.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Ά. Χάγιος: Μήνυμα της κάλπης επικίνδυνο για τους κυρίαρχους, σινιάλο ελπίδας για το κίνημα


Γιατί ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Άρθρο του Άγγελου Χάγιου, στελέχους του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, υποψήφιου ευρωβουλευτή με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία, στην Εφημερίδα των Συντακτών

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μάχη για το «ψωμί», για μια αξιοβίωτη ζωή, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ολοκληρωτισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην αστική κυριαρχία, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό.

Σε μια εποχή όπου τα τύμπανα πολέμου ηχούν όλο και πιο κοντά και η συνασπισμένη ισχύς των αστικών τάξεων της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλιμακώνει τον κοινωνικό πόλεμο σε βάρος εργατικών, κοινωνικών, δημοκρατικών δικαιωμάτων, με νέα προγράμματα σταθερότητας, οι μεσοβέζικες λύσεις τελειώνουν. Όσοι μιλούν στο όνομα του λαού και της Αριστεράς, βρίσκονται μπροστά σε αδυσώπητο δίλημμα.

Είτε θα ενισχύσουν την αντιπολεμική, διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική πολιτική και πάλη ενάντια στην καταστροφή που εξαπολύει ο κόσμος του κεφαλαίου (Ουκρανία, Γάζα κ.λπ.), ενάντια στις αστικές κυβερνήσεις νεοφιλελεύθερης, σοσιαλδημοκρατικής ή ακροδεξιάς κοπής που διακηρύσσουν μετάβαση σε «οικονομία πολέμου». Για να μη γίνουν οι νέοι/ες και οι εργάτες/τριες κρέας για τα κανόνια σε μια ανείπωτη αλληλοσφαγή.

Είτε θα τοποθετούνται στα λόγια αντιπολεμικά αλλά στην πράξη θα γλιστρούν όλο και περισσότερο στην αποδοχή ή στην υπόκλιση στα κίβδηλα «εθνικοπατριωτικά» ή «ευρωπαϊκά» καλέσματα, όπου το ΝΑΤΟ βαφτίζεται «ιερή αμυντική συμμαχία», ενώ μαζί με την Ε.Ε. κλιμακώνουν τον πόλεμο.

Είτε θα δώσουν μάχη γα το ψωμί, τα δημόσια αγαθά, την επιβίωση του πλανήτη και τις ελευθερίες και τα δικαιώματα ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν κεφάλαιο-κυβερνήσεις με στρατηγείο την Ε.Ε.

Είτε θα υποταχτούν στη «σιδερένια φτέρνα» και στο μικρότερο κακό που φέρνει πάντα το μεγαλύτερο.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ κάνει την πρώτη επιλογή

Σε αυτή την ιστορική καμπή, η πολιτική «σταθερότητας» που επιδιώκουν οι αστικές τάξεις της Ε.Ε., απαιτεί εξαφάνιση ή «εξημέρωση» της Αριστεράς. Επιδιώκουν να εκμηδενιστούν προληπτικά οι δυνατότητες για αμφισβήτηση και ανατροπή της κοινωνικής λεηλασίας, της συντριβής της προοπτικής αξιοπρεπούς ζωής για την εργατική τάξη και ειδικά τη νεολαία.

Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει η Αριστερά; Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μάχεται για μια Αριστερά ανεξάρτητη από την αστική πολιτική, για μια Αριστερά αντικαπιταλιστική, επαναστατική, νέας κομμουνιστικής προοπτικής. Μια Αριστερά που δεν φοβάται αλλά αναζητά συνειδητά «συμμαχία» με τις τάσεις ρήξης και ανατροπής, που αναδεικνύονται σε στροφές της ταξικής πάλης.

Η άλλη επιλογή είναι μια Αριστερά που θα λειτουργεί ως ανεκτό ανάχωμα της κοινωνικής διαμαρτυρίας σε «ήρεμες» περιόδους και ως σταθεροποιητικός παράγοντας στις στιγμές κρίσης της αστικής πολιτικής, έως ότου πεταχτεί στο καλάθι των αχρήστων κάποια στιγμή ως στυμμένη λεμονόκουπα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, όταν το ΚΚΕ περιμαζεύει διάφορα ρετάλια ακόμη και του εθνικιστικού χώρου, αναπαράγοντας προσφυγοφοβία, Μακεδονομαχίες και «ανένδοτο» κατά των αστικών τάξεων… Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, τότε αφοπλίζει ιδεολογικά τον «λαό της Αριστεράς». Αλλά και το ΜέΡΑ25 με την αυταπάτη μιας δήθεν φιλειρηνικής Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα προκύψει αν τους «ενοχλήσουμε, ρεαλιστικά» υπονομεύει τον αντιΕ.Ε. αγώνα.

Είναι καταστροφική και αδιέξοδη η επιλογή των πολιτικών δυνάμεων αυτών (με όλες τις διαφορές τους), που αναπαράγουν τη συστημική κινδυνολογία για την «καταστροφή» που συνιστά η ρήξη και η έξοδος από την Ε.Ε., αντί να αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες της υποταγής και της συνέχισης της παραμονής σε αυτήν.

Το 2015 και η στάση απέναντι σε εκείνη τη ρωγμή στη λαϊκή συνείδηση απέναντι στην Ε.Ε. έδειξε με σαφήνεια τα όρια μεταξύ αυτών των δύο γραμμών. Από τη μια, ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ στη διαδικασία όλων των πολιτικών δυνάμεων να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ, αφού πριν το άφησε αστήρικτο, με τη γραμμή της αποχής. Από την άλλη, ήταν η αντικαπιταλιστική Αριστερά, που έθεσε ως στόχο την ανατροπή της ευρωμνημονιακής σφαγής στην πράξη, με το τριπλό ΟΧΙ σε Ε.Ε., κυβέρνηση, αλλά και σε συναίνεση στη «σταθερότητα».

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα επικίνδυνο μήνυμα για τους κυρίαρχους όσο και ένα ενθαρρυντικό σινιάλο ελπίδας για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η μάχη για το «ψωμί», για μια αξιοβίωτη ζωή, συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στον πόλεμο, τον ολοκληρωτισμό, την καταστροφή του περιβάλλοντος, ενάντια στην αστική κυριαρχία, ενάντια στον σύγχρονο ολοκληρωτικό καπιταλισμό. Στις συνθήκες αυτές, είναι εκατό φορές πιο αναγκαίες -αλλά και δυνατές- οι εργατικές κοινωνικές επαναστάσεις, που θα στοχεύουν «να τα αλλάξουν όλα». Το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, στη νίκη ακριβώς μιας τέτοιας προοπτικής επιχειρεί να συμβάλει. Για το κύριο ζητούμενο της εποχής μας, την ανασυγκρότηση της επαναστατικής και απελευθερωτικής, σύγχρονα κομμουνιστικής στρατηγικής. Και μετά τις εκλογές θα είμαστε εδώ. Με τη δυναμική εξέλιξη της Πρωτοβουλίας για ένα νέο κομμουνιστικό πρόγραμμα και κόμμα στο άμεσο διάστημα.

Έχουμε επίγνωση των αδυναμιών μας, ως ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να αναδείξουμε με ισχυρό συσχετισμό τα παραπάνω κρίσιμα πολιτικά ζητούμενα. Η συγκρότηση πολιτικού ρεύματος απειθαρχίας και ρήξης με σαφή στόχο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε αυτή τη βάση πρόβαλε και προβάλλει την ανάγκη ενός ευρύτερου αντικαπιταλιστικού, κοινωνικοπολιτικού μετώπου, με άρνηση πολιτικής δορυφοροποίησης γύρω από ηττημένες πολιτικές, που ακυρώνουν την Αριστερά.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να αποτελέσει τόσο ένα επικίνδυνο μήνυμα για τους κυρίαρχους όσο και ένα ενθαρρυντικό σινιάλο ελπίδας για το κίνημα και την αντικαπιταλιστική Αριστερά της ανατροπής.

Γι’ αυτό καλούμε αταλάντευτα στην υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ-Ανατρεπτική Συνεργασία.

Πηγή: efsyn.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 85.00% ( 6
Συμμετοχές )



5 σχόλια στο “Ά. Χάγιος: Μήνυμα της κάλπης επικίνδυνο για τους κυρίαρχους, σινιάλο ελπίδας για το κίνημα

  1. Ανώνυμος

    Το κόμμα της εργατικής τάξης πήρε 367.796 ψήφους. Τον Ιούνιο του 2023 πήρε 401.224, έχασε δλδ 33.228. Δεν θα λείψουν οι θριαμβολογιες!

    Reply
    1. Ανώνυμος

      @10/06/2024 at 08:37

      Τα ποσοστά βγαίνουν επί της συμμετοχής.
      Μία συριζοπασοκα πανηγύριζε για το 16,5 μεσοσταθμικά των exit polls
      Μετά ήρθε το “φαρμάκι” από τα πραγματικά αποτελέσματα.

      Να μην πανηγυρίζει το ΚΚΕ με το 9,3% των πραγματικών ευρωεκλογών και με “αναφορές”[1],[2] για τη επιστολική ψήφο;

      Ας έκαναν τις εκλογές, εθνικές και ευρωεκλογές το μέσα Φθινόπωρου, τον χειμώνα. και τις αρχές της Άνοιξης μέχρι στο Πάσχα.

      Όπως και φάνηκαν θετικά αποτελεσμάτα για το ΚΚΕ στις Περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρη 2023

      Δεν ξέρουν πως πολλοί στην ΕΕ δουλεύουν στον Τουρισμό σε άλλα μέρη;

      Δεν ξέρουν πως η μισή Ελλάδα και ειδικά από την Εργατική Τάξη δουλεύει στην βαριά “βιομηχανία” του τουρισμού ή γυρω από αυτόν;
      Και πως πολλοί δεν είναι εγγεγραμμένοι ετεροδημότες; Ούτε πως φαίνεται να εμπιστεύονται νέους “νεωτερισμούς” σε τρόπους ψήφοφορίας;

      ———————————————————
      ———- ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ ———————–
      ———————————————————
      [1] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
      Κυριακή 09/06/2024 – 18:19

      ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
      Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την επιστολική ψήφο
      Το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου

      https://www.902.gr/eidisi/politiki/366465/amesa-ypoyrgeio-esoterikon-na-analavei-tis-eythynes-toy-gia-sovaro-provlima

      “Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση για τον τρόπο διεξαγωγής της διαδικασίας της επιστολικής ψήφου:

      «Το ΚΚΕ εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για τον τρόπο που διεξάγεται η διαδικασία της επιστολικής ψήφου. Επιβεβαιώνονται αυτά που έχει ήδη εκφράσει όλο αυτό το διάστημα από την ψήφιση του νόμου, στη συνέχεια τη διαδικασία παράδοσης των φακέλων, μέχρι και σήμερα.

      Τις τελευταίες δυο μέρες από καταγγελίες που έχουν έρθει στο ΚΚΕ, αλλά και από όσα διαπιστώνουν οι εκλογικοί του αντιπρόσωποι, που από την πρώτη μέρα βρίσκονται στο χώρο έχει προκύψει ότι:

      – Παραλήφθηκε πλήθος εκλογικών φακέλων, που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (ν. 5083/2024) για την έγκυρη διαδικασία ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο (ανοιγμένοι ή με φθορές φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου), με αποτέλεσμα αφενός αυτοί να μην καταμετρηθούν και αφετέρου να μην ενημερωθούν έγκαιρα οι εκλογείς, ότι ο φάκελός τους δεν παραδόθηκε για να μπορέσουν να ψηφίσουν έστω με φυσική παρουσία. Για το θέμα αυτό έκανε σχετική ένσταση – παρέμβαση χθες χωρίς να δοθεί πειστική απάντηση.

      – Με βάση τη σημερινή μέχρι τώρα διαδικασία, είναι χιλιάδες οι φάκελοι επιστροφής επιστολικής ψήφου που δεν περιλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα, (υπεύθυνη δήλωση/ στοιχεία ταυτότητας), επομένως ούτε αυτοί θα καταμετρηθούν κατά τη διαλογή.

      Συνολικά προκύπτει ότι, ήδη για χιλιάδες ψηφοφόρους που ψήφισαν με επιστολική ψήφο, τελικά δε θα καταμετρηθεί η ψήφος τους στο εκλογικό αποτέλεσμα. Στερούνται έτσι ουσιαστικά το εκλογικό τους δικαίωμα.

      Άμεσα το υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει τις ευθύνες του για το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και να πάρει όσα μέτρα χρειάζεται προκειμένου να ολοκληρωθεί σωστά η διαδικασία της καταμέτρησης που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ.». ”

      [2] ΠΟΛΙΤΙΚΗ
      Κυριακή 09/06/2024 – 23:52

      ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
      Συνεχίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα στην καταμέτρηση της επιστολικής ψήφου
      https://www.902.gr/eidisi/politiki/366505/synehizontai-ta-aparadekta-fainomena-stin-katametrisi-tis-epistolikis-psifoy

      “Σε συνέχεια όσων κατήγγειλε νωρίς το απόγευμα το ΚΚΕ για τη διαδικασία καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου, συνεχίζονται τα απαράδεκτα φαινόμενα.

      Ενδεικτικά αναφέρουμε τα σοβαρά ερωτηματικά που προκαλεί η στάση εισαγγελέως – πρόεδρου εφορευτικής επιτροπής, που όταν πρόκειται για ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, κινούμενη κόντρα στις οδηγίες επιχειρεί να τα βγάλει άκυρα, ενώ όταν πρόκειται για ψηφοδέλτια άλλων κομμάτων τα βγάζει έγκυρα.

      Και αυτό τη στιγμή που αφορούν ίδιες περιπτώσεις σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, φτάνοντας μάλιστα να απειλεί με σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία εκπροσώπους του ΚΚΕ που διαμαρτύρονται για την μεροληψία της.

      Η κυβέρνηση και το Υπ. Εσωτερικών εδώ και τώρα να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαδικασίας της καταμέτρησης της επιστολικής ψήφου.”

      Reply
  2. Μαρκέλα

    Μια πρώτη μου εντύπωση, αναφορικά με τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών είναι μια τάση εθνικής αναδίπλωσης των λαών. Αυτό το στοιχείο προσελκύει τις μάζες σήμερα σε καθαρά δεξιές δυνάμεις κ όχι, ότι ξετρελάθηκαν ξαφνικά με διάφορους παράγοντες του κεφαλαίου. Η (ρεφορμιστική) αριστερά δεν πείθει, παρά τα φιλολαϊκά της προγράμματα, γιατί ο κόσμος καταλαβαίνει, ότι είναι κι αυτή ουσιαστικά μια ολιγαρχία, που στηρίζεται σε μερίδες του κεφαλαίου. Μήπως έτσι δεν έκανε κ ο ΣΥΡΙΖΑ;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Όταν γράφεις ρεφορμιστική ποια ή ποιους εννοείς;

      Reply
  3. Ανώνυμος

    Σκεφτείτε το καλά το μήνυμα της κάλπης, γιατί έχει κι εσάς για αποδέκτες….

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.