.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


H “κοινωνική συμμαχία” και η πρόσκληση συμμετοχής σε μια “γαμοκηδεία”


Παναγιώτης Μαυροειδής

Η πολιτική λέει κρίνεται στα χοντρά.

Ας ξεκινήσουμε με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ και τα «όνειρά» του:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, όπως και η χώρα, κατά τη γνώμη μου χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμμαχία, από τα «κάτω», ώστε να αφουγκραστεί και να συνομιλήσει με όλα τα δημιουργικά και προοδευτικά ρεύματα της εποχής μας, να ανακτήσει την κοινωνική του δυναμική, να αντιμετωπίσει τις μάχες στην αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς φορείς, ως κύριος πόλος μιας δημοκρατικής πανστρατιάς χωρίς φοβίες και ταμπού που μας κόστισαν στο παρελθόν» (από συνέντευξη του Κ. Ζαχαριάδη, διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο www.politik.gr, στις 26/1/18) 

Ας περάσουμε στον Κ. Μητσοτάκη, τον επίδοξο συνεχιστή για τη λεγόμενη «μεταμνημονιακή» εποχή:

«Δημιουργούμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία που προτάσσει την αλήθεια απέναντι στο ψέμα. Τη δημιουργική ανόρθωση απέναντι στην καθήλωση. Τα έργα απέναντι στα λόγια. Το ρεαλιστικό και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης απέναντι στην αποδεδειγμένη ανικανότητα και ιδεοληψία. Την αυτοπεποίθηση και την ελπίδα απέναντι στην εσωστρέφεια και την παρακμή» (“ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ”: άρθρο του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 11/5/18)

Ας δούμε τώρα πως χτίζεται η «δημιουργική ανόρθωση» όπως τη θέτει  και την ξέρει καλύτερα ο  Μητσοτάκης, όχι γενικά αλλά «από τα κάτω» όπως υποδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ (και όντως αυτό το ξέρει καλύτερα από τη ΝΔ):

Αντιγράφουμε  από τη διακήρυξη της πρωτοβουλίας με τίτλο «Κοινωνική Συμμαχία», που έχει διαμορφωθεί από τη ΓΣΕΕ (στα απλά ελληνικά YES-EE), τα διαταξικά εργοδοτικά επιμελητήρια τύπου ΤΕΕ και εργοδοτικές οργανώσεις τύπου ΕΣΕΕ (έμποροι και μεγαλέμποροι):

«Ο λαϊκισμός και η πόλωση, που κυριαρχούν στη δημόσια σφαίρα, στερούν κάθε προοπτική για τις υγιείς και παραγωγικές κοινωνικές δυνάμεις. Για το λόγο αυτό, οι αντιπροσωπευτικότεροι φορείς της κοινωνίας των πολιτών αναλαμβάνουμε ενιαία δράση και συγκροτούμε μια νέα, ευρεία κοινωνική συμμαχία.

Όλοι μαζί, θέτουμε την πατρίδα μας στην πρώτη γραμμή με σκοπό την «παλινόρθωση» της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Αντιτασσόμαστε έμπρακτα στην πόλωση. Ενώνουμε δυνάμεις, ενεργούμε συλλογικά, αθροίζουμε εμπειρία και τεχνογνωσία.

Για να πάμε μπροστά χρειαζόμαστε ένα ρεαλιστικό και δίκαιο εθνικό σχέδιο παραγωγικής συγκρότησης».

Η «κοινωνική συμμαχία», δε διακηρύσσει απλά,  αλλά επιπλέον «διεκδικεί». Ας πάρουμε μια γεύση:

«Ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και καινοτομίας με γνώμονα ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για το μετασχηματισμό του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

«Πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης, που θα ενισχύουν την υγιή επιχειρηματικότητα, τον παραγωγικό σχεδιασμό και το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας».

Για όποιον δεν έχει καταλάβει:

Όταν αυτοί μιλάνε περιφρονητικά για  «λαϊκισμό», θέλουν να φτύσουν κατάμουτρα κάθε στοιχειώδες δικαίωμα της εργατικής και λαϊκής «πλέμπας».

Όταν αποκηρύσσουν μετά βδελυγμίας και τρόμου  την «πόλωση», αγωνιούν να μη ξαναδούν στο δρόμο εκατοντάδες χιλιάδων αποφασισμένου κόσμου που απεργεί πραγματικά, διαδηλώνει, συγκρούεται και απαιτεί εδώ και τώρα βελτίωση της ζωής του σε βάρος της ιερής για αυτούς «επιχειρηματικότητας» και του κόσμου του κεφαλαίου.

Μέχρις εδώ έχουμε τα γνωστά. Από εδώ και πέρα και συγκεκριμένα με την κατά παραγγελία  διαμόρφωση της «κοινωνικής συμμαχίας» και την αναγγελία από μεριάς της «απεργίας» για τις 30 Μάη, επιχειρείται ένα τεράστιο αντιδραστικό άλμα.

Υπάρχει ένα «ΠΡΙΝ», ένα «ΜΕΤΑ» και μια «ΓΕΦΥΡΑ» για αυτό το άλμα.

Ας ξεκινήσουμε με το  «ΠΡΙΝ»

Μέχρι τώρα ο υποταγμένος, κρατικός, εργοδοτικός συνδικαλισμός τύπου ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, δήθεν πάλευε κατά των μνημονίων, βάζοντας κάθε τρείς και λίγο «απεργίες» της πλάκας, τότε και  τόσες, όσες ήταν απαραίτητες για να σπάσουν ένα οποιοδήποτε άλλο πραγματικό απεργιακό και ευρύτερο αγωνιστικό σχέδιο που θα φιλοδοξούσε όχι στην εκδήλωση τυπικής διαμαρτυρίας αλλά στην ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής και την απόσπαση καταχτήσεων. Το μοτίβο ήταν γνωστό: Απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με συγκεντρώσεις «κλιμάκωσης» (!) ακριβώς τη μέρα της ψήφισης του ενός ή του άλλου αντεργατικού νόμου. Το ΠΑΜΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, ακολουθούσε το πρόγραμμα της ΓΣΕΕ, βάζοντας «χωριστή συγκέντρωση» και με «άλλο πλαίσιο» και έτσι όλοι ήταν ευχαριστημένοι και όλα πήγαιναν «κατά το έθιμο και το πρόγραμμα». Ακόμη καλύτερα βέβαια πήγαιναν όλα για την κάθε κυβέρνηση που συνέχιζε τη βρώμικη δουλειά της και φυσικά για τους εργοδότες που έκαναν και κάνουν  πάρτι σε βάρος των εργαζομένων.

Ας δούμε τώρα το «ΜΕΤΑ»

Κάτι αλλάζει προς το χειρότερο: Η «κοινωνική συμμαχία» των ΓΣΕΕ, εμπόρων, εργοδοτών και ΣΙΑ, φεύγει  από το «δήθεν παλεύουμε ενάντια στα μνημόνια, πετώντας χαρταετό» και πηγαίνει στο να απαιτούν από τους εργαζόμενους να παλέψουν υπέρ της επιχειρηματικότητας και κατά του «λαϊκισμού» και της «πόλωσης», δηλαδή εν τέλει υπέρ της σταθεροποίησης της μνημονιακής αντεργατικής αθλιότητας.

Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα για την εξαφάνιση κάθε έννοιας πραγματικού εργατικού αγώνα και ταξικής ανεξαρτησίας της  εργατικής δράσης μέσω της διάλυσής της σε ένα διαταξικό χυλό με εργοδοτική, αστική ηγεμονία, κάνει τραγικό λάθος.

Η κρίσιμη «ΓΕΦΥΡΑ» για αυτό το αντιδραστικό βήμα, ήταν η απουσία -για πρώτη φορά- οποιασδήποτε μορφής απεργιακής κινητοποίησης από τη ΓΣΕΕ τον περασμένο Γενάρη, τότε ακριβώς που στη Βουλή γινόταν προώθηση για την περαιτέρω περιστολή του δικαιώματος στην απεργία.

Το θετικό γεγονός ήταν ότι τότε υπήρξε μια ελπιδοφόρα αντίδραση, με την στήριξη της απεργίας στις 12 Γενάρη από δυνάμεις του ΠΑΜΕ και της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, παρά την «απεργιακή απεργία» της ΓΣΕΕ.

Το πολύ αρνητικό γεγονός σήμερα είναι ότι πολλά ρεύματα στην αριστερά, από τη ΛΑΕ ως το ΠΑΜΕ και άλλες μικρότερες κινήσεις,  όχι μόνο δεν κινούνται έμπρακτα στην ανατροπή και εξευτελισμό της «απεργίας»-πρόκλησης της «κοινωνικής συμμαχίας», αλλά βαυκαλίζονται ότι θα της …αλλάξουν περιεχόμενο.

 Φαίνεται τελικά ότι εκτός από τα  «γαμοβαφτίσια»,  υπάρχει και η «γαμοκηδεία».

Δηλαδή αν βάλει κάποιος  μια τελετή κηδείας στην πλατεία ενός  χωριού και καλέσει  κόσμο για να συλ-λυπηθούν, τότε κάποιος άλλος ίσως   βγάλει  μια πρόσκληση γάμου ώστε κάποιοι άλλοι  να συγ-χαρούν.

Μπορεί να μη βρέθηκε κανένας αγράμματος και απένταρος  βιοπαλαιστής του τελευταίου ορεινού χωριού για να σκεφτεί αυτή την ευφυή συνεύρεση, βρέθηκαν ωστόσο να την προβάλουν με περισσή περηφάνεια «πολλές ηγεσίες» στην κομμουνιστική αριστερά που παίζουν στα δάχτυλα τη διαλεκτική, το λενινισμό και τους κανόνες της ταξικής πάλης. Τι να πει κανείς…

Δεν πρόκειται για ένα απλό «λάθος» το οποίο μπορεί να διασκεδαστεί από μια ανέξοδη αυτοκριτική μετά από 20 χρόνια. Αυτό το «λάθος» θα μας στοιχίσει άμεσα με την απουσία μιας πραγματικής συντεταγμένης, προετοιμασμένης, ζυμωμένης σε συνελεύσεις και με εργατικά αιτήματα, απεργίας, τότε ακριβώς που το Eurogroup θα «μας παίρνει μέτρα» για τη «μετα-μνημονίου» εποχή. Διότι με τέτοια «κλιμάκωση» στις 30 Μάη, να μου το θυμηθείτε, όλοι θα λένε πως «δε χωράει απεργία».

Στις 30 Μάη δεν μπορούμε να απεργήσουμε διότι δεν υπάρχει εργατική απεργία. Το μεροκάματο θα το χάσουμε, δε θα πάμε στη δουλειά, αλλά αυτό -αν δε θέλουμε οι λέξεις να ευτελίζονται και να χάνουν το νόημά τους- δε λέγεται και δεν είναι απεργία, στην οποία ρισκάρεις αλλά και είσαι περήφανος για το δίκιο σου. Και αν έχει ένα νόημα να το κάνουμε αυτό, είναι για να καταγγείλουμε ακριβώς την «κοινωνική συμμαχία» και να κατέβουμε στα κέντρα των πόλεων δυναμώνοντας ένα ρεύμα που στη σημαία του θα γράφει «πίσσα και πούπουλα στον υποταγμένο συνδικαλισμό». Βασικός όρος για μια νικηφόρα αναμέτρηση με τους βασικούς μας αντιπάλους, δηλαδή  με την κάθε αστική κυβέρνηση και το κεφάλαιο…

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 14
Συμμετοχές )



38 σχόλια στο “H “κοινωνική συμμαχία” και η πρόσκληση συμμετοχής σε μια “γαμοκηδεία”

  1. nezard

    Να προστεθεί ότι η “ΠΑΝΕΘΝΙΚΗ ημέρα δράσης” συνδέεται αμεσότατα με την ήδη υπάρχουσα πολεμική εμπλοκή του ελληνικού αστικού κράτους σε βάρος της Συρίας και σε βάρος της Παλαιστίνης , καθώς και την προετοιμασία του “κλίματος” για ενδεχόμενη πολεμική εμπλοκή με το τουρκικό αστικό κράτος.

    προϋπόθεση για κάθε πολεμική εμπλοκή είναι το χτίσιμο της “εθνικής ενότητας” (= αστικής ενότητας) και οι οργανωτές της φοβερά επικίνδυνης φιέστας της 30/5 δουλεύουν για το χτίσιμο αυτής της “εθνικής ενότητας”

    Reply
  2. nezard

    γενικά, σοσιαλφασίστες, φασίστες και σοσιαλσωβινιστές σπρώχνουν καθημερινά το λαό πιο βαθιά μέσα στη διανοητική εξαθλίωση, την εθνικιστική παράνοια και τον θάνατο .

    Reply
  3. ένας

    Τι απεργίες και κοινωνικές συμμαχίες….
    …Φώφη και ξερό ψωμί!
    Η νέα μεγάλη ιδέα του μικροαστικαριάτου.
    Βλέπετε οι “πλατείες” χρεωκόπησαν, τα “εαακ” το ίδιο, αφού κι ο …Ιγλέσιας είπε, “ρε, αφού δε γίνεται τίποτε, δε μπα να πάρω μια μεζονέτα με πισίνα”!

    Εργατιά, από δω και πέρα μόνη σου, και φτύσ’ τους όλους…

    Reply
    1. lathranagnostis

      Το προλεταριάτο στις πλατείες κι ο Ιγκλέσιας στις πισίνες…
      Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη!

      Reply
    2. Π.Κεφαλληνος

      Δηλαδή και τον κ. Δ.Κουτσουμπα(γ.γ.), στο φτύσιμο;

      Reply
  4. lathranagnostis

    Πάλι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ προσποιείται την άμωμη? Τόσα χρόνια, τα “Πρωτοβάθμια”, κάθε πότε απεργούσαν? Ποιανού το πρόγραμμα ακολουθούσαν?
    Και μάλιστα σε τόση απόσταση από τη ΓΣΕΕ, όση έπρεπε, μη λάχει και τεντώσει ο ομφάλιος λώρος και κινδυνέψει να κοπεί. Αλλά για όλα αυτά, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τα στελέχη της δεν ξέρουν τίποτα…..άλλωστε, το αποδεικνύουν καταγγέλλοντας το ΠΑΜΕ, τον συνηθισμένο αποδέκτη του αναθέματος της “επαναστατικής αριστεράς” στο πεδίο των φανταστικών αριθμών και της εικονικής επανάστασης……

    Reply
    1. Κ.Σ.

      Τα σωματεία του ΠΑΜΕ πότε απεργούσαν;
      Το ΠΑΜΕ σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πότε καταψήφισε το πρόγραμμα που εγκρίθηκε;
      Πόσες φορές το πρόγραμμα ήταν πρόταση του ΠΑΜΕ, όπως πχ στο ασφαλιστικό, το περίφημαο θα κάνουμε απεργία “όταν και αν κατατεθεί” που σταμάτησε τις κινητοποιήσεις στις 12/2/16 και ακολούθησε το δίμηνο τάιμ άουτ που έδωσε όλο το χρόνο στην κυβέρνηση;

      Reply
  5. Ανώνυμα

    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα για την εξαφάνιση κάθε έννοιας πραγματικού εργατικού αγώνα και ταξικής ανεξαρτησίας της εργατικής δράσης μέσω της διάλυσής της σε ένα διαταξικό χυλό με εργοδοτική, αστική ηγεμονία, κάνει τραγικό λάθος.

    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καμία αριστερή δύναμη που δεν αντιλαμβάνεται “αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα” και φαντασιώνεται ότι μόνο η δική του είναι εκείνη που το κατορθώνει, παίρνει τις επιθυμίες του να αναδείξει το δικό του ‘‘μαγαζάκι’’ στη μοναδική συνεπή (εν προκειμένω σοφή) δύναμη για πραγματικότητα, με μοιραία κατάληξη την ίδια που έχουν οι προσπάθειες όλων εκείνων που υποφέρουν από παρόμοιες φαντασιώσεις: μια ωραιότατη τρύπα στο νερό.

    Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από τάφους τέτοιων “μοναδικά συνεπών δυνάμεων”…

    Reply
  6. Left G700

    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καμία αριστερή δύναμη που δεν αντιλαμβάνεται «αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα» και φαντασιώνεται ότι μόνο η δική του είναι εκείνη που το κατορθώνει, παίρνει τις επιθυμίες του να αναδείξει το δικό του ‘‘μαγαζάκι’’ στη μοναδική συνεπή (εν προκειμένω σοφή) δύναμη για πραγματικότητα, με μοιραία κατάληξη την ίδια που έχουν οι προσπάθειες όλων εκείνων που υποφέρουν από παρόμοιες φαντασιώσεις: μια ωραιότατη τρύπα στο νερό.

    Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από τάφους τέτοιων «μοναδικά συνεπών δυνάμεων»…

    Reply
  7. Left G700

    ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα για την εξαφάνιση κάθε έννοιας πραγματικού εργατικού αγώνα και ταξικής ανεξαρτησίας της εργατικής δράσης μέσω της διάλυσής της σε ένα διαταξικό χυλό με εργοδοτική, αστική ηγεμονία, κάνει τραγικό λάθος.

    Όποιος δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν υπάρχει καμία αριστερή δύναμη που δεν αντιλαμβάνεται «αυτό το αντιδραστικό ποιοτικό βήμα» και φαντασιώνεται ότι μόνο η δική του είναι εκείνη που το κατορθώνει, παίρνει τις επιθυμίες του να αναδείξει το δικό του ‘‘μαγαζάκι’’ στη μοναδική συνεπή (εν προκειμένω σοφή) δύναμη για πραγματικότητα, με μοιραία κατάληξη την ίδια που έχουν οι προσπάθειες όλων εκείνων που υποφέρουν από παρόμοιες φαντασιώσεις: μια ωραιότατη τρύπα στο νερό.

    Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από τάφους τέτοιων «μοναδικά συνεπών δυνάμεων»…

    Reply
  8. Κώστας

    Να ξέρετε πως δεν έχει καταλάβει κανείς ποια είναι η γραμμή του ΝΑΡ για τις 30 Μάη. Προσωπικά θέλω περισσότερες εξηγήσεις για την μορφή κινητοποίησης που προτείνει ο σ ΠΜ δηλ δεν πάμε για δουλειά, κάνουμε πορείες αλλά δεν είναι απεργία. Τι είναι, κοπάνα ?

    Κώστας

    Reply
    1. Ανώνυμα

      Καταλαβαίνεις πολύ καλά Κώστα, απλά παίζεις την κολοκυθιά, όπως το μεγαλύτερο μέρος της ταξικής αριστεράς, γι αυτό δεν μπορεί να απαντήσει ταξικά στον αστκοποιημένο συνδικαλισμό όλα αυτά τα χρόνια. Και μετά τα ρίχνει στον “συσχετισμό”, στον οποίο και αυτή συνέβαλλε να διαμορφωθεί έτσι.

      Απέργησε πάντως ρε μάστορα αν νοιώθεις καλά με τον εαυτό σου και θεωρείς τόσο ιστορική τη στάση στις 30/5

      Στο άλλο σχέδιο μόνο μπες και μην γίνεσαι διαρκώς ουρά των πουλημένων δια της “περήφανης μάχης για την απεργία με άλλο πλαίσιο”. Ευτυχώς ο χρόνος έχει κι άλλες 364 μέρες που σε κρίνουν – και σε κρίνει – ο κόσμος.

      ΜΙΧΑΛΗΣ ΡΙΖΟΣ

      Reply
      1. Κώστας

        σ ΜΡ εγώ ρώτησα πως λέγεται το δεν πάμε δουλειά και κάνουμε πορείες κλπ, απεργία με άλλο πλαίσιο το ξέρω αυτό που προτείνει ο σ ΠΜ και με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο εκτός από την άρνηση του να το πει απεργία που δεν την καταλαβαίνω. Για αυτό ρώτησα πως λέγεται αν όχι απεργία

        βρείτε τα μεταξύ σας πρώτα όμως

        Κώστας

        Reply
    2. kat

      κινητοποίηση εναντίον τους με σκοπό να τους χαλάσουμε τα σχέδια ώστε να μην τολμήσουν να ξαναξεφτιλίσουν την απεργία με αυτό τον τρόπο!!! Αυτό είναι!

      η απεργία είναι το πολυτιμότερο μας όπλο, η πιο σκληρή και αποτελεσματική μορφή πάλης, η μόνη που μπορεί να πιέσει τόσο πολύ το κεφάλαιο και την εργοδοσία γιατί χάνουν από τα κέρδη τους.αφού πρώτα προσπάθησαν να την καταργήσουν, τώρα προσπαθούν να την εξευτελίσουν όχι απλά κάνοντας την ακίνδυνη για τα κέρδη τους αλλά βάζοντας σα στόχευση ακριβως την προάσπιση τους!

      το Γενάρη στην προσπάθεια κατάργησης της δυνατότητας να προκηρύξουν απεργία τα πρωτοβάθμια σωματεία, η απάντηση του κινήματος ήταν ΑΠΕΡΓΙΑ οργανωμένη από τα κάτω.

      τωρα οι τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ) που είναι πιο εύκολο (νομικά) να προκηρύξουν απεργία επιλέγουν αντί αυτού να την εξευτελίσουν συμμαχώντας χυδαία και απροκάλυπτα με εργοδοτικούς φορείς και οργανώνοντας μια φιέστα με σκοπό να προωθήσουν τα εργοδοτικά συμφέροντα βάζοντας στο γύψο τις εργατικές διεκδικήσεις . Αν δεν είναι αυτό ενδεικτικό για το πως θα παει από έδω και πέρα αν δεν τους χαλάσουμε τα σχέδια, τότε τι είναι?? Δεν βλέπουμε την τομή που γίνεται? Η απάντηση του κινήματος στη δεύτερη αυτή επίθεση στην απεργία, όπως και το Γενάρη, οφείλει να είναι και πάλι ΑΠΕΡΓΙΑ οργανωμένη από τα κάτω.

      Η ΕΠΙΘΕΣΗ αυτή και ο ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟΣ στην απεργία δεν μπορεί να βαφτιστεί κάτι άλλο, δεν μπορεί να μετατραπεί σε απεργία με σκοπό εργατικές διεκδικήσεις γιατί είναι ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ. όποιος θέλει να συνεχίσει να βάζει το κεφάλι του κάτω από την άμμο κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει τι μεθοδεύεται, όποιος θέλει να συνεχίσει να παραμυθιάζει τον εαυτό του και τους γύρω του, μπορεί να το κάνει. Θα επωμιστεί όμως τις ευθύνες.

       Στις 21/5 μαζική απογευματινή διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Μέγαρο Μουσικής, όπου οι κουστουμάτοι της ΓΣΕΕ οργανώνουν εκδήλωση για τα 100 χρόνια της συνομοσπονδίας, με ελεγχόμενες προσκλήσεις, σεκιουριτάδες, επίσημους προσκεκλημένους. Σημείο συγκέντρωσης στις 6μμ στο πάρκο Ελευθερίας.
       Στις 30 Μάη θα είμαστε στο δρόμο ενάντια στην «πανεθνική ημέρα δράσης», ενάντια σε κεφάλαιο – ΕΕ – κυβέρνηση- υποταγμένο συνδικαλισμό και στην «κοινωνική τους συμμαχία» με σκοπό να τους χαλάσουμε τις φιέστες και τα αντεργατικά τους σχέδια. Συγκέντρωση έξω την ΓΣΕΕ (στις 10.30πμ) και σε πορεία στο ΣΕΒ και στην Βουλή.
       Είναι αναγκαία η κήρυξη γενικής απεργίας με ταξικό περιεχόμενο, από την βάση των σωματείων (όπως έγινε και στην απεργία της 12ης Γενάρη), στα μέσα Ιούνη ενόψει της συνεδρίασης του EUROGROUP για την 4η αξιολόγηση.

      Reply
  9. Ερνστ Τελμαν

    Πραγματικα ειναι να απορει κανεις.

    Πολιτικοι χωροι που εβαλαν πλατη σε ενα απο τα πριν στημενο δημοψηφισμα κομμενο και ραμμενο στα μετρα της κυβερνησης με ενα σικε ερωτημα και με ιδια απαντηση (νεο μνημονιο) ειτε εβγαινε ΝΑΙ ειτε εβγαινε ΟΧΙ, αυτοι λοιπον οι πολιτικοι χωροι που ελεγαν οτι μπορει να αλλαξει το περιεχομενο του ΟΧΙ το οποιο ηταν απο τα πριν προκαθορισμενο και ποιος το δινει αυτο το περιεχομενο και ποιος θα το διαχειριστει , αυτοι οι χωροι λενε τωρα οτι δεν μπορει να αλλαξει το περιεχομενο μια Πανελλαδικης απεργιας σε ενα χωρο το συνδικαλιστικο με σαφως ευνοικοτερο συσχετισμο δυναμης απ’οτι ηταν η κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε ενα χωρο που δεν ειναι εκλογικη διαδικασια με καλπη και ψηφαλακια αλλα μια διαδικασια που μπορει υπο την καταλληλη κινητοποιηση των σωματειων να ειναι ζωντανη, διαδραστικη και μαχητικη μεσα απο συζητηση, συνελευσεις, πρωτοβουλιες και κινηση των εργαζομενων απο τα κατω!

    Λες και στις αλλες απεργιες που κυρησε η ΓΣΕΕ ειχε φιλεργατικο περιεχομενο ή δεν προσπαθουσε μεσα απο αυτες να παιξει πολιτικα παιχνιδια για λογαριασμο ποτε της κυβερνησης και ποτε της αντιπολιτευσης…

    Ενταξει απο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειχαμε συνηθισει να ακουμε για ”μαχητικες απεργιες” για ”μαχητικη απεργοσπασια” ομως δεν περιμενα οτι θα ακουσω..

    υγ. ας μη θυμηθουμε το πρ ωτο 6μηνο της κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ που συμμετειχαν με το δικο τουλεει περιεχομενο στα συλλαλητηρια στηριξης της διαπραγματευσης που ακουγαμε απο ΣΥΡΙΖαιους τα πιτσα-σουβλακι και Γιανη Βαρουφακη και αλλα τετοια…Τοτε μπορουσαν να αλλαξουν το περιεχομενο των ανοιχτα ΦΙΛΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ συγκεντρωσεων αλλα το περιεχομενο της απεργιας απεναντι σε μια απαξιωμενη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δεν μπορει να αλλαξει πρεπει ολοι να παμε για δουλεια!

    Ειναι να γελα και να κλαιει κανεις ταυτοχρονα.

    Reply
    1. Γιώργος

      1. Πολύ καλά κάνεις και χρησιμοποιείς το παρατσούκλι “Ερνστ Ταίλμαν”. Δείχνει αφενός την διάθεσή σου για ταξικό εργατικό συνδικαλισμό ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (που είναι πολύ ευρύτερη διαδικασία από τον συνδικαλισμό), μαζί με την αγωνιστικότητά σου και αφετέρου, την ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ σου (όπως και του Ταίλμαν) να μπορείς να κατανοήσεις ΤΙ διάολο παίζει στην κοινωνία που ζεις.

      2. Λοιπόν, με βάση το παραπάνω, το στημένο απο την μεριά της κυβέρνησης δημοψήφισμα, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ήταν, και μια δυνατότηα έκφρασης του λαού. Και ο λαός μίλησε, παρόλο που εσύ και το κόμμα σου το ΚΚΕ, πετάξατε την μπάλα στην εξέδρα. Τώρα, η ανικανότητα σας και η παράλληλη ανικανότητα ημών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο να συμβάλλουμε έμπρακτα και υλικά σε μια άλλη αντικαπιταλιστική προοτπική για τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τις αυταπάτες του κόσμου, επέδρασαν στο να παγιωθεί τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

      3. Αν η σοσιαλδημοκρατική Αριστερά στυλ ΛΑΕ και παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά ΜΙΑ δημοκρατική καπιταλιστική πολιτική δύναμη που τελικά δρα υπέρ του κεφαλαίου και τπτ άλλο, η κομμουνιστική Αριστερά, είναι μια αγωνιστική, ταξική μεν, ανίκανη δε (ελπίζουμε προσωρινά), πολιτική δύναμη, στο να συμβάλλει έμπρακτα και υλικά στην οργάνωση ΚΑΙ ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ του λαού (δλδ της εργατικής τάξης και των μικροαστών), και στην επικράτηση της αντικαπιταλιστικής/αντιϊμπεριαλιστικής λογικής και πολιτκής μέσα στον λαό.

