.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Η Αλέκα, ο Δημήτρης και η Eldorado…


του Κώστα Γρηγοριάδη

«Έχουμε 1,5 εκατομμύριο ανέργους στην Ελλάδα. Δε λύνεις το ζήτημα με το να βρουν δουλειά 500, όταν μια επένδυση θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερη ανεργία στην περιοχή. Πρέπει να ξεφύγουμε, δηλαδή, από τον εαυτό μου, την οικογένειά μου κλπ.
Παρότι, όπως ξέρετε είμαστε, το λέει και το καταστατικό μας, Κόμμα της εργατικής τάξης, πριν απ’ όλα(…) αν χρειαστεί να στεναχωρήσουμε κάποιους εργάτες θα τους στεναχωρήσουμε, γιατί βλέπουμε το σύνολο της εργατικής τάξης κι όχι ένα τμήμα της» (Αλέκα Παπαρήγα, 6/4/2013).

«Οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη δουλειά τους, να μη χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό είναι απαραίτητο και πρέπει να διεξάγουν τέτοια πάλη. Δεν μπορεί να καταδικάζεις εργαζόμενους στην ανεργία. Εμείς ως κόμμα έχουμε συναντηθεί μαζί τους και έχουμε ξεκαθαρίσει και συμφωνούν μαζί μας σε αυτό ότι εμείς δεν επιλέγουμε το θέμα, για παράδειγμα το ποιος θα είναι ο ιδιοκτήτης που θα λειτουργεί, γιατί πρέπει να λειτουργεί, και βεβαίως πρέπει να παίρνονται όλα τα απαραίτητα περιβαλλοντικά μέτρα έτσι ώστε να προστατεύεται η πανέμορφη περιοχή, όχι μόνο για τον τουρισμό αλλά και για την υγεία των κατοίκων.(..) Λουκέτο δεν πρέπει να υπάρξει σε βιομηχανία, αλίμονο. Το εργοστάσιο πρέπει να ανοίξει να δουλεύει, άλλο ζήτημα ότι εμείς θεωρούμε ότι στα πλαίσια μιας άλλης οικονομίας αυτό θα έπρεπε να είναι κοινωνικοποιημένο. Η διαφωνία μας η ουσιαστική είναι εκεί. Γιατί η κοινωνική ιδιοκτησία με ένα εθνικό κεντρικό σχέδιο μπορεί να προστατέψει και το περιβάλλον, να κάνει άλλους νόμους φιλολαϊκούς» (Δημήτρης Κουτσούμπας, 12/1/2016).

Αυτές οι δύο διαφορετικές δηλώσεις, θα μπορούσαν να ήταν ένα κουΐζ, μια σπαζοκεφαλιά ή ένα σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, ως ερώτηση για το ποιοι τις έκαναν.

Αν κανείς δεν γνώριζε πως πρόκειται για δηλώσεις που αφορούν μια πρώην γραμματέα και έναν νυν γραμματέα του ίδιου και του αυτού κόμματος.

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές πολιτικές δηλώσεις που η μια βλέπει ένα τόσο σοβαρό θέμα από την… ανατολή και η άλλη από τη δύση.

Το περίεργο είναι πως δεν πρόκειται για δηλώσεις με τεράστια χρονική απόσταση, ώστε να υποθέσει κανείς ότι μεσολάβησαν κοσμογονικές αλλαγές μεταβάλλοντας πράγματα και καταστάσεις, ώστε να έχουμε πλέον μια διαφορετική προσέγγιση. Πρόκειται για δύο δηλώσεις με απόσταση περίπου τριών ετών.

Μάγοι δεν μπορούμε να γίνουμε, ούτε και να ρίξουμε τα χαρτιά, ώστε να καταλάβουμε τα κίνητρα που μετέβαλαν τη στάση στο ζήτημα της επένδυσης εξόρυξης χρυσού από την Eldorado στο ΚΚΕ μέσα σε μόλις τρία χρόνια.

Η Αλέκα Παπαρήγα λέει πως οι 500 θέσεις εργασίας της Eldorado δε θα λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή.

Επίσης η δήλωσή της λέει πως «πριν απ’ όλα (…) αν χρειαστεί να στεναχωρήσουμε κάποιους εργάτες θα τους στεναχωρήσουμε, γιατί βλέπουμε το σύνολο της εργατικής τάξης κι όχι ένα τμήμα της».

Καλά όλα αυτά, όμως θα ρωτήσει κάποιος: «τι άλλαξε και ο επόμενος γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι η επένδυση της Eldorado δεν πρέπει να κλείσει γιατί αν κλείσει οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους; Μα, η Eldoradoδε θα καταστρέψει το περιβάλλον;».

Η επιφανειακή μέθοδος εξόρυξης στις Σκουριές ξεθεμελιώνοντας τεράστιες εκτάσεις δάσους, οι τόνοι εκρηκτικών που με τις εκρήξεις τους θα απλώσουν τη δηλητηριώδη σκόνη χιλιάδες τετραγωνικά γύρω στη περιοχή σε καλλιέργειες και θαλάσσια ζωή, ο υδροφόρος ορίζοντας που θα μολυνθεί από τη διαρροή κυανίου, η φτωχοποίηση και η ερήμωση που θα επακολουθήσουν της επένδυσης, αφού μαζευτεί το πολύτιμο μέταλλο κλπ, αξίζουν όλα αυτά για μερικές θέσεις εργασίας, 500, 1000, 2000 εργαζομένων;

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους ο κος Κουτσούμπας κόπτεται να μην χάσουν την εργασία τους, πως θα ζήσουν μετά αυτοί και οι οικογένειές τους σε έναν ερημικό και, δηλητηριασμένο τόπο;

«Λουκέτο δεν πρέπει να υπάρξει σε βιομηχανία, αλίμονο», μας υποδεικνύει επίσης ο ΓΓ.

Ώστε έτσι! Οι βιομηχανίες πρέπει να λειτουργούν ανεξάρτητα τι παράγουν και πώς το παράγουν;

Στο ταξικό κίνημα δεν πέφτει κανένας λόγος;

Στο ίδιο το κόμμα της εργατικής τάξης δεν πέφτει κανένας λόγος;

Αν δηλαδή ερχόταν μια επιχείρηση που θα ήθελε να παράξει ένα «Χ» προϊόν, αλλά θα έπρεπε ο Παγασητικός κόλπος (τυχαίο παράδειγμα) να στερέψει από θαλάσσια ζωή επειδή αυτό που θα χυνόταν σ’ αυτόν θα επέφερε μόνιμο θάνατο στην υποθαλάσσια χλωρίδα και πανίδα, ο κος Κουτσούμπας για χάρη π.χ. 3.000 θέσεων εργασίας θα το δεχόταν;

Το ΚΚΕ θα το δεχόταν;

Όχι, ας μην απαντήσει σε εμάς.

Θα ήταν ενδιαφέρον ένας δημοσιογράφος να καλέσει την Αλέκα Παπαρήγα και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, να τους θέσει τα δύο διαφορετικά σκεπτικά τους και να απαντήσει ο ένας στον άλλον.

Πηγή: ergatikosagwnas.gr

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 80.00% ( 9
Συμμετοχές )



30 σχόλια στο “Η Αλέκα, ο Δημήτρης και η Eldorado…

  1. Ι.Α

    και αντικομμουνιστικα αρθρα απο τους εμμισθους του συριζα τωρα?

    Reply
  2. lathranagnostis

    Ακόμα προσπαθούν αυτοί να κάνουν ΜΑΤ στο ΚΚΕ?!
    Πάντως τώρα αν πω, ότι το περίμενα ότι θα αναδημοσιεύατε αυτό το άρθρο, μη με πείτε εμπαθή!
    Μια άθλια ανάρτηση στο σαϊτ των εξωνημένων φίλων σας(*), όπου ένας εξωνημένος πιάνεται από δυό φράσεις δύο μελών του κόμματος με διαφορά τριών ετών μεταξύ τους …….και προσπαθεί τι?…..Να λερώσει την υποληψη του ΚΚΕ? Να δημιουργήσει ερωτήματα για τον ενιαίο λόγο των στελεχών του κόμματος? Να του κάνει ΜΑΤ? Να του κλ.. τ αρχ…..?
    Τι προσπαθεί ο άμοιρος?……

    (*)Απ ότι θυμάμαι και σ αυτούς, μαζί με τη ΛΑΕ, είχατε στείλει και ραβασάκι για την συνεργασία της…….αριστεράς(!).

    Reply
  3. μέλος του ΝΑΡ

    Αντικομμουνιστικη αντίληψη, είναι να θες να συνεχίσει η εξόρυξη στην Χαλκιδική. Αυτό που ζητά δλδ το κκε. Αντικομμουνιστικη λογική είναι να μην θες να συγκροτήσεις αντικαπιταλιστικά προγράμματα πάλης στα οποία να συνδυάζεται ο οικονομικός και ο οικολογικος αγώνας.

    Reply
  4. Ι.Α

    η εξορυξη βλαπτει και μολυνει αλλα επισης βλαπτει και μολυνει και η γεωργια και ο τουρισμος και καθε σχεδον ανθρωπινη δραστηριοτητα.
    δεν ειδα καποιον σαν του λογου σου να ζητα να σταματησει αμεσα καθε οικονομικη δραστηριοτητα στη χαλκιδικη και γιατι οχι σε ολοκληρη τη χωρα γιατι ευαισθησια μονο στη χαλκιδικη και οχι στο σχηματαρια στα οινοφυτα ασπροπυργο περαμα κλπ τετοιοι ”κομμουνιστες’ ειστε στο ναρ μονο για τη χαλκιδικη ?

    Reply
    1. Έλληνας φτωχός

      Αγαπητέ ΙΑ φίλε του ΚΚΕ κανονικά θα έπρεπε να ντρέπεσαι για αυτό σου το σχόλιο. Και αυτό στο λέω, διότι υιοθετείς αμάσητη την καπιταλιστική ανάπτυξη της χώρας!

      Σου απαντώ λοιπόν: α. Η καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος στην Χαλκιδική, στο Ελληνικό, στον Σαρωνικό, οι πυρκαγιές που καίνε τα δάση, είναι αποτελέσματα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, και των ιδεολογημάτων του, που έχουν διαποτίσει ΚΑΙ αρκετά τμήματα της εργατικής τάξης και των μεσαίων στρωμάτων.

      β. Και επειδή έχει συντελεστεί ΗΔΗ εξαιτίας των παραπάνω σημαντική καταστροφή της φύσης και του περιβάλλοντος τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι κομμουνιστές και όλοι οι καταπιεσμένοι πρέπει να σταματήσουν να αντιστέκονται στις καταστροφές που συμβαίνουν ΤΩΡΑ ή σε αυτές που έχουν προγραμματιστεί από τις καπιταλιστικές κυβερνήσεις και το κεφάλαιο/ΕΕ; Στην Χαλκιδική φίλε του ΚΚΕ, αυτά τα χρόνια καταστρέφεται τεράστιο αρχέγονο δάσος και πίνουν κυάνιο/αρσενικό οι κάτοικοι λόγο μόλυνσης υδροφόρου ορίζοντα. Στο Ελληνικό φίλε του ΚΚΕ, τώρα επίκειται το τσιμέντωμα χιλιάδων στρεμμάτων. Οχι χτες! Ούτε αύριο! Αντί λοιπόν να αποδέχεστε εκεί στο ΚΚΕ τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης στο όνομα του “να έχει δουλειά ο κόσμος” (επιχειρήματα του καπιταλιστικού τρόπου σκέψης), βάλτε πλάτη σε αντικαπιταλιστικά προγράμματα πάλης που ΚΑΙ ενσωματώνουν το αίτημα για σταθερή εργασία του κόσμου, ΚΑΙ ενσωματώνουν την ανάγκη να φρενάρει όσο γίνεται η καταστροφή της φύσης από το κεφάλαιο.

