.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


CYTA – Hellas: Η «ατυχία» του να είσαι ΚΚΕ


Του Βαγγέλη Κολτσίδη *

Νεαρή συνάδελφος, με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Cyta Hellas, διαπιστώνει ότι είναι έγκυος. Το κοινοποιεί στους προϊσταμένους της για να αισθάνεται «καθαρή» απέναντι τους. Οι προϊστάμενοι της το… «εκτιμούν» και της ανακοινώνουν μερικές βδομάδες αργότερα ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή της λόγω της εγκυμοσύνης και των συνεπειών αυτής!

Οι συνάδελφοι της στο τμήμα που εργάζεται έρχονται σε επαφή με το Δ. Σ. του σωματείου μας και στην συνέχεια και η ίδια, καθώς θεωρούν ότι πέρα από απάνθρωπη η απόφαση αποτελεί και κατάφορη παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Το ΔΣ του σωματείου έρχεται σε επαφή με την διοίκηση της εταιρείας και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής!

Οι προϊστάμενοι μεταβαίνουν στο τμήμα και εκφοβίζουν τους εργαζόμενους γιατί έρχονται σε επαφή με το Σωματείο τους και τολμούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους!

Το ΔΣ του σωματείου επιμένει. Γίνεται συνάντηση ανάμεσα σε εκπροσώπους της εταιρείας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου των εργαζομένων. Στη συνάντηση παρευρίσκεται και αντιπρόσωπος από το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής Αττικής που πρόσκειται στο ΚΚΕ. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι ουδέποτε πάρθηκε επίσημα απόφαση μη ανανέωσης της σύμβασης της συναδέλφου αλλά ίσα ίσα δεσμεύεται ότι θα υπογραφεί καινούργια σύμβαση αορίστου χρόνου!

Είναι μία καθαρή νίκη των εργαζομένων! Ένα δείγμα της ανάγκης ύπαρξης οργανωμένου συνδικαλιστικού φορέα σε κάθε επιχείρηση – ενός συνδικαλιστικού φορέα που να εκπροσωπεί πραγματικά τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Τι κάνεις αν είσαι ΚΚΕ;

Τι κάνεις αν είσαι ΚΚΕ, ή ορθότερα τι κάνανε τα μέλη του ΣΕΤΗΠ και της παράταξης Ταξική Ενότητα (που πρόσκεινται στο ΚΚΕ) στο χώρο μας;
Έρχονται σε επαφή με την συνάδελφο, ενημερώνουν την ίδια, όπως και τα μέλη του ΔΣ του σωματείου ότι νομικά ευσταθεί η απόφαση της εργοδοσίας να μην ανανεώσει την σύμβαση ορισμένου χρόνου λόγω εγκυμοσύνης!

Εξηγούμε στα μέλη της Ταξικής Ενότητας ότι κάνουν λάθος, αλλά αυτοί επιμένουν ότι το έχουν ψάξει και οι ίδιοι και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι νομικά!! Εξαιρετικά αντανακλαστικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε, ως προς την άμεση κινητοποίηση και ενδιαφέρον για την συνάδελφο!

Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι ο νομικός που συμβουλεύτηκε το κόμμα (ένα κόμμα του Ελληνικού κοινοβουλίου εδώ και δεκαετίες!) μπορεί να υποπέσει σε λάθη… Όμως αν γινόταν μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο θα ενημέρωνε κάποιον που ενδιαφερόταν για το αντίθετο.

Φτηνά κόλπα και χτυπήματα κάτω από τη μέση

Το μεσημέρι της επόμενης μέρας 05/10 το μοναδικό μέλος της Ταξικής Ενότητας στο ΔΣ του σωματείου ζητά να τον ενημερώσουμε για την σχεδιαζόμενη περιοδεία σε καταστήματα και κτίρια της εταιρείας σχετικά με την επικείμενη Γενική Συνέλευση που έχουμε, για να συζητήσουμε το τι γίνεται με τις διαδικασίες πώλησης της CYTA – Hellas, ώστε να συμμετέχει και ο ίδιος. Τον ενημερώνουμε ότι πρόθεσή μας είναι να γίνει την επόμενη μέρα 06/10 στις 11:30 το πρωί.

Την επόμενη μέρα όμως ο ίδιος μαζί με άλλο μέλος της παράταξης του, Ταξική Ενότητα, μισή ώρα πριν από την ώρα που κανόνισε το ΔΣ του Σωματείου, στις 11:00, προχωρούν σε δική τους, παραταξιακή περιοδεία στους ίδιους ακριβώς χώρους που είχε σχεδιάσει να πάει το ΔΣ!! Με στόχο να προλάβουν το ΔΣ και, προφανώς, να καταστήσουν την περιοδεία του ΔΣ περιττή ή και ενοχλητική για τους εργαζόμενους!!

«Λευκό» στη συναδελφική πρόσκληση της Wind

Το πρόβλημα της συμπεριφοράς των στελεχών του ΚΚΕ όμως δεν περιορίζεται μόνο στα όρια της δικής μας επιχείρησης.

Όταν το ΔΣ των εργαζομένων της Wind καλεί το σωματείο της CYTA – Hellas για παρουσία και συζήτηση στην Γενική Συνέλευσή τους, της 11/10 για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εργαζομένων του ίδιου κλάδου με κοινά προβλήματα, τι κάνουν τα μέλη της «Ταξικής Ενότητας» και στα δύο σωματεία, Wind και CYTA – Hellas; Ψηφίζουν λευκό!

Έλλειψη εντιμότητας

Στους συναδέλφους μας, τους εργαζόμενους της CYTA – Hellas, οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ, μας κατηγορούν ανοιχτά ότι είμαστε εργοδοτικοί και πουλημένοι!

Ότι καθυστερούμε επίτηδες να καλέσουμε Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, ενώ πωλείται η εταιρεία!

Μόλις όμως καλέσουμε ΔΣ έρχονται με στόχο να παρεμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή του μόνο και μόνο για να απαιτήσουν να γίνουν οι εκλογές για νέο ΔΣ χωρίς καθυστέρηση!

Με άλλα λόγια, όχι για να συζητήσουμε το πρόβλημα του ότι κλείνει η επιχείρηση και κινδυνεύουμε να βρεθούμε όλοι στο δρόμο, αλλά για το πότε θα γίνουν οι εκλογές καθώς τα στελέχη του ΚΚΕ θεωρούν ότι το τάιμινγκ είναι ευνοϊκό γι’ αυτούς!

Ολόκληρο βιβλίο… δεν θα έφτανε!

Θα μπορούσαμε πραγματικά να γράψουμε ολόκληρο βιβλίο για τα πεπραγμένα των στελεχών που εκπροσωπούν το ΚΚΕ στο χώρο μας τα τελευταία 2 χρόνια λειτουργίας του σωματείου μας. Θα σταματήσουμε όμως εδώ κάνοντας μια θερμή παράκληση σε όσους από αυτούς εξακολουθούν να μπορούν να σκέφτονται, να αρχίσουν επιτέλους να επεξεργάζονται τι συμφέρει και τι εξυπηρετεί τους εργαζόμενους και να σταματήσουν να κινούνται με μικροκομματικό φανατισμό. (Ας μην ανησυχούν για το κόμμα τους, αν το κάνουν αυτό θα κερδίσουν πολύ περισσότερα από ότι κερδίζουν με τις τακτικές που ακολουθούν).

Τα στελέχη αυτά, ενώ διαρκώς μιλούν και κραυγάζουν υπέρ του ανυποχώρητου αγώνα, όποτε προκύψει αγώνας που δεν τον ελέγχουν, λειτουργούν σαν απόλυτο φρένο!

Αυτή όλη η στάση έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στον κόσμο, στον μέσο εργαζόμενο. Ο κόσμος επιλέγει να απέχει και όχι να συμμετέχει σε διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και συζητήσεων, για τις οποίες νιώθει πως είναι αδιέξοδες και ατελέσφορες.

Όμως κι αυτό, απ’ ότι φαίνεται, είναι στις επιδιώξεις των πιο συνειδητών στελεχών του ΚΚΕ: «διαλύοντας» στην ουσία συνελεύσεις και άλλες συλλογικές διαδικασίες, τις απαξιώνουν, διώχνουν τον κόσμο, κι έτσι μπορούν, ή ελπίζουν ότι θα μπορέσουν, να ελέγξουν σωματεία και συνελεύσεις, με τις μικρές αλλά πειθαρχημένες οργανωμένες τους δυνάμεις.

Η ήττα και η απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών είναι αυτό στο οποίο επενδύουν για να μπορέσουν να παραστήσουν τους νικητές!

Εμείς από την άλλη, θα συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην κρίση του μαζικού κινήματος. θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε με ενωτική διάθεση, ειλικρίνεια και διαφάνεια επενδύοντας στη δυνατότητα του κινήματος να πάρει τις σωστές αποφάσεις μέσα από δημοκρατική λειτουργία.

Βαγγέλης Κολτσίδης,
πρόεδρος σωματείου εργαζομένων CYTA – Hellas

Πηγή: net.xekinima.orgΚριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 82.00% ( 5
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

4 Σχόλια στο "CYTA – Hellas: Η «ατυχία» του να είσαι ΚΚΕ"

lathranagnostis

α) Μια σύμβαση ορισμένου χρόνου, ο εργοδότης, δεν υποχρεώνεται από κανέναν νόμο να την ανανεώσει. Αν τελικά δεν ανανεώσουν την σύμβαση της συγκεκριμμένης εργαζόμενης, δεν πρόκειται καν να της πουν, επίσημα τουλάχιστον, ότι η ανανέωση δεν γίνεται λόγω εγκυμοσύνης. Τι σας φταίει το ΚΚΕ? Επειδή ενημέρωσε την εργαζόμενη για τα αντικειμενικά προβλήματα που υπάρχουν στην υπόθεσή της?
β) Από που κι ως που, μια παράταξη δεν έχει το δικαίωμα να κάνει δική της ενημέρωση στους εργαζόμενους

Γιώργος Κάσσιος

σκ@τ@ στην αστική νομιμότητα και στους θεματοφύλακές της…

ένας

Eίναι, όντως, μεγάλη ατυχία: Εκτός από την εργοδοσία, έχεις και τους πασόκους, που εμπορεύονται με την εργοδοσία τον αντικουκουεδισμό τους, για ψίχουλα.
Ηταν έντονο αυτό το στυλάκι γύρω στα 80’s, και πολύ αποδοτικό, γιατί τότε ο ρεφορμισμός είχε να δώσει. Τώρα τα ψωμιά είναι λίγα….

Stahlarbeiter

Απο την μια «τάχα» μου κάνετε προτάσεις «συνεργασίας» στο ΚΚΕ και απο την άλλη δημοσιεύεται ότι λιβελογράφημα λάσπης ενάντια του τα οποία βγάζει ο κάθε ένας ξεκινηματίας. Η εμπάθεια δεν έχει όρια και φαίνεται και απο το κείμενο που βρίθει αντιφάσεων και «άκυρων» επιχειρημάτων, που όποιος έχει την ελάχιστη συνδικαλιστική εμπειρία μπορεί να καταλάβει.

wpDiscuz