      Reply
      1. Ερνστ Τελμαν

        Ειναι σημεια των καιρων ο καθε πασοκος να κουνα το δαχτυλο πια οχι στο ΚΚΕ ή σε οποιον επιμενει να βλεπει τον κοσμο με τα ποδια κατω και το κεφαλι πανω αλλα και σε ηρωες του εργατικου κινηματος.
        Κανει κριτικη στον ηγετη της εξεγερσης του Αμβουργου , στον ηγετη ενος απο τα πιο μαχητικο Κομμουνιστικα Κομματα που πολεμησε το ναζισμο στην καρδια του με το οπλο στο χερι ποιος?
        Ενας Γιωργος απο το διαδικτιο που καλει σε στημενα δημοψηφισματα και σε μαχητικες απεργοσπασιες…
        Ο Τελμαν ηγουνταν ενος κομματος που ειχε το κοκκινο μετωπο νεολαιας. Ενα πολιτικοσρατιωτικο κομματι 300.000 ανδρων που εκπαιδευονταν για το ενδεχομενο νεας εξεγερσης και επαναστασης. Η πλειοψηφια τους δεν ηταν καν μελη του ΚΚΓ αλλα πρωτοποροι εργατες που περιφρουρουσαν ενοπλα τις συγκεντρωσεις και εδωσαν σκληροτατες μαχες εναντιον των SA και των επισημων κατασταλτικων μηχανισμων. Οταν η γκρουπα σου θα μπορεσει να συσπειρωσει μια χουφτα ανθρωπους να απεργησουν κανονικα τοτε ισως καταφερεις να δεις ποιος ηταν ο Τελμαν και ποιος εσυ….
        Κομμουνιστικη αριστερα και αυτοοργανωση…κλαιει η μανα του Λενιν…

        Reply
        1. nezard

          ήρεμα τεράστιε . το κόμμα που υποστηρίζεις έχει 100 χρόνια ιστορία και κοινοβουλευτική εκπροσώπηση σταθερά, αλλά την 21/1 και την 4/2 όχι απλά δεν έκανε στο δρόμο ούτε το 1/1.000 αυτών που έκανε το κόμμα του Τέλμαν , αλλά, επιπλέον, ΒΟΗΘΗΣΕ το ξεδίπλωμα του εθνικιστικού/ φασιστικού εσμού με τις τρισάθλιες θέσεις περί “σκοπιανού αλυτρωτισμού” και αλλαγής συντάγματος της γειτονικής χώρας.

          Ήρεμα παιχτούρα. Δεν μιλάς σε δεκατετράχρονα, σας βλέπουμε.

          Η ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος είναι πολύ βαριά. Θα σας πλακώσει, εσάς που είστε Νόσκε πατενταρισμένοι .

        2. Ερνστ Τελμαν

          Eχεις δικιο ο εθνικισμος ειναι μονο ελληνικη πατεντα και ο αλυτρωτισμος…Δεν υπαρχει απο την απεναντι…
          Επισης το δικο μου κομμα το 1992 εκανε σε ολη τη χωρα ομιλιες εναντια στα εθνικισικα συλλαλητηρια και ετρωγε πετρες κυριολεκτικα σε πολεις της Μακεδονιας εσυ ως πολιτικος χωρος τι εκανες?

          Τωρα τι εκανες για να αντιπαρατεθεις? Μια αντισυγκεντρωση στα Προπυλαια? Μπραβο επεισες την εργατικη ταξη για τη θεση σου…Η οποια θεση σου εντελως τυχαια ειναι να ψηφιστει η λυση της κυβερνησης με αμεσο επακολουθω να μπει η πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ…
          Και γαμω τις επαναστατικες θεσεις…

        3. nezard

          τεράστιε, μίλα για το (μαύρο, κατάμαυρο) τετράμηνο Γενάρη -Μάη 2018 ( και συνεχίζετε, ακάθεκτοι) του κόμματός σου και άσε το 1992 στη θέση του. Είστε χορηγοί της εθνικιστικής παράνοιας με τα χίλια ΣΗΜΕΡΑ, ΤΩΡΑ.

          Η αντισυγκέντρωση στα προπύλαια απέτρεψε, μια φορά, την επανάληψη της καφρίλας της Θεσσαλονίκης. Η αντισυγκέντρωση στα Προπύλαια ήταν επιτυχημένη και τράβα κλάψε όσο θέλεις.

          η θέση η δικιά σου πάλι είναι να σέρνεται η εκκρεμότητα με τη Μακεδονία, ώστε να την τραμπουκίζει όποτε γουστάρει ο ελληνικός αστισμός, με την Ελλαδάρα πάντα ΜΕΣΑ στο ΝΑΤΟ .

          Και γαμώ τις σοσιαλσωβινιστικές θέσεις…..

        4. nezard

          σημείωση : η θέση η δικιά μου είναι να αναγνωρίσει το ελληνικό αστικό κράτος, ως οφείλει, τη γειτονική χώρα ως Μακεδονία. Είναι αυτή η θέση των σοσιαλφασιστών ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ;

          όχι βέβαια.

        5. Γιώργος

          Είσαι για τα μπάζα: Ο Ερνστ Ταίλμαν, ήταν ένας μαχτκός ηγέτης του ΚΚ που πλ΄ρωσε με την ζωή του την ένταξ΄ξη του στο κομμουνιστικό κίνημα. Αυτή η γεμάτη αυτοθυσία ζωή του (οπως άλλωστε και δεκάδων χιλιάδων κομμουνιστών), δεν πρέπει να καλύπτει τις ανεπάρκεες και τις αδυναμίες τους.

          Αν εσύ νομίζεις ότι με το να τους λιβανίζες και με το να υπογράφεις με τα ονόματά τους ως σχολιαστής, γίνεσα και εσύ ένας “Ερνστ Ταίλμαν”, καλύτερα να τα παρατήσεις. Τζάμπα καίει η λάμπα. Τους κομμουνιστές αγωνιστές τους τιμούμε, όμως διδασκόμαστε και από τους αγώνες, αλλά και από τα λάθη τους. Τα λιβάνια ταιριάζουν στους παπάδες και όχι στους κομμουνιστές. Αν και πιστεύω ότι όπως δείχνουν τα σχόλια σου εσύ μάλλον ταυρίζεις θρησκεία και κομμουνισμό. Ψάξτο.

        6. Ερνστ Τελμαν

          Ναι μωρε ανεπαρκης ο Τελμαν που οργανωσε ολοκληρη εξεγερση στο Αμβουργο και αν το υπολοιπο κομμα του ειχε τις ικανοτητες του ισως να ξεσπουσε σε ολη τη Γερμανια…Τι να πιασει μπροστα στο συγχρονο ναριτη που η κορυφωση της επαναστασης του ηταν το στημενο δημοψηφισμα…

          Εγω αποτιμηση του κομμουνιστικου κινηματος κανω με οπλο τη διαλεκτικη και με σεβασμο. Γι’αυτο προφανως δεν εχω φτασει να καλω την εργατικη ταξη σε απεργοσπασια!

        7. nezard

          https://www.youtube.com/watch?v=5R2MKUiEKyE

          εδώ πέρα βλέπετε τον ……επίγονο , υποτίθεται, του ……….Τέλμαν.

          πρόκειται για δήλωση της 27/1, η οποία γίνεται από τον επίγονο του Τέλμαν μετά την συνάντησή του με τον “κύριο Πρωθυπουργό” .

          έχουν προηγηθεί τα φασιστικά αίσχη της 21/1 στη Θεσσαλονίκη και επίκειται η εθνικιστική/ φασιστική σύναξη της 4/2 στην Αθήνα.

          ο επίγονος του Τέλμαν δεν ασκεί την παραμικρή κριτική στην κυβέρνηση του κ. Πρωθυπουργού για το γεγονός ότι άφησε την Θεσσαλονίκη στα χέρια των φασιστών. δεν ασκεί την παραμικρή κριτική στα συλλαλητήρια του εθνικιστικού/ φασιστικού εσμού και , βεβαίως, δεν περνά ποτέ από το μυαλό του να ζητήσει ακύρωση της σύναξης της 4/2, ούτε καλεί το λαό της Αθήνας σε αντιφασιστική άμυνα.

          Όλως αντιθέτως, ΠΑΡΟΞΥΝΕΙ την εθνικιστική παράνοια και ΒΟΗΘΑΕΙ το συλλαλητήριο που επικειται. (‘κυρίαρχο ζήτημα ο αλυτρωτισμός”, “ο λαός να είναι σε εγρήγορση”, και άλλα πολλά)

          ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ.

          ΣΑΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ.

          Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΜΟΖΟΝΤΑ ΤΡΟΠΟ.

          ΕΙΣΤΕ ΕΠΙΓΟΝΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΚΕ, ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

        8. Ερνστ Τελμαν

          Μας βλεπετε και ο λαος μας βλεπει. Εσας δεν βλεπουμε πουθενα…

          Τσιρλιντερς του ΣΥΡΙΖΑ απο το 2012 και μετα του ΠΑΣΟΚ απο το 1989 και μετα…

          Μην ξεχασεις σε επομενη φαση να παρακαλεσεις τον Τσιπρα να φερει την αστυνομια να σε προστατεψει απο εθνικιστικα συλλαλητηρια(!) ή να τα ακυρωσει(!)

          Μιλαμε για απαυγασμα επαναστατικης σκεψης…

          Μηπως περιμενεις αν οι ανταγωνισμοι οξυνθουν στα ακρα να πεισεις και τους καπιταλιστες να μην κανουν πολεμο γιατι ειναι κακο πραγμα????

        9. Γιώργος

          Βρε ανόητε κκεδακο, μαθε ιστορία! Το κκε συγκυβέρνησε με πασοκ και ΝΔ, όχι το ναρ! Όταν η θρησκοληψία και το λιβάνισμα συναντούν την αγνοια της ιστορίας, τότε παράγονται σχολιαστές σαν εσένα. Προταση: Άλλαξε το ‘ερνστ ταιλμαν” σε “Ερνστ τέλμα”. Σου ταιριάζει γαντι

        10. ένας

          Α, μη μου το χαλάς!
          Με το πασόκ, δηλαδή τον “Αντρέα” (εκτός αν υπάρχει πιο αυθεντικό πασόκ και δεν το ξέρω) το ΚΚΕ δεν έκανε καμία Κυβέρνηση του “βρώμικου ’89” – εύκολα ξεχνάς!. Αντίθετα οι τότε “γραψαίοι” “κοτζιάδες” κλπ.έκαναν αντιπολίτευση, παρέα με το πασόκ, στην Κυβέρνηση Τζανεττάκη. Το τότε ΚΚΕ (πριν διασπαστεί) έδοσε ψήφο ανοχής και καλά έκανε (προσωπική άποψη, όχι του σημερινού ΚΚΕ), για να τελειώνει με τις “λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις“, να μη χρεωθεί τις λαμογιές του παπατζή και να βαθύνει τις ενδοαστικές αντιθέσεις. Τα κατάφερε, παρά το εσωτερικό του, τότε, χάλι. Η επακολουθήσασα, λόγω χρονικής παράτασης, “Οικουμενική”, πάλι με ανάλογους όρους έγινε ιδίως όσον αφορά την πλευρά, που εκφράζει το μετά-’91 ΚΚΕ. Αστικές κυβερνήσεις ασφαλώς, αλλά σε σύγκριση με τις σημερινές ΠΦΑ, που σιγοντάρησε μέχρι το ’15 το ΝΑΡ, ήταν οι λιγότερο επώδυνες για τον Λαό.
          Αλλωστε, για “βρώμικο ’89” σήμερα, μόνο το πασοκ και το Ναρ μιλάνε, μην ξεχνιέσαι.
          Λοιπές (αμεσο)δημοκρατικές δυνάμεις“, for ever;!;!

        11. Γιώργος

          Τιτανοτεράστιε, ΄εσύ και το ΚΚΕ έχετε θέμα με την ΑΛΗΘΕΙΑ έτσι; Πάμε πάλι:

          1. Το ΚΚΕ μαζί με τον υπόλοιπο ΣΥΝ, κυβέρνησε παρέα με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ το ’89. Από τον Ιούνιο, και για έννέα μήνες (3+6). Το ΚΚΕ τακανε αυτά. Οχι το ΝΑΡ.

          2. Το ΝΑΡ και η ΚΝΕ-ΝΑΡ ήταν η αριστερή/κομμουνιστική τάση εντός ΚΚΕ και ΚΝΕ. Διεφώνησε ριζικά με την συγκυβέρνηση που έκανςε το ΚΚΕ με τις καπιταλιστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας και διεγράφη από ΚΚΕ και ΚΝΕ.

        12. nezard

          οχού ρε Ερνέστο, κούραση, πολλή κούραση ρε τεράστιε !

          κάνεις ότι δεν καταλαβαίνεις από τη μια, ρητορικές ερωτήσεις της πλάκας από την άλλη….. έλεος ……

          έγραψα επί λέξει : “δεν περνά ποτέ από το μυαλό του να ζητήσει ακύρωση της σύναξης της 4/2, ούτε καλεί το λαό της Αθήνας σε αντιφασιστική άμυνα”

          αφού δεν τα βλέπεις μισά, γιατί προσποιείσαι ότι είδες τα μισά ;

          σύνελθε.

        13. Dino De L.

          Δεν έχεις δίκιο, τον αδικείς! Μια χαρά γράφει και ο Κουτσούμπας

        14. Κ.Σ.

          Μεγάλε όταν σου κάνουν κριτική, δεν κάνουν κριτική στον Έρνστ Τέλμαν.

        15. Ερνστ Τελμαν

          Σε οτι κανει κριτικη σε μενα απαντω για μενα αλλα το 1ο σχολιο δεν ηταν τετοια κριτικη αν μπηκες στον κοπο να διαβασεις…

      2. Ερνστ Τελμαν

        Α μην ξεχασω. Το στημενο δημοψηφισμα στο οποιο αρνηθηκε απο την αρχη η κυβερνησηοχι να μπουν αλλα ουτε να συζητηθουν οι κρυσταλινες ερωτησεις που προτεινε το ΚΚΕ ηταν ”τροπος εκφρασης του λαου” μαλλον τροπος να διαλεξει μνημονιο θα ελεγα εγω αλλα οκ. Η απεργια δεν ειναι τετοιος τροπος? Και μαλιστα πιο μαχητικος, πιο κινηματικος, πιο ξεκαθαρος?

        Reply
        1. Γιώργος

          Αδερφέ, το στημένο από την κυβέρνηση δημοψήφισμα του ’15, άφηνε ένα περιθώριο στον λαό να το υπερψηφίσει και ΑΝ ο λαός πίστευε στις δυάμεις του, πίστευε σε μια αντικαπιταλιστική/αντιιμπεριαλιστική προοπτική αι ήταν οργανωμένος, τότε να ρίξει αυτή την κυβέρνηση και να πηγαινε στην ρήξη.

          Κάτι τέτοιο δεν έγινε και οι αιτίες αφορούν τόσο τις αυταπάτες και την έλλειψηη λαϊκής οργάνωσης καιαυτοοργάνωσης, όσο και την ανικανότητα της κομμουνιστικής αριστεράς να συμβάλλει σε κάτι τέτοιο. Ηταν όμως, μια μεγάλη δυνατότητα που χάθηκε. οσον αφορά την αντεργατική απεργία της ΓΣΕΕ, μόνο εσύ την συγκρίνεις με το δημοψήφισμα του ’15.

        2. Ερνστ Τελμαν

          Και λαος θα εδειχνε το 2015 οτι πιστευε σε μια αντικαπιταλιστικη προοπτικη(!) μεσα απο το ΟΧΙ του Τσιπρα που απο πριν ειχε ξεκαθαρισει οτι δε σημαινει καμια ρηξη με τιποτα απλα οτι θα ειναι η επιθυμια για συναψη μια αλλης συμφωνιας υποτιθεται καλυτερης!

          Εγω συγκρινω την λογικη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ οτι το περιεχομενο του ΟΧΙ που στο κατω κατω ηταν κομμενο και ραμμενο απο την αστικη κυβερνηση και αυτη θα το διαχειριζοταν και κανενας αλλος μπορουσε να αλλαξει(!) Αλλα το περιεχομενο μιας απεργιας δεν μπορει να αλλαξει απο την παλη και τα αιτηματα των σωματειων σε αντιπαραθεση με μια ηγεσια της ΓΣΕΕ που ειναι εντελως απαξιωμενη και χωρις καμια νομιμοποιηση στις συνειδησεις των εργαζομενων σε αντιθεση με την τοτε κυβερνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που ειχε τεραστια απηχηση αφου αβανταρονταν απο ολους πλην Λακεδαιμονιων…

        3. Γιώργος

          Το δημοψήφισμα του ’15 είχε συγκεκριμένο επιδικο/ερωτημα: Ναι ή όχι στην προταση γιουνκερ, δλδ στην προταση εε και δντ. Εσύ τι λες, δεν υπήρχε λοιπόν επιδικο; και ο λαός με 62% απέρριψε την πρόταση εε/δντ! Εσύ τι λες ήταν αρνητικο πολιτικό γεγονός η ψήφος αυτή;

          Το πρόβλημα ήταν οτι, ο λαός δείχνοντας τυφλή εμπιστοσύνη στον σύριζα και μη δείχνοντας εμπιστοσύνη στις ίδιες τις δυνάμεις του, μετά την κωλοτουμπα σύριζα, έμεινε στον άσσο. Και απο την άλλη, ανταρσυα και κκε απεδειχθησαν ανεπαρκεστατοθ στο να προωθήσουν μια αντικαπιταλιστικη/αντιιμπεριαλιστικη αντίληψη στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *