.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Απεργία πείνας στα Προπύλαια κατά του νόμου 330 (Ιούνιος 1976)


Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο!

Νίκος Ξηρουδάκης

Πριν από 42χρόνια ακριβώς, τον Ιούνιο του 1976, πραγματοποιήθηκε μια ξεχασμένη σήμερα απεργία πείνας στα Προπύλαια από απολυμένους απεργούς και συνδικαλιστές.

Μετά την ψήφιση του διαβόητου αντεργατικού νόμου 330 του Λάσκαρη, του υπουργού Εργασίας της κυβέρνησης Καραμανλή που έμεινε στην Ιστορία για την φράση του: “Δεν θα επιτρέψω την πάλη των τάξεων”, εξαπολύθηκε κύμα απολύσεων απεργών και συνδικαλιστών. Απολύσεων που ήταν παράνομες ακόμα και για τα μέτρα του ίδιου του νόμου 330.

Με πολιτική πρωτοβουλία αγωνιστών του ΕΚΚΕ και στήριξη από πολλούς εργασιακούς χώρους αλλά και ευρύτερα από δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς της εποχής, πραγματοποιήθηκε μια απεργία πείνας στα Προπύλαια που διάρκεσε 37 ημέρες.

Η αγωνίστρια Χρυσούλα Κουτέρη, απολυμένη τότε από το ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ επειδή συμμετείχε ενεργητικά στην απεργία που είχε προκηρυχθεί κατά του νόμου 330 και μέλος της επιτροπής των απεργών πείνας, δέχτηκε να μιλήσει στην κάμερα της Παντιέρας.

Περιγράφει το πολιτικό και συνδικαλιστικό κλίμα της εποχής καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάχθηκε αυτός ο αγώνας καταθέτοντας την προσωπική της μαρτυρία. Μπορείτε να την ακούσετε στη συνέχεια.

Η προκήρυξη που μοίραζαν οι αλληλέγγυοι της απεργίας έγραφε τα εξής:

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ

ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Απευθυνόμαστε σ’ όλους τους εργαζόμενους, τους εργάτες της βιομηχανίας, τους υπαλλήλους σε επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία, απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνικό λαό για να καταγγείλουμε τις παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις απεργών και συνδικαλιστών, που εξαπολύθηκαν μετά την ψήφιση στη βουλή του αντεργατικού νόμου Λάσκαρη.

Οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες, γιατί ακόμα και ο ίδιος ο νόμος θεωρεί καταχρηστική την απόλυση για συνδικαλιστικούς λόγους. Και όλες οι απολύσεις που έγιναν, ανεξάρτητα απ’ τα προσχήματα που χρησιμοποίησε η εργοδοσία, ήταν για συνδικαλιστικούς λόγους. Μας απέλυσαν για τη συμμετοχή μας στην πανελλαδική απεργία. Μας απέλυσαν γιατί προσπαθήσαμε να συγκροτήσουμε νόμιμο σωματείο στη δουλειά μας, στο εργοστάσιό μας. Μας απέλυσαν για τη συνδικαλιστική μας δραστηριότητα.

Οι απολύσεις αυτές είναι τρομοκρατικές γιατί εδώ δεν πρόκειται για σποραδικές και μεμονωμένες επιθέσεις του κάθε εργοδότη ενάντιά μας, αλλά πρόκειται για μια συντονισμένη και οργανωμένη καταδίωξη συνδικαλιστών και εργατών που πρωτοστάτησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις, πρόκειται για την απροκάλυπτη καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων που αφορούν όλο το λαό, πρόκειται για την άμεση εφαρμογή του αντεργατικού νόμου.

Σ’ αυτές τις παράνομες και τρομοκρατικές απολύσεις θεωρήσαμε καθήκον μας να αντιδράσουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Σ’ αυτή τη συντονισμένη επίθεση θεωρήσαμε καθήκον μας να συντονίσουμε τη δικιά μας άμυνα. Συγκροτήσαμε Επιτροπή Απολυμένων Απεργών και Συνδικαλιστών από απολυμένους συναδέλφους στα εργοστάσια ΧΡΩΠΕΙ,  ΠΟΛΥΕΤΜΑ, ΕΛΒΑΛ, ΦΙΛΚΕΡΑΜ, ΒΕΠΣΥ, και από το ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ.

Καλούμε όλους τους απολυμένους συναδέλφους να συσπειρωθούν γύρω από την επιτροπή μας.

Καλούμε όλα τα σωματεία, τους συλλόγους, τις ενώσεις να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα μας και να αντιδράσουν άμεσα για να μην περάσουν αυτές οι τρομοκρατικές απολύσεις.

Ζητούμε συμπαράσταση από όλους τους συνδικαλιστικούς και πολιτικούς φορείς, πιστεύοντας πως τα συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα είναι υπόθεση που αφορά όλο το λαό μας.

Δηλώνουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να μη δεχτούμε με κανένα τρόπο το πέταγμα στο δρόμο δεκάδων συναδέλφων που αποφάσισαν να οργανωθούν συνδικαλιστικά, να απεργήσουν για τα δικαιώματά μας και το ψωμί μας.

Κατεβαίνουμε από σήμερα σε ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ και απαιτούμε:

-ΑΜΕΣΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΚΑΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ!

-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ!

-ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ!

Ο αγώνας μας είναι κοινός και με τους συναδέλφους εκείνους που βρίσκονται στο δρόμο από το ΛΟΚ – ΑΟΥΤ που κήρυξε η εργοδοσία τους, με τους συναδέλφους εκείνους που απειλούνται διαρκώς με πολιτική επιστράτευση σε περίπτωση απεργίας τους. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δικασμένους και φυλακισμένους συναδέλφους που πιάστηκαν τη μέρα της αστυνομικής επίθεσης στην Αθήνα και απαιτούμε την άμεση απελευθέρωσή τους. Κοινό αίτημα όλων μας είναι: ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΣΚΑΡΗ!

Αντιδρώντας αποφασιστικά σ’ αυτή τη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης, θεωρούμε ότι υπερασπίζουμε το ψωμί και τα δικαιώματα της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού μας, καθώς και αυτή την ίδια την εθνική μας ανεξαρτησία.

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ

Ακολουθούν τα ονόματα των απολυμένων εργατριών και εργατών της επιτροπής -ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνεται και το όνομα της Χρυσούλας Κουτέρη με τη σημείωση: βοηθός λινοθήκης του ξενοδοχείου ΚΑΡΑΒΕΛ, Άνω Ιλίσια, Αθήνα. Απολύθηκε στις 3.6 για την ενεργητική συμμετοχή της στην απεργία κατά του νομοσχεδίου– και η ημερομηνία:

Αθήνα, 11 Ιούνη 1976

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί, ολόκληρη τη συνέντευξη της Χρυσούλας Κουτέρη στην Παντιέρα και τον Νίκο Ξηρουδάκη.

Η συνέντευξη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της κατάθεσης μαρτυριών από αγωνιστές του εργατικού κινήματος και της αριστεράς στη σειρά “Το βάθος του ουρανού είναι κόκκινο!”

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 99.00% ( 10
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.