.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


10+2 ερωτήσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ


 

 

Επέκταση των Χωρικών υδάτων στα 12 νμ στο Αιγαίο: Ούτε δίκαιο, ούτε ωφέλιμο για τους λαούς

Γράφει ο Γιώργος Κρεασίδης

Η επέκταση του πλάτους των Χωρικών Υδάτων (ή Αιγιαλίτιδας Ζώνης ή Χωρικής Θάλασσας) της Ελλάδας στα 12 νμ (από 6 νμ που είναι από το 1936), θεωρείται κάτι παραπάνω από «αυτονόητο δικαίωμα» από τις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά και το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένης και της κοινοβουλευτικής (κυρίως) αριστεράς.

Γνώμη μας είναι πως μια τέτοια επέκταση ή απειλή επέκτασης ούτε δίκαιη είναι, ούτε ωφέλιμη για τους λαούς Ελλάδας και Τουρκίας. Αντίθετα, αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες που συντηρούν τον επικίνδυνο πολεμοκάπηλο ανταγωνισμό εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών και τη ρητορική μίσους, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν όλο και πιο κοντά τον κίνδυνο πολεμικών επεισοδίων ή και γενικευμένης πολεμικής εμπλοκής.

Ας συζητήσουμε με ερωτήματα και αφού πρώτα συνεννοηθούμε για τα βασικά.

1. Τι είναι τα Χωρικά Ύδατα;

Σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας (1982), το νομικό καθεστώς της Χωρικής Θάλασσας, αλλά και του εναέριου χώρου πάνω από την χωρική θάλασσα και του βυθού και του υπεδάφους του, ορίζεται ως εξής:

«1. Η κυριαρχία του παράκτιου κράτους εκτείνεται, πέρα από την ηπειρωτική του επικράτεια και τα εσωτερικά του ύδατα και, στην περίπτωση αρχιπελαγικού κράτους, πέρα από τα αρχιπελαγικά του ύδατα, στην παρακείμενη θαλάσσια ζώνη που ορίζεται ως χωρική θάλασσα.

2. Η κυριαρχία αυτή εκτείνεται και στον εναέριο χώρο πάνω από την χωρική θάλασσα καθώς και στο βυθό και υπέδαφός της.»

Με λίγα λόγια, στη ζώνη των Χωρικών Υδάτων ασκείται πλήρης κρατική κυριαρχία, όπως αυτή ασκείται στη στεριά ή στα «εσωτερικά ύδατα» (πχ λίμνες). Επίσης, ασκείται πλήρης κρατική κυριαρχία στον αέρα πάνω από την Χωρικά Ύδατα, σε ζώνη ίσου πλάτους με αυτά.

Υπάρχει μόνο η εξαίρεση της διέλευσης πλοίων άλλης χώρας, όπου αυτά μπορούν να περνούν, με την προϋπόθεση ότι υπόκεινται σε έλεγχο και εκτιμάται ότι εκτελούν «αβλαβή διέλευση».

Από τα παραπάνω προκύπτει σαφώς ότι τα όρια των Χωρικών Υδάτων (και έως αυτά τα όρια και μόνο) αποτελούν σύνορα για μια χώρα, με την έννοια και τη σημασία που λίγο ως πολύ γνωρίζει όλος ο κόσμος. Δείτε και εδώ το κείμενο εργασίας του ΝΑΡ)

2. Ποιο είναι το πλάτος των Χωρικών Υδάτων;

Αρχικά το πλάτος των Χωρικών Υδάτων για τα περισσότερα κράτη είχε αρχικά ορισθεί στα 3 νμ, σε στενή συνάρτηση με την διασφάλιση της χερσαίας άμυνας από θαλάσσια εισβολή άλλης χώρας. Σταδιακά, από διάφορες χώρες έγιναν επεκτάσεις στα 6νμ, 12 νμ ή/και μεγαλύτερες.

Η προαναφερόμενη σύμβαση του 1982 στο Άρθρο 3, ορίζει τα εξής για το εύρος της χωρικής θάλασσας:

«Κάθε κράτος έχει το δικαίωμα να καθορίσει το εύρος της χωρικής του θάλασσας. Το εύρος αυτό δεν υπερβαίνει τα δώδεκα ναυτικά μίλια, μετρούμενα από γραμμές βάσεως καθοριζόμενες σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση».

Η σύμβαση επομένως ορίζει τη δυνατότητα για Χωρικά Ύδατα έως και 12νμ (περίπου 22 χιλιόμετρα). Δηλαδή κάθε κράτος μπορεί να επεκτείνει τα θαλάσσια σύνορά του, αρκεί να μην πλήττει αντίστοιχα δικαιώματα γειτονικών κρατών ή δεν δημιουργούνται άλλης φύσης προβλήματα σε ειδικές περιστάσεις (πχ κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες, κόλποι, στενά κλπ) και πάντως όχι πέρα από αυτό το πλάτος.

3. Ποιο είναι το εύρος των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας και της Τουρκίας

Το πλάτος των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας για όλες τις ακτές της είναι 6 ναυτικά μίλια από το 1936. Το ίδιο και της Τουρκίας σε ότι αφορά το Αιγαίο, ενώ έχει καθοριστεί στα 12 νμ για τη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Φέτος η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια, μόνο σε ό,τι αφορά το Ιόνιο Πέλαγος.

Υπήρχε και υπάρχει σοβαρός λόγος στο να περιοριστούν τα Χωρικά Ύδατα των δύο χωρών στα 6 νμ και όχι στα 12 νμ στο Αιγαίο. Αν το πλάτος μείνει στα 6 ναυτικά μίλια, τα Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας θα αποτελούν το 43,5% του Αιγαίου, τα Χωρικά Ύδατα της Τουρκίας το 7,5% και τα Διεθνή Ύδατα το 49%. Στην περίπτωση επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στα 12 μίλια, τότε τα Χωρικά Ύδατα της Ελλάδας θα αποτελούν το 71,5% του Αιγαίου, τα Χωρικά Ύδατα της Τουρκίας το 8,8% και τα Διεθνή Ύδατα το 19,7%.

4. Ποιες είναι οι συνέπειες της επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στα 12 νμ στο Αιγαίο;

Η επέκταση των Χωρικών Υδάτων Τουρκίας και Ελλάδας στα 12 νμ στο Αιγαίο, συνιστά αλλαγή συνόρων κρατικής κυριαρχίας των δύο χωρών, κατά την οποία το Πέλαγος αυτό μετατρέπεται σε ελληνική λίμνη (πιο σωστά σε ΝΑΤΟϊκή λίμνη, όπως θα δούμε στη συνέχεια), με δύο συνέπειες:

Πρώτον, δεν υπάρχουν δίοδοι διέλευσης για τη διεθνή ναυσιπλοΐα, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση.

Δεύτερον, η Τουρκία ειδικότερα θα πρέπει πλέον να ζητά άδεια για να περάσει. Κάθε πλοίο της που θα διέρχεται από το Αιγαίο θα πρέπει να αποδεικνύει ότι εκτελεί «αβλαβή διέλευση», τα δε πολεμικά θα πρέπει υποχρεωτικά να πλέουν στην επιφάνεια της θάλασσας.

Μια αλλαγή συνόρων με τέτοιες επιπτώσεις, είναι αδύνατο να γίνει δεκτή και να υπάρξει χωρίς πόλεμο και αιματοχυσία. Δεν είναι άλλωστε ούτε δίκαιο ούτε ωφέλιμο για τους λαούς των δύο χωρών να μπουν σε ένα κύκλο αλληλο-καταστροφής.

Σαφώς βέβαια έχουν οφέλη από την υποδαύλιση αυτού του ζητήματος οι έμποροι όπλων του ΝΑΤΟ, που μέσω του κυνηγητού των εξοπλισμών, χώνουν όλο και πιο βαθιά τις δυο χώρες στο «μαντρί». Ακόμη πιο σαφές είναι ότι συμφέρον έχουν οι αστικές και εθνικιστικές δυνάμεις στις δύο χώρες που μέσω του εθνικισμού προσπαθούν να «νομιμοποιήσουν» μια εσωτερική πολιτική εκμετάλλευσης, περιορισμού των ελευθεριών και χειραγώγησης των λαών.

5. Δηλαδή, να παραιτηθεί η Ελλάδα από ένα δικαίωμα που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο;

Είναι θέμα συζήτησης σε τι ωφελεί τη συζήτηση και τους λαούς αυτός ο a la carte καθαγιασμός του Διεθνούς Δικαίου. Ωστόσο, στην συγκεκριμένη τουλάχιστον περίπτωση, δεν πρόκειται για «παραίτηση» από αυτό, αλλά, αντίθετα, για εφαρμογή του.

Αυτό διότι, πουθενά η Σύμβαση δε μιλάει για αυτονόητο δικαίωμα επέκτασης στα 12 νμ, αλλά αντίθετα θέτει αυτό ως ανώτατο όριο. Ένα όριο που πρέπει να εξετάζεται με περίσκεψη ανάλογα και τα δικαιώματα των γειτονικών κρατών και με την εξέταση των ειδικών περιστάσεων.

Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι σε πολλά της άρθρα η Διεθνής Σύμβαση, χωρίς να εξαντλεί όλες τις περιπτώσεις, αναφέρεται διεξοδικά στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν ακριβώς σε κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες όπως αυτή του Αιγαίου.

Στο άρθρο 122 δίνεται ο σχετικός ορισμός:

«Για τους σκοπούς της παρούσας σύμβασης «κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα» σημαίνει κόλπο, λεκάνη ή θάλασσα που περιβάλλεται από δύο ή περισσότερα κράτη και που συνδέεται με άλλη θάλασσα ή με τον ωκεανό με στενό δίαυλο, ή που αποτελείται καθ’ ολοκληρίαν ή κυρίως από τις χωρικές θάλασσες ή τις αποκλειστικές ζώνες δύο ή περισσοτέρων παράκτιων κρατών».

Το δε Άρθρο 123 με αρκετή σαφήνεια ορίζει σε ό,τι αφορά την «Συνεργασία κρατών που συνορεύουν με κλειστές ή ημίκλειστες θάλασσες»:

«Τα κράτη που συνορεύουν με κλειστή ή ημίκλειστη θάλασσα πρέπει να συνεργάζονται μεταξύ τους στην άσκηση των δικαιωμάτων τους και την εκτέλεση των καθηκόντων τους σύμφωνα με την παρούσα σύμβαση».

Οι μονομερείς ενέργειες ή απειλές μονομερών ενεργειών δεν αποτελούν εφαρμογή της Σύμβασης αλλά ποδοπάτησή της.

6. Υπάρχουν άλλες περιπτώσεις χωρών όπου τα Χωρικά Ύδατα περιορίζονται σε έκταση μικρότερη από 12νμ;

Φυσικά και υπάρχουν. Ένα παράδειγμα αποτελεί η οριοθέτηση των Χωρικών Υδάτων της Ιαπωνίας με την Ρωσία και την Κορέα, όπου στα τέσσερα σχετικά στενά που υπάρχουν με αυτές τις χώρες (αλλά και μεταξύ νησιών της ίδιας χώρας), έχει οριστεί ζώνη Χωρικών Υδάτων στα 3νμ.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό παράδειγμα είναι ο Φινλανδικός κόλπος όπου η Φινλανδία είχε συμφωνήσει αρχικά με την ΕΣΣΔ και τώρα με Ρωσία και Εσθονία, ζώνη Χωρικών Υδάτων 3νμ για νησί της, ώστε να μη παρεμποδίζεται η σχετική διέλευση του πολεμικού στόλου τους ή/και γενικά η διεθνής ναυσιπλοΐα.

7. Δεν έχει κάποια σημασία που απέναντί μας έχουμε την Τουρκία;

Υπάρχει το κλασικό επιχείρημα πως όλα αυτά θα ήταν βάσιμα αν απέναντί μας είχαμε μια «κανονική» χώρα και όχι την Τουρκία του Ερντογάν.

Οι αριστεροί και κομμουνιστές έχουμε διπλό και τριπλό λόγο, να εχθρευόμαστε την «Τουρκία του καθεστώτος Ερντογάν». Αφενός διότι η αριστερά στην Τουρκία υφίσταται τις διώξεις αυτού του καθεστώτος, σε αντίθεση με τους ομογάλακτους των Ελλήνων εθνικιστών που βρίσκονται εκεί στην κυβέρνηση και αφετέρου διότι γνωρίζουμε καλά ότι η επιθετικότητα ενός καπιταλιστικού κράτους σχετίζεται ευθέως με την καπιταλιστική του ανάπτυξη. Δεν ξεχνάμε ότι η σχέση των ΑΕΠ Τουρκίας και Ελλάδας είναι 4 προς 1 αντί σχεδόν 1 προς 1 που ήταν τη δεκαετία του 1980.

Δεν είναι εκεί επομένως η πραγματική διαφορά. Θεωρούμε το ερώτημα που μας τίθεται, προσχηματικό και υποκριτικό. Δεν ξεχνάμε ότι η «Τουρκοφοβία» στην Ελλάδα, ακριβώς όπως η «Ελληνοφοβία» στην Τουρκία, χρησιμοποιούνται ως προπαγανδιστικά όπλα για τον καθαγιασμό τόσο της «εσωτερικής» πολιτικής των αστικών τάξεων στις δύο χώρες όσο και των επιθετικών, τυχοδιωκτικών, πολεμοκάπηλων σχεδίων τους.

Όταν η αριστερά και το εργατικό κίνημα προβάλλουν αυτή ή την άλλη θέση για τα Χωρικά Ύδατα ή τις ΑΟΖ δεν το κάνουν για να δείξουν στην αστική τάξη της χώρας τους το «σωστό» και «το συμφέρον της» που τάχα η ίδια δεν βλέπει, ούτε βέβαια για να βρουν «σωφροσύνη» στην αστική τάξη της γειτονικής χώρας.

Η αριστερά προβάλλει ό,τι είναι δίκαιο, σωστό και ωφέλιμο για τις εργατικές τάξεις και τους λαούς των δύο χωρών, τόσο στη σημερινή τους κοινή πάλη όσο και στην προοπτική αδελφικής διεθνικής συνεργασίας σε μια κομμουνιστική προοπτική. Χωρίς αυτό το κριτήριο, η αριστερά απλά καταλήγει πολιτική ουρά των διεκδικήσεων της αστικής τάξης της χώρας της.

Θέση μας είναι ότι οι διαφορές κάθε τύπου μπορούν και να επιλυθούν μέσα από συνεργασία και διάλογο και όχι με εθνικιστική τύφλωση και προκλήσεις που οδηγούν σε αδιέξοδο.

Αυτός ο δρόμος όμως, δεν περνάει μέσα από τις αστικές τάξεις και κυβερνήσεις των δύο χωρών που άνετα περνούν από τον «διάλογο μέσω πολέμου» στον «πόλεμο μέσω διαλόγου», αλλά από την διεθνιστική πάλη εναντίον τους και τελικά με την ανατροπή τους, σε συνδυασμό με την έξοδο από το ΝΑΤΟ.

8. Ποια η σχέση των Χωρικών Υδάτων με ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδα;

Στο άρθρο 55 της Σύμβασης ως αποκλειστική οικονομική ζώνη ορίζεται:

«η πέραν και παρακείμενη της χωρικής θάλασσας περιοχή, η υπαγόμενη στο ειδικό νομικό καθεστώς που καθιερώνεται στο παρόν μέρος, δυνάμει του οποίου τα δικαιώματα και οι δικαιοδοσίες του παράκτιου κράτους και τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των άλλων κρατών διέπονται από τις σχετικές διατάξεις της παρούσας σύμβασης».

Η ΑΟΖ λοιπόν δεν έχει σχέση με τα Χωρικά Ύδατα. Δεν ορίζεται ούτε στα «ελληνικά», ούτε στα «τουρκικά» νερά, αλλά στις Διεθνείς Θάλασσες. Αφορά δικαιώματα οικονομικής εκμετάλλευσης και στην περίπτωσή μας ο καβγάς γίνεται για εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. Είναι μια άλλη συζήτηση αυτή για την οποία έχουμε τοποθετηθεί σχετικά.

9. Ποια η σχέση των Χωρικών Υδάτων με Εναέριο Χώρο στην περίπτωση της Ελλάδας;

Όπως είδαμε και στην αρχή του κειμένου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το πλάτος του εναέριου χώρου, πρέπει να συμπίπτει με το πλάτος των Χωρικών Υδάτων. Η Ελλάδα ωστόσο το 1931 επέκτεινε το πλάτος του εναέριου χώρου από 3 στα 10 ναυτικά μίλια. Το 1936 έγινε η επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 6 ναυτικά μίλια.

Από τότε διαμορφώθηκε και παρέμεινε το -μοναδικό στη διεθνή πρακτική- παράδοξο του διαφορετικού πλάτους στο θαλάσσιο και τον εναέριο χώρο κυριαρχίας. Ας σημειωθεί ότι συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) εκεί είναι όπου γίνονται σχεδόν καθημερινά οι αεροπορικές στρατιωτικές αντιπαραθέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, με τη δεύτερη να μη δέχεται ότι πρόκειται για παραβιάσεις, μιας και θεωρεί παράνομη αυτή τη διαφορά των 4 μιλίων μεταξύ θαλάσσιας και εναέριας κυριαρχίας της Ελλάδας.

Επομένως, αποτελεί πρόκληση στην κοινή λογική η προβολή του επιχειρήματος ότι για να μην είναι πλατύτερος ο κρατικός εναέριος χώρος, θα πρέπει η Ελλάδα να …επεκτείνει τα Χωρικά Ύδατα στα 12 νμ στο Αιγαίο. Πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας!

10. Αφού στο Αιγαίο δε θα γίνει ποτέ επέκταση στα 12 νμ, γιατί ασχολείστε τόσο;

Το επιχείρημα ακούγεται βάσιμο: Στην πράξη είναι απίθανο η Ελλάδα να κάνει επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 νμ, όχι μόνο λόγω της ύπαρξης του Causus Belli της Τουρκίας (απειλή κήρυξης πολέμου), αλλά και της διεθνούς απομόνωσης που θα έχει τότε, μήπως είναι η άσκοπη η συζήτηση αυτή;

Όπως εκτός της βίας, έγκλημα είναι και η απειλή χρήσης βίας, έτσι και στην περίπτωσή μας όλα έχουν τη σημασία τους και μάλιστα μεγάλη. Στη γενική περίπτωση άλλωστε η βία έρχεται αφού προηγηθεί απειλή χρήσης βίας.

Ας φανταστούμε πως έχουμε ένα γείτονα που έστω νόμιμα έχει μια καραμπίνα και κάθε τρεις και λίγο τη στρέφει κατά πάνω μας και φωνασκεί πως «αν πλησιάσετε, σας έφαγα». Στην αγαθή και σπάνια περίπτωση θα τον θεωρήσουμε απλά δύστροπο και κακότροπο. Στον πραγματικό κόσμο, θα τον θεωρούσαμε επιθετικό και επικίνδυνο.

Στην πραγματικότητα, αυτό συμβαίνει σε ό,τι αφορά τον «οδηγό δράσης» των αρχουσών τάξεων Τουρκίας και Ελλάδας στον ανταγωνισμό μεταξύ τους. Η άρχουσα τάξη της Τουρκίας, ιδιαίτερα (αλλά όχι αποκλειστικά) μέσω του καθεστώτος Ερντογάν απειλεί ανοιχτά με αλλαγή συνόρων και δρα επιθετικά βάζοντας στο τραπέζι την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λoζάνης. Η άρχουσα τάξη της Ελλάδας (με θαυμαστή συνέχεια όλων των κυβερνήσεών της), απειλεί επίσης ανοιχτά και επιθετικά για αλλαγή συνόρων στο Αιγαίο, βάζοντας στο τραπέζι την επέκταση των Χωρικών Υδάτων στα 12 νμ.

11. Ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος από την επέκταση στα 12 νμ;

Αυτό που αποφεύγουν όλοι όσοι υποστηρίζουν ότι αξίζει πραγματικά το παιχνίδι με τη φωτιά για την επέκταση στα 12 νμ είναι να μας πουν ποιο ακριβώς θα είναι το όφελος.
Σε τι θα αλλάξει προς το καλύτερο η ζωή των ανθρώπων, των εργαζομένων και του λαού στην Ελλάδα ώστε να αξίζει την ανοχή η πολιτική της όξυνσης του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού με ανοιχτό το ενδεχόμενο του πολέμου; Γιατί πέρα από τα κούφια λόγια ότι θα μεγαλώσει η Ελλάδα, δεν προκύπτει κάτι χειροπιαστό. Τι παραπάνω θα μπορεί να κάνεις σε αυτά τα νερά από όσα μπορεί να κάνει σήμερα που είναι διεθνή ύδατα; Απάντηση δεν υπάρχει…

12. Τι σχέση έχει η επέκταση στα 12νμ με το σχέδιο του ΝΑΤΟ για «περικύκλωση» της Ρωσίας;

Με όσα είπε πρόσφατα η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρίας Ζαχάροβα, για το ενδεχόμενο επέκτασης στα 12 νμ από την Ελλάδα στο Αιγαίο, πήρε σαφείς αποστάσεις. Τόνισε ότι το δικαίωμα επέκτασης έως 12 νμ υπάρχει,

«ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, χώρες, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, καθορίζουν μια στενότερη χωρική θάλασσα. Προχωρούμε με την υπόθεση ότι σε αυτό το ζήτημα τα κράτη καθοδηγούνται από την κοινή λογική και λαμβάνουν υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες μιας περιοχής».

Για τη ρωσική κυβέρνηση η επέκταση αυτή σημαίνει ότι κλείνει το Αιγαίο για το ναυτικό της και περιγράφει μια νατοϊκή περικύκλωση από θαλάσσης που οι ΗΠΑ δεν κατάφεραν να επιβάλουν στην ΕΣΣΔ ούτε στο αποκορύφωμα του Ψυχρού Πολέμου. Δεν έχει να κερδίσει τίποτα ο ελληνικός λαός από μια κίνηση επέκτασης ενταγμένη στα νατοϊκά σχέδια γεωστρατηγικού ελέγχου της ευρύτερης περιοχής.

Συμπερασματικά

Πρώτο: Η επέκταση των Χωρικών Υδάτων της Ελλάδας στα 12 νμ στο Αιγαίο, συνιστά αλλαγή θαλάσσιων συνόρων κρατικής κυριαρχίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που δεν μπορεί να γίνει ειρηνικά.

Δεύτερο: Αυτή η επέκταση δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε ωφέλιμη για τους λαούς των δύο χωρών.

Τρίτο: Η άμεση ή έμμεση απειλή επέκτασης των Χωρικών Υδάτων στο Αιγαίο από μεριάς της Ελλάδας, αποτελεί κίνηση επιθετικής πολιτικής (υπάρχουν και άλλες φυσικά), που έρχεται να συμπληρώσει αντίστοιχες επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας (ρητορική για αναθεώρηση Συνθήκης Λωζάνης και άλλες), στο πλαίσιο του ευρύτερου άδικου και αντιδραστικού και από τις δυο μεριές ανταγωνισμού για τις εξορύξεις στις ΑΟΖ και τον έλεγχο ενεργειακών πόρων και δρόμων.

Τέταρτο: Το σύνθημα εναντίωσης σε κάθε αλλαγή ή απειλή αλλαγής συνόρων μεταξύ των δυο χωρών, αντιπαρατίθεται στα ίσα με τους αστικούς μύθους και επιθετικές ενέργειες και των δύο χωρών. Ξεχωρίζουμε πράγματι ιδιαίτερα την πάλη ενάντια στην εθνικιστική ψύχωση και τα αντιδραστικά σχέδια της αστικής τάξης της Ελλάδας, όπως αντίστοιχα κάνει και η Τουρκική αριστερά βάλλοντας κυρίως κατά του Ερντογάν και της Τουρκικής ολιγαρχίας. Δείτε και σχετική κοινή ανακοίνωση ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και EMEP (Τουρκία).

image_pdfΛήψη - Εκτύπωση δημοσίευσης


Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 86.88% ( 16
Συμμετοχές )



126 σχόλια στο “10+2 ερωτήσεις για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 νμ

  1. Κώστας

    Ζήτω το αντικαπιταλιστικό διεθνιστικό επαναστατικό κομμουνιστικό από τα κάτω και αριστερά Casus Beli

    Ντρέπομαι για λογαριασμό σας

    Κώστας

    Reply
    1. ΑΩ

      Ευτυχώς που ντρέπεσαι. Ευτυχώς υπάρχει και κομμουνιστική αριστερά που δε μας καλεί να χύσουμε το αίμα μας για Κοπελούζο και Βαρδινογιάννη.

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Τι σχέση έχουν τα 12 ν.μ. με τον Κοπελούζο και τον Βαρδινογιάννη; Μήπως τα μπερδεύεις με το θέμα των ΑΟΖ;

        Reply
    2. Ragnarok

      Εμείς να δεις πόσο ντρεπόμαστε για την φιλοιμπεριαλιστικη λογικη σου Κώστα

      Reply
    3. Ζαχαρίας

      Κώστα δες λίγο το βράδυ Βελόπουλο. Θα, ακούσεις ότι θέλεις να ακούσεις και θα ανακουφιστείς

      Reply
    4. Κώστας

      Ζαχαρία είσαι πέρα από τα όρια της πολιτικής αλητείας, ΟΥΣΤ

      Κώστας

      Reply
    5. Σ. Τ.

      Κώστα ξέχασες να πεις να αποσυρθούν τα πλοία γυρω απο το Πίρι ρεϊς… Τα ελληνικά…

      Reply
    6. Κώστας

      ΣΤ με μια κυβέρνηση που λέει, δια στόματος … Βορίδη, πως …καμία παραβίαση δεν έχει γίνει από το Ορουτς Ρέιιτς η παρουσία του ΠΝ στην περιοχή δεν με συγκινεί και τρομερά. Μάλιστα θα έλεγα πως λίγο με ανησυχεί κιόλας μην γίνει πολεμικό επεισόδιο για το τίποτα. Σε τι να ελπίσω δηλ, πως θα το κάνει το ΠΝ από μόνο του ? Δεν θεωρώ πως συγκροτείται μια τέτοια κατάσταση στις ΕΔ, πως υπάρχουν στο εσωτερικό τους ζωντανοί δημοκρατικοί εθνικοανεξαρτησιακοί θύλακες. Ούτε βέβαια ζητάω να φύγει το ελληνικό ΠΝ λόγω του ότι η κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται το παραμικρό.

      Είναι τρομερά λεπτό το θέμα

      Κώστας

      Reply
      1. Σ. Τ.

        Άρα για να μην χαρακτηριστουμε δεξιοτεροι του βοριδη, που είναι καραδεξιος πρέπει να πούμε να φύγουν τα πολεμικά (τα ελληνικά) για να κάνει τη δουλειά του το Πίρι ρεϊς.
        Χα χα.
        Στα σοβαρά τώρα, δεν είπα να γίνει επίδειξη δύναμης από τη χώρα μου. Καμία σχέση.
        Υπαρχει ένα ζήτημα με τη στάση της κυβέρνησης σε αυτό συμφωνούμε.
        Διότι η άμυνα ενός κράτους δεν περιορίζεται στα χωρικά ύδατα.
        Νόμιμη άμυνα γίνεται (και λέω να γίνει αλλά για το πως θα γίνει δεν θα πω εγώ, απλώς εγώ εξηγώ το γιατί και γιατί ειμε δεξιά του βοριδη) , και στα διεθνή ύδατα. Η περίφημη ΜΈΣΗ Γραμμή όσο και αν αυτό είναι περίεργο, ισχύει ως εθιμικο δίκαιο. Δεν είναι απαραίτητο να προηγηθεί συμφωνία. Μιλάω για την άμυνα μιας χώρας.
        Όταν πρόκειται να μπουν εταιρείες εξόρυξης αλλάζει. Θέλει αναγγελία οριοθέτησης στον ΟΗΕ αλλιώς καμία εταιρία δεν μπαίνει εκει. (με την εξαίρεση των τουρκικών κρατικών εταιριών που έχουν κανει σουρωτήρι την Κύπρο) .
        Εδώ δεν πρόκειται για αυτό. Άσκηση ερευνών είναι άσκηση κυριαρχιας. Όποιος κάνει έρευνα πέρα από τα όρια που η μέση γραμμή ορίζει, διαπράττει αυθωρει και παραχρη παραβίαση της κυριαρχίας. Σε κάθε είδους παραβίαση κυριαρχίας ισχύει το δικαίωμα νόμιμης Άμυνας. Βέβαια είναι στην διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας εν προκειμένω της χώρας μας αν θα ασκήσει το δικαίωμα αυτό και πως θα το κάνει ακριβώς.
        Μέχρι τώρα οι απαντήσεις των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων είναι ότι δεν επιλέγω κλιμάκωση, επιλέγω διαμαρτυρίες στα διεθνή φόρα.
        Εγώ λέω αυτό δεν με καλύπτει, θέλω ειρήνη αλλά αν ο αντίπαλος επιλέγει μονιμα να κάνει επιθετικές και παραβατικες επιχειρήσεις, ασύμμετρο πόλεμο, casus beli, έγω θέλω συμμαχίες, θέλω σχέσεις αμυντικές με ανάλογες δυνάμεις που δεν εξυπηρετούνται από την τουρκική επεκτατικοτητα στην βάση συμφέροντος όπως το εννοεί ο Κονδύλης όπως το δίδαξε πρώτος ο Αριστοτέλης. Δεν θέλω συμμαχία με τον διάβολο, θέλω σχέσεις με χώρες που έχουν και αυτές προβλήματα με την Τουρκία.

        Δες τι λέει ένας Τούρκος επί του θέματος.
        https://www.cityportal.gr/mehmet-efe-caman-o-toyrkos-kathhghths-poy-kynhga-to-kathestws-erntogan-gia-ta-ellhnotoyrkika,194436,1393,54,0

        Reply
        1. Ragnarok

          Αδερφέ έχουμε διαβάσει το άρθρο του τσαμάν. Όπως επίσης έχουμε διαβάσει κ την συνθήκη της Λωζάννης. Την συνθήκη αυτή την παραβίασε ανοιχτά το τουρκικό κράτος, την παραβίασε κρυφά το ελληνικό κράτος . Πιο χοντρά κ ξετσιπωτα ο τουρκικός καπιταλισμός, πιο μουλωχτα ο ελληνικός καπιταλισμός.

          Πχ, Τι λέει το περίφημο άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης για τα νησιά του Αιγαίου ; Λέει”…Άρθρον 13.
          Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα:

          1. Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τίνος έργου.

          2. θα απαγορευθή εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας.

          Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων.

          3. Αι ελληνικαι στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν
          καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ’ ολοκλήρου του
          ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην.”.

          Δηλαδή μας λέει ότι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε καμία 10αρια νησιά του Αιγαίου , θα έπρεπε να περιοριστούν στον συνήθη αριθμό εκπαιδευομένων αστυνομικών κ χωροφυλάκων, για να παίζουν αυτόν τον ρόλο. Ούτε κανονικός στρατός, ούτε πολεμικό ναυτικό. Αυτά λέει η συνθήκη της Λωζάννης που τόσο σε έχει πιάσει πρεμουρα κ σένα και τον έτερο Καππαδόκη τον Κώστα.

          Έγινε έτσι; τηρήθηκε ποτέ το άρθρο αυτό της συνθήκης από το ελληνικό κράτος; Προφανώς και όχι, ίσα ίσα έγινε το αντίθετο! Παράτα μας λοιπόν με την συνθήκη της Λωζάννης. Την έχουν παρά ιασρι εκεί που τους παίρνει τόσο το τουρκικό , όσο κ το ελληνικό κράτος.

          Ο τσαμαν δεν τα λέει αυτά. Και σε αυτό έχει λάθος. Προφανως λοιπόν εφόσον έχεις ως ελληνικό κράτος λυσσασμένο ποτέ κρυφό κ ποτέ φανερό ανταγωνισμό με το τουρκικό κράτος , προφανώς λέγω θα έχεις κανονικό στρατό στα νησιά του Αιγαίου (μόνο για αμυντικό σκοπό θα πρέπει να παλεύει ο λαός). Αλλά, ινφογνωμονα, λυγερε, σ.τ. κ Κώστα μην μας πρηζετε τα ουμπαλα ότι και καλά ο μόνος παραβιαστης της συνθήκης της Λωζάννης είναι το τουρκικό κράτος! Είναι κ το ελληνικό κράτος παραβιαστης.

          Επίσης ο τσαμαν δεν λέει για την δεκαετία του 60 και πόσο προβοκατορικα έδρασε ο Γρίβας με την εθνικιστική χουντοβασιλικη ΕΟΚΑ β αλληλοσυμπληρώνοντας τον τουρκικό εθνικισμό και δολοφ Νώντας ένθεν κακειθεν Ελληνοκύπριους κ Τουρκοκύπριους που θέλανε μια κ ενιαία ανεξάρτητη Κύπρο !!

      2. Κώστας

        ΣΤ πρέπει να έχω πει γύρω στο 10000000 φορές πως υπάρχει παραβίαση κυριαρχίας, αλλά δεν με ρώτησες αυτό.Η αναφορά μου στον Βορίδη είναι ξεκάθαρη. Ότι ως και η ακροδεξιά δεν τις βγάζει τελικά τις πολεμοκάπηλες κορώνες. Δηλ δεν υπάρχει καν η εικονική υπεράσπιση κυριαρχίας από την αστική τάξη. Εϊπες για τα ελληνικά πολεμικά πλοία. Δεν πιστεύω πως την προστατεύουν γιατί δεν έχουν τέτοια πολιτική εντολή. Τι ακριβώς θες να πω ? Να βυθίσουν τους σεισμολόγους ? Τα συνοδευτικά ? Σε ποια στρατηγική ?

        Κώστας

        Reply
  2. Τάκης

    Για να μάθεις τι εστί ντροπή,διάβασε¨Άκου ανθρωπάκο (Βιλχεμ Ραιχ)
    Τάκης

    Reply
  3. Φάνης

    σίγουρα πολύ τραβηγμένο να ονομάζεται η επέκταση των χωρικών υδάτων αλλαγή συνόρων. Δεν γίνεται καμία αλλαγή στα σύνορα ούτε στα δικαιώματα που ήδη υπάρχουν για κάποια άλλη χώρα. Και από τη δική σας ανάλυση φαίνεται ότι τυχόν επέκταση θα καταλάβει τμήματα των διεθνών υδάτων και όχι των υδάτων της Τουρκίας. Αυτό δεν είναι σύνορα βέβαια και ούτε θα επηρεάσει σοβαρά τη διεθνή ναυσιπλοϊα και διέλευση. Και πρέπει να βγείτε και να πείτε συγκεκριμένα ότι θεωρείτε επιθετικό και παράλογο το αίτημα να έχει κυριαρχία το ελληνικό κράτος μεταξύ Σκύρου και Χίου ή μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής. Ή ότι θεωρείται λογική και βάσιμη τη βλέψη της αστικής τάξης της Τουρκίας για το κοίτασμα νότια της Θάσου.

    Βεβαίως το αίτημα της επέκτασης το βάζει αυτή τη στιγμή η ελληνική αστική τάξη για τους δικούς της λόγους και εντάσσεται στο πλαίσιο των ελιγμών της. Όμως, γιατί να μην το έχει το αίτημα αυτό και η ελληνική εργατική τάξη ανεξάρτητα των σχεδιών της αστικής; Για ποιο λόγο όταν λέει η αστική τάξη για επέκταση η αντίδραση της εργατικής πρέπει να είναι μόνο ένα όχι στην επέκταση; Δεν μπορεί η εργατική τάξη να ζητά επέκταση με βάση ένα δικό της σχέδιο; Μπορούμε ή δεν μπορούμε να έχουμε τη δική μας σημαία των δικών μας αναγκών ενώ ζητάμε επέκταση; Εγώ λέω ότι μπορούμε. Και μπορούμε μάλιστα να οξύνουμε την ταξική πάλη στη χώρας μας με βάση αυτό το σημείο. Γι αυτό το λόγο θεωρώ τη θέση του ναρ απλοϊκή και κοντόφθαλμη

    Reply
    1. ιαννισ

      “επιθετικό και παράλογο το αίτημα να έχει κυριαρχία το ελληνικό κράτος μεταξύ Σκύρου και Χίου ή μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής”
      Το ελληνικό κράτος
      α) δεν μπορεί να έχει κυριαρχία διότι οι περιοχές αυτές δεν είναι έδαφος αλλά θάλασσες
      β) δεν μπορεί να έχει αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα ούτε μεταξύ Σκύρου και Χίου ούτε μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής διότι οι θαλάσσιες αυτές περιοχές, ακόμη και αν τα χωρικά ύδατα πάνε στα 12 ν.μ. πάλι δεν “κλείνουν”.
      γ) οι θαλάσσιες ζώνες δεν επιτρέπεται να καθορίζονται μονομερώς, άρα χρειάζεται και η σύμφωνη γνώμη του άλλου μέρους (της Τουρκίας)

      Το βασικό σε αυτήν την ιστορία είναι:
      -ζητάμε από τις υποτελείς τάξεις να πάνε να σκοτωθούν για μια μοιρασιά που δεν θα βελτιώσει τη ζωή τους
      -αποδεχόμαστε τις φαγωμάρες των ελλήνων και τούρκων καπιταλιστών ή τους λέμε να πάνε να τα βρουν στα Διεθνή Δικαστήρια;

      Reply
    2. Κώστας

      Κυριαρχία μεταξύ Σκύρου και Χίου: όση προβλέπει το ΔΔ, 12 από την Χίο, 12 από την Σκύρο.

      α)είναι δύσκολο να κάνουμε κουβέντα αν δεν γνωρίζεις την έννοια “Χωρικά Ύδατα”

      β)δεν βλέπω ο Φάνης να μιλάει για αποκλειστική κυριαρχία, 12 από την Σκύρο και 12 από την Χίο, το ενδιάμεσο διεθνή ύδατα. Κανείς δεν λέει να “κλείσει το Αιγαίο”, απαντάς στην τούρκικη προπαγάνδα που είναι εκτός τόπου και χρόνου

      γ)οι θαλάσσιες ζώνες, αν μιλάς για χωρικά ύδατα, ανακηρύσσονται απολύτως μονομερώς. Η υφαλοκρηπίδα υπάρχει χωρίς ανακήρυξη. Οι ΑΟΖ ανακηρύσσονται μονομερώς, οριοθετούνται με συμφωνία. Απαραίτητη προυπόθεση για να οριοθετηθούν είναι να αποδέχονται οι χώρες το ΔτΘ

      Η ζωή του λαού επιδεινώνεται με την παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Χτες ο Τσαβούσογλου απείλησε τα ελληνικά κατοικημένα νησιά με εισβολή και κατοχή. Ποιος είναι αυτός που θα πει στους κατοίκους πως δεν έχει σημασία αν έχουν 6 ή 12 ? Ποιος είναι αυτός που θα τους πει ότι δεν έχει σημασία αν είναι στο ελληνικό κράτος ή όχι γιατί καπιταλισμός και το ένα, καπιταλισμός και το άλλο ? Αυτό είναι το προφανές. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, όχι εξίσου ορατό αλλά αν είμαστε μαρξιστές το βλέπου,με, οι θεσμοί της διεθνοποίησης του καπιταλισμού, η παραχώρηση κυριαρχίας και η διείσδυση του πολυεθνικού κεφαλαίου έχουν ένα νήμα να τα συνδέει. Ένα τρίτο επίπεδο, πιο ορατό από το δεύτερο, είναι η σχέση της οικονομικής πολιτικής με τους θεσμούς της διεθνοποίησης. Αυτό το επίπεδο είναι πανηγυρικά παρόν από το 2010, ήταν και πριν, αλλά από το 2010 είναι καταλυτικό.

      Χάγη δεν πάμε γιατί δεν έχουμε συμφωνήσει 1)στα θέματα 2)στο πλαίσιο στην βάση του οποίου θα ζητήσουμε λύση. Εννοείται να πάμε με τις ελληνικές θέσεις όπως ήταν εώς το τέλος της δεκαετίας του 80, με την καθολική αποδοχή τους από όλη την αριστερά εώς τότε. Δηλ υπάρχει μια διαφορά, η νομική χάραξη των ΑΟΖ στην βάση του ΔτΘ. Οτιδήποτε άλλο είναι παραχώρηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων που γίνεται μόνο με πολεμική ήττα.

