.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Διαδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Καταλονίας!

03/10/2017 | 18:30

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟ ΛΑΟ ΤΗΣ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΞΑΠΟΛΥΣΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΕΕ
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥΣ
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε συγκέντρωση στις 6:30 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην Ισπανική Πρεσβεία, την Τρίτη 3/10, ημέρα πανεργατικής απεργίας των συνδικάτων της Καταλονίας.

ΟΚΔΕ:

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης προς την ισπανική πρεσβεία, Tρίτη 3/10, 18:00 Σύνταγμα. Οι Καταλανοί μίλησαν: ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ! Κάτω ο φασισμός του ισπανικού κράτους!
Οι Καταλανοί μίλησαν: ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ! Κάτω ο φασισμός του Ισπανικού Κράτους!
Κάτω οι συνένοχοι ιμπεριαλιστές της ΕΕ – Διεθνιστική Αλληλεγγύη στον λαό της Καταλονίας–

Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης προς την ισπανική πρεσβεία
Tρίτη 3/10 (μέρα γενικής απεργίας στην Καταλονία), 18:00 Σύνταγμα

Σαράντα χρόνια μετά τον θάνατο του Φράνκο, η φασιστική δικτατορία είναι «ζωντανή» και επιστρέφει στην Καταλονία! Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 1/10, η Εθνική Αστυνομία και η Εθνοφυλακή της Ισπανίας εισέβαλλαν με τη βία σε εκλογικά κέντρα σε όλη την επικράτεια της Καταλονίας για να κατασχέσουν τις κάλπες και τα ψηφοδέλτια, να αποτρέψουν το δημοψήφισμα. Πραγματικός στόχος αυτής της μανιώδους κατασταλτικής επιχείρησης ήταν και είναι ο σύσσωμα αυτοοργανωμένος καταλανικός λαός, που είχε καταλάβει από το βράδυ της Παρασκευής τα σχολικά κτίρια – εκλογικά κέντρα, για να διασφαλίσει τη διεξαγωγή του Δημοψηφίσματος για την Αυτοδιάθεση του, ως και του δικαιώματός του να σχηματίσει ανεξάρτητο κράτος.

Αυτόν τον αυτοοργανωμένο και αποφασισμένο λαό βρήκαν μπροστά τους οι κατασταλτικές δυνάμεις του Ραχόι. Χιλιάδες γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, νέοι που αντιστάθηκαν και υπερασπίστηκαν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα, δέχτηκαν την κατασταλτική μανία του Ισπανικού Κράτους μετρώντας πάνω από 800 τραυματίες. Οι δυνάμεις καταστολής χρησιμοποίησαν και πλαστικές σφαίρες. Ο πληθυσμός της καταλανικής επικράτειας, με επίκεντρο την Βαρκελώνη, βγήκε μαζικά στους δρόμους υπερασπίζοντας το δημοκρατικό δικαίωμά του να αποφασίσει για το μέλλον του, αντιστεκόμενος κατά εκατοντάδες χιλιάδες στις δυνάμεις καταστολής. Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα η συμμετοχή και η μαχητικότητα της νεολαίας. Παρά το όργιο καταστολής, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ξεπέρασε το 42% και το αποτέλεσμα ήταν συντριπτικό υπέρ της Ανεξαρτησίας (90%).

Με συγκεντρώσεις, οδοφράγματα, ακόμα και μάχες σώμα με σώμα, οι καταλανικές μάζες θύμισαν μερικές από τις καλύτερες παραδόσεις του εργατικού κινήματος, υπερασπίζοντας χιλιάδες εκλογικά κέντρα και το δικαίωμά τους να ψηφίσουν. Με αυτό τον τρόπο, πάνω από 3 εκατομμύρια άνθρωποι κινητοποιήθηκαν, καταφέρνοντας να σπάσουν την τρομοκρατία, δυναμώνοντας το κίνημά τους και δίνοντας ένα φωτεινό παράδειγμα σε όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Συνεχίζοντας αυτή την πορεία, την Τρίτη 3 Οκτώβρη, οι Εργατικές Ομοσπονδίες στην Καταλονία (CNT, CGT, CCOO) καλούν σε Πολιτική Γενική Απεργία που θα καθορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις. Με την εργατική τάξη στο δρόμο όλα μπορούν να συμβούν, ο αγώνας να αποκτήσει μεγαλύτερη ισχύ και βάθος, να αποτραπεί κάθε ενδεχόμενη απόπειρα συμβιβασμού των αστικών ή και ρεφορμιστικών ηγεσιών «από τα πάνω», στις πλάτες των λαϊκών μαζών.

Για άλλη μια φορά στην ιστορία, μετά από τις ένδοξες μέρες της προλεταριακής Ισπανικής Επανάστασης του 1936–1939, το μέλλον των εργαζομένων και των λαών στην Ευρώπη καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από ότι συμβαίνει στην Καταλονία. Τα γεγονότα της 1ης Οκτωβρίου σημαίνουν μια οριστική ρήξη των καταλανικών μαζών με την αποστεωμένη ισπανική μοναρχία και το αντιδραστικό κράτος της Μαδρίτης, με την εθνικιστική δεξιά και τους νεοφρανκικούς ειδικά του Ραχόι και του Λαϊκού Κόμματος.

Επίσης, μια ρήξη με την αντιδραστική και αντιδημοκρατική ΕΕ, που με επικεφαλής τον γερμανικό ιμπεριαλισμό «κρατάει το φανάρι» στην καταστολή των Καταλανών, τρέμοντας για μια ευρύτερη λαϊκή και εργατική αμφισβήτηση του Ευρώ και της ΕΕ (που είναι ήδη σε τεράστια κρίση). Γι’ αυτό σε όλη την Ευρώπη εξαπλώνεται και γενικεύεται ένα Κράτος Έκτακτης Ανάγκης, η αντιδημοκρατική αναδίπλωση κυβερνήσεων και κρατικών αστικών θεσμών ενάντια στους εργαζόμενους, τους λαούς και τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες τους.

Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες, καθώς το συντριπτικό 90% υπέρ της Ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα, αλλά και η άκρως αντιδραστική, χουντική στάση της Μαδρίτης, έχουν βάλει επί τάπητος τη μονομερή ανακήρυξή της από την πλευρά των Καταλανών.

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη πρέπει να σταθούμε πάση θυσία αλληλέγγυοι στο πλευρό του καταλανικού λαού και να κινητοποιηθούμε για την υπεράσπιση του δικαιώματός του να αποφασίζει ελεύθερα για το μέλλον του. Η μάχη του για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην Αυτοδιάθεση είναι μια μάχη για την υπεράσπιση των στοιχειωδέστερων δημοκρατικών δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών, που καταργούνται ταχύτατα σε όλη την ΕΕ ακολουθώντας το ελληνικό πείραμα των Μνημονίων, της φτώχειας και της καταστολής, της κατάργησης κάθε ουσίας της λαϊκής και εθνικής κυριαρχίας. Είναι καθήκον μας να δράσουμε – και ευκαιρία για να καταφέρουμε ένα ισχυρό πλήγμα στους ιμπεριαλιστές και τις αντιδραστικές ελίτ της ΕΕ. Στο δρόμο που χαράσσουν οι καταλανοί εργαζόμενοι και λαϊκές μάζες, να ξαναπιάσουμε το νήμα των αγώνων της διετίας 2010–2012. Με αγώνες παντού ως τη γενική πολιτική απεργία διαρκείας, να βγούμε σε δρόμους και πλατείες, απαιτώντας να φύγουν όλοι, παλιοί και νέοι μνημονιακοί και να καταργήσουμε τα Μνημόνια! Επιβάλλοντας στην πράξη τις ελευθερίες μας, ενάντια στο μαύρο καθεστώς των ιμπεριαλιστών, της ΕΕ, των αντιδραστικών και «Μένουμε Ευρώπη».

Ραχόϊ – Μοναρχία, κάτω τα χέρια από την Καταλονία!
Ζήτω η Ανεξάρτητη Καταλονία!
Πανευρωπαϊκός συντονισμός των αγώνων – Γενική Απεργία Διαρκείας
Με μαχητικούς και ενωτικούς αγώνες να τσακίσουμε το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης σε όλη την Ε.Ε.

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
03/10/2017
Ώρα:
18:30

Χώρος Διεξαγωγής

Σύνταγμα