Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή
Αθήνα 27/10/2022
Κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, στις 25/10/2022, το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) κατέθεσε πρόταση μομφής ενάντια στην πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη (δηλαδή αίτημα αντικατάστασής της από την θέση της προέδρου), με το ακόλουθο κείμενο:
«Διανύουμε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη για την ίδια την ύπαρξη Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας. Το ΕΣΥ, χρονίως εγκαταλελειμμένο και υπονομευόμενο από πολλές διαδοχικές κυβερνήσεις, καθημαγμένο από την επέλαση της πανδημίας, δέχεται πρωτοφανή επίθεση από την κυβέρνηση της ΝΔ, που στοχεύει στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίησή του.
Την ώρα αυτή, η ΕΙΝΑΠ θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια οικοδόμησης αντιστάσεων σε κάθε νοσοκομείο, κέντρο υγείας, κοινωνικό χώρο.
Αντίθετα, πρόσφατα, κατά την διάρκεια της δίκαιης διαμαρτυρίας των γιατρών του Γεννηματά, είδαμε την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ να συντάσσεται ουσιαστικά με την πολιτική ηγεσία, ευρισκόμενη ΑΠΕΝΑΝΤΙ και όχι δίπλα στους συναδέλφους της.
Επειδή η εποχή απαιτεί ξεκάθαρες θέσεις και σαφήνεια στις τοποθετήσεις, καταθέτουμε πρόταση μομφής προς την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ. Καλούμε ιδιαίτερα την ΔΗΠΑΚ να αναλογιστεί το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η στήριξη του προεδρείου με την παρούσα σύνθεση.»
Αφορμή στάθηκε η στάση της προέδρου κατά τη διάρκεια πρόσφατης κινητοποίησης των υγειονομικών στο Γ. Γεννηματάς ενάντια σε κυβερνητική φιέστα, όπου η Μ. Παγώνη προτίμησε την παρέα του υπουργού και των «επισήμων» από τη συστράτευση με τους συναδέλφους της.
Κατά την ψηφοφορία στο ΔΣ για την πρόταση μομφής, οι παρατάξεις ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) ΔΕΝ ψήφισαν υπέρ αλλά ψήφισαν λευκό και γι’ αυτό με ευθύνη τους η πρόταση μομφής ΔΕΝ υπερψηφίστηκε από το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.
Αμέσως μετά τις εκλογές της ΕΙΝΑΠ, τον Μάρτιο του 2022, είχαμε προτείνει τη συγκρότηση προεδρείου με κορμό τις δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ (ΚΚΕ) και του ΕΚΑ. Η ΔΗΠΑΚ, που είχε ως προεκλογικό σύνθημα «να διώξουμε την Παγώνη», προτίμησε να ψηφίσει την ….Παγώνη για πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, στα πλαίσια μια στείρας κοινοβουλευτικής αντίληψης για «αντιπροσωπευτικά-αναλογικά προεδρεία», που κάθε άλλο παρά προωθητική είναι για την οικοδόμηση αντιστάσεων απέναντι στην βάρβαρη επέλαση της νεοδεξιάς. Οι συναγωνιστές της ΔΗΠΑΚ δεν πιστεύουν ότι μπορούμε να ανατρέψουμε σήμερα την εφαρμοζόμενη πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας, παρά προσβλέπουν σε ένα απροσδιόριστο μέλλον όταν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. Η αντίληψη αυτή, ουσιαστικά απαξιώνει ως «θολούρα» οτιδήποτε μπορεί να κινείται στο χώρο της κομμουνιστικής αριστεράς εφόσον δεν δηλώνει υποταγή στο ΚΚΕ, δυναμιτίζει την κοινή δράση στο κίνημα, ενώ στερεί τους μαχόμενους υγειονομικούς από την δυνατότητα της ταχείας και δυναμικής συγκρότησης που απαιτεί η συγκυρία, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση φέρνει ένα ν/σ που κατεδαφίζει το ΕΣΥ. Η αντίληψη της ΔΗΠΑΚ περί «θολούρας» της δικής μας Αριστεράς και επομένως η άρνηση της για κοινό Προεδρείο με εμάς, στηρίχτηκε στο συνέδριο της ΟΕΝΓΕ και στηρίζεται ακόμα και τώρα από πολλά στελέχη της ΔΗΠΑΚ πάνω στο επιχείρημα-λάσπη ότι εμείς, η αντικαπιταλιστική Αριστερά που λέμε ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ «ρίχνουμε νερό στο μύλο της κυβερνητικής εναλλαγής», «είμαστε καμουφλαρισμένοι Συριζαίοι» και άλλα τέτοια φαιδρά.
