.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Βία, Νοθεία, ΚΝΕ Αυτοδυναμία


Τραμπουκισμοί, βία και νοθεία. Όχι η ΔΑΠ ΝΔΦΚ. Η ΠΚΣ της σχολής μας. Η ΠΚΣ, αποφάσισε ότι φέτος ή θα πάρει ξaνά αυτοδυναμία στο σύλλογο με τη χρήση νοθείας, ή δεν θα γίνουν καθόλου εκλογές. Δεν περιμέναμε τίποτα λιγότερο από μια δύναμη που έχει αποφασίσει εδώ και κάποια χρόνια να διαλύσει το φοιτητικό σύλλογο, εξευτελίζοντας τις διαδικασίες και τις αποφάσεις του με κορύφωση την φετινή χρονιά μέσω της αυτοδυναμίας της στο ΔΣ. Δεν περιμέναμε από μια «κατά τα άλλα αγωνιστική δύναμη» να υιοθετεί πρακτικές ΔΑΠ και με τραμπούκικο και οργανωτικό τρόπο να εξάγει ένα αποτέλεσμα φοιτητικών εκλογών κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της, που μόνο έγκυρο δεν είναι.

Ο ευτελισμός της διαδικασίας ξεκίνησε με την προσπάθεια να ακυρωθεί ένα ψηφοδέλτιο του σχήματος το οποίο είχε «σημαδευτεί» (γδαρθεί!!) ξεκάθαρα από το άνοιγμα του φακέλου. Αυτό συνέχισε με την συνεχή άσκηση βέτο, το κλείδωμα της κάλπης, την αποχώρηση μέλους της ΠΚΣ από την αίθουσα με τα κλειδιά και έφτασε στο σημείο η ΠΚΣ να διακόψει τις καταμετρήσεις σε όλες τις σχολές της Αθήνας. Προφανώς οι εκλογές είναι διαδικασία συλλόγου και γι αυτόν ακριβώς το λόγο διεξάγονται κάθε χρόνο στη βάση του κανονισμού που αποφασίζεται από κοινού από όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στις εκλογές και ορίζει την εγκυρότητα και την δημοκρατική διεξαγωγή τους. Δεν είναι δυνατόν αυτός να αμφισβητείται και (πόσο μάλλον) να αναθεωρείται συνεχώς κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Αυτό ήταν και το αποκορύφωμα και της πολιτικής επιλογής που είχε πάρει η ΠΚΣ να διαλύσει τις φοιτητικές εκλογές. Όταν μετά από σειρά προτάσεων που καταθέσαμε ως ΑΚΑ-ΕΑΑΚ προκειμένου να επιλυθεί η διαφωνία και να συνεχίσει η διαδικασία των εκλογών στο δικό μας αλλά και σε μια σειρά άλλων συλλόγων αποκαλύφθηκε η σκοπιμότητα των επί σειρά βέτο που ασκούσε η ΠΚΣ όλη την ημέρα των φοιτητικών εκλογών. Η ΠΚΣ αξιοποιούσε το γεγονός ότι η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) του δικού μας φοιτητικού συλλόγου αποτελείται μόνο από δύο πολιτικές δυνάμεις και παρακωλούσε τη διαδικασία λήψης οποιασδήποτε απόφασης καθώς χρειάζεται ομοφωνία, με σκοπό τελικά να διαμορφώσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Παρότι σαν σχήμα δεχθήκαμε την ακύρωση του συγκεκριμένου ψηφοδελτίου του συνδυασμού μας, η ΠΚΣ, επιβάλλοντας μια λογική, πως η διαδικασία θα γίνει με τους δικούς της όρους, κινητοποίησε τον κομματικό της στρατό (50 άτομα με κράνη και καδρόνια) κάτω από την αίθουσα που διεξαγόταν η διαδικασία του φοιτητικού μας συλλόγου. Έτσι ξεκίνησε το πραγματικό θέατρο του παραλόγου όπου η ΠΚΣ βάφτιζε άκυρα τα έγκυρα ψηφοδέλτια του σχήματος, με επιχειρήματα του είδους «δεν είναι ολόιδιοι οι σταυροί πάνω σε ένα ψηφοδέλτιο», «δεν μου αρέσει το ψηφοδέλτιο, σας το βγάζω άκυρο». Ο συνεχόμενος για ώρες παραλογισμός, με τα αβάσιμα επιχειρήματα και τα βέτο που ασκούνταν συνεχώς, αποσκοπούσε στην δημιουργία ενός παιχνιδιού υπομονής εκτός οποιουδήποτε πολιτικού πλαισίου, με τραμπουκισμούς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς σεξιστικά σχόλια κ.ο.κ. Μια κατάσταση που εν τέλει κατέληξε σε απειλές του τύπου «να προσέξετε πως θα φύγετε από δω» και δε θυμίζει σε καμία περίπτωση δύναμη που θέλει να έχει αναφορά στο κίνημα και την αριστερά, αλλά αντίθετα πρακτικές καθεστωτικών παρατάξεων.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το σχήμα πήρε την πολιτική επιλογή, να μην δείξει καμία περεταίρω ανοχή και νομιμοποίηση στην προσπάθεια της ΠΚΣ να νοθεύσει το εκλογικό αποτέλεσμα και για άλλη μια φορά να κομματοποιήσει το σύλλογο και να εξευτελίσει δίχως προηγούμενο τις διαδικασίες του. Το εκλογικό αποτέλεσμα που έχει δημοσιεύσει η ΠΚΣ διαμορφώθηκε σε κλειστές αίθουσες με παρουσία μόνο του πολιτικού της εαυτού και δεν έχει καμία έγκριση από την κεντρική εφορευτική επιτροπή. Τα συγκεκριμένα τρία ψηφοδέλτια της ΑΚΑ-ΕΑΑΚ που ακύρωσε η ΠΚΣ χωρίς να είναι άκυρα με την απειλή της βίας – και ποιος ξέρει πόσα ακόμα ακολούθησαν όταν αποφάσισε να κάνει μόνη της φοιτητικές εκλογές χωρίς ΚΕΦΕ – φάνηκε μάλιστα πως εν τέλει διαμόρφωναν το τελικό αποτέλεσμα του συλλόγου και το σχήμα ως πρώτη δύναμη.

Τελικά για εμάς η ουσία είναι μια. Για πρώτη φορά στην ιστορία του φοιτητικού μας συλλόγου, παράταξη που αυτοπροσδιορίζεται ως αριστερή, επέβαλε με τον πιο χυδαίο τρόπο το κομματικό της σχέδιο, ακυρώνοντας τη συμμετοχή και την πολιτική τοποθέτηση δεκάδων φοιτητών/τριών του συλλόγου, που νόμιζαν ότι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν κάτι διαφορετικό από την «υπεύθυνη» αυτοδύναμη ΠΚΣ. Για εμάς οι πολιτικές ευθύνες είναι ξεκάθαρες. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ΚΝΕ θα είναι διατεθειμένη να ξεκινήσει μια ολόκληρη εκστρατεία ψέματος και παραφιλολογίας σε σχέση με την εκλογική διαδικασία, άλλωστε δε θα είναι και η πρώτη φορά. Σαφώς και επιλέγουμε την αντιπαράθεση όταν αυτή είναι πολιτική, έχει να κάνει με τα πραγματικά επίδικα για το σύλλογο και προωθεί την αγωνιστικότητα των αποφάσεών του για μια καλύτερη καθημερινότητα μέσα και έξω από τη σχολή. Σε μια αντιπαράθεση όμως στην οποία διακυβεύεται η δημοκρατική διεξαγωγή των εκλογών, σκοπεύουμε να είμαστε αδιάλλακτες/οι. Για εμάς πρώτη δύναμη δεν σημαίνει επιβολή του «δικού μου» πολιτικού σχεδίου με το έτσι θέλω, άλλωστε δεν το κάναμε και ποτέ.

Ο φοιτητικός σύλλογος γνωρίζει πολύ καλά ότι ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες δεν διακυβεύσαμε ποτέ τη διαφάνεια και τη δημοκρατία των διαδικασιών του, ούτε δράσαμε ποτέ στις πλάτες τόσων συμφοιτητριών και συμφοιτητών μας. Δεν σκοπεύουμε λοιπόν να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες. Σκοπεύουμε όμως να αναγνωρίσουμε το συγκεκριμένο γεγονός σαν μια πολιτική τομή. Για εμάς αυτό σημαίνει ή τώρα ή ποτέ. Είτε ο φοιτητικός σύλλογος παίρνει την κατάσταση στα χέρια του και εξωθεί τέτοιες λογικές ή αποδέχεται την επιβολή μιας αυστηρά κομματικοποιημένης και περιχαρακωμένης παράταξης που αποφάσισε να τον διαλύσει με το «έτσι θέλω». Ως ΑΚΑ ΕΑΑΚ θα κaταβάλλουμε όλες μας τις δυνάμεις και καλούμε κάθε φοιτήτρια/τη που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των πολιτικών γεγονότων, να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμα που έχει τοιχοκολληθεί στους τοίχους της σχολής και να μην επιτρέψει σε κανένα άτομο της συγκεκριμένης παράταξης να μιλήσει εξ ονόματος του συλλόγου και των διαδικασιών του. Κυρίως όμως καλούμε καθεμία και καθέναν να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητά μας σε δημοκρατικές, «από τα κάτω», υγιείς και ανοιχτές διαδικασίες από εδώ και στο εξής.

Αριστερή Κίνηση Αρχιτεκτονικής – ΕΑΑΚ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 76.00% ( 10
Συμμετοχές )



79 σχόλια στο “Βία, Νοθεία, ΚΝΕ Αυτοδυναμία

  1. Ανώνυμος

    μαζευτήκατε όλοι μαζί αριστεροί δεξιοί κεντρώοι ανάρχια μπας και παρετε το συλλογο από την Πκσ και χάσατε με 84-82
    άστε το

    Reply
    1. Κώστας

      84-82 ανώνυμε 23:25 ? ΦΟΒΕΡΟ !!

      Και ο Σύλλογος “παραμένει στην ΠΚΣ” ε ?

      Με ποια έννοια αδερφέ μου ? Ακόμα και αν το αποτέλεσμα είναι έγκυρο, τι εννοείς ? Μου φαίνεται απίθανο να παίχτηκε κάποια έδρα στις 2 ψήφους. Εκτός και αν μιλάμε για αυτή την γελοιότητα που μιλάμε, πως στην Αρχιτεκτονική κατεβαίνουν … 2 ΄δυνάμεις, Βέβαια δεν μπορεί η ΠΚΣ, ή οι 3 δυνάμεις της συνεργασίας (βλέπω κατεβαίνουμε μαζί με ΑΡΕΝ και ΑΡΔΙΝ και ας μην είναι … ΛΑΕ ολο αυτό όπως λένε οι μπετόστοκοι του spoudastes.) να … κατεβάσουν τις άλλες δυνάμεις αλλά μπορούν να προβληματίζονται και να μην αντιμετωπίζουν τις εκλογές σαν τελικό της ευρωλίγκα και 84-82. Και ποιοι δεξιοί κατά της ΠΚΣ ρε Άνώνυμε ? Βλέπεις καμία ΔΑΠ στον Σύλλογο ? Αφού μοιράζεστε, με διαφορές προφανώς, το ότι οι σύλλογοι και οι δημοκρατικές τους διαδικασίες δεν είναι απαραίτητες και ΔΑΠ δεν υπάρχει καν.

      Αυτή η χουλιγκανοποίηση του φοιτητικού κινήματος και μάλιστα μεταξύ αριστερών δυνάμεων είναι ένα δεδομένο που πρέπει να μπει στην κουβέντα.

      Ένα άλλο είναι ποιους συλλόγους παίρνει η ΠΚΣ. Εννοώ, για να τους κάνει τι ? Οι προσπάθειες της να ζωντανέψει στις Συνελεύσεις είναι ανύπαρκτες και οι Σύλλογοι “εκφυλισμένοι” όπως λέει, ήδη από το 10-11, πολύ πριν την σημερινή τέτοια αποσυγκρότηση του φοιτητικού συνδικαλισμού. Επίσης δεν είναι δεδομένο πως η ΠΚΣ συμμετέχει στους συλλόγους καθώς έχει ιδρύσει το ΜΑΣ σαν μια παράλληλη σε αυτούς δομή στην οποία συμμετέχει κατά το δοκούν και με όποιον τρόπο κρίνει. Πχ με κάποιον σύλλογο που “πήρε” ή με κάποια επιτροπή αγώνα ή με μια επιτροπή έτους ή με μια επιτροπή παρέας. Μπορεί το ΜΑΣ να μην έχει καμία μαζικότητα και καμία ύπαρξη αλλά διατηρείται και αυτό έχει σημασία γιατί είναι κεντρική πολιτική επιλογή του ΚΚΕ να ΜΗΝ υπάρχει φοιτητικός συνδικαλισμός, οπότε το ΜΑΣ δεν είναι ανάγκη να υπάρχει αρκεί κάπου να φαίνεται και να συντηρεί μια κομματική επιρρροή

      Στα φοιτητικά μου, μέχρι πριν την κρίση, είχα και εγώ πανηγυρίσει και για νίκη για μια ψήφο. Αλλά υπήρχε μπλοκ αγώνα, κίνημα, υπήρχαν ζωντανοί σύλλογοι κλπ. Και δεν είχαμε κάνει και ποτέ νοθεία, που είναι καλό πράγμα όταν είναι υπέρ του ΚΚΕ, είχε πει εδώ κάποιος φίλος του ΚΚΕ

      Σήμερα, αρχικά, έχει πολύ μεγάλη σημασία να αποτιμήσουμε μια πραγματικότητα που λέει πως δεν μπορούμε να εξετάσουμε τις καταγγελίες της ΑΚΑ γιατί υπάρχει τέτοια αποσυγκρότηση του συνδικαλισμού στον σύλλογο και μιλάμε για μια εφορευτική επιτροπή στην οποία είναι 2 δυνάμεις και έναν σύλλογο στον οποίο είναι 2 δυνάμεις. Όποια δύναμη θέλει από τις 2 κολλάει τις εκλογές, καταγγέλει ότι γουστάρει και κάνει ότι γουστάρει γιατί μετά θα είναι ο λόγος της έναντι του λόγου της άλλης.

      Το θέμα όμως απ ότι φαίνεται χοντραίνει. Η ΑΚΑ κάνει λόγο για κάτι που η ΠΚΣ το εξήγαγε σε όλη την Αθήνα. Μιλάμε για ένα σκηνικό στο οποίο η ΠΚΣ διακύβευσε το να μην υπάρξουν αποτελέσματα σε όλη την Αθήνα. Μιλάμε για ένα σκηνικό που η ΠΚΣ προσπάθησε να προκαλέσει γενικευμένα ξύλα με τα ΕΑΑΚ παντού, να γίνει όλη η Αθήνα ΑΣΟΕΕ και Πάντειος. Γιατί η ΠΚΣ δεν έχει πρόβλημα αν δεν υπάρχουν σύλλογοι γιατί επίσημα και ανοιχτά έχει μια εκλεκτική σχέση, εντός εκτός των συλλόγων. Και αυτό που λέει η ΑΚΑ δεν είναι η ΑΚΑ έναντι της ΠΚΣ της Αρχιτεκτονικής, προφανώς η ΠΚΣ μπλόκαρε όλες τις καταμετρήσεις, δεν θα λεγόταν κάτι τέτοιο. Αυτό είναι ένα καθοριστικό στοιχείο στην ανακοίνωση της ΑΚΑ γιατί δεν είναι ο λόγος της έναντι του λόγου της ΠΚΣ.

      Για την ιστορία η ΠΚΣ ανακοίνωσε 194 ψηφίσαντες. Το 2007 ήταν 422 με την αριστερά στο 300 και ΔΑΠ ΠΑΣΠ να κατεβαίνουν και να παίρνουν μαζί 70. Αυτοδυναμίες και πρωτιές σε διαλυμένους συλλόγους ή επίσημη διάλυση τους λοιπόν το σχέδιο της ΠΚΣ. Και ταυτόχρονη πανηγυρτζήδικη καταγραφή της σαν … δεύτερη δύναμη πανελλαδικά, στους …εκφυλισμένους (από το 2010, λέει) φοιτητικούς συλλόγους. Και προσπάθεια για συνελεύεσεις πουθενά. Μέριμνα, εντατικοποίηση, διάλυση πτυχίων και αποστοίχιση τους από κάθε δικαίωμα, συγχωνεύσεις και λουκέτα, υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, έρευνα για τις Πολυεθνικές και το ΝΑΤΟ κλπ και στα “κάστρα” να μην κουνιέται φύλο.

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Κώστα αυτά που λες θα είχαν νόημα, αν υπήρχαν σύλλογοι οι οποίοι πέρα από μαζικές συνελεύσεις στα αμφιθέατρα, θα έδιναν και μαζική παρουσία εκεί που μετράει, στο δρόμο.

        Αν οι φοιτητές δεν πάνε στη συνέλευση, αλλά ακόμη κι αν πάνε, δεν πάνε πουθενά αλλού, δε συνδέονται δλδ οι σπουδές με το ευρύτερο πλαίσιο, και αν η μια ή η άλλη δύναμη εκτιμά ότι μπορεί να κατεβάσει περισσότερους με διαδικασίες στρατολόγησης παρά μέσω των συλλογικών διαδικασιών, τότε σαφώς καλά κάνει και ενεργεί έτσι, στο βαθμό που δε τραμπουκίζει κόσμο χωρίς λόγο βεβαίως.

        Reply
      2. Κώστας

        Γιώργο όλα αυτά λες θα είχαν νόημα αν υπήρχε κόσμος στον δρόμο εκτός από τις Συνελεύσεις.

        Ποια όλα αυτά ? Εγώ είπα πως εφόσον δεν ύπάρχει κόσμος στις συνελεύεσεις και στον δρόμο κακώς η ΠΚΣ … πανηγυρίζει για τα υποτιθέμενα 84-82 και την υποτιθέμενη δεύτερη θέση. Το ότι πανηγυρίζει σε συνθήκες που ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει σχεδόν πλήρως καταργηθεί αποδεικνύει πως το σχέδιο της δεν είναι αντίθετο με την διάλυση του φοιτητικού συνδικαλισμού αλλά την προυποθέτει και την προκαλεί. Αυτό ήταν και το σκεπτικό δημιουργίας του ΜΑΣ, το τέλος των Συλλόγων. Επίσης όταν υπήρχε κόσμος στις συνελεύσεις και στον δρόμο η ΠΚΣ ήταν έξω και απέναντι, επι ποινή διαγραφής της σπουδάζουσας ΚΝΕ όποτε μπήκε σε κινητοποιήσεις.

        Ποια όλα αυτά δεν έχουν νόημα ? Το να μην γίνεται νοθεία ? Το να ανασυγκροτήσουμε τους συλλόγους δεν έχει νόημα ? Πως θα βάλουμε μια δύναμη που πόνταρε και σχεδίασε ανοιχτά και δημόσια στην διάλυση των συλλόγων στην ίδια μοίρα με δυνάμεις που προσπαθούν στην αντίθετη κατεύθυνση ?

        Και μια διόρθωση. Είπα πως στην Αρχιτεκτονική γίνεται συνεργασία αλλά δεν βρίσκω πουθενά την ΑΡΕΝ Αρχιτεκτονικής, δεν το ξέρω, ίσως έχει διαλυθεί και δεν γίνεται πια, το spoudastes.gr το έχει σαν συνεργασία, από κει το πήρα.

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κατ’ αρχάς επειδή ήμουν στη δημιουργία του ΜΑΣ, αυτό που λες που σκεφτόμασταν να διαλύσουμε τους συλλόγους απλά δεν ισχύει. Τουλάχιστον ποτέ δεν κατέβηκε τέτοιο σκεπτικό στις ΟΒ μας. Το ότι στη πορεία έγινε απλή βιτρίνα της ΚΝΕ είναι άλλης τάξεως ζήτημα. Επίσης είναι αστείο να μιλάς για ποινές διαγραφής τη στιγμή που η τότε ΚΝΕ ήταν μια χταποδοπαγίδα που εύκολα έμπαινες αλλά με τίποτε δεν έβγαινες.

          Κατά τα λοιπά εμμένω στις θέσεις μου, με τις τωρινές μου εμπειρίες. Σαφώς οι τραμπουκισμοί και οι νοθείες είναι καταδικαστέες πρακτικές, αλλά αυτό δεν αλλάζει τη χρεοκοπία συλλογικών οργάνων και διαδικασιών.

          Σε αυτή τη φάση θεωρώ πως το καλύτερο που έχει να κάνει ο καθένας είναι να μαζέψει τους δικούς του.

      3. μεταβατικος

        Κωστα οτι να ναι. Ξεκινάς ανάποδα να αποδείξεις ότι η ΠΚΣ είναι ενάντια στους συλλόγους και λες πράγματα που στερούνται λογικής.

        Προφανώς, είναι αστείο να λες ότι δε θέλει φοιτητικό συνδικαλισμό όταν πλέον είναι η μόνη δύναμη που κάνει αγωνιστικό συνδικαλισμό σε σοβαρό επίπεδο και πανελλαδικά (τα ΕΑΑΚ μόνο σε Αθήνα παίζει να έχουν μείνει σε μετρήσιμη ποσότητα). Επίσης, πόσο στα σοβαρά να πάρεις καταγγελίες ΕΑΑΚ που πριν 2-3 χρόνια στα ξύλα ΚΝΕ-ΕΑΑΚ διαβεβαίωναν ότι έπαιξαν και κλεμμένα πορτοφόλια. Το ότι έγινε αλλοίωση αποτελέσματος με αυτό τον τρόπο είναι αμφισβητήσιμο γιατί δεν είναι συνήθης πρακτική, δεν έχει ακουστεί ούτε σε συλλογους που έχει αυτοδυναμία η ΠΚΣ τόσα χρόνια, οπότε τι έγινε ξαφνικά. Και πόσο πιστευτό ήταν ότι η ΠΚΣ είχε δυνάμεις και τσαμπουκά να σπάσει όλες τις καταμετρήσεις σε όλη την Αθήνα; Ξέρω γω, και στους ημμυ και στους πμ και παντού; Μπάζει από παντού η ανακοίνωση. Εσύ έχεις πάρει αυτό και το έχεις ιδεολογικοποίησει και γενικεύσει ανυπόφορα.

        Το ότι η κάλπη έπεσε 200 ψήφους γιατί το χρεώνεται η ΠΚΣ και όχι τα ΕΑΑΚ που ήταν αυτοδυναμία από πάντα; Τόσο πανέξυπνο ήταν το σχέδιο της ΚΝΕ και σας κατέστρεψε; Ή μήπως είναι ένα ακόμα παράδειγμα της πανελλαδικής φόλας που έφαγαν τα εαακ κυρίως μετά το 15 γιατί ακριβώς είχαν μπλέξει τα μπούτια τους με τις συριζοπαρατάξεις και υπήρξε μαζική αποστράτευση γιατί δεν υπήρχε γραμμή ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

        Το ΜΑΣ από την άλλη πλέον μόνο άμαζο δεν είναι κι ευχαριστούμε κιόλας που αναδείξατε πόσο σημαντικός είναι ένας πανελλαδικός συντονισμός αφού βάλατε το χεράκι σας με τη διάλυση της ΕΦΕΕ και ρίξατε τους συλλόγους πιο βαθιά στην απομόνωση. Ειδικά, αυτοί που είχαν τα εαακ και ζούσαμε τα επικά σκηνικά να καταγγέλλονται μεταξύ τους εαακ της ίδιας πόλης ή και στην ίδια σχολή όπου υπήρχαν 2 σχήματα. Το ΜΑΣ σήμερα είναι το μόνο μπλοκ αγώνα με μια αναγκαία συμφωνία πάνω σε βασικές γραμμές επίθεσης που συντονίζει και οι σύλλογοι «της πκσ » οι μόνοι που λένε και 5 πράγματα ενάντια στην επίθεση που δέχονται οι φοιτητές και σίγουρα που το παλεύουν και με γ.σ. και με καταλήψεις. Απλά δεν σου ποστάρει κανείς λινκ από όλα αυτά για να μαζευτείς. Αν χρειαστεί αυτό, εδώ είμαι.

        Reply
      4. Κώστας

        Μεταβατικέ εγώ δεν είπα πως για την διάλυση του συλλόγου στην Αρχιτεκτονική φταίει η ΠΚΣ Αρχιτεκτονικής. Είπα πως φταίει η ΠΚΣ Αρχιτεκτονικής που ανακοίνωσε αποτέλεσμα σε έναν φοιτητικό σύλλογο που δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα δηλώνοντας έτσι πως δεν πειράζει που διαλύθηκε ο Σύλλογος. Η ΑΚΑ δεν το έκανε. Όταν μια δύναμη λέει πως μια αρνητική εξέλιξη είναι θετική ή αδιάφορη εκ των πραγμάτων χρεώνεται μεγαλύτερο κομμάτι ευθύνης για το ότι φτάσαμε στην αρνητική εξέλιξη. Είπα πως φταίει γιατί το πολιτικό σχέδιο του ΜΑΣ είναι εντός – εκτός συλλόγων άρα η ΠΚΣ φταίει, από την μεριά της, για την διάλυση του συνδικαλισμού πανελλαδικά. Δεν έχει ακριβώς την ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων γιατί εκείνες δεν θέλουν καμία διαδικασία φοιτητικού κινήματος, ανά συλλόγους ή πανελλαδικά, ενώ η ΠΚΣ θέλει ένα μονοκομματικό κίνημα διαμαρτυρίας και όχι διεκδίκησης των φοιτητικών συμφερόντων. Προφανώς και η ΑΚΑ εχει ευθύνες για την διάλυση του συλλόγου γιατί δεν την απέτρεψε αλλά λέει πως κακώς ο σύλλογος δεν έχει αποτέλεσμα και δεν ανακοινώνει ένα από το στομάχι της. Έτσι φταίνε και τα ΕΑΑΚ πανελλαδικά για την κατάσταση του φοιτητικού συνδικαλισμού αλλά με άλλες ευθύνες από τις ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και με άλλες από την ΠΚΣ.

