ΕΝΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Με κεντρικό θέμα συζήτησης την κρίση των Ιμίων και το ερώτημα ποιές είναι οι πραγματικές δυνάμεις του αντιπολεμικού κινήματος, ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία γύρω από τις βραχονησίδες και με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό, καλούμε σε νέο αντιπολεμικό συντονισμό, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στο κτίριο Γκίνη και ώρα 19.00.
Οι διαρκείς πόλεμοι και οι νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, η στρατιωτική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, η εντεινόμενη πολεμική προετοιμασία του ελληνικού κράτους, το πλέγμα άμυνας και ασφάλειας που περιχαρακώνει πλέον κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητα.
Φιλοδοξούμε το κάλεσμα αυτό να είναι μια αρχή, μια δημιουργία μιας ζωντανής κοινότητας συζήτησης, δράσης και προπάντων αγώνα ενάντια στην φρίκη του πολέμου, για να μπουν μπροστά οι ανάγκες των λαών για ελευθερία και ειρήνη. Σε αυτόν τον πόλεμο θα βγούμε νικητές!
Η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση, έχοντας την εμπειρία την συνάντησης αγωνιστών και αγωνιστριών στην προηγούμενη συνέλευση για μια πρωτοβουλία αντιπολεμικού συντονισμού, απευθύνει κάλεσμα σε όλα τα σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συλλογικότητες γειτονιάς και τις ριζοσπαστικές κινήσεις/συντονισμούς, σε κάθε αγωνίστρια και αγωνιστή του μαζικού κινήματος.
Για να συζητήσουμε για την αναγκαία και επιτακτική ανασυγκρότηση του αντιπολεμικού κινήματος καθώς και τις αναγκαίες δράσεις ενάντια στον πόλεμο που ήδη διεξάγεται σε πολλά σημεία του πλανήτη κι απέναντι στο ελληνικό κράτος που παίζει κομβικό ρόλο. Πιστεύουμε ότι πρέπει να ανοίξει πιο πολύ παρά ποτέ η κουβέντα για ένα ισχυρό αντιπολεμικό κίνημα, που δεν θα συνδιαλέγεται με τους κρατικούς μηχανισμούς, ενάντια σε κάθε ιμπεριαλισμό και εθνικισμό, και πάνω στην λογική αυτή παρουσιάζουμε κάποια ενδεικτικά κριτήρια για πολιτικό και κινηματικό συντονισμό.
1. Ανατροπή των πολεμικών προετοιμασιών των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στην οικοδόμηση συστημάτων και δογμάτων άμυνας / ασφάλειας ενάντια στους λαούς που τους αντιμετωπίζει ως εχθρούς.
2. Έξω από ΝΑΤΟ και Ε.Ε, ΟΧΙ στον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Ισραήλ-Αιγύπτου-Κύπρου. Μαζικό διεθνιστικό κίνημα για την αλληλεγγύη και τους κοινούς αγώνες των λαών στη περιοχή μας και όλο τον κόσμο.
3. Κλείσιμο της βάσης της Σούδας, της Ανδραβίδας, του Άραξου, του στρατηγείου Λάρισας, του Γ’ σώματος στρατού (NDC-GR), της 71ης Α/Μ ταξιαρχίας. Μπλοκάρισμα κάθε μορφής συμμετοχής του ελληνικού κράτους στον ιμπεριαλιστικό διακρατικό πόλεμο. Άμεση μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
4. Καμία άσκηση, πολυεθνική ή εθνική, διαχείρισης εξεγέρσεων, καταστολής πλήθους, εσωτερικής ασφάλειας, ανακατάληψης κτιρίων και εργοστασίων και κοινές επιχειρήσεις στρατού-αστυνομίας.
5. Όχι στην υποχρεωτική στράτευση στα 18 και τους νέους εξοπλισμούς. Κανένας “κοινωνικός ρόλος” του στρατού, καμία εθελοντική και εργασιακή υπηρεσία στη μηχανή του πολέμου. Όχι στην νέα Εθνοφυλακή και τις εθνικιστικές Λέσχες Εφέδρων.
6. Κοινό αντιπολεμικό-εργατικό κίνημα σε Ελλάδα και Τουρκία για την αποτροπή του πολέμου, την ανατροπή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, της κυβέρνησης Ερντογάν και κάθε επίδοξου διαχειριστή των (κοινών) αντεργατικών πολιτικών τους. Μπλοκάρισμα της μηχανής του πολέμου και στις δύο όχθες του Αιγαίου.
7. Οικοδόμηση κοινών όρων ζωής των ντόπιων με τους πρόσφυγες. Όχι στη γκετοποίηση. Κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Κατάργηση του εκτάκτου δικαίου υποδοχής, απόρριψης, διαλογής, απελάσεων και εγκλεισμού των προσφύγων.
Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση
Με το μπαρντόν, ρε παίδες, αλλά αυτό το κείμενο θυμίζει το μονόπρακτο του Τσέχωφ «Οι βλαβερές συνέπειες του καπνού». Εκεί, ήρωας του έργου, ενώ υποτίθεται ότι θα μιλήσει για τις βλαβερές συνέπειες του καπνού, λέει ελάχιστα πράγματα για το θέμα τής διάλεξής του και αναλίσκεται σε ζητήματα αλλού γι’ αλλού. Εσείς πάλι (η Αντιπολεμική Διεθνιστική Κίνηση δηλαδή, για να μην παρεξηγηθεί πάλι η ομάδα τής Παντιέρας), ενώ ξεκινάτε λέγοντας «Με κεντρικό θέμα συζήτησης την κρίση των Ιμίων και το ερώτημα ποιές είναι οι πραγματικές δυνάμεις του αντιπολεμικού κινήματος, ενόψει των πρόσφατων εξελίξεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία γύρω από τις βραχονησίδες και με στόχο τη διοργάνωση εκδήλωσης σχετικά με τον ελληνοτουρκικό ανταγωνισμό […]», μας αραδιάζετε μισή ντουζίνα+ κριτήρια-στόχους, όπου, ακόμα και η τήρηση/εκπλήρωση και των επτά, δεν θα συνεισφέρει το παραμικρό στην τωρινή κρίση τών Ιμίων!
Γιατί δεν ξεκινάτε από πιο απτά ζητήματα; Λόγου χάρη, πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ;
Εδώ σάς θέλω, αντιπολεμικά ξεφτέρια μου! Γιατί από τέτοια κριτήρια, σας φτιάχνω εγώ εκατό την ώρα!
Δηλαδή τα κριτήρια Ν. 6 και 5 που συνδέονται άμεσα (τα υπόλοιπα συνδέονται έμμεσα) δε σου αρέσουν;
Τα κριτήρια 5 και 6 συνδέονται άμεσα;;; Δηλαδή, θέλεις να μου πεις ότι η μη υποχρεωτική στράτευση στα 18, ή ματαίωση νέων εξοπλισμών και η κατάργηση των λεσχών τών εφέδρων όπως και η ανάπτυξη του κοινού αντιπολεμικού-εργατικού κινήματος σε Ελλάδα και Τουρκία ή η ανατροπή τών κυβερνήσεων Τσίπρα και Ερντογάν συνιστούν βήμα προόδου στην επίλυση της κρίσης τών Ιμίων που εμφανίζεται εδώ και τώρα;;; Μάλιστα. Για κάνε μου μια συνοπτική περιγραφή αλλά step by step και με εκτιμώμενο από σένα χρονοδιάγραμμα πώς θα γίνει αυτό.
ΥΓ Το ερώτημα ισχύει και για σένα, μην κάνεις τον Κινέζο!
Πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ; Εδώ σέ θέλω, αντιπολεμικό ξεφτέρι μου! Γιατί από τέτοια κριτήρια, σου φτιάχνω εγώ εκατό την ώρα!
Επειδή δεν έχω σκοπό να κάνω τον κινέζο, σου απαντάω:Η “κρίση των Ιμίων” είναι ένα “επεισόδιο” του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, άρα ο,τιδήποτε σχετίζεται με ΕΔ, θητεία, κλπ, σχετίζεται και με την “κρίση των Ιμίων”. Όσο για την ονομασία των συγκεκριμένων βραχονησίδων, συγγνώμη, αλλά δεν μπορώ να σου απαντήσω, διότι δεν ξέρω Διεθνές Δίκαιο κλπ. Τα Ίμια, τουλάχιστον εγώ, τα έμαθα το ’95-’96 με αφορμή τη συγκεκριμένη “κρίση”. Ας αποφασίσουν οι νομικοί και τα διεθνή δικαστήρια το πού ανήκουν και ας ονομαστούν ανάλογα. Πιστεύω να σε κάλυψα, τουλάχιστον στο 1ο σου ερώτημα.
Φίλε Γιάννη Σ.,
Δεν έχεις σκοπό να κάνεις τον Κινέζο; ΟΚ. Δεκτό. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, να μην εμφανίζεσαι ότι κάνεις τον Κινέζο χωρίς να το καταλαβαίνεις. Εσύ πρώτος θα έπρεπε να ενδιαφέρεσαι να μη δίνεις λάθος εντυπώσεις.
Ωραία λογική! Αν ακολουθήσω την ίδια, μπορώ κι εγώ να ισχυριστώ ότι είναι λογικό να πάω από τα Β. Προάστια που μένω στη Γλυφάδα μέσω Βλαδιβοστόκ. Διότι, αν δεις ένα χάρτη, θα διαπιστώσεις ότι και η Γλυφάδα σχετίζεται με το Βλαδιβοστόκ! (είναι δύο σημεία τού ίδιου χάρτη) Επιπλέον, επαναλαμβάνω:
Για κάνε μου μια συνοπτική περιγραφή αλλά step by step και με εκτιμώμενο από σένα χρονοδιάγραμμα πώς θα γίνει αυτό. (Δηλαδή, πώς η επίτευξη αυτών τών -τουλάχιστον- μακροπρόθεσμων στόχων θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης που έχει ξαναξεσπάσει “αναβαθμισμένη” εδώ και τώρα και, συνεπώς, απαιτεί βοήθειες για την επίλυσή της επίσης εδώ και τώρα!)
Δεν ξέρεις να μου απαντήσεις πώς πρέπει να λέγονται οι συγκεκριμένες βραχονησίδες, δηλαδή σε ποιας χώρας την κυριαρχία ανήκουν; Εμ τότε, τι να σε κάνει ο ελληνικός λαός, φίλε μου; Άχρηστος της είσαι! Διότι, στο συγκεκριμένο ζήτημα κυριαρχίας, αυτό ζητάει από την Αριστερά. Να του πει τη θέση της. Κι έρχεσαι εσύ και μας λες “δεν έχω άποψη, αλλά το μόνο που ξέρω είναι ότι δεν θέλω τον πόλεμο”;;; Χάρηκα πολύ, Λέφτης. Και ποιος τον θέλει τον πόλεμο, εκτός από κάτι στρατόκαυλους (που κι αυτοί, αν αφαιρέσεις εκείνους που είναι μόνο λόγια, είναι ελάχιστοι);
Και μη μεγαλοποιείς τα πράγματα. Δεν χρειάζεται καθόλου να ξέρεις από Διεθνές Δίκαιο. Τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι γνωστά και είναι γελοία. Γκούγκλισε “Ποια είναι τα επιχειρήματα των Τούρκων για τα Ίμια;” και θα τα μάθεις στο τσακ μπαμ.
Και μην ξεχαστείς! Ύστερα θα περιμένω να μου απαντήσεις:
Πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ;
Τα λέμε
Συγγνώμη, παριστάνεις ή είναι αλήθεια ότι δεν καταλαβαίνεις; Είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι αν οι λαοί “διαπαιδαγωγηθούν” φιλειρηνικά και συνειδητοποιηθούν ανάλογα, μπορούν να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους ανάλογα, ή να εκλέξουν μια ανάλογη κυβέρνηση, με απώτερο στόχο να κυβερνήσει ο ίδιος ο λαός; Και αυτό μπορεί να γίνει και άμεσα, αν εμείς αποφασίσουμε ότι δε θέλουμε πόλεμο. Όσο για το “Ποια είναι τα επιχειρήματα των Τούρκων για τα Ιμια;” αυτό δε θα το μάθω από τον “ωκεανό” του διαδικτύου, όπου μια “Αναζήτηση” θα με βγάλει πρώτα σε “ελληνικές” (άρα και “υπέρ” της Ελλάδας αναφορές). Και οι Τούρκοι μπορεί να (αν όχι σίγουρα) πιστεύουν ότι -και καλά- η Ελλάδα τους επιβουλεύεται… Άρα δε βγάζεις άκρη…
Αν δεν κάνεις εσύ τον κινέζο, μάλλον εγώ πρέπει να κολακεύομαι… Νόμιζα ότι αναπαράγω αυτούσιες “κλισέ” (άρα γνωστές) θέσεις άλλων…
Φίλε Γιάννη Σ.,
Μα τι να καταλάβω, ρε γμτ;;; Αφού εσύ δεν καταλαβαίνεις τι γράφεις, πώς να καταλάβω εγώ;;;
Σου μίλησα για πρόβλημα που μας πιέζει εδώ και τώρα κι εσύ μου μιλάς για φιλειρηνική διαπαιδαγώγηση των λαών! Δηλαδή, ζήσε Μάη μου… Το χειρότερο; Εσύ ο ίδιος κάνεις λόγο για “απώτερο στόχο”! Δεν το καταλαβαίνεις ότι έρχεσαι στα λόγια μου;;; Τι παραπάνω να πω εγώ;;;
Τα λέμε
ΥΓ Έλεος, ρε παιδιά! Αν κοπανάτε τα πλήκτρα απλώς και μόνο για να περνάτε την ώρα σας, τι συζήτηση να γίνει; Δεν είναι προτιμότερο να το ρίξετε στο τάβλι ή να πάρετε κάνα υπνάκο;
Α ρε left τελικα είσαι παντελώς άχρηστος λέμε…
Α. Οποιαδήποτε αμφισβήτηση των συνθηκών που εδώ και δεκαετίες οριζουν τα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι επιθετική κίνηση. Είτε προέρχεται απο την Τουρκία είτε απο την Ελλάδα. Η μεν τουρκια μέσω των “γκριζων ζωνών” στο αιγαιο, επιδιωκει αλλαγή συνόρων υπέρ της, η δε Ελλάδα με την επεκταση απο τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια επιδιώκει αλλαγή συνόρων υπέρ της. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Β. Ο τουρκικός και ο ελληνικός εθνικισμός κανουν ανταγωνιστικό φιλοπόλεμο παιχνίδι, με τους ιμπεριαλισμους και τις πετρελαϊκές απο δίπλα..και εσύ της …χολής σου τον χαβά….
Γιώργο, αυτή είναι μια “επέκταση”, που έχουν κάνει ΟΛΟΙ, με βάση διεθνείς συνθήκες.
Είναι όλοι Ιμπεριαλιστές γι αυτό τον συγκεκριμένο λόγο;
Αποφασίστε!
Οταν το ΚΚΕ σας μιλάει για εκτεταμένο ιμπεριαλισμό και “πυραμίδα” για πιο ουσιαστικούς λόγους, σύμφωνα με τους λενινιστικούς ορισμούς, ….κλωτσάτε!
Η ουσία είναι ότι η τουρκική α.τ. βρίσκεται σε άνοδο, έχει ισχυρότερο στρατό και διεκδικεί το ….δίκαιο του ισχυροτέρου, σύμφωνα με τα ιμπεριαλιστικά “νόμιμα” και κόντρα στις διεθνείς συνθήκες, που δεν την βολεύουν.
Αυτό είναι ο ορισμός της επιθετικότητας και του ιμπεριαλιστικού επεκτατισμού.
Εδώ, οι “ίσες αποστάσεις” μπορεί να ευνοήσουν τον πόλεμο, που θα τον πληρώσουν και οι δύο Λαοί, και πιθανότατα περισσότερο ο ελληνικός – χεστήκαμε για την αστική “μας” τάξη.
Δείτε την ουσία και μην κολλάτε στους λεκτικούς τύπους (“επέκταση” 12 μιλίων…).
Ασφαλώς και δεν διαλέγουμε ιμπεριαλιστή, αλλά σε κάθε φάση κοιτάμε ποιός το “τραβάει” στα άκρα και κοντράρουμε, για να προλάβουμε τα χειρότερα για τους Λαούς.
Για ποιόν Λένιν,πυραμίδες και πράσινα άλογα μας μιλάς ,έχει καμιά σχέση ο Μιλόσεβιτς με τον Λένιν;Και άστα αυτά που χέστηκες για την ελληνική αστική τάξη,καλύτερους εκπρόσωπους από εσάς δεν θα μπορούσαν να βρούν.
Παπαγαλίζετε όλα τα αιτήματα της αστικής τάξης και έρχεστε εδωπέρα και μας παριστάνετε τους… λενινιστές
Άς ξεχάσει ο λαός τα μνημόνια …η εθνικιστική πολιτική σας βοηθάει γι αυτό.
Ένας δεν έχεις δίκιο. Την επέκταση στα 12 μιλια στη θάλασσα, την έχουν κάνει οι χώρες που δεν έχουν θέμα με χερσαία εδάφη και εφόσον υπάρχει ένθεν κακειθεν οριοθετημένη πρόσβαση των κρατων στην θάλασσα. Το αιγαιο ανήκει στις εξαιρέσεις ακριβως λόγω των νησιών που συγκρτουν υφαλοκρηπίδα νομικά, άρα ως τμήμα της χώρας μπορούν με βάση τα 12 ναυτικά μίλια, να αποκόψουν την Τουρκία απο την πρόσβαση στην θάλασσα.
Β. Μην μπερδεύουμε τα 12 μίλι με τον… Ιμπεριαλισμό. Προφανώς και όσες χώρες έχουν επεκτείνει τα χωρικά τους ύδατα στα 12 μιλια δεν είναι κατ ανάγκη ιμπεριαλιστικές. Στο αιγαιο όμως τα 12 μίλια οποιος τα εφαρμοσει, κάνει επιθετική πολιτική σε βάρος του άλλου. Καθαρά πράματα.
“Καθαρά πράγματα” για βρώμικες σκοπιμότητες; Δε γίνεται!
Τι κάνει νιάου-νιάου στα τούρκικα κεραμίδια;
Η αναθεώρηση των Συνθηκών της Λωζάνης και Δωδεκανήσων.
Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και τα ……”12 μίλια”!
Η Τουρκική α.τ. είναι μια ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, η ελληνική μια κατερχόμενη αντίστοιχη, ο συσχετισμός έχει αλλάξει από τότε, που γίνανε οι Συνθήκες, η Τουρκική α.τ. ασφυκτιά για “ζωτικό χώρο” και νοιώθει ότι αδικείται πλέον τώρα από τις Συνθήκες αυτές.
Αυτοδιορίζεται, λοιπόν, ιδιοκτήτης, η ξέρω-γω “εγγυητής” των διεθνών υδάτων γύρω από τα νησιά και ζητάει να επιβάλλει ένα ειδικό “δίκαιο” για τα νησιά στο Αιγαίο, ώστε να ανατρέψει τις συνέπειες των Συνθηκών, που απέδιδαν τα νησιά στην ελληνική α.τ. με γενικώς πλήρη κυριαρχία εκτός ελαχίστων και περιοριστικά ρητών εξαιρέσεων, χωρίς “εγγυήσεις” και …”ψιλά γράμματα”. “Πλήρης κυριαρχία” σημαίνει, πως και ό,τι μελλοντικό όφελος θέλει προκύψει για τον κυρίαρχο, το έχει, χωρίς κανείς να μπορεί να του το αμφισβητήσει, αφού δεν έχει ρητά και προβλεπτικά εξαιρεθεί. Το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια σε διεθνή, όχι της Τουρκίας, ύδατα, υπογραμμένο από 157 “θαλασσινές” χώρες, επέχει πια θέση εθιμικού δικαίου, δηλαδή αυτονόητου δικαιώματος για ένα κυρίαρχο και όχι επιτηρούμενο κράτος, κι αυτό σημαίνει πως μπορεί να το ασκήσει νόμιμα, έχοντας την επιδοκιμασία της διεθνούς κοινότητας και χωρίς να θεωρείται αυτό “επεκτατισμός”. Οταν προκύπτει σύγκρουση με τα 12 μίλια γειτονικής η υπεράκτιας χώρας, ακολουθείται η “μέση γραμμή”.
Αυτά είναι τα “καθαρά πράγματα”.
Η τουρκική α.τ. δεν υπέγραψε αυτή την Συνθήκη, όχι γιατί την αμφισβητεί, (γιατί αλλού την επικαλείται και την εφαρμόζει) αλλά, ακριβώς για να την εφαρμόζει αλα-καρτ. Γιατί θεωρεί (και …ορθώς!) ότι έτσι μπαίνουν φραγμοί στις βλέψεις της για ιδιοποίηση, σε πρώτο χρόνο, των διεθνών υδάτων του Αιγαίου και στην συνέχεια του οτιδήποτε περιέχει αυτό. Δεν αποδέχεται την πραγματικότητα της κυριαρχίας των νησιών, που όμως κάποτε την αποδέχτηκε, λόγω άλλων συσχετισμών.
“Λογικό” για έναν Ιμπεριαλιστή, αλλά “νόμος αλα-καρτ” είναι απλά μια άλλη έκφραση για το δίκαιο του ισχυροτέρου!
Το ερώτημα είναι αν αυτή η λογική μπορεί να μασκαρεύεται σε “διεθνισμό” και αν σε έναν τέτοιο κόσμο εξαντλείται το ΄”όραμα” του “αριστεριστή”!
Και είπαμε, άντε, διαλέχτε ιμπεριαλιστή, αφού εσείς έτσι θέλετε,….
…αλλά, βρε αδερφέ, όχι και με τον ισχυρότερο!
Άρα λοιπόν θεωρεις ότι ένας πόλεμος με την Τουρκία , θα είναι πόλεμος απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικος . Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να βγάλετε τα σφυροδρέπανα,, για να μην διάσπαρτες την ενότητα του λαου.
Ότανλες οτι οι αριστεριστές διαλέγουν ιμπεριαλιστη , υποννοεις ότι διαλέγουν να υποταχθούν στον Τούρκο;
Τι πρέπει δηλαδή να κάμουν; φιέστες στα Ίμια;
Αυτά τα θέματα τα συζητάτε με το τουρκικό κκ;
Οι αμερικανοι το 96 είπαν σε Ελλάδα και τουρκια ότι τα Ίμια είναι ελληνικα αλλα, no flags, no troops, no ships. Η αριστερά και οι κομμουνιστές πρέπει να λένε παντού, όχι στον τουρκικό, όχι στον ελληνικό ανταγωνισμό. Καμία αλλαγή συνόρων! Και, έξω οι πολυεθνικές και οι ιμπεριαλιστές απο το αιγαιο. Όλα τα άλλα, είναι παπαριες.
Η “φιλειρηνική διαπαιδαγώγηση” θα πάρει πολλά χρόνια, για την ακρίβεια μια τουλάχιστον γενιά. Εκείνο που πρέπει άμεσα να γίνει (μιας και αναφέρεσαι στα άμεσα θέματα), είναι να αποτραπεί ο πόλεμος από εργατική σκοπιά. Οι εργαζόμενοι κι η νεολαία (που θα μας στείλουν να σκοτωθούμε) πρέπει να αντιδράσουμε οργανωμένα και συντεταγμένα. Ικανοποιήθηκες τώρα;
Όχι, δεν ικανοποιήθηκα! Πώς να ικανοποιηθώ; Μου λες ότι αυτό “που πρέπει άμεσα να γίνει (μιας και αναφέρεσαι στα άμεσα θέματα), είναι να αποτραπεί ο πόλεμος από εργατική σκοπιά” και δεν μου γράφεις λέξη για το ζήτημα της αμφισβητούμενης κυριαρχίας τών Ιμίων, το οποίο είναι και αυτό που ακριβώς ρίχνει τη σκιά τού πολέμου πάνω στον ελληνικό και τουρκικό λαό!
Συνέλθετε! Η διακήρυξη γενικών αρχών δεν είναι αριστερή πολιτική που παρεμβαίνει στη συγκυρία με σκοπό να αλλάξει συνειδήσεις προς όφελος των εργατικών συμφερόντων!
Ρε Λεφτ, φιλικά σου λέω , όλη η επιχειρηματολογία σου περιστρέφεται γύρω από τα Ίμια. Δεν καταλαβαίνεις ότι η τοποθέτηση σου συσκοτίζει το πραγματικό ζήτημα και επιπλέον τροφοδοτεί τον εκατέρωθεν εθνικισμο-σωβινισμο και μετατρέπει την αριστερά σε νεροκουβαλητη του φασισμού;
Πόσο Στραβίνσκι πολιτικό έχεις πια;
Όπου Στραβίνσκι διάβαζε στραβισμο.
Μπα; Η δική μου επιχειρηματολογία περιστρέφεται γύρω από τα Ίμια; Για άνοιξε τα ματάκια σου να δεις πώς αρχίζουν το κείμενό τους οι σύντροφοί σου (στον κουφιοκεφαλισμό):
Συνέλθετε! Η διακήρυξη γενικών αρχών δεν είναι αριστερή πολιτική που παρεμβαίνει στη συγκυρία με σκοπό να αλλάξει συνειδήσεις προς όφελος των εργατικών συμφερόντων! Η διακήρυξη γενικών αρχών και μόνο σαν απάντηση στα ζητήματα που θέτει η πολιτική συγκυρία, αυτό που πολλοί από εσάς τους “διεθνιστές” αποκαλείτε “πολιτική αρχών”, είναι α@@@@@@ πολιτική!
Ακου λεφτ: Τα Ιμια όπως σου έγραψε και ο Γιώργος με την κρίση του ’95 δια στόματος ΗΠΑ, επαναβεβαίωθηκε ότι ανήκουν στην Ελλάδα, αλλά όπως σου έγραψαν, “no flags, no troops, no ships”.
Δεν θα ασχοληθώ με τις παραβιάσεις εναερίου χώρου, γιατί αυτές συμβαίνουν κάθε μέρα, ένθεν κακείθεν! Εμείς μαθαίνουμε για τις Τουρκικές παραβιάσεις και οι Τούρκοι για τις ελληνικές παραβιάσεις. Για τις δικές τους πομπές ο καθείς, μόκο τα καθεστωτικά ΜΜΕ ένθεν κακείθεν.
Για τα Ιμια: Είναι ελληνική επικράτεια. Ομως τα χωρικά ύδατα να μείνουν ΕΚΕΙ που βρίσκονται εδώ και δεκαετίες δλδ στα 6 ναυτικά μίλια ή και λιγότερο (η λογική της μέσης οδού που γράφει και ένας εδώ μέσα) Κάθε άλλη πολιτική από την Ελλάδα είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ.
Εγώ δεν θυμάμαι να το έχω διαβάσει κάπου αλλού αυτό. Αλλά, ας το προσπεράσουμε. Ό,τι κι αν συμφωνήθηκε και επιβεβαιώθηκε τότε, οι Τούρκοι, σήμερα, εδώ, τώρα, το έκαναν χαρτοπόλεμο! Ξέρεις τι έγινε το 1996 και δεν ξέρεις ότι προχθές βγήκε επίσημα το τουρκικό ΥΠΕΞ και είπε ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία;;;
Για τις εξορύξεις στην ΑΟΖ: ΕΔΩ είναι το ζουμί της υπόθεσης. ΟΛΑ για τις εξορύξεις και τα συμβόλαια με τις πολυεθνικές γίνονται. Και εδώ εκφράζεται ο πιο λυσσαλέος ανταγωνισμός μεταξύ της ελληνικής/κυπριακής και της τούρκικης αστικής τάξης. Εμείς ως κομμουνιστές πρέπει να λέμε: ΚΑΜΜΙΑ εξόρυξη απο πολυεθνικές στο Αιγαίο. Καμμία πολυεθνική και κανένας ιμπεριαλιστής στην περιοχή.
Εμ, καλά σε είπα φιλοπόλεμο εθνικιστή, υπηρέτη του ελληνικού καπιταλισμού! Τι λές ρε ανεκδιήγξητε; Τυπικά έχει δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια! ΠΟΙΟ είναι το πρόβλημα εθνικιστάκο μου; Το πρόβλημα είναι πως ΑΝ το κάνει αυτό στο Αιγαίο, τότε σε κάποια σημαία αρκετά, τα σύνορα της Ελλάδας ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ και συμπεριλαμβάνουν και τουρκικά παράλια!!
Γιατι; Διότι ορισμένα ελληνικά νησιά είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ σε τουρκικό χεραίο έδαφος! ΝΑ λοιπόν γιατί είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ελληνική κίνηση εις βάρος της Τουρκίας η δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως «…η Ελλάδα σκέφτεται να επεκτείνει στο Ιόνιο τα χωρικά της ύδατα, δλδ τα θαλάσια σ΄τυνορα, απο τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια»! Στο Ιόνιο όμως, είναι ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! Ενώ αντιθέτως στο Αιγαίο τα σύνορα είναι διπλα-δίπλα. Συνεπώς, η επεκταση των θαλλασίων συνόρων της Ελλάδας απο τα 6 ναυτικά μίλια που είναι ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ και μέχρι σήμερα, ΔΕΝ πρέπει να την αφήσουμε ως ελληνικός λαός να γίνει! Και να πως, ο Τουρκικος εθνικισμός, θρέφεται και θρέφει τον ελληνικό εθνικιισμό.
Καλά, δεν περίμενα να είσαι τόσο ανεπίδεκτος!
Βρε “σαίνι”, τα ελληνοτουρκικά παράλια έτσι κι αλλιώς, σε πολλά σημεία είναι τόσο κοντά, που με το μυαλουδάκι σου δε θάπρεπε καμία από τις δύο χώρες νάχει ούτε τα 6 μίλια, γιατί πάλι “τα σύνορα της μιας πέφτουν πάνω στα παράλια της άλλης“!!! Κι όμως και οι δύο έχουν τα 6 μίλια! Πως γίνεται αυτό; Απλά εκεί, που είναι πολύ κοντά τα παράλια, π.χ. στον δίαυλο του Κουσάντασι στη Σάμο, δεν ισχύουν τα 6 μίλια αλλά η “μέση γραμμή” ανάμεσά τους. Κι ένας μαθητής Γυμνασίου θα το καταλάβαινε.
Το ίδιο θα γίνει και με τα 12 μίλια, πανάσχετε!
Αλλά ούτε τα 6 μίλια τα θέλει η Τουρκία γιατί ούτε αυτό την συμφέρει, λόγω της δυσμενούς γι αυτήν γεωγραφίας.. Δεν αμφισβητεί όμως προς το παρόν τα 6 μίλια γιατί απλά, όταν “ξύπνησε” αυτά ήταν ήδη κατοχυρωμένα και η αμφισβήτησή τους θα ισοδυναμούσε με επιθετική ενέργεια. Παλεύει όμως να εμποδίσει τα 12, παρόλο, που έχει υπογράψει την σχετική διεθνή σύμβαση και αλλού έχει ήδη ασκήσει αυτό το δικαίωμά της, όπως σου εξήγησε παραπάνω ο Κ.Π.
Η επέκταση στα 12 μίλια γίνεται σε διεθνή ύδατα, πανάσχετε, όχι …”στα παράλια της”! Και αυτό ισχύει και για την Τουρκία!
Τώρα γιατί αντιδρά; Επικαλείται πως έτσι το Αιγαίο “θα γίνει ελληνική λίμνη”, λόγω των νησιών. Ομως αυτό δεν την αφορά, γιατί το δικαίωμα της διέλευσης το έχει αυτοδικαίως, με βάση το ίδιο διεθνές δίκαιο, και πέραν αυτού δεν έχει δικαίωμα να ασκησει κυριαρχία σε διεθνή ύδατα, παρά μόνο με τον τρόπο, που οι διεθνείς συνθήκες ορίζουν. Δηλαδή μόνο στα 12 μίλια, όπως όλοι, και με τον τρόπο, που εφαρμόζονται αυτά στις ειδικές περιπτώσεις γειντίασης, δηλαδή με την “μέση γραμμή”, που σου υπαινίχτηκα πριν και σου κάνω κι εδώ πενηνταράκια αλλά δεν θέλεις η δεν μπορείς να καταλάβεις.
Η Τουρκική α.τ. στην ουσία θέλει να συστήσει ένα ειδικό “δίκαιο” για το Αιγαίο, όπως την βολεύει, δηλαδή ένα ….”Τουρκικό” δίκαιο!
Είναι ξεκάθαρος επεκτατισμός αυτό, η δεν είναι;
“Το θέλω αυτό γιατί ….το θέλω!”
Θα είχε κάποια βάση η αξίωσή της, με δεδομένες τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Δωδεκανήσων, αν δεν είχε υπογράψει την διεθνή σύμβαση για την αιγιαλίτιδα ζώνη και το δίκαιο των Θαλασσών.όπως είναι αυτή σήμερα.
Στην διένεξη αυτή, η Ελληνική α.τ. εχει με το μέρος της τις ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις, και η Τουρκική την δύναμη του ισχυροτέρου ιμπεριαλιστή.
Α, και μερικούς …”αριστεριστές”(;) στην Ελλάδα!
Γκέγκε;
,
ναι αγαπητέ, η μέση γραμμή ανάμεσά τους. Για αυτό βγάλε το σκασμό πολεμοκάπηλε, και κόψε τα παρε-δώσε μτ επικίνδυνες για τον κόσμο λογικές του στυλ ¨”να επεκτείνει η Ελλάδα τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο μιας και έχει το τυπικό δικαίωμα”.
Και κοίτα να δεις και τον ελληνικό εθνικισμό που είναι ανάλογα επιθετικός με τον τούρκικο εθνικισμό. Οπότε, ΚΑΜΜΙΑ αλλαγή/μεταβολή στα υπάρχοντα σύνορα. Ούτε απο εδώ, ούτε απο εκει Αϊντε………..
Ποιός μίλησε για αλλαγή συνόρων; μα πόσο άσχετοι μπορεί να είστε;
12 μιλια ρομπα εγινες
Φίλε ένα,
Καλά, ο τύπος δεν παίζεται! Η μεγάλη πλάκα είναι ότι σού μιλάει σαν να είσαι εσύ που αγνοούσες τι εστί “μέση γραμμή” και να είναι εκείνος αυτός που σου άνοιξε τα μάτια!!! Μα τον Τουτάτη, έχω δει πολλά στο νετ εδώ και καμιά δεκαριά χρονάκια, αλλά κάτι τέτοιο δεν το έχω ξαναδεί!
Πώς το λένε το καινούργιο θεατρικό τού Λαζόπουλου; Α-πε-λπι-σί-το; Αυτό. ;-) :-)
Τα λέμε
Μια αναγκαία διόρθωση: Επειδή η Τουρκία έχει όντως εφαρμόσει σε ορισμένες θάλασές της την “επέκταση στα 12 μίλια”, θεώρησα αυτονόητο ο …αφελέστατος(!), πως έχει υπογράψει και την σχετική συνθήκη για το Δίκαιο των Θαλασσών! Σαν να μην ήξερα από ….”Σουλτάνους”!
Ε, λοιπόν, δεν έχει υπογράψει την συνθήκη, …αλλά την εφαρμόζει αλα κάρτ!
Τώρα, ναρίτες μου μπορείτε να την υποστηρίξετε πιό άνετα!
Συγγνώμην, αν σας παραπλάνησε το σχόλιο μου.
Ρόμπα ξεκούμπωτη έγινες με το σχόλιο σου για το ΝΑΡ! Το ΝΑΡ μάχεται τόσο τον τούρκικο εθνικισμό, όσο και τον ερλληνικό εθνικισμό και τον ιμπεριαλισμό. Εσύ βρε χαζούλη, γιατί κάνεις κοκοκό στον ελληνικό εθνικισμό;
Δεν πήγαινε η επαναδημοσίευση του σχόλιου άμεσα στον λέφτ, δεν είναι αυτός που ειρωνικά ονομάζω “φιλοπόλεμο εθνικιστή”. Αλλά ταιριάζει στηνουσία του. Και η συνέχεις του σχολίου:
Μπράβο στους ΚΚΕδες εδώ μέσα, μπράβο και στον ανερμάτιστο και άσχετο ΛΑΕ τον left g700 που ενω αναδεικξνύετε όπως κάνει και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολύ καλώς τον τουρκικο κρατικό εθνικισμό, κάνετε μόκο, στον ελληνικό κρατικό εθνικισμό!
Κανείς ΚΚες δεν κάνει μόκο στον ελληνικό εθνικισμό, αλλά το γεγονός είναι ότι αυτή τη στιγμή, την επίθεση την κάνει ο τουρκικός εθνικισμός κι αν θέλεις να κρατήσεις τις ισορροπίες, τότε θα πρέπει να καταστείλεις αυτόν και όχι να κρατάς ίσες αποστάσεις.
Η τούρκικη αστική τάξη, κρίνει τη σημερινή της κατάσταση, έχοντας κατά νου την Οθωμανική Αυτοκρατορία που καταλύθηκε και γι αυτό αισθάνεται ότι δικαιούται να γίνει τουλάχιστον μια περιφεριακή δύναμη με τα αντίστοιχα οφέλη, αλλά και από την άλλη, αν δεν κάνει επιθετική πολιτική, ότι κινδυνεύει να συρρικνωθεί κι άλλο .
Εσείς από την άλλη, κάνετε εκτιμήσεις με τα δεδομένα του τέλους του 19ου – αρχών του 20ου αιώνα, οπότε η ελληνική αστική τάξη, βλέποντας την κατάλυση και το μοίρασμα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, ήταν αυτή που παρουσίαζε μια φοβερή επιθετικότητα μέσα στα πλαίσια του μοιράσματος των εδαφών της περιοχής.
Σήμερα, το τελευταίο πράγμα που αναζητά η αστική τάξη της Ελλάδας σήμερα, είναι μια πολεμική σύγκρουση. Και γιατί να την θέλει άλλωστε? Από τη μιά, γνωρίζει την κατάστασή της και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να επικρατήσει σ’ ενα ξαναμοίρασμα εδαφών κι από την άλλη, μια χαρά τα καταφέρνει και σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα (Σκόπια π.χ.) πλεονεκτεί, στην εξαγωγή κεφαλαίων και το μοίρασμα των αγορών με τις αστικές τάξεις των γειτονικών χωρών.
Την επίθεση ,λοιπόν την κάνει ο τούρκικος εθνικισμός…αλλά στις θέσεις σας για τον ελληνοιταλικό πόλεμο μας λέγατε ότι δεν έχει σημασία ποιός είναι ο αμυνόμενος και ποιός ο επιτιθέμενος…τότε βέβαια θέλατε να δυσφημίσετε το επαναστατικό ΚΚΕ και τον Ζαχαριάδη που έκανε τη σωστή ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης και πήρε τη σωστή απόφαση.
Τώρα βέβαια δεν ξέσπασε κανένας πόλεμος,αλλά τα 12 μίλια ,οι υφαλοκρηπίδες ,και οι διάφορες μικροεντάσεις μεταξύ τούρκικης και ελληνικής αστικής τάξης δίνουν ευκαιρία στις σειρήνες του εθνικισμού να ηχήσουν δυνατά,μεταξύ των οποίων το κόμμα σας παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο…βλέπεις με τον εθνικισμό γίνονται πιο εύπεπτα τα μνημόνια και τα μέτρα λιτότητας.
Φίλε, το ΚΚΕ ασ’ το στους ΚΚεδες. Εσύ, ασχολήσου με το δικό σου κόμμα. Όλα τα ‘χαμε, σκάσανε μύτη και οι προστάτες του ΚΚΕ που θέλουν να προστατέψουν το ΚΚΕ απ τους ΚΚεδες….
Εσύ δεν προστατεύεσαι με τίποτε.Βλέπεις ο εθνικισμός είναι δηλητήριο.
Προς τους ανόητους μπαγλαμάδες σαν τον left g 700 και άλλους που είναι ΚΚΕ ή ΛΑΕ:
ΤΙ είναι τα χωρικά ύδατα: “…”…Τα χωρικά ύδατα αποτελούν επέκταση στη θάλασσα της εθνικής κυριαρχίας μιας χώρας πέρα από τις ακτές της. Θεωρούνται μέρος του εθνικού εδάφους και επ’ αυτών ασκείται πλήρης εξουσία από την παράκτια χώρα. Πρόκειται δηλαδή για μια ζώνη συνέχεια των ακτών, που καλύπτει ένα τέτοιο πλάτος, απόσταση από την ακτογραμμή, η οποία καθορίζεται από τους ισχύοντες κάθε φορά κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας εκτείνονται στα 6 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή, δηλαδή από την παραλία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το πλάτος λόγω γεωγραφικών περιορισμών, μπορεί να είναι μικρότερο από 6 ν. μίλια. Εάν, π.χ., η απόσταση της ελληνικής ακτής από την απέναντι τουρκική ακτή είναι μικρότερη των 12 ν. μιλίων (το άθροισμα των χωρικών υδάτων των απέναντι ακτών), τότε εφαρμόζεται ο κανόνας της μέσης γραμμής, δηλαδή η μέση απόσταση των ακτών των δύο χωρών, εκτός εάν υπάρχουν άλλες σχετικές συμβατικές ρυθμίσεις…”.
ΤΙ μας λέει ο παραπάνω ορισμός; Μας λέει ότι, αυτά που γράφουν διαφοροι αμόρφωτοι εδω μέσα ότι και καλά “…δεν τρέχει τιποτα αν η Ελλαδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μιας και θα υπάρχουν ζώνες ελεύθερης ναυσιπλοϊας όυτως ή άλλως¨, είναι, παπαριές! Διότι, ΑΝ δεν αλλάζει τίποτα με την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, τότε ΓΙΑΤΙ σωνει και ντε η Ελλάδα να τα επεκτείνει; Να τα αφήσει εκεί που είναι εδώ και δεκαετίες! Αν πάλι αλλάζει κάτι (που αλλάζει και αυτό φαίνεται απο τον ορισμό των χωρικών υδάτων) ε, τότε ψάξτε να βρείτε ΚΑΙ τον ελληνικό εθνικισμό/επιθετικότητα και όχι μόνο τον Τουρκικο ανταγωνισμό.
Εντάξει, τον βρήκαμε. Αλλά το ερώτημα παραμένει:
Πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ;
left g 700 θα τις λέμε! Αϊντε, έμεινες και στην ιστορία κουμπάρε μ!!!
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ
1) Εκεί, ήρωας του έργου, = Εκεί, ο ήρωας του έργου,
2) δεν θα συνεισφέρει το παραμικρό στην τωρινή κρίση τών Ιμίων! = δεν θα συνεισφέρει το παραμικρό στην επίλυση της τωρινής κρίσης τών Ιμίων!
Και φυσικά πρινοργανωσετεκατιαντιπολεμικο,συνεννοηθείτε πρώτα διότι μπορεί το ΚΚΕ η η Λαε ν α διοργανώνει καμμία αντιπολεμική δραση στα Ιμιαξερωγω..
Κρίμα θαναι.
Πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ; Εδώ σε θέλω, αντιπολεμικό ξεφτέρι μου! Γιατί από τέτοια κριτήρια, σου φτιάχνω εγώ εκατό την ώρα!
Καυ..σες εσυ βλεπω. Προσεχε μη βρεθεις πανω στ αλογο να κρατας τη γραμμη στην Κιουταχεια μαζι με ΠανοΚαμμενο
Πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ; Εδώ σε θέλω, αντιπολεμικό ξεφτέρι μου! Γιατί από τέτοια κριτήρια, σου φτιάχνω εγώ εκατό την ώρα!
ΥΓ Δεν μπορείς να απαντήσεις σε μία απλή ερώτηση και μου θέλεις και μετάβαση στο σοσιαλισμό; Ποιο σοσιαλισμό, κα(η)μένε;;; Ίσαμε ένα 20ευρο το πήγαινα στοίχημα ότι δεν μπορείς να μεταβείς ούτε στο ψιλικατζίδικο της γειτονιάς σου, γιατί μπερδεύεις τους δρόμους!!!
Λεφτη μου , όπως και αν ονομάζονται, εγώ έχω βάλει μπουγάδα τα χακί, είσαι;
Δεν μου απαντας, δεν πιστεύω να λιποθυμαςωοταν βλέπεις αίμα;
Αν βαριέσαι τα χακί και τις μπουγάδες υπάρχει μόνο ένας τρόπος να τα αποφύγεις.
Να τοποθετείσαι πλάι στις φιλειρηνικες δυνάμεις όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καινή σημερινή των σκοποιων. Και ενάντια στους σωβινιστες όπως οι Ερτογκαν, οι μακεδονομάχοι, το vmro κτλ. Αυτό είναι ότι πιο κοντά στο ρεαλισμό μπορώ να βρω. Ελπίζω επίσης οι επαφές του ΚΚΕ με το κκτουρκιας να δώσουν μια λύση στο όνομα πχ Ίμιαqardaq!
Νυχτερινή αντιπολεμική δράση στα Ίμια απαραίτητο χακί ένδυμα και βαθύ μαύρο μακιγιάζ.
Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα
«Πριν την προχθεσινή σύγκρουση του τουρκικού σκάφους, είχαμε:
• Συνεχή αποκλεισμό νησίδων από τουρκικά πλοία
• Παραλίγο σύγκρουση τουρκικού σκάφους με ελληνική πυραυλάκατο
• Παρεμβολή τουρκικών πλοίων κατά την κατάθεση στεφάνου στα Ιμια από τον υπουργό Άμυνας.
• Επίσης απαγόρευση από τουρκικά πολεμικά πλοία της κίνησης του ιταλικού γεωτρύπανου στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Το πρόσφατο χτύπημα σε ελληνικό σκάφος δεν είναι τυχαίο. Φαίνεται ότι η κατάσταση θα κλιμακωθεί παραπέρα, με άμεσο κίνδυνο την όξυνση της κρίσης στο Αιγαίο, η οποία θα αφορά και ζητήματα “έρευνας και διάσωσης”, συνολικά κυριαρχικά δικαιώματα.
Όπως επισήμανε και η ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ σε ερώτησή της προς την εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, κ. Μογκερίνι, το ελληνικό πλοίο που εμβολίστηκε συμμετείχε σε επιχείρηση που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, την ίδια στιγμή βέβαια που, όπως όλοι ξέρουμε, στο Αιγαίο επιχειρεί και ΝΑΤΟϊκη δύναμη».
• Θυμίζω την Συμφωνία της Μαδρίτης τον Γενάρη του 1996 (Σημίτη- Ντεμιρέλ- Ολμπράιτ) για τα Ίμια: Οι νησίδες των Ιμίων βρίσκονται στην γκρίζα (αδιευκρίνιστη κυριαρχία) ζώνη του Αιγαίου. Τα Ίμια είναι δύο μόνο από τις δεκάδες νησίδες και βραχονησίδες που η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία (μετά τη στρατιωτική ήττα στα Ίμια).
Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τσίπρα, η Ελλάδα οφείλει να συμμορφωθεί με τα συμφωνηθέντα (της Μαδρίτης), να μένει μακριά από τις αμφισβητούμενες περιοχές και γενικά να αποφεύγει παραβιάσεις που υποχρεώνουν την Τουρκία να αντιδράσει.
Μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, απ’ ότι φαίνεται οι δύο πλευρές συμφώνησαν: Τα πλοία (ελληνικά και τουρκικά) που για μέρες βρίσκονταν τριγύρω αποσύρθηκαν.
Δια ταύτα Αντιπολεμικοί Διεθνιστές;
Στο δια ταύτα Φιλοπολεμικέ Εθνικιστή, όσο επιθετική χώρα είναι η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ Τουρκία, άλλο τόσο επιθετική χώρα είναι και η ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ Ελλάδα! Πως; Ξεχασες αγαπητέ φιλοπολεμικέ εθνικιστή ότι, πριν λίγες εβδομάδες ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός εξωτερικών, δήλωσε ότι “…η Ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο”; Το θυμάσαι αγαπητέ; Μα και βέβαια! Είναι η δήλωση αυτή του Ελληνα ΥΠΕΞ δήλωση πολέμου με την Τουρκία; Και βέβαια είναι! Διότι μετά το Ιόνιο, έρχεται το Αιγαίο! Και τα πετρέλαια/φυσικό αέριο! Και η Τουρκία απάντησε χτες με μια επίσης προκλητική κίνηση, χτυπώντας την ελληνική ακταιωρό στα Ιμια!
Ασε λοιπόν τα σάπια φιλοπόλεμε εθνικιστή, και δέξου την απλή αιώνια αλήθεια: Στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο, συγκρούονται μεταξύ τους τοπικοί καπιταλισμοί/εθνικισμοί με παράλληλη σύγκρουση μεταξύ τους και ιμπεριαλιστικών μπλοκ (ΝΑΤΟ/ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία).
Τι πρέπει να γίνει;
α. Καμία αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, καμία επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
β. Να φύγουν οι Βαλκανικές χώρες απο ΝΑΤΟ και ΕΕ και να μην προσχωρήσει καμία νέα χώρα σε κάποιο ιμπεριαλιστικό μπλοκ.
γ. Ήττα ΟΛΩΝ των Βαλκανικών εθνικισμών, οι οποίοι ενισχύουν ο ένας τον άλλον προκειμένου να δυναμώσουν και να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις τοπικές καπιταλιστικές ελίτ.
Εύγε! Ανακάλυψες τον τροχό!!!
Οι τουρκικές προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και οι ελληνικές προκλήσεις εναντίον της Τουρκίας, διαδέχονται η μία την άλλη!
α. Λέει ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς πριν λίγο καιρό “…η ελλάδα θα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο”, εννοώντας καθαρά, ότι μετά ακολουθεί το Αιγαίο! Η Ελλάδα όμως, πρέπει να αφήσει τα θαλάσσια σύνορα, εκεί που είναι ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ, δηλαδή στα 6 ναυτικά μίλια!. Διότι ΑΝ τα επεκτείνει, τότε πιάνει και ΠΑΡΑΛΙΑ της Τουρκίας! Για αυτό και λυσσά ο ελληνικός εθνικισμός/καπιταλισμός! Και από την άλλη, αντιδρά ο Τούρκικος εθνικισμός/καπιταλισμός και τσουπ, χτυπά το τούρκικο πλοίο την ελληνική ακταιωρο προχτές στα Ιμια!
β. Η τουρκία απο την άλλη, θέλει και αυτή να επκεταθεί! Και τσούπ, τα τουρκικα f16 στο Αιγαίο!
Εχουμε μια σύγκρουση εθνικισμών/καπιταλισμών στο Αιγαίο. Του ελληνικού και του τούρκικου. Με αμοιβαίες προκλήσεις.Ο ελληνικός κα ιο τούρκικος λαός ΔΕΝ έχουν κανένα συμφέρον απο ολα αυτά! Αντίθετα, έχουν ΠΟΛΛΑ να χάσουν, πολλά να χάσουμε ως λαοί!
Και πάλι εύγε!!! Ανακάλυψες και την πυρίτιδα!!!!!!
…..ή αλλιώς, πως η επίκληση του διεθνισμού, για να πρακτορεύσει, ακούσια ή εκούσια, αλλότρια συμφέροντα, εκφυλίζεται σε πεμπτοφαλαγγιτισμό!
Κάπως έτσι και οι τρότσκες, μέσα στις μάχες του Β’ΠΠ (αυτοί, βέβαια, απόξω…) ….ανακάλυψαν πως οι στρατιώτες της Βέρμαχτ ήταν εργάτες(!) και γι αυτό ….δεν έπρεπε να τους …σκοτώνουμε! Η να είσαι διεθνιστής η να μην είσαι!!!!!
Πω-πω ,λογική, τα λένε αυτά ,αυτοί που απέρριψαν ολόκληρη ιστορική περίοδο της τρίτης διεθνούς ,που απορρίπτουν τον Ζαχαριάδη και το έργο του,που αποδέχονται τον εθνικιστή Μιλόσεβιτς .
Τους καθοδηγούν λιάνα-αλέκα-στρατηγός φράγκος και λοιποί εθνικισταράδες,εκφράζοντας τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης που ανταγωνίζεται με την τούρκικη για το ποιός θα γίνει ο καλύτερος στρατηγικός εταίρος των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στην περιοχή.
Αυτή η πολιτική ,η αστική -εθνικιστική,δεν αποδυναμώνει την παρουσία των ιμπεριαλιστών στην περιοχή όπως διατείνονται αλλά αντίθετα την ενισχύει
Ο εργάτης που είναι στρατιώτης της Βέρμαχτ, δεν είναι εργάτης, αλλά στρατιώτης της Βέρμαχτ, και σαν τέτοιο τον αντιμετωπίζω, εγώ τουλάχιστον. Αν μου επιτεθεί (ακολουθώντας φυσικά τις εντολές του ανωτέρου του στη Βέρμαχτ) θα (προσπαθήσω να) αμυνθώ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό…
Υπαρχουν και χειρότερα
ο ντεφαιτισμός ξέρεις τι είναι;
Στ
Την ίδια ώρα που ο Ζαχαριάδης παχαινε στο Νταχάου να τα λέμε όλα έτσι;
Σωστά, το Νταχάου ήταν το σωστό μέρος για να …πάρεις κιλά,
….και το Γκουλάγκ, ….για να τα χάσεις!
…και η “Παντιέρα” για να κάνουμε σηκώτι!!!!!
Στα στρατόπεδα θανάτου των ναζί όσοι βοηθούσαν την διοίκηση είχαν πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους. Σε αυτούς τους βοηθητικούς της διοίκησης ανήκε ο Ζαχαριάδης. Τα έχουν πει όσοι τον γνώρισαν στο στρατόπεδο.
είχαν οργάνωση μέσα οι Γερμανοί κομμουνιστές, οι οποίοι βρίσκονταν στη φυλακή προτού γίνει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος. Από το ’33 που ανέβηκε ο Χίτλερ είχαν φτιάξει το Νταχάου και βάζαν τους κομμουνιστές μέσα. Όταν πήγε ο Ζαχαριάδης αυτοί είχαν οργάνωση εκεί, αλλά ταλαιπωρούνταν, υπέφεραν από τους Es- Es και τους φύλακες. Όταν άρχισαν να φέρνουν κατά κύματα όμηρους από Γαλλία, Ρωσία, Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Αυστρία, Τσεχοσλοβακία, Ολλανδία, Βέλγιο, κλπ. το στρατόπεδο μεγάλωσε. Οι Es-Es δε μπορούσαν να κάνουν δουλειά. Κι επειδή οι Γερμανοί κομμουνιστές κατάδικοι ήταν ως επί το πλείστον μορφωμένοι, όλη τη γραφική δουλειά και ότι ήταν για την εσωτερική λειτουργία του στρατοπέδου τα είχαν πάρει στα χέρια τους. Αυτοί διεύθυναν το στρατόπεδο.
Π.Κ: Οι Es-Es είχαν εμπιστοσύνη στους γερμανούς κομμουνιστές;
Β.Π· Δεν είχαν, αλλά δε μπορούσαν να κάνουν κι αλλιώς. Είχαν γίνει χιλιάδες οι κρατούμενοι. Φέρναν συνέχεια. Τι θα κάναν; Αυτοί δε μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα. Έπρεπε να κανονίσουν τις δουλειές στο στρατόπεδο – κι είχε χίλιες δουλειές μέσα.
Π.Κ: Ο Ζαχαριάδης φρόντιζε για όλους τους Έλληνες, κομμουνιστές και μη;
Β.Π: Πως, πως. Ότι μπορούσε κι έλεγχε.
Π.Κ: Ακόμα και για μη κομμουνιστές;
Β.Π: Όχι. Ενδιαφερόταν για τους Έλληνες, αλλά προπαντός άμα ήταν Αριστεροί.
https://greekcivilwar.wordpress.com/2017/02/05/gcw-883/
Επιπλέον το κείμενο στο οποίο αναφέρεσαι είναι υπέρ του Ζαχαριάδη,ψάξε αλλού για κατηγορίες,ψάξε στον Χατζηαναστασίου,ξέρεις ποιός είναι αυτός.
Ξεκίνησε σαν μαχαιροβγάλτης. Και αυτό γεγονός.
Οχι ,μαχαιροβγάλτες ήταν οι δικοί σας,διάβασε Πουλιόπουλο.
Ναι, ναι! Εγώ έχω ακούσει και μία άλλη αξιόπιστη φήμη: ο ρόλος τού Άρη με τον Νίκο Κούρκουλο στην ταινία “Λόλα” είναι, λέει, εμπνευσμένος από τον Νίκο Ζαχαριάδη! Ακούς εκεί πράγματα; Μετά σού λέγανε οι Κουκουέδες “ζήτω ο μεγάλος αρχηγός”! Τα ύστερα του κόσμου!
Αφού πρώτα πήρε θέση υπέρ της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά….
Κύριοι της παντιέρα χτες έστειλα δυο σχόλια απαντώντας στα σχόλια εναντίον του Ζαχαριάδη …που πάχυνε στο Νταχάου κλπ…τα έφαγε το μαύρο σκοτάδι…φυσικά τις απαντήσεις του τις πήρε ο κύριος αυτός στο άρθρο του Ν.Σ …τότε που έλεγε ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον τροτσκισμό.
Σχόλια που είναι ακόμα χυδαιότερα από το ότι ο Ν. Ζαχαριάδης “πάχαινε” στο Νταχάου, δεν έχουν θέση στην Παντιέρα.
Και πως επέτρεψες να μπει ένα χυδαίο σχόλιο…αμ και το άλλο ότι πήρε θέση υπέρ της φασιστικής κυβέρνησης Μεταξά;Εσύ δλδ έχεις καντάρι και ζυγίζεις τη χυδαιότητα των σχολίων;Δεν με πείθεις.
Τιμώ τον Τρότσκι σαν ήρωα χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου τροτσκιστη, είναι δύσκολο να το καταλάβεις αυτό;
Καλά…μας έπεισες…και τίμα τον αντεπαναστάτη.
Τιμώ τον Τρότσκι χωρίς να ζητάω άδεια από κανένα …..
Τα γεγονότα περί Ζαχαριάδη μιλάνε μόνα τους υπάρχουν μαρτυρίες αδιαψευστες ΟΛΩΝ όσων γνώρισαν τον Ζ. στο Νταχάου. Με ένα γρήγορο ψάξιμο βρίσκεις τα πάντα. Ζαχαριάδη ς Νταχάου γράψε. Και από μ-λ πηγές έχει.
Βέβαια και υπάρχουν μαρτυρίες,όχι ΟΛΩΝ όπως λες εσύ, διάβασε και τις άλλες μαρτυρίες…όπως και για τον τρότσκι βέβαια ,απ τα ίδια τα γραπτά του όχι λόγια του αέρα.Ζήταγε εξέγερση στην ΕΣΣΔ λίγο πριν την εισβολή των ναζί,έγραφε για ανεξαρτησία της Ουκρανίας πάλι λίγο πριν την εισβολή παίζοντας τον ρόλο Χίτλερ-Παντέρα,καλούσε τον τσεχοσλοβάκικο λαό να μην αποκρούσει τους ναζί,στο έργο του Comintern and GPU κατέδιδε ανοιχτά τους μεξικάνους κομμουνιστές παίρνοντας στοιχεία απ τον γνωστό Gitlow ,μακαρθιστή και Κουν κουξ κλαν,
Ελα μωρέ τι ήταν ο τρότσκι,σκέψου λίγο,μην το πω στα ίσα και κοπεί το σχόλιο.
Δεν θα ασχοληθώ άλλο μαζί σου,εξάλλου άλλο είναι το θέμα του νήματος,πήρες όλες τις απαντήσεις που έπρεπε σε άλλο νήμα,να χαίρεσαι τον αντεπαναστάτη.
Όταν το ΚΚΕ ή μάλλον καλύτερα ο κατοπινόςγραμματέας του Πουλιόπουλος έρριχνε τα ντεφαιτιστικα συνθήματα του, ακολουθωντας την γραμμή Λένιν, ,ποια κρατικά συμφέροντα πρακτορευε; Πρόσεξε τι θα απαντήσεις.
Υπάρχει καμία αναλογία μεταξύ τής Μικρασιατικής εκστρατείας και της σημερινής κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στο Αιγαίο; Αν υπάρχει, να μας την υποδείξεις.
Κατ αρχήν, τα “ασφαλίτικα” του τύπου “πρόσεχε τι θα απαντήσεις” όχι σε μένα!
Θεωρώ ότι έχετε κάποιο είδος πολιτικού Αλτσχάιμερ! Είστε εντελώς ανίκανοι να χειριστείτε δημιουργικά στα σημερινά δεδομένα τον μαρξισμό λενινισμό και απεγνωσμένα προσπαθείτε να αντιγράψετε ρετσέτες του παρελθόντος. Όλες σας οι αναφορές, γίνονται στα τέλη του 19ου, αρχές του 20ου αιώνα.
Ο ντεφετισμός, χρησιμοποιήθηκε μια φορά απ τον Λένιν, σε συγκεκριμένες συνθήκες και απέδωσε, σε συνδυασμό φυσικά με άλλες ταχτικές κινήσεις, διότι ακριβώς ο Λένιν ήταν ιδιοφυΐα. Γενικώς, δεν υπήρξε καμία “γραμμή Λένιν”. Εσύ, είσαι ιδιοφυΐα? Τη τύφλα σου δεν ξέρεις! Όχι και να αντιγράψεις λενινιστικές ταχτικές που κινούνταν στη κόψη του ξυραφιού…..!
Eκανα μια απλή ερώτηση. Αν δεν μπορείτε να απαντησετε σε μια απλή ερώτηση ιστορικού χαρακτήρα,πως μπορεί να έχετε και άποψη για το σήμερα; ..
Έκανες μια κουτοπόνηρη ερώτηση, πιο κουτή παρά πονηρή, με την οποία επιχείρησες να συνδέσεις την ιμπεριαλιστική υπεργολαβία που ανέλαβε ο ελληνικός αστισμός στη Μ. Ασία για λογαριασμό τών δυτικών μεγαλοϊμπεριαλιστών τής εποχής τού τέλους τού Α’ ΠΠ με τις τωρινές επιθετικές διεκδικήσεις τής Τουρκίας. Αυτά τα τροτσκιστικά κολπάκια αλλού! Γκέγκε; Μπράβο. Πήγαινε τώρα να προπαγανδίσεις τη γενική απεργία διαρκείας…
Άρθρο του Γ. Μαργαρίτη στη “Κατιούσα” με γλαφυρή περιγραφή της ελληνικής αστικής τάξης και της αθλιότητάς της.
http://www.katiousa.gr/apopseis/ta-ethnika-oria-tis-astikis-taksis/
Ο Μαργαρίτης εκφράζει το ΚΚΕ;
Συμφωνείτε όλοι στο ΚΚΕ με όσα λέει κατά καιρούς ο Μαργαρίτης;
Εσύ ποιόν εκφράζεις?
Εμένα το άρθρο Μαργαρίτη μου μυρίζει κρυφο θαυμασμό για φασιστικοποιημενες κοινωνίες. Αλλά δεν θα ήθελα να το πω γιατί είναι πολύ διφορούμενο νομίζω σκόπιμα. Ταιριάζει και με τα όσα διφορούμενα βλέπουμε από το ΚΚΕ διαχρονικά.
ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧ. Αυτό και το “η επέκταση στα 12 μίλια θα προσαρτίσει εδάφη της Τουρκίας” στο διαγωνισμό για καλύτερη ατάκα της βδομάδας.
Το ΝΑΡ σε νέες ιδεολογικές περιπέτειες. Μη χάσετε στο επόμενο επισόδειο: Η πλατεία Συντάγματος κλέβει απο τις άλλες χώρες το δικαίωμα να έχουν σύνταγμα.
Χαζούληδες, ΔΕΝ απαντάτε! Η επέκταση των ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ σταθερών θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας απο τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια την οποία ΠΡΟΩΘΕΙ το ελληνικό κράτος, είναι ΝΑΙ Ή ΟΧΙ πολεμική επιθετική κίνηση; Και για ΠΟΙΟΝ λόγο άραγε, να πρέπει να επεκταθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο;
Κατ αντιστοιχία: Η αμφισβήτηση της συνθήκης της Λωζάννης από το Τουρκικο καπιταλιστικό κράτος, είναι και αυτή επιθετική κίνηση. Αλλά οι φωστήρες ΚΚΕ και ΛΑΕ, βλέπουν ΜΟΝΟ τον τούρκικο εθνικισμό/επεκτατισμό: ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να δουν τον αντίστοιχο ελληνικό εθνικισμό/επεκτατισμό! Αυτό, ΜΌΝΟ ζημια ΚΑΙ καο ΘΑ ΚΆΝΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΌ ΛΑΌ.
Μη σου πω κι ότι ο Λέων στριφογυρνά στον τάφο του και μονολογεί διαρκώς από χθες: “Ρε π@@@@@ μου! Πώς και δεν το σκέφτηκα αυτό εγώ!”
Άσε ήσυχο τον Τρότσκι. Χωρίς αυτόν δεν θα ήμασταν εδώ να συζητάμε τώρα.
Γιατί καλέ “χωρίς τον Τρότσκι δεν θα ήμασταν εδώ να συζητάμε τώρα”; Μου το κάνεις λίγο πιο ψιλά;
Γιατί καλέ χωρίς Τρότσκι δεν θα υπήρχε σοβιετική Ένωση και χωρίς Σ.Ε. δεν θα υπήρχαν κ.κ. ούτε κόμματα διασπάσεις των κ.κ..
Και γιατί καλέ “χωρίς Τρότσκι δεν θα υπήρχε σοβιετική Ένωση”; Δηλαδή μόνο ο Τρότσκι ήταν σε θέση να οργανώσει τον Κόκκινο Στρατό; Να χαρώ εγώ αντι-προσωπολατρία!
εδώ κολλάει το “κάνουμε καινούργιο συκώτι” στην Παντιέρα, που είπε κι ο lathranagnostis!
Οι τάσεις που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια είναι οι εξής:
Τα περισσότερα από τα παλιά ισχυρά καπιταλιστικά κράτη – μεταξύ αυτών η ακόμα πρώτη καπιταλιστική δύναμη, οι ΗΠΑ – συνεχίζουν να χάνουν θέσεις στην παγκόσμια καπιταλιστική αγορά προς όφελος κυρίως της Κίνας.
(……)
Ισχυροποιούνται τάσεις προστατευτισμού της εγχώριας παραγωγής και οικονομίας.
Αντιφατικά εξελίσσεται η συνοχή της Ευρωζώνης. Η όξυνση των αντιθέσεων στην ΕΕ και την Ευρωζώνη ενισχύει τις αποσχιστικές τάσεις, οι οποίες με τη σειρά τους τροφοδοτούν τον αστικό «ευρωσκεπτικισμό». Πρόκειται για ένα ρεύμα εξίσου αντιδραστικό – αντιλαϊκό, που στηρίζεται από τμήματα του κεφαλαίου από ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις και άλλα αστικά κόμματα.
(….)
Σε αυτές τις συνθήκες, ενισχύονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Ολα τα καπιταλιστικά κράτη, με πρώτο τις ΗΠΑ, εκσυγχρονίζουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους, ενώ τα ισχυρότερα επιδιώκουν να έχουν πλεονέκτημα στα πιο σύγχρονα πολεμικά μέσα.
Παραμένει πρωταρχικό το εθνικό πεδίο της ταξικής πάλης, ταυτόχρονα ο συντονισμός της σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο έχει μεγάλη σημασία. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι στο διεθνές πεδίο δεν παρατηρείται ανάταση του κομμουνιστικού κινήματος, που θα αποτελούσε πραγματικό φάρο ελπίδας. Αντίθετα, πολλά από τα κόμματα που αυτοπροσδιορίζονται ως κομμουνιστικά έχουν ενσωματωθεί στην καπιταλιστική διαχείριση και επιλέγουν στρατόπεδο ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες. (Σ.Τ.:Τραγική ειρωνία)
ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΠΟΛΕΜΟ
Το 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ εκτίμησε ότι θα συνεχιστούν οι τοπικές και περιφερειακές συγκρούσεις ως έκφραση και αποτέλεσμα των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και αντιθέσεων, με πιθανά πεδία των πολεμικών επιχειρήσεων τη Μέση Ανατολή, το Αιγαίο, τα Βαλκάνια, τη Βόρεια Αφρική, τη Μαύρη Θάλασσα, την Ουκρανία, τη Βαλτική, την Αρκτική και τη Θάλασσα της Νότιας και Ανατολικής Κίνας.
Ειδικά για την περιοχή μας, είναι πιθανή η όξυνση της κατάστασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με την εμπλοκή και άλλων χωρών. Η αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης εντάσσεται στις σχέσεις ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη στην περιοχή.</ul
Η ελληνική αστική τάξη έχει ενεργό συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επεμβάσεις, ανταγωνισμούς και πολέμους, με γνώμονα την αναβάθμιση της θέσης της στην ευρύτερη περιοχή. Εχει ευθύνη για μια ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή της χώρας.
Ρε παίδες, ας μου πει κάποιος ότι αυτό που διάβασα δεν γράφτηκε ποτέ πραγματικά, αλλά, απλώς, κάνουν πουλάκια τα μάτια μου ή βλέπουν αστράκια πράσινα, κόκκινα και κίτρινα σαν τη Βουγιουκλάκη!
Ο άνθρωπος δεν έχει ιδέα, δεν έχει ποτέ ακούσει για “μέση γραμμή” κλπ. Μάλλον ούτε έχει καταλάβει γιατί η Τουρκική α.τ. δεν συζητάει καν την αμοιβαία επέκταση στα δώδεκα μίλια.
Δεν έχει καταλάβει το πρόβλημα, δεν έχει καταλάβει τίποτε, ….αλλά, δεν κωλώνει!
Φίλε ένα,
Για να το σκεφτούμε λίγο αυτό. Αλήθεια, χρειάζεται να έχει ακούσει για “μέση γραμμή”; Δεν νομίζεις ότι ένας καλός μαθητής Γυμνασίου ή ένας μέτριος Λυκείου θα έβρισκε την άκρη χρησιμοποιώντας απλώς και μόνο τη στοιχειώδη λογική; Εγώ το νομίζω. Πού χάθηκε, πώς ξεχάστηκε, τι έγινε εκείνο που λέγαν οι παλιοί “αγάπα το κελί σου, τρώγε το φαΐ σου, διάβαζε πολύ”;
Μολόγα τα, μολόγα τα, τα φράγκα μοιρολόγατα
Τι γίνανε, μολόγα τα, χορτάρι για τ’ αλόγατα…
Τα λέμε
Βρε άσχετοι, η δήλωση του Κοτζιά ήταν σαφώς πολεμική. Το ίδιο και η απάντηση της Τουρκίας. Αλλά ΟΧΙ, ΚΚΕ και ΛΑΕ, όπως βλέπεται μόνο ΠΓΔΜ εθνικισμό, έτσι και τώρα βλέπετε μόνο τουρκικη επιθετικότητα. Μπράβο! Τόσο ψεύτες είσαστε, γιατί δεν κατεβαίνεταε παρέα στις εκλογές αφού σε τόσο κρίσιμα θέματα, συμφωνείτε;
“Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εθιμικό και συμβατικό, η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ν. μίλια. Κατά την επικύρωση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Ελλάδα προέβη σε δήλωση σύμφωνα με την οποία «ο χρόνος και ο τόπος άσκησης των εν λόγω δικαιωμάτων (…) είναι ένα ζήτημα που απορρέει από την εθνική της στρατηγική». Επιπλέον το άρθρο 2 του Ν.2321/1995, κυρωτικού της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, προβλέπει ότι «η Ελλάδα έχει το αναφαίρετο δικαίωμα κατ’ εφαρμογή του άρθρου 3 της κυρουμένης Συμβάσεως να επεκτείνει σε οποιονδήποτε χρόνο το εύρος της χωρικής θάλασσας μέχρι αποστάσεως 12 ν. μιλίων».
Βέβαια, ένα δικαίωμα που δεν ασκείται, και μάλιστα υπό το βάρος της απειλής πολέμου από την Τουρκία, υποβαθμίζεται και με την πάροδο του χρόνου γίνεται ανενεργό. Η Τουρκία, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσής της (8/6/1995), μόλις τέθηκε σε ισχύ η Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, εξέδωσε το γνωστό «casus belli». Θεωρεί ως αιτία πολέμου την επέκταση στα 12 μίλια των ελληνικών χωρικών υδάτων. Η Τουρκία έκτοτε δεν έχει ανακαλέσει την πολιτική της αυτή παρά την …«ευρωπαϊκή» πορεία της.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν. μίλια έχει ασκηθεί ήδη από πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο στα 12 ν. μίλια.”
Περισσότερα εδώ https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3404060
Εμ, καλά σε είπα φιλοπόλεμο εθνικιστή, υπηρέτη του ελληνικού καπιταλισμού! Τι λές ρε ανεκδιήγξητε; Ναι, τυπικά έχει δικαίωμα η Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, στα 12 ναυτικά μίλια! ΠΟΙΟ είναι το πρόβλημα εθνικιστάκο μου; Το πρόβλημα είναι πως ΑΝ το κάνει αυτό στο Αιγαίο, τότε σε κάποια σημαία αρκετά, τα σύνορα της Ελλάδας ΕΠΕΚΤΕΙΝΟΝΤΑΙ και συμπεριλαμβάνουν και τουρκικά παράλια!!
Γιατι; Διότι ορισμένα ελληνικά νησιά είναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ σε τουρκικό χεραίο έδαφος! ΝΑ λοιπόν γιατί είναι ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ελληνική κίνηση εις βάρος της Τουρκίας η δήλωση του έλληνα ΥΠΕΞ Κοτζιά, ο οποίος δήλωσε πως “…η Ελλάδα σκέφτεται να επεκτείνει στο Ιόνιο τα χωρικά της ύδατα, δλδ τα θαλάσια σ΄τυνορα, απο τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια”! Στο Ιόνιο όμως, είναι ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ! Ενώ αντιθέτως στο Αιγαίο τα σύνορα είναι διπλα-δίπλα. Συνεπώς, η επεκταση των θαλλασίων συνόρων της Ελλάδας απο τα 6 ναυτικά μίλια που είναι ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ και μέχρι σήμερα, ΔΕΝ πρέπει να την αφήσουμε ως ελληνικός λαός να γίνει! Και να πως, ο Τουρκικος εθνικισμός, θρέφεται και θρέφει τον ελληνικό εθνικιισμό.
Μπράβο στους ΚΚΕδες εδώ μέσα, μπράβο και στον ανερμάτιστο και άσχετο ΛΑΕ τον left g700 που ενω αναδεικξνύετε όπως κάνει και το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και πολύ καλώς τον τουρκικο κρατικό εθνικισμό, κάνετε μόκο, στον ελληνικό κρατικό εθνικισμό!
Ε πάτα το λινκ ρε μπούλη, εξηγείται πώς λύνεται το ζήτημα με βάση το διεθνές δίκαιο, ξεστραβώσου.
«Αξίζει να σημειωθεί ότι το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων μέχρι τα 12 ν. μίλια έχει ασκηθεί ήδη από πολλά κράτη συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, η οποία από το 1964 έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στον Εύξεινο Πόντο και τη Μεσόγειο στα 12 ν. μίλια. Επίσης, από την τουρκική πλευρά προβάλλεται ο ισχυρισμός ότι με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα νησιά του Αιγαίου στα 12 ν. μίλια θα αποκλειστούν οι τουρκικές ακτές από την πρόσβασή τους στη θάλασσα και η θαλάσσια επικοινωνία μεταξύ των τουρκικών παραλίων θα γίνεται μετά από ελληνική έγκριση.
Σε καμία περίπτωση δε θα ισχύσει αυτό γιατί, σύμφωνα με τη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης κατοχυρώνεται απόλυτα και διευρύνεται. Επίσης, υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις περί θαλασσίων στενών, που διευκολύνουν τη ναυσιπλοΐα. Κάνοντας χρήση αυτών των δικαιωμάτων ακόμα και πολεμικά πλοία άλλων χωρών μπορούν να περάσουν ανενόχλητα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και από τα στενά περάσματα μεταξύ των νησιών, όπως εξάλλου γίνεται και σήμερα.»
Και ρε πανέξυπνε και τώρα στα 6 μίλια που είναι βλέπεις να εξισορροπείται η κατάσταση ή όλο και μεγαλώνουν οι παραβιάσεις;
ο Πρόγραμμα του Κόμματος έχει καθορίσει τη θέση μας για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη γραμμή της δράσης μας. Είναι καθήκον της πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του ΚΚΕ, συνεχώς να προσαρμόζει, να εξειδικεύει, να κλιμακώνει τα συνθήματα πάλης, χωρίς να χάνει το κύριο που είναι ο χαρακτήρας του πολέμου, ο οποίος είναι ιμπεριαλιστικός και από τις δύο πλευρές, ασχέτως ποιος είναι πρώτος επιτιθέμενος. Αυτήν τη θέση ζυμώνουμε στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα και σε αυτήν τη βάση σήμερα παλεύουμε στις εξής κατευθύνσεις:
Τη διαφώτιση του λαού για τον ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του πολέμου, τους κινδύνους, για τους υπαίτιους, για την ανάγκη πολιτικής καταδίκης τους και της πάλης για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων.
Προφανώς για το ΚΚΕ όλοι οι πόλεμοι σήμερα είναι ιμπεριαλιστικοί, ανεξάρτητα όπως λέει από το ποιος θα είναι ο επιτιθέμενος!!!
Σε αυτό τον γενικό κανόνα όπου οι σοφοί του Περισσού διατύπωσαν υπάρχει (πάλι προφανώς) ΜΙΑ (1) εξαίρεση. Σε περίπτωση ελληνοτουρκικου πόλεμου, ο πόλεμος είναι καθορισμένος μονόπλευρα με την Τουρκία ως επιτηθεμενη εκ προοιμίου. Και αυτό διότι η ελληνική αστική τάξη είναι Ψοφοδεης όπως λέει ο Μαρξ….
https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/4/2017&id=16606&pageNo=13
Πολιτική απόφαση 20ου συνεδρίου ΚΚΕ.
Τα μάτια σου κάνουν πουλάκια και βλέπουν αστράκια, γιατί έχει πολιτική αντίληψη σαν της Βουγιουκλλάκη παρανοϊκό λεφτάκι!
Τι θα έλεγε ένας ουδέτερος καλόπιστος παρατηρητής, αν παρακολουθούσε το συγκεκριμένο διάλογο;
Ουδείς μωρότερος των διδασκάλων, αν δεν υπήρχαν αριστεροί!
Δεν μπορώ να μην ρωτήσω, τι θα έλεγε ο Λένιν για την ελληνοτουρκική διαμάχη;
Κι αακομμα ακόμα πότες θα κατέβει η κόκκινη αρκούδα;
Καλα εσυ Μπρεζινσκι των φτωχων αστο καλυτερα. Εχετε αναγει το Λενιν στο λογο του Θεου ρε τερατα και μετα κατηγορειτε αλλους για προσωπολατρειες…
Aστο δεν το έπιασες.
Ό,τι κι αν έλεγε, θα έλεγε κάτι συγκεκριμένο για τη συγκεκριμένη κατάσταση. Δεν θα περιοριζόταν στις γενικούρες τής Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης που παραπέμπουν στη Δευτέρα Παρουσία και με τις οποίες, όπως βλέπω, έρχεστε σε οργασμό πολλοί εδώ μέσα!
Δεν είναι γενικότητες. Αντίθετα Πρωταρχικό καθήκον του εργατικού λαϊκού κινήματος είναι η δημιουργία κινήματος ειρήνης. Σε μια εποχή ξεπεσμού του εθνοΚεντρισμου, όπου οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αναγνωρίζοντας το πρόβλημα δημιουργούν 100% μισθοφόρικους στρατους δηλαδή Πειθήνιος σκλάβους , εσύ θέλεις να μας βάλεις να πολεμήσουμε με την Τουρκία, για να ωφεληθούν οι τρίτοι ΗΠΑ, Ρωσία, ε.ε. και εν πάση περιπτώσει να πληρώσουν οι λαοί τα κέρδη;
Και εν πάση περιπτώσει αν θεωρείς την Τουρκία ιμπεριαλιστική και την Ελλάδα όχι, πες το να τελειώνουμε?
Επαναλαμβάνω της ερωτήσεις
Είναι η Τουρκία ιμπεριαλιστική ενώ η Ελλάδα όχι;
Πότε θα κατέβει η Ρωσια (κόκκινη αρκούδα κατά γέροντα Παισιον ) να βοηθήσει το γένος;
Βρε άνθρωπε του Λέοντα, πόσες φορές πρέπει να στο πω και σε ποιες γλώσσες να στο γράψω; Έχουμε ένα πρόβλημα τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες, το οποίο, τώρα, μετά την ανακήρυξη των Ιμίων σε τουρκικό έδαφος, μπαίνει πλέον επιτακτικά στο τραπέζι. Φτιάξε 10 αντιπολεμικά κινήματα, φύγε 100 φορές από το ΝΑΤΟ, απεμπλέξου 1000 φορές από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Πρώτον, όλα αυτά, εσύ το έγραψες παραπάνω, είναι «απώτεροι στόχοι», θέλουν δηλαδή χρόνο. Δεύτερον, εγώ σού λέω πως επειδή εσείς οι «διεθνιστές» είσαστε ωραίοι μάγκες και έξυπνα παιδάκια τα επιτυγχάνετε αύριο το πρωί. Με αυτά τα γ@@@@@@@ τα Ίμια τι θα κάνουμε μεθαύριο το πρωί;;;
Πόσο πιο στρουθοκάμηλοι θα γίνετε; Γιατί, δεν μπορεί να μην καταλαβαίνετε πως ούτε καν οι γκόμενές σας δεν θα σας ακολουθήσουν, από τη στιγμή που δεν βγάζετε κιχ για το άμεσο, το τωρινό, το εδώ και τώρα! Για πηγαίντε σε κάνα λαϊκό καφενείο να τα πείτε αυτά. Ούτε τρεις προτάσεις δεν θα προλάβετε να ολοκληρώσετε. «Με τα Ίμια και τους Τούρκους που ζητάνε το μισό Αιγαίο τι θα κάνουμε, πατριώτες; Αν έχετε καμιά ιδέα όχι για την άλλη ζωή αλλά για εδώ και τώρα, εκτός από πόλεμο, πείτε τη. Διαφορετικά, αδειάστε μας τη γωνιά κι αφήστε μας να παίξουμε το ταβλάκι μας!» Αυτό θα σας πουν και θα σας στείλουν αδιάβαστους!
ΥΓ Ώστε εκείνο που κατάλαβες είναι ότι εγώ θέλω να μας βάλω σε πόλεμο; Μπράβο ξεφτέρι μου! Βουλωμένο γράμμα διαβάζεις!
ΥΓ2
Σαν να σε βλέπω! Θα το έγραφες αυτό και θα γέλαγαν και τα μουστάκια σου! Πού να προσέξεις μέσα στη χαρά σου, ότι μαζί με τον ξεπεσμό τής εθνικής ιδέας έχει ξεπέσει και η κομμουνιστική και γενικά κάθε ιδέα που προτάσσει το κοινό και το συλλογικό! Και πού να δεις ότι την ίδια χαρά με σένα συμμερίζονται και οι διάφοροι Λιάκοι και ευρωπαϊστές όλων τών πτερύγων…
ΥΓ3 Το χαρακτήρα τής ιμπεριαλιστικής χώρας δεν τον έχω και τόσο ψωμοτύρι, δεν είμαι ΚΚΕ. Η Τουρκία είναι μία υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη που φιλοδοξεί να παίξει το ρόλο τού τοποτηρητή στην ευρύτερη περιοχή, να αναδειχθεί σε ηγετικό μουσουλμανικό κέντρο και –γιατί όχι;– να κερδίσει μερικά από αυτά που έχασε όταν η Οθωμανική αυτοκρατορία της οποίας είναι ξεπεσμένος κληρονόμος διαμοιραζόταν στα τέσσερα σημεία τού ορίζοντα σαν τα ιμάτια του Χριστού. Και φυσικά και βρίσκεται σε ανταγωνισμό η αστική της τάξη με τη δική μας. Αλλά αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν θα διαφυλάξουμε το οικόπεδό μας από την απειλούμενη καταπάτηση επειδή σήμερα το διαχειρίζονται οι αστοί; Αύριο μεθαύριο θα το διαχειριζόμαστε εμείς, έτσι δεν λέμε; Έτσι λέμε. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να μη μας ενδιαφέρει η τύχη του; Πού στο διάολο θα στήσουμε την Κόκκινη Σημαία; Σε μια Ελλάδα που θα έχει την έκταση (και τη βιωσιμότητα) της Ελλάδας τού …1832;
ΥΓ4 Είδα ότι ποστάρισες σχετικά κομμάτια από την πολιτική απόφαση του 20ού συνεδρίου τού ΚΚΕ. Παπαριές λέγανε κι αυτοί και ήρθε η πραγματικότητα και τους έδειξε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Εντάξει, ας μη τους πάρουμε και το κεφάλι! Εδώ δεν το απέφυγε αυτό ούτε ο Μεγάλος που ονειρευόταν «άμεσα περάσματα στον κομμουνισμό» και μετά, αφού είδε τι εστί βερίκοκο, το γύρισε στη ΝΕΠ!
Είναι άλλο να προστατεουυμε τις πεζούλες μας και άλλο τα καγεν και τα οικόπεδα άντλησης πετρελαίου.
Είναι δικαίωμα σου να θεωρείς την εθνική ιδέα ως προνομιακό χώρο ζύμωσης , εγώ διαφωνώ.Αντιθετα πιστεύω ότι ο πόλεμος είναι αποτέλεσμα της ανθρώπινης φύσης και ο σωβινισμός είναι το ευφλεκτο υλικό που μεταδίδει την φωτιά.
Μπορεί εσύ να θεωρείς ουτοπία να γίνουν οι άνθρωποι πιο ανθρώπινοι, δικαίωμα σου. Μπορεί να θεωρείς τον πόλεμο ως λύση όλων των ζητημάτων, ΟΚ!!
Είμαστε διαφορετικοί , τι να γίνει.
Εγώ θεωρώ ότι ο καθημερινός άνθρωπος μπορεί να διαπαιδαγωγηθεί σε ειρηνοφιλη κατεύθυνση, και το πρώτο βήμα σε αυτό είναι να κατανοήσει ότι ο πόλεμος γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων και των κομματικών τους φορεων. Και αυτό ισχύει για όλες τις αστικές τάξεις, και την τουρκική.
Αλλά η φαμπρικα που το ΚΚΕ και ίσως και η λαέ, έχουν ξεκινησει
ενάντια στις ίδιες τις συνεδριακές τους διακηρύξεις,
ότι οι πόλεμοι είναι ιμπεριαλιστικοί και από τις δύο πλςυρες
για να είναι στον αφρό της επικαιρότητας και για να το πούμε και λαϊκά ‘οπου φυσάει ο ανεμος’ είναι αισχρή.
Αν θέλετε όπως λέτε να αντιμετωπισει η Ελλάδα (τι είναι Ελλάδα;) την τουρκική επιθετικότητα, τότε πρέπει να δεχθούμε την πιθανότητα να εξελιχθεί ένα θερμό επεισόδιο σε γενικευμένο πόλεμο. Και δεν το λέω για να τρομάξω κανενα…..ψοφοδεη. Απλά λέω ότι χρειάζεται εθνική στρατηγική για πολεμική προετοιμασία. Δημιουργία ελληνικής βιομηχανίας όπλων. Ανάπτυξη βαριάς βιομηχανίας. Δημιουργία δρόμου μεταφοράς πρώτων υλών, χάλυβα από χώρες παραγωγούς με τις οποίες θα πρέπει να αναπτύξουμε φιλικές σχέσεις και αμυντικά σύμφωνα αλληλοβοήθειας. Αυτά τα έχει κάνει η Βόρειος Κορέα και το Ισραήλ. Δενκακο. Αλλά μπορεί να θέλει ……χρόνο….καταλαβαίνεις λεφτη μου την ειρωνία.
Όσο χρόνο θέλουμε να διαπαιδαγωγισουμε την ανθρωπότητα να σκέφτεται μαρξιστικά και ίσως και περισσότερο!!!!
Φίλε μου,
Ξεπερνάς έτη φωτός τα ακρότατα όρια του πιο ακραίου αναχωρητισμού (και σαν να μη φτάνει αυτό –που φτάνει και περισσεύει!– δεν είσαι καν σε θέση να αντιληφθείς τι σου λέει ο συνομιλητής σου και βγάζεις εκτρωματικά συμπεράσματα). Sorry, αλλά εγώ μπαίνω εδώ για να συζητήσω πολιτικά. Διαφορετικά, αν είχα τα μυαλά τα δικά σου δηλαδή, θα πήγαινα στην έρημο να γίνω στυλίτης. (Για σκέψου το κι εσύ. Δεν είναι κακή ιδέα.)
Μόλις σου απέδειξα που οδηγεί η ανάληψη ευθύνης για την άμυνα της χώρας. Ενηλικίωσου επιτέλους και πάψε να ζεις στον κόσμο των ιδεών. Αντιμετωπίζω την επιθετικότητα της Τουρκίας στο δικό της προνομιακό πεδίο δηλαδη ανταπόδοση των πληγματων σημαίνει αυτό ακριβώς που περιγράφω ως προϋπόθεση . Αν εσένα σου αρέσει να ζεις σε ένα κόσμο που οι πράξεις δεν έχουν κανένα κόστος συνέχισε να το κάνεις. Έχω καταλάβει ότι σου αρέσουν τα κούφια λόγια.
Ρε τι ‘ναι τούτος! Ρε σύντροφοι, εκεί στο ΝΑΡ. Δεν νομίζετε ότι πρέπει να τον συμμαζέψετε λίγο γιατί σάς εκθέτει σε υπέρτατο βαθμό αφού οι απίστευτες ανοησίες που λέει συνδέονται απ’ ευθεία μαζί σας, εξ αιτίας τού ψευδωνύμου του; Λέω, μήπως;
Ρε left g700 δε νομίζεις πως είσαι άσχετος και απαίδευτος; Ασε τις παραινέσεις και κοίτα λίγο τα χάλια σου!
Σαχλαμάρα κουφιοκεφαλάκη λεφτάκι μου, για ξεστραβώσου και διάβασε:
http://diktiospartakos.blogspot.gr/2018/02/blog-post_241.html
ΚΑΡΝΤΑΚ ΟΠΩΣ ΜΑΚΕΝΤΟΝΙΑ;
Αν για τις μερίδες τής ελληνικής Αριστεράς που αυτοπροσδιορίζονται ως «διεθνιστικές» (λέγε με Λέοντα, του Νταβίντ Λεόντιεβιτς Μπρονστάιν και της Άννας Μπρονστάιν, το γένος Ζιβοτόβσκαγια…) και τις επιρροές τους, στις οποίες, σήμερα, θα ήταν παράλειψη να μη συμπεριλάβουμε και το ΝΑΡ, το Μακεδονικό Ζήτημα (δηλαδή ένα από τα Εθνικά Ζητήματα που μας απασχολεί ως χώρα) βάζει δύσκολα, το Εθνικό Ζήτημα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, με αιχμή τού δόρατος και πολιορκητικό κριό τις αμφισβητήσεις κυριαρχίας τών Ιμίων, βάζει άλυτα. Γιατί, στο Μακεδονικό, μπορούν τσάτρα-πάτρα να καλυφθούν ως προς μεν το όνομα πίσω από την επίκληση της αρχής τής αυτοδιάθεσης, ως προς δε τον αλυτρωτισμό με την υπενθύμιση της οικονομικής και στρατιωτικής υπεροχής τής Ελλάδας. Στο Αιγαιακό, όμως, τα βρίσκουν μπαστούνια! Ειδικά δε στο ζήτημα της υπεροχής ισχύος, υποχρεώνονται να βρουν και το αλάτι στο στόμα τους, αφού πρώτα έχουν κατουρήσει στη θάλασσα!
Τι σημαίνει Αγαιακό Εθνικό Ζήτημα; Πολύ απλά, την επιχείρηση επαναχάραξης των συνόρων στη συγκεκριμένη περιοχή και διεκδίκησης εδαφών εις βάρος τής Ελλάδας εκ μέρους τής Τουρκίας με την ακύρωση στην πράξη προνοιών που συμπεριλαμβάνονται τόσο στη Συνθήκη τής Λοζάνης όσο και στη Συμφωνία Παραχώρησης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα. Επιχείρηση επίμονη και διαρκή από το 1974 και μετά, που σήμερα έχει προχωρήσει μέχρι τού σημείου να ισχυρίζονται πλέον οι Τούρκοι όχι απλώς ότι τα Ίμια είναι γκρίζα ζώνη, αλλά τουρκικό έδαφος. Και, φυσικά, όπως μπορεί να υποθέσει ο καθένας (πλην τών προαναφερθέντων «διεθνιστών», βεβαίως βεβαίως) τα Ίμια είναι μόνο η αρχή…
Τι έχουν να πουν επί του προκειμένου οι «διεθνιστές» μας, εκείνοι που μπερδεύουν το διεθνισμό με τον α-εθνισμό και «πολεμούν» την αστική τάξη τής χώρας τους, υιοθετώντας τα επιχειρήματα της …αστικής τάξης της …άλλης χώρας που τυχαίνει να έχει αντιτιθέμενα συμφέροντα με αυτά τής δικής τους;
Οι κατ’ εξοχήν ultra από δαύτους (πιο ultra γίνεσαι αθλητικό παπούτσι τής σειράς Adidas Ultra Boost), aka ΔΕΑ και Κόκκινο Δίκτυο, το τερματίζουν, ισχυριζόμενοι δια χειρός τού Chief Commanding Officer παρακαλώ Αντώνη Νταβανέλου πως, ούτε λίγο ούτε πολύ, η ελληνική πλευρά είναι εκείνη που επιχειρεί να ‘‘κλέψει’’, αφού «το ελληνικό κράτος σταδιακά αναθεωρεί στην πράξη τη Συνθήκη [της Λοζάνης], με τη μέθοδο των τετελεσμένων»[*]. Σε άλλο κείμενο του γνωστού «διεθνιστή» Αλέξη Λιοσάτου διαβάζουμε:
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, για τη ΔΕΑ και τους περί αυτήν, το ζήτημα της κυριαρχίας επί των Ιμίων αλλά και άλλων βραχονησίδων παραμένει ανοικτό. Για να κλείσει, υποστηρίζει ο Νταβανέλος στο επισυναπτόμενο άρθρο του, «θα απαιτηθεί άλλη Συνθήκη, με υποχρεωτική την παρουσία και τη συναίνεση όλων των δυνάμεων που υπέγραψαν στη Λοζάνη».
Όσο προβληματική κι αν είναι μια τέτοια προσέγγιση, οφείλουμε να παραδεχθούμε ένα πράγμα: είναι τουλάχιστον μία θέση. Κουτσή, στραβή, ανάποδη, πείτε ό,τι θέλετε, αλλά, πάντως, αποτελεί θέση. Τι να πει όμως κανείς για προσεγγίσεις σαν αυτή τής Αντιπολεμικής Διεθνιστικής Κίνησης που πετάνε τη μπάλα στην εξέδρα (ίσως και του επόμενου αιώνα) και δεν μας λένε το παραμικρό για το πώς θα απεμπλακούμε από το τωρινό και ογκούμενο πρόβλημα ειρηνικά και αναίμακτα, αλλά και αβλαβώς ως προς τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα; Και τι να πει κανείς για απόψεις σχολιαστών που ήρθαν εδώ για να αναμασήσουν τις γενικές αλήθειες της Αριστεράς, αλήθειες που όλοι προσυπογράφουμε και αποδεχόμαστε, όπως «ειρηνική συνύπαρξη των λαών», «οι λαοί δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν», «όχι στον πόλεμο» κ.λπ. κ.λπ. κ.λπ., οι οποίες, όμως, δεν έχουν τίποτε να προσφέρουν στη λύση τού Γόρδιου δεσμού;Τέλος, τι να πει κανείς για απόψεις σαν αυτές τού σχολιαστή που υπογράφει «μέλος του ΝΑΡ»[***], απόψεις που αποκαλύπτουν φαντασμαγορικά τη βαθιά αμάθεια (ή την ακόμα χειρότερη ημιμάθεια) και τον αρβανίτικο ξεροκεφαλισμό που δέρνει πολλούς και πολλές από την Αριστερά, ιδίως τών παλαιότερων κλάσεων;
Ω, ναι. Ο Κατσαρός είχε δίκιο. Το μέλλον μας έχει πολύ ξηρασία. Και δεν μπορώ, εγώ τουλάχιστον, να διακρίνω πού στο διάολο βρίσκεται η πηγή για να πάρουμε τουλάχιστον μαζί μας νερό…
[*] https://rproject.gr/article/i-episkepsi-erntogan-stin-athina-kai-i-aristera
[**] https://rproject.gr/article/ellinotoyrkika-i-propaganda-peri-toyrkikon-prokliseon-kalyptei-ton-elliniko-ethnikismo
[***] Σύμφωνα με τις οποίες απόψεις, αν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 ν.μ. από τα 6 που έχει θεσπίσει σήμερα, η ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη που ξεκινάει από την Κω, λόγου χάρη, θα φτάσει μέχρι τις πλαζ τού Μπόντρουμ (Αλικαρνασσός) που απέχει μόλις 10 ν.μ., οπότε, για να βρέχουν τις φτέρνες τους τα καλοκαίρια οι Μποντρουμιώτες και οι Μποντρουμιώτισσες θα πρέπει να παίρνουν πρώτα την άδεια των ελληνικών αρχών!
Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στα Ίμια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τον επικίνδυνο χαρακτήρα των εξελίξεων στο Αιγαίο, την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα, τη συστηματική – σχεδιασμένη αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από την πλευρά της Τουρκίας.
Αποδεικνύεται στην πράξη ότι «Ειρήνη, σταθερότητα, ασφάλεια» κλπ, παρά τους ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, αντικειμενικά δεν μπορούν να υπάρξουν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και των ιμπεριαλιστικών οργανισμών στους οποίους συμμετέχει ενεργά η χώρα μας.
Επισημαίνουμε ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών συμβαίνουν κάτω από τη ΝΑΤΟική ομπρέλα, με τη ΝΑΤΟική αρμάδα να αλωνίζει στο Αιγαίο , με την ΕΕ παρούσα επίσης στην περιοχή, πράγμα που επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι ΝΑΤΟ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ και ελληνική συμμετοχή σημαίνουν μόνο κινδύνους για τον ελληνικό λαό.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει σοβαρές ευθύνες γιατί με τη στάση της έδωσε έδαφος στην ανάπτυξη των τουρκικών διεκδικήσεων κατά την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα, αλλά και για τις στρατηγικές επιλογές της μετατροπής της χώρας μας σε ενεργειακό κόμβο και κόμβο μεταφορών προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων, σε ρόλο σημαιοφόρου των ευρωΝΑΤΟϊκών συμφερόντων στα Βαλκάνια.
Καλούμε τον ελληνικό λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση. Δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική εμπλοκής της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς, κόντρα στα καλέσματα συναίνεσης για τα λεγόμενα “εθνικά θέματα”, που στην ουσία εξυπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιλογές του κεφαλαίου.
Οι λαοί της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα. Αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα, τα προβλήματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, ζούνε τις ίδιες αγωνίες και το συμφέρον τους βρίσκεται στην ανάπτυξη της κοινής πάλης για τα δικά τους συμφέροντα, ενάντια στους εκμεταλλευτές τους για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες.
ΟΧΙ στη συμφωνία κυβέρνησης – ΗΠΑ
Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους – Καμιά αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν
Να κλείσει η Βάση της Σούδας και όλες οι Ευρωατλαντικές Βάσεις και τα στρατηγεία που υπάρχουν στην Ελλάδα
Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του
http://eedye.gr/%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%bf%ce%b9%ce%bd%cf%89%cf%83%ce%b7-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%b5%cf%80%ce%b9%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b4%cf%85%ce%bd%ce%b5%cf%83-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%b9/
Δυο ημέρες τώρα και 57 σχόλια μετά, κι ακόμα καμία απάντηση στο ερώτημα που έχει τεθεί από την αρχή (και από τα πράγματα):
Τελικά, πώς πρέπει να τις λέμε τις βραχονησίδες; Ίμια ή Καρντάκ;
Ελάτε, αντιπολεμικά ξεφτέρια μου! Κατεβάστε κι άλλο Τρότσκι από τις βιβλιοθήκες σας να σας βοηθήσει. Το τεστάκι είναι με ανοιχτά βιβλία, μην το ξεχνάτε! ;-) :-)
ΥΓ Έξτρα βοήθεια: Η ανακοίνωση της ΟΚΔΕ (http://pandiera.gr/%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%BF%CE%AF%CE%BD%CF%89%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%BA%CE%B4%CE%B5-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%BC%CE%AE-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B5%CE%B3%CE%BF%CE%BD/)
Το ΚΚΕ συναντιέται με το ΚΚΤουρκίας.
https://www.902.gr/eidisi/politiki/151423/antiprosopeies-toy-kke-se-toyrkia-kai-ispania
Εδώ να δεις γενικότητες , καταδίκη του ιμπεριαλισμού, ίσως και λίγη φιλιά των λαών, κανένας λόγος για ειρηνικές πρωτοβουλίες η για προλεταριακό διεθνισμό, αυτά προϋποθέτουν καταδίκη του εθνοσωβινισμου, πότε άραγε καταδίκασε το ΚΚΕ τον εθνοσωβινισμο; Αυτά είναι ‘ξεπερασμενα, των τελών του 19 ου αιώνα όπως είπε ο φίλος πριν…..
Η πορεία έξω απο τη ΝΑΤΟική βάση πριν λίγες μέρες τι ήταν; Η συγκέντρωση ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στη περιοχή τι θα είναι στις 27;
Τελευταία φορά,σήμερα.
https://www.902.gr/eidisi/politiki/151416/synenteyxi-toy-d-koystoympa-gia-tin-klimakosi-tis-toyrkikis-epithetikotitas
Εσύ πότε διαδήλωσες τελευταία φορά ενάντια στο ΝΑΤΟ; Πότε έβαλες εμπόδια σε ΝΑΤΟική άσκηση; Πότε έστειλες τα τανκς τους στη λαχαναγορά; Πότε πήγες να διαδηλώσεις στη Παλαιστίνη; Τι κάνεις γενικά πέρα απο το να επαναλαμβάνεις στα σαητ πόσο εθνικιστικό είναι το ΚΚΕ;
Eιστε αξιέπαινοι, σε βαθμό σχιζοφρένειας.
Είστε λιγότερο σωβινιστες και από τον Πάγκαλο.
Ο τίτλος του άρθρου που παραθέτεις είναι ‘συνεντευξη κουτσουμπα για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας. Και είναι ο τίτλος του ριζοζπαζτη.
Ρώτησα:
Απάντησες:
Κατάλαβα.
Εγώ συμφωνώ με το ΚΚΕ οταν στην απόφαση του 20ου συνεδρίου λέει ότι όλοι οι πόλεμο σημερα είναι ιμπεριαλιστικοί και από τις δύο πλευρές ανεξάρτητα του ποιος επιτίθεται.
Εσύ συμφωνείς; Παρακαλώ απάντηση χωρίς περικοκλάδες!!!
Θα σε παρακαλούσα, όταν λες τι λέει το ΚΚΕ, να παραθέτεις και το σχετικό εδάφιο και το λινκ.
…….διότι πολλές φορές, ως γνωστόν, οι κκεδες είναι αδιάβαστοι…..
ναι αλλά όταν ο Ριζοσπάστης γράφει ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει ανοιχτά (τίποτα λιγότερο) το ΣΥΡΙΖΑ, καλεί σε ανοιχτή απεργοσπασία (επίσης τίποτα λιγότερο), αντέξανε οι σφοι την έλλειψη γραπτών πηγών και σχετικών εδαφίων
Καλά, άσε να απαντήσει ο Σ.Τ. σε αυτό που του ζήτησα και εσύ, στείλε επίσης κάποιο λινκ γι αυτό που λες.
Και εγώ θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις αν κατά τη γνώμη σου η ελληνο-τουρκικη διαμάχη είναι η μόνη παγκοσμίως που δεν εμπίπτει στον γενικό κανόνα ότι όλοι οι πόλεμοι σήμερα είναι ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΊ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΟ ΜΕΡΙΈΣ ΑΝΕΞΆΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΙΘΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑ!!!
https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=9/4/2017&id=16606&pageNo=13
Πολιτική απόφαση 20ου συνεδρίου ΚΚΕ
Δεν θα σου απαντήσω τίποτα αν δεν μου υποδείξεις το εδάφιο στην πολιτική απόφαση, που λέει ότι ΟΛΟΙ οι πόλεμοι σήμερα είναι ιμπεριαλιστικοί και από τις δυο μεριές…..
ΟΒΕΡ!
Το επίμαχο σημείο βρίσκεται στη δεύτερη ενότητα της Πολιτικής Απόφασης και τονίζεται με bold στοιχεία. Επίσης με bold στοιχεία τονίζεται και ορισμένα άλλα σημείο που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα περί ιμπεριαλιστικού πολέμου «ασχέτως ποιος είναι πρώτος επιτιθέμενος». Ας λύσουν την αντίφαση οι φίλοι του ΚΚΕ και ας μας την εξηγήσουν.
ΠΗΓΗ:
http://www.kke.gr/20o_synedrio/politikh_apofash_toy_20oy_synedrioy_toy_kke?act=3&morf=1&tab=1
Αυτά στα οποία αναφέρεσαι τα έχω υπ όψη μου και τα ξαναδιάβασα πριν από λίγο. Στην πολιτική απόφαση, πουθενά δεν αναφέρεται ότι ΟΛΟΙ οι πόλεμοι είναι ιμπεριαλιστικοί.
Ίσα ίσα, διαχωρίζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, από την “πάλη για την αποτροπή κάθε προσπάθειας αλλαγής συνόρων”.
Θεωρώ ότι αν το ΚΚΕ ήθελε να πει κάτι τέτοιο, θα το ανέφερε σαφώς. Μέσα στην πολιτική απόφαση όμως, δεν βλέπω να υπάρχει καμία γενίκευση του τύπου “όλοι οι πόλεμοι είναι ιμπεριαλιστικοί” και σωστά δεν υπάρχει.
Πώς διαχωρίζει αφού δεν διαχωρίζονται ……
Ξέρεις εσύ κανένα ιμπεριαλιστικο πόλεμο που να μην προκαλει αλλαγή συνορων;
Η θέση για αντίθεση σε κάθε αλλαγή συνόρων, αλλά και η ανάδειξη του ρόλου της ελληνικής αστικής τάξης έχει επαναληφθεί ξανά και ξανά(και ξανά) ένα μήνα τώρα. Μόνο εδω μέσα έχω φέρει 15 λινκ σε διάφορες συζητήσεις που το αποδεικνύουν αυτό. Το οτι είστε ανίκανοι να καταλάβετε την πραγματικότητα έξω απο τα στερεότυπα που χτίζετε στο μυαλό σας είναι η μόνη αντίφαση που υπάρχει. Και έτσι για τη χαρά του ρουπώματος, απο τον τελευταίο Ρίζο:
https://www.rizospastis.gr/page.do?id=16986&publDate=17%2F2%2F2018&pageNo=3
1. Δε βλέπω να λέει ότι “ΟΛΟΙ οι πόλεμοι σήμερα είναι ιμπεριαλιστικοί και από τις δυο μεριές”!
Γκέγκε;
2. Ισα-ίσα, τονίζει πως “Η αμφισβήτηση συνόρων και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την πλευρά της τουρκικής αστικής τάξης εντάσσεται στις σχέσεις ανταγωνισμού της με την ελληνική αστική τάξη στην περιοχή.”
Ολοι δω μέσα οι εξωκοινοβουλευτικοί οπορτουνιστές, τσιρίζετε πως η Ελλάδα ….”πάει να πάρει εδάφη της …Τουρκίας“, η κάνω λάθος;
Τι έγινε, τώρα, αλλάξαμε γνώμη;
3. Το Κόμμα καλεί σε αγώνα για “για να μπει τέρμα στην αλλαγή συνόρων, σε πιθανή εισβολή – κατοχή αλλά και σε συμμετοχή σε πολέμους εκτός των συνόρων μας“.
Οπως καταλαβαίνεις (αν καταλαβαίνεις..) δεν καλεί σε ….ιμπεριαλιστικό αγώνα!
4. Και, μια που τώφερε η κουβέντα, ΕΣΕΙΣ, τι στάση κρατάτε;
Μήπως παρα-υποστηρίζετε το ….”δικαίωμα” της Τουρκικής α.τ. να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας;!;!
Υπόψιν, ότι, παρά το κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας για τα 12 μίλια, το ΚΚΕ δεν βλέπω να καλεί την ελληνική α.τ. και την Κυβέρνησή της να το ασκήσει. Και, βέβαια, αυτό δε σημαίνει ούτε πως θεωρεί την άρνηση της Τουρκίας, και πολύ περισσότερο το …”casus belli” ….”εθνικοαπελευθερωτική στάση”(!), πολύ λιγώτερο πως αποδέχεται τον τουρκικό επεκτατισμό, σε αντίθεση με ότι ισχυρίζεστε και κάνετε δω μέσα διάφοροι!!!
Αυτό είναι δικαίωμα του ελληνικού Λαού και όχι της ελληνικής α.τ. Και αν αποφασίσει ο ίδιος να το ασκήσει, όπως μόνο αυτός έχει δικαίωμα, αυτό θα δείξει και τον χαρακτήρα του όποιου πολέμου από αυτό προκύψει.
Αυτή είναι, θαρρώ, η ταξική αντίληψη του ΚΚΕ για τα τεκταινόμενα.
Και, as usual, μόνο του ΚΚΕ….
Ωραία, εσύ τι ζόρι τραβάς τώρα; Άλλαξε τίποτα στη γραμμή του ΚΚΕ για το ενδεχόμενο (περιφερειακής ή γενικότερης) πολεμικής ανάφλεξης και δεν το πήραμε χαμπάρι; Ή μήπως με το φτωχό σου το μυαλό και με οπορτουνιστικές κουτοπονηριές νομίζεις ότι παραβιάζεις ανοιχτές πόρτες; Πάρε και το σχετικό απόσπασμα από το Πρόγραμμα του Κόμματος μπας και ηρεμήσεις λίγο, γιατί πολύ τσιτωμένο σε κόβω:
“Σε περίπτωση ιμπεριαλιστικής πολεμικής εμπλοκής της Ελλάδας, είτε σε αμυντικό είτε σε επιθετικό πόλεμο, το Κόμμα πρέπει να ηγηθεί της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής – λαϊκής πάλης με όλες τις μορφές, ώστε να οδηγήσει σε ολοκληρωτική ήττα της αστικής τάξης, εγχώριας και ξένης ως εισβολέα, έμπρακτα να συνδεθεί με την κατάκτηση της εξουσίας. Με την πρωτοβουλία και καθοδήγηση του Κόμματος να συγκροτηθεί εργατικό – λαϊκό μέτωπο με όλες τις μορφές δράσης, με σύνθημα: Ο λαός θα δώσει την ελευθερία και τη διέξοδο από το καπιταλιστικό σύστημα που, όσο κυριαρχεί, φέρνει τον πόλεμο και την «ειρήνη» με το πιστόλι στον κρόταφο. ”
Ντάξει τώρα;
http://www.kke.gr/taytothta/
Προσπαθείς να ξεπλύνεις τον Περισσό;Τις θέσεις τους πρέπει να τις βλέπεις συνολικά,εδώ ξεσκίστηκαν να μας αποδείξουν ότι είναι εθνικιστές αναπαράγοντας τα επιχειρήματα της ελληνικής αστική τάξης,και η Παπαρήγα εγκαλούσε τον Καρατζαφέρη,ότι σιωπά και δεν είναι τόσο εθνικιστής όσο αυτοί .Εσύ τι προσπαθείς να αποδείξεις..
Η ουσία του προβλήματος είναι ότι ο ελληνικός λαός θα πρέπει να μην αντιδρά για τα αντιλαικά μέτρα,τα μνημόνια κλπ,και η εθνική ενότητα,ο εθνικισμός τους βοηθάει πολύ σ’αυτό…
Χαχαχαχα!!
Εκνευρίστηκες?!!
Εσύ πας να δικαιολογήσεις τις σημερινές θέσεις του κόμματος σου με ένα απόσπασμα απ το πρόγραμμα;Εκείνο που έχει σημασία είναι το πως εξειδικεύονται κάθε φορά,στις συγκεκριμένες συνθήκες οι θέσεις σας και οι θέσεις αυτές υποστηρίζουν,τις θέσεις Κοντζιά,τις θέσεις της ελληνικής αστικής τάξης.Όλο το εθνικιστικό τόξο τα ίδια λέτε.
Μ’αυτά τα εθνικιστικά κηρύγματα,που προβάλλετε μαζί με τους υπόλοιπους,ενισχύεται ο ρόλος του ΝΑΤΟ στην περιοχή…και άς ισχυρίζεστε ότι είσαστε εναντίον …έξω απ το ΝΑΤΟ έλεγε και ο γνωστός παπαντζής του ΠΑΣΟΚ αλλά ταυτόχρονα ήταν μεγάλος εθνικιστής…τότε τον υποστηρίζατε και τώρα του μοιάζετε.
Φίλε, εγώ απάντησα στο σχόλιο του “ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΩΝ” ο οποίος έβρισκε κάποια αντίφαση στην Πολιτική απόφαση του 20ου Συνεδρίου και μάλιστα θεωρώ ότι έθεσε το θέμα πολύ πολιτισμένα.
Εσύ καταλαβαίνω ότι έχεις πρόβλημα με το ΚΚΕ γενικώς και ψάχνεις να του βρεις κουσούρια. Εθνικισμούς, κλπ. Κάνεις λάθος! Οι τελευταίοι που πάσχουμε από εθνικισμό, είμαστε οι κκεδες.
Αλλά από την άλλη, δεν θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες υποστηρίζοντας την αστική τάξη της Τουρκίας , της πΓΔΜ, της Αλβανίας, της Βουλγαρίας ………..ούτε θεωρούμε διεθνισμό αυτό το χοντροκομμένο πράμα!
Έκανα μια σύντομη ανάλυση, κατά τη γνώμη μου πάντα και ανάλογα με τις γνώσεις μου, στις 16/2 – 1:12. Δεν μπορώ να τα ξαναγράφω. Βαριέμαι! Εδώ, δεν γράφουμε ούτε βιβλία ούτε “σεντόνια”.
Μα ναι. Γι’ αυτό άλλωστε και εισέπραξα μια εξίσου πολύ πολιτισμένη απάντηση…
https://www.902.gr/eidisi/politiki/151325/drastiriotites-ton-ko-toy-kke-sti-germania
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΜΟΝΟ Η ΚΑΗΜΕΝΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ, ΟΙ ΤΡΟΤΣΚΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΟΥΣ…
Ρε παίδες, εδώ και τρεις μερούλες έχω φιλήσει κατουρημένες ποδιές για να πάρω απάντηση στο ερώτημα πώς πρέπει να λέμε εμείς οι Έλληνες αριστεροί τις γνωστές βραχονησίδες που έχουν μπει στη ζωή μας εδώ και 22 χρόνια: Ίμια ή Καρντάκ;
Απάντηση δεν έχω πάρει. Μόνο κάτι περί διαγραμμάτου, κάτι γενικούρες, κάτι απ’ έξω απ’ έξω, κάτι άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε και τα συναφή (στα οποία, όπως έχω διαπιστώσει εδώ και κάτι λίγα χρόνια, πολλοί αριστεροί και αριστερές είναι μανούλες). Απάντηση, πάντως, yok, που λένε και οι εξ ανατολών γείτονες.
Ε, είπα κι εγώ να ξεφυλλίσω διαδικτυακά το σημερινό Ρίζο. Μεγάλο και σοβαρό κόμμα είναι το ΚΚΕ, ο Ρίζος, πάλι, είναι η αρχαιότερη εφημερίδα που υπάρχει μετά την Εστία, δεν μπορεί, αυτοί θα την έχουν την απάντηση.
Έπεσα πάνω σε ένα άρθρο με τίτλο «Επικίνδυνη εξέλιξη η αναβάθμιση των τουρκικών αμφισβητήσεων»[*]. Εδώ είμαστε, είπα με το φτωχό μου το μυαλό. Μέσα στις 1405 λέξεις τού άρθρου, σίγουρα θα υπάρχει η μονολεκτική απάντηση που ζητάω.
Δεν θα το πιστέψετε! Yok κι εδώ! Το διάβασα τρεις (3) φορές, μπας και η μυωπία μου μού έπαιξε κανένα άσχημο παιχνίδι. Yok! Nothing! Niente! Nada!
Βρίσκεται εδώ κοντά κάνας εύκαιρος και υπεύθυνος Κουκουές που να έχει διαβάσει το άρθρο για να με διαφωτίσει; Τελικά, ούτε και το ΚΚΕ έχει απάντηση στο ερώτημα αν πρέπει να λέμε τα Ίμια Ίμια ή Καρντάκ; Κι αν έχει, γιατί δεν μας τη λέει;
[*] https://www.rizospastis.gr/story.do?id=9717859
ΜΙΚΡΟ ‘‘ΣΟΣΙΑΛΣΩΒΙΝΙΣΤΙΚΟ’’ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ
Λέει το σύνθημα: «η εθνική ενότητα είναι μια απάτη – νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Και (παρ)ακούνε κάποιοι: «η εθνική οντότητα είναι μια απάτη – νόμος είναι το δίκιο τού εργάτη». Πού να τολμήσουν όμως να ολοκληρώσουν το συλλογισμό τους με τη συνεπαγωγή ότι αφού «η εθνική οντότητα είναι μια απάτη», τότε ο άνθρωπος που έγραψε «[…] το προλεταριάτο πρέπει κατ’ αρχήν να κατακτήσει την πολιτική εξουσία, να ανυψωθεί σε εθνική τάξη [ή: να ανυψωθεί σε ηγέτιδα τάξη του έθνους], να συγκροτηθεί το ίδιο σαν έθνος, είναι και το ίδιο ακόμα εθνικό, αν και σε καμιά περίπτωση με την έννοια που δίνει η αστική τάξη» και ο άλλος που επιχειρηματολόγησε ad nauseam υπέρ τής «αυτοδιάθεσης των εθνών» έπεσαν θύματα αυτής τής απάτης! Και πού να συνειδητοποιήσουν ότι από τη στιγμή που, όπως ισχυρίζονται, «η εθνική οντότητα είναι μια απάτη», τότε οφείλουν να μας εξηγήσουν ποιο είναι αυτό το μυστήριο «έθνος τών εργαζομένων», για το οποίο οι ίδιοι κάνουν λόγο, αναφερόμενοι στην εργατική τάξη τής χώρας τους!
Το σύνθημα “η εθνική ενότητα είναι μια απάτη – νόμος είναι το δίκιο του εργάτη“, είναι απόλυτα σωστό, αληθινό και πρέπει να είναι ως πολιτική αντίληψη, στην προμετωπίδα κάθε αριστερής (κομμουνιστικής η σοσιαλδημοκρατικής [ΛΑΕ]) οργάνωσης/μετώπου, και κάθε αναρχικής συλλογικότητας. Αποτελεί, ένα από τα πεδία που είτε ενώνουν, είτε διαχωρίζουν πολιτικά ρεύματα, ανάλογα με την θέσηη του καθενός απέναντι στην εθνική ενότητα..
Η διαρκής ιστορική, πολιτική, επιστημονική τεκμηρίωση, προβολή και ζύμωση αυτής της αντίληψης, διαπαιδαγωγεί την εργατική τάξη, τον υπόλοιπο λαό, εμάς τους ίδιους, στο να μπορέσουμε σταδιακά να αποκτήσουμε τα χαρακτηριστικά του ότι είμαστε κοινωνικά/πολιτικά/πολιτισμικά “τάξη για τον εαυτό μας” και όχι, έρμαιο στις ορέξεις, τις αποφάσεις, τις πολιτικές της καπτιαλιστικής τάξης.
Δυστυχώς, απέναντι στο ζήτημα της εθνικής ενότητας και του ΠΟΙΑ στάση κρατάμε απέναντι σε αυτήν διαμορφώνονται, εκτός από την σωστή αντιμετώπιση του όλου θέματος, και δύο λαθεμένες θεσεις, εντός της αριστεράς και της αναρχίας:
α. Η πρώτη που την βρίσκουμε σε αρκετό τμήμα της Αριστεράς, υποτιμά εντελώς το ζήτημα της ανάδειξης και της ανάγκης αποδόμησης της “εθνικής ενότητας”. Μπερδεύει το “εθνος” με τον “λαό” και νομίζει πως αν ασκησει πολιτική με όρους “εθνους”, θα καταφέρει να κάνει τα ταξικά συμφέροντα του λαού, κυρίαρχη πολιτική δύναμη στην κοινωνία, σε βάρος των καπιταλιστικών συμφερόντων. ΛΑΘΟΣ, Ποτέ δεν έγινε αυτό. Ούτε και το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ πέτυχαν διότι έκαναν ΑΥΤΟ. Το ΕΑΜ πέτυχε γιατί ΣΥΝΔΥΑΣΕ τα ταξικά συμφέροντα του λαού, με το αίτημα της εθνικής απελευθέρωσης απο την ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ -το τονίζω αυτό- ΚΑΤΟΧΗ της χώρας. Και ΑΠΕΤΥΧΕ όταν υπέταξε τα ταξικά/λαϊκά συμφέροντα, στο εθνικό συμφέρον, άρα στην εθνική ενότητα με το ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ τμημα του ελληνικού εθνους. Και η τραγική συνέχεια γνωστή: Δεκαδες χιλιάδες εκτελέσεις, βασανισμοί, φυλακίσεις, κλπ κλπ του λαού, από το καπιταλιστικό και μαυραγορίτικο τμήμα του ΕΘΝΟΥΣ.
Συνεπώς, το να υποτάσεσαι στην εθνική ενότητα νομίζοντας ότι έτσι θα κάνεις ηγεμονικά τα συμφέροντα του λαού/εργατικής τάξης, είναι μια επικίνδυνη ηλίθια αυταπάτη που πάντα πληρώνεται πολύ ακριβά απο τον λαό, και που δυστυχώς σε αρκετές περιπτώσεις του έπραξε η Αριστερά στο παρελθόν αλλά και στο παρόν (ΚΚΕ με την υπογραφή της Βάρκιζας, την ΕΔΑ, την νομιμοποίησή του το ’74, τον ενιαίο ΣΥΝ που τον έφτιαξε το ’88, την συγκυβέρνηση με ΠΑΣΟΚ και ΝΔ το ’89, αλά σποραδικά και σήμερα με την στάση του στα εθνικά και φυσικά η ΛΑΕ που είναι η επιτομή της υποταγής στην εθνική ενότητα).
Διότι το ΕΘΝΟΣ, δεν υπήρξε ποτέ, ούτε και θα γίνει ποτέ όσο υπάρχουν ταξικά εκμεταλλευτικά συστήματα, ένα ενιαίο πράγμα: Ποτέ!! Εντός του κάθε έθνους, υπάρχει ένα κομμάτι του έθνους που έχει την οικονομική, πολιτική, στρατιωτική εξουσία, και πάντα, ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΕΤΑΙ τοο πκειοψηφικό κομμάτι του έθνους. Συμβαίνει, σε ΟΛΑ τα έθνη. Συνεπώς, η εθνική ενότητα και το εθνικό συμφερον, τι ΕΙΝΑΙ; Είναι ο συγκερασμός των ΑΝΤΙΘΕΤΩΝ συμφερόντων λαού και κεφαλιοκρατών, ΥΠΟ ΤΗΝ ΗΓΕΜΟΝΙΑ των συμφερόντνων των καπιταλιστών. Για να ΑΝΤΙΣΤΡΑΦΕΙ αυό, πρεπει πρώτα, να αποδομηθεί η εθνική ενότητα ως πολιτκή, πολιτισμική έννοια, μέσω της λαϊκής/εργατικής ενότητας.
Β. Υπάρχει όμως και η άλλη λαθεμένη αντίληψη περί της εθνικής ενότητας που την συναντάμε στην αναρχία. Ειναι η θέση που συμπυνώνεται στα ηλίθια συνθήματα του στυλ “σκατά στο έθνος”, “σκατά στην Ελλάδα” κλπ. Η αντίληψη αυτή θεωρεί πως επειδή η συγκροτητική ιστορία κάθε έθνους είναι τίγκα στις διαστρεβλώσεις και στα ψέματα (πχ, η περιβόητη ιστορική συνέχεια που θεωρεί ένα έθνος ότι αντλεί από τα αρχαία χρόνια είναι μια απάτη) και επειδή η “εθική ομοιογένεια” όπου υπάρχει είναι σε παρα πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα εθνοκαθάρσεων, επιβολής γλώσσας, εθίμων και θρησκείας και ΟΧΙ ιστορικής συνέχειας, η έννοια “εθνος” είναι απάτη.
ΔΕΝ είναι καθόλου έτσι: Οση ψευτιά και να κουβαλά -που κουβαλά τίγκα έτσι;- η ιστορία κάθε έθνους έτσι όπως αυτή γράφεται στα κρατικά βιβλία, το “εθνος” είναι μια πολύ πραγματική προσδιορισιτκή ταυτότητα εδώ και πολύ καιρό για δισεκατομμύρια εργαζόμενους και λαό, όπου γής! Συνεπώς, απλά βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο και θα το σπάσεις, όπως κάνουν ορισμένα τμήματα του α/α χώρου, αν νομίζεις ότι θα καταφέρεις κάτι ιμε συνθήματα του στυλ “σκατά στο έθνος”. Το να αποδομήσεις την “εθνική ενότητα” με τεκμηρίωση και επιχειρήματα και το να αναδεικνύεις τα ιστορικά ψεύδη που έχουν διαμορφώσει την ιστορία του κάθε έθνους (και έθνους/κράτους), είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε διαρκώς. Διότι ΑΥΤΟ είναι η αλήθεια, ΑΥΤΟ ανοίγει προοτπική χειραφέτησης στον λαό. Ούτε υποταγή στην εθνική ενότητα όπως δυστυχώς πράττει και σήμερα ένα τμήμα της Αριστεράς, ούτε “σκατά στο έθνος” όπως πράττει ένα τμήμα του α/α χώρου!
Β. Υπάρχει όμως και η άλλη λαθεμένη αντίληψη περί της εθνικής ενότητας που την συναντάμε στην αναρχία. Ειναι η θέση που συμπυνώνεται στα ηλίθια συνθήματα του στυλ «σκατά στο έθνος», «σκατά στην Ελλάδα» κλπ.
Η αντίληψη αυτή θεωρεί πως επειδή η συγκροτητική ιστορία κάθε έθνους είναι τίγκα στις διαστρεβλώσεις και στα ψέματα (πχ, η περιβόητη ιστορική συνέχεια που θεωρεί ένα έθνος ότι αντλεί από τα αρχαία χρόνια είναι μια απάτη) και επειδή η «εθική ομοιογένεια» όπου υπάρχει είναι σε παρα πολλές περιπτώσεις αποτέλεσμα εθνοκαθάρσεων, επιβολής γλώσσας, εθίμων και θρησκείας και ΟΧΙ ιστορικής συνέχειας, η έννοια «εθνος» είναι απάτη. συνεχίζεται….
συνέχεια…. ΔΕΝ είναι καθόλου έτσι: Οση ψευτιά και να κουβαλά -που κουβαλά τίγκα έτσι;- η ιστορία κάθε έθνους έτσι όπως αυτή γράφεται στα κρατικά βιβλία, το «εθνος» είναι μια πολύ πραγματική προσδιορισιτκή ταυτότητα εδώ και πολύ καιρό για δισεκατομμύρια εργαζόμενους και λαό, όπου γής! Συνεπώς, απλά βαράς το κεφάλι σου στον τοίχο και θα το σπάσεις, όπως κάνουν ορισμένα τμήματα του α/α χώρου, αν νομίζεις ότι θα καταφέρεις κάτι ιμε συνθήματα του στυλ «σκατά στο έθνος».
Το να αποδομήσεις την «εθνική ενότητα» με τεκμηρίωση και επιχειρήματα και το να αναδεικνύεις τα ιστορικά ψεύδη που έχουν διαμορφώσει την ιστορία του κάθε έθνους (και έθνους/κράτους), είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε διαρκώς. Διότι ΑΥΤΟ είναι η αλήθεια, ΑΥΤΟ ανοίγει προοτπική χειραφέτησης στον λαό. Ούτε υποταγή στην εθνική ενότητα όπως δυστυχώς πράττει και σήμερα ένα τμήμα της Αριστεράς, ούτε «σκατά στο έθνος» όπως πράττει ένα τμήμα του α/α χώρου!
ΚΟΥΙΖ
– Τι είναι χειρότερο από το να είναι κάποιος κομμουνιστής;
– Να είναι και Εβραίος.
– Κι ακόμα χειρότερο;
– Να είναι και ομοφυλόφιλος.
– Κι ακόμα χειρότερο κι απ’ αυτά;
– Να μην είναι τροτσκιστής!
Ω θεοί! Προστατέψτε με! Να γράφω εγώ ένα λιγόλογο σχόλιο με το οποίο επικρίνω την ανασκολόπηση ενός συνθήματος και αυτό να γίνεται αφορμή για να γραφτούν κατεβατά υπέρ τού συνθήματος πριν από τον ανασκολοπισμό του! Ακόμα κι o Forrest Gump δεν θα δυσκολευόταν να καταλάβει ότι δεν έχω το παραμικρό πρόβλημα με το σύνθημα στην αρχική του μορφή (και πώς να έχω ως μαρξιστής;) αλλά μόνο με την παραμόρφωσή του που οδηγεί σε εκτρωματικές παρανοήσεις και κωμικοτραγικές παρεξηγήσεις. Όχι όμως ο φίλος μας, το “μέλος τού ΝΑΡ”…
Κι αφού δεν είναι σε θέση να καταλάβει αυτό το απλό απλούστατο πραγματάκι, έχει νόημα να προσπαθήσω να του εξηγήσω ότι από τα υπόλοιπα που γράφει, αυτά με τα οποία την πέφτει στην αναρχία (αλλά δεν βγάζει κιχ για το σύγχρονο τροτσκισμό, μη και στενοχωρηθούν οι Σεκετζήδες!), αποδεικνύεται πανηγυρικά ότι δεν καταλαβαίνει ούτε καν τη διαφορά μεταξύ εθνικής ενότητας και εθνικής οντότητας κι ότι στο μυαλό του αυτές οι δύο απολύτως διακριτές έννοιες είναι ένας ομοιόμορφος χυλός;
Σιγά τα ωά, θα μου πείτε. Εδώ δεν κατάλαβε ότι η επέκταση στα 12 μίλια δεν ισούται με απόβαση στα παράλια της Τουρκίας!
Το δίκιο σας βουνό!
Ω θεοί του Ολύμπου! Απαντώ με μικρά και σαφή σχόλια περί της ανάγκης αποδομησης της εθνικής ενότητας διότι αυτή ξεφτιλίζει και υποτασσει τους φτωχούς στο κεφάλαιο ελληνικό και ξένο, και ο κ.λεφτης μας, ενοχλείται! Διατι ενοχλείστε κ.λεφτη;
ΠΡΙΝ απαντήσουμε για την εθνική οντότητα, σας πειράζει να απορρίψουμε την εθνική ενοτητα που μας έχει εξαθλιωσει σαν λαο; Ή την αποδέχεστε και αυτήν νομίζοντας έτσι οτι υπερασπίζετε την πατρίδα κ κανετε την εργατικη ταξη ηγετιδα δυναμη του εθνους, τρομάρα σας….
Ο κ.λεφτης, έχει ξεμπερδέψει με τα κυρίαρχα καπιταλιστικα ιδεολογήματα που συγκροτούν την εθνική ενότητα που έχει διαλύσει τους φτωχούς στην Ελλάδα! Εχει ξεμπερδέψει δλδ, με την εθνική ενότητα που έχει κανει τους φτωχους να πιστευουν οτι έχουν τα ίδια συμφέροντα και τον ίδιο στόχο με τους πλουσιους.
Και αυτό που απασχολεί τον κ.λέφτη μας, είναι η… εθνική οντότης!
Και φυσικά εμεις οι κομμουνιστές κατανοουμε οτι, ο θανασιμος κίνδυνος για τους φτωχους καθε εθνους/κρατους, ειναι η εθνική ενότητα. Αποδομουμε τα ψεμματα που συγκροτούν λοιπόν την κρατική ιστορία του εθνους/κρατους, αποδομουμε την ψευτιά της εθνικής ενότητας, αγαπούμε κάθε πατρίδα και φυσικά, την δική μας πατρίδα.
Δεν απιδεχομαστε/υποτασσομαστε στην απάτη της εθνική ενότητας.
Βρε ανερμάτιστο, ναρκισσιστικο πλασματακι που ακούς στο όνομα “λεφτ”, ΑΝ η επεκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στο αιγαιο ΔΕΝ ισούται με απόβαση στα …παραλια της Τουρκίας και δεν αλλάζει και σε τίποτα την υφιστάμενη κατάσταση (ελευθερη διεθνής ναυσιπλοοία, δικαίωμα και της Τουρκίας να έχει θάλασσα κλπ), ε τότε, ΓΙΑΤΙ θελει να τα επεκτείνει η Ελλάδα; να μείνουν ως έχουν; μήπως χαζούλη η επέκταση αλλάζει πράγματα σε βάρος της γείτονος;
…ναι, “χαζούλη”, η “επέκταση” επιβεβαιώνει την κυριαρχία των νησιών, και άρα ψαλιδίζει τα επεκτατικά σχέδια των τούρκων κεφαλαιοκρατών για “να ξαναπάρουμε πίσω τα νησιά μας“!
Οσο και να πείς, …”αλλάζει πράγματα“…. γι αυτούς!
Νάτα μας!!! “η επέκταση στα 12 μιλια θωρακίζει την κυριαρχία της χώρας και ψαλιδίζει τις φιλοδοξίες της γειτονος” μας λέει ο συνηθης ένας.. Άρα σε ΑΝΤΙΘΕΣΗ με οσα έλεγε αυτός και ο κ.λεφτης, αλλάζουν πράγματα!
Ισχυρίζεται ο ένας οτι η επέκταση στα 12 μιλια θωρακιζει την κυριαρχία των νησιων! Μπα; τα 6 ναυτικά μίλια δεν αρκουν στην καπιταλιστική Ελλάδα; Αρκούν κ παρααρκουν για να διασφαλιστεί η κυριαρχία των νησιων! Οι γκρίζες ζώνες που η τουρκια προωθεί στο αιγαιο, δεν υποβοηθούνται κ δεν έχουν ως αιτιο το όριο των 6 μιλιων, φίλτατοι.
…κι άσε τα σάπια για ….”θωρακίζει”, που τώβγαλες από την κοιλιά σου γιατί έτσι νομίζεις πως σε βολεύει!
Στον Ιμπεριαλισμό, δε “θωρακίζεσαι” ποτέ, ακόμη κι αν είσαι USA.
Σε δαγκώνουν και δαγκώνεις κι εσύ (ως ιμπεριαλιστής) όσο σε παίρνει.
H αλήθεια είναι πως η τουρκική α.τ. “φρενάροντας” με την απειλή του πολέμου τα 12 μίλια, έχει ήδη πετύχει την, έστω μερική, αμφισβήτηση της κυριαρχίας των νησιών κόντρα και στο ίδιο το διεθνές δίκαιο, που η ίδια καθόλου δεν αμφισβητεί, αφού αλλού το εφαρμόζει. Και αυτό, το ήδη “κεκτημένο”, δεν θέλει να το χάσει, παρά να το διευρύνει, για «να ξαναπάρουμε πίσω τα νησιά μας«!.
Πάρτε το χαμπάρι, το παιχνίδι σήμερα είναι “τι θα χάσει η ελληνική α.τ.” και όχι “τι θα κερδίσει”, όπως ηλιθίως υποστηρίζετε η οπαδοί ενός ηλιθίου μηχανιστικού “ντεφετισμού”, υπαγορευόμενου από το … “anti-kke-generator”.
Και όσο απομονώνετε τα …”12 μίλια”(!) …
κλείνοντας τα μάτια ..
…στην Κατοχή της μισής Διχοτομημένης Κύπρου,
…στα Ιμια,
…τις ΑΟΖ,
…τις παραβιάσεις του FIR,
…τις συνεχείς επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος στο Αιγαίο,
…την de facto προσάρτηση των τριγύρω διεθνών θαλασσών με τα συνεχόμενα NAFTA,
…την υποδαύλιση του αλυτρωτισμού στη Θράκη,
…την υποδαύλιση αλυτρωτισμών σε Βαλκανική γενικά,
…την σχεδόν ταυτόσημη ΝΑΤΟ/ΕΕ/αμερικάνικη πολιτική στην περιοχή….
….γίνεστε θλιβερά πιόνια της ίδιας πολιτικής.
Το ότι η ελληνική α.τ. επιδιώκει να ισοφαρίσει την πίεση και ει δυνατόν να βγεί και από πάνω, παίζοντας το παιχνίδι αυστηρά μέσα στα νατοϊκά πλαίσια…
…δεν αθωώνει την “άλλη” (ποιάν “άλλη”;) πλευρά, που προθύμως(!) υποστηρίζετε!
Διαβάστε προσεχτικά τις θέσεις του ΚΚΕ, γιατί για άλλη μια φορά θα πέσει μέσα, την ώρα, που εσείς, για άλλη μια φορά, θα γελιοποιείστε:
Συνέντευξη του Δ. Κουτσούμπα για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τις εξελίξεις στα Βαλκάνια
Αντιγράφεις μετά μανίας τις θέσεις της ελληνικής αστικής τάξης και των εκπροσώπων της Κοτζιά -Καμένου,αν ασχοληθούμε μ’αυτά που γράφεις πράγματι θα γελοιοποιηθούμε…η ελληνική αστική τάξη αλλά και η τούρκικη έχουν προστάτες το ΝΑΤΟ ,τις ΗΠΑ καθώς και τους άλλους ιμπεριαλιστές που τους επιτρέπουν αυτά τα μικροεπισόδια τύπου Ιμίων,για να επεμβαίνουν διαιτητικά και να ενισχύουν τον ρόλο τους.
Τώρα εσείς τάσσεστε με τον αστυφύλαξ ,την ελληνική αστική τάξη…κι αυτά που λέτε για ΝΑΤΟ -ΗΠΑ είναι για ξεκάρφωμα αφού με τις θέσεις σας ενισχύεται ο ρόλος τους στην περιοχή.
“ΝΑFTA”…..NAVTEX ήθελα να πω!
ΤΙ άλλο αλλάζει η…επεκταση; μα το ΠΟΙΑ καπιταλιστική τάξη ένθεν κακειθεν, θα είναι ο υπεργολάβος των πολυεθνικών που εχουν μαζωχτεί για τις εξορύξεις στο αιγαιο. Μαααλιστα!! Και για αυτά αβαβα απο τον ένας, τον κ.λεφτη και τα άλλα παιδιά!
Αφήστε τα σάπια: Καμμιά αλλαγή συνόρων στο αιγαιο: Ούτε γκριζες ζώνες, ούτε επέκταση στα 12 μιλια. Και φυσικά, να ΜΗΝ γίνει καμια εξόρυξη στο αιγαιο, γιατί η οικολογική καταστροφή θα είναι ανεπανόρθωτη σε μια κλειστή θάλασσα σαν το αιγαιο. ΕΤΣΙ αγαπάμε εμείς στο ΝΑΡ την πατρίδα μας, αλλαλ και ολα τα βαλκανια.
“Ούτε γκριζες ζώνες, ούτε επέκταση στα 12 μιλια“!
Contradictio in terminis!
H,αλλιώς: “Και με τον αστυφύλαξ, και με τον χωροφύλαξ”.
Η ελληνική αστική τάξη με την επέκταση ανταγωνίζεται την τούρκικη αστική τάξη και προσπαθούν ν’αποδείξουν ποιό είναι το καλύτερο μαντρόσκυλο των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.
Ο Περισσός υποστηρίζει με φανατισμό τα συμφέροντα της ελληνικής αστικής τάξης.
Τι έγινε …ο Καρατζαφέρης ..σιώπησε πάλι;
Τέλος, τι που παλεύει το ναρ και η ανταρσυα ανάμεσα στα άλλα και για ΜΗ αλλαγή συνόρων στα βαλκανια; ο κ.λεφτης μας, επιμένει μονότονα και μάλλον σπαστικά στον χαβα του..
Τέλος πάντων η ουσία είναι μια. Τι πρέπει να γίνει.
Δύο δρόμοι υπάρχουν:
Να υποταχθούν ολα στην προετοιμασία της χώρας από την τουρκική επιθετικότητα. Για να γίνει αυτό πρεπει να αποκτήσει η χώρα μας την δυνατότητα τα απαντάει επί ίσοις όροις στην κάθε επιθετική ενέργεια των γειτόνων. Πχ στον διεμβολισμο του ελληνικού σκάφους. Αυτό σημαίνει να αποκτήσει την δυνατότητα να ανταποκρίνεται σε κάθε κλιμακωση που επιδιώκει ο αντίπαλος. Κλιμάκωση η οποία μπορεί να φτάσει μέχρι και σε γενικευμένη πολεμική σύρραξη σε περισσότερο από ένα μέτωπα (πχ Θράκη, Κύπρος, νησιά, αλβανικά σύνορα, βόρεια, κτλ) ταυτοχρόνως.
Για να αποκτηθεί η ικανότητα αυτή πρέπει να δημιουργήσει ντόπια βιομηχανία όπλων, βαριά βιομηχανία, και ακόμα να αναπτύξει στρατηγικές συμμαχίες και δρόμους μεταφοράς που να διασφαλίζει την απρόσκοπτη τροφοδοσία με πρώτες ύλες, χάλυβα, ανταλλακτικά αλλά και είδη υψηλής τεχνολογίας που να εξασφαλίζουν αντιστάθμισμα στα αντίστοιχα πλεονέκτημα τα του αντιπάλου.
Βλέπω ότι από πολλές πλευρές αριστερά και δεξιά του πολιτικού φάσματος αναπτύσσεται μια φιλολογία εθνοκεντρικη η οποία όμως ενίοτε διστάζει να φτάσει στην διατύπωση των τελικών συνεπειών και συνεπαγωγων της στρατηγικής θεώρησης αυτής.
Παραμένουν δηλαδή στην στείρα και συσκοτιστικη συνθηματολογία χωρίς να φτάνει στο τελικό συμπέρασμα.
Ο άλλος δρόμος είναι η προσπάθεια αποφυγής των θερμών επεισοδίων τα οποία αντιμετωπίζονται με διπλωματία και την συννενόηση με δυνάμεις που δεν ωφελούνται από πιθανή πολεμική σύγκρουση.
Δεν ζητώ φυσικά να ανοίξει οποιαδήποτε πλευρά τα χαρτιά της . Αυτό που ζήτω σαν πολίτης αυτής της Ερήμης πατρίδας είναι να μην χρησιμοποιούνται τα ζητήματα της εθνική άμυνας ως προπαγανδιστικά όπλα ενάντια οχιμστον εξωτερικό εχθρό, αλλά για πολιτική -κομματικη εκμετάλλευση, τιμολόγιο δεν αποφεύγουν να το κάνουν πάντοτε…..
Αρρωσταίνω που τα γράφω αυτά . Σταματήστε την εκμετάλλευση. Την πατρίδα την αγαπάμε. Δεν είναι ότι έχουμε πολλές πατρίδες για να επιλέγουμε..?
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, Ο ΜΠΕΛΑΝΤΗΣ ΛΕΕΙ… ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;
Άρθρα τού Δημήτρη Μπελαντή έχουν αναρτηθεί κατ’ επανάληψη στην Παντιέρα, ιδίως από την εποχή τής αποχώρησης από τη ΛΑΕ και μετά. Το κείμενο που επισυνάπτω όμως, αν και γραμμένο εδώ και ένα σχεδόν μήνα και είχε θέμα το Μακεδονικό Ζήτημα που τιμήθηκε με το παραπάνω από την Παντιέρα με αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, κρίθηκε ακατάλληλο προς δημοσίευση. Όποιοι το διαβάσουν θα καταλάβουν γιατί…
Η φύση αλλά και η πολιτική απεχθάνονται το κενό
Του Δημήτρη Μπελαντή[*]
Καθώς δεν ήμουν στην Θεσσαλονίκη, δεν έχω σαφή και ολοκληρωμένη αντίληψη για το συλλαλητήριο της 21/1. Επίσης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι το 1992 ήμουν από εκείνους που ήταν κάθετα αντίθετοι στο τότε «πανεθνικό» συλλαλητήριο για το όνομα της ΠΓΔΜ. Και ότι στο διά ταύτα συμφωνώ με την λύση της σύνθετης ονομασίας, καθώς θεωρώ τον όρο Μακεδονία ως γεωγραφικό βασικά και όχι ως εθνικό προσδιορισμό. Νομίζω, όμως, ότι, χωρίς κραυγές , πρέπει να σκύψουμε πάνω στις αιτίες που γεννούν μια τόσο μαζική πολιτική διαμαρτυρία και που τρέφουν τον εθνικισμό και τον σωβινισμό, ως ισχυρά ρεύματα μέσα σε αυτήν. Ο εθνικισμός τρέφεται πάντοτε από ασθενείς και ασταθείς εθνικές ταυτότητες και όχι από ισχυρές και ανθεκτικές.
Η Γερμανία του ναζισμού βγήκε από το «τραύμα» των Βερσαλλιών και από την εθνική της ταπείνωση (μέγα σφάλμα των νικητών του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, όπως επεσήμανε πρώτος ο Τζ. Μ. Κέυνς) αλλά και από την παραμορφωτική ιδιομορφία του«ιστορικού γερμανικού δρόμου».
Στην περίπτωσή μας, σε μια χώρα που, παρά την κοινότητά της κοινωνικά και ολιτισμικά με τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, έχει καταστεί τα τελευταία χρόνια μια ιδιόμορφη αποικία της Ε.Ε. και του δυτικού ιμπεριαλισμού, πράγματα που σε άλλες περιστάσεις θα συνεπάγονταν μικρότερες αντιδράσεις, διογκώνονται ντισταθμιστικά. Όψεις της κοινωνικής και ταξικής διαμαρτυρίας μεταμορφώνονται και αντανακλώνται στην εθνική διαμαρτυρία.
Αυτό θέλει ψάξιμο για τις αιτίες του. Επίσης, υφίσταται αναμφισβήτητα μια περιφερειακή και διεθνής γεωπολιτική αστάθεια, που μπορεί να οδηγήσει έως και σε παγκόσμιο πόλεμο. Είναι δυνατόν αυτή η κατάσταση να μην γεννά μια γενικευμένη ανησυχία και φόβο;
Εύκολες ερμηνείες, που ορίζουν κάθε αναφορά στο εθνικό ζήτημα ως σωβινισμό και σοσιαλπατριωτισμό (την στιγμή που υπάρχουν σωστές αλλά και λάθος προβολές του «εθνικού») δεν βοηθούν καθόλου στην κατανόηση της πραγματικότητας και είναι ιδεοληπτικές και άστοχες. Επίσης, δεν απαντούν στο γιατί η ταξική ταυτότητα –δυστυχώς– εμφανίζεται να είναι ακόμη πιο φθαρμένη ως πεδίο συλλογικής συγκρότησης από ό,τι η εθνική.
Στην Ελλάδα θα αναπτυχθεί πιθανότατα, όπως και διεθνώς, η μορφή του «λαϊκιστικού εθνοτισμού». Προσώρας, φαίνεται να ηγεμονεύεται από την εθνικιστική Δεξιά, αλλά αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση τελειωμένο. Πώς αντιδρά η μη συστημική Αριστερά σε αυτήν την τάση;
Ή θα αντιδράσουμε συναρθρώνοντας το κοινωνικό και ταξικό ζήτημα με μια παράσταση του μαχόμενου δημοκρατικού έθνους των εργαζομένων και των λαϊκών τάξεων, στρέφοντας την κοινωνική διαμαρτυρία στους ταξικούς αποδέκτες της, αλλά και μην αγνοώντας την εθνική κρίση και υποβάθμιση, ζητώντας την πολιτική και πολιτιστική αναίρεσή της.
Ή θα γίνουμε μάρτυρες μιας Αριστεράς, που θα είναι η μεσοαστική παράταξη του κοσμοπολιτισμού και του φιλελεύθερου δικαιωματικού εθελοντισμού, με μια διαπαραταξιακή γκάμα δικαιωματισμού , που θα ξεκινά από το φιλελεύθερο Κέντρο και θα φτάνει στην μεταμοντέρνα και ατομικιστική εκδοχή της αναρχίας.
Στην περίπτωση αυτήν, η Αριστερά θα γίνει θεατής μιας εργατικής και μιας μικροαστικής τάξης, των τάξεων δηλαδή που υποτίθεται ότι την αφορούν, που θα έχουν κερδηθεί από επιθετικές λαϊκές Δεξιές και θα στρέφονται εναντίον της. Μήπως δεν το είδαμε στη Γαλλία, στην Βρετανία και σε μεγάλο βαθμό και στις ΗΠΑ ; Μήπως δεν έχει σαρώσει, ιδίως στην Γαλλία, η λαϊκή Δεξιά τα παλιά κοινωνικά προπύργια των κομμουνιστών; Η φύση αλλά και η πολιτική απεχθάνονται το κενό.
Υστερόγραφο: Έχω γράψει και παλιότερα, με αφορμή το θέμα της υποψηφιότητας Σαμπιχά στον ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ευρωεκλογές του 2014,ότι όσο αποκρουστικός και αν είναι ο δικός μας εθνικισμός και σωβινισμός, άλλο τόσο ο εθνικισμός των απέναντι δεν καταλήγει να είναι όμορφος. Δεν είμαστε εθνικιστές, αλλά ούτε και χαϊδεύουμε τον «εθνικισμό του αντιπάλου».
Δεν ισχύει ότι οι Σλαβομακεδόνες είναι ο βασικό ς μας εθνικός αντίπαλος, την στιγμή μάλιστα που η χώρα μας γονατίζει κάτω από άλλους ισχυρότατους πολιτικά και στρατιωτικά παίκτες και δυνάμεις (ΗΠΑ και Ε.Ε.). Όμως, δεν υπάρχει και λόγος να πάμε ντε και καλά σε μια συμφωνία, όσο το γειτονικό κράτος εξακολουθεί να θεωρεί, με ποικίλους τρόπους, ότι υπάρχει ζήτημα «χαμένων πατρίδων» που πρέπει να ανακτηθούν. Αυτό πρέπει να λήξει.
Τέλος, το ζήτημα της Νατοϊκής παρέμβασης και σχεδιασμού είναι όντως κεντρικότατο. Όμως, οι ιστορικές εθνικές συγκρούσεις δεν «κατασκευάζονται» μονομερώς από τον ιμπεριαλισμό. Ο ιμπεριαλισμός τις αξιοποιεί, τις παροξύνει και τις διαιτητεύει. Και, βεβαίως, τις διαστρέφει.
[*] Το κείμενο είναι επεξεργασμένη μορφή ανάρτησης στο Facebook την Δευτέρα 22/01/2018
Ουδέποτε κείμενο του Δημήτρη Μπελαντή “κρίθηκε ακατάλληλο προς δημοσίευση” στην Παντιέρα. Τα υπόλοιπα που γράφει ο σχολιογράφος αφορούν τον ίδιο και, βεβαίως, ο καθένας μπορεί να τα κρίνει αναλόγως.
Φίλοι τής Παντιέρας,
Ωραία. Να διευκρινίσω λοιπόν κι εγώ με τη σειρά μου, για να μη χρεωθώ έστω και σε βαθμό υποψίας ότι συκοφαντώ την ιστοσελίδα σας:
Με τη φράση “κρίθηκε ακατάλληλο προ δημοσίευση” δεν εννοώ, ασφαλώς, ότι ο Μπελαντής το έστειλε προς δημοσίευση και ο διαχειριστική ομάδα το απέρριψε. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω κάτι τέτοιο και, επιπλέον, ούτε και το θεωρώ πιθανό να συνέβη. Εκείνο που δέχομαι ότι αφήνεται να εννοηθεί με τη συγκεκριμένη διατύπωσή μου είναι ότι το κείμενό του αυτό είχε υποπέσει στην αντίληψη κάποιου ή κάποιων από την ομάδα τής Παντιέρας και, παρ’ όλα αυτά, δεν κρίνατε σκόπιμο ή χρήσιμο ή γουατέβερ να το αναδημοσιεύσετε. Γι’ αυτό και μόνο γι’ αυτό παίρνω την ευθύνη. Και νομίζω ότι το γεγονός πως στη διευκρίνισή σας μένετε αποκλειστικά στη στενή κυριολεκτική ερμηνεία τής φράσης μου και τη διαψεύδετε χωρίς να την κατεδαφίζετε εκ βάθρων δηλώνοντας άγνοια για την ύπαρξη του κειμένου τού Μπελαντή μάλλον επιβεβαιώνει αυτό το συμφραζόμενο παρά το καταρρίπτει.
Τα λέμε
Τροφή για σκέψη
«Οι θεωρητικές θέσεις των κομμουνιστών δεν στηρίζονται καθόλου σε ιδέες, σε αρχές, που εφευρέθηκαν ή ανακαλύφθηκαν από τούτον ή εκείνον τον αναμορφωτή του κόσμου. Οι θέσεις τους αποτελούν μονάχα τη γενική έκφραση πραγματικών σχέσεων της υπάρχουσας πάλης των τάξεων, της ιστορικής κίνησης που συντελείται μπρος στα μάτια μας» (Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο).
«[…] Στην κοινωνική παραγωγή της ζωής τους, οι άνθρωποι εισέρχονται σε σχέσεις καθορισμένες, αναγκαίες, ανεξάρτητες από τη θέληση τους, σε σχέσεις παραγωγής, οι οποίες αντιστοιχούν σε μια καθορισμένη βαθμίδα ανάπτυξης των υλικών παραγωγικών τους δυνάμεων. Η ολότητα αυτών των σχέσεων παραγωγής αποτελεί την οικονομική δομή της κοινωνίας, την πραγματική βάση πάνω στην οποία υψώνεται ένα νομικό και πολιτικό εποικοδόμημα και στην οποία αντιστοιχούν συγκεκριμένες κοινωνικές μορφές συνείδησης.
[…] Ο τρόπος παραγωγής της υλικής ζωής καθορίζει γενικά την κοινωνική, πολιτική και πνευματική διαδικασία της ζωής. Δεν είναι η συνείδηση των ανθρώπων που καθορίζει το είναι τους, αλλά, αντίστροφα, το κοινωνικό τους είναι καθορίζει τη συνείδησή τους», (Κ. ΜΑΡΞ – ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ).
«Η συνείδηση, επομένως, είναι ευθύς εξ αρχής ένα κοινωνικό προϊόν, και παραμένει τέτοιο όσο υπάρχουν γενικά άνθρωποι», (Κ. ΜΑΡΞ – Φ. ΕΝΓΚΕΛΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Τ. Α΄).
«[…] οι περιστάσεις φτιάχνουν τους ανθρώπους εξίσου όπως οι άνθρωποι φτιάχνουν τις περιστάσεις.
[…] Οι ιδέες της κυρίαρχης τάξης είναι σε κάθε εποχή οι κυρίαρχες ιδέες. Με άλλα λόγια, η τάξη που είναι η κυρίαρχη υλική δύναμη της κοινωνίας, είναι ταυτόχρονα η κυρίαρχη πνευματική της δύναμη. Η τάξη που έχει στη διάθεσή της τα μέσα της υλικής παραγωγής, διαθέτει ταυτόχρονα τα μέσα της πνευματικής παραγωγής, έτσι ώστε, μιλώντας γενικά, οι ιδέες αυτών που δεν έχουν τα μέσα της πνευματικής παραγωγής υποτάσσονται σ’ αυτά. […], (Κ. ΜΑΡΞ – Φ. ΕΝΓΚΕΛΣ Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ. Τ. Α΄).
Πρώτο. Προτείνουμε στους προλετάριους και στους εκμεταλλευόμενους όλων των εμπόλεμων χωρών και όλων των χωρών πού βρίσκονται κάτω από την απειλή τού πολέμου, να απορρίψουν την υπεράσπιση της πατρίδας. Τώρα πια ξέρουμε εντελώς συγκεκριμένα από την πείρα μερικών εμπόλεμων χωρών τι σημαίνει στην πραγματικότητα να απορρίψεις την υπεράσπιση της πατρίδας στον τωρινό πόλεμο. Αυτό σημαίνει να αρνείσαι όλες τις βάσεις της σύγχρονης αστικής κοινωνίας και να κόβεις τις ρίζες τού σύγχρονου κοινωνικού καθεστώτος όχι μόνο στη θεωρία, όχι μόνο «γενικά», αλλά στην πράξη, άμεσα, τώρα κιόλας. Δεν είναι μήπως φανερό πώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον όρο, όχι απλώς να έχουμε καταλήξει στην πιο σταθερή θεωρητική πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός έχει πιά ολότελα ωριμάσει για τη μετατροπή του σε σοσιαλισμό, μα να παραδεχόμαστε ότι η σοσιαλιστική αυτή ανατροπή, δηλαδή η σοσιαλιστική επανάσταση είναι πραγματοποιήσιμη στην πράξη, άμεσα, τώρα;
Αυτό όμως παραβλέπεται σχεδόν πάντα, όταν γίνεται λόγος για άρνηση της υπεράσπισης της πατρίδας. Στην καλύτερη περίπτωση είναι σύμφωνοι «θεωρητικά» να παραδεχτούν ότι ο καπιταλισμός έχει πια ωριμάσει για τη μετατροπή του σε σοσιαλισμό, αλλά για άμεση, ριζική αλλαγή όλης της δράσης τού Κόμματος στο πνεύμα της άμεσα επικείμενης σοσιαλιστικής επανάστασης – δεν θέλουν ούτε να ακούσουν!
Ο λαός δεν είναι τάχα προετοιμασμένος γι’ αυτό!
Αυτό όμως είναι ανακόλουθο μέχρι γελοίου. Είτε-είτε. Είτε δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακηρύσσουμε την άμεση άρνηση της υπεράσπισης της χώρας – είτε οφείλουμε αμέσως ν’ αναπτύξουμε ή να αρχίσουμε να αναπτύσσουμε συστηματική προπαγάνδα για άμεση πραγματοποίηση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Με μια ορισμένη έννοια «ο λαός», βέβαια, «δεν είναι προετοιμασμένος» ούτε για την άρνηση τής υπεράσπισης της χώρας, ούτε για τη σοσιαλιστική επανάσταση, απ’ αυτό όμως δεν έπεται ότι έχουμε το δικαίωμα να αναβάλλουμε […] την έναρξη μιας τέτιας συστηματικής προετοιμασίας!
[…]
Όλη η II Διεθνής στα 1889-1914 αντιπαράθετε το σοσιαλισμό γενικά στον καπιταλισμό και ακριβώς λόγω αυτής της πολύ γενικής «γενίκευσης» χρεοκόπησε. Αγνοούσε ίσα – ίσα το ειδικό κακό της εποχής της, που ο Φρ. Ένγκελς εδώ και 30 σχεδόν χρόνια, στις 10 τού Γενάρη 1887, το χαρακτήρισε με τα παρακάτω λόγια:
«…Μέσα στο ίδιο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, συμπεριλαβαίνοντας εδώ και την κοινοβουλευτική ομάδα τού Ράιχσταγκ, εμφιλοχωρεί ένα ορισμένο είδος μικροαστικού σοσιαλισμού.
Αυτός εκφράζεται εκεί με μια τέτια μορφή που, ενώ οι βασικές απόψεις του σύγχρονου σοσιαλισμού και το αίτημα της μετατροπής όλων των μέσων παραγωγής σε κοινωνική ιδιοκτησία αναγνωρίζονται για σωστές, η πραγματοποίησή τους όμως θεωρείται δυνατή μόνο σ’ ένα απομακρυσμένο, πρακτικά ακαθόριστο, μέλλον. Μ’ αυτό τον τρόπο το καθήκον της σημερινής περιόδου καθορίζεται μόνο σαν δουλιά απλού κοινωνικού μπαλώματος…» («Για το ζήτημα τής κατοικίας», Πρόλογος).
Συγκεκριμένος σκοπός της «επαναστατικής μαζικής πάλης» μπορεί να είναι μόνο τα συγκεκριμένα μέτρα τής σοσιαλιστικής Επανάστασης και όχι ο «σοσιαλισμός» γενικά (Θεμελιακές θέσεις για το ζήτημα του πολέμου, Β. Ι. Λένιν. Άπαντα τ. 30).
Εν κατακλείδι:
«Να μη παίρνεις υπόψη τις συνθήκες που έχουν αλλάξει από τότε, να υποστηρίζεις τις παλιές απόψεις του μαρξισμού – σημαίνει ότι μένεις πιστός στο γράμμα κι όχι στο πνεύμα της διδασκαλίας, σημαίνει ότι επαναλαβαίνεις από μνήμης τα παλιά συμπεράσματα και δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τη μαρξιστική μέθοδο έρευνας για την ανάλυση της νέας πολιτικής κατάστασης» (Β. Ι. Λένιν).
Να ρωτήσω κι εγώ κάτι πολύ πιο απλό.
Δηλαδή, στον σοσιαλισμό, δεν θα υπάρχει πατρίδα?
Οι σοβιετικοί, κακώς υπερασπίσθηκαν την πατρίδα τους από τους γερμανούς, τους γιαπωνέζους, τους φινλανδούς, τους πολωνούς, συνεχίζοντας την υπεράσπιση από την προηγούμενη περίοδο που δεν ήταν ΕΣΣΔ αλλά τσαρική ρωσία? Κακώς η σοβιετική εξουσία επικαλούνταν την έννοια της πατρίδας για να κινητοποιήσει τον σοβιετικό λαό?
Καλώς υπερασπίστηκαν οι σοβιετικοί.
Τώρα,όμως,δεν έχουμε πόλεμο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας,κάτι τζαρτζαρίσματα έχουμε,πρέπει να δει κανείς τη συγκεκριμένη πολιτική ,τις διεκδικήσεις της μιας και της άλλης αστικής τάξης,και οι δυο διεκδικούν,δεν διεκδικεί μόνο ο ένας.
Στην Ελλάδα κατά την άποψη μου,η αστική τάξη παίζει πολύ το παιχνίδι του εθνικισμού,με σκοπό να αποπροσανανατολίσει,να πετύχει την εθνική ενότητα και να περνά μνημόνια,μέτρα κλπ.χωρίς να κουνιέται φύλλο.
Αυτό συμφέρει τους ιμπεριαλιστές,που έχουν το πάνω χέρι,ασκούν την επιτροπεία κλπ.
Ακριβώς! Επειδή λοιπόν η αστική τάξη παίζει το παιχνίδι του εθνικισμού γαι να πετύχει την εθνική ενότητα και να εγκλωβίσει την ιδολογία της εργατικής τάξης στην αστική, οι κομμουνιστές, πρέπει ναι μεν να ξεσκεπάζουν αυτή τη μεθόδευση, αλλά ταυτόχρονα, ούτε να γίνονται συνεργοί σε μεθοδεύσεις αλλαγής συνόρων, ούτε να αποδέχονται αλλαγή συνόρων σε βάρος της χώρας τους, αλλά κα ενεργά να αντιπαλεύουν κάθε προσπάθεια γι αυτό. Αντίσταση στον εθνικισμό της αστικής τάξης, δεν είναι η παράδοση της χώρας σου.
Πολύπλοκο καθήκον, αλλά μονόδρομος! Στο κάτω κάτω, αυτές είναι οι καλύτερες παραδόσεις του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ
Δεν κάνεις συγκεκρινένη ανάλυση της συγκεκριμένης κατάστασης
Κατ’αρχάς πρέπει να μας ξεκαθαρίσεις…πότε και ποιοι σοβιετικοί…υπερασπίστηκαν την πατρίδα στην τσαρική ρωσία.Να σου πω λοιπόν για να μην ψάχνεις ποτέ.Πήγες ,όμως,να κάνεις ανιστόρητες συγκρίσεις με το σημερα,για να δικαιολογήσεις τις θέσεις σου.Και τώρα πάλι κάνεις ανιστόρητες αναδρομές μου μιλάς για παραδόσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ…για να μην παραδοθεί η χώρα.
Αν κάνουμε,λοιπόν,μια μικρή ιστορική αναδρομή θα διαπιστώσουμε ,εφόσον εσύ βάζεις τέτοια ζητήματα,ότι η κατάσταση κατά τον δεύτερο παγκόσμιο είναι εντελώς διαφορετική από τον πρώτο,ο Ζαχαριάδης και οι κομμουνιστές σωστά ανέλυσαν και πήραν τις σωστές αποφάσεις.
Τώρα,όμως,δεν γίνεται κανένας πόλεμος,γίνονται ορισμένα μελέ μέσα στην μεγάλη περιοχή των δυο αντιπάλων,ούτε καν στη μικρή περιοχή δεν έχουν μπει ακόμα.Ανταγωνισμός των δυο αστικών τάξεων υπάρχει με διαιτητή το ΝΑΤΟ,το οποίο παρέμβαίνει…για να λύσει τις διαφορές.Μόνο μέτρησε πόσες φορές έχει γίνει αυτό στο παρελθόν.
Σ’αυτή την αναμέτρηση,λοιπόν,που δεν έχει καμιά σχέση με το 1940,καταγγέλλω τον εθνικισμό.και όλο το κλίμα της εθνικής ενότητας.
Προσθέτοντας ,εσείς θα ξεσκεπάσετε …τη μεθόδευση της αστικής τάξης…υποστηρίζοντας με φανατισμό τη μεθόδευση αυτή και τις θέσεις Κοτζιά;
Και που το βρήκες αυτό με τους τσάρους…προσέξτε γιατί με κουτσούμπα-λιάνα και κάμποσο εθνικισμό θα λαλίσετε εντελώς.
τι ερώτηση είναι αυτή ;;;;;
Τι σχέση έχει, για τους εργάτες, η ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ, ΜΕΤΑ την νίκη της προλεταριακής επανάστασης με την ΤΣΑΡΙΚΗ “ΠΑΤΡΙΔΑ”, ΠΡΙΝ τη νίκη της προλεταριακής επανάστασης;;;;
την παλεύεις;;;
Διευκρινίζω,ότι καλώς οι σοβιετικοί υπερασπίστηκαν τη σοβιετική εξουσία…διότι μπορεί να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις.
Φίλε Κοσμά Πολίτη,
Δεν θα αμφισβητήσω βέβαια την αναγκαιότητα να προστρέχουμε στους κλασικούς στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε την πραγματικότητα και να κανονίσουμε την πορεία μας όσο πιο σωστά γίνεται. Ωστόσο, πρέπει να παραδεχθούμε σήμερα, 170 χρόνια μετά το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, που μπορεί να θεωρηθεί ορόσημο του νεότερου εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος, ότι η διαπραγμάτευση του Εθνικού Ζητήματος τόσο στο μαρξικό έργο όσο και στις επεξεργασίες τού Λένιν, παρουσιάζει δυσεπίλυτα προβλήματα, διαψευσμένες προβλεπτικές εκτιμήσεις, αντιφάσεις, παλινωδίες κ.λπ. Το πρόβλημα είναι ότι λίγοι από εμάς, και αναφέρομαι ιδίως στη διανόηση της παράταξής μας, έχουν τη γενναιότητα να παραδεχθούν αυτή την αλήθεια, που, όσο πικρή κι αν είναι, από την άλλη είναι και απόλυτα φυσιολογική –εκτός αν θεωρούμε τον Μαρξ και τον Λένιν κάτι σαν παντογνώστες και αλάνθαστους Θεούς. Αυτά τα κενά τών κλασικών (μαζί βέβαια με το άλλο λάθος που κάνουμε πολλοί, να διαβάζουμε μέχρι αποστήθισης το γράμμα τών κλασικών κειμένων, αγνοώντας το πνεύμα τους), που πολλοί τα βλέπουν ή τα διαισθάνονται, αλλά λίγοι τολμούν να το πουν ανοιχτά, εξηγούν πολλές από τις αντιφάσεις τού συνόλου τής ελληνικής Αριστεράς που τις βλέπουμε να εμφανίζονται στην επιχειρηματολογία της σχετικά τόσο με το Μακεδονικό όσο και με τις ελληνοτουρκικές διαφορές και διαγκωνισμούς.
Αντί επιλόγου
Να προσθέσω κι εγώ ένα πιάτο τροφής για σκέψη σε αυτά που μας πρόσφερες εσύ; Λοιπόν:
Γράφει κάπου ο Λένιν, σε κείμενό του που επισυνάπτεις και το οποίο κατά πάσα πιθανότητα έχει γραφτεί υπό την επίδραση της αλληλοσφαγής τού Α’ ΠΠ:
Είναι αυτό μία γενική και απαραβίαστη αρχή που τάχα μας την άφησε παρακαταθήκη ο Λένιν και μας άφησε ευχή και κατάρα να μην την παραβούμε ποτέ; Ασφαλώς και όχι! Ο ίδιος άνθρωπος προέτρεπε το εργατικό κίνημα να ταχθεί με το μέρος τών εθνικών κινημάτων στην Ευρώπη και παντού στον κόσμο που ζητούσαν ανεξαρτησία και διεκδικούσαν, συχνότατα ένοπλα, το δικό τους κράτος (δηλαδή οριοθετημένη με σύνορα και αυτεξούσια …πατρίδα με δική της διεθνή υπόσταση!) Άρα, αυτό το σημείο είναι ένα από τα πολλά που απαιτούν πάντα και για κάθε ξεχωριστή περίπτωση συγκεκριμένη ανάλυση της εκάστοτε συγκεκριμένης κατάστασης, σύμφωνα εξ άλλου και με τη γενική προτροπή τού Λένιν.
Παρ’ όλα αυτά ένα σημαντικό κομμάτι ανθρώπων τής Αριστεράς αδυνατούν να συλλάβουν και να κατανοήσουν αυτόν τον «αντιπατριωτισμό» τού Λένιν και τον έχουν αναγάγει σε φάρμακο δια πάσαν εθνικιστική νόσο. Φυσικά τρώνε τα μούτρα τους (ακόμα κι ένας διαβασμένος Χρυσαυγίτης, μπορεί να αναδείξει τα κενά μιας τέτοιας αντίληψης και να μας πάρει το σκαλπ σε μια δημόσια συζήτηση). Έτσι, καταλήγουν να μιλούν για ζητήματα που αφορούν όλη τη χώρα ως άνθρωποι χωρίς εθνική πατρίδα. Είναι σαν να προσπαθούν να κλειδώσουν ένα συρτάρι, αφήνοντας τα κλειδιά μέσα! Η πραγματικότητα τους εκδικείται! Την ίδια στιγμή που μιλούν ως άνθρωποι χωρίς εθνική πατρίδα, την ίδια ακριβώς στιγμή, στις προκηρύξεις τους, ίσως και πρώτο-πρώτο από τα συνθήματα που ρίχνουν τόσο για την περίπτωση της πΓΔΜ όσο και για τις τουρκικές εδαφικές διεκδικήσεις, φιγουράρει αυτό το «καμία αλλαγή συνόρων»!!!
Και ερωτώ κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό:
Από πού κι ως πού να κόπτεται για σύνορα κάποιος που στο τετραγωνάκι «εθνική πατρίδα» βάζει παύλα; Αυτό θα το έκανε μόνο ένας σοσιαλσωβινιστής!
Τα λέμε
Left G700 γράφεις:
«[…] η διαπραγμάτευση του Εθνικού Ζητήματος τόσο στο μαρξικό έργο όσο και στις επεξεργασίες τού Λένιν, παρουσιάζει δυσεπίλυτα προβλήματα, διαψευσμένες προβλεπτικές εκτιμήσεις, αντιφάσεις, παλινωδίες κ.λπ».
[…]
«Αυτά τα κενά τών κλασικών […]».
Ο μαρξισμός, η διαλεχτική, ο ιστορικός υλισμός δεν είναι δόγμα, ούτε σούπερ μάρκετ για να επιλέγουμε τι θα πάρουμε, ούτε ένα σύνολο με έτοιμες συνταγές για απαντήσεις και λύσεις επί παντός… για να «παρουσιάζουν δυσεπίλυτα προβλήματα, διαψευσμένες προβλεπτικές εκτιμήσεις, αντιφάσεις, παλινωδίες κ.λπ». Είναι μεθοδολογία, τρόπος σκέψης, ανάλυσης των δεδομένων μέσα στο ιστορικό τους πλαίσιο και της συγκυρίας. Η πλούσια ανεκτίμητη παρακαταθήκη τους είναι η διπλή εμπειρία της νίκης και της ήττας του επαναστατικού ταξικού εργατικού κινήματος που εμείς καλούμαστε να αξιοποιήσουμε…
Για την υπεράσπιση της πατρίδας:
«Προτείνουμε στους προλετάριους και στους εκμεταλλευόμενους όλων των εμπόλεμων χωρών και όλων των χωρών πού βρίσκονται κάτω από την απειλή του πολέμου, να απορρίψουν την υπεράσπιση της πατρίδας. Αυτό σημαίνει να αρνείσαι όλες τις βάσεις της σύγχρονης αστικής κοινωνίας και να κόβεις τις ρίζες τού σύγχρονου κοινωνικού καθεστώτος όχι μόνο στη θεωρία, όχι μόνο «γενικά», αλλά στην πράξη, άμεσα, τώρα κιόλας. Δεν είναι μήπως φανερό πώς αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τον όρο, όχι απλώς να έχουμε καταλήξει στην πιο σταθερή θεωρητική πεποίθηση ότι ο καπιταλισμός έχει πιά ολότελα ωριμάσει για τη μετατροπή του σε σοσιαλισμό, μα να παραδεχόμαστε ότι η σοσιαλιστική αυτή ανατροπή, δηλαδή η σοσιαλιστική επανάσταση είναι πραγματοποιήσιμη στην πράξη, άμεσα, τώρα;».
Άλλη μία φορά: «ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ είναι πραγματοποιήσιμη στην πράξη, άμεσα, τώρα» και όχι με τον όρο «ο σοσιαλισμός γενικά» που θεωρεί πως «η σοσιαλιστική επανάσταση» είναι στόχος για τη «δευτέρα παρουσία»…
Άλλη μία φορά για την τρέχουσα ιστορική συγκυρία, Εν κατακλείδι:
«Να μη παίρνεις υπόψη τις συνθήκες που έχουν αλλάξει από τότε, να υποστηρίζεις τις παλιές απόψεις του μαρξισμού – σημαίνει ότι μένεις πιστός στο γράμμα κι όχι στο πνεύμα της διδασκαλίας, σημαίνει ότι επαναλαβαίνεις από μνήμης τα παλιά συμπεράσματα και δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τη μαρξιστική μέθοδο έρευνας για την ανάλυση της νέας πολιτικής κατάστασης»
Φίλε Κοσμά Πολίτη,
Για να είμαι ειλικρινής, δεν την πολυκαταλαβαίνω την απάντησή σου. Μου γράφεις:
Για μισό λεπτό! Δηλαδή «δυσεπίλυτα προβλήματα, διαψευσμένες προβλεπτικές εκτιμήσεις, αντιφάσεις, παλινωδίες κ.λπ» παρουσιάζουν μόνο τα θεωρητικά και πολιτικά δόγματα (φαντάζομαι ότι εννοείς αξιώματα που θεωρούνται αιώνιες και αναλλοίωτες αλήθειες από όσους τα αποδέχονται) ή κοσμοθεωρίες που είναι κατ’ εκείνους που τις ασπάζονται «έτοιμες συνταγές για απαντήσεις και λύσεις επί παντός»; Δεν μπορεί τα ίδια προβλήματα να τα παρουσιάσει μία πολιτικοφιλοσοφική προσέγγιση η οποία δεν αντιπροσωπεύει τίποτε από τα παραπάνω αλλά ακριβώς «[ε]ίναι μεθοδολογία, τρόπος σκέψης, ανάλυσης των δεδομένων μέσα στο ιστορικό τους πλαίσιο και της συγκυρίας»; Ώστε υπάρχουν και αλάνθαστες πολιτικοφιλοσοφικές προσεγγίσεις και μία από αυτές είναι ο μαρξισμός, ως προϊόν ενός αλάνθαστου ανθρώπου;
Και μου κάνει εντύπωση και το άλλο: μου υπενθυμίζεις ότι «[ο] μαρξισμός, η διαλεχτική, ο ιστορικός υλισμός δεν είναι […] σούπερ μάρκετ για να επιλέγουμε τι θα πάρουμε»· κι όμως είσαι εσύ και όχι εγώ που στο προηγούμενο σχόλιό σου έκρινες σκόπιμο (και δεν διαφωνώ) να παραθέσεις κάμποσα αποσπάσματα από γραπτά τού Μαρξ και του Λένιν, που αντιστοιχούν σε διαφορετικά έργα τους (βιβλία, μπροσούρες, άρθρα κ.λπ.) διαφορετικών χρονικών περιόδων, άρα και διαφορετικών συγκυριών. Δεν νομίζεις ότι, αν κάποιος δικαιούται να μιλήσει για σούπερ μάρκετ, τότε μάλλον αυτός δεν είσαι εσύ;
Εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να θεωρητικολογήσω. Γι’ αυτό έρχομαι στην πρόσφατη συγκυρία που χρωματίστηκε από το Μακεδονικό Ζήτημα και το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων οι οποίες έχουν έχουν μπει σε νέα φάση όξυνσης. Κι επειδή εκτιμώ από τα προηγούμενα σχόλιά σου ότι είσαι φίλος τού ΚΚΕ, θα προσαρμόσω αυτά τα κάπως γενικά που έγραψα στο προηγούμενο σχόλιο ειδικά στο ΚΚΕ.
Όπως όλες οι άλλες πολιτικές συλλογικότητες χωρίς εξαίρεση διακηρύσσουν την εναντίωσή τους σε κάθε αλλαγή συνόρων «οποθενδήποτε και αν προέρχεται», έτσι συμβαίνει και με το Κομμουνιστικό Κόμμα. Ισχυρίζομαι όμως επίσης ότι όπως όλες οι άλλες πολιτικές συλλογικότητες χωρίς εξαίρεση ζορίζονται να παραδεχθούν ότι εναντίωση σε κάθε αλλαγή συνόρων συνεπάγεται ευθέως και αβίαστα πως θα υπερασπίσουν τα ελληνικά σύνορα σε περίπτωση επίθεσης από άλλο κράτος, το ίδιο ζόρι τραβάει και το ΚΚΕ. Η δική μου ερμηνεία με δυο λόγια ειδικά για το συγκεκριμένο ζόρι τού ΚΚΕ; Μη αφομοιωμένος και επεξεργασμένος μαρξισμός και παραβίαση της λενινιστικής παρακαταθήκης που παρέθεσες εσύ ο ίδιος:
«Να μη παίρνεις υπόψη τις συνθήκες που έχουν αλλάξει από τότε, να υποστηρίζεις τις παλιές απόψεις του μαρξισμού – σημαίνει ότι μένεις πιστός στο γράμμα κι όχι στο πνεύμα της διδασκαλίας, σημαίνει ότι επαναλαβαίνεις από μνήμης τα παλιά συμπεράσματα και δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς τη μαρξιστική μέθοδο έρευνας για την ανάλυση της νέας πολιτικής κατάστασης»
Θα ακούσω με πολύ προσοχή τη δική σου.
Τα λέμε