.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.
Φόρτωση Εκδηλώσεις

« All Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Λαμόγια στο χακί» στο 18ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

18/10/2015 | 19:00

Το συνεργατικό βιβλιοπωλείο Ακυβέρνητες Πολιτείες, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Τόπος,
στα πλαίσια του 18ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης,
παρουσιάζουν το τελευταίο βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου,

“Λαμόγια στο Χακί,
οικονομικά «θαύματα» και θύματα της χούντας“

Κυριακή 18/10 19.00
Λιμάνι Θεσ/νίκης, Αποθ. 8

Ομιλητές :
Α. Χατζηστεφάνου, info-war.gr
Π. Δημητρούδης , εφημερίδα Εποχή
Χ. Αβραμίδης, δημοσιογράφος-πολιτικός επιστήμονας
και ο συγγραφέας

Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Ένας δικτάτορας διαμένει στη Βίλα του Ωνάση με την «ευγενική χορηγία» της… ΔΕΗ. Ένα «ιερό» Ταμείο αφήνει εκατοντάδες εκατομμύρια δραχμών να «αναληφθούν εις τους ουρανούς» ή μάλλον να παραληφθούν από «εθνοσωτήρες» κολλητούς. Μια αμερικανική εταιρεία καμαρώνει επειδή εισπράττει άφθονα χρήματα του ελληνικού κράτους, χωρίς να κάνει απολύτως τίποτε.

Ελληνικές τράπεζες χρηματοδοτούν την «κατασκευή» τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, αλλά αυτά εισάγονται από την Αυστρία! Μαύρα κρέατα κατακλύζουν για δύο και πλέον χρόνια την ελληνική αγορά. Τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα τετραπλασιάζονται, τα βιομηχανικά κέρδη πολλαπλασιάζονται, η φορολογία των πλοιοκτητών σχεδόν εκμηδενίζεται. Η «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» γράφει, όντως, ιστορία…

Την οικονομική, εισοδηματική και κοινωνική πολιτική της χούντας, από την «επίπλαστη ευημερία» του 1967 – 1971 έως την πλήρη απομυθοποίηση του 1973 – 1974, εξετάζει ο Διονύσης Ελευθεράτος στο νέο του βιβλίο. Σε αυτό παρελαύνουν όχι μόνο εύγλωττα στατιστικά στοιχεία, αλλά και σκάνδαλα όλων των ειδών, ιλιγγιώδη θαλασσοδάνεια, κερδισμένοι και χαμένοι, «τζάκια» και «καμένοι». Εξωφρενικές συμβάσεις και νομοθετήματα, που θαρρείς πως αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης της εργασιακής «τάξης πραγμάτων» την οποία γνώρισε -δεκαετίες αργότερα- η Ελλάδα των Μνημονίων.

Μια έρευνα με έντονο άρωμα εποχής και συγκρίσεις των «αμέσως πριν» με τα «αμέσως μετά». Μια διεισδυτική ματιά στα οικονομικά της δικτατορίας, με τρόπο που λαμβάνει υπόψη τις «συντεταγμένες» της σύγχρονης εποχής αλλά και πολλούς από τους πάγιους ακροδεξιούς μύθους για την περίοδο εκείνη.

unnamed

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
18/10/2015
Ώρα:
19:00
Κατηγορία Εκδήλωση: