν μπορούν οι μεν τους δε. Θεωρούν οι μεν τους δε νατοικούς και πουτινάκια. Κάπως έτσι η διάλυση του ΠΑΚΣ νομίζω ήταν αναπόφευκτη και το αντιπολεμικό ως μαγιά δεν σου κρύβω πως δεν το βλέπω γιατί αμέσως θα αρχίσουν οι διαφωνίες για το τι πόλεμος είναι αυτός, ποιοι κυρίως φταίνε και τι λέμε.
Από αυτή την άποψη θεωρώ πως το κομμουνιστικό κέντρο θα ήταν πιο δόκιμο να έχει λιγότερα κεντριστικά άγχη από την Μετάβαση, που θέλει να είναι στην μέση, η γέφυρα αλλά έτσι δεν βγαίνει κάτι έτσι. Δεν βγαίνει κάτι και από στρατηγικές “αριστερού πόλου”, εκεί έχω καταλήξει. Και οικοδομείται αυτός σε σχετικά σημαντική κλίμακα, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που μπορούν να στήσουν η Μετάβαση κλπ. Οικοδομείται γύρω από το ΜεΡΑ 25. Δεν λέω να πάνε εκεί αλλά ότι, αντικειμενικά, αν έχουν στρατηγική αριστερού πόλου, δεν γίνεται κατανοητό γιατί δεν πάνε. Άρα πρέπει να προέλθει, το κομμουνιστικό κέντρο από τον χώρο των κκεδογενών και η πολιτική συνεργασία να έχει χαρακτηριστικά αντιιμπεριαλιστικά όπως τα βλέπουν, χωρίς εκπτώσεις γιατί το κενό είναι αυτό, μια παραδοσιακή γραμμή ΚΚΕ, το άλλο καλύπτεται από το ΜεΡΑ 25. Επίσης θεωρώ πως φυσικός χώρος της ΛΑΕ, ειδικά του ΑΡ αλλά και της ΑΡΑΣ που έχουν συγκλίνει πια, τόσα χρόνια, είναι αυτός, του παραδοσιακού αντιιμπεριαλισμού και όχι του Βαρουφάκη που, όσο καλές προθέσεις και αν έχει, την κρίσιμη στιγμή θα πανηγυρίσει για την πτώση Άσσαντ. Αλλά η ΛΑΕ ξεκινάει από το ότι θέλει να είναι κοντά στο 3% ως αυτοσκοπό, και αυτό κατανοητό σε εποχές ήττας, θέλω σου λέει ορατότητα. Αλλά το ότι δεν γνωρίζεις αυτήν την πρωτοβουλία με απογοητεύει για τις προοπτικές της, αν ήταν μεγάλης κλίμακας θα την ήξερες, θα συζητιονταν, ίσως.Εϊναι και σε απόκλιση από τον Εργατικό Αγώνα, απ ότι είδα, του χρεώνουν πως αλληθορίζει προς ΚΚΕ, μάλλον. Ναι, πρωταγωνιστεί ο Περδίκης απ ότι βλέπω, ναι τον θυμάμαι από το σφυροδρέπανο, εποχές χαλβατζολογίας (υιού) νομίζω και όντως ήταν στο ΚΚΕ, μετά το 13ο διαγράφηκε. Μαντεύω πως θέλουν να αποκτήσουν και διεθνείς επαφές μήπως και τους βοηθήσει κάτι τέτοιο να κάνουν κάτι, κάτι αρκετά κομμουνιστικά ορθόδοξο, εξ ου και μια υπεπροβολή του ΠΚΚ που είναι βέβαια ένα ολόκληρο θέμα η αποτίμηση του που δεν το πιάνω
Κώστας
Σορρυ, μεταβατικέ αλλά αναπαράγεις πλήρως τη νατοϊκή προπαγάνδα. Η Ουκρανία διέθετε τον μεγαλύτερο νατοϊκο στρατό, η Ρωσία πολεμάει με την συλλογική Δύση, στρατιωτική της τακτική είναι το ροκανισμα της στρατιωτικής ισχύος των αμερικανονατοικων, όλοι οι σοβαροί αναλυτές παραδέχονται ότι έχει ουσιαστικά νικήσει η Ρωσία το ΝΑΤΟ και τέλος αν ήθελε θα είχε διαλύσει την κρατική οντότητα της Ουκρανίας σε μια μέρα. Είναι σίγουρο ότι αν στη θέση της ήταν οι μικρονοικες ΗΠΑ, θα είχαν ρίξει πυρηνικά από τον Φλεβάρη του 2022. Φαντασου μόνο το Μεξικό να πολεμούσε εναντίον των ΗΠΑ και να υπήρχαν Ρώσοι στρατηγοί να καθοδηγούν τις επιχειρήσεις .
Το σοβαρότερο όμως ολίσθημα σου είναι αφενός μεν η αναγόρευση Ρωσίας και Κίνας σε ιμπεριαλιστικες χώρες, ισχυρισμός που δεν είναι σύμφωνος ούτε με τον λενινιστικο ορισμό αλλά ούτε με την καθημερινή έννοια της λέξης. Ιμπεριαλισμός πχ δεν είναι η χρηματοδότηση των καινούργιων υδατοφρακτων του Παναμά από την Κίνα, όπως ιμπεριαλισμός δεν ήταν το φράγμα του Ασουάν στην Αίγυπτο. Ιμπεριαλισμός όμως είναι οι απειλές Τραμπ ότι θα καταλάβει τον Παναμά. Η εξομοίωση Δύσης και Ανατολής αποπροσανατολιζει τους λαούς και τους απογοητεύει αφού όλοι ίδιοι είναι. Όλοι εσείς οι συστημικοι “αντιιμπεριαλιστες” εξυπηρετείτε άριστα τα συμφέροντα των αμερικανονατοικων.
Τέλος, δεν είπα ότι Ρωσία και Κίνα αδιαφόρησαν για τη Συρία, μίλησα για μαλλιοκουβαρα και τυχοδιωκτικη τακτική ΗΠΑ και Ισραήλ. Δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα, το πιθανότερο είναι να δημιούργησαν πολλά. Όσο για τον δήθεν εφοδιασμό της Χαράς από το Ιράν μέσω Συρίας, αυτά είναι σιωνιστική προπαγάνδα.
Φίλε ανώνυμε, νομίζεις ότι αναπαράγω νατοϊκή προπαγάνδα γιατί έχεις χάσει επαφή με την πραγματικότητα διαβάζοντας τα νέα από «αντιιμπεριαλιστικές», φιλορωσικές πηγές που τα λένε όπως τους συμφέρει.
Μόνο κάποιος που δεν έχει ιδέα από ιστορία και πολεμικές συγκρούσεις πιστεύει ότι οτιδήποτε έχει κάνει η Ρωσία μπορεί να προσομοιωθεί με επιτυχία. Λογικά εκτός απροόπτου θα νικήσει, αλλά από πού και ως πού είναι επιτυχία αυτό; Η Ουκρανία είναι πολύ κατώτερη στρατιωτικά από τη Ρωσία, η οποία υποτίθεται είναι το #2 και κοντά στις ΗΠΑ θεωρητικά, και καταφέρνει να νικήσει κυρίως χάρη στην αριθμητική της υπεροχή, ενώ έχουν υπάρξει άπειρα περιστατικά που δείχνουν στρατιωτική ανικανότητα τα οποία τα αναδεικνύουν ακόμα και φιλορώσοι μιλμπλόγκερς. Το ΝΑΤΟ δεν αναμίχθηκε με χερσαίες δυνάμεις και κυρίως παρέδωσε οπλισμό και τεχνογνωσία.
Και πέρα από αυτό, ακόμα και το θεωρητικά υπερασπίσιμο στόχο της, της μη περαιτέρω περικύκλωσης από το ΝΑΤΟ, τον απώλεσε για χάρη της συνέχισης αυτού του καταστροφικού, δολοφονικού πολέμου. Η ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ είναι γεωστρατηγικά πολύ μεγαλύτερη ήττα για τη Ρωσία από την προηγούμενη κατάσταση. Άσε που ρεαλιστικά ποτέ η Ουκρανία δε θα έμπαινε στο ΝΑΤΟ όσο και να παρακαλούσε ο Ζελένσκυ.
Στο ζήτημα ότι Κίνα και Ρωσία δεν είναι ιμπεριαλιστικές σύμφωνα με τον Λένιν δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό δεν είναι εφικτό αυτό. Ειδικά αν σκεφτείς ότι ο Λένιν θεωρούσε την τότε οικονομικά και πολιτικά καθυστερημένη Ρωσία ως μεγάλη Δύναμη στο ίδιο επίπεδο ουσιαστικά με Αγγλία, Γαλλία κλπ. Το ότι η Κίνα επενδύει σε έργα δημοσίων υποδομών μικρότερων χωρών που τη βοηθούν να αποκτήσει μεγαλύτερο γεωπολιτικό εκτόπισμα δεν βλέπω τι σχέση έχει.
Προσωπικά, δεν εξομοίωσα Δύση και Ανατολή, πιστεύω ότι ο κύριος εχθρός των λαών είναι το ΝΑΤΟ και πρέπει πρώτος στόχος να είναι η διάλυση του. Γι’ αυτό θεωρώ ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τα σημερινά μέτωπα με λογική ίσων αποστάσεων όπως στον Α’ΠΠ πχ. Αντίθετα είμαστε κοντά στην περίοδο του Β’ΠΠ, όπου το ένα μπλοκ είναι χειρότερο από το άλλο για το σ-κ κίνημα. Δηλαδή, όταν χώρες του ΝΑΤΟ επιτίθενται σε τρίτες χώρες θα πρέπει να στηρίζουμε το δικαίωμα αυτών των χωρών να αμυνθούν, δηλαδή ότι κάνουν δίκαιο πόλεμο, αλλά αν κάποια χώρα του «ανατολικού» μπλοκ επιτεθεί σε κάποια φιλονατοϊκκή εξαρτημένη χώρα πρέπει να τηρήσουμε στάση ίσων αποστάσεων, επαναστατικό ντεφετισμό κλπ. Δηλαδή, δεν ξέρω πώς η γραμμή έχει δίκιο η Ρωσία θα μπορούσε να σταθεί μέσα στην Ουκρανία από το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα εκεί.
Παρόλα αυτά βρισκόμαστε σε μια εποχή που η τάση ασύμμετρης κυριαρχίας της Δύσης αντιστρέφεται, δηλαδή χώρες που δεν ανήκουν στη βορειοατλαντική συμμαχία αρχίζουν να εξελίσσονται σε ανταγωνιστές, όχι ίσους αλλά αρκετά κοντά στην ισχύ. Γι’ αυτό χρειάζεται ρέγουλα στο πόσο θεωρούμε ότι το ένα μπλοκ είναι χειρότερο δεδομένου του ότι δεν πρόκειται για συγκεκριμένα αντικομμουνιστικό όπως ήταν οι φασίστες παλιότερα.
Τέλος, γιατί είναι σιωνιστική προπαγάνδα ότι ήταν δρόμος εφοδιασμού η Συρία; Η αλήθεια είναι και καλά κάνει το Ιράν και αν δεν το έκανε θα ήταν χαζό.
Ο σταλινιστης μεταβατικος στη γραμμη Μαργαριτη θεωρει οτι ο επικινδυνος ιμπεριαλισμός ειναι ο ανερχόμενος του παγκοσμιου νοτου.
Ανοησιες σταλινικες δηλαδη να βαπτισουμε το κρεας ψαρι.
Η πραγματικότητα ειναι πολυ διαφορετικη.
Το μεν ευρωατλαντικο στρατοπεδο λειτουργει απολυτα συντεταγμενα μεσω των διαφορων οργανωτικων σχηματων που εχουν εμπεδοθει εδω και δεκαετιες. Αποτελουν πραγματι μια ταξικη πυραμίδα με την εννοια που ο Γ.Παπαδοπουλος ειχε περιγραψει.
Αντιθετα ο παγκοσμιος Νοτος ειναι σημερα ενα συνοθυλευμα ανεξαρτητων παικτων οι οποιοι δρουν κατα βαση ανεξαρτητα και χωρις καμμια κοινη στρατηγική παροτι συμφωνα με ολους εχουν καποια κοινα συμφεροντα. Προφανως το γεγονος οτι εχουν κοινο εχθρο δεν αρκει για να τους ενωσει.
Άσχετο με την κουβέντα
Ο σταλινιστης ο μεταβατικος;? έλεος !
Σε λίγο θα λέτε & ΤΗΝ ΣΥΓΚΥΒΕΡΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ….ΑΡΙΣΤΕΡΗ!!
Αν θέλεις κουβέντα με κάποιους που υπερασπίζονται την ΕΣΣΔ ειδικά την περίοδο με ΓΓ τον Στάλιν, ένας από αυτους τους 3 – 4 – 5 είμαι & η αφεντιά μου.
Μάθε πρώτα πως η λέξη “σταλινικός” για εμάς αποτελεί τίτλος τιμής
Γιατί;
Ο Στάλιν τσάκισε τον φασισμό όταν σχεδόν όλη η Ευρωπη κατέβαζε τα παντελόνια της μπροστά του. Πέρα από την αντίσταση του σοβιετικού λαού, αξιόλογες ήταν & οι αντιστάσεις σε αντάρτικα σε Ελλάδα – Γιουγκοσλαβία. Στα υπόλοιπα μέρη της Ευρώπης οι αντιστασεις απέναντι τόσο στην επέλαση των Ναζιδιων όσο & κατα την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής ήταν ή ανύπαρκτες ή μικρές
“Ο Στάλιν τσάκισε τον φασισμό ”
Το σωστό είναι οτι ο Φασισμός νικήθηκε από τους λαούς της Σοβιετικής Ενωσης, παρά και ενάντια στον σχεδιασμό του Στάλιν ή καλυτερα στην ελλειψη σχεδιασμου.
Πιο σωστο και πιο επιστημονικο.
ΥΓ.
Σταλινιστής είναι όποιος δεν έχει καταλάβει ακόμα τι έγινε στα 1917-1991 στην Ευρώπη και θεωρει οτι “Ο Στάλιν τσάκισε τον φασισμό “.
Ε; Ακριβώς το αντίθετο είπα, αν απλώς μπορούσες να διαβάσεις. Αλλά, από πότε έχει σημασία πόσο συντεταγμένο είναι ένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ για το βαθμό επικινδυνότητας; Οι φασίστες ήταν πολύ πιο ανοργάνωτοι (ο Μουσολίνι έφερε αντιρρήσεις στο Χίτλερ για την προσάρτηση της Αυστρίας ας πούμε) από τους Συμμάχους που είχαν την ΚτΔ και πάλι η Γ’ Διεθνής τους θεώρησε πιο επικίνδυνους άρα δεν είναι αυτό το σημαντικό.
Επίσης, οι περισσότεροι σταλινικοί θεωρούν ότι το ΝΑΤΟ είναι χειρότερο οπότε δεν ξέρω γιατί πέταξες ένα σταλινικός έτσι στο άκυρο για να περιγράψεις λολ.
Ανώνυμε 1, είσαι και ανιστόρητος. Ρίξε μια ματιά:
https://en.wikipedia.org/wiki/French_Resistance
https://en.wikipedia.org/wiki/Polish_resistance_movement_in_World_War_II
https://en.wikipedia.org/wiki/Italian_resistance_movement
Μην υποτιμάς τις δυνάμεις που έδωσαν οι λαοί σε όλο τον κόσμο για να διώξουν το τέρας του φασισμού για να κάνεις μικροπολιτική υπέρ του Στάλιν.
Δυστυχώς, και αυτός έκανε μεγάλα λάθη και δε μιλάω μόνο για τις σοσιαλφασιστικές βλακείες που επέβαλε σαν γραμμή. Και κομμάτι του ΜΡ και η ανετοιμότητα τις αρχικές μέρες του Μπαρμπαρόσα θα ήταν εγκλήματα αν τα έκανε αστός πολιτικός.
@Μεταβατικος 12/01/2025 at 20:25
Καποιες σκεψεις.
Το πρόταγμα της ειρήνης χωρίς προσαρτήσεις μπορεί σήμερα να ενώσει την ευρωπαϊκή αριστερά ή καλυτερα τις προοδευτικες λαϊκες μαζες της Ευρώπης δημιουργώντας κατί βιώσιμο και στηριγμένο σε ηθικές
Εφόσον θεωρώ οπως κανουν οι του ΚΚΕ, οτι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες (τουλάχιστον) είναι ιμπεριαλισμοϊ, δεν μπορώ να πάρω καμιά θέση υπερασπισης τους.
Εγω πχ σαν Ελληνας δεν μπορω να πω στον Ρωσο ή τον Ουκρανο τι θεση να παρει απεναντι στον πολεμο. Οποτε μπορω μονο να μιλησω γενικα εναντια στη συνεχιση του πολέμου.
Οταν η Παπαρήγα λεει οτι οι Ουκρανοι πρεπει να υπερασπιστουν τα συνορα της πατριδας τους σε ποιον απευθυνεται; Στον λαο, ή στους υπηκόους
Τι σημαινει η εννοια της πατρίδας στον υπερωριμο καπιταλιστικο ιμπεραλισμο;
Μεστή νοήματος η δημόσια εκδήλωση του ΠΡΙΝ για τις εξελίξεις στη Συρία και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, ενώ έγινε και ουσιαστική συζήτηση:
https://prin.gr/2025/01/prin-syria/
Μεταβατικέ, εάν σου πω ότι η απόφαση Φινλανδίας και Σουηδίας ήταν προειλημενη και ανεξάρτητη από το ουκρανικό δεν θα σε πείσω γιατί δεν θέλεις η δεν μπορείς να πεις κάτι διαφορετικό. Προφανώς για την στάση του Τραμπ με την Γρηλανδια δεν βλέπεις καμία σχέση,. Προφανώς το βαθύ κράτος των ΗΠΑ επεκτείνεται προς τον αρκτικό κύκλο που θα είναι το επόμενο πεδίο σύγκρουσης. Επειδή εγώ σκέφτομαι και δεν σκέφτονται άλλοι για μένα, θεωρώ ότι η εξαγγελία του Ζελενσκι τον Γενάρη του 2022 ότι η Ουκρανία θα γίνει πυρηνική δύναμη, ήταν επαρκής και νόμιμη αιτία για την εισβολή της Ρωσίας.
Για να μην το μακρηγορω, δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο ότι η Χαμάς εξοπλίζεται από το Ιράν. Μόνο τα γνωστά καθάρματα που ετοιμάζονται να ρίξουν πυρηνικά στο Ιράν προβάλουν τέτοιους ισχυρισμούς.
Η σύγκρουση Ρωσίας και Ουκρανίας είναι ένας proxy νατοικος πόλεμος και βέβαια στο πεδίο υπάρχουν χερσαίες δυνάμεις του ΝΑΤΟ, παρεκτος κι αν νομίζεις ότι πχ τους πατριοτ τους χειρίζονται Ουκρανοί.
Το ποιος θα κερδίσει τον πόλεμο μας το έδειξαν οι παντοφλοφοροι Χουθι που απώθησαν τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα πέραν των 1500 Χλμ.
Ειρησθω εν παρόδω ότι η Υεμένη έχει δεχθεί πάνω από ένα εκατομμύριο βομβαρδισμούς από το σαουδαραβικο στρατό.
Δεν ξέρω αν είσαι μέντιουμ και τα ξέρεις αυτά, αλλά σίγουρα τους βοήθησε να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ ανώδυνα και με επευφημίες η καταπάτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας.
Επίσης, εγώ που σκέφτονται οι άλλοι για μένα πιστεύω ότι ακόμα και αν η Ουκρανία απείλησε να αποκτήσει πυρηνικά (που δεν το έκανε εκτός αν εννοείς κάτι άλλο από αυτό https://kyivindependent.com/zelenskys-full-speech-at-munich-security-conference/ – και ακόμα και να το έκανε ξέρεις ότι η Ουκρανία αφοπλισε το πυρηνικό της οπλοστάσιο με αντάλλαγμα την προστασία της από τη Ρωσία και τη Δύση, και ζητούσε την ακύρωση του μνημονίου της Βουδαπέστης, το οποία πρώτη η Ρωσία δεν τήρησε) δε θα έπρεπε μια τρίτη χώρα να εισβάλλει για να την προλάβει. Αυτή είναι η επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν Μπους-Μπλερ για να εξανδραποδίσουν το Ιράκ και καμία σχέση δεν έχει με όσους θέλουν να λέγονται αντιιμπεριαλιστές.
Ε δε νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα τεκμήριο ότι η Χαμάς εξοπλίζεται από το Ιράν, αλλά τέλος πάντων η φύση τέτοιων αποδείξεων είναι κάπως φευγαλέα. Εδώ ας πούμε το παραδέχονται οι ίδιοι:https://www.nytimes.com/2012/11/22/world/middleeast/iran-missiles-in-gaza-give-tehran-government-a-lift.html. Δεν καταλαβαίνω πού είναι το κακό βέβαια, θα έπρεπε να ζητάμε όλες οι χώρες να εξοπλίσουν την παλαιστινιακή αντίσταση.
Μακάρι οι Χούθι να μπορούσαν όντως να κάνουν τη διαφορά για την Παλαιστίνη θα χρειαστούν όμως πολλά περισσότερα για ένα θαύμα. Αλήθεια, η Ρωσία γιατί δεν κάνει τίποτα ουσιαστικό;
Επιβεβαιωνόμαστε όσοι λέγαμε ότι τα γεγονότα στην Συρία ήταν ενορχηστρωμένα από την Ρωσία:
Ιρανός διοικητής κατηγορεί την Ρωσία ότι έκλεινε τα ραντάρ όταν χτυπούσαν οι Ισραηλινοί μέσα στην Συρία ενώ την κατηγορεί επίσης ότι τους έλεγε ψέματα ότι χτυπούσε τους τζιχαντιστές ενώ αυτή βομβάρδιζε…ανοιχτό ερημικό πεδίο:
https://www.ncr-iran.org/en/news/terrorism-a-fundamentalism/iran-news-irgc-commander-admits-defeat-in-syria-blames-russia-and-assad/
https://www.nytimes.com/2024/12/02/world/middleeast/syria-aleppo-assad.html
Σε συνέντευξή του στο Αλ Τζαζίρα ο νέος υπουργός εξωτερικών Ασαάντ αλ-Σαϊμπάν δήλωσε:
“Η Ρωσία είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη κι έχει συμφέροντα στην περιοχή. Το μόνο πρόβλημα με το Ιράν ή τη Ρωσία, ήταν η επέμβασή τους στις εσωτερικές μας υποθέσεις. Δεν είχαμε πρόβλημα στο παρελθόν με την Τεχεράνη ή τη Μόσχα. Το πρόβλημα έγκειται στην υποστήριξή τους στο πρώην καθεστώς. Ακούσαμε θετικές δηλώσεις από τη Ρωσία την περασμένη βδομάδα όσον αφορά την ενότητα και την εδαφική μας ακεραιότητα και πιστεύω ότι η Ρωσία κατάφερε γρήγορα να δράσει σε αρμονία με τις νέες εξελίξεις και τη νέα πραγματικότητα και αν αυτό συνεχιστεί θα μπορούσαμε να δούμε τη Ρωσία σαν έναν δυνητικό εταίρο στη Συρία και την ευρύτερη περιοχή”
https://www.aljazeera.com/program/talk-to-al-jazeera/2025/1/1/syrias-foreign-minister-rebuilding-a-nation-after-al-assads-fall
Σας δουλεύει ο νεοτσάρος κανονικότατα όμως!!!
Ένας άλλος Ιρανός στρατηγός έλεγε ότι τις θέσεις των Φρουρών της Επανάστασης τις έδινε η μυστική υπηρεσία της Συρίας και μετά βομβάρδιζαν οι Ισραηλινοί. Τα ραντάρ κλείνουν για να μην τα χτυπήσουν αντιρανταρ πύραυλοι και μετά να ζητοκραυγαζουν οι σιωνιστές όπως όταν κατάφεραν μια φορά να χτυπήσουν ένα Παντσιρ την ώρα του ανεφοδιασμού του. Όσο για τις πολιτικαντικες σάλτσες του αποκεφαλιστη “υπουργού” της Αλ Νουσρα, θα κριθούν από την πράξη. Για αυτό ξεκαβαλα Ρότσιλντ μέχρι νεοτέρας.
Η πρόθεση των ΗΠΑ να αρπάξουν την Γροιλανδία για κάθε λογικό άνθρωπο σημαίνει ότι ο ιμπεριαλισμός θέλει να περικυκλώσει τη Ρωσία και από βορρά. Το ΚΚΕ όμως βλέπει “…στρατηγική σημασία της Γροιλανδίας και συνολικότερα της Αρκτικής για τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς…”
Κομμουνισμός μόνο με €υρω και να -το.