.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

“Ξυπόλυτοι Ήρωες” της Αλεξάνδρας Μητσιάλη – Μια σημαντική βιβλιοπαρουσίαση για την “άλλη” Θεσσαλονίκη στις Ακυβέρνητες Πολιτείες

02/11/2016 | 19:00

 
Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες σας καλεί την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου
και στις 19.00 το απόγευμα, στο κτίριο της ΕΣΗΕΜΘ, Στρατηγού Καλάρη 5,
στην παρουσίαση του βιβλίου της Αλεξάνδρας Μητσιάλη
ΞΥΠΟΛΥΤΟΙ ΗΡΩΕΣ

Η Κατοχή, η Αντίσταση, το Ξυπόλυτο Τάγμα, το ξεκλήρισμα των Εβραίων της πόλης, μα πάνω απ’ όλα η ιστορία των απλών ανθρώπων που απέκτησαν το ανάστημα όσων γράφουν την ιστορία με τις ίδιες τους τις πράξεις.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Θωμάς Κοροβίνης, συγγραφέας-τραγουδοποιός

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια, Παιδαγωγική Σχολή Α.Π.Θ
Θα τραγουδήσει η σοπράνο Τότα Κυριαζικίδου, βιολί θα παίξει η Όλγα Ζέρβα και σαντούρι η Αναστασία Αλεξάκη.

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Για το βιβλίο
Τίτλος: Ξυπόλυτοι ήρωες
Συγγραφέας: Αλεξάνδρα Μητσιάλη
Εκδόσεις: Πατάκη, Μάρτιος 2016
Σειρά: Σύγχρονη λογοτεχνία για νέους

Η Θεσσαλονίκη, η πόλη των Ελλήνων, των Τούρκων και των Εβραίων με τους συνοικισμούς τους, τα χούγια, τη συνύπαρξή τους το Φεβρουάριο του 1942. Η πόλη που υποφέρει από τη γερμανική κατοχή ήδη από τον περασμένο χρόνο. Η μοναδική μεγάλη ελληνική πόλη που καταγράφηκε να οδηγείται στο θάνατο κατά τέτοιον τρόπο ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της. Πόλη-αποθέωση της προσφυγιάς. Πόλη προσφυγοφτιαγμένη, από αίμα, ιδρώτα, δάκρυ και δημιουργία.

Μια διασκορπισμένη παρέα παιδιών που έφυγαν από το επιταχθέν Παπάφειο ορφανοτροφείο “Ο Μελιτεύς” (έργο του ευεργέτη Ιωάννη Παπάφη) όταν το νεοκλασικό κτίριο του τελευταίου μετετράπη από τους κατακτητές σε Γενικό Γερμανικό Νοσοκομείο. βρίσκονται ολοένα και λιγότερο περιστασιακά και συγκροτούν, μαζί με φίλους, το περίφημο Ξυπόλυτο Τάγμα, μια πραγματικά ασύμμετρη απειλή για τον κατακτητή. Τα 160 παιδιά του Παπαφείου ορφανοτροφείου γίνονται μια καλοκουρδισμένη μηχανή αντίστασης, φυγάδευσης επικηρυγμένων, πολιτών και αξιωματικών, φθοράς του αντιπάλου, κλοπής τροφίμων από τους Γερμανούς και τους μαυραγορίτες για όλους τους πεινασμένους, ορφανά και άλλους πολίτες. Αυτοί οι μικροί σαλταδόροι των δρόμων, έγιναν “ήρωες” χωρίς να το προγραμματίσουν, χωρίς να το έχουν ίσως καν μέσα τους. Μια εποχή τους κάλεσε αλυχτώντας κι εκείνοι άκουσαν την βοερή κραυγή της επιβίωσης και της αλληλεγγύης, περνώντας ξυστά από το θάνατο διαρκώς, παλλόμενοι στο χαμό κάθε λεπτό.

Για την ταινία “Το Ξυπόλυτο Τάγμα”

Το περιστατικό των “Ξυπόλυτων” αποτέλεσε έμπνευση και για την περίφημη ταινία “Το ξυπόλυτο Τάγμα”. Η ταινία είναι του 1954, η σκηνοθεσία ανήκει στον Γκρεγκ Τάλλας (Γρηγόρης Θαλασσινός) και πρωταγωνιστούν η Μαρία Κωστή, ο Νίκος Φέρμας, Βασίλης Φραγκιαδάκης, ο Αντώνης Βούλγαρης, ο Κώστας Αξιώτης, η Καίτη Γκίνη και άλλοι. Το σενάριο είναι του Νίκου Κατσιώτη ενώ τη μουσική έχει γράψει ο Μίκης Θεοδωράκης. Βραβείο στο φεστιβάλ Εδιμβούργου το 1956 με πρόεδρο της επιτροπής τον Βιτόριο Ντε Σίκα.

Για την Αλεξάνδρα Μητσιάλη

Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και εργάζεται ως φιλόλογος στη δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα γράφει λογοτεχνία για μικρούς και μεγάλους. Βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας (“Το Αστερόσπιτο” 2009, “Με λένε Νιλουφέρ” 2012, “Η κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο” 2013, “Το υπόσχομαι” 2013) καθώς και για άλλα βραβεία (“Το Αστερόσπιτο” και “Η Νύχτα των Πυγολαμπίδων” λογοτεχνικό περιοδικό Διαβάζω 2008 και 2009 αντίστοιχα, Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και Αναγνώστης 2014, “Κύριε Χρόνε, σου έχω πολλά παράπονα”, Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου 2015).

Στο μυθιστόρημά της “Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει” απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για Νέους το 2014.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
02/11/2016
Ώρα:
19:00
Κατηγορία Εκδήλωση: