.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Αντικαπιταλιστική Αριστερά και Πανδημία: Μερικά πρώτα συμπεράσματα


Οργανώσεις Υγειονομικών του Νέου Αριστερού Ρεύματος

Ως Αντικαπιταλιστική Αριστερά στον χώρο των υγειονομικών αλλά και γενικότερα τα τελευταία τρία χρόνια της πανδημίας έχουμε δώσει μια σκληρή ιδεολογική, πολιτική και κινηματική μάχη. Παρά τα όποια λάθη και τις όποιες αδυναμίες η παρέμβασή μας υπήρξε πραγματικά πρωτοπόρα και προσφέρεται για γενικότερα συμπεράσματα.
– Ήδη από τον Φεβρουάριο 2020 είχαμε μιλήσει δημόσια για τα αίτια που γεννούν αυτές τις «νέου τύπου» επιδημίες. Επισημάναμε πως η επιδημία COVID19 ήταν η τρίτη κατά σειρά επιδημία από ιούς της ίδιας ομάδας κορωνοϊών (είχαν προηγηθεί η επιδημία SARS 2003 και η επιδημία MERS 2012) και πως οι επιδημικές αυτές εξάρσεις οφείλονται στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος που προκαλείται από την δίψα για υπερκέρδη του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού.

Συγκεκριμένα, λίγα χρόνια πριν, φαραωνικά υδροηλεκτρικά έργα στην επαρχία Χουμπέι (πρωτεύουσά της είναι η βιομηχανική και εμπορική πόλη Ουχάν) είχαν καταστρέψει αρχέγονα δάση και είχαν αναγκάσει τις δασόβιες νυκτερίδες να μετεγκατασταθούν στον αστικό ιστό με αποτέλεσμα ο νέος ιός (που προέκυψε από μετάλλαξη στον οργανισμό των νυκτερίδων, θηλαστικών που φέρουν κορωνοϊούς) να περάσει στον άνθρωπο πιθανά μέσω περιττωμάτων νυκτερίδων που μόλυναν υπαίθριες αγορές τροφίμων. Από τότε λέγαμε πως ήταν γελοίες συστημικές θεωρίες συνωμοσίας τόσο η Δυτική προπαγάνδα («βιολογικό όπλο που ξέφυγε από εργαστήριο», «Κινέζοι που τρώνε ωμούς παγκολίνους») όσο και η Κινέζικη προπαγάνδα («ο ασθενής 0 ήταν Αμερικανός στρατιωτικός αθλητής στίβου που έφερε τον ιό από τις ΗΠΑ στην Κίνα»). Σήμερα αυτές οι θεωρίες συνωμοσίας έχουν καταπέσει σε διεθνές επιστημονικό επίπεδο και κανένας δεν τις παίρνει στα σοβαρά. Η αντίληψη για την αιτιολογική διασύνδεση των νέων επιδημιών με την (ανθρωπογενή καπιταλιστικογενή) καταστροφή του περιβάλλοντος κερδίζει έδαφος σε όλους τους σοβαρούς ερευνητές ανά την υφήλιο.

– Ήδη από τον Μάρτιο 2020 με την έλευση της πανδημίας στην χώρα μας δηλώσαμε ευθαρσώς δημόσια και ενυπόγραφα (ανοικτή επιστολή από 500 υγειονομικούς με ερωτήματα προς την «επιτροπή ειδικών» του κράτους) πως όχι, η επιστήμη ΔΕΝ είναι ουδέτερη και πολύ περισσότερο ΔΕΝ είναι ουδέτεροι οι συστημικοί της εκπρόσωποι. Πως πολλές αποφάσεις ΔΕΝ υπάκουαν σε επιστημονικά υγειονομικά κριτήρια αλλά σε σκοπιμότητες μεγάλων καπιταλιστικών συμφερόντων και της κυβέρνησης που εξυπηρετεί αυτά τα συμφέροντα. Και αυτό σε μια περίοδο (Μάρτιος – Αύγουστος 2020) που οι ηγεσίες της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. ΜΕΡΑ25) και του ρεφορμισμού (ΚΚΕ, άλλες μικρότερες οργανώσεις) ΔΕΝ τολμούσαν να αρθρώσουν ούτε μια λεξούλα κριτικής για τα «Ιερά Τοτέμ» του μεγαλοκαθηγητικού ιατρικού καταστημένου που είχαν οριστεί αυθαίρετα από την κυβέρνηση ως «ειδικοί». Μάλιστα για συγκεκριμένες εκτιμήσεις μας (π.χ. για την εκτίμησή μας πως η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 8 ατόμων σε υπαίθριους χώρους ΔΕΝ υπάκουε σε επιστημονικά υγειονομικά κριτήρια αλλά αποτελούσε ένα προσχηματικό αυταρχικό αστυνομοκρατικό μέτρο) είχαμε δεχθεί χυδαίες ύβρεις από «φωτεινούς παντογνώστες» που τώρα φλερτάρουν με το ΚΚΕ (όπως ο περισπούδαστος Καθηγητής κ. Ρούσης) τις οποίες ύβρεις σιγόνταραν εκπρόσωποι δυνάμεων από αυτές που σήμερα εμφανίζονται ως επίδοξοι «γεφυροποιοί» μεταξύ Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και ρεφορμισμού (ΛΑΕ και ΚΚΕ) ή ακόμα και μεταξύ Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς και σοσιαλδημοκρατίας (ΜΕΡΑ25). Επιμείναμε όμως στον μοναχικό μας ρόλο ως η μόνη φωνή ριζοσπαστικής κριτικής ενάντια στους συστημικούς «κρατικούς ειδικούς» και το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος 2020 μετά το πρώτο λοκντάουν όταν η αντιεπιστημονική γελοιότητα κορυφώθηκε («στις πλατείες κολλάει, στα καζίνα κολυμπάει», «στο μετρό κολλάει, στο αεροπλάνο δεν κολλάει» κλπ) συνοδευόμενη από ρεσιτάλ δημόσιας αρλουμπολογίας από μέλη της «κρατικής επιτροπής ειδικών» που είχαν φτάσει στο σημείο να εφευρίσκουν απίστευτες θεωρίες περί κυκλοφορίας του αέρα στο εσωτερικό της καμπίνας των αεροπλάνων για να ξεπλύνουν τις σκοπιμότητες κυβέρνησης, ΕΕ, τουριστικών πρακτορείων και αεροπορικών εταιρειών. Ούτε τότε οι ηγεσίες της σοσιαλδημοκρατίας και του ρεφορμισμού είχαν τολμήσει να αμφισβητήσουν τα «Ιερά Τοτέμ».

– Από αρχές Απριλίου 2020 υποστηρίξαμε τολμηρά πως η προσχηματική αστυνομοκρατία έπρεπε να σπάσει στην πράξη πρώτα και κύρια από τους ίδιους τους υγειονομικούς. Απαιτήσαμε να γίνουν συγκεντρώσεις και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα νοσοκομεία και στο υπουργείο Υγείας. Μετά από μεγάλη ταλάντευση αυτό έγινε δεκτό από μέρος των ρεφορμιστικών ηγεσιών (ΚΚΕ) ενώ χλευάστηκε από ηγεσίες άλλων μικρότερων ρεφορμιστικών δυνάμεων (κάποιες από τις οποίες εμφανίζονται σήμερα ως «γεφυροποιοί» με την ΛΑΕ και το ΜΕΡΑ25) που μας έλεγαν περίπου «ψεκασμένους» επειδή θεωρούσαν πως η αστυνομοκρατία Μητσοτάκη είχε επιστημονική υγειονομική βάση.

Στην περίοδο εκείνη η σοσιαλδημοκρατία και οι γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΗΝ κλπ) πίσω από τις οποίες κάποιοι επιμένουν να σέρνονται άβουλα ήταν πλήρως εξαφανισμένες έχοντας κηρύξει πολύμηνο συνδικαλιστικό λοκντάουν. Οι κινητοποιήσεις αυτές είχαν δώσει θάρρος συνολικά στο εργατικό και λαϊκό κίνημα και είχαν τύχει ευρύτατης συμπαράστασης από πλήθος φορέων και συλλογικοτήτων ενώ είχαν προκαλέσει την οργή συνολικά του συστήματος και των κονδυλοφόρων του. Αν δεν είχαν υπάρξει αυτές οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών τον Απρίλιο 2020 δεν θα ακολουθούσαν ούτε οι διαδηλώσεις της εργατικής Πρωτομαγιάς λίγες εβδομάδες αργότερα (όπου η ηγεσία του ΚΚΕ έκανε σόου για τις κάμερες δήθεν «οργανωμένης εργατικής υγειονομικής συνέπειας» στο Σύνταγμα κατά την προσφιλή τακτική «σε δυο βάρκες, και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, και με το σύστημα και με την τάξη», ένα σόου που αντί να αποδοκιμαστεί περιέργως επιδοκιμάστηκε από κάποιους σήμερα επίδοξους «γεφυροποιούς»). Από τότε, από αυτές τις πρώτες κινητοποιήσεις, καθιερώθηκε το σύνθημα «ο λαός σώζει τον λαό» το οποίο αποδοκιμαζόταν από το ΚΚΕ ως «οπορτουνιστικό», «γηπεδικό», «οπαδικό» (όντως είχε πρωτακουστεί από τους Ισπανούς Βαγιακέρος) για να το οικειοποιηθεί αδίστακτα ο Κουτσούμπας 15 μήνες αργότερα με τις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021.

– Οι ηγεσίες σοσιαλδημοκρατίας και ρεφορμισμού άρχιζαν να ψελλίζουν ίχνη κριτικής προς την καθεστηκυία επιστημονική εκπροσώπηση μόνο από τον Αύγουστο 2020 και μετά, όταν ήδη αστικά ΜΜΕ είχαν αρχίσει και αυτά να ξεμπροστιάζουν την υποκρισία (π.χ. η αποκάλυψη στην «Καθημερινή» πως ο ΕΟΔΥ παραπλανούσε με πλαστά επιδημιολογικά στοιχεία για τον μήνα Ιούλιο 2020 ώστε να μην διαταραχθεί η μεγάλη τουριστική «βιομηχανία»). Και πάλι όμως η κριτική περιοριζόταν στην «εργαλειοποίηση» από την κυβέρνηση της «καημένης της επιτροπής» της οποίας οι διαπρεπείς κκ Καθηγηταί δεν έφταιγαν δα και σε τίποτα. Αυτό οδήγησε σε αποθράσυνση που εκφράστηκε τέλος Αυγούστου 2020 όταν ο κ. Καθηγητής τότε εκπρόσωπος της «επιτροπής» για να δικαιολογήσει τις αθλιότητες Κεραμέως έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται δημοσίως πως σε τάξη με 15 μαθητές ο ιός κολλάει πιο εύκολα από ότι σε τάξη με 30 μαθητές, μια αποθράσυνση που έδωσε το έναυσμα για χυδαία κρατική καταστολή ενάντια στις κινητοποιήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020.

– Εξ αρχής επισημάναμε πως η πανδημία αποτελεί μια μείζονα κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού η οποία ταυτόχρονα είναι και υγειονομική, και οικονομική, και πολιτική, και ιδεολογική. Τονίσαμε πως καθόλου δεν πρέπει να υποτιμάται το ιδεολογικό μέρος, για παράδειγμα το γεγονός πως απότομα διαπίστωσαν οι πληθυσμοί των πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου ότι μια κακοπληρωμένη και περιφρονημένη νοσηλεύτρια έχει κοινωνική αξία χίλιες φορές μεγαλύτερη από χίλιους χρηματιστές, μάνατζερς πολυεθνικών εταιρειών και αστούς πολιτικάντηδες.

Επίσης τονίσαμε πως ο ιός είναι ταξικός με την έννοια πως αποκαλύφθηκε πόσο ταξική είναι η δυνατότητα πρόσβασης στην κατάλληλη περίθαλψη, ακόμα και όσον αφορά τα πιο στοιχειώδη π.χ. την χορήγηση οξυγόνου.

– Σε όλη την διάρκεια του 2020 αποκαλύπταμε τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καπιταλιστικού υπερκράτους που αυτοεξευτελίστηκε με την πανδημία στα μάτια εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων. Από το γελοίο τσίρκο της άνοιξης που κράτη μέλη έκλεβαν αναπνευστήρες και μάσκες το ένα από το άλλο ως το νέο τσίρκο του καλοκαιριού με το δόγμα «στα αεροπλάνα και στα ξενοδοχεία δεν κολλάει». Αλλά και στο τέλος του 2020 με τις μονομερείς ιδιοτελείς αποφάσεις υιοθέτησης των εμβολίων ως μοναδικού και αποκλειστικού όπλου ενάντια στην πανδημία με ταυτόχρονη υποτίμηση ειδικών φαρμάκων, ενίσχυσης νοσοκομείων, σωστής επιδημιολογικής επιτήρησης.

Η αυτογελοιοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως μηχανισμού και με την πανδημία αλλά και με τον πόλεμο δείχνει πόσο λάθος είναι η «μακριά γαϊδούρα» πολιτικής ηλιθιότητας που λανσάρουν τώρα κάποιοι λέγοντας «ας αφήσουμε στην άκρη το θέμα της ΕΕ γιατί δεν το θέλει το ΜΕΡΑ25 και κατά συνέχεια δεν το θέλει η ΛΑΕ που θέλει να τα βρει με το ΜΕΡΑ25 άρα δεν το θέλουμε κι εμείς που θέλουμε να τα βρούμε με την ΛΑΕ». Αυτή η αυτοκτονική αντίληψη ξεπλένει την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα του 2015 αλλά ξεπλένει και την ηγεσία του ΚΚΕ που δεν είχε στηρίξει το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα και που μετά το δημοψήφισμα ψέλλιζε τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ («ρήξη με ευρωζώνη και ΕΕ θα είναι καταστροφή» κλπ). Το σημαντικότερο όμως είναι πως χαρίζει (κυριολεκτικά) τον αντι- ΕΕ αγώνα στην ακροδεξιά κάτι που πιθανά θα έχει σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες.

– Αντιδράσαμε δυναμικά στο δεύτερο λοκντάουν (Νοέμβριος 2020 – Μάρτιος 2021) αποκαλύπτοντας πως στρεφόταν αποκλειστικά ενάντια στις λαϊκές κινητοποιήσεις και ενάντια στον ελεύθερο χρόνο των εργαζόμενων και της νεολαίας ενώ άφηνε στο απυρόβλητο τα πραγματικά εκκολαπτήρια του ιού : τους χώρους εργασίας λόγω ανεξέλεγκτης εργοδοτικής υγειονομικής ασυδοσίας και τα ΜΜΜ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη λόγω κρατικής αβελτηρίας. Το 2ο κύμα ξεκίνησε από την συγκομιδή σε μεγάλα αγροκτήματα της Δυτικής και Βόρειας Ελλάδας (με εργάτες γης που διαβιούσαν επί εβδομάδες σε άθλιες συνθήκες) και επεκτάθηκε αρχικά στα εργοστάσια και εργοτάξια της Θεσσαλονίκης , αργότερα σε όλη την χώρα. Ενώ οι εκπρόσωποι της ίδιας της «επιτροπής ειδικών» αναγκάστηκαν τελικά να δηλώσουν πως … άργησαν να αντιληφθούν(!) ότι «ο ιός μεταδίδεται ΑΠΟ τον χώρο εργασίας ΠΡΟΣ το σπίτι ΔΙΑ των ΜΜΜ» την ίδια στιγμή το κράτος επιδιδόταν σε ένα ρεσιτάλ αστυνομικής βίας με δήθεν «επιδημιολογικό» πρόσχημα, αρχικά ενάντια στις εκδηλώσεις μνήμης για την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου και για την δολοφονία Γρηγορόπουλου, αργότερα ενάντια σε κατοίκους που απλά έβγαιναν μέρα μεσημέρι σε πλατείες να πάρουν λίγο αέρα. Πρωτοστατήσαμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις της νεολαίας και του λαού ενάντια σε αυτήν την χυδαία και υποκριτική αστυνομοκρατία.

– Ήδη από τον Δεκέμβριο 2020 πήραμε ξεκάθαρη θέση για τα θέματα των εμβολίων και των φαρμάκων. Δηλώσαμε πως οι δύο αντιλήψεις «μόνο φάρμακα, όχι εμβόλια» (ακροδεξιά, μέρος του ΣΥΡΙΖΑ, μέρος της τότε ΛΑΕ) και «μόνο εμβόλια, όχι φάρμακα» (κυβέρνηση, ΚΙΝΑΛ, ΕΕ, καθεστηκυία επιστημονική εκπροσώπηση) ήταν εξίσου συστημικές και αντιεπιστημονικές : από επιστημολογική άποψη μας γυρνούσαν και οι δυο 10000 χρόνια πίσω, στην εποχή του Μάγου της Φυλής.

Αποκαλύψαμε πως η άρνηση της ΕΕ συνολικά να οργανώσει την χορήγηση μονοκλωνικών σε όλους όσους τα χρειάζονται (ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες στα πρώτα στάδια της νόσησης από COVID, πριν χρειαστεί νοσηλεία και για να μην χρειαστεί νοσηλεία) και όχι α λα καρτ – ρουσφετολογικά μόνο σε VIPs συνδεόταν με την εμμονή να μην αναπτυχθεί δημόσιο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δηλώσαμε πως ο εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός με την ιατρική έννοια (η σύσταση να είναι πάνδημος εμβολιασμός για όλα τα άτομα που έχουν σωματότυπο ενηλίκου, δηλαδή συνήθως από 16 ετών και πάνω) αλλά όχι υποχρεωτικός γιατί δεν νοείται καταναγκασμός σε καμία ιατρική πράξη, ιδιαίτερα σε εμβόλιο εποχικό κι όχι οριστικά αποστειρωτικό.

Από τότε και ως και τον Σεπτέμβριο 2021 τονίζαμε τον αντιεπιστημονικό και αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής σχετικά με τον εμβολιασμό, δηλαδή το δόγμα πως δήθεν το εμβόλιο από μόνο του θα εξαφάνιζε τον ιό μέσα σε λίγες μέρες και πως αποτελούσε όχι ιατρικό όπλο μείωσης της θνητότητας αλλά μαγικό ραβδί πλήρους επανόδου σε καπιταλιστική οικονομική κανονικότητα καθιστώντας δήθεν περιττές την δημόσια περίθαλψη και την σωστή επιδημιολογική επιτήρηση.

Τονίσαμε πως οι δυο αντιλήψεις (η τραμπουτινική άποψη άρνησης του ιού και η καθεστηκυία άποψη «μόνο εμβόλιο, τίποτα άλλο») αποτελούν όψεις του ίδιου συστημικού νομίσματος και μοιραία θα συναντηθούν και θα ταυτιστούν πλήρως. Επιβεβαιωθήκαμε πανηγυρικά από τον Δεκέμβριο 2021 με την επικράτηση της παραλλαγής Ο μέχρι και σήμερα: οι δυο συστημικές αντιδραστικές αντιεπιστημονικές απόψεις όντως ταυτίστηκαν πλήρως. «Η πανδημία τελειώνει», «ο ιός έμαθε να μην σκοτώνει», «είναι ένα απλό κρυολογηματάκι», «πεθαίνουν ΜΕ COVID, όχι ΑΠΟ COVID», «ποιος ενδιαφέρεται για ηλικιωμένους και χρονίως πάσχοντες, δεν είναι παραγωγικοί και τρώνε συντάξεις και επιδόματα», «φυσική ανοσία και φύγαμε, βζιιιν». Το γεγονός πως επιβεβαιωθήκαμε δεν σημαίνει πως ήμασταν προφήτες, απλά σωστά είχαμε εκτιμήσει πως και οι δυο αυτές αντιλήψεις προέτασσαν την καπιταλιστική οικονομική και κοινωνική «κανονικότητα» και όχι τις ζωές χιλιάδων απλών ανθρώπων.

Παραπάνω αναφέραμε μόνο κάποια παραδείγματα σχετικά με την παρέμβασή μας και με την στάση άλλων δυνάμεων (διάφορων σοσιαλδημοκρατικών και ρεφορμιστικών πολιτικών ηγεσιών). Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει και πολλά άλλα, όμως το συμπέρασμα δεν θα άλλαζε: με την κρίση της πανδημίας επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η τεράστια πολιτική, ιδεολογική, οικονομική κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού.

Ταυτόχρονα επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η ανάγκη μαζικού επαναστατικού ρεύματος αντικαπιταλιστικής ανατροπής. Ενός ρεύματος που δεν θα έχει καμία αυταπάτη για δήθεν «φιλολαϊκές» αστικές κυβερνητικές διαχειρίσεις ούτε σε επίπεδο καπιταλιστικού κράτους ούτε σε επίπεδο καπιταλιστικού υπερκράτους – ΕΕ.

Που θα είναι σε αρμονία με την (πολλές φορές) βουβή οργή της τάξης, με τα εξεγερτικά υπόγεια ρεύματα που περιμένουν μια ρωγμή για να ξεσπάσουν παραβιάζοντας την επίπλαστη κρούστα «ηρεμίας» η οποία δημιουργείται τεχνητά από κράτη, κυβερνήσεις, αστικές πολιτικές δυνάμεις, καθεστωτικά ΜΜΕ.

Που θα επικαιροποιεί στις ζωτικές ανάγκες του σήμερα την κομμουνιστική προοπτική όχι ως ρομαντικό όραμα κάποιων μυημένων αιθεροβαμόνων αλλά ως μονόδρομο για τα δισεκατομμύρια του 99% της ανθρωπότητας αν θέλουν να αποτρέψουν την περιβαλλοντική καταστροφή, την φτώχεια, τους πολέμους – δηλαδή ό,τι απειλεί την ίδια τους την ύπαρξη.

Που είναι το μόνο ρεύμα το οποίο έχει ελπίδα να σημειώνει νίκες γιατί όλα τα μεσοβέζικα «θα λογαριαστούμε μετά» και οι επίδοξες πολιτικές «γέφυρες» με αυτά τα ποικιλόχρωμα μεσοβέζικα απέτυχαν ήδη παταγωδώς στο παρελθόν και θα αποτυγχάνουν και στο μέλλον, απλούστατα γιατί στις σημερινές συνθήκες το σύστημα παραχωρεί κάτι μόνο όταν απειλείται πως μπορεί να χάσει τα πάντα.

Που θα περιφρουρεί και θα ενισχύει την ταξική επαναστατική ανεξαρτησία του ενώ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ θα οικοδομεί μέτωπα, γιατί χωρίς την ταξική επαναστατική ανεξαρτησία από την αστική πολιτική – από την σοσιαλδημοκρατία και από τον ρεφορμισμό σε όλες τους τις εκδοχές – τέτοια μέτωπα (κινηματικά ή εκλογικά) ΔΕΝ μπορούν να οικοδομούνται, νομοτελειακά θα είναι αποτυχημένα ή θνησιγενή.

Εμείς οι υγειονομικοί της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς είμαστε περήφανοι που παρά τα όποια λάθη και αδυναμίες μας σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες ενάντια σε «θεούς και δαίμονες», ενάντια σε συκοφαντίες – ύβρεις – χλεύη – διώξεις από το όλο σύστημα (κυβέρνηση, ΕΕ, ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, δικαστική εξουσία, καθεστωτικά ΜΜΕ, καθεστωτική κυβερνητική μεγαλοκαθηγητική αντιεπιστημονική ψέκα, ακροδεξιά τραμπουτινική αντιεπιστημονική ψέκα, περισπούδαστες μητσοτακομμουνιστικές περσόνες, συστημική αστική κοινοβουλευτική συναίνεση κλπ κλπ) αποδείξαμε την υπεροχή αυτής της ταξικής αντικαπιταλιστικής ανεξαρτησίας, της γραμμής της ανατροπής. Όχι μόνο δεν θα την χαρίσουμε ως ουρά σε κανέναν σοσιαλδημοκρατικό ή συνδικαλιστικογραφειοκρατικό ή ρεφορμιστικό αστικό κοινοβουλευτικό σχεδιασμό υποταγής σε νέες διαχειριστικές αστικές κυβερνητικές αυταπάτες αλλά θα απαιτήσουμε από όλες τις δυνάμεις του κινήματος την μετωπική συσπείρωση γύρω από αυτήν την αντίληψη, στις εκλογές αλλά πρώτα και κύρια στους δρόμους του αγώνα.

Αθήνα, Ιανουάριος 2023

Οργανώσεις Υγειονομικών του Νέου Αριστερού Ρεύματος

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 9
Συμμετοχές )



68 σχόλια στο “Αντικαπιταλιστική Αριστερά και Πανδημία: Μερικά πρώτα συμπεράσματα

  1. Ανώνυμος

    Αυτά τα “πρώτα συμπεράσματα” εμφανώς προσπαθούν να σώσουν μια πολιτική στάση, που δοκιμάστηκε και από την Πανδημία(!) και γι αυτό αποδοκιμάστηκε από τον υγειονομικό κόσμο.

    Reply
    1. ΑΩ

      μάλλον αγκαλιάστηκε από τον υγειονομικό κόσμο, ειδικά αυτόν που δίνει για τη μάχη τη δημόσια υγεία σε όλα τα επίπεδα

      Reply
  2. Ανώνυμος

    “αγκαλιάστηκε” σημαίνει κατέβηκε μαζί του στην απεργία, στην κινητοποίηση, έστω τον υποστήριξε τουλάχιστον με μια ψήφο. Οταν τίποτε από αυτά δε συντρέχει, όταν όλα αυτά είναι σε ύφεση, για τι σόϊ “αγκάλιασμα” μιλάμε; Νοητό;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ενα απογευματινό συλλαλητήριο για την υπεράσπιση του ΕΣΥ και την καταγγελία του νόμου της ΝΔ που διαλύει το ΕΣΥ, δεν έγινε. Ούτε από την ΟΕΝΓΕ με πλειοψηφούσα παράταξη την παράταξη του ΚΚΕ και ισχυρή την παράταξη της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς, ούτε από την ΕΙΝΑΠ. Αρκέστηκαν μόνο σε ένα μίζερο μεσημεριανό μάζεμα 1500 με 2000 άτομα έξω από την Βουλή και με λίγους υγειονομικούς ανάμεσά τους….

      Τι να λέμε;

      Reply
    2. ΑΩ

      Ανώνυμος ψεκας είναι αυτό που γράφει τα σχόλια του ύφους “Καραντινιέροι, που στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση και το κράτος ελέω σωτηρίας της ….υγείας, και στήριξαν ΟΛΑ τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σμσ, τα πρόστιμα, τα εξοδόχαρτα. Αυτό έπραξε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25, και το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κάτι ΛΑΕ, κάτι ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΑΡΑΝ, κλπ κλπ.”

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Γιατί ΑΩ; Δεν ισχύει κάτι τέτοιο; ποιοι έγραφαν επώνυμα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανώνυμα σχόλια ή σχόλια με ψευδώνυμα στην παντιερα λόγου χάρη και αλλού και που ειδικά στην πρώτη καραντίνα βγαίνανε βασιλικοτεροι του βασιλέως υπέρ των μέτρων όπως απαγόρευση κυκλοφορίας, πρόστιμα κλπ;

        Ποιοι βγήκαν και κατήγγειλαν λόγου χάρη τις κανονικές πρωτομαγιατικες συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανωθηκαν τον Μάιο του 2020;

        Επειδή οι πολιτικές δυνάμεις ήταν πιο προσεκτικές στις δημόσιες ανακοινώσεις τους, ξεχνάμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του κόσμου τι έλεγε δημόσια στα μκδ;

        Άλλο πράγμα το να θες να συζητάς με όλες τις απόψεις στην αριστερά κ την αναρχία βάσει επιχείρηματων, συμφωνείς, ή διαφωνείς και άλλο το να ξεχνιωνται σιωπηλά απόψεις και πολιτικές στάσεις.

        Reply
    3. Κώστας

      ΑΩ σε τιμάει η διαφωνία σου με τον άλλον, και το ότι δεν προσυπογράφεις την μαγική κομματοσκυλιακή εικόνα που εκείνος περιγράφει για την πανδημία και την στάση της Αριστεράς.

      Την ίδια μαγική εικόνα όμως περιγράφει και η ανακοίνωση.

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κώστα, εσύ ο ίδιος υοερασπιζες εδώ μέσα τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης. Άσε τα ψόφια, κ αν κάποιος φτιάχνει μαγική εικόνα, αυτός είσαι εσύ. Εσύ έβριζες όσους αγωνιζόταν υπέρ του ΕΣΥ και κατά των μέτρων πειθάρχησης! Και όχι μόνο εσύ, αλλά και πολλοί άλλοι, από διάφορες πολιτικές δυνάμεις.

        Reply
  3. Ανώνυμος

    Εδώ πρέπει να θυμηθούμε διάφορους τσαρλατάνους που βγαίνανε με σχόλια και στην ΠΑΝΤΙΕΡΑ και που λέγανε “γιατί είσαι κατά του λοκντάουν και της απαγόρευσης κυκλοφορίας; Θες να πας μικροαστικά, με το γκομενάκι στο πάρκο;” τέτοια γράφανε αρκετοί και εδώ μέσα! Τους έλεγες ότι κατεβαίνουμε στον δρόμο για ένα σύγχρονο, ποιοτικό, δωρεάν για όλους ΕΣΥ, και ταυτόχρονα για την κατάργηση ΟΛΩΝ των κατασταλτικών μέτρων της κυβέρνησης, σου λέγανε “είσαι τραμπικός, με τον Μπολσονάρου, ψέκας” και άλλα τέτοια φαιδρά και γελοία.

    Καραντινιέροι, που στρατεύτηκαν με την κυβέρνηση και το κράτος ελέω σωτηρίας της ….υγείας, και στήριξαν ΟΛΑ τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης όπως την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σμσ, τα πρόστιμα, τα εξοδόχαρτα. Αυτό έπραξε το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΜΕΡΑ25, και το μεγαλύτερο μέρος της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, κάτι ΛΑΕ, κάτι ΑΡΑΣ, ΑΡΙΣ, ΑΡΑΝ, κλπ κλπ.

    Κράζανε υπέρ του Τσιόδρα που θα είναι “ο γιατρός που θέλουμε στον σοσιαλισμό”, χλευάζανε, κοροιδεύανε και μετά σταδιακά, ΚΑΤΑΠΙΑΝΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΤΟΥΣ. Και τώρα, ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΥΡΙΖΟΥΝ ΣΤΟ ΤΣΑΜΙΚΟ άμα τους υπενθυμίσεις τι γράφανε και τι λέγανε…..

    Επίσης, άλλη μια εξαιρετικά κακή πολιτική θέση ήταν και το “υπερασπίζουμε τον κόσμο που διαδηλώνει και ζητάμε την κατάργηση απαγόρευσης των διαδηλώσεων, όπως και των προστίμων σε διαδηλωτές”. Π Ρ Ο Σ Ε Ξ Τ Ε!! ΔΕΝ ζητάμε την κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και των προστίμων ΓΕΝΙΚΑ, ζητάμε την κατάργηση της απαγόρευσης των διαδηλώσεων και της επιβολής προστίμων σε διαδηλωτές! Τι μήνυμα άραγε εξεπεμψαν όσες πολιτικές δυνάμεις προώθησαν μια τέτοια συνθηματολογία;Το μήνυμα που εξέπεμψαν στον λαό ήταν το “Εμείς νοιαζόμαστε για τους δικούς μας, για τους άλλους δεν θα μπορέσουμε”!! Πιο συντεχνίλα πεθαίνεις…. Ε μετά μην αναρωτιόμαστε γιατί ο κόσμος δεν ψήνεται έτσι;

    Reply
  4. Ανώνυμος

    Η βασική αιτία που το μεγαλύτερο μέρος της κομμουνιστικής και σοσιαλδημοκρατικής αριστεράς, από το ΚΚΕ και δώθε, ενώ άνοιξε και πολύ σωστά μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά συστημική ψέκα του στυλ “το εμβόλιο έχει τσιπάκι και σου αλλάζει το dna”, ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΥΠΟΤΑΧΘΗΚΕ στην έτερη καπιταλιστική αφήγηση του επιστημονισμού, είναι η εξής:

    Οι κομμουνιστές και ευρύτερα οι αριστεροί, είναι εδώ και πολλές δεκαετίες, δέσμιοι και υποταγμένοι στην θεωρία που λέει πως η επιστήμη, οι επιστήμονες και τα επιστημονικά επιτεύγματα, εγγυούνται ΟΥΤΩΣ Η ΑΛΛΩΣ την πρόοδο, δηλαδή την θετική εξέλιξη του ανθρώπου. Είναι δέσμιοι στην αντίληψη περί ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ της επιστήμης. ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ να δούν πως εκτός από την καπιταλιστική ακροδεξιά ψέκα, υπάρχει και η κρατική/καπιταλιστική επιστημονικίζουσα ψέκα! Που έχει εκπροσώπους της σοβαρούς επιστήμονες, επιστημονικές επιτροπές, κράτη, κλπ.

    Για αυτό και σωρηδόν βγαίνανε και μιλάγανε για τα επιστημονικά επιτεύγματα στην ιατρική που “σώζουν επι δεκαετίες δεκάδες εκατομμύρια ζωές, όπως πχ τα εμβόλια” πράγμα ΕΝΤΕΛΩΣ ΣΩΣΤΟ!!! Ομως, μόλις τους πεις ότι και τα πυρηνικά όπλα που μπορούν όχι απλώς να σκοτώσουν εκατομμύρια αλλά και να εξαφανίσουν όλον τον πλανήτη ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ, εκεί μπλοκάρει το μηχάνημα και καταρρέει η αφήγηση…

    Για αυτό και σωρηδόν έκραζαν πως “ΌΠΟΙΟΣ διαφωνεί με τα πορίσματα των κρατικών επιτροπών επιστημόνων (λοιμωξιολόγων κλπ), με τον Π.Ο.Υ και με μεμονομένους επιστήμονες -που όλοι αυτοί μαζί υπεράσπιζαν ΟΛΑ τα κατασταλτικά μέτρα των κρατών- είναι ακροδεξιός ψέκας (!!!). Ξεχνώντας πως πολλοί επιστήμονες είναι ΚΑΙ κρατικοί υπάλληλοι/στελέχη κυβερνήσεων, ξεχνώντας πως πολλοί επιστήμονες είναι ΚΑΙ μέτοχοι/ιδιοκτήτες μεγάλων επιζειρήσεων! Ξεχνώντας ότι ο Π.Ο.Υ. μόλις το 1990 έπαψε να θεωρεί την ομοφυλοφυλία ως αρρώστια, και αυτό ύστερα απο σκληρούς αγώνες του κόσμου! Που εάν αυτός ο κόσμος έκανε ό,τι έκαναν οι καραντινιέροι μας, ακόμα ο ΠΟΥ θα θεωρούσε βάσει….επιστημονικών μελετών την ομοφυλοφυλία, αρρώστια!!!!

    Ξεχνώντας τέλος, πως μια σειρά τσαρλατανισμοί, ΠΡΙΝ αποδειχθούν τσαρλατανισμοί, ΕΧΑΙΡΑΝ επιστημονικού κύρους! Και μιλώ για τις ρατσιστικές θεωρίες του βιολογισμού, της ευγονικής, κλπ κλπ!

    Μόνο η κριτική σκέψη, η έρευνα και το κριτήριο της διαψευσιμότητας συγκροτούν την ουσιαστική επιστήμη, η οποία απορρίπτει τόσο τον επιστημονισμό που τον έχουν καταπιεί αμάσητο ολοκληρα κομμάτια της κοινωνίας, της αριστεράς και της αναρχίας, όσο και την ακροδεξιά ψέκα την οποία την έχουν αποδεχθεί επίσης τμήματα της κοινωνίας και φυσικά οι δεξιές βάρβαρες πολιτικές δυνάμεις. Και οι δύο αυτές αντιλήψεις και λογικές εξυπηρετούν τα μέγιστα, τους εθνικούς και υπερεθνικούς καπιταλισμούς.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ένα άλλο επίσης κρίσιμο ερώτημα που παρήχθη κατά την προηγούμενη τριετία και σε παγκόσμιο επίπεδο, εινσι το κατα πόσο είναι σωστό ή λάθος να αφήνουμε ως εργατική τάξη και λαό τους κρατικούς καπιταλιστές επιστήμονες και τις κυβερνήσεις, να κανοναρχουν πλευρές της ζωής μας ή/και όλη την ζωή, βάση της αξίωση “το είπε η επιστήμη, το λένε οι ειδικοί”.

      Στο βαθμό που ο ρόλος της επιστήμης και πολύ περισσότερο ο ρόλος των επιστημόνων είναι κατεξοχήν ταξικος, σαφώς και πρέπει να απορρίπτεται από τους λαούς και τις εργατικές τάξεις, αυτή η αξίωση, να μας ορίζουν δηλαδη πτυχές της ζωής ή/και όλη την ζωή, οι επιστήμονες, οι κρατικές και επιχειρηματικές επιτροπές τους και τα πορίσματα τους! Όπως ακριβώς αμφισβητούμε και απορρίπτουμε το να μας ορίζουν τη ζωή οι θρησκείες και οι ιερείς τους!

      Κάθε επιστημονικό πόρισμα που αφορά πλευρές της καθημερινής ζωής, πρέπει να υπόκειται στην κριτική. Και πάντα τον τελευταίο λόγο τον έχει το αν αυτό το επιστημονικό πόρισμα, μειώνει την εκμετάλλευση, την καταστροφή του πλανήτη, βελτιώνει την ζωή, την δημοκρατία, το αξιοβίωτο της ζωής για τους εργαζόμενους και τους λαούς.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Οχι, ανώνυμε (14/01/2023 at 12:34), δεν λένε όλοι “το είπαν οι ειδικοί”, επειδή σε βολεύει αυτή η ισοπέδωση. Το ταξικό κίνημα λέει “το είπαν οι δικοί μας ειδικοί“, δε βρίσκεται το εργατικό κίνημα στον 18ο αιώνα. Υπάρχει πια εργατική διανόηση, που μπορεί να κρίνει και να αξιολογεί τα επιτεύγματα της επιστήμης κι ας ελέγχεται η τελευταία βασικά και σε γενικές γραμμές από την α/τ. Εχει και αντιφάσεις το σύστημα δεν είναι μπετόν! Αλλιώς δε θα κάρφωνε ο Γαλιλαίος, πως η Γή είναι στρογγυλή και γυρίζει.
        Κάποια σωστά πράγματα έχουν πει και μερικοί (φερόμενοι) υπογράφοντες η υποστηρικτές του παραπάνω κειμένου, και μάλλον αυτή είναι η αιτία της σύνταξής του. Να συμμαζέψει τους ..”ανυπάκουους”, όσους μπροστά στην αδήριτη πραγματικότητα άκουσαν τη φωνή της τάξης τους και της δικής τους ταξικής επιστήμης.
        Παιδικότητες…

        Reply
  5. Ανώνυμος

    Τα συμπεράσματα των Ο. Β. Υγειονομικών του ΝΑΡ, έχουν ορισμένα κρίσιμα θετικά στοιχεια που ανεβάζουν τον πηχυ στην δημόσια συζήτηση απολογισμού της τελευταίας τριετιας, πέραν των οικονομίστικων ορίων της σκέψης πολλών πολιτικών δυνάμεων της αριστεράς κομμουνιστικης και σοσιαλδημοκρατικης:

    Α. Αναγνωρίζει και τεκμηριωνει τον ταξικο ρόλο που παίζει η επιστήμη όταν γίνεται υλική παραγωγική δύναμη. Η επιστήμη ακόμα κσι ως θεωρητικη έρευνα, δεν είναι ουδέτερη. Ουδέτερο είναι το αντικείμενο της έρευνας και αυτό όχι πάντα. Οι πλανήτες, τα αστρικά συστήματα, το σύμπαν, η σύσταση υλικών, η μελέτη της ύλης και των νόμων της, ναι μπορείς να πεις ότι εινσι ουδέτερη.

    Αλλά, το ΓΙΑΤΊ έρευνά ο επιστήμονας, οι λίγοι που το κάνει, που είναι και το πιο σημαντικό μαζί με το ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ θα γίνουν και πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, όπως κσι το ΤΙθα ερευνηθεί και γιατί, εινσι εντελώς ταξικά.

    Τα παραπάνω εποσημαινονται σωστά, αλλά δεν αναλύονται όσο και όπως πρέπει. Παρολαυτα, εποσημαινονται και καταγράφονται.

    Β. Δεύτερο θετικό στοιχείο του κειμένου των Ο. Β. Υγειονομικών του ΝΑΡ, είναι πως τεκμηριωνει την απόρριψη του επιστημονισμού, του διδύμου αδερφού της ακροδεξιάς ψεκας. Στον πυρήνα της σκέψης τους, εινσι όμοιοι όσοι πιστεύουν στην κούφια γη και στους σωτήρες επιστήμονες. Αυτό το πιάνει επίσης το κείμενο. Και πολύ καλώς!

    Γ. Αναδεικνυει την ανάγκη του λαϊκού αγώνα για σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν για όλους ΕΣΥ, κόντρα στα κατασταλτικά μέτρα πειθάρχησης του λαού που ελήφθησαν κσι λαμβάνονται από τα κράτη, στο όνομα της επιστήμης κσι της υγείας.

    Στα αρνητικά εινσι η μη αναγνώριση του γεγονότος ότι ακόμα κσι το ΝΑΡ που είχε την πιο σωστή θέση από όλη την υπόλοιπη κομμουνιστικη σι μη αριστερά, δεν βγήκε θαρρετά να πει κατάργηση της απαγόρευσης κυκλοφορίας και όλων των κατασταλτικων μέτρων ΓΕΝΙΚΆ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ και να ζητήσει την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων ανεμβολιαστων υγειονομικών. Τα πρώτα τα είπε, αλλά άτολμα. Οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις από το ΚΚΕ μέχρι την εξωκοινοβουλευτικη τα εκαναν μαντάρα, απιδεχομενες ουσιαστικά τα μέτρα, εξαιτίας του επιστημονισμού που τους δέρνει.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το σωστό: “….Αναγνωρίζει και τεκμηριώνει τον ταξικό ρόλο που παίζει η επιστήμη όταν γίνεται υλική παραγωγική δύναμη. Η επιστήμη ακόμα και ως θεωρητική έρευνα, δεν είναι ουδέτερη. Ουδέτερο είναι το αντικείμενο της έρευνας και αυτό όχι πάντα. Οι πλανήτες, τα αστρικά συστήματα, το σύμπαν, η σύσταση υλικών, η μελέτη της ύλης και των νόμων της, ναι μπορείς να πεις ότι εινσι ουδέτερη.

      Αλλά, το ΓΙΑΤΙ ερευνά το Χ και ΔΕΝ ερευνά το Ψ ο κάθε επιστήμονας. ΔΕΝ είναι ουδέτερο. Καθορίζεται από την προσωπική θέση του επιστήμονα, την ιδεολογία του, τις πολιτικές και πολιτισμικές του αντιλήψεις. Καθορίζεται επίσης, ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ κυρίως από τους στόχους αυτού που ΠΛΗΡΩΝΕΙ τον χ επιστήμονα! Και ακόμα χειρότερα, όταν ο χ επιστήμονας είναι κρατικό στέλεχος, ή είναι επιχειρηματικό στέλεχος, μέτοχος ή/και ιδιοκτήτης εταιρείας!

      Ετσι λοιπόν, όλα τα παραπάνω στοιχειοθετούν γιατί η επιστήμη και ο επιστήμονας ΔΕΝ είναι καθόλου ουδέτερες έννοιες, ρόλοι και πρακτικές. Το ΤΙ θα ερευνηθεί και γιατί, οι λόγοι για τους οποίους ερευνά ο χ επιστήμονας, μαζί με το ΤΙ ΔΙΑΟΛΟ θα γίνουν και πως θα χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών, όλα αυτά διέπονται από ταξικά, κοινωνικά/οικονομικά, πολιτικά συμφέροντα.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Α, μπα;
        Ωστε “ουδέτερο είναι το αντικείμενο”; (…πετάμε κι ένα …”όχι πάντα” για να αποφύγουμε τη λακούβα!)
        Οχι φίλε μου!
        Κυρίως “το αντικείμενο”, σωστότερα, η επιλογή του αντικειμένου κι αν δεν είναι “ουδέτερη”. (Καταρχήν τα αντικείμενα δεν κρίνονται, οι πράξεις των υποκειμένων κρίνονται, αλλά ας ξεπεράσουμε τις εκφραστικές η και γνωσιολογικές ανεπάρκειες).
        Οποιος θέλει να σταθεί κριτικά στην αστική επιστήμη, το πρώτο, που θα κατηγορήσει είναι ακριβώς η επιλογή των πεδίων έρευνας και οι κατευθύνσεις της, το “αντικείμενο”. Σπαταλώνται πόροι σε δευτερεύοντα, άχρηστα η και επιβλαβή για την κοινωνία πεδία, ενώ αγνοούνται άλλα πιο επείγοντα και σημαντικά. Εχουν και οι δικοί σας χώροι διαμαρτυρηθεί π.χ. για τις νατοϊκές έρευνες στα ΑΕΙ, να πω το πιο εξώφθαλμο παράδειγμα.
        Και δεν υπάρχει γενικός κανόνας …”ουδετερότητας”, ούτε στην ύλη, ούτε πουθενά. Πόσο σίγουρος είσαι, π.χ., πως η “Μεγάλη Εκρηξη” είναι μια …”ουδέτερη” θεωρία;
        Από το σημείο αυτό, όμως, μέχρι να φτάνει να κατηγορεί κανείς οτιδήποτε παράγει το ανθρώπινο πνεύμα σαν …”επιστημονισμό”, ε, και η καφρίλα έχει κάποια όρια….

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Είσαι άσχετος. Η κίνηση των πλανητών, η ερμηνεία του σύμπαντος, η μελέτη της δομής των σωμάτων, των μορίων, των ατόμων, η μελέτη της βαρύτητας, κλπ, κλπ είναι αντικείμενα μελέτης ουδέτερα. Δεν ταξινομουνται βάσει ταξικων διαιρέσεων. Ο τρόπος/μεθοδολογία που μελετάς/αναλυεις τέτοια φαινόμενα, επίσης εινσι ουδέτερος. Δεν υφίσταται καπιταλιστικη μεθοδολογία ανάλυσης της δομής του ατόμου και εργατική μεθοδολογία ανάλυσης του ιδίου πράγματος. Αυτό εννοώ.

          Όμως, το γιατί μελετάς ένα Χ πεδίο και όχι ένα ψ πεδίο, το γιατί μελετάς το Χ ή το ψ πεδίο, με τι στοχους και σκοπούς, τι θες να προωθήσεις και γιατί, τι θες να παρασιωπήσεις και γιατί, πώς και για ποιους σκοπούς θες να χρησιμοποιήσεις τα επιστημονικά πορίσματα τόσο σαν επιστήμονας όσο και σαν εργοδότης του χ επιστήμονα, όλα αυτά ναι, ειναι μόνο ταξικά.

          Μην κομματοσκυλιάζεις.

    2. Ανώνυμος

      Εδώ, πρέπει να αναφέρουμε ορισμένα επιχειρήματα που ακούστηκαν κατά κόρον τα τελευταία 3 χρόνια προς υπεράσπιση των κατασταλτικά μέτρων της κυβέρνησης και που κατά την γνώμη μου αποδεικνύουν καταρχάς έναν πολύ ρηχό τρόπο σκέψης, οργανωμένων και ανενταχτων:

      Α. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας – ΚΟΚ, είναι και αυτός κρατική ρύθμιση. Να την απορριψουμε και αυτή; Να περνάμε τα φανάρια με κόκκινο επειδή είναι κρατική επιβολή;

      Β. Εσείς που κατακρίνετε τις πολυεθνικές φαρμάκων όπως πχ την μπαγερ, καταναλώνετε όμως τις ασπιρίνες της όπως και θα πάτε να πάρετε τα φάρμακα των εταιρειών που κατά τα άλλα καταγγελετε!

      Τα παραπάνω επιχειρήματα ακούστηκαν κατά κόρον ακόμα και από ανθρώπους με μεγάλη θεωρητική κατάρτιση… Και δείχνουν ακριβώς την ρηχή αντιληπτικη ικανότητα ανεξαρτήτως γνώσεων, στο να κάνουν κάτι γόνιμο με αυτές τις θεωρητικές γνώσεις που έχουν, άτομα ΚΑΙ συλλογικότητες, πέραν από το να τις παραθέτουν στείρα.

      Εάν λοιπόν ο κοκ ως κρατική ρύθμιση είναι ίδιου επιπέδου με την απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σμσ, τα πρόστιμα κλπ, και για αυτό πρέπει στο όνομα της κοινωνικής ευθύνης να αποδεχτούμε και το δεύτερο όπως αποδεχομαστε το πρώτο, ε τότε να από δεχθούμε και το νόμο περί διαδηλώσεων και να διαδηλώνουμε στα πεζοδρόμια. Διότι όταν κλείνεις τον δρόμο τότε δημιουργείται ακόμα μεγαλύτερο κυκλοφοριακό πρόβλημα, και μια σειρά κρίσιμων λειτουργιών, παρακωλυονται. Ε; Βλέπουμε λοιπόν πως λειτουργεί η εμπέδωση της ατομικής ευθύνης η έλλειψη της οποίας φταίει για όλα τα δεινά και πάει περίπατο η πραγματική ευθύνη για το χάλι του λαού η οποία βαραίνει την εκάστοτε κυβέρνηση;

      Εάν επίσης πρέπει να αποδεχομαστε τις φάρμακο βιομηχανίες και τον ρόλο τους “επειδή καταναλώνουμε τα φάρμακα τους”, τότε να αποδεχθούμε και την μισθωτή εργασία επειδή αναγκαζομαστε να δουλεύουμε και ούτε να της ασκούμε κριτική, ούτε να την απορρίπτουμε! Έτσι πάνε αυτά.

      Ή επιστήμη δεν ήταν ποτέ ουδέτερη. Ουδέτερο είναι το αντικείμενο της έρευνας και αυτό όχι πάντα. Ουδέτερη είναι η μεθοδολογία που εξηγούμε το αντικείμενο που μελετούμε και αυτό όχι πάντα. Όμως το Γιατί μελετούμε αυτό που μελετούμε, γιατί γίνεται μια έρευνα για το Χ και όχι για το ψ, ποιος πληρώνει και γιατί έναν επιστήμονα, πώς χρησιμοποιούν καπιταλισμός και κράτος την επιστήμη, τιυς επιστήμονες και τα πορίσματα τους, τι ρόλο παίζουν οι ίδιοι οι επιστήμονες στην παραγωγή και στην χάραξη πολιτικής, όλα αυτά έχουν μόνο ταξικο περιεχόμενο και δεν έχουν καμία σχέση με κάποιας μορφής ουδετερότητα. Εάν αυτά τα κριτήρια, αυτό το συμπέρασμα και αυτή η συλλογιστική που χαρακτηριζουν το παρόν σχόλιο ενσωματωθούν στο κείμενο των ΟΒ υγειονομικών του ΝΑΡ και του κάθε ΝΑΡ θα έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος.

      Reply
  6. Κώστας

    Δυστυχώς είναι ένα κείμενο γεμάτο χυδαία ψέματα, και επί του υγιεινομικού θέματος και των θέσεων της Αριστεράς, και στην εμβόλιμη παράγραφο για τον εκλογικό πανικό του ΝΑΡ που κολλάει παντού

    Καλώ κανείς να μην ασχολείται με σκουπίδια

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Κώστα, εσύ είσαι ένας από αυτούς που απεδεχθης ενεργητικως τα κατασταλτικά μέτρα ελέω επιστήμης και υγείας που προώθησε η κυβέρνηση. Εσύ είσαι ένας από αυτούς που λυσσαγαν απέναντι σε όσους αγωνιζόταν μεν για ποιοτικό δωρεάν ΕΣΥ για όλους, απερριπταν δε, τα κατασταλτικά μέτρα, συκοφαντωντας τους ως τραμπικους, μπολσοναρικους, δολοφόνους κλπ.

      Συνεπώς, η γνώμη σου είναι για τα μπάζα. Το κείμενο του ΝΑΡ μπροστά στην πολιτική σου θέση, είναι το απαύγασμα του διαλεκτικου υλισμού. Και είναι και με τα λάθη του, πολύ πιο διαλεκτικα υλιστικο από αντίστοιχες θέσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων της κομμουνιστικης και μη, αριστεράς.

      Reply
    2. Κώστας

      Δεν θα σας πάει μπροστά η πολιτική της λάσπης και της κουκούλας μεγάλε.

      Σώστε τουλάχιστον κάποια αξιοπρέπεια

      Από εσένα και τον Κατσουλάκο βέβαια που λέτε για το κρυωματάκι, την γριπούλα, την ψευτοπανδημία, που δεν καταλαβαίνεται γιατί είναι πρόβλημα 50.000 νεκροί στην Ελλάδα, που λέτε “έλα μωρέ οι γέροι”, που συμφωνείτε με τον ναζί Πλεύρη και την μπολσοναρική ακροδεξιά ψεκασμένη αντιεμβολιαστική αντιεπιστημονική κυβέρνηση, καλύτερο είναι το κείμενο του ΝΑΡ.

      Απλά προσπαθεί να σας ικανοποιήσει και εσάς και να πει και χίλια ψέματα γιαα την στάση της Αριστεράς για πολιτικάντικους εκλογικίστικους λόγους.

      Εκλογές είναι αυτές και το μάτι του μέσου ναρίτη γυαλίζει. Και θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο από την φαρέτρα της αστικής πολιτικής

      Κώστας

      Κώστας

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Κψσρα όπως και τοτε έτσι κ τώρα, μόνο ψέμα, λύσσα και υπακοή στο κράτος βγάζεις… Δογματικος επιστημονιστης θρησκόληπτος ίσαμε το μεδουλι είσαι! Ψεύτης κ απατεώνας

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Κώστα, όλοι θυμόμαστε τι έγραφες εδώ μέσα επί δύο χρόνια! Έβριζες όλους όσους αγωνίστηκαν για το ΕΣΥ αλλά κ για κατάργηση των μέτρων πειθάρχησης…. Αν κάποιος φόραγε κουκούλα, αυτός ήσουν εσύ…

        Reply
      3. Ανώνυμος

        Γιατί ψέμα ήταν Κώστα οτι το ΚΚΕ, η ΛΑΕ κσι οι συνιστώσες της, η ΑΡΙΣ, η αναμέτρηση, το κ σχέδιο και φυσικά και ο ΣΥΡΙΖΑ κ το μερα25 απεδεχθησαν πλήρως τα κατασταλτικά μέτρα της κυβέρνησης, στο όνομα της υγείας και της επιστήμης; Ότι λοιδωρουσαν ως ψεκα, όλους όσους απέρριψαν μαζί με την ακροδεξιά ψεκα, και την επιστημονικίστικη ψεκα;

        Από που και ως που το να έχωμε μνήμη και να λέμε την αλήθεια συνιστά… “φαρέτρα της αστικής πολιτικής”?

        Reply
        1. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

          Είναι τελικά βολικό να βγαίνουν κάποιοι εκ των υστέρων “αντιστασιακοί”. Μιλάμε βέβαια για εσάς τους “αντικαπιταλιστές”του μαύρου πανδημικου μετώπου της παγκοσμιοποίησης, για εσάς που όπως μετά την χούντα βγήκαν ως “επικεφαλής”της νοεμβριανης εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 73, έτσι και σήμερα, μετά την πανδημικη τρομοδιετια,μετά τα πρόστιμα τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας τα χιλιάδες πρόστιμα σε μας τους ανεμβολιαστους ειδικά στους 60χρονων και άνω, μετά τις αναστολές εργασίας 7000υγειονομικων που ΜΟΝΟΙ τους με μόνη συμπαράσταση όλων εμάς των απλών αριστερών,μετά τις συκοφαντίες από σας και τα διάφορα καθημερινά προπαγανδιστικά σας υπέρ των εμβολίων θανάτου των πολυεθνικών εταιρειών χέρι χέρι με τον Πλεύρη και τη Παγώνη ε λοιπόν πάει πολύ να μας τη βγαίνετε και “αντιστασιακοί”.Δεν ξεχνάμε ούτε το ρόλο σας εσάς και όλης της αριστεροδεξιας συμπαιγνιας που συμβάλλετε με την στάση σας στον διετή ή τριετή γύψο κυβέρνησης Μητσοτάκη,Φαιζερ,Π.Ο.Υ, όλους εσάς που συκοφαντουσατε ως ακροδεξιούς τόσο τους συναδέλφους σας υγειονομικούς, όσο και όλους εμάς που ως αριστεροί αντισταθήκαμε κόντρα στην παγίδα της παγκοσμιοποίησης κόντρα στην υποχρεωτικοτητα στην καταστολή της μάσκας στα σχολεία, όλο αυτό το κόσμο που κόντρα στον κυρίαρχο φασισμό της παγκοσμιοποίησης και τους λούμπεν φασίστες προβοκάτορες του μαύρου πανδημικου μετώπου,διαδηλωσαμε απέναντι σ’αυτό το τρομοκρατικό πανδημικο μέτωπο.Παντου στους δρόμους ενώ εσείς στηρίξατε τις απαγορεύσεις και την υγειονομική καταστολή.Ανοιξατε το δρόμο στο ζοφο και την υγειονομική τρομοκρατία της δεξιάς ενώ βαραγαν το λαό σε δρόμους και πλατείες και έπρεπε να έρθει η νέα Σμύρνη και η οργή του λαού που και αυτό το αγωνιστικό ξέσπασμα το μετατρέψατε σε συντεχνιακό κάλεσμα για ΜΕΘ.Χτυπουσαν οι μπάτσοι συνταξιούχους με πρόστιμα τρακοσαευρα και σεις κουβέντα.Αλλα και διεθνώς όταν έγιναν μεγάλες διαδηλώσεις σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής με αποκορύφωμα την μεγάλη εξέγερση του Καναδά πέρσι τέτοια εποχή από τους φορτηγατζηδες με μεγάλη συμπαράσταση του λαού και με τρομερό αυταρχισμό με τον τΤριντο να κρύβεται από το εξεγερμένο λαό εσείς όλοι κατηγορουσατε αυτό το κόσμο ως “ακροδεξιούς”.Όλη αυτή η “αριστερά”αποδείχτηκε ότι λειτουργεί ως η αριστερή ντουντουκα της παγκοσμιοποίησης και του μαύρου πανδημικου μετώπου,ο αριστερός βραχίονας του δυτικού ιμπεριαλισμού.Την ίδια αλλοστε γραμμή ακολουθειτε και για το ουκρανικό ταυτιζομενοι ως “πασιφιστες”με το ΝΑΤΟ και ΕΕ και γενικά αποτελείτε ως”αριστερά”ανασταλτικό παράγοντα για κάθε αγώνα για την λαϊκή ταξική πάλη.Οχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι όλες οι δυνάμεις αυτής της “αριστεράς”δεν έχετε σχέση με το λαό δεν μιλάτε τη γλώσσα αυτού του λαού . Συμπέρασμα:οι εκ των υστέρων αντιστασιακοί όπως το ΝΑΡ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ κλπ δεν μπορείτε να κρυφτειτε πίσω από ένα κάλπικο αντικαπιταλισμο της φαιζερ.Να ξέρετε ότι κάποιοι δεν ξεχνάμε.Με την αριστερά της εθνικής ανεξαρτησίας και τού σοσιαλισμού με μια γνήσια αντιπαγκοσμιοποιητικη πατριωτική αριστερά ή με τον συρφετό της παγκοσμιοποίησης.Με τη”πανδημία”ή με την ελευθερία.Με τη Ρωσία και τον αντιδυτικο άξονα αντίστασης των λαών ή με την δύση.Μεση λύση δεν υπάρχει.

        2. Ανώνυμος

          Προς Γιώργος ανένταχτος αριστερός
          14/01/2023 at 00:35

          Αγαπητέ Γιώργο, εκεί που έχει εντελώς λάθος, είναι το ΠΩΣ αντιλαβάνεσαι την σύγκρουση μεταξ΄πυ δυτικύ και αναδυόμενου ανατολικού μπλοκ. Εάν λόγου χάρη θεωρείς ότι απέναντι στην βαρβαρότητα και την ξεφτίλα του δυτικού ιμπεριαλιστικού καπιταλισμού ορθώνεται ο άξοπνας Ρωσίας, Κίνας, Ιράν κλπ ο οποίος φέρει ελπιδοφόρα κοινωνικά μηνύματα, λυπάμαι, αλλά δεν έχεις ιδέα!

          Οσο βάρβαρος είναι ο δυτικός καπιταλισμός, άλλο τόσο βάρβαρο είναι και αυτό που φέρουν, που κομίζουν τα κράτη του ανατολικού καπιταλισμού. Καταστολή, αυταρχικό κράτος, ανυπαρξία εργατολαικών δικαιωμάτων, θρησκευτικός σκοταδισμός, αυτά κομίζει και η Ρωσία και η Κίνα και φυσικά το Ιράν.

          Για τα της επιδημίας, όσο καταπιεστικός και καπιταλιστικός είναι ο επιστημονισμός, άλλο τόσο καταπιεστικός και βάρβαρος είναι και ο ακροδεξιός σκοταδισμός του “τα εμβόλια έχουν τσιπάκι, αλλάζουν το dna” κλπ. Οσο μακελάρης είναι ο Μπάιντεν και ο Τριντό, άλλο τόσο μακελάρης είναι ο Τραμπ και ο Μπολσονάρο. Οσο βάρβαρη είναι η εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, άλλο τόσο βάρβαρη ηείναι και η εποχή των καπιταλιστικών εθνών/κρατών. Μην ξεχνάς πως έθνη/κράτη εκάμανε την αποικιοκρατία, έθνη/κράτη εκάμανε αιματηρά πραξικοπήματα, έθνη/κράτη εκάμανε Δ Υ Ο παγκοσμίους πολέμους.

      4. Κώστας

        Ναι ψέμα είναι.

        Και ντροπή του Παπανικολάου και του Ρίζου, απορώ πως θα κοιτάξουν τους συντρόφους τους του ΕΚγτηΑ στα μάτια. Τι θα τους πουν ? Ε εκλογές είναι, καταλαβαίνετε ?

        Τα ψέματα εναντίον μου έχουν μικρή σημασία.

        Κώστας

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Όχι Κώστα, αλήθεια λέει το ΝΑΡ για την στάση των υπολοίπων δυνάμεων κομμουνιστικων και σοσιαλδημοκρατικων της αριστεράς.

          Ψέματα πιστεύεις και διαδιδεις εσύ 3 χρόνια τώρα.

          Ή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα σμσ, τα πρόστιμα, τα εξοδοχαρτα αντιμετώπισαν τον κορονοιο όπως έλεγες; Ή δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα στον κόσμο και προώθησαν περαιτέρω την καταστολή; Μάλλον το δεύτερο έγινε έτσι;

          Μήπως θυμάσαι την κριτική των υπολοίπων πολιτικών δυνάμεων στην απόφαση για διοργάνωση κανονικής πρωτομαγιάτικης συγκέντρωσης και πορείας σε διάφορες πόλεις, ον Μάιο του 2020; Θυμάσαι τι έγραφες και εσύ; Εμείς τα θυμόμαστε.

        2. Ανώνυμος

          Ποια ψέματα εναντίον σου Κωστα μου! Που είχες γίνει πιο Τσιόδρας και από τον Τσιόδρα, πιο Κούλης και από τον Κούλη!

        3. Κώστας

          Σου είπα πως τα ψέματα εναντίον μου δεν έχουν σημασία. Και για το θύμα τους, και για τον θύτη τους

          Η πολιτική επιλογή του ΝΑΡ να δυναμιτίσει το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, και να γλείψει με τόση μανια και τόσα δημόσια (μόνο ?) σάλια, το ΚΚΕ, ξενίζει, όπως και να το κάνεις. Στεναχωρεί

          Το οποίο ΚΚΕ καλή στάση είχε, δεν λέω το αντίθετο. Το ΝΑΡ επιλέγει να παρουσιάσει μια ψεύτικη εικόνα για τις υπόλοιπες δυνάμεις που τράβηξαν την κόντρα. Και να χτυπήσει και την πόρτα του ΚΚΕ αν θέλει να πάρει μέρος και αυτό στην διασπορά της προβοκάτσιας. Ήδη ένας φίλος του ΚΚΕ παριστάνει ότι έχει ακούσει κάποιους να λένε “ζητω ο Τσιόδρας” Μπορεί και να το πιστεύει ο δύστυχος, σου λέει, ψέματα θα έλεγε το ΝΑΡ ?

          Αυτό όλο είναι καλό για το ΠΑΜΕ,καλό για το ΚΚΕ ισως και καλό για το ΝΑΡ. Για τους υγιεινομικούς, τον λαό και το Ενωτικό Κίνημα είναι κακό

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Κωστα, ανακατεύεις μήλα με ψάρια και ξίδια. Το αποτέλεσμα μια ανοστη αηδιαστική σαλάτα. Αυτό είναι η σκέψη σου.

        5. Ανώνυμος

          Κώστα, ο φίλος του ΚΚΕ, καθόλου δε χρέωσε σε σένα, η στην ΛΑΕ τη θέση “ζήτω ο Τσιόδρας” η “κάτω ο Τσιόδρας”, τουλάχιστον σε απόλυτο βαθμό. Ετσι και αλλιώς, η πανδημία έφερε σε δύσκολη θέση πολλούς και των περισσοτέρων οι απόψεις είναι συγκεκχυμένες και συχνά-συχνότατα αντιφατικές. Γι αυτό και περιορίστηκε σε “γενικούρες” και “αφηρημένες ατάκες”, για να μην πάρει στο λαιμό του κανέναν και να μην ισοπεδώσει πρόσωπα και συγκεκριμένους χώρους. Αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο κείμενο, που παρουσιάζει όλα αυτά τα προβλήματα, που θίγουν οι “γενικούρες” και οι “ατάκες”. Και στοιχηματίζει, πως ούτε και τους συντάκτες/υποστηρικτές του εκφράζει με σταθερότητα, καθώς έχουν ήδη πει άλλα και πιθανότατα πάλι μεθαύριο άλλα θα πουν. Η πανδημία αποκάλυψε αντιφατικότητες και θολούρες. Ετσι γίνεται στις μεγάλες κρίσεις, γι αυτό και είναι κρίσεις.

        6. ΑΩ

          Το γεγονός ότι καμία κρίση δεν θα υπάρξει στο Ενωτικό Κίνημα των υγειονομικών θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι ειδικά για το ΝΑΡ γράφεις τερατολογίες και χοντροκομμένες ανακρίβειες.

        7. Κώστας

          ΑΩ η μη πρόκληση κάποιου αποτελέσματος δεν αποδεικνύει την απουσία προθεσης προκλησης του ή την απουσία κυνικής θεώρησης της πρόκλησης του αποτελέσματος ως παράπλευρη απώλεια κάποιου σημαντικότερου σκοπού

          Κώστας

        8. ΑΩ

          πολύ απλά να το πούμε, Κώστα, περιγράφεις καταστάσεις και διατυπώνεις εκτιμήσεις οι οποίες τεκμηριώνονται μόνο από τα σχόλιά σου σε μια ανάρτηση στην Παντιέρα.
          Το ΝΑΡ, τα σχήματα, ο Παπανικολάου, ο Ρίζος, ο καθένας και η καθεμιά κρίνονται με βάση όσα δηλώνουν και πράττουν.
          Όχι με βάση αυτά που νομίζουμε.ή επιθυμούμε.
          Δεν είναι έτσι, λοιπόν,επειδή έτσι νομίζεις.

        9. Κώστας

          ΑΩ δεν μπορώ να τεκμηριώσω όσα λέω με πίνακα Βιβλιογραφικής Αναφοράς και το Harvard Referencing System.

          Σχόλια στο internet ειναι, πολιτικές σκέψεις σε ημιπροφορικό λόγο.

          Όπως και τα δικά σου

          Κώστας

    3. ΑΩ

      Κώστα γράφεις ατεκμηρίωτα και εμπάθεια για το ΝΑΡ. Και το κάνεις συστηματικά. Εδώ στο στόχαστρό σου είναι οι ίδιοι άνθρωποι που η συμμετοχή τους στο Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή σε ΟΕΝΓΕ/ΕΙΝΑΠ θεωρείται και από σένα παράδειγμα. Αντιφατικό έως παρανοϊκό…
      Και δυστυχώς ελάχιστα διαφέρεις από τον ανώνυμο ψέκα που έγινε τη σελίδα με συκοφαντίες για το ΝΑΡ.

      Reply
      1. Κώστας

        Ατεκμηρίωτα όχι, με βαρείς χαρακτηρισμούς ναι γιατί λέει συνειδητά ψέματα. Και είναι ακριβώς η αγωνία μου για το Ενωτικό Κϊνημα το κίνητρο, οπότε όχι μόνο δεν είναι “παρανοικό”, είναι το πιο λογικό πράγμα στον κόσμο. Επίσης αν αυτά που λέω είναι ατεκμηρίωτα, δηλ αν το ΝΑΡ λέει αλήθειες, κακώς έχεις κι εσύ αγωνία για το Ενωτικό Κϊνημα

        Δεν γνωρίζω για ανώνυμους ψέκες και σελίδες που λες, αν θες κατατόπισε με

        Κώστας

        Reply
        1. ΑΩ

          Το ΝΑΡ παράγει θέσεις και παίρνει την ευθύνη της δημόσιας τοποθέτησης. Παράλληλα συμβάλλει σταθερά από την πρώτη μέρα του σε ενωτικά εγχειρήματα. Το θέμα ότι οι απαξιωτικός χαρακτηρισμοί έρχονται από χώρους που δεν παράγουν θέσεις σε θεωρητικό και πολιτικό επίπεδο. Η αποτυχία του συντονισμού κομμουνιστικών δυνάμεων αυτό αποτύπωσε μεταξύ άλλων. Αλλά συχνά, διασπούν και ενωτικά σχήματα με προσφορά, είτε στο ΣΜΤ είτε την ίδια την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

        2. Κώστας

          Τα σχήματα τα διασπά το ΝΑΡ γιατί θέλει ….”αντικαπατιλιστικά σχήματα”, ενταγμένα στο …”αντικαπιταλιστικό μετωπο” με κέντρο το ΝΑΡ ως ΚΚ. To οποίο παράγει και … θεωρία. ΓΕΛΑΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΩ. Την αποτυχία του ΣΚΔ πως την μετράς ? Βάφτισε τον εαυτό του ΚΚ το 2014 και ακόμα να το φτιάξει ? OH, WAIT. Το ΝΑΡ είναι αυτό

          Μετά παριστάνει πως αυτοί τους οποίους με κάθε μέθοδο ιδεολογικοπολιτικού τραμπουκισμού και δολοφονίας χαρακτήρα έδιωξε είναι … διασπαστές

          Τώρα ας πούμε αν όσοι το ΝΑΡ βρίζει και προβοκάρει στο Ενωτικό Κίνημα φύγουν θα φάνε και μια καταγγελία ως …διασπαστές

          Κώστας

  7. Ανώνυμος

    Το χειρότερο είναι ότι παρά πολλοί θεοποιησαν κάτι συστημικου επιστήμονες τθοιυ γεροτζιαφα, τσιόδρα, γιαμαρελλου, Λινού κλπ. Αυτών τις θέσεις προωθούσαν παντού.

    Όσοι αγωνίστηκαμε ταυτόχρονα κσι για δημόσιο δωρεάν ποιοτικό ΕΣΥ για όλους, αλλά και για άμεση κατάργηση όλων των κατασταλτικων μέτρων, λοιδωρηθήκαμε ότι θέλουμε να σκοτώσουμε τους γετιυσ, ότι είμαστε μικροαστοι που θέλουμε βόλτες στα πάρκα, ότι είμαστε με τον τραμπ, τον μπολσοναρου κλπ.

    Προσεξτε: δεν είναι παρτάκιας, και μικροαστος υποταγμενος αυτός που απεδεχθη απαγόρευση κυκλοφορίας, σμσ, έξοδοχαρτα, πρόστιμα, μικροαστος συμφωνα με τους καραντινιερους είναι αυτός που τα αρνείται!!! Δεν πα να παλεύει για δημόσιο, δωρεάν ΕΣΥ, άμα δεν αποδέχεται τα μέτρα πειθάρχησης, εξατομίκευσης, ατομικής ευθύνης που επέβαλλαν τα κράτη, ειναι…μικροαστος… Αυτό είναι το ανάποδο γύρισμα της πραγματικότητας.

    Reply
  8. Νίκος Κατσουλάκος

    Το κείμενο αυτό – αν και έχει κάποιες κρίσιμες επισημάνεις – είναι απαράδεκτο για μία πολιτική οργάνωση, με τη σημασία του ΝΑΡ για την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά. Κατ’ αρχήν, το ύφος του κειμένου είναι γηπεδικού τύπου. Βρίθει νεολογισμών τύπου facebook. Αλήθεια, τι είναι το “τραμππουτινικό”; Εκτός από μία γελοία λέξη, αποτελεί προφανές ατόπημα τόσο η ταύτιση μεταξύ προσώπων, όσο και η κριτική σε πολιτικές/ στάσεις/ αντιλήψεις βάσει των προσώπων.
    Έπειτα, οι υγειονομικοί εδώ διαρκώς ευλογούν τα γένια τους. Όλα τα έκαναν και τα είπαν σωστά. Εντάξει συντρόφισσες και σύντροφοι, ξεπεράσατε και τον ποντίφικα όσον αφορά στο αλάθητο. Μπράβο! Η δε πάλη κόντρα “σε θεούς και δαίμονες” και όλες αυτές οι υπερβολές. Λίγη σεμνότητα δε βλάπτει.
    Σε κάποια επιμέρους:
    1) Στην πρώτη παράγραφο προκαλεί εντύπωση η παντελής σιωπή για την πιθανότητα της εργαστηριακής προέλευσης του ιού. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, συζητείται σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά αλλά και σε διεθνή μέσα, ενώ ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρουσιάζει και γεωπολιτικές παρενέργειες. Αλλά, είπαμε αν τα λες αυτά είσαι ψέκας…
    2) Κάπου γράφει “δηλώσαμε πως ο εμβολιασμός πρέπει να είναι καθολικός με την ιατρική έννοια”. Συγγνώμη, πέρα από τις πρωτοφανείς ντρίπλες “όχι στον υποχρεωτικό, ναι στον καθολικό”, πώς τόσο εύκολα είστε υπέρ του καθολικού εμβολιασμού με εμβόλια που είχαν άδεια έκτακτης ανάγκης; Αλλά, ναι, μόνο οι τραμππουτινικοί ψέκες τα λέμε αυτά…
    3) Αφού είσαστε κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού, γιατί σε τέσσερις σελίδες δε γράφεται ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΛΕΞΗ για τους υγειονομικούς που βρέθηκαν χωρίς δουλειά και ψωμί; Και ούτε μια λέξη για τη δικαίωσή τους από το ΣτΕ; Αλλά ναι, αυτοί οι περισσότεροι είναι κάτι θρησκόληπτοι ψέκες…
    Ας μην επεκταθώ και σε άλλα σημεία. Έτυχε να δω το κείμενο πριν “βγει στον αέρα” Ήλπιζα πως οι ψυχραιμότεροι δε θα θέλουν να κάνουν επίσημη θέση αυτό το παραλήρημα – που κάνει και μπαμ ποιος έχει γράψει μεγάλο μέρος του. Δυστυχώς διαψεύστηκα, οι υγειονομικοί του ΝΑΡ παρουσιάζουν αυτό το κείμενο ως συμπεράσματα για την πανδημία.
    Κρίμα. Συνεχίζεται ο κατήφορος του προηγούμενου διαστήματος.

    Reply
  9. Ανώνυμος

    Ενώ λοιπόν έχει ορισμένα κρίσιμα σωστά συμπεράσματα το κείμενο των Ο. ΒΒ. Υγειονομικών του ΝΑΡ τα οποία κ επεσήμανα, έχει ακόμα και ένα αρνητικό πέραν αυτών που επίσης κατεγραψα: Εινσι λάθος ή θέση για καθολικό εμβολιασμό. Διότι η λέξη “καθολικός” εάν την εννοούμε κανονικά, τότε πάει πακέτο ΚΑΙ με μέτρα υποχρεωτικότητας. Αλλιώς, δεν υφίσταται η καθολικοτητα.

    Ή σωστή θεση ήταν και είναι, ό μαζικός ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟΣ εμβολιασμός.

    Reply
  10. Θεοδωρος Σαμιωτακης

    Tο οτι δεχτηκε ο χωρος της ριζοσπαστικης αριστερας μέτρα περιορισμου των συνταγματικων ελευθεριων ήταν λίγο προβληματικό και συζητήσιμο.Αυτο που άγγιζε τα όρια της φαιδρότητας ήταν οτι ταυτοχρονα ο ιδιος χώρος ζητούσε να αυτοεξαιρεθεί ο ίδιος απο τα μέτρα.Η οργανωση δηλαδή που θεωρούσε οτι δεν πρεπει να κάθονται 4 ατομα σε ένα καφενέ για να μην κολλήσουν ,ηθελε η ίδια να οργανωνει πορειες εκατονταδων ή και χιλιάδων! Και το ακομα χειροτερο η απαντηση τους οτι ” εμεις ειμαστε οργανωμενοι τηρουμε μετρα κλπ” .Προφανως η πλεμπα που δεν τα τηρουσε θα έπρεπε να περνάει αστυνομικους ελεγχους για να παει πχ απο το ένα μερος της Καλλιθεας στο άλλο.Θα αναφερω επίσης και αυτους τους open borders που ( σωστα) διεκδικουσαν το δικαιωμα κάποιου να ερθει απο την Καμπουλ στην Αθήνα χωρις χαρτιά την ίδια ώρα που δέχονταν οτι εγώ έπρεπε να πάω απο την πλατεία Δαβάκη στην πλατεια Νεας Σμύρνης με την υποχρεωση να επιδείξω χαρτιά στην οποια περιπολία με πετύχαινε.Αυτό λοιπον ηταν για την ριζοσπαστικη αριστερα κατουρημα στη Θάλασσα και το αλάτι της καταστολης που νιωθουμε στο πετσι μας μετά την πανδημια εχει πικρή γευση.Και για τους πολιτικα ορθους δικαστες που βλεπουν παντου ” ψεκες” δηλωνω οτι εχω κάνει 3 εμβόλια…

    Reply
  11. Ανώνυμος

    Η πανδημία έβγαλε στον αέρα όλες τις ανεπάρκειες και τις αντιφάσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, με ελάχιστες, και κατά περίπτωση διαφορετικές, εξαιρέσεις.
    Για να παντρέψει π.χ. τον μικροαστικό ελευθεριασμό της με την ανάγκη της αυτονόητης δημόσιας υγειονομικής προστασίας ξώκειλε σε αντιφατικές και αλληλοαναιρούμενες τοποθετήσεις, εμφανείς και στα παραπάνω “συμπεράσματα”, πέφτοντας και σε παγίδες ενός πανούργου και ξεσκολισμένου σε τέτοια συστήματος. Χαρακτηριστική είναι η πατάτα της αντίθεσης “επιστημονισμού” vs. “αντιεπιστημονισμού”, όπου καθένας μπορεί να δώσει και στους δύο ψευδο”πόλους” ό,τι περιεχόμενο τον βολεύει.
    Οχυρώνονται πίσω από το αναπόφευκτο πρίν από την Επανάσταση (αλλά και για κάμποσο διάστημα μετά…) γεγονός ότι τα μέσα παραγωγής, άρα και η Ερευνα, διαμορφώνονται για να υπηρετούν βασικά την άρχουσα τάξη. Σιγά την …ανακάλυψη(!), και την μικροαστική εργαλειοποίησή της, που είχαν περιγελάσει και ο Λένιν αλλά και ο Στάλιν, πριν από ~100 χρόνια.
    Αλλά από αυτή την αυτονόητη γενικότητα, μέχρι την ισοπεδωτική της εξειδίκευση σε κάθε προϊόν της επιστήμης, υπάρχει μια τεράστια απόσταση, που μόνο με κριτική, κατά συγκεκριμένη περίπτωση, μπορεί να γεφυρωθεί, κάτι που απουσιάζει παντελώς τόσο από τους “επιστημονιστές”, όσο και από τους “αντιεπιστημονιστές”. Οι μεν λένε “ζήτω ο Τσιόδρας” οι δε “κάτω ο Τσιόδρας”, όπου στη θέση “Τσιόδρας” μπορεί να βάλει κανείς και οτιδήποτε σχετικό, “Pfizer”, “Big Pharma” κλπ., κλπ.
    Οι ίδιοι, π.χ., καθόλου δεν τα θυμούνται αυτά, όταν βάζουν στην μασχάλη ένα θερμόμετρο, η καταπίνουν μιαν ασπιρίνη της ….Bayer!
    Ταλιμπανισμοί της κακιάς ώρας, που δε δίστασαν να υιοθετήσουν και οι τραμπιστές, μπολσονάροι και δε συμμαζεύεται, και που οι ίδιοι, βέβαια, δεν δίστασαν με την ίδια φανατίλα μετά να απορρίψουν πράττοντας τα αντίθετα, καθώς είναι πιο πονηροί από τους εξωκοινοβούλιους.
    Και δεν τους περνάει από το μυαλό, ότι πολλές φορές και η Αντίδραση μπορεί να πάρει, κατ’ ανάγκην και δευτερογενώς, μέτρα που παρεμπιπτόντως εξυπηρετούν και λαϊκές ανάγκες. Ο τσοπάνης προστατεύει το κοπάδι από τους λύκους, όχι βέβαια από ενδιαφέρον για τη ζωή των προβάτων αλλά για το γάλα και το μαλλί. Ερχονται τώρα οι ταλιμπανιστές μας και προτείνουν να γκρεμίσουμε τις μάντρες και να διώξουμε τα τσοπανόσκυλα γιατί …”είναι όργανα του τσοπάνη”! Η σκέψη να απαλλαγούμε πρώτα από τον τσοπάνη ανήκει βέβαια στην …”Δευτέρα Παρουσία”.
    Οι ταξικές δυνάμεις (και όχι μόνο το ΠΑΜΕ) εξετάζουν κατά περίπτωση τις καλύτερες άμεσα δυνατές και διαθέσιμες επιστημονικές λύσεις, αξιοποιώντας την ταξική διανόηση και την συσσωρευμένη σχετική εμπειρία του εργατικού και κομμ. κινήματος, με πολύτιμη παρακαταθήκη εδώ αυτή του Σοσιαλισμού, που γνωρίσαμε, και που επιζεί ακόμη σε χώρες όπως η Κούβα, ακόμη και σε πρώην σοσιαλιστικές, όπου η Αντίδραση αγωνίζεται ακόμη να ξεριζώσει τα κατάλοιπα των λαϊκών κατακτήσεων.
    Ολα τα υπόλοιπα είναι μικροαστική καφρίλα και τζάμπα, ενίοτε και επικίνδυνος, ψευδοεπαναστατικός βερμπαλισμός. Στον οποίον, παρεμπιπτόντως γυρίζει την πλάτη και ο μαχόμενος στα νοσοκομεία υγειονομικός κόσμος.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Φίλε ΚΚΕ μου τα έχεις μπλεξει τελείως! Μόνο αφηρημένες ατάκες και απίστευτες γενικούρες για να μην πεις τελικά τίποτα

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ο, τι να ναι φίλε ΚΚΕ. Παιδικά επιχειρήματα του στυλ “καταγγελετε την μπαγιερ αλλά παίρνετε ασπιρίνες της μπαγιερ όταν τις χρειάζεστε”, είναι απόδειξη του επιπόλαιο και αδαους τρόπου σκέψης σου!

      Μου θυμίζουν τις αντίστοιχες ηλιθιες ατάκες των δεξιών και άλλων, που μας λένε “είσαστε κατά της μισθωτής εργασίας, αλλά πάτε και δουλεύετε”!

      Φίλε ΚΚΕ υπάρχει κάτι πολύ πιο γόνιμο από την κομματοσκυλίαση που σας δέρνει: Να αποκτήσετε επιτέλους αγάπη για μελέτη και όχι παπαγαλια τσιτάτων και επίσης να αποκτήσετε ταξική εργατική αντίληψη για τα πράγματα. Γιατί ο επιστημονισμός και ο κομματοσκυλισμός σας έχουν κάνει μεγάλη ζημιά

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Χα, χα, ανώνυμε, (13/01/2023 at 18:28), ακριβώς όπως το λες!
        Και ξέρεις ποιοί τσιμπάνε σε αυτή την παπαρδέλα; Κυρίως, οι πασοκοδεξιοί και εξωκοινοβουλευτικοί γιατροί, που είτε κάνουν “απογευματινό” είτε και φεύγουν από τα νοσοκομεία και ανοίγουν ιδιωτικό ιατρείο! Γιατί είναι …”κατά της μισθωτής εργασίας”!
        Οι ψέκες ακόμη δεν έχουν εξηγήσει γιατί οι ασπιρίνες ….δεν έχουν τσιπάκια!
        Κι εσείς πάτε από κοντά….

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ε χμ δεν κατάλαβες καν ότι το σχόλιο ήταν αρνητικό στις παπαρδελες που γράψανε μέλη του ΚΚΕ εδώ μέσα…

  12. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

    Μια οφειλόμενη απάντηση προς τον ανώνυμο.Διαβσζοντας το σχόλιο σας το οποίο το θεωρώ μια σκόπιμη διαστρέβλωση και κατασυκοφαντηση των θέσεων μου απαντώ ότι το σχόλιο σας μου θυμίζει Κλάους Σβααμπ, Αυγή και Πριν μαζί.Εξηγω.Οποιος στο χώρο της αριστεράς αποδέχτηκε τόσο τα εμβόλια γενετικής μετάλλαξης και νέας ευγονικής, ουσιαστικά αποδέχτηκε το νέο φασισμό του ψηφιακού μετανθρωπου, αποδείχτηκε το νέο σκοταδισμό των αγορών και του παγκόσμιου καπιταλισμού ιμπεριαλισμού.Οποιος αποδείχτηκε το μεγάλο ψέμα της “πανδημίας”αποδεχτηκε ουσιαστικά την προσπάθειά τρομοκρατίας εναντίον των λαών με στόχο την επιβολή της παγκοσμιοποίησης του πολυεθνικού κεφαλαίου και τη καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων.Αν όσοι από εμάς συμμετείχαμε ως αριστεροί στο ευρύτερο αντιπαγκοσμιοοιητικο κίνημα ενάντια στην υποχρεωτικοτητα και τη εμβολιαστικη τρομοκρατία είμαστε με τον Τραμπ και το Μπολσοναρο (αυτό και αν είναι λάσπη τί είναι) τότε όσοι από σας δεχτηκατε τη καταστολή των φιρτηγατζηδων στο Καναδά και την ποινικοποίηση των αλληλεγγυων αγωνιστών απλών εργαζομένων (στους οποίους βάλανε πρόστιμα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους), όσοι από σας δεχτηκατε με ανοχή και σιωπή εδώ και ενάμιση χρόνο την αναστολή σύμβασης εργασίας σε 7000αγωνιζομενους υγειονομικούς τότε εσείς είστε με τον νέο φασισμό παραλλαγή του παλιού εθνικού φασισμού που εκπορευτηκε και εκπορεύεται είτε εθνικός είτε παγκοσμιοποημενος από αφεντικά της παγκόσμιας Δύσης.Ειναι αισχος και ντροπή να χλευαζετε ως “ακροδεξιούς”όσους από μας αντισταθήκαμε στην εμβολιαστικη τρομοκρατία, όσους από εμάς δηλαδή η μισή Ελλάδα έπρεπε να έχει πιστοποιητικά υγειονομικών φρονημάτων για να χει πρόσβαση είτε στο δημόσιο τομέα είτε σε χώρους ψυχαγωγίας και πολιτισμού κλπ.Φασιστες και σκοταδιστές είναι όσοι δέχτηκαν τα μέτρα καταστολής απαγορεύσεις συναθροίσεων άρα και των διαδηλώσεων και απεργιών.Ο ξυλοδαρμός της οικογένειας στην νέα Σμύρνη,η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου κλπ έγιναν με βάση τα περίφημα υγειονομικά πρωτόκολλα αυτός ήταν ο φερετζές του νέου φασισμού.Τωρα όσον αφορά την θέση μου υπέρ του άξονα αντίστασης κλπ.Οποιος δεν βλέπει την πραγματική αντίθεση, αντίθεση έθνους κ παγκοσμιοποίησης ουσιαστικά δεν μπορεί να καταλάβει τι πραγματικά συμβαίνει.Εδω η συκοφαντία εναντίον μου θυμίζει Αυγή της εποχής του ΚΚΕ εσωτερικού,τα ίδια ακριβώς που κατηγορούσαν οι απολογητές του ευρωκομμουνισμου τις δυνάμεις ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ως “εθνικιστές”επειδή εξέφραζαν την μεγάλη λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πατριωτική αριστερά πλειοψηφία εναντίον σε ΕΟΚ και ΝΑΤΟ.Οποιος μιλά με πασιφιστικες θέσεις και καλύπτεται πίσω από ένα ψεύτικο αντικαπιταλισμο (αποσυνδέονται το εθνικό απ’το κοινωνικό και ταξικο-αυτη είναι η πραγματική αντίθεση απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τον ιμπεριαλισμό) τότε δίνει πάτημα στη άκρα δεξιά και στους ποικιλωνυμους λακεδες των αφεντικών να εμφανιστούν ως “προστάτες του λαού και του έθνους”κάτι που εσείς και όχι εγώ κάνετε.Ουτε αναζητούμε “παραδείσους”σε διάφορα καθεστώτα.Ο κάθε λαός όμως χτίζει το δικό του μέλλον.Αυτο το δρόμο άνοιξε η Ρωσία και ο αντιδυτικος άξονας αντίστασης.Ετσι λοιπόν συγκρούονται δύο δρόμοι,ο Δρόμος της παγκοσμιοποίησης και του παγκόσμιου ιμπεριαλισμού και των αγορών (ΕΕ ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΔΝΤ) και ο κόσμος της εθνικής ανεξαρτησίας της λαϊκής απελευθέρωσης ο δρόμος της χειραγώγησης από την Δύση.Το μπλοκ των αντιπαγκοσμιοποιητικων δυνάμεων των λαών είναι ένα ετερόκλητο μπλοκ το οποίο όμως έχει ένα κοινό την προσπάθειά να χαράξει ο κάθε λαός το κάθε έθνος τη δική του πορεία έξω από την δυτική αποικιοκρατία, τίποτα δεν είναι σίγουρο όμως κάτι αλλάζει.Το δείχνει η λατινική Αμερική (πλην Βραζιλίας)με Μεξικό Νικαράγουα Βενεζουέλα,το φασιστικό πραξικόπημα στο Περού και η εξέγερση του περουβιανικου λαού υπέρ του Καστίγιο.Το δρόμο τέλος τον δείχνει το Ιράν το αντιστεκομενο Ιράν όχι η πριμοδοτουνενη από το ιμπεριαλισμό “εξέγερση της κομμένης κοτσίδας”ή της καμμένης μαντίλας που ο Σάχης απαγόρευε ως “εμπόδιο στον δυτικοτροπο εξυχρονισμο”ναι και ο Σάχης το ανδρείκελο του ιμπεριαλισμού ήταν εναντίον του”σκοταδισμού “όπως και σεις έτσι; Είμαι με τους λαούς που αντιστέκονται είτε στο Ντονμπας είτε στο Ντόνετσκ και το Λογκανσκ, είμαι με τον Λουκασενκο και τη αντιστεκομενο Λευκορωσία, είμαι με την περήφανη Ρωσία που στέκει για άλλη μια φορά εμπόδιο στα σχέδιά της Δύσης για αποικιοποίηση της Ευρασίας αυτή”ανώνυμε “είναι η πραγματική πάλη απέναντι στον νέο φασισμό και τον ιμπεριαλισμό απέναντι στην παγκοσμιοποίηση.Οποιος δεν παίρνει ξεκάθαρη θέση ταυτίζεται με τον ένα και μόνο ιμπεριαλισμό με τον δυτικό υπεριμπεριαλισμο αυτών που κατασκευάζουν”πανδημίες “τεχνητές κρίσεις απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τα αποικιακά της επιτελεία (ΗΠΑ ΝΑΤΟ ΔΝΤ ΕΕ ΔΝΤ) απέναντι σε αυτούς που μας φυτσεψαν τρόικα και μνημόνια Κατοχής νέου τύπου.Ειμαι με μια συνεπή αντιμπεριαλιστικη αντιπαγκοσμιοποιητικη σοσιαλιστική και πατριωτική αριστερά και προφανώς δεν ταιριάζει με την αριστερά της παγκοσμιοποίησης που εσύ και οι όμοιοι σας εκπροσωπείτε.Αυτα και καληνύχτα σας.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ορφανά του εθνο”κομμουνισμού” ….καλά κρασιά!
      Εχουμε να δούμε κι άλλη σαπίλα στην εποχή του Ιμπεριαλισμού-Καπιταλισμού που σαπίζει!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Γιώργο, άφηνε παραγράφους.

      Α. Το καπιταλιστικό εθνος/κράτος χρεώνεται μέσα στους αιώνες απίστευτες βαρβαρότητες απέναντι στους σποικιοκρατουμενους λαούς, και στις εργατικές τάξεις. Έκανε κσι δύο παγκόσμιους πολέμους. Έκανε κσι την παγκόσμιο ποίηση μην το ξεχνάς! Η καπιταλιστική παγκόσμιο ποίηση δεν φύτρωσε μόνη της Ε;.

      Β. Η υποχρεωτικότητα εινσι το πρόβλημα και όχι αυτά κάθε αυτά τα εμβόλια. Μην τα μπλέκεις! Μια χαρά πολιτικά με την ελευθερία της εργατικής τάξης εινσι οποίος έκανε τα εμβόλια. Το πρόβλημα είναι η επιβολή κατασταλτικων μέτρων στο όνομα της υγείας και της επιστήμης, και όχι αυτά κάθε αυτά τα εμβόλια.

      Γ. Ο εχθρός του εχθρού δεν είναι φίλος. Είτε λέγεται Ρωσία, είτε Κίνα, είτε Ιράν. Να το βράσω αν στην θέση του σιμισταγους και βάρβαρο δυτικού καπιταλισμού θες να βάλεις το Ιράν, την Ρωσία ή την Κίνα, που επίσης εινσι πρωτοπόρες στην κρατική πειθάρχηση των εργατικων τους τάξεων, στην διάδοση σκοταδιστικου θρησκευτικού λόγου και πρακτικής, στην καταπίεση των εργατικων τους τάξεων κ λαών!

      Ψάξε!

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Γιώργο, ό εχθρός του εχθρού δεν είναι φίλος σου ε; Το περήφανο ρωσικό σου κράτος, ανέβασε νομίζω στα 65 τα όρια συνταξιοδοτησης, το περήφανο κινεζικό κράτος σου απεδείχθη εφάμιλλο της δυτικής πειθάρχησης ελεω υγείας, με τίγκα καταστολή απέναντι στον λαό, το Ιράν σου ξεφτιλίζει της εργατική του τάξη κ τις γυναίκες, κλπ, κλπ.

      Παρτο αλλιώς, διότι θα βρεις πάλι καπιταλιστικό τοίχο μπροστά σου.

      Reply
  13. Γιώργος ανένταχτος αριστερός

    Είστε λοιπόν η “άκρα αριστερά”του Μπάιντεν η “αριστερά”του Κλάους Σβααμπ και της “μεγάλης επανεκκίνησης”. Αυτά τα φασιστικά μέτρα που πήρε η Κίνα τα στηρίξατε και σεις με την στάση σας στο όνομα της “καταπολέμησης της πανδημίας”έτσι; εσείς με τα λεγόμενα σας την ατέλειωτη προπαγάνδα από στέλεχη σας υπέρ των εμβολίων θανάτου βρήκατε καπιταλιστικό τοίχο όχι εγώ.Με αφορισμούς και ελιτισμους δεν γίνεται συζήτηση.Οι αφορισμοί σας δεν μπορούν να κρύψουν ότι είστε φερέφωνα της παγκοσμιοποίησης και του ιμπεριαλισμού του παγκόσμιου καπιταλισμού.Με τους αφορισμούς σας ουσιαστικά αποδεχεστε τη καπιταλιστική νομοτέλεια της ψευδεπίγραφης προόδου.Ναι λοιπόν προτιμώ το σιιτικό επαναστατικό Ιράν, προτιμώ την Χεζμπολάχ του Λιβάνου προτιμώ την Συρία του Άσαντ όχι γιατί είναι “εχθροί των εχθρών μου”αλλά γιατί και αυτοί και άλλοι λαοί και λαϊκά κινήματα ακόμη και στη μητροπολιτική Δύση (κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία κλπ) είναι οι σκόρπιες δυνάμεις της αντίστασης απέναντι στην παγκοσμιοποίηση και τη δύση της οποίας και εσείς μέρος αποτελείται.Ειστε με την νέα ευγονική το νέο φασισμό της ψηφιακής τεχνολογίας η κάλπικη”αριστερά “της νέας αυτοκρατορίας χέρι χέρι με την φιλελεύθερη δεξιά.Δεν θέλουμε άλλη”πρόοδο”.Δεν θέλουμε άλλο ευρωπαϊκό”διαφωτισμό “φέρνει πείνα ρατσισμό φασισμό αδιέξοδα στους ανθρώπους και τους λαούς φέρνει τεχνητές κρίσεις για να πλουτίσουν οι παγκόσμιες ελίτ του κεφαλαίου φέρνει πολέμους μνημόνια τρομοκρατία.Ειμαστε με τους λαούς.Αυτα και τελευταία φορά.Δεν έχω ανάγκη να απολογουμε άλλο σε σας ούτε την άποψη τη διαφορετική σέβεστε ούτε τίποτα.μονο συκοφαντίες μια ζωή αυτό είστε.Εχετε ένα κατάλογο λέξεων που σας υπαγορεύει ποτέ το κόμμα ποτε η παγκοσμιοποίηση και αυτό αναμασά τε.Δεν θα μας κλείσετε όμως το στόμα.Αρκετα!!!!!!! Γερμανοί προφεσσοροι.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Γιώργο, εμείς είμαστε η αντικαπιταλιστική κομμουνιστική αριστερά που με όλες μας τις ανεπάρκειες κάτι ταξικό και λαϊκό προς μια κομμουνιστική κατεύθυνση προσπαθούμε να κάνουμε. Εσύ όμως, δεν φέρεις κανένα επιχείρημα, μιλάς μόνο με τσιτάτα. Οπως κάνουν οι παπάδες, οι δογματικοί πάσης φύσεως, κλπ κλπ.

      Γεώργιε, μόνο και μόνο που μπαίνεις στο άθλιο δίπολο του μυαλού σου “ΗΠΑ Ή ΙΡΑΝ”, δείχνει το μέγεθος της άγνοιας που σε δέρνει. Ούτε Μπάιντεν, ούτε αγιατολλάχ Χομεϊνί.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ει Γιώργο, εάν κάποιος μιλά με αφορισμούς και χωρίς κανένα επιχείρημα, αυτός είσαι εσύ. Καλή παρέα με το δίδυμο αδερφάκι του βάρβαρου δυτικού καπιταλισμού, που ακούει στο όνομα βάρβαρος ανατολικός καπιταλισμός! Οπως σκοτώνει ο Μπάιντεν μαύρους, εργάτες και φτωχούς, έτσι και οι αγιατολλάδες σκοτώνουν φτωχούς, γυναίκες, ομοφυλόφυλους. Αλλά εσύ δεν γουστάρεις βαρβαρότητα αλά Αμέρικα, γουστάρεις βαρβαρότητα αλά Ιράν. Τι να σου κλείσουμε το στόμα; Κλειστό το έχεις και το ανοίγεις μόνο για να πετάς τούβλα.

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Και γιατί ρε Γιώργη αφού έχουμε απορρίψει τον μπαιντεν και τον δυτικό καπιταλισμό ως βάρβαρη πραγματικότητα, γιατί να αποδεχθουμε τον ανατολικό καπιταλισμό; Γιατί; Μήπως φέρνει κάποια κοινωνική δικαιοσύνη η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν, η Ινδία; Μήπως βαθαινουν την δημοκρατία στο εσωτερικό τους; Μήπως οαψαβε να εργαλειοποιούν την επιστήμη προς όφελος των κρατών τους και των καπιταλιστικων τους τάξεων;

      Ε;

      Reply
    4. Γνώστης

      Παπαγαλίζεις την προπαγάνδα της διεθνούς ακροδεξιάς, της αλτ ράιτ και των τραμπιστών και μετά κουνάς και το δάχτυλο.
      Λες και η αναγέννηση της αριστεράς θα έρθει με τον αντικομμουνισμό των εθνικιστών και τους αγιατολάδες.
      Οι κομμουνιστές δεν διαλέγουμε ιμπεριαλισμό

      Reply
  14. CHRISTOS PARISSIS

    “Ειμαι με μια συνεπή αντιμπεριαλιστικη αντιπαγκοσμιοποιητικη σοσιαλιστική και πατριωτική αριστερά και προφανώς δεν ταιριάζει με την αριστερά της παγκοσμιοποίησης που εσύ και οι όμοιοι σας εκπροσωπείτε.”
    Γράφεις,φιλε “Γιωργο”, και συμφωνώ μαζί σου σε αυτό -σε αλλα εχω διαφορετικη γνωμη.Η “αριστερά” αυτη που αναφερεσαι ,αλλά και διαφοροι “διανοουμενοι” τυπου Τσομσκι [ ο κυριος αυτος βρισκει υπεροχη ιδεα τα συρατοπεδα συγκεντρωσης για τους απειθαρχους ανεμβολιαστους και οσους αντιδρουν στην Παγκοσμια Δικτατορια του Μαρτη 2020.] ,δηθεν “ανεξαρτητοι” και αλλα τετοια,( παντα ομως στην κρισιμη στιγμη ΜΑΖΙ με το καθεστως) ,ταχθηκαν με δικη τους αποφαση και επιλογη στο πλευρο του Ανερικανοσιωνισμου και του ΝΑΤΟ. Αυτο ειχε ξεκινησει απο τη δεκαετια του ’70 στηΔυση,με τα δυο “μεγαλα” κομμ. κομματα Γαλλιας/Ιταλιας,βαθμιαία προσχώρησαν και οι υπολοιποι δηθεν “εξωκοινοβουλευτικοι” ,με χειροτερο παραδειγμα το ιταλικο, εκεινο της “Επανιδρυσης”, ( Ντ Αλεμα και λοιποι ). Στο πλαισιο αυτο της αποδοχης των στρατηγικων του αμερικανοσιωνισμου,δεχονται τα “εμβολια” ,τις ψευδοπανδημιες και τις καραντινες ( μια καταστροφη για την εργατικη ταξη) και υποκρινονται οτι δεν γνωριζουν τις μελετες κορυφαιων επιστημονων και τις καταγγελιες τους για τα δηθεν εμβολια,οπως εξ ισου δεχονται την περικυκλωση και επιθεση κατα της Ρωσιας ,της Κινας και λοιπων ανεξαρτητων απο τον αμερικανοσιωνισμο χωρων, μιλωντας υποκριτικα για “επιθεση της Ρωσιας (καθαρη ΝΑΤΟικη προπαγανδα) και για “συγκρουση ιμπεριαλισμων”. Γι αυτο και επιδεικτικα στηριζουν τα μετρα καραντινας και καταστολης, γι αυτο και δεν εβγαλαν ΑΧΝΑ ολα αυτα τα χρονια για το Ναζιστικο αμερικανοκινητο καθεστως του Κιεβου και τις σφαγες και διωξεις του κατα κομμουνιστων και αγωνιστων,τη σφαγη της Οδησσου ,τις γενοκτονιες του κατα των ρωσων της ανατολικης ,αλλα και της υπολοιπης Ουκρανιας. Εννοειται οτι δεν στηριξαν καθολου τον αγωνα των ανεμβολιαστων υγειονομικων,αφηνοντας αισχρα την φασιστικη δεξια να ψαρευει σε θολα νερα. Οι αριστερες ελιτ λοιπόν κανουν ο,τι εκαναν παντα οι ελιτ, προσχωρουν στο καθεστως. Οι συνεπειες ειναι παρουσες και θα φαινοινται με την παροδο του χρονου…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αγαπητέ κ. Παρίση, εκτός από τον αμερικανοσιωνισμο, υπάρχει και το ελληνικό εθνικό κεφάλαιο που επραξε τα ίδια στην επιδημία, όπως τα ίδια επραξε και το κινεζικό κράτος, και η Ε. Ε. κλπ. Λίγο γκωσαμε πια με τον αμερικανοσιωνισμο, λες και οι υπόλοιποι εθνικοί καπιταλισμοι ειναι καλύτεροι.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Βρε Χρήστο παρίση, η Κίνα που γουστάρεις ως αντίπαλο δεος στις ΗΠΑ, έκανε ή δεν έκανε την πιο σκληρή, πειθαρχική, κατασταλτικη και μακρόχρονη καραντίνα από όλους; τρέλα προωθείς; Δεν το ξέρεις;

      Reply
  15. Ανώνυμος

    Αυτό που πρέπει να διορθώσουν/αλλάξουν σίγουρα οι κομμουνιστικες πολιτικές δυνάμεις και οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτές, ΔΕΝ εινσι η θέση τους για το ίδιον της βαρβαρότητας των κρατών του δυτικού και του ανατολικού καπιταλισμού. Σε αυτό έχουν απόλυτα δίκιο και οι Γιωργήδες έχουν ΛΑΘΟΣ!

    Αυτό όμως που πρέπει να αλλάξουν οι κομουνιστές και οι αναρχικοί, ειναι η αντιληψη που έχουν για την επιστήμη σι τους επιστήμονες, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους εξελίσσονται τις τελευταίες δεκαετίες σε επιχειρηματίες, σε στελεχη κρατικών επιτροπών κσι εταιρειών, σε εμπόρους της επιστήμης τους.

    Και ανάλογα η επιστήμη πλασάρεται από αυτήν την πλειοψηφία των επιστημόνων και τα κράτη, ως η νέα κανονιστικη θρησκεία για τους λαούς, πλάι και όχι σε αντίθεση με τις κανονικές θρησκείες. Έτσι έγινε και με την επιδημία ΚΑΙ ΌΧΙ Πανδημία, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί!

    Μία επιδημια η οποία χρησιμοποιήθηκε από κράτη, κεφάλαια, και τους κρατικούς καπιταλιστές επιστήμονες για να προωθηθεί η πειθάρχηση των λαών, κσι όσο κ να φαίνεται οξύμωρο, η περαιτέρω διάλυση των δημοσίων συστημάτων περίθαλψης στο όνομα της “ατομικής ευθύνης”, του “κάνε το εμβόλιο να σωθείς, κλειστού μέσα χεσμένος, εξατομικευσου και μην αγωνξζεσαθ για τίποτα, ούτε φυσικά για το ΕΣΥ”. Εδώ την πάτησαν οι κομουνιστές, οι αριστεροί και οι αναρχικοί. Αντί να ανοίξουν μέτωπο κατά και των δύο μορφών ψεκας, την κανονική θρησκόληπτη ψεκα και την επιστημονικίστικη ψεκα, άνοιξαν μέτωπο μόνο κατά ης πρώτης και καταπιαν αμασητη την δεύτερη.

    Θυμόμαστε όλοι πχ, πώς ακόμα κσι πολιτικές δυνάμεις όπως πχ το ΚΚΕ, ή/και γιατροί του λαϊκού μας κινήματος από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ζητούσαν “ψηφιακή ιχνηλατηση των κρουσμάτων”, δηλαδή με απλά λόγια ακόμα μιας μορφής παρακολούθησης από κράτος και κυβερνήσεις. Αυτό έγινε διότι με έναν κατανοητό αλλά απαράδεκτο για κομουνιστές τρόπο, κατανοηθηκε ο ρόλος του κράτους σε μια επιδημία, ως ουδέτερος. Αμ δε

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εδώ, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι ακόμα: Επιστημονες και μάλιστα σοβαρού επιστημονικού κύρους, θα βρεις να προωθούν ΚΑΙ την θρησκόληπτη ακροδεξιά ΚΑΙ την επιστημονικίστικη ψέκα. Διότι ΕΙΝΑΙ ΑΞΕΧΩΡΙΣΤΗ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ από τον ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ρόλο της επιστήμης. Μας αρέσει, δεν μας αρέσει, ΕΣΤΙ είναι.

      Λόγου χάρη, Γιαμαρέλλου, Τσιόδρας, Βόβολης, Μαγιορκίνης, Βασιλακόπουλος κλπ, μια χαρά επιστήμονες είναι στον τομέα τους. Για δείτε όμως ΠΩΣ οι ίδιοι συμπεριφέρθηκαν ως….ειδικοί απέναντι στον λαό!! Αυτό έγινε σε πλανητική κλίμακα: Αναλόγως την κρατική και καπιταλιστική σκοπιμότητα της περιόδου, αναλόγως των θρησκευτικών πιστεύω που έχουν πολλοί επιστήμονες, αναλόγως των επιχειρηματικών συμφερόντων που έχουν, πάνε από δω, πάνε απο κει την επιστήμη τους και την περιφέρουν ντύνοντας με το κύρος της τις κρατικές και καπιταλιστικές πολιτικές. Πάντα φυσικά εις βάρος των εργατικών τάξεων και λαών.

      Το μόνο που πρέπει οι κομμουνιστές, οι αριστεροί κ οι αναρχικοί να αποδέχονται ως επιστήμη, είναι η κριτική σκέψη, η επιστημονική έρευνα και το επιστημονικό επίτευγμα που βελτιώνουν την καθημερινότητα, μειώνουν την εκμετάλλευση και την πειθάρχηση του λαού/εργατικής τάξης, βελτιώνουν την δημοκρατία. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ. Και η επιστήμη, ΔΕΝ μπορεί ποτέ να γίνει κανονιστική αρχή για την λειτουργία μιας κοινωνίας. Αν γίνει κάτι τέτοιο, αυτόματα ξεπέφτει σε θρησκεία.

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Το μόνο που οι κομμουνιστές και αριστεροί αποδέχονται ως ένα ΕΛΑΧΙΣΤΟ κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας μίας κοινωνίας, είναι το πολιτικά θεσμισμένο Δίκαιο που αποτελεί διαρκώς πεδίο ταξικής πάλης ανάμεσα στην εργατική τάξη και τον υπόλοιπο λαό από την μία, και στην καπιταλιστική τάξη και το κράτος από την άλλη. Η θρησκεία ΔΕΝ μπορεί να θεσμίζει Δίκαιο ως κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας μιας κοινωνίας, ούτε και οι επιστημονικές επιτροπές.

        Για την θρησκεία τα έχουμε πια μάθει. Το νέο εκμεταλλευτικό στην εποχή μας είναι πως με ευθύνη κρατών/κυβερνήσεων/αρχουσών τάξεων, γίνεται προσπάθεια να ουδετεροποιείται η λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και καθημερινής ζωής μέσω του τεχνοκρατισμού και της άτυπης θέσμισης “δικαίου” από τους ειδικούς (τεχνοκράτες, επιστήμονες κλπ. Για παράδειγμα, η διαρκής επίκληση πραγματικών ή τραβηγμένων απο τα μαλλιά επικινδυνότητας διαφόρων ιών, ωθει δια της διολισθήσεως σε μία επανααξιολόγηση πλευρών της δημόσιας ζωής/δραστηριοτήτων, την ίδια ακριβώς στιγμή που θα περίμενε κανείς να ξεσηκωθεί ο κόσμος για την πραγμάτωση ενός δωρεάν για όλους, ποιοτικού ΕΣΥ. Δεν συμβαίνει το δεύτερο, συμβαίνει το πρώτο, διότι ο κόσμος μαθαίνει στον φόβο για την ζωή του, άρα συντηρητικοποιείται και εξατομικεύεται.

        Ακριβώς η ίδια μεθοδολογία άσκησης πολιτικής ακολουθήθηκε με την τρομοκρατίας για το δημοσιονομικό έλλειμα, τα ελλείμματα γενικά, τοπ χρέος κλπ. Βγήκαν μπροστά οι τεχνοκράτες επιστήμονες οικονομολόγοι, τρομοκρατήσανε τον κόσμο ότι ήρθε οικονομικός όλεθρος, πως φταίει ο ίδιος για τον οικονομικό όλεθρο και τα αποτελέσματα τα είδαμε. Η ΚΟΜΒΙΚΗ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ όμως κατά την τριετία 2010-2012 ήταν πως μεγάλο κομμάτι του κόσμου ΔΕΝ μάσησε στην τρομοκρατία κυβερνήσεων και καθεστωτικών ΜΜΕ. Κάτι που συνέβη ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ στην διάρκεια της επιδημίας, για αντικειμενικούς βεβαίως, αλλά και για υποκειμενικούς λόγους.

        Reply
      2. Ανώνυμος

        Μια “χαρά επιστήμονας”, π.χ., ο …Τσιόδρας!; Αυτός, που μας έλεγε πως δεν χρειάζονται μάσκες, επειδή ο Καπιταλισμός δεν είχε διαθέσιμες εκείνη τη στιγμή;!
        Ωραίο κι αυτό! Προκειμένου να στήσουμε κατηγορητήριο κατά της …Επιστήμης(!) αθωώνουμε τους νταβατζήδες της!
        Πού διαβάσατε, αφού η κριτική σας σκέψη δε σας βοηθάει, μωρέ ανεκδιήγητοι, σε γραπτά των κλασσικών, του Μαρξ, του Εγκελς, του Λένιν, του Στάλιν, της Ρόζας, του Γκράμσι και χιλιάδων άλλων διανοουμένων του εργ. κινήματος αυτές τις μπούρδες περί Επιστήμης, που τσαμπουνάτε δω μέσα;
        Τώχετε εντελώς χαμένο;
        Σας έχει πάρει μπάλα η αντιδραστική Μεταφυσική, που παλεύει με λύσσα να φρενάρει, να ξεστρατίσει και να αποδομήσει την Επιστήμη του Ανθρωπίνου Πνεύματος!
        Σε λίγο θα μας πείτε, πως είναι Επιστήμη και η …”Ευφυής Δημιουργία” για να στηρίξετε τον αγνωστικισμό σας!
        Η αστική τάξη, όσο ήταν προοδευτική, υποστήριξε την Επιστήμη. Αφ’ ότου έληξε ο ιστορικός της ρόλος και έγινε μια αντιδραστική δύναμη, εννοείται πως άρχισε να υπονομεύει (και) την Επιστήμη, αφού πια δεν την βόλευε. Το ότι μας σερβίρει σάπια προϊόντα με ψευτοεπιστημονικό περιτύλιγμα η ακολουθεί άλλοτε αντεπιστημονικές πρακτικές (και άλλοτε, όταν την συμφέρει, επιστημονικότατες…) για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της δε λέει κάτι για την ίδια την Επιστήμη.
        Η Επιστήμη είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένη με την Διαλεκτική και τον Υλισμό της. Είναι η ανάπτυξη/εξέλιξη των Δυνάμεων Παραγωγής και του επιστεγάσματός τους, της Επιστήμης, που έστρωσε τον δρόμο για την σύλληψη και διατύπωση των αρχών του Διαλεκτικού Υλισμού. Χωρίς τα ταπεινά εργαλεία του χεριού και του ματιού δεν θα υπήρχε Επιστήμη, και χωρίς μιαν ορισμένη πρόοδο της τελευταίας δεν θα υπήρχαν Διαλεκτική και Διαλεκτικός Υλισμός. Που με την σειρά τους τώρα θωρακίζουν την Επιστήμη να βρίσκει το δρόμο της ανάμεσα στα εμπόδια και μέσα από τα σκοτάδια, που ρίχνει η Αντίδραση, στην οποία πια έχει προσχωρήσει ολοσούμπιτη η α/τ.
        Ελεος πια με τις μπούρδες περί …αντίθεσης “επιστημονισμού” και “αντεπιστημονισμού”!
        Αντε διαβάστε κανά βιβλίο να ξεστραβωθείτε!

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Επειδή διαβαζεις για να αποστηθίσεις/παπαγαλησεις και όχι για να κατανοήσεις, αυτό που πρέπει να καταλάβεις φίλε μουλου ή φίλε ΚΚΕ, ειναι πως ΔΕΝ απαιτειται σου αρέσει δεν σου αρέσει να είναι υκιστης φιλοσοφικά ένας επιστήμονας για να ειναι σοβαρός επιστήμονας στο αντικείμενο του. Πολύ δε περισσότερο, δεν απαιτείται να είναι αριστερός ή κομμουνιστής.

          Αν απαιτούνταν, τότε δεν θα είχε βγει καν ο Δαρβίνος, που ήταν εξέχων επιστήμονας, αλλά συντηρητικός πολιτικά κσι πολιτισμικά. Για αυτό και εθχε αρνηθεί άλλωστε, να συνεργαστεί με τον Μαρξ, απορριπτοντας την πρόταση του τελευταίου να γράψει τον πρόλογο αν θυμάμαι καλά, στο κεφάλαιο.

          Ή πλειοψηφία των επιστημόνων μπορεί κάλλιστα να είναι καλοι στο αντικείμενο τους, και ταυτόχρονα να ειναι φιλελεδες, επιχειρηματίες, μέτοχοι σε φάρμακοεταιρείες, στελέχη καπιταλιστικων κομμάτων κσι κρατών, ακόμα και εθνικιστές, θρησκόληπτοι, ναζί και ούτω κάθε εξής. Ξύπνα από τον μακάριο ύπνο του “η επιστήμη ΑΙ οι επιστήμονες τραβούν γενικά κει αόριστα την ανθρωπότητα προς ένα ευτυχισμένο μέλλον”. Διαψευστηκε ήδη από τις ατομικές βόμβες που έριξαν οι ΗΠΑ στην Ιαπωνία, από τον δόκτωρ μενγκελε, από τους ευγονιστες, τους βιολογιστες κλπ.

          Ή επιστήμη είναι μόνο ένα πεδίο ταξικής πάλης για το ΤΙ ερευνά, ΓΙΑΤΙ το έρευνά, για ποιους το ερευνά! Το μόνο που εινσι ουδέτερο στην επιστήμη ειναι το αντικείμενο της έρευνας και αυτό όχι πάντα, όπως και η μεθοδολογία που ερευνας κάτι.

        2. Ανώνυμος

          Μάθετε περισσότερα για τον Λόρδο Ντάργουϊν, μια και τώφερε η κουβέντα. Σίγουρα ήταν ένα διεισδυτικό και ερευνητικό πνεύμα, μόνο, που ….ήταν και ανακόλουθος! Ακριβώς επειδή ήταν αντιδραστικός, δεν δημοσίευε τα αποτελέσματα των ερευνών του πάνω στην “Καταγωγή των Ειδών” και την Εξέλιξη! Τέτοιος αντιδραστικός …στόκος! Τι άραγε πίστευε; Οτι μπορεί να γυρίσει τον τροχό της Ιστορίας και της Γνώσης προς τα πίσω;
          Τελικά δημοσίευσε την έρευνά του μόνο όταν είδε πως κινδύνευε να χάσει “την πρωτιά”, από τον σύγχρονό του Γουάλας, που είχε φτάσει στα ίδια συμπεράσματα! Δηλαδή την υστεροφημία του διέσωσε ο …φιλοτομαρισμός του.
          Η Επιστήμη και η Πρόοδος δεν είναι ζήτημα ατόμων κι έτσι η αλλιώς θα προχώραγε, με η χωρίς τον Δαρβίνο. Γιατί, τελικά, είναι δημιούργημα της Κοινωνίας.

        3. Ανώνυμος

          Πολύ σωστή η επισήμανση για τον Δαρβίνο φίλε ανώνυμε! Και ακριβώς επειδή η επιστήμη είναι κοινωνική λειτουργία, επικαθοριζεται από την ταξική πάλη κ τα αποτελέσματα αυτής! Είτε σε αντιδραστική, είτε σε χειραφετητικη κατεύθυνση.

  16. Ανώνυμος

    Ο τσιόδρας και ο κάθε τσιόδρας φίλε ΚΚΕ, μια χαρά επιστήμονας είναι στον τομέα του. Αλλά επειδή ταυτόχρονα είναι μια χαρά θρησκόληπτος και κρατικός επιστήμων, να γιατί επέλεξε να βγάλει μπροστά την κρατικη καπιταλιστικο ρόλο του ως επιστήμων και όχι τον ρόλο του ως επιστήμων που προάγει την κριτική σκέψη. Αντιλαβού ή θέλεις ο επόμενος να προσπαθήσει να θεμελιώσει επιστημονικά την ευγονικη, το γιατί οι προλετάριοι είναι προλετάριοι επειδή είναι χαζοί; Γιατί υπήρξαν και τέτοιοι, μέχρι που τους ξέρασε όχι μόνο η επιστημονική εξέλιξη, αλλά κυρίως η ταξική πάλη των προηγούμενων δεκαετιών που έδωσε στον κοινωνικό ρόλο της επιστήμης Και μια άλλη κατεύθυνση. Η επιστήμη και ο κοινωνικός της ρόλος, είναι δύο αξεχωριστες έννοιες, και πρακτικές.

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.