.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί

22/10/2014 | 19:00

Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί Τετάρτη 22 Οκτώβρη, Γκάζι 7μμ, Αμφιθέατρο 984, Πειραιώς 100

 

45879612458

Οργανώνεται από το περιοδικό Σοσιαλισμός από τα κάτω
ΟΚΤΩΒΡΗΣ 1944: Η απελευθέρωση της Αθήνας από τους Ναζί
Τα μηνύματα 70 χρόνια μετά
Στις 22 Οκτώβρη, την ημέρα που οι ναζί αποχωρούν ηττημένοι από την Αθήνα, χιλιάδες κόσμου πανηγυρίζοντας κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Απ’ όλες τις συνοικίες ξεκινάνε συγκεντρώσεις που πλημμυρίζουν το κέντρο. Εκείνη την ημέρα η πόλη ανήκει στις εργάτριες και τους εργάτες. Το ΕΑΜ είναι η οργάνωση αυτού του κινήματος, όχι μονό στην Αθήνα, αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Από την άλλα μεριά στεκόταν η κυβέρνηση των δοσίλογων που στηρίζεται στις ομάδες της Χ και στα τάγματα ασφαλείας. Και οι δύο ήταν στενοί συνεργάτες της Γκεστάπο, και οργάνωναν μαζί με τους Νάζι τα εκτελεστικά αποσπάσματα στις γειτονιές της Αθήνας. Ούτε η κυβέρνηση, ούτε ο μηχανισμός των ταγμάτων ασφαλείας δεν μπορούσαν να σταματήσουν τον κόσμο της αντίστασης, την εργατική τάξη και τη νεολαία να πάρουν την εξουσία. Αυτόν τον ρόλο ανέλαβε να τον παίξει ο βρετανικός στρατός σε συνεργασία με την κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου που ακόμα βρισκόταν στο εξωτερικό. Σε λίγους μήνες θα χτυπούσαν τον κόσμο της απελευθέρωσης στα Δεκεμβριανά του 44.

Μπορούσε το ΕΑΜ να είχε σταματήσει αυτήν την εξέλιξη? Μπορούσε το ΚΚΕ που ήταν η κυρίαρχη πολιτική δύναμη να αρνηθεί τον συμβιβασμό με τους ιμπεριαλιστές και τα στηρίγματα τους στην Ελλάδα?

Μπορούσε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος να τελειώσει με επαναστάσεις όπως τελείωσε και ο Α’ Π.Π?

Γιορτάζουμε την απελευθέρωση της Αθήνας από τη ναζιστική κατοχή και ταυτόχρονα συζητάμε τα μηνύματα από τότε, εβδομήντα χρόνια αργότερα. Ελάτε στην εκδήλωση στις 22 Οκτώβρη στο Γκάζι. Οι ομιλητές θα μας βοηθήσουν να μάθουμε την ιστορία και να συζητήσουμε για το σήμερα.

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
22/10/2014
Ώρα:
19:00
Κατηγορία Εκδήλωση: