.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


21 Μάρτη: μαχητικό το Παγκρήτιο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο στα Χανιά


21_3_xania1Γράφει ο Ειρηναίος Μαράκης

Φωτογραφίες: Κυριακή Γονάκη, Μανώλης Φιωτάκης

Με μαζική συμμετοχή περίπου 600 ατόμων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 21 Μάρτη το Παγκρήτιο Αντιφασιστικό Συλλαλητήριο στα Χανιά και στο πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας ενάντια στο Ρατσισμό και το Φασισμό. Πλήθος αντιφασιστών συμμετείχε από νωρίς στην οργάνωση και στην προπαγάνδιση του συλλαλητήριου με εξορμήσεις στην Πλατεία της Αγοράς και με μοίρασμα αντιφασιστικού υλικού ενώ τα τραγούδια του Παύλου Φύσσα έδιναν τον τόνο.

21_3_xania2Με πανηγυρικό τρόπο υποδέχτηκαν οι παρευρισκόμενοι τις αντιφασιστικές αποστολές από την υπόλοιπη Κρήτη. Ακολούθησαν ομιλίες των φορέων που καλούσαν τους Χανιώτες να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο. Ο Μύρωνας Μαρκάκης από την Ιατρική Ηρακλείου δήλωσε ότι οι φοιτητές δίνουνε και αυτή τη μάχη ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές των κυβερνήσεων που πρέπει να σταματήσουν ενώ η Άλε Κρήτη από το Σύλλογο Φοιτητών και τους Μεταπτυχιακούς Φοιτητές του Ρεθύμνου υποστήριξε ότι όπως οι φοιτητές δίνουν συλλογικά και οργανωμένα τη μάχη ενάντια στα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια έτσι δίνουν και τη μάχη για να μπει στη φυλακή η Χρυσή Αυγή κι ενάντια στο ρατσισμό.

21_3_xania3Ο Φώτης Μπιχάκης από την Αντιφασιστική Κίνηση Χανίων σημείωσε ότι μόνο η παρέμβαση του αντιφασιστικού κινήματος στο δρόμο μπορεί να επιβάλλει κινηματικά και δικαστικά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής και έκλεισε δηλώνοντας ότι είναι μια μάχη που δίνετε και μέσα στα σχολεία. Ο Γιάννης Σαρρής, δημοτικός σύμβουλος με την Κίνηση Πολιτών Πρώτα ο Άνθρωπος, επεσήμανε ότι η πάλη ενάντια στο φασισμό είναι μια μάχη που αφορά όλη την κοινωνία, ότι ο αγώνας συνεχίζεται για τη νομιμοποίηση των μεταναστών, για να σταματήσουν οι φασιστικές επιθέσεις και να μπουν φυλακή οι χρυσαυγίτες.

Στη συνέχεια, η Ντίνα Κληρονόμου, από το Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χανίων ανέφερε την αναγκαιότητα δράσεων στα σχολεία και παντού ενάντια στο ρατσισμό ενώ ο Σεραφείμ Ρίζος, δημοτικός σύμβουλος με την Ανταρσία στα Χανιά, ανέφερε ότι στο επόμενο διάστημα χρειάζεται να κλιμακώσουμε τις προσπάθειες μας για να μην περάσουν οι διάφορες μεθοδεύσεις στήριξης της Χρυσής Αυγής, όπως η αθώωση του Κασιδιάρη, και σημείωσε 21_3_xania4ότι σε αυτή την κατεύθυνση δεν μπορούμε να αντιμετωπίζπουμε τη Χρυσή Αυγή ως νόμιμο κόμμα ενώ κλείνοντας κάλεσε σε ενίσχυση του αντιφασιστικού κινήματος και με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη.

Κορυφαία στιγμή του συλλαλητηρίου ήταν όταν μίλησαν εκπρόσωποι της LGBTQI κοινότητας στην Κρήτη, ο Φίλιππος και η Βάγια, δηλώνοντας ότι παλεύουν διεκδικώντας το σώμα τους και τις επιθυμίες τους αλλά και για να οργανώσουν το πρώτο Pride στην Κρήτη για τις 26-27 Ιουνίου στο Ηράκλειο ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά και σχετικά με το ομοφοβικό έγκλημα στον φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη εκφράζοντας την αντίθεση τους στο πρότυπο του Κρητικού, μάτσο, ομοφοβικού λεβέντη και στο bulling που αποτελεί την πηγή του ρατσισμού και του φασισμού, αποσπώντας θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκόμενους.

21_3_xania5Στη συνέχεια, ο Γιώργος Μαλινάκης, από την ΚΕΕΡΦΑ Χανίων δήλωσε ότι δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη που αθώωσε τους μπράβους της Μανωλάδας, που απάλλαξε τον Κασιδιάρη από τις κατηγορίες για την επίθεση στην Κανέλλη, που κωλυσιέργησε στο να οριστεί ημερομηνία έναρξης της δίκης τόσο ώστε λόγω παρέλευσης του 18μηνου να αφήνονται ελεύθεροι οι χρυσαυγίτες. Χρειάζεται, συνέχισε, το αντιφασιστικό κίνημα αρχίζοντας σήμερα να δώσει τεράστιες μάχες για να επιβάλλει ότι οι χρυσαυγίτες δολοφόνοι θα πληρώσουν για τα εγκλήματά τους και μαζί να επιβάλει το ξήλωμα όλων όσων εξακολουθούν να τους κάνουν πλάτες σε αστυνομία και δικαιοσύνη κάνοντας στην άκρη τις απόψεις ακόμα και μέσα στην Αριστερά που θεωρούν τη Χρυσή Αυγή ως νόμιμο κόμμα επειδή είναι ψηφισμένη από μια μερίδα κόσμου. Πραγματοποιήθηκαν κι άλλες τοποθετήσεις ενώ χαιρετισμό απηύθυναν το περιφερειακό σχήμα Ανυπότακτη Κρήτη και η Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολούθησε η προγραμματισμένη πορεία στην πόλη όπου πέρασε και έξω από τα κλειστά γραφεία της ναζιστικής συμμορίας. Στην πορεία συμμετείχαν με τα πανώ τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Ρεθύμνου, οι αντιπροσωπείες της ΚΕΕΡΦΑ από Ηράκλειο, Χανιά και Ρέθυμνο, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οι 300 μετανάστες απεργοί πείνας του 2011, Άραβες μετανάστες, εκπρόσωποι της Πακιστανικής και Μπαγκλαντεσιανής κοινότητας στα Χανιά, το Συντονιστικό LGBTQI και Pride Κρήτης ConQueer, ο Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης κι ο Σύλλογος Φοιτητών Βιολογίας στο Ηράκλειο.

Τέλος και με την επιστροφή από την πορεία ακολούθησε συναυλία με χιπ-χοπ, ροκ, έντεχνη και κρητική μουσική με τους Βία, Ορατότης Μηδέν, Dragons, Αποσπερίτης, με τους Σπύρο και Λευτέρη Παναγιωτάκη καθώς και με τους Γιάγκο Χαιρέτη και Χάφιζ Ακούρ να ξεσηκώνουν τα πλήθη σε ένα πανηγυρικό, αντάρτικο, αντιφασιστικό γλέντι μέχρι αργά.

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.