.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Οι περιπέτειες των λέξεων των μαθηματικών στην Ελληνική γλώσσα – Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Μαρίνη στην Εργατική Λέσχη Ν.Σμύρνης

17/12/2016 | 19:30

 

 

ΟΙ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Στέλιου Μαρίνη,

Σάββατο 17/12/ 7μ.μ.στην Εργατική Λέσχη Ν.Σμύρνης

 

Οι περιπέτειες των αριθμών στην Ελληνική Γλώσσα είναι ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο. Αναλύονται οι λέξεις που χρησιμοποιούνται στα σχολικά Μαθηματικά από τρεις οπτικές: Ετυμολογικά, ως προς τη σημασία τους στην κοινή γλώσσα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και ως προς το γιατί ή πόσο επιτυχής είναι η καθιέρωσή τους για αν εκφράσουν τις αντίστοιχες μαθηματικές έννοιες.
Αυτό το ταξίδι στην ιστορία των λέξεων δίνει συχνά αφορμές για την ανάδειξη απροσδόκητων επισημάνσεων, όπως για παράδειγμα η χρήση της λέξης «πράξη» ως σεξουαλικό υπονοούμενο ήδη από την αρχαιότητα ή η παρά λίγο υιοθέτηση για το ημίτονο της λέξης τραχηλαία, δηλαδή λαιμόκοψη!
Ο συγγραφέας αναζήτησε πηγές, πρωτότυπες ή δευτερογενείς, ώστε το περιεχόμενο να είναι επιστημονικά έγκυρο, αλλά το απέδωσε με ύφος απλό, γλώσσα ρέουσα και με εκλαΐκευση κάποιων μαθηματικών όρων. Το αποτέλεσμα είναι να μπορεί να διαβαστεί από οποιονδήποτε, είτε έχει είτε δεν έχει ιδιαίτερες μαθηματικές γνώσεις.

Τον συγγραφέα και το βιβλίο του παρουσιάζουν οι
Δημήτρης Ζέρβας εκ μέρους της Εργατικής Λέσχης
Τάσος Πατρώνης, καθηγητής Διδακτικής των Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών
Κώστας Φούφας, φιλόλογος – επιμελητής κειμένων

Η χορωδία της ΕΛΝΣ θα τραγουδήσει τραγούδια του Σ. Μαρίνη.
Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
17/12/2016
Ώρα:
19:30