.
.

Παντιέρα, ιστότοπος αντικαπιταλιστικής ενημέρωσης

.


«100 ώρες του Μάη»: Ένα ντοκιμαντέρ για τη δολοφονία Λαμπράκη


labrakis

Η ταινία – δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ «100 ώρες του Μάη» αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ Γρηγόρη Λαμπράκη στη Θεσσαλονίκη, τον Μάη του 1963.

Αποκαλύπτει τη σύνθεση των μηχανισμών του παρακράτους της εποχής, το οποίο και τότε – όπως και τώρα – αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του επίσημου αστικού κράτους. Φωτίζει την ιεραρχία των παρακρατικών οργανώσεων, στην κορυφή της οποίας βρίσκονται επίσημα όργανα του κράτους και κυβερνητικά στελέχη.

Ακολούθως, αποδεικνύει ότι η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη δεν ήταν μια αυθαίρετη ενέργεια του «παρακράτους», αλλά μέρος των τρομοκρατικών επιθέσεων του νεοφασιστικού καθεστώτος της εποχής εναντίον των αντιφρονούντων.

Ο Δήμος Θέος, ένας από τους δύο σκηνοθέτες, γράφει για την ταινία: «Μέσα στην αλαμπουρνέζικη κοινωνία, όπως εκείνη στις δεκαετίες 1950-1970, περίοδος κατά την οποία ο χαζοχαρούμενος κινηματογράφος της Φίνος Φιλμ βρισκόταν στο ζενίθ του, το φιλμ 100 ώρες του Μάη συνιστά μια εξέγερση. Ερχόταν να θέσει τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων. Φυσικά η ταινία απαγορεύτηκε. Χρειάστηκε να περάσουν κάπου δεκαπέντε χρόνια για να μπορέσει, μετά την Μεταπολίτευση να προβληθεί στην Ελλάδα».

Πράγματι η προβολή της ταινίας απαγορεύτηκε από το τμήμα λογοκρισίας του τότε υπουργείου Προεδρίας.

51 χρόνια μετά, που οι πολιτικοί (και βιολογικοί, ενίοτε), απόγονοι της ακροδεξιάς ΕΡΕ αλλά και των παρακρατικών πρώην δοσίλογων, προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία και να πάρουν ιδεολογική και πολιτική ρεβάνς, το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ των Δήμου Θέου και Φώτου Λαμπρινού θυμίζει ότι πάντα «κράτος – παρακράτος δουλεύουνε μαζί», ενάντια στο κίνημα και την Αριστερά.

Δείτε την ταινία στο youtube:

Μέρος 1

Μέρος 2

Κατεβάστε την με torrent.Κριτικές - Συζήτηση

Βαθμολογία Αναγνωστών: 100.00% ( 1
Συμμετοχές )

Αφήστε μια απάντηση

Γίνε ο πρώτος που θα σχολιάσει!

wpDiscuz