Ούτε καν το Μέτωπο (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισε εφέτος τον Απρίλιο 2022 στο ΔΣ της ΕΙΝΑΠ την επικεφαλής της ΔHKNI (ΝΔ) για πρόεδρο, αντίθετα με τις 2 προηγούμενες φορές 2016 και 2019 που είχε ψηφίσει την Μ. Παγώνη για πρόεδρο μαζί με τη ΔΗΠΑΚ.
Σήμερα, πολλούς μήνες μετά, με την επίθεση που στοχεύει στην ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του συστήματος να εξελίσσεται ραγδαία, με την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προ των πυλών, με τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα να κινδυνεύουν να βρεθούν χωρίς στοιχειώδη πρόσβαση στην περίθαλψη, με την πολιτική διγλωσσία της προέδρου να είναι πιο εμφανής από ποτέ, η ΔΗΠΑΚ επιμένει στην αδιέξοδη γραμμή στήριξης της Ματίνας Παγώνη, ψηφίζοντας λευκό στην πρόταση μομφής. Δεν μας εκπλήσσει το λευκό του Μετώπου, μιας παράταξης που στήριξε την μνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χωρίς επιφυλάξεις.
Είναι προφανές ότι η οικοδόμηση των αντιστάσεων στην πολιτική της κυβέρνησης που αποσκοπεί στην πλήρη διάλυση του ΕΣΥ, δεν μπορεί να στηρίζεται στην μυωπική οπτική της κοινοβουλευτικής αριστεράς, ούτε στην υποκριτική στάση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ. Θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα, με διαδικασίες βάσης, συνελεύσεις στα νοσοκομεία και συντονισμό τους, με ενημέρωση των πολιτών, με πολύμορφες δράσεις και κινητοποιήσεις. Στο επιθετικό διεκδικητικό κίνημα για τη δημόσια υγεία που πρέπει να οικοδομηθεί χθες, δεν χωράει το «Ψηφίζουμε Ματίνα Παγώνη χωρίς αυταπάτες».
Τόσα χρόνια έχουν περάσει και το εξωκοινοβούλιο ακόμα να κατανοήσει ότι δεν είναι ζήτημα προσώπων αλλά παγιωμένων πολιτικών αντιλήψεων.
Και άντε και αποπέμπεται η Παγώνη, είναι δυνατόν να είστε τόσο αφελής και να πιστεύετε ότι δεν θα βρεθεί έστω ένας ” χρήσιμος ηλίθιος” από την κυβερνητική παράταξη να την αντικαταστήσει;
Και βέβαια θα βρεθεί ένας νέος να αντικαταστήσει την Παγώνη. Το θέμα είναι, γιατί το ΚΚΕ ψηφίζει την κάθε Παγώνη. Εάν λοιπόν φίλε ΚΚΕ δεν είναι θέμα προσώπων, τότε, να ψηφίζεις και τον Παναγόπουλο για πρόεδρα της ΓΣΕΕ.
Εμείς αφελείς δεν είμαστε. Εσύ και το ΚΚΕ μήπως είστε λίγοοο με τα παζάρια και τα δούναι και λαβείν μακριά από τους εργαζόμενους;
Α, μπα;! Τώρα ανακαλύψαμε τους Παναγοπουλαίους;! Τόσα χρόνια, που τρέχατε στις συγκεντρώσεις τους στα Μουσεία και στις Κλαυθμώνος ήταν καλά;
Το ΠΑΜΕ ξεκαθάρισε τη θέση του από το ~1999, όταν ακριβώς με την ίδρυσή του σηματοδότησε την χειραφέτηση του εργατικού κινήματος από τους πουλημένους πασόκους εργατοπατέρες και την ανεξάρτητη ταξική πορεία του.
Κι αυτά με την Παγώνη είναι εξυπνάδες για απληροφόρητους. Η Παγώνη δε βγαίνει με βία και νοθεία. Είναι υπαρκτοί αυτοί, που την ψηφίζουν, άλλο αν δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό, που έχουν. Οι Παναγοπουλαίοι/Καραγεωργοπουλαίοι και Σία είναι γκάγκστερς, που αναδείχνονται από έναν σκοτεινό μαφιόζικο μηχανισμό του αστικού κράτους/παρακράτους, με εικονικά σωματεία, εικονικά μέλη, πλαστές “πλειοψηφίες”, εξαγορές, εκμαυλισμούς συνειδήσεων κλπ. Το ΠΑΜΕ τα έχει αποκαλύψει όλα αυτά με ονόματα και διευθύνσεις. Αυτοί δεν έχουν ούτε καν το τεκμήριο της αντιπροσωπευτικότητας.
Κι επειδή πετάτε λάσπη στον ανεμιστήρα, εμπρός, ξεσκεπάστε τις “συναλλαγές” του ΠΑΜΕ με τον οποιονδήποτε. Τι έδωσε το ΠΑΜΕ από τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα συγκεκριμένα προβλήματά τους, και τι πήρε για αντάλλαγμα;
Και πως εσείς προτείνετε συνεργασία-αλληλουποστήριξη με αυτούς, που ταυτόχρονα τους καταγγέλλετε για “παζάρια μακριά από τους εργαζομένους”;
Περιμένουμε να ακούσουμε!
Αυτή είναι η ποιότητα και το ήθος σας, που γυρεύετε και προγραμματικές συνεργασίες….
Θα φάει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι αλλά εκείνα, που ξέρατε, ξεχάστε τα. Αι “Λοιπαί Δημοκρατικαί Δυνάμεις” μας τελείωσαν το 1989.
Ανώνυμε των 18:52 πιθανόν μπερδεύεσαι. Οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ δεν στήριξαν καμία Παγώνη, πόσο μάλλον τις πολιτικές που η συγκεκριμένη κυρία υπηρετεί και υποστηρίζει. Τουναντίον από θέση αρχής αλλά και καθημερινής μάχης είναι σε αντιδιαμετρικές θέσεις η Παγώνη και η ΚΑΘΕ Παγώνη με τη ΔΗΠΑΚ και τις ταξικές δυνάμεις. Το λευκό στην εμμονή σας σε πρόσωπα δεν είναι στήριξη στην Παγώνη, μην μπερδεύεσαι.
Την Παγώνη και βασικά την πολιτική της κυρίας, θα την διώξει ο Λαός, όποτε το αποφασίσει. Οταν η κυρία έχει τόση εκλογική απήχηση, επισκιάζοντας πολλούς άλλους με τους οποίους ουσιαστικά βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο, ποιός ο λόγος, ποιό το όφελος για το κίνημα των εργαζομένων νοσοκομειακών γιατρών, να προτιμήσει ένας κομμουνιστής τους “αντι-Παγωνικούς”; Θα εκτεθεί απέναντι στους συναδέλφους του, χωρίς, επί της ουσίας, να έχει κάτι για να δικαιολογήσει την παραβίαση της εκλογικής τους επιλογής. Ο “αντιδεξιός αγώνας” ψόφησε, και πολύ καθυστερημένα, το 1989. Τάξη απέναντι σε τάξη, και ο Λαός αποφασίζει. Τέρμα τα παζάρια και τα αταξικά “μέτωπα”.
Και η ΠΑΣΚΕ και η ΔΑΚΕ φίλε ΚΚΕ, έχουν πλειοψηφικά ποσοστά στα συνδικάτα. Να τους ψηφίζει λοιπόν το ΚΚΕ, μην τρέχει κιόλας να κουράζεται.
Επίσης φίλε ΚΚΕ μην γράφεις τον λαό με λ κεφαλαίο. Αρκετά τονε γράφεις χρόνια τώρα όποτε πάει να σηκώσει κεφάλι για να αξιώνεις μετά το λ κεφαλαίο δεν βρίσκεις;