        Τα περί ΕΦΕΕ είναι αστεία. Η ιστορική άγνοια και το θράσος περισσεύουν σε έναν χώρο που αντί να προσπαθήσει να ανασυγκροτήσει τον ενιαίο πανελλαδικό και κατά συλλόγους φοιτητικό συνδικαλισμό έφτιαξε δικιά του μονοκομματική δομή .Αυτό είναι το θράσος και η άγνοια σου είναι τα περί ΕΑΑΚ που λες ότι διαλύσανε την ΕΦΕΕ που είναι ψέμα και ως προς τα ιστορικά γεγονότα και ως προς την θέση και πρακτική των ΕΑΑΚ για την ΕΦΕΕ που προφανώς υπήρχε και δεν ήταν αυτή που λες. Γιατί τα ΕΑΑΚ είχαν ομόφωνη θέση και πρακτική για την ΕΦΕΕ αν και είχαν άλλες λογικές απέναντι στον φοιτητικό συνδικαλισμό, γενικά. Ενοποιούνταν στην πράξη όμως και με κριτήριο την πλειοψηφική απήχηση, όπως και σε όλα τα θέματα στα οποία είχαν διαφορές. Σήμερα δεν νομίζω πως υφίστανται από την άποψη του μετωπικού κεκτημένου στην βάση των σχημάτων με μέλη φυσικά πρόσωπα ανά φοιτητικό σύλλογο και στην βάση των σχημάτων πανελλαδικά άρα είναι αρκετά δύσκολο να εντοπισω τις θέσεις τους για οποιοδήποτε θέμα. Άρα αυτά που μου λες πως έχουν παίξει αρνητικό ρόλο, η κατάσταση μη συνοχής των ΕΑΑΚ, προφανώς έχουν παίξει αρνητικό ρόλο. Η διαφορά είναι πως ο αρνητικός ρόλος των ΕΑΑΚ στην συγκυρία έχει να κάνει με την αποτυχία τους να παίξουν τον ρόλο τους ενώ ο αρνητικός ρόλος της ΠΚΣ είναι το σχέδιο της, ρευστοποίησης του φοιτητικού συνδικαλισμού και μονοκομματικής κενττρικοπολιτικού εκλογικού τύπου διαμρτυρίας

        Αλλά πριν συζητήσουμε για τα πανελλαδικά όργανα της ΕΦΕΕ υπάρχει η συζήτηση για τα μέλη της ΕΦΕΕ, τους συλλόγους. Το ότι η ΠΚΣ ανακοινώνει αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών από μόνη της είναι ενδεικτικό. Αυτό που μου λέτε δηλ, και εσύ και ο Γιώργος, πως φαντάστηκα ότι η ΠΚΣ δεν στηρίζει τους συλλόγους είναι αντίφαση εν τοις όροις με το θέμα κάτω από το οποίο συζητάμε. Η ΑΚΑ δεν ανακοίνωσε αποτέλεσμα ενώ θα μπορούσε, η ΠΚΣ το έκανε. Άρα έχουμε μια δύναμη που εν τοις πράγμασι θέλει αποτέλεσμα συλλόγου ή κανένα και μια άλλη που δεν την χαλάει ο σύλλογος να μην έχει αποτέλεσμα και να ανακοινώσει ένα δικό της.

        Τι άλλαξε λέει ο Γιώργος και η ΠΚΣ κάνει νοθεία. Μα το καθοριστικό ποιοτικό στοιχείο είναι η ανακοίνωση πλαστού εκλογικού αποτελέσματο που είναι πλαστό γιατί είναι της ΠΚΣ και όχι της εφορευτικής επιτροπής. Αν έβγαινε η ΑΚΑ και έλεγε πως το αποτέλεσμα είναι 84-82 υπέρ της θα ήταν ακριβώς ότι έκανε η ΠΚΣ και θα ήταν και αυτό πλαστό άσχετα από το αν εγώ λέω πως είναι καλή η ΑΚΑ άρα δεν μπορεί να λέει ψέματα. Άρα μεταβατικέ κάτι άλλαξε, η ΠΚΣ δεν ανακοινωνε αποτέλεσμα μόνη της αλλά με τις εφορευτικές, παρελθόν αυτό. Δεν έχει ακουστεί λες ούτε εκεί που έχει αυτοδυναμία αλλά πρώτη φορά ανακοινώνει αυτοδυναμία ΜΟΝΗ της, χωρίς τον σύλλογο. Επίσης μέχρι το 10 έλεγε, φραστικά, πως είναι με την ΕΦΕΕ, μετά σταμάτησε γιατί πλέον ήταν με το ΜΑΣ. Άρα και αυτό άλλαξε. Το 06-07 μπήκε στις κινητοποιήσεις και μετά διέγραψε την σπουδάζουσα. Άρα άλλαξε και μετά ξανάλλαξε. Επίσης όσο υπήρχαν όργανα της ΕΦΕΕ τα στήριζε, μετά έπαψε. Άρα και αυτό άλλαξε. Μην με ρωτάς λοιπόν πότε άλλαξε η ΠΚΣ, μονίμως αλλάζει αλλά προς το χειρότερο. Οι ποσοτικές αλλαγές και οι οριακές μετατοπίσεις δημιουργούν κάποτε και νέα ποιότητα

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κώστα σου ξαναλέω άλλη μια φορά, η ΚΝΕ ποτέ δε “μας διέγραψε”. Η μεγάλη πλειοψηφία φύγαμε μόνοι μας, σιγά-σιγά.

          Από ‘κει και μετά, απ ‘ό,τι κατάλαβα, σε αυτό το σύλλογο υπάρχουν δύο παρατάξεις. Τα ΕΑΑΚ που καταγγέλλουν και η ΠΚΣ που καταγγέλλεται. Άρα αντικειμενικά αποτέλεσμα ανακοινώνει αυτός που έμεινε στο τέλος να το καταμετρήσει. Τι να κάνουμε δηλαδή;

        2. λαθραναγνώστης

          Τι θα πει δεν σας διέγραψε? Όταν φύγατε, σας διέγραψε.
          Δύο τρόποι υπάρχουν. Ή να σε διώξουν διαγράφοντάς σε από την αρχή, ή να αποχωρήσεις εσύ και να σε διαγράψουν μετά από λίγο καιρό λόγο μη συμμετοχής.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι αγόρι μου Του λέω ότι δε μας διέγραψαν για πειθαρχικό λόγο. Οι περισσότεροι αποχώρησαν και διαγράφηκαν λόγω μη συμμετοχής (κάποιοι χρόνια μετά).

          Ορισμένοι ζητήσαμε διαγραφή και ακολουθήσαμε τη διαδικασία του καταστατικού (το οποίο μάλλον δεν έχεις διαβάσει), συνεδρίασε η ΟΒ με μας παρόντες, τοποθετήθηκαν τα όργανα και εμείς οι ίδιοι και μετά τα μέλη ψήφισαν τη διαγραφή.

          Αλλά και αυτό ήταν δύσκολο. Έχω πετύχει και περιπτώσεις να ακολουθείται η διαδικασία και τα όργανα να εισηγούνται μη αποδοχή της διαγραφής και η ΟΒ πειθήνια να τη καταψηφίζει. Σε απλά ελληνικά μένεις, θες δε θες.

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τα στελέχη της σπουδάζουσας τα οποία λέει ο Κώστας διεγράφησαν για φράξια. Pure & simple. Τελευταία στιγμή παρενέβη η Παπαρήγα για να βρεθεί μια λύση, αλλά ήταν αργά, το πράμα είχε ξεφύγει ή αυτή τουλάχιστον ήταν η κομματική αφήγηση.

          Αυτά είναι πασίγνωστα για όποιον είχε τη παραμικρή σχέση με τα γεγονότα και αφηγήσεις του τύπου “το ΚΚΕ διέγραψε τη σπουδάζουσα” και τα σχετικά κινούνται στη σφαίρα της συνωμοσιολογίας, πράμα που μου φαίνεται εντυπωσιακό γιατί στα φοιτητικά ήμασταν και σχετικά περίκλειστος κόσμος.

        5. Κώστας

          Γιώργο δεν σου απάντησα στο τι να κάνουμε δηλ.

          Να φροντίσουμε, έστω οι 2 δυνάμεις γιατί επιμένω πως είναι ήδη βαριά στρέβλωση και έλλειψη αντιπροσωπευτικότητας του συλλόγου, αλλά έστω οι 2 δυνάμεις, οι αριστερές δυνάμεις, που μας νοιάζει ο σύλλογος, να βγάλουμε αποτέλεσμα, έγκυρο δηλ κοινά αποδεκτό. Αυτό προυποθέτει την αυτοδέσμευση πως δεν θα βγάλει ο καθένας μόνος του. Γιατί τι νόημα έχει η αυτοδυναμία της ΠΚΣ όταν η ΑΚΑ δεν την αναγνωρίζει ? Η περίφημη “σφραγίδα”, η κατατεθειμένη στο Πρωτοδικείο ? OK, και μεις τότε είχαμε συναίσθηση πως ήταν κάτι σοβαρό, δεν αναρχίζω, δεν λέω πως η νόμιμη υπόσταση του Συλλόγου δεν μετράει. Θέλει όμως και περιεχόμενο, αλλιώς είναι πουκάμισο αδειανό. Θέλει συμμετοχή στον Σύλλογο όσο περισότερων, μη ακροδεξιών, πολιτικών δυνάμεων και αναγνώριση του Συλλόγου από τους φοιτητές, θέλει δηλ κοινωνική και πολιτική αντιπροσωπευτικότητα.

          Αυτός που λες ότι “εφυγε” λοιπόν λέει ότι εξαναγκάστηκε να φύγει. Δεν ήμαστε μπροστά, θα μου πεις. Δεν ανακοίνωσε όμως αποτέλεσμα, απέδειξε πως ήθελε κοινό αποτέλεσμα. Αυτό να έκανε και η ΠΚΣ.

          Κάποτε σε μας είχε πέσει το ξύλο της αρκούδας, χωρίς να εμπλέκεται η ΠΚΣ. Η εφορευτική κλείδωσε την κάλπη, προσπάθησε να μην μπει στο ξύλο όσο μπορούσε και περίμενε. Η κάλπη έφυγε από τον χώρο και οι εκλογές ήταν στον αέρα για ώρες. Δεν σου κρύβω πως εμείς είχαμε θερμόαιμους, που λέγανε να μην τελειώσει η καταμέτρηση γιατί η κάλπη την πήρε συγκεκριμένη παράταξη και θεωρητικά μπορούσε να κάνει νοθεία, αν είχε και σφραγισμένους φακέλους ή την σφραγίδα, δεν το θυμάμαι. Ξέρεις με παρέμβαση τίνος λύθηκε ? Καλά κατάλαβες, της ΠΚΣ. Που είχε την καλώς εννοούμενη “θεσμική” λογική να πει “ρε μαλάκες, έγινε ότι έγινε, τι θα γίνει, δεν θα στείλουμε αποτέλεσμα ? Οι δικοί μας το θέλουν και για την ΕΦΕΕ αλλά και πέρα από αυτό οι δικοί σας, όλων, δεν θέλουν να ξέρουν τι έγινε στον Σύλλογο μας ? Δεν θα βγάλουμε ΔΣ ? ” Είναι αυτή ακριβώς η λογική που χάθηκε από την ΠΚΣ

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μπορεί ή μπορεί η όλη αφήγηση να είναι για το συναίσθημα των εκλογών. Απλά εμπίπτει και αυτό στην όλη απογοήτευση της ευρύτερης φάσης.

        7. Κώστας

          Γιωργο εγώ μιλάω για διαγραφές στελεχών της σπουδαζουσας Αθηνας και όχι για το τι πορεία ακολουιθήσατε τα μέλη.

          Το θέμα είναι αρκετά καθαρο Γιωργο. Αρκεί να θες να το βλέπεις. Ας βάλουμε κάτω τα δεδομένα

          1)μια μεγάλη πολιτική ήττα της ΚΝΕ το 06-07. Είτε γιατί δεν άντεξε και τελικά μπήκε στο κίνημα είτε γιατί δεν ήταν από την αρχή η ήττα και μια εικόνα ουράς στον “οπορτουνισμό” υπήρχε.

          2)είναι ακριβώς η εποχή που μεθοδεύεται η διολίσθηση από το ΑΑΔΜ. Η ΚΝΕ και η σπυδάζουσα ήταν το πρώτο πεδίο που δοκιμάστηκε η σκλήρυνση.

          Κάπως έτσι έγινε αιφνιδιαστική αλλαγή γραμματέα ΚΣ της ΚΝΕ εν μέσω των καταλήψεων και κατόπιν διαγραφές από την σπουδάζουσα Αθήνας, του Γραμματέα συμπεριλαμβανομένου.

          Το παζλ σχηματίζεται. Οι ίδοι άνθρωποι που είχαν οικοδομήσει την “ΚΝΕ του ΑΑΔΜ” όπως την είχες κωδικοποιήσει βρήκαν στην φιλολογία “¨ουράς στον οπορτουνισμό” το βολικό πρόσχημα για την πορεία προς μια “αντικαπιταλιστική” ΚΝΕ. Η προηγούμενη ΚΝΕ, η πιο πλατιά ΚΝΕ, των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων και των μαθητικών και σπανίως και φοιτητικών καταλήψεων, η ΚΝΕ δηλ που τα έλεγε “πιο δεξιά” και τα έκανε σαφώς πιο αριστερά αποδείχτηκε εύκολη λεία γιατί δεν είχε το στελεχιακό καθοδηγητικό δυναμικό με εκείνες τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ του και με την βάση και εκείνη την φιλοδοξία και το στρατηγικό βάθος στην διαφωνία του για να αντισταθεί στο Κομμα.. Προσπαθήσανε και το 89, παιδιά του Λαλιώτη λέγανε τότε αλλά δεν πείσανε κανέναν. Το 08 τα κατάφεραν εύκολα.

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν νομίζω ότι η τότε ΚΝΕ τα έλεγε πιο δεξιά, αν και ομολογώ ότι δεν ξέρω από μέσα την τωρινή ΚΝΕ. Δεν νομίζω πάντως ότι θα σκεφτόταν κανείς στα σοβαρά να κάνει δεύτερο ’89. Αδιανόητο.

        9. μεταβατικος

          Κωστα το τι εγινε με την εφεε όντως είναι ιστορία οπότε μη με κοροϊδεύεις πως δεν ξέρεις για τα ντου των εαακ στις συνεδριάσεις ή για το ότι οι οργανώσεις που συμμετέχουν (ως φυσ. πρόσωπα) στα εαακ είχαν αντικρουόμενες απόψεις για την σύσταση της εφεε και μιλάμε για προ-σεκ εποχές.

          Λες ότι ουσιαστικά η στάση της ΠΚΣ στην αρχιτεκτονική ήταν προέκταση κάποιων πραγμάτων που όμως είναι προσωπικές παρατηρήσεις και δεν πολυισχύουν. Α; πούμε ο λόγος που άκουγες από την ΚΝΕ για την εφεε μέχρι το ’10 και μετά τίποτα είναι απλός. Τότε το θέμα συζητιόταν με αφορμή την ανασύσταση που ήθελαν τα αστικά κόμματα, ενώ τώρα όχι. Προφανώς και τώρα αν πας σε αναλύσεις για το φοιτητικό κίνημα θα δεις ότι είναι υπέρ της εφεε η κνε και ως προέκταση η πκσ. Γιατί προφανώς έχει καταλάβει και επιδιώκει και η ίδια την ανασύσταση του φοιτητικού κιν. από τα κάτω, μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους.

          Και δεν καταλαβαίνω τι εννοείς με το κίνημα διαμαρτυρίας. Τι διαφορετικό γίνεται από τα εαακ στο κίνημα; Τι λες εσύ ότι θα έπρεπε να γίνεται με βάση τα σημερινά δεδομένα και τη συμμετοχή; Όχι με ένα φαντασιακό κίνημα που έχει τις διαδικασίες του μαιούνη. Σήμερα έχεις μία κατάσταση που ο μόνος που σηκώνει συζήτηση και δράση στους συλλόγους είναι η ΠΚΣ και ο μόνος που συσπειρώνει και συντονίζει συλλόγους το ΜΑΣ. Και όχι στη βάση από πάνω καλεσμάτων, αλλά με αποφάσεις γσ. Μήπως πολλή κριτική για το τίποτα τελικά;

          Και όσο αφορά τις διαγραφές δεν είναι τόσο απλοϊκό το θέμα πέρα από το αστείο της διαγραφής του Γκιώνη από γραμματέας… στην ΚΕ του κομματος. Εκτός αν εννοείς τον γραμματέα σπουδάζουσας οπότε δεν ξέρω να σ απαντήσω.

          Πιο πιθανό είναι να κεφαλαιοποίησαν τα ΕΑΑΚ πάνω σε κάποιες ακυρώσεις ψηφοδελτίων που φαντάζομαι δεν ήταν του τύπου «δε μου αρέσει είναι άκυρο» που λέει η ΑΚΑ. Τέλος πάντων το θέμα με την εφορευτική σε σύλλογο με 2 παρατάξεις είναι περίεργο και με καλύπτουν αυτά που λέει ο Γιώργος Λ.

        10. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μιλάει για τουλάχιστον τρία ανώτερα καθοδηγητικά στελέχη, εκ των οποίων ο ένας αν θυμάμαι καλά ήταν ο γραμματέας σπουδάζουσας. Σε τεράστιο βαθμό για τα απλά μέλη που δεν είχαμε παρτίδες με τα στελέχη πάνω από επίπεδο Τομέα, δεν είχε σημασία, παρά μόνο εάν τύχαινε το εν λόγω στέλεχος να είναι στο Τομέα σου (ήταν στο δικό μου, γι’ αυτό δε γουστάρω να σχολιάζω).

          Οι σύντροφοι αυτοί δεν διεγράφησαν για τις απόψεις τους, ούτε για τη στάση τους απέναντι στο φοιτητικό κίνημα, ούτε για μικρά σπασίματα του καταστατικού όπως τα πηγαδάκια έξω από τα όργανα. Διεγράφησαν για φραξιονιστική δράση.

          Δεν ήταν περιπτώσεις σα του Αλέκου Χαλβατζή που βγήκε δημόσια με κείμενο να τα χώσει. Για την ακρίβεια μάλλον μαλάκες μείναμε όλοι που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι εξέφρασαν τις θέσεις που ακούσαμε, εμείς τεθήκαμε προ τετελεσμένων.

          Από εκεί και μετά οι αθρόες αποχωρήσεις στη βάση έγιναν σε βάθος χρόνου και μεμονωμένα. Στη δική μου ΟΒ μόνο πρέπει να φύγαμε διψήφιο νούμερο μέχρι τη δική μου αποχώρηση. Κανείς δε μας διέγραψε μαζικά, κανείς δε μας “πέταξε έξω”, για την ακρίβεια το να φύγεις ήταν διαδικασία, εγώ προσωπικά είχα ζητήσει τρεις φορές σύνδεση για τη συνοικία και δύο φορές διαγραφή μέχρι να γίνει αποδεκτή.

          Τώρα όταν κάποιοι μετά από χρόνια επανεμφανιστήκαμε ως άτομα στους Αγανακτισμένους κτλ, δεν είχαμε πλέον καμία οργανωτική σχέση με τη ΚΝΕ και το ΚΚΕ παρά μόνο, στον ένα ή τον άλλο βαθμό ως ψηφοφόροι. Το τι έκανε το ΚΚΕ με τη ψήφο μας τη δεκαετία της κρίσης είναι μία άλλη ιστορία.

          Από εκεί και μετά, όλα αυτά τα χρόνια που ακούω αυτή τη παραφιλολογία, εγώ θέλω να μιλήσω για όλα αυτά, γιατί εμπλεκόμαστε και άνθρωποι που δεν έχουμε καμία πολιτική σχέση με όλο αυτό, δε μας εκφράζει και ούτε να κληρονομήσουμε το ΚΚΕ ψάχνουμε, ούτε τίποτα.

        11. μεταβατικος

          Έχω καταλάβει αρκετά την κατάσταση που επικρατούσε στη Σπουδάζουσα τότε, αυτό βέβαια δεν αναιρεί ότι η φραξιονιστική δουλειά γενικά είναι πολύ αφηρημένη σαν έννοια. Γι’ αυτό δεν είναι ότι αναιρείται πλήρως αυτό που λέει ο Κώστα και σίγουρα και σε κάποιο βαθμό ήταν και ιδεολογική αναμέτρηση και όχι απλά στο πλαίσιο των κανονισμών οι διαγραφές. Αλλά, εντάξει δεν είναι και το πιο σοβαρό πράγμα να συζητάς οργανωτικά στο ίντερνετ, οπότε… αυτά.

        12. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Μεταβατικέ ΟΚ, ας φύγουμε από τα οργανωτικά και ας μείνουμε στο ιδεολογικο-πολιτικό.

          Πράγματι έζησα την αρχή μιας στροφής του ΚΚΕ, όπως εκφράστηκε στα συνέδρια του, με την εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ. Πράγματι, έχω σκεφτεί πολλές φορές, ότι με την εγκατάλειψη του ΑΑΔΜ, η ΚΝΕ του ΑΑΔΜ ίσως δεν είμασταν πλέον απαραίτητη.

          Εκείνη την εποχή, είμασταν σε αριθμούς πολλοί, πολύ απλωμένοι ιδεολογικά (στη κυριολεξία από σχεδόν αναρχικοί μέχρι σχεδόν δεξιοί), και παρά πολύ πειθαρχημένοι οργανωτικά. Αυτό που μας όριζε τότε ήταν πίστη στο σοσιαλισμό (όχι αριστερές-δεξιές) από τη μία ή από την άλλη σκοπιά και πειθαρχία στη καθοδήγηση (επί της ουσίας στρατιωτική).

          Άρα ιδεολογική αναμέτρηση δε μπορούσε να υπάρξει, γιατί πέρα από μια αφηρημένη πίστη στο σοσιαλισμό και τη καλή μας διάθεση να συνεισφέρουμε, δε μας ένωνε μια πολύ συγκεκριμένη ιδεολογία.

          Τώρα αυτή η ιστορία σήκωσε πολλή πολιτικάντικη εκμετάλλευση. Πολλοί ισχυρίζονται ότι το Κόμμα μας πρόγραψε, ότι έγινε δεύτερο ’89, ότι μας κυνήγησαν σα τα κακά σκυλιά τους καημένους και τα λοιπά. Από την άλλη το ίδιο το Κόμμα, ίσως και εν μέρει να βρήκε ένα βολικό άλλοθι, του τύπου “μη κατηγορείτε, εμάς, οι τραμπούκοι της νεολαίας είχαν αυτονομηθεί και λειτουργούσαν από μόνοι τους”.

          Άρα παρουσιάζεται μια εικόνα όπου:
          α. Ήμασταν διαλυτικά στοιχεία που θέλαν να διαλύσουν τη Νεολαία. Αυτό είναι ένα ιστορικό ψέμα εις βάρος κάποιων χιλιάδων ανθρώπων. ΉΜΑΣΤΑΝ η Νεολαία. Ήμασταν η περιφρούρηση, ήμασταν η αφισοκόλληση, ήμασταν το στήσιμο/το ξεστήσιμο, ήμασταν τα πάντα. Για όποιον το θέλει έτσι, ήμασταν τα ΚΝΑΤ. Όποιος νομίζει ότι μπορεί να το κάνει καλύτερα, θέλω να τον δω να προσπαθεί.
          β. Ήμασταν αδύναμα πολιτικά στοιχεία, που απλά μας κάναν πέρα. Και αυτό είναι ψευδές. Η συντριπτική πλειοψηφία αποχωρήσαμε μόνοι μας, επί προσωπικού, επειδή δεν γινόταν σεβαστή η προσφορά μας και οι ίδιοι ως άνθρωποι. Όπως το είχε θέσει ένας “δε γίνεται να είσαι για πάντα αφισοκολλητής”. ΆΝ ΘΕΛΑΜΕ να κάνουμε οργανωμένη φράξια θα το είχαμε κάνει. ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ.

          Με δεδομένο λοιπόν πως τότε δεν υπήρχε κρίση να μας πιέζει στο δρόμο, γυρίσαμε στις ζωές μας και ξεχάσαμε πως υπήρξαμε κάποτε οργανωμένοι, μέχρι η ανάγκη να κινητοποιήσει κάποιους ξανά.

          Για μένα λοιπόν, και για πολύ κόσμο ακόμη, οι ιστορίες από τότε δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα. Είναι προσωπικές ιστορίες, για να τις κρατήσουμε για κανά ριγιούνιον.

        13. λαθραναγνώστης

          Λυγκουνάκη, μάλλον “εσείς” δεν μπορέσατε να ακολουθήσετε την εξέλιξη της “γραμμής” του Κόμματος…..
          Φαντάσου να μην είχε εγκαταλείψει το ΑΑΔΜ και το 15, να έκανε μέτωπο με “¨ΟΟΟΟΛΗ την αριστερά” (και με τον ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή), όπως προσπαθούσαν μερικοί μερικοί να το πειθαναγκάσουν να κάνει……..

        14. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τσάμπα προσπαθείς να μας βγάλεις ΣΥΡΙΖΑ. Δε ξέρω κανέναν από όσους ξέρω να πήγε στο ΣΥΡΙΖΑ. Το κάποιοι εδώ κι εκεί να ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει για ένα τεράστιο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

          Όχι δεν ακολουθήσαμε την εξέλιξη της γραμμής, αλλά δε γίναμε ΣΥΡΙΖΑ, ούτε φραξιονιστές υπήρξαμε, και όσο και αν χαλάει το αφήγημα παρά πολλών από πολλές μπάντες, κομματικές και αντικομματικές, τα γεγονότα είναι έτσι, και όποιος ψάξει πρόσωπα και αφηγήσεις μπορεί εύκολα να τα διασταυρώσει.

          Αλλά όχι και παιχνίδι εντυπώσεων με τη διαγραφή μου δέκα χρόνια μετά, αυτό πάει πάρα πολύ, δε το επιτρέπω σε κανέναν. Όποιος έχει κάτι να πει για μένα να το πει για το τώρα, όχι για δέκα χρόνια πριν.

        15. μεταβατικος

          Το ααδμ λαθρα είχε συγκεκριμένες προϋποθέσεις στο με ποιον κάνει μέτωπο. Δε νομίζω ότι τα δύο α σημαίνουν οοοοολη η αριστερά. Όπως και είχε θέση για μη αναγκαιότητα στήριξης από το ΚΚΕ στην περίπτωση κυβέρνησης ακόμα και του ίδιου του ΑΑΔΜ. Ο εργατικός αγώνας το έβλεπε έτσι για δικούς του σκοπούς, δε σημαίνει ότι ήταν για πέταμα. Ενιγουει, περσινά ξινά σταφύλια.

          Το θέμα βέβαια είναι το Χ πρόγραμμα κάθε φορά πώς βοηθάει στην πορεία προς το σοσιαλισμό. Όχι να πιστεύουμε ότι η επιτομή της στρατηγικής ήταν η αποφυγή μιας συγκυβέρνησης που στο κάτω-κάτω ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκε.

        16. λαθραναγνώστης

          Εγώ μεταβατικέ, δεν είπα ότι το ααδμ ήταν γενικώς για πέταμα, αλλά ότι αν ακολουθούνταν την συγκεκριμένη στιγμή και έβαζε το ΚΚΕ σε μια συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα θα ήταν ολέθρια. Και δεν ήταν μόνο ό Ε.Α που πίεζε για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα του ΑΑΔΜ….

          Λυγκουνάκη, δεν προσπαθώ να σας “βγάλω ΣΥΡΙΖΑ”. Υπήρξε πολύς κόσμος του ΚΚΕ που δεν είχε καταλάβει τον δομικό, τον εκ φύσεως, τυχοδιωκτισμό και τη σκαρταδούρα του ΣΥΡΙΖΑ και πίεζε καλοπροαίρετα για συνεργασία μαζί του καθώς και με “όλη την αριστερά”.Υπήρχαν αυταπάτες, πολλές από τις οποίες διαλύθηκαν και πολλές που υπάρχουν ακόμα.
          Προσωπικά πιστεύω πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε επέμβαση στα εσωτερικά του ΚΚΕ μέσω του ΑΑΔΜ για να το εξαναγκάσει σε συνεργασία. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησε μέλη του κόμματος, αλλά από τα οποία εκούσια κι αλλά ακούσια, δέχτηκαν τον ρόλο του φραξιονιστή.

        17. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Και μια τελευταία επεξήγηση η οποία πιστεύω θα διαλευκάνει και όποιες απορίες έχουν μείνει.

          Εκείνη την εποχή δεν υπήρχε οργανική συνέχεια ανάμεσα στη Νεολαία και στο Κόμμα. Το ΚΚΕ “έχτιζε” πολύ συγκεκριμένα μέλη της ΚΝΕ για να συνεχίσουν ως κομματικά μέλη. Οι υπόλοιποι δεν είχαμε ούτε τις προοπτικές, ούτε το ενδιαφέρον να απορροφηθούμε κάποια στιγμή στο κομματικό μηχανισμό. Θα μπορούσαμε βέβαια να απορροφηθούμε ομαλά στο ΠΑΜΕ, στην ΟΓΕ κτλ, αλλά δεν νομίζω ότι υπήρξε τέτοιο ενδιαφέρον για να μας γίνουν τέτοιες προτάσεις.

          Μας μαζέψαν όπως-όπως από διάφορες μπάντες μέσα στην ελληνική κοινωνία, αξιοποιηθήκαμε όπως αξιοποιηθήκαμε και κάποια στιγμή, υποψιάζομαι, η χρησιμότης μας έληξε, και σταδιακά αφεθήκαμε να οδεύσουμε προς την έξοδο και ξαναδιαχυθήκαμε πάλι στην ευρύτερη κοινωνία και εξαφανιστήκαμε ως πολιτικό μέγεθος χωρίς ίχνη.

          Πάντως προσωπικά δεν έχω μετανιώσει για τίποτα, αυτό που είχαμε πρώτα και κύρια μεταξύ μας, είναι μια εμπειρία που θα με συντροφεύει σε όλη μου τη ζωή. Αυτά.

          Υ.Γ. Για Εργατικό Αγώνα, Σύλλογο Κορδάτο κτλ, όποιος ενδιαφέρεται καλύτερα να ρωτήσει τους ίδιους, άλλωστε αυτοί προέρχονται από το ΚΚΕ και όχι από τη ΚΝΕ. Καμία σχέση.

        18. λαθραναγνώστης

          “Όχι να πιστεύουμε ότι η επιτομή της στρατηγικής ήταν η αποφυγή μιας συγκυβέρνησης που στο κάτω-κάτω ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπήκε.”
          Προφανώς κάνεις πλάκα….!

        19. λαθραναγνώστης

          Λυγκουνάκη, αυτά που λες περί “απορρόφησης από το ΚΚΕ” κλπ, είναι ανιστόρητα. Και μόνο από τη φρασεολογία που χρησιμοποιείς φαίνεται ότι πέρασες από την ΚΝΕ και δεν ακούμπησες.

        20. Κώστας

          Λαθραναγνώστη το ΑΑΔΜ δεν οδηγούσε σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν πληρούσε τα 2 Α, τι είναι αυτά που λες. Γι αυτό ΠΟΤΕ δεν ηταν πρόταση του ΕΑ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

          Κώστας

        21. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Λαθραναγνώστη,, έλα παππού να μας πεις που το’ χει η γιαγιά. Πες μου μετά από πέντε χρόνια ενεργού παρουσίας στην ίδια οργάνωση, ότι δε την ήξερα.

          Άλλωστε είναι συνηθισμένο σε όλα τα κόμματα να υπάρχει κατά καιρούς χάσμα ανάμεσα στη νεολαία και στο κόμμα. Κατά πως φαίνεται από τις αφηγήσεις και το ’89 το ίδιο είχε συμβεί. Και εκεί τελειώνουν οι ομοιότητες.

          Ίσως να σε βόλευε να είχα γραφτεί στο ΣΥΡΙΖΑ ή έστω να αποσχιζόμουν σε οργανωμένη ομάδα για να μπορείς να λες. Σε σένα και τους ομοίους σου όμως δε θα έκανα μίση χάρη ποτέ.

          Αν θες να πεις κάτι, μίλα συγκεκριμένα ή βγάλε κάποιον που να έχει τη γνώση να αντικρούσει με επιχειρήματα. Έλα μπράβο.

        22. λαθραναγνώστης

          Κώστα μου, είσαι τελείως παλαβός!
          Άσε με χριστιανέ μου, μη με παλαβώσεις κι εμένα…..
          Άκου κει “….ΠΟΤΕ δεν ήταν πρόταση του ΕΑ η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.”…….

        23. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Κώστα, ο άνθρωπος μπερδεύει ακόμα και τις εποχές, έχει πρόβλημα με την αριθμητική. Οι αποχωρήσεις ήταν διαρκείς όπως και οι νέες εγγραφές για πολλά χρόνια, απλά σταδιακά υποθέτω πως η ροή νέων μελών στέρεψε και αυτό είναι θέμα στρατολόγησης, δλδ θέμα γραμμής.

          Το αν η ΚΝΕ έχασε σε μέγεθος δλδ δεν αφορά εμάς που φύγαμε, αλλά ότι για λόγους που έχουν να κάνουν με την καθοδήγηση έπαψε να εγγράφει. Όταν εγώ προσωπικά έμαθα την ύπαρξη του Εργατικού Αγώνα ήμουν πέντε χρόνια διαγραμμένος. Όταν έφυγα εγώ κι ένας σκασμός άλλοι άνθρωποι, ο ΣΥΡΙΖΑ πάλευε ακόμα να μπει στη βουλή. Ο άνθρωπος είναι άρρωστος από εμπάθεια, ούτε πειστικά ψέμματα δεν είναι ικανός να πει.

        24. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η μόνη περίοδος που έπαιξε δυνατά ΣΥΡΙΖΑ εκείνη την εποχή ήταν η παλιρροϊκή άνοδος και άμεσα κάθοδος του στις δημοσκοπήσεις μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου.

        25. Κώστας

          Λαθραναγνώστη φέρε την πρόταση του ΕΑ για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τα “Χριστιανέ μου θα με τρελάνεις” τι είναι ? Ο τρόπος με τον οποίο θα το βάλεις στα πόδια ? Εγώ ας πούμε θα βάλω διάφορα και από ΚΚΕΑ, από την περίοδο που είχε συγκροτηθεί ως πολιτική ομάδα και πιο πριν

          “Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης στα πλαίσια της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και μετατρεπόμενος σε μεγάλο ρεφορμιστικό – σοσιαλδημοκρατικό, πολυτασικό κυβερνητικό κόμμα, συνολικά κρίνοντας με βάση την πολιτική του, δεν μπορεί να πάρει μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο. Στο εσωτερικό του όμως υπάρχουν δυνάμεις με προσανατολισμό ριζοσπαστικό που τοποθετούνται γενικά σε θετική κατεύθυνση στα μεγάλα ζητήματα από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και δειλά στην ΕΕ, ως το ζήτημα του εθνικοποιήσεων κ.α. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπειρώσει το μεγάλο τμήμα των ανένταχτων αριστερών με ριζοσπαστικό προσανατολισμό.

          Η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου θα επιδράσει καταλυτικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να βρουν τη θέση τους στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διαρρήξουν τους δεσμούς τους με το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποκτήσουν στην πράξη μια πιο σταθερή αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, όπως και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μικρότερες πολιτικές οργανώσεις και ομάδες.”

          Πάμε πιο παλιά, από την αρχή του ΕΑ ως σελίδα ακόμα, Φεβρουάριος του 2012, υπογραφή ΔΚ, ίσως είναι ο Καλτσώνης, στον Κορδάτο πια, υπήρξε κάποια διάσπαση

          “Ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένοντας στην αντιμετώπιση της κρίσης στα πλαίσια της ευρωζώνης και της Ε.Ε. και μετατρεπόμενος σε μεγάλο ρεφορμιστικό – σοσιαλδημοκρατικό, πολυτασικό κυβερνητικό κόμμα, συνολικά κρίνοντας με βάση την πολιτική του, δεν μπορεί να πάρει μέρος στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο. Στο εσωτερικό του όμως υπάρχουν δυνάμεις με προσανατολισμό ριζοσπαστικό που τοποθετούνται γενικά σε θετική κατεύθυνση στα μεγάλα ζητήματα από τη συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και δειλά στην ΕΕ, ως το ζήτημα του εθνικοποιήσεων κ.α. Επιπλέον ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συσπειρώσει το μεγάλο τμήμα των ανένταχτων αριστερών με ριζοσπαστικό προσανατολισμό.”

          https://www.ergatikosagwnas.gr/kinisi-ea/thesis/19-skepseis-kai-apopseis-tou-ea

          Η ανάπτυξη του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, δημοκρατικού μετώπου θα επιδράσει καταλυτικά στο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δυνάμεις που προαναφέρθηκαν θα μπορούσαν να βρουν τη θέση τους στο αντιιμπεριαλιστικό, αντιμονοπωλιακό, δημοκρατικό μέτωπο με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα διαρρήξουν τους δεσμούς τους με το ΣΥΡΙΖΑ και θα αποκτήσουν στην πράξη μια πιο σταθερή αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, όπως και δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και μικρότερες πολιτικές οργανώσεις και ομάδες.”

          http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/68-2012-03-10-16-16-18

          Μα, θα πεις ίσως, είναι πολύ παλιό το Φεβρουάριος του 12, δεν είχαν ακομα ανέβει τα ποσοστα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα στις εκλογές του 12 βρισκω αυτό.

          “Δεν είμαστε ούτε γκρινιάρηδες, ούτε απαισιόδοξοι, ούτε καχύποπτοι, ούτε κακεντρεχείς. Η συσσωρευμένη εμπειρία του κινήματος μας οδηγεί στο να μη βλέπουμε θετική έκβαση στο εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η παρούσα φάση είναι κρίσιμη. Η συγκρότηση ενός Αντιιμπεριαλιστικού-Αντιμονοπωλιακού-Δημοκρατικού κινήματος είναι απολύτως αναγκαία και όρος ζωής για το κίνημα και τον τόπο.”

          http://ergatikosagwnas.gr/EA/index.php/2012-02-04-20-01-31/273-2012-06-05-20-56-26

          Όπως λέει και ο Γιώργος μπερδεύεις γεγονότα,χρονολογίες, πρόσωπα, τάσεις και απόψεις απλά για να λιβανίσεις ένα τυπικό κομματικό παραμύθι για το Κόμμα Φρούριο που βάλλεται από έξω και από μέσα σε μια εποχή που δεν είναι εποχή αντιστάσεων και κατακτήσεων αλλά κομματικής οικοδομησης

          Και όχι, το 2019 ένας μηχανισμός σαν του ΚΚΕ με πολύ μεγάλες επικοινωνιακές δυνατότητες δεν είναι πανίσχυρος, κάνω ένα γκουγκλάρισμα και την βρίσκω την αλήθεια. Οι 2 αυτές ομαδοποιήσεις, ΚΚΕΑ και Κορδάτος, αρνήθηκαν μέχρι τέλους κάθε στήριξη στον ΣΥΡΙΖΑ, και την λεγόμενη εξωτερική και “κριτική”.

          Κώστας

        26. λαθραναγνώστης

          Κώστα, ούτε εσένα ούτε τον Λυγκουνάκη φιλοδοξώ να πείσω.
          Εξ άλλου κανείς από αυτούς που πίεζαν τότε για μέτωπα και συνεργασίες, δεν το παραδέχεται σήμερα.
          “Εμείς, μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ?”
          Γι αυτό, δεν πρόκειται να κάτσω να ξοδέψω το χρόνο μου για να βρω τις προτάσεις του Ε.Α. Το θέμα είναι, ότι τελικά, το ΚΚΕ δεν το έκανε το λάθος και εγώ προσωπικά, είμαι ένας από αυτούς που έβαλα όλες μου τις δυνάμεις προς αυτή τη κατεύθυνση.
          Λυγκουνάκη, είχες 5 χρόνια στην ΚΝΕ? Αυτό είναι όλο?
          ………και κάνεις τον ειδήμονα?
          Εγώ π.χ, έχω 40 χρόνια και βάλε και μέσα και έξω…..
          Άσε μας ρε γατάκι…….

        27. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Χαίρω πολύ, μέσα κι έξω 15 χρόνια αδιαλείπτως, κι άλλα 5 πιτσιρικάς εδώ κι εκεί. Και σε αληθινά μέτωπα τα τελευταία χρόνια όπως τους πλειστηριασμούς που όντως τους σταματήσαμε για όσο μπορούσαμε, όχι σε επετειακές πορείες.

          Για πες μας γερόλυκε λοιπόν και μέσα κι έξω, μια που θα μας κρίνεις όλους και θα μας πεις πως σκεφτόμασταν γιατί ξέρεις καλύτερα, φαντάζομαι θα έχεις κι εσύ μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία διαγραφής.

          Με ψευδώνυμο είσαι ούτως ή άλλως, άντε αμόλα την.

        28. λαθραναγνώστης

          Δεν είναι της στιγμής αυτά…
          Πάντως, μη νομίζεις ότι είναι τίποτα σπουδαίο.

        29. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τότε απλά αναγνώρισε πως ούτε η δική μου ήταν και τελειώνει εδώ.

        30. ένας

          Ρε σεις, Κώστα και Σία, δεν έχετε ιδέα από φραξιονιστική πάλη μέσα στο ΚΚΕ!
          Είναι η πιο σκληρή και ανελέητη μορφή ταξικής πάλης. Το τι θέλανε όλοι αυτοί ΠΟΤΕ δε θα το καταλάβεις από τα λεγόμενά τους. Είναι κανόνας, από τον καιρό των Τυρίμου-Μάνεση και των αρχειομαρξιστών (όχι όλων των τελευταίων).
          Αν στηριζόμασταν στο τι λένε, θα είχαν πετύχει τους στόχους τους. Από το τι κάνουν τους “τσιμπάμε” μέχρι ν’ αναγκαστούν να έρθουν σε αδιέξοδο και να ξεσκεπαστούν.
          Δεν έχετε ιδέα, άστε το.

        31. kokkiniotis

          Έχουμε παρακαλέσει και άλλη φορά τους σχολιαστές μας, να αποφεύγουν την πρακτορολογία και την χαφιεδολογία. Επίσης, δεν θα θέλαμε να ταυτίζει κανείς τους διαφωνούντες του ΚΚΕ (και μάλιστα “όλους”)με τον Μάθεση (και όχι Μάνεση), τον Τυρίμο ή τον Μανωλέα.

        32. μεταβατικος

          Κώστα, δεν κατάλαβες τίποτα από αυτά που διάβασες και χάνεις και το όλο κόνσεπτ. Προφανώς, δε θα έβγαινε ο ΕΑ να πει συμμαχία με το συριζα τώρα, εδώ δεν το είπατε εσείς που κάνατε μεταγραφή στο Λάφα και τη Ζωή κιόλας. Αν έλεγαν τέτοιο πράγμα, ενώ το ΚΚΕ είχε το κύριο μέτωπο με το ΣΥΡΙΖΑ, το μνημονιακό μέτωπο, την ΕΕ και τη διαχείριση θα είχαν τελειώσει πολιτικά από τότε, θα τους ξέχεζε ο ίδιος ο κόσμος του ΚΚΕ. Σε ποιον ακριβώς πρότεινε το ααδμ ο ΕΑ τότε και με ποιον τρόπο θα διασπάγαμε την ΑΠ αν όχι με μία κίνηση προς το σύριζα; Εκτός αν πιστεύουν ότι ήταν σοβαρή ανάλυση ότι θα γοητευόταν ο λαφα από το κκε του 4.5% με το ααδμ του, και όχι από το συριζα που είχε το πλειοψηφικό ρεύμα στην κοινωνία. Τότε γιατί έβγαιναν καταγγελίες για παραβίαση του προγράμματος αν το ααδμ δεν ήταν κάτι που αφορούσε τη συγκεκριμένη συγκυρία των εκλογών του 12 και της προερχόμενης από αυτό κουβέντας; Γιατί τέτοιο κόλλημα από μέρους τους για τις ΛΔ και τα μεταβατικά προγράμματα, ενώ οι συνθήκες δεν άφηναν και πολλά περιθώρια παρερμηνείας για το ποιος θα τα εφάρμοζε;

          Ενιγουει βαριέμαι να κάνω κουβέντα 5 και 6 χρόνων πιο πριν. Αν σε χαλάει το ΚΚΕ του «μένουμε Ευρώπη» και της Βάρκιζας όπως λες δε βλέπω το λόγο για συμπόρευση με μια ομάδα συμβιβασμένη με τον κυβερνητισμό που θέλει νέο ΕΑΜ ακόμα πιο δεξιό. Εκτός αν τελικά λες αριστερά πράγματα που οι ίδιο δεν εφαρμόζετε για να κρύψεις τη δεξιά πολιτική στο επίπεδο της στρατηγικής της οργάνωσής σου.

        33. ένας

          Αγαπητέ διαχειριστή, ευχαριστώ για την προτροπή. Ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να χρεώσει σε όλους τους κατά καιρούς διαφωνήσαντες με την εκάστοτε καθοδήγηση “μαύρες” πρακτικές, θα ήταν και αντιδιαλεκτικό ένα τέτοιο τσουβάλιασμα.
          Αλλά, από την άλλη, υπάρχει μια μεγάλη εμπειρία από αυτές τις ιστορίες, που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ειδικά για τους συγκεκριμένους, εννοώ τους ηγετικούς των ΝΣ και ΕΑ, δεν νομίζω, πως μπορεί να τους συγχωρεθεί ότι για πολύ μεγάλο (πολλά χρόνια) διάστημα έκρυβαν τις προθέσεις αλλά και τις φραξιονιστικές ενέργειές τους. Ηταν μέλη του κόμματος (και καθοδηγητικά!) και αρθρογραφούσαν δημοσίως π.χ. στο Imprecor, με ψευδώνυμα, ασκώντας πολεμική στο κόμμα, που υποτίθεται κι αυτοί καθοδηγούσαν. Ενώ είχαν “ορκιστεί” τήρηση ενός καταστατικού, που δεν επιτρέπει τέτοιες συμπεριφορές. Εχουν κι αυτές οι αλήθειες τα δικαιώματά τους.
          Αλλά, το χειρότερο σε τέτοιες ιστορίες, και τώρα μιλάω γενικά, συμβαίνει ένας φραξιονιστής, για να εκκαθαρίσει το έδαφος μπροστά του και να διαμορφώσει “συσχετισμούς”, να παριστάνει π.χ. τον “σταλινικό” για να εξουθενώσει, συνήθως μέχρι και διαγραφή, κάποιον, που ξέρει ότι είναι (ας πούμε, σχηματικά, γιατί μεταχειρίζομαι αδόκιμους όρους χάριν παραστατικότητας) πραγματικά “σταλινικός, σαν ….”δεξιό οπορτουνιστή”!
          Η δική μου εμπειρία λέει, πως όσοι χρησιμοποίησαν αυτές τις μεθόδους στο τέλος αποδείχτηκαν δεξιοί καιροσκόποι, αρκετούς θα βρείτε σήμερα από τΣύριζα μέχρι ΝΔ, και γι αυτό μιλάω για διείσδυση του ταξικού εχθρού και ανελέητη ταξική πάλη. Δυστυχώς, χρειάζεται μεγάλη εμπειρία για να τους ανιχνεύσει κανείς πριν εκδηλωθούν.

        34. Κώστας

          Μεταβατικέ πρέπει να πας στο 2011 όταν ο λαός εξεγέρθηκε και το ΚΚΕ είχε 15% στις δημοσκοπήσεις και ο τσιπριζα 3%. Έχεις την ανάγκη να ξεκινάς την διήγηση τον Απρίλιο του 2012, ότι τι να κάναμε, να πάμε με τον Τσίπρα ? Γιατί ο λαός ενστικτώδικα, νόμιζε, πως το “Κ”ΚΕ έχει κάποια σχέση με το ΚΚΕ του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, με το ΚΚΕ των αντιιμπεριαλιστικών αγώνων. Το ΚΚΕ τότε είπε 2 πράγματα

          1) δεν θέλουμε να κυβερνήσουμε
          2)ΜΕΝΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ

          Τι να έκανε λες για να σπάσει τον Λαφαζάνη από τον τσιπριζα. Ο Λαφαζάνης αγαπητέ έχεις τις δικές του ευθύνες που ήταν στον τσίπριζα, το θέμα είναι εσύ τι λες. Το ΚΚΕ δεν κάλεσε σε μια μεγάλη αντιιμπεριαλιστική συμπαράταξη για την έξοδο από την ΟΝΕ, την ρήξη με την ΕΕ, την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή των μνημονίων, είπε πως τα μνημόνια είναι προτιμότερα. Δεν κάλεσε τον λαό να πάρει την ζωή του και την πατρίδα του στα χέρια του έξω από τον ευρωαταλαντισμό με έναν δρόμο εναλλακτικής σοσιαλιστικής κοινωνικής ανάπτυξης με ανάπτυξη των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων, σχετική απεξάρτηση από τις εισαγωγές και τις διεθνείς αλυσίδες προστιθέμενης αξίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μεγάλα μέσα παραγωγής και λαική συμμετοχή.

          Ο Λαφαζάνης έχει την ευθύνη πως αντί να καλέσει σε αυτά επέλεξε να είναι αριστερή πτέρυγα στην ιμπεριαλιαστική αριστερά, ας κάνατε εσείς αυτό που έπρεπε για να μπορείτε να του κάνετε κριτική. Ή ας έκανε εκείνος αυτό που έπρεπε για να μπορεί να κάνει κριτική σε εσάς.

          Τώρα το ότι κάποιοι ήταν με τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν το είπαν τελικά …. ΠΟΤΕ σε μια επίδειξη σατανικής πολιτικής τακτικής είναι άλλο ένα πολιτικά ανάπηρο συμπέρασμα που βγάζετε για να μπορείτε να κοιμάστε τα βράδια, όπως το “τι να κάναμε τον Απρίλιο του 2012 ? “. ¨Οπως και τα τρομέρα που λέτε για πράκτορες για όσους υπερασπίστηκαν το Κόμμα τους, το πρόγραμμα του και το καταστατικό του. Γιατί βλέπω εδώ να λέτε διάφορα, πως κάποιοι ηταν σε ηγετικές καθοδηγητικές θέσεις και κρύβαν τις απόψεις τους. Εννοείται, η Παπαρήγα, ο Κουτσούμπας και η Μπέλλου και οι όμοιοι τους. Οι άλλοι λέγανε από το 96 και μετά πως είναι με το πρόγραμμα του ΚΚΕ, και το λένε μέχρι σήμερα. Τι κρύβανε ακριβώς ? Πότε επιτέλους θα γίνει το ξεμασκάρεμα τους, πως λένε κάτι, ότι είναι με το ΑΑΔΜ, αλλά πιστεύουν κάτι άλλο ? Ποιοι βγάλανε την θεωρία πως το ΑΑΔΜ οδηγούσε σε συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως λέτε εδώ στα σχόλια χωρίς ντροπή ? Σε αυτό το κόμμα ήσασταν μέχρι το 2013, σε καθοδηγητικές θέσεις ? Και με ποιο δικαίωμα πατήσατε το πρόγραμμα που, λέτε, πως οδηγούσε σε συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ? Με ποιο δικαίωμα αλλάξατε το πρόγραμμα του ΚΚΕ άτυπα χρόνια πριν το 2013 ?

          Κώστας

        35. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η Παπαρήγα είναι καλή γυναίκα.

        36. λαθραναγνώστης

          Δεν μπορείς να πείσεις κάποιον που δεν θέλει να πεισθει.
          Δεν μπορείς να σώσεις κάποιον που δεν θέλει να σωθεί.
          Όταν σας λέω εγώ ότι είναι χαμένος κόπος να προσπαθεί κανείς να απαντήσει λογικά στον Κώστα…….

        37. Κώστας

          Γιώργο δεν διαφωνώ και προτείνω να της πάρουμε μια πάστα

          Κώστας

        38. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ρε ύπουλε θες να τη στείλεις μεγάλη γυναίκα;;;

        39. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ε όχι και δεξιό το ΕΑΜ μεταβατικέ, ήμαρτον. ΟΚΔΕ βγες μέσα απ’ το ΚΚΕ. Δεξιό το ΕΑΜ, περίπου ακροδεξιός ο Άρης, το βρήκαμε.

        40. μεταβατικος

          Για το «νέο ΕΑΜ» που θέλει ο ΕΑ λέω Γιώργο ότι είναι σε πολύ πιο δεξιά βάση κατά τη γνώμη μου. Δε μίλησα για το παλιό ΕΑΜ.

        41. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Η αλήθεια είναι ότι κι εγώ θεωρώ πως οι Σύλλογος Κορδάτος, Εργατικός Αγώνας, Νέα Σπορά, Ένωση των Δικαίων είναι σε δεξιά απόκλιση ως προς το ΚΚΕ και θεωρητικά, τα έχω πει αρκετές φορές, αλλά ποιος ακούει στη τελική τον απλό “αγωνιστή” για τον οποίο όλοι “κόπτονται”;

        42. Σ.Τ.

          Διαβαστε ιστορια παιδια. Δεν ηταν το εαμ δεξιο. Το εαμ λογω θαναση χατζη δαμιανου μαθεση και κυριως αρη ηταν οπως επρεπε να ειναι. Μετωπο αντιφασιστικο. Και κατι παραπανω. Ειχε οξυμενο αισθητηριο. Ακομα και ο σαραφης ηταν σωστος βλεποντας το ρολο των ‘συμμαχων’ μας…των αγγλωνε

          Αυτο που ηταν δεξιο ηταν το κκε! Η καθοδήγηση Σιαντου, δεν πιστευε στον εμφυλιο πολεμο. Ειχε φαει ολα τα παραμυθια σταλιν δημητρωφ περι λαικης δημοκρατιας και δημοκρατικης μεταβασηςνστο σοσιαλισμο με εκλογες. Γραμμη που συνεχισε και ο αρχισταλινικος Ζαχαριαδης (οσο και αν αυτος απολογηθηκε οτι …δεν το ηθελε..). Αυτοι ηταν οι δεξιοι και αυτο ηταν το κκε και η εσσδ μεχρι την παπαρηγα και το 13ο συνεδριο. Απο κει και μετα οσοι ειχαν την διαθεση βλεπαν την μετατοπιση του κκε σε αριστερες θεσεις.

        43. kokkiniotis

          Μια χαρά ήτανε ο Σαράφης, ο Θανάσης Χατζής και βέβαια ο Άρης. Εκείνον το Δαμιανό Μάθεση, ας τον αφήσουμε απέξω… (Για να μη μιλήσω για τον “δεξιό” Ζαχαριάδη που έκανε το 2ο αντάρτικο…)

        44. Ανώνυμος

          ναι σ.τ., αυτό ήταν το κκε και η εσσδ μέχρι την παπαρήγα και το 13 συνέδριο. Μετά το 13ο συνέδριο που έγινε γραμματέας η παπαρήγα, το κκε μαζί με την εσσδ μετατοπίστηκαν αριστερα.

        45. Σ.Τ.

          Ο Δαμιανος Μαθεσης ηταν ενα σημαντικο στελεχος του κκε και φαινεται οτι επεσε θυμα της κομματικης κυκλοθυμιας. Ποιο ακριβως ηταν το εγκλημα του; Μηπως οτι δραπετευσε απο την εξορια για να οργανωσει το κομμα ενω ο Ζαχαριάδης προτιμουσε να δινει εντολες απο μεσα; Επειδη φοβοταν για το τομαρι του; Γιατι ομως ο Χατζης συνεργαστηκε μαζι του αν ηταν ενοχος; Ξεκινωντας ουσιαστικα το εαμ της αθηνας εξω απο τις κομματικες γραμμες που μετα πηρε και το κομματικο του καπελο.

          Γιατι το β ανταρτικο ξεκινησε πολυ πολυ καθυστερημένα και εντασσομενο στις γεωπολιτικες προτεραιότητες της εσσδ; Εμμεσα εχει απολογηθει για αυτο και ο Ζαχαριάδης και το κκε πολυ αργοτερα με την πολιτικη αποκατάσταση του Αρη. Αν θελεις θα βρω και τις αναλογες παραπομπες.
          Θυμιζω τον λογο που αφοριστηκε ο Αρης. Δημιουργια του νεου ελας τον μαιο του 1945, έξω απο τις κομματικες εντολες, πραγμα για το οποιο αθωοθηκε εντελως με τις τελευταιες αποφασεις του π.γ. του κκε. Διαφωνειτε σε αυτο; Οποτε ναι η λαικη δημοκρατια και ο σοσιαλισμος μεσω εκλογων που υποστηριζε ο Σταλιν ειναι δεξια αποκλιση καθοσον δεν μπορει να ειχε εφαρμογη στις συνθηκες της ελλαδας (αγγλικη επεμβαση).

        46. Σ.Τ.

          Ανωνυμε σε πληροφωρω γιατι εισαι ασχετος οτι η εσσδ μας τελειωσε επισημως πιο πριν. Ισως αυτο επετρεψε και στο κκε να μετατοπιστει σε πιο αριστερες θεσεις (με τη δικη σας ορολογια να ‘επανακτησει τον επαναστατικό του χαρακτήρα!!!) Τον οποιο χαρακτηρα δηλαδη και λοιπα εμποδιζε η υπαρξη της εσσδ….παντως μπραβο, αργησατε μερικεςς δεκαετιες και καποιες εκατονταδες χιλιαδες θυματα αλλα τα καταφερατε.

        47. Κώστας

          Μεταβατικέ είναι αρκετά δύσκολο να κρύβω κάτι το οποίο ήδη το έχω πει, πως υπήρχαν διαφορετικές γραμμές για την ΕΦΕΕ τεμνόμενες όμως στο “όχι στην διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για την εκλογή ΚΣ της ΕΦΕΕ που θα είναι στημένος συνομιλητής του υπουργείου Παιδείας και θα κινήται στην κατεύθυνση γραφειοκρατικοποίησης του φοιτητικού κινήματος.”. Αυτή ήταν η ομόφωνη θέση των ΕΑΑΚ και ότι ακολουθεί ήταν μια από τις ειδικότερες απόψεις.

          Από κει και πέρα για να μην δημιουργούμε μύθους, τελευταία σοβαρή προσπάθεια να λειτουργήσει η Τεχνική Γραμματεία ήταν το 2001 και δεν μπορώ να πω πως τα έχω ζήσει από κοντά και θυμάμαι. Κάτι κουτσοκινηθηκε και το 2009.

          Δεν νομίζω πάντως πως ισχύει, πως μπορεί να σταθεί αυτό που λες πως οι καθεστωτικές παρατάξεις λέγανε για ΕΦΕΕ άρα λέγαμε και εμείς ως ΠΚΣ, μετά πάψαμε. Διότι το 2019 ουδείς μπορεί πια στα σοβαρά να πει πως η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ ενδιαφέρονταν να επαναεργοποιηθεί η ΕΦΕΕ με το καταστατικό της για τον εισηγητικό ρόλο του ΚΣ στους Συλλόγους και την απόφαση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου πάνω σε αδρές γραμμές και δίπολα στα οποία υπάρχει τοποθέτηση των Γενικών Συνελεύεσεων. Οι καθεστωτικές παρατάξεις θέλουν να μην γίνονται συνελεύσεις και οριακά να μην γίνονται καν φοιτητικές εκλογές, να μην υπάρχουν καν σύλλογοι, η κατάσταση στην οποία τείνουμε δηλ. Αυτός ήταν και ο λόγος που διαλύσανε την ΕΦΕΕ και προφανώς οι ευθύνες της ΠΚΣ για την δήθεν θέση της μέχρι το 2010 αλλά και για την εγκατάλειψη της έκτοτε είναι ιστορικές. Και η θεση της ήταν δήθεν όχι γιατί η ΠΚΣ δεν ήταν, τότε, μια δύναμη με ιστορικούς δεσμούς με τους φοιτητικούς συλλόγους και την ανασυγκρότηση τους αλλά γιατί καταλάβαινε την ανασυγκρότηση του πανελλαδικού φοιτητικού συνδικάτου με όρους παράδοσης και μουσείου και όχι με όρους κινηματικής ανάτασης από τα κάτω που ήταν η μόνη που μπορούσε να επιβάλει σε ΔΑΠ και ΠΑΣΠ την ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ.

          Δεν είπα πως ο Γκιώνης διαγράφηκε είπα πως άλλαξε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

          Για την αρχιτεκτονική το εξαντλήσαμε, όποιος ανακοινώνει πλαστό αποτέλεσμα το κάνει για να διαλύσει τον σύλλογο, δεν υπάρχει δεύτερη άποψη σε αυτό. Λες είναι περίεργο να είναι 2 δυνάμεις και η πολιτική απάντηση είναι πως η απάντηση σε αυτο είναι να είναι ..μια δύναμη μόνη της. Αποτέλεσμα που βγήκε από μια δύναμη δεν είναι αποτέλεσμα, να πω και γω πως πήρε 200 η ΑΚΑ αν είναι έτσι.

          Κώστας

  2. Τάκης

    Τι σας εκπλήσσει αγαθά μου παιδιά,τα ΚΝΑΤ έχουν ιστορία, όμως είναι άμοιρα
    τα καημένα! το κατηχητικό θολώνει τον νου, και διαμορφώνει ασυνείδητα στρατιωτάκια,(τίποτα δεν διδάχτηκαν απ την κατάρρευση) και δεν καταλαβαίνουν ότι κουβαλάνε νερό στο μύλο της αντίδρασης.

    Reply
  3. Ανώνυμος

    Αυτοί της ΠΚΣ παλεύουν για έναν καλύτερο κόσμο; με τετια νοοτροπία; μπα

    Reply
  4. α

    Δυστυχώς κανείς δε νιώθει έκπληξη. Η ΚΝΕ δε θα το έκανε ΠΟΤΕ αυτό το αίσχος αν απέναντί της ήταν η ΔΑΠ

    Reply
  5. Ανώνυμος

    Αμ για αυτό ο πολύς κόσμος έχει πιστέψει οτι ο κομμουνισμός ειναι το ίδιο με τον καπιταλισμό. Μπράβο στην ΚΝΕ/ΠΚΣ!! Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη συκοφαντηση του κομμουνισμού, απο αυτές της τις πράξεις!

    Και μετά λενε για τις χώρες του λεγόμενου υπαρκτού… Τα ίδια σκατα κανανε κ κατερρευσαν. Αν οι ΚΚΕδες εχουν αυτη τη νοοτροπία όντας αντιπολίτευση, φαντάσου να πάρουν την εξουσία: Ίδιοι με τους καπιταλιστές που καταγγελουν θα γίνουν, λέει ο κόσμος κ έχει δίκιο.

    ΚΚΕδες συνέλθετε! Απορριψτε τη νοοτροπια καπελωματος κ οργανωτικης επιβολής που έχετε, διότι με αυτες τις αντιληψεις κ πρακτικες σας, συκοφαντείτε τον κομμουνισμό.

    Reply
  6. λαθραναγνώστης

    Τελικά, η επιτυχίες της ΠΚΣ, έχουν την γεύση της πικραμένης ΕΑΑΚ…..!!

    Reply
    1. nick

      Με κόλπα αλά ΝΔ πήρες τη σχολή. Γι αυτά θα μας πεις κάτι ή μόνο την μπάλα στην κερκίδα;

      Reply
      1. λαθραναγνώστης

        Κι ο ΣΥΡΙΖΑ, με κόλπα πήρε την κυβέρνηση και τα ΕΑΑΚ ήταν ΣΥΡΙΖοφωλιά όταν τα έκανε!

        Reply
      2. Κώστας

        Τέλεια, ο λαθραναγώστης δεν έχει καν την ανάγκη να πει πως δεν έκανε το το ΚΚΕ νοθεία. Ενώ θα μπορούσε να πει πως είναι ο λόγος της ΑΚΑ κατά του λόγου της σου λέει πως καλά κάναμε, και βάζει και μια δικαιολογία Επιστημονικής Φαντασίας, που δεν θα είχε καμία σχέση και να ίσχυε. Η νοθεία είναι νοθεία λαθραναγνώστη, δεν υπάρχει καμία πιθανή δικαιολογία για νοθεία κατά οποιασδήποτε παράταξης

        Κώστας

        Reply
  7. Ανώνυμος

    τελικά οι συστημικές αηδίες ΠΚΣ/ΠΑΜΕ/ΚΚΕ, έχουν την γεύση της ηδονής στο βρωμόστομα κάθε λαθροκομμουνιστή. Πόσο συκοφάντες του κομμουνιστικού κινήματος πια και πόση αναξιοπρέπεια να κυκλοφορείται αποστηθίζοντας Λένιν…

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      ……και προπαντός, πρόσεχε μην καταπιείς το σάλιο σου και δηλητηριαστείς.

      Reply
  8. Σ.Τ.

    Ο Σταλιν βλεπει απο ψηλα και χαμογελαει. Τελικα ‘δεν ανθισαν ματαιως’

    Reply
    1. λαθραναγνώστης

      Καλά, με τόσα εγκλήματα, “ψηλά” πήγε ο Στάλιν?

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Πετάει ψηλα, όπως οι γλάροι στην φουρτούνα (κινεζικό χαϊκού)

        Reply
  9. Ανώνυμος

    ΕΓΏ ΝΑ ΚΆΝΩ ΜΙΑΝ ΕΡΏΤΗΣΗ; οΙ ΕΑΑΚ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ;

    Reply
    1. α

      Το ερώτημα είναι γιατί η ΚΝΕ έκανε τέτοιας έκτασης νοθεία στις εκλογές της Αρχιτεκτονικής

      Reply
  10. Ανώνυμος

    “Μιλάμε για ένα σκηνικό που η ΠΚΣ προσπάθησε να προκαλέσει γενικευμένα ξύλα με τα ΕΑΑΚ παντού, να γίνει όλη η Αθήνα ΑΣΟΕΕ και Πάντειος.”

    Ενδεικτικά: Στη Πάντειο η ΔΑΠ μαζί με τη Πρυτανεία έχουν κάνει ΟΤΙ γίνεται για να μην γίνουν εκλογές ή αυτές να γίνουν με τους χειρότερους όρους γιατί είναι έτοιμοι να φάνε ιστορική ήττα από τη ΠΚΣ. Μέχρι και ψευτοαπειλές για βόμβα έπαιξαν.

    Αλλά ο “Κώστας” στη pandiera μας ενημερώνει ότι τα πράγματα είναι…αλλιώς. Επίσης συγκρίνει τη μαζικότητα 2007 με το 2019 και βγάζει το συμπέρασμα ότι για τη μείωση φταίει…η ΠΚΣ. Ανάλυση, όχι αστεία.
    Να τον εμπιστευόμαστε για την ενημέρωση και τις αναλύσεις του, ο άνθρωπος φαίνεται να ΞΕΡΕΙ. Μπράβο.

    Reply
    1. α

      Μας ενημερώνουν ότι έγινε νοθεία και στην Αρχιτεκτονική Αθήνας, με ευθύνη της ΚΝΕ.
      Μήπως δε μετράει η νοθεία εκεί επειδή αλλού η ΔΑΠ εμποδίζει τις εκλογές;
      Θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι φοιτητές στην Αρχιτεκτονική;

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Αν τα παραδείγματα που έχεις να θέσεις ενάντια στη ΠΚΣ είναι κάτι που ολόκληρα συστημικά κομμάτια κινητοποιούνται εναντίον της, τότε μάλλον δεν έχεις και πολύ ισχυρό case. Είναι σαν να λες οτι το ΚΚΕ ονειρεύεται μια Ελλάδα γεμάτη με δίκες Μπελογιάννη ας πούμε.

        Reply
  11. Σεβάχ ο στεριανός

    Δε ξέρω τι έγινε στο συγκεκριμένο σύλλογο, αλλά θα υποθέσω καλόπιστα ότι τα πράγματα έγιναν έτσι. Υπάρχουν βέβαια κάποια κενά στην αφήγηση που δε μου κολλάνε. Η εφορευτική επιτροπή δεν είχε ΕΑΑΚίτες; Η εφορευτική επιτροπή δεν έχει μονοψήφιο αριθμό για να βγάλει απόφαση κατά πλειοψηφία; Ποιος υπερτερούσε στο συσχετισμό της εφορευτικής; Κατά τα άλλα το να θέλει η ΠΚΣ να ακυρωθούν ΠΑΝΤΟΥ οι εκλογές με τη στάση της είναι λιγάκι αστείο. Και είναι αστείο καθώς η ΠΚΣ φαινόταν ότι θα έχει άνοδο και σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ. Δε βρίσκω λοιπόν το λόγο να θέλει να ακυρωθούν οι εκλογές. Στο Πάντειο για παράδειγμα γνωρίζω ότι οι δυνάμεις της ΠΚΣ αποχώρησαν τελευταίες από το χώρο των εκλογών. Τώρα σε σχέση με τους κρανοφόρους του ΚΚΕ, μου κάνει εντύπωση η τόσο μεγάλη κινητοποίηση “τραμπούκων” για μια σχολή με τόσους λίγους ψηφίσαντες. Δε θέλω να πω ότι δε συνέβη απλά μου κάνει εντύπωση. Μια τέτοια κινητοποίηση θα μου φαινόταν πιο λογική για κάποιο σύλλογο με 500 για παράδειγμα ψηφίσαντες. Άλλα διακυβεύονται σε ένα μικρό σύλλογο και άλλα σε έναν μεγάλο. Ας ΄πούμε από θέμα πρεστίζ και μόνο, το να έχεις τη φιλοσοφική μετράει 10 φορές περισσότερο από την Αρχιτεκτονική. Να θυμηθώ βέβαια και κάτι που συνέβαινε τα παλιά τα χρόνια, όπως λέει και η γιαγιά μου. Θυμάμαι το 2002 και 2003 ως αντιπρόσωπος για το συνέδριο της ΕΦΕΕ, μέσα στο ΕΜΠ, 300 και βάλε ΕΑΑΚίτες με κοντόξυλα να τη πέφτουν στο κόσμο για να μη γίνει το συνέδριο. Και φυσικά δεν έγινε. Περσινά ξινά σταφύλια θα μου πεις, απλά δε μπορώ να βλέπω τα ΕΑΑΚ να θυματοποιούν τον εαυτό τους όταν οι ίδιοι έχουν κάνει ένα σωρό καφρίλες.

    Reply
    1. Προβοκατέρ

      1ον, η ΚΕΦΕ στην αρχιτεκτονική αποτελούταν από έναν άνθρωπο από κάθε δύναμη (δύο κατεβάσματα) ειδάλλως μία δύναμη θα είχε την απόλυτη πλειοψηφία επιτρέποντας της να κάνει ό,τι θέλει και με την βούλα. Γιατί δεν υπήρχε τρίτος κοινής εμπιστοσύνης εκτός των κατεβασμάτων είναι άλλη ιστορία.

      2ον, πέρσυ πρώτη δύναμη ήταν η ΠΚΣ στην αρχιτεκτονική και η επιθετικότητα της βασιζόταν στο ότι εκτίμησε (σωστά μάλλον) ότι θα έχανε την σχολή και για αυτό έδρασε έτσι.

      3ον, η ΚΝΕ ‘ηθελε να νοθεύσει όχι να διαλυθούν οι εκλογές. Απλά το σχήμα της ΕΑΑΚ δικαίως και καλά έκανε να αποχωρήσει από μια τετοιά κάλπικη διαδικασία. Η ευθύνη της διάλυσης της διαδιακασίας είναι όλη της ΚΝΕ που προκάλεσε αυτή την κατάσταση.

      4ον, η ΚΝΕ μάλλον στοχεύει όχι σε μια μικρή κάλπη (με σημαντική ΒΕΒΑΙΑ κινηματική συνεισφορά, Γενικές Συνελεύσεις και συνεχή συμμετοχή σε βασικές μάχες του φοιτητικού κινήματος) αλλά να επιβάλει τον “τσαμπουκά” της σε όλο το ΕΜΠ απέναντι στις δυνάμεις της ΕΑΑΚ. Αρκεί να θυμηθούμε και νωρίτερα μέσα στον χρόνο τον ξυλοδαρμό μαθητών που θέλανε να παρέμβουν στο συντονιστικό της ΚΝΕ (ο λόγος δεν ήταν ότι αμφισβητούταν η πρωτοκαθεδρία της ΚΝΕ στο μαθητικό αλλά η προσπάθεια να εμφανιστούν και άλλες πολιτικ’ες δυνάμεις σε αυτό τον χωρο εκτιμώ). Βέβαια, αυτή η στάση της ΚΝΕ δεν πάει πάντα όπως την υπολογίζει…

      Κάποιες σκέψεις από έναν ΕΑΑΚίτη από το ΕΜΠ

      Reply
    2. α

      άρα επειδή το ένα και το άλλο και κάτι που θυμάσαι για το 2002 και το 2003, καλώς έκανε η ΚΝΕ νοθεία δηλαδή;
      Αυτό μας λες;

      Reply
  12. Ανώνυμος

    ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΤΕΒΑΤΑ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΠΟΙΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΧΑΝΕΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ!
    ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ

    Reply
    1. Κώστας

      Ναι ναι, η ΑΚΑ έβλεπε στην μέση της διαδικασίας ότι θα χάσει με … 84-82.

      ΤΟ ΒΛΕΠΕΣ, ΤΟ ΠΑΙΞΕΣ ?

      Κώστας

      Reply
  13. Ι.Α

    Ας δούμε όμως τι λέει η ΠΚΣ
    – τα ΕΑΑΚ προσπάθησαν να βγάλουν άκυρα 4 ψηφοδέλτια της ΠΚΣ τα 2 επειδη ειχαν δαχτυλιες !!!
    – μιλαν για πολιτική επιλογή διάλυσης αλλα πρεπει να αποφασισουν τι ήθελε η ΠΚΣ να τις διαλυσει ή να τις νοθευσει
    – την κωλυσιεργεια την προκαλεσαν τα ΕΑΑΚ γιατι για το οτιδηποτε επρεπε να βγουν εξω και να συνεννοηθουν με τις 2 καθοδηγησεις του (ΝΑΡ & ΛΑΕ)
    – ο κομματικος στρατος πως και τους αφησε να φυγουν ανεπαφους περνωντας μαζι τους και τις λιστες με τους ψηφισαντες φοιτητες !!!

    Τελος

    η ψηφοφοριά ηταν 84 ΠΚΣ 82 ΕΑΑΚ με 5 ακυρα ψηφοδελτια 2 της ΠΚΣ & 3 ΕΑΑΚ αρα και ΠΑΛΙ η ΠΚΣ θα εβγαινε πρωτη τη σχολη

    το γαρ πολυ της θλιψεως γεννα τον αντικομμουνισμό των ΕΑΑΚ και τη συκοφαντια

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *