.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ανακοίνωση της ΕΑΣ για το δυστύχημα στον ΗΣΑΠ


Ε.Α.Σ. -Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία Εργαζομένων ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ

Ένας ακόμα θάνατος προστέθηκε σήμερα στον μακρύ κατάλογο εργατών που πλήρωσαν με την ζωή τους τον καθημερινό αγώνα για το μεροκάματο. Ήδη την τελευταία μόλις εφταετία πάνω από 700 εργαζόμενοι έχουν χάσει την ζωή τους εν ώρα εργασίας. Από μόνος του ο αριθμός και η συχνότητα των ατυχημάτων μας δείχνει πως η δίψα για κέρδη των εργοδοτών μεταφράζεται σε ασυδοσία, σε υπερεργασία, σε έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, σε εκμετάλλευση, δηλαδή ότι είναι σε πλήρη εφαρμογή το δόγμα «τα κέρδη τους πάνω απ την ζωή των εργαζομένων».

Για τον τραγικό θάνατο στον ΗΣΑΠ και για τους τραυματισμούς, πέρα απ’ το αναμφισβήτητο γεγονός, πως έχουμε φωνάξει επανειλημμένα ότι η εφαρμογή του πιο πάνω δόγματος μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε εργατικές δολοφονίες, μένει να απαντηθούν μια σειρά ερωτημάτων όπως:

• Ο καθαρισμός της τροχιάς έγινε από ειδικευμένο συνεργείο της εταιρείας (ΜΕΤΡΟ) που έχουν τεχνογνωσία χρόνων ή όχι;

• Αν έγινε με εργολαβική εταιρεία, αυτή η εταιρεία πήρε το έργο μέσα από διαγωνισμό με βάση και την τεχνογνωσία ή απλά της δόθηκε το έργο με απευθείας ανάθεση;;;;

• Προβλέπεται και από πού το σταμάτημα ενός ανεξέλεγκτα κινούμενου οχήματος βάζοντας εμπόδιο (!!!) άλλο όχημα;

• Υπάρχει γραμμή τεχνητού εκτροχιασμού κι αν υπάρχει γιατί δεν χρησιμοποιήθηκε;

• Υπήρξε ενημέρωση προς τα ΜΜΕ ότι είχαμε μόνο ελαφρά τραυματισμένους κι αν υπήρξε πού αποσκοπούσε μια τόσο λανθασμένη ενημέρωση;

Στο σημερινό ΔΣ του Συνδικάτου πάρθηκε ομόφωνα απόφαση για:

1) Στάση εργασίας την Πέμπτη 18 Νοέμβρη από έναρξη βάρδιας μέχρι 09:00 και από 21:00 μέχρι λήξη βάρδιας

2) Παρέμβαση την ίδια μέρα από το συνδικάτο στα κεντρικά της ΟΣΥ.

3) Παράδοση ψηφίσματος για το δυστύχημα αλλά και για το μεγάλο έλλειμμα μέτρων υγιεινής και ασφάλειας και στον δικό μας εργασιακό χώρο.

4) Μέσω ΕΚΑ πρωτοβουλία συζήτησης με τα άλλα σωματεία του χώρου των μεταφορών για περαιτέρω κοινές – αν καταστεί δυνατό – κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις με θέμα την ανυπαρξία μέτρων και διεκδίκησής τους.

Η θέση μας σαν ΕΑΣ ήταν και είναι η εξής:

«πέρα από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας θα πρέπει να έχουμε ένα συνεχές πλαίσιο διεκδικήσεων ύπαρξης και εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με έλεγχο απ’ τους εργαζομένους». Και φυσικά κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και κάθε εργατοκτόνου μνημονιακού νόμου που είναι ουσιαστικά η νομιμοποίηση των εργοδοτών στο να μην υπολογίζουν ούτε την υγεία μας ούτε την ζωή μας.

Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΕΑΣ

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 2
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.