.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


Γιατί παραμένει ακλόνητος στην θέση του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠ;


ΟΛΠΝταλακογεώργος Αντώνης

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής αλλά και με δηλώσεις του ίδιου προκύπτουν συγκλονιστικά στοιχεία που αφορούν τα έργα και τις ημέρες του Διευθύνοντα Σύμβουλου και Προέδρου του ΟΛΠ Γιώργου Ανωμερίτη.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Ρακιντζή ότι: «Κατόπιν καταγγελιών ενεργήσαμε έλεγχο στον ΟΛΠ ο οποίος συνεχίζεται. Τα τρία πρώτα πορίσματα δείχνουν δυσλειτουργίες και ελλείμματα για τα οποία θα ελεγχθούν οι υπεύθυνοι και πειθαρχικά και ποινικά, αφού τα αποτελέσματα έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα, ελπίζω αυτά τα φαινόμενα να τελειώσουν κάποτε.»

Σύμφωνα με τα πορίσματα του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αυτά δείχνουν σοβαρή οικονομική ζημιά εκατομμυρίων ευρώ που προήλθε από την μεθοδική και συστηματική παραβίαση θεμελιωδών διατάξεων για την ανάθεση και την εκτέλεση δημόσιων συμβάσεων από υπερτιμολογήσεις, διπλοπληρωμές και υπερπιστοποιήσεις.

Το πρώτο πόρισμα των ελεγκτών αφορά στην ανέγερση ενός βιοκλιματικού κτηρίου διοίκησης στον προβλήτα 1 του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ στο Νέο Ικόνιο. Για τον σκοπό αυτό υπογράφτηκε σύμβαση κατασκευής έναντι 5,76 εκατομμυρίων ευρώ. Οι ελεγκτές διαπίστωσαν στην έρευνά τους πως τα αρμόδια όργανα του ΟΛΠ προγραμμάτισαν ένα βιοκλιματικό κτήριο (……) στην συνέχεια οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν (εκ μέρους των αρμόδιων οργάνων του ΟΛΠ) οδήγησαν τελικά στην κατασκευή ενός ενεργειακά συμβατικού κτηρίου. Επίσης διαπιστώνονται τα παρακάτω: 1) Η αποπληρωμή έγινε χωρίς να μειωθεί το κόστος, λόγω μη ύπαρξης ειδικών κατασκευών και βιοκλιματιστικών συστημάτων (ζημιά 613.931 ευρώ). 2) Παρασχέθηκε έκπτωση από τον ανάδοχο της τάξης του 1,2% η οποία αφορούσε σε έργο «ειδικής φύσης» αν και η κατασκευή ενός συμβατικού κτηρίου – όπως τελικά έγινε – δικαιολογούσε έκπτωση έως 33% (ζημιά 1.200.114 ευρώ).

3) Καθυστέρησε αδικαιολόγητα η έναρξη των εργασιών του έργου με συνέπεια την χορήγηση παρατάσεων προθεσμίας περαίωσης χωρίς την συνδρομή των νόμιμων προϋποθέσεων και την καταβολή αδικαιολόγητης δαπάνης αναθεώρησης (ζημιά 197.800 ευρώ).

Το δεύτερο πόρισμα εξετάζει την ανακατασκευή τριώροφης αποθήκης 28.500 τ.μ. στο Κερατσίνι η οποία είχε υποστεί ζημιές με τον σεισμό του 1999. Παρότι η αρχική μελέτη προέβλεπε την ενίσχυση του κτηρίου, τελικά οδηγήθηκε στην κατεδάφιση! Μάλιστα όπως επισημαίνουν οι ελεγκτές «κατά την φάση εκτέλεσης του έργου της κατεδάφισης (η οποία δεν δημοπρατήθηκε ποτέ με ανταγωνιστικούς όρους) αλλά και των άλλων έργων που προσαρτήθηκαν στο συμβατικό αντικείμενο, διαπιστώθηκαν υπερτιμολογήσεις και υπερπιστοποιήσεις μεγάλης κλίμακας κατά την επιμέτρηση των εργασιών». Όπως αναφέρει το πόρισμα διαπιστώθηκε «ότι παραβιάστηκαν κατ’ επανάληψη θεμελιώδεις διατάξεις για την ανάθεση και εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων» Συνέπεια των παραπάνω ήταν η πρόκληση πολλαπλών ζημιών συνολικού ύψους τουλάχιστον 1.938.425 ευρώ που ισούται με το 49% της συνολικής δαπάνης του έργου (3.955.132 ευρώ).

Το τρίτο πόρισμα αφορά την κατασκευή ενός κρηπιδότοιχου (εγκατάσταση υποδοχής) για μεγάλα κρουαζιερόπλοια στον οποίο διαπιστώθηκε «αδικαιολόγητη ανοχή των αρμόδιων οργάνων του έργου στην αντισυμβατική αδράνεια του ανάδοχου, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων και τελικά η αδικαιολόγητη διάλυση της σύμβασης με καταβολή αποζημίωσης στον ανάδοχο αυτό της έκπτωσής του».

Στην περίπτωση αυτή αν και το έργο είχε ορίζοντα κατασκευής 7 μήνες τελικά «4 χρόνια μετά την έναρξη του έργου αυτό παραμένει ανεκτέλεστο κατά 60% περίπου». Πρέπει να σημειωθεί η αναφορά στο πόρισμα ότι «είναι εκτεθειμένο στον κίνδυνο απένταξής του από το πρόγραμμα συγχρηματοδότησης του ΕΣΠΑ με ενδεχόμενη ζημία την απώλεια του συνόλου της κοινοτικής συνδρομής ύψους 2.945.739 ευρώ».

Από τα παραπάνω προκύπτει συνοπτικά ένα βιοκλιματικό κτήριο που «βγήκε» συμβατικό, μια ανακατασκευή αποθήκης η οποία γκρεμίστηκε και η τεράστια καθυστέρηση στην κατασκευή υποδοχής για κρουαζιερόπλοια που κινδυνεύει να βρεθεί εκτός ΕΣΠΑ. Ζημιές πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε έναν δημόσιο τομέα όπως είναι ο ΟΛΠ.

Σημειώνουμε ότι τα παραπάνω πορίσματα βρίσκονται εδώ και αρκετές ημέρες στο Γραφείο του Υπουργού Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργου Σταθάκη καθώς επίσης και του Αναπληρωτή Υπουργού Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα.

Έχει μια ιδιαίτερη σημασία από πολιτικής πλευράς να επισημανθεί ότι ακόμη το σοβαρό αυτό γεγονός δεν έχει σχολιασθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου η οποία όλως περιέργως σιωπά και φυσικά η σιωπή αυτή δεν είναι χρυσός…….

Ανάλογη σιωπή υπάρχει τόσο σε κομματικό επίπεδο όσο και σε συνδικαλιστικό επίπεδο από τους φορείς των εργαζομένων………

Αναπάντητο επίσης παραμένει το ερώτημα πώς ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος του ΟΛΠ παραμένει ακλόνητος στην θέση του την στιγμή κατά την οποία όλα τα τελευταία χρόνια δήλωνε υπέρμαχος της πολιτικής των παραχωρήσεων του ΟΛΠ (μια άλλη μορφή ιδιωτικοποίησης μέσω των μακροχρόνιων συμβάσεων) και ταυτόχρονα υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του φιλικού διακανονισμού που προώθησε και ψήφισε στην Βουλή η μνημονιακή συγκυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να επιτεθεί σε συνδικαλιστές και εργαζόμενους διότι όπως δήλωσε «μια μικρή ομάδα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε μια επένδυση (COSCO) εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ»!!

Φυσικά για τον εφιαλτικό εργασιακό μεσαίωνα της COSCO ούτε λόγος να γίνεται!!!

Θυμίζουμε επίσης το σοβαρό γεγονός ότι επί Υπουργίας του στο ΥΕΝ λήφθηκε απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών Ναυτεργατών τον Ιούνη του 2002…….

Ταυτόχρονα υπηρέτησε όλα αυτά τα χρόνια τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές τους……

Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Ανωμερίτης τοποθετήθηκε στον ΟΛΠ επί Υπουργίας στο ΥΝΑ της Λούκα Κατσέλη με κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου τον Νοέμβρη του 2009.

Προφανώς ο ίδιος δεν είχε και δεν έχει την πολιτική ευαισθησία να παραιτηθεί μετά την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ακόμη και τώρα που η οσμή των σκανδάλων έχει ξεσπάσει στον ΟΛΠ χωρίς να γνωρίζουμε ούτε την έκταση ούτε την εμπλοκή συγκεκριμένων προσώπων και ούτε αν περιορίζονται μόνο στα όσα έχουν έως τώρα δημοσιοποιηθεί……..

Η κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας δεν αντιλαμβάνεται την πολιτική σημασία που αποκτούν τα τελευταία γεγονότα που εμπλέκουν άμεσα την Διοίκηση του ΟΛΠ σε φαινόμενα που δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της αριστεράς;

Δεν κατανοεί άραγε τις πολιτικές συνέπειες από την διατήρηση του κ. Ανωμερίτη στην θέση του Δ.Σ και Προέδρου του ΟΛΠ;

Άραγε με τον κ. Ανωμερίτη θα επιχειρηθεί η νέα πολιτική της κυβέρνησης στο κρίσιμο και νευραλγικό τομέα της Λιμενικής πολιτικής;

Οι ευθύνες είναι σοβαρές και κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην λήψη των αναγκαίων αποφάσεων έχει ως αποτέλεσμα αυτές να διαχέονται και να αφορούν και την νέα πολιτική ηγεσία η οποία δείχνει μια αδικαιολόγητη και ανεξήγητη βραδύτητα στο να αποφασίσει τα δέοντα.

* Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 3
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.