      Κώστας

      Reply
      1. Θεοδωρος Σαμιωτακης

        Κώστα νομίζω οτι το ζουμί είναι αυτό .Ο κόσμος στα νησιά πρέπει να μπορεί να ψαρευει ανενόχλητος και να κοιμάται ήσυχος χωρις να φοβαται οτι θα τον ξυπνήσουν σειρήνες και εκρήξεις.Η ντόπια αστικη ταξη προσπαθει να το διασφαλίσει αφήνοντας την ΕΕ και τις ΗΠΑ να κανουν μοιρασια με την ελπιδα οτι δεν θα την ” ριξουν” μια και ειναι πιο δουλικη απο οτι ο Ερντογκαν.
        Μια ανεξαρτητη λαοκρατουμενη Ελλαδα θα διασφαλιζε την ησυχια με δυο τροπους.
        – Καλώντας τον Τουρκικο λαο σε συναδελφωση για την κοινη προκοπη βεβαιωνοντας οτι δεν έχει καμμια βλέψη ( κ το πιο σημαντικο) οτι δεν θα γινει προκεχωρημενο φυλακιο αλλης δυναμης που θα εβλαπτε την Τουρκια.
        – Εγκαθιστωντας σε όλο το μήκος των νησιών ( φτηνα) οπλικα συστήματα που θα έκαναν “οικόπεδο” σε περιπτωση συρραξης τα απεναντι παράλια .Έτσι δεν θα έμπαιναν κ πονηρες σκέψεις στους απέναντι.
        Αυτο δεν ειναι κατι νεο.Ετσι αμυνονται έναντι υπερτερων αντιπαλων ανεξαρτητα κρατη ( Κουβα,ΛΔ κορεας κλπ) .Ο συνδυασμός ειλικρινων φιλεορηνικών προθεσεων παραλληλα με την βουληση σε περιπτωση συραξης να χρησιμοποιηθει καθε μεσο( χωρις fair play) για άμυνα είναι αυτο που διασφαλιζει την ειρηνη.Δεν χρειαζονται δαπανηροι εξοπλισμοι.Μονο να πειστει ο απεναντι για την ακλονητη βουληση του αμυνομενου.

        Η τεχνικη συζητηση περι 12ω μιλίων ΑΟΖ κλπ μας αποπροσανατολιζει λιγο πιστευω απο την ουσία

        Reply
      2. Κώστας

        Συμφωνώ Θοδωρή, τα 12, και οτιδήποτε άλλο προβλεπεται στο ΔΔ είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός

        Κώστας

        Reply
      3. ιαννισ

        Ο Φάνης γράφει: “κυριαρχία το ελληνικό κράτος μεταξύ Σκύρου και Χίου ή μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής”
        Η απάντησή μου είναι ακριβώς πάνω σε αυτό.

        Κατά τα άλλα μάλλον εσύ αγνοείς βασικά πράγματα για το θέμα.
        – Οριοθέτηση χωρικών υδάτων
        «Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη. Η παραπάνω διάταξη ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ (special circumstances) παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ τρόπο» (άρθρο 15 (τμ.2) της UNCLOS).

        – Απόφαση του ΔΔ για την διένεξη ΗΠΑ-Καναδά για τον κόλπο του Μέιν (1984)
        «(1) Καμία θαλάσσια ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ μεταξύ κρατών με έναντι ή παρακείμενες ακτές ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ από ένα από αυτά τα κράτη. Αυτή η οριοθέτηση πρέπει να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται μέσω συμφωνίας, κατόπιν διαπραγματεύσεων που διεξάγονται καλόπιστα και με την πραγματική πρόθεση να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, η οριοθέτηση θα πρέπει να πραγματοποιείται με την προσφυγή σε τρίτο μέρος το οποίο κατέχει την απαιτούμενη αρμοδιότητα.
        (2) Σε κάθε περίπτωση, η οριοθέτηση πρέπει να πραγματοποιείται με την εφαρμογή ΕΘΥΔΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ και με τη χρήση πρακτικών μεθόδων ικανών να εξασφαλίσουν, όσον αφορά τη γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής και άλλες σχετικές συνθήκες, ένα ευθύδικο αποτέλεσμα».

        Reply
      4. ιαννισ

        @Κώστας

        Ο Φάνης γράφει: “κυριαρχία το ελληνικό κράτος μεταξύ Σκύρου και Χίου ή μεταξύ Σποράδων και Χαλκιδικής”
        Η απάντησή μου είναι ακριβώς πάνω σε αυτό.

        Κατά τα άλλα μάλλον εσύ αγνοείς βασικά πράγματα για το θέμα.
        – Οριοθέτηση χωρικών υδάτων
        «Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη. Η παραπάνω διάταξη ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ (special circumstances) παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ τρόπο» (άρθρο 15 (τμ.2) της UNCLOS).

        – Απόφαση του ΔΔ για την διένεξη ΗΠΑ-Καναδά για τον κόλπο του Μέιν (1984)
        «(1) Καμία θαλάσσια ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ μεταξύ κρατών με έναντι ή παρακείμενες ακτές ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να πραγματοποιηθεί ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ από ένα από αυτά τα κράτη. Αυτή η οριοθέτηση πρέπει να επιδιώκεται και να επιτυγχάνεται μέσω συμφωνίας, κατόπιν διαπραγματεύσεων που διεξάγονται καλόπιστα και με την πραγματική πρόθεση να επιτευχθεί θετικό αποτέλεσμα. Ωστόσο, όταν η συμφωνία αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί, η οριοθέτηση θα πρέπει να πραγματοποιείται με την προσφυγή σε τρίτο μέρος το οποίο κατέχει την απαιτούμενη αρμοδιότητα.
        (2) Σε κάθε περίπτωση, η οριοθέτηση πρέπει να πραγματοποιείται με την εφαρμογή ΕΘΥΔΙΚΩΝ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ και με τη χρήση πρακτικών μεθόδων ικανών να εξασφαλίσουν, όσον αφορά τη γεωγραφική διαμόρφωση της περιοχής και άλλες σχετικές συνθήκες, ένα ευθύδικο αποτέλεσμα».

        Reply
        1. Ανώνυμος

          τάχουμε ξαναπεί-ξετινάξει αυτά. Δεν παρακολουθείς.
          —————————————-
          Ανώνυμος 20/08/2020 at 13:18
          “Δεν εφαρμόζεται” όχι γενικά, αλλά “λόγω ιστορικού τίτλου η άλλων ειδικών περιατάσεων”. Ο “ιστορικός τίτλος” συνηγορεί υπέρ της ελληνικής πλευράς και άρα εφαρμόζεται (Σ.σ.; Τα 12 μίλια) κατά μείζονα λόγο!
          Οι άλλες “ειδικές περιστάσεις” πρέπει να προσδιορίζονται με σαφήνεια, ποιές είναι σε κάθε περίπτωση, και με βάση αυτές να κριθεί (και όχι …μονομερώς) αν “εφαρμόζεται” η όχι.
          Ποιές είναι, λοιπόν, οι “ειδικές περιστάσεις” φίλοι του ΚΚΕ/μλ;
          Μάλλον “άνθρακες” ο εμφατικά χρωματισμένος “θησαυρός”, που …ανακαλύψατε σαν σανίδα σωτηρίας του πατσιφισμού σας. Tζάμπα και όλη η “ανάλυση”, που στηρίχτηκε πάνω σε αυτόν. Κρίμα, γιατί έχει και κάποια καλά δομικά στοιχεία, που αχρηστεύονται σε μιαν εσφαλμένη δομή.
          Χρειάζεστε περισσότερο διάβασμα.
          Κανείς δεν περίμενε, πως θα καταντούσαν, η “επαναστατική αριστερά”, απολογητές του …”casus belli”!

        2. kokkiniotis Post author

          Να είσαι προσεκτικότερος στις εκφράσεις σου, ιδίως όταν γράφεις ανώνυμα για οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

        3. Κώστας

          Ιάννι ωραία τα αποσπάσματα, με δικαιώνουν 100%, σε ευχαριστώ.

          Προφανώς να γίνουν διαπραγματεύσεις, καλόπιστες. Βέβαια αυτά που που έβαλες δεν λένε τίποτα, μέση γραμμή λένε. Προφανώς μέση γραμμή, αυτό λέω, αν είναι 24 και πάνω 12.

          Εδώ μιλάμε για ένα κράτος με το οποίο κακώς έχουμε διπλωματικές σχέσεις, τι καλόπιστες διαπραγματεύσεις ? Προφανώς πρέπει να γίνουν διαπραγματεύσεις, νομοτεχνικές, που είναι τα 12 ? Που είναι τα 200 ή όσο είναι η μέση γραμμή για την ΑΟΖ ? Πως θα ρυθμιστούν θέματα ναυσιπλοίας ? Με ποιον να γίνουν διαπραγματεύσεις ? Ποιος είναι ο καλόπιστος ? Κακώς υπάρχει τούρκικη πρεσβεία από το 74 στην Αθήνα, τι διαπραγματεύσεις ? Να ελευθερώσουν την Κύπρο, να αποσύρουν το casus beli, να πουν ότι όλα τα ελληνικά νησιά … ανήκουν στην Ελλάδα γιατί χτες είπανε θα κάνουν ντου και θα τα πάρουν, πως έχουν πλήρη επήρεια, ότι αναγνωρίζουν τα σύνορα και να βρούμε τα 12 κλπ, προφανώς με διαπραγματεύσεις. Μπορεί να μείνει ανοιχτό το τι θα πάρει ως επήρεια το Καστελλόριζο και γνώμη μου είναι πως πρέπει, αν γίνουν όλα όσα λέω.

          Όχι Ιαννι, καμία υποταγή στον τούρκικο εθνικισμό, δεν τους φοβάμαι, να με πνίξουν, να με φάνε τα ψάρια, αυτά που λένε κάθε μέρα. Δεν διεκδικούμε, δεν παραχωρούμε τίποτα. Αυτά που λες τα λέει ο Μητσοτάκης και ο Ερντογάν

          Κώστας

        4. Ανώνυμος

          Διαχειριστή, (19/09/2020 at 01:40), ευχαριστώ για τις αναδρομικές συστάσεις (το σχόλιο της παραπομπής δημοσιεύτηκε προ μηνός), αλλά τουλάχιστον από το ΚΚΕ/μλ περίμενα μια στάση, που να μπορώ να τη χαρακτηρίσω πιο σοβαρή.
          Σε κάθε περίπτωση επαφίεμαι στην λογοκριτική σου επιτήρηση, που ξέρω ότι την ασκείς με επιμέλεια.

  4. Σ. Τ.

    Μια ερώτηση και από εμένα.
    Τον καθηγητή Mehmet Efe Caman τον γνωρίζετε;

    Reply
  5. Γιώργαρος

    κοτζάμ χάρτη σου έχουν ανεβάσει Κωστάκη, εσύ τον χαβά σου. Επέκταση στα 12 νμ σημαίνει τέλος της ναυσιπλοΐας για την Τουρκία στο Αιγαίο.

    Μίλαμε για εναν ηπειρωτικό κορμό δεκάδων εκατομμυρίων στα παράλια της Μικράς Ασίας απέναντι σε εκατοντάδες διάσπαρτα νησιά με πληθυσμό το πολύ εκατοντάδωνχιλιάδων.

    Σοβαρευτείτε σωβινιστές και πατριδοκάπηλοι.

    Σιγά μη ζητήσουμε να πάρουμε και τα παράλια. Αλλες εποχές θα τρέχατε κάτω από ξένες σημαίες και θα κυνηγούσατε τους επαναστάτες να τους προδώσετε στους λοχίες και τους ασφαλίτες. Μην υποκλίνεστε τόσο πολύ στον εθνικισμό.

    Reply
    1. Κώστας

      Δεν εντυπωσιάζομαι Γιώργαρε, έχει μεγάλη στεριά, να την χαίρεται, εμείς έχουμε πολλά νησιά με 100% επήρεια σε χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπιδα/ΑΟΖ, να την χαιρόμαστε. Ο μοναδικός τρόπος που μπορεί να χάσει η Ελλάδα κυριαρχικά δικαιώματα είναι ο πόλεμος, αυτό θα έπρεπε να λέμε. Αλλά από το 97 λέμε πως υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές. Πες μου ρε Γιώργαρε, γιατί μέχρι το 87 το 100% του ελληνικού πολιτικού συστήματος, και το ΚΚΕ, με την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ αλλά αναγκαστικά και η ΝΔ, λέγανε πως δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές παρά μόνο η νομική διαφορά της υφαλοκρηπίδας ? Ήταν εθνικιστές είναι μια εύκολη απάντηση.

      Και πότε ξυπνήσατε και το σκεφτήκατε αυτό ? Το 89-91 ξυπνήσατε, σας πήρε μπάλα ο μεταμοντερνισμός και το τέλος της ιστορίας, η ενιαία σκέψη, ο μονόδρομος του ΝΑΤΟ και της ΕΟΚ. Εθνικιστικό το ΚΚΕ της μεταπολίτευσης ? Εθνικιστικό το ΕΚΚΕ και η ΟΜΛΕ, το ΚΚΕ μλ και το ΜΛ ΚΚΕ ? Γιατί όλοι αυτοί, αν πάμε στο 76, θα σου λέγανε, με συνοπτικές διαδικασίες, πως δεν υπάρχουν ελληνοτουρκικές διαφορές, υπάρχει η υφαλοκρηπίδα στην βάση του ΔτΘ, η Κατοχή στην Κύπρο που είναι διεθνές έγκλημα και κυρίως το τούρκικο πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα στην περιοχή με ένα εγκληματικό κράτος και κάποια φυσιολογικά αστικά κράτη. Θα σου λέγανε πως η ακροδεξιά και η δεξιά δώσανε την Κύπρο στην Τουρκία για χάρη του ΝΑΤΟ και πως οι κορώνες τους είναι πάντα πατριδοκάπηλες και όχι πατριωτικές

      Δεν εντυπωσιάζομαι σου ξαναλέω από την έκταση, και δεν τους φοβάμαι. Τον ελληνικό αστισμό τον φοβάμαι, ναι. Και τα αριστερά εξαπτέρυγα ιμπεριαλισμού-αστισμού.

      Κώστας

      Reply
      1. ιαννισ

        “εμείς έχουμε πολλά νησιά με 100% επήρεια σε χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπιδα/ΑΟΖ, να την χαιρόμαστε”
        Αυτό που δεν ξέρεις είναι ότι τα νησιά ΔΕΝ έχουν 100% επήρεια όπως οι ηπειρωτική χώρα. Εκείνο που κάνει ο ελληνικός αστισμός είναι να αντιπαραθέτει τον δικό του μαξιμαλισμό στον μαξιμαλισμό του τουρκικού αστισμού. Και το πρόβλημα είναι που με τον ελληνικό αστισμό συντάσσονται και οι υποτελείς τάξεις.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “τα νησιά ΔΕΝ έχουν 100% επήρεια όπως οι ηπειρωτική χώρα..”
          Α, μπα;!
          η ναρίτικη(;) εκδοχή του Δ. Δικαίου;!
          Γραφικότητες.

  6. dimitris

    Γιώργο Κρεασίδη και λοιποί αυτού του είδους της αριστεράς, ένα ερώτημα, σε
    τι θα δυσκολέψει την ναυσιπλοΐα η την Τουρκία η επέκταση της χωρικής θάλασσας από τα 6νμ στα 12νμ πέριξ της Κρήτης?

    Reply
    1. Ragnarok

      Dinitris και λοιποί του άλλου είδους της δεξιάς, απαντήστε εσείς στο ερώτημα, σε τι θα ωφελήσει τον ελληνικό λαό ένας ελληνοτουρκικός πόλεμος στον οποίο η μεν Τουρκία θα θέλει έμπρακτη αναθεώρηση της Λωζάννης και η δε Ελλάδα θα θέλει εδαφική επέκταση από τα 6 στα 12 νμ;

      Reply
      1. Φάνης

        είναι δυνατόν να ταυτίζεται το ένα με το άλλο; ένα αίτημα αναθεώρησης με ένα προβλεπόμενο από ισχύουσα συνθήκη μέτρο; δε λέω, να δούμε πώς και τί αλλά αυτή η ταύτιση είναι τραβηγμένη από τα μαλλιά

        Reply
    2. Ανώνυμος

      Κουταμάρες. Ολη η ναυσιπλοϊα Τουρκίας αλλά και όλου του Ευξείνου Πόντου για δυτική Μεσόγειο/Γιβραλτάρ, δηλαδή το ~80%, περνάει μεταξύ Μακρονήσου-Τζιάς, που είναι όλο μέσα στα περίφημα 6 μίλια (πλάτος διαύλου 16 μίλια . Αλλά δεν πάει κανείς! Εκτός εκείνων, που κατευθύνονται για Σουέζ.
      Τώχουν χάσει τελείως…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Ορθή επανάληψη γιατί το σχόλιο 11/09/2020 at 20:19, κατακρεουργήθηκε από τον browser, πιθανόν λόγω κακής χρήσης χρήσης των αγκυλών από εμένα, με αποτέλεσμα να μη βγαίνει νόημα:

        Κουταμάρες. Ολη η ναυσιπλοϊα της Τουρκίας αλλά και όλου του Ευξείνου Πόντου για δυτική Μεσόγειο/Γιβραλτάρ, δηλαδή το ~80% της κίνησης των στενών των Δαρδανελλίων, περνάει μεταξύ Μακρονήσου-Τζιάς και Κάβο-Ντόρο, που είναι όλο μέσα στα περίφημα 6 μίλια (συνολικό πλάτος διαύλων μικρότερο από ~8 μίλια στην Τζιά και μικρότερο από 6 μίλια στην Ανδρο). Αν τους ενοχλούσε θα διάλεγαν την διέλευση από τον δίαυλο Μυκόνου-Ικαρίας και τις διαδοχικές διόδους δυτικά των Δωδεκανήσων, που όλες έχουν στη μέση και επαρκείς λωρίδες διεθνών υδάτων με τα σημερινά 6 μίλια (πλάτος διαύλου ~16 μίλια στα πιο στενά σημεία) . Αλλά δεν πάει κανείς! Εκτός εκείνων, που κατευθύνονται για Σουέζ. Γιατί απλά η αβλαβής διέλευση είναι αυτονόητη και χωρίς διατυπώσεις για τους διερχομένους.
        Η επέκταση στα 12 μίλια δε θα μεταβάλει σε τίποτε το στάτους, τυπικά του 80% της σημερινής ναυσιπλοϊας και ουσιαστικά του 100%, με λίγα λόγια. Ετσι και αλλιώς, ήδη και σήμερα αβλαβή διέλευση κάνουν μέσα από ελληνικά ύδατα.
        Τώχουν χάσει τελείως…

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αυτά τα περί αβκαβους διέλευσης πέστα στην Ρωσία που ήδη έβγαλε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει την ιδιαίτερη περίπλοκη φύση των συνόρων στο αιγαιο, να δούμε τι θα σου πει.

          Το ότι τα 12 νμ βοηθάνε το ΝΑΤΟ να απομονώσει περισσότερο την ιμπεριαλιστική Ρωσία μιας κ η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ , άρα φερνουν κ από αυτη την σκοπιά ακόμα πιο κοντά το ιμπεριαλιστικό μακελειό στην περιοχη μας φυσικά δεν περνά από το μυαλό των υποστηρικτών της ελληνικής καπιταλιστικής τάξης! Ξέρουν μόνο να καταδικάζουν κάθε λαϊκή εξεγερση ως έργο πρακτόρων (πχ Λευκορωσία )!!!

          Το ότι το ΝΑΤΟ κ οι ΗΠΑ βγαίνουν με την γραμμή “βρείτε τα με την Τουρκία” και δεν βγαίνουν ανοιχτά υπέρ των 12 νμ, είναι γιατί δεν θέλουν να χάσουν την Τουρκία . Αλλιως θα λυσσαγανε υπέρ των 12 νμ για την Ελλάδα. Αλλά που να τα καταλάβουν αυτά οι υπερασπιστές της ελληνικής καπιταλιστικής τάξης . Έχουμε την υστερία και τον επεκτατισμό του τουρκικού κράτους, έχουμε κ την υστερία και την προσπάθεια να τσιμπήσει το μερτικο του κ το ελληνικό κράτους, και έχουμε κ τους υπερασπιστές του εδώ μέσα να λένε ψέματα.

        2. Ανώνυμος

          Για το “επιχείρημα” του δήθεν “αποκλεισμού της Τουρκίας“, (λες και οι υπόλοιποι 5 του Ευξείνου Πόντου δεν έχουν …ψυχή!), και διαστρέβλωσης της έννοιας της αβλαβούς διέλευσης, που ταχυδακτυλουργικά επιχειρείται στο 4, …μώκο;
          Από τους …υποστηρικτές της εργατικής τάξης και του …”casus belli”!
          Kαι βγήκε και ένας λαγός, με την απίθανη “λαϊκή εξέγερση” της Λευκορωσίας!
          Ο χώρος των “Ανοίξεων” και των πορτοκαλλί “εξεγέρσεων” δεν πρόκειται ποτέ να βάλει μυαλό. Είναι ταξικό το πρόβλημα στη ρίζα του.

        3. Κώστας

          Μας έπεισες, αν δεν μας αφήνει ούτε η Ρωσία δεν θα το κάνουμε.

          Ατράνταχτα επιχειρήματα

          Αντικαπιταλιστικά, κομμουνιστικά και διεθνιστικά, από τα κάτω και τα αριστερά

          Κώστας

    3. Μάνος

      Αν κάνεις τον κόπο να διαβάσεις το κείμενο θα δεις ότι η θέση του άρθρου είναι πολύ συγκεκριμένη και καλά ζυγιασμενη :όχι στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ ΣΤΟ ΑΙΓΑΊΟ. Όχι γενικά. Και το εξηγεί με επίσης συγκεκριμένα επιχειρήματα. Ηπραγματική ερώτηση ομωςφίλε είναι αλλη στο θέμα που ανοίγεις και θέλω να σκεφτείς αυτό που θα θέσω :
      Τι εμπόδισε την Ελλάδα τόσες δεκαετίες να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στην Κρήτη, αλλά και στο ιόνιο; Μα ακριβώς ο εγκλωβισμός στη λαθεμενη και τυχοδιωκτική θέση για επέκταση στα 12 ν.μ στο Αιγαίο,! Τους φαινόταν προδοσία να κάνουν κάτι τέτοιο στην Κρήτη. Τώρα φαίνονται οι συνέπειες του τυχοδιωκτισμου. Δεν το συνεχίζω, αλλά περιμένω την απάντηση σου

      Reply
  7. ΑΩ

    Και μια από μένα. Τον Λέοντα Τρότσκι τον γνωρίζετε;

    Reply
    1. Σ. Τ.

      ΑΩ, αν θυμάμαι καλα εσύ είσαι αντιτροτσκιστης και δεν καταλαβαίνω
      το σκεπτικό σου να επικαλείσαι τον Τρότσκι…περα από αυτό ο Τρότσκι υπέγραψε την συνθήκη της Λωζανης ως πληρεξούσιος για λογαριασμό της Σοβιετικής εξουσίας. Αυτή την συνθήκη που ο μεγάλος βεζυρης σήμερα θυμήθηκε να ΑΜΦΙΣΒΗΤΉΣΕΙ.
      Διατελοντας πιστός λοιπόν στον Τρότσκι, είμαι πιστός στα ελληνικά δίκαια όπως αυτά από τυπώνονται στο κείμενο με την υπογραφή του Λέοντα και εναντίον σε κάθε αμφισβήτηση τους.

      Reply
      1. Ragnarok

        Δεν με λες ρε σ.τ. την έχεις διαβάσει την συνθήκη της Λωζάννης; Μπορείς να μας πεις τι λέει το άρθρο 13 αυτής της συνθήκης;

        Reply
      2. ΑΩ

        “αντιτροτσκιστής” δεν είμαι. Απλά διαφωνώ με τον τροτσκισμό χωρίς να ξεχνάω ότι ο Λ. Τρότσκι συμμετείχε στην ηγεσία των Μπολσεβίκων κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση.
        Κάνει εντύπωση όμως το διαρκές φτύσιμο από σένα στη διεθνιστική προσέγγιση του Τρότσκι και των τροτσκιστών. Δεν είχε πάντα τη σωστή πολιτική θέση -βλ. τοποθετήσεις στην Κατοχή, αλλά με τον εθνικισμό δεν είχε σχέσεις.
        Πιστός στον Τρότσκι και τη δήθεν πατριωτική γραμμή της ελληνικής άρχουσας τάξης λίγο δύσκολο…

        Reply
        1. Σ. Τ.

          Επί Τρότσκι, οι Έλληνες της Σοβιετικής Ρωσίας, ζούσαν μια ζωή ευτυχισμένη, πολλοί από. αυτούς ήταν οργανωμένοι στους μπολσεβικους,( θυμίζω τον Βλαδιμιρο Τριανταφιλωφ από τον πόντο, πρωτοπόρο της στρατηγικής πολέμου,) δεν ήταν ο Τρότσκι αυτος που κάλεσε τον Κεμάλ. Πάσα στην διεθνή,(γιαυτό και οι Τούρκοι έφτιαξαν και άγαλμα στον βοροσιλωφ, το πρωτοπαλληκαρο τότε του Στάλιν) δεν ήταν αυτός που εφάρμοσε την αρχή της συλλογικής ευθύνης ενάντια σε ολόκληρες εθνότητες, μεταξύ άλλων της ελληνικής, στέλνοντας τους στα βάθη της Σιβηρίας… Αυτά τα αίσχη τα έκανε ο Στάλιν με τον οποίο και εγώ διαφωνώ για τις ακρότητες χωρίς να είμαι αντισταλινιστης. Επί Στάλιν ίσχυε το πιστοποιητικό εθνοτικων φρόνημα των…

          Εθνικιστής δεν είμαι, αλλά διεθνιστης με πίστη στην αλληλεγγύη των λαών και στην νίκη της δικαιοσύνης ενάντια στον νεο-οθωμανικό ιμπεριαλισμό.

        2. ΑΩ

          Καταλάβαμε ΣΤ: εθνικιστής δεν είσαι μας λες, αλλά θες πόλεμο, όπως οι εθνικιστές.
          Τώρα για τον Τρότσκι, δεν βλέπω καμία σχέση, ούτε είναι τροτσκισμός Οι διαφωνίες με τον Στάλιν…

        3. Σ. Τ.

          ΑΩ η κριτική σου στάση στην Σοβιετική ένωση, στον Στάλιν και στον Τρότσκι είναι μια μπαρούφα. Η αναρχία, ο ΦΙΛΕΙΡΗΝΙΣΜΟΣ σας, είναι στάση Προσωπική και θεμιτή αλλά δεν είναι ΠΟΛΙΤΙΚΉ. Δηλ;αδη, δεν λαβάνει υπόψη τα ΔΕΔΟΜΈΝΑ. Δεν στηρίζεται τίποτα παρά μόνο συναισθήματα. Δεν μπορεί να επηρεάσει εξελίξεις. Συνεπώς είναι άχρηστη αλλά και επιβλαβής για το λαό,

          Επικεντρωνεστε στην αοζ ενώ είναι γνωστό ότι μόνο με πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου είναι οικονομικά εκμεταλλευσιμα τα κοιτάσματα.Πρεπει να δείτε την πραγματικότητα που λέει ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες είναι ανεξάρτητες από τα κοιτάσματα. Η τουρκική επεκτατικοτητα αυξάνεται συνεχώς τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αιτίες είναι οικονομικές, πληθυσμιακες ενώ και η ΠΑΓΚΌΣΜΙΑ ΚΡΊΣΗ, παίζει το ρόλο της.
          Διάβασε εδώ Κομεπ και μάθε μπαλίτσα επιτέλους.
          https://www.komep.gr/m-article/OI-ELLINOTOYRKIKES-SXESEIS-STO-PLAISIO-TON-EKSELIKSEON-STIN-EYRYTERI-PERIOXI/

          Θυμζω Λένιν ιμπεριαλισμος. Το σταλινικο παρελθόν σου σε ΥΠΟΧΡΕΏΝΕΙ να τα γνωρίζεις. Οι μεγάλοι πόλεμοι γίνονται μετά από διεθνείς συντονισμενες οικονομικές κρίσεις (υπερσυσσωρευση κεφαλαίου) και δεν εξαρτώνται από τις διαθέσεις του κόσμου.
          Βρισκομαστε σε πολιορκία θυμίζω πως τιμωρουσε τους λιποτακτες ο Τρότσκι. Αν δεν το ξέρεις, πράγμα δύσκολο κάτσε και διάβασε. Έτσι και αλλιώς έχεις βασικές ελλείψεις.

        4. Ragnarok

          Εχω ΡΩΤΉΣΕΙ εδώ και μέρες τον Σ.Τ. ΑΝ έχει διαβάσει το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης. Ξαναποστάρω άλλον σύνδεσμο με το πλήρες κείμενο της συνθήκης της Λωζάννης:

          ΤΜΗΜΑ Α’ Ι. ΕΔΑΦΙΚΟΙ ΟΡΟΙ Άρθρον 2. Από του Ευξείνου Πόντου προς το Αιγαίον τα σύνορα της Τουρκίας ορίζονται ως έπεται: (όρα χάρτην υπ’ αριθ. 1). 1όν μετά της Βουλγαρίας: Από της εκβολής του Ρέζβαγια μέχρι του Έβρου, το σημείο ενώσεως των συνόρων Τουρκίας, Βουλγαρίας και Ελλάδος: τα νότια σύνορα της βουλγαρίας, ως είναι νυν καθωρισμένα. 2ον Μετά της Ελλάδος: Εκείθεν μέχρι της συμβολής του Άρδα και του Έβρου: ο ρους του Έβρου· Εκείθεν προς τα άνω του Άρδα μέχρι σημείο επί του ποταμού τούτου ορισθησομένου επί του εδάφους εγγύτατα προς το χωρίον Τσουρέκ-κιοϊ: ο ρους του Άρδα· Εκείθεν Νοτιοανατολικούς μέχρι σημείου επί του Έβρου εις απόστασιν ενός χιλιομέτρου προς τα κάτω του Βόσνα κιοϊ: γραμμή αισθητώς ευθεία αφίνουσα εν Τουρκία το χωρίον Βόσνα-κιοϊ.

          Το χωρίον Τσουρέκ-κιοϊ θα παραχωρηθή εις την Ελλάδα ή εις την Τουρκίαν, καθ’ όσον η πλειονότης του πληθυσμού ήθελεν αναγνωρισθή ελληνική ή τουρκική υπό της εν τω άρθρω 5 προβλεπομένης επιτροπής, μη συνυπολογιζομένων των μεταναστευσάντων εις το χωρίον τούτο μετά την 11 ην Οκτωβρίου 1922. Εκείθεν μέχρι του Αιγαίου: ο ρους του Έβρου. Άρθρον 3. Από της Μεσογείου μέχρι της μεθορίου της Περσίας, τα σύνορα της Τουρκίας καθορίζονται ως εξής: 1όν Μετά της Συρίας; Τα εν τω άρθρω 8 της Γαλλοτουρκικής Συμφωνίας της 20ης Οκτωβρίου 1921 καθοριζόμενα σύνορα. 2ον Μετά του Ιράκ: Η μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ μεθόριος θέλει καθορισθή συμβιβαστικώς μεταξύ Τουρκίας και Μεγάλης Βρεττανίας εντός προθεσμίας εννέα μηνών. Μη επερχόμενης συμφωνίας μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων εντός της προβλεπομένης προθεσμίας, η διαφορά θέλει άχθη ενώπιον του Συμβουλίου της Κοινωνίας των Εθνών.

          Αι Κυβερνήσεις Τουρκίας και Μεγάλης Βρεττανίας υποχρεούνται αμοιβαίως όπως, μέχρις ου ληφθή η επί του ζητήματος της μεθορίου απόφασις εις ουδεμίαν προβώσι στρατιωτικήν ή άλλην κίνησιν, δυναμένην να επιφέρη οιανδήποτε μεταβολήν εις την παρούσαν κατάστασιν των εδαφών, ων η οριστική τύχη θέλει εξαρτηθή εκ της αποφάσεως ταύτης.

          Άρθρον 4. Τα υπό της παρούσης Συνθήκης διαγραφόμενα σύνορα είναι κεχαραγμένα επί των συνημμένων τη παρούση Συνθήκη χαρτών υπό κλίμακα 1/1.000.000. Εν περιπτώσει διαφοράς μεταξύ του κειμένου και του χάρτου, θέλει ισχύει το κείμενον.

          Άρθρον 5. Επιτροπή οροθετήσεως θέλει επιφορτισθή να χάραξη επί του εδάφους τα εν τω άρθρω 2 εδ. 2 περιγραφόμενα σύνορα. Η Επιτροπή αυτή θα αποτελεσθή εξ ενός αντιπροσώπου της Ελλάδος, ενός αντιπροσώπου της Τουρκίας και ενός Προέδρου εκλεγομένου υπ’ αυτών μεταξύ των υπηκόων τρίτης Δυνάμεως. Η Επιτροπή θέλει, κατά πάσας τας περιπτώσεις, καταβάλει προσπάθειαν όπως ακόλουθη, όσον ένεστι ακριβέστερον, τους εν τη παρούση Συνθήκη ορισμούς, λαμβάνουσα υπ’ όψιν κατά το δυνατόν τα διοικητικά όρια και τα τοπικά οικονομικά συμφέροντα.

          Αι αποφάσεις της Επιτροπής θα λαμβάνωνται κατά πλειοψηφίαν και θα ώσιν υποχρεωτικοί δια τα ενδιαφερόμενα Μέρη. Αι δαπάναι της Επιτροπής θα βαρύνωσιν εξ ίσου τα ενδιαφερόμενα Μέρη.

          Άρθρον 6. Όσον αφορά εις τα καθοριζόμενα υπό του ρου ποταμού και ουχί υπό των οχθών αυτού σύνορα, οι όροι “ρους” ή “αύλαξ” ων γίνεται χρήσις εν τη παρούση Συνθήκη, σημαίνουσι δια μεν τους μη πλωτούς ποταμούς την μέσην γραμμήν αυτών ή του κυρίου αυτών βραχίονος, δια δε τους πλωτούς ποταμούς την μέσην γραμμήν της κυρίας αύλακος ναυσιπλοίας. Εν τούτοις, εναπόκειται εις την Επιτροπήν να καθορίση ειδικότερον, εάν η συνοριακή γραμμή θα ακολουθήση, εις τας ενδεχομένας αυτής μετατοπίσεις, τον ούτω προσδιορισθέντα ρουν ή την “αύλακα, ή εάν θα καθορισθή οριστικώς εκ της θέσεως του ρου ή της αύλακος κατά την έναρξιν της ισχύος της παρούσης Συνθήκης.

          Εκτός αντιθέτων διατάξεων της παρούσης Συνθήκης, τα θαλάσσια όρια περιλαμβάνουσι τας νήσους και νησίδια τας κειμένας εις απόστασιν μικροτέραν των τριών μιλλίων από της ακτής.

          Άρθρον 7. Τα ενδιαφερόμενα Κράτη υποχρειούνται να παρέχωσιν εις την οροθετικήν Επιτροπήν πάντα τα αναγκαία δια το έργον αυτής έγγραφα, ιδία δε επίσημα αντίγραφα των πρακτικών καθορισμού των σημερινών ή παλαιών συνόρων, πάντας τους υφισταμένους χάρτας μεγάλης κλίμακος, τα γεωδαιτικά διδόμενα, τα εκτελεσθέντα και μη δημοσιευθέντα σχεδιαγραφήματα, τας πληροφορίας περί των πλημμύρων των μεθοριακών ποταμών. Οι χάρται, τα γεωδαιτικά διδόμενα, και τα σχεδιαγραφήματα, έστω και μη δημοσιευθέντα, τα ευρισκόμενα εις την κατοχήν των τουρκικών Αρχών, δέον να παραδοθώσιν εν Κωνσταντινουπόλει εις τον Πρόεδρον της Επιτροπής εντός της βραχυτέρας προθεσμίας από της ενάρξεως της ισχύος της παρούσης Συνθήκης.

          Τα ενδιαφερόμενα Κράτη υποχρεούνται, επί πλέον, να δώσωσι διαταγάς εις τας τοπικάς Αρχάς, όπως ανακοινώσιν εις την Επιτροπήν παν έγγραφον, ιδία σχέδια, κτηματολόγια και κτηματικά βιβλία, παρέχωσι δε, επί τη αιτήσει ταύτης, πάσαν πληροφορίαν περί της ιδιοκτησίας, των οικονομικών συνθηκών και λοιπάς χρησίμους πληροφορίας.

          Άρθρον 8. Τα ενδιαφερόμενα Κράτη υποχρεούνται να συντρέχωσι την οροθετικήν επιτροπήν είτε απ’ αυθείας, είτε δια των τοπικών Αρχών, εν παντί τω αφορώντι εις την μετακίνησιν, την κατοικίαν, τους εργάτας, τα αναγκαία προς εκπλήρωσιν της αποστολής της υλικά (πασσάλους, ορόσημα). Ειδικώς η Οθωμανική Κυβέρνησις αναλαμβάνει την υπαχρέωσιν να παράσχη, εάν δεήση, το τεχνικό προσωπικόν, ικανόν να βοηθήση την οροθετικήν Επιτροπήν εις την εκπλήρωσιν του έργου της.

          Άρθρον 9. Τα ενδιαφερόμενα Κράτη αναλαμβάνουσι την υποχρέωσιν να καθιστώσι σεβαστά τα τιθέμενα υπό της Επιτροπής τριγωνομετρικά σημεία, σήματα, πασσάλους ή ορόσημα.

          Άρθρον 10. Τα ορόσημα θέλουσι τεθή εις ορατήν απ’ αλλήλων απόστασιν, θα ώσιν ηριθμημένα, η δε τοποθεσία και ο αριθμός αυτών θα σημειώνται εν χαρτογραφικώ πίνακι.

          Άρθρον 11. Τα οριστικά πρωτόκολλα οροθετήσεως, οι επισυναπτόμενοι χάρται χαι έγγραφα θα γίνωσιν εις τρία προτότυπα, ων δύο θα διαβιβασθώσιν εις τας Κυβερνήσεις των ομόρων Κρατών, το δε τρίτον εις την Κυβέρνησιν της Γαλλικής Δημοκρατίας, ήτις θέλει επιδόσει επίσημα τούτων αντίγραφα εις τας υπογραψάσας την παρούσαν Συνθήκην Δυνάμεις.

          Άρθρον 12. Η ληφθείσα απόφασις τη 13η Φεβρουαρίου 1914 υπό της Συνδιασκέψεως του Λονδίνου εις εκτέλεσιν των άρθρων 5 της Συνθήκης του Λονδίνου της 17/30 Μαΐου 1913, και 15 της Συνθήκης των Αθηνών της 1/14 Νοεμβρίου 1913, η κοινοποιηθείσα εις την Ελληνικήν Κυβέρνησιν τη 13 Φεβρουαρίου 1914 και αφορώσα εις την κυριαρχίαν της Ελλάδος επί των νήσων της Ανατολικής Μεσογείου, εκτός της Ίμβρου, Τενέδου και των Λαγουσών νήσων (Μαυρυών), ιδία των νήσων Λήμνου, Σαμοθράκης, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας, επικυρούνται, υπό την επιφύλαξιν των διατάξεων της παρούσης Συνθήκης των συναφών προς τας υπό την κυριαρχίαν της Ιταλίας διατελούσας νήσους, περί ων διαλαμβάνει το άρθρον 15. Εκτός αντιθέτου διατάξεως της παρούσης Συνθήκης, αι νήσοι, αι κείμεναι εις μικροτέραν απόστασιν των τριών μιλλίων της ασιατικής ακτής, παραμένουσιν υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν.

          Άρθρον 13. Προς εξασφάλισιν της ειρήνης, η Ελληνική Κυβέρνησις υποχρεούται να τηρή εν ταις νήσοις Μυτιλήνη, Χίω, Σάμω και Ικαρία τα ακόλουθα μέτρα: 1. Αι ειρημέναι νήσοι δεν θα χρησιμοποιηθώσιν εις εγκατάστασιν ναυτικής βάσεως ή εις ανέγερσιν οχυρωματικού τίνος έργου. 2. θα απαγορευθή εις την Ελληνικήν στρατιωτικήν αεροπλοΐαν να υπερίπταται του εδάφους της ακτής της Ανατολίας.

          Αντιστοίχως, η Οθωμανική Κυβέρνησις θα απαγορεύση εις την στρατιωτικήν αεροπλοΐαν αυτής να υπερίπταται των ρηθεισών νήσων. 3. Αι ελληνικαι στρατιωτικαί δυνάμεις εν ταις ειρημέναις νήσοις θα περιορισθώσι εις τον συνήθη αριθμόν των δια την στρατιωτικήν υπηρεσίαν καλουμένων, οίτινες δύνανται να εκγυμνάζωνται επί τόπου, ως και εις δύναμιν χωροφυλακής και αστυνομίας ανάλογον προς την εφ’ ολοκλήρου του ελληνικού εδάφους υπάρχουσαν τοιαύτην.

          Άρθρον 14. Αι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος, παραμένουσαι υπό την τουρκικήν κυριαρχίαν, θα απολαύωσιν ειδικής διοικητικής οργανώσεως, αποτελούμενης εκ τοπικών στοιχείων και παρεχούσης πάσαν εγγύησιν εις τον μη μουσουλμανικόν ιθαγενή πληθυσμόν δι’ ό,τι αφορά εις την τοπικήν διοίκησιν και την προστασίαν των προσώπων και των περιουσιών. Η διατήρησις της τάξεως θα εξασφαλίζηται εν αυταίς δι’ αστυνομίας στρατολογουμένης μεταξύ του ιθαγενούς πληθυσμού, τη φροντίδι της ως άνω προβλεπομένης τοπικής διοικήσεως υπό τα διαταγάς της οποίας θα διατελή.

          Αι συνομολογηθείσαι ή συνομολογηθησόμεναι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας συμφωνίαι, αι αφορώσαι την ανταλλαγήν των Ελληνικών και τουρκικών πληθυσμών, δεν θα εφαρμοσθώσιν εις τους κατοίκους των νήσων Ίμβρου και Τενέδου.

          Άρθρον 15. Η Τουρκία παραιτείται υπέρ της Ιταλίας παντός δικαιώματος και τίτλου επί των κάτωθι απαριθμουμένων νήσων, τουτέστι της Αστυπάλαιας, Ρόδου, Χάλκης, Καρπάθου, Κάσσου, Τήλου, Νισύρου, Καλύμνου, Λέρου, Πάτμου, Λειψούς, Σύμης και Κω, των κατεχομένων νυν υπό της Ιταλίας και των νησίδων των εξ αυτών εξαρτωμένων, ως και της νήσου Καστελλορίζου (όρα χάρτην υπ’ αρ. 2).

          Άρθρον 16. Η Τουρκία δήλοι ότι παραιτείται παντός τίτλου και δικαιώματος πάσης φύσεως επί των εδαφών ή εν σχέσει προς τα εδάφη άτινα κείνται πέραν των προβλεπομένων υπό της παρούσης Συνθήκης ορίων, ως και επί των νήσων, εκτός εκείνων ων η κυριαρχία έχει αναγνωρισθή αυτή δια της παρούσης Συνθήκης, της τύχης των εδαφών και των νήσων τούτων κανονισθείσης ή κανονισθησομένης μεταξύ των ενδιαφερομένων. Αι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν θίγουσι τας συνομολογηθείσας ή συνομολογηθησομένας ιδιαιτέρας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και των ομόρων χωρών λόγω της γειτνιάσεως αυτών.

          Άρθρον 17. Η παραίτησις της Τουρκίας από παντός δικαιώματος και τίτλου αυτής επί της Αιγύπτου και επί του Σουδάν θεωρείται γενομένη από της 5ης Νοεμβρίου 1914.

          Άρθρον 18. Η Τουρκία απαλάσσεται πάσης υποχρεώσεως αφορώσης εις τα οθωμανικά δάνεια τα ηγγυημένα δια του αιγυπτιακού φόρου, ήτοι τα δάνεια του 1855, 1891 και 1894. Των δια την υπηρεσίαν των τριών τούτων δανείων γενομένων υπό της Αιγύπτου ετησίων καταβολών, αποτελουσών σήμερον μέρος της υπηρεσίας του Δημοσίου Αιγυπτιακού Χρέους, η Αίγυπτος απαλλάσσεται πάσης άλλης υποχρεώσεως ως προς το Δημόσι…

          Διαβάστε όλο το κείμενο της συνθήκης: http://www.mixanitouxronou.gr/i-synthiki-tis-lozanis-to-plires-keimeno-kai-i-oli-symfonia-peri-antallagis-ellinikon-kai-tourkikon-plithysmon/

        5. Σ. Τ.

          Δεν καταλαβαίνω τι θέλεις; Εγώ θα παίξω τον ρόλο υοερασπιστη της συνθήκης και εσύ θα μου παρουσιάζεις την “άλλη” ερμηνεία; Είναι δυνατόν; να σου κάνω τέτοια χάρη;….
          Αν θέλεις άλλη άποψη διάβασε το αρθρο του καθηγητή εκ Τουρκίας.

          Σε παλιότερα άρθρα έχω αναλύσει την προσέγγιση της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο και τη θάλασσα του Αιγαίου. Έστω κι αν δέχτηκα πολλές αντιδράσεις, κατά τη γνώμη μου είναι πιστεύω σημαντικό να τα γράψω αυτά. Τη νοοτροπία πού έχουν για την εξωτερική πολιτική, τα ευρασιατικά στοιχεία βαθέως κράτους πού έφτασαν στην κυβέρνηση, μπορούμε να την κατανοήσουμε από τις σημερινές σκληρές και επιθετικές θέσεις της Τουρκίας. Όπως έχω αναφέρει η Τουρκία φαίνεται να έχει επιδιώξεις κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάννης.
          Σε σημερινό βίντεο που διέρρευσε στα social media, ο Ντογού Περιντσέκ, μιλώντας σε εκπομπή του Αχμέτ Χακάν, αναφέρει πως τα θέματα στην Ανατολική Μεσόγειο δεν μπορούν να λυθούν με το δίκαιο και με διαπραγματεύσεις, αλλά με τη στρατιωτική ισχύ και μάλιστα με πόλεμο. Ο Περιντσέκ δεν είναι ένας από τους ηλίθιους του ισλαμιστικού πληρώματος. Άλλωστε αν ήταν εξ αυτών δεν θα απαντούσα.
          Αλλά όπως είναι γνωστό, τα βαθύτερα τμήματα του καθεστώτος και ιδιαίτερα ο στρατιωτικός κλάδος του ναυτικού έχουν επιβάλει στον Ερντογάν και στον περίγυρό του, την επεκτατική θέση της λεγόμενης “Γαλάζιας Πατρίδας”, πού υπονομεύει τη συνθήκη της Λωζάννης. Όσο κι αν ο Ερντογάν προσπαθεί να ενθαρρυνθεί με το σόου που έκανε γύρω από το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα, “οι θεοί θέλουν κουρμπάνια”.
          Αν προσέξουμε τους ήχους που φτάνουν από βαθιά, αντιλαμβανόμαστε τους ρυθμούς των τυμπάνων του πολέμου. Ο Ερντογάν αντιλαμβάνεται πως η εκλογική βάση του, σε ένα τέτοιο περιβάλλον οικονομικών προβλημάτων, οικονομικών δυσκολιών και παρακμής, δεν θα τα σκεφτεί αυτά αλλά θα βουτήξει στα νεοθωμανικά όνειρα. Μάλιστα ακόμα και τα καθεστωτικά κόμματα της λεγόμενης αντιπολίτευσης, υπερασπίζονται ένθερμα αυτή την επεκτατική ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας.
          Όπως ανέφερα, εγώ στα γραπτά μου έγραψα τις αλήθειες, καθώς σύμφωνα με τα κείμενα του διεθνούς δικαίου -με πρώτο τη συνθήκη της Λωζάνης- η ρητορική και οι θέσεις της Τουρκίας αποτελούν απόκλιση από το status quo και βρίσκονται πολύ μακριά από την γραμμή της λογικής. Αυτοί οι οποίοι προσπάθησαν να μου απαντήσουν μέσω των social media, οι περισσότεροι είναι άτομα που προσπαθούν να προστατεύσουν την Τουρκία και στηρίζουν την σημερινή της επεκτατική τάση. Ένα από τα κοινά τουςεπιχειρήματα είναι πως η Ελλάδα κατά παράβαση της συνθήκης της Λωζάνης εξόπλισε νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αν και αυτά τα ζητήματα είναι πολύ τεχνικά, πρέπει να συνοψιστούν για να ενημερώσουν τους ανθρώπους. Όσο βαθύτερα πηγαίνουμε, τόσο περισσότερες πληροφορίες χρειάζονται.
          Να διαιρέσουμε το Αιγαίο στα δύο;
          Μια προσέγγιση από τον άξονα του δικαίου και της αδικίας του τύπου “Μα το Αιγαίο είναι μία μεγάλη θάλασσα! Ας την διαιρέσουμε σε δύο ίσα τμήματα” είναι πραγματικά αποκομμένη από την πραγματικότητα! Και από τη δικαιοσύνη επίσης. Τα κυριαρχικά δικαιώματα και τα σύνορα των κρατών είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα των διεθνών σχέσεων και του διεθνούς δικαίου. Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αναμφισβήτητα. Αυτό που η Τουρκία αντιλαμβάνεται ως πρόβλημα είναι η εγγύτητα κάποιων ελληνικών νησιών προς την ακτή της Ανατολίας.
          Αυτό όμως δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Εκτός από την Ίμβρο την Τένεδο τα Πριγκηπονήσια και όλα τα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες που βρίσκονται σε απόσταση τριών μιλίων από την Ανατολία, όλα τα άλλα νησιά, νησάκια και βραχονησίδες ανήκουν στην Ελλάδα. Σε αυτό δεν είναι δυνατόν να λάβουμε υπόψιν κουβέντες καφενείου του τύπου “Μα αυτό είναι υπερβολικό!”.
          Έδαφος χωρίς ιδιοκτήτη, είτε πρόκειται για ξηρά είτε για νησί, δεν διαφέρει, δεν σας ανήκουν. Τελεία! Η παράδοση αυτών των νησιών στην Ελλάδα έγινε με διεθνείς συνθήκες. Ούτε είναι κάποιο περιστατικό που συνέβη χτες. Η συνθήκη της Λωζάννης υπογράφηκε το 1923 και τα νησιά έμειναν στην Ελλάδα. Τα Δωδεκάνησα ήταν της Ιταλίας και όταν η Ιταλία έχασε τον πόλεμο μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στην συνθήκη των Παρισίων αυτά τα νησιά πέρασαν στην Ελλάδα. Η Τουρκία δεν πρόβαλε κάποια αντίρρηση σε αυτό, ούτε υπήρχε άλλωστε κάποιο νομικό έδαφος για κάτι τέτοιο. Για αυτό και η Τουρκία δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να στείλει καναντιπροσωπεία στο Παρίσι.
          Όπως και το 1945
          Ας διαπιστώσουμε τώρα το εξής. Τα νησιά όπως και η ηπειρωτική χώρα έχουν δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και ΑΟΖ. Αυτό η Τουρκία δεν το δέχεται. Εντάξει αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία. Διότι υπάρχει ο κανόνας του διεθνούς δικαίου. Αυτό αναγράφεται στη σύμβαση για το θαλάσσιο δίκαιο του 1983. Ναι η Τουρκία δεν το υπέγραψε και για αυτό δεν την δεσμεύει.
          Αλλά αυτός είναι επίσης ένας προφορικός κανόνας του διεθνούς δικαίου. Επιπλέον, η μη αναγνώριση αυτής της κατάστασης των νησιών, ουσιαστικά δεν αλλάζει τίποτα. Αυτό είναι το status quo. Η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ την αλλαγή του status quo. Η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτήν μετά το 1945, όταν οι Σοβιετικοί ζητούσαν βάσεις στα Στενά, ενώ ζητούσαν επίσης το Καρς και το Αρνταχάν. Γιατί δεν δέχτηκε η Τουρκία εκείνα τα αιτήματα; Μα διότι είχε δίκιο! Έτσι λοιπόν και σήμερα η Ελλάδα στο θέμα του στάτους κβο και των δικαιωμάτων των νησιών του Αιγαίου έχει δίκιο.
          Γιατί εξοπλίζουν τα νησιά οι Έλληνες
          Ας έρθουμε στο θέμα του εξοπλισμού των νησιών του Αιγαίου. Πότε το έπραξε αυτό η Ελλάδα; Μετά από την σύσταση της στρατιάς του Αιγαίου από την Τουρκία! Ποιος είναι ο λόγος που η Τουρκία εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, ίδρυσε τη στρατιά του Αιγαίου; Πρόκειται για μία στρατιά που στρέφεται κατά της Ελλάδας. Αυτό είναι το πρώτο. Και ο δεύτερος λόγος για τον οποίον η Ελλάδα εξόπλισε τα νησιά του Αιγαίου, είναι ότι μετά την απόβαση του 1974 στην Κύπρο, όπως είχε συμβεί και με την Κύπρο ξαφνικά σαν να έπεσε από τον ουρανό άρχισε να τίθενται στην επικαιρότητα θέματα του Αιγαίου. Κι όμως τα λεγόμενα θέματα του Αιγαίου πριν από το 1950 δεν υπήρχαν.
          Μετά από το 1950 το Δημοκρατικό κόμμα, άρχισε να ακολουθεί μία πιο ενεργητική εξωτερική πολιτική. Για αυτό το λόγο και η Κύπρος έγινε ένα από τα πιο βασικά πεδία αγώνων. Όταν μετά το 1974 Τουρκία δεν απέσυρε την στρατιωτική της παρουσία από την Κύπρο και δεν αποκατέστησε εκ νέου, αυτά που επέβαλαν το σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Ελλάδα ανησύχησε. Και ακόμα περισσότερο όταν στην κατεύθυνση των πραξικοπηματιών στρατηγών στις αρχές της δεκαετίας του 80 συστάθηκε η KKTCη Τουρκία πλέον από πλευράς διεθνούς δικαίου κατέστη εξολοκλήρου εισβολέας. Σήμερα καταγγέλλουμε την ρωσική εισβολή και ενσωμάτωση της Κριμαίας από τη Ρωσία, έτσι δεν είναι; Μα αυτή ακριβώς είναι η θέση της Τουρκίας στην Κύπρο.
          Η Τουρκία που από το 1974 έκανε την επέμβαση της με την ιδιότητά της ως κράτος εγγυητής, σύμφωνα με τις συνθήκες Λονδίνο και Ζυρίχης που της απέδωσαν αυτή την ιδιότητα, δεν έπραξε αυτά που έπρεπε. Κι όμως ο επίσημος σκοπός της επέμβασης ήταν η εξουδετέρωση του πραξικοπήματος που είχε κάνει ο Νίκος Σαμψών μαζί με τα μέλη της ΕΟΚΑ. Αυτή ήταν η δικαιολογία. Το να επαναφέρουν δηλαδή το Σύνταγμα της Κύπρου. Να διασφαλίσουν τη συνταγματική τάξη στο νησί. Διότι εκείνες οι συνθήκες δεν έδιναν τη δυνατότητα στην Τουρκία να καταλάβει και να διαιρέσει την Κύπρο.
          Σε αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα φοβήθηκε πως η Τουρκία θα ακολουθούσε μία παρόμοια συμπεριφορά και στο Αιγαίο. Και εξόπλισε τα νησιά, για να διασφαλίσει την ελάχιστη τους άμυνα. Τι θα πει εξόπλισε; Ο ελληνικός στρατός βρίσκεται εκεί για να προστατέψει τα δικά του νησιά. Βλέποντας την σημερινή στάση του επεκτατικού καθεστώτος στην Άγκυρα μπορείτε να πείτε πως αυτή η κίνηση της Ελλάδας ήταν αχρείαστη; Η Τουρκία σήμερα δημόσια δηλώνει πως δεν αναγνωρίζει το πεδίο κυριαρχίας της γειτονικής χώρας. Αν υπό αυτές τις συνθήκες η Ελλάδα δεν μπορούσε να υπερασπιστεί τα νησιά της, αυτό κατά την γνώμη σας δεν θα αποτελούσε μία απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα;
          Η Τουρκία άλλαξε το status quo
          Δείτε η διεθνής πολιτική προχωρά με δράσεις και αντιδράσεις. Η Τουρκία έκανε μία δράση και τώρα η αντίδραση σε αυτό είναι αναπόφευκτη. Η Τουρκία μετά το 1974, μη αποσύροντας τον στρατό της από την Κύπρο, έκανε αλλαγή στο status quo. Αυτή είναι η δράση. Ενώ η Ελλάδα ως αντίδραση εξόπλισε τα νησιά της στο Αιγαίο. Η Τουρκία από το 1974 και μετά κατέχει στρατιωτικά το 40% των εδαφών μιας άλλης χώρας. Μήπως υπάρχει ενόχληση που το λέω; Λυπάμαι αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Και μάλιστα αυτό με το σχέδιο Ανάν (απόσυρση στρατιωτών από το νησί και επανένωση της Κύπρου) το είχαν αποδεχθεί σιωπηλά και οι σημερινοί διαχειριστές της εξουσίας στην Άγκυρα.Τώρα ο Περιντσέκ καθαρά εξέφρασε τις επιθυμίες της ομάδας της οποίας είναι εκπρόσωπος. Τι δηλώνει; Δηλώνει πως αυτή η ιστορία λύνεται με πόλεμο! Συμφωνείτε με αυτό; Αν η απάντησή σας είναι ναι, τότε σας έχω ένα κακό νέο. Αυτό δεν είναι πατριωτισμός. Αυτό λέγεται επεκτατισμός. Το θεμέλιο του θέματος είναι η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο καλό και το κακό. Η Τουρκία σήμερα δυναμιτίζει τα θεμέλια της τάξης που έστησε η Λωζάνη. Αυτό αν το έκανε η Ελλάδα η Άγκυρα θα έπρεπε να υπερασπιστεί με όλη της την δύναμη τη συνθήκη της Λωζάνης. Για ποιο λόγο; Διότι Λωζάνη είναι που κατέστησε άκυρη την συνθήκη των Σεβρών, για αυτό! Αν δεν υπάρχει η Λωζάννη τότε ισχύει η συνθήκη των Σεβρών.
          Η Τουρκία μοιάζει στρυμωγμένη στο κείμενο της Λωζάννης που αποτελεί όμως την εγγύηση για την ύπαρξη της. Δεν σκέφτεται όμως καθόλου το ποια είναι η εναλλακτική αυτού του κειμένου. Συγχωρέστε με αλλά αυτή είναι μία θέση όχι και πολύ έξυπνη. Και επιπλέον είναι μία θέση νομικά και ηθικά αδύναμη. Και το σημαντικότερο είναι μία επικίνδυνη θέση. Γιατί; Για την εδαφική ακεραιότητα για την οποία τόση αξία λέει πως δίνει η Τουρκία. Ελπίζω ότι οι ταραχοποιοί στην Άγκυρα και μερικοί τυχοδιώκτες δευτεροκλασάτοι αξιωματικοί με προφίλ σαν τον Ενβέρ Πάσα, να μην ρίξουν τη χώρα στην φωτιά.”

        6. kokkiniotis Post author

          Αγαπητέ, φράσεις του είδους: “Όσοι διαφωνούν μαζί μου προστατεύουν την Τουρκία και τις επεκτατικές της τάσεις” αποτελούν αιτία μη δημοσίευσης σχολίων.

        7. ΑΩ

          ΣΤ περισσότερη σχέση έχεις με τον “Λένυ τον βρομόστομο” παρά με τον Λένιν.
          Μην τα μπλέκεις τώρα αυτά, Λένιν, Στάλιν, Τρότσκι. Μείνει σε αυτά που έχεις οικεία.

        8. Σ.Τ.

          Οταν ένας Τούρκος παραδέχεται ότι η χώρα του δεν έχει κανένα δίκιο, σε όσα θέματα βάζει και όλα τα δικιά ανήκουν στην πατρίδα μου, δεν έχω κανένα σχόλιο να κάνω άλλο. Απλά ζητάω από όσους εδώ μπαίνουν σε λεπτομέρειες της συνθήκης Λωζάνης να είναι πολύ προσεκτικοί. Κατανοητό;

          Αν θεωρούν το διεθνές δίκαιο χαλαρό και επιδεχομενο ερμηνειών και διαλόγου εφ όλης της ύλης(που εγώ πρόσεξα όλο αυτό τον καιρό να ΜΗΝ κάνω) τουλάχιστον ας μελετήσουν τον Τούρκο πανεπιστημιακο…αν δεν μπορούν ας μην κάνουν θόρυβο και ας μην πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

        9. Ανώνυμος

          Εξαιρετικό το άρθρο του Τούρκου πανεπιστημιακού, με δύο ενστάσεις, που δεν αφορούν την ουσία του αλλά περισσότερο για αποκατάσταση της αλήθειας σε θέματα, που παραλληλίζει:
          1. Ατυχής ο παραλληλισμός με την Κριμαία και τις αποκαλούμενες “ρωσόφωνες” περιοχές της ανατολ. Ουκρανίας. Αυτές οι περιοχές ανήκαν στην Ρωσσική Ενωσιακή Δημοκρατία, ήταν και είναι ρωσσικές εθνολογικά, που αποσπάστηκαν αυθαίρετα από τον Χρουστσώφ και προσαρτήθηκαν διοικητικά στην Ουκρανική Ενωσιακή Δημοκρατία. Ηταν κολακεία/προσεταιρισμός προς τα εθνικιστικά/αστικά στοιχεία της Ουκρανίας, που υπέφωσκαν. Ανήκει στα πρώτα βήματα μεθοδικής υπονόμευσης της ΕΣΣΔ και του Υπαρκτού Σοσιαλισμού από τα μέσα, που έμελλε να καρποφορήσουν 30 χρόνια μετά.
          2. Τα Δωδεκάνησα ήταν εθνολογικά ελληνικά νησιά, που ο εθνοπροδότης αστός (πλεονασμός, αλλά τέσπα) Ελ Βενιζέλος παραχώρησε στους …Ιταλούς, που τα είχαν ήδη καταλάβει στα πλαίσια των γνωστών ιμπεριαλιστικών πάρε-δώσε. Αποδόθηκαν στην Ελλάδα με την γνωστή επιστολή του Ι. Β. Τσουκασβίλι (Στάλιν) που απευθυνόταν, αν καλά θυμάμαι, στην Συνδιάσκεψη των Παρισίων το 1946, και ενσωματώθηκαν το 1947 με την σχετική Συνθήκη Ειρήνης των νικητριών δυνάμεων του Β’ ΠΠ. Με τον ρητό όρο της μη-στρατιωτικοποίησης (ισχυρή απαίτηση του Στάλιν), που όπως όμως σωστά επισημαίνει ο τούρκος συντάκτης, μετά το 1974 έχει ανατραπεί με υπαιτιότητα της τουρκικής αστικής τάξης. Και την κρυφή συνεργία της ελληνικής και των ΝΑΤΟϊκών, θα προσέθετα, που κρυβόμενοι πίσω από τη τάχατες “άφρονα” Χούντα ανέτρεψαν την σοφή πρόνοια του Στάλιν.

  8. μεταβατικος σοσιαλιστης

    Συγνώμη, αλλά αντιπολεμικό άρθρο που να μη λέει να πάρει πίσω το casus belli η Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει. Και μάλιστα αυτό δεν κάνει καν αναφορά στο ότι υπάρχει casus belli.

    Πρέπει οι ΝΑΡίτες και όσοι πιστεύουν ότι αυτά πρέπει να λέμε σήμερα να αναλύσουν με το χέρι στην καρδιά την πραγματικότητα. Δε γίνεται να λέμε ότι η επέκταση στα 12 είναι επεκτατική κίνηση και αλλαγή συνόρων όταν σχεδόν όλες οι χώρες του κόσμου έχουν ασκήσει αυτό το δικαίωμα. Ο μόνος λόγος που δεν το έχει κάνει η Ελλάδα είναι η απειλή πολέμου. Παίρνοντας αυτή τη στάση ουσιαστικά δικαιώνετε τη λογική της Τουρκίας ότι οι διαφορές των κρατών θα λύνονται με το δίκαιο του ισχυρού και όχι με το διεθνές δίκαιο.

    Κι εγώ δεν τίθεμαι υπέρ της χωρίς προϋποθέσεις αύξησης των χωρικών υδάτων γιατί υπάρχουν ιδαιτερότητες στο Αιγαίο. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία. Όμως, σήμερα πρέπει να λέμε ότι η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να αυξήσει τα χωρικά της ύδατα. Αυτοί που λένε ότι δεν έχει το δικαίωμα είναι η απολυταρχική και φιλοπόλεμη άρχουσα τάξη της Τουρκίας και οι ιμπεριαλιστές που θέλουν να γίνει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Εγώ λέω ότι με αυτούς δεν μπορεί να είναι στην ίδια πλευρά όποιος είναι ενάντια στον πόλεμο και τον ιμπεριαλισμό.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      “Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Τουρκία”;
      Τίνος με ποιόν, δηλαδή; Του Κοκοβιού με τον Ερντοκαν;!
      Και για το καλό τίνος, βρε παληκάρι;
      Τουλάχιστον από σένα περιμέναμε να μιλήσεις για συνεννόηση των εργατικών τάξεων Ελλάδας – Τουρκίας. Που όταν έρθει η ώρα τους θα γίνει!
      Αλλά, τώρα, και για τις δύο πλευρές, προέχει η Επανάσταση και η δημιουργία των όρων της. Εχουν άλλες, πιο επείγουσες δουλειές, από το να λύνουν τα σκυλοφαγώματα των αφεντικών τους. %5μώ τον ρεφορμισμό μου μέσα….

      Reply
      1. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Συγγνώμη ρε αδερφέ μη σε καθυστερούμε από την επανάσταση με το ρεφορμισμό μας.

        Εγώ λέω πάντως ότι αυτό το πρόβλημα πρέπει να ζητάμε να λυθεί από τώρα, δηλ. η εργατική τάξη, το αντιιμπεριαλιστικό και φιλειρηνικό κίνημα πρέπει να πιέσουν τις κυβερνήσεις να πάρει το casus belli η Τουρκία πίσω, να εφαρμόσει η Ελλάδα τα 12 ν.μ. παντού και να συζητηθούν και να γίνουν δεκτές τυχόν δίκαιες ενστάσεις της Τουρκίας για διάδρομο από τα παράλια της Μ.Ασίας. Τώρα αν είναι ο Ερμτογάν και ο κοκοβιός στο τιμόνι είναι αδιάφορο η εργατική τάξη και ο λαός είναι αυτοί που θα επιβάλλουν τη λύση.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Αν όλα αυτά ήταν εφικτά, τότε οι επαναστάσεις θα περισσεύανε…

        2. Ragnarok

          Συγνώμη μεταβατικέ αλλά τα 12 νμ στο Αιγαίο μόνο προβλήματα θα φέρουν στον λαό μας. Τα 6 νμ είναι μια χαρά. Αρκούν στον κόσμο. Κ προφανώς τίποτα καλύτερο για τον λαό δεν θα φέρει η επιδίωξη της άρχουσας τάξης για 12 νμ στο Αιγαίο. Μόνο αίμα.

          Τώρα αν ο Κώστας, ο σ.τ. και άλλοι μπρανκαλεονε θέλουν να είναι ακολουθητές της άρχουσας τάξης της χώρας, δικαιώμά τους.

        3. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Στην πλειοψηφία των χωρών πώς είναι εφικτό να εφαρμόζονται τα δικαιώματα τους στο θαλάσσιο χώρο τους; Μην τρελαθούμε και αρχίσουμε να λέμε πως όλα χρειάζονται εργατική εξουσία για να εφαρμοστούν.

          Όμως, κάτι πρέπει να λένε οι κομμουνιστές σήμερα και ένα απλό «θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» καταντάει απλά λευκή επιταγή σε όποιο ελληνικό επιτελείο σχεδιάζει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία.

        4. ιαννισ

          Κάνεις λάθος, η Ελλάδα δεν μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Τουρκίας. Αυτό προβλέπει το Δίκαιο της Θάλασσας και έχει επιβεβαιωθεί με αποφάσεις των ΔΔ. Απλώς εσύ αναμασάς τους μαξιμαλισμούς του ελληνικού αστισμού. Έτσι μας λες το φιλειρηνικό κίνημα να στοιχηθεί πίσω από τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου.

        5. Ανώνυμος

          για σένα φαίνεται πως το ελληνικό αστικό κράτος παραμένει στην επικυριαρχία του σουλτάνου! Μα, τότε …δε θα υπήρχε casus belli!
          αντε παραπέρα να παίξεις.

        6. Κώστας

          Ιαννι έχεις 100% άδικο, μια απλή ανάγνωση του ΔτΘ αρκεί. ΔτΘ, όχι Γαλάζια Πατρίδα

          Κώστας

      2. μεταβατικος σοσιαλιστης

        Ραγκναροκ συγγνώμη αλλά όλα αυτά είναι συνθηκολόγηση με την υπάρχουσα κατάσταση που είναι αποτέλεσμα απειλής πολέμου από την Τουρκία. Πιστεύω πως στους κομμουνιστές δε φτάνει ένας κόσμος όπου όποιο κράτος έχει μεγαλύτερη ισχύ επιβάλλει δικούς του νόμους στους πιο αδύναμους γείτονές του.

        Reply
        1. Ragnarok

          Γιατί συνθηκολόγηση μεταβατικέ; Αν πάνε τα νμ στα 12 τι καλό θα προκύψει για τον λαό μας; Στο Ιόνιο πήγανε. Ε και;

        2. Κώστας

          Ragnarock στην Κατοχή θα ήσουν αρμοδιότητα της ΟΠΛΑ.

          Καλό παιδί αλλά έτσι θα έπρεπε

          Κώστας

        3. μεταβατικος σοσιαλιστης

          Θες να σου εξηγήσω αν είναι θετικό μία χώρα να έχει τις ίδιες προϋποθέσεις με όλες τις άλλες χώρες να αμυνθεί σε περίπτωση επίθεσης; Δε χρειάζεται ιδιαίτερη ανάλυση νομίζω.

          Δηλαδή, αν σου έλεγε στον Έβρο η Τουρκία: «ξέρεις όλες οι χώρες μπορούν να προστατεύσουν κανονικά τα σύνορα τους, αλλά εγώ θέλω εσύ να μπορείς να το κάνεις 10 χιλιόμετρα πιο μέσα, αλλιώς σου κηρύσσω πόλεμο», θα συμφωνούσες; Αυτό έγινε το ’95 και εσείς αυτό το στάτους κβο υπερασπίζεστε σήμερα και μάλιστα το γυρνάτε από την ανάποδη ότι το να πάει η Ελλάδα στα 12 ν.μ. θα είναι επεκτατικό.

        4. Ragnarok

          Παιδί μου Κώστα ρεταρεις . Γρήγορα μια βαλεριάνα και αύριο στον γιατρό επειγόντως.

        5. ΑΩ

          Κώστα με τα περί ΟΠΛΑ δείχνεις απλά μισαλλοδοξία και καθόλου κομμουνιστική συμπεριφορά.
          Το αναφέρω γιατί ζητάς τακτικά ήθος και συντροφικότητα. Αυτά ισχύουν και για μας όταν τα ζητάμε, ειδικά όταν δεν συμφωνούμε.
          Αλλιώς να μη μιλάει κανείς για να μην τον φάει η ΟΠΛΑ του 21ου αι.

        6. Κωστας

          ΑΩ πουθενα δεν ειπα για ΟΠΛΑ του 21ου αι.

          Κωστας

    2. Γιώργος

      Προφανώς σχολιάζεις χωρίς να έχεις διαβάσει τον κείμενο. Στην καλύτερη περίπτωση πήδηξες μια ερώτηση.

      Reply
  9. Ανώνυμος

    Και κάτι άλλο, για την αβλαβή διέλευση: Την επίβλεψή της τήρησής της έχει το κυρίαρχο κράτος. Αυτό έχει και κάποιες αγαθές συνέπειες: Αν κάποιος την παραβιάσει, π.χ. αφήσει λύματα μέσα στο πέλαγος αλλά εντός των 6 μιλίων, η απόδοση ευθυνών και διεκδίκηση αποζημιώσεων είναι προσδιορισμένη και προσιτή. Κι αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά. Αν γίνει αυτό έξω από τα 6 μίλια, ας πούμε στα 6,5 μίλια, τότε …τρέχα γύρευε! Με τα 12 μίλια, τα περιθώρια της ασυδοσίας στο Αιγαίο μηδενίζονται. Οταν μιλάμε για “ανοιχτές θάλασσες”, “επιστροφή στη Φύση”, “όχι στις εξορύξεις”, οικολογίες και τα ρέστα να τα θυμόμαστε κι αυτά. Οχι …όλα δικά μας κι όπως μας βολεύει κάθε φορά, φίλοι …”casus-belli”-στές!

    Reply
    1. Ragnarok

      Τι λε ρε φίλε .. που μας έγινες και …οικολόγος στην λύσσα σου να υπερασπίσεις την ελληνική καπιταλιστική τάξη στην ανταγωνιστική προσπάθεια της να πάει τα σύνορα από τα 6 στα 12 νμ!!!!

      Άσε ρε, είδαμε και εντός των 6 νμ πόσο καθαρές είναι οι θάλασσες και πόσο καθαρή είναι η ηπειρωτική χώρα και πόσο υπέροχα σωσμενο είναι το φυσικό περιβάλλον!!!!

      Ρε με τι ανερματιστους έχουμε μπλέξει….

      Την είδε ο άλλος οικολόγος , που θα μας σώσουν το Αιγαίο από την μόλυνση τα 12 νμ… Όταν βλέπει τι γίνεται με τις ιχθυοκαλλιέργειες και με τους βόθρους στα νησιά. Ρε που τα πουλατε αυτά ;

      Και μην ξεχάσω: σ.τ. διάβασες το άρθρο 13 της συνθήκης της Λωζάννης; Μπορείς να .ας πεις τι λέει;

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Αφήστε τα σάπια που σας έπιασε κ το οικολογικό σας τώρα προκειμένου να υπερασπισετε τα 12 νμ!!! Είδαμε και στα 6 νμ που είναι σήμερα, πόσο το ελληνικό κράτος προστατεύει τις θάλασσες, που αφήνει τα σαπακια των εφοπλιστών να κυκλοφορούν κανονικά κ να ρυπαίνουν κανονικά, βλέπε Αγια ζώνη 2 που γάμησε τον Σαρωνικό πριν λίγα χρόνια. Ή το Σάμινα που ακόμα διαρρέουν καύσιμα από αυτό το ναυάγιο..

      Ρε σοβαρευτείτε

      Reply
    3. Ανώνυμος

      Ρε …”ερματισμένοι” όσο μιλάτε τόσο εκτίθεστε! Εμείς μιλάμε για το δικαίωμα της εργατικής τάξης και της Λαϊκή Εξουσίας της στα 12 μίλια και στις ΑΟΖ βάσει του ΔΔ. Που δεν πρόκειται να το παραχωρήσουμε σε καμιά αστική τάξη, ούτε να αναγνωρίσουμε τετελεσμένα γεγονότα από τους ιμπεριαλιστές …και τους παπαγάλους τους! Παρά και τη δική σας σχετική πρεμούρα…
      Κι όσο για τα σαπάκια και τις Σάμαινες, όταν η Λαϊκή Εξουσία θα τους “περιποιείται” όλους αυτούς σύμφωνα με την Νομιμότητα του εργατικού-λαϊκού Κράτους, εσείς μάλλον θα τρέχετε πίσω από κάποιαν “Ανοιξη” και δεν θα καταγγέλλετε μόνο φραστικά, όπως τώρα…

      Reply
      1. Ανώνυμος

        Που την είδες της λαϊκή εξουσία ώρε ερματισμενε; Εδώ ματώνεις για να πάρεις ένα 5% και αν, η λαϊκή εξουσία σε μάρανε… Α ρε κάτι απελπισμένα επιχειρήματα που έχετε

        Reply
        1. Ανώνυμος

          Η Λαϊκή Εξουσία θα έρθει και θάναι ντάλα μεσημέρι!
          Kαι η προίκα της θάναι αυτά, που αγωνίζεται ο Λαός σήμερα να κατακτήσει και να διασώσει…
          …εγκαταλελειμμένος και από σας τους “μη απελπισμένους” casus-belli-στές!

        2. Ανώνυμος

          Η λαϊκή εξουσία θα έρθει κ θαναι νταλα μεσημέρι; άσε ρε φίλε με τις ψευτοαισιοδοξιες βραδιατικο! Που προσπαθείς να στηρίξεις τα 12 νμ με χαζοχαρουμενο ντοπαρισμα

        3. Ανώνυμος

          αισιοδοξία είναι η κατανόηση της νομοτέλειας

      2. αντιρεβιζιόνας

        έλα εντάξει για να κατέβεις στις εκλογές έκανες δηλώσεις νομιμοφροσύνης στον Αρειο Πάγο ντάλα μεσημέρι. Δεν θα ξεχάσουμε την ιστορία σας ρεβιζιόνες. Κατεβάστε τα βρακιά στην άρχουσα τάξη και στον εθνικισμό. Τα ίδια κάνατε και με το μακεδονικό και με τους πρόσφυγες. Το ακροατήριό σας ειναι τμήμα του εθνικιστικού εσμού.

        Reply
  10. Pandierra

    Λυπάμαι που υπάρχουν άνθρωποι το 2020 να είναι κλεισμένοι στο μικρόκοσμό τους και να είναι τσακωμένοι με την πραγματικότητα. Μήπως τα ίδια λέγατε και για την Κύπρο το 1974;

    Reply
    1. kokkiniotis Post author

      Αν θέλετε αλλάξτε το ψευδώνυμο σας για να μην δημιουργούνται παρανοήσεις

      Reply
  11. Ανώνυμος

    ΟΙ Γενναίοι του μπαρκαλεόνε σε νέες κατακτήσεις,τα 12 μίλια τα έχουν μια μπουκιά,(όπως το “22 το 74 και άλλα ηρωικά έπη )τα ακούν και λουφάζουν οι Τούρκοι,μπρός στην γενναία αντρίκια ορμή,και αμέσως μετά θα επιβάλουν την κομματική εξουσία (όπως στην Αιθιοπία και το Αφγανιστάν,)θα μοιράσουν στο λαό καλαμάκια να ρουφούν τον πλούτο της θάλασσας.
    Ρε τι ακούμε και τρελαινόμαστε .
    Τάκης

    Reply
  12. Οδυσσέας

    Προβληματίζομαι με το σχετικό ερώτημα που έθεσε ο συντάκτης του κειμένου, ήτοι ποια είναι τα οφέλη από την επέκταση των ΧΥ στα 12 μίλια και αν αξίζει το ρίσκο. Εκτιμώ ότι το δικαίωμα στο θαλάσσιο πυθμένα και υπέδαφος καλύπτεται από τη λεγόμενη υφαλοκρηπίδα, το δικαίωμα εμπορικής εκμετάλλευσης και αλιείας από τις ΑΟΖ. Υποθέτω ότι μια διαφορά μεταξύ 6 και 12 μιλίων είναι η απαγόρευση προσέγγισης πολεμικών πλοίων και αεροπλάνων άνευ όρων, αλλά αμφιβάλλω αν στρατηγικά αυτό είναι τόσο σημαντικό. Υπάρχει κάτι άλλο; Δεν αγνοώ την προσέγγιση του τύπου “δικαιωμά μου είναι και το ασκώ”, αλλά δε μου αρκει.

    Reply
    1. Κώστας

      Οδυσσέα προφανώς η ενίσχυση της άμυνας σου απέναντι σε κράτος που σε απειλεί τόσο ανοιχτά είναι πολύ σημαντικό θέμα.

      Αλλά ο αρθρογράφος προβαίνει στην μια σοφιστεία μετά την άλλη. Γνωρίζει πως κανείς δεν θα δώσει σημασία στην παραποίηση του ΔΔ την οποία προσπαθεί να κάνει και ψάχνει “επιχειρήματα”. Φτάνει στο σημείο να μας πει πως το θέλει … το ΝΑΤΟ και δεν το θέλει η … Ρωσία. Θυμήθηκε την Ρωσία. Ο ίδιος άνθρωπος θα σου έλεγε το 2015 πως δεν πρέπει να προχωρήσει ο αγωγός φυσικού αερίου με την Ρωσία. Να σεβαστούμε την ανοιχτή ιμπεριαλιστική της διατύπωση άποψης για τα 12, για ένα θέμα που δεν την αφορά, αλλά να κάναμε τότε μια πεντακάθαρη ενεργειακή, εμπορική και γεωπολιτική και 100% συμφέρουσα επιλογή δεν έπρεπε. Και να μέναμε, έτσι, αιωνίως δεμένοι με τα φιλοΗΠΑ ενεργειακά δίκτυα. Σήμερα τον πήρε ξαφνικά ο πόνος για την Ρωσία. Επίσης από πότε το θέλει το ΝΑΤΟ και δεν το έχει προσέξει κανένας. Είναι στ αλήθεια τόσο πια οριστική η ρήξη ΗΠΑ-Τουρκίας ? Γιατί μέχρι πρόσφατα ουδείς είχε διαννοηθεί να πει πως το ΝΑΤΟ θέλει τα 12. ¨Ελεγε ο Κρεασίδης μέχρι πρόσφατα ΝΑΙ στα 12 ?

      Λογικοφανείς ερωτήσεις μπορούμε να κάνουμε πολλές. Και έχουν κάνει εδώ μέσα σχολιαστές. “Τι κερδίζουμε με την εδαφική ακεραιότητα ?” Έχει ειπωθεί, ρητά. Μια ακατοίκητη έκταση στεριάς, θα πει κάποιος, χωρίς να βάλει θέμα για κατοικημένες περιοχές όπως έκανε αυτός που είπε πως η εδαφική ακεραιότητα είναι άχρηστη, τι μας δίνει ? Επιδεινώνεται η ζώή “κάποιου εργάτη” αν την δώσουμε ? Αξίζει να ρισκάρουμε ?

      Το βασικό είναι να μην απομονώνουμε τίποτα. ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και εναέριος χώρος, νομικό καθεστώς νησιών και γκρίζες ζώνες, Λωζάνη, Κύπρος και όχι σύνορα στον Έβρο, αποκατάσταση της εθνοκάθαρσης 55-65 σε Ιμβρο, Τένεδο και Κωνσταντινούπολη, ναζιστικού τύπου απειλές στον ελληνικό λαό, είναι ένα θέμα, είναι ένα πουλόβερ που ξηλώνεται αν το αρχίσεις. Επίσης πρέπει να βρούμε τον τρόπο να αισθανθούμε την υλιστική βάση της σύνδεσης εθνικών-κοινωνικών και εθνικών-οικονομίας. Αυτό δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει απτό και ορατό αλλά υπάρχει. Τα εθνικά εσωτερικεύονται στον εγχώριο ταξικό ανταγωνισμό. Η ιστορική εποχή των Μνημονίων μας βοηθάει να το βλέπουμε, οι ίδιοι πάνω κάτω θεσμοί και δομές που μας απαγορεύουν την πρόσβαση στα εθνικά μας δικαιώματα πρωταγωνιστούν και στην κτηνώδη νεοφιλελευθερη επιτήρηση. Αλλά ισχύει και πριν τα μνημόνια. Υποχωρήσεις στα εθνικά είναι νύχι κρέας με την ενίσχυση των μερίδων του αστικού συνασπισμού εξουσίας που είναι πλέον απρόεβλητοι από την ταξική πάλη, δηλ το πολυεθνικό κεφάλαιο.

      Κώστας

      Reply
      1. Ragnarok

        Κώστα γράφεις ένα σεντόνι για να μην πεις τίποτα! Τζάμπα ηλεκτρονικό μελάνι αδερφέ!

        Για την Ρωσία , είπα ότι εσύ και οι ομοϊδεάτες σου λυσσαξατε να βγάλετε κάθε λαϊκή εξέγερση “αποτέλεσμα πρακτόρων” με αφορμή τα της Λευκορωσίας. Μεγαλειώδης αντιαριστερη λογική δηλαδή η λογική σας!

        Και εγώ σου είπα ότι, αν κάποια δύναμη γαμιεται από τα 12 νμ αυτή είναι η Ρωσία που τόσο γουστάρετε. Και πως αν γίνουν τα 12 νμ που ούτως ή άλλως δεν ωφελούν σε τίποτα τον λαό, αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες σύγκρουσης ΝΑΤΟ κ Ρωσίας και στο Αιγαίο.. Αυτό σου είπα. Αλλά εσύ την σπεκουλα σου όπως πάντα.

        Έλα, τραβά με τον σ.τ., να γίνετε οι ακολουθητές της ελληνικής άρχουσας τάξης.

        Reply
      2. Κώστας

        Ragnarock δεν έχουμε όλοι το επίπεδο σου να γράφουμε μόνο “καλά είναι τα 6 ναυτικά μίλια, εμένα μου αρκούν, αν πάνε 12 δεν θα αυξηθεί ο μισθός μου, αν μπουν οι Τούρκοι και δεν μειωθεί ο μισθός μου δεν έχω πρόβλημα”.

        Συνέχισε τις αναλυσάρες

        Κώστας

        Reply
        1. kokkiniotis Post author

          “αν μπουν οι Τούρκοι και δεν μειωθεί ο μισθός μου δεν έχω πρόβλημα”: Καλείσαι να υποδείξεις πού διατύπωσε ο συνομιλητής σου αυτό που του προσάπτεις. Μην ξαναγράψεις τέτοια ψέματα, μην ανακατεύεις την ΟΠΛΑ στη συζήτηση. ΔΕΝ πρόκειται να σου εγκριθεί άλλο τέτοιο σχόλιο. Μετά θα φωνάζεις ότι σου κόβουμε την άποψη.

        2. Ragnarok

          Το να πω Κώστα ότι έχεις χυδαίο τρόπο συμπεριφοράς ειδικά όταν ζοριζεσαι, δεν έχει πλέον νόημα. Στο έχω πει πολλές φορές αλλά εσύ τον χαβα κ τον χαλβά σου.

          Όχι αδερφέ μου. Δεν είπα ποτέ αυτό για τον μισθό. Ούτε καν ως κριτήριο προσέγγισης δεν έχω τον ατομισμό κ τον ωφελιμισμό. Όταν γράφω “δεν θα ωφελήσει σε τπτ τον λαό η επέκταση στα 12 νμ στο Αιγαίο “, εννοώ ότι τόσο τα βραχυπρόθεσμα όσο κ τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του λαού , ζημιώνονται αν μπει στην λογική διεκδίκησης των 12 νμ . Διότι αυτή η διεκδίκηση αλλάζει σύνορα , συμβάλλει στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση του υπάρχοντος στάτους κβο, ο,τι σαχλαμάρα κ να λες .

          Δλδ, όχι μόνο δεν είναι ουδέτερη η επέκταση στα 12 νμ στο Αιγαίο, αλλά κάνει κ ζημιά στον λαό.

          Σου έφερα και το αντίστοιχο παράδειγμα του Ιονίου οπου τα 6 νμ έγιναν 12 νμ. Ε και; Είδες εσύ πολιτικά, πολιτισμικά, οικονομικά, ηθικά μια καλυτέρευση για τον λαό; Όχι είναι η απάντηση αλλά μάλλον τυφλωμένος από τον ιδεολογισμο σου, δεν θα την καταλάβεις.

          Άλλοι τυχάρπαστοι εδώ μέσα, βρήκαν την οικολογία σαν απελπισμένο επιχείρημα για τα 13 νμ. Απαντήθηκε η μουρλαμαρα τους. Άλλοι ή/κ οι ίδιοι μάλλον. βρήκαν μετά την λαϊκή… Εξουσία σαν άλλο απελπισμένο επιχείρημα. Απαντήθηκε και αυτό : ζήσε μαύρε μου να φας τριφύλλι, που περιμένουν ότι τα 12 νμ θα ωφελήσουν την… Λαϊκή εξουσία , την στιγμή που ιδρώνουν να πάρουν ένα 5%. Αλλά αυτοί εκεί , την βιόλα τους , λένε ο,τι τους κατέβει μπας κ υπερασπίσουν την ανοησία τους.

        3. Κώστας

          Ragnarock είπα αναλυτικότατα τι κερδίζει ο λαός με τα 12. Μα θα μας κάνει ντα η Τουρκία απαντάς.

          Τα υπόλοιπα για τις χυδαιότητες και το τι να γράφω ή όχι απορρίπτονται. Δεν αποσύρω τίποτα.

          Κώστας

        4. kokkiniotis Post author

          Επειδή κάνεις πως δεν καταλαβαίνεις, επαναλαμβάνω:

          “αν μπουν οι Τούρκοι και δεν μειωθεί ο μισθός μου δεν έχω πρόβλημα”: Καλείσαι να υποδείξεις πού διατύπωσε ο συνομιλητής σου αυτό που του προσάπτεις. Μην ξαναγράψεις τέτοια ψέματα, μην ανακατεύεις την ΟΠΛΑ στη συζήτηση. ΔΕΝ πρόκειται να σου εγκριθεί άλλο τέτοιο σχόλιο. Μετά θα φωνάζεις ότι σου κόβουμε την άποψη.

        5. Κώστας

          Μωρέ kokkinioti το είχα ξαναεξηγήσει αναλυτικότατα, με ακριβές παράθεμα εντος εισαγωγικών που πλέον δεν μπορώ να το βρω ακριβώς.

          Είχε πει ή όχι ο Ragnarock “εδαφική ακεραιότητα έχουμε αλλά έχουμε φτώχεια, ανεργία, ελαστικές εργασιακές σχέσεις και ανεμογεννήτριες ” ?

          Είναι αυτό συνώνυμο με το “η εδαφική ακεραιότητα είναι άχρηστη” ?

          Εϊναι λογικό να προτείνει ο Ragnarock να πολεμήσουμε και να πεθάνουμε για κάτι άχρηστο ?

          Για το άλλο θέμα, σε εξοργίζει αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Δεν με νοιάζει η δημοσίευση των σχολίων. Δεν το θεωρώ βήμα διαλόγου, ένα κομματικό μέσο του ΝΑΡ είναι. Δημοσίευε ότι θες, καμία λογοκρισία δεν υπάρχει γιατί κανενας διάλογος δεν υπάρχει, είναι 2020, όχι 2010.

          Η ΟΠΛΑ είναι παλαιοκομμουνιστικό χιουμοράκι, απόλυτα πετυχημένο, γνώμη μου.

          Κώστας

        6. kokkiniotis Post author

          Αποδέχεσαι το γκεμπελισμό σου. Επιπλέον βέβαια, εγείρεται το ερώτημα: Αφού δεν το θεωρείς βήμα διαλόγου, και αφού είναι 2020 κλπ, όπως λες, προς τι το μίσος;

        7. Κώστας

          Δεν είναι μίσος, είναι κάλεσμα στην απελευθερωτική πολιτική αυτογνωσία, στην συνειδητοποίηση μιας ιστορικής ιδεολογικοπολιτικής χρεοκοπίας που ξεκίνησε από την αριστερή ρήξη με το κοσμοπολίτικο ευρωατλαντικό ΚΚΕ, την Περεστρόικα και τον Γκορμπατσοφισμό για να καταλήξει στην πρόταση … μετονομασίας την Εθνικής Αντίστασης, στην πρόσφατη δήλωση του Ragnarock πως η χούντα δεν ήταν αμερικανοκίνητη (ζήτω η ΠΑΣΠ που έκανε photoshop στις κολώνες του ΕΜΠ και ο τσίπριζα του 14 που πρώτη φορά δεν έλεγε για ΗΠΑ) στην παραίτηση από τον πολιτικό αγώνα και σε αποδοχή βασικών όψεων της Ενιαίας Σκέψης. Δεν μας χρειάζονται αντικαπιταλιστές αναθεωρητές της ιστορίας οι οποίοι είναι πάρα πολύ πολύτιμοι για το σύστημα

          Κώστας

        8. Ragnarok

          Ρε Κώστα έγραψα ποτέ εγώ ότι η χούντα δεν ήταν αμερικανοκινητη;; Θα μας τρελάνεις με τις ψευτιες σου; Γιατί τόσο ψέμα;

        9. Κωστας

          Δεν παιζει να το βρω, κανενας μηνας εχει περασει. Αν πεφτω εξω στο ποιος σου ζηταω συγνωμη, καποιος που γραφει ως προσκειμενος στο ΝΑΡ.

          Κωστας

        10. ΑΩ

          Κώστα το τόσο ξεκάθαρα αντιδραστικό ΝΑΡ που αντιπαλεύεις και κατατροπώνεις υπάρχει μόνο στα σχόλιά σου.
          Πουθενά δεν έχουν ειπωθεί ή γραφτεί ούτε κατά διάνοια όσα του καταλογίζεις. Θυμώνεις με τον Ragnarok, του διαστρεβλώνεις ότι γράφει και όποιον πάρει η… ΟΠΛΑ.
          Με πολιτικές θέσεις γίνεται η αντιπαράθεση. Και με λίγη σεμνότητα. Η ΑΡΑΝ στην οποία αναφέρεσαι παίρνει θέση, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες;
          Το κενό δε γεμίζει με σκιαμαχίες…

        11. Ανώνυμος

          Όχι Κώστα λυπάμαι . Προσκείμενος στο ΝΑΡ δεν έγραψε ποτέ ότι η χούντα δεν ήταν αμερικανοκινητη. Αυτό είναι μόνο δική σου κατασκευή .

      3. Κώστας

        ΑΩ σε έχω διορθώσει αρκετές φορές, πως δεν αναφέρομαι κάπου. Αλλά παίρνει πρωτοβουλίες, λιγότερη εμπάθεια δεν θα ήταν κακή ιδέα.

        Ανώνυμε κακώς έγραψα κάτι που δεν θα το έβρισκα. Αλλά γράφτηκε, παιδικό αυτό που θα πω αλλά ορκίζομαι σε ότι θες

        Κώστας

        Reply
        1. ΑΩ

          Κώστα αν εννοείς κοινές ανακοινώσεις κλπ με άλλες οργανώσεις όταν αναφέρεσαι, υπάρχει ένα θέμα που μένει ανεξήγητο: γιατί οι διεθνιστικές θέσεις, η τοποθέτηση ενάντια στους εξοπλισμούς, τις ΑΟΖ κλπ των ΔΕΑ-Συνάντηση αντιμετωπίζονται από σένα σαν απόψεις -λογικό- ενώ στην περίπτωση του ΝΑΡ με οργή και διαστρέβλωση, στα όρια της τερατολογίας (τουρκόφιλοι, αμερικανόφιλοι κ.ο.κ.). Είναι σαφές ότι το πρόβλημα σου είναι το ΝΑΡ.

          ΥΓ Δεν έχω αντιληφθεί να με έχεις διορθώσεις ουδέποτε. Με τη σειρά μου θα σε συμβούλευα να μην έχεις την κάπως αλαζονική πεποίθηση ότι όσοι διαφωνούν μαζί σου παραλογίζονται ή απλά ψευδολογούν. Υπάρχουν και άλλες απόψεις από τις δικές σου στην κομμουνιστική αριστερά (κυρίως άλλες)

        2. Κώστας

          ΑΩ γενικά θα με αφήσεις να αυτοπροσδιορίζομαι.

          Δεύτερο θέμα οι “διεθνιστικές τοποθετήσεις της ΔΕΑ και της Συνάντησης”, γιατί δεν με ενοχλούν, με ρωτάς.

          Αρχικά δεν με ενοχλεί ποτέ κάτι διεθνιστικό. Πιο πέρα δεν τις θεωρώ ιδιαίτερα διεθνιστικές ως τοποθετήσεις, όπως δεν θεωρώ και του ΝΑΡ. Όχι στις προθέσεις, στο αποτέλεσμα. Είναι ντεφαιτιστικές τοποθετήσεις που αφοπλίζουν τον λαό απέναντι στον ιμπεριαλισμό, στον ακραίο τούρκικο πολεμοχαρή ρατσιστικό ισλαμοναζιστικό κατακτητισμό και στον ελληνικό εθνικισμό. Αν είχαν ενα site που να μου έχει γίνει συνήθεια, όπως η Pandiera, θα τους τα έλεγα. Δηλ κάτω από ένα άρθρο στελέχους του ΝΑΡ θα αρχίσω εγώ να λέω για την Συνάντηση ? Θεωρώ ότι είναι χρήσιμο ρεύμα σε κάποια μέτωπα (αντιρατσισμός, φεμινισμός, περιβάλλον, γειτονιά, αλληλεγγύη) αλλά συνολικά δεν έχει κάνει τομές με το παρελθόν του του “αριστερού αντικαπιταλιστικού” ΣΥΡΙΖΑ, της άρνησης της εθνικής ανεξαρτησίας στο όνομα της “μη συμμαχίας” με το κεφάλαιο και τελικά, βέβαια της συμμαχίας με το κεφάλαιο που συμφωνούσε πως το Α και το Ω είναι η μη ανάκτηση της εθνικής ανεξαρτησίας.

          Ποτέ δεν είπα πως το ΝΑΡ είναι αμερικανόφιλο και τουρκόφιλο. Δεν αρκεί όμως, θα έπρεπε να είναι αντιαμερικάνικο, αντιγερμανικό και, σοκάρει ο όρος αλλά είναι ιστορική επιταγή, αντιτούρκικο. Γιατί, γυρνάω πίσω, δεν θα ξεχάσω συζητήσεις με αναρχικούς το 2003, στο αντιπολεμικό, να μου λένε πόσο απαράδεκτο είναι το Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι και το κάψιμο της σημαίας των ΗΠΑ αλλά όχι της ελληνικής. Με αυτή την έννοια οι κοινωνικοί σχηματισμοί διέπονται από μια κρατική και κοινωνική καπιταλιστική εξουσία, από ένα καθεστώς καπιταλιστικής συσσώρευσης και από μια θέση στην ιμπεριαλιστική αλυσίδα την οποία ο λαός τους απολαμβάνει έναντι των άλλων λαών. Δεν βρίζεις λοιπόν τον λαό, όταν αντιμετωπίζεις αυθόρμητα εχθρικά τους κοινωνικούς σχηματισμούς που το μόνο που εξάγουν είναι πόλεμο, φτωχοποίηση χωρών, πρόκληση προσφυγικών ροών, ερείπια και δυστυχία. Τον φέρνεις προ των ευθυνών του, και είναι για το καλό του. Ο αντιαμερικανισμός, ο αντιγερμανισμός και ο αντιτουρκισμός στην Ελλάδα είναι αυθόρμητες λαικές μορφές του αντιιμπεριαλισμού και ως τέτοιες τις βαθαίνουμε, δεν τις αρνούμαστε. Η παροιμιώδης επιείκεια του συνόλου της αριστεράς προς την Τουρκία δεν βοηθάει τον τούρκικο λαό.

          Ξαναρώτησα, ποια θα είναι η τοποθέτηση του ΝΑΡ αν εγγραφεί στο Σύνταγμα, που λέει ο λόγος, γιατί σε τέτοια κλίμακα μιλάμε, ότι θα πνίξουμε έναν λαό στην θάλασσα, θα τον φάνε τα ψάρια, θα τον κάνουμε μεζέ, θα τον εξαφανίσουμε. Δεν πήρα απάντηση

          Το ότι αυτά που λεει το ΝΑΡ είναι τραγική μειοψηφία στην κομμουνιστική αριστερά το αποδείξαμε πρόσφατα, πάλι το λες. Από την στιγμή που το ΚΚΕ, αν και ιδεολογικά έχει υιοθετήσει ντεφαιτιστικα ιδεολογήματα, δεν τα ολοκληρώνει πολιτικά και λέει πως υπάρχει ξεχωριστό θέμα τούρκικο επεκτατισμού και όχι ισοδύναμου ανταγωνισμού, τελειώνει η συζήτηση για το τι λένε οι περισσότεροι. Βέβαια εγώ δεν νομίζω πως έχουμε κομμουνιστική αριστερά και αυτό με καίει αλλά στην συντριπτική της πλειοψηφία δεν αρνείται την υπαράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και πολύ καλά κάνει γιατί όσοι το κάνουν συμφωνούν με την ελληνική αστική τάξη και δεν είναι δουλειά της κομμουνιστικής αριστεράς αυτό

        3. Σ.Τ.

          Κωστα να καίμε ΟΛΕΣ τις σημαίες ΚΑΙ της αναρχίας…!;;!
          Τι σημαίνει “καίω μια σημαία;”
          Ποιος το καθιέρωσε και γιατί;
          Ποια η σημασιοδοτηση που κατάντησε να έχει;
          Ποιος άλλος έκαιγε άλλα πράγματα;
          Γιατί θυμήθηκα παλι τη στρατιωτική παρέλαση;
          Θυμάσαι ο Γλέζος να έκαψε την σημαία που κατέβασε;

        4. Κώστας

          Χορεύανε πάνω της είχανε πει, την ποδοπατάγανε, δεν την …σεβάστηκαν και πολύ

          Κώστας

        5. Σ.Τ.

          Προχτές Κώστα έβλεπα ελληνικό κανάλι και είχε ανάγνωση εφημερίδων….αλλά είχαν κάτι περίεργα ονόματα, γκιουζελ Χανούμ, και τέτοια…νόμιζα ότι είχα πάθει εγκεφαλικό….

        6. Κώστας

          ΣΤ παιδί μου ρετάρεις, που λέει και Ragnarok

          Κώστας

        7. Ragnarok

          Σ.τ., για να γράφεις αυτά που γράφεις πρέπει να έχεις πάθει κ εγκεφαλικό, και σταυρολυγερίαση και εθνικισμό. Να το κοιτάξεις.

        8. Σ.Τ.

          Κώστα ρεταρω; φαίνεται ότι το χιούμορ μου ήταν αποτυχημένο, έννοουσα ότι κάτι δεν πάει καλά με την ελληνική τηλεόραση…σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά.

  13. Τάκης

    Η Επέκταση της θαλάσσιας ζώνης στα 12μ είναι δικαίωμα υπό προϋποθέσεις,όπως το ΝΑΡ διεξοδικά και κατά επανάληψη παρουσιάζει.
    Η Ελληνική αστική τάξη και τα ανδρείκελα που την εκπροσωπούν ξέρουν ότι ποτέ δεν θα το ασκήσουν, το επικαλούνται όταν θέλουν να μας χρεώσουν πολλά δις για άχρηστα σιδερικά με τις ανάλογες μίζες (όρα Τ.Κωστόπουλος ένθετο efsyn 13/09 γνωρίζουν δε ότι και να ήθελαν να το επιβάλουν δεν μπορούν.
    Στα άρθρα αναφέρονται και οι λόγοι που αναζωπυρώνονται οι εντάσεις, εδώ έχουμε την προσπάθεια απομόνωσης της Τουρκίας από τους τυχοδιώκτες της Κύπρου, και την συνέργεια της ξενόδουλης Ελληνικής κυβέρνησης με το εγκληματικό κράτος του Ισραήλ, και δεν εκτίμησαν τις δυνατότητες και αντιδράσεις της Τουρκίας.
    Τώρα με σκυφτό κεφάλι θα ακολουθήσουν της υποδείξεις (όπως πάντα) των πραγματικών αφεντικών, στο λαό θα μένουν τα σιδερικά, η εμβάπτιση στον εθνικισμό και μεγάλου μέρους της αριστεράς και για μελλοντική χρήση.
    ΥΓ Περιμένω με μεγάλη λαχτάρα,το ντάλα μεσημέρι,να πανηγυρίσω την Λαϊκή!! εξουσία (λόγω ηλικίας είμαι ανυπόμονος)
    Τάκης

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Αυτό με το ντάλα μεσημέρι τάξη, έχει μεγάλη πλάκα! Το έλεγε ο Χαρίλαος ενώ ταυτόχρονα οδηγούσε την πορεία του ΚΚΕ, προς την συνεργασία του με τη ΝΔ και μετά και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ ! Εν τω μεταξύ, πέρασαν πια 30+ χρόνια από τότε που έλεγε αυτά τα περί νταλα μεσημεριού ο Χαρίλαος, και τίποτα ακόμα! Θα αργήσει καταπώς φαίνεται. Αλλά οι κκεδες μας εδώ μέσα , την βιόλα τους! Υποτάσσουν τα πάντα στην υπεράσπιση μιας ακόμα ηλιθιας θέσης του ΚΚΕ.

      Αν έχει πιθανότητες να ερθει Ντάλα μεσημέρι (αλλά και βραδάκι ή ξημέρωμα δεν μας χαλάει ) αυτή η εργατολαικη εξουσία, θα έρθει μόνο αν ηγεμονευσει μέσα στον λαό η πολιτική/πολιτισμική θέση που λέει ότι, ο λαός δεν έχει καμία δουλειά κ κανένα συμφέρον να ακολουθεί τις πολιτικές της άρχουσας τάξης. Όπως κ ο λαός της Τουρκίας δεν έχει κανέναν λόγο να ακολουθεί την τουρκική καπιταλιστική τάξη.

      Reply
    2. Ανώνυμος

      Χα, χα! Ο μπάρμπα Λουλές το είπε, το “ντάλα μεσημέρι”, βρε αγράμματοι, στη βουλή. Δε θα σας πω και πότε και με ποιάν αφορμή.
      Πάντως …έτσουξε, κι αυτό είναι καλό σημάδι.

      Reply
      1. Ragnarok

        Βρε ΚΚΕ μου, ο Λουλές είχε πει στην Βουλή για την εθνική αντίσταση ότι θα αναγνωριστεί κ θαναι νταλα μεσημέρι…. Ούτε αυτό δεν ξέρετε φίλοι του ΚΚΕ.

        Φυσικά αναγνωρίστηκε η λαϊκή αντιφασιστική αντίσταση, ως …εθνική βέβαια… Ολο το έθνος κατα των Γερμανών; Μπα; Και τα 45.000 μέλη των δοσίλογων Ελλήνων εθνικιστών που υπηρέτησαν τους ναζί στα τάγματα ασφαλείας που υπάγονταν στην Βέρμαχτ και μακελεψαν Έλληνες αγωνιστές , και ανέπτυξαν τον ελληνικό εθνικισμό φτανοντας τον μέχρι κ σήμερα τι ήταν; Πακιστανοί; Δεν ήταν Έλληνες; Οι εθνικιστές/δεξιοί πολιτικοί κ στρατιωτικοί που συνεργάστηκαν με τους γερμανους ναζί μακελλευοντας τον λαό τι ήταν; Βορειομακδονες; δεν ήταν Έλληνες; Οι μαυραγορίτες εθνικιστές που πλούτισαν από την πείνα του κόσμου κνργινσν μετά η καπιταλιστική άρχουσα τάξη της Ελλάδας τι ήταν; Μογγόλοι ; Όχι Έλληνες καθαρόαιμοι ήταν.

        Το ο σοσιαλισμός θα έρθει κ θαναι νταλα μεσημέρι το έλεγε ο Χαρίλαος. Πριν την πτώση του ανύπαρκτου.

        Reply
        1. Ανώνυμος

          “Πριν την πτώση του ανύπαρκτου.”
          Στη Μεταφυσική φλέγονται αλλά δεν καίγονται βάτοι (“φλεγομένη και μη καιομένη βάτος” – Μωϋσής…) και “πέφτουν” πράγματα, που δεν υπάρχουν!

        2. Ανώνυμος

          …κι ευτυχώς, που η γη είναι επίπεδη, για να μην πέφτουμε κι εμείς!

        3. Ragnarok

          Λαθραναγνωστη αφού δεν σου αρέσει αυτή η διατύπωση και επιμένεις εις το γράμμα του νόμου, πάρε την τυπολατρικως εντάξει διατύπωση: πριν την κατάρρευση των καθεστώτων των χωρών του γραφειοκρατικού μπλοκ. Οκ;

        4. Ανώνυμος

          Και με την κατάρρευση του …γραφειοκρατικισμού ένας άνεμος ελευθερίας έπνευσε στο μπλόκ! Και μη χειρότερα…

        5. Ragnarok

          Εμ, αυτό δεν κατάλαβες ποτέ σου από την θέση του ΝΑΡ: ότι η καταρρευση των καθεστώτων του γραφειοκρατισμού έφερε την παλινόρθωση του καπιταλισμού, δλδ ακόμα κ τρις χειρότερα .

          Είναι πια τόσο δύσκολο να κατανοήσεις γαμωτο ότι άμα ήταν σοσιαλισμός αυτά τα καθεστώτα, δεν θα κατερρεαν μετά από 45 κ 70 χρόνια; Όταν μάλιστα είχαν φτιάξει κ μπλοκ χωρων και δεν ήταν μόνο ένα ή δύο; Τόσο δύσκολο είναι πια;

          Δες και την Κίνα ή το Βιετνάμ που δεν κατέρρευσαν και που έχουν γίνει πια κανονικές καπιταλιστικές χώρες με καθοδήγηση των εκεί κκ.

      2. Κώστας

        Έχω πέσει κάτω και γελάω Ragnarock, να μετονομαστεί σε Προλεταριακή Αντικαπιταλιστική Κομμουνιστική Διεθνιστική Αντίσταση Από τα Κάτω και από τα Αριστερά.

        Κώστας

        Reply
        1. Ragnarok

          Καλά κάνεις και έπεσες κάτω. Θα κάνεις ακόμα περισσότερο καλό στον κοσμακη άμα κατσεις κ πεσμένος χάμω, να μην μας πρηζεις με τις αηδιες σου.

        2. ΑΩ

          Πάντα σεμνός, συντροφικός και ουσιώδης.

  14. Κωνσταντίνος

    Όταν η άσκηση νομίμου δικαιώματος μιας χώρας μεταφράζεται σε … ιμπεριαλισμό, τότε μιλά η εθνομηδενιστική ανοησία.

    Σχετικά με την κλειστή θάλασσα, στην οποία θα μετατραπεί το Αιγαίο και θα υπάρχουν δήθεν δυσκολίες για άλλα κράτη στον διάπλου του, καλό θα ήταν ο αρθρογράφος να μάς πει το δυσκολίες υπάρχουν για τρίτους π.χ. στην Βαλτική Θάλασσα, ή τον Περσικό κόλπο, όπου καθημερινά πλέουν κυρίως πετρελαιοφόρα τάνκερς, χωρίς ποτέ να έχει αναφερθεί κάποιο εμπόδιο εκ μέρους τού Ιράν, ή τού Ομάν.

    Η πομφόλυξ της «κλειστής ελληνικής λίμνης» του Αιγαίου

    Reply
  15. αντιρεβιζιονιστής - αντιιμπεριαλιστής

    όχι στον περσικό κόλπο δεν υπάρχουν συγκρούσεις….τι διαβάζουμε ρε από του σοσιαλσωβινιστές!!! Τί άλλα ψέματα ρε θα επιστρατεύεστε.
    Αγόρι μου γκούγκλαρε: “ένταση στον περσικό Ιράν” και διάβασε όλες τις αναρτήσεις που σου βγαίνουν.

    Οπως εσείς θέλετε να στηρίξετε την αστική σας τάξη στις Σκουριές και αλλού για την εξόρυξη και εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, το ίδιο θέλουν να κάνουν και αστικά τουρκικά κόμματα, οι οπορτουνιστές και ρεφορμιστές, και πάσης φύσεως σωβινιστές στη γείτονα χώρα.

    Η πατριδοκαπηλία του Ανδρέα Παπανδρέου, ο εθνικισμός που νόθευσε τον αντιιμπεριαλιστικό ριζοσπαστισμό της μεταπολίτευσης, πλασάρεται ύπουλα από τον Περισσό ως γνήσιος αντιιμπεριαλισμός.Το κακό ΝΑΤΟ λέει πάει να μας τη…φέρει….εμάς τους…νατοϊκούς έλληνες που έχουμε διαταξικά το συμφέρον να υπερασπιστούμε τα 12 μίλια μακριά από το …πολυπληθέστατο…Καστελόριζο. Αυτοί, ομως, οι νατοϊκοί τούρκοι εκει στα παράλια, που είναι εκατομμύρια δεν έχουν δικαιώματα στο Αιγαίο…
    Να κλειστούν…δεν τρέχει τίποτα..δεν γίνεται άλλωστε καμία σύγκρουση στο Περσικό (ό,τι να ναι, ψέματα, για να δικαιωθεί η προσχώρηση στον εθνικιστικό κατήφορο)

    Οχι οτι οι “καλοί’ νατοϊκοί γάλοι πουλάνε σε μας όπλα και οι “κακοί” γερμανοί νατοϊκοί πουλάνε στους τούρκους όπλα, εκμεταλλευόμενοι τις εντάσεις πάνω στη μοιρασιά του Αιγαίου. Πάνω σε μια καλή μοιρασιά του γαλλογερμανικού άξονα που ελέγχει την Ευρωπαϊκή Ενωση, τούρκοι και έλληνες αστοί πολιτικοί χορεύουν και μοιράζουν εθνικισμό στα πλήθη. Κι από δίπλα για να μη χάσουν καμιά ψήφο από τους μικροαστούς, νοικοκυραίους, συρρέουν και οι ρεβιζιονιστές παλεύοντας για το 5%

    Ντροπή ρε! Σέρνεστε πίσω από την αστική τάξη, και τον εθνοσωβινισμό, την πατριδοκαπηλία των εθνικοφρόνων. Ξεφτιλίζετε την έννοια του αντιιμπεριαλισμού.

    υγ¨δεν είναι η πρώτη φορά που ο εθνικισμός τυφλώνει τους οπορτουνιστές. Και οι λασαλικοί την εποχή του Μάρξ υποστήριζαν την προσάρτηση της Αλσατίας και Λωραίνης από τη Γαλλία με κρυφά ανταλλάγματα από το αυταρχικό, αστοτσιφλικάδικο πρωσικό κράτος , από τη κυβέρνηση του Μπίσμαρκ. Τότε ήταν η περιβόητη νομιμότητα των σοσιαλιστών, τώρα είναι περισσότερα ψήφια από τους νοικοκυραίους.

    Τα ίδια παντελάκη μου , τα ίδια παντελή μου.

    Κάθε συνεπής επαναστάτης καταλαβαίνει ότι σέρνεστε στο εθνικιστικό άρμα. Θα συνειδητοποιήσει οτι πρέπει να σας πολεμήσει αμείλικτα, γιατί σε περίπτωση πραγματικής σύρραξης, θα είστε οι πρώτοι που θα χαφιεδίζετε όσους κάνουν αντιπολεμική, επαναστατική ζύμωση μες στα χαρακώματα: “ΤΑ ΟΠΛΑ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ, ο πόλεμος αυτός θα φέρει την προλεταριακή επανάσταση, τερματισμό του πολέμου με κάθε κόστος”, όπως έκαναν οι σωβνιστές στον Πρώτο Παγκόσμιο στην Ευρώπη και την Ρωσσία σε βάρος των γνήσιων διεθνιστών Καρλ Λίμπκνεχτ, Ρόζα Λούξεμπουρκ και των μπολσεβίκων που μαζικά υπονόμευαν το εθνικό φρόνημα μέσα κι έξω από το στρατό του Τσάρου.

    Reply
    1. Ανώνυμος

      Ηρέμησε “αντιϊμπεριαλιστή”!
      Στον Περσικό κόλπο οι συγκρούσεις θα υπήρχαν ακόμη και αν τα χωρικά ύδατα ήταν 200 μέτρα!
      Ο καυγάς είναι για το πάπλωμα!
      Ξεμπλοκαριστείτε από “ελληνικές λίμνες” και “γαλάζιες πατρίδες”!
      Το Αιγαίο, ήδη και με τα 6 μίλια, όπως και στα δικά σας διαγράμματα δείχνετε, είναι έτσι και αλλιώς “ελληνική λίμνη”. Υπάρχει μόνο ένα …τριχοειδές(!) πέρασμα μεταξύ Ικαρίας-Μυκόνου και δυτικά των Δωδεκανήσων, που συνδέει τα διεθνή ύδατα του Βορείου Αιγαίου με αυτά του Νοτίου Αιγαίου και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Ανευ ουδεμιάς αξίας σαν πέρασμα για οποιαδήποτε χρήση, είτε εμπορική είτε στρατιωτική! Οπως αποδεικνύεται στην καθημερινή ναυτιλιακη πράξη! Ολοι, οι πάντες, στηρίζονται στην “αβλαβή διέλευση”, που γίνεται άνευ διατυπώσεων και μέσα από τα έξι μίλια.
      Και μην ξεχνάτε και την ιστορική αιτία αυτής της κατάστασης: Το Αιγαίο ήταν ακόμη περισσότερο “ελληνική λίμνη” πριν γίνουν οι ανταλλαγές πληθυσμών το 1923-24. Και θα είχε μείνει, αν η ελληνική μπουρζουαζία είχε αποδεχτεί την πρόταση του Λένιν (μαρτυρία Κορδάτου) για αυτονόμηση της περιοχής της Σμύρνης, που πρακτικά σήμαινε ότι στα δυτικά παράλια της Μικρασίας θα είχε παραμείνει το επικρατούν τότε ελληνικό/ελληνόφωνο πληθυσμιακό στοιχείο. Η προκρούστεια “λύση” της ανταλλαγής των πληθυσμών δημιούργησε αυτό το περίεργο φαινόμενο, όλο το Αιγαίο, λόγω των νησιών, να ανήκει στην μιά πλευρά και η άλλη, κάτοχος της δυτικής ακτής της Μικρασίας, να μην έχει σχεδόν τίποτε!

      Reply
      1. αντιρεβιζιονιστής - αντιιμπεριαλιστής

        τί μας λες τώρα; Σε έναν άδικο πόλεμο που οι ιμπεριαλιστές φρόντισαν να μπλέξουν τους έλληνες πληβείους με τους τούρκους πληβείους, κουνώντας σαν μαριονέτες τους αστούς πολιτικούς τους, που τάϊζαν εθνικιστικό σανό τους λαούς τους, προέκυψε η αλλαγή σύνθεσης πληθυσμού στα παράλια μετά την ήττα της μιας πλευράς, των ελλήνων και βέβαια μετά ΤΗΝ ΑΔΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ των τελευταίων, των ελλαδιτών, στα παράλια. Να μην ξεχνάμε τις θέσεις των κομμουνιστών τότε.

        ΕΓώ γεννήθηκα έλληνας, θα μπορούσα να γεννιόμουν τούρκος. Κομμουνιστής πάντως θα ήμουν και στην μια και στην άλλη περίπτωση. Εχουν δικαιώματα εκατομμύρια πληβείων των λαών της Τουρκίας στα παράλια στο πλούτο του αιγαίου, ναί ή όχι; Θα διαμοιράσουν προς στο συμφέρον και των δυο λαών οι ιμπεριαλιστές της ΕΕ, Γαλλία-Γερμανία καθώς και οι ΗΠΑ το πλούτο του αιγαίου, συγκεκριμένα τα 12 μίλια πέραν καστελόριζου; Θα το διαμοιράσουν οι αστοί πολιτικοί των χωρών αυτών που συνεχώς προπαγανδίζουν το εθνικιστικό δηλητήριο; Οι αστικές τάξεις τους;

        Η απάντηση ειναι πολύ απλή για κάθε κομμουνιστή, είτε γεννήθηκε στην Τουρκία, είτε στην Ελλάδα: ΟΧΙ

        Αρα, δεν στρατευόμαστε κάτω από ξένες, αστικές σημαίες. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα με τους λαούς της Τουρκίας. Δεν υιοθετούμε τα εθνικιστικά δηλητήρια καμιάς πλευράς.Αποκαλύπτουμε και ξεσκεπάζουμε παντού τους εθνικιστές, όποια προβιά και φέρουν, είτε του καθαρόαιμου εθνικιστή, είτε του παπανδρεϊκού, γιαλιατζί αντι-ιμπεριαλιστή, του ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο, αλλά ταυτόχρονα “βυθίσατε το Χόρα” κτλ… κτλ… , είτε του αμυνόμενου-υπεύθυνου-διπλωμάτη, είτε του επιτιθέμενου-μπρουτάλ-λαίκιστή.

        Η γραμμή είναι ξεκάθαρα αυτή του Λένιν πριν τον ΑΠΠ. Αν νομίζουν διάφοροι εξυπνάκηδες ότι δεν υπάρχουν ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ αναλογίες, μάλλον δεν έχουν ιδέα για τις εδαφικές διαφορές είχαν οι χώρες τότε. Θέλετε να πιάσουμε την Ιταλία με την Τεργέστη και το εθνικιστικό σίφουνα που σήκωσε αργότερα ο Μουσολίνι μετά την πτώση της Αυστροουγαρίας; Την Αλσατία και τη Λωραίνη ανάμεσα σε Γαλλία και Γερμανία;

        Ο Λένιν έλεγε ότι ο πόλεμος που έρχεται είναι άδικος γιατί διευθύνεται από τις αστικές τάξεις των χωρών και στόχο έχει το διαμοιρασμό των σφαιρών επιρροής.

        ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΛΕΝΙΝ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΞΕΤΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ; ε;
        καμία και το ξέρετε πολύ καλά.

        αλλιώς να αναθεωρήσετε την ιστορία κύριοι. Και να πείτε ανοιχτά ότι η Γερμανία του Καίζερ ήταν ο κακός επιτιθέμενος στον ΑΠΠ και όλοι οι υπόλοιποι οι αγίες μητέρες τερέζες

        Reply
    2. Θεοδωρος Σαμιωτακης

      Αντιρεβιζιονιστη- αντιμπεριαλιστή πιστεύω οτι ο Αντρεας Παπαντρεου ενταφίασε τον ριζοσπαστικο αντιμπεριαλισμό της μεταπολιτευσης και δεν βγηκε απο την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ όπως είχε υποσχεθεί.Βέβαια το καρφι στο φέρετρο το έριξε και κομματι της αριστερας που απο τις αρχες του 90 δεχθηκε την παραμονη της χωρας στο Νατο με τον ανιαιο συνασπισμο στην αρχη και μετα οτι εμεινε εκτος απο φιλο Εοκικο ( που ηταν το κκε εσωτ και συνεργαζομενοι) έγινε και φιλονατοικό.Αργότερα μπηκε νερό στο αυλάκι του μεταμοντερνισμού και εφτασε κ αριστεροι οργανωση να θεωρει freedom fighters τους μισθοφορους του Νατο στην Συρια κλπ.Το ζητουμενο ειναι η συνδεση της κοκκινης γραμμης με το μεταπολιτευτικο αντιμπεριαλισμό τωρα που είναι πιο επίκαιρος απο ποτέ( μνημονια,καινουργιες βασεις Ηπα στην χωρα) και νομίζω ειναι μια τίμια βάση συζήτησης για όποιον θέλει να αντισταθει σε οτι συμβαινει και να ανοιξει δρόμους απελευθερωσης

      Reply

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.