.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ σας και τις εξορύξεις σας, υποκριτές και Φαρισαίοι κεφαλαιοκράτες!


Γράφει ο Ρεπόρτερ

1. Τα χωρικά ύδατα – γνωστά και ως αιγιαλίτιδα ζώνη – αποτελούν τη φυσική επέκταση της εθνικής κυριαρχίας μίας χώρας, πέρα από τις ακτές, προς τη θάλασσα.

Η φυσική αυτή επέκταση, η οποία περιλαμβάνει τα ύδατα, τον βυθό, το υπέδαφος και τον εναέριο χώρο, θεωρείται τμήμα του εθνικού εδάφους, με την εκάστοτε χώρα να έχει δικαίωμα άσκησης «πλήρους κυριαρχικής εξουσίας».

Μέχρι το 1936, τα χωρικά ύδατα εκτείνονταν έως τα 3 ναυτικά μίλια αφού τόσο ήταν τότε το μεγαλύτερο βεληνεκές των κανονιών. Από το 1936 και έκτοτε, η έκταση των χωρικών υδάτων διευρύνθηκε στα 6 ναυτικά μίλια ( περίπου 9,5 χλμ), κάτι το οποίο υιοθέτησε και η Ελλάδα με αποτέλεσμα τα ελληνικά χωρικά ύδατα στο Αιγαίο, να αντιστοιχούν στο 15-20% αυτού. Το απίθανο βέβαια είναι ότι ο εναέριος χώρος δεν είναι στα 6 ν.μ. αλλά έχει οριστεί στα 10 !! . Το 1994 – και σύμφωνα με απόφαση των Ηνωμένων Εθνών για το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας – το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων ορίστηκε στα 12 ναυτικά μίλια ( περίπου 19 χλμ). Με βάση το Άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας, η επέκταση των χωρικών υδάτων αποτελεί απόφαση του κάθε κράτους, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση των γειτονικών χωρών ή της διεθνούς κοινότητας.

Χρήσιμο θα ήταν σε αυτό το σημείο να παρατεθούν τα όσα είπε σε σπάνια στιγμή ειλικρίνειας και από την δική του προφανώς σκοπιά ο ανώτατος αξιωματικός του Ναυτικού Α. Αντωνιάδης, σε εκπομπή, για το θέμα των χωρικών υδάτων:

«Πρέπει να μαθαίνουμε την αλήθεια, όμως, (…) να μη στρουθοκαμηλίζουμε. Το Αιγαίο ΔΕΝ είναι ελληνικό. Το Αιγαίο 90 τοις εκατό, 80-κάτι τοις εκατό είναι Διεθνή Ύδατα. Κι αν πάτε απ’ την Αγιά-Μαρίνα της Αίγινας, (…)[με] σκάφος στον Αη-Γιώργη, περνάτε από Διεθνή Ύδατα στα οποία μπορεί να συναντήσετε μπροστά σας τουρκική φρεγάτα καθ’ όλα νόμιμη, έξω από την Αίγινα, και να μην το κάνετε εκπομπή. Γιατί είμαι σίγουρος ότι εσείς θα το κάνετε εκπομπή αν τη συναντήσετε τη φρεγάτα (…)

Δεν το μαθαίνουμε αυτό. Μαθαίνουμε στα σχολεία ότι το Αιγαίο είναι ελληνική λίμνη και πάμε στους ξένους και το προβάλλουμε, κι όταν ανοίγουν το χάρτη με τα χωρικά [ύδατα], δέστε το χάρτη (…), λένε “πώς είναι ελληνική ρε παιδιά, αυτό είναι Διεθνή Ύδατα”.

Πρέπει αυτά, αυτή είναι η αυτογν… (…) Εγώ, για μένα από εκεί ξεκινάει, από την παιδεία. Και για να λύσουμε τα προβλήματα, (…), είναι ίσως οι καινούριες γενιές, αν σήμερα αρχίσει και φτιάχνει η παιδεία μας, ύστερα από 20-30 χρόνια, ίσως, τότε να μπορέσει η Ελλάδα να [τα] αντιμετωπίσει.».

Επίσης πολλές φορές καλλιεργείται σκόπιμη και ύπουλη σύγχυση ανάμεσα στον εναέριο χώρο που αντιστοιχεί στα χωρικά ύδατα και στην Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων (ΠΠΠ: Flight Information Region – FIR) που είναι καθαρά αεροπορικός όρος-έννοια και χρησιμοποιείται για να περιγράψει έναν εναέριο χώρο συγκεκριμένης έκτασης όπου παρέχεται κάποια Υπηρεσία Πληροφοριών Πτήσεων και κάποια υπηρεσία προειδοποιήσεως. Κάθε τμήμα της ατμόσφαιρας ανήκει σε κάποια συγκεκριμένη ΠΠΠ η οποία προφανώς δεν έχει σχέση με κυριαρχίες και άλλα φαιδρά.

2. Για πρώτη φορά στο Διεθνές Δίκαιο η υφαλοκρηπίδα ορίστηκε στη Διεθνή Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958. Σύμφωνα με εκείνο τον ορισμό, η υφαλοκρηπίδα ενός κράτους εκτεινόταν στο τμήμα του θαλάσσιου βυθού που βρίσκεται γύρω από τις ακτές του και πέρα από την αιγιαλίτιδα ζώνη μέχρι βάθους 200 μέτρων, εκτός αν ήταν εφικτή η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων και σε μεγαλύτερο βάθος, οπότε εκτεινόταν ως το βάθος αυτό. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 – ως υφαλοκρηπίδα ορίζεται πλέον ο βυθός της θάλασσας σε ακτίνα 200 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) από την ακτή. Σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να φτάσει σε ακτίνα 350 ν.μ. Όταν η προέκταση υπολογίζεται σε σχέση με την «ηπειρωτική ακτή», τότε πρόκειται για «ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα», ενώ όταν υπολογίζεται σε σχέση με τη «νησιωτική ακτή», τότε πρόκειται για «νησιωτική υφαλοκρηπίδα». Σε κάθε περίπτωση, όμως, τόσο στην ηπειρωτική όσο και στη νησιωτική υφαλοκρηπίδα, η κυριαρχία ανήκει στο κράτος όπου ανήκουν οι αντίστοιχες ακτές. Το παράκτιο κράτος έχει τα λεγόμενα « κυριαρχικά δικαιώματα» επί της υφαλοκρηπίδας, τα οποία διαφέρουν έναντι των χωρικών υδάτων.

