.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βίντεο από τη Συνέντευξη Τύπου του Συντονισμού για το Προσφυγικό


syprome_synenteyxi725Γράφει ο Νίκος Ξηρουδάκης

Αίσθηση έχει προκαλέσει η συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε την Τετάρτη 4 Μαΐου ο Συντονισμός για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων, συλλογικοτήτων στα γραφεία της ΑΔΕΔΥ, Φιλελλήνων και Ψύλλα 2, με αφορμή την πρωτοφανή κλήση του καθηγητή Παύλου Αντωνόπουλου στην Ασφάλεια του Λιμενικού.

Ο γνωστός αγωνιστής, κλήθηκε στις 21 Απριλίου (όχι του 1967 αλλά) του 2016, σε προκαταρτική εξέταση από την Ασφάλεια του Λιμεναρχείου Πειραιά, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, εγκαλούμενος για “το αδίκημα της διασποράς  ψευδών ειδήσεων δια του τύπου και διέγερσης”.

Η υπόθεση είναι γνωστή: Ο Παύλος Αντωνόπουλος, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και μέλος της Ε΄ ΕΛΜΕ Αθήνας και του ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, συμμετέχει με το σωματείο του στον Συντονισμό για το προσφυγικό – μεταναστευτικό σωματείων, φοιτητικών συλλόγων και συλλογικοτήτων. Ο Συντονισμός ξαφνικά, ως δια μαγείας μία ωραία εσπέρα, βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα μιας …αυθόρμητης συντονισμένης ”επικοινωνιακής καταιγίδας” των ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση των απελάσεων, προκειμένου να εφαρμόσει την επαίσχυντη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας, στοχοποιεί και ποινικοποιεί ακόμα και την αλληλεγγύη! Και αυτό, την ώρα που οι χρυσαυγίτες αλωνίζουν ανενόχλητοι.

Η εκπαιδευτικός Ντίνα Ρέππα, εκπροσωπώντας τον Συντονισμό, οι δικηγόροι Αντωνία Λεγάκη και Τάκης Τσίτσος καθώς και ο ίδιος ο Παύλος Αντωνόπουλος, αναλύουν διεξοδικά στη συνέντευξη, όπως θα δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, την πολιτική και την ποινική διάσταση της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η Ντίνα Ρέππα ανοίγοντας τη συνέντευξη ανέφερε:

“Πριν από ένα μήνα περίπου, λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που έχει υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με μια συντονισμένη επίθεση στον Συντονισμό.

Ξαφνικά άρχισαν να μας περιγράφουν σαν απροσδιόριστη μυστική οργάνωση, οργάνωση-φαντομά, πιθανόν ΜΚΟ, αντεθνική ομάδα κλπ. Αφορμή για αυτή την επίθεση ήταν μία προκήρυξη που εξακολουθεί να μοιράζει ακόμα και σήμερα ο Συντονισμός.

Ψυχροπολεμικό κλίμα υπάρχει και σήμερα, απέναντι σε κάθε απόπειρα του εργατικού κινήματος και του αντιφασιστικού-αντιρατσιστικού κινήματος να αναπτύξει αλληλέγγυα δράση.

Την ίδια στιγμή οι πρόσφυγες εμφανίστηκαν ως απολίτιστοι και ανήθικοι, ως άνθρωποι της μαφίας, που κάνουν μαύρη αγορά κλπ.

Ακραία όξυνση αυτής της επίθεσης ήταν η κλήση του Παύλου από την Ασφάλεια Λιμενικού για διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ανάγκη να προωθήσει την επαίσχυντη συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία. Αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει απελάσεις, περιλαμβάνει επαναπροωθήσεις, περιλαμβάνει στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τις πρώτες σκηνές τις έχουμε δει ήδη, με τις επαναπροωθήσεις προσφύγων από τη Χίο και τη Μυτιλήνη στην Τουρκία.”

Η συνέχεια της τοποθέτησης είναι ακόμη πιο ενδιαφέρουσα.

Ο Παύλος Αντωνόπουλος δήλωσε:

“Οι πρόσφυγες είναι ταξικά μας αδέρφια. Είναι ο φτωχός λαός που ξεκληρίστηκε και αναγκάστηκε να αφήσει τα σπίτια του για την επιβίωσή του. Είτε αυτό προέρχεται από τον πόλεμο, είτε από τον οικονομικό πόλεμο που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

-Δεν το επιδίωξα, όμως θεωρώ τιμή μου να με προσάγουν ως εκπρόσωπο 40 και πάνω σωματείων.

-Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξει δουλεμπόριο ανθρώπων, όπως στην Τουρκία όπου δύο εκατομμύρια πρόσφυγες είναι βορά στη νέα αστική τάξη της Τουρκίας.

Κάλεσε επίσης στις διαδηλώσεις για την ανεξάρτητη ταξική Πρωτομαγιά και στις κινητοποιήσεις για να μην περάσουν τα αντιασφαλιστικά-φορολογικά μέτρα και το νέο μνημόνιο που φέρνει η κυβέρνηση.

Η Αντωνία Λεγάκη, συνήγορος του Παύλου Αντωνόπουλου, ανέφερε μεταξύ άλλων στη σύντομη παρέμβασή της:

“Μέσα από τη δίωξη του Παύλου η κυβέρνηση, πραγματικά αδίστακτα, χρησιμοποιεί χουντικές διατάξεις καταστολής του πολιτικού φρονήματος -γιατί είναι και η ”διέγερση” εδώ-, ενεργοποιεί αυτές τις διατάξεις μπροστά στον κόσμο, στον οποίο λέει ότι είναι αριστερή, για να εξασφαλίσει, εκτός των άλλων, για τον εαυτό της το απόλυτο δικαίωμ της οικονομικής εκμετάλλευσης των προσφύγων, να εξασφαλίσει ότι η εργατική τάξη της χώρας μας δεν θα μάθει ποτέ ότι δεν μας στοιχίζουν οι πρόσφυγες, ότι για τους πρόσφυγες η κυβέρνηση εισπράττει και από την Ύπατη Αρμοστεία και από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκατοντάδες εκατομμύρια, τα οποία δικαιούνται οι πρόσφυγες για να έχουν μία ομαλή μετάβαση και διαβίωση είτε εδώ είτε στη υπόλοιπη Ευρώπη.

Τα διοχετεύει σε ”μπίζνες” άλλες, από ΜΚΟ μέχρι τράπεζες και το αποκρύπτει από τον ελληνικό λαό, που έρχεται να του πάρει και την πρώτη κατοικία.

Η Ύπατη Αρμοστεία εξασφαλίζει 400 ευρώ μηνιαίως σε κάθε πρόσφυγα ως επιδότηση ενοικίου. Αυτά θα μπορούσε να τα εισπράξει αντίστοιχα ένας Έλληνας νοικιάζοντας το σπίτι του, όμως η τακτική της κυβέρνησης διαιρεί την εργατική τάξη σε ντόπιους και ξένους.

Η δική μας αλληλεγγύη στον Παύλο, δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αποκάλυψη αυτής της τακτικής, τόσο στο δρόμο, όσο και στην Πρωτομαγιά και στο δικαστήριο.”

Στη συνέχεια ο Τάκης Τσίτσος, συνήγορος και αυτός του Παύλου Αντωνόπουλου, μίλησε για

“πολιτική – φρονηματική δίωξη που, στο πρόσωπο του Παύλου, διεξάγεται ενάντια σε οποιαδήποτε φωνή ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και στους μετανάστες που όμως έχει συγκεκριμένο χρώμα και περιεχόμενο, και αυτό ήθελα να τονίσω στη δική μου παρέμβαση.

Στο πρόσωπο του Παύλου στοχοποιείται η επίδειξη ταξικής αλληλεγγύης από σωματεία και συλλογικότητες που έχουν αναφορά στο εργατικό κίνημα. Αλληλεγγύης που έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, δηλαδή:

-Καταγγελία των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΝΑΤΟ, που δημιουργούν αυτά τα αλλεπάλληλα κύματα προσφύγων και μεταναστών.

-Καταγγελία της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

-Καταγγελία των πολύ άσχημων συνθηκών διαβίωσης και, ουσιαστικά, του εγκλεισμού των προσφύγων.

-Της μετατροπής της χώρας σε αποθήκη ψυχών.

-Του κλεισίματος των συνόρων.

Στοχοποιείται εκείνο το κομμάτι της αλληλεγγύης που έχει μια ριζοσπαστική – αριστερή – αντισυστημική κριτική βάζοντας τα στοιχεία της ταξικής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης για ίσα δικαιώματα μεταξύ Ελλήνων και ξένων εργαζομένων.

Αυτή η δίωξη στοχοποιεί μια συγκεκριμένη πολιτική στάση, το ταξικό και ριζοσπαστικό κομμάτι της αλληλεγγύης και όχι την αλληλεγγύη στο σύνολό της”,

ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου όμως, αναδείχθηκαν συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης, υγιεινής και σίτισης των προσφύγων και μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Φίδια, σκορπιοί, πρόσφυγες που αφήνονται νηστικοί ενώ περισσεύουν μερίδες φαγητού, μολύνσεις γυναικών από τις χημικές τουαλέτες σε ορισμένες περιπτώσεις -όπου οι γιατροί απαγόρευσαν τη χρήση τους- και γενικά άθλιες συνθήκες σε χώρους όπου ‘φιλοξενούνται’ σε μεγάλο ποσοστό μικρά παιδιά, ακόμα και νεογέννητα μωρά.

Η Ομάδα εθελοντών – αλληλέγγυων Ωρωπού και γύρω περιοχών καταγγέλλει, όπως θα δείτε, ότι από τη Μ. Παρασκευή οι πρόσφυγες στο στρατόπεδο της Μαλακάσας στερούνται στοιχειωδών μέσων όπως γάλα-σκόνη, απορρυπαντικά, σαμπουάν, πάνες για μωρά κλπ.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν υλικά στην αποθήκη, υλικά που η αλληλεγγύη εργατικών σωματείων και κατοίκων της περιοχής έχει εξασφαλίσει για τους πρόσφυγες.

Όμως, με την μεταφορά της αρμοδιότητας από το ΥΠ.ΕΘ.Α. στο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, η ομάδα των αλληλέγγυων που διαχειριζόταν το συγκεντρωμένο υλικό μαζί με τους πρόσφυγες, σε μια λογική αυτοοργάνωσης, έχασε την πρόσβαση στην αποθήκη η οποία παραμένει ανεξήγητα κλειδωμένη.

Υπήρξαν μάλιστα καταγγελίες ότι το προηγούμενο βράδυ ένα φορτηγό πήρε πράγματα από την αποθήκη και τα μετέφερε σε άγνωστη κατεύθυνση. Κι όλα αυτά, όταν μεταξύ των 1200 προσφύγων υπάρχουν δύο νεογέννητα μωρά που χρειάζονταν πάνες, 360 παιδιά ηλικίας κάτω των 13 ετών και 35 εγκυμονούσες γυναίκες.

“Όπως δεν μπορούν να μας πείσουν ότι υπάρχουν αριστερά μνημόνια, έτσι δεν μπορούν να μας πείσουν ότι υπάρχουν αριστερά στρατόπεδα συγκέντρωσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά στην σύντομη ομιλία του ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου.

Η Ολυμπία Τσαπάρη, πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, περιγράφει τις συνθήκες στο στρατόπεδο Κατσικά.

Το νερό από τις καταιγίδες που πλήττουν την περιοχή μπαίνει μέσα στις σκηνές, οι αλληλέγγυοι βοηθούν να βγουν τα στρώματα και να στεγνώσουν κατά το δυνατόν. Ντους δεν υπάρχουν, ούτε ζεστό νερό.

Για 1150 πρόσφυγες υπάρχουν 20-25 χημικές τουαλέτες, όμως αρκετές γυναίκες μολύνθηκαν από αυτές και οι γιατροί απαγόρευσαν τη χρήση τους… Ανάμεσα στους πρόσφυγες περιλαμβάνονται 52 θηλάζουσε ς μητέρες και 400 παιδιά, όπως ανέφερε.

Μίλησε για ενδεχόμενο θάνατο στις επόμενες ημέρες και για απουσία του κράτους. “Η Κατσικά δεν είναι χώρος φιλοξενίας προσφύγων, είναι μια αποθήκη φοβισμένων ψυχών”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το στρατόπεδο της Κατσικάς πρέπει να κλείσει.

Αμέριστη είναι η αλληλεγγύη από το λαό των Ιωαννίνων. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες έχουν φιλοξενηθεί σε σπίτια κατοίκων της περιοχής. Κατήγγειλε τέλος ότι δεν έχει αρχίσει η διαδικασία καταγραφής αιτήσεων για άσυλο.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο Περιφερειάρχης ζήτησε να απαγορευτεί η είσοδος στο στρατόπεδο στους αλληλέγγυους, χαρακτηρίζοντας τους ‘‘εξυπνάκηδες” και ”μπαχαλάκηδες”.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που καταθέτει ο Νίκος Κωνσταντίνου, από την Επιτροπή Αγώνα Κηφισιάς Eνάντια στα μέτρα Δ.Ν.Τ. – Ε.Ε. – Κυβέρνησης.

Αφού αναφερθεί στη συγκέντρωση ειδών που έγινε σε συνεργασία με τον Αντιφασιστικό συντονισμό Αμαρουσίου και με το συνδικάτο του ΙΓΜΕ, σε μια αποστροφή λέει χαρακτηριστικά:

“Συναντήσαμε στην προσπάθειά μας αυτή και κάποιες αντιδράσεις, λίγες βέβαια. Μας είπαν κάποιοι: ”Τι κάνετε για τους Έλληνες;” Η απάντηση η δική μας ήταν, ότι αυτά που κάναμε έξι χρόνια τώρα, από τότε που εφαρμόστηκε το μνημόνιο, τα ίδια θα κάνουμε και για τους πρόσφυγες. Όσοι κάνουν για τους Έλληνες, κάνουν και για τους πρόσφυγες, Αυτοί που τα λένε αυτά δεν έχουν κουνήσει ούτε το δάχτυλό τους, απέναντι στην τραγική κατάσταση που βρέθηκαν  οι Έλληνες.”

Σημαντικές καταγγελίες κάνει στην ομιλία της η Μαρία Μπικάκη, για τις συνθήκες που επικρατούν στο Ελληνικό. Μεταξύ άλλων αναφέρει το ότι 100 πρόσφυγες παραμένουν ασίτιστοι, παρά το γεγονός ότι περισσεύουν μερίδες φαγητού!

Στο Ελληνικό μένουν 4.200 πρόσφυγες σε 3 χώρους στην αίθουσα αφίξεων, στο γήπεδο μπέιζ μπολ και στο γήπεδο χόκεϋ. Οι συνθήκες είναι κακές. Υπάρχει συνωστισμός ακόμα και στους χώρους που δεν εξαερίζονται, όπως στις αφίξεις, που κάποιοι μένουν σε μια κουβέρτα πάνω στο πάτωμα και άλλοι σε σκηνές, η μια σκηνή σε επαφή με την άλλη.  Ενώ, θεωρητικά είναι χώρος υπό την ευθύνη της κυβέρνησης, δεν υπάρχει ούτε επαρκής ιατρική κάλυψη με αποτέλεσμα το θάνατο της 17χρονης, ούτε δυνατότητα για ενημέρωση και πρόσβαση στην αίτηση ασύλου, παρά τις αντίθετες γραπτές αναφορές της κυβέρνησης.

Στην αίθουσα αφίξεων, το φαγητό μοιράζεται από μια ΜΚΟ και δεν δίνεται σε όλους, εξαιρούνται  τουλάχιστον 100 άνθρωποι. Οι κυβερνητικοί υπεύθυνοι του χώρου κάλεσαν την αστυνομία όταν έγινε προσπάθεια να μοιραστεί ανακοίνωση του Συντονισμού πριν από καιρό και πρόσφατα απαγόρευσαν πάλι την είσοδό μας μετά από πορεία που έγινε από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες στα Νότια και το Συντονισμό. Ενώ, οι δήμαρχοι της περιοχής δεν ενδιαφέρονται για να έχουν τρεχούμενο και ζεστό νερό οι πρόσφυγες, αλλά για να φύγουν γρήγορα οι πρόσφυγες και να ξεκινήσουν οι εργασίες του Λάτση για την “Αθηναϊκή Ριβιέρα”…

Η Ευδοκία Ψύλλου από την Εργατική Λέσχη Λέσβου μίλησε για το στρατόπεδο στη Μόρια που έχει περίπου 3000 πρόσφυγες, ενώ άλλοι 1500 είναι στο Καρά Τεπέ. Είπε ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να κρατά φυλακισμένους τους πρόσφυγες και να αλωνίζουν οι ΜΚΟ.

Ενώ υπάρχουν ελλείψεις σε ρούχα και παπούτσια  και τα είδη υπάρχουν στις αποθήκες αυτά δεν μοιράζονται στους πρόσφυγες. Δεν υπάρχει ζεστό νερό και οι συνθήκες υγιεινής είναι ανύπαρκτες.

Ο χώρος είναι μικρός για τόσο κόσμο και υπάρχουν ανήλικα παιδιά που είναι κλειδωμένα εδώ και 2 μήνες χωρίς να υπάρχει μέριμνα για την απασχόλησή τους. Αποτέλεσμα τα παιδιά εξεγείρονται και αντιμετωπίζονται από την κυβέρνηση με βία, χημικά, καταστολή. Μετά από αυτό άρχισαν να μεταφέρουν ασυνόδευτους ανήλικους στη Λέρο. Ο κόσμος είναι αλληλέγγυος και συμπαρίσταται.

Η κυβέρνηση, ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, η περιφέρεια και ο δήμος επιχειρούν να κλείσουν όλες τις ανεξάρτητες δομές αλληλεγγύης, όπως το ΠΙΚΠΑ που συνεχίζει να λειτουργεί και να περιθάλπει ευάλωτες ομάδες  προσφύγων.

Η κυβέρνηση θέλει να εμποδίσει το λαϊκό κίνημα αλληλεγγύης και τους διαύλους επικοινωνίας των κατοίκων και των προσφύγων. Καθήκον είναι να αναπτυχθεί ένα αντιπολεμικό κίνημα, πρόσθεσε.

Ο Χρήστος Πρεκατές, από τη Λέσχη Αλληλεγγύης και Πολιτισμού Τρικάλων, περιγράφει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Κουτσόχερο, όπου οι πρόσφυγες συμβιώνουν με αρουραίους και σκορπιούς. Αναφέρει ότι πρόσφατα επιβλήθηκε απαγόρευση εισόδου στους αλληλέγγυους, ακόμη και για την παράδοση ειδών που έχουν συγκεντρώσει.

Ο Χρήστος Σκάρλος, από την Εργατική Λέσχη Κερατσινίου – Δραπετσώνας, μιλάει για τις  συνθήκες στο Σκαραμαγκά, στο Σχιστό και στο Λιμάνι του Πειραιά, όπου οι συνθήκες είναι άθλιες. Καταγγέλει επίσης ότι από το Λιμενικό καταγράφονται αριθμοί αυτοκινήτων και ζητούνται στοιχεία αλληλέγγυων…

Αποκαλυπτικά στοιχεία, όπως θα δείτε, καταθέτει ο Σιδερής Τσούρος από τη Χίο στην εμπεριστατωμένη παρέμβασή του.

Ενδιαφέροντα επίσης στοιχεία αναφέρονται στο βίντεο με τις ερωτήσεις και απαντήσεις.

Την απόλυτη αλληλεγγύη του για τον σύντροφο και φίλο Παύλο Αντωνόπουλο κατέθεσε ο γ.γ. του Εργατικού Επαναστατικού Κόμματος (ΕΕΚ-Τροτσκιστές) Σάββας Μιχαήλ.

Πρόκληση για όλο τον ελληνικό λαό θεώρησε αυτό που γίνεται, και “μια φτυσιά στους πρόσφυγες, για λογαριασμό αυτών που είναι ένοχοι για την τραγωδία τους”, ανέφερε χαρακτηριστικά στη σύντομη αλλά περιεκτική ομιλία του.

Να σημειώσουμε τέλος, ότι εκτός από τις ομιλίες που παρουσιάζουμε στα επόμενα βίντεο, μίλησαν επίσης (και δε στάθηκε δυνατόν να βιντεοσκοπήσουμε ή ήταν κακός ο ήχος της σύνδεσης μέσω σκάιπ) [Προσθήκη 2 βίντεο στο τέλος]:

Ελένη Πούλου από την Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Λιβαδιάς, που μίλησε για το στρατόπεδο στη Ριτσώνα που μένουν σε σκηνές 850 Σύροι, Ιρακινοί και Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους πολλοί ανάπηροι και 350 παιδιά, πολλά ασυνόδευτα, χωρίς καμιά ενημέρωση και διαδικασία για πρόσβαση στο άσυλο. Υπάρχουν μόνο 25 τουαλέτες και ντουζιέρες. Δεν υπάρχει πόσιμο νερό. Γενικά άσχημες συνθήκες. Το σημαντικότερο είναι ότι με επιλογή μένουν χωρίς ενημέρωση και δικαιώματα και παρότι είχαν πει ότι θα λυθεί το πρόβλημα σε 15 μέρες, τίποτα δεν έγινε. Προς το παρόν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα εισόδου, στο χώρο λειτουργούν ΜΚΟ.

Κωνσταντίνα Γκόντρα από τον Συντονισμό της Θεσσαλονίκης, η οποία αναφέρθηκε στην  κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη όπου παραμένουν 11.230 πρόσφυγες σε άθλιες συνθήκες. Ενώ μόνο οι ΜΚΟ μπορούν να είναι εκεί. Στα Διαβατά  που μένουν 2.265 άνθρωποι, βρίσκουν φίδια, υπάρχουν λιμνάζοντα νερά, δεν υπήρχε ούτε πυροσβεστήρας για να σβήσουν τη φωτιά που έπιασε. Ενώ στο Λιμάνι δεν είναι ελεύθεροι να μπουν και να βγουν ορισμένες ώρες. Και όλες αυτές οι δομές θεωρούνται ανοικτές. Εμάς μας εμπόδισαν σε μια από τις επισκέψεις μας στην Ειδομένη ακόμα και με ΜΑΤ και κλούβες να προσεγγίσουμε. Αλλά το ίδιο και στο Λιμάνι δεν μας επιτρέπουν την πρόσβαση. Στοχοποιούν, όπως και αλλού, και εδώ την αλληλεγγύη Αυτή είναι η καταστροφική πολιτική τη κυβέρνησης, της Ε.Ε. και του κράτους των κλειστών συνόρων, φρακτών, των πνιγμών στο Αιγαίο, της κοινωνίας των ανθρώπων χωρίς μέλλον σε όλη την Ελλάδα, σχολίασε χαρακτηριστικά.

-και ο Θανάσης Κούρκουλας από το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης τύπου.

Η ανάρτηση των βίντεο έγινε σύμφωνα με τη σειρά που έγιναν οι σύντομες παρεμβάσεις των ομιλητών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προσθήκη βίντεο από syprome:

 

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *