ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ: ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ(;) ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Γράφει ο Νίκος Σακαλής
Με την ανακοίνωσή της στις 22 Μαρτίου η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ξεκαθαρίζει ότι προσανατολίζεται στην εκλογική συνεργασία με το ΜέΡΑ25 στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλάζοντας ακόμα και τις απαιτήσεις που έθετε (γύρω από σημεία όπως το όνομα) στις αρχικές της ανακοινώσεις. Η ανακοίνωση αυτή βαθαίνει για την ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ περαιτέρω την κατεύθυνση υποχώρησης από την αντικαπιταλιστική αριστερά και την ένταξή της στον αστερισμό του ΜέΡΑ25, μιας δύναμης της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας που κινείται μέσα στο αστικό σκηνικό, στο πλαίσιο μετασχηματισμού της ΕΕ. Αποδεικνύεται ότι η απόφαση υπερψήφισης των ψηφοδελτίων ΜέΡΑ25-ΑΡΑΣ-ΛΑΕ σε Αττική και Κ. Μακεδονία στις περιφερειακές εκλογές ήταν προπομπός σε μια συγκεκριμένη πορεία.
Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, αναπαράγεται η παλιά και ξαναζεσταμένη άποψη, ότι η ανατρεπτική, αντικαπιταλιστική αριστερά πρέπει να είναι ένα κομμάτι, ακόμη και ακολουθητής, σε κοινοβουλευτικά κυρίως σχέδια. Σχέδια που παρά τις όποιες προοδευτικές τους επικλήσεις σε ορισμένα πεδία, δεν ξεφεύγουν από τον αστικό πολιτικό κόσμο, αφού δε θέτουν ζήτημα ρήξης με τους πυλώνες του. Τι ενωτικό, τι ανατρεπτικό, εν τέλει, μπορεί να σηματοδοτήσει για το κίνημα μια τέτοια συσπείρωση δυνάμεων;
Δεν έχει κάποιο στοιχείο υπερβολής αυτή η κριτική.
Στην ανακοίνωσή της η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ αναφέρει: «η εκλογική συμμαχία πρέπει να έχει πολιτικό στίγμα ρήξης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη και αυτό να διαπερνά συνολικά τον λόγο της. Η εκλογική συμμαχία δηλώνει ρητά ότι η Ε.Ε. δεν μεταρρυθμίζεται καθώς αποτελεί έναν εχθρικό για τους λαούς μηχανισμό. Ξεκινώντας από τις διεκδικήσεις του αγωνιζόμενου λαού, δηλώνουμε ότι η δικαίωση των αιτημάτων και των αναγκών των κοινωνικών κινημάτων περνάει μέσα από την απειθαρχία και τη σύγκρουση με την Ε.Ε. και τους μηχανισμούς της».
Θα περίμενε κανείς ότι μια τέτοια διαπίστωση θα κατέληγε στην ανάγκη σύγκρουσης ρήξης και εξόδου από την ΕΕ. Στην πρόταση της ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗΣ όμως εμφανίζεται μόνο η «ρήξη» με σημεία αοριστίας. Δεν ορίζεται σαν πάλη για την έξοδο ή την αποδέσμευση ή την διάλυση της ΕΕ, δεν τίθεται σαν προοπτική μια Ευρώπη που θα χτιστεί πάνω στα ερείπια αυτού του ιμπεριαλιστικού μηχανισμού. Υπό το μανδύα του αρνητικού συσχετισμού, επιλέγεται η συμπόρευση με ρεύματα που πρεσβεύουν, από μια «ρήξη» ως το όριο που επιτρέπουν οι Βρυξέλλες (ρεαλιστική ανυπακοή), έως μια «ρήξη» που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένας εκσυγχρονισμός με καλύτερους όρους για τον ελληνικό καπιταλισμό.
Αυτό το τελευταίο άλλωστε είναι το περιεχόμενο της «ρήξης» όπως την εννοεί το ΜέΡΑ25. Πράγματι το κόμμα αυτό έχει στην σημαία του, την μεταρρύθμιση της ΕΕ με κεντρικό στοιχείο μια «ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ (European New Deal)», στο πλαίσιο μιας σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής ταξικής συνεργασίας από την οποία θα βγουν ωφελημένοι «εργοδότες και εργαζόμενοι, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, εισαγωγείς και εξαγωγείς», που υποτίθεται ότι θίγονται από το καθεστώς της «χρεοδουλοπαροικίας» από το οποίο «ο μόνος ωφελημένος είναι η παρασιτική, παρεοκρατική εγχώρια ολιγαρχία που ταυτίζεται με τους δανειστές.»
Αυτό το μανιφέστο του καπιταλιστικού εκσυγχρονισμού θεωρεί άραγε η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ως «ρήξη» με το σύστημα και την ΕΕ και καλεί σε μια τέτοια συσπείρωση;
Φυσικά επειδή ο καθένας καταλαβαίνει την πλήρη ασυμβατότητα μιας γραμμής έστω αμφισβήτησης του κεφαλαίου και της ΕΕ και μιας γραμμής ενσωμάτωσης, σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης και μετασχηματισμού της ΕΕ σε «οικολογική και δημοκρατική ένωση», η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ λειαίνει τις αιχμές, και τη ρήξη, όπως την εννοεί στο πρόγραμμά της, στο «πίσω κάθισμα» της προεκλογικής της εκστρατείας. Η ρήξη, λέει στην ανακοίνωσή της, «δεν πρέπει να είναι η βασική αιχμή που το εκλογικό κατέβασμα προτάσσει, όμως οφείλει να έχει καθαρή τοποθέτηση πάνω στην αναγκαιότητα της.
Στόχος δεν είναι η υιοθέτηση μιας τακτικής που υπονομεύει την παρουσία της ρήξης στο δημόσιο λόγο μας με στόχο να λειάνουμε το ριζοσπαστισμό της τοποθέτησής μας, αλλά να δώσουμε χώρο σε μια λογική που προτάσσει τη ρήξη μέσα από τη σύγκρουση με την εφαρμοζόμενη επίθεση των πολιτικών της Ε.Ε. και την αναδεικνύει ως συνέπεια της πρόθεσης να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για τη δικαίωση των αναγκών μας». Μια θέση που όσα προσπαθεί να περιγράψει, δυστυχώς άλλα τόσα υποτιμά και αποκρύπτει, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε, ειδικά μετά την τελευταία δεκαετία, ότι τα προγράμματα που χωρίζονταν σε επιμέρους σκαλοπάτια, κατέληγαν να χάνουν στις μεγάλες πολιτικές μάχες, να ενσωματώνονται και πλέον να μην εμπνέουν τους εργαζόμενους και τους νέους που είναι σε αναζήτηση μιας άλλης προοπτικής! Η κατεύθυνση λοιπόν που διαφαίνεται είναι η δημιουργία ενός κατεβάσματος με ηγεμονία του ΜέΡΑ25, ακριβώς όπως διαμορφώθηκε και στις βουλευτικές εκλογές η συμμαχία για τη ρήξη με τη ΛΑΕ.
Ειδικά στη συζήτηση για το όνομα του κατεβάσματος, στην πρότασή της 09 Δεκέμβρη η ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ έλεγε: «Υπάρχει ανάγκη για κάτι που είναι και φαίνεται νέο, χωρίς φυσικά να ακυρώνεται καμία δύναμη, η ιστορία και η δυναμική της. Απαιτείται όμως μια νέα ταυτότητα, με νέο κοινό όνομα, που θα συμβολίζει το από κοινού συμφωνημένο στίγμα». Το νέο «κοινό όνομα» περιορίστηκε σε μια υποσημείωση στον υπότιτλο του κατεβάσματος, καθώς όπως μας πληροφορεί η ανακοίνωση, «..Αντιλαμβανόμενοι/ες την ανάγκη υπέρβασης υπαρχουσών διαφωνιών και παρότι δεν εγγράφεται πλήρως στη μεθοδολογία που θα θέλαμε να ακολουθήσουμε, είμαστε διατεθειμένοι/ες να συνθέσουμε πάνω στον υπότιτλο του κατεβάσματος στην κατεύθυνση της διακριτότητας μεταξύ του ΜέΡΑ25 και των υπόλοιπων δυνάμεων που συσπειρώνονται γύρω από την πρόταση μας με τη μορφή «ΜέΡΑ25 & τίτλος συσπείρωσης». Στο όνομα της πολυπόθητης συνεργασίας με το ΜέΡΑ25 παραμερίζονται ακόμη και βασικά σημεία της αρχικής της πρότασης.
Σε αυτές τις ευρωεκλογές υπάρχει άλλος δρόμος, αυτός που προτείνουν το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μια πλατιά ενότητα πάνω στην βάση μιας αντιΕΕ- αντικαπιταλιστικής λογικής, μια ανατρεπτική συνεργασία κατά της ΕΕ. Αυτή η δυνατότητα είναι ρεαλιστική και ελπιδοφόρα. Η συσπείρωση δυνάμεων πάνω σε μια γραμμή ανατροπής έξω και πέρα από λογικές δημοκρατικής και φιλολαϊκής διαχείρισης του καπιταλισμού και εξωραϊσμού της ΕΕ έχει δύναμη. Οι χιλιάδες αγωνιστές που απεχθάνονται τις ξαναζεσταμένες σούπες της σοσιαλδημοκρατίας και του κοινοβουλευτικού συμβιβασμού – κρετινισμού ξέρουν τον δρόμο που θα βαδίσουν. Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς που επιμένουν στην ανεξαρτησία από το σύστημα έχουν την ευθύνη να συμβάλουν σε αυτή την προοπτική
Η Αναμέτρηση στο ξεκίνημα της όταν ακόμα δήλωνε “ομάδα” κι όχι οργάνωση, μας μιλούσε ότι επιθυμεί την “ριζική επανεκκίνηση της αριστεράς”, μιλούσε για “νέους τόπους”, για “νέα πολιτικά σχέδια” κλπ
Όποιος/α μάλιστα είχε πάει και στην πρώτη εκδήλωση τους στην ΑΣΟΕΕ μέχρι και για “ανάγκη συνεννόησης με τις δυνάμεις της πολιτικής αναρχίας”! και την ανάγκη” πολιτικής αντιβίας” είχαμε ακούσει.. Τώρα πως από αυτά κατέληξαν στη συνεργασία με τον Βαρουφάκη μόνο αυτοί ξέρουν..
Βέβαια από την άλλη, δε βλέπουμε ούτε και το “ελπιδοφόρο” ούτε και την “πλατιά ενότητα” δυνάμεων γύρω από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που αναφέρει το άρθρο. Ούτε και νομίζω ότι το προ ημερών κάλεσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχε ιδιαίτερη απήχηση από άλλες δυνάμεις.
Εν ολίγοις, ο χώρος της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς δεν είναι και στα καλύτερα του (για ακόμη μια περίοδο) και πολύ φοβάμαι ότι στις ευρωεκλογές θα καταγράψει χειρότερα ποσοστά κι από αυτά των εθνικών.. Μακάρι να διαψευστώ αλλά δε νομίζω..
Εγώ νομίζω πως η Αναμέτρηση έχει λίγη ζωή μέσα της σε μια αριστερά οκνηρή και καταθλιπτική
Δεν ξέρω βέβαια αν είναι αργά, αν μπορεί πια μια αριστερή αντι ΕΕ συσπείρωση να απαντήσει σε ανάγκες από τα κάτω γιατί οι από τα κάτω έχουν τα δικά τους, σκέφτονται τα δικά τους, καταλαβαίνουν τα κοινωνικά μέτωπα με ενσώματους βιωμένους τρόπους και ότι τους θυμίζει 15 το σνομπάρουν. Δεν είναι αρνητικοί να ξαναυπάρξει κάτι αλλά αν τους πεις ότι υπάρχει σηκώνονται και φεύγουν. Γιατί αν υπήρχε θα το ξέρανε οπότε τα αγωνιζόμενα κοινωνικά δυναμικά, που αν μιλάμε για νέα παιδιά, πχ φοιτητές, δεν το ξέρουν καν το 15 δεν ψάχνουν ούτε “συνολικές απαντήσεις χωρίς σκαλοπάτια”, ούτε ευκολίες, κάτω έξω, ψηφίστε μας για να βγούμε από το ένα και το άλλο, ούτε μια μαγική συνέχεια της συνθηκολόγησης του 15 που όμως κάπως θα μας πάει κάπου καλά, αυτή την φορά. Ψάχνουν ένα πολιτικό δυναμικό που θα μπορέσει να τους πει πως θα ανέβουν ένα σκαλοπατάκι. Σκαλοπατάκι στην συνείδηση,, στην βιωμένη ενσώματη ταξική πολιτική και κοινωνική συγκρότηση.
Ξέρουν πολύ καλά οι φοιτητές τι τους λείπει και ο αγώνας, ο μεγαλειώδης αγώνας τους,, δεν είχε άλλα καύσιμα. Δεν τους φταίει κάποια … σοσιαλδημοκρατία, που περιφέρεται ως κατηγορία άλλων ιστορικών εποχών και ταξικών συγκυριών από πολιτικα΄δυναμικά έξω από τις αγωνίες των πολλών που δεν μπορούν να κοιτάξουν τους απέναντι στα μάτια και κάνουν διαλυτική δουλειά κατά των “εσωτερικών εχθρών”, τους φταίει το καθεστώς της νεοφιλελευθερης ιμπεριαλιστικής μητσοτακικής βίας και αυθαιρεσίας και πως δεν έχουν Αριστερά να πατήσουν πάνω της
Η Αναμέτρηση κάνει προσπάθεια και σαν λόγος και σαν πολιτικό ύφος να μην θυμίζει 15 σε οποιαδήποτε εκδοχή του
Καλύτερο θα ήταν να μην έχει θέσει τον γελοίο όρο για το όνομα γιατί ο άλλος είναι κόμμα ρε φίλε, θα πάρει από μόνος του τουλάχιστον 2%, του λες ξαφνικά για ισοτιμία και νιώθει πως πας να του πιάσεις λίγο τον ****
Κώστας
Σιγά, μην πάρει 2%! Κι αφήνω, που και το 2% είναι πάντα ευκαιριακό, μια “δοκιμή”, και συνηθέστατα δεν επαναλαμβάνεται. Καρτεράτε να δείτε τι θα γίνουν τα “κόμματα” της Ζωής και του Γιάνη. Ο,τι έγινε και του αλήστου μνήμης Λεβέντη. Λόξες, παροδικές και illusions.
και Ανελ, Ποταμι, Δημάρ, Σχέδιο Β, ΛΑΕ κ.α.
Βέβαια έχει πάρει 4 φορές από 2,6 εώς 3,4 αλλά ΚΚΕ είσαι, ούτε με την πολιτική εντιμοτητα σε δεσμεύει κάτι να έχεις σχέση, ούτε με την πολιτική σοβαρότητα, ούτε με την Δημοκρατία
Ούτε με την αστική, καλά, για καμια άλλη δεν συζητάμε
Πάνε λοιπόν, ξανά και ξανά, από 150.000 άνθρωποι και πάνω και ψηφίζουν ένα κόμμα, με υπεραντιπροσώπευση σε κοινωνικά στρώματα και με σταθερά μοτίβα, γεωγραφικά και κοινωνικοταξικά και ο εκλογικός νόμος λέει 0. Όχι μόνο ο εκλογικός νόμος, και το ΚΚΕ.
¨Οπως λέει και εκείνος ο βλάκας του λούμπεν, ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΣΤΕ
Επίσης ΟΧΙ, δεν έχει σχέση με αντιπολιτικά ακροδεξιιζοντα γραφικα αντιπολιτικά λαικιστικα΄flash parties
Είναι, προγραμματικά, ιδεολογικά, πολιτικά, κοινωνικοδημογραφικά και οργανωτικά, τυπικό οικολογικό φεμινιστικό δικαιωματικό new left κόμμα
Κώστας
Σκούπισε τους αφρούς από το στόμα…
“Τεχνοφεουδαρχεία” του jony με ;ένα n μαζί και το “καζινοκαπιταλίσμό ” του Π.Λαφ&Ex-syriza υποψήφια για βραβεία καλύτερης κωμωδίας
Το ΚΚΕ φταίει ΚΑΙ για το εκλογικό νόμο. Διαδώστε
Κώστα όταν γράφεις για Δημοκρατία εννοείς την αστική δημοκρατία;
Γιατί το προσωποπαγές κόμμα του συνεντευξιαζόμενου του Παρί Ματς δεν φαίνεται να το έχει ωε διαδικασίες τον Δημοκρατικό Συγκεντρωτισμό και άλλα “μπολσεβίκικα”
@05/04/2024 at 02:21
,
Μην τρολάρεις προβαίνοντας σε κάτι δεν απέχει & πολύ από “χαρακτηρισμούς”. Αν βέβαια θέλεις να έχουμε κάποιο επίπεδο συζήτησης. Σαν φίλος του ΚΚΕ κατά την γνώμη μου καλό θα είναι επικεντρωθείς στην κριτική των πολιτικών απόψεων του. ή τέλος πάντων των όποιων “απόψεων” του.
Τα γεγονότα έξάλλου είναι τόσα πολλά που διαψεύδουν τις απόψεις του Κώστα και τους γύρω “πολιτικούς χώρους” (Συριζα – ΜΕΡΑ25 κλπ)
Η αναμέτρηση θα καταλαβει οτι οταν μπλεκεις με,τετοια κολπα δεν εχουν τελειωμό οι υποχωρήσεις.Στο τελος,αφου θα υποχωρησουν σε ολα το σχημα που υποστηριζουν ,οταν κληθει να παιξει ρολο στην αστικη πολιτικη ,θα γραψει στα παλια του τα παπουτσια καθε,δεσμευση και θα προχωρησει.Οταν θα πανε να φυγουν θα δουν οτι οχι μονο δεν θα αποσπασουν κοσμο απο τους ” ρεφορμιστες” αλλα θα χασουν και καποιους δικους τους που μπαινοντας σε διαφορους μηχανισμους θα εχουν βρει διαφορες ακρες.Ετσι εγινε κ με τον Συριζα( με την Κοε ιδιαιτερα αλλα και αλλες οργανωσεις)ετσι θα γινει κ τωρα εκτος κ αν το μερα 25 πατωσει και δεν χρειαστει να παιξει καποιο
ρολο.Τουλαχιστον σε μια τετοια περιπτωση θα εχουν γλυτωσει.
Απορω παντως με την αφελεια αναμετρησης μιας οργανωσγς που απαρτιζεται απο πρωην μελη της νεολαιας του ΝΑΡ( που ηταν παντα κατα της ευρωατλαντικης σοσιαλδημοκρατιας) και του Συριζα( που ξερουν τι σημαινει να κωλοτουμπαρουν και να σε αδειαζουν).Τωρα βεβαια τι να πω το μέλλον θα δειξει…
Όπως τα περιγράφετε. “Ημέρα της Μαρμότας΄. κ.Σαμιωτακη
Καλή κωμωδία με σπουδαίο κωμικό ηθοποίο
Αλλά μεσολάβησε και ένα Δημοψήφισμα το 2015 και πλέον όσες αλλαγές και σχήματα να κάνουν πάλι θα τρυγυρνάνε στο 0
Μία ματια και στο
https://sfyrodrepano.blogspot.com/2024/03/blog-post_5.html
Εδω οι της ΚΟΕ ανέχθηκαν το φωτοσοπ της Αυγής στην σημαία τους
https://atexnos.gr/%CE%BF%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B2%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CF%84%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BF%CE%B9-%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CF%83%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%AD%CF%82/
Η ΚΟΕ οχι μονο ανεχτηκε το φοτοσοπ αλλα καταπιε και μια αφισσα που ειχε βγαλει( οχι σο ευρω εγραφε) οταν την κουναγε ενας νεοδημοκρατης σε κατι πανελ.Αφου υποχωρησαν στα παντα δεν μπορουσαν να χωνεψουν και τα τραγελαφικα του καλοκαιριου του 15 .Όταν πηγαν να φυγουν ειδαν οτι καποιοι ειχαν βολευτει μεσα,στο συριζα ακομα και ψιλογετικα στελεχη.Αυτα κανουν οι κακες παρέες.
Καλά τα γράφετε κ Σαμιωτάκη.
Η προοπτική της εισόδου στα Βουλευτικά Έδρανα και της αστικής “κυβερνησιμότητας” έκανε στον παλιό εξωκοινοβουλευτικό των συνιστωσών -ΡΙΖΑ πολιτικά να καταπιούν και να χωνέψουν τότε σχεδόν τα πάντα.
Βέβαια πάλι τους “¨έφταιγε” το ΚΚΕ.Π.χ. το 2013 κάποιος από τις συνιστώσες, ηγέτης σε μία από αυτές του -ΡΙΖΑ από ότι μου είχαν μεταφέρει είπε σαν πρώτη κουβέντα σε εκδήλωση του Συριζα στην Ηλιούπολη : “Το ΚΚΕ δεν συνεργάζεται”
Μετά το 2012, όταν η προοπτική της αστικής “κυβερνησιμότητας” τους χτυπούσε την πόρτα, καταργήθηκε και η όποια και καλά “αυτοτέλεια” των “συνιστωσών” γιατί ο εκλογικός νόμος δεν προέβλεπε το Bonus των 50 εδρών σε συμμαχίες αλλά μόνο σε ενιαίο κόμμα.
Κατα κύριο λόγο οι περισσότεροι των παλιών “συνιστωσών” έλεγαν πως δεν ήταν στον “σκληρό πυρήνα” του Σύριζα, εμφάνιζαν τον πολιτικό εαυτό τους κατά των “συντηρητικών πολιτικών επιλογών” (π.χ. εκείνες που έκφραζαν Παπαδημούλης- Δραγασάκης, νεοεισερχόμενοι τότε “πασοκογενείς” κλπ), και πως έκαναν “κριτικές” προσκολλώντας σε κάποιες από τις “τάσεις” σαν εκείνη του Π.Λαφ.
Με τόσες “τάσεις” στον Σύριζα θα έπρεπε να αλλάξουν επάγγελμα και να έχουν γίνει…ηλεκτρολόγοι!
Ανώνυμος 08/04/2024 at 12:37, τρίβαν τα χεράκια τους τότε, μετά το ’12, επενδύοντας ΟΛΟΙ στο “το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει” και απόδειξη είχαν το ότι “δεν συνεργάζεται”! Ο ένας έκοβε κι ο άλλος έραβε, δεξιοί “μενουμευρώπηδες” και αριστεροί “ριζοσπάστες”!
Τελικά, με τη χαρά μείναν!
Μαθητευόμενοι μάγοι της ταξικής πάλης……
Πανηγύριζαν 08/04/2024 at 13:30 μέχρι την Γαλλια στην Lemon Diplomatic
Μία της κυρία της “Ελευθεροτυπιας” που αρθρογραφούσε στην Lemon Diplomatic σε άρθρο της 2-3 μέρες μετά τις εκλογές του 2012 σε άρθρο της έγραφε εκφράσεις όπως
“Ο Στάλιν πέθανε”, “μαοικοί τροτκιστές ανανεωτικοί θα επιχειρησουν να βάλουν το ΚΚΕ σε νέες ράγες” κλπ κλπ
Τελικά, με τη χαρά έμειναν
Καλά τους πήγε
// Ε κάπου αναμενόμενο να υπάρχουν και κάποια πολιτικά “νευράκια”. Το ΚΚΕ παίρνει και από ψηφοφορους που θεωρούν τον εαυτό τους αριστερό και κάποιος πρέπει να καλύψει το πολιτικό κενό του παλιού στην μορφή (στην ουσία ίδιου περιεχόμενου) Σύριζα. Το είπε στο περίπου και στέλεχος της Νέας Αριστεράς πως ιδρυθηκε για να μην αφήσει τον χώρο στο ΚΚΕ(΄έτσι το βλέπουν).
Πείτε μας τώρα κάτι για “ιδιοκτησιακή λογική” καραμέλα του Σύριζα 2011-2016 κατά του ΚΚΕ σχετικά με το ΕΑΜ κ.α.
Μετά τις ευρωεεκλογές που θα πάρει το κάτι παραπάνω θα τελειώσουν και τα πολιτικά καύσιμα της “Πλεύσης”. Παρά το ότι “προμοτάρεται” και από ακροδεξιούς στο Internet πέρα από τα κανάλια
All time Classics μετά από ΑΝΕΛ, ΠΟΤΑΜΙ ΛΕΒΕΝΤΗ
Και με τους πιο αριστερά από τους προηγούμενους από ΔΗΜΑΡ με μπαρμπα Φώτη, Αλαβάνο και σχέδιο Β(το σχέδιο Α “κάηκε” το 2007) , Π.λαφ-ΛΑΕ έρχεται και το πολιτικά αναμενόμενο για τη Νέα Αριστερά το ΜΕΡΑ25 και τις “συμμαχίες” τους. Το ΜΕΡΑ25 πήγε χειρότερα στις Δημοτικές / περιφερειακές από ότι θα περίμενα
μια πολιτική κριτική
https://sfyrodrepano.blogspot.com/2024/03/blog-post_5.html
Υ.Γ.
Το Luben “μαγικά” στράφηκε κατά του ΚΚ για τον γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου. Επίσης ειρωνεύτηκε τον ΓΓ για τα sugar daddies. Το τελευταίο δεν φαίνεται να πήγε και πολύ καλά γιατί βγήκαν “στοιχεία” για το “Σκανδιναβικό Μοντέλο”
Γαι τις εξελίξεις στον προεκλογικό χωροχρόνο του αριστεροχώρο εξωκοινοβούλιου
Διαβάστε αυτό
https://sfyrodrepano.blogspot.com/2024/03/blog-post_5.html
το επόμενο
https://sfyrodrepano.blogspot.com/2024/03/blog-post_6.html
και το τελευταία
https://sfyrodrepano.blogspot.com/2024/03/blog-post_11.html
Επειδή ο ΚΚΕ και φιλοΚΚΕ λαός έχει κάψα για το ΝΑΡ και το εξωκοινοβούλιο το αντιστρέφει και χρεώνει το εξωκοινοβούλιο ότι έχει κάψα με ΚΚΕ. Ο σφφυροδρέπανος με την παρέα του έχουν αφιερώσει ατέλειωτα ξενύχτια για το εξωκοινοβούλιο και το κόμμα. Μέχρι και σε μεταμεσονύχτιες εκπομπές στα αθλητικά ή και κρατικά ραδιόφωνα τον πέτυχα να στέλνει μηνύματα. Δεν νομίζω να ήταν άλλος με το ίδιο ψευδώνυμο. Δεν πειράζει ας κάνουν την ψυχοθεραπεία τους (κατά δήλωση τους στον τίτλο του μπλογκ). Δεν είναι πρόβλημα το επισημαίνω προς μία μικρή τοσοδούλα προσπάθεια από μέρος μου προς βοήθεια τους.
Αν κοιτάξουμε το ποιοι ασχολήθηκαν με ποιους θα πάμε τις εποχές 2011-2015 με “κριτικές” προς το ΚΚΕ.Υπαρχουν αρκετά κείμενα στο internet με “κριτικές” προς το ΚΚΕ
Το χιούμορ και η ειρωνεία που φαίνεται να διαθέτει ο διαχειριστής(Κ.Ε.) του blog απέναντι σε κακόπιστες κριτικές είναι παροιμιώδη.
Εφόσον διάβαζες το blog θα θυμάσαι όπως κάθε φίλος ή μη του ΚΚΕ που διάβαζε το blog πως η κριτική στο ΝΑΡ και από τα δύο πιο γνωστά blog (Σφυροδρέπανο – Φιλολαϊκό) γίνεται όσο το δυνατόν αντικειμενική βάση & γενικά σε πολύ φιλικό τόνο. Δεν ήταν π.χ. σε “ύφος” σχολίων στο indymedia ( Σύριζα – αναρχικοί και “αναρχικοί” ).
2011 Ο “Αριστερισμός”. Μέρος 2ο. Οι Μεγάλοι (και σίγουροι)
https://filolaiko.blogspot.com/2011/05/2.html
2018 Ο Αριστερισμός. Μέρος 4ο. Επίλογος-Συμπεράσματα
https://filolaiko.blogspot.com/2018/01/4.html
Για τον αριστεροχωρο του εσωκοινοβουλιου (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ κλπ συγγενείς, όλους η ίδια μήτρα σας γέννησε).
Στις 13 Φεβρουαρίου 2024 η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε ένα πακέτο χρηματοδότησης της Ουκρανίας,του Ισραήλ και της Ταϊβάν ύψους 95 δις. Αυτό είναι μεγαλύτερο από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα 124 χώρων. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς το πραγματικό ύψος της χρηματοδότησης. Ποιο είναι το μυστικό της τεράστιας χρηματοδοτικής ικανότητας των ΗΠΑ; ασφαλώς το γεγονός ότι το δολάριο είναι αποθεματικό νόμισμα Τι θα γίνουν οι ΗΠΑ χωρίς το υπερόπλο του δολαρίου; θα πάψουν να είναι ιμπεριαλιστικές; όχι βέβαια. Θα πάψουν μήπως να εξάγουν τρομοκρατία; βέβαια, που να βρουν λεφτά να ταιζουν εκατομμύρια φονιάδες. Οι αγράμματοι ινστρουχτορες του ΚΚΕ, μπορείτε να καταλάβετε την σημασία του νομίσματος σε μια οικονομία; ρητορική η ερώτηση, η απάντηση προφανής: όχι.
Βρε άσχετο, η Κυριαρχία γεννάει το νόμισμα, όχι το νόμισμα την …κυριαρχία!
Και μην καρτεράς η ελληνική αστική τάξη να ….κονομήσει(!) με δικό της νόμισμα.
Τις βρωμοδουλίτσες, που χρειάζεται, τις κάνει και τώρα, και χωρίς δικό της νόμισμα. Απλά με το νόμισμα, δραχμή, είχε την ευχέρεια τη χρεοκοπία της να την φορτώνει αυτοτελώς, και χωρίς να ρωτάει κανέναν τρίτο, στις πλάτες του Ελληνικού Λαού. Τώρα, με το € έχει και συνεταίρους, με κοινό κορβανά. Ο Λαός χαμένος από χέρι σε κάθε περίπτωση, και επιπλέον κάθε σχετική μεταβολή πληρώνεται εξτρά! Θυμήσου το 2002, που ο …μαϊντανός, σε μια νύχτα ανέβηκε από τις 50 δρ. στις 170.
Οτι σας λένε οι τσαρλατάνοι τσαμπουνάτε!
Μαθητευόμενοι μάγοι ….φερέφωνα της αστικής προπαγάνδας…..
Ε για αυτο λεμε οτι ειστε κομμα του ΕΥΡΩ.
Φαντάζομαι πως την υποτίμηση με 30-40% των λαϊκών εισοδημάτων μέσα σε Καπιταλισμό αν η Ελληνική αστική τάξη αποφασίσει να πάει σε “εθνικό νόμισμα”θα την πληρώσεις εσύ και το κόμμα σου από τις τσέπες σας 06/04/2024 at 18:04. Για να προτείνεις έμμεσα την δραχμή, μαλλον αυτό θα ισχύει
Μάλλον το Η.Β.αποτελεί μία σοσιαλιστική νησίδα στην Ευρωπή τόσα χρόνια εκτός ευρώ και τα τελευταία 8 χρόνια μετά το Δημοψήφισμα εκτός ΕΕ για τους “ασυμβίβαστους” αριστερούς μας.
Φυσικά για το ζήτημα της τάξης στην εξουσία δεν ακούγεται κάποια “πρόταση”πέρα από “μεταβατικά” προγράμματ. Όπως π.χ. έδειξε ο Σύριζα το 1ο 6μηνο του 2015 με το παράδειγμα του, δεν πήγε και πολύ καλά
“Ο Λαός χαμένος από χέρι σε κάθε περίπτωση, και επιπλέον κάθε σχετική μεταβολή πληρώνεται εξτρά”
Πολύ σωστό
@05/04/2024 at 22:44
Σαν ένας “άλλος αγράμματος” -αλλά όχι ινστρύκτορας – θα προσθέσω κάποια γεγονότα στην συζήτηση τα οποία αποδείκύουν το αβάσιμο του σχολίου σου.
Σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ να επισημάνω πως όταν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες Ιράκ & Λιβύη σκόπευαν να μην συναλλάσονται πλέον με το δολλάριο με ένα ¨”μαγικό τρόπο” κάτι έγινε
Με φυσικά τα κατάλληλα προσχήματα έγιναν επεμβάσεις από τις ΗΠΑ και άλες χώρες του ΝΑΤΟ (Γαλλία Ιταλία)
Τότε, το Ιρακ του “δικού” τους Σαντάμ ήταν σε αφυκτικό κλοίο πολιτικά στρατιωτικά από την Δύση μετά την ήττα στον πόλεμο του Κόλπου.
Η Λιβύη του Καντάφι είχε αρχίσει να πλησιάζει τις ΗΠΑ αποσύροντας τους πυραύλου της με μεσαίο βενιλεκές. Η “άνοιξη” της Λιβύης που κάποιοι μπορεί και να λένε
Οι ΗΠΑ υπεράσπισαν το υπερόπλο συνθλίβοντας Ιράκ και Λιβύη. Η Γαλλία προσπαθεί να υπερασπίσει το αφρικανικό Φράγκο και το ΚΚΕ υπερασπίζεται το γερμανικό ευρώ. Μάλλον δεν αναπτυξες κάποιο επιχείρημα. Σας λέω αγράμματους γιατί το αστικό κράτος έχει δύο μηχανισμούς παρέμβασης στην οικονομία. Την δημοσιονομική και τη νομισματική. Τη δεύτερη την έχει απεμπολισει το ελληνικό κράτος. Ο πληθωρισμός πάλι είναι νομισματικό μέγεθος, το οποίο τα αστικό κράτος χρησιμοποιεί για την αναδιανομή του πλούτου. Στην Τουρκία πχ εργαλείο φτωχοποιησης του λαού είναι ο πληθωρισμός. Το ΚΚΕ δεν ασχολείται με τέτοια πεζά θέματα, ασχολείται μόνο με τον καπιταλισμό. Σαν τους Ιησουίτες και σεις…
Το ΚΚΕ πριν 2 χρόνια παρουσίασε μελέτη στον Προσυνεδριακό του για την δημοσιονομική πολιτική -περιοριστική ή επεκτατική-αλλά χαμπάρι δεν πήρατε
Το κράτος δεν αποτελεί γενικά ένα αφηρημένο οργανισμό αλλά συγκεκριμμένα το αστικό το καπιταλιστικό κράτος. Ο μηχανισμός της αστικής τάξης για να προστατεύει τα δικά της συμφέροντα σε βάρος της εργατικής τάξης & των συμμάχων της
Διαφορετικά με ή χωρίς ευρώ βρίσκεται τρόπος για να “υποτιμάται” ή αξία της εργατικής δύναμης. Ή με απευθείας υποτίμηση (ΠΑΣΟΚ – 2 φορές) με ενδιάμεσο τρόπο (σκληρή δραχμή – Σημίτης) ή με μνημόνια / αντιεργατικά μέτρα
Να προσθέσω σαν άλλος φίλος του ΚΚΕ πως καλό θα είναι να ξαναδιαβάσεις ό,τι έγραψε ο 06/04/2024 at 05:05. Το ζήτημα αποτελεί καθαρά το ποια τάξη έχει την εξουσία. Εκεί εκβάλλει η όποια κοίτη του κάθε ποταμού
Πως όμως το υπεράσπισαν; Αφου είναι υπερόπλο γιατί από μόνο του δεν ήταν ούτε είναι αρκετό. Αντίθετα έγιναν στρατιωτικές επεμβάσεις.
Άρα δεν αποτελεί αυστηρά τεχνοκρατικό θέμα νομίσματος ούτε το νόμισμα είναι “υπερόπλο” όπως μας γράφεις. Αλλά θέμα κυριαρχίας που γράφει σε σχόλιο του ο 06/04/2024 at 05:05.
Χσίρομαι που έστω και έμμεσα επιβεβαιώνεις αρκετούς. Διάβσσε λίγο από Μπρεζίνσκι μήπως & καταλάβεις το πως σκέφτονται.
Αρλουμπολόγοι ΚΚέδες, διαβάστε τι έγραφε ο Ριζοσπάστης:
Η “εθελοντική παραχώρηση” του ΕΥΡΩ-νομίσματος στην “αυτόνομη” Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία θα “καθοδηγεί”, πέραν και κατά των ευρωπαϊκών λαών, την ΟΝΕ του Μάαστριχτ – μαζί με τη διορισμένη Κομισιόν που δεν εκλέγεται, δεν ελέγχεται και δε λογοδοτεί και το Συμβούλιο της “ειδικής πλειοψηφίας”, ευέλικτο μηχανισμό “νομιμοποίησης” των αποφάσεων στα χέρια των “μεγάλων δυνάμεων” – προϋποθέτει την ενίσχυση του ταξικού ρόλου του κράτους και των κατασταλτικών μηχανισμών σε “εθνικό” επίπεδο…Αυτό είναι και το “όραμα της Ευρώπης του 21ου αιώνα”, δηλαδή, γι’ άλλη μια φορά, “μυρίζει ανθρώπινο κρέας”.
https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3718285&textCriteriaClause=%2B%28ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ+ΟΝΕ+%29
Διάβάστε το Ριζοσπάστη να ανοίξετε τα στραβά σας
Να ρωτήσω αν οι λαοί σε τόσες χώρες μέσα στην ΕΕ αλλά εκτός ευρώ καλοπαιρνάνε; Ή μήπως θεωρείται λανθασμένη η ερώτηση;
H Δανία, η Σουηδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία σύμφωνα με τα γραφόμενα σου μάλλον θα έχουν ανέβει σε πολύ
υψηλό επίπεδο.
Έχουν το “δικό” τους νόμισμα μέσα στην ΕΕ. Το οποίο βέβαια συναλλάσεται ελεύθερα στα χρηματιστήρια. Αποτελούν “ευάλωτα” για υποτιμήσεις αν αποκλείνουν λίγο οι δείκτες απο “προδιαγραφές” με κόλπα αρμπιτάζ.
Σύμφωνα με την γνώμη σου , αλλά εκτός πραγματικότητας, οι αστικές τους τάξεις δεν επιβάλλουν αντιλαίκά μέτρα στους λαούς τους
Σαν άλλος ένας φίλος του ΚΚΕ να προτείνω μία παλιά καλή ταινία για κόλπα συναλλαγής νομίσματος σε “επιπεδο της πιάτσας” .Αν και τότε η Βουλγαρία ήταν εκτός ΕΕ
https://www.youtube.com/watch?v=UKwDBKpgUcU
Μόνο να φανταστούμε μας μένει το τι γίνεται με τις συναλλαγές νομίσματων σε επιπεδο “κυριλέ” , των χρηματιστηρίων.
Πουλάτε τρελιτσα με σεντονιαδες. Η νοικοκυρά ήξερε ότι πριν από το ευρώ, αγόραζε τη σακούλα των σκουπιδιών με εκατό δραχμές. Την επόμενη μέρα ήθελε 340,75 δραχμές, δηλαδή ένα ευρώ. Το ευρώ θεσμοθετήθηκε με το Μάαστριχτ. Αυτό και μόνο δείχνει τον βαθύ οπορτουνισμο σας και το ραγιαδισμο σας.
Δηλαδή αν τώρα –υπόθεση εργασίας-
ξαναγυρίζαμε με κάποιο τρόπο στο “εθνικό νόμισμα” μέσα στον Καπιταλισμό
η σακούλα θα στοιχίζει αντίστοιχα με τις 100 τότε δραχμές;
Δεν θα υπάρξει επιπλέον υποτίμηση της εργατικής δύναμης μέσω της σχεδόν άμεσης υποτιμήσης του “εθνικού νομίσματος”;
Αν ονειρεύσαι ως λύση μισθούς βουλγαρίας ας μας το πεις
Θα το πω απλά: το εθνικό νόμισμα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για εθνική πολιτική. Αν δεν έχεις εθνικό νόμισμα, δεν μπορείς να έχεις εθνική πολιτική. Το αντίθετο δεν ισχύει. Αν δλδ έχεις εθνικό νόμισμα, δεν σημαίνει ότι έχεις και εθνική πολιτική. Η κυβέρνηση Ράλλη πχ δραχμές τύπωνε και μάλιστα αφειδώς
Ταλαίπωρε ρεφορμιστή 06/04/2024 at 22:51 & 23:01, μπράβο, που κατάλαβες ό,τι σου είπε ο από πάνω για τον μαϊντανό της νοικοκυράς (και του ..εργένη!), που πήδησε +300% σε μια νύχτα, που μας βάλαν οι φίλοι σου στη ζούλα στο Ευρώ.
Μόνο, που τώρα σε δουλεύουν ότι αυτό ήταν τάχατες ιδιότητα του κακού Ευρώ! Που να δεις τι “πήδημα” έχει να γίνει, αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και οι ίδιοι φίλοι σου μας ξαναγυρίσουν στη “εθνική” δραχμή! Γιατί δε σου λένε, στο κρύβουν, ότι δραχμή ή ευρώ, και τα δύο κόλπα και εργαλειάκια του Καπιταλισμού είναι.
Κι εδώ με ….”νομισματικό δικομματισμό” σε δουλεύουν, ρε μπουμπούνι!
Τότε σου λέγαν ότι για τον πληθωρισμό, που έτρεχε με 25% “έφταιγε η δραχμή”, και σαν χάνος τσίμπησες και πανηγύρισες το “σταθερό νόμισμα”! Πληρώνοντας με το +300%, αλλά, είπες, “αν αξίζει ας δώσουμε ένα τράτο- το τελευταίο”.
Χρειάστηκες είκοσι χρόνια για να καταλάβεις ότι …”δεν κονόμησες”(!) κι επειδή τρώγεσαι με τα ρούχα σου, τώρα σου λένε ότι …”φταίει το κακό ευρώ”(!) και ….”να ξαναπάμε στη δραχμή”! Κάτι σαν “Πασόκ” με “ΝΔ”, τη μιά “να φύγει ο ένας” την άλλη “να φύγει ο άλλος”!
Για την ταμπακιέρα, το Καπιταλισμό, δε σου λένε τίποτε!
Γι αυτό την πατάς και νομίζεις ότι “το εθνικό νόμισμα είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για εθνική πολιτική”!
Ε, λοιπόν ξύπνα!
Κανένα νόμισμα δεν είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για καμιά αστική εθνική πολιτική. Και τα δολλάρια και τα ευρώ και τα ρούβλια και τα γουάν και τα εκατόν τόσα υπόλοιπα εθνικοαστικά νομίσματα μια χαρά υπηρετούν το καθένα την εκάστοτε εθνικοαστική πολιτική, κι άμα χρειάζεται γίνονται και …μεταγραφές! Κοίτα τον κόσμο πως είναι σήμερα και βγάλε τις τσίμπλες από τα μάτια σου!
“Εθνικό νόμισμα” είναι αναγκαία και όχι ικανή συνθήκη για Λαϊκή-Εθνική οικονομική πολιτική.
Αλλά, για να υπάρξει τέτοια πολιτική, πριν από όλα, χρειάζεται Λαϊκό Κράτος. Και, επιπλέον, χρειάζονται κι άλλα μέτρα διαχείρισης της λαϊκής οικονομίας, σχεδιασμός λέγεται, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει κανένα νόμισμα, γιατί πια στο σημερινό επίπεδο ανάπτυξης των δυνάμεων παραγωγής η ελεύθερη αγορά είναι πλέον τροχοπέδη, αναχρονισμός και καταστροφή. Αρα το εργαλείο, που λέγεται “νόμισμα” περνάει αντικειμενικά σε δευτερεύοντα υπολειμματικό ρόλο, με προοπτική το σβήσιμό του! Κάποια στιγμή θα γίνει στολίδι των μουσείων.
Πέταξε πια το πουλάκι της “ικανής” συνθήκης για το νόμισμα!
Σήμερα, όποιος προτάσσει την αναγκαιότητα του οιουδήποτε νομίσματος και όχι της Επανάστασης, υπηρετεί την αντιδραστική πολιτική και τις χθόνιες μανούβρες της. Χύνει νερό στο μύλο της.
Παύτε να τσαμπουνάτε τα εθνικοαστικά ποιηματάκια, αρειμάνιοι δον-κιχώτες των …ανεμομύλων!
αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και οι ίδιοι φίλοι σου μας ξαναγυρίσουν στη “εθνική” δραχμή…
Ραγια γραφειοκράτη, τα ίδια έλεγε και η ΠΑΣΟΚΙΑ το 1982 για να μείνουμε στην ΕΟΚ.
Είσαστε πιο δεξιοί από το ΠΑΣΟΚ του 1982
Απο το “εξω απο το ευρω η καταστροφή ” στο “αναγκα;ιοτητα της επαναστασης ” ενα1 τσιγαρο δρομος.
Ευρωνατοϊκη “αριστερα” καλα το παει. Πιο δεξια ο γκρεμος.
Ο μικροαστός ρεφορμιστής-αντιγραφειοκράτης της ελεύθερης αγοράς είναι ανίατη περίπτωση. Σαν τους ιδεοληπτικούς του “Protagon” και της “Καθημερινής”. Οτιδήποτε πλην ελεύθερης αγοράς είναι “γραφειοκρατία” και “μπολσεβικισμός”! Δεν έχουν και πολύ άδικο, τώρα, που το σκέφτομαι…..
Τρίτος δρόμος …μας τέλειωσε!
Ανώνυμε 1. μην μπερδεύεις την ικανή και αναγκαία συνθήκη με την έννοια της συνεπαγωγης. Θα είχες δίκιο αν ο παραπάνω σχολιαστής έλεγε ” εφόσον έχουμε εθνικό νόμισμα, συνεπάγεται ότι έχουμε εθνική πολιτική”. Το αναγκαία σημαίνει υποχρεωτική, το ικανή σημαίνει ότι δίνει τη δυνατότητα. Άλλο δυνατότητα στα μαθηματικά και άλλο βεβαιότητα. Ελπίζω να μην είσαι μαθηματικός.
Πως μπορείς να έχεις “εθνική πολιτική” όταν το “εθνικό νόμισμα” διαπραγματεύεται “ελεύθερα” σε χρηματιστήρια; Όπως είχε γράψει και ένας άλος φίλος του ΚΚΕ, η Αγγλία το 1992 μέσα σε 24ώρες υποχρεώθηκε σε υποτίμηση κατά 15% [1]
[1]
https://www.tanea.gr/2012/09/21/economy/1992-otan-o-soros-straggalise-ti-sterlina/
“(..)Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπία, η Τράπεζα της Αγγλίας δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά μάταια. Οταν φτάνει στο τέλος των αποθεμάτων της, συνθηκολογεί. Την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το ΕΝΣ και προχωρεί σε υποτίμηση 15%. Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί τότε να αγοράσει ξανά στερλίνες και να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις απώλειές του σε 3,4 δισ. στερλίνες. Τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώνται το ένα μετά το άλλο. Το ΕΝΣ δέχεται σοβαρό πλήγμα και την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανσης των νομισμάτων αυξάνονται στο 15%.”
Το ξαναβάζω για εκπαιδευτικούς λόγους
https://www.tanea.gr/2012/09/21/economy/1992-otan-o-soros-straggalise-ti-sterlina/
Vaslin Jacques Marie
21/09/2012, 17:33
1992: Οταν ο Σόρος στραγγάλισε τη στερλίνα
Η απουσία πολιτικής ενότητας στην Ευρώπη ευνοεί την κερδοσκοπία εις βάρος του ευρώ. Η Βόρεια Ευρώπη αναπτύσσεται όταν αυτή του Νότου βυθίζεται στην ύφεση. Ο κίνδυνος διάλυσης της ευρωζώνης είναι κραυγαλέος. Και η Ελλάδα τέθηκε υπό κηδεμονία, γεγονός που δεν διευθετεί απολύτως τίποτε. Η κατάσταση αυτή θυμίζει τις συνθήκες της επίθεσης του Τζορτζ Σόρος εναντίον της στερλίνας, πριν από 20 χρόνια.
Το τέλος των συμφωνιών του Μπρέτον Γουντς, το 1971, σηματοδοτεί την αρχή της διακύμανσης της ισοτιμίας των νομισμάτων. Οι ευρωπαϊκές χώρες, της Βρετανίας περιλαμβανομένης, αποφασίζουν στις 10 Απριλίου 1972 να εφοδιαστούν με ένα σύστημα σταθερών ισοτιμιών με το «ευρωπαϊκό νομισματικό φίδι». Η διαχείριση αυτού του συστήματος όμως σύντομα κατέστη αδύνατη. Αντικαταστάθηκε στις 13 Μαρτίου 1979 από το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα (ΕΝΣ).
Τα ευρωπαϊκά νομίσματα έχουν τώρα περιθώριο διακύμανσης 2,25% γύρω από ένα εικονικό νόμισμα, το ECU (European Currency Unit, Ευρωπαϊκή Νομισματική Μονάδα). Οι ισοτιμίες διατηρούνται χάρη στην αλληλεγγύη των κεντρικών τραπεζών. Το σύστημα αυτό ευνοεί το εμπόριο στο εσωτερικό της Ενωσης, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν τον κίνδυνο του συναλλάγματος. Σε αντιστάθμισμα, αυτό σημαίνει επεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών για να διατηρηθούν οι ισοτιμίες καθώς και μια σχετική ομοιογένεια των οικονομιών. Αν μια χώρα εξασθενήσει σε σχέση με τις άλλες, η αξία του νομίσματός της δεν αντανακλά πλέον αυτή της οικονομίας της. Η υποτίμηση καθίσταται αναπόφευκτη.
Το 1992, στο οικονομικό επίπεδο, η Ευρώπη βρίσκεται σε ύφεση. Η επανένωση της Γερμανίας κοστίζει κάθε χρόνο 150 δισ. μάρκα. Για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό που προκαλείται η Μπούντεσμπανκ αυξάνει τα επιτόκιά της, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την άνοδο του μάρκου. Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάζονται να αυξήσουν, με τη σειρά τους, τα επιτόκια για να υπερασπιστούν τα νομίσματά τους.
Εξαιτίας μιας ενδημικής ανεργίας και ενός πληθωρισμού μεγαλύτερου αυτού των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, η κατάσταση στη Βρετανία καθίσταται αφόρητη. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δύο λύσεις: είτε να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού είτε να υποτιμήσει το νόμισμά της. Η πρώτη λύση, υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την ανεργία και επιπλέον το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας είναι ήδη άνω του 10%. Οσο για την υποτίμηση, θα έθιγε την υπερηφάνεια της χώρας. Ετσι ο υπουργός Οικονομικών αποφασίζει να μην κάνει τίποτε.
Η ΑΝΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ. Ο Τζορτζ Σόρος θα θελήσει να επωφεληθεί από αυτή την αναποφασιστικότητα. Γεννημένος το 1930 στη Βουδαπέστη, πήγε σε ηλικία 17 ετών στη Βρετανία. Αφού πήρε πτυχίο από το Λόντον Σκουλ οφ Ικονόμικς, πηγαίνει το 1956 στις ΗΠΑ και επιλέγει την αμερικανική υπηκοότητα. Το 1973 δημιουργεί το επενδυτικό ταμείο Quantum.
Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί ο αμερικανός επενδυτής για να κερδοσκοπήσει επί των νομισμάτων είναι αρκετά απλός. Δανείζεται το νόμισμα που είναι υπερτιμημένο, όπως η στερλίνα το 1992, και το μετατρέπει σε νομίσματα που είναι υποτιμημένα, τη χρονιά εκείνη το μάρκο και το φράγκο. Μόλις η στερλίνα πέσει αρκετά, την ξαναγοράζει για να αποπληρώσει το δάνειο.
Την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 1992 το Quantum περνάει στην επίθεση μετατρέποντας σε άλλα νομίσματα σχεδόν 7 δισ. στερλίνες που είχε δανειστεί. Η επιχείρηση γίνεται με τυμπανοκρουσίες μαζί με τα ταμεία Caxton Corp και Jones Investment, καθώς και με τις αμερικανικές τράπεζες JP Morgan, Citicorp, Chase Manhattan και Bank of America, γεγονός που μεγεθύνει την κίνηση.
Αντιμέτωπη με μια τέτοια κερδοσκοπία, η Τράπεζα της Αγγλίας δαπανά 50 δισ. στερλίνες για να στηρίξει το νόμισμά της, αλλά μάταια. Οταν φτάνει στο τέλος των αποθεμάτων της, συνθηκολογεί. Την επομένη, η Βρετανία αποφασίζει να βγει από το ΕΝΣ και προχωρεί σε υποτίμηση 15%. Ο Τζορτζ Σόρος μπορεί τότε να αγοράσει ξανά στερλίνες και να αποπληρώσει το δάνειό του. Μέσα σε μερικές ώρες καταγράφει κέρδη άνω του ενός δισ. δολαρίων. Το βρετανικό υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει τις απώλειές του σε 3,4 δισ. στερλίνες. Τα άλλα ευρωπαϊκά νομίσματα υποτιμώνται το ένα μετά το άλλο. Το ΕΝΣ δέχεται σοβαρό πλήγμα και την 1η Αυγούστου 1993 τα περιθώρια διακύμανσης των νομισμάτων αυξάνονται στο 15%.
Παραδόξως αυτή η περιβόητη Μαύρη Τετάρτη δεν είναι τόσο σκοτεινή για την αγγλική οικονομία. Η πτώση της στερλίνας κατέστησε σαφώς πιο ανταγωνιστικά τα προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά. Η βρετανική οικονομία μπόρεσε έτσι να ανακάμψει.
Ο Ζακ-Μαρί Βαλέν είναι λέκτορας στο Ινστιτούτο Διοίκησης Επιχειρήσεων της Αμιένης στη Γαλλία.
“Η κυβέρνηση Ράλλη πχ δραχμές τύπωνε και μάλιστα αφειδώς”
Το θεωρείς επιχείρημα υπέρ του “εθνικού νομίσματος”;
@Industrial overcapacity
Το”εξω απο το ευρω η καταστροφή” το είπε ο Σύριζα. Αρκετοί ψήφισαν το μνημόνιο του στην ουσία την παραμονή στο ευρώ με το περιτύλιγμα “Δημοψηφίσματος”. Βέβαια ο Σύριζα δεν τόλμησε να το βάλει αυτούσιο & καθαρά σαν ερώτημα στον Ελληνικό Λαό
“αν σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και οι ίδιοι φίλοι σου μας ξαναγυρίσουν στη “εθνική” δραχμή…” ποιος θα πληρώσει το 30-40% υποτίμηση του νομ;iσματος 07/04/2024 at 11:24 μέσα στον καπιταλισμό;
Πρότεινε μας “ιδέες” για το παραπάνω ερώτημα.
Ανώνυμος, 07/04/2024 at 15:53, είναι τυπική λογική, πριν τα Μαθηματικά:
” Ν αναγκαία και ικανή συνθήκη του Π”.
Σαφέστατη η σχέση Ν και Π:
“Αν αληθεύει το Π τότε αναγκαστικά αληθεύει και το Ν” και “Για να αληθεύει το Π αρκεί να αληθεύει το Ν”.
Δεν υπάρχει “μπορεί” εδώ….
Βάλε όπου Ν=”Εθνικό Νόμισμα” και όπου Π=”εθνική πολιτική” και θα καταλάβεις τι ακριβώς είπε ο φίλος (και άσχετα αν, βέβαια, κατάλαβε τι είπε…).
Οχι “συνεπαγωγικές” δικολαβίες ….please!
Επί της ουσίας, τώρα αστική εθνική πολιτική γίνεται και με εθνικό νόμισμα και χωρίς αυτό, μη λέμε εθνικολαϊκίζουσες ψεκασμένες σαχλαμάρες. Μια απλή ματιά στον παγκόσμιο χάρτη μας λέει ότι όλες οι εκδοχές υπάρχουν. Και με “εθνικό” νόμισμα, και με ιμπεριαλιστικό.
Απλά οι μικροαστοί ψεκασμένοι μας έχουν σύγχυση του τι είναι “εθνική πολιτική” χρησιμοποιώντας το ίδιο αυτό όρο για δυο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αλλο η “εθνικοαστική” και τελείως άλλο η “εθνικολαϊκή”.
Η εθνικοαστική νομισματική πολιτική ασκείται από αστικό κράτος για να υπηρετεί την εκμετάλλευση του Λαού από την κυρίαρχη σε αυτό αστική τάξη, που σήμερα πια είναι, και κατά περίπτωση, ένα μείγμα αστικών τάξεων διαφορετικής ιεράρχησης ανάλογα με την θέση του δεδομένου κράτους και της εγχώριας α/τ στην υπόψιν ιμπεριαλιστική πυραμίδα (καθώς τώρα πια έχουμε και άλλες….).
Μια κλασσική ρεφορμιστική/οπορτουνιστική αυταπάτη (ή και πανούργα στρέβλωση) ήταν η άποψη ότι μπορεί να υπάρξει “Σοσιαλισμός της Αγοράς”, και άρα μια λαϊκή Κυβέρνηση μπορεί με νομισματικές παρεμβάσεις να κατευθύνει την οικονομία της αγοράς προς όφελος του Λαού. Το “πιστεύω” πασοκοσυριζάνων, δυστυχώς και πολλών άλλων, όπως διαπιστώνουμε καθημερινά. Κι αυτά συντηρούνται και από τους παραδοσιακούς ρεφορμιστικούς μύθους για “καταπιεσμένες αστικές τάξεις υποτελών κρατών”! Δεν ξέρω αν παλαιότερα και πόσο παλαιότερα είχαν πραγματική βάση αυτά – περισσότερο ιστορικό ενδιαφέρον χωράει εδώ. Σήμερα και η πιο “ριγμένη” στην ιμπερ. ιεραρχία αστική τάξη, ακόμη και σε πόλεμο/σκυλοφάγωμα να βρίσκεται με μιαν ή άλλες ομόλογές της, δεν παύει να θεωρεί σαν υπαριθμόν ένα εχθρό της, και άξιο μόνο για δούλο, τον “δικό της” Λαό.
Είναι ανάγκη το εργατικό/λαϊκό κίνημα να ξεκόψει μια και καλή από αυτές τις νυχτωμένες φαντασιώσεις.
Τι κάθεσαι να τους εξηγήσεις 07/04/2024 at 22:05. από απλή λογική;
Είχαν απλή λογική όταν τους πάσαρε το μνημονιάκι ο Τσιπράκος ο οποίος μάλιστα είχε στείλει.τις “προτάσεις” του -αντιλαϊκά μέτρα- στο ESM;
Δηλαδή μέσα σε ΕΕ – ΝΑΤΟ – Καπιταλισμό δεν θα πληρωθεί δεκάρα από το χρέος και όχι μόνο αυτό αλλά θα ξαναδανείσουν! Ντάξει ας μην διάβαζαν τότε “Ριζοσπάστη”. Τόσες αστικές εφημερίδες σε Ελλάδα και Εξωτερικό που έγραφαν το “πακέτο μέτρων” -αντλαϊκά μέτρα- που είχε προτείνει ο Τσίπρας πριν το Δημοψήφισμα δεν τις διάβασαν;
Τα παιδιά θέλουν ΠΑΣΟΚ&Φίλοι σε οποιαδήποτε συσκευασία (ΠΑΣΟΚ- ΣΥΡΙΖΑ -ΕΝΩΜΕΝΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ – μισό εξωκοινοβούλιο). Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ δυνωμένο ενατό
Πλησιάζουν οι εκλογές και οι τρολιές θα αυξηθούν.
Τελικά στην Ουγγαρά έχουν σοσιαλισμό. Ρε τι μπορεί να μάθει κανείς;
Όπως είχε πει και ο Παφίλης το ΚΚΕ δίνει ελπίδα. Παραισθήσεις δεν μοιράζει
“Σαν τους ιδεοληπτικούς του “Protagon” και της “Καθημερινής”. Οτιδήποτε πλην ελεύθερης αγοράς είναι “γραφειοκρατία” και “μπολσεβικισμός”! ”
Ακριβώς αυτό δείχνει τα στενά πολιτικά περιθώρια που έχει πλέον ο Καπιταλισμός. Δεν μποιρεί πλέον να “ελίσσεται” με μία καλή σοσιαλδημοκρατία για φουλ”επεκτατική” δημοσιονομική πολιτική άλλα ΠΑΣΟΚΑΡΑΣ Μιτεράν “σκανδιναβικού μοντέλου”, “αραβικού σοσιαλισμού” “αδέσμευτων” κλπ κλπ
Στην Ελλάδα επιπλέον “κάηκαν” και πολλές πολιτικές “εφεδρίες” του καπιταλισμού. Πολιτικά “κάηκαν”γιατί υπάρχει και ένα ΚΚΕ