Συγκεκριμένα, του ανήκουν τα ορυκτά του εδάφους και του υπεδάφους, οι μη ζώντες οργανισμοί του βυθού, καθώς και οι ζώντες οργανισμοί που ανήκουν στα καθιστικά είδη. Αντίθετα, δεν του ανήκουν ούτε τα ύδατα, ούτε η επιφάνεια της θάλασσας, καθώς ούτε και ο εναέριος χώρος. H υφαλοκρηπίδα υφίσταται για κάθε κράτος αυτοδικαίως και αποκλειστικά. Δηλαδή, ακόμα κι αν το εκάστοτε κράτος δεν ασκεί τα συνεπαγόμενα «δικαιώματά» του, δεν δικαιούται να το πράξει κανένα άλλο.

3. Ως ΑΟΖ, που καθιερώθηκε το 1982, ως μια αναγκαία εξέλιξη του ορισμού της υφαλοκρηπίδας που ανταποκρινόταν καλύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θεωρείται η θαλάσσια έκταση, εντός της οποίας ένα κράτος έχει δικαίωμα έρευνας ή άλλης εκμετάλλευσης των θαλασσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της παραγωγής ενέργειας.

Η έκταση της ΑΟΖ υπολογίζεται πέραν των χωρικών υδάτων και έως τα 200 ναυτικά μίλια ( 370 χλμ) από την ακτογραμμή, ενώ η δικαιοδοσία του παράκτιου κράτους αφορά τα ύδατα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας (σ.σ. η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα), το βυθό και το υπέδαφος. Η διαφορά χωρικών υδάτων και ΑΟΖ είναι πως τα χωρικά ύδατα αφορούν σε πλήρη κυριαρχία, ενώ η ΑΟΖ αποτελεί “κυριαρχικό δικαίωμα”.

4. Οι διαφορές ΑΟΖ – υφαλοκρηπίδας

Πέραν της διαφορετικής έκτασης των δύο εννοιών (σ.σ. ΑΟΖ έως 200 ναυτικά μίλια – υφαλοκρηπίδα έως 350 ναυτικά μίλα), οι διαφορές είναι: Η υφαλοκρηπίδα είναι μόνο ο βυθός και το θαλάσσιο υπέδαφος, ενώ η ΑΟΖ περιλαμβάνει και το τμήμα της θάλασσας έως την επιφάνεια του νερού όπου όμως η επιφάνεια είναι διεθνή ύδατα όπως και στην υφαλοκρηπίδα.

Επίσης, η υφαλοκρηπίδα υπάρχει a-priori, χωρίς να χρειάζεται το εκάστοτε κράτος να προχωρήσει στην οριοθέτησή της εκτός και αν οι υφαλοκρηπίδες δυο χωρών αλληλοκαλύπτονται, οπότε έγκειται σ’ αυτές τις χώρες να διευθετήσουν από κοινού το θέμα, συνήθως με την μέθοδο της μέσης γραμμής (η ίδια αντιμετώπιση ισχύει ακόμα και για όμοια περίπτωση χωρικών υδάτων).

Η ΑΟΖ υφίσταται μόνον εφόσον το εκάστοτε κράτος προχωρήσει στην ανακήρυξή της, βάσει των διεθνών κανόνων και της σύμφωνης γνώμης των γειτονικών κρατών..

5. Το λεγόμενο διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας δεν είναι μια ουδέτερη ταξικά έννοια. Αποτυπώνει κάθε φορά τους διεθνείς συσχετισμούς δύναμης των ηγεμονικών ιμπεριαλιστικών κρατών και των γιγάντιων πολυεθνικών ομίλων πετρελαίου, φυσικού αερίου ορυκτού πλούτου, ενέργειας, κατασκευής υποθαλάσσιων αγωγών και αλιείας. ΜΗ ξεχνάμε ότι το 1982 που καθιερώθηκε η ΑΟΖ δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα πια χώρες που να ήταν σοσιαλιστικές.

6. Η ουσία είναι μια: Έχουμε μια οξύτατη διαπάλη των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας για το ποια θα κατοχυρώσει την μεγαλύτερη φέτα του βυθού, του υπεδάφους του και των θαλασσίων υδάτων πάνω από αυτόν για να τον ξεπουλήσει στην συνέχεια στις πολυεθνικές που αναφέραμε προηγουμένως και στα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη που συμπλέκονται με αυτές, καθώς και στο ΝΑΤΟ- ΕΕ στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, κυρίως με την Ρωσία αλλά και την Κίνα.

Το αν αυτό θα γίνει μονομερώς από τις δυο αστικές τάξεις η από κοινού, μικρή σημασία έχει για τα πραγματικά συμφέροντα των δυο λαών. Όπως και νάχει, το όποιο αντίτιμο του ξεπουλήματος θα πάει στις τσέπες του κεφαλαίου κάθε χώρας εν μέσω μάλιστα μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης που μαστίζει και τις δυο καπιταλιστικές χώρες.

Οι επιπτώσεις στο περιβάλλον θα είναι τεράστιες και τα πολεμικά του ΝΑΤΟ και χωρών της ΕΕ θ’ αλωνίζουν στο Αιγαίο για την στρατιωτική περιφρούρηση των πολυεθνικών, πετυχαίνοντας με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια και κυρίως την τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος στις δύο χώρες και την στήριξη των δύο αστικών τάξεων αν χρειαστεί για την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Σε γενικότερο καπιταλιστικό και ιμπεριαλιστικό καθεστώς που θέλει να επιβάλει ακόμα και την βίαιη αλλαγή των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων στην πυριτιδαποθήκη των Βαλκανίων. Σε κατάσταση βαθιάς πλανητικής αντεπανάστασης παρά τα ελπιδοφόρα συγκρουσιακά γεγονότα ενάντια στους «πάνω».

Σε συνθήκες που οι Ελληνοαστοί και οι κυβερνήσεις τους κάθε απόχρωσης, είναι ο «μεντεσές» για την πλήρη Νατοϊκή ολοκλήρωση στα Δ. Βαλκάνια, που έχουν καταλάβει τον εναέριο χώρο της Β. Μακεδονίας, που έχουν πλοίο στην Λιβύη και άλλα πολλά ενώ οι Τουρκοαστοί έχουν εισβάλει στην Συρία, στο Β. Ιράκ, στην Κύπρο και στην Λιβύη και έχουν κάνει και άλλα πολλά.

Επίσης, είναι μονόδρομος η διεκδίκηση: Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ σας και τις εξορύξεις σας. Καμιά υπόκλιση στον αμυνιτισμό όπως έχει περιγραφεί από τον Λένιν αλλά ούτε και στον πασιφισμό.

Δεν συζητάμε βέβαια καν για τον σοσιαλσωβινισμό. Όσο για την Μεγάλη Ιδέα που πλασάρουν οι αστοί, οι κυβερνήσεις τους, το κράτος τους και τα Μ. Μ. Εξαπάτησης ότι «θα γίνουμε πετρελαιάδες του Τέξας», τι άλλο να πει κανείς εκτός απ’ αυτό: Ο ύπνος της λογικής γεννάει τέρατα!

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 67.22% ( 18
Συμμετοχές )



38 σχόλια στο “Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ σας και τις εξορύξεις σας, υποκριτές και Φαρισαίοι κεφαλαιοκράτες!

  1. Κώστας

    Αυτός ο πολιτικός λόγος αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να εφευρεθεί από τον Μητσοτάκη, που ετοιμάζεται να κάτσει στο ιμπεριαλιστικό τραπέζι αποφυγής του πολέμου μέσω παραχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων (από ΑΟΖ, μέχρι υφαλοκρηπίδα, μέχρι εθνικά ύδατα, μέχρι τον Έβρο, μέχρι κατοικημένα νησιά) με αντικαπιταλιστικά εύσημα. Η εθνική ενότητα είναι εδώ.

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κώστα Τούμπα τα κριτήρια σου, βλέπεις το άσπρο για μαύρο

      Reply
      1. Ragnarok

        “Έλληνα πατριώτη”, γιατί υπερασπίζεσαι το εθνικο ελληνικό κράτος που κόβει συντάξεις, διαλύει υγεία και παιδεία;

        “Έλληνα πατριώτη”, γιατί υπερασπίζεσαι το εθνικό ελληνικό κεφάλαιο που απολύει, δίνει μισθούς ξεφτιλας, καίει τα δάση για ανεμογεννητριες ;

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Ρε φίλε σόρρυ : είσαι Έλλην πατριωτης όπως λες : δηλαδή στηρίζεις το ελληνικό έθνος/κράτος που τρώει λεφτά και φορολογεί απίστευτα τον κοσμακη για να κερδίζουν οι Έλληνες κ ξένοι καπιταλιστές. Πώς σου φαίνεται; Δεν αισθάνεσαι λίγο ψώνιο κ κορόιδο;

        Reply
    2. Κώστας

      Φασιστάκο που υπογράφεις σαν πατριώτης, οι κομμουνιστές πάντα πολεμάγανε για την πατρίδα, εσείς πολεμάγατε για τον Χίτλερ και τον Ντεκτάς

      Κώστας

      Reply
  2. Ανώνυμος

    Κώστα πόσο χρονών είσαι; Για τον αν σε επιστρατεύσουν σε καιρό πολέμου ρωτάω μην πάει ο νους κανενός σε άλλες σκέψεις και φάω καμία μήνυση. Πολύ εύκολα πολεμάς ή πολύ εύκολα στέλνεις τα παιδιά των άλλων στον πόλεμο; Μου αρέσει που έκανες κριτική στο τμήμα της αριστεράς που έλεγε κινητοποιήσεις μέσα στην καραντίνα ότι έστελνε τον κόσμο να κινδυνεύσει και δεν ήταν συνετή και υπεύθυνη η στάση της, αλλά τώρα για τις ΑΟΖ να στείλουμε τον κόσμο σε πόλεμο. Μήπως σε εκφράζει η ρήση κάποιου που έλεγε: ” όλοι μας θα πολεμήσουμε όλοι σας θα σκοτωθείτε”;

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν κατάλαβα ανώνυμε τι σημασία έχει αυτό που με ρωτάς, εγώ διαφωνώ με την γραμμή του ιμπεριαλισμού και των 2 αστισμών δηλ διαπραγματεύσεις, ίσως και κάποιο επεισόδιο, για την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας. Αυτό είναι που κάνουν οι κομμουνιστές, τι κάνει το κράτος, η αστική τάξη και ο ιμπεριαλισμός για να πάμε να το χτυπήσουμε αυτό με όρους κινήματος. Το ακριβές περιεχόμενο του επεισοδίου, της επιστράτευσης ακόμα και ενδεχόμενου πολέμου θα κριθούν όταν γίνουν. Σκοπός είναι να μην γίνουν, αλλά όχι με την έννοια να παραχωρηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα χωρίς επεισόδιο. Απαιτείται μαζικό αντιπολεμικό-αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στις 2 χώρες για την ειρηνική επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τον αμοιβαίο σεβασμό. Να ανατραπούν οι τούρκικες διεκδικήσεις σε στεριά, εθνικά ύδατα, αέρα, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, να οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ με νομικές διαβουλέυσεις και μόνο, να αποχωρήσει η Ελλάδα από όλους τους ιμπεριαλιστικούς άξονες της περιοχής, να ηττηθεί το ΝΑΤΟ και η ΕΕ στην περιοχή.

      Το ότι εγώ έλεγα … να μην γίνουν κινητοποιήσεις στην καραντίνα είναι 3 λαλούν και 2 χορεύουν, έλεγα και λέω αυτό που είπε το ΣΥΝΟΛΟ της αριστεράς όταν έγινε η καραντίνα. Ο λαός τα κάνει αυτά έτσι κι αλλιώς. Μετά διάφοροι αρχίσανε το θέατρο. Στήριζα αυτά που έλεγε η ΟΕΝΓΕ με δικιά μας ηγεσία, έκανα και έλεγα αυτά που λέγανε οι γιατροί και οι μαχόμενοι αριστεροί ταξικοί συνδικαλιστές υγιεινομικοί που δεν αφήσανε τον Μητσοτάκη να υιοθετήσει την γραμμή που ήθελε, δηλ την γραμμή Μπολσονάρο. Σου ορκίζομαι πως αν και όταν η ΟΕΝΓΕ και οι σύντροφοι γιατροί το ξαναζητήσουν πάλι θα το κάνω

      Κώστας

      Reply
    2. Σ.Τ.

      Εμείς να μην πολεμήσουμε αλλά αν οι ΑΛΛΟΙ πολεμήσουν τι γίνεται τότε???
      Δεν θέλω να φάω μήνυση και εγώ αλλά αυτά που λες είναι του νηπιαγωγείου.
      Δεν έχουμε σύνορα με το Λουξεμβούργο ούτε με το σοσιαλιστικο Βιετνάμ, αν είχαμε θα ήταν αλλοιως.

      Reply
  3. Ragnarok

    Να ένα τεκμηριωμένο κείμενο, που αποσαφηνίζει έννοιες και ομοιότητες/διαφορές μεταξύ εννοιών όπως υφαλοκρηπίδα και αοζ. Και όλα αυτά από μια ταξική χειραφετητικη σκοπια!

    Κώστα, πέταξες για μιαν ακόμα φορά μπάλα στην εξέδρα: Εμείς όταν λέμε καμία αλλαγή συνόρων, καμια χαραξη αοζ και καμία εξόρυξη από κανέναν το εννοούμε! Ούτε από Ελλάδα, ούτε από Τουρκία ούτε από πολυεθνικές για να είμαστε καθαροί και να λέμε την αλήθεια. Οκ;

    Η χάραξη αοζ από Ελλάδα κ Τουρκία, σημαίνει νέα δεινά για την φύση και τους λαούς μας.

    Οι εξορύξεις σημαίνουν περαιτέρω καταστροφή της θάλασσας κ γενικότερα της φύσης, και οι αοζ σημαίνουν ακόμα περισσότερους φράχτες ένθεν κακειθεν. Δεν τα θέλουμε όλα αυτά.

    Θέλουμε: α. Τήρηση των υπαρχόντων συνόρων ένθεν κακειθεν κ καμία αλλαγή τους από κανεναν. Οκ; Β. Θέλουμε: να παραμείνουν στο βυθό οι υδρογονάνθρακες και να μην εξορυχθουν. Οκ;

    Για την συμφωνια των πρεσπων εδώ ένα σχόλιο που πάει στον στ.: Διάβασε την συμφωνία σ.τ!! Α την διαβάσεις θα καταλάβεις αμέσως ότι “…..το περίκλειστο κράτος που δεν έχει δλδ θάλασσα, κάνει συμφωνία με γειτονικό κράτος που έχει θάλασσα, και βάσει διεθνούς δικαίου έχει δικαίωμα στην αγορά /ψάρεμα θαλάσσιων πόρων προς τροφή, εφόσον όμως το κράτος που έχει θάλασσα , καλύψει πρώτα το δικό του πλάνο…”.

    Δηλ σ.τ. αυτό που έγραψες σε άλλο θρεντ, δεν ισχύει για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης
    Και σε αυτό, πάλι από πάνω είναι η Ελλάδα σε σχέση με την Βόρεια Μακεδονία!

    Reply
    1. Ragnarok

      Οι Έλληνες εθνικιστές , προωθούν την εξαθλίωση του κόσμου, μέσω της ικανοποίησης των συμφερόντων της ελληνικής καπιταλιστικής ελίτ και του ελληνικού έθνους/κράτους! Επίσης προωθούν τον χαφιεδισμο/ρουφιανιλικι, την καταστολή των νέων ανθρώπων , την καταστροφή του περιβάλλοντος (βλέπε μπεος στον Βόλο, κλπ).

      Οι αριστεροί, οι κομμουνιστές και οι αναρχικοί , ολοι οι σοβαροί καθημερινοί άνθρωποι, αγωνίζονται υπέρ του ανθρώπου και της φύσης ! Αγωνίζονται για μια αξιοβίωτη ζωή για μιαν κοινωνία ελεύθερη από την εκμετάλλευση, την φτώχεια, τον πόλεμο, τον κρατικό κ καπιταλιστικό χαφιεδισμο/παρακολούθηση.

      Επί του πρακτεου, τα σύνορα της Ελλάδας είναι 6νμ, και δε νομίζω να στεναχώρησε τον λαό μας δεκαετίες τώρα. Ούτε και μας έλλειψε από αυτό η εθνική ανεξαρτησία. Έτσι αδέρφια ;

      Εθνική ανεξαρτησία είχαμε και έχουμε
      Λαϊκή κυριαρχία δεν είχαμε και πολύ περισσότερο δεν έχουμε σήμερα. Και δεν μας την πήρε μια αόριστη καμία ε.ε. Μας την πήρε η συμμαχία του ελληνικού εθνικού κράτους/κεφαλαίου με την υπόλοιπη ε.ε. για να μην λέτε σαχλαμάρες έτσι σ.τ και Έλληνα “πατριώτη”, εθνικιστή απατεώνα ! Αυτή είναι η αλήθεια αρέσει, δεν αρέσει.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Έχουμε εθνική ανεξαρτησία;
        Όσο έχουμε και ταξική ανεξαρτησία.

        Reply
  4. Σ.Τ.

    Γεια σου Κώστα, έγραψες.

    (Συγκεκριμένα έγραψες: κυριαρχικά δικαιώματα=υφαλοκρηπίδα,ΑΟΖ)
    ΝΑ ‘ΣΑΙ ΚΑΛΑ

    Reply
  5. Σ.Τ.

    Γράφει ο εξαίρετος Ρεπόρτερ του Παντιερα:
    (and i quote)
    η επιφάνεια αποτελεί διεθνή ύδατα) (ενν. Της θάλασσας)

    Δηλαδή με άλλα λόγια ο ρεπόρτερ (εξαίρετος είπαμε) μας λέει ότι ένα πολεμικό πλοίο που κινείται εντός ΑΟΖ παραβιάζει την ΑΟΖ αλλά ταυτόχρονα δεν την παραβιάζει!!!

    Και τι γίνεται αν το πολεμικό συνοδεύει και προστατεύει πλοίο σεισμικών ερευνών. Αφήνεις το πολεμικό που δεν ασκεί κυριαρχία και δεν παραβιάζει δικαιώματα, και πιάνεις (συλλαμβάνεις ) το ερευνητικό που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα;

    Ρε παιδιά δεν είναι καλύτερα να μην καταπιανεστε με πράγματα που σας ξεπερνουνε??

    Θέλω να ΠΩ δηλαδή.
    Ο φορμαλιστικος δήθεν επιστημονικός λόγος δεν βοηθάει να ΑΠΠΟΦΑΝΘΟΥΜΕ ΤΕΛΕΣΙΔΙΚΑ για γεωπολιτικά ζητήματα όπως αυτό που η Τουρκία με την ιμπεριαλιστικοποιηση της θάλασσας ΠΡΟΚΑΛΕΙ.
    ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι προτού καταπιαστούμε με τα επιστημονικά θέματα πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι και τι θέλει η ΤΟΥΡΚΙΑ.

    ΑΠΛΟ Ε?

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Δηλαδή εσύ που τα ξέρεις όλα αν οριστεί ΑΟΖ μεταξύ δύο κρατών τότε ανάμεσά τους οποίο καράβι περνάει πρέπει να λογοδοτεί ;;;;; τότε δεν θα υπήρχαν διεθνή ύδατα παρά μόνο στη μέση των ωκεανών.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Δηλαδή αν η Ελλάδα δεν πάει στα 12 μιλιά και μείνει στα 6, θα έχουμε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση;

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Στο αντιστρέφω: δλδ αν πάει η Ελλάδα στα 12 νμ θα αποκτήσει αξιοβίωτη ζωή η πλεμπα; Μας δουλεύεις;

        2. Σ.Τ.

          Όχι βέβαια, δεν λέω αυτό. Το 12 μιλιά θα τα βρούμε μπροστά μας αν δεν τα δηλώσουμε. Η Τουρκία σύμφωνα με τους χάρτες που έδωσε στον ΟΗΕ, θέλει να βάλει το πόδι της στην Κρήτηκη ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα. Εσύ που ξέρεις όλα, δεν είδες τους χάρτες. Αλλά για πες ; Δεν πρέπει να ορίσουμε 12 μιλιά;

        3. Ragnarok

          Εγώ λέω ότι χάρτες από Τουρκία κ Ελλάδα πανεωκ έρχονται σε διάφορα φόρουμ παγκόσμια.

          Καμία αλλαγή συνόρων ούτε από Τουρκία, ούτε από Ελλάδα. Η Τουρκία μπορεί κ αυτή μέχρι 6 νμ να το πάει.

        4. Σ.Τ.

          Rangarok χωρίς παρεξήγηση, το τελευταίο αυτό σχόλιο σου επιβεβαιώνει την εντύπωση που είχα για εσένα ότι είναι επιπόλαιος. Δεν είναι όλα μικροπολιτικη. Δεν έχει νόημα να συνεχίζω μια τέτοια συζήτηση. Αυτά από μένα και καλό καλοκαίρι.

  6. Ανώνυμος

    Για “επαναστατικό ενδοτισμό” έχει γράψει τίποτε ο Λένιν;
    Δε μπορεί, κααάτι θάχει γράψει…

    Reply
  7. Σ.Τ.

    Επίσης φίλοι του ναρ-παντιερα, έχω το δικαίωμα να κάνω μια παρατήρηση για την έγκριση άρθρων που έχουν επιστημονοφανεια και ενώ αναφέρονται εκτενώς στο τι η Ελλάδα παραποιεί κατά της γνώμης σας ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΝΗΣΙΑ.

    (ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΕΝΑ -ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΟΣΑ ΚΑΙ ΤΟΣΑ- ΕΙΔΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΆ ΓΙΑ ΤΙΣ ΥΠΕΡΠΤΗΣΕΙΣ??)

    Reply
  8. ΦΦ1917

    Πάντως η συνδιαχείριση και το γκριζάρισμα του Αιγαίου με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποτελεί βασική επιδίωξη των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ εδώ και κοντά 25 χρόνια. Να υπενθυμίσουμε βέβαια πως τα αμφισβητούμενα νερά και οι διφορούμενες απαντήσεις για το εάν τα νησιά διαθέτουν πλήρη ή μερική εποπτεία των ΑΟΖ και των υπολοίπων κυριαρχικών δικαιωμάτων τα ακούσαμε από τον Πάιατ και την πλευρά των Αμερικάνων.
    Επίσης δεν ξέρω σε τι διαφέρουν τα χερσαία από τα υδάτινα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους και πως αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την μελλοντική σοσιαλιστική οικοδόμηση.
    Μόνο όποιος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτήν την προοπτική τα απεμπολεί γενικά και αόριστα.
    Τέλος δεν ξέρω επίσης αν η τούρκικη επιθετικότητα είναι λάθος όρος στον ανταγωνισμό μεταξύ των αστικών τάξεων και των δύο χωρών. Που σίγουρα για όποιον γνωρίζει στοιχειώδη γραφή και ανάγνωση η λέξη ανταγωνισμός φανερώνει διαπάλη και από τα δύο μέρη και η λέξη επιθετικότητα τον υπάρχοντα συσχετισμό δύναμης.
    Όπως και αν έχει διαβάζω εδώ και καιρό τις ανακοινώσεις και τις μπροσούρες της ομάδας εργασίας του ΝΑΡ αλλά ειλικρινά κάθε φορά τις βρίσκω όλο και πιο ανεπαρκείς.

    Reply
  9. Τυφεκιοφόρος του εχθρού

    Ακούς εκεί να γράφει η ανάρτηση ότι το 80-85% της επιφάνειας του Αιγαίου είναι διεθνή ύδατα. Και ν’ αφήνει να εννοηθεί ότι αν οποιοδήποτε τουρκικό πλοίο, μόνο με την εμφάνιση του, στα 6,1 ν.μ. έξω από το Σούνιο δεν πρέπει να βυθιστεί άμεσα λόγω λέει των διεθνών υδάτων! Και τι είναι αυτά που γράφονται ότι η επιφάνεια της ΑΟΖ θεωρείται ότι είναι διεθνή ύδατα. Δηλ. αν ένα πολεμικό άλλης χώρας( Τουρκίας, Ρωσίας κ.λ.π.) πλέει στην επιφάνεια της ΑΟΖ αυτό είναι κανονικό και δεν είναι παράνομο? Δηλ. μόνο χωρικά ύδατα και διεθνή ύδατα υπάρχουν στην επιφάνεια της θάλασσας πριν και μετά τον ορισμό μιας ΑΟΖ? Και ποιος είπε ότι δεν έχουμε εμείς την κυριαρχία στο FIR Αθηνών. Και γιατί ειρωνεύεται το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ορίσει ως κυρίαρχο εναέριο χώρο τα 10 ν.μ. κι ας αποτελεί αυτό παγκόσμια πρωτοτυπία. Πολύ περισσότερα ν.μ. έπρεπε να ορίσει. Και καλά κάνουμε κι έχουμε την εποπτεία του εναέριου χώρου των Σκοπίων αφού η Τουρκία κατέχει ένα τμήμα της Κύπρου. Και βέβαια να εκχωρήσουμε εμείς ( χωρίς τους Τούρκους φυσικά ) σε εταιρείες με οποιαδήποτε στρατιωτική προστασία, το βυθό του Αιγαίου για πετρέλαιο (αφού εμείς μόνοι μας δεν έχουμε τα μέσα, τα χρήματα και την τεχνογνωσία να το κάνουμε) μπας και βγάλουμε λεφτά να μοιράσουμε στον κόσμο που πεινάει. Έχει δίκιο ο Κώστας ότι εδώ κινδυνεύουν τα χερσαία και θαλάσσια (χωρικά ύδατα) σύνορα της χώρας ,κατοικημένα νησιά , η Κρήτη και ο συντάκτης λέει ότι δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ. Ενώ κανονικά έπρεπε να λέει «Πολεμάμε για την ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου» όπως προτείνει ο Σ. Καλεντερίδης και που δεν ξέρω γιατί οι πολιτικοί μας αποφεύγουν να επιβάλλουν αυτή την εύκολη ΑΟΖ και πάνε να στήσουν άλλη γύρω-γύρω με την Αίγυπτο που δεν ξέρουμε και τι παιγνίδι παίζει.

    Reply
    1. Κώστας

      Πολύ κακώς έχουμε 10 και 6, έπρεπε να έχουμε 12 και 12 όπου η Τουρκία απέχει τουλάχιστον 24. Εννοείται πως τα 6,1 πρέπει να αντιμετωπιστούν ως εθνικό έδαφος, εννοείται πως πρέπει να αντιμετωπιστούν όπως χερσαίες κατοικημένες περιοχές, αλλά η Ελλάδα συμφωνεί με τον ιμπεριαλισμό και την Τουρκία πως η Ελλάδα, για κάποιον λόγο, είναι η μόνη χώρα στον κόσμο με χωρικά ύδατα 6 και υφαλοκρηπίδα 0. Το ότι αμολάει διάφορους εθνικιστές να λένε τα αντίθετα δεν λέει κάτι, και την μισή Κύπρο ο ελληνικός αστισμός στο όνομα της Ένωσης την έδωσε.

      Και υπάρχουν και μερικοί από την αριστερά που φαντάζονται πως αυτό είναι και αφορμή… ταξικής αντεπίθεσης ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει το αντίπαλο αστικό μπλοκ αστισμού-ιμπεριαλισμού. Το λέω αυτό γιατί βλέπω κάτι μπακάλικες ερωτήσεις του στυλ “τι παθαίνουμε αν”. Τι παθαίνουμε αν δεν έχουμε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ ? Τι παθαίνουμε αν έχουμε 6 νμ ή 3 νμ ή 0 νμ χωρικά ύδατα ? Τι παθαινουμε αν χάσουμε ακατοίκητη περιοχή στον Έβρο ? Τι παθαινουμε αν αλλάξει το καθεστώς σε νησιά, μήπως τα κατέχουμε παράνομα αν η Τουρκία λέει αλήθεια πως δεν αναφέρονται ρητά σε συνθήκες ? Ε λοιπόν παθαίνουμε, παθαίνουμε There is no Alternative, παθαίνουμε υποταγή, μιθρυδατισμό και ηττοπάθεια. Ιδεολογική ταξική πάλη λέγεται και μετράμε ήττες κατά κράτος αν το πάμε έτσι. Πέρα από το οτι μια ενδεχόμενη άλλη εξουσία θα βρεθει με μειωμένους βαθμούς ελευθερίας για την εφαρμογή ενός εναλλακτικού αντικαπιταλιστικού παραγωγικού και αναπαραγωγικού προτύπου, παθαίνουμε και σήμερα.

      Κώστας

      Reply
      1. Κώστας

        Τα λέω και τα γράφω ΣΤ αλλά προτείνω να μην χαίρεσαι πάρα πολύ από φραστικές συμπτώσεις, δεν είναι αυτά που λες και γράφεις εσύ. Δεν πιστεύω πως υπάρχει “πατριωτικό κίνημα σε όλα τα κόμματα”. Είναι καθήκον της κομμουνιστικής αριστεράς να συσπειρώσει ευρύτερες μάζες πάνω στα επίδικα της εθνικής ανεξαρτησίας με τον σοσιαλιστικό προσανατολισμό προαπαιτούμενο.

        Κώστας

        Reply
        1. Σ.Τ.

          Κώστα ελπίδα εκφράζω. Εννοείται δεν υπάρχει κινημα-κινημα. Όπως δεν υπάρχει γενικά κανένα κινημα-κινημα…

        2. Σ.Τ.

          Επίσης ρε Κώστα, αν θες μπορείς να μου υποδειξεις κάποια πεδία από τα οποία θα αρχίσει αυτή η…ταξική αντεπίθεση που λες.
          Νομίζω μπερδεύουμε τον τυφλοπόντικα με τη χελώνα.

        3. Κώστας

          ΣΤ δεν προέβλεψα καμία ταξική αντεπίθεση

          Απλά είπα πως το “πατριωτικό κίνημα” το οποίο ευχήθηκες ως διακομματικό και, λογικά, διαταξικό, είναι ανέφικτο. Όχι πάντα και όχι από θέση αρχής ανεπιθύμητο από άποψη τακτικής ενός κομμουνιστικού κινήματος. Απλά σημερα δεν υπάρχει περίπτωση πολιτικής έκφρασης αστικών συμφερόντων σε εθνικοανεξαρτησιακή κατεύθυνση. Αυτή είναι η αστική μας τάξη και η ποιότητα της κλπ. Η δεκαετία που πέρασε θα έπρεπε να τα έχει λήξει αυτά όλα. Δεν υπάρχουν μητροπολίτες να γίνουν μέλη ενός νέου ΕΑΜ, δεν υπάρχουν Σαράφηδες, Σβώλοι και Τσιριμώκοι, δεν υπάρχουν Σύμμαχοι να έχουμε στρεβλή σχέση μαζί τους και να την σπάσουμε αυτή την φορά έγκαιρα κλπ κλπ. Δεν υπάρχει Τσάβεζ και Μοράλεζ, δεν υπάρχουν αστικοί θύλακες να παίξουν θετικό ρόλο. Ούτε πάει να πει πως αυτό όλο θα είναι αιώνιο ή πως εμείς μπροστά στο φάσμα της εθνικής εξαφάνισης στις μυλόπετρες του ιμπεριαλιστικού παρεμβατισμού, του τουρκικου επιθετισμού και του ελληνικού τυχοδιωκτισμού, πάνω στο παράλληλο φόντο της νέας μαζικής φτωχοποίησης κλπ, θα κραυγάζουμε για το “τάξη εναντίον τάξης”. Θα προσπαθούμε να αρθρώσουμε της αντιστάσεις του λαού σε αφήγηση για τα δημοκρατικά εθνικά επίδικα που αναδεικνύονται προς ένα άλλο εθνικοανεξηρτησιακό παραγωγικό και αναπαραγωγικό οικοσοσιαλιστικό πρότυπο. Δεν θα ψάχνουμε όμως φαντάσματα συμμάχους στα θολά νερά της ακροδεξιάς και σκοτεινών προσώπων που βαφτίζονται “αρθρογράφοι”

          Η ταξικότητα δηλ προκύπτει όχι από την άρνηση των εθνικών δημοκρατικών καθηκόντων αλλά από το ότι δεν θα υπάρξει ο παραμικρός αστικός θύλακας να μην πολεμήσει λυσσαλαία τα καθήκοντα αυτά

          Κώστας

        4. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Συμφωνώ και εγώ.Αν μπουμε στην λογικη του ” πατριωτισμου σε ολα τα κόμματα” γινομαστε καραμπελιαδες κ ψαχνουμε για εθνοκαπηλους ευρωατλαντιστες στυλ Καλεντεριδη ή και Μπογδανου.Πατριωτισμός σημαινει αγωνας για εθνικη ανεξαρτησια ,δημοκρατια και κοινωνικη δικαιοσύνη και είναι ανεκαθεν υπόθεση των λαικων στρωματων γιατι η υπαρξη και επιβιωση τους ειναι
          συνδεδεμένη με την υποθεση μιας ανεξαρτητης σοσιαλιατικης( λαοκρατουμενης βαλτε οτι θελει ο καθενας) Ελλάδας.

        5. Θεοδωρος Σαμιωτακης

          Κώστα θα διαφωνήσω μαζι σου.Η Ελλάδα προφανως δεν εχει εθνικη αστική τάξη αφου οι αστοι ειναι ραντιερηδες ,αρπακτικα κοινοτικων κονδυλιων και ασχολουμενοι με τουρισμο.Αρα εξαρτημενοι απο παντού .Όμως πιστευω οτι θύλακες υπάρχουν που εχουν πολλα να δώσουν πάντα όμως υπό την ηγεσία και καθοδήγηση του κινήματος .Αν γίνονταν η αρχή θα βρισκοντουσαν αν οχι μητροπολιτες παππάδες σίγουρα! Ο λαός μας όσο και να έχει εκμαυλιστεί έχει και Σαράφηδες και Περρικους και Καρασεβδαδες και Παναγουληδες και Γιωργάκηδες ,μονο που δεν θα εμφανιστουν ποτε αν δεν τους καλεσουν οι περιστασεις .Η περισταση ειναι ήδη εδώ απλά ειναι πολυ ασθενικες οι δυναμεις που το φωνάζουν.Ο κοσμος ειναι παραιτημενος κ δυσπιστος και οι λεξεις φαινεται να εχουν χασει το νοημα τους.Όμως η κατασταση μπορει να αλλάξει.Η εμπειρεια της τελευταιας δεκαετιας(ιδιαιτερα του 2010-12) δειχνει οτι αν ο κοσμος πιστεψει υπάρχουν διαθεσιμότητες και απλοι ανθρωποι μπορουν να παρουν
          πανω τους πραγματα ίσως καλυτερα και απο καποιους που θεωρουσαμε επαναστατες.Ισως να φαινονται αισιοδοξα ολα αυτα αλλά αν δεν πιστευουμε κιολας θα κινδυνεψει η ψυχικη μας υγεια…

        6. Σ.Τ.

          Κώστα απαντώ στο σχόλιο σου απο 31/7 1:22
          Όλοι αυτοί που λες ήταν τέκνα της αναγκαιότητας και κάθε φορά που λειτουργεί η αναγκαιότητα νέοι σαράφηδες θα βγαίνουν.
          Το θέμα είναι ότι δεν συμφωνούμε για την αναγκαιότητα να αφήνουμε ανοικτές όλες τις πιθανότητες.

          Μη ξεχνάς ότι ποτέ ο Σαράφης δεν ήταν αυτό που λέμε αντιπροσωπευτικό δείγμα της τάξης του, ήταν όμως αστός, όπως και ο Βελουχιώτης. Όπως η Μπουμπουλίνα και όλοι οι ρεστοι.

          Δεν είπα ποτέ ότι η αστική τάξη συνολικά θα παίξει άλλο ρόλο απ’ αυτόν που ως τώρα παίζει δηλαδή ως αντιπρόσωπος (αν και πολλές φορές και διπρόσωπος με τά ανοίγματα που κάνει κατά καιρούς σε Γαλλία Κίνα κτλ) του παγκόσμιου συλλογικού ιμπεριαλιστικού διεθνοποιημενου και κατά βάση Αμερικάνο νατοϊκόυ εθνοκεντρικου κεφαλαίου.
          Μάλιστα υπάρχουνε ενδείξεις ότι ο ελληνικός αστισμός- η καλύτερα μερίδες του-έχει σαφή φιλοτουρκική πορεία λαμβάνοντας υπόψη την ανισομετρια της καπιταλιστικής ανάπτυξης στις δύο χώρες.

          Αν βρεις κάποιο απόσπασμα που λέω ότι στον 21ο αιώνα το ελληνικό κεφάλαιο έχει κάποιο άλλο ρόλο να παίξει μπορείς να το παραθέσεις.
          Είχα μιλήσει για την ελληνική επανάσταση του 1821, τους πολεμους ανεξαρτησίας 1912-13, όπου ξεκίνησαν από τα κάτω, όπως και οι ανάλογες αντι-αυτοκρατορικες επαναστάσεις της εποχής σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, κτλ.
          Εκεί αν θες είχε η αστική τάξη θέση πρωτοπορίας, έχασε όμως αυτο το χαρακτήρα όταν εντάχθηκε στο μπλοκ του αντικομμουνισμού ξεκινώντας με το Μεταξά και αδιάκοπα ως σήμερα. Ούτε ποτέ έχω αφήσει να αιωρείται ότι υποστηρίζω την θεωρία που ευδοκιμεί από το 2010 και θεωρεί φυσική αντίδραση της Ελλάδας να συμμαχήσει με τον λιγότερο κακό ιμπεριαλιστη.

          Δεν είπα ποτέ ότι πρέπει να γίνουν συμμαχίες a priori με κλασικούς και σκληρούς καπιταλιστές όπως έκανε ο Λαφαζάνης που ακολουθεις με τον Καμμένο.
          Μη με μπερδεύεις λοιπόν με το Λαφαζάνη, στην άποψη του οποιου έχω καταλάβει ότι τεινεις να ανήκεις.
          Αυτά στα λέω φιλικά, αν όμως δεν με θεωρείς φίλο,δεν πειράζει θα το αντέξω.

        7. Ανώνυμος

          ΣΤ, αν και τροτσκ, είπες κάτι ενδιαφέρον: “φιλοτουρκική μερίδα”…
          Χα, χα, χα! Μην ψάχνεσαι, θα τα δούμε τα σαλιγκάρια σιγά-σιγά να ξεπροβάλουν. Και τότε θα δείς, πως δεν είναι απλά μια “μερίδα”. Ολόκληρη η αστική τάξη θα προσχωρήσει στον …οθωμανισμό! Συντεταγμένη…
          Θα τρίβουμε τα ματάκια μας.
          ——————————————————————-
          Κατά τα λοιπά, φαίνεται πως το εξωκοινοβούλιο (εντάξει, μερίδα του…) ζει ακόμη στα τέλη του 18ου αιώνα, αν κρίνω από τις αναλύσεις περί …”εξαρτημένης αστικής τάξης”, που γι αυτό δεν είναι …”εθνική”, και …χέστηκε ο Πολύδωρος στ’ αλώνι.!
          Μανάρια μου, κάποτε ήταν και ανεξάρτητη και εθνική, απλά παραμεγάλωσε και ξεπέρασε αυτά τα στάδια. Τώρα είναι ανεπτυγμένη στο στάδιο της Ιμπεριαλιστικής. Kαι γι αυτό ακριβώς θα φορέσει και φέσι για να μην χάσει τις όποιες εξουσίες της εξασφαλίζουν οι ιμπεριαλιστικοί συσχετισμοί.

        8. Κώστας

          ΣΤ δεν νομίζω πως έχεις επαφή με την συζήτηση αν αυτά που λέω σου μοιάζουν με αυτά που λέει ο Λαφαζάνης ο οποίος λέει διάφορες τρίχες σαν τις δικές σου. Στο πιο ήπιο ο Λαφαζάνης, ψηφοθηρία στα θολά πήγε να κάνει, εσύ είσαι συνειδητά αριστεροακροδεξιός. Ο Λαφαζάνης δεν είπε τον Καλεντερίδη αρθρογράφο, ούτε στα χειρότερα του. Ο Βελουχιώτης λες αστός, δεν θυμάμαι τώρα την οικογενειακή του καταγωγή αλλά συζητάμε άλλα πράγματα, εγώ μιλάω για την αστική τάξη ως οργανωμένες εκφράσεις συμφερόντων στην πολιτική σκηνή, άλλο το ένα, άλλο το άλλο, αυτό που μου λες είναι το σενάριο του αστικού αποστάτη. Ο δε Σαράφης ήταν δημοκρατικός αξιωματικός που ριζοσπαστικοποιήθηκε, σήμερα δεν υπάρχουν δημοκρατικοί αξιωματικοί, υπάρχουν σχεδόν μόνο νατοικοί ταλιμπάν

          Θοδωρή επιμένω, κατι θα είχε φανεί το 10-15 για να πούμε πως θα υπάρξουν συγκροτημένες καταστάσεις, στον επιχειρηματικό κόσμο, την ανώτερη δημόσια διοίκηση, τον στρατό, την αστυνομία, την εκλησια. Λυπάμαι, το μικρό κεφάλαιο είναι ακόμα σε μια φάση που είναι ακόμα πιθανότερο να στελεχώσει ένα γνήσιο φασιστικό ρεύμα παρά την δεξιά πτέρτυγα ενός Λαικού Μετώπου. Από την άλλη το 99 % των ανώτατων αξιωματικών κλαίει στον αμερικάνικο εθνικό ύμνο, και κάποιοι από το 1% μπαίνουν στο επικρατείας του ΚΚΕ. Η ταξική πάλη, και η ταξική ανεξαρτησία της εργατικής τάξης στην πολιτική σκηνή δημιουργεί ενδεχόμενα, όχι εξ ορισμού απορριπτέα απο τακτικής σκοπιάς, εδώ είναι το λάθος του τροτσκισμού και κάθε εργατισμού. Αλλά σήμερα δεν υπάρχουν

          Κώστας

    2. Σ.Τ.

      Τρολλαρεις ασυστολα.

      Το πατριωτικό κίνημα ζει σε όλα τα κόμματα και δεν ταυτίζεται με ένα αρθρογράφο όσο σωστός η λάθος και αν είναι.

      Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι στο ΝΑΡ ταυτιζονται με το Ροζάκη ξερογω…η με καποιον που είχε πει ότι η Ελλάδα είναι κάτι παλιοβραχια….

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *