.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν η επικράτηση των Ταλιμπάν.


Θύματα του ιμπεριαλισμού και του θρησκευτικού σκοταδισμού τα λαϊκά στρώματα, οι γυναίκες, οι μειονότητες και οι πρόσφυγες

Ανακοίνωση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση

Η μεγαλύτερη σε διάρκεια άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην ιστορία των ΗΠΑ, αφού άφησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς αμάχους από τις αμερικάνικες στρατιωτικές επιχειρήσεις, λήγει με μια ταπεινωτική ήττα. Ακόμα και αν οι ΗΠΑ καταφέρουν να έχουν κάποια επιρροή στο υπό διαμόρφωση νέο σκηνικό στο Αφγανιστάν και την ευρύτερη περιοχή, το πλήγμα στην δύναμη και το γόητρο τους είναι δύσκολο να περιοριστεί.

Δεν κατέρρευσε μόνο το καθεστώς-μαριονέτα της Καμπούλ, αλλά συνολικά η πολιτική και ιδεολογική αφήγηση των ΗΠΑ για την παγκόσμια τάξη πραγμάτων, τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και την επιβολή των «δυτικών αξιών» και της «δημοκρατίας».

Στο Ιράκ όπου επίσης οι ΗΠΑ ξόδεψαν ασύλληπτα ποσά σε αυτό που ονόμασαν «state building», το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει επίσης μέσα σε μερικές μέρες τη μισή χώρα, ενώ σήμερα με την αποχώρηση του αμερικάνικου στρατού και από εκεί, η επιρροή του Ιράν, αλλά και της Ρωσίας και της Κίνας αυξάνεται.

Σε όλους αυτούς τους πολέμους υπήρξε με την μία ή την άλλη μορφή εμπλοκή των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στο Αφγανιστάν το σύνολο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ απέστειλε στρατιωτικές δυνάμεις, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα. Σήμερα, το ΝΑΤΟ προσπαθεί απλά να διασφαλίσει τον έλεγχο του αεροδρομίου της Καμπούλ για να αποφευχθούν εικόνες όπως αυτές της πτώσης της Σαϊγκόν, αλλά και για να εμποδίσουν χιλιάδες απελπισμένους Αφγανούς να διαφύγουν.

Εδώ όμως σταματάει κάθε ομοιότητα με το Βιετνάμ. Το 1975 η ήττα των ΗΠΑ σηματοδοτούσε το απόγειο των τεράστιων αντιαποικιακών, αντιιμπεριαλιστικών και εθνικοαπελευθερωτικών αγώνων που κατεύθυναν την πορεία του πλανήτη προς την κοινωνική πρόοδο με σοσιαλιστικό πρόσημο. Παρά τις αδυναμίες και τις ανεπάρκειες ήταν η παλλαϊκή συστράτευση με στόχους κοινωνικής απελευθέρωσης που έδινε πνοή στα μεγάλα ένοπλα κινήματα της εποχής, ενώ και στο εσωτερικό της Δύσης ήταν ανάλογη η συμμετοχή του λαού και της νεολαίας σε αντιπολεμικά κινήματα που έφτασαν μέχρι την συνολική αμφισβήτηση πολιτική, πολιτισμική και αξιακή του καπιταλισμού της εποχής.

Σήμερα η πτώση της Καμπούλ στους «ιεροσπουδαστές» Ταλιμπάν επικυρώνει την επικράτηση των πιο σκοταδιστικών θεοκρατικών δυνάμεων, την επιστροφή μεσαιωνικών αντιλήψεων για το δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την παιδεία, τον πολιτισμό. Αυτή η ροπή όμως δεν αφορά μόνο τους «βάρβαρους» των ισλαμιστικών σπουδαστηρίων. Η ακραία συντηρητική στροφή, η επάνοδος της θρησκείας, ο ανορθολογισμός, ο σκοταδισμός είναι τάσεις που υπάρχουν σχεδόν σε όλο τον πλανήτη και εκδηλώνονται με την κυριαρχία αντιλήψεων που θεωρούν ότι ακόμα και η αστική δημοκρατία και οι αξίες του Διαφωτισμού αποτελούν βάρη για τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας. Για αυτό και η ήττα των ΗΠΑ καμιά αισιοδοξία δεν προσφέρει από μόνη της στους λαούς πλέον, ενώ η άνοδος της Κίνας και της Ρωσίας στο γεωπολιτικό παιχνίδι καμία σχέση δεν έχει με επικράτηση αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και πολύ περισσότερο δυνάμεων με προσανατολισμό κοινωνικής απελευθέρωσης.

Καθόλου τυχαία, οι Ταλιμπάν δεν αντιμετωπίζονται πλέον ως διεθνείς «παρίες», όπως το 2001. Τότε, ακόμα και η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είχαν σε κάποιο βαθμό συνεργαστεί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να εκδιωχθούν από την εξουσία. Σήμερα, οι Ταλιμπάν συμμετέχουν ως επίσημοι συνομιλητές της διεθνούς κοινότητας στις διαπραγματεύσεις της Ντόχα στο Κατάρ. Η ρητορική τους έχει λειανθεί και προσπαθούν να εμφανίσουν ένα προφίλ μιας αξιόπιστης και συνεργάσιμης κυβέρνησης. Μια σταθερή και ισχυρή εξουσία στην Καμπούλ είναι προτιμότερη για πολλούς διεθνείς παίχτες ενώ η Ρωσία και η Κίνα δεν προχωρούν ούτε σε απομάκρυνση μέρους των διπλωματικών αποστολών τους. Όχι μόνο στο Αφγανιστάν, αλλά και στις περισσότερες χώρες της Μέσης Ανατολής η στρατηγική των ΗΠΑ εδώ και χρόνια ήταν η διαχείριση αστάθειας με μοναδικό στόχο την ανακοπή της ανάδυσης της Κίνας και της ευρωασιατικής συμμαχίας με Ρωσία και Ιράν.

Η επικράτηση των Ταλιμπάν ήταν προδιαγεγραμμένη και από τις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις των αμερικανικών στρατιωτικών επιτελείων που την τοποθετούσαν χρονικά σε διάστημα 90 ημερών έπεσαν έξω καθώς χρειάστηκε λιγότερο από μια εβδομάδα. Αυτή η ταχύτητα ήρθε μάλιστα σχεδόν αναίμακτα καθώς πρακτικά αυτό που έγινε ήταν μια ειρηνική μετάβαση χωρίς μάχη. Άλλωστε το καθεστώς της κυβέρνησης Γκάνι ήταν ελάχιστα δημοφιλές και η επιρροή του εκτός των ορίων της πρωτεύουσας ήταν πάντα μηδαμινή. Για την ακρίβεια στηριζόταν σε τοπικούς πολέμαρχους σε μια χώρα που εξακολουθεί να έχει φυλετική δομή. Ο κυβερνητικός στρατός παρά τα εκατομμύρια που ξόδεψαν οι ΗΠΑ σε εξοπλισμό και εκπαίδευση δεν είχε καμιά εμπιστοσύνη στις επαρχίες της χώρας. Αντίθετα οι Ταλιμπάν προχώρησαν σε μια σειρά από συμφωνίες με τους τοπικούς πολέμαρχους επιβάλλοντας την κυριαρχία τους ακόμα και στο βόρειο τμήμα της χώρας όπου δεν είχαν καταφέρει να επικρατήσουν ούτε οι αντισοβιετικοί Μουτζαχεντίν στη δεκαετία του ’80, αλλά ούτε και η πρώτη κυβέρνηση των Ταλιμπάν στη δεκαετία του ’90.

Σήμερα, η νίκη των Ταλιμπάν είναι συνολική, όπως και η αποδοχή τους και από τις γειτονικές χώρες, τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες που βρίσκονται στη ρωσική σφαίρα επιρροής, το Ιράν, αλλά και την Τουρκία. Ακόμα και οι ΗΠΑ τους είχαν πρακτικά αναγνωρίσει ως συνομιλητές, ήδη επί προεδρίας Τραμπ, ενώ η ταχύτατη εκκένωση στρατιωτικών βάσεων χωρίς καν να ενημερώσουν το καθεστώς-μαριονέτα του Γκάνι αποτυπώνει την διάθεση τους να αποκαταστήσουν δεσμούς με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.

Για το γεωπολιτικό παζάρι ελάχιστη αξία έχει η ανθρώπινη ζωή και οι τύχες των γυναικών, των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων του Αφγανιστάν. Ακόμα και ντόπιοι συνεργάτες των νατοϊκών δυνάμεων (οδηγοί, μεταφραστές κτλ) και οι οικογένειες τους εγκαταλείπονται, προκαλώντας σκηνές βαρβαρότητας στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Οι δυτικές δυνάμεις νοιάζονται περισσότερο να στείλουν ένα μήνυμα στο εν δυνάμει προσφυγικό ρεύμα που αναμένεται προς την Τουρκία και την Ευρώπη.

Υπό αυτό το πρίσμα παρακολουθεί τις εξελίξεις και η ελληνική κυβέρνηση και τα εγχώρια ΜΜΕ, που συνεχίζουν να αναπαράγουν την άθλια ρατσιστική προπαγάνδα τους. Μόλις λίγες μέρες πριν, η Ελλάδα και πολλές χώρες της ΕΕ ετοιμάζονταν να στείλουν πίσω στο Αφγανιστάν χιλιάδες πρόσφυγες που δεν πήραν άσυλο καθώς η χώρα τους ήταν «ασφαλής» σύμφωνα με τα πρωτόκολλα των συμφωνιών της ΕΕ. Η «ανθρωπιστική και δημοκρατική ευαισθησία» της ΕΕ σταματάει στον Έβρο και το Αιγαίο, ή στα σύνορα Λιθουανίας-Λευκορωσίας, όπου υψώνεται νέο τείχος ενάντια στους πρόσφυγες από τις χώρες της Ασίας.

Για άλλη μια φορά φανερώνεται πως οι πρόσφυγες αποτελούν θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Το διεθνές αντιπολεμικό κίνημα πρέπει να καταδικάσει συνολικά το έγκλημα που συντελείται και να σταθεί στο πλευρό των πραγματικών θυμάτων του. Να απαιτήσουμε την ασφαλή δίοδο των προσφύγων, την πτώση κάθε τείχους και την κατάργηση των ρατσιστικών συμφωνιών της ελληνικής κυβέρνησης και της ΕΕ με καθεστώτα όπως του Ερντογάν, αλλά ακόμα και των Ταλιμπάν που σήμερα υποκριτικά εμφανίζονται να ξορκίζουν.

Απαιτείται όμως και πάλη για ειρήνη και ήττα των πολεμικών σχεδίων όλων των ιμπεριαλιστικών και αστικών δυνάμεων του γεωπολιτικού παζαριού. Μαζί με αυτά είναι αναγκαία μια διεθνής παλλαϊκή συστράτευση για ένα σύγχρονο διαφωτισμό, με συντριβή του θρησκευτικού σκοταδισμού και του ανορθολογισμού σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πνοή σε ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να δώσει ένα σύγχρονο κομμουνιστικό απελευθερωτικό ρεύμα, η αισιοδοξία της νιότης του κόσμου ενάντια στη φρίκη ενός συστήματος που γερνάει και σαπίζει δημιουργώντας τέρατα.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.63% ( 16
Συμμετοχές )



238 σχόλια στο “Στρατηγική ήττα των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν η επικράτηση των Ταλιμπάν.

  1. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Αν και γενικά δε συμφωνούμε, η ανάλυση του Κώστα (22.08.21at16:25) για τη σύγκριση Ιράν-ΗΠΑ είναι, κατά τη γνώμη μου, ενδιαφέρουσα.
    Πολύ συγκεκριμένη, μετρημένα κουκιά.

    Έχω επιφύλαξη για το ζήτημα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, γυναικών κλπ.
    Εκεί πιστεύω ότι υπάρχει διαφορά κι αυτό επειδή το κίνημα στις ΗΠΑ μπόρεσε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα, όχι από την “προοδευτικότητα” του “κοσμικού” κράτους.

    Πραχτικά, αν αφαιρέσουμε τους τίτλους “κοσμικό”-θεοκρατικό δεν είναι και πολύ διαφορετικά.
    Και βέβαια, ούτε για ένα λεπτό μην ξεχνάμε ότι η αμερικάνικη αστική τάξη είναι η πιο δολοφονική συμμορία στην ιστορία της ανθρωπότητας.
    Ίσως η συζήτηση κοσμικό/θεοκρατικό θάπρεπε να ανοίξει πιο σοβαρά μέσα στην Αριστερά.
    Όχι προφανώς για να βγάλουμε λάδι τους Αγιατολάδες αλλά για να μην παρουσιάζονται οι δυτικοί εγκληματίες ως “υπερασπιστές δικαιωμάτων”.

    Reply
    1. Κώστας

      Ναι Ηλία, διέφυγε της προσοχής μου καθώς έγραφα το σχόλιο. Κακώς γιατί μίλαγα και για ανθρώπινα δικαιώματα, είχε κολλήσει το μυαλό μου στους μαύρους στις ΗΠΑ. Σίγουρα προβλέπονται καφρίλες στα χαρτιά για γυναίκες και ΛΟΑΤΚΙ, ελπίζω η εφαρμογή τους να έχει ατονίσει στην πράξη.

      Κώστας

      Reply
  2. Papillon

    Δεν θα μπω σε συζήτηση περί θρησκειών και Ισλάμ απλά θα μείνω στο θέμα. Και το Αφγανιστάν όπως και ό,τι συμβαίνει στον κόσμο καταρρίπτει έναν ακόμα μύθο που καλλιεργεί η ρωσόδουλη ψευτοαριστερά όλα αυτά τα χρόνια αυτόν της περικύκλωσης της Ρωσίας.

    Όποιος παρακολουθεί τις εξελίξεις καταλαβαίνει ότι τέτοιο πράγμα απλά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Η Μ.Ανατολή είναι πλέον χαμένη υπόθεση για την Δύση, η Αφρική το ίδιο, στην Ευρώπη Ρωσία και Κίνα διεισδύουν όλο και περισσότερο αυξάνοντας την επιρροή τους ακόμα και μέσα σε ιμπεριαλιστικά κράτη αποδεικνύεται λοιπόν ότι η θεωρία περί περικύκλωσης είναι απλά ένα προπαγανδιστικό εργαλείο, ένα ΨΕΜΑ για να ενισχυθεί ο φιλορωσισμός μέσα στο λαό.

    Παρουσιάζεται έτσι η Ρωσία σαν θύμα στα μάτια του αριστερού κόσμου (αφού την…περικυκλώνουν και την…απειλούν οι δυτικοί ιμπεριαλιστές) οπότε είναι λογικό ότι ο κόσμος αυτός στη βάση του, οι αγνοί κομμουνιστές αποκτούν αισθήματα φιλορωσικά. Έτσι κανένας δεν διαδηλώνει εναντίον των εγκλημάτων του ανατολικών ιμπεριαλιστών, κανένας δεν λέει κουβέντα για το βρώμικο ρόλο τους σε επεμβάσεις, πραξικοπήματα, κανένας δεν βλέπει ότι ο φασισμός υπηρετεί ανοιχτά το ρωσοκινέζικο στρατόπεδο κλπ. Και όχι μόνο αυτό αλλά πολλοί υπερασπίζονται ανοιχτά τα δύο αυτά ιμπεριαλιστικά κέντρα. Γιατί; Γιατί κανένας δεν γνωρίζει. Εκτός φυσικά από τους…ινστρούχτορες που ξέρουν την αλήθεια αλλά λένε συνειδητά ψέματα. Και εκεί πατάει αυτό το αφήγημα στην άγνοια του κόσμου. Ποιος “αντιιμπεριαλιστής” πχ ενημέρωσε το κόσμο μέσω του ΠΡΙΝ, του Ρίζου, του Λαϊκού Δρόμου κλπ για την αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ το 2017 σαν…πρωτεύουσα του Ισραήλ από τον Πούτιν; Μερικούς μήνες πριν την αναγνώριση όλης της Ιερουσαλήμ από τον Τραμπ;

    https://www.foreignaffairs.com/articles/israel/2017-04-13/putins-self-serving-israel-agenda

    Ποιος ενημέρωσε τον αριστερό κόσμο για την παραδοχή από μεριάς Πούτιν ότι υπήρχαν το 2014 στην Κριμαία άντρες του ρωσικού στρατού (τα πράσινα ανθρωπάκια που λέγαμε) που πήραν μέρος και αυτοί στο ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ οπότε αποδεικνύεται περίτρανα η ρωσική ιμπεριαλιστική επιθετικότητα;

    https://www.youtube.com/watch?v=C-ApPC4XoV4

    Ποια “επαναστατική” εφημερίδα ενημέρωσε τον κόσμο της για τις σχέσεις Τραμπ και ρωσικού κεφαλαίου άραγε;

    https://ig.ft.com/sites/trumps-russian-connections/

    https://www.politico.com/magazine/story/2017/03/connections-trump-putin-russia-ties-chart-flynn-page-manafort-sessions-214868/

    Και άλλα πολλά φυσικά.

    Συνεχίζεται…

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Οκ, μην μπεις στη συζήτηση για το ισλάμ άμα δεν θες, αλλά δεν θα αλλάξεις και το θέμα της συζήτησης επειδή σε συμφέρει!!

      Οι κομμουνιστές πρέπει να είναι εναντίον όλων των ιμπεριαλιστικών χωρών και συμμαχιών , δυτικών και ανατολικών. Οκ; Οκ. Εσύ ανοητε είσαι εναντίον των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ; Όχι δεν είσαι. Ούτε εσύ, ούτε η ΟΑΚΚΕ που είστε υπέρ αυτών των σφαγείων ,κ ευτυχώς είστε το 0,0000000000001% της αριστεράς.

      Ούτε φυσικά η Ελλάδα έχει κάποια…..ρωσωδουλη κυβέρνηση ή πολιτικό σύστημα. Και αυτά είναι μέρος της παράνοιας που σε δέρνει εσένα κ την ΟΑΚΚΕ. Η Ελλάδα ήταν κ είναι οργανικό τμήμα του δυτικού ιμπεριαλισμού και όχι του ανατολικού ιμπεριαλισμού, ο οποίος μόλις τα τελευταία χρόνια αρχίζει και παίζει διεθνή ρόλο. Εσύ φυσικά θα συνεχίσεις να πιστεύεις τις εξωγήινες παρανοιες…

      Οι Ταλιμπάν και η βαρβαροτητα στο Αφγανιστάν, ενισχύθηκαν τα μέγιστα από το ΝΑΤΟ κ την ΕΕ . Τώρα οι ΗΠΑ ηττώνται και παρόλο που έγινε….ομαλή…. μεταβίβαση εξουσίας σε ανθρώπους/στελέχη των Ταλιμπάν αλλά και κολλητών των ΗΠΑ, αυτό δεν ισοφαρίζει με τίποτα την ύπαρξη εκεί των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ που τώρα αποχωρούν.

      Να μου το θυμάστε, οι Ταλιμπάν θα προσπαθήσουν να συγκροτήσουν ενιαίο κράτος κάτι σαν την Σαουδική Αραβία, προσπαθώντας να ικανοποιήσουν δυτικές και ανατολικές ιμπεριαλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, Κίνα) αλλά για να έχουν ελπίδα να τι καταφέρουν, θα πρέπει να γίνουν “συμπεριληπτιικοι”, όπως τους λέει η Κίνα.

      Και πως να γίνουν συμπεριληπτικοί αφού δομούνται πάνω σε απόλυτα φοβταμενταλιστική ερμηνεία του ισλάμ;; Άρα; Άρα το Αφγανιστάν κατά πάσα πιθανότητα θα διασπαστεί σε αντιμαχόμενες φατρίες που η κάθε μία θα εκφράζει και μια σφαίρα επιρροής , άλλη των Κινέζων, άλλη των Ρώσων, αλκή των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ κλπ…..

      Reply
      1. Papillon

        Εγώ αλλάζω τη συζήτηση; Εγώ είμαι στο θέμα της ανάρτησης (τα γεγονότα στο Αφγανιστάν είναι το θέμα) και θα μείνω εκεί δεν με ενδιαφέρει να μπω σε συζήτηση περί Ισλάμ και χριστιανισμού.

        Με κατηγορείς ότι είμαι υπέρ των σφαγείων. Ενώ ξεκάθαρα χαρακτήρισα σαν ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ την επεμβατική πολιτική των δυτικών. Αλήθεια είναι υπέρ του δυτικού ιμπεριαλισμού κάποιος που χαρακτηρίζει…εγκληματική την επεμβατική πολιτική τους; Και πολλές μα πάρα πολλές φορές τοποθετήθηκα ΕΝΑΝΤΙΟΝ τόσο της ΕΕ όσο και του ΝΑΤΟ στα σχόλιά μου σε αυτό το μπλογκ και υπέρ της ΕΞΟΔΟΥ της χώρας μου από αυτούς τους συνασπισμούς. Αυτή είναι και η βασική μου διαφορά (μία βασική εν πάση περιπτώσει η άλλη είναι ο μαοϊσμός σαν ιδεολογία) με την ΟΑΚΚΕ.

        Αλλά όταν δεν έχετε τι να πείτε και δεν μπορείτε να απαντήσετε σε βασικά πραγματάκια αρχίζετε τα ψέματα και τις διαστρεβλώσεις. Ο Γκέμπελς άφησε τεράστια κληρονομιά τελικά.

        Πράγματι ο ΆΔΙΚΟΣ και ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟΣ πόλεμος του ΝΑΤΟ ενάντια στον αφγανικό λαό αποδείχθηκε ότι δυνάμωσε και άλλο τους Ταλιμπάν. Διότι ο λαός είδε στους Ταλιμπάν την μόνη πολιτική δύναμη υπέρ της εθνικής του ανεξαρτησίας, ενάντια στην κατοχή της χώρας του. Και πράγματι έτσι είναι μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν αυτό εξέφραζαν και ήταν οι μόνοι που το εξέφραζαν. Αυτό είναι το έγκλημα και των ψευτοκομμουνιστών πρακτόρων του Κρεμλίνου από το ’70 και μετά αυτοί ήταν ΠΡΟΔΟΤΕΣ της πατρίδας τους που έκαναν πραξικοπήματα και στήριζαν την κατοχή της χώρας τους όπως προδότες ήταν και οι ιρακινοί σύντροφοι του ψευτοκκε.

        Οι δυτικοί σιχαίνονται κάθε εθνικοανεξαρτησιακό καθεστώς και κάθε εθνική αστική τάξη. Και οι ανατολικοί όμως το ίδιο. Γιατί; Γιατί είναι και αυτοί ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ. Οι Ταλιμπάν όμως ήταν ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΟ καθεστώς και αυτό εξόργισε τους Ρώσους οπότε είχαν συμφέρον από την ανατροπή τους εξού και συμμετείχαν και αυτοί στον πόλεμο για την ανατροπή τους. Η διαφορά είναι ότι αυτοί είχαν έτοιμους τους ανθρώπους που θα στελέχωναν το νέο κατοχικό καθεστώς και μακροπρόθεσμα θα παρέδιδαν την εξουσία σε αυτούς και όχι στους δυτικούς.

        Βρέθηκαν λοιπόν οι ισλαμιστές στην πρωτοπορία του εθνικού αγώνα όλα αυτά τα χρόνια και φταίνε όλοι σε αυτό. Το ερώτημα είναι ποιος κινεί τα νήματα πλέον. Αποδεικνύεται λοιπόν και από τα τελευταία γεγονότα ότι αυτοί που παίζουν μπάλα είναι Ρωσία και Κίνα και όχι η Δύση. Ναι οι δυτικοί επενέβησαν στο Αφγανιστάν, ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν, έκαναν κατοχή αλλά αυτοί νομίζανε ότι η εξουσία που εγκαθίδρυσαν θα ήταν δική τους. Εδώ την πατήσανε. Διότι όπως και στο Ιράκ με τους Σιίτες έτσι και εδώ τοποθέτησαν ανθρώπους που ήταν ιρανόφιλοι, ρωσόφιλοι και κινεζόφιλοι. Ουσιαστικά δεν ήταν δική τους αλλά του άξονα Ρωσίας-Κίνας-Ιράν. Και αυτό αποδείχτηκε στην πράξη όσο και αν δεν θέλετε να το δείτε γιατί η πραγματικότητα καταστρέφει την ρωσόδουλη προπαγάνδα των κομμάτων σας.

        Και ξαναρωτάω λοιπόν η περικύκλωση της Ρωσίας που την πιπιλάτε χρόνια τώρα μέχρι και σήμερα από που προκύπτει;

        Reply
  3. Papillon

    Να σημειώσουμε ότι όταν λέμε ότι η Μ.Ανατολή είναι χαμένη υπόθεση για τη Δύση δεν σημαίνει αυτό ότι θα φεύγει μία μία κάθε πολυεθνική του δυτικού καπιταλισμού. Δεν είναι αυτό το θέμα αλλά το αν αυτές οι πολυεθνικές, αν αυτά τα μονοπώλια κάνουν παιχνίδι, έχουν το πάνω χέρι, έχουν ρόλο κυρίαρχο στο μοίρασμα των σφαιρών επιρροής, αν καθορίζουν αυτοί την πολιτική στις χώρες αυτές. ΌΧΙ αποδεικνύεται ότι το παιχνίδι παίζεται πλέον με τους όρους Κρεμλίνου και Πεκίνου.

    Τι έγινε λοιπόν στο Αφγανιστάν; Το 2001 εισέβαλλαν οι δυτικοί και ανέτρεψαν τους Ταλιμπάν. Σωστά; Έλα όμως που δεν ήταν μόνοι τους. Ήταν και η Ρωσία που μέσω της Βόρειας Συμμαχίας συνέβαλε στην ανατροπή τους. Μα γιατί; Εκτός του ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν ήταν αντιρωσικό, οι Ρώσοι είχαν τους πράκτορές τους έτοιμους για να στελεχώσουν την κατοχική κυβέρνηση και να “κατακτήσουν” την χώρα εκ των έσω. Απλά αξιοποίησαν προς όφελος τους την εγκληματική επεμβατική πολιτική της Δύσης (η οποία για άλλη μία φορά όπως και στη Σερβία και στο Ιράκ) τους γύρισε μπούμερανγκ. Στην ουσία έκαναν την βρώμικη δουλειά για τους Ρώσους γιατί θεωρούσαν βλακωδώς ότι θα καταφέρουν να υποτάξουν τις χώρες στις οποίες επενέβαιναν. Είναι αυτή η υπεροψία των υπερδυνάμεων έτσι την πάθανε με το Βιετνάμ όπως έτσι την έπαθαν και οι σοβιετικοί με το Αφγανιστάν. Γιατί ο στόχος τους ήταν η εγκαθίδρυση προτεκτοράτων και η δημιουργία κρατών απόλυτα ελεγχόμενων από αυτούς και όχι απλά να αρπάζουν πετρέλαιο οι πολυεθνικές τους. Διαψεύστηκαν παταγωδώς σε Σερβία, Ιράκ, Αφγανιστάν οι Ρώσοι τους τη φέρανε κανονικά. Αυτή είναι η εξέλιξη και στο μέτωπο της Λιβύης:

    https://warsawinstitute.org/another-russian-oil-giant-resumes-operations-libya/

    https://www.arabnews.com/node/1844191/middle-east

    https://www.al-monitor.com/originals/2021/02/russia-us-libya-strategy-lpdf-menfi-elections-hifter-moscow.html

    Έτσι ο Μοχάμεντ Φαχίμ, δεξί χέρι του ρωσοτσολάκογλου Νατζιμπουλάχ έγινε Υπουργός Άμυνας στην κατοχική κυβέρνηση του Αφγανιστάν ενώ ο Καρζάϊ πολλά χρόνια πρόεδρος της χώρας ενίσχυσε τις σχέσεις της χώρας του με…Ρωσία, Κίνα αλλά και…Ιράν. Επίσης να θυμίσουμε και τον ρόλο του Αμπντούλ Ρασίντ Ντόστουμ πρώην “κομμουνιστή” (ρωσόδουλο σε ελεύθερη μετάφραση) ο οποίος υπηρέτησε επίσης την κατά τα άλλα…αμερικανόδουλη κυβέρνηση:

    https://en.wikipedia.org/wiki/Abdul_Rashid_Dostum

    Τώρα πως ακριβώς μία…αμερικανόδουλη κυβέρνηση ενίσχυσε τις σχέσεις της με τον στρατηγικό αντίπαλο των ΗΠΑ στην Μ.Ανατολή και μόνιμο στόχο τους για χρόνια αυτό θα πρέπει οι υποστηρικτές της…περικύκλωσης να κάνουν έναν κόπο να μας το εξηγήσουν. Καλό θα ήταν να μας εξηγήσουν επίσης πως ένα…αμερικανόδουλο καθεστώς είχε σε θέσεις ΙΡΑΝΟΦΙΛΟΥΣ αλλά και πράκτορες της Ρωσίας ούτε καν ρωσόφιλους.

    Reply
  4. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Ανώνυμε (22.08.21 at 19:37),
    Θάπρεπε να ντρέπεσαι που “πουλάς” ισλαμοφοβία με “αριστερό” περιτύλιγμα.

    Α) Λες ότι τα ισλαμιστικά κινήματα είναι όλα “φασιστικά” και “θεοκρατικά”.
    Δεν σε είδα να αναφέρεις, όμως, ότι ήταν “θεοκρατική” η Θεολογία της Απελευθέρωσης, αν και έχει τις ίδιες απόψεις πχ για τις εκτρώσεις, την ομοφυλοφιλία ή τη μοιχεία.
    Τις ίδιες ακριβώς απόψεις είχε και ο Μ.Λ.Κινγκ με τη Χαμάς για εκτρώσεις και ομοφυλοφιλία, αλλά δεν σκότωσε κανέναν.

    Η ισλαμοφοβία σου μόνο μετατρέπει τη Χαμάς σε “θεοκρατική” οργάνωση.

    Β) Οι σοσιαλιστές δεν πρέπει να θεωρούν τα ισλαμιστικά κινήματα ούτε “φασιστικά”, αλλά και ούτε συλλήβδην “προοδευτικά. Είναι κινήματα με βάση τα μικροαστικά στρώματα, μικροκαταστηματάρχες, αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες κλπ. Και όπως συμβαίνει με τους μικροαστούς δεν έχουν κάποια “αντικαπιταλιστική πολιτική”.

    Είτε από άγνοια, είτε από πρόθεση, ανακατεύεις οργανώσεις με τελείως διαφορετικές αντιλήψεις.

    Μουσουλμανική Αδελφότητα-Αίγυπτος: έφτασαν να συνεργαστούν με το Σαντάτ για να ξεριζώσουν κάθε εστία “κομμουνισμού” ή “νασερισμού” στα πανεπιστήμια.

    Ισλαμικό Μέτωπο Σωτηρίας(FIS)-Αλγερία: ακόμα και εντός του κόμματος υπήρχαν δύο τάσεις, εκείνη του Μαντάνι που απευθυνόταν σε μικροαστούς κι εκείνη του Μπελχατζ που απευθυνόταν σε εργάτες.

    Κόμμα Ισλαμικής Αναγέννησης- Τατζικιστάν: αντιπολίτευση ενάντια στη σταλινική διχτατορία της ΕΣΣΔ.

    Χεζμπολά-Λίβανος: μαζί με την Ισλαμική Τζιχάντ έχουν καταφέρει ουσιαστικά να τσακίσουν στα νότια της χώρας τους ακροδεξιούς Μαρωνίτες της “Φάλαγγας” και να διώξουν το Ισραήλ απ’τα εδάφη του Λιβάνου. Κατά καιρούς διατυπώνουν αντισημιτικές απόψεις.

    Εθνικό Ισλαμικό Μέτωπο (ΕΙΜ)- Σουδάν:
    η μόνη ισλαμική σουνιτική κυβέρνηση πριν τους Ταλιμπάν. Κυβέρνησαν απ’το 1989 έως το 2000 και είχαν σαν μόνη απάντηση σε όλα τα προβλήματα την επιβολή της πιο αυστηρής Σαρία. Είτε επρόκειτο για τις οικονομικά εξαθλιωμένες μονογονεικές οικογένειες μετά από διαζύγια, είτε για εξωσυζυγικές σχέσεις (μοιχεία) που οδηγούσαν σε διαζύγια η απάντηση του ΕΙΜ ήταν μία:Σαρία.
    Και μάλιστα το χουντούτ, παναπεί ο ακρωτηριασμός του χεριού για την κλοπή ή λιθοβολισμός για τη μοιχεία.

    Μπόκο Χαράμ-Νιγηρία: σαλαφιστές σαν τους Ταλιμπάν

    ΑλΣαμπάμπ-Μοζαμβίκη: σαλαφιστική οργάνωση

    Το να μπερδεύει λοιπόν, κανείς το Εθνικό Ισλαμικό Μέτωπο του Σουδάν που εφάρμοζαν την πιο σκληρή Σαρία και τους Ουαχαμπίτες της Σαουδαραβίας με τη Χαμάς που είναι αντιστασιακή οργάνωση που παλεύει το Ισραήλ προδίνει ή άγνοια ή κακή πρόθεση ή και τα δύο.

    Reply
  5. Σ.Τ.

    Ηλία το πάθος αυτό να υπερασπίσεις το ισλάμ, από που προκύπτει; Εμείς στο κάτω κατω είμαστε πρώτα απ’ όλα μαρξιστες. Φυσικά δικαίωμα σου είναι αλλά είναι αντιφατικό.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Μήπως γιατί ζούμε σε μια Ευρώπη πιο ρατσιστική από ποτέ, Σ.Τ.;

      Μήπως γιατί βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τον αντισημιτισμό του 21ου αιώνα, που λέγεται “Ισλαμοφοβία”;
      Μήπως γιατί όλα τα ευρωπαικά γουρούνια, οι χασάπηδες Μακρόν, Μέρκελ, Τζόνσον χρησιμοποιούν τα ρατσιστικά ψέματα κατά του Ισλάμ για να μας διαιρέσουν και να βρουν αποδιοπομπαίους τράγους;

      Μήπως γιατί με την ισλαμοφοβία δικιολογούν όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις 30 χρόνια τώρα;
      Μήπως γιατί με πρόσχημα την ισλαμοφοβία στήνουν πανίσχυρο αστυνομικό κράτος παρακολούθησης και καταστολής;
      Σου αρκούν αυτά ή θες κι άλλα;

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Κοίταξε Ηλία,
        Η κριτική δεν είναι ρατσισμος. Ανάμεσα σε ένα καπιταλιστικό κράτος (μιλάω για δημοκρατία όχι για κράτος εκτάκτου ανάγκης ) και ενός θεοκρατικού καθεστώτος,μια θεοκρατικής δικτατοριας, επιλέγω το αστικό δημοκρατικό κράτος. Αυτό έκανε και ο Μαρξ, το λέω αυτό γιατί λες ότι είσαι μαρξιστής. αλλά και να μην το ελεγε ο Μαρξ, πάλι θα το υποστήριζα. Την αστική δημοκρατία μπορει να την ενισχύσεις με θεσμους αμέσης δημοκρατίας. Μπορει να διδαξεις τον κόσμο ότι ο ρατσισμος είναι αντιλαικη , καπιταλιστική ιδεολογία. Γενικά την αστική δημοκρατία την βελτιωνεις.
        Το θεοκρατικο κρατος δεν έχει τους θεσμους που θα βοηθήσουν το λαό να προοδευσει πολιτικα. Καταδικάζει με την θεοκρατικη προπαγάνδα το μελλον. Το θεοκρατικο κρατος μόνο με βίαια μέσα το βελτιωνεις.Με καπιταλιστική επανάσταση (δεν δικαιολογώ με αυτο ούτε την νατοϊκή ούτε την μπρεσνιεφικη παρέμβαση). Το θεοκρατικο κρατος δεν είναι μεταρρυθμισιμο γιατί δεν έχει ούτε καν το αστικό δίκαιο. Επίσης αν μιλούμε για το Αφγανιστάν είναι επιπροσθετα και μια ΔΙΚΤΑΤΟΡΊΑ.
        Και από όσο εννοείται και προκαταβαλλεται, από τα συμφραζόμενα, ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΈΠΟΝΤΑΙ ούτε μέχρι την μουσουλμανική Δευτέρα παρουσία…..εφόσον κυβερνάνε οι Ταλιμπάν….

        Από όλα αυτά βγαίνει ότι η ολική άρνηση στο σύστημα των Ταλιμπάν καμμία σχέση δεν έχει με ρατσισμό.Ειναι υπεράσπιση της δημοκρατίας. Και β) το Αφγανιστάν παραμένει σε ένα αδιέξοδο απο το 1980 ως σημερα.
        Δυστυχώς είχε την μοίρα όλων των κρατών που σφυρηλατήθηκαν αναμμεσα στο σφυρί και το αμόνι των μεγάλων δυνάμεων. Εσωτερικά δεν φαίνεται να έχει το δυναμικό για να αντιδράσει.
        Η μόνη ελπίδα για τον αφγανίκο λαό ήταν η παρέμβαση των γειτονικών λαών, των δημοκρατικών λαων. Αυτοί όμως έχουν δικά τους ζητήματα. Έμειναν οι μεγάλες ιμπεριαλιστικες δυνάμεις οι οποίες πήγαν εκεί για να εγκαταστήσουν όχι μια λαϊκή δημοκρατικη κυβέρνηση αλλά ανδρεικελα….πρόκειται για ένα κλασσικό αδιέξοδο. Τι να κάνουμε τώρα. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΉΤΑΝ ΔΥΝΑΤΌΝ ΑΝΤΙΚΕΊΜΕΝΙΚΑ ΝΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΒΟΛΟΔΕΡΝΑΝ ΣΤΗ ΣΤΑΣΙΜΌΤΗΤΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΆΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.

        Reply
    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Αυτά που λέει ο Ηλίας Σ. Τ. πατάνε στην πράξη, με την έννοια ότι αυτή τη στιγμή παίζεται στον Έβρο ένας παραληρηματικός εφιάλτης με σενάρια να χτιστεί φράχτης σε ολόκληρη την ελληνοτουρκική και την ελληνοβουλγαρική μεθόριο, αλλά ίσως κάποια στιγμή-γιατί όχι-και σε ολόκληρη τη μεθόριο, πράγμα που θα ενταφιάσει για πάντα κάθε σκέψη για ανοιχτή κοινωνία στην Ελλάδα, αλλά, και πιο πρακτικά, το σενάριο μαζικών προσλήψεων δυνάμεων καταστολής οι οποίες δεν νομίζω κανείς να αμφιβάλει ότι αύριο θα χρησιμοποιηθούν και εναντίον μας. Θα τους πληρώνουμε για να μας γαμάνε. Θυμίσου απλά τις Πρέσπες.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ο Ηλίας είναι με τους Ταλιμπάν άρα δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα και με αυτούς που τρέχουν να σωθουν από τους Ταλιμπάν. Αυτό αντιβαίνει στην τυπική λογική και χρειάζεται δικαιολόγηση.
        Όταν υπερασπίζεστε τα δικαιώματα ασύλου, εφαρμοζετε την θεωρία των ατομικών δικαιωμάτων. Δικαιώματα που τα αρνειστε για αυτούς που μένουν στο Αφγανιστάν κάτω από το έλεος της σαρίας και το πόσο έλεος (λέμε τώρα) θα δείξουν οι τζιχαντιστές.

        Η θα παραδεχτείτε ότι οι Ταλιμπάν είναι φασίστες και ο κόσμος τρέχει να σωθεί από τα νύχια τους, οπότε συζητάμε για το τείχος, ή θα δεχθειτε ότι οι Ταλιμπάν είναι αντι-ιμπεριαλιστες οποτε αναγκαστικά δέχεστε πως όποιος τρέχει να φύγει από τους Ταλιμπάν είναι προδότης και δεν αξίζει καμμιά συμπαράσταση πόσο μάλλον άσυλο. Συνεπώς είναι άκυρο στην περίπτωση αυτή να βάζετε θέμα ασύλου και τείχους.

        Όσο δεν ξεκαθαρίζετε ποια είναι η θέση σας δεν θα βγαίνει κανένα συμπέρασμα από την κουβέντα. (Η οποία ούτως η άλλως ειναι αναρχουμενη)

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Καλά, Σ.Τ., άστο.
          Νόμιζα τουλάχιστο ότι στα βασικά συνεννουμαστε.
          Άμα κατάλαβες ότι είμαι με τους Ταλιμπαν, νταξ.

          Μη χαλάμε τις καρδιές μας.
          Ο αμερικανικός ιμπεριαλισμος ΗΤΤΗΘΗΚΕ και τώρα, για να βοηθήσουμε τον κόσμο στο Αφγανιστάν που θα προσπαθήσει να τους διώξει, πρέπει να βοηθήσουμε τ αδέρφια τους που θαρθουν κυνηγημενα.
          ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΦΓΑΝΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

          ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ’ΤΟ ΙΣΛΑΜ

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Εγώ Σ. Τ. διεκδικώ για τον εαυτό μου και για όσους αγαπάω το να ζούμε σε μία ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Ως εκ τούτου, έχω την απαίτηση στη χώρα μου, κατ’ αρχάς, να εφαρμόζεται το διεθνές δίκαιο ως υπερκείμενο και αυτού ακόμη του Συντάγματος. Αυτό για αρχή.

          Από εκεί και μετά, όλοι γνωρίζουμε μέσες-άκρες πως οι κοινωνίες αυτές είναι φυλετικές και άρα δεν μπορούμε να μιλάμε πάντοτε για προσωπικές επιλογές. Αν η φυλή κάποιου συνεργάστηκε με το ΝΑΤΟ, τότε και ο απλός συγγενής που δεν φταίει την πάτησε.

        3. Σ.Τ.

          Ηλία δε βγάζω άκρη Λες ότι το Αφγανιστάν απελευθερώθηκε. Τότε γιατί να περιθαλψουμε αυτούς που τρέχουν να σωθούν;;; Γιατί δεν μένουν; Άρα είναι με τον ιμπεριαλισμό. Ε τότε ρε Ηλία γιατί να τους υποδεχθω; Ο Κρητικοί υποδέχθηκαν τους ναζί με καυτό λάδι.Ας τους πάρει η Μέρκελ όπως ηπε ο Κουτσιούμπας. Ας τους πάρει η ΗΠΑ.

        4. Σ.Τ.

          Γιώργο είσαι πολύ αισιόδοξος. Η Ελλάδα δεν θα γίνει ανοικτή κοινωνία ούτε στο σοσιαλισμό. Μπορεί στον κομμουνισμό. Είναι πάρα πολλά και διάφορα τα εμπόδια. Πάλεψε το αν θες αλλά δεν θα είμαστε σύντροφοι σε αυτό. Η ανοικτή κοινωνία αφορά τους αστους. Στους αστους έχεις περισσότερες πιθανότητες να βρεις συμμάχους. Εγώ παλεύω για πράγματα που είναι απτά και υλοποίησημα.

        5. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πλάκα-πλάκα Σ. Τ., με έβαλες στα αίματα τώρα να ρίξω μια ματιά στο “Η Ανοιχτή Κοινωνία και οι Εχθροί της” του Popper. Ελπίζω να μην είναι χάσιμο χρόνου.

  6. Σ.Τ.

    Frieden den Hütten! Krieg den Palästen!

    Να ρίξω μια φυτίλια. Μήπως τελικά ΔΕΝ έφυγαν οι νατοϊκοι από το Αφγανιστάν;

    Reply
  7. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Ανώνυμε (22.08.21 at19:35),
    Όλοι οι Ισλαμοφοβοι, απ’τον Μακρον μέχρι την “ντροπαλη” ισλαμοφοβικη “αριστερά” που εκπροσωπείς, τα ίδια μας λέτε:

    Α) “Δεν αρνούμαι ότι το Ισλάμ πρόσφερε παλιά στον πολιτισμό, αλλά τώρα…”
    Τώρα τι, Ισλαμοφοβε;
    Αυτό που προσπαθείς να μας πεις είναι ότι το Ισλάμ έχει μια ειδική “συντηρητική” φύση που καταλήγει πάντα σε “θεοκρατιες” κλπ.

    Οι μουσουλμανικες χώρες ήταν οι πιο εκκοσμικευμενες πριν την έλευση του ιμπεριαλισμου.
    Ο γαλλικός ιμπεριαλισμος διέλυσε την Αλγερία, όχι το Ισλάμ.
    Ο βρετανικος ιμπεριαλισμος κατέστρεψε το Ιράκ, όχι το Ισλάμ.
    Το ΚΚΙρακ και το ΚΚΑλγεριας ήταν απ’τα μεγαλύτερα του κόσμου, δεν εμπόδισε κανένα Ισλάμ τη διάδοση των ιδεών της Αριστεράς.

    Με την ίδια λογική μπορώ κι εγώ να πω ότι ο σοσιαλισμος έχει μια “ειδική” φύση που καταλήγει στον Πολ Ποτ και τον Στάλιν.

    Αφού υπήρξε μια φορά Στάλιν, όλα τα σοσιαλιστικα κινήματα Ερυθροι Χμερ θα καταλήξουν.
    Τέτοιες μπαρουφες λες, Ισλαμοφοβε.

    Β) Δολια και ανεντιμα συγκρίνεις την Ισλαμικη κυβέρνηση του Σουδαν, της Σαουδαραβιας και του Ιράν που κόβουν χέρια, με τη Χαμάς και τη Χεζμπολα που είναι αντιστασιακες οργανώσεις.

    Το Εθνικό Ισλαμικο Μέτωπο του Σουδαν επιτιθονταν σε χριστιανους και Μπαντου.
    Έχεις δει ποτέ τη Χαμάς να επιτίθεται σε εθνικές μειονοτητες ή χριστιανους της Παλαιστίνης;

    Οι Μουτζαχεντιν του Χομεινι στο Ιράν επιτιθονταν στο ΚΚΙραν.
    Έχεις δει τις Χαμάς ή Χεζμπολα να επιτίθενται στην Αριστερά;

    Γ) Δολια και ανεντιμα προσπαθείς να μας πεις ότι ο Ισλαμικος νόμος είναι “οπισθοδρομικος” γιατί είναι “θρησκεία”.
    Οπότε ο ταξικος νόμος του καπιταλισμόυ, ο νόμος της ταξικης βαρβαροτητας, είναι “διαφορετικός” γιατί είναι “κοσμικος”.

    Αλήθεια σε τι είναι διαφορετικός ο “κοσμικος” νόμος, μεγάλε;
    Το 1980 κερδηθηκε το γρήγορο διαζύγιο στην Ελλάδα, όπως και ο πολιτικός γάμος.
    Υπάρχει Ισλάμ στην Ελλάδα;
    Όταν το κράτος αποφάσισε να καταργήσει το θρησκευμα απ’τα ταυτότητες τοκανε μέσα σε μια νύχτα.
    Δεν το εμπόδισε καμία θρησκεία.

    Ο,τι κατορθωσαμε οι απλοί άνθρωποι στις δυτικές χώρες το κατορθωσαμε με σκληρούς αγώνες, όχι λόγω κάποιου “πεφωτισμενου” κοσμικου κράτους.

    Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται η Σαρια στην Κομοτηνή καθόλου δε διαφέρει από τον ταξικο “κοσμικό” νόμο.
    Ο δυνατός υπερισχυει του αδυναμου, οι πλούσιοι των φτωχων.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Το κοσμικό δίκαιο σε σχέση με το θρησκευτικό δίκαιο, μπορεί περισσότερο να επηρεαστεί από τους αγώνες του Χ λαού έτσι ώστε να βελτιωθεί όσο μπορεί σε μια ταξική κοινωνία. Το θρησκευτικό δίκαιο δεν μπορεί γιατί είναι ελέω θεού και βάσει ιερών δογματικών κειμένων . Αυτή την διαφορά μπορείς να την καταλάβεις Ηλία;

      Μπορείς να καταλάβεις επίσης την διαφορά της θρησκείας ως μεταφυσική ανάγκη πολλών ανθρώπων από τα θρησκευτικά ιερατεία που αποτελούν κομμάτι των αρχουσών τάξεων, στρέφονται διαχρονικά κατά των λαών κ νοηματοδοτούν επίσης διαχρονικά σε αντιδραστική κατεύθυνση τον επίσημο θρησκευτικό λόγο;

      Μπορείς;

      Ναι, ο ιμπεριαλισμός συνέβαλλε τα μέγιστα στην αντιδραστικοποίηση των αραβικών χωρών. Και αυτό σημαινει ότι, η ελπίδα για προοδευτικές αλλαγές σε αυτές τις χώρες, είναι να ενωθουμε με τα προοδευτικά κομμάτια των εκεί λαών, όπως και αυτά με τα προοδευτικά κομμάτια των από δω λαών, εναντίον των ιμπεριαλιστών, των θεοκρατων ένθεν κακειθεν και των κεφαλαίων ένθεν κακειθεν. Και υπέρ χειρσφετητικων προταγμάτων κ στοχων, ένθεν κακειθεν ως κοινή βάση.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        “[Το ζήτημα] είναι να ενωθούμε με τα προοδευτικά κομμάτια των εκεί λαών, όπως και αυτά με τα προοδευτικά κομμάτια των αποδω λαών κλπ…”

        Μα αυτό ακριβώς είν’ το πρόβλημα, αγορίνα!
        Το πιό αντικειμενικά προοδευτικό κομμάτι αυτή τη στιγμή στην Παλαιστίνη είναι το 1+ εκατομμύριο που αντιστέκεται μαζί με τη Χαμάς ενάντια στους σιωνιστές χασάπηδες!
        Και εσένα σου ξινίζει γιατί είναι υποστηριχτές του Πολιτικού Ισλάμ!
        Αυτό δε λέμε τόσην ώρα;

        Χαραχτηρίζεις τα εκατομμύρια της Γάζας που παλεύουν ενάντια στο Σιωνισμό με τα ίδια λόγια που χρησιμοποιεί το Ισραήλ:
        “Οπαδοί της θεοκρατίας”, “οπισθοδρομικοί θρησκόληπτοι”, “φασίστες” κλπ.

        Και εσύ κι η οργάνωσή σου, τους “κρεμάς”, αραδιάζοντας μπαρούφες τύπου “Ούτε Χαμάς, ούτε Αμπάς”.
        Παναπεί η μόνη αντιστασιακή οργάνωση της Παλαιστίνης στο ίδιο τσουβάλι με τον πράχτορα των Σιωνιστών.

        Κατάλαβες τώρα που καταλήγει η πολιτική του “Οι θρησκείες,γενικά κι αόριστα, είναι σκοτάδι”;

        Όταν ένα ισλαμιστικό κίνημα λέει ή κάνει κάτι αντιδραστικό εννοείται πως οφείλει ΣΥΜΠΑΣΑ η Αριστερά να ταχθεί ενάντιά του.
        Καμία διαπραγμάτευση για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, γυναικών κλπ.

        Όμως, στην περίπτωση των Χαμάς-Χεζμπολά που είδες τη καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών-ΛΟΑΤΚΙ;
        Έχουμε καταγγελίες;

        Όταν όμως είσαι “αριστερός” ισλαμόφοβος και ξεκινάς “Ισλαμισμός=φασισμός”, βρίσκεσαι στο πατ κιουτ στην κωλότσεπη του Μακρόν.

        Reply
        1. Σ.Τ.

          H χαμας είναι υπεύθυνη που δεν έχουν γίνει εκλογές εδώ και 16 χρονια. Δεν είναι σωστό ότι ο λαός της Παλαιστίνης εκφράζεται από αυτήν.
          Σφετερισμός λέγεται αυτό, επιεικής δηλαδή γιατί δεν θέλω να χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση. Η εξήγηση είναι ότι η Χαμάς είναι 100% αστική οργάνωση. Αποτελεί όργανο ξένων προς το απελευθερωτικό αίτημα; του λαού. Εξυπηρετούν άλλα σχέδια.
          Θα ήθελα εδώ να ρωτήσω όποιον διαβάζει και εντελώς καλοπροαίρετα.
          Από πού χρηματοδοτείται και η Χαμάς και οι Ταλιμπάν;

        2. Ανώνυμος

          Ηλία πιστεύω ότι έχεις λαλήσει γμτ… Αλλέως δεν εξηγείται το παραληρημάσου….

          Α. Αν θες να σε δικάζει παπάς ή μουλάς , δικαίωμα σου. Εμείς, θέλουμε τις δικαστικές διάφορες να τις λύνουν τα κοσμικά κ όχι τα ιεροδικαστηρια, χριστιανικά κ ισλαμικά. Και αυτό αγωνιζόμαστε να ισχύει στο γραπτό δίκαιο. Στο άγραφο δίκαιο, η κάθε θρησκευτική μειονότητα, εφαρμόζει το δίκαιο που αποδέχονται τα μέλη της, εφόσον αυτό θέλει.

          Β. Λες να βοηθάμε τον ιμπεριαλισμό με την παραπάνω θέση; Αν κρίνω από την τερατώδη βοήθεια των ιμπεριαλιστικών χωρών στους ισλαμοφασιστες, μάλλον κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Μήπως αποτελεί αβάντα στην καταπίεση του ελληνικού κράτους , η άρνηση υποστήριξης του αιτήματος για εφαρμογή της σαρία στην Ελλάδα στο δικαστικό/δικονομικό σύστημα; Μπα, μόνο στο χαχοβιολικο μυαλό σου παίζει αυτό ..

          Γ. Είπαμε ποτέ ότι ισλαμισμός = φασισμός; Όχι βέβαια! Λέμε όμως ότι επίσημοι εκκλησιαστικοί θεσμοι σε Ανατολή κ δύση προάγουν πολιτικές θέσεις και πρακτικές, σκοταδιστικές και ενισχυτικές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Σόρρυ κιόλας, όσο αντιδραστικές είναι οι ΗΠΑ , είναι κ το Ιράν, με την μόνη διαφορά ότι, στις ΗΠΑ, οι ταξικοί αγώνες δύο αιώνων έχουν αφήσει σοβαρό αποτύπωμα όσον αφορά ορισμένα στοιχειώδη δημοκρατικά δικαιώματα, πως να το κάνουμε. Ακυρώνει ή αμβλύνει αυτό τον ιμπεριαλιστικό τους χαρακτήρα; Μόνο στο μυαλό σου και στο μυαλό των δικαιωματιστών όπου γης…

          Δ. Έγραψα ότι η Χαμάς κ η Χεζμπολάχ δεν είναι Ταλιμπάν, είναι δύο συντηρητικά αντιιμπεριαλιστικα λαϊκά κινήματα. Αλά εσύ την βιόλα σου…

    2. Κώστας

      Ηλίά όντας με την εκκοσμίκευση, την ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ εκκοσμίκευση για τους ΧΟ μοιραία θα το λέμε και για τους μουσουλμάνους της Δυτικής Θράκης

      Πχ λέμε για ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΜΟ. Ας είναι και μια υπογραφούλα, όπως το Σύμφωνο Συμβίωσης. Αλλά ο θρησκευτικός να μην παράγει νομικά αποτελέσματα, να είναι συμβολικός και προαιρετικός

      Υποθέτω δεν θα μου αρχίσεις τα “μα το λέει η Συνθήκη της Λωζάνης” γιατί και σε άλλα σημεία την αμφισβητούμε, και καλά κάνουμε. Πχ στο αν υπάρχει τουρκικη μειονότητα.

      Έγραψε ιστορία ο Μουσταφά Μουσταφά, τότε, νομίζω, αναπληρωματικό μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε μια συνεδρίαση, εκδήλωση, δεν ξέρω τι ήταν.

      “ρε σύντροφοι εγώ είμαι άθεος, με το ζόρι μουσουλμάνος ?”

      Εϊναι νορμαλ οι άθεοι μειονοτικοί να πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχουν να κάνουν με μουφτήδες και ιμάμηδες για θέματα Οικογενειακού Δικαίου ?

      Κώστας

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        “Εϊναι νορμαλ οι άθεοι μειονοτικοί να πρέπει ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να έχουν να κάνουν με μουφτήδες και ιμάμηδες για θέματα Οικογενειακού Δικαίου ?”

        Ώπα, Κώστα, σόρρυ, ποιός είπε ότι οι αποφάσεις των ιεροδικαστηρίων έχουν ισχύ σε ανθρώπους που δεν τα αναγνωρίζουν;
        Στη μειονότητα είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι για να έχει ισχύ η απόφαση πρέπει ΑΜΦΟΤΕΡΑ τα μέρη που εμπλέκονται να αναγνωρίζουν τον ισλαμικό νόμο.

        Μην πιστεύεις ούτε μια στιγμή τα ψέματα που κυκλοφορούν ότι, δήθεν, τα ιεροδικαστήρια επιβάλουν με το “έτσι θέλω” αποφάσεις σε ανθρώπους που δεν τις ζήτησαν ποτέ.

        Όποιος δε γουστάρει απευθύνεται σε Αστικό Δικαστήριο.
        Δες το λινκ που έβαλα για τα ιεροδικαστήρια στη Βρετανία.
        Η επιθεώρηση που έκαναν βρετανοί δικαστές ήταν ξεκάθαρη: Δεν αποφασίζουν αν δεν αναγνωρίζουν ΑΜΦΟΤΕΡΑ τα μέρη τη δικαιοδοσία τους.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Μα ρε Ηλία, αν δύο άνθρωποι θρμε να πάνε στον μουλά η στον παπά να τους δικάσει, να πάνε! Αυτό λέμε! Εχουν την Χ η την ψ διάφορα κ θέλουν να πάνε να δικάσει παπάς η μουλάς; Να πάνε! Και μετα ας ακολουθήσουν την απόφαση του παπά ή του Μουλά, ως εξωδικαστική διαδικασια. Αλλά, επικυρωμένη απόφαση μόνο από κοσμικά δικαστήρια.

        2. Κώστας

          Ηλία έτσι δεν βγάζουμε άκρη.

          Αν 2 άνθρωποι έχουν μια διαφορά και θέλουν να ρωτήσουν τον σοφό γέροντα που ζει καπνίζοντας φύλλα δυόσμου στην κορυφή του βουνού ας το κάνουν

          Η σοφία του σοφού γέροντα να μην γίνει νόμος του κράτους και ο σοφός γέροντας δημόσιος υπάλληλος λέμε

          Κώστας

        3. Ανώνυμος

          Ρε Ηλία ποιος αρνείται το να πηγαίνουν δύο άνθρωποι στον μουλά ή τον παπά να τους λύσει τις διαφορές τους εφόσον αυτό επιθυμούν και οι δύο; Κανένας, και πάντως δεν λέει αυτό η ανακοίνωση του ΝΑΡ.

          Αυτό εντάσσεται στις εξωδικαστικες διαδικασίες και όλα είναι οκ! Αν τα λύσουν όλα οκ! Αν πάλι συμβιβαστούν πάλι οκ! Αν δεχθούν την οποιαδήποτε απόφαση του μουλά πάλι οκ ! Δεν μπορεί όμως να έχει νομική ισχύ.

        4. Ανώνυμος

          Μπορούν να πάνε και στην “καφετζού”, η, ξέρω-γω, στην Λίτσα Πατέρα!
          Αλλά οι αποφάσεις των δικαστηρίων στις ταξικές κοινωνίες, ήγουν στις εκμεταλλευτικές καθώς και στις ανώριμες κομμουνιστικές, εκτελούνται από τους μπάτσους η, αντίστοιχα, τις λαϊκές πολιτοφυλακές, με βία δηλαδή. Αν έχουμε δύο συστήματα δικαιοσύνης θα πρέπει να έχουμε και δυο συστήματα κρατικής βίας, δυαδική εξουσία, δηλαδή κατάσταση εμφυλίου πολέμου.
          Χάνουμε τον καιρό μας με τις μπούρδες ενός θολούρα, που την είδε παπαδοκράτης στα στερνά του.

      2. Ανώνυμος

        Σωστός Κώστα! Ας μας απαντήσει ο κάθε Ηλίας, πως διάολο εμψυχωνουμε και βοηθάμε το κομμάτι των αραβικών λαών που θέλουν δημοκρατία και ανεξιθρησκεία κ κοσμική κοινωνία , με το να λέμε ναι στην εφαρμογή της σαρία. Το ίδιο κριτήριο κ ερώτημα αφορά και το ΝΑΤΟ/ιμπεριαλισμό: βοηθά τους αραβικούς λαούς, ή τους καταστρέφει η πολιτική των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και εθνικιστών/ακροδεξιών που γουστάρουν ΝΑΤΟ, ή/και βλέπουν συλλήβδην ως Ταλιμπάν τους Άραβες ;

        Reply
        1. Ηλίας Γιαννόπουλος

          Ρε μεγάλε, είσαι σκέτη κούραση, αλήθεια τώρα.

          Συγκρίνεις τη Σαρια στη Σαουδαραβια που είναι Κρατική Θρησκεία και εργαλείο καταπίεσης των καπιταλιστων με το ρόλο που παίζει η Σαρια στην Κομοτηνή.
          Στην Κομοτηνή τη χρησιμοποιούν κάποιες φορές οι καταπιεσμενοι Τούρκοι σαν καταφύγιο απέναντι στο ρατσιστικό “κοσμικό” σου Δίκαιο που δεν τους άφηνε ούτε…ανακαίνιση σπιτιού να κάνουν!!

          Το τι θα κάνουν με τη Σαρια οι μουσουλμανες γυναίκες στο Ιράν, το ξέρουν καλύτερα εκείνες.
          Αν αποφασίσουν “Κάτω η Σαρια”, χίλιες φορές μαζί τους!!

          Ναι, αλλά ναναι απόφαση των “από κάτω”, όχι των “από πάνω” όπως στην Ελλάδα.
          Που τους πιάνει ο πόνος να σώσουν τους Τούρκους απ’τη Σαρια!
          Σε μια Θράκη πουχει 60% ανεργία!!
          Τοχουμε τώρα;

          Άμα θες να βοηθήσεις τους εργάτες στις μουσουλμανικες χώρες να φωνάζεις μέχρι να κλείσει η φωνή σου
          “ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΥΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ”

          “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠ ΤΟ ΙΣΛΑΜ”

          “ΕΞΩ ΟΙ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ”

          Εσύ τους μουσουλμανους που ζουν εδώ έχεις να υπερασπιστείς.
          Κι αυτοί χτυπιουνται απ’την Ισλαμοφοβια, όχι απ το Ισλάμ.
          Νταξ τώρα;

        2. Σ.Τ.

          Ηλια δεν βλεπω σωστη τη συλλογιστική σου:
          Λες πως αφου το κρατος δεν επιτρέπει αστικα δικαιώματα οπως η επισκευη σε χαρακτηρισμενα ως αλλοτριας ιδιοκτησια κτηρια εμεις πρεπει να μπουμε μπροστα για να αντικαταστήσει η σαρια το αστικο δικαιο γενικα. Για να θεραπευσεις ενα απομειναρι του αστικου νομο, ενα υπολλειμμα του παρελθόντος, μολυνεις με ολη την μουχλα της Σαρια, καταδικαζεις ενα λαο να σερνεται πισω στο τελειωμενο απο την συγχρονη ζωη παρελθον..
          Οχι ετσι Ηλια.
          Μαζι να ζητησουμε την αλλαγη του νομου εφοσον υπαρχει καλοπιστια απο ολες τις μεριες, αν δεν ειπαρχουν πισω σκεψεις. Να μεγαλωσει η δημοκρατία μας, να μην εχει κανενας μειονοτικος παραπονο οτι τον εκμεταλλεύεται το κρατος. Να μην βρισκει κανενας φασιστας πολεμοκαπηλος πατημα να διλητηριαζει τις σχεσεις των λαων μας.

          Αν πράγματι το αστικο κρατος καταπιεζε την μειονοτητα θα υπηρχε μαζικη αντιδραση. Δεν υπαρχει καμμια μαζικη αντίδραση, οσοι αντιδρουν επιλεγουν σαν εκπροσωπο τους οχι καποιο αριστερο αλλα ενα τουρκο, ειτε ειναι πρεσβια, ψευτομουφτης, τουρκικο υπουργείο εξωτερικων.
          Αυτους χειροκροτανε οσοι θελουν τη σαρια, αυτους επικροτεις και εσυ Ηλια αθελα σου.
          Η υπεράσπιση της σαριας δεν ειναι λαθος επιλογη απλα, ειναι τραγικη ηττα της αριστερης λογικης. Δηλαδη θα πρεπει να υπερασπιστεις καθε διεκδικηση, ακομα και αν αυτη ειναι οχι μαζικη αλλα περιθωριακη, ακομα και αν την διεκδικουν οι σκοταδιστες; Μονο και μονο επειδη κινειται εναντια στο αστικο καθεστως, στο συστημα , ακομα και αν κατευθυνεται απο ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ συντηρητικες (το λεω με επιεικια) δυναμεις;;;;
          Δεν νομιζω Ηλια.

      3. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Τώρα Κώστα έβαλες ένα θέμα με το οποίο είχα σφαχτεί κάποτε με έναν της ΟΑΚΚΕ. Εγώ πάλι λέω να μην υπάρχει γάμος για το κοσμικό δίκαιο καθόλου. Δεν αφορά καθόλου την εξουσία ποιοι συζούν. Να μην αναγνωρίζεται τίποτα, ο γάμος να υπάρχει μόνο ως Μυστήριο για όποιον το θέλει. Αν πάλι θες να μοιραστείς με κάποιον τα ιδιοκτησιακά σου να υπάρχουν οι στάνταρ διαδικασίες.

        Reply
        1. Κώστας

          Γιώργο θεωρώ πως το ΣΣ είναι περίπου αυτό που περιγράφεις, κατάργηση του γάμου δεν έχει γινει ποτέ κάπου, νομίζω, δεν το θεωρώ ώριμο. Δεν προβλέπεται κατάργηση της οικογένειας στον ορατό και προβλεπόμενο ορίζοντα κοινωνικών σχέσεων οπότε να καταργηθεί η έννοια της δέσμευσης απέναντι στο κράτος και την κοινωνία δεν μου φαίνεται ρεαλιστικό.

          Αλλά συζητάμε για το αν πρέπει να έχουν οι εκκλησίες κοσμικές εξουσίες, το αν θα καταργηθεί η συγκεκριμένη είναι άλλο

          Κώστας

    3. Σ.Τ.

      Ηλία αντιμαρξισμος και χριστιανοφοβια.
      Ο Μαρξ χαρακτηρίζει ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ τους ριζοσπάστες χριστιανούς Didders
      Δεν ξέρω πως κάποιοι μαρξιστές μπορούν να χαρακτηρισουν κομμουνιστές τους Ταλιμπάν η την Χαμάς.

      Reply
  8. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Και για να το λήγουμε με τη μπαρουφα,
    “Η θρησκεία είναι η πηγή της καταπίεσης σ αυτόν τον κόσμο”

    Α) Αυτή τη στιγμή σε μια σειρά χώρες, απ’τη Γκάνα, την Ουγκαντα έως την Κεντροαφρικανικη Δημοκρατία οι ΛΟΑΤΚΙ κυνηγιουνται ανελεητα ενώ οι γυναίκες υφίστανται βιασμούς, εξευτελισμους κλπ, κλπ.
    Έχει καμιά “θεοκρατια” στη Γκάνα αυτή τη στιγμή και δεν τομαθα;
    Στην Ουγκαντα μήπως;

    Β) Έτη φωτός απέχει ο ρόλος που παίζει ένας κρατικος θρησκευτικος θεσμός πχ Εκκλησία της Ελλάδος, από το ρόλο ενός θρησκευτικου κινήματος.
    Μάλλον οι ισλαμοφοβοι της “Αριστεράς” ούτε τη διαφορά “αντιστασιακου κινήματος” και κρατικής θρησκείας δε μπορούν να καταλάβουν αλλά μας κάνουν και…αναλύσεις.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Εσύ Ηλία είσαι που τα μισά σου σχόλια ταύτισαν θρησκεία κ ιερατεία και όχι εμείς. Από την αρχή κάναμε τον διαχωρισμό μεταξύ θρησκείας κ εκκλησιαστικών θεσμών/ιερατείων.

      Εσύ είσαι που επιμένεις να λες ότι πρέπει να εφαρμοστεί η σαρία στην Ελλάδα και όχι εμείς. Εσύ είσαι που μας χρεώνεις οριενταλισμο κ ελιτισμό απέναντι στην ανατολή και….χρέωση συνολικά του ισλάμ στον τσλιμπανισμο , διαστρεφοντας τα σχόλια που κάνουμε.

      Από την αρχή τεκμηριωνουμε το ότι ιερατεία κράτος κ καπιταλισμός, πάνε πακέτο. Κ αυτά νοηματοδοτούν τον επίσημο εκκλησιαστικό/θρησκευτικό λόγο κ πρακτική, σε δύση κ ανατολή σου αρέσει, δεν σου αρέσει!!

      Από την αρχή λέμε ότι η θρησκεία θα συνεχίσει να υπάρχει, όσο υπάρχει ι θάνατος κ η φθορά. Αλλά, αλλο αυτό κ άλλο η υπόκλιση σε σκοταδιστικές ιδέες όπως αυτή που προτείνεις, να….διεκδικησουμε την εφαρμογή της…σαρθα στην Θράκη σε αντικατάσταση των κοσμικών δικαστηρίων!!!!! Εσύ, τον ανόητο δικαιωματίστικο χαλβά σου

      Γιατί δεν ζητάς να εφαρμοστεί κ το χριστιανικό δίκαιο σε αντικατάσταση των ελληνικών κοσμικών δικαστηρίων; Να δικάζουν δλδ ο Άνθιμος, ο Αμβρόσιος κ ο Καλλίνικος η ο Αυγουστίνος Καντιώτης άμα ζούσε!! Ρε συνελθε δεν έχουν σχέση με την αριστερά αυτά που λες!!!

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Η Θρησκεία υπήρξε και εξακολουθεί να είναι το βασικό εργαλείο καθυπόταξης, και άρα και της καταπίεσης, των Λαών από τις κυρίαρχες τάξεις, όπως επιβεβαιώνει και η περίπτωση των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η περίφημη Αθεϊα των αστών (Γαλλική Επανάσταση κλπ.) αποδείχτηκε ένα σύντομο ιστορικό ανέκδοτο, λιγότερο κι από όσο κράτησε και η προοδευτική συνεισφορά του Καπιταλισμού στην ανθρώπινη Προϊστορία.
      Τώρα, να μιλά κανείς σε τροτσκιστές για σχέση βάσης και εποικοδομήματος, απλά χρόνο χάνει. Τον “πασόκο” κι αν τον πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς.

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Έλα, ρε μεγάλε, αλήθεια;
        “Το βασικό εργαλείο καθυπόταξης των Λαών είναι η θρησκεία”, έτσι;

        Εγώ, πάλι, νομίζω ότι “βασικό εργαλείο καθυπόταξης των Λαών” είναι η ρατσιστική, ισλαμοφοβική προπαγάνδα των ΜΜΕ, των κυβερνήσεων και της ακροδεξιάς.
        Αυτή, δηλαδή, που σου χει κάψει και το δικό σου μυαλό και σ’έχει κάνει να μην ξεχωρίζεις ανάμεσα στη θρησκεία του μουσουλμάνου μετανάστη, που τον κυνηγάνε οι φασίστες, και την κρατική θρησκεία του Αμβρόσιου.

        Ο μουσουλμάνος μετανάστης θεωρεί τη θρησκεία του αναφαίρετο στοιχείο της ύπαρξής του, στήριγμα στην αντίστασή του κατά της ρατσιστικής θηριωδίας της Ευρώπης-Φρούριο.
        Του επιτρέπεις,τιτάνα;

        Εσύ, επαναστάτη του πληχτρολογίου, τι έκανες για να τον σώσεις απ’τη ρατσιστική κτηνωδία του ελληνικού κράτους;
        Ξέρεις εσύ πως είναι να ζεις σε μια χώρα τόσο ρατσιστική απέναντι στους μουσουλμάνους όπως η Ελλάδα;

        Όταν κάποιον τον βάζει στο στόχαστρό του το ρατσιστικό, ισλαμοφοβικό ελληνικό κράτος, τεράστιε, δεν τον χτυπάς κι εσύ προσβάλοντας τη θρησκεία του γιατί τότε προσφέρεις άριστες υπηρεσίες στο κράτος.
        Αλλά θα μου πεις, καλύτερο για σένα το αστικό κράτος απ’τον μουσουλμάνο.

        Και μη μου πεις, “Ούτε αστικό κράτος, ούτε μουσουλμάνος μετανάστης”.
        Δεν υπάρχει μέσος τόπος.

        ΥΓ. Εγώ το ΠΑΣΟΚ το ψήφισα, μεγάλε. Δεν έγινα τσουτσέκι και νεροκουβαλητής του όπως εσύ των Μακρον, Μέρκελ και Σία.
        Άντε γεια.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ναι, αλλά όσο σκατά και αν είναι η Ελλάδα, η Γαλλία είναι ακόμη χειρότερη για να είσαι μουσουλμάνος μετανάστης. Και γενικά…

          Φυσικά από την άλλη, και διαβάζοντας και την ανακοίνωση των Παρεμβάσεων, συμπεραίνω πως από τη στιγμή που οι Ταλιμπάν είναι σκοταδιστές, όσοι δε γουστάρουμε να καρφωθούμε είμαστε σκοταδιστές, άρα οι ανεμβολίαστοι είμαστε Τάλιμπαν.

          You are calling people names Αντάρσυοι!!! Χαχαχαχα

  9. Ηλίας Γιαννόπουλος

    ΑΩ, ως γνήσιος φιλελές θάπρεπε να γνωρίζεις πως Ιεροδικαστήρια, υπάρχουν και στην εβραική Διασπορά, όπως το Μπεθ Ντιν σε Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ κλπ που δικάζουν ζητήματα διαζυγίων, κληρονομικά κλπ.

    Ακούσατε ποτέ κανέναν να λέει “Να καταργηθεί το Μπεθ Ντιν γιατί είναι μεσαίωνας”;
    Όχι βέβαια, γιατί το Ισλάμ είν’ ο στόχος, όχι ο Ιουδαισμός!
    Αλλά, που να νιώσει ο φιλελές!

    Αυτο το “κοσμικό” Δίκαιο, που προχωράει από “πρόοδο” σε “πρόοδο”, πόσους αιώνες θα του πάρει να αναγνωρίσει τα δικαιώματα των Τούρκων, φιλελέ;

    Πότε θα αναγνωριστεί το δικαίωμα των μειονοτικών να αποφασίζουν εκείνοι για τη Μουσουλμανική Περιουσία (βακούφια);
    Έναν αιώνα το ζητάνε. Λίγο… αργά δεν πάει το “κοσμικό” σου Δίκαιο;

    Οι αποφάσεις των ιεροδικαστηρίων στη Θράκη αφορούν το πεδίο του γάμου, το διαζύγιο, τις πληρωμές διατροφής, την επιτροπεία και την κηδεμονία τέκνων, τις ισλαμικές διαθήκες και τη δικαιοπραχτική ικανότητα ανηλικών.
    Γιατί προτιμούν τη Σαρία κάποιοι Τούρκοι της Θράκης;

    Μα προφανώς γιατί το “κοσμικό” Δίκαιο του ρατσιστικού ελληνικού κράτους δεν τους άφηνε ούτε…ανακαίνιση σπιτιού να κάνουν!
    Δε μιλάμε για μεταβίβαση κληρονομιάς…

    Ακούσατε κανέναν φιλελέ, απ’αυτούς που κόπτονται τώρα για τη Σαρία, να σκίζει τα ρούχα του που οι Τούρκοι δε μπορούσαν να κάνουν μια μεταβίβαση περιουσίας;
    Θες να μας φέρεις το τελευταίο δημοσίευμα του ΠΡΙΝ που καταγγέλνει κάτι απ’τα παραπάνω, ΑΩ;
    Άσε, μην ταλαιπωρείσαι, δε θα βρεις.

    Απ’την άλλη οι φιλελέδες ισλαμόφοβοι, όπως εσύ, θέλουν να μας πείσουν ότι οι μουσουλμάνοι είναι “καθυστερημένοι θρησκόληπτοι” και πρέπει οι “πεφωτισμένοι” να τους σώσουν απ’τον ίδιο τους τον… εαυτό!

    Αλήθεια, ρε τιτάνα του μαρξισμού, ήρθαν οι Τουρκάλες της Θράκης και σου ζήτησαν να τις σώσεις απ’τη…Σαρία;
    Γιατί εγώ τις βλέπω να φωνάζουν κατά του “κοσμικού” σου κράτους που τους αφαιρεί το δικαίωμα να παίρνουν ισλαμικό διαζύγιο όπως γουστάρουν εκείνες.
    Κι εσύ φυσικά, κρυμένος πίσω απ’τον φερετζέ του αντικληρικαλισμού, τις “πουλάς” κανονικά.

    Πόσο καμμένος φιλελές μπορεί να είναι κάποιος για να θεωρεί ότι ξέρει ποιό είναι το καλό των Τούρκων της Θράκης καλύτερα απ’ τους ίδιους;
    Και τώρα εσύ θεωρείσαι “αριστερός”;
    Αλήθεια τώρα;

    Οι Τουρκάλες της μειονότητας δεν ξέρουν ποιο δίκαιο απ’τα δυό τις συμφέρει και θα τις σώσεις εσύ, έτσι;
    Έλα, ρε Ρομπέν των Δασών, που κρυβόσασταν τόσα χρόνια;
    Τόση περιφρόνηση για τους απλούς ανθρώπους;
    Ούτε τα δικαιώματά τους δε μπορούν να προασπίσουν και θένε εσένα τον “ιλουμινάτο”;
    Αλήθεια τώρα;
    Άντε παρέα με τον Σταύρο Λυγερό, “ιλουμινάτε”.
    Κι αυτός τον “δικαιωματισμό” καταγγέλνει.
    Τακίμια.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Για πε μας ρε Ηλία δημοσιεύματα που θέλουν οι Τουρκάλες την εφαρμογή της σαρία να τα συζητήσουμε!

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Ρε συ, τι πίνεις;
        Τι “δημοσιεύματα” μου τσαμπουνάς;
        Τα ιεροδικαστηρια ΥΦΙΣΤΑΝΤΑΙ και οι ακροδεξιοι έχουν βαλθεί να τα ξεριζωσουν!

        Μόνο ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΩΣ πάει κανείς, αγορίνα, στον ιεροδικαστη, καταλαβαίνεις ελληνικά;
        Για διαζύγια κυρίως απευθύνονται και είναι γυναίκες οι περισσότερες.

        Μπες στη σελίδα της γραμματείας του Μουφτη Ξάνθης και δες πόσα αιτήματα έχει για εκδίκαση υποθέσεων.
        Εγώ θα σου πω;
        Μπα σε καλό σας, ρε!

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τώρα λέμε για ποιον από τους δύο;

        2. Κώστας

          Ηλία μου προξενείς τρομαχτική αμηχανία με το να λες πως “η μειονότητα θέλει την Σαρία”.

          Δεν θα σου πω όχι, ως υπόθεση εργασίας, θα σου πω ένα τεράστιο SO WHAT

          Από πότε η Αριστερά έγινε ένας λαικιστής πολιτικάντης που λέει αυτά που “θέλει” ο “κόσμος”

          Ο “κόσμος θέλει” καπιταλιστικές σχέσεις εκμετάλλευσης και εξουσίας στην τρέχουσα κάθε φορά κυρίαρχη πολιτική μορφή τους. Θα πούμε ΝΑΙ ?

          Πάμε παρακάτω.

          Ποτέ δεν είχαμε λες μη οικειοθελή εφαρμογή.

          Ένα γκουγκλάρισμα έκανα και κοίτα τι βρήκα https://www.lawspot.gr/nomika-nea/saria-katadiki-tis-elladas-apo-eyropaiko-dikastirio-gia-tin-efarmogi-toy-islamikoy

          Άντε θα μου πεις μια περίπτωση που η καταγγέλουσα γυναίκα, που στερήθηκε τα 3/4 της κληρονομιάς της, δεν την ήθελε την Σαρία. Και η Ελλάδα καταδικάστηκε από έναν από τους πιο έγκυρους θεσμούς Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το ΕΔΔΑ, το Δικαστήριο του Συμβουλίου της Ευρώπης (όχι της ΕΕ)

          Δηλ αν την ήθελε την Σαρία ?Αν ήθελε να χάσει τα 3/4 της κληρονομιάς της ? Επειδή έτσι έμαθε από την μάνα της και την γιαγιά της έτσι θα είναι μέχρι να παγώσει ο ήλιος ?

          Κώστας

    2. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Απλά θα προτιμούσα να μιλάμε για μουσουλμάνους τις Θράκης, οι οποίοι είναι και πομάκοι και τσιγγάνοι και υπάρχει ένα γενικότερο μπούλιν των τουρκογενών σούνι απέναντι στους αλεβίτες…

      Reply
  10. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Κοίτα, Σ.Τ., δεν πειράζει που δεν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις όσα γράφω, δεν είσαι κι υποχρεωμένος.

    Αλλά μου τη λες όταν δεν ξέρεις τι ισχυρίζομαι;
    Με είδες να λέω ότι οι Ταλιμπαν και η Χαμάς είναι…κομμουνιστες;
    Σοβαρά τώρα, άκουσες πουθενά να λέω “κομμουνιστες” τους Ταλιμπαν;

    Ούτε καν στην ευρύτερη Αριστερά δε διανοηθηκα να τους τοποθετήσω ποτέ κι εσύ μου λες για “κομμουνιστες”;;
    Ήμαρτον!

    Έχει μαλλιασει η γλώσσα μου να γράφω ότι τα ισλαμιστικα κινήματα ούτε φασιστικα συλληβδην μπορεί να τα χαρακτηρίζει κανείς, αλλά ούτε και συλληβδην αντι-ιμπεριαλιστικα ή προοδευτικά.

    Και ότι απλώς οι σοσιαλιστες θα πρέπει να προσφέρουν ΚΡΙΤΙΚΗ υποστήριξη στους Ισλαμιστες, ΟΤΑΝ και ΑΝ αυτοί παίρνουν αντικειμενικα κάποια στάση που χτυπάει τον ιμπεριαλισμο.

    Κάτι τέτοιο το κάνει ως τώρα η Χαμάς.
    Αυτό δε σημαίνει καν ότι ανήκει στην Αριστερά.

    Τα αυτονόητα γράφω.
    Ούτε σ’ αυτά δε συνεννοουμαστε;

    Reply
    1. Σ.Τ.

      Ηλία δε δίνω καμμιά υποστήριξη σε ισλαμιστές επειδή σε μια συγκιρια μάλωσαν με τους νατοϊκους, για τον ίδιο λόγο που δεν υποστήριξα τουςναζι επειδή τα έβαλαν με την Γηραιά Αλβιονα. Απλό είναι. Ηλια συμφωνούμε ότι διαφωνούμε.

      Reply
  11. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Ανώνυμε (24.08.21 at 15:51),

    Α) Η λέξη “Ισλαμοφασιστες” τι θέλει να πει; Όχι ότι οι Ισλαμιστες είναι φασίστες;
    Θες να μου εξηγήσεις λίγο;

    Β) Παρασταινεις το χαζουλη για να μην απαντήσεις, ναι;
    Ποιος σου πε, ρε, να πας να δικαστεις εσύ από ιεροδικαστηριο;
    Ελληνικά κατεεις, ρε;
    Αίτημα των Τούρκων της Θράκης είναι για τον εαυτό τους!!
    Οβερ, ελήφθη;;

    Σε ρώτησε κανένας εσένα ποια η γνώμη σου για τη Σαρια, ρε εξυπνάκια;
    Δικαίωμα του καταπιεσμενου Τούρκου, ρέει, να τον δικάζει όποιος θέλει, ρεεε!
    Αυτοδιαθεση λέγεται, ρεεε!
    Ούτε την αλφαβητα;;

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ρε Ηλία, είσαι κουράστικ. Εξωδικαστικες διαδικασίες και συννενοησεις μέσω θρησκευτικών δικαστηρίων, όσοι θέλουν ναι! Να τα βρουν, να συμβιβαστούν μέσω απόφασης από μουλά ή παπα, οκ όσοι θέλουν!

      Αλλά, δικαστικές αποφάσεις μόνο από κοσμικά δικαστήρια!

      Reply
      1. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Βρωμάς και ζέχνεις “δυτική κοσμική ανωτερότητα απέναντι στους καθυστερημένους μουσουλμάνους”.
        Πιο “ανωτερίλα” πεθαίνεις, όμως.

        Το αν οι ΙΔΙΟΙ θέλουν οι αποφάσεις των ιεροδικαστηρίων νάχουν ισχύ δικαστικής απόφασης ισότιμης με τα αστικά δικαστήρια, ούτε που χέστηκες, έτσι;
        Η ΔΙΚΗ τους θέληση να ρυθμίζουν τις ΔΙΚΕΣ τους ζωές, όπως ΕΚΕΙΝΟΙ γουστέρνουν για τις ΜΕΤΑΞΥ τους υποθέσεις, δεν παίζει κανένα ρόλο στο ισλαμοφοβικό μυαλό σου.

        Γενικά, εσείς οι φιλελέ, τάχα μου αριστεροί, θέλετε να αποφασίζετε για το πως μια κοινότητα ανθρώπων θα λύνει τις μεταξύ τους υποθέσεις.
        Θαταν απλά απίστευτα ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΟ αυτό, αλλά είναι κάτι ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.
        Λέγεται αντι-ισλαμικός ρατσισμός.
        Και η Αριστερά αυτής της χώρας είναι μέχρι τ’αυτιά γεμάτη απο δαύτον.
        Και αυτό είναι τραγωδία στις συνθήκες της ρατσιστικής επίθεσης που δεχόμαστε.

        Πάρτε το χαμπάρι κι αλλάξτε μυαλά.
        Η Ισλαμοφοβία είναι ο ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ της εποχής μας.
        Αν δεν εμπιστεύομαι τον μουσουλμάνο ότι ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΣ/ΑΥΤΗ ξέρει καλύτερα τι είναι καλό γι’αυτόν/αυτή, προσφέρω, άθελά μου, τις καλύτερες υπηρεσίες στο αστικό ελληνικό κράτος.

        Αν δεν αναγνωρίζω το δικαίωμα στον καταπιεσμένο να αυτοπροσδιορίζεται, τότε οι αντιρατσιστικές λογοκοπίες δεν έχουν καμία αξία.
        Για τη μειονότητα της Θράκης θα αποφασίζει η μειονότητα.
        Αυτό είναι ο ορισμός του αυτοπροσδιορισμού.

        Reply
  12. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Ανώνυμε (24.08.21 at 16:02),
    Ή μαστουρωμενος είσαι ή τον υποδυεσαι αψογα.

    Ρε απίθανε τύπε, καταλαβαίνεις τι σημαίνει “Διεκδίκηση δικαιωμάτων μιας μειονοτητας για τον εαυτό της”;;

    Οι Τούρκοι της Θράκης, ή μάλλον κάποιοι εξ αυτών, θέλουν ναχουν το δικαίωμα να δικαζονται σε ο,τι αφορά κληρονομιες, διαζύγια, ιδιοχτησιακα, διατροφή παιδιών κλπ από ιεροδικαστηρια, ρεεε!!

    Δε σε ρώτησαν αν θες να δικαστεις εσύ, ρε απίθανε!!
    Έχουν το δικαίωμα να τοχουν για τον εαυτό τους το δικαίωμα ή να σου πάρουν πρώτα την άδεια;;

    Ρε τι είστε σεις ρε;;
    Ούτε ελληνικά δε νιώθετε;;

    Θα αποφασίσεις εσύ για τα δικαιώματα αλλού, ρε απίθανε;
    Σοβαρά τώρα;
    Ποιος σε διορισε νταβατζη των Τούρκων, ρε απίθανε τύπε;

    Τότε να βάζουμε σε δημοψήφισμα τα δικαίωματα των ΛΟΑΤΚΙ, των τρανς, των Ρομα κλπ.
    Να ρωτάμε εσένα πρώτα.
    Και τους Ιλουμινατους της “Αριστεράς”.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Πάντως, εμένα μου είχε πει κάποτε ένας εκπρόσωπος των τσιγγάνων ότι αν κάποιος τον αποκαλέσει Ρομά θα τον πλακώσει στο ξύλο. Βρόντηξε το χέρι στο τραπέζι και μου είπε “δεν είμαι Ρομά είμαι Έλληνας”. Απλό στιγμιότυπο από μία παλιά συνέντευξη…

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Ρε απίθανε Ηλία, μπορείς να μας παραθέσεις ανακοινώσεις των Τούρκων το γένος Ελλήνων πολιτών της Θράκης, που να ζητάνε να πηγαίνουν αποκλειστικά στα θρησκευτικά δικαστήρια;

      Reply
  13. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς Κώστα (24.08.21 at 22:30),
    Καλά κάνεις και αναφέρεις την περίπτωση “Χατιτζέ Μολλά Σαλλί vs Ελλάδα”.
    Ζόρικη περίπτωση, όντως. Το αντρόγυνο ήθελε να διευθετηθεί η κληρονομιά με βάση τον Αστικό Κώδικα, ενώ οι αδερφές του άντρα με τη Σαρία.
    Στην περίπτωση αυτή προφανώς είμαστε με τον αυτοπροσδιορισμό των δύο συζύγων που ήθελαν τον Αστικό Κώδικα.
    Αυτό που αποφάσισε το ΕΔΔΑ ήταν, αν ΑΜΦΟΤΕΡΑ τα μέρη δεν αναγνωρίζουν τη Σαρία, να μην ισχύει υποχρεωτικά.

    ΟΜΩΣ, η περίπτωση “Χατιτζέ Μολλά Σαλλί vs Ελλάδα” είναι εξαίρεση.
    Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, τα άτομα που προσέρχονται ΔΕΝ αμφισβητούν τη δικαιοδοσία του ιεροδικαστηρίου.
    Προσέρχονται οικειοθελώς.
    Αναγνωρίζουν τη Σαρία.

    Και το σημαντικότερο, μέσα από τη Σαρία προσπαθούν να γλυτώσουν από τη βάναυση αδικία και καταπίεση του “κοσμικού” Αστικού Δικαίου κατά της μειονότητας της Θράκης.
    Θα ξαναπώ ότι, ως λίγα χρόνια πριν, ούτε…ανακαίνιση στο σπίτι τους δεν μπορούσανε να κάνουν.
    Γιατί να εμπιστεύονται το “κοσμικό” Αστικό Δίκαιο;
    Εσύ στη θέση τους θα το εμπιστευόσουνα;

    Το ζήτημα, όμως, είναι ότι λες “Κι αν ο κόσμος γουστάρει καπιταλιστικές σχέσεις εξουσίας;”
    Ισχύει αυτό για τους απλούς ανθρώπους;
    Ότι “θέλουν” το κνούτο του αφεντικού;
    Κι αν είναι έτσι γιατί εξεγέρθηκαν ενάντια στα Μνημόνια;
    Γιατί αντιστέκονται σε κάθε προσπάθεια να τους γαμήσουν τη ζωή;

    Εγώ, πάλι, λέω ότι εκατομμύρια άνθρωποι σιχαίνονται αυτό το σύστημα αλλά δεν έχουν εναλλαχτική.
    Σόρρυ, αλλά η σημερινή Αριστερά δεν έχει να προσφέρει καμιά εναλλαχτική.
    Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυστυχώς, αποδείχτηκε “άλλη μιά Αριστερά” και όχι “μιά άλλη Αριστερά”, όπως διατυμπάνιζε κάποτες.

    Και στο τέλος τέλος, γι’αυτό που λες “Κι αν δηλαδή ήθελε να της φάνε τα 3/4 της περιουσίας;”.
    Λυπάμαι, αλλά θα πω και σ’εσένα τα ίδια με πριν:
    Αν δεν εμπιστευόμαστε τους απλούς ανθρώπους ότι ξέρουν το καλό τους και ότι μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, τότε μέλλον δεν υπάρχει.
    Δε γίνεται να τους αντιμετωπίζουμε σαν ένα μάτσο μικρά παιδιά που θέλουν τη “μαμά” Αριστερά να τα καθοδηγήσει και πειθαρχήσει.
    Σόρρυ, Κώστα, είναι βαθιά υποτιμητικό αυτό.

    Reply
    1. Γιώργος Λυγκουνάκης

      Άρα, νομίζω εγώ, η απλή λύση θα ήταν το κράτος να μην παρενέβαινε καθόλου σε ζητήματα γάμου, γιατί βασικά δεν το αφορούν.

      Κώστα, κάπου είπες για κοινωνία κλπ. Δεν νομίζω ότι είναι σωστό να ταυτίζουμε το κράτος με την κοινωνία, αυτό δεν ισχύει ούτε στο σοσιαλισμό. Στον κομμουνισμό και αν. Διαφορετικά πάμε σε λογικές εγχειριδίων Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ που όμως δεν ισχύανε, ήταν αφήγημα.

      Reply
    2. Κώστας

      Hλία να πας να ξαναβάλεις τις μπάρες. Αν είναι καλέ μου άνθρωπε να το έχεις άγχος μην τυχόν οι άνθρωποι αυτοί νιώσουν Έλληνες Πολίτες να πας.

      Το περί “εξαίρεσης¨το απάντησα. Έστω πως όντως οι γυναίκες θέλουν το χειρότερο γι αυτές, όπως είπε το ΕΔΔΑ. Εμείς θα τους πούμε μπράβο ? Στις γυναικες, δεν μιλάω μόνο για μειονότητα, που τρώνε ξύλο γιατί “άντρας είναι”, θα πούμε μπράβο ? Εσύ πες, σεβάσου τα ήθη και τα έθιμα. Επίσης είναι λογικό να πουμε πως ήταν η εξαίρεση με το σθένος να πάει στο ΕΔΔΑ. Δεν είναι και απλό για την κάθε αγράμματη καπνοκαλλιεργήτρια του Εχίνου, ξέρεις. Αλλά θα μου πεις, αφού δεν θέλει να πάει στο ΕΔΔΑ, αφού είναι εντάξει και ευχαριστημένη, θα της κάνει η Αριστερά μάθημα

      Το άλλο που λέω και σε ενόχλησε είναι η αβ μιας αντικαπιταλιστικής κριτικής. Η αυθόρμητη ιδεολογία είναι ο καπιταλισμός, αυτονόητο είναι.

      Κώστας

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Το σωστό είναι αμόρφωτη, το αγράμματη είναι υποτιμητικό

        Reply
      2. Κώστας

        Καλά Γιώργο Λυγκουνάκη, επέτρεψε της να λέει την αλήθεια, ότι είναι Τουρκάλα όταν είναι, και μετά να την πούμε Τουρκάλα αμόρφωτη και όχι αγράμματη

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Πάμε πίσω στο δημοτικό. Το να λες σε κάποιον ότι δεν παίρνει τα γράμματα είναι υποτίμηση. Το σωστό είναι να λέμε ότι δεν πήρε τυπική μόρφωση.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Από την άλλη, εγώ δεν έχω δύο μέτρα και δυο σταθμά, αυτή την πρακτική την αφήνω σε σένα και στον πολιτικό λόγο που πρεσβεύεις. Εγώ λέω πως ο καθένας σε μια κοινωνία δικαιούται να αυτοπροσδιορίζεται όπως θέλει, το κράτος όμως επιλέγει τι θα αναγνωρίζει επίσημα και τι όχι.

        3. Κώστας

          Ενώ Λυγκουνάκη το να του λες πως είναι αεθνής, πως είναι ένα καθυστερημένο προκαπιταλιστικό στοιχείο, είναι τιμητικό. Να του λες με το ζόρι πως είναι Μουσουλμάνος ή σε μια εθνοφυλετική κατηγορία της Θράκης που έχει πάψει να έχει ρόλο στον καπιταλισμό εδώ και αιώνες και που το κράτος μας ανακάλυψε ως έννοια το 1992. Να πούμε και σε άλλους πως είναι Βλάχοι, Σαρακατσαναίοι, Τσάκωνες

          Οι εθνικές μειονότητες δεν αναγνωρίζονται ατομικά.

          Εϊναι μέγιστη προτεραιότητα. Εϊναι, πέρα από δημοκρατική υποχρέωση, είναι μέγιστη, ΕΘΝΙΚΗ ανάγκη της Ελλάδας, για να μιλήσω στην γλώσσα σου. Πρέπει να σπάσουμε την ταύτιση Τούρκος της Θράκης=Γκρίζος Λύκος την οποία επέβαλλαν, χέρι χέρι, ο ελληνικός και ο τούρκικος εθνικισμός.

          Γιατί ξέρεις που καταλήγουν οι χειρότεροι τούρκοι πράκτορες ? Στα ψηφδδέλτια των κομμάτων που δεν αναγνωρίζουν την τούρκικη μειονότητα (πλην ΚΚΕ)

          Όχι Λυγκουνάκη, δεν είναι προσβλητικό που εν την ρήμιν του λόγου την είπα αγράμματη αλλά που, συνειδητά, την λες ζώον

          Κώστας

        4. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Άσε Κώστα, εσύ βάφτισες του Σκοπιανούς Μακεδόνες και σε χαλάνε οι Πομάκοι να δηλώνουν Θράκες. Αν ισχύει για τους μεν, ισχύει και για τους δε.

          Για πες μας λοιπόν μεγάλε, υπάρχει έθνος των Ρωμά, ένας λαός σε πολλές χώρες ναι ή όχι; Οι μισοί λένε το ένα και οι άλλοι μισοί το άλλο…

          Θέλει η Τουρκάλα να δηλώνει Τουρκάλα; Ας φτιάξει σωματείο που να το δηλώνει. Κακώς το κράτος δεν τα αναγνωρίζει. Άλλο αυτό και άλλο αναγνώριση μειονότητας, χύμα στο κύμα. Ζώον τη λες εσύ και οι ψευτοπροοδευτικοί όμοιοι σου, που όλες της οι συνήθειες σας χαλάνε, αλλά στα χαρτιά θέλετε να της πετάξετε ένα ξεροκόμματο που σε τίποτα δε θα βοηθήσει την καθημερινότητα της μπας και ξεχάσει πόσο κατώτερη τη θεωρείτε. Άσε τα εθνικά για όσους ξέρουμε μπαλίτσα.

        5. Κώστας

          Οι πολίτες της Β Μακεδονίας είναι ΕΘΝΙΚΑ Μακεδόνες, καμία σχέση με τους Σαρακατσαναίους που είναι προκαπιταλιστικός όρος μορφή οργάνωσης.

          Αλλά να απελευθερωθεί η μειονότητα και να δηλώσει τι θέλει. Τούρκοι θα δηλώσουν το 80% τουλάχιστον γιατί Τούρκοι είναι, ως Τούρκους τους καταπιέζαμε, σε εθνική μειονότητα θα έχουν λόγους να δηλώσουν πως ανήκουν.

          Άσε Λυγκουνάκη, ούτε στον χάρτη δεν ξέρεις που είναι η Θράκη

          Πες μας πάλι για τον Μπουτζον του Καραισκάκη

          Κώστας

        6. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ενώ οι Σλαβομακεδόνες παίξαν τεράστιο ρόλο στον καπιταλισμό. Μηδέν εις το πηλίκον ήταν ο ρόλος τους. Μία τοπική εθνοτική ομάδα στην καλύτερη όπως πάμπολλες άλλες είναι . Υπό την έννοια που το λες, δεν είχαν καν καπιταλισμό αλλά… σοσιαλισμό.

          Οι Πομάκοι είναι απόγονοι των Θρακών, ακριβώς όπως οι Αλβανοί είναι απόγονοι των Ιλλυριών, ακριβώς όπως οι Έλληνες είναι απόγονοι των Ελλήνων, είτε σ’ αρέσει είτε όχι, γιατί ένα τεράστιο ποσοστό μας έτσι νιώθει φίλε.

          Και για πες μας τώρα, τι εννοείς “Τούρκος”. Έχεις ιδέα πόσες εθνότητες, φυλές, τοπικές κουλτούρες υπάρχουν εκεί μέσα; Δεν έχεις, ούτε κι εγώ, και πολύ αμφιβάλω αν ακόμη και οι εξειδικευμένοι τουρκολόγοι ξέρουν πραγματικά. Και μη μου πεις πως εννοείς τον Τούρκο πολίτη, γιατί το ελληνικό κράτος δεν εμποδίζει κανέναν να πάρει δεύτερη υπηκοότητα.

          Και για πες μας και το άλλο, αφού θες να αναγνωρίσεις μειονότητες, εσύ αναγνωρίζεις το ελληνικό κράτος ως νόμιμο από τα μνημόνια και μετά που τα υπέγραψαν χωρίς να τα διαβάσουν; Γιατί για να θες να του αναθέσεις και τέτοιες αρμοδιότητες, πέρα από αυτές που καταχρηστικά ασκεί ούτως ή άλλως, πα να πει πως κανένα πρόβλημα δεν έχεις και άσε τα επαναστατικά και τα τοιαύτα.

          Όχι απλά ξέρω που πέφτει η Θράκη, αλλά έχω περπατήσει μέσα στους μαχαλάδες στην Κομοτηνή, έχω πάει στο τζαμί απ’ ‘έξω, έχω δει το προξενείο με τα κάγκελα μέχρι πάνω και την αίσθηση της στρατιωτικής φρούρησης να σκεπάζει όλο το στενό. Και επίσης έχω μελετήσει τις ανακοινώσεις του DEB, όσες μπορούσα γιατί ο εν λόγω φορέας επικοινωνεί κυρίως στα τούρκικα…

          Περίεργο δεν είναι για ανθρώπους που θέλουν να δηλώνουν ευρωπαίοι και το κάνουν σε κάθε ευκαιρία; Μα ούτε καν στα αγγλικά;

          Καλή η γραμμή του προξενείου Κωστάκη, αλλά έχει τρύπες… Είναι κάπως σαν τις γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο ένα πράγμα…

          Και ένα τελευταίο. Αν το 80% της μειονότητας δηλώνουν Τούρκοι όπως λες, υπάρχει ένα 20% που δεν γουστάρουν να είναι Τούρκοι και, αν το πάμε έτσι, δικαιούνται και αυτοί αναγνώριση. Ή μήπως θα τους βάλεις στον ντορβά να μετρήσεις ποιοι δικαιούνται και ποιοι δεν δικαιούνται μεγάλε προοδευτικέ;

          Κώστα άστο, μείνε σε αυτά που ξέρεις…

        7. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Αν η Ελλάδα ζητούσε… μειονότητα σε κάθε μέρος του πλανήτη όπου υπάρχουν Έλληνες θα αποκτούσε μια-δυο ντουζίνες μειονότητες!!! Η δε Τουρκία θα διεκδικούσε νομίμως μέχρι και τους Ουιγούρους!!! Αλλά δεν είναι έτσι, τι να γίνει τώρα…

        8. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Τον μπούτσο του Καραϊσκάκη τον ανέφερα, γνωρίζοντας πως μπορεί να μη γνωρίζεις τη λέξη…

        9. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Για την ακρίβεια, εκπλήσσομαι που ξέρεις τον Καραϊσκάκη!!!

      3. Κώστας

        Γράψε μας και για τον δικό σου ρε Λυγκουνάκη, δεν περιμένουμε πολιτικό λόγο

        Κώστας

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Ο δικός μου είναι υπεράνω περιγραφών, και να στα πω δεν θα καταλάβεις…

          Θα σου πω μόνο αυτό. Με το σκεπτικό σου, η Κίνα, που τόσο την αγαπάς, θα μπορούσε να ζητά μειονότητα σε κάθε πόλη στον πλανήτη που έχει τσάινα τάουν. Εκεί και θα χανόταν το νόημα της λέξης μειονότητα.

          Αυτά και μένω

  14. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς Κώστα (24.08.21 at18:57),

    “Αν 2 άνθρωποι έχουν μια διαφορά και θέλουν να ρωτήσουν τον σοφό γέροντα που ζει καπνίζοντας φύλλα δυόσμου στην κορυφή του βουνού ας το κάνουν”

    Ωραία εικόνα, θυμίζει ανατολίτικο παραμύθι.
    Για να τρολάρω κ’εγώ λίγο:
    το κάπνισμα φύλλων δυόσμου μειώνει τη δικαιοκρισία κάποιου;
    Εσύ έχεις δοκιμάσει;
    Εγώ δεν είχα ποτές τέτοια εμπειρία.

    Στα σοβαρά τώρα:
    Μακάρι, καταρχάς, οι ιεροδικαστές της Κομοτηνής ή της Ξάνθης και του κόσμου όλου, νάταν αυτό που περιγράφεις,
    σοφοί ασπρογένηδες γεροντάδες απά σ’ένα βουνό.

    Οι τέτοιοι γεροντάδες, στους περασμένους αιώνες, ήταν άνθρωποι που, από διάθεση αντίστασης απέναντι στην ταξική αδικία και ανισότητα, παίρναν τα όρη και τα βουνά για ν’ αναπνεύσουν μακριά απ’τη στυγνή καταπίεση των αρχόντων.
    Και πολύ εξ αυτών, όντως, είχαν στοχαστεί πάνω στην καταπίεση και έτσι δίναν “σοφές” απαντήσεις.

    Οι μουφτήδες και ιεροδικαστές της Θράκης ΔΕΝ έχουν καμιά σχέση μ’ αυτό.
    Είναι μεσοστρώματα που έχουν εμπεδώσει όλη την ιεραρχία των αξιών της σάπιας καπιταλιστικής κοινωνίας και την εφαρμόζουν μέσα απ’την ερμηνεία τους στη Σαρία.

    Τίποτα διαφορετικό δεν έχουν οι ετυμηγορίες τους από τις ετυμηγορίες ενός αστού δικαστή.
    Ταξικό Δίκαιο το ένα, ταξικό και τ’άλλο.
    Η μόνη διαφορά είναι ότι το ισλαμικό Δίκαιο, ένα μέλος της μειονότητας το νιώθει δικό του, ενώ τον Αστικό Κώδικα του ρατσιστικού ελληνικού κράτους τον νιώθει κομμάτι της ανελέητης μηχανής που τον/την καταπιέζει.
    Και έχει απόλυτο δίκιο, βέβαια.

    Όταν οι Μπολσεβίκοι είπαν στις καταπιεσμένες εθνότητες “Όποιος έτσι επιθυμεί, μπορεί να αποσχιστεί απ’τη μεγαλοΡωσία” ποιο σκοπό είχαν;
    Ήθελαν να αποσχιστούν οι Γεωργιανοί, Λετονοί κλπ;
    Μπα, δε νομίζω.

    Εμπιστοσύνη και αίσθημα ασφάλειας ήθελαν να εμπνεύσουν στους καταπιεσμένους:
    “Εγώ, αδερφέ μου, σε αντίθεση με το ρωσικό κράτος που σε έστιβε τόσα χρόνια είμαι ΜΑΖΙ ΣΟΥ. Και θα συνεχίσω να είμαι ΔΙΠΛΑ ΣΟΥ,
    ο,τι κι αν αποφασίσεις.
    Εγώ σε πιστεύω ότι βασανιζόσουνα τόσα χρόνια και τώρα είσαι ελεύθερος”.

    Αυτό θέλουν ν’ακούσουν και οι μειονοτικοί της Θράκης.
    “Εγώ, αδερφέ μου, ξέρω ότι το ρατσιστικό ελληνικό κράτος τόσα χρόνια σε διασύρει και σε προσβάλει άδικα, μιλάει υποτιμητικά για σένα και σε καταπιέζει.
    Εγώ, αδερφέ μου, σε πιστεύω.
    Σε εμπιστεύομαι ότι ξέρεις καλύτερα από μένα ποιος νόμος είναι ο καλύτερος για σένα και θα σε στηρίξω ο,τι κι αν αποφασίσεις”.

    Τους εμπιστεύεσαι τους μειονοτικούς της Θράκης, Κώστα;
    Αυτό είναι το ερώτημα.
    Αν τους εμπιστεύεσαι, τότε πίστεψε ότι θα πάρουν την καλύτερη απόφαση για τους ίδιους.
    Και φυσικά ότι ειν καλύτερο για τους ίδιους είναι καλύτερο για ΟΛΟΥΣ μας.
    Αν δεν εμπιστευτούμε ο ένας τον άλλο ΑΠΡΟΥΠΟΘΕΤΑ, είμαστε τελειωμένοι.
    Όχι σαν εργαζόμενοι, αριστεροί, κλπ.
    Το γένος των ανθρώπων ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ.
    Υπάρχει κανείς που αμφιβάλει γι’αυτό εδώ μέσα;

    Reply
  15. Ηλίας Γιαννόπουλος

    Προς Ανώνυμο ρατσιστή (25.08.21 at 07:24),

    “Μπορούν να πάνε και στην καφετζού ή στη Λίτσα Πατέρα”.

    Αηδιαστικέ ισλαμόφοβε ρατσιστή,
    τα εμετικά σου ισλαμοφοβικά σχόλια, που εξισώνουν το θεσμό των ιεροδικαστηρίων Ξάνθης- Κομοτηνής με καφετζούδες και την απατεώνισσα Λίτσα Πατέρα, πήγαινε να τα πεις αλλού.

    Στα μαζέματα των φίλων του Φαήλου, του Βελόπουλου, της Λεπέν κλπ.
    Τα σκουλήκια της ΧΑ που έκαναν πογκρόμ τόσα χρόνια κατά των Τούρκων λένε αυτά τα εμετικά που ξέρασες.

    Ήξερα ότι κυκλοφορεί άπειρη ρατσιστική ισλαμοφοβία στην ατμόσφαιρα, αλλά εσύ είσαι σκέτος ΕΜΕΤΟΣ.

    Βέβαια, όπως όλοι οι θρασύδειλοι της συνωμοταξίας σου, αυτά τα ξερνάς εδώ.
    Δεν πας να τα πεις, άθλιε ρατσιστή, στην Ξάνθη.
    Γιατί εκεί θα εισέπρατες αυτό που σου αξίζει.
    Και θα το πάρετε αυτό που σας αξίζει, σιχαμεροί ισλαμόφοβοι ρατσιστές.
    Στον υπόνομο μαζί με τον Βελόπουλο θα πάτε.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ηλία βριζε όσο θες, το μόνο που δείχνεις είναι ότι δεν έχεις κανένα μαρξικο επιχείρημα….

      Φιλαρα, το θρησκευτικό δικαστήριο οποιαδήποτε μορφής πρέπει πάντα να υπάγεται στο άγραφο εξωδικαστικό δίκαιο. Όσοι το αποδέχονται, έχουν κάθε δικαίωμα να δικάζονται βάσει αυτού κ να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του. Χωρίς όμως, την επικύρωση του γραπτού δικαίου. Οκ;

      Επίσης, για την Χαμάς που λες: εάν γνωρίζεις, ισχύει ναι η όχι ότι στα θρησκευτικά δικαστήρια της Χαμάς η γνώμη δύο γυναικών ισούται με την γνώμη ενός άντρα;

      Βάρβαρος ο ιμπεριαλισμός, να τσακιστουν να ξεκουμπιστουν όλες οι ιμπεριαλιστικές χώρες από τις χώρες που καταδυναστεύουν , φέρνουν αίμα κ δάκρυα. Και ο στόχος είναι να καταστραφεί ο ιμπεριαλισμός κοιτώντας προς μια δίκαιη κ χεθρσφετημενη κοινωνία κ όχι προς την έτερη εθνικιστική θρησκόληπτη βαρβαρότητα…. Ξύπνα….

      Reply
      1. Γιώργος Λυγκουνάκης

        Ναι, αλλά τουλάχιστον εκεί, αν ισχύει, μία γυναίκα αξίζει όσο δύο άντρες και αυτό είναι κάτι… Εδώ μια γυναίκα ισχύει ακριβώς όσο κι ένας άντρας, δηλαδή απολύτως τίποτα…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Ένας άντρας, αξίζει δύο γυναίκες όχι αυτό που γράφεις.

        2. Γιώργος Λυγκουνάκης

          δύο γυναίκες όσο ένας άντρας

      2. Ηλίας Γιαννόπουλος

        Για να το λήγουμε, Ανώνυμε.
        Το “κοσμικό γραπτό” σου δίκαιο,

        Α) Αρνείται να αναγνωρίσει την ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ των Τούρκων της Θράκης και τους αποκαλεί “μουσουλμάνους”.

        Β) Αρνείται ν’ αναγνωρίσει τα σωματεία “Τουρκική Ένωση Ξάνθης” (1927), “Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής” (1928), “Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης” (1936).

        Γ) Αρνείται ν’ αναγνωρίσει το αυτονόητο δικαίωμα της Τουρκικής μειονότητας να διαχειρίζεται η ΙΔΙΑ την Μουσουλμανική Περιουσία, τα γνωστά βακούφια.

        Δ) Αρνείται ν’ αναγνωρίσει τους ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΥΣ Μουφτήδες της μειονότητας και επιμένει να διορίζει αυθαίρετα δικούς του.

        Όμως, για τον φιλελέ, ταχαμουαριστερό επαναστάτη, το “κοσμικό” δίκαιο είναι “προοδευτικό” και η Σαρία…οπισθοδρομικιά.
        Να τι εννοεί, λοιπόν, ο φιλελές ταχαμουαριστερός με τις λέξεις “κοσμικό” δίκαιο.

        Ο φιλελές δεν εξοργίζεται όταν το ρατσιστικό ελληνικό κράτος αρνείται βασικά δικαιώματα στη μειονότητα, άχνα δε βγάζει.
        Λέει, όμως, με πονηρό ύφος ότι τη μειονότητα την καταπιέζει το…Ισλάμ.

        Πάντα υποκριτής ο φιλελές ταχαμουαριστερός.

        Reply
        1. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Να αναγνωρίσουμε και τους πομάκους ως επίσημη μειονότητα; Τους τσιγγάνους; Δύσκολο, επικίνδυνο, πιθανώς ανεφάρμοστο, και υπερβαίνει τις δυνατότητες του ελληνικού κράτους αυτή τη στιγμή. Τα ξεπουλήσαμε που τα ξεπουλήσαμε όλα, ας αφήσουμε και κάτι προς ώρας. Άλλο στο σοσιαλισμό.

        2. Σ.Τ.

          Γιωργω διακρινω μια ειρωνια. Αν εισαι αριστερός πρεπει να ξερεις οτι δεν ειμααστε γενικα υπερ των δικαιωμάτων. Υποστηριζουμε και συντονιζομαστε με κααθε κινημα, κινηση σε προοδευτική κατευθυνση. Οπως οι κομμουνιστές δεν υποστηριξαν ποτε το κινημα των ναζι, (αν και οι σταλινικοι συνεργαστικαν για ενα μκρο χρονικο διαστημα) γιατι δεν ηταν προοδευτικο, ετσι και οι αριστερο δεν γινεται να υποστηριζουν με οποιονδήποτε τροπο με σκοταδιστες οι οποιοι μαλιστα σε πολλες περιπτωσεις ΣΥΝΤΟΝΙΖΟΝΤΑΙ με ξενα πρακτορεία.
          Το κανω διφραγκα.
          Η διαφορα μας δεν ειναι αν εγω υποστηριζω τα δικαιωματα ή οχι αλλα για το τι θεωρει ο καθενας προοδευτικο απο την πλευρα της πολιτισμεςνης ανθρωποτητας, της ελευθεριας.

        3. Γιώργος Λυγκουνάκης

          Δεν ειρωνεύομαι τον Ηλία. Ξέρεις ότι δεν δηλώνω εδώ και πολλά χρόνια πλέον αριστερός, ούτε κι εσύ απ’ ό,τι καταλαβαίνω. Λέω αυτό που είπα. Αν θες να αντιμετωπίζεις την πολιτική με επιτελικό τρόπο, δεν έχει νόημα να θέτεις στο τραπέζι ζήτημα ταυτοτήτων, γιατί τότε, σε μια “ελεύθερη αγορά δικαιωμάτων” όλοι θα σπεύσουμε να διεκδικήσουμε για τους εαυτούς μας για να μη μείνουμε πίσω. Πέραν των άλλων, ποτέ κανένας δεν θα μείνει ικανοποιημένος, ο ανταγωνισμός είναι ακόρεστος, είναι στη φύση του να είναι ακόρεστος.

          Αν θέλουμε να μιλήσουμε οραματικά, για συμβουλιακό κομμουνισμό κλπ. ΟΚ, αλλά αυτό είναι άλλο case study.

        4. Σ.Τ.

          Μα δεν ειναι ζητημα ταυτοτητας το μειονοτικο. Το αντιθετο, οι άνθρωποι αυτοι δεν εμποδιζονται να συνειδητοποιήσουν την ταυτοτητα τους. Εχουν πολυ καλη γνωση της. Τα ηθη και τα εθιμα ειναι ελευθερα να ασκουνται.
          Το μειονοτικο εντασσειται στο ευρύτερο γεωπολιτικο κουβαρι της περιοχης και ετσι πρεπει να αντιμετωπιζεται. Το να μιλας (οχι εσυ) για ταυτοτητα των μειονοτικών ειναι αποπροσανατολισμός.
          ΥΓ. Αριστερος ειμαι (ετσι λεω).

  16. Σ.Τ.

    Ηλια οταν εγραψα οτι με μπερδεψες, το εννοουσα.
    Πανηγυρισες την νικη των Ταλιμπάν χωρις ομως να εισαι μαζι τους.
    Αυτο στην πολιτική δεν βγαζει κανενα νοημα. Ειναι συναιθηματικη θεση σεβαστη αλλα δεν εχει θεση σε ενα πολιτικο διαλογο.
    Αν εισαι μαζι εισαι μαζι τελεια.
    Αν εισαι αδιαφορος οπως εγω, θεωρεις οτι προκειται για αλλαγη φρουρας και δεν το κρυβεις.
    Το ναι μεν αλλα δεν ειναι διαλεκτικο, δεν ειναι πολιτικη.

    Reply
    1. Ηλίας Γιαννόπουλος

      Σ.Τ., δεν πανηγύρισα καμία νίκη των Ταλιμπάν.
      Την ΠΑΝΩΛΕΘΡΙΑ των αμερικάνων πανηγύρισα.
      Αν θεωρείς ότι αυτά ταυτίζονται, τι να σου πω;

      Όταν το 1999 λέγαμε “Να ηττηθεί ο ιμπεριαλισμός στη Σερβία”, θέλαμε να νικήσει ο …Μιλόσεβιτς;
      Ή μήπως ήσουν και τότε…αδιάφορος;
      Αστεία πράματα.

      Reply
      1. Σ.Τ.

        Ηλια μου, δεν θα με τρελάνεις εσυ. Αν οι νατοϊκοι ηττηθηκαν (που αμφιβαλλο πολυ) αυτό οφειλεται στην νικη των σκοταδιστων μουλαδων. Στη προκειμενη ειναι ταυτολογια η ηττα των νατοϊκων και η νικη των μουλαδων!!! Ειναι το ιδιο γεγονος με αλλα λογια αναλογα την πλευρα που επιλεγεις. Και οι μουλαδες και εσυ για το ΙΔΙΟ ΓΕΓΟΝΟΣ πανηγυριζετε. Αυτοι το λενε νικη τους και εαυ το λες ηττα του νατο.

        Αν οι νατοϊκοι ηττουνταν απο οποιαδηποτε αλλη προοδευτική αστικη κτλ δυναμη, θα πανηγυριζα. Ημουν με τους σοβιετικούς εναντια στους μουτζαχεντιν (που ειναι απευθειας προδρομοι των Ταλιμπάν,), οι οποιοι με πρακτορικες και φασιστικες μεθοδους ηθελαν να επιβαλλουν το σκοταδισμο.
        Απο τοτε Ηλία μου μαθαμε ποσο αντι-ιμπεριαλιστες ειναι οι Μουλαδες, δεν ειμαστε και χτεσινοι.
        Ημουν εναντια στον Μπρεσνιεφ οταν επιτεθηκε σε μια αστικοδημοκρατικη κυβερνηση που μαλιστα ειχε μεσα και πολλους κομμουνιστές. Αντιθετα εσυ ησουν με τους μουτζαχενιτιν οταν ηττηθηκαν οι ρωσοι. Και σιγουρα πανηγυρησες την ηττα του Γκορμπατσόφ οπως τωρα πανηγυριζεις την ηττα του ΝΑΤΟ. Αυτο ομως δεν ειναι αριστερα.

        Η αριστερά ειναι ΠΑΝΤΑ μα παντα με οτι πιο προοδευτικο και δημοκρατικο βγαζει μια κοινωνια. Η αριστερα ΠΑΝΤΑ τασσεται με ολες τις δυναμεις της υπερ και υποστηριζει την νικη αυτων των παραταξεων. Παντα αυτο συνεβαινε απο την εποχη του Μαρξ, μεχρι τωρα.
        Η αριστερά δεν μπορει να κανει πολιτικη με σημαια της το συναισθημα της ευωχιας λογω της ηττας του νατο απο το σκοταδισμο. Θεμιτο απο την μερια σου να μενεις στο συναισθημα, αλλα τα συναισθηματα ευκολα αλλαζουν γιατι δεν εξαρτουνται απο την λογικη. Χρειαζονται και αλλα για να κανεις πολιτικη οπως αρχες και λογικη. Αλοιως θα εισαι αιωνια καταδικασμενος σε λογικες αντιφασεις οπως αυτη που σου επεδειξα.

        Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.