      Reply
      1. Ι.Α

        Αν κατάλαβες από τα παραπάνω ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης η βαλτός είσαι η δεν ξέρεις τι λέει το ΚΚΕ
        Από την άλλη αντικαπιταλιστικός αγώνας δεν γίνεται ούτε με την αλιστου μνήμης ΕΛΕ ούτε με κοινές παρατάξεις σε δασκάλους καθηγητές ούτε με κοινό συντονιστικό σωματείων ούτε στηρίζοντας κάλπικα δημοψηφίσματα

        Reply
        1. Έλληνας φτωχός

          Αγαπητέ φίλε του ΚΚΕ, και βαλτός ΔΕΝ είμαι, ΚΑΙ γνωρίζω πολύ καλά τι λέει το ΚΚΕ. Λυπάμαι φίλε μου, αλλά το ΚΚΕστηρίζει στην πράξη, τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης της χώρας. Δες την θέση του για την Χαλκιδική, παλιότερα για την Κερατέα (όπου και συμμετείχε για ελάχιστες μέρες και μετά έφυγε, στο Ελληνικό, όπου δεν πράττει τίποτα για να μην γίνει η καταστροφή του κλπ.

          Ενω σήμερα χρειαζόμαστε αντικαπιταλιστικά προγράμματα πάλης, το ΚΚΕ σφυρίζει αδιάφορα. Σε αντίθεση, με άλλες δυνάμεις της αριστεράς όπως είναι πχ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

        2. Ι.Α

          συνεχιζεις και δεν καταλαβαινεις η κανεις πως δεν καταλαβαινεις
          για τα οινοφυτα το σχηματαρι το περαμα το θριασιο κλπ ποια ειναι η θεση της ανταρσυας
          να σταματησουν αμεσα ολες οι δραστηριοτητες και να κλεισουν ολα τα εργοστασια που μολυνουν αερα εδαφος θαλασσα ?
          ποια η θεση της ανταρσυας για τα ελπε την εκο τη μοτορ οιλ κλπ

          το προβλημα ειναι ο καπιταλιστικος τροπος αναπτυξης και αυτο δεν λυνεται με επιμερους μαχες σε σκουριες και κερατεα οπου το κυριαρχο δεν μπαινει καν στην εξισωση

          και στις σκουριες και στη κερατεα το ΚΚΕ ηταν και ειναι παρον αρνειται ομως να κατεβει μαζι με ενα συνοθυλευμα αλλων αφεντικων σε μετωπο Θυμησου λιγο τη θεση της χρυσησ αυγης για την κερατεα

        3. Κώστας

          υπάρχουν κοινωνικά άχρηστες καπιταλιστικές παραγωγικές δραστηριότητες, μην κάνεις τον χαζό, και μεγάλο κομμάτι αυτών είναι στις εξορύξεις.Μια εξόρυξη η οποία έχει καταστρεπτικές επιπτώσεις στην απασχόληση, την υγεία, τον τουρισμό, την κτηνοτροφία και την μεταποίηση και δεν δημιουργεί αλυσίδα προστιθέμενης αξίας, δεν δίνει δηλ ενδιάμεσα προιόντα για παρασκευή καταναλωτικών αγαθών για εγχώρια κατανάλωση και για εξαγωγές. Έρχεται μια πολυεθνική, ρημάζει μια περιοχή, αφήνει ελάχιστα έσοδα στο κράτος και αυτό είναι όλο, ε αυτό είναι τρίτος κόσμος.

          επίσης δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το κίνημα κατοίκων πρέπει να κριθεί με κριτήριο το αν βάζει θεμα … ανατροπής του καπιταλισμού και όχι οι εργαζόμενοι της eldorado, που και αυτοί δεν πρέπει βέβαια αλλά μπαίνω στην τρέλλα του Κομμουνιστικού Κουτσουμπικού Κόμματος Ελλαδας και αναρωτιέμαι. Τι πάει να πει “να μην κλείσει το εργοστάσιο”, τι ρεφορμιστικά αιτήματα είναι αυτά ? ΕΕΕΕΕΕΕΕΕ ?

          Κώστας

        4. μέλος του ΝΑΡ

          Συνεχίζεις να κανεις πως δεν καταλαβαίνεις! Α. Η θέση του ΝΑΡ κ της Ανταρσυα είναι πως το εργατικό κ ευρύτερα το λαϊκό κίνημα πρέπει να εντάξουν οργανικά στα μέτωπα του αγώνα ΚΑΙ το εργασιακό ζήτημα ΚΑΙ το οικολογικό ζήτημα.

          Β. Για τα οινοφυτα, σχηματαρι κλπ οι κομμουνιστες/αριστεροι/αναρχικοι αγωνιζόμαστε μέσα από τα σωματεία κ μέσα από τις συλλογικότητες γειτονιών, για να αποκτήσουν συστήματα καθαριότητας οι εκεί επιχειρήσεις οι οποίες μολύνουν νερα κ αέρα.

          Γ. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως γειατρεια δεν παίρνει ο καπιταλισμός. Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι χωρίς αιτήματα αγώνα στο σήμερα, γίνεσαι ιεχωβάς δλδ κκε, κ πετάς μπάλα στην εξέδρα κ τον σοσιαλισμό στην β παρουσία.

  5. Κώστας

    η Αλέκα τοποθετούμενη σε μια στιγμή που το κίνημα στην Χαλκιδική ήταν ενεργό, περισότερο από σήμερα, λογικά, και λόγω πολιτικής εξυπνάδας που ο Κουτσούμπας παίζεται αν έχει, πήρε μια θέση τέτοια, ενώ ο Κουτσούμπας σε εποχές αποκαρδίωσης και ήττας παίρνει μια άλλη θέση. Η Αλέκα είχε ζήσει πολλές φορές την ζημιά που το ΚΚΕ πάθαινε από το να είναι έξω και απέναντι στο κίνημα, και πήρε μια έξυπνη θέση. Ο Κουτσούμπας αντίθετα σήμερα δεν έχει λόγο να το κάνει, παίρνει ανοιχτά την συστημική θέση, με το “να μην κλείσει εργοστάσιο” και όχι “να μην χαθούν θέσεις εργασίας” και να μην

    και ο Κουτσούμπας πρέπει να ερωτηθεί και η Αλέκα πάντως που έκανε τότε μια πολύ γενναία δήλωση και πολύ σωστή, πως μπορεί και να πρέπει 500 να χάσουν την δουλειά τους, δεν υπάρχει άλλη εργατική τάξη στην Eldorado και άλλη αλλού. Αν και υπάρχουν τρόποι να μην χάσουν την δουλειά τους και να πολλαπλασιαστούν και οι θέσεις εργασίας στην περιοχή.

    Κώστας

    Reply
    1. Ι.Α

      Αν και είναι σαν να εξηγώ σε τυφλό τα χρώματα η θέση του ΚΚΕ είναι η κοινωνικοποίηση όλων των εταιριών εξορυξης

      Reply
  6. Ι.Α

    και για την ταμπακιερα του αρθρου
    η Αλεκα Παπαρηγα μιλα το 2013 πριν αρχισει η επενδυση και πριν προσληφθουν οι 1500-2000 που δουλευουν σημερα στα ορυχεια
    Ο Δημητρης Κουτσουμπας μιλα το 2017 4 χρονια μετα οταν πλεον 1500-2000 δουλευουν πλεον στα ορυχεια
    το να προσαρμοζεις το λογο σου στην πραγματικοτητα αυτο ειναι διαλεκτικη
    το να αναζητας δηθεν διαφορες διαφωνεις ασυνεπεια κλπ οπως κανει ο σκιτσογραφος της μεσημεριανης του συριζα ειναι συριζαικη και αντικομμουνιστικη προπαγανδα

    το να αναπαραγεις το αρθρο του σημαινει να σιγονταρεις μια επιθεση εναντια στο ΚΚΕ
    το να τον υποστηριζεις τα σχολια δειχνει οτι μπροστα στο αντικομμουνιστικο μενος η λογικη χανεται

    Reply
  7. Νίκος

    Το να μιλάει το ΚΚΕ για άρθρα επιθετικά προς αυτό και “αντικομμουνιστικό” παραλήρημα, τη στιγμή που στον “Ρ” και στο site του 902 δημοσιεύονται καθημερινώς κατάπτυστα “άρθρα” άνευ επιχειρηματολογίας και γεμάτα πολιτική εμπάθρια για το σύνολο της εξωκ.αριστεράς είναι το λιγότερο αστείο.

    Reply
    1. ονομα

      Πότε ασχολήθηκε ο 902 με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά; λαϊκιστή είστε λίγο ψωναρες. αν διαβαζες 902 δε θα ηξερες την υπαρξη των δορυφορων της ταξικής πάλης (μουλου σεκ κλπ). το ΚΚΕ έχει το μέτωπο του στραμμένο στον κύριο αντίπαλο όπως θα όφειλε και η 《Αριστερά》 αλλά εδώ τα μισά άρθρα είναι άναρθρες κραυγές ενάντια στο ΚΚΕ και τον Στάλιν λες και αυτό μας φταίει σήμερα….

      Reply
      1. Νίκος

        Μπλα,μπλα,μπλα…Θες να σου βάλω τα links των δεκάδων άρθρων που δημοσιεύτηκαν στον Ριζοσπάστη και στο portal μόνο το προηγούμενο εξάμηνο με αντικείμενο κριτικής την ΑΝΤΑΡΣΥΑ,το ΝΑΡ,τη ΛΑΕ κλπ;

        Reply
    2. Ι.Α

      αυτο λεγεται συνδρομο καταδιωξης και πρεπει να το κοιταξετε εκει στην ανταρσυα
      καθημερινα το ΚΚΕ δεν ασχολειται μαζι σας ασχολειται μονο οταν υπαρχει συγκεκριμενος λογος
      αλλα την κριτικη την θελετε μονο για τους αλλους εσεις ειστε οι μονοι σωστοι κατοχοι της απολυτης αληθειας

      απο την αλλη αυτο που κατηγορειτια το ΚΚΕ το κανετε εσεις καθημερινα (δες και τα ποστ εδω)

      Reply
      1. Νίκος

        Σύνδρομο καταδίωξης έχετε εσείς φίλε.Δεν είναι τυχαίο ότι στη μιά ώρα από την ανάρτηση ενός άρθρου για το ΚΚΕ εδώ,υπάρχουν καμιά δεκαριά σχόλια ομοϊδεατών σου από κάτω.Είναι λες και περιμένετε πάνω απ’τις οθόνες και τα πληκτρολόγια.Δε θυμάμαι κάποιο άρθρο στο ΠΡΙΝ ή στην Παντιέρα να εξίσωσε το ΚΚΕ με τη ΧΑ (όπως έκανε ο Ριζοσπάστης για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ)κλπ

        Reply
  8. τάκης

    Προβληματίζεται ο αρθρογράφος για τις αντιφατικές θέσεις της ηγεσίας;του Κ.Κ.Ε μα για το μαγαζί και την πελατεία του (προσαρμόζεται στην συγκυρία το παραδέχεται και ο Ι.Α) τώρα γιατί κάποιοι ανεγκέφαλοι ταυτίζουν τον κομουνισμό με το Κ.Κ.Ε η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια

    Reply
  9. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    [Συντροφοι] του ΚΚΕ οπως παντα για την ταμπακερα κουβεντα

    Reply
  10. ΚΑΝΕΝΑΣ

    Μήπως λέω μήπως νομιμοποιήθηκαν οι offshore εταιρίες στην Ελλάδα όταν κατέρρευσε η ΕΣΣΔ
    για να μη χάσει το ΚΚΕ τις εταιρίες του ;;;
    Ποιες ειναι οι εταιρίες που συμμετέχει το ΚΚΕ ;;;
    Παρέχεται στήριξη όπου στρατολογείτε μέλη, γι αυτο φύγατε απο την Κερατέα …
    Οι 2000 εργάτες της ELDORADO GOLD πόσα κουπόνια κόβουν;;;
    Αφήστε τα περί εργατικής πάλης και κοιτάξτε τις Γαλέρες του ΚΚΕ Α.Ε.
    Είναι πολλλλλα τα λεφτά … Ιωσήφ …

    Reply
      1. Ανώνυμα

        διάβασα όλα τα σχόλια και το σχετικό σημείωμα…
        -το περιβάλλον δεν πρέπει να καταστραφεί….
        -οι εργάτες δεν πρέπει να μείνουν χωρίς εργασία και εισόδημα …
        αντί να κατηγορεί ο ένας τον άλλον ας ψάξουμε τη λύση μεταξύ των δύο αυτών παραμέτρων, όχι σε κάποιο μακρινό αύριο, αλλά στο σήμερα.

        Reply
        1. Έλληνας φτωχός

          πολύ μεγάλο δίκιο έχεις ανώνυμε! ΤΙ θα έπρεπε να διεκιδικούμε ως λαός; ΠΟΙΑ συνείδηση πρέπει να αποκτήσουμε; Ας σκεφτούμε σοβαρά και γόνιμα:

          α. Οι επιχειρήσεις που εξόφθαλμα καταστρέφουν το περιβάλλον, ή πρέπει να κλείνουν (πχ Χαλκιδική) και οι εργαζόμενοί τους να επανεκπαιδεύονται σε άλλα επαγγέλματα με χρήματα του κράτους και με πρόνοια να βρίσκουν μετά αξιοπρεπή εργασία, ή πρέπει να επιβάλλουμε ως λαός να τοποθετούν αποτελεσματικά φίλτρα για τον αέρα ή το νερό με στόχο να μολύνουν όσο γίνεται λιγότερο.

          β. Οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι, ΔΕΝ είναι άχρηστοι χώροι που αποκτούν αξία εάν αξιοποιηθούν (δλδ τσιμεντωθούν) εμπορευματικά/καπιταλιστικά. Είναι ζωτικής σημασίας χώροι, για τους καταπιεσμένους και τις ανάγκες τους. Διεκδικούμε λοιπόν για παράδειγμα, να μην γίνει καμμία επένδυση κανενός Λάτση στο Ελληνικό. Να γίνει το όλο το Ελληνικό, ένα μεγάλο πάρκο με υψηλή βλάστηση (δέντρα κλπ) ανοιχτό στους κατοίκους της Αθήνας.

          Εθεσα ορισμένα βασικά κριτήρια συμπλεξης του εργασιακού με το οικολογικό σε ένα αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα πάλης, και αλλαγής των συνειδήσεων. Ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, προφανώς και δεν μπορεί να αλλάξει. Είναι βρώμικος σε όλα του. Μπορούμε όμως να συμβάλλουμε σε αγώνες που επιμέρους θα κατακτούν νίκες που θα ανασχέουν, επιβραδύνουν, αναχαιτίζουν την μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος (πχ Κερατέα, Σκουριές κλπ). Μπορούμε παράλληλα, να συμβάλλουμε στην επανεκπαίδευση των συνειδήσεων των καταπιεσμένων, όπου θα αποκτούν και ταξική συνείδηση και οικολογική συνείδηση! Και όλα αυτά, δεν είναι καθόλου λίγα!

        2. ένας

          Είστε, αριστεροχωρικοί, ανεκδιήγητοι!
          Ενα άλλο “αδελφό” (στον αριστεροχωρικό αντι-κουκουεδισμό) σάϊτ σήμερα ….πανηγυρίζει(!) για …”Νίκη(;!) του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, ήττα Πάχτα και …Eldorado”.
          Την ώρα, που η ELDORADO σας παίρνει παραμάζωμα!
          Σιγά, που θάχανε το μεγάλο Κεφάλαιο στην κόντρα του με το μικροαστικό, …. εν έτει 2017 μ.Χ.!
          Ποιό “περιβάλλον” και κουραφέξαλα; Ο καυγάς, όπως και στην Κερατέα, ήταν για το πάπλωμα, το μερίδιο στη διανομή της υπεραξίας. Και κέρδισε αυτός, που θα κέρδιζε!
          Αειντε τραβάτε τώρα στους καθοδηγητές, μετά από μία ακόμη “virtual” ….”νίκη”, τρομάρα σας, να σας βάλουν τους …επόμενους “κινηματικούς” στόχους, που τάχα θα επιτρέψουν στο (μικροαστικό) …”προλεταριάτο”, …”μέσα από επιμέρους ταχτικές νίκες να δημιουργήσει τους συσχετισμούς της …μεγάλης Ανατροπής, μπλα-μπλα-μπλα”!!!
          Σας δουλεύουνε, ρε, οι ρεφόρμες κρυφοπασόκες, πάρτε το χαμπάρι!
          Εδώ και 28 χρόνια από την μεγάλη ήττα του εργατικού κινήματος, που σας την πανηγυρίσανε για ….”νίκη”, σας δουλεύουν, πως πετάτε απο “νίκη” σε “νίκη”, κι έχετε χάσει τα αυγά και τα πασχάλια!
          Η κεφαλαιοκρατική υπερ-ανάπτυξη των δυνάμεων παραγωγής (αλλά και καταστροφής…) δεν αφήνει πια ούτε ψίχουλα να πέφτουν από το τραπέζι. Ο ιστορικός ρόλος των μικροαστικών στρωμάτων, που ποτέ δεν ήταν, ούτε μπορούσε να είναι, ηγετικός, (και παρά τις διαστροφικές εξαιρέσεις που στοχευμένα μεθοδεύτηκαν από το Κεφάλαιο για παραπλάνηση) έχει πια αποδυναμωθεί μέχρι μηδενισμού.
          Πια, δε θα σας ταϊζει, ούτε οικονομικά, ούτε και πολιτικά το κεφάλαιο, γιατί, εκτός, που δεν θέλει, δε μπορεί.
          Οσο γυρνάτε την πλάτη στην Επανάσταση, την απαλλοτρίωση/κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, θα τρώτε στη μάπα και άλλες “νίκες” σαν αυτή.
          Με τις υγείες σας.

        3. ανώνυμος

          Γκζζζ γκρρρ κραςςς μπιιζζβρουμ κραςςς, μπιπ, ινσέρτ κόιν, ωχ ένας ακόμα κκες κράσαρε…….

  11. ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Αποτι καταλαβα [συντροφοι ] του κκε οποις δεν ειναι μαζι μας ειναι εναντιον μας να δεις ποιος το ελεγε αυτο……….

    Reply
  12. ΝΙΚΟΛΑΣ

    Ρε παιδιά, εννοείται ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές υπό τις παρούσες συνθήκες (αφορολόγητα υπερκέρδη Eldorado, καταστροφή του περιβάλλοντος, δικαιώματα των εργαζομένων). Όμως, η αντιπρότασή του δεν είναι να κλείσει το εργοστάσιο, να μην αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα χρυσού. Η αντιπρότασή του είναι να περάσει ο ορυκτός πλούτος της χώρας σε λαϊκή ιδιοκτησία και η εργατική εξουσία να λάβει τα μέτρα που θα εξασφαλίσουν και τις θέσεις εργασίας και την προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει τεχνολογία για να γίνει η εξόρυξη χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον όμως η εταιρεία δεν την αξιοποιεί. Γιατί; Γιατί αυτό θα πλήξει την κερδοφορία της. Αυτό λέει το ΚΚΕ και γι’ αυτό πιστεύει ότι το “ναι ή όχι στην εξόρυξη” που βάζουν κυβέρνηση και ΝΔ (εκπροσωπώντας Eldorado και τουριστικό κεφάλαιο αντίστοιχα) είναι παραπλανητικό. Το θέμα είναι ποιος κάνει την εξόρυξη και με ποιους όρους. Αυτά τουλάχιστον καταλαβαίνω εγώ από όσα διαβάζω:
    20/8/2015
    https://m.902.gr/eidisi/politiki/73599/halkidikis-toy-kke-o-oryktos-ploytos-apotelei-laiki-perioysia-kai-mono-etsi
    14/1/2016
    https://m.902.gr/eidisi/apopseis-sholia/85473/kanoyn-pos-den-katalavainoyn-gia-thema-tis-eldorado
    16/1/2016
    https://www.rizospastis.gr/story.do?id=8742351
    11/9/2017
    https://m.902.gr/eidisi/politiki/138783/sholio-gia-tin-antiparathesi-shetika-me-tin-ependysi-tis-eldorado-gold
    6/2018
    http://www.katiousa.gr/koinonia/thesi-tou-kke-gia-tin-eksoryksi-chrysou-sti-chalkidiki/

    Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.